فهرست مطالب

روانشناسی پیری - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 24، بهار 1400)

نشریه روانشناسی پیری
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 24، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فریبرز صدیقی ارفعی*، علیرضا رشیدی، ریحانه تابش صفحات 1-12

    تحمل پریشانی یکی از عواملی است که در دوران سالمندی می تواند تاثیر بسزایی بر سلامت روان و کیفیت زندگی سالمندان داشته باشد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش اجتناب تجربی، نشخوار فکری و ذهن آگاهی در تحمل پریشانی در سالمندان استان اصفهان (شهرستان اصفهان و کاشان) انجام شد. روش این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه سالمندان 60 تا 75 ساله مقیم سراهای سالمندان اصفهان و کاشان در سال 1399 بود که از این میان تعداد 380 نفر از آنان به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های تحمل پریشانی سیمونز و گاهر، پذیرش و عمل بوند و همکاران، سبک پاسخ دهی نشخواری نولن-هوکسما و مورو، و ذهن آگاهی بایر و همکاران استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون خطی با نرم افزار SPSS نسخه 22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج آزمون همبستگی نشان داد که میان تحمل پریشانی با اجتناب تجربی و نشخوار فکری رابطه منفی و با ذهن آگاهی رابطه مثبت معنادار وجود دارد (05/0≤p). همچنین نتایج تحلیل رگرسیون همزمان نشان داد که اجتناب تجربی (11/0-=β)، نشخوار فکری (45/0-=β) و ذهن آگاهی (11/0=β) می تواند تحمل پریشانی را در سالمندان پیش بینی کند. با توجه به نتایج پژوهش حاضر با ارتقا تحمل پریشانی از طریق آموزش مهارت های ذهن آگاهی و سبک های مقابله ای مناسب، می توان سالمندان را در برابر مشکلاتی از قبیل کاهش قوای جسمانی، بیماری، تنهایی و از کار افتادگی توانمند ساخت.

    کلیدواژگان: تحمل پریشانی، اجتناب تجربی، نشخوار فکری، ذهن آگاهی، سالمندان
  • محمد نریمانی*، ساناز عینی صفحات 13-27

    شیوع ویروس کرونا یک چالش برای سیستم های مراقبت بهداشتی در سراسر جهان است. سالمندان به دلیل عملکرد پایین سیستم ایمنی بدن و دارا بودن بیماری های زمینه ای، در معرض خطر بالای عوارض ناشی از ویروس کرونا قرار دارند. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تدوین مدل علی اضطراب ویروس کرونا در سالمندان براساس تنیدگی ادراک شده و حس انسجام با نقش میانجی حمایت اجتماعی ادراک شده انجام شد. روش پژوهش توصیفی و از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کلیه سالمندان مقیم سراهای سالمندان شهرستان اردبیل در سال 1399بود که از بین آنها 160 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از مقیاس اضطراب کرونا علی پور و همکاران، پرسش نامه حس انسجام فرم 13 گویه ای آنتونووسکی، مقیاس تنیدگی ادراک شده کوهن و همکاران و مقیاس چندبعدی حمایت اجتماعی ادراک شده زیمت و همکاران استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری و از طریق نرم افزارهای SPSS نسخه 23 و Lisrel نسخه 8/8 انجام شد. براساس نتایج بدست آمده مدل علی رابطه بین تنیدگی ادراک شده، حس انسجام، حمایت اجتماعی ادراک شده و اضطراب کرونا در سالمندان براساس شاخص‎ های مختلف برازش تایید شد (05/0>P). تنیدگی ادراک شده، حس انسجام و حمایت اجتماعی ادراک شده بر اضطراب کرونا سالمندان اثر مستقیم دارند؛ همچنین تنیدگی ادراک شده و حس انسجام از طریق حمایت اجتماعی ادراک شده بر اضطراب کرونا در سالمندان تاثیر غیرمستقیم دارند (05/0>P). بنابراین، در شرایط همه گیری کووید-19 می توان با آگاه سازی و به کارگیری تدابیری جهت توانمندسازی سالمندان در زمینه تنیدگی ادراک شده، حس انسجام، حمایت اجتماعی ادراک شده نقش بسزایی در کاهش اضطراب کرونا در سالمندان ایفا کرد.

    کلیدواژگان: سالمند، اضطراب ویروس کرونا، تنیدگی ادراک شده، حس انسجام، حمایت اجتماعی ادراک شده
  • مهسا امیربگلوی داریانی، مریم خاتون مرعشی* صفحات 29-41

    احساس گناه و اضطراب بخشی از تجربه های مهم انسان به ویژه در دوره سالمندی است که می تواند سلامت روان آنها را تحت تاثیر قرار دهد. از این رو شناسایی عوامل اثرگذار بر آنها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بنابراین این پژوهش با هدف پیش بینی احساس گناه و اضطراب بر اساس نگرانی های وجودی در سالمندان صورت پذیرفت. پژوهش حاضر توصیفی، از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل سالمندان غیرمقیم در سرای سالمندان مناطق یک، سه، و پنج شهر تهران در سال 1398 بود که از جامعه مورد نظر ، نمونه ای به حجم 150 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های اضطراب هستی مسعودی ثانی و همکاران، احساس گناه کوگلر و جونز، و اضطراب کتل بود. داده‏ های جمع آوری شده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه تحلیل شد و نتایج نشان داد که احساس مسئولیت و اضطراب مرگ با احساس گناه رابطه مثبت و معنادار دارند، نگرانی های وجودی (احساس بی معنایی، احساس مسئولیت، احساس تنهایی و اضطراب مرگ) با اضطراب رابطه مثبت و معنادار دارند. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه همزمان نشان داد که نگرانی های وجودی حدود 11 درصد از واریانس احساس گناه و حدود 22 درصد از واریانس اضطراب را تبیین می کنند. بنابراین با توجه به یافته های این پژوهش، می توان گفت به کارگیری تدابیری در جهت کاهش نگرانی های وجودی سالمندان، اقدام موثری برای کاهش احساس گناه و اضطراب آنان است.

    کلیدواژگان: نگرانی های وجودی، احساس گناه، اضطراب، سالمندان
  • راضیه حاجت پور، همایون هارون رشیدی* صفحات 43-54

    سالمندی فرایند زیستی است که تمام موجودات زنده از جمله انسان ها آن را تجربه می کنند، از این رو توجه خاص و پیشگیری از اختلالاتی نظیر باورهای غیرمنطقی و نگرش منفی به مرگ در سالمندی بسیار مهم است. بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش بر باورهای غیرمنطقی و نگرش به مرگ سالمندان انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود.جامعه آماری پژوهش کلیه سالمندان شهر خرم آباد در سال 1399 بودند. حجم نمونه پژوهش شامل 30 نفر سالمند (60 تا 70 سال) بود که با روش نمونه گیری در دسترس و با توجه به ملاک های ورود و خروج مطالعه انتخاب شدند. گروه آزمایش مداخله آموزشی را در قالب هشت جلسه 90 دقیقه ای هفتگی دریافت نمودند. پرسش نامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسش نامه باورهای غیرمنطقی اهواز و نیمرخ نگرش به مرگ وونگ بود. داده ها با تحلیل کوواریانس تک متغیره، با استفاده از نرم افزارSPSS  نسخه 22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که بین گروه های آزمایش و کنترل در پس آزمون از نظر باورهای غیرمنطقی و نگرش به مرگ تفاوت معنی داری وجود داشت (001/0>P). به عبارت دیگر درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش باعث کاهش باورهای غیرمنطقی و نگرش منفی به مرگ شد. منطبق با یافته های پژوهش حاضر می توان درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش را به عنوان یک روش کارا جهت کاهش باورهای غیرمنطقی و نگرش منفی به مرگ سالمندان پیشنهاد داد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش، باورهای غیرمنطقی، نگرش به مرگ، سالمندان
  • جهان سادات اسدی بیجائیه*، مجتبی امیری مجد، محمد قمری، قربان فتحی اقدم صفحات 55-67

    دوره سالمندی همراه با فقدان ها و از دست دادن ها می باشد، مثل از دست دادن موقعیت اجتماعی، همسر و غیره که باعث کاهش تاب آوری در برابر سختی ها و ناملایمات زندگی می گردد که این به نوبه خود سبب کاهش رضایت از زندگی می شود. بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش شفقت به خود در بر رضایت از زندگی و تاب آوری زنان سالمند بود. روش پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان سالمندی بود (حدود 500 نفر) که در سال 1399 در آسایشگاه ها و مراکز توانبخشی و نگهداری سالمندان با نظارت سازمان بهزیستی در استان گیلان تحت توانبخشی و و مراقبت بودند. نمونه ای با حجم 30 نفر از بین آنها به شیوه هدفمند و با توجه به معیار های ورود و خروج مطالعه انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه 15 نفری دسته بندی شدند. برای گروه آزمایشی 8 جلسه 2 ساعتی آموزش شفقت به خود گیلبرت اجرا گردید و در گروه کنترل مداخله ای انجام نشد. شرکت کنندگان با استفاده از پرسش نامه های رضایت از زندگی زندگی دینر و همکاران و تاب آوری کونور و دیویدسون، مورد بررسی قرار گرفتند. برای تحلیل تحلیل نتایج از روش تحلیل کوواریانس تک متغیری به وسیله نرم افزار تحلیل آماری SPSS نسخه 20 استفاده شد. نتایج تحلیل کوواریانس تک متغیر نشان داد که شفقت به خود باعث افزایش رضایت از زندگی و تاب آوری زنان سالمند گردید و این افزایش در دوره پیگیری ماندگار بود (05/0<p). بنابراین بر اساس یافته های این پژوهش می توان از آموزش شفقت به خود به عنوان یک الگوی کارآمد در مراکز نگهداری سالمندان برای ارتقاء تاب آوری و رضایت از زندگی و ویژگی های روان شناختی مثبت زنان سالمند استفاده نمود.

    کلیدواژگان: شفقت به خود، رضایت از زندگی، تاب آوری، سالمندان، زنان
  • زهره تاج آبادی، فهیمه دهقانی* صفحات 69-81

    سالمندی یکی از دوران های مهم زندگی هر شخص است که اگر با رضایت و کیفیت سپری نشود، می تواند پیامدهای منفی جسمانی و روانی برای فرد، خانواده و جامعه بر جای بگذارد. با توجه به تغییر ساختار سنی جمعیت ایران از جوانی به سالمندی، متغیرهای پیش بین رضایت از زندگی در این گروه مورد توجه پژوهشگران بسیاری قرار گرفته است. بنابراین هدف مطالعه حاضر پیش بینی رضایت از زندگی بر اساس ابعاد دلبستگی و قدردانی در سالمندان بود. پژوهش حاضر مطالعه ای توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه سالمندان مقیم آسایشگاه های سالمندی استان یزد در سال 1399 بود که از میان آنان، آسایشگاه سالمندی فاطمه الزهرا (س) شهر تفت به صورت دردسترس انتخاب و از بین سالمندان این سرا تعداد 110 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه های رضایت از زندگی دینر و همکاران، تجدید نظر شده روابط نزدیک برن، کلارک و شیور و قدردانی مک کالو و همکاران پاسخ دادند. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 و با روش های همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج به دست آمده از ضریب همبستگی حاکی از آن بود که از بین متغیرهای پیش بین، دلبستگی اجتنابی و قدردانی به ترتیب به صورت منفی و مثبت با رضایت از زندگی رابطه داشتند، اما دلبستگی اضطرابی با رضایت از زندگی رابطه معنادار نداشت. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد از میان دو متغیر دلبستگی اجتنابی و قدردانی، تنها متغیر قدردانی قادر به پیش بینی معنادار رضایت از زندگی بود (05/0>P). این متغیر توانست 44 درصد از تغییرات متغیر رضایت از زندگی را تبیین کند. براساس یافته های پژوهش می توان گفت کهقدردانی به عنوان یک ویژگی مثبت و ارزشمند، با تاثیر بر تعاملات اجتماعی و تغییر مثبت دیدگاه فرد نسبت به زندگی، رضایت از زندگی را در سالمندان پیش بینی می کند.

    کلیدواژگان: سالمندان، دلبستگی، رضایت از زندگی، قدردانی
  • مریم صف آرا*، مجتبی سلم آبادی صفحات 83-92

    در دوران سالمندی بهزیستی روان شناختی کاهش می یابد و این کاهش ممکن است خطر ابتلا به بیماری ها را تحت تاثیر قرار دهد. ازاین رو لازم است که بهزیستی روانشناختی سالمندان موردتوجه قرار گیرد و عوامل مرتبط با آن شناسایی شود؛ بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش خودشفقتی و ناگویی هیجانی در بهزیستی روان شناختی سالمندان انجام شد. روش مطالعه حاضر توصیفی- همبستگی بود. از جامعه آماری که شامل تمامی سالمندان در تابستان 1399 در خانه های سالمندان شهر قزوین بودند، بر اساس جدول کرجسی و مورگان 92 نفر با استفاده از نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسش نامه های خودشفقتی نف (2003)، ناگویی هیجانی بگبی و همکاران (1994) و فرم کوتاه مقیاس بهزیستی روان شناختی ریف (1989) پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون خطی چندگانه به شیوه همزمان با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 در سطح معنی داری 05/0 استفاده شد. نتایج نشان داد که رابطه مستقیم و معنی داری بین خودشفقتی (8/0=r) و مولفه های آن با بهزیستی روان شناختی وجود داشت (01/0>P)، بین ناگویی هیجانی (777/0-=r) و مولفه های آن با بهزیستی روان شناختی ارتباط معکوس و معنی داری وجود داشت (01/0>P). همچنین ناگویی هیجانی و خودشفقتی ، 3/75 درصد از واریانس بهزیستی روان شناختی را تبیین نمودند. بنابراین پیشنهاد می شود مشاوران و روان شناسان حیطه سالمند با بکارگیری تدابیری جهت ارتقای خودشفقتی و کاهش ناگویی هیجانی در سالمندان بهزیستی روان شناختی آنان را ارتقا دهند.

    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، خودشفقتی، ناگویی هیجانی، سالمندان
|
  • Fariborz Sedighi Arfaee *, Alireza Rashidi, Reyhaneh Tabesh Pages 1-12

    Distress tolerance seems to be one of the factors that can have a significant impact on mental health and quality of life in the elderly. Therefore, the present study aimed to investigate the role of experiential avoidance, rumination and mindfulness in predicting distress tolerance in elderly of Isfahan province (Isfahan and Kashan). The method of the present study was correlational and the statistical population included all elderly people aged 60 to 75 years living in Isfahan and Kashan nursing homes in 2020, of which 380 were selected using convenience sampling. Used to collect data were Simmons and Gaher’s distress tolerance, Bond et al.’s acceptance and practice, Nolen-Hoxma and Moro’s ruminant response style and Bauer et al.’s mindfulness questionnaires. Data were analyzed using correlation coefficient and linear regression analysis in SPSS software version 22. The results of correlation test showed that distress tolerance is negatively associated with experimental avoidance and rumination as well as positively associated with mindfulness (p≤0.05). Moreover, the results of enter regression analysis also showed that experimental avoidance (β=-0.11), rumination (β=-0.45) and mindfulness (β=0.11) can predict distress tolerance in the elderly. According to the results of the present study, promoting distress tolerance through the training of mindfulness skills and appropriate coping styles, we can empower the elderly against such problems as loss of physical strength, illness, loneliness and disability.

    Keywords: Distress Tolerance, Experimental Avoidance, rumination, Mindfulness, elderly
  • Mohammad Narimani *, Sanaz Eyni Pages 13-27

    The spread of the Coronavirus is a challenge for healthcare systems all around the world. The elderly are at high risk for complications from Coronavirus due to low immune system function and underlying diseases. Therefore, the aim of this study was to investigate the causal modeling of Corona anxiety in the elderly based on perceived stress and sense of cohesion with the mediating role of perceived social support. The research method was descriptive, of structural equations type. The statistical population included all the elderly living in nursing homes in Ardabil in 2020, from which 160 were selected using purposive sampling. Used to collect data were Alipour et al.'s Corona Anxiety Scale, Sense of Coherence- 13 scale of Antonovsky, Calhoun et al.'s Perceived Stress Scale, and Zimet et al.'s Multidimensional Scale of Perceived Social Support. Data were analyzed by structural equation modeling using SPSS-23 and Lisrel 8.8 software. Based on the obtained results, the causal model confirmed the relationship between perceived stress, sense of cohesion, perceived social support and corona anxiety in the elderly based on different fitness indices (P<0.05). Perceived stress, sense of cohesion, and perceived social support had a direct effect on corona anxiety in the elderly. Besides, perceived stress and sense of cohesion had an indirect effect on corona anxiety in the elderly through perceived social support (P<0.05). Thus, in the context of the Covid-19 epidemic, it is possible to play an important role in reducing coronary anxiety in the elderly by informing and applying measures to empower the elderly in the areas of perceived stress, sense of cohesion, and perceived social support.

    Keywords: elderly, coronavirus anxiety, Perceived stress, sense of cohesion, Perceived social support
  • Mahsa Amirbagloie Daryani, Maryam Khatoon Marashi * Pages 29-41

    Feeling guilty and anxiety are part of the most important human experiences, especially in the elderly, which can affect their mental health. Hence, identifying the factors that affect them is of particular importance. Therefore, this study aimed to predict feeling guilty and anxiety based on existential concerns in the elderly. The present study was a descriptive study, of correlational type. The statistical population included non-resident elderly in the nursing homes of districts one, three, and five of Tehran, Iran in 2019, among which a sample of 150 people were selected using convenience sampling method. The research tools included existential anxiety questionnaire (Massoudi Sani et al.,) guilt inventory (Kugler & Jones) and Anxiety Inventory (Cattle). The collected data were analyzed using Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis. The results showed that sense of responsibility and death anxiety had positive and significant relationship with feeling guilty, existential concerns (meaninglessness, sense of responsibility, loneliness and death anxiety) were positively and significantly related to anxiety. The results of multiple regression analyses also revealed that 11% of the variance of feeling guilty and 22% of the variance of anxiety was explained by existential concerns. Therefore, according to the findings, it can be said that using strategies to reduce the existential concerns of the elderly seems to be an effective measure to reduce their feeling guilty and anxiety.

    Keywords: Existential concerns, feeling guilty, anxiety, elderly
  • Raziyeh Hajatour, Homayoon Haroon Rashidi * Pages 43-54

    Aging seems to be a biological process that all living beings, including humans, experience. Hence, it is important to pay careful attention to the elderly and to prevent disorders such as irrational beliefs and negative attitude towarddeath among the elderly. Therefore, the purpose of this study was to consider the effectiveness of acceptance and commitment therapy (ACT) on irrational beliefs and negative attitude towarddeath in the elderly. It was a quasi-experimental study with pretest-posttest and control group design. The statistical population of the study included all the elderly men in Khoram Abad, Iran in 2020. The sample size consisted of 30 elderly people (60 to 70 years old) selected using available sampling method and according to the inclusion and exclusion criteria. The experimental group received eight 90-minute weekly sessions of ACT. The applied questionnaires in the study included Ahvaz irrational beliefs test and Wong et al.’s death attitude profile. Data were analyzed using univariate analysis of covariance (ANCOVA) in SPSS-22 software. The results showed that there was a significant difference between experimental and control groups in terms of irrational beliefs and negative attitude toward deathin posttest (P<0.001). That is, ACT resulted in the decrease of irrational beliefs and negative attitude toward death. According to the findings of the present study, ACT can be suggested as an efficient method in order to reduction of irrational beliefs and negative attitude toward deathin the elderly.

    Keywords: Acceptance, commitment therapy, death attitude, elderly, irrational beliefs
  • Jahan Sadat Asadi Bijaeyeh *, Mojtaba Amiri Majd, Mohammad Ghamari, Ghorban Fathi Aghdam Pages 55-67

    The ageing period is associated with losses, such as loss of social status, spouse, and so on, which reduces the resilience of the elderly against the difficulties and hardships of life, in turn, reduces life satisfaction in the elderly. Therefore, the purpose of the present study was to survey the effectiveness of the self-compassion training on life satisfaction and resilience of the elderly women. This quasi-experimental study was of pretest-posttest and control group design with a follow-up. The statistical population consisted of all the elderly women (about 500) who were under rehabilitation, education and care in nursing homes as well as rehabilitation, education and care centers supervising by welfare-organization in Guilan, Iran in 2020. A sample of 30 individuals were selected using purposeful sampling method along with inclusion and exclusion criteria, and randomly assigned into two groups with 15 members in each. The experimental group received eight sessions of Gilbert ̓s self-compassion training and control group received no intervention at the same time. Participants were evaluated using Diener et al.’s Life Satisfaction Questionnaire and Conner & Davidson’s Resilience Questionnaire. Used to analyze the data was Univariate Analysis of covariance (ANCOVA). The results of revealed that self-compassion increased life satisfaction and resilience of the elderly women and this increase was permanent in the follow-up step (P<0.05). Therefore, based on the findings, self-compassion training can be used as an effective model in nursing homes to promote resilience, life satisfaction and positive psychological characteristics of the elderly women.

    Keywords: Self-Compassion, life satisfaction, resilience, elderly, Women
  • Zohreh Tajabadi, Fahimeh Dehghani * Pages 69-81

    Elderly is one of the most important periods of every person’s life, which can have negative physical and psychological consequences for the individual, family and society if not spent with satisfaction and quality. Due to the change in the age structure of Iran's population from youth into old age, many researchers have considered the predictor variables of the life satisfaction in this age group. Therefore, the aim of the current study was to predict life satisfaction based on attachment styles and gratitude in the elderly. This was a descriptive study of correlational type. The statistical population consisted of the all elderly living in nursing homes of Yazd, Iran, among which Fatemeh Al-Zahra nursing home in Taft was selected. Selected using convenience sampling method were 110 people who filled out the satisfaction with life scale (Diener et al.), experiences in close relationships-revised (Brennan, Clark & Shaver), gratitude questionnaire (McCullough et al). The obtained data were analyzed using Pearson’s correlation coefficient and multiple regression analysis in SPSS-24 software. The results obtained from Pearson’s correlation coefficient indicated that among the predictor variables, avoidance attachment and gratitude respectively, had negative and positive correlation with life satisfaction, but there was no significant relationship between anxious attachment and life satisfaction. Besides, regression analysis showed that among avoidance attachment and gratitude variables, it was only gratitude that predicted life satisfaction significantly (p < 0.05). Gratitude could explain 44% of the variance of life satisfaction. Based on the mentioned results, gratitude as a positive and valuable characteristic, predicts life satisfaction in the elderly, through affecting social interactions and inducing positive change in one’s outlook on life.

    Keywords: elderly, attachment, life satisfaction, gratitude
  • Maryam Safara *, Mojtaba Salmabadi Pages 83-92

    Psychological well-being decreases in the elderly, which in turn may affect the risk of disease. Therefore, it is necessary to pay attention to the psychological well-being of the elderly and identify the factors associated with it. Accordingly, the present study was to consider the role of self-compassion and alexithymia in the psychological well-being of the elderly. The method of the present study was descriptive-correlational. The statistical population included all the elderly living in nursing homes of Qazvin in the summer of 2020, among whome 92 people were selected using convenience sampling based on Krejcie and Morgan table. They completed the self-compassion scale (Neff), alexithymia scale (Bagbi et al.) and psychological well-being scale-short form (Ryff). Pearson’s correlation coefficient and multiple linear regression test were used to analyze the data in SPSS software version 24 at the significance level of 0.05. The results showed that there was a direct and significant relationship between self-compassion (r=0.8) and its components with psychological well-being (P<0.01), as well as a significant inverse relationship between alexithymia (r=-0.777) and its components with psychological well-being (P<0.01). Besides, alexithymia and self-compassion explained 75.3% of the variance of psychological well-being. Therefore, counsellors and psychologists working in the field of elderly are recommended to enhance the psychological well-being of the elderly through using measures for the improvement of their self-compassion and the decrease of their alexithymia.

    Keywords: psychological well-being, Self-Compassion, alexithymia, elderly