فهرست مطالب

نشریه مطالعات کاربردی در علوم مدیریت و توسعه
سال ششم شماره 1 (پیاپی 29، فروردین 1400)

  • جلد دوم
  • تاریخ انتشار: 1400/02/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی حسن خانی، فرج الله رهنورد*، حبیب الله طاهرپور، ناصر حمیدی صفحات 1-14

    کارکنان ملتزم کسانی هستند که کاملا مجذوب کار خود باشند، بهسختی و به مدت طوالنی کار کنند، مسئولیتهای دیگر را برعهده گیرند و تمام تمرکزشان بر نیازهای سازمان باشد، اما باید در نظر داشت که ارتقای التزام کارکنان خود وابسته به عواملی در سطح فردی، گروهی و سازمانی است. هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی عوامل فردی گروهی و سازمانی تاثیرگذار بر التزام کارکنان با رویکرد رفتاری میباشد. روش تحقیق ازنظر هدف کاربردی و ازلحاظ نحوه گردآوری داده ها از نوع توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری مشتمل بر کارکنان سازمانهای دولتی ایران است که جمعا 87 سازمان برآورد شده است. حجم نمونه نیز با استفاده از جدول مورگان 65 سازمان انتخاب و داده های مرتبط با متغیرهای پژوهش با استفاده از پرسشنامه در مقیاس پنج درجه ای لیکرت گردآوری شد. نتایج حاصل با استفاده از نرم افزار PLS حاکی از تایید رابطه بین کلیه متغیرهای 97 گانه (در سه سطح فردی، گروهی و سازمانی) با التزام کارکنان است.

    کلیدواژگان: التزام کارکنان، تعصب دینی، فرهنگ سازمانی، حمایت سرپرستان، اعتماد سازمانی
  • اسدالله مهرآرا، عباس حسین زاده صفاری* صفحات 15-22

    میتوان گفت تمام فعالیتها و اقداماتی که در همه زمینه ها توسط انسان انجام میشود، حاصل فرآیند تصمیم گیری است. تصمیم گیری یکی از اجزای جدایی ناپذیر علم مدیریت به شمار می آید ازجمله در تعیین خطمشی سازمان، در تدوین اهداف، طراحی سازمان، انتخاب، ارزیابی. درواقع تصمیم گیری جزء اصلی و رکن اساسی در تمامی افعال و اعمال مدیریت، هست. از طرفی دیگر خطمشی، جهتگیری کلی هست که چگونگی عمل دولت و سازمانهای دولتی را مشخص میسازد. ازاینرو در این مقاله به دنبال این هستیم که نقش تصمیم گیری مبتنی بر خطمشیگذاری عمومی را مشخص کنیم و فرض این است که تصمیم گیری در خط مش گذاری نقش تعیین کننده دارد و میتوان با افزایش بهره وری، تصمیم گیری بهتری در خط مشی عمومی اخذ نمود. روش تحقیق در این پژوهش کتابخانه ای و میدانی است و نتیجه این شد که مدیران پیش از آنکه تصمیمی بگیرند میبایست با چند نفر مشورت کنند و فرهنگ مردم را در نظر بگیرید و از دامهای فراروی تصمیمگیری بر حذر باشند و درنهایت اشتباهشان را بپذیرند و بر روی آنها اصرار نورزند.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری، خط مشی گذاری عمومی، مدیریت دولتی
  • مهشید برمخشاد* صفحات 23-34

    در سالهای اخیر باتوجه به اهمیت بازارهای مالی و نوسانات بازار ارز و سکه، گسترش ابزار جدید مالی بازار آتی سکه طلا در بورس کالا با توجه به جذابیت سرمایهگذاری آن، مورد توجه قرار گرفت. به طور کلی هدف از این ابزار جذب سرمایه گذاری و جلوگیری از اتالف سرمایه، بالا بردن بهره وری سرمایه بوده است و وجه مشخصه آن نیز این اسست که برای سرمایه گذار امنیت ایجاد گردد. با توجه به اینکه مطلاعات و شواهد نشان دهنده این موضوع است که بازار مشتقه از کارآیی لازم جهت گسترش منابع از بازارهای غیرمولد به بازارهای مولد و همچنین در جذب سرمایه گذاران با انتظارات متنوع ناتوان بوده است، در این مقاله عوامل موثر بر سرمایهگذاری خرد مشتریان در قراردادهای آتی سکه با در نظر گرفتن جامعه آماری شرکتهای کوچک و متوسط طی دوره زمانی 5 ساله 1398-1394 با استفاده از داده سالیانه مورد بررسی قرار گرفت. داده های این پژوهش به صورت پرسشنامه ای جمع آوری و با استفاده از نرم افزار ایویوز و مدل اقتصادسنجی ترکیبی یا پانل دیتا مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. به طور کلی هدف بررسی این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر سرمایهگذاری خرد و تدوین مدل در قراردادهای آتی سکه بورس کالایی ایران میباشد. پس از بررسی مبانی نظری و مطلاعات صورت گرفته در این خصوص، متغیر اعتماد مشتریان، نیاز مشتریان، محافظت مالی و پوشش ریسک از جمله عوامل موثر در نظر گرفته شد. نتایج یافته های پژوهش نشان داد از بین فرضیه های پژوهش متغیر اعتماد مشتریان، نیاز مشتریان، محافظت مالی و پوشش ریسک تاثیر مثبت و معناداری بر روی سرمایه گذاری داشته و متغیر اعتماد مشتریان بیشترین تاثیر را بر روی جذب سرمایهگذاری داشته است همچنین رضایتمندی مشتریان به طور مستقیم تاثیری بر روی سرمایه گذاری بورس کالایی در طول دوره مورد بررسی نداشته است. با توجه به نتایج پژوهش پیشنهاد میشود، با توجه به اینکه مهمترین مزیت قراردادهای آتی خاصیت پوشش ریسک آن است موقعیتهایی برای سرمایه گذار ایجاد شود که در زمان نیاز نسبت به نوسان قیمتها سرمایه خود را در آینده حفاظت نماید و همچنین برای سالمت عملیات انجام شده به وسیله نظارت آنها باعث میشود مشتریان، بازار بورس کالایی را همواره امنیت خاطر داشته باشند همچنین از آنجا که داشتن اطلاعات شفاف و به روز برای هر سرمایه گذار به عنوان یک نقطه قوت تلقی می گردد داشتن اطلاعات دوره ای و منظم تاثیر به سزایی بر عملکرد و تصمیم مشتریان خواهد گذاشت که پیشنهاد میشود به این نکته توجه ویژهای داشته باشند. همچنین پیشنهاد میگردد در پژوهشهای آتی از روش تجزیه، سهم هر یک از عوامل اثرگذار بر روی سرمایهگذاری خرد کالایی، به طور جدا مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پوشش ریسک، جذب سرمایه گذاری، اعتماد مشتریان و نیاز مشتریان
  • مریم حسامی*، ابوالفضل اکبری، حمید رضایی صفحات 35-44

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین برنامه ریزی استراتژیک منابع انسانی و اعتماد سازمانی با توجه به نقش میانجی تعهد سازمانی بود. این پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و از جهت روش، توصیفی-پیمایشی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری تحقیق کلیه کارکنان شرکت توزیع نیروی برق استان گلستان به تعداد 1180 نفر بودند. حجم نمونه مطابق جدول کرجسی و مورگان 291 نفر تعیین و برای نمونه گیری از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش معادلات ساختاری با نرم افزار لیزرل انجام شد. نتایج تحقیق نشان داد که بین برنامه ریزی استراتژیک منابع انسانی و تعهد عاطفی رابطه معنی داری وجود دارد. بین برنامه ریزی استراتژیک منابع انسانی و تعهد مستمر رابطه معنی داری وجود دارد. بین برنامه ریزی استراتژیک منابع انسانی و تعهد هنجاری رابطه معنی داری وجود دارد. بین تعهد عاطفی و اعتماد سازمانی رابطه معنی داری وجود دارد. بین تعهد مستمر و اعتماد سازمانی رابطه معنی داری وجود دارد. بین تعهد هنجاری و اعتماد سازمانی رابطه معنی داری وجود دارد. بین برنامه ریزی استراتژیک منابع انسانی و اعتماد سازمانی رابطه معنی داری وجود دارد. بین برنامه ریزی استراتژیک منابع انسانی و اعتماد سازمانی با توجه به نقش میانجی تعهد سازمانی رابطه معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک منابع انسانی، اعتماد سازمانی، تعهد سازمانی
  • موسی بحریه*، حمیدرضا قاسمی صفحات 45-56

    دولتهای مختلف در اقصی نقاط جهان، با اتخاذ سیاستهای مالی تهاجمی، به دنبال واکنش دهی مناسب به بحران کرونا (کووید19)هستند. آنها اهدافی همچون افزایش هزینه های جاری خدمات درمانی، انتقال درآمد، پرداختهای کمکی با هدف افزایش سطح رفاه، پرداخت یارانه های دستمزدی به شرکتها با هدف حفظ کارکنان و به حداقل رساندن بیکاری کوتاهمدت را دنبال میکنند. اصوال ایجاد یک واکنش مالی مناسب، امری ضروری و به موقع است. البته ماهیت واکنشهای اتخاذی توسط دولتها، در اقصی نقاط جهان، کامال متفاوت است. مقاله حاضر پس از توصیف آثار بحران کرونا بر اقتصاد کالن جهان، کسریهای بودجه و سطوح بدهی دولتی، با مراجعه به دوره های تاریخی قابلمقایسه قبلی و اتخاذ نگاه انتقادی، واکنشهای مالی ایجاد شده در سطح جهانی را مورد ارزیابی قرار میدهد. با توجه به تحلیلهای صورت گرفته، این نتیجهگیری حاصل میشود که برخی واکنشهای مالی، بیشازحد مطلوب انبساطی بوده اند و در ساختارها و شکلهای نامناسبی متجلی شده اند. در ادامه کار، به مخاطرات آتی باال رفتن سطوح بدهیهای دولتی، ناشی از کرونا، در سطح اقتصاد کالن تاکید میشود. مولفان بهعنوان نتیجهگیری بر این باور هستند که "تحریک مالی"، بهجای"محرک مالی"، راهکار صحیح و مناسب برای رسیدگی به آثار مالی بشدت خطرناک بحران کرونا محسوب میشود.

    کلیدواژگان: بحران COVID19، پاسخ سیاستهای مالی، بدهی عمومی
  • سعید شهبازی*، صادق عزیزی صفحات 57-66

    امروزه سازمانها با تغییرات سریع و گستردهای در محیط سیاسی، فرهنگی، اجتماعی، تکنولوژیکی و اقتصادی روبه رو میشوند. هرچه زمان به جلوتر میرود، با توجه به پیشرفت علوم و فنون و پیدایش نیازها و چالشهای نوین، سازمانها پیچیده تر و اداره آنها دشوارتر میشود. در این دنیای پررقابت که سازمانها برای بقا بایستی توان رقابتی خود را تقویت نمایند، مدیران برای پیشبرد اهداف سازمانی بهتر به هوش سازمانی نیاز دارند تا بتوانند با اتکای به آن، عملکرد خود و سازمان را بهبود بخشند. هوش سازمانی یکی از منابع اصلی رقابت پذیری سازمانهاست. هوش سازمانی توانایی بالقوه سازمان برای گردآوری اطلاعات مرتبط محیطی و تبدیل این اطلاعات به دانشی سودمند میباشد که باعث میشود اطلاعات برون سازمانی در دسترس سازمان قرار گیرد. هوش سازمانی نشان دهنده ظرفیت سازمان برای یکپارچه سازی تواناییهای ذهنی سازمان به منظور تحقق رسالتهای سازمان است. بنابراین بر مدیران و رهبران سازمانها ضروری خواهد بود که با دید جدیدی به سازمان بنگرند و آن را موجودی زنده بدانند. شناخت و یادگیری مستمر از مهمترین اجزای هوش سازمانی به شمار میرود و قسمتی مهم از هوش سازمانی نیز به فرآیند نوسازی یادگیری در درون سازمان اختصاص دارد. بنابراین مسئله هوش سازمانی میتواند در این مهم کمک شایانی به مدیران کرده و آنها را قادر سازد تا با توجه به حافظه سازمانی خود پاسخگوی نیازها و مشکلات و عکس العمل به موقع به تغییرات محیطی باشند.

    کلیدواژگان: هوش سازمانی، مدیریت، رقابت، محیط سازمان، ظرفیت سازمان