فهرست مطالب

نشریه رویش روان شناسی
سال دهم شماره 2 (پیاپی 59، اردیبهشت 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/28
  • تعداد عناوین: 16
|
  • مراد عبدی ورمزان، محمدنقی فراهانی*، حمید خانی پور، مجید صفاری نیا صفحات 1-14

    به نظر می رسد برای برخی از افراد، جایگاه اجتماعی عاملی اثرگذار بر میزان صرفه جویی برق است. هدف پژوهش حاضر، ساخت و اعتباریابی مقیاس صرفه جویی برق مبتنی بر ارتقای جایگاه اجتماعی بود. برای انجام پژوهش ابتدا با استفاده از نظریات مرتبط، اقدام به تهیه گویه های مقیاس شد. برای بررسی ویژگی های روان سنجی از نظر متخصصان و تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی استفاده شد و برای بررسی همسانی درونی مقیاس از شاخص آلفای کرونباخ بهره گرفته شد. تعداد گویه های اولیه، 20 گویه بود که بعد از بررسی توسط متخصصان به 13 گویه تقلیل یافت. حجم نمونه در بررسی اولیه برابر با 193 و در بررسی ثانویه 366 نفر بود که از ایرانیان کاربر فضای مجازی با شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. نتایج نشان داد که 9 گویه بار عاملی مطلوب برای سنجش عوامل را داشتند و مدل 2 عاملی بهترین برازش را با داده ها دارد. همچنین تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که بار عاملی 40/0 و بالاتر همه گویه ها، نشانگر قابلیت اعتماد کافی سازه ها بود. شاخص های به دست آمده در تحلیل عامل تاییدی هم بیانگر روایی بالای مقیاس بود. 1.93=χ2/df، 93/0=GFI، 95/0=AGFI، 025/0= RMR،92/0=NFI، 99/0=NNFI، 97/0=IFI، 97/0=CFI، 049/0=RMSEA. شاخص آلفای کرونباخ برای عامل اول 88/0 و برای عامل دوم 85/0 به دست آمد. این مطالعه از مفهوم سازی ارتباط انگیزه جایگاه اجتماعی و صرفه جویی برق حمایت کرد و شواهدی را در جهت معتبر بودن ابزار خود گزارش دهی که بر اساس این مفهوم سازی تهیه شده بود، فراهم کرد. به نظر می رسد برخورداری از صفات شخصیتی مانند حفظ تصویر اجتماعی و منزلت اجتماعی، دو بعد مرتبط با صرفه جویی در انرژی برق هستند.

    کلیدواژگان: صرفه جویی برق، جایگاه اجتماعی، منزلت اجتماعی
  • حسین محققی، مهران فرهادی، ابوالقاسم یعقوبی، آزاده مهدوی* صفحات 15-24

    مبحث شخصیت و ویژگی های شخصیتی در عین اینکه بسیار در پژوهش ها به آن پرداخته شده است از لحاظ بررسی برخی متغیرها در ارتباط با آنها مورد غفلت قرار گرفته است. اینکه این ویژگی ها با واسطه گری نگرش های ناکارآمد چگونه با اضطراب مرتبط هستند موضوعی است که در این پژوهش به آن پرداخته شده است. به این منظور تعداد 240 نفر از دانشجویان دانشگاه بوعلی سینا همدان به عنوان نمونه انتخاب گردید و پرسشنامه های اضطراب بک (1990)،  پرسشنامه نگرش های ناکارآمد بک و وایسمن (1978) و پرسشنامه شخصیتی نیو مک کری و کاستا (1985) به آنها داده و پر شد که تعداد 6 نفر از افراد پرسشنامه ها را به صورت مخدوش پر کرده بودند لذا نمونه نهایی تعداد 234 نفر انتخاب گردید. نتایج مدل معادلات ساختاری نشان داد که به طور کلی مدل پژوهش دارای برازش نیکویی مطلوبی است. روابط بین اضطراب با روان رنجورخویی با حضور و بدون حضور متغیر میانجی گر نگرش های ناکارآمد معنی دار و مثبت می باشد و همچنین روابط بین اضطراب با برون گرایی با حضور و بدون حضور متغیر میانجی گر نگرش های ناکارآمد معنی دار و معکوس می باشد. همچنین یافته ها حاکی از آن بودند که در سطح معناداری 01/0 تنها متغیر روان رنجورخویی به واسطه نگرش های ناکارآمد با اضطراب رابطه معنی داری دارد و این رابطه برای برون گرایی برقرار نیست. بنابراین می توان نتیجه گرفت که نگرش های ناکارآمد می توانند به عنوان یک میانجی بین روان رنجورخویی و اضطراب عمل کنند.

    کلیدواژگان: اضطراب، برون گرایی، روان رنجورخویی، نگرش ناکارآمد، ویژگی های شخصیتی
  • محمد جلیلوند، آیه ریزوندی* صفحات 25-34

    کودکان دارای اختلال هماهنگی رشدی تمایل به اجتناب از مشارکت در فعالیت های بدنی دارند که منجر به عملکرد حرکتی ضعیف و پیامدهای منفی روانی در آنها می شود. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی روش سنتی و روش بازی تکتیکی در آموزش مهارت های ورزشی بر لذت از فعالیت بدنی در کودکان دارای اختلال هماهنگی رشدی بود. تعداد 30 نفر از کودکان پسر دارای اختلال هماهنگی رشدی شهر کرمانشاه به صورت در دسترس وارد پژوهش شدند و به طور تصادفی در دو گروه 15 نفره تمرینی روش بازی تاکتیکی و گروه تمرین سنتی قرار گرفتند. برنامه تمرینی شامل یک دوره برنامه آموزش بسکتبال بود که طی 12 هفته و هر هفته سه جلسه یک ساعته به دو روش سنتی و بازی تاکتیکی انجام گرفت. ابزار مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه اختلال هماهنگی رشدی ویلسون (DCDQ chr ('39') 07)، آزمون ارزیابی حرکات جنبشی کودکان هندرسون (MABC-2) و  مقیاس لذت از فعالیت بدنی (PACES) بود. جهت تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس در نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که گروه روش بازی تاکتیکی نسبت به گروه روش تمرین سنتی افزایش معناداری را در نمرات لذت از فعالیت بدنی داشتند (05/0> P). بر اساس نتایج پژوهش حاضر، پیشنهاد می شود در آموزش مهارت های ورزشی به کودکان دارای اختلال هماهنگی رشدی از روش بازی تاکتیکی به جای روش سنتی استفاده شود.

    کلیدواژگان: لذت از فعالیت بدنی، روش بازی تاکتیکی، روش سنتی، اختلال هماهنگی رشدی
  • محمدعلی بشارت*، فرزانه جعفری، مسعود غلامعلی لواسانی صفحات 35-44

    هدف پژوهش حاضر پیش بینی نشانه های افسردگی و اضطراب بر اساس مشکلات بین شخصی بود. تعداد 362 نفر (220 مرد، 142 زن) از دانشجویان دانشگاه تهران به صورت نمونه گیری در دسترس، از رشته های مختلف تحصیلی در این پژوهش انتخاب شدند. از شرکت کنندگان خواسته شد مقیاس مشکلات بین شخصی (IIP، هرویتز، روزنبرگ، بایر، اورنو و ویلاسنور، 1988) و مقیاس اضطراب افسردگی استرس (DASS، لاویباند و لاویباند، 1995) را  تکمیل کنند. نتایج پژوهش نشان دادکه انواع مشکلات بین شخصی (قاطعیت، مردم آمیزی، اطاعت پذیری، صمیمیت، مسئولیت پذیری و مهارگری) با نشانه های افسردگی و اضطراب همبستگی مثبت معنادار دارد (01/0< P). نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که مشکلات بین شخصی 6/21% واریانس مربوط به نشانه های افسردگی و 4/19% واریانس مربوط به نشانه های اضطراب را تبیین می کند. بر اساس یافته های پژوهش، توجه به مشکلات بین شخصی برای پیشگیری از اختلال های افسردگی و اضطراب و درمان افراد مبتلا به نشانه های افسردگی و اضطراب دارای اهمیت هستند.

    کلیدواژگان: مشکل بین شخصی، افسردگی، اضطراب
  • عاطفه محمدی، نوشیروان خضری مقدم*، آناهیتا تاشک صفحات 45-56

    مبانی نظری و مطالعات انجام شده حاکی از تاثیر عوامل روان شناختی در بروز و تشدید میگرن است که شناسایی این عوامل می تواند در درمان و پیش آگهی این بیماری نقش بسزایی داشته باشد. لذا هدف پژوهش حاضر پیش بینی شدت سردردهای میگرنی بر مبنای اضطراب ،مکانیسم های دفاعی و شفقت خود بوده است . به این منظور 200 بیمار مبتلا به سردرد میگرنی از بین بیماران مراجعه کننده به کلینیک های مغز و اعصاب شیراز به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و از آن ها خواسته شد به پرسشنامه ی اضطراب حالت-صفت اسپیلبرگر(1970)، پرسشنامه ی شدت علایم میگرن نجاریان (1376)،پرسشنامه ی سبک های دفاعی باند(1983) و  مقیاس شفقت خود نف(2003) پاسخ دهند. نتایج آزمون همبستگی و  تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که بین اضطراب، سبک های دفاعی و شفقت خود با شدت سردردهای میگرنی رابطه وجود دارد.(P < 0/01)  همچنین نتایج نشان داد که اضطراب، سبک های دفاعی و شفقت خود به ترتیب 19/0، 14/0 و 16/0 از شدت سردردهای میگرنی را پیش بینی می کنند.

    کلیدواژگان: میگرن، اضطراب، مکانیسم های دفاعی و شفقت خود
  • شکیبا السادات طباطبایی، محمدعلی بشارت*، مسعود غلامعلی لواسانی صفحات 57-68

    شناخت متغیرهای تاثیرگذار بر مشکلات جنسی زوجین می تواند در قالب برنامه های پیشگیری و درمان مرتبط با این نوع مشکلات به کار بسته شود. هدف این پژوهش پیش بینی مشکلات جنسی بر اساس ترس از صمیمیت و اهمال کاری بود. بدین منظور تعداد 220 دانشجوی متاهل از دانشگاه های شهر تهران (130 زن، 90 مرد) در سال تحصیلی 1398 در این پژوهش شرکت کردند و مقیاس ترس از صمیمیت (دسکاتنر و ثلن، 1991)، مقیاس اهمال کاری ناب (استیل، 2010) و پرسشنامه وضعیت جنسی گلومبک راست (گلومبک و راست، 1986) توسط آن ها تکمیل شد. برای تحلیل داده ها از روش همبستگی و رگرسیون گام به گام استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین متغیرهای ترس از صمیمیت و مشکلات جنسی و همچنین بین متغیرهای اهمال کاری و مشکلات جنسی رابطه مثبت معنادار وجود دارد که در سطح (01/0 ≥p) معنادار است. ضریب تعیین (درصد واریانس) در گام اول تحلیل رگرسیون 52/0 و در گام دوم، 56/0 به دست آمد که این مقادیر در سطح (01/0 ≥p)  معنادار است. براساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که ترس از صمیمیت و اهمال کاری می توانند مشکلات جنسی را پیش بینی کنند و متغیر ترس از صمیمیت، نسبت به متغیر اهمال کاری، پیش بینی کننده قوی تری برای مشکلات جنسی است. بررسی این متغیرها در افراد می تواند به پیشگیری و درمان کارآمدتر مشکلات جنسی کمکی قابل توجه کند و رضایت زناشویی زوجین را ارتقا ببخشد.

    کلیدواژگان: اهمال کاری، ترس از صمیمیت، رابطه زوجی، مشکل جنسی
  • سارا فیض الهی، محمد نریمانی*، توکل موسی زاده صفحات 69-80

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش بر میزان افکار خودکشی، خودنهان سازی و تنظیم شناختی هیجان در زنان دارای افکار خودکشی بود. این پژوهش آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمام زنان دارای افکار خودکشی مراجعه کننده به مراکز جامع سلامت شهر اردبیل در سال 1398 بودند. 40 نفر از زنان جامعه مذکور به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به شیوه تصادفی در دو گروه گواه و آزمایش جایگزین شدند (هر گروه 20 نفر). به منظور گردآوری داده ها از مقیا‎‎‎س ا‎‎‎فکا‎‎‎ر‎‎‎ خو‎‎د‎‎‎‎کشی (بک و ستیر، 1991)، مقیاس خودنهان سازی (لا‎‎‎ر‎‎‎سو‎‎ن و جا‎‎‎ستین، 1990) و فر‎‎‎م کو‎‎تا‎‎‎ه پر‎‎‎سشنا‎‎‎مه تنظیم شنا‎‎‎ختی هیجا‎‎‎ن (گا‎‎‎ر‎‎‎نفسکی و‎‎ کرایج، 2006) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره (MANCOVA) صورت گرفت. یافته ها نشان داد که درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش تاثیر معناداری بر کاهش خودنهان سازی و افکار خودکشی و افزایش تنظیم شناختی هیجان  در زنان دارای افکار خودکشی دارد (001/0<p). این نتایج نشان می دهند که درمان پذیرش و تعهد احتمالا می تواند با بهبود تنظیم و ابراز هیجان در کاهش میزان افکار خودکشی موثر باشد

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش، خودنهان سازی، تنظیم شناختی هیجان، افکار خودکشی
  • فاطمه جان بزرگی*، نرگس السادات مرتضوی صفحات 81-90

    هدف پژوهش مقایسه مهارت حل مسئله و سطح عزت نفس کودکان  در پیش دبستانی های کودک محور و معلم محور بود. این مطالعه از نوع علی مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش شامل کودکان در حال تحصیل در پیش دبستانی های منطقه 15 شهر تهران بودند. 50 کودک (25 نفر با آموزش کودک محور و 25 نفر با آموزش معلم محور) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از  مقیاس مصاحبه ی بالینی راه حل های مختلف (شور و اسپیواک، 1988) و پرسشنامه عزت نفس کودکان (عزیزی مقدم، 1386) جمع آوری شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از تحلیل واریانس چندمتغیره تجزیه و تحلیل شد. نتایج این بررسی نشان داد مهارت حل مسئله و زیرمولفه های آن (راه حل های مرتبط، طبقات مرتبط و پاسخ های غیرمرتبط) و سطح عزت نفس و زیرمولفه های آن (عزت نفس اجتماعی و عزت نفس تحصیلی) کودکان در پیش دبستانی های کودک محور به طور معناداری بالاتر از پیش دبستانی های معلم محور است (05/0P<). با توجه به تاثیر نوع آموزش مربی بر مهارت حل مسئله و سطح عزت نفس کودکان، اجرای آموزش های مبتنی سبک کودک محور می تواند جهت تعدیل ویژگی های روان شناختی کودکان استفاده شود.

    کلیدواژگان: کودک محور، عزت نفس، معلم محور، مهارت حل مسئلهه
  • عبدالله محمدی، عزت الله قدم پور*، فضل الله میردریکوند، محمدعلی سپهوندی صفحات 91-102

    هدف پژوهش حاضر ارایه مدل علی جهت بررسی رابطه عاطفه آموزشگاهی و انگیزش تحصیلی حالتی با هدایت مسیر شغلی با در نظر گرفتن نقش واسطه ای خودپنداره تحصیلی بود. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی از نوع مدل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دوره متوسطه اول شهر سنندج در سال تحصیلی 99-1398 بود. 284 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی بر حسب جنسیت و پایه تحصیلی وارد پژوهش شدند. برای جمع آوری داده های مورد نیاز از پرسشنامه انگیزش تحصیلی حالتی (درخشان و همکاران، 1396)، پرسشنامه عاطفه آموزشگاهی (مک کوچ، 2003)، پرسشنامه خودپنداره تحصیلی (لی و همکاران، 2005) و پرسشنامه رشد مسیر شغلی فرم کوتاه ویرایش استرالیا (کرید و پاتون، 2004) استفاده شد. تحلیل داده ها با روش مدل سازی معادلات ساختاری انجام گرفت. نتایج نشان داد عاطفه آموزشگاهی و انگیزش تحصیلی حالتی می توانند به طور معناداری از طریق خودپنداره تحصیلی بر رشد مسیر شغلی تاثیرگذار باشند. با توجه به نتایج، می توان راه رسیدن به رشد مسیر شغلی را در پرتوی توجه به عاطفه آموزشگاهی، انگیزش تحصیلی و خودپنداره تحصیلی برای دانش آموزان فراهم نمود.

    کلیدواژگان: عاطفه آموزشگاهی، انگیزش تحصیلی حالتی، خودپنداره تحصیلی، هدایت مسیر شغلی
  • زهرا عسگریان، مهری رضایی خیرآبادی* صفحات 103-112

    شرم درونی شده هیجان منفی بسیار رنج آوری است که با احساس خواری، حقارت و بی ارزشی همراه است. این پژوهش با هدف پیش بینی شرم درونی شده نوجوانان بر اساس اضطراب اجتماعی، ارتباط با والدین، عزت نفس و خودکارآمدی انجام شد. روش پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر 15 تا 19سال شهر دهاقان که در سال تحصیلی 99-98 مشغول به تحصیل بودند و نمونه آماری شامل 270 نفر بود که به صورت در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس شرم درونی شده کوک (1993)، مقیاس عزت نفس روزنبرگ (1979)، مقیاس خودکارآمدی شرر و مادوکس (1982)، پرسشنامه روابط والد فرزندی فاین (1983) و سیاهه اضطراب اجتماعی کانر(2000)  بود. داده ها با استفاده از آزمون آماری همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام تحلیل شد. یافته های پژوهش نشان داد که بین  اضطراب اجتماعی با شرم درونی شده در سطح 01/0 رابطه مثبت و معنادار و بین عزت نفس، رابطه با والدین و خودکارآمدی با شرم درونی شده رابطه منفی و معنادار وجود دارد (01/0>P). همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که متغیرهای پیش بین در مجموع 33 درصد از تغییرات شرم درونی شده را تبیین می کنند. نتایج این پژوهش به شناسایی عوامل موثر بر شرم درونی شده کمک کرده و لزوم توجه بیشتر والدین و مسیولان را به این عوامل جهت کاهش رنج نوجوانان نشان می دهد.

    کلیدواژگان: شرم درونی شده، عزت نفس، اضطراب اجتماعی، رابطه با والدین، خودکارآمدی
  • سحر محمدی مورچگانی، عباس ابوالقاسمی*، موسی کافی ماسوله صفحات 113-124

    هدف پژوهش حاضر، مقایسه مزاج های عاطفی- هیجانی در زنان با و بدون اختلال میل/ برانگیختگی جنسی است. این پژوهش توصیفی از نوع علی- مقایسه ای است. جامعه مورد مطالعه شامل کلیه زنان مراجعه کننده به ورزشگاه های سطح شهر رشت در سال های 98-1397 بود. نمونه پژوهش شامل 65 زن دارای اختلال میل/ برانگیختگی جنسی و 85 زن بدون اختلال بود که به شکل هدفمند وارد پژوهش شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه علاقه و میل جنسی زنان (سیلز و همکاران، 2005)، مصاحبه بالینی براساس ملاک هایDSM-5، پرسشنامه ترکیبی مزاج های عاطفی- هیجانی (لارا و همکاران، 2012) و پرسشنامه سلامت عمومی (گلدبرگ، 1979) استفاده شد. نتایج تحلیل واریانس چندمتغیری نشان داد که زنان دارای اختلال میل و برانگیختگی جنسی از لحاظ مزاج عاطفی از اضطراب، افسردگی، ادوارخویی، ملالت و تغییرپذیری بیشتر و سرحالی و هیجان زدگی کم تر و از لحاظ مزاج های هیجانی از اراده، مقابله وکنترل کم تری در مقایسه با گروه بدون اختلال برخوردار هستند. اما بین دو گروه، در بی تفاوتی، وسواس، تحریک پذیری، بازداری زدایی و سرخوشی (مولفه های مزاج عاطفی) و خشم، بازداری و حساسیت (مولفه های مزاج هیجانی) تفاوتی دیده نشد. بر اساس این یافته ها می توان نتیجه گرفت که مزاج های عاطفی- هیجانی می تواند در  شکل گیری و تشدید اختلال میل و برانگیختگی جنسی  زنان  موثر باشد. این یافته ها می تواند به بحث در مورد آسیب شناسی، آموزش و درمان این زنان  کمک کند.

    کلیدواژگان: اختلال میل، برانگیختگی جنسی، شخصیت، مزاج های عاطفی- هیجانی
  • راضیه نیک فلاح، فاطمه گلشنی* صفحات 125-138

    هدف پژوهش حاضر مقایسه ذهنیت های طرحواره ای، آسیب دوران کودکی و روابط ابژه ای در افراد دارای نشانگان اختلال شخصیت مرزی و شخصیت وسواسی- جبری بود. روش پژوهش علی مقایسه ای و جامعه آماری این پژوهش شامل تمام افراد مراجعه کننده به مراکز مشاوره دولتی و خصوصی در شهر تهران در سال 1398 بود که از میان آن ها براساس خط برش پرسشنامه چندمحوری میلون 90 نفر با نشانگان شخصیت مرزی و 90 نفر با نشانگان شخصیت وسواسی- جبری به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه چند محوری بالینی میلون (1983) (MCMI)؛ پرسشنامه ذهنیت های طرحواره ای لوبستال و همکاران (2010) (SMI)؛ پرسشنامه آسیب کودکی برنستاین و همکاران (1994) (CTQ) و پرسشنامه روابط موضوعی و واقعیت آزمایی بل (1986) (BORRTI) بود. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس تحلیل شدند. افراد دچار نشانگان اختلال شخصیت مرزی در مولفه های ذهنیت کودک عصبانی (05/0>P)، ذهنیت کودک تکانشی (01/0>P)، ذهنیت کودک بی انضباط (05/0>P)، ذهنیت خودبزرگ منش (01/0>P)، سوءاستفاده عاطفی (05/0>P)، غفلت عاطفی (01/0>P)، خودمحوری (05/0>P) و دلبستگی ناایمن (01/0>P) میانگین نمره های بالاتری نسبت به افراد دچار نشانگان اختلال شخصیت وسواسی- جبری کسب کردند. افراد دچار نشانگان اختلال شخصیت وسواسی- جبری در مولفه های ذهنیت محافظ بی تفاوت (01/0>P)، ذهنیت والد تنبیه گر (05/0>P) و ذهنیت والد پرتوقع (01/0>P) و بی کفایتی اجتماعی (01/0>P) میانگین نمره های بالاتری افراد دچار نشانگان اختلال شخصیت مرزی کسب کردند. براساس نتاج پژوهش حاضر، به نظر می رسد که روابط ابژه ای، ذهنیت های طرحواره ای و آسیب های دوران کودکی در شکل گیری نشانگان اختلال شخصیت مرزی و شخصیت وسواسی- جبری نقش دارند.

    کلیدواژگان: آسیب کودکی، روابط ابژه، ذهنیت طرحواره، مرزی، وسواسی- جبری
  • ابراهیم جهاندار*، عبدالباسط محمودپور، معصومه اسمعیلی صفحات 139-150

    هدف پژوهش حاضر بررسی تغییرات هویت همسری مادران پس از تولد اولین فرزند از دیدگاه همسرشان بود. برای دستیابی به این هدف از رویکرد کیفی و روش پدیدارشناسی توصیفی استفاده شد. جامعه موردپژوهش، پدران ساکن شهر تهران بود که از تولد اولین فرزندشان حداقل یک سال و حداکثر هفت سال گذشته باشد. نمونه گیری به روش هدفمند انجام شد و 12 نفر شامل به عنوان نمونه انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته محقق ساخته و تحلیل داده ها با بهره گیری از روش تحلیل مضمون صورت پذیرفت. درنهایت یافته های پژوهش در قالب 13 مضمون فرعی و 3 مضمون اصلی به دست آمد. مضامین مستخرج عبارت اند از: تغییرات نقشی (کاهش حمایت عاطفی، افزایش حمایت عاطفی، کاهش حمایت ابزاری، افزایش حمایت ابزاری و کاهش حمایت اطلاعاتی)، تغییرات قواعدی (محوریت فرزند، ارتباط با خانواده های اصلی و دوستان، گسترش انتظارات از همسر و افزایش توجه به خانواده) و تغییرات درونی (رشد شخصی، ویژگی های رفتاری و شخصیتی، تنش های درونی و نگرش و جهان بینی). نتایج به دست آمده نشان داد گروهی از مشارکت کنندگان تغییر هویت همسری بانوانشان را بعد از تولد فرزند، مثبت و گروهی دیگر این تغییرات را منفی تلقی می کنند. به نظر می رسد کیفیت روابط زناشویی قبل از ورود فرزند، حمایت های خانواده اصلی و مشارکت مرد در مسئولیت های والدینی و امور منزل، از عوامل تاثیرگذار بر شکل گیری هویت منسجم مادران در گذار به مرحله والدینی است.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، تولد اولین فرزند، تغییرات هویت، هویت همسری، دیدگاه همسران
  • سارا زادافشار، محدثه خردمند، سالار فرامرزی* صفحات 151-160

    پیدایش بیماری همه گیر کووید-19 علاوه بر تغییرات گسترده ای که در سطوح مختلف به همراه دارد به طور خاص نیز منجر به بروز تغییراتی در سطح خانواده شده و آثار قابل توجهی را در بسیاری از والدین و رابطه آنها با فرزندانشان در سراسر جهان به وجود آورده است؛ بنابراین هدف مطالعه حاضر بررسی پیامدها، ابعاد روانشناختی، عوامل خطر و عوامل محافظ در روابط والد-کودک طی بحران همه گیری کووید-19 است. روش این مطالعه مروری بر مطالعات انجام شده در این زمینه بود بدین صورت که یافته های پژوهشی در پایگاه های اطلاعاتی پاپمد، اسپرینگر، اسکوپس، پروکویست، ساینس دایرکت و گوگل اسکلار، با جستجوی کلیدواژه های کووید-19، تاثیرات روان شناختی، رابطه والد-کودک، مشکلات رفتاری-هیجانی، عوامل خطر و محافظ، قرنطینه و کودکان مورد بررسی قرار گرفت که در نهایت براساس معیارهای ورود از بین 58 مقاله مورد بررسی، 12 مقاله وارد پژوهش و نتایج طبقه بندی، خلاصه و گزارش شد. نتایج حاصل از مطالعه نشان داد که بحران همه گیری آثار قابل توجهی بر کودکان، والدین و نیز نوع رابطه والدین با فرزندانشان داشته و به دنبال افزایش استرس وارد شده بر والدین، احتمال فرسودگی آنها و کودک آزاری افزایش یافته است. در مقابل برخورداری والدین از مهارت های همدلی و خودکارآمدی از عواملی هستند که می توانند در این شرایط رابطه والد-کودک را بهبود بخشند. لذا با توجه به پیامدهای اجتناب ناپذیر کووید-19 بر سبک زندگی، سلامت روانشناختی و رابطه والد-کودک؛ طراحی و برنامه ریزی راهبرد های مداخله ای و حمایتی و شناخت بهتر نیاز های روانشناختی خانواده و کودکان در جهت آگاهی بخشی و بهبود روابط والدین با کودکان خود در جهت کاهش آثار منفی و افزایش اثرات مثبت توصیه می شود.

    کلیدواژگان: ابعاد روانشناختی، رابطه والد-کودک، بیماری کووید-19
  • ربابه نوری قاسم آبادی*، محمد سیداوی صفحات 161-170

    طی دو دهه گذشته، اهمیت بالینی و پژوهش پیرامون خود جرحی بدون هدف خودکشی به عنوان تخریب مستقیم و تعمدی بافت های بدن که فاقد هدف و یا نیت خودکشی است روندی افزایشی داشته است. پژوهشها حاکی از شیوع بالای این رفتار در دوره نوجوانی است، رفتاری که به  عنوان یک راهبرد جبرانی جهت مقابله با و مدیریت هیجانات منفی شدید مفهوم پردازی می شود. آنچه دوره نوجوانی را کانون مطالعات این رفتار قرار می دهد تحولات جسمانی و روانشناختی در این دوره است که خود به عنوان عوامل پریشانی زا عمل می کنند، حال آنکه میزان این پریشانی می تواند متاثر از تاریخچه فرد نیز باشد. تعاملات اولیه با والدین و تجارب تحولی به عنوان عواملی معرفی شده اند که بیشترین نقش را در پیش بینی رفتار خودجرحی در میان نوجوانان دارند. نوشتار حاضر با تاکید بر نظریه های تبیینی و کارکردی مروری اجمالی بر ارتباط تجربه بدرفتاری در دوران کودکی و رفتار خودجرحی از منظر مطالعات اخیر است. در پایان جستجویی پیرامون مطالعات داخلی انجام شد لیکن علیرغم شیوع چهار الی پنج درصدی در میان جامعه نوجوانان ایرانی، گویا مطالعه این رفتار از منظر پژوهشگران داخلی پنهان مانده است.

    کلیدواژگان: بدرفتاری با کودکان، خود جرحی، خودکشی، نوجوانی
  • گلناز مظاهری نژاد فرد، فریبا زرانی*، نگین موسوی صفحات 171-178

    فرهنگ، به عنوان مجموعه ای از باورها، ارزش ها،  قوانین و آداب و رسوم که بر تمام ابعاد زندگی انسان اثرگذار است، می تواند در فرآیند شکل گیری آسیب شناسی روانی و اختلالات روانشناختی نقش مهمی ایفا کند. هدف از این پژوهش که به روش توصیفی-تحلیلی صورت گرفته است، بررسی نقش فرهنگ در بروز و ظهور رفتارهای نابهنجار و آسیب شناسی روانی، با تاکید بر نقش مصاحبه صورت بندی فرهنگی است. با وجود جنبه های کاربردی بالینی و پژوهشی این مصاحبه، محدودیت ها و نقدهایی نیز در مورد آن مطرح شده است. بنابراین، استفاده از این ابزار در فرآیند ارزیابی و تشخیص بالینی، علاوه بر نکات مثبت، نیازمند در نظر گرفتن محدودیت ها و نقدهای وارد شده  بر آن و انجام پژوهش های بیشتر در انواع فرهنگ ها و جوامع متخصصان بالینی (نه فقط جامعه روانپزشکان) در خصوص کارایی این مصاحبه است.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی روانی، فرهنگ، مصاحبه صورت بندی فرهنگی
|
  • Morad Abdivarmazan, MohammadNaghi Farahani*, Hamid Khanipur, Majid Saffarinia Pages 1-14

    For some people, social status seems to be a factor in saving electricity power. The aim of this study was to develop and validate an electricity-saving scale based on social status upgrading. In conducting this study, using the relevant theories, the scale was prepared. For investigating validity and reliability the opinion of experts, exploratory and confirmatory factor analysis, and Cronbachchr('39')s alpha index was used to examine the internal consistency of the scale. The number of items obtained in the study of theories was 20 items, which were reduced to 13 items after review by experts. The sample size in the primary study was 193 people and in the second study was 366 people were selected from Iranian cyberspace users by available sampling method. Our results showed that 9 items had the desired factor load to measure the factors and the 2-factor model give the best fitting with data. The factor load of 0.40 and above in all items in exploratory factor analysis confirmed the sufficient reliability of the structures of the scale. The indexes obtained in the confirmatory factor analysis also indicated high validity of the scale. χ2/df=1.93, GFI=0.93, AGFI=0.95, RMR=0.025, NFI=0.92, NNFI=0.99, IFI=0.97, CFI=0.97, RMSEA=0.049. Cronbachchr('39')s alpha index was 0.88 for the first factor and 0.85 for the second factor. This study supported the conceptualization of the relation between social status motivation and electricity power saving. It provides some psychometric evidence for this self-report scale that was developed based on the role of social status in electricity saving behavior. It seemed that 2 personality traits; being motivated for keeping social image and prestige, are related to electricity power-saving behaviors.

    Keywords: Electricity saving, Social Status, Social Prestige
  • Hosein Mohagheghi, Mehran Farhadi, Abolghasem Yaghoobi, Azadeh Mahdavi* Pages 15-24

    Although the topic of personality and personality traits has been studied in many types of research, it has been neglected in the study of some variables. The fact that how these attributes are in a relationship with anxiety with the mediation of dysfunctional attitudes is one of these issues addressed in this study. For this purpose, 240 students from Bu-Ali Sina University in Hamedan were selected as the sample, and Beck Anxiety Inventory (1990), Beck and Wiseman Dysfunctional Attitudes Questionnaire (1987), and McCree and Casta Neo Personality Questionnaire (1985) were filled in. Six of the Individuals filled out the questionnaires in a misunderstood manner, so a final sample of 234 people was selected. The results of the structural equation modeling showed that in general, the model has a good fit of goodness. The relationship between anxiety and neuroticism with presence and without the presence of the mediator variable was positive and significant and also the relationship between anxiety with extroversion with presence and without the presence of the mediator variable is significant and reversible. Also, the findings indicated that at 0/01 significance level, only a neuroticism variable was significantly associated with anxiety with mediating dysfunctional attitudes and this relationship was not found for extraversion. Thus, it can be concluded that dysfunctional attitudes can act as a mediator between neuroticism and anxiety.

    Keywords: Anxiety, Extraversion, Neuroticism, Dysfunctional Attitude, Personality Traits
  • Mohammad Jalilvand, Aye Rizvandi* Pages 25-34

    Children with developmental coordination disorder tend to avoid engaging in physical activity that leads to poor motor function and negative psychological consequences. The aim of this study was to compare the effectiveness of traditional methods and tactical game methods in teaching sports skills on the enjoyment of physical activity in children with developmental coordination disorder. Thirty boys with developmental coordination disorder in Kermanshah entered the study by convenience sampling method and were randomly divided into two groups of the tactical game and traditional training methods. The training program included a course of basketball training program that was done for 12 weeks and three one-hour sessions per week in two traditional and tactical games methods. The instruments used in this study included the Developmental Coordination Disorder Questionnaire (DCDQchr('39')07), Movement Assessment Buttery for Children (MABC-2), and Enjoyment of physical activity Questionnaire (PACES). Analysis of covariance was used to analyze the data in SPSS software. The results showed that the tactical game group had a significant increase in the enjoyment of physical activity scores compared to the traditional training group (P<0.05). Based on the results of the present study, it is suggested that the tactical game method be used instead of the traditional method in teaching sports skills to children with developmental coordination disorders.

    Keywords: Enjoyment of physical activity, Tactical game method, Traditional method, developmental coordination disorder
  • MohammadAli Besharat*, Farzaneh Jafari, Masoud GholamAli Lavasani Pages 35-44

    The present study aimed to predict symptoms of anxiety and depression according to interpersonal problems. 362 individuals (220 men, 142 women) selected from the University of Tehran using the convenience sampling method. The participants completed the Inventory of Interpersonal Problems (IIP-60, Horowitz, et al, 1988) and the Stress Depression Anxiety Scale (DASS, Lovibond & Lovibond, 1995). The results indicated that interpersonal problems (assertiveness, sociability, submissiveness, intimacy, responsibility, and controlling) had a significant positive correlation with the symptoms of anxiety and depression (P<0.01). Linear regression analysis showed that interpersonal problems could predict 19.4% of the variance of anxiety symptoms and 21.4% of the variance of depression symptoms. Based on research findings it is important to pay attention to interpersonal problems for preventing symptoms of anxiety and depression.

    Keywords: interpersonal problem, depression, anxiety
  • Atefe Mohammadi, Noshirvan Khezri Moghadam*, Anahita Tashk Pages 45-56

    Theoretical foundations and conducted studies are indicative of the effect of physiological factors on the incidence and exacerbation of migraine. Identification of these factors can play a major role in the treatment and prognosis of this disease. Therefore, the present study aims to predict the severity of migraine headaches based on anxiety, defense mechanism, and self-compassion. To this end, a total of 200 patients with migraine headaches visiting neurology clinics in Shiraz were selected using purposeful sampling. The patients were then asked to fill out the Spielberg State-Trait questionnaire(1970), Najjarian Migraine Symptom Severity questionnaire(1997), and Bond Defense style questionnaire (1983), and  Neff Self-Compassion scale(2003). The results of correlation and step by step regression analysis showed that there was a relationship between anxiety, defense styles, and self-compassion with the severity of migraine headaches(P<0/01). The results also showed that anxiety, defense styles, and self-compassion predicted 0/19, 0/14, and 0/16 of severe migraine headaches.

    Keywords: Migraine, Anxiety, Defense mechanisms, self-compassion
  • Shakiba Sadat Tabatabaee, Mohamadali Besharat*, Masoud Gholamali Lavasani Pages 57-68

    Understanding the influential variables on coupleschr('39') sexual problems can be applied in prevention and treatment programs. The purpose of the present study was to predict sexual problems based on fear of intimacy and procrastination. For this purpose, 220 married students from Tehran universities (130 women, 90 men) in the academic year 2019 participated in this study and completed the Fear of Intimacy Scale (Descutner & Thelen, 1991), the Pure Procrastination Scale (Steel, 2010), and the Golombok-Rust Inventory of Sexual Status Questionnaire (Golombok & Rust, 1986). To analyze the data, correlation coefficients were calculated and stepwise regression was run. The results showed that there was a significant positive relationship between fear of intimacy and sexual problems, and also between procrastination and sexual problems Which is significant at the level (p≥ 0.01). R2  is the first step concluded 0.52, and in step 2 concluded 0.56 Which is significant at the level (p≥ 0.01). Based on the research findings, it can be concluded that fear of intimacy and procrastination can predict sexual problems and fear of intimacy is a stronger predictor of sexual problems than procrastination. investigating these variables in individuals can help prevent and treat sexual problems effectual and improve marital satisfaction.

    Keywords: sexual problem, fear of intimacy, procrastination
  • Sara Feyzollahi, Mohamad Narimany*, Tavakol Mosazadeh Pages 69-80

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of acceptance and commitment therapy on suicidal thoughts, self‐concealment, and cognitive emotion regulation in women with suicidal thoughts. This research was done experimentally and through designing pre-test and post-test and using a control group. The statistical population included all women with suicidal thoughts who referred to comprehensive health centers in Ardabil city in 2019. The research sample of the study was 40 women in this population who were selected by convenience sampling method and randomly replaced into the experimental and control group.  For data collection, we used the suicidal thoughts scale (Beck & Steer, 1991), the self‐concealment scale (Larson & Chastain, 1990), and the short form of cognitive emotion regulation questionnaire (Garnefski & Kraaij, 2006). Data were analyzed by multivariate analysis of covariance (MANCOVA). The results indicated that acceptance and commitment therapy had a significant effect on reducing self‐concealment and suicidal thoughts and increasing cognitive emotion regulation in women with suicidal thoughts (P<0.001). These findings indicate that acceptance and commitment therapy may be effective in reducing suicidal thoughts by improving the regulation and expression of emotions.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Self‐concealment, Cognitive Emotion Regulation, Suicidal Thoughts
  • Fatemeh Janbozorgi*, Narges Sadat Mortazavi Pages 81-90

    The aim of this study was to compare childrenchr('39')s problem-solving skills and self-esteem levels in child-centered and teacher-centered preschools. This study was a comparative causal study. the statistical population of the study included children studying in preschools in the 15th district of Tehran. 50 children (25 people with child-centered education and 25 people with teacher-centered education) were selected by convenience sampling method. Data were collected using a clinical interview scale of different solutions (Shure & Spivack, 1988) and a childrenchr('39')s self-esteem questionnaire (Azizi Moghaddam, 1386). The obtained data were analyzed using multivariate analysis of variance. The results of this study showed that problem-solving skills and their sub-components (related solutions, related classes, and unrelated answers) and self-esteem level and its sub-components (social self-esteem and academic self-esteem) are significantly higher in children in child-centered preschools than teacher-centered preschools (P <0.05). Due to the effect of the type of instructor training on problem-solving skills and childrenchr('39')s self-esteem, the implementation of training based on a child-centered style can be used to adjust the psychological characteristics of children.

    Keywords: Child-centered, Self-esteem, Teacher-centered, Problem-solving skills
  • Abdolah Mohamadi, Ezatolah Ghadampour*, Fazlolah Mirdarikvand, MohamadAli Sepahvandi Pages 91-102

    The aim of this study was to present a causal model to investigate the relationship between school emotion and academic motivation with career guidance by considering the mediating role of academic self-concept. The research method was a descriptive-correlational structural equation model. The statistical population included all first-grade high school students in Sanandaj, in the academic year 2009-2010. 284 people were included in the study by random sampling of relative classes according to gender and educational level. To collect the required data, the academic motivation questionnaire  (Derakhshan et al, 2017), the school attitude assessment survey (McCouch, 2003), the Academic Self-Concept Questionnaire (Lee et al, 2005), and the Career Development Inventory-Australia-short form (Creed  & Patton, 2004 ) were used. The data analysis was performed by structural equation modeling. The results showed that school affection and academic motivation can significantly affect career growth through academic self-concept. According to the results, it is possible to provide a way to achieve career growth in the light of attention to school affection, academic motivation, and academic self-concept for students.

    Keywords: school affection, academic motivation, academic self-concept, career path guidance
  • Zahra Asgariyan, Mehri Rezaei Kheirabadi* Pages 103-112

    Internalized shame is a very painful negative emotion that is accompanied by feelings of humiliation, inferiority, and worthlessness. The aim of this study was to predicting juvenile internalized shame based on social anxiety, relationship with parent, self-esteem, and self-efficacy. The research method was correlational. The statistical population included female students aged 15 to 19 years in Dehaghan city who were studying in the 2019-2020 academic year and the statistical sample included 270 people who were selected as available. Research tools included the Cook (1993) The internalized shame scale, Rosenberg (1979) The self-esteem scale, Sherer and Maddux (1982) The self-efficacy scale, Fain (1983) The Parent-Child Relationship survey, and Connor (2000) The social phobia Inventory. Data were analyzed using Pearson correlation and stepwise regression. The research findings showed that social anxiety and internalized shame at the level of 0.01 is a positive and significant relationship and self-esteem, relationship with a parent, and self-efficacy with internalized shame is a negative and significant relationship(P<0.01). Also, the results of regression analysis showed that the predictor variables explain 33% of the variance of internalized shame. The results of this study help identify the factors influencing the internalized shame and show the need for more attention of parents and officials to these factors to reduce the suffering of juveniles.

    Keywords: internalized shame, self-esteem, social anxiety, relationship with parent, self-efficacy
  • Sahar Mohammadi Morchegani, Abbas Abolghasemi*, Musa Kafi Masouleh Pages 113-124

    affective-emotional temperament in women with and without sexual Interest/Arousal Disorder. The research was a descriptive causal-comparative study. For this purpose, 65 women with sexual desire /arousal disorders and 85 women without disorders were selected purposefully among all women who attended a stadium in Rasht city in 2018-19. To collect data, women’s sexual interest and desire questionnaire (sills et al, 2005), clinical interview based on DSM-5 criteria, Affective and Emotional Composite Temperament Questionnaire (Lara et al., 2012), and General Health Questionnaire (Goldberg, 1979) was used. The results of multivariate analysis of variance showed that women with the sexual interest/arousal disorder had the more emotional temperament of anxiety, depression, cyclothymia, dysphoria, volatility, and less euthymia and euphoria. Furthermore, in the emotional temperament, they have less volition, coping, and control than the non-disorder group. There was no difference between Apathy, obsessive, irritability, disinhibited, and euphoria (affective temperament), anger, inhibition, and sensitivity (emotional temperament) between the two groups. Based on these findings it can be concluded that affective-emotional temperament can be effective in the formation and exacerbation of sexual arousal disorder in women. These findings can help the discussion of the pathology, education, and treatment of these women.

    Keywords: Sexual Interest, Arousal Disorder, personality, Affective-emotional temperament
  • Raziyeh Nikfallah, Fatemeh Golshani* Pages 125-138

    This study aimed to compare schema modes, childhood trauma, and object relationships in individuals with borderline personality and obsessive-compulsive disorder symptoms. The research method was causal-comparative and the statistical population of this study included all people who were referred to public and private counseling centers in Tehran city in 2019, of whom 90 people with borderline personality symptoms and 90 people with obsessive-compulsive symptoms were selected by convenience sampling method. Research tools include Millon Clinical Multiaxial Inventory (1983) (MCMI); Schema Mode Inventory by Lobbestael et al. (2010) (SMI); Childhood Trauma Questionnaire by Bernstein et al. (1994) (CTQ) and Bell Object Relations and Reality Testing Inventory (1986) (BORRTI). Data were analyzed using analysis of variance. Individuals with borderline personality disorder symptoms in the components of angry child mode (P<0.05), impulsive child mode (P<0.01), undisciplined child mode (P<0.05), self-aggrandizer mode (P<0.01), emotional abuse (P<0.05), emotional neglect (P<0.01), egocentricity (P<0.05) and insecure attachment (P<0.01) obtained higher mean scores than people with obsessive-compulsive disorder symptoms. Individuals with obsessive-compulsive disorder symptoms in the components of detached protector mode (P<0.01), punishing parent mode (P<0.05), and demanding parent mode (P<0.01), and social incompetence (P<0.01) obtained higher mean scores than people with borderline disorder symptoms. Based on the present study results, it seems that object relationships, schema modes, and childhood traumas play a role in the formation of borderline personality disorder and obsessive-compulsive personality symptoms.

    Keywords: borderline, childhood trauma, object relationships, obsessive-compulsive, schema modes
  • Ebrahim Jahandar*, Abdolbaset Mahmoudpour, Masoumeh Esmaeily Pages 139-150

    The purpose of this study was to study the marital identity changes in women after the birth of the first child from their spousechr('39')s point of view. To achieve this goal, a qualitative approach and a descriptive phenomenological method were used. The research community is Fathers living in Tehran that at least one year and at most seven years passed from the birth of their first child. Purposeful sampling was used and 12 persons were selected as the participants. Data were collected through researcher-made semi-structured interviews and analyzed by content analysis method. Finally, the research findings led to 13 sub-themes and 3 main themes. The main themes are Role changes (Decreased emotional support, Increase emotional support, Reduce instrumental support, Increase instrumental support, Reduce intelligence support), Rule changes (Child orientation, Communication with family and friends, expand expectations from a spouse, Increase attention to family) and Internal changes (Personal growth, Behavioral and personality traits, Internal tensions, Attitude, and worldview ). The results showed that a group of participants consider the identity Changes of their wives after childbirth Positive and another group considers them negative. It seems that the quality of marital relations before childbirth, Main family support, husband participation in parental responsibilities, and household Affairs are the influential factors in the formation of cohesive identity of mothers in the transition to parental phase.

    Keywords: Phenomenology, the birth of the first child, identity changes, marital identity, spouse perspective
  • Sara Zadafshar, Mohadese Kheradmand, Salar Faramarzi* Pages 151-160

    The onset of the Covid-19 pandemic virus, in addition to its wide-ranging changes at various levels, has specifically led to changes at the family level and has had a significant impact on many parents and their relationship with their children around the world. Therefore, the present study aimed to investigate the consequences, psychological dimensions, risk factors, and protective factors in parent-child relationships during the Covid-19 epidemic crisis. The method of this study was a review of studies conducted in this field, so that the research findings in the databases of PubMed, Springer, Scopus, ProQuest, Science Direct, Google Scholar with keyword search 19, psychological effects, parent-child relationship, behavioral problems- Emotional, risk, and protective factors, quarantine and children were examined. Finally, based on the inclusion criteria, out of 58 articles, 12 articles were included in the research and the results of classification were summarized and reported. The results of the study showed that the epidemic crisis has significant effects on children, parents, and also the type of relationship between parents and their children and following the increase of stress in parents, the likelihood of burnout and child abuse has increased. In contrast, parentschr('39') empathy and self-efficacy skills are factors that can improve the parent-child relationship in these situations. Therefore, considering the inevitable consequences of Covid-19 on lifestyle, mental health, and parent-child relationship; designing and planning intervention and support strategies and better understanding the psychological needs of families and children to raise awareness and improve parent-child relationships to reduce the negative effects and increase the positive effects are recommended.

    Keywords: psychological dimension, parent-child relationship, covid-19 virus
  • Robabeh Noury Ghasemabadi*, Mohammad Seydavi Pages 161-170

    Self-injury without the intent of suicide, defined as the direct and deliberate destruction of body tissues with no suicidal intent, has grown in clinical significance and study over the last two decades. According to research, this behavior is very common through adolescence, and it is thought to be a coping strategy for dealing with and managing intense negative emotions. The physical and psychological changes that occur during this time, which act as distressing factors, place adolescence at the core of studying this behavior, while personal history may also affect the degree of this distress. The importance of early relationships with parents and developmental experiences in predicting adolescent self-injury behavior has been established. The current study reviews previous studies on the relationship between childhood maltreatment and self-injury behavior, emphasizing explanatory and functional theories. Also, national studies were reviewed in the end, but despite the prevalence of four to five percent among Iranian adolescents, self-injury appears to be overlooked by national researchers.

    Keywords: childhood maltreatment, self-injury, suicide, adolescence
  • Golnaz Mazaheri Nejad Fard, Fariba Zarani*, Negin Mousavi Pages 171-178

    Culture as a set of beliefs, values, laws, and customs which influence all aspects of human life can have a significant role in shaping psychopathology and psychological disorders. The purpose of this study that conducted via the descriptive-analytic method is to investigate the role of culture in psychopathology and abnormal behaviorschr('39') incidence with the emphasis on cultural formulation interviews. Despite the clinical and research implications of this interview, there are some limitations and criticisms about it. Therefore, in addition to positive points, the use of this tool in the clinical assessment and diagnosis process requires consideration of the limitations and criticisms imposed on it and also conducting more researches about its application in different cultures and clinical specialistschr('39') population (not only in psychiatristschr('39') population).

    Keywords: Psychopathology, Culture, Cultural Formulation Interview