فهرست مطالب

نشریه مهندسی بهداشت محیط
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 31، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین حبیبی، سهیل سبحان اردکانی*، مهرداد چراغی، بهاره لرستانی، مریم کیانی صدر صفحات 1-13
    زمینه و هدف

    عناصر کمیاب از شایع ترین آلاینده های خاک ، رسوب و گرد و غبار در محیط های شهری هستند که از قابلیت ایجاد خطر برای سلامت انسان برخوردارند. از این رو، این پژوهش با هدف ارزیابی مخاطره بوم شناختی و معیارهای سمیت شناسی محیطی عناصر آرسنیک، روی، سرب، کادمیم، کروم، مس و نیکل گرد و غبار خیابانی شهر همدان در سال 1398 انجام یافت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی، پس از جمع آوری 378 نمونه گرد و غبار از 18 ایستگاه منتخب واقع در مناطق صنعتی، تجاری و مسکونی شهر همدان و سپس آماده سازی و هضم اسیدی نمونه ها در آزمایشگاه، محتوی عناصر به روش طیف سنجی نوری پلاسمای جفت شده القایی (Inductively Coupled Plasma-Optical Emission Spectrometry: ICP-OES) خوانده شد. همچنین، نسبت به محاسبه شاخص های خطرپذیری بالقوه بوم شناختی (Er) و خطرپذیری بالقوه بوم شناختی تجمعی (RI) و معیارهای سمیت شناسی محیطی عناصر در نمونه ها نیز اقدام شد. پردازش آماری نتایج نیز با استفاده از نرم افزار SPSS انجام یافت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین غلظت عناصر (میلی گرم در کیلوگرم) در نمونه های گرد و غبار شهر همدان برابر با 31/2 برای آرسنیک، 211 برای روی، 2/65 برای سرب، 225/0 برای کادمیم، 3/41 برای کروم، 8/48 برای مس و 2/79 برای نیکل بوده است. نتایج محاسبه شاخص Er نشان داد که خطر بوم شناختی همه عناصر "کم" و میانگین نزولی مقادیر شاخص برای عناصر بصورت کادمیم > آرسنیک > سرب > نیکل > مس > روی > کروم بوده است. از طرفی، با توجه به این که میانگین مقدار شاخص RI برابر با 0/77 بود، لذا، شاخص خطرپذیری بالقوه بوم شناختی تجمعی عناصر در نمونه های گرد و غبار مورد مطالعه در دسته "مخاطره بوم شناختی کم" قرار داشت. بعلاوه، نتایج محاسبه معیارهای سمیت شناسی محیطی بر عدم قابلیت آلودگی محیطی عناصر گرد و غبار شهر همدان دلالت داشت.

    نتیجه گیری

    هرچند میانگین مقادیر شاخص RI عناصر گرد و غبار شهر همدان در محدوده کم خطر قرار داشت، ولی از آن جا که عنصر کادمیم با %2/38 و بدنبال آن عناصر آرسنیک و سرب بیش ترین سهم را در ایجاد مخاطره بوم شناختی داشته اند، از این رو، توجه به شناسایی و کنترل منابع انتشار این عناصر در محیط شهری باید بیش از پیش مدتوجه قرار گیرد. از طرفی، نسبت به پایش دوره ای خاک، رسوب و گرد و غبار آلوده با قابلیت بروز خطر برای سلامت شهروندان توصیه می شود.

    کلیدواژگان: عناصر کمیاب، ارزیابی خطر، گرد و غبار، سم شناسی محیطی
  • هادی نیک نژاد، علی اسرافیلی، مجید کرمانی، مهدی فرزادکیا* صفحات 14-25
    زمینه وهدف

    آلودگی آبها با آلاینده های آلی بویژه 2,4 DNP ، بدلیل ماهیت بسیار سمی آنها، به عنوان معضلی محیطی در جهان مطرح بوده و جذب، تکنیکی نوین در حذف این آلاینده ها از آب و فاضلاب است. لذا هدف از این مطالعه، بررسی قابلیت جاذب بومی و ارزان لجن خشک شده پردازش شده  در حذف 2,4 DNP است.

    مواد و روش کار

      ابتدا لجن در دمای °C60 خشک شد و برای بهبود ظرفیت جذب از CaCl2 استفاده شد. نتایج حذف 2و4 دی نیتروفنل توسط دستگاه HPLC در طول موجnm  360 به صورت ناپیوسته با تغییر فاکتورهای موثر نظیر pH، غلظت اولیه آلاینده، زمان تماس و دوز جاذب حاصل شد. همبستگی تعادلی و فرایند جذب با مدلهای ایزوترم و مدل های سینتیک پژوهش گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که جذب در مدت زمان 60 دقیقه به تعادل رسیده، بعد این مدت واجذب صورت گرفته و جذب کاهش یافت pH .بهینه جذب برای جاذب معادل 7به دست آمد. غلظت بهینه ترکیب 2و4 دی نیتروفنل 10 mg/Lبود. بررسی ها نشان داد که میزان حذف آلاینده توسط این جاذب از دوز 1/0 تا 5/1گرم از 4/40 به9/77 درصد افزایش یافت. مقادیر R2نشان داد که فرایند جذب 2,4 DNP از ایزوترم فروندلیچ پیروی کرده و در مطالعات سینتیک نیز با مدل شبه درجه دوم تناسب دارند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، لجن دفعی پردازش شده ظرفیت جذب قابل قبولی نشان داده و می تواند به عنوان جایگزینی بومی و در دسترس در حذف 2,4 DNP از محلول های آبی استفاده گردد.

    کلیدواژگان: لجن خشک شده پردازش شده، 2، 4 DNP، جذب، ایزوترم، سینیتیک
  • فاطمه مصباحی*، صادق مصطفی نژاد، عطالله ندیری صفحات 26-41
    زمینه و هدف

    لندفیل یکی از متداول ترین روش ها جهت دفع مواد زاید در کشورهای در حال توسعه می باشد. تعیین مکانهای دفن یک فرایند مشکل و پیچیده ای است که پارامترهای اجتماعی، محیطی و فنی در آن دخیل می باشد. هدف از این مطالعه انتخاب یک محل دفن مناسب جهت دفع زباله های شهر سردشت می باشد.

    روش کار

    نوع تحقیق از نظر کاربردی و از نظر روش و ماهیت جزو روش های تحقیق توصیفی-تحلیلی  است. در تنظیم اطلاعات و محاسبات در این پژوهش از ابزارها و تکنیک های جغرافیایی ، نرم افزار GIS ، word و مدل  AHP (سلسله مراتبی) استفاده شده است . با استفاده از نرم افزار GIS لایه های اطلاعاتی مختلفی امتیازدهی و به طبقه های کاملا مناسب، مناسب، کاملا نامناسب و نامناسب تقسیم بندی شدند.

    یافته ها

    بر اساس مطالعه میدانی حدود 61% از مکانهای مورد مطالعه برای دفن زباله کاملا نامناسب تشخیص داده شدند. از مکانهای انتخابی براساس معیارهای ارزیابی امتیازدهی شد و با استفاده از وزن دهی این معیارها، مقایسه بین آنها صورت گرفت. سپس از بین مکانهای باقی مانده 20% به عنوان گزینه بهتر درنظر گرفته شدند. در پایان پس از بررسی این مکانها، یک مکان به عنوان مکان پیشنهادی انتخاب شد. این مکان در فاصله تقریبا 12 کیلومتری شهر سردشت، دارای جاده فرعی و شیب مناسب می باشد که فاصله مناسبی نسبت به روستاها و شهر داشته و به دلیل خارج بودن از محدوده آبخوان به عنوان گزینه مناسب انتخاب شد.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که با کمک مدل AHP و نرم افزار GIS می توان یک مکان مناسب را برای دفن زباله های شهری انتخاب کرد به طوری که بتوان عوامل تاثیرگذار بر انتخاب یک محل مناسب را اعمال نمود.

    کلیدواژگان: دفن زباله، مکان یابی، مدل AHP، GIS، سردشت
  • بهمن معصومی* صفحات 42-56
    زمینه و هدف

    عملکرد ازن در گندزدایی آب به عوامل فرایندی و همچنین پارامترهای طراحی واحد ازن زنی وابسته است که طراحی نامناسب واحد ازن زنی و عدم تناسب میزان دوز ازن با کیفیت آب مورد استفاده باعث ایجاد تغییراتی در کیفیت آب می گردد. هدف کلی این مطالعه بررسی تاثیرگذاری عوامل فرایندی حاکم  بر ازن زنی  بر روی پارامترهای کیفی آب شرب است.

    روش کار

    این مطالعه در مقیاس پایلوتی در 4 سناریو مختلف جهت بررسی تاثیرگذاری عوامل فرایندی ازن زنی بر روی پارامترهای کیفی آب شبیه سازی شده (کدورت، رنگ، کلروفیل a ، pH و TOC) انجام گرفته است. در کلیه سناریوها دوز ازن بین 1 تا 5 گرم بر ساعت در نظر گرفته شده است.  مدت زمان تماس (دقیقه)، دما (درجه سانتی گراد) و pH به ترتیب در سناریوهای 1 تا 4برابر است است با؛ 5، 9/23 و 6/5-4 (سناریو1)، 10،  8/23و 8/6-6/5 (سناریو2)، 15، 8/23 و 8/6 (سناریو3) و20، 6/23و6/8 (سناریو4).

    یافته ها

    نتایج بررسی ها نشان داد که دوز ازن تزریقی، مدت زمان تماس ازن با آب، pH و دما بیشترین تاثیر در عملکرد ازن زنی دارد. میانگین درصد حذف پارامترهای کدورت، TOC، رنگ و کلروفیل a در سناریو های 1 تا 3 به ترتیب برابر است با؛ (سناریو1؛ 85/12، 05/1، 3/5 و 8/41٪)، (سناریو2؛  35/14، 3/12، 75/12و 60 ٪)، (سناریو3؛  65/31، 3/16، 18 و 3/67). نتایج نشان داد که در سناریو 4 با pH قلیایی (6/10) و میانگین دمای 6/23 درجه سانتی گراد با دوز ازن تزریقی 5 گرم بر ساعت و مدت زمان تماس 20 دقیقه، درصد حذف پارامترهای کیفی نمونه آب از جمله؛ کدورت، TOC، رنگ و کلروفیل a بالاتر از سایر سناریوها بوده و به ترتیب برابر است با: 07/44، 6/32، 8/39 و.7/92%.  

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که از بین عوامل فرایندی حاکم بر ازن زنی؛ دما و pH بیشترین تاثیر را بر ازناسیون آب دارد، بطوریکه همزمان با کاهش دما و افزایش pH  درصد خذف پارامترها افزایش می یابد. مدت زمان تماس و دوز ازن تزریقی تاثیر مستقیم در حذف پارامترها دارد، بطوریکه تاثیر این دو پارامترها بر روی پارامترها بستگی به شرایط هیدرولیکی مخزن ازن زنی و همچنین کیفیت آب خام دارد. بررسی سناریوهای مختلف نشان داد که در شرایط مطلوب ازن زنی بیشترین درصد حذف پارامترها به ترتیب مربوط به کلروفیل a، کدورت، رنگ و TOC است.

    کلیدواژگان: پایلوت، ازناسیون، عوامل فرایندی، پارامترهای کیفی آب
  • جابر اعظمی*، اورنگ بابایی، عباسعلی زمانی، سالار یزدانی صفحات 57-68
    زمینه و هدف

    خاک به عنوان منبع طبیعی و بخشی مهم در زیست کره، سرمایه ملی و بستر حیات، نقش اساسی در استقرار و رشد زیستگاه های گیاهی و جانوری را به عنوان آغازگر زنجیره غذایی دارد. به همین دلیل هرگونه آلودگی موجود در خاک می‏تواند به سطح های بالاتر زنجیره ی غذایی انتقال یابد. هدف از مطالعه ی حاضر، بررسی آلودگی نفتی خاک ناشی از فعالیت انبارنفت شهید تندگویان استان زنجان با مخزن های ذخیره‏سازی نفتگاز، بنزین و نفت سفید است.

    روش کار

    نمونه ‏های خاک از عمق 15-5 سانتی‏متری در 20 ایستگاه جمع‏آوری و پس از انتقال، آماده سازی و اندازه گیری پراسنجه های pH وEC ، غلظت هیدروکربن های پلی آرماتیک (PAHs) در آن ها سنجش شد. سپس از آزمون آماری T با سطح احتمال 95% جهت مقایسه نتایج با استانداردها و ایستگاه‏های شاهد استفاده شد.

    یافته‏ ها:

     میانگین نتایج pH و EC نمونه‏ها به ترتیب 24/8 و 281 (میکروزیمنس بر سانتی متر) بوده که در محدوده مجاز قرار داشتند. مقایسه غلظت کل شانزده گانه PAH با استانداردهای کیفیت منابع خاک نیز نشان داد که مقدار آن ها بسیار کم تر از حد استاندارد بوده و بین ایستگاه‏های مطالعاتی با ایستگاه شاهد اختلاف معنی‏دار آماری وجود ندارد (05/0<P). هم‏چنین مقدار ترکیب بنزوپایرن‏ (Benzo (a) pyrene) به عنوان شاخص بررسی اثر سرطان‏زایی کل ترکیب های PAHs 23/0 میکروگرم بر کیلوگرم و کم تر از استاندارد بود.

    نتیجه‏ گیری: 

    در حال حاضر، آلودگی نفتی در خاک‏های اطراف انبار نفت مشاهده نشد و خطر سلامتی برای ساکنان حومه انبار نفت وجود ندارد.

    کلیدواژگان: آلودگی، زنجان، نفت، خاک
  • مریم مرادنیا، محمد نوری سپهر، شنو قادری، مهدی سالاری، محمد درویش متولی* صفحات 69-79
    زمینه و هدف

    سطوح و سیستم های آبرسانی یونیت های دندانپزشکی توانایی تجمع و تشکیل بیوفیلم و در نتیجه انتقال بیماری ها را برای مراجعه کنندگان و پرسنل دندانپزشکی را دارند. هدف از این مطالعه بررسی میزان آلودگی باکتریایی سطوح و آب یونیت های دندانپزشکی درمانگاه قدس دو شهرستان دیواندره بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت توصیفی مقطعی در سال 1398 بر روی یونیت های دندانپزشکی درمانگاه قدس دو شهرستان دیواندره انجام گردید. تعداد 125 نمونه از قسمت های مختلف یونیت شامل دستگیره لامپ یونیت، دکمه خاموش و روشن کردن لامپ، پیچ باز و بسته کردن آب یونیت، دکمه تنظیم یونیت (قبل و بعد از گندزدایی) و همچنین آب ورودی و خروجی از یونیت جمع آوری شد. نمونه های گرفته شده از نظر باکتری های استافیلوکوکوس اوریوس، سودوموناس ایروژینوزا، کلیفرم ها و اشرشیا کلی مورد آزمایش قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که از مجموع نمونه های جمع آوری شده از تمام قسمت های یونیت شامل دستگیره لامپ یونیت، دکمه خاموش و روشن کردن لامپ، پیچ باز و بسته کردن آب یونیت، دکمه تنظیم یونیت قبل و بعد از گندزدایی از نظر استافیلوکوکوس اوریوس، سودوموناس ایروژینوزا، کلی فرم ها مثبت بودند. همچنین دستگیره لامپ یونیت و دکمه تنظیم یونیت نیز از نظر وجود باکتری های اشرشیا کلی مثبت بودند. آب ورودی و خروجی یونیت نیز از نظر تمام باکتری های مورد مطالعه مثبت بودند. تعداد باکتریهای استافیلوکوکوس اوریوس در دستگیره لامپ یونیت قبل از گندزدایی (CFU/ml 5/80 ±4/210) و در دکمه خاموش و روشن کردن لامپ یونیت بعد از گندزدایی (CFU/ml 6/82± 8/300) بالاتر از میزان مجاز (CFU/ml 200) بود. همچنین تعداد باکتریهای سودوموناس ایروژینوزا شناسایی شده در سطوح مربوط به دکمه تنظیم یونیت قبل از گندزدایی بالاتر (2/75 ±200) از مقدار مجاز بود نتیجه گیری:

    از نتایج این مطالعه میتوان نتیجه گرفت که میزان آلودگی آب و سطوح یونیت های دندانپزشکی درمانگاه قدس دو بالا می باشد.  همچنین از آنجایی که تعداد قابل ملاحظه ای از باکتریها بعد از گندزدایی در سطوح مختلف یونیت شناسایی شدند، نشان دهنده عدم استفاده درست از گندزداهای موجود و احتمال وجود بیوفیلم ها در لوله ها و اتصالات یونیت می باشد.

    کلیدواژگان: یونیت های دندانپزشکی، استافیلوکوکوس اورئوس، سودوموناس آئروژینوزا، کلی فرم ها و اشرشیا کلی
  • مریم نصاری اردکانی، مریم مروتی*، مریم ارسلان، غلامرضا سیاحتی اردکانی صفحات 80-95
    زمینه و هدف

    صنایع غیرفلزی همچون کاشی و سرامیک در کنار تولید و پیشرفت اقتصادی، مشکلات زیست محیطی زیادی از جمله آلودگی هوا، خاک و تولید نخاله ها را ایجاد می کنند همچنین باید توجه داشت محیط های صنعتی به خاطر ماهیت خود در معرض آسیب ها و خطرات جدی قرار دارند و به تناسب رشد روزافزون تکنولوژی، این آسیب ها و خطرات به صورت بالقوه رو به گسترش هستند. این مطالعه با هدف شناسایی و ارزیابی ریسک های زیست محیطی در کارخانه کاشی و سرامیک ارم شهرستان اردکان به روش تلفیقی PHA و ویلیام فاین صورت گرفته است.

    مواد و روش ها

    ابتدا بر اساس بازدیدهای میدانی از کارخانه کاشی و سرامیک ارم اردکان، به شناسایی مخاطرات زیست محیطی به روش PHA بر اساس واحد کاری، عملکرد ماشین آلات موجود و فعالیت های انسانی پرداخته شد سپس با استفاده از روش ویلیام فاین ارزیابی ریسک زیست محیطی انجام و راهکارهای اصلاحی برای ریسک های بالا ارایه گردید.

    یافته ها: 

    بر اساس یافته های این تحقیق، تعداد 241 خطر زیست محیطی شناسایی گردید که در قالب 6 گروه مخاطره زیست محیطی (ورود آلاینده ها به آب، ورود آلاینده ها به خاک، ورود آلاینده ها به هوا، هدر رفت آب و منابع انرژی، ایجاد سر و صدا و ایجاد و پراکندگی پسماند صنعتی) دسته بندی گردید. تعداد ریسک های طبیعی 166، ریسک های غیرطبیعی 52 و ریسک های بالا 23 بود. بیش ترین رتبه ریسک محاسبه شده، نمره 560 مربوط به کارکرد دستگاه سنگ شکن، راه اندازی اسپری، کارکرد کوره و کارکرد درایر، پرس، ساکشن و کم‎ترین رتبه ریسک نمره 1 مربوط به آب دهی بیش ازحد درختان، بوته ها و تخلیه کودهای حیوانی بود.

    نتیجه گیری:

     نتایج این مطالعه نشان داد، ارزیابی مخاطرات موجود در صنایع سرامیک سازی، ضمن کمک به شناسایی نواقص فنی و خطاهای انسانی، ضرورت آموزش و تغییر نگرش مدیران و پرسنل شاغل در این صنعت و بازرسی های زیست محیطی را جهت حفظ و ارتقاء سلامت محیط زیست مورد تاکید قرار می دهد.

    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک زیست محیطی، تکنیک ویلیام فاین، PHA، صنعت کاشی و سرامیک
  • حمید رضا خستو، امیرحسام حسنی، رویا مافی غلامی*، روح الله محمود خانی صفحات 96-107
    هدف

    بیوراکتور غشایی (MBR) بعنوان یک فناوری نوین در تصفیه فاضلاب شهری شناخته می شود. هدف از این مطالعه، ارزیابی عملکرد این سیستم در حذف آلاینده ها و میزان گرفتگی غشایی در شرایط مختلف بهره برداری است.

    مواد و روش ها:

     یک پایلوت MBR با غشای تخت و حجم مفید 140 لیتر در تصفیه خانه فاضلاب اکباتان راه اندازی شد و برای دوره 100 روزه بصورت پیوسته از فاضلاب واقعی و در دمای محیط تغذیه گردید. این پایلوت در شرایط بارگذاری آلی برابر 58/0، 71/0و 55/1 kgCOD/m3.d و در دو حالت هوادهی با غلظت اکسیژن محلول mg/L 4 و mg/L 5/1 مورد آزمایش قرار گرفت.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد عملکرد MBR در تمامی سناریوها برای حذف پارامترهای BOD، COD و TSS تقریبا ثابت و بیش از %96 است و اعتمادپذیری به سیستم در شرایط مختلف بهره برداری تایید می شود. اما حداکثر عملکرد سیستم در حذف نیتروژن و فسفر کل در شرایط با هوادهی کم امکانپذیر بوده که به ترتیب 31% و 66% می باشد و در هوادهی بالا این عملکرد حدودا 15% افت می کند. همچنین نتایج نشان داد گرفتگی غشایی با افزایش بارگذاری آلی یا کاهش اکسیژن محلول افزایش می یابد. حتی افت هد جریان عبوری از غشا با میزان بارگذاری آلی همبستگی خوبی (R2=0.91) دارد.

    نتیجه گیری:

     بیوراکتور غشایی یک فناوری کارآمد در حذف مواد آلی کربنی در فاضلاب شهری است و در صورت بروز شرایط مختلف بهره برداری مانند افت هوادهی یا افزایش بار هیدرولیکی و آلی تصفیه خانه عملکرد ثابتی دارد. با این وجود نیازمند فرآیند تکمیلی برای حذف ترکیبات نیتروژنی و فسفر از فاضلاب است.

    کلیدواژگان: بیوراکتور غشایی، پایلوت، تصفیه فاضلاب، فناوری، گرفتگی غشایی
|
  • Hossein Habibi, Soheil Sobhanardakani*, Mehrdad Cheraghi, Bahareh Lorestani, Maryam Kiani Sadr Pages 1-13

    Trace elements are the common pollutants of soils, sediments and street dust in the urban environment, which pose a potential threat to public health. Therefore, this study was conducted to potential ecological risk assessment of As, Cd, Cr, Cu, Pb, Ni and Zn in street dust collected from industrial, commercial and residential areas of city of Hamedan in 2019 using ecotoxicological criteria.

    Materials & Methods

    In this descriptive study, a total of 378 street dust specimens were collected from 18 sampling sites. After acid digestion of dust specimens, the element contents were determined using ICP-OES. Also, potential ecological risk factor (Er), risk index (RI) and the ecotoxicological criteria were calculated. All statistical analyses were done by SPSS software.

    Results

    Based on the results obtained, the mean contents of the examined elements in dust specimens (mg/kg) were 2.31, 0.225, 41.3, 48.8, 65.2, 79.2 and 211 for As, Cd, Cr, Cu, Pb, Ni and Zn, respectively. The computed values of Er showed that, factor values were decreased in the order Cd > As > Pb > Ni > Cu > Zn > Cr. Also, the mean values of RI with 77 represented that, all the examined elements have the "low potential ecological risk". Moreover, the computed values of the ecotoxicological criteria showed that the street dust specimens of the study area were non-polluted with trace elements.

    Conclusion

    Although the examined elements have been shown the low potential ecological risk, Cd with 38.2% of the mean values of RI showed significant potential to occurrence the ecological risk, therefore, source identification and sources control of this element and also periodic monitoring of contaminated soils are recommended for maintenance of public health.

    Keywords: Trace elements, Risk assessment, Dust, Ecotoxicology
  • Hadi Niknejad, Ali Esrafili, Majid Kermani, Mahdi Farzadkia* Pages 14-25

    The contamination of water by organic pollutant viz. 2,4 DNP compound is recognized as most common environmental concern due to their highly toxic nature, worldwide. Adsorption has attracted much attention as a new technique to remove these contaminants from water and wastewater. The purpose of this study was to introduce an inexpensive adsorbent, dried waste sludge, for removal of 2,4 DNP compound.

    Material & Methods

    At first, sludge was dried at temperature 60 °C. Next, CaCl2 was used to improve adsorption capacity. The removal efficiency of 2,4 dinitrophenol were determined by HPLC at wavelength of 360 nm. In addition, the effects of influencing factors including pH, initial pollutant concentration, contact time, and adsorbent dose were examined. The equilibrium binding were described by Langmuir or Freundlich isotherms and kinetic models.

    Results

    The results obtained from adsorption process indicated that was 60 min is the equilibrium time. The optimum pH for adsorption for both adsorbents was found to be 7. The optimum concentration of 2,4-DNP was found to be 10 ppm. The results obtained from the present research showed that the removal of the contaminant using modified sludge sorbent was increased from 40.4% to 77.9% when dosage increased from 0.1 to 1.5 g. Equilibrium adsorption data for 2,4 DNP were fitted by using Langmuir, Freundlich and Freundlich adsorption isotherms model, respectively. Also it has been found that adsorption kinetics can be described according to the Pseudo-second order model.

    Conclusion

    According to results, chemically modified waste sludge showed reasonable adsorption capacity. Therefore, it and can be used as a native alternative to 2,4 DNP compound removal from aqueous environments.

    Keywords: Waste Sludge, 2, 4 DNP Compound, Adsorption, Isotherms, Kinetics
  • Fatemeh Mesbahi*, Sadegh Mostafa Nejad, AtaAllah Nadiri Pages 26-41

    Landfill is one of the most common methods of waste disposal in developing countries. Determining burial sites is a difficult and complex process in which social, environmental and technical parameters are involved. The purpose of this study is to select a suitable landfill for waste disposal in Sardasht.

    Materials& Methods

    The type of research is a descriptive-analytical research method. Geographic tools and techniques, GIS software, word, and AHP (hierarchical) model have been used in setting up information and calculations in this research. Using GIS software, different layers of information were scored and divided into completely appropriate, appropriate, completely inappropriate and inappropriate categories.

    Results

    Based on the field study, about 61% of the study sites were found to be completely unsuitable for landfilling. Selected locations were scored based on evaluation criteria and compared by weighting these criteria, comparisons were made between them. Then, 20% of the remaining places were considered as a better option. In the end, after reviewing these places, a place was selected as the suggested place. This place is located at a distance of approximately 12 km from Sardasht city, has a suitable side road and slope, which is a suitable distance from the villages and the city, and was selected as a suitable option due to its location outside the aquifer.

    Conclusion

    This study showed that with the help of AHP model and GIS software, a suitable place for landfilling of municipal waste can be selected so that the factors affecting the selection of a suitable place can be applied.

    Keywords: landfill, site selection, model, AHP, GIS, Sardasht
  • Bahman Masoomi* Pages 42-56
    Background and objectives

    The performance of ozone in water disinfection depends on process factors as well as the design parameters of the ozone unit that improper design of ozonation unit and an imbalance between ozone doses with the quality of the water used is causing changes in water quality. The overall goal of this study is to investigate the effect of ozonation process factors on drinking water quality parameters. 

    Methods

    This study is on a pilot scale in four different scenarios to evaluate the effectiveness of ozonation process factors on the simulated water quality parameters (turbidity, color, chlorophyll a, pH and TOC) was performed. In all scenarios, ozone doses between 1 and 5 grams per hour are considered. Contact time (minutes), temperature (degrees Celsius) and pH are equal in scenarios 1 to 4, respectively; 5, 23.9 and 5.6-4 (Scenario 1), 10, 23.8 and 6.8-5.6 (Scenario 2), 15, 23.8 and 6.8 (Scenario 3) and 20, 23.6 and 8.6 (Scenario 4).

    Results

    The results of data in different scenarios showed that, injectable ozone dose, ozone contact time with water, pH and temperature it has the greatest effect on ozonation performance. The average removal rate of turbidity, TOC, color  and chlorophyll a parameters in scenarios 1 to 3 is equal to; (Scenario 1; 12.85, 1.05, 5.3 and 41.8%), (Scenario 2; 14.35, 12.3, 12.75 and 60), (Scenario 3; 31.65, 16.3, 18 and 67.3) . Studies showed that in scenario 4 with an alkaline pH (10.6) and an average temperature of 23.6 ° C with an injection ozone dose of 5 grams per hour and a contact time of 20 minutes, the removal rate of quality parameters of water samples including; Turbidity, TOC, color and chlorophyll a was higher than other scenarios and are equal to: 44.07%, 32.6%, 39.8% and 92.7%, respectively.

    Conclusion

    The results showed that among the process factors governing ozonation, temperature and pH have the greatest effect on water ozonation, So that with the decrease of temperature and increase of pH, the removal rate of parameters increases. The contact time and the dose of injected ozone have a direct effect on the removal of parameters, So that the effect of these two parameters depends on the hydraulic conditions of the ozonation tank and the quality of raw water. Reviews various scenarios showed that in the optimal ozonation conditions, the highest removal rate of parameters is related to chlorophyll a, turbidity, color and TOC, respectively.

    Keywords: pilot, ozonation, process factors, water quality parameters
  • Jaber Aazami*, Owrang Babaei, Abbasali Zamani, Salar Yazdani Pages 57-68
    Background

    Soils have a key role in establishment and growth of biota and also are as a natural resource, national capital and life substrate in any country. Therefore, every contamination can be transferred from soils to higher food levels with its negative impacts. Therefore, the purpose of the present study is to investigate oil pollution in soils caused by the establishment of Shahid Tondgovian Oil Storage in Zanjan province. The depot has three storage tanks with capacity of 47, 35 and 26 million liters of oil and gasoline and kerosene, respectively.

    Methods

    Soil samples were collected from a depth of 5-15 cm at 20 sites and the values ​​of EC, pH and PAHs were measured. Then T-test was used to compare the results with standards and control sites.

    Results

    The mean of pH and EC results were 8.24 and 281 µ/cm, respectively. The results showed PAHs values ​​were lower than the standard and there was no statistically significant difference between the study sites and the control one (P > 0.05). Also, the amount of benzo (a) pyrene compound, used as an indicator of total PAHs to study carcinogenic effects, was lower than standard in study area. Therefore, there is no health risk for the oil residents in collected samples from Shahid Tondgoian Oil Storage.

    Conclusion

    Currently, oil pollution is not observed in the soils around the study area and there is no health risk for the residents in the suburbs.

    Keywords: Pollution, Zanjan, Oil, Soil
  • Maryam Moradnia, Mohammad Noorisepehr, Sheno Ghaderi, Mehdi Salari, Mohammad Darvishmotevalli* Pages 69-79
    Background and aim

    Water supply systems and various parts of dentistry unit have the ability to aggregate biofilms and thus the transmission of dangerous diseases to staff and patients. The aim of this study was to determine the bacterial contamination of surfaces and water lines of dental units of health center (Qods 2) in Divandareh city.

    Material and methods

    This cross-sectional descriptive study was conducted on dental units of the health center (Qods 2) in Divandareh city in 2019. 125 samples were collected from different parts of the units including unit lamp handle, lamp ON/OFF power button, open/close bolt of unit water, setting switch button (before and after disinfecting), and the inlet and outlet water of units. The samples were tested for Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Coliforms and Escherichia coli.

    Results

    The results of this study showed that all samples collected from the studied parts of the units including unit lamp handle, lamp ON/OFF power button, open/close bolt of unit water, and setting switch button were positive as presence of Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, and coliforms before and after disinfection. Also, the unit lamp handle and setting switch button were positive as Escherichia coli. The inlet and outlet water were also positive for all the studied bacteria. The number of Staphylococcus aureus bacteria in the handle of the unit lamp before disinfection (210±80.5 CFU/ml) and in the ON/OFF button of the lamp after disinfection (300±82.6 CFU/ml) were higher than the permissible amount (200 CFU/ml). Also, the number of Pseudomonas aeruginosa bacteria detected in setting switch button, before disinfection, was higher (200±75.2) than the allowable value.

    Conclusion

    According to the obtained results, the contamination level of water and surface of the studied dental units was high. Also, identifying of the considerable number of bacteria at the different surfaces of the units, indicating the improper use of the disinfectants and the possibility of biofilms presence in the unit waterlines.

    Keywords: Dental units, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Coliforms, Escherichia coli
  • Maryam Nesari Ardakani, Maryam Morovati*, Maryam Arsalan, Gholamreza Siyahati Ardakani Pages 80-95
    Background

    Non-metallic industries such as tile and ceramics, in addition to production and economic development, cause many environmental problems, including air and soil pollution and waste production. Industrial environments, by their very nature, are exposed to serious damage and hazards that are potentially expanding in line with the increasing growth of technology. This study was conducted with the aim of identifying and assessing the environmental risks of Eram Tile and Ceramic Industrial Company in Ardakan City by combined method of PHA and William Fine.

    Method

    First, based on field visits to Eram Ardakan Company, environmental hazards were identified by PHA method and based on the work unit, performance of existing machinery, and human activities. Then, using the William Fine method, environmental risk assessment was performed and corrective solutions for high risks were presented.

    Results

    Based on the findings of this study, 241 environmental hazards were identified, which were classified into 6 groups of environmental hazards (pollutants entering water, pollutants entering soil, pollutants entering air, loss of water and energy resources, generation of noise, and the generation and dispersion of industrial waste). The Risk Priority Number (RPN) of natural risks was 166, abnormal risks 52, and high risks 23. The highest RPN was 560 related to the operation of the crusher, spraying, operation of the furnace and dryer, press, and suction, while the lowest was 1, related to the excessive watering of trees and plants and uploading of animal manure.

    Conclusion

    the assessment of hazards in the ceramics industry, while helping identify technical deficiencies and human errors, emphasizes the need for training and change the attitude of managers and personnel working in this industry and environmental inspections to maintain and promote environmental health.

    Keywords: Environmental risk assessment, WILLIAMFINE technique, PHA, Ceramic, tile industry
  • Hamidreza Khastoo, AmirHessam Hassani, Roya Mafigholami*, Rouhallah Mahmoudkhani Pages 96-107
    Objective

    Membrane bioreactor (MBR) is known as new technology for domestic wastewater treatment. This research aims on the performance evaluation of MBR in pollutants removal and membrane fouling in different operational conditions.

    Materials and methods

    For this purpose, a pilot with 140 L net volume and flat-sheet membrane was started up and continuously fed with real wastewater in Ekbatan wastewater treatment plant. It has been operated for 100 days with different organic loading rates (OLR) of 0.58, 0.71 and 1.55 kgCOD/m3.d and aeration conditions of DO>4 mg/L and DO<1.5 mg/L.

    Results

    The results show that MBR can remove more than 96% of BOD, COD and TSS of wastewater in all operating conditions. This performance is rather constant and verifies the high reliability of system in different operating conditions. Nevertheless, the maximum removal efficiency of total nitrogen (TN) and total phosphorous (TP) is 31% and 66%, respectively, while it degrades about 15% in aerated condition (DO>4 mg/L). In addition, membrane fouling increases whenever OLR is increased or the aeration is reduced. Actually, the trans-membrane pressure (TMP) is statistically correlated with OLR (R2=0.91).

    Conclusion

    The findings reveal that MBR is an efficient technology for domestic wastewater treatment and performs rather constant in times of aeration reduction or OLR enhancement. However, it requires supplementary techniques for TN and TP removal.

    Keywords: Fouling, Membrane bioreactor (MBR), Pilot, Technology, Wastewater treatment