فهرست مطالب

تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران - سال سی و هفتم شماره 2 (پیاپی 106، خرداد و تیر 1400)

مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
سال سی و هفتم شماره 2 (پیاپی 106، خرداد و تیر 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سیده محدثه محمدی، فاطمه سفیدکن، سمانه اسدی صنم*، سپیده کلاته جاری صفحات 193-213

     این آزمایش به منظور بررسی تاثیر تیمارهای مختلف تغذیه ای بر ویژگی های مورفولوژیک، عملکرد اسانس و میزان برخی عناصر خاک و سرشاخه های گیاه مرزه خوزستانی (Satureja khuzistanica Jamzad) به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و 14 تیمار تغذیه ای طی دو سال زراعی 1396 و 1397 اجرا شد. تیمارها شامل 1-C (شاهد)، 2-NPK (کود شیمیایی 50، 25، 25 کیلوگرم در هکتار)، 3- CM30، 4- CM60 (CM: کود دامی 30 و 60 تن در هکتار)، 5- CM30+NPK، 6- CM60+NPK، 7- V5 (ورمی کمپوست 50 تن در هکتار)، 8- V5+NPK، 9- GM (Glomus mosseae)، 10- GI (Glomus intraradices)، 11- S0+T، 12- S250+T، 13- S500+T (S: سولفور 0، 250 و 500 کیلوگرم در هکتار، T: Thiobacillus) و14- V5+T بودند. تجزیه واریانس داده ها نشان داد، اثر متقابل سال در تیمارهای تغذیه ای بر تمام ویژگی های مورفولوژیک، بازده و عملکرد اسانس و مقدار عناصر پتاسیم و گوگرد سرشاخه های گیاه معنی دار (p ≤0.01) شد. بیشترین ارتفاع بوته در سالهای اول و دوم به ترتیب مربوط به تیمارهای CM30+NPK و CM60 بود. بیشترین تعداد شاخه در سال های اول و دوم به ترتیب در تیمارهای CM30+NPK و GM مشاهده شد. تیمار CM30+NPK بیشترین پهنای سایه انداز را در هر دو سال به خود اختصاص داد. همچنین بیشترین میزان ماده خشک سرشاخه گلدار در سالهای اول و دوم به ترتیب در تیمارهای CM30+NPK و V5+T بدست آمد. طبق نتایج آزمایش، بیشترین بازده اسانس در سالهای اول و دوم به ترتیب در تیمارهای GM و S0+T مشاهده شد. کاربرد تیمارهای V5+NPK و V5+T موجب افزایش معنی دار عملکرد اسانس به ترتیب در سال های اول و دوم گردید. نتایج همچنین نشان داد، بیشترین مقدار پتاسیم سرشاخه ها در سال اول، در تیمار GI و در سال دوم، در تیمار V5+NPK مشاهده شد. همچنین، بیشترین مقدار گوگرد سرشاخه ها در سال های اول و دوم به ترتیب در تیمارهای V5 و S500+T بدست آمد. به طور کلی، پژوهش حاضر نشان داد که استفاده از کودهای زیستی موجب افزایش بازده اسانس و میزان عناصر تغذیه ای در این گیاه می شود. همچنین، استفاده از ورمی کمپوست به همراه کودهای شیمیایی و زیستی جهت افزایش عملکرد اسانس گیاه دارویی مرزه خوزستانی توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: مرزه خوزستانی (Satureja khuzistanica Jamzad)، ورمی کمپوست، کود شیمیایی، عملکرد اسانس
  • حسین حمامی*، نرگس ایمانی صفحات 214-228

     کمبود آب یکی از مهم ترین چالش های بخش کشاورزی به ویژه در نواحی خشک و نیمه خشک دنیاست. با توجه به پتانسیل بالای برخی از گیاهان دارویی برای کشت در شرایط تنش زای محیطی، کشت این گیاهان در زمین های کم بهره می تواند مورد توجه قرار گیرد. از این رو به منظور کاهش اثرات منفی کمبود آب بر رشد گیاه چای ترش (Hibiscus sabdariffa L.)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در سال 1396 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل مقدار آب آبیاری در چهار سطح (40، 60، 80 و 100 درصد ظرفیت زراعی) و تیمار آبیاری با آب مغناطیسی در سه سطح (آب غیرمغناطیسی (شاهد)، آب مغناطیسی شده با یک، و دو بار عبور از میدان مغناطیسی) بود. نتایج آزمایش نشان داد که اثرات تیمارهای مقدار آب آبیاری بر تمامی صفات اندازه گیری شده و تیمارهای آبیاری مغناطیسی بر تمامی صفات به استثنای تعداد برگ معنی دار بودند. همچنین، اثرات متقابل تیمارهای مقدار آب آبیاری × آبیاری مغناطیسی بر صفات ارتفاع گیاه، تعداد غوزه در بوته، وزن تر و خشک اندام هوایی، وزن خشک ریشه و وزن خشک کاسبرگ معنی دار بدست آمد. کاهش مقدار آب آبیاری از 100% به 40% ظرفیت زراعی باعث کاهش عدد اسپد، قطر ساقه، تعداد برگ و وزن تازه ریشه به ترتیب به میزان 34.7%، 23%، 40.6% و 27.6% شد. نتایج مقایسه میانگین اثرات متقابل مقدار آب آبیاری × آبیاری مغناطیسی نشان داد که آبیاری با آب دو بار مغناطیسی شده باعث بهبود تمامی صفات در مقایسه با آبیاری با آب معمولی شد. بنابراین به نظر می رسد که کاربرد آبیاری مغناطیسی می تواند به عنوان یکی از راهکارهای کاهش اثرات منفی ناشی از کمبود آب مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آب مغناطیسی، تنش خشکی، کاسبرگ، گیاه دارویی
  • سید محمدرضا حبیبیان*، پریسا سربی اکبری، وحید روشن صفحات 229-241

     کلپوره (Teucrium polium L. subsp. polium) متعلق به خانواده نعناعیان و بیشتر در نواحی بایر و سنگلاخی و ماسه زارهای نواحی مختلف اروپا، مدیترانه، شمال آفریقا و جنوب غربی آسیا ازجمله ایران می روید. خواص درمانی مختلفی همچون ضد درد، ضد تب، آنتی اکسیدانی و کاهش دهنده فشار خون برای آن در نظر گرفته می شود که این خواص درمانی به دلیل وجود ترکیب های شیمیایی متعدد در اسانس حاصل از آن است. برداشت گیاه در مراحل مختلف فنولوژی تاثیر زیادی بر میزان ترکیب های اسانس این گونه دارد. در این تحقیق تغییرات کمی و کیفی اسانس کلپوره در طول فصل رویش در منطقه چشمه انجیر استان فارس و در سه مرحله فنولوژی (اوج رویشی، اول گلدهی و اوج گلدهی) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سال 1397 مورد بررسی قرار گرفت. اسانس ها توسط دستگاه های کروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج این پژوهش نشان داد که عمده ترکیب های تشکیل دهنده اسانس در مرحله اوج رویشی، کاریوفیلن اکسید (12.1%)، آلفا-پینن (11.8%)، جرماکرن D (9.1%)، میرسن (8.5%)، لیمونن (7.2%)، بتا-پینن (6.7%)، بی سیکلوجرماکرن (6.6%)، ترانس-کاریوفیلن (4.6%) و آلفا-بیسابولول اکسید-بی (3.4%) با بازده اسانس 0.9%، در مرحله اول گلدهی، جرماکرن D (26.6%)، بی سیکلوجرماکرن (18.3%)، ترانس-بتا-اوسیمن (8.9%)، میرسن (7.8%)، اسپاتولنول (6.0%)، لیمونن (5.3%)، آلفا-پینن (3.6%) و بتا-پینن (2.6%) با بازده اسانس 0.3%، و در مرحله اوج گلدهی، آلفا-پینن (25.8%)، میرسن (12.5%)، جرماکرن D (11.8%)، بتا-پینن (11.7%)، لیمونن (8.5%)، اسپاتولنول (4.6%) و بی سیکلوجرماکرن (7.2%) با بازده اسانس 0.2% بودند.

    کلیدواژگان: اسانس، مراحل فنولوژیکی، تغییرات کمی، تغییرات کیفی، کلپوره (Teucrium polium L.)
  • محمود نصرتی موموندی، احسان الله زید علی*، محمدجواد زارع، حسن مومیوند، محمود کیانی صفحات 242-259

     به منظور بررسی تاثیر تاریخ کشت (29 اسفند و 31 فروردین)، کود کامل (PLANTFEED) (صفر و 2 در هزار) و زمان برداشت (8 صبح، 12 ظهر و 19 عصر) بر عملکرد کمی و کیفی گیاه دارویی مرزه رشینگری (Satureja rechingeri Jamzad) (وزن خشک برگ و ساقه، نسبت ساقه به برگ، عملکرد و درصد اسانس و درصد کارواکرول) آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1397 انجام گردید. براساس نتایج، تمامی صفات ذکر شده به استثناء نسبت ساقه به برگ تحت تاثیر تیمار تاریخ کاشت و کود کامل قرار گرفتند. تاریخ کاشت 31 فروردین و کاربرد کود کامل باعث افزایش در تمامی صفات مورد بررسی به استثناء درصد کارواکرول و نسبت ساقه به برگ شد. تیمار برداشت صبح، درصد و عملکرد اسانس را افزایش داد. بیشترین درصد کارواکرول (99.36%) تحت تاثیر اثر متقابل سه گانه تاریخ کاشت (29 اسفند) × کود کامل (2 در هزار) × زمان برداشت (عصر) و کمترین میزان آن (82.77%) تحت تاثیر اثر متقابل تاریخ کاشت 29 اسفند × عدم مصرف کود کامل × زمان برداشت (صبح) بدست آمد. در نهایت، به نظر می رسد نتایج نشان داد که در تاریخ کاشت 31 فروردین، مصرف کود کامل در بیشتر صفات ذکر شده سبب بروز نتایج بهتری شد. همچنین، برداشت صبح و عصر بیشترین درصد و عملکرد اسانس و درصد کارواکرول را موجب شد.

    کلیدواژگان: اسانس، کارواکرول، کود، مرزه، Satureja rechingeri Jamzad
  • علی عبدی سیاوشانی، محمدرحیم فروزه*، حسین بارانی، حسن یگانه بدرآبادی، سیده زهره میردیلمی صفحات 260-277

     گیاهان دارویی هر کشور در زمره ذخایر و منابع طبیعی آن کشور محسوب شده و سرمایه ای طبیعی است که می تواند در کسب درآمد و اشتغال زایی سهم قابل توجهی داشته باشد. به منظور استفاده مطلوب از گیاهان دارویی باید عوامل اقتصادی اجتماعی موثر بر درآمدزایی از این گیاهان مورد تجزیه وتحلیل قرار گیرد. ازاین رو این مطالعه به بررسی عوامل مختلف تاثیرگذار بر قابلیت درآمدزایی از گیاهان دارویی در مراتع لزور استان تهران می پردازد. این تحقیق از نوع کیفی، ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه و جامعه آماری کارشناسان و بهره برداران است. انتخاب جوامع پاسخگو مبتنی بر رویکرد شهرت و نمونه گیری هدفمند انجام شد. این تحقیق در دو بخش انجام شد. در بخش اول عوامل اقتصادی، اجتماعی، طبیعی، کالبدی- زیرساختی، انسانی و سیاستی نهادی نظر سهمی که در درآمدزایی گیاهان دارویی برخوردار بودند، به صورت زوجی مقایسه و رتبه بندی شدند. به منظور تعیین موثرترین عامل از روش تحلیل سلسله مراتبی استفاده و قضاوت درباره پذیرفته یا مردود بودن رتبه های داده شده با استفاده از نرخ ناسازگاری انجام شد. در بخش دوم گویه هایی برای هر عامل در نظر گرفته شد و هر گویه از نظر نقشی که در درآمدزایی داشتند به صورت جداگانه در مقیاس طیفی لیکرت رتبه بندی شدند. برای مقایسه رتبه گویه ها، از آنالیز غیرپارامتریک من ویتنی برای دو گروه داده و فریدمن برای بیش از دو گروه داده استفاده گردید. نتایج آنالیز تحلیل سلسله مراتبی نشان داد که از نظر جوامع پاسخگو عوامل اقتصادی با رتبه اول و نهادی سیاستی با رتبه سوم، مهمترین عوامل در درآمدزایی از گیاهان دارویی هستند. عوامل فیزیکی از نظر جوامع محلی و عوامل طبیعی از نظر کارشناسان اجرا در رتبه دوم قرار گرفتند. نتایج مقایسات میانگین گویه ها در عوامل اجتماعی، کالبدی- زیرساختی و انسانی نشان داد که میانگین امتیاز گویه های هر عامل در درآمدزایی، دارای اختلاف معنی داری به لحاظ آماری هستند (P-value<0.05). ارایه تسهیلات، حمایت های دولتی، ارایه امکانات فرآوری در منطقه و هماهنگی فعالیت های سایر نهادها دارای بیشترین رتبه هستند، درنتیجه نقش بیشتری در درآمدزایی از گیاهان دارویی منطقه دارند.

    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، درآمدزایی، تحلیل سلسله مراتبی، لزور
  • سعید رشوند*، علی اشرف جعفری، علیرضا فخرواعظی صفحات 278-289

    جنس لالمنتیا (Lallemantia Fisch. et Mey.) یکی از مهم ترین جنس های دارویی در ایران هست که به دلیل اثرات ارزشمند دارویی موردتوجه جامعه انسانی ایران قرار گرفته است. مطالعه حاضر با هدف احیاء و اهلی سازی برخی اکوتیپ های وحشی گونه‏ های جنس بالنگو یا تخم شربتی (Lallemantia spp.) انجام شد. بذور 19 اکوتیپ وحشی شامل نه اکوتیپ از گونه L. royleana (Benth.) Benth.، پنج اکوتیپ از گونه L. iberica (M.Bieb.) Fisch. & C.A. Mey. و پنج اکوتیپ از گونه L. peltata (L.) Fisch. & C.A. Mey. از بانک ژن منابع طبیعی ایران تهیه شدند. بذرها در سال زراعی 1397 در قالب طرح بلوک‏ های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین کاشته شدند. صفات مورد بررسی شامل وزن خشک کل بوته، عملکرد بذر، ارتفاع گیاه، قطر تاج پوشش و صفات فنولوژیکی روز تا گلدهی و روز تا رسیدگی بذر بود. ابتدا تجزیه واریانس بین گونه ها و سپس تجزیه واریانس آشیانه ای بین اکوتیپ های داخل هر گونه انجام شد. مقایسه میانگین صفات مختلف در بین اکوتیپ های داخل هرگونه به روش توکی انجام شد. در این مطالعه براساس تجزیه خوشه ای و نمودار بای پلات، اکوتیپ ها در سه خوشه مجزا قرار گرفتند. اکوتیپ های خوشه یک که متعلق به L. iberica بود نسبت به اکوتیپ های دو خوشه دیگر از میزان عملکرد بذر بیشتری برخوردار بودند. در L. iberica بیشترین وزن بذر متعلق به اکوتیپ آزادشهر (4.5 گرم در بوته) با میزان تولید 375 کیلوگرم در هکتار برآورد گردید. در نهایت، اکوتیپ های برتر از لحاظ عملکرد بذر در کلاس a، شناسایی شدند و در فرآیند تکثیر و صدور گواهی محدود بذر قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: تخم شربتی (Lallemantia spp.)، تنوع، گیاهان دارویی، منابع ژنتیکی
  • پریچهر حناچی*، آسیه آقابابائی، مصطفی نوروزی صفحات 290-299

     تولید متابولیت های ثانویه تحت شرایط محیطی مختلف تغییر می کند. هدف این مطالعه بررسی اثرات pH و دما بر روی محتوی ترکیب های آنتی اکسیدانی در گونه ای از جلبک های میکروسکوپی بود. نخست سویه ریز جلبکی Monoraphidium sp. تحت تیمارهای مختلف دمایی و pH کشت داده شد. سپس سنجش های بیوشیمیایی بر روی ترکیب هایی مانند میزان رنگریزه های فتوسنتزی، ترکیب های فنلی و فلاونویید کل انجام شدند. فعالیت آنتی اکسیدانی کل به روش FRAP و DPPH مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که ریز جلبک Monoraphidium sp. در pH اسیدی و دمای 28 درجه سانتی گراد دارای حداکثر رشد و محتوای بالایی از ترکیب های آنتی اکسیدانی بود. نتایج حاصل بیانگر اینست که با تغییر عوامل محیطی می توان به شرایط اپتیمم برای تولید بالای ترکیب های آنتی اکسیدانی در ریز جلبک ها دست یافت که در صنایع دارویی، پزشکی و تولید مکمل های غذایی می توان از آن بهره گرفت.

    کلیدواژگان: ریزجلبک، Monoraphidium، فعالیت آنتی اکسیدانی، فنل، فلاونوئید
  • مریم عجم حسنی* صفحات 300-314

     تاثیرات کشندگی و فیزیولوژیکی متابولیت های ثانویه گیاهی بر طیف وسیعی از حشرات آفت ثابت شده است. این ترکیب ها ضمن داشتن اثر مستقیم بر آفت هدف، برای انسان و محیط زیست کم خطر هستند و این موضوع سبب مزیت آنها بر ترکیب های شیمیایی شده است. در این تحقیق تاثیر کشندگی عصاره های اتانولی آنغوزه (Ferula assa-foetida L. و به لیمو (Aloysia citrodora Palau) بر لاروهای سن سوم Ephestia kuehniella تعیین شد. میزان مرگ و میر لاروها با افزایش غلظت عصاره ها ارتباط مستقیم داشت. فعالیت بعضی آنزیم های گوارشی لوله گوارش و تغییرات هموسیت ها نیز در لاروهای سن سوم تیمار شده با عصاره ها بررسی شد. ابتدا غلظت زیرکشنده عصاره های اتانولی گیاهان محاسبه شد. سپس لاروها از غذای آلوده شده با غلظت کشنده 25% (LC25) عصاره ها (ppm40 برای آنغوزه و ppm30 برای به لیمو) تغذیه کردند. گروه شاهد شامل لاروهایی بود که از آرد آلوده با اتانول رقیق شده تغذیه کردند. نتایج نشان داد که هر دو عصاره سبب کاهش معنی دار فعالیت آنزیم های تریپسین و کیموتریپسین شدند. عصاره آنغوزه فعالیت آنزیم های لیپاز و بتا گلوکوزیداز را نسبت به شاهد به شدت کاهش داد ولی تاثیر عصاره به لیمو بر فعالیت این دو آنزیم با شاهد در یک گروه آماری قرار گرفت. عصاره ها بر فعالیت آنزیم آلفا گلوکوزیداز تاثیر چندانی نداشتند. فعالیت ایمنی لاروها نیز متاثر از هر دو عصاره با تغییرات تعداد سلول های خونی تحریک شد. تعداد کل سلول ها و گرانولوسیت های همولنف در تیمار با هر دو عصاره با گذشت 12 ساعت از تغذیه افزایش معنی داری نشان داد ولی تا زمان 24 ساعت به تدریج کاهش یافت اما همچنان از گروه شاهد بالاتر بود. پلاسموتوسیت ها در تیمار به لیمو پس از 12 ساعت افزایش چشمگیری نشان دادند ولی در مورد تیمار آنغوزه این افزایش پس از گذشت 24 ساعت بسیار معنی دار بود. شناخت اثرات متقابل عصاره های گیاهی با خصوصیات فیزیولوژیکی حشره مانند فیزیولوژی سیستم‎های گوارش و گردش خون می تواند به امکان سنجی استفاده مناسب تر از این عوامل در کنترل آفت هدف منجر شده و در برنامه های مدیریت آفات بکار گرفته شود.

    کلیدواژگان: عصاره های گیاهی، فعالیت آنزیم گوارشی، سلول های خونی، Ephestia kuehniella
  • زهرا ایزدی، عباس بیابانی*، حسین صبوری، بابک بحرینی نژاد صفحات 315-328

     گیاه داتوره (Datura stramonium L.) به لحاظ دارا بودن ترکیب های آلکالوییدی یکی از گیاهان مهم در صنایع دارویی است. به منظور بررسی اثرات سه سطح کود اوره (60 ،120 و 180 کیلوگرم در هکتار) و سه سطح تراکم کاشت (6، 10 و 14 بوته در متر مربع) بر عملکرد و اجزای عملکرد این گونه گیاهی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان در سال های زراعی 1397 و 1398 به اجرا درآمد. اثرات اصلی تراکم و اوره بر صفات ارتفاع، تعداد شاخه جانبی و وزن هزاردانه و برهم کنش سطوح مختلف اوره و تراکم بر صفات عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، تعداد کپسول در بوته، تعداد دانه در بوته و تعداد دانه در کپسول در هر دو سال معنی دار شد. بیشترین عملکرد دانه (1282.37 و 1212.53 کیلوگرم در هکتار، به ترتیب در سال های 1397 و 1398) در تیمار 180 کیلوگرم در هکتار کود اوره و تراکم 6 بوته در متر مربع بدست آمد. تجزیه علیت، بیشترین اثر مثبت مستقیم در سطوح مختلف تراکم و اوره را مربوط به صفت تعداد کپسول در بوته نشان داد. نتایج این آزمایش نشان داد که، کاربرد 180 کیلوگرم اوره در هکتار و تراکم 6 بوته در متر مربع می تواند نقش مهمی در افزایش عملکرد دانه در گیاه دارویی داتوره داشته باشد.

    کلیدواژگان: Datura stramonium L، تراکم، عملکرد و اجزای عملکرد، نیتروژن
  • فرشته دارابی، نصرت الله عباسی*، محمدجواد زارع صفحات 329-349

     آزمایشی با هدف بررسی نقش پوتریسین و 24-اپی براسینولید، بر تغییرات مورفوفیزیولوژیکی در تحمل به کمبود آب در گیاه ریحان (Ocimum basilicum L.) به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام در سال های زراعی 98-1396 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل تنش خشکی در سه سطح (40، 80 و 120 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A) در کرت های اصلی، محلول پاشی پوتریسین در سه سطح (Put0: صفر، Put1: 0.5 و Put2: 2 میلی مولار) و محلول پاشی 24-اپی براسینولید در سه سطح (Br0: صفر، Br1: 0.5 و Br2: 2 میکرو مولار) به صورت فاکتوریل در کرت های فرعی اجرا گردید. نتایج نشان داد که برهم کنش اثرهای چندگانه سال، تنش خشکی، پوتریسین و 24-اپی براسینولید تاثیر معنی داری بر صفات کلروفیلa، کلروفیلb و درصد اسانس ریحان گذاشت؛ به طوری که در هر دو سال آزمایش، محلول پاشی با 2 میلی مولار پوترسین و 2 میکرومولار 24-اپی براسینولید در همه سطوح تنش خشکی به ویژه 80 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر، سبب افزایش بیشتر این صفات شد و این افزایش در سال اول بیشتر از سال دوم بود. تیمار آبیاری مطلوب (40 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر) همراه با کاربرد غلظت 2 میلی مولار پوترسین و 0.5 میکرومولار 24-اپی براسینولید و تیمارهای تنش خشکی (80 و 120 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر) همراه با کاربرد غلظت2 میلی مولار پوترسین و با 2 میکرومولار 24-اپی براسینولید تعداد برگ و شاخه فرعی بیشتری را داشتند. نتایج این پژوهش نشان داد که تنش خشکی سهم مهمی بر کاهش فاکتورهای اساسی در رشد ریحان دارد. به طور کلی، طبق نتایج به دست آمده، مصرف غلظت 2 میلی مولار پوتریسین همراه با 2 میکرومولار 24-اپی براسینولید برای بهبود فعالیت های فیزیولوژیکی و افزایش میزان اسانس و کاربرد توام 2 میلی مولار پوتریسین و 0.5 میکرومولار 24-اپی براسینولید جهت افزایش عملکرد دانه ریحان در شرایط تنش خشکی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: پوتریسین، درصد اسانس، ریحان (Ocimum basilicum L.)، کلروفیل، محلول پاشی، گیاه دارویی، تنش خشکی
  • الهام کیانی فر، ساغر کتابچی* صفحات 350-363

     امروزه با توجه به اثرات جانبی نگهدارنده های شیمیایی و توجه تولیدکنندگان مواد غذایی به نگهدارنده های طبیعی، ارزیابی اثرات ضدمیکروبی نگهدارنده های طبیعی در مدل های آزمایشگاهی و غذایی ضروری به نظر می رسد. در این تحقیق اسانس گیری از ساقه و برگ گیاه شوید (Anethum graveolens L.) با روش تقطیر و شناسایی ترکیب های آن با استفاده از GC-MS انجام شد. آب کرفس تازه به مدت 7 روز در دمای اتاق نگهداری شد تا فاسد گردید سپس از آن رقت سازی سریالی تهیه شد و کشت باکتریایی به روش پورپلیت (pour plate) انجام گردید. جدایه های مختلف باکتری خالص سازی شدند و اثر ضد باکتریایی غلظت های مختلف اسانس به روش انتشار دیسک روی باکتری های غالب بررسی شد. باکتری های حساس به اسانس شوید با روش های استاندارد میکروبیولوژی و روش تکثیر ژن 16S rRNA مورد شناسایی قرار گرفتند. سپس از غلظت موثر به آب کرفس اضافه و اثر اسانس بر جمعیت باکتری های کل و غالب بررسی شد. پذیرش حسی غلظت های مختلف اسانس مورد مطالعه نیز در بین گروه های مردمی توسط پرسشنامه هدونیک پنج نقطه ای بررسی گردید. این تحقیق در غالب طرح کاملا تصادفی و با سه تکرار انجام شد. براساس نتایج حاصل از GC-MS، دیلاپیول (21.2%)، آلفا-فلاندرن (37.2%) و بتا-فلاندرن (9.2%) مهم ترین ترکیب های تشکیل دهنده اسانس شوید بودند. نتایج حاصل از بلاست توالی ها نشان داد که دو باکتری Bacillus cereus و Acetobacter fabarum غالب ترین باکتری های فاسدکننده آب کرفس بودند. براساس نتایج حاصل در بین پنج گروه غلظت از لحاظ قطر هاله در باکتری ها اختلاف معنی داری وجود داشت. بیشترین قطر هاله در هر دو باکتری در غلظت 1000 بدست آمد. به طور کلی نتایج مطالعه حاضر نشان داد که اسانس شوید براساس نتایج ارزیابی حسی و از نظر کنترل باکتری های فاسد کننده، افزودنی مناسبی برای آب کرفس می باشد.

    کلیدواژگان: Bacillus cereus، Acetobacter fabarum، Anethum graveolens L، روش انگشت نگاری 16S rRNA، آلفا-فلاندرن
  • بابک عندلیبی*، مژگان محمدی آذر، بهروز اسماعیل پور، فرید شکاری صفحات 364-380

     این پژوهش به منظور بررسی تاثیر اسید سالیسیلیک (SA) و نانوسیلیکون (n-Si) بر برخی صفات مورفوفیزیولوژیکی و اسانس گیاه بالنگوی شهری (Lallemantia iberica (M.B.) Fisch. & C.A. Mey.) تحت تنش شوری در شرایط کنترل نشده گلخانه ای در سال 1397 به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی انجام شد. فاکتورهای مورد مطالعه شامل کلرید سدیم (صفر، 50 و 100 میلی مولار)، SA (صفر، 1 و 2 میلی مولار) و n-Si (صفر، 5/0 و 5/1 میلی مولار) بودند. اعمال تیمارهای SA و n-Si در مرحله چهار برگی (هر هفت روز یک بار) و تیمار شوری در مرحله شش برگی گیاه (هر چهار روز یک بار) تا رسیدگی کامل بذرهای گیاه (زرد شدن 90% برگ ها و کپسول ها) انجام شد. نتایج نشان داد که تحت تاثیر شوری، صفات گیاهی شامل ارتفاع، وزن خشک اندام هوایی، محتوای کلروفیل و عملکرد دانه کاهش و پرولین و اسانس افزایش یافتند. کاربرد SA و n-Si باعث بهبود این صفات در تنش شوری شد. ترکیب های اصلی اسانس بالنگوی شهری شامل لینالول (25%)، ژرانیول (16%)، بتا-کوببن (10.6%)، منتیل استات (9.8%)، والنسن (3.5%)، جرماکرن-دی (2.4%)، بتا-کاریوفیلن (2.3%) و لیمونن (1.3%) بودند که همه آنها تحت تیمارهای شوری نسبت به شاهد افزایش یافتند. کاربرد SA و n-Si در شرایط تنش شوری باعث افزایش لیمونن، لینالول، ژرانیول، بتا-کوببن، بتا-کاریوفیلن و والنسن و کاهش منتیل استات و جرماکرن-دی شد. به طور کلی نتایج این پژوهش نشان داد که کاربرد SA و n-Si با ایجاد تنظیم اسمزی، حفاظت از محتوای رنگیزه های فتوسنتزی و کاهش صدمات اکسیدان ها می تواند میزان تحمل گیاه بالنگوی شهری را به تنش شوری افزایش دهد.

    کلیدواژگان: Lallemantia iberica (M.B.) Fisch. & C.A. Mey، اسانس، اسید سالیسیلیک، عملکرد، کلروفیل، نانوسیلیکون
|
  • S.M. Mohammadi, F.Sefidkon, S. Asadi Sanam *, S. Kalatejari Pages 193-213

    To investigate the effects of different nutritional treatments on morphological characteristics, essential oil yield, and the amount of some elements in the soil and plant branches of Satureja khuzistanica Jamzad, an experiment was conducted as a randomized complete block design with three replications and 14 nutritional treatments during two growing seasons (2017-2018, 2018-2019). Treatments included 1- C (control), 2- NPK (Chemical fertilizer 50-25-25 kg.ha-1), 3- CM30, 4- CM60 (CM: Cattle manure 30 and 60 ton.ha-1), 5- CM30+NPK, 6- CM60+NPK, 7- V5 (Vermicompost 50 ton.ha-1), 8- V5+NPK, 9- GM (Glomus mosseae), 10- GI (Glomus intraradices), 11- S0+T, 12- S250+T, 13- S500+T (S: Sulfur 0, 250, and 500 kg.ha-1, T: Thiobacillus), and 14- V5+T. The analysis of variance showed the significant effect (p < /em>≤0.01) of year×fertilizer treatments on the all morphological characteristics, percentage and essential oil yield, and the amount of potassium and sulfur of plant branches. The highest plant height in the first and second years was related to the CM30+NPK and CM60 treatments, respectively. The highest number of branches in the first and second years was observed in the CM30+NPK and GM treatments, respectively. The CM30+NPK treatment had the highest shade width in both years. Also, the highest amount of dry matter of flowering branches in the first and second years was related to the CM30+NPK and V5+T treatments, respectively. According to the results, the highest essential oil percentage in the first and second years was observed in the GM and S0 + T treatments, respectively. The application of V5+NPK and V5 +T treatments significantly increased the essential oil yield in the first and second years, respectively. The results also showed that the highest potassium content of branches in the first and second years was related to the GI and V5 + NPK treatments, respectively. Also, the highest sulfur content of branches in the first and second years was obtained in the V5 and S500 + T treatments, respectively. In general, the present study showed that the use of biofertilizers increases the efficiency of essential oil percentage and the amount of nutrients in this plant. Also, it could be recommended to use vermicompost along with the chemical and biological fertilizers to increase the essential oil yield of Satureja khuzistanica.

    Keywords: Satureja khuzistanica Jamzad, Vermicompost, chemical fertilizer, essential oil yield
  • H. Hammami *, N. Imani Pages 214-228

    Water deficit is one of the most important challenges for the agriculture, especially in the arid and semi-arid regions of the world.Due to the high potential of some medicinal plants for cultivation under environmental stresses, cultivation of these plants in the low-yield fields can be considered. Therefore, to reduce the negative effects of water deficit on the growth of Hibiscus sabdariffa L., a factorial experiment was conducted in a completely randomized design with three replications in the research greenhouse of agriculture faculty, Birjand University in 2017. The experimental treatments included the amount of irrigation water at four levels (100, 80, 60, and 40% of the field capacity) and irrigation treatment with magnetic water at three levels (non-magnetic water (control), magnetized water with one, and two times passing through the magnetic field). The results showed that the effects of irrigation water amount treatments on the all measured traits and magnetic irrigation treatments on the all traits except leaf number were significant. Also, the interaction effects of irrigation water amount × magnetic irrigation treatments were significant on the plant height, number of bolls per plant, fresh and dry weight of aerial parts, dry weight of roots, and dry weight of sepals. Reducing the amount of irrigation water from 100 to 40% of field capacity caused a decrease in the spade number, stem diameter, number of leaves, and fresh root weight by 34.7%, 23%, 40.6%, and 27.6%, respectively. The mean comparison of interaction effects of irrigation water amount × magnetic irrigation treatments showed that irrigation with double-magnetized water improved all the traits compared to the irrigation with non-magnetic water. Therefore, it seems that the application of magnetic irrigation can be considered as one of the strategies to reduce the negative effects of water deficit.

    Keywords: Magnetic water, Water stress, sepals, medicinal plant
  • S.M.R. Habibian *, P. Sorbi Akbari, V. Rowshan Pages 229-241

    Teucrium polium L. belongs to the fam. Lamiaceae and grows mostly in the barren, rocky, and sandy areas of various parts of Europe, the Mediterranean, North Africa, and southwest Asia including Iran. It has various therapeutic properties such as analgesic, antipyretic, antioxidant, and antihypertensive. These healing properties are due to the presence of various chemical compounds in the essential oil. Plant harvest at the different phenological stages has a great impact on the amount of essential oil compounds of this species. This study was conducted to evaluate the quantitative and qualitative changes of T. polium essential oil (EO) during the growing season in Cheshmeh-e-Anjir rangelands of Fars province and at three phenological stages (vegetative peak, beginning of flowering, and flowering peak) in a completely randomized block design in 2017. The EOs were analyzed by GC and GC/MS. The results of this study showed that the main EO constituents were caryophyllene oxide (12.1%), α-pinene (11.8%), germacrene D (9.1%), myrcene (8.5%), limonene (7.2%), β-pinene (6.7%), bicyclogermacrene (6.6%), E-caryophyllene (4.6%), and α-bisabolol oxide B (3.4%) at the vegetative peak stage with the EO percentage of 0.9%, germacrene A (26.6%), bicyclogermacrene (18.3%), (E)-β-ocimene (8.9%), myrcene (7.8%), spathulenol (6.0%), limonene (5.3%), α-pinene (3.6%), and β-pinene (2.6%) at the begining of flowering with the EO percentage of 0.3%, and α-pinene (25.8%), myrcene (12.5%), germacrene D (11.8%), β-pinene (11.7%), limonene (8.5%), spathulenol (4.6%), and bicyclogermacrene (7.2%) at the flowering peak with the EO percentage of 0.2%.

    Keywords: essential oil, phenologic stages, quantitative changes, Qualitative changes, Teucrium polium L
  • M. Nosrati Momvandi, E. Zeid Ali *, M.J. Zarea, H. Mumivand, M. Kiani Pages 242-259

    To investigate the effects of planting date (March 20 and April 21), full fertilizer (PLANTFEED) (zero and two per thousand), and harvest time (8 am, 12 noon, and 19 pm) on the quantitative and qualitative yield (leaves and stems dry weight, stems to leaves ratio, yield and percentage of essential oil, and carvacrol percentage) of Satureja rechingeri Jamzad, a factorial experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications in 2017. Based on the results, all the mentioned traits except the stems to leaves ratio were affected by planting date and full fertilizer treatment. The planting date of April 21 and the application of full fertilizer increased all the studied traits except the carvacrol percentage and the stems to leaves ratio. The morning harvest time treatment increased the percentage and essential oil yield. The highest percentage of carvacrol (93.66%) was obtained in the triple interaction of planting date (March 20) × full fertilizer (two per thousand) × harvest time (evening) and the lowest one (82.77%) was obtained in the triple interaction of planting date (March 20) × no fertilizer application × harvest time (morning). The results showed that in the planting date of April 21 treatment, the application of full fertilizer caused better results in most of the mentioned traits. Also, the morning and evening harvest treatments caused the highest percentage and essential oil yield and carvacrol percentage. To investigate the effects of planting date (March 20 and April 21), full fertilizer (PLANTFEED) (zero and two per thousand), and harvest time (8 am, 12 noon, and 19 pm) on the quantitative and qualitative yield (leaves and stems dry weight, stems to leaves ratio, yield and percentage of essential oil, and carvacrol percentage) of Satureja rechingeri Jamzad, a factorial experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications in 2017. Based on the results, all the mentioned traits except the stems to leaves ratio were affected by planting date and full fertilizer treatment. The planting date of April 21 and the application of full fertilizer increased all the studied traits except the carvacrol percentage and the stems to leaves ratio. The morning harvest time treatment increased the percentage and essential oil yield. The highest percentage of carvacrol (93.66%) was obtained in the triple interaction of planting date (March 20) × full fertilizer (two per thousand) × harvest time (evening) and the lowest one (82.77%) was obtained in the triple interaction of planting date (March 20) × no fertilizer application × harvest time (morning). The results showed that in the planting date of April 21 treatment, the application of full fertilizer caused better results in most of the mentioned traits. Also, the morning and evening harvest treatments caused the highest percentage and essential oil yield and carvacrol percentage.

    Keywords: essential oil, Carvacrol, Fertilizer, Satureja rechingeri Jamzad
  • A. Abdi Siavashani, M.R. Forouzeh *, H. Barani, H. Yegane Badrabadi, S.Z. Mirdeilami Pages 260-277

    Medicinal plants are among the valuable natural resources of countries and can play a significant role in earning income and employment. To utilize the medicinal plants properly, the socio-economic factors affecting the monetization of these plants should be analyzed. Therefore, the present qualitative study was aimed at investigating the various factors affecting the ability to earn money from the medicinal plants of Lazur rangelands in Tehran province. The questionnaire and statistical communities of experts and utilizers were used to collect the required data. The responsive communities were selected based on the reputation analysis and purposeful sampling. This research was conducted in two parts. In the first part, the economic, social, natural, physical-infrastructural, human, and institutional policy factors were compared in pairs and ranked in terms of their contribution to the monetization of medicinal plants. To determine the most effective factor, the analytic hierarchy process (AHP) was used and the judgments were made about the acceptance or rejection of the given ranks using the inconsistency rate. In the second part, some items were considered for each factor and the items were ranked separately on the Likert scale in terms of their role in the monetization. To compare the item rankings, the Mann-Whitney non-parametric analysis was used for two data sets and the Friedman one for more than two data sets. The results showed that in terms of the responsive communities, the economic factor with the first rank and institutional policy factor with the third rank were the most important factors in the monetization of medicinal plants. The physical and natural factors ranked second in terms of the local communities and experts, respectively. The means comparison of the items in the social, physical-infrastructural, and human factors showed that the mean score of items of each factor in the monetization had a statistically significant difference (p < /em>-value<0.05). In general, the results of present study showed that the provision of facilities, governmental support, processing facilities in the region, and coordination of activities of other institutions had the highest rank and therefore a greater role in the monetization of medicinal plants in the region.

    Keywords: Medicinal plants, monetization, analytic hierarchy process, Lazur
  • S. Rashvand *, A.A. Jafari, A.R. Fakhr Vaezi Pages 278-289

    Lallemantia Fisch. et Mey. is one of the most important medicinal plant genera in Iran, which is highly demanded by Iranian people due to its health benefits. This study was aimed at regenerating and domesticating some wild ecotypes of Lallemantia spp. species. The seeds of nine ecotypes from L. royleana (Benth.) Benth., five ecotypes from L. iberica (M.Bieb.) Fisch. & C.A. Mey., and five ecotypes from L. peltata (L.) Fisch. & C.A.Mey. were prepared from the Natural Resources Gene Bank, Iran and planted in a randomized complete block design with three replications in the research farm of Qazvin Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Iran in 2018. The studied traits included total plant dry weight, seed yield, plant height, plant canopy diameter, and phenological traits including days to flowering and days to seed ripening. The ANOVA between the species was performed first, then the nested ANOVA between the ecotypes within each species. The means comparison of different traits among the ecotypes within each species was done using the Tukey method. In this study, the ecotypes were divided into three separate clusters based on the cluster analysis and biplot diagram. The cluster1 ecotypes belonging to L. iberica had higher seed yield than the other two ones. In L. iberica, the highest seed weight belonged to the ecotype ‘Azadshahr’ (4.5 g plant-1) with an estimated yield of 375 kg ha-1. Finally, the superior class a ecotypes were identified in terms of seed yield and put in the process of seed propagation and certification.

    Keywords: Lallemantia spp, diversity, Medicinal plants, genetic resources
  • P. Hanachi *, A. Aghababaie, M. Noroozi Pages 290-299

    The production of secondary metabolites varies under the different environmental conditions. The aim of this study was to investigate the effects of pH and temperature on the content of antioxidant compounds in a species of microscopic algae. First, the microalgal strain Monoraphidium sp. was cultured under the different temperature and pH treatments. The biochemical assays were then performed on the compounds such as photosynthetic pigments, phenolic compounds, and total flavonoids. The total antioxidant activity was evaluated by FRAP and DPPH methods. The results of this study showed that the microalgae Monoraphidium sp. had the maximum growth and high content of antioxidant compounds at the acidic pH and temperature 28°C. The results indicated that the optimal conditions can be achieved for the high production of antioxidant compounds in microalgae by changing the environmental factors, which can be used in the pharmaceutical, medical, and production of nutritional supplements industries.

    Keywords: Microalgae, Monoraphidium, Antioxidant activity, phenol, flavonoid
  • M. Ajamhassani * Pages 300-314

    The lethal and physiological effects of plant secondary metabolites on a wide range of pest insects have been proved. These compounds, while having a direct effect on the target pest, are low risk to humans and the environment, and this has led to their advantage over chemicals. In this study, the lethal effect of Ferula assa-foetida L. and Aloysia citriodora Palau ethanolic extracts was determined on the third instar larvae of Ephestia kuehniella. The larval mortality was directly related to increasing the extracts concentration. The activity of some digestive enzymes in the gastrointestinal tract and the changes in hemocytes were also studied in the third instar larvae treated with the extracts. First, sublethal concentration of plant ethanolic extracts was calculated. The larvae then fed the diet contaminated by the lethal concentration of 25% (LC25) of the extracts (40 and 30 ppm for F. assa-foetida and A. citriodora,respectively). The control group consisted of larvae that fed the diet contaminated with diluted ethanol. The results indicated that both extracts significantly reduced the activity of trypsin and chymotrypsin enzymes. F. assa-foetida extract significantly reduced the activity of lipase and beta-glucosidase enzymes compared to the control, but the effect of A. citriodora extract on the activity of these two enzymes was in a statistical group with the control. The extracts had no significant effects on the alpha-glucosidase enzyme activity. The immune activity of larvae was also stimulated by changes in the number of blood cells affected by both extracts. The total number of cells and granulocytes of hemolymph showed a significant increase after 12 hours of feeding in the both extracts treatments, but gradually decreased until 24 hours that was still higher than the control group. The plasmatocytes showed a significant increase in the A. citriodora extract treatment after 12 hours,but in the F. assa-foetida extract treatment, this increase was significant after 24 hours. Understanding the intractions of plant extracts with the insect physiological characteristics such as the physiology of digestive and blood circulatory systems can lead to the possibility of appropriate use of these factors in the target pest control and be used in the pests management programs.

    Keywords: Plant extracts, Digestive enzyme activity, Blood cells, Ephestia kuehniella
  • Z. Izadi, A. Biabani *, H. Sabouri, B. Bahreyninejad Pages 315-328

    Datura stramonium L. is one of the important medicinal plants in the pharmaceutical industry due to its alkaloid compounds. To investigate the effects of urea fertilizer at three levels (60, 120, and 180 kg.ha-1) and planting density at three levels (6, 10, and 14 plants.m-2) on the yield and yield components of this plant species, a factorial experiment was conducted in a randomized complete block design in the research farm of Isfahan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Iran in 2018 and 2019 crop years. The main effects of density and urea on the traits including height, number of lateral branches, and 1000-seed weight and the interaction of different urea and density levels on the traits including seed yield, biological yield, number of capsules per plant, number of seeds per plant, and number of seeds per capsule were significant in both years. The highest seed yield (1282.37 and 1212.53 kg.ha-1, respectively in 2018 and 2019 years) was obtained in the urea fertilizer 180 kg.ha-1 and 6 plants.m-2 treatment. The causal analysis results showed that the highest direct positive effect at the different levels of density and urea was related to the number of capsules per plant. The results of this experiment showed that the application of 180 kg.ha-1 of urea and 6 plants.m-2 could play an important role in increasing the seed yield of medicinal plant D. stramonium.

    Keywords: Datura stramonium L, Density, Yield, yield Components, nitrogen
  • F. Darabi, N. Abbasi *, M.J. Zarea Pages 329-349

    To investigate the role of putrescine and 24-epibrassinolide on the morphophysiological changes of Ocimum basilicum L. in the water deficiency tolerance, an experiment was conducted as a factorial split plot in a randomized complete block design with three replications in the research farm of Agriculture Faculty, Ilam University during 2017-19 crop years. The experimental treatments included the drought stress at three levels (40, 80, and 120 mm evaporation from Class A evaporation pan) in the main plots and putrescine foliar application at three levels (Put0: 0, Put1: 0.5, and Put2: 2 mM) and 24-epibrassinolide foliar application at three levels (Br0: 0, Br1: 0.5, and Br2: 2 μM) factorially in the subplots. The results showed that the multiple interaction of year, drought stress, putrescine, and 24-epibrassinolide had a significant effect on the traits including chlorophyll a, chlorophyll b, and basil essential oil percentage, so that the foliar application of 2 mM putrescine and 2 μM 24-epibrassinolide at all levels of drought stress, especially 80 mm evaporation from the evaporation pan, caused a further increase in these traits in both years of the experiment, which was higher in the first year than the second one. The optimal irrigation treatment (40 mm evaporation from evaporation pan) with application of 2 mM putrescine and 0.5 μM 24-epibrassinolide and drought stress treatments (80 and 120 mm evaporation from evaporation pan) with application of 2 mM putrescine and 2 μM 24-epibrassinolide had more leaves and secondary branches. The results of this study showed that the drought stress had an important role in reducing the basic factors in basil growth. In general, according to the results obtained, the foliar application of 2 mM putrescine with 2 μM 24-epibrassinolide to improve the physiological activities and increase the essential oil content, and 2 mM putrescine with 0.5 μM 24-epibrassinolide to increase the seed yield could be recommended in basil under drought stress conditions.

    Keywords: putrescine, essential oil percentage, Ocimum basilicum L, chlorophyll, Foliar application, medicinal plant, Drought Stress
  • E. Kianifar, S. Ketabchi * Pages 350-363

    Nowadays, considering the side effects of chemical preservatives and the attention of food manufacturers to the natural preservatives, it seems necessary to evaluate the antimicrobial effects of natural preservatives in the laboratory and food models. In this study, the stems and leaves essential oil of Anethum graveolens L. was extracted by Clevenger apparatus and its compounds were identified using GC-MS. The fresh celery juice was stored for 7 days at the room temperature until it was rotten, then the serial dilution was prepared and the bacterial culture was performed using pour plate method. The different bacterial isolates were purified and the antibacterial effect of different essential oil concentrations was investigated by disk diffusion method on the dominant bacteria. The sensitive bacteria to the dill essential oil were identified by the standard microbiological methods and 16S rRNA gene amplification method. Then the effective concentration was added to the celery juice and the effect of essential oil on the population of total and dominant bacteria was investigated. The sensory acceptance of different essential oil concentrations among the population groups was assessed by a five-point hedonic questionnaire. This research was conducted in a completely randomized design with three replications. Based on the GC-MS results, dillapiole (21.2%), α-phellandrene (37.2%), and β-phellandrene (9.2%) were the most important constituents of dill essential oil. The results of sequence blasting showed that Bacillus cereus and Acetobacter fabarum were the most dominant putrefactive bacteria in the celery juice. Based on the results, there was a significant difference between the five concentration groups in terms of halo diameter in the bacteria. The highest halo diameter in both bacteria was obtained at the concentration of 1000. In general, the results of the present study showed that dill essential oil is a suitable additive for the celery juice based on the results of sensory evaluation and in terms of controlling the putrefactive bacteria.

    Keywords: Bacillus cereus, Acetobacter fabarum, Anethum graveolens L, 16S rRNA, fingerprinting method, α-Phellandrene
  • B. Andalibi *, M. Mohammadi Azar, B. Esmailpour, F. Shekari Pages 364-380

    This study was conducted to investigate the effects of salicylic acid (SA) and nanosilicon (n-Si) on some morphophysiological characteristics and essential oil of Lallemantia iberica under salinity stress and uncontrolled greenhouse conditions as a factorial experiment based on the randomized complete block design in 2018. The experimental factors included sodium chloride (0, 50, and 100 mM), SA (0, 1, and 2 mM), and n-Si (0, 0.5, and 5 mM). The SA and n-Si treatments were applied at the four-leaf stage (once every seven days) and the salinity treatment was applied at the six-leaf stage of the plant (once every four days) until fully ripening seeds of the plant (yellowing 90% of the leaves and capsules). The results showed that under salinity stress, the plant traits including height, aerial parts dry weight, chlorophyll content, and seed yield decreased and proline and essential oil increased. The application of SA and n-Si improved these traits under salinity stress. The main constituents of L. iberica essential oil included linalool (25%), geraniol (16%), β-cubebene (10.6%), menthyl acetate (9.8%), valencene (3.5%), germacrene-D (2.4%), β-caryophyllene (2.3%), and limonene (1.3%), all of which increased in the salinity treatments compared to the control. The application of SA and n-Si under salinity stress conditions increased limonene, linalool, geraniol, β-cubebene, β-caryophyllene, and valencene and decreased menthyl acetate and germacrene D. In general, the results of this study showed that the application of SA and n-Si could increase the tolerance of L. iberica to salinity stress by creating the osmotic regulation, protecting the content of photosynthetic pigments, and reducing oxidant damage.

    Keywords: Lallemantia iberica (M.B.) Fisch. & C.A. Mey, essential oil, salicylic acid, yield, chlorophyll, nanosilicon