فهرست مطالب

Management Studies - Volume:14 Issue: 3, Summer 2021

Iranian Journal of Management Studies
Volume:14 Issue: 3, Summer 2021

  • تاریخ انتشار: 1400/03/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسن دانایی فرد، جبار باباشاهی* صفحات 469-486
    دستیابی به توسعه و تحقق رفاه، به عنوان یکی از معیارهای توانمندی کشورها محسوب می شود. بخش دولتی با داشتن اختیاراتی منحصر به فرد، نقشی کلیدی در ارتقاء رفاه ایفا می کند. با توجه به ملاحظات فوق، پژوهش حاضر با هدف آزمون رابطه متغیرهای متعدد با تمرکز بر نقش سرمایه های انسانی در بخش دولتی بر ارتقاء رفاه ملی انجام شده است. پژوهش حاضر از نوع همبستگی است و منبع اصلی گردآوری داده ها، پایگاه داده های معتبر بین المللی نظیر بانک جهانی، UNDP و... می باشد. سطح تحلیل داده ها، ملی است. نتایج و یافته های پژوهش نشان می دهد که بخش دولتی با بهره مندی از سرمایه های انسانی توانمند و متمایز، می تواند ظرفیت رقابت پذیری ملی را ارتقاء دهد که این امر منجر به تقویت شاخص های حکمرانی خوب می شود که در نهایت زمینه برای ارتقاء رفاه ملی فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، رفاه ملی، حکمرانی خوب، رقابت پذیری ملی
  • طوبی اصغری، سروش آقامحمدی بوسجین، مسعود ربانی* صفحات 487-507

    این پژوهش به بررسی یک مدل مکان یابی- مجودی- قیمت گذاری زنجیره تامین با در نظر گرفتن محدودیت ظرفیت انبارش و امکان خرابی مراکز انبارش به دلیل بروز حوادث و همچنین چند نوع کالای فسادپذیر، می پردازد. در این مدل فرض برآنست که با بروز حادثه، مرکز انبارش کاملا خراب میشود و مشتریان مربوط به مرکز خراب شده به دیگر مراکز تخصیص داده میشوند. بنابراین، برای کاهش ریسک موجود در مدل از استراتژیهای جایگزین از جمله استراتژی قیمت گذاری و سیستم های سرویس دهی پشتیبان، استفاده شده است. در این مدل از روش های فراابتکاری برای حل کردن مدل، اسفاده شده است و کارایی روش ها با هم مقایسه شده است. در مرحله بعدی، جهت بررسی رفتار مدل، بر روی پارامترهای اساسی مدل تحلیل حساسیت اعمال گردیده است.

    کلیدواژگان: مکان یابی- مجودی- قیمت گذاری، فسادپذیری، فراابتکاری
  • زهرا مقدم، غلامرضا منصورفر*، حمزه دیدار صفحات 509-525
    یک دوره کاهش فروش، باعث اختلال در روند سری زمانی درآمدها شده و از قابلیت پیش بینی شوندگی آنها می کاهد. ایجاد چنین وضعیتی می تواند منجر به اتخاذ تصمیمات غیربهینه از جانب سرمایه گذاران گردد. بنابراین مدیران بایستی به اخبار منفی ناشی از کاهش فروش، واکنش مناسب نشان دهند. نوع عکس العمل مدیران، به پیش بینی آنها از وضعیت فروش آتی شرکت بستگی دارد که می تواند ریسک شرکت را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین، هدف این پژوهش، بررسی تاثیر پیش بینی مدیران از فروش آتی بر ریسک شرکت هایی است که کاهش فروش را تجربه کرده اند. جامعه آماری پژوهش شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران از سال 1386 تا 1396 می باشد. در این پژوهش، به منظور تفکیک شرکت ها به شرکت های دارای مدیران خوش بین و بدبین، از نسبت تغییرات حاشیه سود عملیاتی و برای بررسی فرضیه های پژوهش، از مدل پنج عاملی فاما و فرنچ استفاده شده است. همچنین بتای بازار در مدل پنج عاملی فاما و فرنچ، به پتانسیل مطلوب و ریسک نامطلوب تفکیک گردیده است که امکان بررسی آنها را به صورت مجزا فراهم می نماید. یافته ها حاکی از آن است که در شرکت هایی با مدیران خوش بین، پتانسیل مطلوب بیش از ریسک نامطلوب است، اما در شرکت هایی با مدیران بدبین، تفاوت معنی داری بین این دو وجود ندارد.
    کلیدواژگان: کاهش فروش، پتانسیل مطلوب، ریسک نامطلوب، مدل فاما-فرنچ پنج عاملی، مدل فاما-فرنچ شش عاملی
  • محمد حسین زاده، حسن ولیان*، محمدرضا عبدلی صفحات 527-545

    فضای رقابتی بازارهای مالی سبب گردیده تا شرکت هایی در این عرصه موفق باشند که از طریق خلق ارزش های فراگیر برمبنای منابع غیر قالب جایگزین، ظرفیت های رقابتی خود را به گونه ای منسجم توسعه بخشند تا براساس قابلیت هایی که کسب می کنند، سهم بیشتری از بازار را نصیب خود نمایند. توسعه این قابلیت ها ضمن دارابودن بازده های احتمالی آتی از منظر رقابتی، در عین حال نیز می تواند به ارتقای سطح تعامل ارتباط شرکت با ذینفعان منجر شود و باعث گردد تا کارکردهای رقابتی شرکت تقویت شود. هدف این پژوهش بررسی تاثیر قابلیت های رقابتی پویا بر کیفیت گزارشگری مالی بر مبنای آزمون رویکرد منبع محور می باشد. بازه زمانی پژوهش 1386 تا 1397 بود که در این بازه تعداد 93 شرکت در قالب 1116 مشاهده ی سال-شرکت مورد بررسی قرار گرفت. مبنای سنجش قابلیت های رقابتی پویا، تحلیل پوششی داده ها بود که از طریق تعیین سطح ظرفیت های تکنولوژی محوری مورد بررسی قرار گرفت. یافته های تجربی پژوهش نشان داد، قابلیت های رقابتی پویا براساس رویکرد منبع محور بر کیفیت گزارشگری مالی شرکت ها تاثیر مثبت و معناداری دارد. نتیجه ی کسب شده نشان داد، خلق ارزش های پایدار براساس قابلیت های رقابتی پویا، سطح کیفیت گزارشگری مالی را ارتقاء می بخشد و زمینه را برای کسب مزیت رقابتی مهیا می نماید.

    کلیدواژگان: کیفیت گزارشگری مالی، ظرفیت های تکنولوژی محوری، قابلیت های رقابتی پویا، رویکرد منبع محور
  • محمد نصیری، فاطمه صراف*، نوروز نورالله زاده، محسن حمیدیان، یدالله نوری فرد صفحات 547-564

    سرمایه گذاران به طور کلی بر اساس ریسک و بازده سهام تصمیم گیری می کنند و تصمیم آنها تحت تاثیر دو عامل متغیرهای کلان اقتصادی و متغیرهای خرد اقتصادی است. عوامل رفتاری موثر بر تصمیمات سرمایه گذاری در حوزه مالی رفتاری مورد بررسی قرار می گیرند. به عبارت دیگر ، تامین مالی رفتاری بر ویژگیهای خاص رفتار انسان و استفاده از آنها در قیمت گذاری دارایی متمرکز است. قیمت گذاری دارایی رفتاری نتیجه اعمال نظریه های مالی رفتاری در نظریه های قیمت گذاری دارایی های سنتی است. علیرغم بسیاری از مدل های قیمت گذاری دارایی ، به دلیل ضعف و ناقص بودن آنها و همچنین لزوم بررسی عوامل رفتاری ، این مطالعه سعی در مدل سازی قیمت گذاری دارایی با استفاده از مدل های رفتاری دارد. جامعه آماری این مطالعه شامل کلیه شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 2008 تا 2018 بوده و نمونه گیری از طریق حذف سیستماتیک جامعه انتخاب شده است. با توجه به این شرایط ، 141 بنگاه به عنوان نمونه انتخاب می شوند. گفتنی است این فرضیه ها با طراحی مدل های رگرسیون چند متغیره مورد آزمایش قرار می گیرند. نتایج نشان می دهد که با استفاده از روش فاما مکبث ، ریسک اطلاعات حسابداری؛ رفتار معاملات سرمایه گذاران و احساسات سرمایه گذاران تاثیر معنادار و مستقیمی بر بازده سهام بنگاه ها دارد. بنابراین ، استدلال می شود که متغیرهای رفتاری می توانند نقش مهمی در مدل سازی قیمت گذاری دارایی داشته باشند.

    کلیدواژگان: ریسک اطلاعات حسابداری، رفتار معاملاتی سرمایه گذاران، تمایلات سرمایه گذاران، بازده سهام، رویکرد فاما-مک بث
  • سعید خانمرادی، شیرین زردشتیان*، شهرام فتاحی، جف دیکسون صفحات 565-583
    رسانه ها با توزیع اطلاعات ورزشی می توانند نقش موثری در ارتقاء مشارکت ورزشی داشته باشند. همچنین فعالیت ها و رویدادهای ورزشی منبع مهمی از اطلاعات برای رسانه ها هستند. همچنین کشورهای توسعه یافته از نظر اقتصادی و اجتماعی در ورزش و رسانه عملکرد بهتری دارند. بنابراین ، هدف از این مطالعه بررسی تاثیر متقابل رسانه ها و مشارکت ورزشی با تاکید بر عوامل اقتصادی و اجتماعی بود. ما یک مدل اقتصادسنجی با رویکرد معادلات همزمان و با استفاده از روش 2SLS برای استان های ایران بین سال های 2004 و 2017 را در نظر گرفتیم. نتایج نشان داد که اثر متقابل، مثبت و معناداری بین رسانه های ورزشی و مشارکت ورزشی ورزشکاران وجود دارد. همچنین ، بین مشارکت ورزشی ورزشکاران و مشارکت ورزشی غیر ورزشکار (داوران و مربیان) تاثیر متقابل ، معنی دار و مثبت وجود دارد. رسانه ورزش تاثیر مثبت و معناداری بر مشارکت ورزشی غیر ورزشکاران دارد اما تاثیر مشارکت ورزشی غیر ورزشکاران (داوران و مربیان) بر رسانه ها معنی دار نبود. همچنین ، شاخص بهای مصرف کننده (CPI) برای مواد غذایی، پوشاک ، مسکن و نرخ بیکاری تاثیر منفی و معنی داری بر مشارکت ورزشی ورزشکاران دارد. تاثیر تولید ناخالص داخلی بر مشارکت ورزشی غیر ورزشکاران مثبت و معنادار است. سرانجام ، جمعیت کشور تاثیر مثبت و معناداری بر رسانه های ورزشی دارد.
    کلیدواژگان: رسانه، مشارکت ورزشی، تولید ناخالص داخلی، شاخص قیمت مصرف کننده، نرخ بیکاری
  • اونور سلجوک*، هاتیس کارآکاس، بیکان چیزل، شوکرو فرات چیفتچی، فولیا جوسکوم اوکسوز صفحات 585-607
    هدف اصلی این تحقیق بررسی تطبیقی عواملی بود که بر دیدگاه گروه های مختلف ساکنین (بومی و خارجی) نسبت به توسعه گردشگری پایدار تاثیرگذار هستند. در این تحقیق، رابطه علی بین عوامل زمینه ای موثر بر دیدگاه ساکنین نسبت به توسعه گردشگری پایدار برای اولین بار با استفاده از تکنیک تصمیم گیری چند متغیره تحلیل شده است. به علاوه، زیر-معیارهایی که اثرات زیست محیطی، اجتماعی، اقتصادی، و فرهنگی گردشگری را مشخص می کنند با استفاده از تکنیک دیمتال تحلیل شدند. بنابر نتایج به دست آمده، در حالی که فصلی بودن تاثیرگذارترین عامل برای مردم بومی بود، منافع زیست محیطی تاثیرگذارترین عامل برای ساکنین خارجی به حساب می آمد. تحت تاثیرترین عوامل از نظر مردم بومی شامل منافع زیست محیطی، فرهنگی، و اجتماعی بودند و برای ساکنین خارجی منافع فرهنگی و اجتماعی بودند. نتایج این مطالعه نکات مهمی برای برنامه ریزان مقاصد گردشگری به دنبال دارد.
    کلیدواژگان: توسعه گردشگری پایدار، مردم بومی، ساکنین خارجی، فصلی بودن، دیمتال
  • سمانه لاجوردی*، محمدجواد بختیاری، بنفشه حصاری صفحات 609-628

    هدف از مطالعه حاضر، درک آگاهی های محیطی از عوامل بازاریابی سبز و شاخص سازی از آن عوامل است. در این مطالعه، بر اساس فضای گفتمان پژوهش و مبانی نظری و نیز الگوهای ذهنی خبرگان، عوامل موثر بر بازاریابی سبز انتخاب و بر اساس مراحل روش کیو، گروه بندی و تفسیر شده است. از نمونه آماری (19 مشارکت کننده خبره در بازاریابی) خواسته شد عامل های اثرگذار درباره بازاریابی سبز را در نمودارهای کیو رتبه بندی و ارزش گذاری کنند. بر اساس این ارزش گذاری، شش شاخص عملکردی و خاص آشکار شده است. به نظر می رسد تغییرات الگوی ذهنی خبرگان، تا حدودی تحت تاثیر جهت گیری محیطی و بنیان گذاران شرکت ها باشد. سهم این مطالعه با تایید ادبیات موجود در زمینه بازاریابی سبز نشان می دهد، با توجه به اهمیت و تاثیر محوری شاخص ها، شش شاخص از معناداری و اهمیت بیشتری در بازاریابی سبز برخوردارند که شناخت آنها، می تواند در بازاندیشی برای پیش بینی و مدیریت چالش ها و تضادهای بالقوه در این حوزه کاربرد داشته باشد.

    کلیدواژگان: آگاهی های محیطی، بازاریابی سبز، شاخص سازی، الگوهای ذهنی، روش کیو
  • محمد آقایی* صفحات 629-648

    امروزه، تجزیه و تحلیل رفتار مشتری برای سازمان های فعال در زمینه بانکی که دارای مشتریان فراوان با ویژگی ها و انتظارات مختلف هستند، امری ضروری است. در سال های اخیر، بانک شهر ایران به دلیل ضعف در مشتری مداری و ارایه خدمات به مشتریان، با مشکلات متعددی مواجه شده است. بنابراین، برای حل مشکل موجود، پژوهش حاضر با هدف بخش بندی مشتریان بانک شهر بر اساس مزایای مورد انتظار آن ها انجام شده است. این مطالعه، از نظر هدف کاربردی بوده و از نوع توصیفی-پیمایشی است. برای دستیابی به اهداف تحقیق، از طریق مطالعات میدانی و مصاحبه های اکتشافی با مشتریان و کارشناسان بانکی، 165 مزیت مورد انتظار حاصل شد. سپس، با استفاده از پرسشنامه های تخصصی، این مزایا کاهش یافت و از طریق تحلیل عاملی، 9 عامل به عنوان مهم ترین مزایای مورد انتظار و با استفاده از تجزیه و تحلیل خوشه ای، 4 بخش مشتریان شامل مزایا محور، آرامش محور، علاقه محور و میانه رو ​​شناسایی شدند. در نهایت، متناسب با ویژگی های مهم ترین بخش ها، راهکار مناسب بازاریابی به بانک ارایه شد. برای مدیران بانکی، این مقاله دیدگاه مناسبی برای شناخت ترجیحات مشتریان ارایه می دهد که عامل مهمی در مشتری مداری و سودآوری بانک ها است.

    کلیدواژگان: بخش بندی بازار، صنعت بانکداری، رویکرد مزایای مورد انتظار، تحلیل عاملی، تحلیل خوشه ای
  • سیده فاطمه قاسمپور گنجی، فریبرز رحیم نیا*، محمدرضا آهنچیان، جواد سید صفحات 649-667

    این مقاله به تجزیه و تحلیل تاثیر مدیریت تنوع بررفتارهای نوآورانه به واسطه متغیر دلبستگی کارمندان و تعهد عاطفی می پردازد. تحقیق حاضر با استفاده از نمونه ای متشکل از 225 نفر از کارکنان یکی از دانشگاه های معتبر ایران، مشهد با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری با Warp PLS5 انجام شده است. نتایج نشان داد که مدیریت تنوع بر تعهد عاطفی، دلبستگی کارکنان و رفتار نوآورانه کارکنان موثر است. تاثیر تعهد عاطفی و دلبستگی کارکنان بر رفتار نوآورانه کارکنان نیز تایید شد. نتایج نشان می دهد که مدیریت تنوع، تعهد عاطفی و دلبستگی کارکنان بر روی هر یک از مراحل رفتار نوآورانه کارکنان همچون ایده پردازی، ارتقا و اجرای ایده موثرند. از اینرو پیشنهاد میشود که مدیریت تنوع می بایست در اقدامات منابع انسانی نهادینه شوند. علاوه بر این، فراهم آوردن سطح بالایی از دلبستگی کارکنان و تعهد عاطفی توسط شرکتها می تواند در جهت افزایش رفتارهای نوآورانه مورد توجه قرار گیرد. همچنین پژوهش حاضر با ترکیبی از نظریه مبادله اجتماعی و نظریه نهادی، به شکاف موجود در دانش فعلی در مدیریت تنوع و رفتارهای نوآورانه پرداخته است.

    کلیدواژگان: مدیریت تنوع، رفتارهای نوآورانه، دلبستگی کارکنان، تعهد عاطفی
|
  • Hassan Danaeefard, Jabbar Babashahi * Pages 469-486
    Achieving development alongside welfare is considered one of the main criteria of the power of countries. By virtue of unique authority, the public sector plays a significant role in increasing wellbeing. Thus, the aim of this research is to test relationships between variables with an emphasis on the role of human capital in promoting national wellbeing. The research methodology is correlation, and the primary sources of gathering data were international databases such as the World Bank, UNDP, UNPAN, etc. The analysis was at country level. Research results indicate that the public sector, with its unique human resource, can enhance the capacity for national competitiveness, improve good governance, and promote wellbeing.
    Keywords: national wellbeing, Human capital, National competitiveness capacity, Good Governance
  • Tooba Asghari, Soroush Aghamohamadi Bosjin, Masoud Rabbani * Pages 487-507

    In this study, we discuss a location-inventory-pricing model considering the capacity constraints of the warehouses, disruption, and multiple perishable products. We extend a model that assumes that warehouses may face disruption, failed warehouses cannot cover any service, and their customers are assigned to other warehouses. To decrease the risk of disruption, we examine the efficiency of markup pricing strategy and support services. The objective function of this MINLP is to maximize the total profit of warehouses. To solve this model, Genetic Algorithm (GA) and Grasshopper Optimization Algorithm (GOA) are used. To evaluate the recommended model, several sensitivity analyses are proposed. Finally, the results of numerical experiments implicate the high-performance of GOA in dealing with problems and achieving better results. According to the results, backup services and markup pricing strategies are very effective in reducing the damage caused by the disruption.

    Keywords: Location-inventory, Perishability, Markup pricing, Disruption, Meta-heuristic algorithms
  • Zahra Moghadam, Gholamreza Mansourfar *, Hamzeh Didar Pages 509-525
    A sales decline period disrupts the time series of earnings and, consequently, reduces their predictability. Such a situation can lead to inappropriate decisions by investors. Therefore, managers need to respond appropriately to negative news resulting from sales decline. Manager response is related to forecasting future sales situations, which could affect risk to the firm. Accordingly, the purpose of this study is to investigate the effect of managers' forecasts of future sales on the risk of companies that have experienced sales decline. In this study, the ratio of the changes in operating profit margin was used to compare companies with optimistic and pessimistic managers. To investigate the research hypotheses, the Fama-French five-factor model was used to depict a period of 11 years, from 2007 to 2017, for the companies that are accepted in the Tehran Stock Exchange. It should be noted that the market beta of the Fama-French five-factor model is distinguished by upside potential and downside risk factors, making it possible to study them individually. The findings imply that in companies with optimistic managers, the upside potential is more than the downside risk, but in companies with pessimistic managers, there is no significant difference between the upside potential and the downside risk.
    Keywords: Sales decline, Upside potential, Downside Risk, Fama-French five-factor model, Fama-French six-factor model
  • Mohammad Hosinzadeh, Hasan Valiyan *, MohammadReza Abdoli Pages 527-545

    The competitive environment of financial markets has made companies successful in this field that rely on the creation of pluralistic values, inimitable resources, and their competitive capacity to develop a coherent manner to gain more market share based on the capabilities they acquire. While having potential future returns from a competitive perspective, developing these capabilities, can also improve the level of interaction of the company with stakeholders and enhance the company's competitive performance. The purpose of this research was to examine the effect of the dynamic competitive capabilities on financial reporting quality. In this study, 93 companies in Tehran Stock Exchange during the period 2007 to 2018 were studied. In this study, technological capability based on Data Envelopment Analysis (DEA) was used to measure dynamic competitiveness and the quality of accruals, and voluntary accruals were used to measure the quality of financial reporting. The results of statistical analysis and testing of research hypothesis showed that the technology based on source-based approach has a positive and significant effect on the quality of corporate financial reporting. This result suggests that with the development of dynamic competitiveness, the company will be more capable of creating more sustainable resources at a competitive market level, which can lead to improved quality of corporate financial reporting.

    Keywords: Financial reporting quality, Technological capacity, Dynamic Competitive Capabilities, Source-based capabilities
  • Mohammad Nasiri, Fatemeh Sarraf *, Nowrouz Nourollahzadeh, Mohsen Hamidian, Yadollah Noorifard Pages 547-564

    Investors generally make decisions based on risk and stock returns, and their decisions are influenced by two factors, namely macroeconomic variables and microeconomic variables. The behavioral factors affecting investment decisions are investigated in the area of behavioral finance. In other words, behavioral finance focuses on specific human behavior attributes and their utilization in asset pricing. Behavioral asset pricing is the result of applying behavioral finance theories within traditional asset pricing theories. Although there are many asset-pricing models, due to their weaknesses and incompleteness as well as the necessity of investigating behavioral factors, this study attempted to model asset pricing using behavioral models.The population of the study included all listed firms in Tehran Stock Exchange over the years 2008 to 2018, and the sample was selected through systematic elimination of the population. Given these conditions, 141 firms were selected as the sample. The hypotheses were then tested by designing multivariate regression models.The results showed that using Fama-Macbeth approach, accounting information risk, investors’ trading behavior, and investors' sentiments had a significant and direct impact on firms’ stock returns.Thus, it is argued that behavioral variables can play a significant role in Modeling Asset Pricing.

    Keywords: Accounting information risk, Investors’ trading behavior, Investors' sentiment stock returns, Fama-Macbeth Approach
  • Saeed Khanmoradi, Shirin Zardoshtian *, Shahram Fatahi, Geoff Dickson Pages 565-583
    Media can play an effective role in promoting sports participation by the distribution of sports information. In addition, sports activities and events are important sources of information for the media. Moreover, developed countries perform better economically and socially in sports and the media. Therefore, the purpose of this study was to investigate the interactive effect of media and sport participation with an emphasis on socio-economic factors. We developed an econometric model through the simultaneous equations approach and using the 2SLS method for provinces of Iran between 2004 and 2017. The results showed that there was an interactive, significant, and positive effect between sports media and athletes' sport participation. In addition, there was an interactive, significant, and positive effect between athletes' sport participation and non-athlete sport participation (referees and coaches). Sports media had a significant and positive effect on non-athletes sport participation but the effect of non-athletes' sports participation (referees and coaches) on the media was not significant. Furthermore, Consumer Price Index (CPI) of food, clothing, housing, and unemployment rate had a significant and negative effect on athletes' sports participation. The effect of GDP on the non-athletes sport participation was significant and positive. Finally, the country's population was found to have a significant and positive effect on sports media.
    Keywords: Media, sport participation, Gross Domestic Product (GDP), Consumer Price Index (CPI), Unemployment rate
  • Onur Selcuk *, Hatice Karakas, Beykan Cizel, Sükrü Fırat Ciftci, Fulya Coskun Oksuz Pages 585-607
    The main purpose of this study was to comparatively examine the factors that affect the attitudes of different resident groups (local and foreign) toward sustainable tourism development. In the study, the cause and effect relationship between contextual factors that affect residents’ attitudes toward sustainable tourism development have been analyzed using a multi-criteria decision-making technique for the first time. Moreover, the sub-criteria specifying the environmental, social, economic, and cultural impacts of sustainable tourism were analyzed with the DEMATEL technique. According to the study results, while seasonality was the most affecting factor for the locals, the environmental benefit was the most affecting factor for foreign residents. The factors most affected for the locals were environmental, cultural, and social benefits, and the most affected factors for foreign residents were cultural and social benefits. The results of the study provide important insights for destination planners.
    Keywords: Sustainable Tourism Development, locals, foreign residents, Seasonality, DEMATEL
  • Samane Lajevardi *, MohammadJavad Bakhtiary, Banafshe Hesari Pages 609-628

    The purpose of this study was understanding environmental awareness about factors of green marketing and creating an indicator those factors. In this study, based on research concourse, theoretical foundations, and mental patterns of experts, the factors affecting green marketing have been selected, grouped, and interpreted based on Q-method steps. The 19 participants present in the study sample were asked to sort and value the factors influencing green marketing in Q sorting layout. Based on this evaluation, six specific functional indicators have been revealed. The changes in the experts’ mental patterns seem to be partly driven by the environmental orientations and the founders of the firms. This study contributes to the existing knowledge base by confirming the current literature on green marketing. Moreover, given the central importance and effect of the indices, the six indices have more importance and significance in green marketing. Their recognition can be used reflexively to predict and manage potential challenges and conflicts in this arena.

    Keywords: Environmental awareness, Green marketing, Indexing, Mental patterns, Q-method
  • Mohammad Aghaei * Pages 629-648

    Nowadays, the analysis of customer behavior is necessary for active organizations in the field of banking which deal with many customers with different characteristics. In recent years, Shahr Bank of Iran has faced many problems because of poor customer-orientedness and customer services. Therefore, to solve the existing problem, the current study concentrated on segmenting the customers of Shahr Bank based on their expected benefits. This study is applied in terms of purpose and descriptive-survey research in terms of data collection and analysis. To achieve the research objectives, through field studies and exploratory interviews with customers and banking experts, 165 benefits were extracted. Then, using expert questionnaires, the number of these benefits was reduced, and through factor analysis, nine factors were identified as the most important expected benefits. Moreover, using cluster analysis, four customer segments were extracted, namely benefit-oriented, peace-oriented, interest-oriented, and moderate ones. Finally, a suitable marketing solution was provided to the bank consistent with the most important features of the segments. For bank managers, this paper provides an appropriate view to identify customers' preferencesas an important factor in customer-orientedness and bank profitability.

    Keywords: Market segmentation, Banking Industry, Expected benefits approach, factor analysis, Cluster Analysis
  • Seyedeh Fatemeh Ghasempour Ganji, Fariborz Rahimnia *, MohammadReza Ahanchian, Jawad Syed Pages 649-667

    This article aimed to analyze the direct and indirect impact of diversity management on innovative behavior through employee engagement and affective commitment. The sample used in this study came from a survey of 225 respondents who were employees of one of the prestigious universities in Mashhad. The data was gathered using a questionnaire and analyzed by structural equation modeling with Warp PLS 5. This research verified the direct effect of diversity management on employee innovative behavior. Moreover, results show that diversity management predicts employees’ affective commitment and employee engagement. The impact of affective commitment and employee engagement on employees’ innovative behavior was confirmed, too. The results show that diversity management, affective commitment, and employee engagement predict each phase of idea generation, idea promotion, and idea implementation. Based on this study, we recommend that human resource practices should institutionalize effective diversity management like training, employment, progression, and promotion. Furthermore, the high level of employee engagement and affective commitment could be considered by universities to increase innovative behavior. The current research addresses a gap in the current literature in the diversity management and innovative behavior context by employing different theoretical bases, including Social Exchange Theory and Institutional Theory.

    Keywords: Diversity management, innovative behavior, Employee Engagement, Affective commitment