فهرست مطالب

دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد - سال شصت و سوم شماره 6 (پیاپی 174، بهمن و اسفند 1399)

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد
سال شصت و سوم شماره 6 (پیاپی 174، بهمن و اسفند 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/26
  • تعداد عناوین: 31
|
  • سیده مریم اسماعیلی، مهدی یوسفی*، علی تقی پور، حمیدرضا نادری، محمد حسن اعلمی، الهه افتخارپور صفحات 1983-1988
    مقدمه

    عفونت پنومونی از شایع ترین عفونت های بیمارستانی در بخش های مراقبت های ویژه می باشد. در درمان عفونت های مرتبط با مراقبت های بهداشتی، آنتی بیوتیک ها سهم قابل توجهی از هزینه های دارویی را در بخش مراقبت های ویژه (ICU) به خود اختصاص می دهند. پژوهش حاضر با هدف بررسی تغییرات در مصرف آنتی بیوتیک ها به لحاظ فراوانی و هزینه ای طی دوره  عفونت بیمارستانی پنومونی در بخش های مراقبت ویژه (ICU) در بیمارستان رفرال 1000 تخت خوابی امام رضا (ع) مشهدانجام شد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر به روش توصیفی-تحلیلی بر روی پرونده های بیماران بستری دارای عفونت بیمارستانی پنومونی در بخش های مراقبت های ویژه (ICU)  داخلی وجراحی بیمارستان امام رضا (ع) شهر مشهد در سال 1395، انجام گرفت. جامعه به صورت تمام شماری مورد بررسی قرار گرفت. با مراجعه به پرونده بیماران، آنتی بیوتیک های مصرفی شناسایی و بر اساس دوز تجویزی برای تمام بیماران موردمطالعه به تفکیک برای هر روز بستری استخراج وثبت گردید. سپس محاسبات مربوط به متوسط فراوانی هر قلم دارو و هزینه آن به ازای یک روز و برای یک بیمار برای دوره های قبل، حین و بعد از ابتلا به پنومونی انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد متوسط هزینه آنتی بیوتیک ها به ازای هر روز و برای هربیمار در دوره عفونت بیمارستانی پنومونی در بخش های مورد مطالعه 538431 میلیون ریال و در دوره قبل پنومونی 343979 میلیون ریال بود که نسبت به دوره قبل از ابتلا به پنومونی با افزایش 57 درصدی همراه بوده است. به لحاظ فراوانی نیز در دوره حین ابتلا به پنومونی افزایش 33 درصدی مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    افزایش بیش از 50 درصدی حجم آنتی بیوتیک های تجویزی در زمان حین ابتلای به عفونت بیمارستانی پنومونی هم از جنبه هزینه های نظام سلامت و هم از نظر مقاومت های میکروبی دارای اهمیت زیادی می باشد. یافته های مطالعه حاضر می تواند در بررسی راهکارهای کاهش عفونت مذکور از طریق انجام مطالعات هزینه-اثربخشی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: عفونت بیمارستانی، عفونت پنومونی، هزینه، آنتی بیوتیک، بخش مراقبت های ویژه
  • مرضیه کازرانی*، عادله بصیری صفحات 1989-2003
    مقدمه

    اهمیتویروس پاپیلومای انسانی (HPV) در شیوع بسیار فراوان و طیف تظاهرات بالینی از عفونت بدون علامت ،زگیل تناسلی (کوندیلوما آکومیناتا)،ضایعات دیسپلاستیک، سرطان  مهاجم مقعد، دهانه رحم ،آنوس ، رکتوم وگروهی از سرطان های دهانی و حلقی  است.      تعیین آگاهی و نگرش دانشجویان پزشکی در باره HPV وعملکرد آنهادر برنامه ریزی های مداخله ای حایز اهمیت است.

    هدف

    مطالعه تعیین آگاهی و نگرش  درمورد ویروس پاپیلومای انسانی در دانشجویان پزشکی  می باشد. روش اجرای تحقیق: در این مطالعه مقطعی 280 دانشجوی پزشکی  با  تکمیل پرسشنامه شامل دو بخش آگاهی(36سوال) و نگرش(9سوال)انتخاب شدند. داده ها با نرم افزار IBM-SPSSv.24 مورد بررسی قرار گرفت.

    نتایج

    میانگین سنی افراد 55/2 ± 84/24 سال و 75 درصد زن بودند. میانگین نمره آگاهی 54/3 ± 35/20 که نشان دهنده آگاهی نسبتا پایین دانشجویان  و با سن، مقطع تحصیلی و گذراندن بخش عفونی ارتباط معنادار ، اما ارتباطی با جنسیت، سابقه ابتلا و تاهل نداشت. میانگین نمره نگرش 07/3 ± 56/13 که نگرش پایین بود. همچنین نمره آگاهی رابطه معکوس با نمره نگرش داشت.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به پایین بودن نمرات آگاهی و نگرش دانشجویان در مورد ویروس پاپیلومای انسانی، اهمیت بیشتری در آموزش این بیماری ویروسی معطوف شود.

    کلیدواژگان: ویروس پاپیلومای انسانی، دانشجویان پزشکی، آگاهی، نگرش
  • مهدی فتحی، شهرام امینی، قاسم سلطانی، زهرا عباسی، محمد عباسی تشنیزی، ناهید زیرک، نرگس پایاب * صفحات 2004-2010
    هدف

    در مطالعه حاضر، با هدف بررسی ارتباط بین امتیاز STS risk score1 ومیزان بروز دلیریوم بعد عمل در ICU در جراحی بای پس عروق کرونر به روش off pump انجام شد.

    روش اجرا و مواد مورد استفاده

    150 بیمار بین سنین 18 تا 75 سال که تحت جراحی الکتیو off-pump CABG2 قرار گرفتند ، حین عمل از نظر STS risk score بررسی شدند ، پروتکل بیهوشی یکسان بود. دلیریوم در بیمار با چک لیست CAM ICU توسط پرستار آموزش دیده بعد ازاکستوباسیون در ICUبررسی شد.

    یافته ها

    فراوانی زن و مرد به ترتیب 57 و 93 نفر بود . از نظر STS بین دو گروه دارا و فاقد دلیریوم تفاوت معناداری مشاهده نشد. در بررسی تفاوتهای بین داده های کمی بین دو گروه  نشان داد که تعداد گرافت ها و مدت زمان بستری در بیمارستان در گروهی که دلیریوم داشتن بطور معناداری بیشتر بوده است ، ولی بقیه شاخص ها تفاوت معناداری بین دو گروه مشاهده نشد. در بررسی داده ها نشان دادند که بین سن با وزن و STS   همبستگی  معناداری وجود دارد . وزن و  قد و شاخص توده بدنی و  قد بیماران با   STS ، همچنین تعداد پکسل دریافت شده حین عمل با STS ،  ptl با EF4 قبل عمل و مدت زمان عمل  همبستگی معناداری داشت.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه 4 نفر معادل 7/2 دچار دلیریوم شدند و وجود یا عدم وجود دلیریوم با STS اسکور تفاوت معناداری نشان نداده است.

    کلیدواژگان: STS risk score، دلیریوم، ICU، جراحی بای پس عروق کرونر به روش off pump
  • هنگامه بهزادنیا، نادر منیرپور*، حسن میرزاحسینی صفحات 2011-2021
    مقدمه

    ناباروری آثار و عواقب روانی- اجتماعی متعددی برای زوجین و جامعه به همراه دارد.این پژوهش با هدف تعیین نقش تصویر خود، کیفیت روابط موضوعی و تعارض نقش جنسیتی در پیش بینی ناباروری انجام شد.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل زنان مبتلا به ناباروری شهر تهران بود که تعداد 200 نفر به روش نمونه‎گیری در دسترس و در دو گروه تخمک گذاری و لوله ای-رحمی انتخاب شد. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس خودپنداره فیتز و وارن (1996)، کیفیت روابط موضوعی (بل و بل، 1995)، تعارض نقش جنسیتی (انیل و همکاران، 1986) بود. داده‎های جمع‎آوری شده با استفاده از شاخص‎های آمار توصیفی، همبستگی دو رشته‎ای کندال و رگرسیون لوجستیک به منظور پیش‎بینی ابتلاء به ناباروری از طریق متغیرهای مورد مطالعه تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج همبستگی نشان داد که متغیر تصویر خود به میزان (125/0=r)، کیفیت روابط موضوعی (375/0=r) و تعارض نقش جنسیتی (314/0=r) با  ناباروری زنان رابطه دارند؛ نتایج رگرسیون نشان داد که رابطه هر سه متغیر تصویر خود، کیفیت روابط موضوعی و تعارض نقش جنسیتی در پیش‎بینی مدل معنی‎دار است (p≤0/001). تعارض نقش جنسیتی، بیشترین سهم را در پیش‎بینی ناباروری زنان و بعد به ترتیب کیفیت روابط موضوعی و تصور خود دارد. همچنین نتایج نشان داد که متغیرهای پیش‎بین توانسته‎اند 21 تا 29 درصد نابروری را تبیین نمایند.

    بحث و نتیجه گیری

    تصویر خود، کیفیت روابط موضوعی و تعارض نقش جنسیتی در پیش بینی ناباروری زنان نقش تعیین کننده ای دارند؛ بنابراین با بهبود آنها می توان به شکل گیری و بهبود عملکرد خانواده یاری رساند.

    کلیدواژگان: ناباروری، تصویر خود، کیفیت روابط موضوعی، تعارض نقش جنسیتی
  • زهرا صالحی نژاد، سوده مقصودی* صفحات 2022-2024
    مقدمه

    سرطان مشکلات فراوانی در کلیه ابعاد زندگی فردی و اجتماعی ایجاد می کند و باعث افزایش نیازهای حمایتی افراد می گردد. مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل مرتبط با حمایت اجتماعی در بین بیماران مبتلا به سرطان انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی-تحلیلی بر روی 300 نفر از افراد سرطانی مراجعه کننده به مراکز درمانی شهر کرمان انجام شد که این نمونه ها با استفاده از روش نمونه گیری سیستماتیک انتخاب شدند. داده ها از طریق پرسشنامه محقق ساخته حمایت اجتماعی و پرسشنامه متغیرهای زمینه ای اجرا شد. اعتبار و پایایی پرسشنامه به ترتیب از طریق اعتبار صوری و روش ثبات درونی سنجیده شد. و با استفاده آزمون های تی تست، همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس و توکی تحلیل شدند.  

    نتایج

    مولفه حمایت خدماتی عملی بالاترین میانگین را در بین سایر مولفه ها به خود اختصاص داده بود. میانگین حمایت اجتماعی بیماران مبتلا به سرطان برحسب جنسیت متفاوت بود و بر حسب وضعیت تاهل متفاوت نبود. بین متغیرهای اشتغال، محل سکونت، نام دقیق بیماری و مدت زمان ابتلا به بیماری با حمایت اجتماعی بیماران مبتلا به سرطان رابطه معنادار آماری وجود داشت در حالی که بین متغیرهای سن، سطح تحصیلات و میزان درآمد ماهیانه با حمایت اجتماعی بیماران مبتلا به سرطان رابطه معنادار آماری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که میزان دریافتی حمایت اجتماعی در زندگی بیماران مبتلا به سرطان تحت تاثیر متغیرهای زمینه ای و دموگرافیک (جنسیت، نوع اشتغال، محل سکونت، نام دقیق بیماری و مدت زمان ابتلا به بیماری) قرار دارد.

    کلیدواژگان: سرطان، حمایت اجتماعی، کرمان
  • محمودرضا کلانتری، سارا هاشمی*، ملیحه دادگر مقدم، پیام وقارموسوی، شکیبا کلانتری صفحات 2035-2042
    مقدمه

    سرطان پروستات شایعترین سرطان احشایی در جامعه مردان می باشد. با توجه به میزان بروز سرطان پروستات در کشور،بررسی فراوانی محل آناتومیک درگیری در موارد گسترش خارج پروستات (EPE) وتعیین فراوانی انوازیون به سمینال وزیکول که از فاکتورهای مهم پیش آگهی هستند می تواند از اهمیت بالایی برخوردار باشد.

    روش کار

    از بیماران مشکوک به سرطان پروستات که تحت بیوپسی ترانس رکتال با هدایت اولتراسوند قرار گرفتند،بین 12 تا 14 نمونه از مناطق آناتومیک  محتلف پروستات تهیه گردید.68 بیمار که بر اساس مورفولوژی یا در صورت ضرورت با روش های ایمنوهیستوکمیکال سرطان پروستات اثبات شده داشتند و همچنین درگیری خارج پروستاتی داشتند،معیار ورود به مطالعه را اخذ کردند و در آنها فراوانی محل آناتومیک درگیری و فراوانی انوازیون به سمینال وزیکول تحت بررسی قرار گرفت.

    نتایج

    میانگین سن شرکت کنندگان در این طرح 28/73 سال بود. 29 بیمار (6/42%) انوازیون به سمینال وزیکول داشتند و در 41 بیمار (3/60%) هر 12 قسمت نمونه برداری شده درگیر بود.درگیری قاعده در 90% بیماران دیده شد. میانگین تعداد بیوپسی های درگیر 97/10 از 12 بود.در 05/97% بیماران ، نصف و بیش از نصف بیوپسی ها درگیر بود. میانگین آنتی ژن اختصاصی پروستات دربیماران 64/53 بوده است .

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج حاصله به نظر میرسد ارتباط معنی داری بین محل آناتومیک کانسر پروستات و درگیری خارج پروستاتی(EPE) و انوازیون به سمینال وزیکول وجود ندارد.همچنین هرچه درگیری بیوپسی ها بیشتر باشد ، احتمال گسترش خارج پروستاتی  و انوازیون به سمینال وزیکل بیشتر می شود. به نظر می رسد میانگین سن بیمارانی که گسترش خارج پروستاتی و درگیری سمینال وزیکول داشتند  بالاتر می باشد.

    کلیدواژگان: سرطان پروستات، درگیری خارج پروستاتی، انوازیون به سمینال وزیکول
  • سمانه سادات جعفر طباطبائی، محسن رفیعی*، هاله ایل بیگی، عصمت سادات عطائی کچوئی، سمیه پرتوی فر صفحات 2100-2108
    مقدمه

    ارتباط والدین با فرزندان مبتلابه اختلال سلوک می تواند باعث مشکلاتی در رابطه آن ها با این فرزندان شود. ازاین رو این پژوهش باهدف بررسی اثربخشی برنامه فرزندپروری مثبت بر رابطه والد-کودک و نشانه های اختلال در نوجوانان دارای اختلال سلوک انجام شد.

    روش کار

    طرح پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و به صورت پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مادران دارای دانش آموز پسر مبتلابه اختلال سلوک دوره متوسطه منطقه چهار شهر تهران در سال 1398 بودند. نمونه موردمطالعه شامل 34  مادر دارای فرزند مبتلابه اختلال سلوک بود که به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. از مقیاس رابطه والد-کودک (PCRS) و پرسشنامه علایم مرضی کودکان (CSI-4) برای جمع آوری داده ها استفاده شد. داده ها از طریق تحلیل کوواریانس تک متغیری (آنکوا) و نرم افزار SPSS-22 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    نتایج نشان داد که فرزندپروری مثبت اثر معناداری در رابطه والد-فرزند (70/9 F= و 05/0 p <) و نشانگان اختلال سلوک (52/12 F= و 05/0 p <) دارد. نتیجه گیری: با توجه به یافته های این پژوهش، برنامه آموزشی فرزندپروری مثبت می تواند به عنوان یک روش آموزشی موثر موجب بهبود رابطه والد-کودک و نشانه های اختلال در نوجوانان دارای اختلال سلوک شود.

    کلیدواژگان: فرزندپروری مثبت، رابطه، والد، فرزند، اختلال سلوک
  • فریبا حافظی، فریبا محمدیان *، زهرا نوبخت رمضانی صفحات 2109-2124
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر ارایه رویکرد آینده‌پژوهی بازاریابی استخرهای آبی با توجه به وضعیت بهداشتی در دوران پسا کرونا می باشد.

    روش کار

    این پژوهش با رویکرد تلفیقی انجام شد، در قدم اول با بررسی ادبیات موضوعی و با بهره‌گیری از تکنیک آینده‌پژوهی، شروع و مدل اولیه مفهومی با رویکرد قیاسی (کمی) استخراج و سپس به‌صورت استقرایی (کیفی) مدل به‌دست‌آمده و تکمیل گردید و درنهایت مدل طراحی‌شده با استفاده از تحلیل میک مک، مورد آزمون قرار گرفت. در بخش کیفی بر اساس تحلیل محتوای مطالعات انجام‌شده درنهایت 23 پیشران برای آینده‌پژوهی بازاریابی استخرهای آبی تهران شناسایی شد. به‌منظور شناسایی و دسته‌بندی شاخص‌های شناسایی‌شده از تحلیل میک مک در نرم‌افزار MICMAC استفاده شد. جامعه موردبررسی خبرگان رشته مدیریت ورزشی و مدیران استخرهای آبی تهران بودند. 20 نفر به‌عنوان نمونه با تکنیک گلوله برفی شناسایی شدند..

    نتایج

    مجموعه‌ای از پیشران‌ها (23 پیشران) در ابعاد پرسنل، مشتری، کودکان، سالمندان، خدمات فیزیکی، خدمات برنامه‌ریزی، خدمات ویژه، مکان، محیطی، دوش و رختکن، بهداشتی، تبلیغات مستقیم، استراتژی، بهابلیط، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، ساخت و اجاره، رقبا، قوانین، قهرمانی و سوبسید‌ها مطالعه موثر شناخته شدند.

    نتیجه گیری

    بر اساس تحلیل میک مک انجام‌شده و یا به‌عبارتی‌دیگر تحلیل میک مک، پیشران‌های اقتصادی-قوانین-سیاسی-سوبسیتها-ساخت و اجاره-محیطی-بهداشتی متغیرهای تاثیرگذار شناسایی شدند. براین اساس سناریوی تامین بودجه و سیاست‌گذاری در جهت افزایش کیفیت استخرهای موجود، جذب حمایت‌کننده مالی پیشنهاد شد.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، بازاریابی استخر، تحلیل میک مک، سناریو پردازی
  • مهناز نیک اخلاق عباسی، داود معنوی پور*، مجتبی صداقتی فرد صفحات 2125-2132
    مقدمه

    این پژوهش با هدف بررسی بررسی اثربخشی درمان روان پویشی فشرده کوتاه مدت بر بهبود نشانه-های اختلال نافرمانی مقابله ای در نوجوانان 16 ساله انجام شده است.

    روش کار

    طرح پژوهشی این تحقیق نیمه‎‎آزمایشی از نوع پیش‎آزمون- پس‎آزمون با گروه کنترل بود. از جامعه آماری دانش‎آموزان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای منطقه 4 شهر تهران تهران تعداد30 دانش‎آموز پسر دبیرستانی مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله‎ای به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای سنجش اختلال نافرمانه مقابله ای از مقیاس همورسن و همکاران (2006) استفاده شد. مداخله درمانی روان پویشی در هشت جلسه برای گروه آزمایش ارایه شد. داده ها از طریق تحلیل کواریانس یک راهه مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتیجه تحلیل داده ها بیانگر این بود که درمان روان پویشی فشرده کوتاه مدت موجب بهبود نشانه های اختلال نافرمای مقابله ای در نوجوانان 16 ساله می شود (p≤0/001).

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر تاثیرگذاری درمان روان پویشی فشرده کوتاه مدت معنی داری بر بهبود نشانه های اختلال نافرمانی مقابله ای دانش آموزان، پیشنهاد می شود از این روش استفاده شود.

    کلیدواژگان: روان پویشی کوتاه مدت، اختلال نافرمانی مقابله ای، Odd
  • فاطمه آذرتاش، عبدالله شفیع آبادی، محمدرضا فلسفی نژاد، هادی فرهادی صفحات 2133-2142
    زمینه و هدف

    عدم تمایل به ارتباط جنسی در زنان، سبب بروز آسیب های روان شناختی و هیجانی متعدد در این افراد و کاهش رضایت زناشویی و افزایش فرسودگی زناشویی می شود. بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی تلفیق درمان شناختی_رفتاری و درمان سیستمی بر کم میلی جنسی در زنان انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل زنان با کم میلی جنسی شهر تهران در سال 1397 بود. در این پژوهش تعداد 24 زن دارای کم میلی جنسی با روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل گمارده شدند (در هر گروه 12 زن). زنان حاضر در گروه آزمایش به مدت 8 جلسه طی دوماه به صورت هفته ای یک جلسه 90 دقیقه ای تحت تلفیق درمان شناختی_رفتاری و درمان سیستمی قرار گرفتند. در این پژوهش از پرسشنامه تمایل جنسی هالبرت (1992) استفاده شد. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر با استفاده از نرم افزار آماری 23SPSSتجزیه و تحلیل شد. اندازه اثر پژوهش 81 درصد بود.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تلفیق درمان شناختی_رفتاری و درمان سیستمی بر کم میلی جنسی در زنان تاثیر معنادار دارد (p<0/001). بدین صورت که این درمان توانسته منجر به کاهش کم میلی جنسی در زنان شود.

     نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر، تلفیق درمان شناختی_رفتاری و درمان سیستمی با بهره گیری از فنون تصحیح و جایگزینی انتظارات غیرواقعی، آموزش ریلکسیشن و خیال پردازی جنسی، اولویت بندی کردن مشکلات فردی و ارتباطی، بازسازی شناختی و تغییر نگرش منفی نسبت به مسایل جنسی، شناخت افکار ناکارآمد و تحریفات شناختی و آموزش انواع شیوه های مقاربت، می تواند یک درمان کارآمد جهت کاهش کم میلی جنسی زنان به شمار رود.

    کلیدواژگان: کم میلی جنسی، تلفیقی، شناختی- رفتاری، سیستمی
  • محمد مهدی مجلسی آذر، خلیل غفاری *، فائزه ناطقی صفحات 2143-2155
    مقدمه

    ارتباط والدین و فرزندان از موارد مهمی است که سال‌ها نظر صاحب‌نظران و متخصصان تعلیم و تربیت را به خود جلب کرده است. هدف مطالعه حاضر بررسی اثر بخشی الگوی تربیتی برای والدین مبتنی بر کسب مهارت گفتگو به منظور افزایش ادراک و همدلی رابطه والد، فرزند (کاهش شکاف بین نسلی) در فرزندان نوجوان ایشان صورت گرفته است.

    روش کار

    پژوهش حاضر شبه آزمایشی و با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل می‌باشد، جامعه آماری دانش آموزان و والد مادر مدارس متوسطه دولتی ناحیه (1) شهرستان ارومیه می‌باشد که با روش نمونه‌گیری غیر تصادفی انتخاب و پس از غربال‌گری به دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه ادراک رابطه والد– فرزند فاین (PCRS) و همدلی دیویس بودند. گروه آزمایش 8 جلسه یک ساعته آموزش مهارت گفتگو را دریافت کردند.

    نتایج

    آزمون فرضیه‌ها نشان داد که آشنایی والد مادر با مهارت گفتگو فقط منجر به بهبود مولفه‌های عاطفه مثبت و ارتباط در ادراک رابطه والد-فرزندی گردید اما آشنایی والد مادر با مهارت گفتگو در هیچ‌یک از مولفه‌های همدلی در فرزندان نوجوان آنها تاثیر معنادار نداشت.

    نتیجه گیری

    آشنایی والد مادر با مهارت گفتگو بر مولفه عواطف مثبت از ادراک رابطه والد-فرزند در حقیقت نشانگر این موضوع است که با توجه به افزایش اختلالات روانی و خلقی در کودکان و نوجوانان، ارتباط مادر که همواره منبع محبت به فرزندان است اهمیت بسیاری پیدا می‌کند. آشنایی والد مادر با مهارت گفتگو بر افزایش مولفه ارتباط در ادراک رابطه والد مادر-فرزند تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: همدلی، ادراک رابطه والد- فرزند، گفت و گو
  • غلامرضا ثناگوی محرر، مژگان عرفانی*، اعظم اکبری زاده صفحات 2144-2152
    مقدمه

    سردرد به عنوان یکی از رایج ترین شکایت ها  درکلینکهای عصب شناختی ست که  در اثر کشش ،جا به جایی، التهاب، اسپاسم عروق و یا اتساع  ساختمانهای حساس به درد ،در سر یا گردن ایجاد می شود هدف مطالعه ی حاضر بررسی اثربخشی درمان فراشناختی برناگویی هیجانی  وکاهش میزان استرس در بیماران مبتلا به میگرن می باشد.

    روش کار

    روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل مبتلایان به سردرد میگرنی مراجعه کننده  به کلینیک ها ومطب های  تخصصی مغز و اعصاب شهر زاهدان در سال 98 بود که به صورت غیر تصادفی و دردسترس  30 نفر از این بیماران انتخاب شده ودرنهایت به صورت  تصادفی در دو  گروه، درمان فراشناختی 15 نفر، وگروه گواه 15 نفر قرار گرفتند. پرسشنامه ناگویی هیجانی  (1996) و مقیاس مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (DASS):فکری (1991) قبل از درمان  روی هر 2 گروه اجرا گردید.. و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند ارزیابی پیگیری نیز سه ماه پس از اتمام درمان صورت گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد. و از نرم افزار spss 22 استفاده شد.

    یافته ها

    .تحلیل داده ها  نشان داد که در مرحله پس آزمون، میزان استرس افراد گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل  به طور معنی داری کاهش یافت (05/0< p).  همچنین یافته نشان می دهد که درمان فراشناختی در کاهش علایم استرس و  درنتیجه بهبود سردرد  ونیز بازگشت حملها تاثر زیادی داشت  (05/0P>).ونیز میانگین نمرات ناگویی هیجانی در گروه آزمایش پس از انجام مداخله  نسبت به گروه کنترل بسیار کاهش یافت.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر، آموزش گروهی کاهش استرس مبتنی بر درمان فراشناختی ، میتواند در کنترل استرس و اضطراب  و کاهش میزان استرس در بیماران مبتلا به میگرن موثر باشد ونیز درمان فراشناختی هم از لحاظ آماری و هم بالینی به طور معنی داری موجب کاهش باورهای فراشناختی مبتلایان به سردرد میگرنی  در مرحله پس از درمان وبعد از آن  گردید.

    کلیدواژگان: استرس، درمان فراشناختی، ناگویی هیجانی، میگرن
  • آنسته امیرخسروی، هادی بهرامی *، ابوطالب سعادتی شامیر صفحات 2153-2163
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر تعیین نقش ناگویی هیجانی، بخشودگی بین فردی و رضایت زناشویی بر طلاق عاطفی زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره خانواده بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و طرح پژوهش همبستگی بود. از جامعه آماری تمامی زنان مراجعه کننده به کلینیک‌های روانشناختی و مراکز مشاوره مورد تایید سازمان نظام روانشناسی و مشاوره شهر تهران به روش خوشه‌ای تصادفی 360 نفر انتخاب شد. به‌منظور جمع‌آوری داده‌ها از مقیاس طلاق عاطفی گاتمن (2008)، ناگویی هیجانی بگبی و همکاران (1994)، بخشودگی بین فردی پولارد و همکاران (1998) و رضایت زناشویی انریچ (1989) استفاده شد. به‌منظور تجزیه و تحلیل داده‌ها از مدل آزمون پیرسون و OLS استفاده شد.

    یافته‌ها

    نتایج نشان داد ناگویی هیجانی (01/0≥p و 773/4=t) به طور مستقیم و بخشودگی بین فردی (01/0≥p و 06/8=t) و رضایت زناشویی (01/0≥p و 30/9=t) بطور معکوس و معنی‌دار می‌تواند طلاق عاطفی را مورد پیش‌بینی قرار دهد.

    نتیجه‌گیری

    ناگویی هیجانی، بخشودگی بین فردی و رضایت زناشویی در پیش‌بینی طلاق عاطفی نقش اساسی دارند، بنابراین با بهبود آنها می‌توان کارکرد و کیفیت زندگی در خانواده را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: طلاق عاطفی، ناگویی هیجانی، بخشودگی بین فردی، رضایت زناشویی
  • نرگس صحت، عبدالله شفیع آبادی*، اصغر آقایی صفحات 2164-2174
    مقدمه و هدف

     وجود صمیمیت و سازگاری بین زوجین سبب پایداری دوام خانواده و سلامت زوجین و فرزندان می‌شود. بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان به شیوه خودمتمایزسازی بر صمیمیت زناشویی و سازگاری زوجینانجام گرفت.

    مواد و روش‌ها: 

    این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری اطلاعات از نوع نیمه‌تجربی، با طرح پیش‌آزمون، پس‌آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه زوجینی تشکیل دادند که به مرکز مشاوره خانواده سالم در شهر قم در سال 1396 مراجعه نموده بودند. از بین زوجینی که تمایل به شرکت در پژوهش داشتند 16 زوج (8 زوج و 8 زوج) به صورت دردسترس انتخاب و به شکل تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 8 زوج) جایگزین شدند. گروه آزمایش تحت 10 جلسه درمان خودمتمایزسازی طی دو و نیم ماه قرار گرفتند، در حالی‌که گروه گواه مداخله حاضر را دریافت نکردند. پرسشنامه‌های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه صمیمیت زناشویی (باگاروزی، 2001) و پرسشنامه سازگاری زناشویی (‌اسپینر، 1976) بود. داده‌های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ ها: 

    نتایج نشان داد که درمان به شیوه خودمتمایزسازی بر صمیمیت زناشویی و سازگاری زوجینتاثیر معنادار دارد (p<0/001). بدین صورت که این درمان توانسته منجر به بهبود صمیمیت زناشویی (اندازه اثر 66 درصد) و سازگاری (اندازه اثر 55 درصد) زوجینشود.

    نتیجه‌گیری:

     یافته‌های پژوهش حاضر بیانگر آن بودند که درمان به شیوه خودمتمایزسازی با بهره‌گیری از فنونی همانند همجوشی، آگاه کردن زوجین از مثلث سازی ها، توضیح فرافکنی خانوادگی و مفهوم بریدگی عاطفی می‌تواند به عنوان یک روش کارآمد جهت بهبود صمیمیت زناشویی و سازگاری زوجینمورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: درمان به شیوه خودمتمایزسازی، صمیمیت زناشویی، سازگاری زوجین
  • مهدیه شفیع نادری، طیبه شریفی*، احمد غضنفری، رضا احمدی صفحات 2175-2185
    مقدمه و هدف

    کاهش عمکلرد تحصیلی علاوه بر ایجاد مشکل در فرایند تحصیلی دانش آموزان، می تواند فرایند شناختی و هیجانی آنها را نیز متاثر سازد که ضروری است با بکارگیری درمان های روان شناختی مناسب نسبت به کاهش این آسیب ها اقدام شود. بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر خودکارآمدی تحصیلی و فرسودگی تحصیلی دانش آموزان دختر دارای عملکرد تحصیلی پایین در دوره دوم متوسطه انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه دارای عملکرد تحصیلی پایین شهر یزد در سال تحصیلی 98-1397 بود. در این پژوهش تعداد 30 دانش آموز دختر دارای عملکرد تحصیلی پایین با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند (هر گروه 15 دانش آموز). گروه آزمایش آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی (کابات زین، 2003) را طی دو و نیم ماه در 10 جلسه 90 دقیقه ای دریافت نمودند. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه خودکارآمدی تحصیلی (جینک و مورگان، 1999) و فرسودگی تحصیلی (شایوفلی و همکاران، 2002) بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر خودکارآمدی تحصیلی و فرسودگی تحصیلی دانش آموزان دختر دارای عملکرد تحصیلی پایین در دوره دوم متوسطه تاثیر معنادار دارد (p<0/001).

    کلیدواژگان: آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، خودکارآمدی تحصیلی، فرسودگی تحصیلی
  • علی طاهری، مهدی قاسمی مطلق*، حسین مهدیان صفحات 2186-2196
    مقدمه

    رفتار درمانی دیالکتیک و درمان فراشناختی از درمان های موج سومی هستند که اثربخشی آنها در دامنه ای از اختلالات روانی مورد آزمون قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی رفتار درمانی دیالکتیک و درمان فراشناختی برکاهش میزان افسردگی و نشخوار فکری بیماران افسرده است.

    روش کار

    روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل مراجعه کننده به واحد مشاوره بیمارستان ثامن الایمه مشهد در سال 1397 بود که به روش نمونه گیری در دسترس 42 نفر از افراد افسرده طبق نمره برش پرسشنامه افسردگی بک(BDI-II)  انتخاب و به صورت  تصادفی در سه گروه، رفتار درمانی دیالکتیک 13 نفر، درمان فراشناختی 14 نفر و گواه 15 نفر قرار گرفتند. پرسشنامه افسردگی بک (1996) و مقیاس پاسخ نشخوار فکری (1991) قبل از درمان  روی هر سه گروه اجرا گردید.. ارزیابی پیگیری نیز سه ماه پس از اتمام درمان صورت گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد. و از نرم افزار spss 22 استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد که هر دوی رفتاردرمانی دیالکتیک و درمان فراشناختی در کاهش علایم افسردگی و نشخوار فکری تاکید داشته اند و بین اثربخشی رفتار درمانی دیالکتیک و درمان فراشناختی در کاهش علایم افسردگی و نشخوار فکری تفاوت معنا دار وجود ندارد (05/0P>).

    بحث و نتیجه گیری

    بهبودی مشاهده شده در دو گروه آزمایش در پیگیری سه ماهه نیز حفظ شده بود. به این ترتیب یافته های پژوهش حاضر نشان دهنده اثربخشی رفتاردرمانی دیالکتیک و درمان فراشناختی در بهبودی نشخوار فکری آسیب شناسانه و میزان افسردگی بیماران افسرده هستند.

    کلیدواژگان: رفتار درمانی دیالکتیک، درمان فراشناختی، نشخوار فکری، افسردگی
  • امیرهوشنگ ملاحسینی، محمدعلی نادی *، ایلناز سجادیان صفحات 2197-2209
    مقدمه و هدف

    خودناتوان‌سازی و تنیدگی تحصیلی سبب می‌شود تا دانش‌آموزان نسبت به وظایف تحصیلی خود احساس مسئولیت ننموده و عملکرد تحصیلی پایینی از خود نشان دهند. بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش رفتارهای اجتماعی مطلوب تحصیلی بر خودناتوان‌سازی و تنیدگی تحصیلی دانش‌آموزان پسر دوره متوسطه دوم انجام گرفت.

    روش کار

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری مطالعه حاضر دانش‌آموزان پسر مقطع متوسطه دوم شهر قم در سال تحصیلی 99-1398 به تعداد 12045 نفر بود. در این پژوهش تعداد 50 دانش‌آموز با روش نمونه‌گیری دردسترس انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند. گروه‌ آزمایش مداخله آموزش رفتارهای اجتماعی مطلوب تحصیلی را طی دو و نیم ماه در 10 جلسه 90 دقیقه‌ای دریافت نمودند. پرسشنامه‌های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه خودناتوان‌سازی تحصیلی و تنیدگی تحصیلی بود. داده‌های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ها

    نتایج نشان داد که آموزش رفتارهای اجتماعی مطلوب تحصیلی بر خودناتوان‌سازی و تنیدگی تحصیلی دانش‌آموزان پسر دوره متوسطه دوم تاثیر معنادار داشته (p <0/001) و این اثر را در طول زمان نیز پایدار مانده است. بدین صورت که این مداخله توانسته منجر به کاهش خودناتوان‌سازی و تنیدگی تحصیلی دانش‌آموزان شود.

    نتیجه‌گیری

    یافته‌های پژوهش حاضر بیانگر آن بودند که آموزش رفتارهای اجتماعی مطلوب تحصیلی با بهره‌گیری از مفاهیمی همانند تعامل مثبت، مسئولیت‌پذیری، پیروی از راهنمایی‌های معلم، ارتباط بین فردی، مهارت حل مسیله، خودکارآمدی تحصیلی و تلاش برای پیشرفت می‌تواند به عنوان یک آموزش کارآمد جهت کاهش خودناتوان‌سازی و تنیدگی تحصیلی دانش‌آموزان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: رفتارهای اجتماعی مطلوب تحصیلی، خودناتوان سازی تحصیلی، تنیدگی تحصیلی، دانش آموزان
  • شادی آقاعلی طاری *، رقیه حقانی، بهنوش نیکخواه صفحات 2210-2220
    زمینه و هدف

    اختلال نافرمانی مقابله‌ای، آسیب‌های روان‌شناختی، هیجانی و تحصیلی فراوانی برای دانش‌آموزان ایجاد می‌کند. بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر خودشفقتی بر پرخاشگری و تاب‌آوری دانش‌آموزان دختر مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله‌ای انجام گرفت.

    مواد و روش‌ها

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانش‌آموزان دختر مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله‌ای شهر تهران در سال تحصیلی 98-1397 بود. در این پژوهش تعداد 30 دانش‌آموز دختر مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله‌ای با روش نمونه‌گیری تصادفی خوشه‌ای انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند (هر گروه 15 دانش‌آموز). گروه آزمایش مداخله درمان مبتنی بر خودشفقتی را طی دو و نیم ماه در 10 جلسه 75 دقیقه‌ای دریافت نمودند. پرسشنامه‌های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه ارزیابی سلامت روان کودکان و نوجوانان، پرسشنامه پرخاشگری و پرسشنامه تاب‌آوری بود. داده‌های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل کوواریانس چندمتغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ها

    نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر خودشفقتی بر پرخاشگری و تاب‌آوری دانش‌آموزان دختر مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله‌ای تاثیر معنادار دارد (p<0/001). بدین صورت که این درمان توانسته منجر به کاهش پرخاشگری و افزایش تاب‌آوری دانش‌آموزان دختر مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله‌ای شود.

    نتیجه‌گیری

    یافته‌های پژوهش حاضر بیانگر آن بودند که درمان مبتنی بر خودشفقتی با بهره‌گیری از فنونی همانند آموزش آگاهی از تجربیات مثبت و منفی، ایجاد تجربه‌های مثبت از طریق تجسم ذهنی، آموزش ابراز شفقت و اصلاح رفتار از طریق تقویت کننده‌های محیطی می‌تواند به عنوان یک درمان کارآمد جهت کاهش پرخاشگری و بهبود تاب‌آوری دانش‌آموزان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله‌ای مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر خودشفقتی، پرخاشگری، تاب آوری، اختلال نافرمانی مقابله ای
  • فاطمه خدابخشی، علیرضا عصاره*، الهه امینی فر، علی اکبر خسروی بابادی صفحات 2224-2232
    مقدمه

    تحقیقات جدید به اثرگذاری تکنولوژی در آموزش اذعان نموده‎اند؛ به ویژه با شرایط پیش بینی نشده‎ای مانند اپیدمی‎کووید-19 استفاده از آن تبدیل به یک ضرورت شده است بنابراین؛ هدف از پژوهش حاضر، ارایه الگوی برنامه درسی ریاضی دوره ابتدایی رویکرد یادگیری سیار می‎باشد.

    روش کار

    روش تحقیق آمیخته اکتشافی متوالی (الگو تدوین طبقه بندی) می‎باشد. برای شناخت عوامل الگوی برنامه درسی ریاضی دوره ابتدایی با رویکرد یادگیری سیار با استفاده از نظریه داده بنیاد- طرح نظام‎مند و انجام مصاحبه بر مبنای نمونه گیری نظری هدفمند، عوامل گوناگون در برنامه درسی ریاضی دوره ابتدایی با رویکرد یادگیری سیار شناخته شده است. نمونه آماریای از میان اعضای هیات علمی‎رشته برنامه درسی، معلمان و برنامه‌ریزان درسی و پژوهشگران حوزه آموزش و برنامه ریزی در شهر تهران انتخاب شد.

    نتایج

    نتایج تحقیق نشان داد که الگوی تحقیق مشتمل بر یک مضمون فراگیر و 3 مضمون سازمان دهنده و 10 مضمون پایه‎ای بوده است. مضمون سازمان دهنده، چشم انداز یادگیری سیار شامل مضامین پایه‎ای برنامه ریزی یادگیری، بهبود فرهنگ، نگرش و اهداف می‎باشد، مضمون سازمان دهنده غنی سازی آموزش سیار شامل مضامین پایه‎ای غنی سازی یادگیری، عملکرد و اجرای یادگیری، صلاحیت مدرسین، ابزار و روش‎ها، تعامل افراد درگیر در آموزش می‎باشد و ارزشیابی عملکرد شامل مضامین پایه‎ای ارزشیابی و بهبود وضعیت فیزیکی و ارزشیابی و بهبود کیفی می‎باشد.

    نتیجه‌گیری

    به نظر می‎رسد الگوی مورد نظر می‎تواند در جهت پیشبرد اهداف آموزش در حوزه درس ریاضی با تاکید به یادگیری سیار اثرگذار باشد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، یادگیری سیار، ریاضی
  • علی روزبهانی، حسن احدی*، بیوک تاجری، هادی هاشمی رزینی صفحات 2235-2255
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف تاثیر و مقایسه آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی و ترکیب کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی و تحریک الکتریکی مغز از روی جمجمه درکیفیت زندگی مبتلایان به میگرن انجام شد.

    روش کار

    روش پژوهش از نوع نیمه تجربی بود. جامعه آماری این پژوهش، کلیه بیماران میگرنی سنین 18 تا 60 سال مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی (ره) در سال 1398 بودند که درنهایت 45 آزمودنی در سه گروه به ترتیب گروه اول آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، گروه دوم روش ترکیبی کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی همراه با تحریک الکتریکی مغز از روی جمجمه با استفاده از جریان مستقیم الکتریکی و گروه کنترل به عنوان گروه مقایسه برنامه آموزش غیر ساختاربندی همچون مدیریت زمان و مرور کارهای روزانه و هفتگی خود را دریافت کردند. قبل از اجرای پژوهش پیش آزمون، در پایان پس آزمون و یک ماه بعد از پایان اجرا، مرحله پیگیری اجرا شد و آزمودنی های به پرسشنامه کیفیت زندگی پاسخ دادند.

    نتایج

    تحلیل اندازه گیری مکرر نشان داد که روش آموزشی کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی و ترکیب کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی و تحریک الکتریکی مغز از روی جمجمه در مقایسه با گروه کنترل باعث افزایش کیفیت زندگی بیشتری شدند.

    نتیجه گیری

    بر همین اساس می توان گفت که می توان از روش های آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی و ترکیب کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی و تحریک الکتریکی مغز از روی جمجمه برای افزایش کیفیت زندگی کاهش مشکلات روانی مبتلایان به میگرن استفاده کرد.

    کلیدواژگان: کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، تحریک الکتریکی مغز از روی جمجمه، کیفیت زندگی، میگرن
  • مومنه قادری، فریده دوکانه ای فرد*، پانته آ جهانگیر، احمد وثوق تقی دیزج صفحات 2970-2982
    مقدمه و هدف

    ناباروری پدیده ای است که سلامت روان زنان نابارور را با آسیب جدی مواجه ساخته و برای آنها ایجاد پریشانی روان شناختی می کند. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش باورهای فراشناختی و اجتناب تجربه ای در پیش بینی پریشانی روان شناختی با میانجیگری سازگاری با ناباروری در زنان نابارور صورت پذیرفت.مواد و روش ها: روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی و معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل زنان نابارور مراجعه کننده به مرکز ناباروری رویان شهر تهران در سه ماهه تابستان سال 1398 بود. نمونه این پژوهش شامل تعداد 350 زن نابارور بود که به شیوه دردسترس انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه باورهای فراشناختی (ولز و کاترایت-هاتون، 2004)؛ پرسشنامه پذیرش و عمل (بوند و همکاران، 2011)، مقیاس سازگاری روانی- اجتماعی با بیماری (دروگیتس و دروگتیس، 1990) و پرسشنامه پریشانی روان شناختی (کسلر و همکاران، 2002) بود. پس از جمع آوری پرسشنامه ها، تجزیه و تحلیل داده های حاصل از این پژوهش با استفاده از روش های همبستگی پیرسون و معادله یابی ساختاری صورت گرفت.یافته ها: نتایج نشان داد که رابطه معناداری بین متغیرها وجود دارد (001/0>p). علاوه بر این نقش میانجیگری سازگاری با ناباروری در رابطه بین باورهای فراشناختی و اجتناب تجربه ای با پریشانی روان شناختی در زنان نابارور تایید شد.

    کلیدواژگان: باورهای فراشناختی، اجتناب تجربه ای، پریشانی روان شناختی، سازگاری با ناباروری، زنان نابارور
  • معرفت سیاهکوهیان*، افشین رهبرقاضی صفحات 3043-3052

    مقدمه سیستم قلبی عروقی یکی از مهمترین بخش های طراحی تمرینات ورزشی به شمار می آید و دامنه اثر گذاری تمرینات ورزشی می تواند از آستانه هوازی تا آستانه بی هوازی اتفاق بیافتد.بنابراین هدف از اجرای تحقیق حاضر، تعیین دامنه اثرگذاری تمرین مبتنی بر منحنی عملکرد ضربان قلب در مردان جوان فعال بود. روش کار به همین منظور، تعداد 20 نفر از پسران جوان و فعال با میانگین سنی 5 تا 25 سال به عنوان آزمودنی انتخاب شدند و آزمون درمانده ساز دویدن بر روی نوارگردان را اجرا کردند. ضربان قلب و سطح اسید لاکتیک خون معادل آستانه هوازی و بی هوازی به ترتیب با استفاده از روش Dmax اصلاح شده و دستگاه سنجش لاکتات تعیین گردید. همزمان با استفاده از سیستم تجزیه و تحلیلی گازهای تنفسی، تغییرات حجم اکسیژن مصرفی و دی اکسید کربن تولیدی مورد سنجش قرار گرفت. دراین پژوهش به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی مانند دسته بندی کردن اطلاعات و تبدیل آنها به جداول فراوانی، تنظیم درصد فراوانی و میانگین و انحراف استاندارد متغیرها استفاده شد. همچنین برای محاسبه سطح زیر منحنی از عملیات انتگرال گیری مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نتایج نشان داد که برای تعیین آستانه هوازی و بی هوازی می توان از روش مبتنی بر بیشترین فاصله از منحنی عملکرد ضربان قلب و نیز سطح اکسیژن مصرفی و لاکتات خون استفاده کرد. همچنین منحنی عملکرد ضربان قلب برای تعیین دامنه موثر تمرینی، سطح زیر منحنی و سرعت گام برداری معادل آستانه هوازی و بی هوازی موثر می باشد. نتیجه گیری بنابراین می توان نتیجه گرفت با استفاده از مدل منحنی عملکرد ضربان قلب می توان دامنه اثرگذاری تمرین را تعیین کرد و به عنوان روشی جدید در ارایه برنامه های تمرینی مورد استفاده قرار داد.

    کلیدواژگان: آستانه بی هوازی، آستانه هوازی، اکسیژن مصرفی، لاکتات، ضربان قلب
  • محمدتقی شاکری، بیتا دادپور، رضا وفائی نژاد، حسین آقاجانی، علی هادیانفر*، راضیه یوسفی، مریم امینی، تکتم اکبری خلج صفحات 3053-3065
    مقدمه و اهداف

    اقدام به خودکشی یکی از مهم ترین معضلات بهداشت عمومی است. مطالعه حاضر به بررسی الگوی همه گیرشناسی و جغرافیایی اقدام به خودکشی در شهر مشهد در سال 1395 می پردازد.

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی اطلاعات پیش بیمارستانی از مرکز اورژانس 115 شهر مشهد و سایر اطلاعات از بخش مدارک پزشکی بیمارستان امام رضا به عنوان تنها بیمارستان مرجع جمع آوری گردید. در تجزیه وتحلیل آماری داده ها از روش های مرسوم آماری استفاده گردید. به منظور بررسی چگونگی توزیع جغرافیایی موارد اقدام به خودکشی از آنالیز مکانی در نرم افزار Arc GIS استفاده گردید.

    یافته ها

    در مجموع 2،785 فرد که 7/64% (1801 نفر) آن ها را زنان تشکیل می دادند اقدام به خودکشی کرده بودند. بیشترین فراوانی اقدام به خودکشی به ترتیب در دو رده سنی 15 الی 24 (799 نفر، 1/39%) و 25 الی 34 سال (720 نفر، 2/35%) بوده است. به طورکلی افراد متاهل (1635 نفر، 7/58%)، با سطح سواد متوسطه (821 نفر، 5/29%) و شغل خانه دار (1186 نفر، 6/42%) بیشترین درصد اقدام به خودکشی ها را به خود اختصاص داده بودند. شایع ترین روش اقدام به خودکشی مسمومیت با داروها بود (1736 نفر، 9/84%). توزیع جغرافیایی اقدام به خودکشی ها نشان داد که بیشترین میزان اقدام به خودکشی در مناطق شمال شرقی و حاشیه شهر مشهد رخ داده است.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد میزان بروز اقدام به خودکشی در گروه سنی جوان و در زنان بسیار بالاتر از سایر گروه ها است. از طرفی میزان بروز اقدام به خودکشی در کل افراد و همچنین به تفکیک زنان و مردان در مناطق جغرافیایی مختلف شهر مشهد متفاوت بود.

    کلیدواژگان: اقدام به خودکشی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، مسمومیت، اپیدمیولوژی
  • فرحناز دانش نیا، حسین داودی*، داود تقوایی، حسن حیدری صفحات 3066-3077
    مقدمه و هدف

    سرطان پستان آسیب های روان شناختی، هیجانی و تعاملی فراوانی را برای زنان مبتلا در پی دارد که ضروری است با بکارگیری درمان های روان شناختی مناسب نسبت به کاهش این آسیب ها اقدام شود. بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر پریشانی روان شناختی و مشکلات خوابدر زنان مبتلا به سرطان پستانانجام گرفت.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل زنان مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به مرکز پیشگیری و کنترل سرطان آلاء شهر اصفهان در شش ماهه تابستان و پاییز سال 1398 بود. در این پژوهش تعداد 30 زن با سرطان پستان با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند (هر گروه 15 زن). پس از ریزش تعداد 25 نفر در پژوهش باقی ماندند (12 نفر در گروه آزمایش و 13 نفر در گروه گواه). گروه آزمایش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (هیز و استروسهل، 2010) را طی دو و نیم ماه در 10 جلسه 90 دقیقه ای دریافت نمودند. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه پریشانی روان شناختی (کسلر و همکاران، 1989) و پرسشنامه مشکلات خواب(بویس و همکاران، 2003) بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر پریشانی روان شناختی و مشکلات خواب در زنان مبتلا به سرطان پستانتاثیر معنادار داشته (p <0/001) و توانسته منجر به کاهش پریشانی روان شناختی و مشکلات خوابدر  این زنان شود.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان چنین نتیجه گرفت که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد با بهره گیری از فنونی همانند کاربرد تکنیک های ذهنی، مشاهده خود به عنوان زمینه، تکنیک های گسلش شناختی، تصریح ارزش ها و عمل متعهدانه می تواند به عنوان یک درمان کارآمد جهت کاهش پریشانی روان شناختی و مشکلات خوابدر زنان مبتلا به سرطان پستان مورد استفاده گیرد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، پریشانی روان شناختی، مشکلات خواب، سرطان پستان
  • علیرضا حیدری، پرویز عسگری*، سعید بختیارپور، علیرضا حیدرئی، فریبا حافظی صفحات 3078-3087
    مقدمه

    رضایت زناشویی می تواند تحت تاثیر عوامل مختلف اعم از فردی و بین فردی باشد. تمایزیافتگی خود، بخشودگی و ناگویی هیجانی می توانند از جمله این عوامل باشند. هدف از انجام این پژوهش، مقایسه تمایز یافتگی خود، بخشودگی بین فردی و ناگویی خلقی در معلمان زن با رضایت زناشویی بالا و پایین بود.

    روش کار

    این پژوهش از نوع علی _مقایسه ای است. جامعه آماری، شامل کلیه معلمان زن متاهل مقطع ابتدایی آموزش و پرورش منطقه آزاد اروند بود که در سال تحصیلی 97-1396 مشغول به خدمت بودند. 200 آزمودنی به عنوان نمونه پژوهش با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به پرسشنامه های بخشودگی بین فردی (1389)، تمایزیافتگی خود (1998)، مقیاس ناگویی خلقی (1994) و رضایت زناشویی (1989) پاسخ دادند. از آزمون تحلیل واریانس در SPSS-v.16. برای بررسی فرضیه های پژوهش استفاده شد.

    نتایج

    بین دو گروه معلمان زن با رضایت زناشویی بالا و پایین به لحاظ متغیرهای تمایز یافتگی خود (0.01 >P و 7.88 =F)، بخشودگی بین فردی (0.01 >P و 49.53 =F) و ناگویی خلقی (0.01 >P و 15.68 =F) تفاوت معنی داری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های این پژوهش، زنان سطح تمایزیافتگی و بخشودگی بالاتر و نیز ناگویی هیجانی کمتر، تاثیر معناداری بر بهبود رضایت زناشویی معلمان زن متاهل دارد.

    کلیدواژگان: تمایزیافتگی، بخشودگی بین فردی، ناگویی خلقی، رضایت زناشویی
  • حسین پولادی برج، علی خالق خواه *، حسن حیدری، حسین داوودی صفحات 3079-3085
    مقدمه

    تدریس تحول آفرین به عنوان اهداف بیان شده یا بیان نشده برای افزایش تسلط دانش آموزان بر مفاهیم کلیدی تعریف میشود. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر عوامل اجتماعی معلمان با میانجی گری مولفه های شخصیتی بر تدریس تحول آفرین انجام شد.

    روش کار

     روش پژوهش توصیفی همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش کلیه معلمان مقطع ابتدایی ناحیه 2 مشهد که در سال تحصیلی 98 -97 مشغول به تدریس می باشندکه با بررسی های صورت گرفته مشخص شد که 873 نفر در مقاطع ابتدایی مشغول به تدریس هستند که  329 نفر زن و  544 نفر مرد هستند. ابزار به کار رفته در پزوهش حاضر عبارتند از پرسشنامه تدریس تحول آفرین، پرسشنامه عوامل اجتماعی و پرسشنامه عوامل شخصیتی هگزاکو که با رعایت اصول احلاقی پژوهش، توسط اعضای نمونه تکمیل شد. داده های بدست آمده با بهره گیری از معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی با بهره مندی از نرم افزار SPSSتحلیل شد.

    نتایج

    یافته های آماری نشان دهنده برازش مطلوب مدل و تایید معنادار مدل پژوهشگر بود (001/0≥P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که این یافته ها بیانگر اهمیت توجه به شاخصه های اجتماعی و روان شناختی در تدریس تحول آفرین آموزگاران می باشد.

    کلیدواژگان: تدریس تحول آفرین، مولفه های شخصیتی، آموزگاران، عوامل روانشناختی، عوامل اجتماعی
  • فاطمه مومنی، زهرا شایگان منش*، طهمورث آقاجانی صفحات 3086-3094
    مقدمه

    امروزه اختلالات خوردن یک موضوع مطرح در جامعه و از مورد توجه ترین اختلالات روانی به شمار می روند که ریشه در مسایل زیستی، روانی، اجتماعی و فرهنگی دارند. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر خودپنداره و افسردگی افراد مبتلا به اختلال پرخوری است.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی و با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری این پژوهش کلیه ی افراد مبتلا به اختلال پرخوری شهر تهران بودند که از بین آنها تعداد 30 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و سپس در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های خودپنداره، افسردگی و اختلال پرخوری استفاده شد.

    نتایج

    با توجه به میزان 700/166F=. در متغیر خودپنداره و 997/587F=  در متغیر افسردگی، می توان اینگونه بیان کرد که میان گروه آزمایش و کنترل در پس آزمون تغییرات معناداری مشاهده می شود. که نشان می دهد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) باعث بهبود خودپنداره، کاهش افسردگی و کاهش معنادار علایم پرخوری گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل گردیده است.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر بهبود خودپنداره و کاهش افسردگی و علایم پرخوری موثر است و استفاده از این روش درمانی سودمند به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، خودپنداره، افسردگی و اختلال پرخوری
  • سید محمدحسین موسوی، کریم حمدی *، حسین وظیفه دوست صفحات 3095-3112
    مقدمه

    ضرورت شناخت و استفاده از هوش هیجانی در رسانه اجتماعی در شرایط پیچیده محیطی در حصول تصمیم گیری رفتار منطقی خرید ضروری است؛ بنابراین تحقیق حاضر با شناسایی و اندازه گیری مولفه ها، و شاخص های رسانه اجتماعی و هوش هیجانی اثرگذار بر تصمیم گیری رفتار خرید، به ارایه مدل می پردازد.

    روش کار

    روش تحقیق آمیخته/ترکیبی با رویکرد اکتشافی زنجیره ای همزمان/متوالی با طرح نظریه زمینه ای می باشد. جامعه آماری30 نفر از خبرگان دانشگاهی و صاحب نظران داخلی و خارجی بودند و حجم نمونه انتخابی کمی400 نفر بود. نتایج مدل سنجش روایی سازه و روایی همگرا، و برای برآورد میزان ضرایب پایایی مفاهیم ابزار اندازه‌گیری از آلفای کرونباخ با استفاده از نرم افزار spss و همچنین برای تهیه گزارشات آماری با نرم افزار فوق از لیزرل استفاده گردید.

    نتایج

    در داده های کیفی از مصاحبه های عمیق ساخت نیافته هدفمند مجازی با 30 نفر از صاحب نظران با اشباع نظری و کدگذاری باز با 81 مقوله، کدگذاری محوری 7 شاخص و کدگذاری گزینشی با 2 مقوله از عوامل، مولفه ها یا شاخص هایی که در اندازه گیری رسانه اجتماعی و هوش هیجانی بر تصمیم گیری رفتار خرید تاثیرگذار بودند، استخراج گردید. مطالعات کمی با استفاده از سه مطالعه آزمونی در فواصل معین زمانی، از گرد آوری داده های پیمایشی/کاربردی از هوش هیجانی با پنج مولفه (15 خرده مقیاس)، رسانه اجتماعی با 7 مولفه و تصمیم گیری رفتار خرید با 2 مولفه (پنج خرده مقیاس) صورت گرفت.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج تحقیق می توان گفت که بخش کیفی داده ها با اشباع نظری و بخش کمی با استفاده از تبدیل داده های کیفی به کمی، ارتباط میان مولفه ها، شناسایی و ارایه مدل و اندازه گیری تاثیرات متغیرها تایید گردید.

    کلیدواژگان: مدل اندازه گیری روش آمیخته، رسانه اجتماعی و هوش هیجانی، تصمیم گیری رفتار خرید
  • مریم آب شیرینی، پرویز عسگری*، علیرضا حیدرئی، فرح نادری صفحات 3113-3126
    مقدمه

    در زمینه درمان مشکلات ارتباطی و تعامل اجتماعی کودکان اتیسم، درمان قطعی وجود ندارد اما راه های گوناگونی برای کاهش مشکلات در زمینه های اجتماعی، ارتباطی و رفتاری وجود دارد. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش مبتنی بر نظریه ذهن و روش تیچ بر بهبود مهارت های ارتباطی و تعامل اجتماعی کودکان طیف اتیسم انجام پذیرفت.

    روش کار

    روش پژوهش از نوع شبه آزمایشی (پیش آزمون - پس آزمون و کنترل) است.جامعه آماری پژوهش شامل تمامی کودکان طیف اتیسم استان بوشهر در سال 1397 بود. نمونه توسط روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و 45 آزمودنی به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه قرار گرفتند (هر گروه 15 نفر). در این پژوهش از مولفه های مقیاس درجه بندی اتیسم گیلیام (گیلیام، 1995) استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS-20 و آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج تحلیل داده ها نشان داد که اثربخشی آموزش مبتنی بر نظریه ذهن بر بهبود مهارت های ارتباطی (29/34= F، 001/0P≤) و تعامل اجتماعی (21/92= F، 001/0P≤) کودکان موثر بود. همچنین اثربخشی روش تیچ نیز بر بهبود مهارت های ارتباطی (01/25= F، 001/0P≤) و تعامل اجتماعی (21/92= F، 001/0P≤) کودکان موثر بود و بین دو گروه آزمایشی تفاوت معناداری وجود نداشت. نتیجه گیری: روش تیچ و نظریه ذهن می توانند بر بهبود تعامل اجتماعی کودکان طیف اتیسم موثر باشند. پیشنهاد می شود جهت افزایش سطح تعاملات اجتماعی کودکان از نظریه ذهن و روش تیچ بیشتر از پیش استفاده شود.

    کلیدواژگان: اختلال اتیسم، مهارت های ارتباطی، تعامل اجتماعی، آموزش نظریه ذهن، روش تیچ
  • مریم استرآبادی، آزیتا امیرفخرایی*، کرامت کرامتی، عبدالوهاب سماوی صفحات 3127-3136
    زمینه و هدف

    ناباروری از چالش های مهم در زندگی مدرن امروزی است که برخی از زوجین با آن روبرو بوده و در اثر آن به سلامت روان شناختی و هیجانی آنان آسیب وارد می شود. بر این اساس هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان شناختی- رفتاری بر استرس ناباروری و افسردگی زوجین نابارور بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل زوجین نابارور مراجعه کننده به اداره بهزیستی شهر بندرعباس در زمستان سال 1398 بود. در این پژوهش تعداد 30 زوج نابارور با روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند (هر گروه 15 زوج). گروه آزمایش مداخله درمان شناختی- رفتاری (هالفورد، 2005) را در 10 جلسه 90 دقیقه ای دریافت نمودند. پرسشنامه های این پژوهش شامل پرسشنامه افسردگی (بک و همکاران، 1996) و استرس ناباروری (نیوتون و همکاران، 1999) بود. داده ها به شیوه تحلیل کوواریانس چندمتغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کواریانس نشان داد درمان شناختی- رفتاری بر استرس ناباروری و افسردگی زوجین نابارور موثر بوده است. چنانکه این درمان توانسته منجر به کاهش استرس ناباروری و افسردگی این زوجین شود.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که درمان شناختی- رفتاری با تکیه بر پیگیری افکار خودکار برای شناسایی باورهای بنیادی، آموزش شیوه های رفتاری و خطاهای شناختی و افکارناکارآمد می تواند به عنوان یک درمان کارآمد جهت کاهش کاهش استرس ناباروری و افسردگی زوجین نابارور مورد استفاده گیرد.

    کلیدواژگان: افسردگی، استرس ناباروری، درمان شناختی- رفتاری، زوجین نابارور
  • حسن شرعیات، اسماعیل زارعی زوارکی *، خدیجه علی آبادی، علی دلاور صفحات 3137-3152
    مقدمه و هدف

    شیوه تدریس معلمان نقشی بی‌بدیل در فرایند یادگیری دانش‌آموزان دارد. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف شناسایی مولفه ها و چارچوب الگوی آموزشی مقطع ابتدایی بر مبنای انواع محتوای آموزشی جهت تدوین مدل درس پژوهی و اعتباریابی درونی آن بود.

    مواد و روش‌ها

    روش این پژوهش آمیخته، از نوع طرح اکتشافی بود. در بخش کیفی برای به دست آوردن الگوی طراحی آموزشی، از تحلیل محتوای استقرایی و در بخش کمی برای اعتباریابی درونی از نظر متخصصان به روش پیمایشی پرسشنامه ای استفاده شد. جامعه آماری در بخش کیفی اسناد، منابع مکتوب و فیلم های تدریس پروژه های برگزیده برنامه ی درس پژوهی و در بخش کمی متخصصین و مدرسان حوزه درس پژوهی و روش تدریس کتب درسی ابتدایی بودند. انتخاب نمونه ها در هر دو بخش به صورت هدفمند و در بخش کیفی تحلیل تدریس 124 فیلم برگزیده تدریس پروژه درس پژوهی در بازه چهار سال تحصیلی 95-94 الی 98-97 انجام شد و در بخش کمی 34 نفر از متخصصین و مدرسین روش تدریس کتب درسی و روش تدریس در دانشگاه ها و موسسات مختلف بودند. جمع آوری داده ها در بخش کیفی با استفاده از تحلیل محتوای منابع و فیلم های برگزیده، و در بخش کمی با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته انجام گرفت.

    یافته‌ها

    طبق تحلیل محتوای انجام شده، هفت نوع محتوا شناسایی و الگوی مفهومی ارایه گردید سپس فیلم ها بر مبنای هفت نوع محتوا طبقه بندی و بعد از تحلیل محتوا و استخراج کدها، مولفه ها در قالب الگوی گام های تدریس متناسب برای انواع محتوا استخراج و ارایه شد.

    نتیجه‌گیری

    نتایج حاصله از اعتباریابی درونی بر اساس نظر متخصصان نشان داده است که الگوی آموزشی ارایه شده از اعتبار درونی بالایی برخوردار است و اثربخشی لازم را برای آموزش به دانش آموزان مقطع ابتدایی دارد.

    کلیدواژگان: الگوی تدریس، انواع محتوای آموزشی، درس پژوهی، اعتباریابی الگوی تدریس، گام های تدریس
|
  • Seyyedeh Maryam Ismaeili, Mahdi Yousefi *, Ali Taghipour, Hamidreza Naderi, Mohammad Hassan Aelami, Elahe Eftekharpour Pages 1983-1988
    Introduction

    Pneumonia is one of the most common nosocomial infections in intensive care units.  In the treatment of healthcare-related infections, antibiotics account for a significant portion of the cost of medication in the intensive care unit (ICU).The aim of this study was to investigate the changes in antibiotic use in terms of frequency and cost of nosocomial infection in ICU at Imam Reza 1000 Bed Referal Hospital in Mashhad.

    Methods

    The present study is a descriptive and cross-sectional on the records of hospitalized patients with nosocomial pneumonia in Internal and Surgical ICU in Imam Reza hospital in 2016. The population was surveyed in full.  Refer to patient records, identify antibiotics consumed Based on the prescribed dose for all patients studied, separation was confirmed for each hospitalization day. Then calculations were performed for the mean frequency of each drug item and its cost per day for one patient for the periods before, during and after pneumonia.

    Results

    The results showed that the average cost of antibiotics per day for each patient during the period of nosocomial infection was 538431 million Rials and 343979 million Rials in the previous period. That is a 57 percent increase compared to the pre-pneumonia period. There was also a 33 percent increase in the incidence of pneumonia during the period.

    Conclusion

    Over 50% increase in the volume of prescribed antibiotics during pneumonia nosocomial infection is important both in terms of health care costs and microbial resistance. The findings of the present study can be used to evaluate strategies to reduce this infection through cost-effectiveness studies.

    Keywords: Nosocomial infection, Pneumonia infection, Antibiotic, Cost, Intensive Care Unit
  • Marziyeh Kazerani*, Adeleh Basiri Pages 1989-2003
    Background

    Human papillomavirus (HPV), as the most common sexually transmitted disease, is directly associated with cervical cancer. It is important to determine the knowledge and attitude of medical students who can promote community awareness about cervical cancer.

    Purpose

    This study aimed to determine knowledge and attitude about human papillomavirus in medical students of Islamic Azad University of Mashhad.

    Methods

    In this cross-sectional study, 280 medical students of Islamic Azad University of Mashhad were studied. The information was obtained by a questionnaire consisting of two parts of knowledge (36 questions) and attitude (9 questions) whose validity and reliability were confirmed. The data were analyzed by using SPSS24 software.

    Results

    The mean age was 24.84 ± 2.55 years and 75% of them were females. The mean score of knowledge was 20.35 ± 3.54, indicating a relatively low level of awareness in medical students and was significantly correlated with age, level and passage of infectious subject. But there was not any significantly correlation with gender, history and marital status. The mean score of attitude was 13.56 ± 3.07, which indicates a low attitude of students and was higher in stager students without passing the infectious subject. Also, the score of awareness is inversely related to the attitude score.

    Conclusion

    Considering the low scores of medical students' knowledge and attitude about human papillomavirus, it is suggested that educational programs should be planned to raise students' awareness as future physicians of the country in the course of study about human papillomavirus and vaccination.

    Keywords: Human papillomavirus, medical students, Awareness, Attitude
  • Mahdi Fathi, Shahram Amini, Ghasem Soltani, Zahra Abbasi, Mohamad Abbasi Teshnizi, Nahid Zirak, Narges Payab Pages 2004-2010
    Objective

    Despite the improvement in postoperative outcomes, delirium is a common neurological complication after cardiac surgery. Therefore, the present study was conducted to investigate the relationship between STS risk score and postoperative delirium in ICU in coronary artery bypass graft surgery.

    Methods & Materials

    150 patients between the ages of 18 and 75 who underwent elective off-pump CABG surgery were evaluated for STS risk score during the operation, the anesthesia protocol was the same, the patient's blood pressure was kept in the optimal range (map: 60-80). Delirium in the patient was assessed with a CAM ICU checklist by a trained nurse after extubation. After the operation, the care protocol was the same in the ICU and in the ICU after extubation, the rate of delirium was assessed by the trained nurse.

    Results

    Frequency male and female was 57 and 93 respectively.  STS, was no significant difference between the two groups .The number of grafts and the length of hospital stay  in the group  was significantly . No significant differences were observed between the two groups.There was a significant correlation between age and weight and STS  . Weight,  height  and body mass index had a significant correlation with STS. The number of pixels received during operation with STS has a significant  correlation. The number of platelets received during operation with EF before surgery and  duration of operation had a significant negative and positive correlation, respectively.

    Conclusion

    The presence or absence of Delirium did not show a significant difference with STS score. The presence or absence of Delirium did not show a significant difference with STS score.

    Keywords: STS risk score, post-operative delirium, ICU, pump coronaryartery bypass graft surgery
  • Hengameh Behzadnia, Nader Monirpor *, Hassan Mirzahoseini Pages 2011-2021
    Introduction

    Infertility has many psychological and social consequences for couples and society. The purpose of this study was to determine the role of self-Concept, quality of thematic relationships and gender role conflict in predicting infertility.

    Methods

    This research was a correlational study. The study population consisted of women with infertility in Tehran who were selected by convenience sampling and were divided into two groups of ovulation and tubal. Research tools included the Fitz & Warren Self-Concept Scale (1996), the quality of thematic relationships (Bell & Bell, 1995), and gender role conflict (O'Neill et al., 1986). The data were analyzed using descriptive statistics indices, Kendall's two-way correlation and logistic regression to predict infertility through the studied variables.

    Results

    The correlation results showed that self-Concept variables were correlated with female infertility (r = 0.125), quality of subject relationships (r = 0.375), and gender role conflict (r = 0. 314). Results Regression showed that the relationship of all three variables of self-Concept, subject-relationship quality, and gender role conflict in model prediction was significant (p≤0 / 001). Gender role conflict plays a major role in predicting infertility in women and then in the quality of their subject relationships and perceptions, respectively. The results also showed that the predictive variables were able to explain 21 to 29 percent of inequality.

    Conclusion

    Self-Concept, the quality of thematic relationships, and gender role conflict play a decisive role in predicting infertility in women, so improving them can help to shape and improve family functioning.

    Keywords: Infertility, Self-concept, quality of thematic relationships, gender role conflict
  • Zahra Salehinejad, Soodeh Maghsoodi * Pages 2022-2024
    Introduction

    Cancer cause personal and social problems in all aspects of life and increase support needs of people. this study aimed to investigate correlated factors with social support in cancer patients.  

    Material and Methods

    This Research Was Kind of Analytical Cross-Sectional Study. the sample size of 300 cancer patients in Kerman referred to the health centers of Kerman, the samples were collected using systematic sampling Method.  With A Quantitative Approach, Which Conducted in A Geodesic Way Through the Social Support Self-Made Questionnaire and demographic variables questionnaire. Validity and reliability of the questionnaire were measured through face validity and internal consistency and descriptive statistics and Pearson tests, T-Test and Tukey tests along with regression and path analysis.

    Results

    The results of this study showed that service-practical type of support has the highest average than other parts. The average of social support for cancer patients is different, but based on gender and marital status, there was no difference. Relationship between some variables include the employment, location, exact name and duration of illness with social support of cancer patients. While there is no significant statistical relationship between age, education level and income with cancer patients social support.

    Conclusion

    It can be concluded that social support in the life cycle of cancer patients is influenced by contextual and demographic variables (type of employment, place of residence, exact name of the disease and duration of the disease).

    Keywords: Cancer, Social Support, Kerman
  • Mahmoudreza Kalantari, Sara Hashemi *, Maliheh Dadgarmoghaddam, Mashhad Vaghar Mousavi, Shakiba Kalantari Pages 2035-2042
    Introduction

    Prostate cancer is the most common visceral cancer recognized in men. Considering the incidence of prostatic cancer in our country, evaluation of anatomical location of prostatic cancer and frequency of extraprostatic extension (EPE) and seminal vesicle invasion (SVI) as important prognostic factors, could be of great importance.

    Material and methods

    Patients suspected of prostatic cancer were subjected to transrectal systemic needle biopsy. 12 to 14 samples from different prostate anatomical regions were prepared.In pathology lab Based on morphology or if necessary with the help of immunohistochemical methods, 68 Patients with prostate cancer as well as extra-prostatic involvement in the sample ,received the criteria for entering the study. Pathologist  determined the anatomical location of prostate conflict. Data and statistical analysis were used to find out the relation between anatomical location of prostate cancer and EPE and SVI.

    Results

    Patient’s mean age was 73.82 year. 29 patients (42.6%) had seminal vesicle invasion. In 41 patients (60.3%) all 12 biopsies were involved. In 90% cases involvement of the base region were seen. Also, the average rate of involvement of various margins was 10.97 out of 12 biopsies.In 97.05%    of patients half and more than half of biopsies were involved. The mean serum PSA level before surgery in patients was 53.64 ng/dL.

    Conclusion

    There was no significant relationship between anatomic region of prostate cancer and extraprostatic extension(EPE) or seminal vesicle invasion(SVI).Also as our study showed more biopsies involved with cancer ,more EPE and SVI were seen. Patients with EPE and SVI had higher mean age.

    Keywords: Prostate cancer, Exteraprostatic extension, Seminal vesicle invasion
  • Samaneh Sadat Jafar Tabatabei, Mohsen Rafiei *, Haleh Eil Beigi, Esmat Sadat Kachoei, Somayeh Partovi Far Pages 2100-2108
    Introduction

    Parents' relationship with children with conduct disorder can cause problems with their children. Therefore this study was done aimed to evaluation the effectiveness of Triple P-Positive Parenting Program on parent-child relationship and symptoms of disorder in adolescents with conduct disorder.

    Materials and Methods

    Design of this study was semi-experimental type as pretest-posttest with control group.Statistical population consisted of all mothers of high school boy student with conduct disorder in district 4 of Tehran in 2019.The sample studied were all 34 mothers of children with conduct disorder who were selected through convenience sampling method and were divided randomly into two groups of experimental and control groups.For collection data was used from Parent Child Relationship Scale (PCRS) and Child Symptom Inventory (CSI-4). Data analyzing was conducted with ANCOVA and SPSS-22.  

    Results

    The results showed that Triple P have significant effect on parent-child relationship (F= 9.70, p < .05) and symptoms of conduct disorder (F= 12.52, p < .05).

    Conclusion

    According to the findings this study, Triple P can be an effective educational method to improve the parent-child relationship and symptoms of disorder in adolescents with conduct disorder.

    Keywords: Positive parenting, Relationship, Parent, Child, Conduct disorder
  • Fariba hafezi, Fariba mohamadian *, Zahra Nobakht Ramezani Pages 2109-2124
    Introduction

    The aim of this study is to present the future approach of marketing research of water pools according to the health status in the post-corona period.

    Material and Methods

    This study was conducted with an integrated approach. In the first step, by examining the thematic literature and using futuristic research technique, the initial conceptual model was extracted with a deductive (quantitative) approach and then inductively (qualitatively) the model was obtained and completed. Finally, the designed model was tested using Mick Mac analysis. In the qualitative section, based on the content analysis of the studies, 23 drivers were finally identified for the future of Tehran pool water marketing research. In order to identify and classify the identified indicators, Mick Mac analysis in MICMAC software was used. The study population was sports management experts and managers of Tehran water pools. 20 people were identified as a sample by snowball technique.

    Results

    A set of drivers (23 drivers) in the dimensions of personnel, customer, children, elderly, physical services, planning services, special services, location, environment, shower and locker room, health, direct advertising, strategy, ticket, political, economic, social , Culture, construction and rent, competitors, laws, championships and subsidies were recognized as effective studies.

    Conclusion

    Based on Mick Mac analysis or in other words, Mick Mac analysis, economic drivers-economic-laws-subsidies-construction and rent-environmental-health were identified as influential variables. Based on this, the scenario of financing and policy-making in order to increase the quality of existing pools, attracting financial support was proposed.

    Keywords: Futures Research, Pool Marketing, Mick Mac, Analysis, Scenario Design
  • Mahnaz Nikakhlagh Abbasi, Davood Manavipour *, Mojtaba Sedaghatifard Pages 2125-2132
    Introduction

    This study was conducted to investigate the effectiveness of short-term intensive psychoanalytic treatment on the symptoms of oppositional defiant disorder in 16-year-old adolescents.

    Methods

    The research design of this quasi-experimental study was pretest-posttest with control group. From the statistical population of students with confrontational disobedience disorder in Tehran's 4th district, Tehran, 30 high school boys with disability disorder were selected by available sampling method. The Humorsen et al. (2006) scale was used to measure oppositional defiant disorder disorder. Psychotherapeutic intervention was presented in eight sessions for the experimental group. Data were analyzed by one-way analysis of covariance.

    Results

    The results of data analysis showed that short-term intensive psychotherapy treatment improves the symptoms of oppositional defiant disorder 16-year-olds (p≤0 / 001).

    Conclusion

    Due to the effective effect of short-term intensive psychotherapy treatment on the improvement of symptoms of students' oppositional defiant disorder, it is recommended to use this method.

    Keywords: short-term psychodynamics, Oppositional defiant disorder, Odd
  • Fatemeh Azartash, Abdollah Shafiabadi, Mohammad Reza Falsafi Nezhad, Hadi Farhadi Pages 2133-2142
    Background and purpose

    the lack of desire in sexual relationship in the women causes various psychological and emotional damages in these people and decrease of marital satisfaction and increase of marital burnout. Therefore, the present study was conducted aiming to investigate the effectiveness of the combination of cognitive-behavioral therapy and systemic therapy on the women’s hypoactive sexual desire.

    Material and methods

    the research method of the present study was quasi-experimental with pretest-posttest design and control group and two-month follow-up stage. The statistical population of the study included the women with hypoactive sexual desire in the city of Tehran in 2019. 24 women with hypoactive sexual desire were selected through voluntary sampling method and randomly replaced into experimental and control groups (each group of 12 women). The women present in the experimental group received eight ninety-minute sessions of the combination of cognitive-behavioral therapy and systemic therapy. Halbert sexual desire questionnaire (1992) was used in the present study. The data from the study were analyzed through repeated measurement ANOVA via SPSS23 statistical software.

    Findings

    the results showed that the combination of cognitive-behavioral therapy and systemic therapy has significant effect on the women’s hypoactive sexual desire (p<0.001) in a way that this therapy could lead to the decrease of women’s hypoactive sexual desire. The effect size of the study was 81%.

    Conclusion

    taking the results of the present study into account, the combination of cognitive-behavioral therapy and systemic therapy can be considered an efficient therapy to decrease the women’s hypoactive sexual desire through employing correction techniques and replacing unreal expectations, training relaxation, sexual fantasy, prioritizing personal and communicative problems, cognitive restructuring and changing negative attitude toward sexual issues, knowing inefficient thoughts and cognitive distortions and training types of intercourse.

    Keywords: hypoactive sexual desire, combined, Cognitive-behavioral, Systemic
  • Mohammad Mehdi Majlisi Azar, Khalil Ghaffari *, Faezeh Nateghi Pages 2143-2155
    Introduction

    The relationship between parents and children is one of the important issues that has attracted the attention of experts and specialists in education for many years. The aim of the present study was to investigate the effectiveness of educational model for parents based on acquiring conversational skills in order to increase the perception and empathy of the parent-child relationship (reduction of intergenerational gap) in their adolescent children.

    Methods

    The present study is quasi-experimental with a pre-test and post-test design with a control group. The experimental and control groups were assigned. The instruments used in this study were the Parent-Child Fine Relationship Perception (PCRS) Questionnaire and Davis Empathy. The experimental group received 8 one-hour sessions of conversational skills training.

    Results

    The hypothesis test showed that the mother's parent's familiarity with conversational skills only improved the components of positive emotion and communication in perceiving the parent-child relationship, but the mother's parent's familiarity with conversational skills had no significant effect on any of the components of empathy in their adolescent children.

    Conclusion

    Familiarity of the parent with the skill of talking about the component of positive emotions from the perception of the parent-child relationship actually shows that due to the increasing psychological and mood disorders in children and adolescents, the mother's relationship, which is always a source of love for children. will find. Familiarity of the parent with the skill of conversation has an effect on increasing the component of communication in understanding the parent-child relationship.

    Keywords: Empathy, Perception of parent-child relationship, Conversation
  • Gholamreza Sanagoye Moharrar, Mozhgan Erfani *, Azam Abarizade Pages 2144-2152
    Introduction

    Headache is one of the most common complaints in neurological clinics caused by traction, displacement, inflammation, vasospasm or dilation of pain-sensitive structures in the head or neck. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of treatment. Metacognitive is emotional burnout and stress reduction in patients with migraine.  

    Methods

    The research method was quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population included patients with migraine headache referred to specialized clinics and neurological clinics in Zahedan in 1998. 30 of these patients were selected non-randomly and finally randomly divided into two groups, metacognitive treatment of 15 patients. , And a control group of 15 people were included. Emotional Dysfunction Questionnaire (1996) and Depression, Anxiety and Stress Scale (DASS): Intellectual (1991) were administered to both groups before treatment. The control group did not receive any intervention. Follow-up evaluation was also performed three months after treatment. done. Analysis of variance with repeated measures was used to analyze the data. And SPSS 22 software was used.  

    Results

    Data analysis showed that in the post-test phase, the amount of stress in the experimental group was significantly reduced compared to the control group (p <0.7). The findings also show that metacognitive therapy had a great effect on reducing stress symptoms and thus improving headache and relapse (P> 0.05).

    Discussion & Conclusion

    Based on the results of the present study, group training on stress reduction based on metacognitive therapy can be effective in controlling stress and anxiety and reducing stress in patients with migraine and metacognitive therapy is both statistically and clinically significant. Dari reduced the metacognitive beliefs of patients with migraine headache in and after treatment.

    Keywords: stress, Metacognitive therapy, Emotional dysphoria, Migraine
  • Anesteh Amirkhosravi, Hadi Bahrami *, Aboutaleb Saadatishamir Pages 2153-2163
    Introduction

    The purpose of the present study was to determine the role of Alexithymia, interpersonal forgiveness, and marital dissatisfaction on the emotional divorce of women referred to family counseling centers.

    Methods

    This study was an applied and correlational research design. All women referred to psychological clinics and counseling centers approved by the Tehran Psychological and Counseling Organization were selected from the statistical population by random cluster sampling method. Data were collected using Gutman Emotional Divorce Scale (2008), Alexithymia of Begby et al. (1994), Interpersonal Forgiveness, Pollard et al. (1998), and Enrich Marital Satisfaction (1989). Data were analyzed using Pearson and OLS models.

    Results

    The results showed that Alexithymia (t = 4.77 and P≤0/001) directly and interpersonal forgiveness (t = 8.06 and P≤0/001) and marital satisfaction (t = 9.30 and P≤0/001) can predict inversely emotionally divorce.

    Conclusion

    Alexithymia, interpersonal forgiveness, and marital dissatisfaction have Basic role in predicting of emotional divorce, so improving their functioning can improve family functioning and quality of life.

    Keywords: Emotional divorce, Alexithymia, Interpersonal Forgiveness, Marital Dissatisfaction
  • Narges Sehhat, Abdollah Shafiabadi *, Asghar Aghaei Pages 2164-2174
    Introduction and purpose

     the presence of intimacy and adjustment between the couples causes the family stability and the couples’ and children’s health. Therefore, the present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of the treatment through self-differentiation on the couples’ marital intimacy and adjustment.

    Material and methods

     it was an applied study in case of purpose and quasi-experimental in case of data collection method with pretest, posttest, control group and two-month follow-up design. The statistical population of the study included all the couples who referred to Healthy Family Consultation Center in the city of Qom in 2017. 16 couples (8 women and 8 men) who were willing to participate in the study were selected through convenient method and accommodated into experimental and control groups (each group of 8). The experimental group underwent 10 sessions of self-differentiation treatment during two-and-a-half months, while the control group didn’t receive the aforementioned interventions. The applied questionnaires included marital conflict questionnaire (Barati and Sanaei, 1998), marital intimacy questionnaire (Bagarouzi, 2001) and marital adaptation questionnaire (Spinner, 1976). The data from the study were analyzed through repeated measurement ANOVA method.

    Findings

     the results showed that the treatment through self-differentiation method has significant effect on the couples’ marital intimacy and adaptation (p<0.001) such that it succeeded in the improvement of the couples’ marital intimacy (effect size 66%) and adaptation (effect size 66%).

    Conclusion

     the findings of the present study indicated that the treatment through self-differentiation can be applied as an efficient method to improve the couples’ marital intimacy and adaptation through utilizing techniques such as fusion, making the couples aware of triangulation, explaining familial projection and the concept of affective cut.

    Keywords: Treatment through self-differentiation, Marital Intimacy, the couples’ adaptation
  • Mahdieh Shafinaderi, Tayebeh Shafeie Naderi *, Ahmad Ghazanfari, Reza Ahmadi Pages 2175-2185
    Introduction and purpose

    educational failure can influence the students’ cognitive and emotional process in addition to making problems in their educational process that applying appropriate psychological treatments to decrease these damages is necessary. therefore the present study was conducted aiming to investigate the effectiveness of training mindfulness-based stress decrease on the academic self-efficacy and academic burnout in the female students with Low academic performance in the secondary high school.

    Material and Methods

    the present study was quasi-experimental with pretest, posttest, control group and two-month follow-up design. The statistical population of the study included female secondary high school students with Low academic performance in the city of Yazd in academic year 2018-19. 30 female students with Low academic performance were selected through clustered random sampling and they were accommodated in the experimental and control groups. The experimental group received mindfulness-based stress decrease (Cabat Zin, 2003) in ten ninety-minute sessions during two and a half months. The applied questionnaires in this study included academic self-efficacy questionnaire (Jing and Morgan, 1999) and academic burnout (Shaofley et.al, 2002). The data from the study were analyzed through repeated measurement ANOVA method.

    Findings

    the results showed that training mindfulness-based stress decrease has significant effect on the academic self-efficacy and academic burnout in the female secondary high school students (P˂0.001).

    Keywords: training mindfulness-based stress decrease, Academic self-efficacy, Academic burnout
  • Ali Taheri Daghian, Mehdi Ghasemi Motlagh *, Hossein Mehdian Pages 2186-2196
    Introduction

    Dialectical behavior therapy and metacognitive therapy are the third wave therapies whose effectiveness has been tested in a range of mental disorders. The aim of this study was to compare the effectiveness of dialectical behavior therapy and metacognitive therapy on reducing depression and rumination in depressed patients.

    Methods

    The research method was quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population included referring to the counseling unit of Samen Al-Aimeh Hospital in Mashhad in 1397, which was selected by available sampling method of 42 depressed people according to the Beck Depression Inventory (BDI-II) cut-off score and randomly divided into three groups, behavior therapy. 13 patients underwent dialectics, 14 underwent metacognitive therapy and 15 underwent control. Beck Depression Inventory (1996) and Ruminant Response Scale (1991) were administered to all three groups before treatment. Follow-up evaluation was performed three months after treatment. Analysis of variance with repeated measures was used to analyze the data. And SPSS 22 software was used.

    Results

    The results show that both dialectical behavior therapy and metacognitive therapy have emphasized on reducing the symptoms of depression and rumination and there is no significant difference between the effectiveness of dialectical behavior therapy and metacognitive therapy in reducing the symptoms of depression and rumination (0.05). 0P>).

    Discussion and Conclusion

    The improvement observed in the two experimental groups was maintained in the quarterly follow-up. Thus, the findings of the present study indicate the effectiveness of dialectical behavior therapy and metacognitive therapy in improving pathological rumination and the rate of depression in depressed patients.

    Keywords: Dialectical behavior therapy, Metacognitive therapy, Rumination, Depression
  • Amir Hoshang Mollahoseini, Mohammad ali Madi *, Ilnaz Sajadian Pages 2197-2209

    Introduction and

    purpose

    Academicself- handicapping and academicstress cause students to not feel responsible for their academic duties and to show low academic performance. Therefore the present study was conducted with the purpose of investigating the effectiveness of favorable academic social behaviors training on the academicself- handicapping and academicstress of secondary high school male students.

    Methods

    The present study was quasi-experimental with pretest, posttest and control group design and a two-month follow-up period. The statistical population of the present study included 12045 secondary high school male students in academic year 2019-20. 50 students were selected through convenient sampling method and they were randomly accommodated into experimental and control groups. The experimental group received the ten ninety-minute interventions of favorable academic social behaviors training (researcher-made) during two-and-a-half months. The applied questionnaires in this study included academicself- handicapping questionnaire and academicstress questionnaire. The data taken from the study were analyzed through repeated measurement ANOVA.

    Findings

    The results revealed that favorable academic social behaviors training has significant effect on the academicself- handicapping and academicstress of secondary high school male students (p < 0.001) and this effect has remained stable over time.

    Conclusion

    The findings of the present study implied that favorable academic social behaviors training can be used as an efficient training to decrease the students’ academicself- handicapping and academicstress through employing concepts such as positive interaction, accountability, following teacher’s guidance, interpersonal skills, problem-solving communication, academic self-efficacy and attempt to develop.

    Keywords: Favorable academic social behaviors, academic self- handicapping, Academic Stress, Students
  • Shadi Aghaali Tari *, Roghayeh Haghani, Behnoosh Nikkhah Pages 2210-2220
    Introduction and purpose

    Oppositional Defiant Disorder (ODD) can bring about numerous psychological, emotional and academic damages for the students. therefore the present study was conducted aiming to investigate the effectiveness of the therapy based on self-compassion on the aggression and the ODD.

    Material and Methods

    it was a quasi-experimental study with pretest, posttest with control group. The statistical population of the current study was the female students with ODD in the city of Tehran in the academic year 2018-19. 30 female students with ODD were selected through clustered random sampling method and they were randomly accommodated into experimental and control groups (each group 15 students). The experimental group received the intervention of the therapy based on self-compassion during two-and-a-half months in ten seventy-five-minute sessions. The applied questionnaires in this study included the children and adolescents’ mental health evaluation questionnaire and resilience questionnaire. The data from the study were analyzed through MANCOVA method.

    Findings

    the results showed that the therapy based on self-compassion has significant effect on the aggression and resilience of female students with ODD (p<0.001). Thus, this treatment has been able to reduce aggression and increase the resilience of female students with Oppositional Defiant Disorder.

    Conclusion

    findings of the present study reveal that the therapy based on self-compassion can be used as an efficient therapy to decrease aggression and improve resilience in the students with ODD employing techniques such as training awareness of positive and negative experiences, creating positive experiences through mental imagination, training expressing compassion and behavior modification through environmental reinforcers.

    Keywords: therapy based on self-compassion, Aggression, Resilience, Odd
  • Fateme Khodabakhshi, Alireza Assareh *, Elahe Amini far, AliAkbar Khosravi Pages 2224-2232
    Introduction

    New research has acknowledged the effectiveness of technology in education; Especially with unforeseen circumstances such as the Covid-19 epidemic, its use has become a necessity; The purpose of this study is to provide a model of elementary learning mathematics curriculum for mobile learning approach.

    Methods

    The research method is a sequential exploratory mix (classification formulation model). To identify the factors of elementary school mathematics curriculum model with mobile learning approach using data-theory theory-systematic design and conducting interviews based on purposeful theoretical sampling, various factors in elementary school mathematics curriculum with mobile learning approach have been identified. A statistical sample was selected from the faculty members of the curriculum, teachers and curriculum planners and researchers in the field of education and planning in Tehran.

    Results

    The results showed that the research model consisted of a comprehensive theme, 3 organizing themes and 10 basic themes. Organizer theme, mobile learning perspective includes basic themes of learning planning, culture improvement, attitude and goals, organizer theme of mobile education enrichment includes basic themes of learning enrichment, performance and implementation of learning, teachers' competence, tools and Methods are the interaction of people involved in training and performance appraisal includes the basic themes of evaluation and improvement of physical condition and evaluation and quality improvement.

    Conclusion

    It seems that the model can be effective in advancing the goals of education in the field of mathematics with an emphasis on mobile learning.

    Keywords: Curriculum, Mobile learning, Math
  • Ali Rozbahani, Hasan Ahadi, Biuk Tajeri, Hadi Hashmirazini Pages 2235-2255
    Introduction

    The purpose of this study was to compare the effects of mindfulness-based stress reduction training and the combination of mindfulness-based stress reduction and brain electrical stimulation on quality of life of migraine sufferers.

    Methods

    This study was applied in terms of purpose and in terms of quasi-experimental data collection. The statistical population of this study was all migraine patients 18-60 years old referring to Imam Khomeini Hospital in year 4. Finally 45 subjects were divided into three groups according to the first group mindfulness-based stress reduction training, the second group combined stress-based stress reduction method. On the consciousness associated with electrical stimulation of the brain from the skull using direct electrical current and the control group as the comparison group received unstructured training programs such as time management and review of their daily and weekly tasks. The pre-test was performed at the end of the post-test and one month after the end of the study. The subjects completed the questionnaire of quality of life.

    Results

    Findings of this study using repeated measure statistical analysis showed that mindfulness-based and combination of mindfulness-based and brain electrical stimulation compared to control group increase quality of life.

    Conclusion

    Accordingly, it can be said that mindfulness-based stress reduction training and the combination of mindfulness-based stress reduction and brain electrical stimulation can be used to enhance quality of life and improve abilities and reduce mental problems in migraine sufferers.

    Keywords: Reduce stress based on mindfulness, Transcranial direct current stimulation, Quality of life, Migraine
  • Momeneh Ghaderi, Farideh Dokaneeifard *, Pante A Jahangir, Ahmad Vosoghtaghi Dizej Pages 2970-2982
    Introduction and purpose

    infertility is phenomenon which seriously damages infertile women’s mental health and causes psychological distress in them. Therefore, the present study was conducted aiming to investigate the role of metacognitive beliefs and experiential avoidance in predicting psychological distress with the mediation of adaptation to infertility in infertile women.

    Material and Methods

    the research method was descriptive from correlational and structural equations type. The statistical population of the current study was infertile women who referred to Royan infertility center in the city of Tehran in the third quarter of 2018. The sample of the present study which included 350 infertile women who were selected through convenient method. The applied questionnaires in this study included the questionnaire of metacognitive beliefs (Wales and Kateraight-Hawton, 2004), the questionnaire of acceptance and action (Bond, et.la, 2011), the scale of mental-social adaptation to disease (Derogits and Derogits, 1990) and the questionnaire of psychological distress (Kesler, et.al, 2002). After collecting the questionnaires, the analysis of data was conducted through Pearson correlation method and structural equation.

    Findings

    the results showed that there is a significant relationship between variables (p < 0.001). In addition, the mediating role of adaptation to infertility was confirmed in the relationship of metacognitive beliefs and experiential avoidance with psychological distress in infertile women.

    Keywords: Metacognitive beliefs, Experiential avoidance, psychological distress, adaptation to infertility, Infertile Women
  • Marefat Siahkouhian *, Afshin Rahbarghazi Pages 3043-3052
    Introduction

    The cardiovascular system is one of the most important parts of exercise design, and the range of effect of exercise can range from the aerobic threshold to the anaerobic threshold.Therefore, this study aimed to determine the effectiveness of exercise based on the heart rate function curve in active young men.  

    Subjects & Methods

    For this purpose, 20 young and active boys with an average age of 20 to 25 years were selected as subjects and performed the helpless test of running on a treadmill. Heart rate and blood lactic acid level equivalent to aerobic and anaerobic thresholds were determined using the Dmax method and lactate measuring device, respectively. Simultaneously with the use of a respiratory gas analysis system, changes in the volume of oxygen consumption and carbon dioxide production were measured. In this study, to analyze the data, descriptive statistical methods such as categorizing information and converting them into frequency tables, adjusting the frequency and average percentage and standard deviation of variables were used. Integration operations were also used to calculate the area under the curve.  

    Results

    The results showed that to determine the aerobic and anaerobic threshold, the method based on the maximum distance from the heart rate function curve as well as the level of oxygen consumption and blood lactate can be used. The heart rate function curve is also effective in determining the effective range of exercise, the area under the curve, and the step speed equivalent to the aerobic and anaerobic thresholds.  

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded that using the heart rate function curve model, the range of effectiveness of exercise can be determined and used as a new method in presenting exercise programs.

    Keywords: Anaerobic Threshold, Aerobic Threshold, Oxygen consumption, Lactate, Heart rate
  • Mohammad Taghi Shakeri, Bita Dadpour, Reza Vafaeinezhad, Hossein Aghajani, Ali Hadianfar *, Razieh Yousefi, Maryam Amini, Toktam Akbari Khalaj Pages 3053-3065
    Introduction

    The suicide attempt is one of the crucial public health dilemmas. The present study investigated the epidemiological and geographical pattern of suicide attempts in Mashhad in 2016.

    Methods

    In this cross-sectional study, pre-hospital information of suicide attempts was registered in the disaster and emergency medical management centers (115) of Mashhad, Iran was collected.  Other information was obtained from the medical records department of Imam Reza Hospital as the only reference hospital for trauma and poisoning in Mashhad. Conventional statistical methods were used in the statistical analysis of data. Spatial analysis was used in Arc GIS software to investigate the geographical distribution of suicide attempts.

    Results

     A total of 2,785 cases of suicide attempts, 64.7% (1801) of whom were women. The highest frequency of suicide attempts was in the age groups of 15 to 24 (N=799, 39.1%) and 25 to 34 years (N=720, 35.2%). In general, married people (N=1635, 58.7%), high school literacy level (N=821, 29.5%), and homemakers (N=1186, 42.6%) had the highest percentage of suicide attempts. The most common method of suicide was drug poisoning (N=1736 84.9%). The geographical distribution of suicide attempts showed that the highest suicide attempts were reported in the northeastern and suburbs of Mashhad.

    Conclusion

    The present study results showed that suicide attempts in young age groups and women are very serious. On the other hand, the incidence of suicide attempts was different in all individuals and also separately for men and women in different geographical areas of Mashhad.

    Keywords: Suicide Attempt, Geographic Information Systems, Poisoning, Epidemiology
  • Farahnaz Daneshnia, Hosein Davodi *, Davod Taghvaei, Hassan Heidari Pages 3066-3077
    Introduction and purpose

    Breast cancer is followed by various psychological, emotional and interactive damages for the infected women that applying appropriate psychological therapies to decrease these damages is necessary. Therefore, the present study was conducted to investigate the effectiveness of ACT on Psychological distress and sleep problems in the women with breast cancer.

    Material and methods

    The present study was quasi-experimental with pretest, posttest design and control group and two-month follow-up stage. The statistical population included women suffering from breast cancer who referred to Ala’ cancer control and prevention center in Isfahan in the six months of summer and autumn of 2019 and 2020. 30 women with breast cancer were selected through convenient sampling method and they were randomly replaced into experimental and control groups (each group of 15 women). After decreasing the numbers, 25 women remained (12 women in the experimental group and 13 women in the control group). The experimental group received ten ninety-minute sessions of ACT (Hays and Steroshell, 2010) during two-and-a-half months. The applied questionnaires in this study included Psychological distress questionnaire (Kessler et.al, 1995) and sleep problems (Buysse et.al, 2005). The data from the study were analyzed through repeated measurement ANOVA.

    Findings

    The results showed that ACT has significant effect on Psychological distress and sleep problems in the women with breast cancer (p < 0.001) and it was able to lead to the decrease of Psychological distress and sleep problems in these women.

    Conclusion

    According to the findings of the present study it can be concluded that ACT can be applied as an efficient therapy to decrease Psychological distress and sleep problems in the women with breast cancer through employing techniques such as applying mental techniques, observing oneself as the background, cognitive fusion techniques, stipulating values and committed actions.

    Keywords: ACT, psychological distress, sleep problems, Breast Cancer
  • Alireza Heidari, Parviz Asgari *, Saeed Bakhtiarpour, Fariba Hafezi Pages 3078-3087
    Introduction

    Marital satisfaction can be influenced by various factors, both individual and interpersonal. Self-differentiation, forgiveness, and alexitymia can be among these factors. The aim of this study was to compare the self-differentiation, interpersonal forgiveness and alexithymia in female teachers with high and low marital satisfaction.  

    Method

    This research is causal-comparative. The statistical society included all female teachers in the elementary school of Arvand Free Zone who were engaged in the academic year of 2017, 200 subjects were selected as sample groups through available sampling method and responded to the interpersonal forgiveness (2010), the differentiation of self (1998), Alexithymia scale (1994) and marital satisfaction questionnaire (1989).  

    Results

    The results showed that there is a significant difference between two groups of female teachers with high and low marital satisfaction in terms of their differentiation (F= 7.88, p < 0.01), interpersonal forgiveness (F= 49.53, p < 0.01) and Alexithymia (F= 15.68, p < 0.01). 

    Conclusion

    According to the findings of this study, women have a higher level of differentiation and forgiveness, as well as lower alexithymia, a significant effect on improving the marital satisfaction of married female teachers.

    Keywords: Self-differentiation, Interpersonal Forgiveness, Marital satisfaction, Alexithymia
  • Hossein Pouladi Borj, Ali Khalegkhah, Hassan Heidari, Hosein Davoodi Pages 3079-3085
    Introduction

    Transformational teaching is defined as stated or unspoken goals to increase students' mastery of key concepts. The aim of this study was to investigate the effect of teachers' social factors through the mediation of personality components on transformational teaching.

    Methods

    The research method is descriptive correlation. The statistical population of the study is all primary school teachers in District 2 of Mashhad who are teaching in the 2018-2019 academic year. The studies revealed that 873 people are teaching in primary schools, of which 329 are women and 544 are men. The instruments used in the present study are the Transformational Teaching Questionnaire, the Social Factors Questionnaire and the Hexaco Personality Factors Questionnaire, which were completed by the sample members in accordance with the ethical principles of the research. The obtained data were analyzed using structural equations with partial least squares approach using SPSS software.

    Results

     Statistical findings showed a good fit of the model and significant confirmation of the researcher model (P≥0.001).

    Conclusion

    It seems that these findings indicate the importance of paying attention to social and psychological characteristics in transformational teaching of teachers.

    Keywords: Transformational teaching, Personality components, Teachers, Psychological factors, Social factors
  • Fatemeh Momeni, Zahra Shayegan Manesh *, Tahmours Aghajani Pages 3086-3094

    Today, eating disorders are a major issue in society and are considered to be the most important psychological disorders that are rooted in biological, psychological, social and cultural issues. These disorders cause physical and mental health problems and impair the quality of life of the sufferer. Therefore, the aim of this study was to investigate the effectiveness of acceptance and commitment-based therapy (ACT) on self-concept and depression in people with binge eating disorder. The research method is quasi-experimental with pre-test-post-test design with control group. The statistical population of this study was all people with binge eating disorder in Tehran, of which 30 people were selected by targeted sampling method and then assigned to two experimental and control groups. The experimental group used Beck Depression Infection (BDI-II) and Overeating (BES) and a covariance analysis test was used to test the research hypotheses. According to the rate of 1600F = 700. In the variable of self-concept and 587 / 997F = in the variable of depression, it can be stated that there are significant changes between the experimental and control groups in the posttest. Acceptance and commitment-based therapy (ACT) has been shown to improve self-concept, reduce depression, and significantly reduce the symptoms of overeating in the experimental group compared to the control group. The results of this study showed that acceptance-based therapy (ACT) is effective in improving self-concept and reducing depression and symptoms of binge eating, and the use of this treatment seems to be beneficial.

    Keywords: Acceptance, commitment therapy, Self-Imagination, Depression, Overeating Disorder
  • Seyedmohammadhosein Mousavi, Karim Hamdi *, Hosein Vazifehdoust Pages 3095-3112
    Introduction

    The need to recognize and use emotional intelligence in social media in complex environmental conditions is essential in making rational purchasing behavior decisions; Therefore, the present study presents a model by identifying and measuring the components, and indicators of social media and emotional intelligence influencing purchasing behavior decision making.

    Material and Methods

    The research method is a combination with a simultaneous / consecutive chain heuristic approach with grounded theory design. The statistical population was 30 academic experts and domestic and foreign experts and the sample size was a little 400. model of validity-construct and validity-convergent measurement, and to estimate the reliability coefficients of the concepts of measurement tools from Cronbach's alpha using SPSS software and also to prepare statistical reports with the above software LISREL was used.

    Results

    In qualitative data from in-depth structured virtual purposeful interviews with 30 experts with theoretical saturation and open coding with 81 categories, axial coding with 7 indicators and selective coding with 2 categories of factors, components Or indices that were influential in measuring social media and emotional intelligence on purchasing behavior decision were extracted. Quantitative studies using three experimental studies at regular intervals, from the collection of survey / applied data from emotional intelligence with five components (15 subscales), social media with 7 components and purchasing behavior decision making with 2 Component (five subscales) was performed.

    Conclusion

    The qualitative part of the data with theoretical saturation and the quantitative part using the conversion of qualitative data to quantitative, the relationship between components, identifying and presenting the model and measuring the effects Variables were approved

    Keywords: Mixed Method Measurement Model, Social Media, Emotional Intelligence, Purchasing Behavior Decision-Making
  • Maryam Abshirini, Parviz Asgari *, Alireza Heydari, Farah Naderi Pages 3113-3126
    Introduction

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of Training based on mind theory and TEACCH's method on improving communication skills and social interaction of children with autism spectrum.

    Methods

    The research method is quasi-experimental (pre-test-post-test and control). The statistical population of the study consisted of all autistic children in Bushehr in 1397. Samples were selected by convenience sampling method and 45 subjects were randomly assigned into two experimental and one control groups. In this study, components of Giliam Autism Rating Scale (GARS) was used. Data were analyzed using SPSS-20 software and covariance analysis.

    Results

    The results of the data analysis showed that the effectiveness based on the theory of mind was effective on improving communication skills (F = 34.29, P≤0.001) and social interaction (F = 92/21, P≤0.001). The effectiveness of TEACCH's method was also effective on improving communication skills (F = 25.01, P≤0.001) and social interaction (F = 92/21, P≤0.001), and there was no significant difference between the two experimental groups.

    Conclusion

    TEACCH's method and mind theory can be effective in improving the social interaction of children on the autism spectrum. It is suggested that in order to increase the level of social interactions in children, the theory of mind and the TEACCH's method be used more than before.

    Keywords: Autism spectrum disorders, Communication skills, Social Interactions, Theory of Mind training, TEACCH's Method
  • Maryam Starabadi, Azita Amirfakhraei *, Keramat Keramati, Abdolvahab Samavi Pages 3127-3136
    Background and purpose

    Infertility is among the most important challenges in the modern life that some of the couples are entangled with and their psychological and emotional health is damaged as the result of it. Therefore, the present study was investigated aiming to investigate the efficacy of Cognitive- Behavioral Therapyand infertility stress and depression on the infertile women.

    Material and methods

    The present study was quasi-experimental with pretest-posttest and control group design. The statistical population of the study included infertile couples who referred to the department of wellbeing in the city of Bandar Abbas in the winter of 2019. 30 infertile couples were selected through voluntary method and they were randomly accommodated in the experimental and control groups (each group of 15 couples). The experimental group received eight ninety-minute sessions of Cognitive- Behavioral Therapyintervention (Halfourd, 2005). The applied questionnaires in this study included depression questionnaire (Beck, et.al, 1996) and infertility stress (Newton et.al, 1999). The data were analyzed through MANCOVA method.

    Findings

    The results MANCOVA showed that Cognitive- Behavioral Therapyon infertility stress and depression have been effective in infertile couples, as this therapy succeeded in the decrease of infertility stress and depression in these couples.

    Conclusion

    According to the findings of the present study it can be concluded that Cognitive- Behavioral Therapycan be applied as an Pursuit of automatic thoughts to identify fundamental beliefs, teach behavioral methods and cognitive errors and negative thoughts.

    Keywords: Depression, infertility stress, cognitive- behavioral therapy, infertile couples
  • Hassan Shareiyat, Ismail Zaraii Zavaraki *, Khadijeh Ali abadi, Ali Delavar Pages 3137-3152
    Introduction and purpose

    Teachers 'teaching methods play an irreplaceable role in students' learning process. Accordingly, the present study aims to determine the components and framework of teaching pattern of primary school based on the teaching content to develop the lesson study model and estimate its internal validity.

    Material and Methods

    The research method was mixed exploratory. In qualitative phase, the inductive content analysis was used to obtain the teaching pattern, and in the quantitative phase, the survey method was utilized for estimating internal validity. The statistical population of the qualitative phase comprised written resources and the teaching videos of selected projects of lesson study planning and the quantitative phase comprised experts and professors of lesson study and teaching method of primary school books. In both phases, samples were selected purposefully. In qualitative phase, 124 selected videos of teaching the lesson study project in a four year interval ( from 2015 to 2016 and from 2018 to 2019) were analyzed. In quantitative phase, 34 experts and professors of teaching method of textbooks and teaching method in universities were selected. The qualitative data were collected by analyzing the content of resources and selected videos and the quantitative data were collected by the research-made questionnaire.

    Findings

    The result of content analysis revealed seven types of content and the conceptual pattern was proposed and the videos were classified accordingly. Following content analysis and code extraction, components were extracted and presented in form of pattern of teaching steps appropriate for various content.

    Conclusion

    Results from internal validation revealed that the proposed teaching pattern has high internal validity and is appropriate for teaching primary school students.

    Keywords: teaching pattern, types of teaching content, lesson study, validation of teaching pattern, teaching steps