فهرست مطالب

زنان مامائی و نازائی ایران - سال بیست و چهارم شماره 5 (امرداد 1400)

مجله زنان مامائی و نازائی ایران
سال بیست و چهارم شماره 5 (امرداد 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/27
  • تعداد عناوین: 12
|
  • معصومه میرتیموری، فریده اخلاقی*، سیده اعظم پورحسینی صفحات 1-7
    مقدمه

    یکی از روش های معمول ختم بارداری در حاملگی های طول کشیده، آماده سازی سرویکس با گذاشتن سوند فولی در بیمارستان می باشد. اخیرا در مورد آماده سازی سرویکس به طور سرپایی جهت کاهش مدت بستری مطالعاتی انجام شده است. مطالعه حاضر با هدف مقایسه نتایج آماده سازی سرویکس به صورت سر پایی و بستری انجام شد. 

    روش کار

    این مطالعه مورد شاهدی در سال 1398 بر روی 231 زن با حاملگی طول کشیده انجام شد. ابتدا سوند فولی از راه سرویکس برای آنان گذاشته شد. گروه سر پایی به منزل فرستاده شدند و گروه دیگر بستری شدند. پس از دفع سوند در دو گروه اینداکشن با استفاده از میزوپروستول و اکسی توسین انجام شد. مدت بین گذاشتن سوند تا دفع آن و تا زمان زایمان، دوز میزوپروستول و اکسی توسین مصرفی، مدت بستری، بروز تب بعد از زایمان و میزان سزارین در دو گروه تعیین شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (نسخه 16) و آزمون های کای دو، تی مستقل و یا معادل ناپارامتری انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد. 

    یافته ها

    اختلاف فاصله زمانی بین گذاشتن سوند و دفع سوند (000/0=p) و فاصله زمانی بین گذاشتن سوند و زایمان (046/0=p) بین دو گروه معنی دار و در گروه بستری کمتر بود. میزان نیاز به میزوپروستول (000/0=p) و نیاز به اکسی توسین (02/0=p) بین دو گروه متفاوت و در گروه سرپایی کمتر بود. روش زایمان و میزان تب بعد از زایمان در دو گروه تفاوت معنی داری نداشت (202/0=p، 892/0=p) و مدت بستری نیز در گروه سرپایی کوتاه تر بود (051/0=p).

    نتیجه گیری

    آماده سازی سر پایی سرویکس در حاملگی طول کشیده به صورت سرپایی بدون عارضه و باعث طول مدت بستری کوتاه تر می شود.

    کلیدواژگان: آماده سازی سرویکس، حاملگی طول کشیده، سرپایی، سوند فولی
  • معصومه عابدزاده کلهرودی، زهرا کریمیان، سعیده نصیری*، ملیکا سادات خورشیدی فرد صفحات 8-18
    مقدمه

    وضعیت فعلی و هشدار دهنده پاندمی کووید-19 ممکن است باعث ایجاد استرس، اضطراب در زنان باردار شود. با توجه به شیوع بالای بیماری در شهر کاشان، مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان اضطراب و استرس درک شده زنان باردار نسبت به بیماری کووید-19 و عوامل مرتبط با آن انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش توصیفی مقطعی در سال 1399 بر روی 360 زن باردار توسط پرسشنامه الکترونیکی در شهر کاشان انجام شد. ابزار گردآوری داده ها در این مطالعه، پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک- باروری، سوالات مربوط به بیماری کووید-19، مقیاس اضطراب کرونا ویروس (محدوده نمره 54-0) و پرسشنامه استرس درک شده کوهن (محدوده نمره 56-0) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون های آماری تی، آنووا، رگرسیون خطی و ضریب همبستگی پیرسون انجام گرفت. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    نمره کل اضطراب زنان باردار در رابطه با بیماری کرونا 48/12±71/18 و نمره استرس ادراک شده 00/7±57/24 بود. بر اساس نتایج آزمون رگرسیون خطی، شغل فرد، مشکلات حین بارداری، سابقه زایمان، ابتلاء اعضای خانواده به کرونا و نگرانی جهت پیامدهای بیماری برای خود و نوزاد، متغیرهای پیش بینی کننده نمره استرس درک شده و متغیرهای ابتلاء خانواده به کرونا و وجود نگرانی در مورد ابتلاء خود و نوزاد، نگرانی برای دریافت مراقبت های بارداری و وجود مشکلات حین بارداری، پیش بینی کننده نمره اضطراب در زنان باردار بودند.

    نتیجه گیری

    میزان اضطراب و استرس زنان باردار در دوران پاندمی کووید-19 بالا بود و زنان نگرانی های زیادی در رابطه با ابتلاء خود و نوزاد و یا مراجعه جهت دریافت مراقبت های دوران بارداری داشتند.

    کلیدواژگان: استرس درک شده، اضطراب، بارداری، کووید-19
  • مریم مدرس، شکوفه ملکی*، آزاده شادمهر، شیما حقانی صفحات 19-30
    مقدمه

    در دوره پس از زایمان تغییرات زیادی در جسم و روح مادران رخ می دهد که ممکن است مادران احساس خستگی کنند. استفاده از رفلکسولوژی به عنوان شاخه ای از طب مکمل در ارتقاء مراقبت های بهداشتی به ویژه در حوزه بهداشت مادر و کودک به خوبی مشخص شده است، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین بررسی تاثیر رفلکسولوژی پا بر خستگی پس از زایمان در زنان نخست زا انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی در سال 1397 بر روی 70 زن نخست زا مراجعه کننده به مراکز بهداشت و درمان جنوب تهران انجام شد. افراد به دو گروه کنترل و رفلکسولوژی تقسیم شدند. مادران گروه کنترل مراقبت های معمول پس از زایمان و گروه رفلکسولوژی 3 روز متوالی به مدت 30 دقیقه (15 دقیقه هر پا) ماساژ دریافت کردند. هر دو گروه پرسشنامه ارزیابی- دیداری خستگی را قبل و بعد از مداخله (بلافاصله و یک هفته بعد از اتمام) تکمیل کردند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 21) و آزمون های کای دو، دقیق فیشر، تی مستقل، آنالیز کواریانس و آنالیز واریانس با اندازه های تکراری انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    مشخصات دموگرافیک و شدت خستگی قبل از مداخله در هر دو گروه رفلکسولوژی و کنترل یکسان بود. بلافاصله بعد از مداخله (001/0>p) و یک هفته بعد از مداخله، شدت خستگی بین دو گروه رفلکسولوژی و کنترل تفاوت آماری معناداری را نشان داد (001/0>p).

    نتیجه گیری

    اقدامات حمایتی و توان بخشی همچون رفلکسولوژی پا می تواند در کاهش خستگی مادران نخست زا پس از زایمان طبیعی موثر باشد.

    کلیدواژگان: خستگی، زایمان طبیعی، طب مکمل، ماساژ، مراقبت های پس از زایمان
  • آتوسا دبیری، سمیه رفیعی، نیما معتمد، احمد جلیلوند، مهناز کشاورز افشار، فاطمه بیات* صفحات 31-39
    مقدمه

    پارگی زودرس کیسه آب از مشکلات شایع مامایی است که تشخیص صحیح آن امری ضروری در روند درمان و پیشگیری پیامدهای نامطلوب بارداری است. مطالعه حاضر با هدف بررسی صحت تشخیصی کراتینین و گنادوتروپین (βHCG) ترشحات موکوس سرویکس در شناسایی آبریزش زنان باردار انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه آینده نگر در سال 96-1367 بر روی 150 زنان باردار 37-24 هفته مشکوک به PPROM انجام گرفت. افراد در دو گروه کیسه آب پاره (تست پولینگ و فرن هر دو مثبت) و گروه کنترل (تست پولینگ و فرن هر دو منفی و AFI نرمال) قرار گرفتند. جهت اندازه گیری میزان کراتینین از روش Automated Analyzer و با دستگاه Prestige و برای اندازه گیری میزان βHCG از روش Chemi-luminescence Signal Band و با دستگاه Abbott استفاده شد. با استفاده از منحنی راک، نقطه برش و صحت تشخیصی برای دو تست اندازه گیری شد. میزان p کمتر از 05/0 معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در تشخیص پارگی کیسه آب بیشترین حساسیت و ویژگی کراتینین در نقطه برش 135/0 و برای βHCG در نقطه برش 78/26 به دست آمد که حساسیت، ویژگی، ارزش اخباری مثبت و منفی و دقت کلی برای کراتینین به ترتیب 7/91%، 1/56%، 75/39%، 52/95% و 66/64% با میزان توافق 33/0 (001/0>p) و برای βHCG برابر با 3/58%، 2/63%، 33/33%، 75/82% و 62% با میزان توافق 171/0 (023/0=p) به دست آمد.

    نتیجه گیری

    حساسیت و قدرت تشخیصی کراتینین در زنان پره ترم بالاتر از βHCG بود. قیمت مناسب، سادگی و ایمنی از مزایای هر دو روش است. صحت تشخیصی به دست آمده در این مطالعه پایین بود، ولی با توجه محدود بودن مطالعات در افراد پره ترم، نمی توان استفاده بالینی از این مارکرها را رد یا توصیه کرد؛ لذا مطالعات وسیع تری پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: حساسیت و ویژگی، کراتینین، گنادوتروپین، موکوس سرویکس، PPROM
  • زینب شهباززاده، مژده ناوی نژاد، معصومه شریف زاده، پرستو امیری، میترا افتخاری یزدی* صفحات 40-47
    مقدمه

    سزارین یکی از شایع ترین اعمال جراحی در مامایی است. با توجه به نبودن رویکرد هماهنگ جهت تزریق آنتی بیوتیک قبل از سزارین و نامشخص بودن مزایا و معایب زمان تزریق آنتی بیوتیک بر روی مادر و جنین، لذا مطالعه حاضر با هدف مقایسه میزان اثربخشی تجویز آنتی بیوتیک پروفلاکتیک قبل از برش جراحی سزارین با تجویز بعد از کلامپ بند ناف، در پیشگیری از عفونت پس از سزارین انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده سه سو کور در سال 1398 بر روی 150 نفر از زنان با زایمان سزارین در بیمارستان شهیدان مبینی سبزوار انجام شد. در گروه مداخله، آنتی بیوتیک بعد از کلامپ بند ناف و در گروه کنترل آنتی بیوتیک قبل از برش سزارین تجویز شد. علایم عفونت با استفاده از چک لیست در روز سوم، دهم و چهاردهم مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 19) و آزمون های کای اسکویر، تست دقیق فیشر و من ویتنی انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در روز سوم بعد از عمل جراحی هیچ کدام از بیماران دو گروه دچار عفونت نشدند. در روز دهم، 1 نفر (3/1%) از گروه مداخله و 3 نفر (4%) از گروه کنترل دچار علایم عفونت شدند (31/0=p). در روز 14 بعد از عمل، 1 نفر (3/1%) از گروه کنترل و 5 نفر از گروه مداخله (7/6%) علایم عفونت داشتند (10/0=p). اختلاف میزان عفونت در روز دهم و چهاردهم در دو گروه از نظر آماری معنادار نبود.

    نتیجه گیری

    تزریق آنتی بیوتیک بعد از کلامپ بند ناف با یک ساعت قبل از شروع جراحی، تفاوتی در میزان عفونت بعد از عمل ندارد.

    کلیدواژگان: آنتی بیوتیک، سزارین، عفونت زخم جراحی
  • مهر سادات مهدی زاده، محسن عظیمی نژاد، محمد واحدیان شاهرودی، ملیحه نوری سیستانی* صفحات 48-58
    مقدمه

    زردی نوزادان یکی از مشکلات شایع نوزادان می باشد که به علل مختلف ایجاد می شود و ممکن است منجر به عوارض مغزی و حتی مرگ آنها شود. با توجه به تاثیر باورهای مادران در ارجاع به موقع نوزادان جهت درمان و جلوگیری از عوارض وخیم آن، مطالعه حاضر با هدف شناسایی دیدگاه مادران در مورد طب سنتی و مکمل در مواجهه با زردی نوزدان انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کیفی در سال 98 با مشارکت 103 نفر از مادران با خصوصیات فردی و اجتماعی متفاوت در شهرستان نیشابور انجام شد. داده ها از طریق بحث های گروهی متمرکز و مصاحبه های فردی نیمه ساختارمند جمع آوری شدند. نمونه گیری با روش هدفمند تا زمان اشباع اطلاعات ادامه یافت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل محتوای قراردادی و نرم افزار اطلس تی انجام گرفت. برای ارزیابی و افزایش روایی و پایایی پژوهش از روش های پیشنهادی لینکن و گوبا استفاده شد.

    یافته ها

    مفاهیم اصلی استخراج شده شامل باورهای پیشگیرانه و باورهای درمان محور بود. مضمون باورهای پیشگیرانه دربرگیرنده طبقه فرعی باورهای تغذیه ای محافظت کننده بود. مضمون باورهای درمان محور شامل طبقات فرعی؛ اعتقاد به طب گیاهی، اعتقادات رایج غیرگیاهی، تغذیه درمانی و درمان جایگزین بود.

    نتیجه گیری

    جنبه های پیشگیرانه و درمان محور طب سنتی و مکمل پیرامون مسئله زردی نوزادان از باورهای مهم مادران است. پیشنهاد می شود در برنامه ریزی ها و مداخلات سلامت به تعدیل این باورها در شکل گیری رفتار مادران در پیشگیری و درمان زردی نوزادان توجه شود.

    کلیدواژگان: زردی، طب سنتی، مادران، مطالعه کیفی، نوزادان
  • فاضله هزاره، لیدا مقدم بنائم، شاداب شاه علی* صفحات 59-68
    مقدمه

    دیابت، شایع ترین عارضه طبی در حاملگی است. شناسایی عامل خطر جدید می تواند به تشخیص زودهنگام اختلال کمک نماید. CRP و اینترلوکین-6 دو مارکر التهابی، می توانند برخی از پیامدهای نامطلوب بارداری را پیش بینی کنند. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط سطح اینترلوکین-6 و CRP سرم مادر در سه ماهه اول بارداری با وقوع دیابت بارداری انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی توصیفی- تحلیلی در سال 95-1394 بر روی 500 زن با سن بارداری کمتر از 14 هفته در آزمایشگاه نیلو تهران انجام شد. سطح سرمی CRP، اینترلوکین-6 و لیپید و قندخون ناشتا اندازه گیری شد. غربالگری دیابت بارداری در 28-24 هفته انجام و نتایج ثبت شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 21) و آزمون های کولموگروف اسمیرنوف، کای دو، من ویتنی و رگرسیون لجستیک استفاده شد. میزان p کمتر از 05/0 معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    دیابت بارداری در 78 نفر (6/15%) مشاهده شد. میانه سطح CRP در گروه دیابتی و غیر دیابتی (8/4 در مقابل 22/5 میلی گرم در لیتر) (089/0=p) و اینترلوکین-6 (45/1 در مقابل 5/1 پیکوگرم در میلی لیتر) متفاوت بود، ولی اختلاف آماری معنی داری نداشت (574/0=p). پس از تعدیل متغیرهای مخدوش گر در مدل رگرسیون لوجستیک، سطوح سرمی CRP (07/1-96/0=CI، 95%، 01/1=OR) (50/0=p) و اینترلوکین-6 (46/1-89/0=CI، 95%، 01/1=OR) ارتباط معناداری با دیابت بارداری نداشت (88/0=p).

    نتیجه گیری

    سطح CRP و اینترلوکین-6 ارتباط معنی داری با دیابت بارداری ندارند.

    کلیدواژگان: اینترلوکین-6، بارداری، دیابت بارداری، CRP
  • حدیث فتاح، کتایون وکیلیان*، مهتاب عطارها صفحات 69-77
    مقدمه

    اغلب زنان در دوره نفاس، درجاتی از اختلالات خواب را تجربه می کنند. از آنجا یی که اسانس گل محمدی در افسردگی، تنش های عصبی و خواب آوری موثر است، مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر رایحه گل محمدی بر کیفیت خواب زنان شیرده انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده، 84 زن در دوره نفاس که در سال 1398 به 5 مرکز بهداشتی منتخب شهرستان اراک مراجعه کرده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. رایحه درمانی با اسانس گل محمدی به مدت 3 شب برای گروه مداخله انجام شد. گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. کیفیت خواب در دو گروه قبل و در انتهای مطالعه با پرسشنامه پیترزبورگ جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 21) و آزمون های تی مستقل زوجی، کوواریانس و کای دو انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    پس از مداخله کیفیت خواب گروه رایحه درمانی نسبت به قبل بیشتر شد (05/0>p)، در حالی که در گروه کنترل، کیفیت خواب قبل و انتهای مطالعه تغییر معنی دار نداشت (824/0=p). همچنین در انتهای مطالعه کیفیت خواب در گروه مداخله به طور معنی داری نسبت به گروه کنترل افزایش یافت (05/0>p).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد کیفیت خواب زنان در دوره نفاس طی رایحه درمانی با گل محمدی بهبود می یابد، لذا استفاده از آروماتراپی با گل محمدی در دوره شیردهی برای بهبود کیفیت خواب زنان زنان در اوایل دوره نفاس توصیه می شود.

    کلیدواژگان: اسانس رز، رایحه درمانی، طب مکمل، کیفیت خواب، نفاس
  • معصومه رضایی نیارکی، حمیده پاک نیت، مریم مافی، فاطمه رنجکش* صفحات 78-86
    مقدمه

    کمردرد، یکی از مشکلات شایع و پرهزینه دوران حاملگی است. ورزش یکی از راهبردهای درمانی است، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر ورزش در آب بر بهبود درد و ناتوانی زنان باردار مبتلا به کمردرد انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی- تصادفی در سال 1398 بر روی 54 زن باردار مراجعه کننده به مراکز سلامت شهر قزوین و مبتلا به کمردرد انجام شد. نمونه ها با استفاده از تخصیص تصادفی بلوکی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شد. گروه مداخله در 24 جلسه کلاس ورزش در آب از هفته 34-20 بارداری شرکت کردند. گروه کنترل مراقبت های استاندارد دوران بارداری را دریافت کردند. پرسشنامه ناتوانی رولند موریس و آنالوگ بصری درد قبل، 4 و 8 هفته بعد از مداخله در دو گروه تکمیل شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 24) و آزمون های یو من ویتنی و فریدمن انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    ورزش در آب تاثیر معناداری بر میانگین نمره شدت درد (76/1±14/8، 42/1±44/1) و میزان ناتوانی کمردرد (45/2±44/3، 98/2±29/17) در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل بعد از 8 هفته مداخله داشت (001/0>p).

    نتیجه گیری

    ورزش در آب در دوران بارداری می تواند شدت درد و ناتوانی در زنان مبتلا کمردرد را بهبود بخشیده و به عنوان یک روش غیر دارویی برای زنان باردار کم خطر مبتلا به کمردرد توصیه می شود.

    کلیدواژگان: بارداری، کمردرد، ورزش در آب
  • مریم فرهمند، فهیمه رمضانی تهرانی* صفحات 87-102
    مقدمه

    یکی از مهم ترین عوامل موثر بر پایداری زندگی زناشویی، سلامت جنسی است که بر کیفیت زندگی انسان ها اثرگذار است، لذا ضرورت اتخاذ تدابیر مناسب جهت حفظ سلامت جنسی و پیشگیری و درمان اختلالات جنسی حایز اهمیت است. بنابراین مطالعه حاضر با هدف مروری بر اثر گیاهان دارویی در درمان اختلالات جنسی انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه مرور نقلی جهت یافتن مقالات مرتبط، واژگان کلیدی مرتبط در پایگاه های اطلاعاتی PubMed، Scopus، Web of Science، SID، Magiran، Embase و Google Scholar تا مارس 2020 بدون اعمال محدودیت زمانی جستجو شدند. در مورد هر گیاه از مقالات کارآزمایی بالینی و مروری منتخب منتشر شده به زبان انگلیسی یا فارسی که متن کامل آنها موجود بود، استفاده شد.

    یافته ها

    مطالعه مروری حاضر، پس از بررسی اولیه 717 مقاله و در انتها 75 مقاله مورد بررسی نهایی قرار گرفت. بر اساس نتایج این مطالعه، اثرات گیاهان بر اختلالات جنسی متفاوت است. برخی گیاهان مانند گل سرخ عمدتا باعث کاهش دیسپارونی، ایجاد ارگاسم، افزایش میل جنسی و برخی مانند زنجبیل باعث بهبود اختلالات نعوظ و رضایت جنسی می شوند. برخی نیز مانند خارخاسک با افزایش تعداد و کیفیت اسپرم و نیز افزایش هورمون تستوسترون، در کاهش اختلالات جنسی موثر هستند.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که به کارگیری گیاهان مناسب، می تواند جهت درمان اختلالات جنسی اثرگذار باشد، هر چند نیاز به مطالعات بیشتری در این زمینه وجود دارد.

    کلیدواژگان: اختلالات جنسی، درمان، سلامت جنسی، گیاهان دارویی
  • آذر بابااحمدی، زهرا سادات پژوهیده، سلماز محمدی* صفحات 103-115
    مقدمه

    تغذیه با شیر مادر، یکی از راهبردهای مهم برای رشد و بقاء کودکان است، زیرا تامین کننده نیازهای جسمی، فیزیولوژیک و روحی او تا 6 ماهگی است، بنابراین مطالعه مروری حاضر با هدف تعیین شیوع تغذیه انحصاری با شیر مادر و عوامل مرتبط با آن در ایران انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه مرور نظام مند و متاآنالیز، پایگاه های اطلاعاتی Scopus، PubMed، web of science، SID،Magiran ، Iranmedex، IranDoc و Google Scholar منابع مقالات انتخاب شده و منابع منتشر نشده (کنفرانس ها، تزها) با کلید واژه های Breastfeeding، Exclusive، Prevalence و Iran از سال 2019-2010 مورد بررسی قرار گرفت. برای ارزیابی کیفیت از چک لیست استروب، جهت بررسی ناهمگونی از شاخص I2 و برای ارزیابی سوگرایی انتشار از آزمون Egger’s استفاده شد. از مدل اثرات تصادفی برای شیوع ترکیبی و نسبت شانس با فاصله اطمینان 95% استفاده شد. آنالیز داده ها با نرم افزار Stata (نسخه 16) انجام شد.

    یافته ها

    از 30 مطالعه ای که نتایج آنها استخراج گردید، 19740 کودک مورد بررسی قرار گرفتند. میزان شیوع تغذیه انحصاری با شیر مادر (59/0-38/0، 95% :CI) 49/0 به دست آمد. نسبت شانس تغذیه انحصاری برای نوع زایمان (72/1-07/1، 95% :CI) 36/1، برای سطح تحصیلات (84/1-01/1، 95% :CI) 36/1 و برای شغل مادر (23/4-09/1، 95% :CI) 15/2 بود.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد شیوع تغذیه انحصاری با شیر مادر پایین بوده و نیازمند اقدامات مداخله ای می باشد.

    کلیدواژگان: ایران، تغذیه انحصاری، شیوع، متاآنالیز، مرور سیستماتیک
  • فریبا فرهادی فر، دانیال خضری، سولماز قاسمی* صفحات 116-120
    مقدمه

    تشکیل آبسه بعد از جداشدگی سمفیز پوبیس در زایمان طبیعی پدیده ای نادر است و موارد معدودی گزارش شده است. در این مطالعه یک مورد تشکیل آبسه به دنبال جداشدگی سمفیز پوبیس پس از زایمان طبیعی گزارش می شود که پس از شناسایی میکروارگانیسم عامل ایجاد عفونت با موفقیت درمان شد.

    معرفی بیمار

    بیمار خانم 23 ساله بود که بعد از دومین زایمان طبیعی با درد، تورم و قرمزی در ناحیه سوپرا پوبیس همراه با تب و لرز افزاینده به درمانگاه تخصصی بیمارستان بعثت سنندج مراجعه کرده بود. بیمار قبل از زایمان احساس درد و سختی در حرکت داشته که بعد از زایمان بیشتر شده بود. معاینه بالینی بیمار نشان دهنده درد و حساسیت و تورم در ناحیه سوپرا پوبیس بود. در بررسی های آزمایشگاهی، مارکرهای التهابی افزایش یافته بود. بیمار تحت سونوگرافی قرار گرفت که هماتوم و ادم در غلاف رکتوس مشاهده شد. در تصویربرداری لگن یک جداشدگی 20 میلی متری در ناحیه سمفیز پوبیس مشاهده شد. بیمار تحت گاید سونوگرافی آسپیراسیون شد و تشخیص آبسه لگن مسجل گردید. در کشت نمونه، میکروارگانیسم استرپتوکوک ویریدانس رشد کرد. بیمار تحت درمان آنتی بیوتیک ایمی پنم و ونکومایسین قرار گرفت. به علت عدم قطع تب با تشخیص آبسه لگنی، لاپاراتومی انجام و درن تعبیه شد. در روز 35 بستری و قبل از ترخیص از بیمارستان تصویربرداری مجدد از لگن بیمار انجام شد که مقدار جداشدگی سمفیز پوبیس کمتر شده و حدود 10 میلی متر بود و بیمار با حال مساعد ترخیص گردید.

    نتیجه گیری

    در زنان آبستن یا زایمان کرده دارای علایم عمومی عفونت باید به وجود سمفیز سپتیک مشکوک شد و جهت درمان آن اقدام فوری و وسیع الطیف انجام داد.

    کلیدواژگان: دررفتگی مفصل، دیاستاز مفصل سمفیز، عفونت، عوارض بارداری
|
  • Masoumeh Mirteimori, Farideh Akhlaghi *, Seyedeh Azam Pourhoseini Pages 1-7
    Introduction

    One of the most common methods of pregnancy termination in postdate pregnancies is cervical ripening by insertion of a Foley catheter in the hospital. Recently, some studies have been performed on cervical ripening as outpatient to reduce the length of hospital stay. This study was performed with aim to compare the results of outpatient and inpatient cervical ripening.

    Methods

    This case-control study was performed on 231 women with prolonged pregnancies in 2019. First, Foley catheter was inserted through the cervix. Outpatient group was sent to the home and the other group was hospitalized. After spontaneous excretion of the catheter, induction was performed in both groups using misoprostol and oxytocin. Duration of catheter insertion until its excretion and until delivery, dose of misoprostol and oxytocin, length of hospital stay, incidence of postpartum fever and rate of cesarean section were determined in both groups. Data were analyzed by SPSS software version 16) and Chi-square, independent T-test and or non-parametric equivalent tests. p < 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The time interval between Foley catheter incretion and excretion (P=0.000) and the time interval between insertion of the Foley catheter and delivery (p=0.046) was significant between the two groups and was less in the hospitalized group. The need for misoprostol (p=0.001) and oxytocin (p=0.02) was different between the two groups and was less in the outpatient group. Mode of delivery (p= 0.892) and postpartum fever (p=0.202) was not significantly different between the two groups; the duration of hospitalization was shorter in outpatient group (p=0.051).

    Conclusion

    Outpatient cervical ripening in postdate pregnancy has no complication and shortens the duration of hospitalization.

    Keywords: Cervical Ripening, Foley catheter, Outpatient, Postdate pregnancy
  • Masoumeh Abedzadeh-Kalahroudi, Zahra Karimian, Saeideh Nasiri *, Melika Sadat Khorshidifard Pages 8-18
    Introduction

    The current and alarming condition of Covid-19 pandemic may cause stress and anxiety in pregnant women. Due to the high prevalence of the disease in Kashan, this study was performed with aim to determine the anxiety and perceived stress of pregnant women toward Covid-19 and its related factors.

    Methods

    This cross-sectional descriptive study was performed in 2020 on 360 pregnant women by electronic questionnaire in Kashan. Data collection tools were demographic-fertility information questionnaire, the questions related to Covid-19 disease, coronavirus anxiety scale (score range: 0-54) and Cohen perceived stress questionnaire (score range: 0-56). Data were analyzed by SPSS software (version 16) and statistical tests of t-test, ANOVA, linear regression and Pearson correlation coefficient. P

    Results

    The total anxiety score of pregnant women in relation to Covid-19 disease was 18.71 ±12.48 and the perceived stress score was 24.57±7.00. Linear regression test showed that person's job, problems during pregnancy, delivery history, family members infection with coronavirus and concern about the consequences of the disease for themselves and the infant were the predictive variables of perceived stress score; and the variables of family members infection with coronavirus, concerns about infection of themselves and the infant, concern about receiving prenatal care, and the presence of problems during pregnancy were the predictors of anxiety scores in pregnant women.

    Conclusion

    The level of anxiety and stress of pregnant women was high during the Covid-19 pandemic and women had many concerns about infecting themselves and the infant or referring to receive prenatal care.

    Keywords: Anxiety, COVID-19, Perceived stress, pregnancy
  • Maryam Modares, Shekoufeh Maleki *, Azadeh Shadmehr, Shima Haghani Pages 19-30
    Introduction

    Many changes occur in postpartum period in the body and soul of mothers that may lead to mothers' feeling fatigue. The use of reflexology has been well established as a branch of complementary medicine in the promotion of health care, especially in the field of maternal and neonatal health. Therefore, this study was performed with aim to investigate the effect of foot reflexology on postpartum fatigue in primiparous women.

    Methods

    This clinical trial study was performed on 70 primiparous women referred to the healthcare centers in the south of Tehran in 2018. The subjects were divided into two groups of control and reflexology. The mothers of the control group received postpartum routine care and the reflexology group received massage for 3 consecutive days for 30 minutes (15 minutes per leg). Both groups completed the fatigue assessment-visual questionnaire before and after the intervention (immediately and one week after completion). Data were analyzed by SPSS statistical software (version 21) and parametric inferential statistical tests such as analysis of variance with repeated measures and non-parametric measures (Chi-square). Also, independent t-test was used to determine the significant difference between the mean of some social demographic characteristics with the treatment outcome. p < 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Demographic characteristics and severity of fatigue before the intervention were the same in both reflexology and control groups. Immediately after the intervention (p <0.001) and one week after the intervention, the severity of fatigue between the two groups of reflexology and control showed a statistically significant difference (p <0.001).

    Conclusion

    Supportive and rehabilitation measures such as foot reflexology can be effective in reducing fatigue of primiparous mothers after normal delivery.

    Keywords: Complementary Medicine, Fatigue, Massage, normal delivery, Postpartum Care
  • Atousa Dabiri, Somayeh Rafiee, Nima Motamed, Ahmad Jalilvand, Mahnaz Keshavarz Afshar, Fatemeh Bayat * Pages 31-39
    Introduction

    Premature Rupture of Membranes (PROM) is one of the common problems of midwifery, which its early diagnosis is essential in the process of treatment and prevention of pregnancy adverse outcomes. Therefore, this study was performed with aim to evaluate the diagnostic accuracy of Creatinine and human chorionic Gonadotropin (HCG) test of cervical mucusdischarge to diagnose PROM in pregnant women.

    Methods

    This prospective study was conducted in 2017-2018 on 150 pregnant women with gestational age of 24 to 37 weeks and suspected to PROM. The subjects were divided into two groups of Rupture Membranes (Pooling and Fern test both of them were positive) and control group (Pooling and Fern test both of them were negative and AFI was normal). Creatinine was measured with Automated Analyzer method (Prestige device) and βHCG with Chemi-luminescence Signal Band method (Abbott device). Cut-off point and diagnostic accuracy were measured for two tests by rock curve. P-value<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The highest sensitivity and specificity for creatinine in the diagnosis of PPROM was obtained at cut-off point 0.135 and for βHCG at cut-off point 26.78, with sensitivity of 91.7% and specificity 56.1%, and positive predictive value of 39.75% and negative predictive value of 95.52% and overall accuracy was 64.66% and the agreement rate was 0.33 (P <0.001). For βHCG, the sensitivity 58.3% and specificity 63.2%, and positive predictive value 33.33%, and negative predictive value of 82.75% and overall accuracy was 62% and the agreement rate was 0.171 (P=0.023).

    Conclusion

    The sensitivity and diagnostic power of Creatinine in preterm women was higher than βHCG. Reasonable price, simplicity, and safety are the advantages of both methods. The diagnostic accuracy obtained in this study was low, but due to the limited studies in preterm patients, the clinical use of these markers cannot be recommended or rejected; therefore, more studies are suggested.

    Keywords: Cervical Mucus, Creatinine, Gonadotropin, PPROM, Sensitivity, Specificity
  • Zeinab Shahbazzadeh, Mozhdeh Navinezhad, Masoumeh Sharifzadeh, Parastoo Amiri, Mitra Eftekhar Yazdi * Pages 40-47
    Introduction

    Cesarean section is one of the most common surgeries in midwifery. Due to the lack of a coordinated approach for antibiotic injection before cesarean section and not knowing the advantages and disadvantages of antibiotic injection time on mother and fetus, therefore, this study was performed with aim to compare the effectiveness of prophylactic antibiotics prescribing before cesarean section with prescribing after umbilical cord clamping to prevent infection after cesarean section.

    Methods

    This triple-blind randomized clinical trial study was performed on 150 women with cesarean delivery in Shahidan Mobini Hospital of Sabzevar in 2019. In the intervention group, antibiotic was administered after umbilical cord clamping and in the control group, antibiotic was administered before cesarean section incision. Symptoms of infection were assessed using the checklist on the 3rd, 10th, and 14th days. Data were analyzed by SPSS software (version 19) and Chi-square, Exact Fisher and Mann-Whitney tests. p < 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    On the 3rd day after surgery, none of the patients in the two groups had infection. On the 10th day, 1 patient (1.3%) in the intervention group and 3 (4%) in the control group developed symptoms of infection (p = 0.31). On the 14th day after surgery, 1 patient (1.3%) in the control group and 5 (6.7%) in the intervention group had symptoms of infection (p = 0.10). The difference of infection on the 10th and 14th days was not statistically significant in the two groups.

    Conclusion

    Antibiotic injection after umbilical cord clamping and one hour before surgery does not differ in the rate of postoperative infection.

    Keywords: Antibiotics, Cesarean section, Surgical wound infection
  • Mehralsadat Mehdizadeh, Mohsen Azimi-Nejad, Mohammad Vahedian-Shahroudi, Maliheh Nouri Sistani * Pages 48-58
    Introduction

    Neonatal jaundice is one of the most common neonatal problems that occur for various reasons and may lead to brain complications and even death. Considering the effect of mothers' beliefs on the timely referral of neonates for treatment and prevention of its serious complications, this study was performed with aim to identify the women's viewpoint on the traditional and complementary medicine in the case of neonatal jaundice.

    Methods

    This qualitative study was conducted with participation of 103 mothers with different personal and social characteristic in Neyshabour in 2019. Data were collected through focused group discussions and semi-structured individual interviews. Purposeful sampling continued until data saturation. Data were analyzed by conventional content analysis and Atlas.ti software. The proposed methods of Lincoln and Guba were used to evaluate and increase the validity and reliability of the research.

    Results

    The main extracted concepts included preventive beliefs and therapeutic-based beliefs. The theme of preventive beliefs originated from the subclass of protective nutritional beliefs. In addition, the theme of therapeutic-based beliefs included the subclass of beliefs in herbal medicine, common non-herbal beliefs, nutrition therapy, and alternative therapy.

    Conclusion

    The preventive and therapeutic-based aspects of traditional and complementary medicine about neonatal jaundice were the important beliefs of mothers. It is suggested that in the health planning and interventions to pay attention to modifying these beliefs in the formation of mothers' behavior for the prevention and treatment of neonatal jaundice.

    Keywords: Jaundice, mothers, Neonates, Qualitative study, Traditional Medicine
  • Fazeleh Hezareh, Lida Moghaddam-Banaem, Shadab Shahali * Pages 59-68
    Introduction

    Diabetes is the most common medical complication of pregnancy. Identifying the new risk factor can help to early diagnosis of the disorder. CRP and Interleukin-6 are two inflammatory markers which can anticipate some pregnancy adverse complications. This study was performed with aim to assess the relationships between maternal serum CRP and Interleukin-6 (IL-6) at first trimester of pregnancy and gestational diabetes Mellitus (GDM) occurrence.

    Methods

    This descriptive-analytical cross-sectional study was performed in 2015-2016 on 500 pregnant women with gestational age < 14 weeks in Nilou laborator, Tehran. Serum levels of CRP, IL-6, fasting blood sugar (FBS) and lipid profile were measured. GDM screening was performed in 24-28 weeks of gestation. Data were analyzed by SPSS statistical software (version 21) and Kolmogorov-Smirnov, Chi-square, Mann-Whitney tests and Logistic regression model. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    GDM was found in 78 women (15.6%). Median CRP levels in GDM and non-GDM groups (4.8 vs. 5.22 mg/ml) (P=0.089) and median IL-6 (1.45 vs. 1.5 pg/ml) (P=0.574) was different, but the difference was not statistically significant. After adjusting the confounding variables in the logistic regression model, there were no statistically significant relations between serum level of CRP (OR=1.01, CI95%=0.96-1.07) (P=0.50) and IL-6 (OR=1.01, CI95%=0.89-1.46) (P=0.88) with GDM occurrence.

    Conclusion

    CRP and IL-6 levels are not significantly associated with the occurrence of GDM.

    Keywords: CRP, Gestational diabetes, IL-6, pregnancy
  • Hadis Fattah, Katayoun Vakilian *, Mahtab Attarha Pages 69-77
    Introduction

    Most women experience some degree of sleep disorder during the postpartum period. Since rose water essence is effective in depression, nervous tension and drowsiness, this study was performed with aim to investigate the effect of rose water aroma on the quality of sleep in breastfeeding women.

    Methods

    In this randomized clinical trial study, 84 women at the puerperium period who referred to the five selected health centers in Arak in 2019 were studied. Aromatherapy with rose water essence was performed for three nights in the intervention group. The control group didn't receive any intervention. Sleep quality was collected in the two groups before and at the end of the study by the Pittsburgh questionnaire. Data were analyzed by SPSS software (version 21) and independent paired t, covariance and chi-square tests. P <0.05 was considered statistically significant.

    Results

    After the intervention group, sleep quality increased in the aromatherapy group)p<0.05), while in the control group, the quality of sleep did not change before and at the end of the study (0.824) . Also, at the end of the study, sleep quality significantly increased in the intervention group compared to the control group (p<0.05).

    Conclusion

    It seems that women's sleep quality during puerperium period improved with rose water aromatherapy. Therefore, the use of rose water aromatherapy during lactation is recommended to improve the sleep quality of women during puerperium period.

    Keywords: Aromatherapy, Complementary Medicine, Puerperium, Rose essence, Sleep Quality
  • Masoumeh Rezaei Niaraki, Hamideh Pakniat, Maryam Mafi, Fatemeh Ranjkesh * Pages 78-86
    Introduction

    Low back pain is one of the most common and costly problems during pregnancy. Exercise is one of the therapeutic strategies. Therefore, this study was performed with aim to determine the effect of water exercise on improving pain and disability in pregnant women with low back pain.

    Methods

    This randomized clinical trial study was conducted on 54 pregnant women with low back pain referred to the healthcare centers in Qazvin in 2019. The subjects were randomly divided into two groups of intervention and control using block allocation. The intervention group participated in 24 sessions of water exercise from 20 to 34 weeks of pregnancy. The control group received the standard prenatal care. The Roland-Morris Questionnaire (RMQ) and the Visual Analogue Scale (VAS) were completed before, 4 and 8 weeks after the intervention in both groups. Data were analyzed by SPSS software (version 24) and U Mann-Whitney and Friedman tests. P< 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Water exercise had significant effect on the mean score of pain intensity (1.44±1.42, 8.14±1.76) and the disability of low back pain (3.44±2.45, 17.29±2.98) in the intervention group compared to the control group after 8 weeks of intervention (p<0.001).

    Conclusion

    Water exercise during pregnancy can improve pain intensity and disability in women with low back pain; it is recommended as a non-pharmacological method for low-risk pregnant women with low back pain.

    Keywords: Low back pain, pregnancy, Water exercise
  • Maryam Farahmand, Fahimeh Ramezani Tehrani * Pages 87-102
    Introduction

    One of the most important factors affecting the stability of marital life is sexual health, which affects the human's quality of life. Therefore, it is important to take appropriate measures to maintain sexual health and prevent and treat the sexual disorders. This study was performed with aim to review the effect of medicinal plants in the treatment of sexual disorders.

    Methods

    To find the related articles in this narrative review study, the related keywords were searched in the databases of PubMed, Scopus, Web of Science, SID, Magiran, Embaseand Google Scholar until March 2020 without time limitation. For each plant, the selected clinical trials and reviews with full text and published in English or Persian were used.

    Results

    In the present review study, after an initial review of 717 articles, finally 75 articles were reviewed.According to the findings of this study, the effects of plants on sexual disorders are different. Some plants like as Rose reduce dyspareunia, create orgasm and increase libido and some plants such as Ginger improve erectile dysfunction and sexual satisfaction. Some plants like as Tribulus are effective in reducing sexual dysfunction by increasing the number and quality of sperm as well as the increasing testosterone hormone.

    Conclusion

    The findings of this study showed that the use of appropriate plants can be effective in treating sexual disorders; however, more studies in this field are needed.

    Keywords: Medicinal herbs, Sexual disorders, Sexual health, Treatment
  • Azar Baba Ahmadi, Zahra Sadat Pajouhideh, Salmaz Mohammadi * Pages 103-115
    Introduction

    Breastfeeding is one of the most important strategies for the growth and survival of children, because it provides their physical, physiological and mental needs up to 6 months, so this review study was performed with aim to determine the prevalence of exclusive breastfeeding and its related factors in Iran.

    Methods

    In this systematic review and meta-analysis study, the databases of Scopus, PubMed, web of science, SID, Magiran, Iranmedex, IranDoc and Google Scholar, the references of selected articles and unpublished sources (conferences, thesis) with the keywords of Breastfeeding, Exclusive, Prevalence and Iran were evaluated from 2010-2019. The Strobe checklist was used to assess the quality, the I2 index was used to assess the heterogeneity, and the Egger’s test was used to assess the diffusion bias. The random effects model was used for the combined prevalence and odds ratio with 95% confidence interval. Data were analyzed by Stata software (version 16).

    Results

    From 30 studies that their results were extracted, 19740 children were examined. The prevalence of exclusive breastfeeding was 0.49 (CI 95%; 0.38-0.59). The exclusive feeding odds ratio for type of delivery was 1.36 (CI 95%; 1.7-1.72), for education level was 1.36 (CI 95%; 1.01-1.84) and for maternal occupation was 2.15 (CI 95%; 1.09-4.23).

    Conclusion

    The present study showed that the prevalence of exclusive breastfeeding was low and requires intervention measures.

    Keywords: Exclusive breastfeeding, Iran, Meta-analysis, Prevalence, Systematic review
  • Fariba Farhadifar, Danial Khezri, Solmaz Ghasemi * Pages 116-120
    Introduction

    Abscess formation afterpubis symphysial separation in normal vaginal delivery is rare, and few cases have been reported in the literature. In this study, a case of abscess formation following pubis symphysis separation in normal vaginal delivery is reported that was successfully treated after identifying the infection causative organism.

    Case presentation

    The patient was a 23-year-old female referring to Besat Hospital Clinic, Sanandaj, with pain, swelling, and redness of the suprapubic region following second normal delivery along with increasing fever and chills. The patient reported pain and difficulty in movement before delivery, which increased after delivery. Clinical examination of the patient showed pain, sensitivity, and swelling at the suprapubic region. In laboratory studies, inflammatory markers were elevated. The patient underwent ultrasound, which showed rectus sheath hematoma and edema. The pelvic X-ray showed a pubic symphysis separation of 20 mm. The patient underwent Spire ultrasound, which indicated an abscess. In the sample culture, Streptococcus viridans was grown. The patient was treated with antibiotics imipenem and vancomycin. Due to the lack of fever, pelvic abscess was diagnosed, so a laparotomy was performed and a drain was inserted. On day 35 of hospitalization, the patient underwent X-ray before discharge; the results of the X-ray indicated a 10-mm pubic symphysis separation. The patient was discharged in good condition.

    Conclusion

    In pregnant or postpartum women with general symptoms of infection, the presence of septic symphysis should be suspected and immediate and comprehensive action should be taken to treat it..

    Keywords: Infection, Joint Dislocations, Pregnancy complications, Pubic Symphysis Diastasis