فهرست مطالب

فصلنامه کومش
سال بیست و سوم شماره 5 (پیاپی 85، مهر و آبان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/28
  • تعداد عناوین: 15
|
  • ریحانه کریمی، معصومه نژادعلی*، مهدی هدایتی صفحات 541-547

    هدف:

     ویسفاتین آدیپوکین پیش التهابی می باشد که عمدتا در چربی احشایی بیان می شود. سیتوکین ویسفاتین در چاقی و دیابت نوع 2 افزایش می یابد. ویسفاتین یک آدیپوکین انسولین مانند است که احتمالا در بروز واکنش های التهابی و دیابت نقش دارد. اهداف مطالعه حاضر، بررسی ارتباط پلی مورفیسم rs4730153 ژن ویسفاتین با ویژگی های آنتروپومتریک، سطح ویسفاتین، مقاومت به انسولین و متابولیسم لیپید در جمعیت دیابت/ پره دیابت ایرانی بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مورد-شاهدی بر روی 70 داوطلب مبتلا پره دیابت/دیابت و 70 داوطلب به عنوان شاهد انجام شد. سطح سرمی ویسفاتین و انسولین با کیت الایزا و سایر پارامترها با روش های استاندارد اندازه گیری شد. تعیین ژنوتیپ با روش واکنش زنجیره ای پلیمراز- چند شکلی طول قطعه محدود (PCR-RFLP) انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد در سطح کلسترول، انسولین، ویسفاتین، بین افراد دیابتی و غیردیابتی تفاوت معنی دار وجود ندارند (05/0>p). تحلیل رگرسیونی ژنوتیپ ها نشان داد که پلی مورفیسم rs 4730153 با دیابت نوع 2 ارتباط ندارد (05/0>p). تفاوت معنی داری در توزیع ژنوتیپ و فراوانی آللی بین گروه های حساس به انسولین، مقاوم به انسولین و بینابینی وجود نداشت (05/0>p). تفاوت معنی داری در سطح کلسترول بین بیماران با ژنوتیپ های مختلف مشاهده شد (05/0>P).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد ارتباطی بین ویسفاتین و دیابت نوع2 (T2D) وجود ندارد. پلی مورفیسم rs 4730153 با دیابت و مقاومت به انسولین ارتباط معنی دار ندارد اما با متابولیسم لیپید ارتباط دارد.

    کلیدواژگان: دیابت شیرین، نیکوتین آمید فسفوریبوزیل ترانسفراز، آدیپوکین، ژنوتیپ، پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی
  • امین براتی شورچه، علیرضا محمدکریم*، مجید جدیدی، مرجان بهرامی نسب، حمیدرضا ثامنی صفحات 548-555

    هدف:

     مطالعات گذشته نشان داده اند پرتوهای لیزر کم توان در مدولاسیون رفتار سلول های استیوسارکومای انسانی نقش ایفا نموده و منجر به تغییراتی در تکثیر، تمایز و چسبندگی سلول ها می شود. هدف از این مطالعه بررسی اثر پرتوهای لیزر کم توان بر رفتار فیزیکی سلول های استیوسارکوما مبتنی بر توپوگرافی سطح و تحلیل بعد فرکتال می باشد.

    مواد و روش ها

    سلول های استیوسارکوما رده MG-63 در محیط DMEM-F12 حاوی %10 FBS کشت داده شدند و پس از رسیدن به تراکم %80 در چهارمین پاساژ تابش لیزر انجام گردید. لیرزهای 532 نانومتر با توان 25 میلی وات، 650 نانومتر با توان های 3 و 150 میلی وات و 780 نانومتر با توان 70 میلی وات به مدت 8 دقیقه بهره برداری شدند و پس از 72 ساعت تکثیر سلول ها بررسی شد. با نقشه برداری توپوگرافی سطح توسط میکروسکوپ نیروی اتمی و تصویربرداری کانفوکال تغییرات ابعاد سلول ها در سه بعد تعیین گردید و با پردازش تصاویر کانفوکال، آنالیز بعد فرکتال انجام شد.

    یافته ها

    تابش لیزر تغییرات معناداری در پارامترهای تکثیر، ارتفاع، محیط و مساحت سلول ها ایجاد می نماید. هم چنین در بعد فرکتال سلول ها در تمامی لیزرها به غیر از توان 3 میلی وات نسبت به سلول های گروه کنترل تغییر معناداری ایجاد به وجود می آید.

    نتیجه گیری

    تحلیل طیف فرکتال در کنار بررسی سه بعدی تغییرات ابعاد سلول ها می تواند به عنوان یک شاخص کمکی در پیش بینی پاسخ سلول های استیوسارکوما به درمان با پرتوهای لیزری کم توان ارزیابی شود.

    کلیدواژگان: درمان با لیزر کم توان، استئوسارکوما، نقشه برداری توپوگرافی سطحی، فرکتال
  • زهرا بهرمان*، محمد یوسفی، مهدی مقرنسی، حسین طاهری چادرنشین، زهرا ابراهیم آبادی صفحات 556-562

    هدف :

    در بسیاری از مطالعات، اختلالات راه رفتن در افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس را به عنوان شایع ترین اختلال در این بیماری یاد کرده اند. از این رو مطالعه حاضر به منظور بررسی الگوی عملکرد عضلات اندام تحتانی در شروع راه رفتن در بیماران مولتیپل اسکلروزیس در مقایسه با افراد سالم طراحی شده است.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع مقایسه ای در دو گروه بیمار مولتیپل اسکلروزیس و سالم انجام شد. 16 بیمار زن مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس با نمره EDSS≤4.5 به روش نمونه گیری غیراحتمالی ساده انتخاب شدند. هم چنین 16 فرد سالم و همسان از نظر جنس، قد و وزن به صورت تصادفی در گروه کنترل سالم انتخاب شدند. ترتیب فراخوانی، زمان پاسخ و کار فیزیولوژیکی عضلات تی بیالیس قدامی، سولیوس، بایسپس فموریس، گلتیوس میدیوس و رکتوس فموریس در هر دو گروه حین آغاز راه رفتن ثبت و بررسی شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که فعالیت الکتریکی عضلات منتخب اندام تحتانی در افراد دارای مولتیپل اسکلروزیس نسبت به گروه سالم تاخیر معناداری (02/0<p) داشت. هم چنین بررسی نسبت (Root Mean Square) RMS هر عضله نسبت به مجموع عضلات در دو گروه نشان داد، عملکرد عضلات سولیوس و گلتیوس میدیوس بین دو گروه اختلاف معناداری (05/0<p) داشت.

    نتیجه گیری

    اگرچه بررسی داده های الکترومیوگرافی نشان داد که ترتیب فعال سازی عضلات در گروه مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس و سالم یکسان است؛ اما کاهش سهم میزان فعالیت عضلات سولیوس و گلتیوس مدیوس نسبت به سایر عضلات منتخب اندام تحتانی، در این بیماران می تواند در بررسی سینرژی های عضلانی در شروع راه رفتن در مطالعات آینده مفید باشد.

    کلیدواژگان: الکترومیوگرافی، مولتیپل اسکلروزیس، راه رفتن
  • نرجس سادات برقعی، آیدا نیازی*، ناصر بهنام پور، مهری اصفهانی صفحات 563-573

    هدف:

     کیفیت نامطلوب خواب، یکی از مشکلات شایع دوران بارداری بوده و ذهن آگاهی ممکن است بر بهبود خواب زنان باردار موثر باشد و لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر مشاوره گروهی مبتنی بر ذهن آگاهی، بر کیفیت خواب زنان باردار نخست زا اجرا شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده با طرح پژوهشی دو گروهه (مداخله و کنترل) از بین 135 زن باردار نخست زا در سن بارداری 24-14، 29 نفر که کیفیت نامطلوب خواب داشتند به صورت تصادفی انتخاب و به دو گروه مداخله و کنترل تخصیص یافتند برای مادران گروه مداخله، هشت جلسه هفتگی مشاوره گروهی مبتنی بر ذهن آگاهی برگزار شد و مادران در گروه کنترل، تنها مراقبت های معمول بارداری را دریافت کردند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامه کیفیت خواب پیتزبورگ و فرم جمع آوری اطلاعات دموگرافیک بود. کیفیت خواب گروه مداخله، قبل از شروع مداخله، پس از پایان جلسه هشتم و یک ماه بعد از اتمام آخرین جلسه، و در گروه کنترل در آغاز مطالعه، هشت و دوازده هفته بعد اندازه گیری شد.

    یافته ها

    میانگین نمره ی کیفیت خواب در دو گروه مداخله و کنترل، قبل از مداخله اختلاف معنی داری نداشت (27/0<p)، ولی در مرحله ی بعد از مداخله، افزایش آماری معنی داری در بهبود کیفیت خواب در گروه مداخله مشاهده شد (001/0<p)، و در پیگیری انجام شده، تا یک ماه بعد از اتمام مداخله، تاثیر آن پایدار باقی مانده بود (004/0<p).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد می توان از مشاوره ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس جهت بهبود کیفیت خواب زنان باردار استفاده نمود تا مادران باردار از سلامت روان بهتری در طول دوران بارداری برخوردار گردند.

    کلیدواژگان: خواب، بهداشت خواب، ذهن آگاهی، بارداری، مشاوره
  • زهرا کریمی، شهرام مولوی نژاد*، سیمین جهانی، محبوبه رشیدی، امل ساکی مالحی صفحات 574-581

    هدف :

    بیماران متصل به ونتیلاتور به علت دریافت داروهای سداتیو، تغییر در سطح هوشیاری و اینتوباسیون قادر به خودگزارشی درد خود نیستند، لذا مدیریت ناکافی درد در این بیماران باعث افزایش مدت زمان اتصال به ونتیلاتور می گردد. هدف از این مطالعه تاثیر اجرای الگوریتم کنترل درد بر شدت درد و مدت زمان اتصال بیماران به ونتیلاتورمی باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 396 بیمار تحت تهویه مکانیکی بستری در بخش های مراقبت ویژه بیمارستان های آموزشی شهر اهواز به روش در دسترس و بر اساس معیارهای ورود از مرداد 1396 لغایت خرداد 1397 انتخاب و سپس به روش تصادفی با استفاده از بلوک های چهارتایی به دو گروه آزمون و کنترل تخصیص یافتند. در گروه آزمون، روزانه به مدت 10روز، شدت درد با استفاده از ابزار رفتاری درد اندازه گیری شد و بر اساس الگوریتم کنترل درد، تسکین درد صورت گرفت. هم چنین در مدت 10 روز، روزانه دو گروه به وسیله چک لیست پژوهشگر ساخته از نظر معیارهای جداسازی از ونتیلاتور بررسی شدند.

    یافته ها

    در گروه آزمون، شدت درد از روز اول مداخله شروع به کاهش نمود (0001/0P<). مدت زمان اتصال به ونتیلاتور نیز کاهش پیدا کرد و این اختلاف نسبت به گروه کنترل از نظر آماری معنی دار بود 0001/0<p).

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش نشان داد که استفاده از الگوریتم کنترل درد می تواند منجر به مدیریت بهتر درد و کاهش مدت زمان اتصال به ونتیلاتور در بیماران بستری در بخش های مراقبت ویژه شود. با این حال، برای افزایش سودمندی بالینی و دستیابی به درمان هدفمند درد، انجام مطالعات بیش تر بر چگونگی اجرای الگوریتم و ارزیابی مجدد درد بیماران مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: درد، مدیریت درد، بخش های مراقبت ویژه، جداسازی از ونتیلاتور
  • مهناز قدیمی یاری، فرشاد فروغی، سیما هاشمی پور، محدرضا رشیدی نوش آبادی، محمدحسین احمدی، بهمن احدی نژاد، حسین خادم حقیقیان* صفحات 582-590

    هدف:

     اثرات مفید پلی فنول ها در کمک به بهبود وضعیت گلایسمی در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو در مطالعات علمی گزارش شده است. این مطالعه باهدف بررسی تاثیر مکمل خوراکی الاژیک اسید (EA) بر شاخص گلایسمی و مقاومت انسولینی در افراد دیابتی نوع دو انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این کارآزمایی بالینی تصادفی دو سوکورکنترل شده با دارونما، 44 فرد دیابتی انتخاب شدند. بیماران به طور تصادفی در گروه مداخله (22 نفر) و دارونما (22 نفر) قرارگرفته و به ترتیب کپسول حاوی 180 میلی گرم EA در روز یا دارونما را به مدت 8 هفته دریافت کردند. در ابتدا و انتهای مطالعه اطلاعات دموگرافیک، شاخص های تن سنجی، دریافت مواد غذایی و میزان فعالیت بدنی، فاکتورهای بیوشیمیایی قند خون ناشتا و دوساعته، سطح انسولین پلاسما، درصد هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1c) و مقاومت انسولینی (IR) اندازه گیری شد.

    یافته ها

    در ابتدا و انتهای مطالعه به لحاظ فاکتورهای تن سنجی، دریافت مواد غذایی و میزان فعالیت بدنی در دو گروه تفاوت معنی داری وجود نداشت . در انتهای مطالعه، دریافت EA در گروه مداخله باعث کاهش معنی داری در میانگین قند خون ناشتا و دوساعته، سطح انسولین پلاسما، درصد HbA1c و میزان IR در مقایسه با گروه دارونما گردید (05/0>P).

    نتیجه گیری

    مکمل EA می تواند به عنوان یک مکمل آنتی اکسیدانی با منشا غذایی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 از طریق بهبود عوارض جانبی مزمن مفید باشد. علت این امر شاید مربوط به قدرت آنتی اکسیدانی این پلی فنول باشد.

    کلیدواژگان: الاژیک اسید، شاخص گلایسمی، مقاومت به انسولین، دیابت شیرین نوع دو
  • مهاجره الله بخشی، علی راوری*، طیبه میرزایی، محسن میرزایی، مجتبی میرزامحمدی صفحات 591-598

    هدف:

     درد از عوارض شایع حین خروج شیت شریانی است. استفاده از کیسه یخ و طب فشاری از جمله روش های کنترل درد هستند. این مطالعه به منظور مقایسه اثر دو روش طب فشاری و کیسه یخ بر درد حین خروج شیت شریانی در بیماران تحت آنژیوپلاستی انجام شده است.

    مواد و روش ها

    در این کارآزمایی بالینی، 90 بیمار به صورت تصادفی در سه گروه 30 نفره تقسیم شدند. در گروه کیسه ی یخ به مدت 15 دقیقه در ناحیه ی کشاله ی ران سمت راست بیمار کیسه ی یخ گذاشته و سپس شیت خارج شد. در گروه طب فشاری در نقطه هوگو(Hegu)  20دقیقه قبل از خروج شیت فشار اعمال شد. در گروه کنترل، فقط دست بیماران به مدت 20 دقیقه توسط پرستار لمس شد. برای اندازه گیری شدت درد از مقیاس  VAS استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین نمره درد در گروه های کیسه یخ و طب فشاری به ترتیب 6/1±6/1 و 4/1±4/2 و در گروه کنترل 27/1±03/4 بود. بعد از خروج شیت شریانی اختلاف معناداری بین سه گروه از نظر نمره درد مشاهده شد (0001/0=P). با وجود پایین تر بودن نمره درد در گروه کیسه یخ تفاوت معناداری از نظر آماری با گروه طب فشاری مشاهده نشد (065/0=P).

    نتیجه گیری

    هر دو روش مداخله روی کنترل درد حین خروج شیت شریانی به دنبال آنژیوپلاستی موثر بوده و بیماران از گذاشتن کیسه یخ یا اعمال طب فشاری شکایتی نداشتند. بنابراین هر دو این روش ها قابل استفاده هستند.

    کلیدواژگان: آنژیوپلاستی، کیسه یخ، طب فشاری، سوند گذاری، درد
  • سید رامش کمالان، خدایار عشوندی، سید یاسر وفایی، سلمان خزایی، حسین رنجبر، فاطمه محمدی* صفحات 599-606

    هدف :

    موکوزیت دهانی از ناتوان کننده ترین عوارض شیمی درمانی است که به شدت وضعیت تغذیه این بیماران را تحت تاثیر قرار می دهد. از این رو مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر دهانشویه  بیکربنات سدیم بر پیشگیری، بروز و شدت موکوزیت دهانی در بیماران مبتلا به سرطان تحت شیمی درمانی انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه ی نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون می باشد که در طی فروردین ماه 1398 تا تیر ماه 1399 در کلینیک انکولوژی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی در غرب ایران انجام شد. در این مطالعه بیماران سرطانی با روش بلوک تصادفی به گروه های مداخله و کنترل تخصیص داده شدند. بیماران درگروه مداخله هر 8 ساعت، 2 مرتبه و در هر مرتبه 5/7 سی سی محلول دهانشویه بیکربنات سدیم رادریافت نمودند. در روزهای پیگیری مقیاس ها برای بیماران تکمیل شدند.

    یافته ها

    یافته های حاصل از این مطالعه نشان داد دهانشویه بیکربنات سدیم به خوبی توانسته است از بروز موکوزیت دهانی در بیماران تحت شیمی درمانی که هیچ علامتی از موکوزیت دهانی در ابتدای مطالعه نداشتند، در طول مطالعه جلوگیری کند. از این رو تفاوت آماری معنی داری در نمره ارزیابی عینی (21/4=F، 74/0=P) و نمره ارزیابی ذهنی (67/3=F، 61/0=P) موکوزیت دهانی در طول مطالعه در گروه بیکربنات سدیم مشاهده نشد. هم چنین تفاوت آماری معنی داری در شدت موکوزیت دهانی در ارزیابی عینی و ذهنی، بین گروه بیکربنات سدیم و پلاسبو در روزهای پیگیری مشاهده شد (01/0=P).

    نتیجه گیری

    دهانشویه بیکربنات سدیم، با پیشگیری از بروز و شدت موکوزیت دهانی در بیماران تحت شیمی درمانی در طی سه هفته، سبب حفظ و ارتقاء سلامت دهان شده است. بر این اساس توصیه می شود به عنوان یک اقدام مراقبتی- درمانی در محیط های بالینی در بدو شیمی درمانی برای این بیمارن مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بیکربنات سدیم، پیشگیری، موکوزیت دهانی، شیمی درمان
  • محمد خاتمی، محمد رشیدی*، محمدرضا حیدریان صفحات 607-616

    هدف:

     بروز خستگی به هنگام ورزش وامانده ساز در پاسخ به تجمع اسیدلاکتیک در عضلات فعال و خون نمایان می شود. مطالعه حاضر با هدف مقایسه دو شیوه تمرینی (غوطه وری در حوضچه آب سرد و تکنیک یوگا) بر لاکتات خون به هنگام فاز برگشت به حالت اولیه بعد از یک ورزش وامانده ساز است.

    مواد و روش ها

    45 فوتبالیست مرد به شیوه تصادفی ساده به 3 گروه مساوی تقسیم شدند و 15 دقیقه ریکاوری را در قالب گروه های غوطه وری در آب سرد با دمای 10 درجه سانتی گراد و انجام تکنیک های یوگا و استراحت غیر فعال (کنترل) را بلافاصله پس از تست ورزشی وامانده ساز کانینگهام اجرا نمودند. سطوح لاکتات خون در شرایط قبل، بلافاصله، 5 دقیقه و 15 دقیقه بعد از آزمون در هر 3 گروه اندازه گیری شد.

    یافته ها

    افزایش معنی داری در سطوح لاکتات خون بلافاصله پس از ورزش نسبت به سطوح پایه در همه گروه ها مشاهده شد (05/0>P). تفاوت معنی داری در سطوح لاکتات خون در 5 و 15 دقیقه ریکاوری نسبت به سطوح پایه در دو گروه نسبت به گروه کنترل مشاهده شد (05/0<P). کاهش معنی داری در لاکتات خون بعد از 5 دقیقه در گروه غوطه ور در آب سرد و 15 دقیقه در گروه یوگا، نسبت به دیگر گروه ها مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج کلی نشان می دهد که  هر دو  شیوه های بازگشت به حالت اولیه، باعث کاهش سطوح لاکتات خون شده است با این وجود، غوطه وری در حوضچه آب سرد، بیش ترین کاهش سطح لاکتات خون را، در زمان کم تر (5 دقیقه) و تکنیک های یوگا، بیش ترین کاهش سطح لاکتات خون را ، در مدت زمان بیش تر (15 دقیقه به بالا)، در گروه ها داشته اند.

    کلیدواژگان: اسید لاکتیک، حوضچه ها، آب، یوگا، غوطه وری، ریکاوری، سرما
  • فرید غریبی، جعفر جندقی، اسماعیل مشیری* صفحات 617-626

    هدف :

    اعتباربخشی به دلیل تاثیرات مثبت شگرف بر حوزه های عملکردی نظیر کیفیت و ایمنی، رایج ترین رویکرد در ارزشیابی و ارتقای عملکرد مراقبت های بهداشتی محسوب می شود. نظر به تدوین الگوی ملی اعتباربخشی مراقبت های بهداشتی اولیه، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی عملکرد مراکز خدمات جامع سلامت آرادان بر اساس الگوی ملی اعتباربخشی به انجام رسید.

    مواد و روش ها

    مطالعه مقطعی حاضر در پاییز 1399 با مشارکت چهار مرکز خدمات جامع سلامت در شهرستان آرادان اجرا گردید. ابزار مطالعه، چک لیستی مشتمل بر 39 استاندارد و 231 سنجه ارزیابی در ابعاد عملکردی دوازده گانه تعریف شده بود که از مدل ملی اعتباربخشی عملکردی مراکز خدمات جامع سلامت استخراج گردید. مطالعه پس از آموزش مدیران و پرسنل مراکز بهداشتی در خصوص ماهیت اعتباربخشی، محتوای ابزار ارزیابی و نیز نحوه تکمیل آن، در دو مرحله خودارزیابی و ارزیابی بیرونی اجرا گردید و سطح عملکرد مراکز بهداشتی مورد بررسی بر اساس ارزیابی میزان رعایت الزامات اعتباربخشی تعریف شده در مدل مورد استفاده تعیین گردید. در این راستا، نمرات داده شده به گزینه های "رعایت کامل"، "رعایت نسبی" و "عدم رعایت" به ترتیب برابر 1، 5/0 و 0 تعیین شد لذا میزان رعایت الزامات تعریف شده در هر سنجه، استاندارد و بعد از اعتباربخشی به صورت درصد گزارش گردید.

    یافته ها

    میزان انطباق عملکرد مراکز خدمات جامع سلامت با استانداردها و سنجه های اعتباربخشی در بخش خودارزیابی و ارزیابی بیرونی به ترتیب برابر با 47/71 و 43/15 درصد می باشد. در بخش خودارزیابی، بعد "جامعه-محور بودن خدمات" با کسب نمره 75/93 درصد و بعد "ارزشیابی ارایه خدمت" با کسب نمره 0 به ترتیب حایز بالاترین و پایین ترین سطح عملکردی از جهت انطباق با استانداردهای اعتباربخشی شدند؛ در حالی که در بخش ارزیابی بیرونی، بعد استمرار خدمت با 63/29 درصد و ابعاد "جامعه-محور بودن خدمات"، "کیفیت و ایمنی خدمات" و "تحقیق در سیستم های بهداشتی" با کسب نمره 0 به ترتیب حایز بالاترین و پایین ترین سطح عملکرد شدند.

    نتیجه گیری

    وضعیت عملکرد مراکز مورد بررسی دارای کاستی های قابل توجهی است که این امر، ضرورت طراحی و اجرای مداخلات ارتقایی با مشارکت متخصصین و صاحبان فرایند را مورد تاکید قرار می دهد.

    کلیدواژگان: مراقبت های بهداشتی اولیه، مرکز خدمات جامع سلامت، عملکرد، اعتباربخشی
  • افشین مقدسی*، غلامعلی قاسمی، مریم عباسی صفحات 627-635

    هدف :

    عملکرد جنسی و کیفیت زندگی در زنان مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس (MS) به خطر می افتد. مطالعات اخیر، بر تمرینات تعلیقی عملکردی با استفاده از مقاومت وزن بدن در مقابل نیروی جاذبه تاکید دارند. هدف از مطالعه حاضر تعیین تاثیر تمرینات مقاومتی کل بدن بر عملکرد جنسی و کیفیت زندگی زنان مبتلا به MS بود.

    مواد و روش ها

    از بین 93 نفر از بیماران زن مراجعه کننده به انجمن MS اصفهان، تعداد 34 نفر در دامنه ی سنی 20 تا 50 سال به صورت هدفمند، با نمره مقیاس وضعیت ناتوانی گسترش یافته (EDSS) 1-4، به عنوان نمونه آماری انتخاب و در دو گروه کنترل (15 نفر) و تجربی (19 نفر) تقسیم شدند. گروه تجربی برنامه تمرینات مقاومتی کل بدن را برای مدت 8 هفته و گروه کنترل مراقبت های معمول خود را دریافت کردند. از پرسش نامه 54 سوالی کیفیت زندگی برای اندازه گیری ابعاد جسمانی و روانی کیفیت زندگی و عملکرد جنسی بیماران استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بهبود معناداری در عملکرد جسمانی (001/0=P)، محدودیت کاری به علت مشکلات جسمی (001/0=P) و عاطفی (015/0=P)، سلامت جسمانی (018/0=P)، عملکرد جنسی (018/0=P) و رضایت مندی جنسی (040/0=P) گروه تجربی نسبت به گروه کنترل در پس آزمون ایجاد شده است؛ اما در رابطه با درد (485/0=P)، نشاط و سلامت عاطفی (468/0=P)، انرژی (459/0=P)، درک از سلامت (600/0=P)، عملکرد اجتماعی (116/0=P)، عملکرد شناختی (896/0=P)، نگرانی از وضعیت سلامت خود (118/0=P) و سلامت روانی (091/0=P) تفاوت معناداری بین دو گروه مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    تمرینات مقاومتی کل بدن مولفه های لازم را برای بهبود ابعاد جسمانی کیفیت زندگی و عملکرد جنسی بیماران مبتلا به MS را دارد.

    کلیدواژگان: مالتیپل اسکلروزیس، رفتار جنسی، کیفیت زندگی، تمرین مقاومتی
  • ناهید سراحیان، محمدتقی محمدی*، شیما شهیاد، محسن رضایی صفحات 636-645

    هدف :

    اثر محافظت عصبی و اعمال مختلف آگونیست های PPARα (گیرنده فعال شده تکثیر پروکسیزومی-آلفا) مثل فنوفیبرات و بزافیبرات توسط مطالعات گذشته گزارش شده است. مطالعه حاضر اثرات ضدصرعی و عملکردهای محافظت کننده عصبی فنوفیبرات در تشنج کیندلینگ القاء شده با پنتیلن تترازول (PTZ) در موش کوچک آزمایشگاهی را مورد ارزیابی قرار داد.

    مواد و روش ها

    موش های کوچک آزمایشگاهی نر بالغ NMRI به صورت تصادفی در سه گروه به شرح زیر قرار گرفتند (8=n): کنترل، موش های کیندلینگ بدون درمان و حیوانات کیندلینگ تیمار شده با فنوفیبرات. تزریق های داخل صفاقی تکراری PTZ (mg/kg45) یک بار هر 48 ساعت جهت ایجاد تشنج کیندلینگ برای 21 روز استفاده گردید. موش های تیمار شده به صورت دهانی فنوفیبرات در دوزmg/kg  30 دریافت کردند. سطح پلاسمایی فاکتور نوروتروفیک مشتق شده مغزی (BDNF)، سطح مالون-دی آلدهید (MDA) مغز و تغییرات هیستوپاتولوژیک در پایان مطالعه ارزیابی شدند.

    یافته ها

    دریافت فنوفیبرات به طور قابل توجهی مدت زمان تاخیری تشنج در موش های تیمار شده را بهبود بخشید. فنوفیبرات به طور معنی داری (05/0>P) سطح پلاسمایی BDNF در موش های کیندلینگ تیمار شده (ng/mL 08/0±06/12) در مقایسه با گروهPTZ  (ng/mL 20/0±43/13) را کاهش داد. درمان با فنوفیبرات به طور معنی داری (05/0>P) سطوح MDA در موش های کیندلینگ درمان شده در مقایسه با گروه PTZ را 68 درصد کاهش داد. هم چنین فنوفیبرات آسیب های هیستوپاتولوژیک در حیوانات کیندلینگ تیمار شده را بهبود بخشید.

    نتیجه گیری

    فنوفیبرات سطح BDNF پلاسما و سطح مغزی MDA به همراه تغییرات هیستوپاتولوژیک مغز در تشنج کیندلینگ در موش کوچک آزمایشگاهی را تصحیح کرد که ممکن است با بهبود رفتارهای تشنجی در ارتباط باشد.

    کلیدواژگان: فنوفیبرات، صرع مستمر، محافظت عصبی، فاکتور نوروتروفیک مشتق شده مغزی، مالون دی آلدهید
  • فائزه عباسی بلوچخانه، سمیه فرهنگ دهقان*، عباس حق پرست، نورالدین قراری علی بابالو، سهیلا خداکریم اردکانی صفحات 646-653

    هدف:

     در این مطالعه به بررسی اثر مواجهه توام استرس گرمایی به عنوان یک عامل استرس محیطی و استرس روانی بر سطح سرمی هورمون تستوسترون در موش های صحرایی نر پرداخته شده است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه بر روی 40 عدد موش سالم صحرایی نر بالغ ویستار طی دوره  40 روزه انجام شد. موش ها به صورت مساوی و به طور تصادفی به سه گروه مواجهه و یک گروه شاهد تقسیم شدند. موش ها در گروه مواجهه با استرس گرمایی در معرض مواجهه با دمای 36 درجه سانتی گراد و رطوبت 20درصد قرار گرفتند. گروه مواجهه با استرس روانی در معرض سه نوع استرس شامل نور استروب، شیب دار نمودن قفس و پخش صدا قرار گرفتند. گروه توام نیز روزانه مطابق ترتیب مذکور هر دو نوع مواجهه را تجربه می نمودند. سپس، میزان هورمون تستوسترون در همه گروه ها اندازه گیری شد.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد، گروه مواجهه توام (15/1±ng/ml 20/4) از سطح هورمونی کم تری نسبت به دو گروه های مواجهه که به صورت جداگانه در معرض استرس گرمایی (15/1± ng/ml35/4) و روانی (51/1±ng/ml 98/4) قرار گرفتند، برخوردار بودند. این در حالی است که میزان سطح هورمون گروه شاهد 69/1±ng/ml 41/5 بود. نتایج واریانس تک متغیره نشان داد گروه مواجه توام بیش ترین میزان اختلاف سطح هورمون را نسبت به گروه شاهد و بزرگ ترین اندازه اثر را دارد.

    نتیجه گیری

    به طور کلی، استرس گرمایی و روانی هر کدام می توانند بر سطح هورمون تستوسترون به عنوان یکی از مولفه های تولید مثلی تاثیرگذار باشند. با این حال مواجهه توام با این دو نوع عامل استرس زا ممکن است به  اثرات حادتری بر روی سطح هورمون مورد بررسی منجر شود.

    کلیدواژگان: اختلال استرس گرمایی، فشار روانی، تستوسترون، موش های صحرایی
  • شقایق مدبری*، مهدی شهبازی، ناصر نقدی، فضل الله باقرزاده صفحات 654-664

    هدف :

    استریاتوم ورودی اصلی عقده های قاعده ای است و آسیب آن باعث ایجاد اختلال در رفتارهای شناختی و حرکتی می شود. برخی شواهد نشان داده اند که ورزش  می تواند اختلالات شناختی به ویژه یادگیری و حافظه ناشی از آسیب های مغزی را جبران کند. پژوهش حاضر بررسی تاثیر تخریب دو طرفه ناحیه نیواستریاتوم عقده های قاعده ای با استفاده از تزریق دوطرفه ایبوتونیک اسید و نیز ورزش اجباری بر حافظه فضایی و ویژگی های آنتروپومتریک موش های صحرایی نر بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش 48 سر موش صحرایی نر به صورت تصادفی در شش گروه (کنترل، شم جراحی، جراحی، ورزش، شم جراحی و ورزش، جراحی و ورزش) تقسیم شدند. تخریب دو طرفه ناحیه استریاتوم عقده های قاعده ای با استفاده از تزریق دوطرفه ایبوتونیک اسید انجام شد. گروه های ورزشی به مدت 4 هفته روی یک تردمیل ورزش کردند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که تزریق ایبوتونیک اسید در ناحیه نیواستریاتوم منجر به تخریب و کاهش معنی دار یادگیری و حافظه فضایی در مقایسه با گروه سالم شده است (05/0>P). ورزش اجباری نتوانست اختلال یادگیری و حافظه فضایی ناشی از تخریب استریاتوم را به طور معنی داری بهبود بخشد (05/0<P). از طرفی چهار هفته ورزش اجباری توانست در گروه تخریبی دو فاکتور وزن و طول بدن رت ها را بهبود بخشد (03/0=P).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد استریاتوم بر یادگیری و حافظه فضایی نقش حیاتی دارد در حالی که چهار هفته ورزش اجباری نتوانست آثار تخریب استریاتوم بر یادگیری و حافظه فضایی را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: آنتروپومتری، تردمیل، عقده های قاعده ای، یادگیری، حافظه فضایی
  • جمال بهرامسری، مجید کاظمی*، آزاده نصرالله نژاد، تابنده صادقی صفحات 665-671

    هدف :

    فلبیت یکی از عوارض شایع کاتتر عروق محیطی است. با توجه به نقش ضد التهابی رزماری، این مطالعه با هدف تعیین تاثیر موضعی پماد رزماری بر زمان بروز فلبیت و عفونت ناشی از کاتتر عروق محیطی در کودکان بستری در بخش اطفال انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی دو سوکور، جامعه پژوهش کودکان بستری در بخش کودکان بیمارستان گنجویان دزفول در سال 1396 بودند. از بین جامعه پژوهش، 96 کودک انتخاب و به روش تصادفی بلوک بندی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. در گروه مداخله مقدار نیم سی سی پماد رزماری و در گروه کنترل پماد ایوسرین، در قسمت دیستال انژیوکت استعمال شد. محل انژیوکت هر 12 ساعت تا 72 ساعت از نظر علایم فلبیت کنترل و هر 24 ساعت محل تمیز و مجددا پماد استعمال شد. در صورت تشخیص فلبیت، کانولای آنژیوکت به طریق استریل جدا و جهت انجام کشت به آزمایشگاه فرستاده شد.

    یافته ها

    زمان بقاء کاتتر در گروه مداخله 98/9 ساعت بیش تر از گروه کنترل (027/0=P) و میزان بروز فلبیت در گروه کنترل (5/37درصد) نسبت به گروه مداخله (8/18درصد) بیش تر بود (034/0=P). در بررسی کانولاسیون نوک کاتتر در محیط کشت بین دو گروه تفاوت آماری معنی داری مشاهده نشد (213/0=P).

    نتیجه گیری

     استعمال موضعی پماد رزماری می تواند سبب کاهش میزان بروز فلبیت ناشی از کانولای داخل وریدی در اطفال شود، لذا به عنوان روش جایگزین در کاهش فلبیت توصیه می شود.

    کلیدواژگان: رزماری، پمادها، کاتتر محیطی، التهاب سیاهرگ، عفونت، کودک
|
  • Reyhaneh Karimi, Masoumeh Nezhadali*, Mehdi Hedayati Pages 541-547
    Introduction

    Visfatin is a pro-inflammatory adipokine that is abundantly expressed in visceral adipose tissue. The cytokine visfatin is increased in obesity and type 2 diabetes. Visfatin is an insulin-mimetic adipokine that may also play a role in the development of diabetes and inflammatory reactions. The aims of the present study were to investigate the association of visfatin gene polymorphism rs4730153 with anthropometric characteristics, visfatin level, insulin resistance and lipid metabolism in an Iranian diabetic/pre-diabetic population.

    Materials and Methods

    This case-control study was conducted on 70 participants with pre-diabetes/diabetes and 70 participants as a control group. Serum levels of insulin and visfatin were measured using ELISA kits and other parameters were determined by standard methods. The genotyping was performed by polymerase chain reaction-restriction fragment length polymorphism (PCR-RFLP) method.

    Results

    The results showed no significant differences in the levels of cholesterol, insulin, visfatin between diabetic and non-diabetic subjects (P>0.05). Regression analysis of genotypes showed that rs4730153 polymorphism is not associated with type 2 diabetes (P>0.05). There was no significant difference in genotype distribution and allelic frequencies between the insulin- sensitive, insulin- resistance, and intermediate groups (P>0.05). A significant difference in cholesterol levels were observed between patients with different genotypes (P<0.05).

    Conclusion

    These results indicate that there is no association between visfatin and Type 2 diabetes. There is no significant relation between rs4730153 polymorphism with diabetes and insulin resistance but it has association with lipid metabolism.

    Keywords: Diabetes Mellitus, Nicotinamide Phosphoribosyltransferase, Adipokine, Genotype, Single nucleotide polymorphism
  • Amin Barati Shoorche, Alireza Mohammadkarim*, Majid Jadidi, Marjan Bahraminasab, HamidReza Sameni Pages 548-555
    Introduction

    Previous studies indicated that the low-level laser therapy has an effective role in modulation behavior of human osteosarcoma cells, which leads to change of cell proliferation, differentiation and adhesion. The aim of this study was to evaluate the effects of low-level laser therapy on the biophysical behavior of osteosarcomas based on the surface topographic mapping and fractal dimension analysis.

    Materials and Methods

    Human osteosarcoma MG-63 Cells were cultured in DMEM-F12 with 10% FBS and were exposed by laser beams after reaching to confluence of 80% in the fourth passage. The lasers with characteristics of 532nm with the power of 25mW, 650nm with powers of 3mW and 150mw and 780nm with the power of 70mW were implemented for irradiation within 8 minutes and cell proliferation was assessed 72h after exposure time. In the next step, cell size changes in three dimensions were evaluated by using surface topographic mapping with atomic force microscopy and confocal imaging and fractal dimension analysis was performed by using the processing of confocal images.

    Results

    The laser irradiation causes significant changes in proliferation, height, perimeter and area of osteosarcomas. Moreover, except 3mW laser, all of them create significant changes in fractal dimension compared with the non-irradiated cells.

    Conclusion

    Assessing the fractal dimension besides the evaluation of three-dimensional cell sizes can be considered as a reliable index for the prognosis of the osteosarcomas response to low-level laser therapy.

    Keywords: Low-Level Laser Therapy, Osteosarcoma, Surface Topography Mapping, Fractal
  • Zahra Bahreman*, Mohammad Yousefi, Mehdi Mogharnasi, Hossein Taherichadorneshin, Zahra Ebrahimabadi Pages 556-562
    Introduction

    The present study was designed to evaluate the pattern of lower limb muscle activity during the gait initiation in patients with multiple sclerosis (MS) compared with healthy individuals.

    Materials and Methods

    16 female MS patients and 16 age, weight, high and sex-matched healthy subjects were selected by simple non-random sampling participants. Subjects also underwent a thorough neurological examination to assess their disability using the Expanded Disability Status Scale (EDSS≤4.5). Surface electromyography of tibialis anterior, soleus, biceps femoris, gluteus medius, rectus femoris were recorded during gait initiation. The activity of muscles including recruitment order, reaction time, and root mean square (RMS) were processed and compared in two groups.

    Results

    In the patients group muscles had a significant delay (P<0.02) compared to healthy group. Examination of the RMS ratio of each muscle to the total muscles in the two groups showed that the soleus and gluteus medius muscles were significantly different between the two groups (P<0.05).

    Conclusion

    Surface electromyography activity showed that the recruitment order was the same in the healthy and multiple sclerosis patients. However, decreasing the share of soleus and gluteus medius muscle co-contraction relative to other selected lower limb muscles in the patients may be useful in examining muscle synergies at the gait initiation in future studies.

    Keywords: Electromyography, Multiple Sclerosis, Gait
  • Narjes Sadat Borghei, Aida Niazy*, Nasre Behnampour, Mehri Esfehani Pages 563-573
    Introduction

    Poor sleep quality is common during pregnancy, mindfulness based intervention may effect on mothers sleep quality. This study was done to determin the effect of group counseling based on mindfulness on sleep quality in nulliparous pregnant women.

    Materials and Methods

    In This clinical trial study, between 135 nulliparous pregnant women at 14-24 weeks, 29 women with poor sleep quality randomly assigned to intervention and control group. Intervention group attended weekly counseling sessions, for eight week, and the control group received only the usual prenatal care. The data collection tool were Pittsburgh sleep quality questionnaire and demographic information form. Intervention group, completed Pittsburgh sleep quality questionnaire at the beginning of intervention, after the end of the eighth session and one month after the end session and control group, at the beginning of study, 8 and 12 week after that, the questionnaire was completed.

    Results

    The results of study showed that although the average score of sleep quality in two groups before the intervention was not statistically significant difference, but after intervention, sleep quality improved in the intervention group (P<0.001), and in follow-up, this result remained relatively stable until one month after intervention (P<0.004).

    Conclusion

    It seems that group counseling mindfulness based on stress reduction can be used to improve the sleep quality of pregnant women to have better mental health during pregnancy.

    Keywords: Sleep, Sleep Hygiene, Mindfulness, Pregnancy, Counseling
  • Zahra Karimi, Shahram Molavynejad*, Simin Jahani, Mahbubeh Rashidi, Amal Saki Malehi Pages 574-581
    Introduction

    Patients undergoing mechanical ventilation cannot self-report pain because of intubation, altered levels of consciousness, and high doses of sedative agents. Therefore, inadequate pain management increases the duration of connection to the ventilator. The aim of this study was to evaluate the effect of pain control algorithm on pain intensity and duration of patientschr('39') connection to ventilator.

    Materials and Methods

    This clinical trial was conducted on 396 patients undergoing mechanical ventilation conveniently recruited from intensive care units of teaching hospitals affiliated to Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences (Ahvaz, Iran) from August 2017 to June 2016. Participants were allocated to the intervention (n=198) and control (n=198) groups through permuted block randomization. Block size was four. In the experimental group, pain intensity was measured daily for 10 days using pain behavioral instrument and pain relief was performed based on pain control algorithm. In addition, the two groups were examined daily by a researcher-made checklist for weaning criteria from the ventilator for 10 days.

    Results

    In the experimental group, pain intensity started to decrease from the first day of intervention (P<0.0001). The connection time to the ventilator was also reduced and this difference was statistically significant compared to the control group (P<0.0001).

    Conclusion

    The findings of this study showed that the use of pain control algorithm could lead to better pain management and reduce the duration of ventilator connection in patients admitted to intensive care units. However, to increase clinical utility and to achieve more targeted pain treatment, more focus on implement an algorithm and reassessment of patients’ pain is needed.

    Keywords: Pain, Pain Management, Intensive Care Units, Ventilator Weaning
  • Mahnaz Ghadimi Yari, Farshad Foroughi, Sima Hashemipour, Mohamadreza Rashidi Nooshabadi, MohammadHossein Ahmadi, Bahman Ahadi Nezhad, Hossein Khadem Haghighian* Pages 582-590
    Introduction

    The beneficial effects of polyphenols to improve glycemic status in patients with type 2 diabetes have been reported in scientific studies. The aim of this study was to investigate the effect of oral ellagic acid (EA) supplement on glycemic index and insulin resistance in type 2 diabetic patients.

    Materials and Methods

    In this double blind randomized clinical trial, 44 diabetic patients were selected, and were randomly assigned to the intervention group (22 subjects) and placebo (22 subjects) and received a capsule containing 180 mg of EA per day or placebo for 8 weeks, respectively. At the beginning and end of the study, demographic information, anthropometric indices, food intake and physical activity, biochemical factors of fasting and two-hour blood sugar, plasma insulin level, glycosylated hemoglobin percentage (HbA1c) and insulin resistance (IR) were measured.

    Results

    At the beginning and end of the study, there was no significant difference between the two groups in terms of anthropometric indices, food intake and physical activity (P>0.05). At the end of the study, receiving EA in the intervention group significantly reduced fasting and two-hour blood sugar means, plasma insulin levels, HbA1c percentage, and IR levels compared with placebo group (P<0.05).

    Conclusion

    EA supplementation can be helpful as a dietary antioxidant supplement in patients with type 2 diabetes by improving chronic side effects. This may be due to the antioxidant power of this polyphenol.

    Keywords: Ellagic Acid, Glycemic Index, Insulin Resistance, Type 2 Diabetes Mellitus
  • Mohajereh Allahbakhshi, Ali Ravari*, Tayebeh Mirzaei, Mohsen Mirzaei, Mojtaba Mirza Mohamadi Pages 591-598
    Introduction

    Pain is one of the common consequences of removing the arterial sheath. This study was performed to compare the effect of two methods of acupressure and ice pack on pain during arterial sheet removal in patients under angioplasty.

    Materials and Methods

    In this clinical trial, 90 patients were randomly assigned to three 30-member groups. In the ice bag group, an ice bag was placed on the right side of the patients’ femoral region for 15 min and then the sheath was removed. In the acupuncture group, the pressure was applied in the Heguchr('39')s point 20 min before the sheath removal. In the control group, only the nurse for 20 min. Visual analog scale touched the hand of patients (VAS) was used to measure the severity of pain.

    Results

    The mean pain score in the ice pack and acupressure groups was 1.6 ± 1.6 and 2.4 ± 1.4, respectively, and in the control group was 4.03 ± 1.27. After the arterial sheet was removed, there was a significant difference between the three groups in terms of pain score (P= 0.0001). However, despite the lower score of the pain in the ice bag group, it showed no significant difference with the acupuncture group (P= 0.065).

    Conclusion

    Both intervention methods were effective in pain control. In addition, patients did not complain of either applying the ice bag or acupuncture. Thus, both of them can be used for this purpose.

    Keywords: Angioplasty, Ice, Acupressure, Catheterization, Pain
  • Seyed Ramesh Kamallan, Khodayar Oshvand, Seyed Yaser Vafaei, Salman Khazaei, Hossein Ranjbar, Fateme Mohammadi* Pages 599-606
    Introduction

    Oral mucosa is one of the most debilitating complications of chemotherapy during the treatment period, which strongly affects the nutritional status of these patients. Therefore, this study aimed to evaluate the effect of sodium bicarbonate mouthwash on the prevention, incidence, and severity of oral mucosa in cancer patients undergoing chemotherapy in one oncology clinic affiliated to the University of Medical Sciences in western Iran from April 2019 to June 2020.

    Materials and Methods

    The present study was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design. In this study, patients with cancer undergoing chemotherapy were allocated to the intervention and control groups by the random block method. Patients in the intervention group mixed two times every 8 hours and 7.5 ccs of sodium bicarbonate mouthwash each time. The Scales were completed for patients.

    Results

    Findings showed that sodium bicarbonate mouthwash has been able to prevent the incidence of oral mucositis or reduce its severity of oral mucositis in patients undergoing chemotherapy that had no symptoms of oral mucositis at the beginning of the study. Therefore, there is not statistically significant difference in the objective evaluation score (F=4.21, P=0.74) and the subjective evaluation score (F=3.67, P=0.61) during the study in the sodium bicarbonate group. However, there was a statistically significant difference in the severity of oral mucositis in the objective and subjective assessment between the sodium bicarbonate group and placebo on follow-up days (P=0.01).

    Conclusion

    Sodium bicarbonate mouthwash maintains and promotes oral health by preventing the incidence and severity of oral mucositis in patients undergoing chemotherapy for three weeks. Therefore, the recommendation is to use sodium bicarbonate mouthwash as a therapeutic care measure in clinical settings at the beginning of chemotherapy for these patients.

    Keywords: Sodium Bicarbonate, Prevention, Oral Mucositis, Chemotherapy
  • Seyed Mohammad Khatami, Mohammad Rashidi*, MohammadReza Heidarian Pages 607-616
    Introduction

    Fatigue occurs during strenuous exercise in response to the accumulation of lactic acid in active muscles and blood.  The aim of this study was to compare two training methods (immersion in cold-water pond and yoga technique) on blood lactate during the return phase to the original state after a grueling exercise.

    Materials and Methods

    45 male soccer players were randomly divided into 3 equal groups and performed 15 minutes of recovery in cold-water immersion at 10 ° C and performing yoga techniques and passive rest (control) immediately after Cunningham intensive execise test. Blood lactate levels before, immediately, 5 minutes and 15 minutes after test in three the group was measured.

    Results

    A significant increase in blood lactate levels immediately after exercise compared to baseline levels was observed in all groups (P<0.05). Significant differences were observed in blood lactate levels at 5 and 15 minutes of recovery compared to baseline levels in the two groups than control group (P<0.05). A significant decrease in blood lactate after 5 minutes in the immersed group and 15 minutes in the yoga group was more than the other groups.

    Conclusion

    Both methods are able to return the levels of blood lactate to the original state. However, the highest reduction in blood lactate was found at 5 min after immersing in pond of cold water, and at 15 min after the yoga practice.

    Keywords: Lactic Acid, Ponds, Water, Yoga, Immersion, Recovery, Cold
  • Farid Gharibi, Jafar Jandaghi, Esmaeil Moshiri* Pages 617-626
    Introduction

    Accreditation is the most common approach in evaluating and improving health care performance due to its dramatic positive effects on improving performance areas such as quality and safety. Considering the development of a national accreditation model for primary health care, the present study was conducted to assess the performance of Aradan comprehensive health service centers (Semnan, Iran) based on the national accreditation model.

    Materials and Methods

    Four comprehensive health service centers in the Aradan district participated in this cross-sectional study during fall 1399. The research tool was a checklist consisting of 39 standards and 231 evaluation measures defined in twelve performance dimensions extracted from the national accreditation model to comprehensive health care centers. The study was conducted in two stages of self-assessment and external assessment after educating managers and staff of healthcare canters regarding the nature of accreditation, contents of the assessment tool and method of completing it. The performance level of healthcare centers was determined based on compliance of accreditation requirements, which is embedded in the used model. In this regards, the scores of 1, 0.5 and 0 were allocated to "full compliance", "partially compliance" and "no compliance" respectively; therefore, the level of compliance of embedded requirements from healthcare centers in each measure, standard and dimension were calculated as a percentage.

    Results

    The compliance rate of comprehensive health service centers with accreditation standards/measures in the “self-assessment” and “external evaluation” are 71.47 and 15.43 percent, respectively. The “community-centered services” dimension with a score of 93.75% and the “service delivery evaluation” dimension with a score of 0, had the highest and lowest performance levels in terms of compliance with accreditation standards in the self-assessment part; while in the external evaluation part, the “service continuity” dimension with 29.63% and the dimensions of “community-centered services”, “quality and safety of services” and “health systems research” with a score of 0, had the highest and lowest level of performance, respectively.

    Conclusion

    The performance of the centers, which took part in this study, has notable weaknesses, which emphasizes the need to design and implement promotional interventions with the participation of experts and process owners.

    Keywords: Primary health care, Comprehensive health care center, Performance, Accreditation
  • Afshin Moghadasi*, Gholamali Ghasemi, Maryam Abbsi Pages 627-635
    Introduction

    Sexual function and quality of life (QOL) are compromised in female with multiple sclerosis (MS). Recent studies emphasize on functional suspension training using body weight resistance against gravity. Therefore, the purpose of this study was to determine the effect of total body resistance exercise (TRX) on sexual function and QOL in patients with MS.

    Materials and Methods

    Among 93 female patients referred to Isfahan Multiple Sclerosis Society (IMSS) 34 females in the age range of 20 to 50 years with expanded disability status scale of 1-4 were selected as a statistical sample. The participants were intentionally selected into two of control (n=15) and experimental (n=19) groups. The experimental group received the TRX program for 8 weeks and the control group received their usual care.

    Results

    The results showed that there was a significant improvement in physical function (P=0.001), role limitations due to physical problems (P=0.001) and emotional (P=0.015), physical health (P=0.018), sexual function (P=0.018) and sexual satisfaction (P=0.040) of the experimental group compared to the control group. However, no significant differences were found n relation to pain (P=0.485), emotional well-being (P=0.468), energy (P=0.459), health perceptions (P=0.600), social function (P=0.116), cognitive function (P=0.896), concern about their health distress (P=0.118) and mental health (P=0.091), between the two groups.

    Conclusion

    TRX has the necessary components to improve the physical dimensions of quality of life and sexual function of patients with MS.

    Keywords: Multiple sclerosis, Sexual f Behavior, Quality of life, Resistance Training
  • Nahid Sarahian, MohammadTaghi Mohammadi*, Shima Shahyad, Mohsen Rezaei Pages 636-645
    Introduction

    The neuroprotective effect and pleiotropic functions of PPARα agonists (peroxisome proliferator activated receptor-alpha) such as fenofibrate and bezafibrate have been demonstrated by the previous studies. The current study evaluated the antiepileptic effects and neuroprotective functions of fenofibrate in pentylenetetrazole (PTZ)-induced kindling seizure in mice.

    Materials and Methods

    Adult male NMRI mice were randomly assigned into three groups (n=8): Control, untreated kindled mice and fenofibrate-treated kindled animals. Repeated intraperitoneal injections of PTZ (45 mg/kg) once every 48 hours were used to develop the kindling seizure for 21 days. Treated mice were administered orally fenofibrate at doses of 30 mg/kg/day. Plasma level of brain-derived neurotrophic factor (BDNF), brain level of malondialdehyde (MDA) and histopathological changes were evaluated at termination of the study.

    Results

    Fenofibrate administration considerably improved the seizure latency in treated kindled mice. Fenofibrate significantly (P<0.05) decreased plasma BDNF level in treated kindled mice (12.06±0.08 ng/mL) compared to PTZ group (13.43±0.20 ng/mL). Treatment with fenofibrate significantly (P<0.05) decreased MDA level of brain by 68% in treated kindled mice compared to PTZ group. In addition, fenofibrate improved the histopathological damages in treated kindled animals.

    Conclusion

    Fenofibrate ameliorated the plasma level of BDNF and brain level of MDA accompanied with the brain histopathological damages in kindling seizure in mice that might be associated to improving the seizure behaviors.

    Keywords: Fenofibrate, Status epilepticus, Neuroprotection, Brain-Derived Neurotrophic Factor, Malondialdehyde
  • Faezeh Abbasi Balochkhaneh, Somayeh Farhang Dehghan*, Abbas Haghparast, Noradin Gharari, Soheila Khodakarim Ardakani Pages 646-653
    Introduction

    The present study aimed to investigate the effect of co-exposure to heat stress as an environmental stressor and psychological stress on serum levels of testosterone in male rats.

    Materials and Methods

    This study was performed on 40 healthy adult male Wistar rats during a period of 40 days. The rats were evenly and randomly divided into three exposure groups and one control group. The rats in the heat stress group were exposed to 36 ° C and 20% humidity. The rats in psychological stress group was daily exposed to three types of stress: strobe light, cage tilt, and noise. The rats in co-exposure group also experienced both types of heat and psychological stresses.  Then, the level of testosterone was measured in all groups.

    Results

    The results showed that the co-exposure group (4.20 ng/ml ±1.15) had lower hormone levels than the two exposure groups that were separately exposed to heat stress (4.35 ng/ml ± 1.15) and psychological stress (4.98 ng/ml ±1.51); while the level of hormone in the control group was 5.41 ng/ml ± 1.69 (P>0.05). The results of univariate analysis showed that the co-exposure group had the highest difference in hormone levels compared to the control group and the largest effect size.

    Conclusion

    In general, heat and psychological stress can each affect the level of testosterone as one of the components of reproduction system. However, co-exposure to these two types of stressors may lead to more severe effects on the testosterone level.

    Keywords: Heat Stress Disorders, Physiological Stress, Testosterone, Rats
  • Shaghayegh Modaberi*, Mehdi Shahbazi, Nasser Naghdi, Fazlollah Bagherzadeh Pages 654-664
    Introduction

    Striatum is the major input site of the basal ganglia.  Lesion of striatum caused motor and cognitive impairments. Recent evidence has suggested that physical activity can improve cognitive and learning disorders caused by brain damage.  The present study examined the effect of bilateral microinjections of ibotenic acid in neostriatum of the BG and forced treadmill exercise on anthropometric characteristics and learning and spatial memory of male rats.

    Materials and Methods

    48 male Wistar rats were randomly divided into six groups: Control, Sham-lesioned, Lesioned, Exercise, Exercise + Sham-lesioned and Exercise + lesioned. Lesion was made by bilateral microinjection of ibotenic acid into neostriatum. The exercise groups were subjected to a protocol of running on a treadmill for four weeks

    Results

    Findings showed that ibotonic acid microinjection significantly decreased learning and spatial memory (P<0.05). Forced treadmill exercise could get better learning and spatial memory, but it could not significantly improve learning and spatial memory impairment induced by ibotenic acid injection in striatum. On the other hand, four weeks forced treadmill exercise enhanced anthropometric characteristics in lesion group (P = 0.03).

    Conclusion

    The present results suggest that striatum had a main role on learning and spatial memory, while four forced treadmill exercise could not improve spatial learning and memory impairment induced by ibotenic acid injection in striatum.

    Keywords: Anthropometry, Exercise, Basal Ganglia, Learning, Spatial Memory, Rats
  • Jamal Bahramsari, Majid Kazemi*, Azade Nasrollah Nezahad, Tabandeh Sadeghi Pages 665-671
    Introduction

    One of the most common complications of peripheral vascular catheter is phlebitis. According to the anti-inflammatory role of Rosemary, this study aimed to determine the effect of rosemary ointment on the phlebitis and infections caused by peripheral vascular catheter in children admitted to the pediatric ward.

    Materials and Methods

    This double-blind clinical trial study was conducted on 96 children admitted at pediatric ward of Ganjavian Hospital in Dezful, Iran in 2017. Children were randomly divided into intervention and control groups using permuted block randomization. In the intervention group, 0.5 cc of rosemary ointment was used and in the control group Eucerin ointment was used in the distal IV cannula site. IV cannula site was monitored for every 12 hours for up to 72 hours for control phlebitis and every 24 hours was cleaned and re-ointment was used. If the phlebitis was detected, the IV cannula was isolated sterilized and sent to the laboratory for culture.

    Results

    Catheter survival time in the intervention group was 9.98 hours higher than the control group (P=0.027) and the incidence of phlebitis in the control group (37.5%) was higher than the intervention group (18.8%) (P=0.034). There was no significant difference in the catheter cannulation in the culture medium between the two groups (P=0.213).

    Conclusion

    Local application of rosemary ointment can reduce the incidence of phlebitis due to intravenous catheter in children, therefore, it is recommended as a substitute for reducing phlebitis.

    Keywords: Rosemary, Ointments, Peripheral Catheterization, Phlebitis, Infection, Child