فهرست مطالب

علوم غذایی و تغذیه - سال هجدهم شماره 4 (پاییز 1400)

مجله علوم غذایی و تغذیه
سال هجدهم شماره 4 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فخرالدین صالحی*، محمدامین اسدنهال صفحات 5-16
    مقدمه
    محصولات غذایی سرخ شده با توجه به ویژگی های منحصربه فرد مانند رنگ، بو، طعم و بافت مطلوب بسیار مورد توجه می باشند. کنترل شرایط سرخ کردن و استفاده از پوشش های هیدروکلوییدی خوراکی (صمغ ها) یکی از روش های مناسب برای کاهش جذب روغن، حفظ رطوبت و بهبود خصوصیات ظاهری مواد غذایی سرخ شده است.مواد و روش ها: در این پژوهش از غلظت های مختلف صمغ دانه ریحان (0/0، 0.5، 1 و 1.5 درصد وزنی/وزنی) جهت پوشش دهی برش های بادمجان هنگام سرخ شدن عمیق در دماهای 150، 175 و 200 درجه سلسیوس استفاده گردید و رابطه بین پارامترهای فرآیند و خصوصیات محصول نهایی به روش الگوریتم ژنتیک- شبکه عصبی مصنوعی مدل سازی گردید.یافته ها: نتایج این پژوهش نشان داد که پوشش دهی با صمغ دانه ریحان باعث کاهش جذب روغن محصول نهایی شد. پیش تیمار پوشش دهی باعث حفظ رطوبت محصول نهایی شد و رطوبت نمونه پوشش داده شده با 5/1 درصد صمغ از سایر نمونه ها بیشتر بود (64.05%). این فرآیند توسط روش الگوریتم ژنتیک- شبکه عصبی مصنوعی با 2 ورودی شامل غلظت صمغ دانه ریحان و دمای سرخ کن و 5 خروجی شامل درصد روغن، مقدار رطوبت و سه شاخص اصلی رنگی (زردی (b*)، قرمزی (a*) و روشنایی (L*)) مدل سازی شد. نتایج مدل سازی نشان داد شبکه ای با تعداد 4 نرون در یک لایه پنهان و با استفاده از تابع فعال سازی تانژانت هیپربولیک می تواند خصوصیات فیزیکوشیمیایی برش های سرخ شده بادمجان را پیش بینی نماید.نتیجه گیری: پوشش حاوی 1.5 درصد صمغ دانه ریحان باعث حفظ رطوبت و کاهش جذب روغن توسط نمونه های سرخ شده گردید و این پوشش به عنوان پوشش خوراکی مناسب برای پوشش دهی برش های بادمجان قبل از فرآیند سرخ کردن، توصیه می شود. نتایج آزمون آنالیز حساسیت نشان داد که تغییر غلظت صمغ دانه ریحان بیشترین تاثیر را بر شاخص روشنایی و سپس بر روی مقدار روغن برش های بادمجان سرخ شده دارد. همچنین تغییر دمای سرخ کن نیز بیشترین تاثیر را بر شاخص روشنایی نمونه های سرخ شده داشت.
    کلیدواژگان: الگوریتم ژنتیک، تابع تانژانت هیپربولیک، جذب روغن، شاخص روشنایی، شبکه عصبی مصنوعی
  • بهاره مقیمی، مریم قبادی دانا*، رضا شاپوری صفحات 17-36
    مقدمه
    لاکتوباسیلوس ها یکی از اعضا خانواده باکتری های اسیدلاکتیک (LAB)و از متداول ترین انواع باکتری هایی هستند که به عنوان کشت آغازگر و پروبیوتیک در تولید انواع فرآورده های لبنی صنعتی و سنتی مورد استفاده قرار می گیرند. با توجه به اینکه لاکتوباسیلوس ها به صورت بالقوه می توانند در انتقال مقاومت به آنتی بیوتیک به باکتری های ساکن دستگاه گوارش یا باکتری های بیماری زا نقش داشته باشند.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش پس از جداسازی لاکتوباسیلوس ها از نمونه های ماست سنتی و صنعتی، دوغ سنتی و دوغ پاستوریزه صنعتی، مقاومت به آنتی بیوتیک های پنی سیلین، آمپی سیلین، تتراسایکلین، اریترومایسین، جنتامایسین، استرپتومایسین، ونکومایسین، نالیدیکسیک اسید، سیپروفلوکساسین، تری متوپریم سولفامتوکسازول و کانامایسین، ریفامپین و کلرامفنیکل در ایزوله ها با استفاده از روش دیسک دیفیوژن مورد بررسی و مقایسه قرارگرفته است.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان می دهد که در میان 24 لاکتوباسیلوس جداسازی شده فرآورده های لبنی سنتی، مقاومت به ونکومایسین (8/45%) و در لاکتوباسیلوس های جداسازی شده از 17 نمونه ماست صنعتی مقاومت به ونکومایسین (59%) و بیشترین میزان را دارا بود. در نمونه های جداسازی شده از دوغ سنتی مقاومت به ونکومایسین 40% و دوغ صنعتی (50%) در بین ایزوله ها بیشترین فراوانی را داشت. مقایسه قطر هاله های اندازه گیری شده در لاکتوباسیلوس های جداسازی شده از ماست سنتی به جز در مورد آنتی بیوتیک های پنی سیلین و ریفامپین تفاوت معنی داری نشان نمی دهد، هم چنین در ایزوله های دوغ سنتی قطر هاله های اندازه گیری شده به جز در آنتی بیوتیک سیپروفلوکساسین تفاوت معنی داری ندارند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمدهکه مقاومت به آنتی بیوتیک هم در لاکتوباسیلوس های جداسازی شده فرآورده های لبنی سنتی و صنعتی مشاهده گردید به نظر می رسد که نیاز به توجه و بررسی میزان مقاومت به آنتی بیوتیک در کشت های آغازگر مورد استفاده در تولید فراورده های غذایی و ایجاد استاندارد مدون در این زمینه وجود دارد تا به این ترتیب از انتشار مقاومت به آنتی بیوتیک و تبعات زیان بار ناشی از آن جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: آغازگر، فرآورده های لبنی، لاکتوباسیلوس، مقاومت به آنتی بیوتیک
  • وحیده محرابی، مهرداد قوامی*، مریم قراچورلو صفحات 37-52
    مقدمه

    شکلات یکی از پرمصرف ترین تنقلات در جهان است. در این مطالعه کیفیت شکلات سفید و فرآیند قهوه ای شدن و ویژگی های فیزیکوشیمیایی این محصول مورد بررسی قرار گرفته است.

    مواد و روش ها

    اثر امولسیفایرهای متداول مانند لسیتین با دوزهای مختلف و امولسیفایر YN (آمونیوم فسفاتیدها) در انواع مختلف در شکلات سفید مقایسه و ارزیابی شد. نمونه ها تحت تجزیه و تحلیل شیمیایی مربوط به محتوای کل چربی، خاکستر نامحلول در اسید، اسیدیته و اندیس صابونی، ترکیب اسیدهای چرب، آزمایش پایداری اکسیداتیو و تجزیه و تحلیل حسی با توجه به استاندارد ملی قرار گرفتند.

    یافته ها

    استفاده از غلظت های مختلف لسیتین تجاری تاثیر معنی داری بر ویژگی های کیفی شکلات سفید نداشت، در حالی که استفاده از مقادیر 4/0 و 5/0 از امولسیفایر YN در زمان تولید و 90 روز پس از تولید پایداری و کیفیت رنگ را بطور قابل توجهی افزایش داد. شاخص رنگ زرد (b*) در شکلات سفید حاوی امولسیفایر YN به میزان قابل توجهی کاهش یافت، شاخص روشنایی (L*) در مقایسه با شاهد به طور مطلوبی افزایش یافت و کیفیت پس از تولید حفظ شد.

    نتیجه گیری

    استفاده از امولسیفایر YN ویژگی های کیفی شکلات سفید را بهبود بخشیده و خاصیت سینرژیستی و پایداری اکسیداتیو محصول را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: آمونیوم فسفاتید (YN)، بهبود کیفیت بافت، بهبود کیفیت رنگ، خاصیت سینرژیستی، شکلات سفید، لستین تجاری
  • پریسا سلامی، نرگس مورکی*، مسعود هنرور صفحات 53-70
    مقدمه
    تهیه ماریناد همراه با کاربرد عصاره های فعال گیاهی یکی از قدیمی ترین روش های نگهداری برای انواع گوشت آبزیان می باشد. در این تحقیق امکان استخراج عصاره برگ خندل به روش مایکروویوو کاربرد آن در فیله ماریناد فیل ماهی با تاکید بر ترکیبات ضداکسیداسیونی برای افزایش ماندگاری بررسی شده است.مواد و روش ها: بهینه سازی عصاره گیری از برگ خندل با ماکروویوو با در نظر گرفتن نوع حلال (آب، اتانول، متانول)، نسبت حلال (cc5/15-5)، زمان(10-30min) و قدرت (W270-90) به روش سطح پاسخ و کاربرد عصاره بهینه باتوجه به محتوی کل ترکیبات فنلی و توان مهار رادیکال های آزاد DPPH برای تهیه ماریناد در قالب چهار گروه آزمایشی شاهد، و تیمارهای حاوی (T1)10،(T2) 20، و (T3) 30% عصاره و  نگهداری طی 20 روز در یخچال و بررسی تغییرات ویژگی های فیزیکی، شیمیایی و حسی  با استفاده از تحلیل واریانس یک طرفه و خی دو صورت گرفت.یافته ها: عصاره بهینه با حلال آب درمدت 30 دقیقه، قدرت 90 وات و نسبت نمونه به حلال 5 به دست آمد. با کاربرد عصاره حاصله در گروه های آزمایشی مشخص شد تیوباربیتوریک اسید در T2 در مقایسه با سایر گروه ها به طور معنی داری کمتر بود و هچنین در مورد میزان کل بازهای نیتروژنه فرار این تیمار و سپس T3 کمترین مقدار را نشان دادند(P<0.05). از نظر فعالیت آبی بیشترین میزان در گروه T2 در دو روز صفر و دهم مشاهده شد. بیشترین ظرفیت نگهداری آب مربوط به نمونه شاهد روز صفر که در طی نگهداری کاهش پیدا کرد(P>0.05). فاکتورهای سفتی بافت، رنگ، وضعیت ظاهری و بو در نمونه های ماریناد و شاهد در طول زمان فاقد اختلاف آماری معنی داری بودند، فاکتورهای طعم و حس دهانی در بین نمونه ها دارای اختلاف معنی داری بودند. از نظر بررسی بافت به دلیل مرینیت شدن زیاد، نمونه ها نرم وآبکی و امتیاز پایین (2) لحاظ گردید. بررسی مزه اسیدی -نمکی نشان داد که نمونه های ماریناد دارای امتیاز 8 (بسیاراسیدی-نمکی) بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل نشان داد تیمار حاوی20 درصد عصاره به عنوان بهترین تیمار در کنترل فساد شیمیایی و نگهداری ماریناد شناسایی شد.
    کلیدواژگان: خندل (Eruca sativa)، فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره، فیل ماهی(Huso huso)، ماریناد، ماکروویوو
  • بنفشه حجازی، مریم میزانی*، مژگان محمدزاده صفحات 71-80
    مقدمه

    در این پژوهش راهکارهایی از طریق تغییر فرمولاسیون و استفاده از شیوه مناسب بسته بندی بصورت تلفیقی جهت مقابله با ضایعات این نوع نان بررسی شد.

    مواد و روش ها

    اثرعوامل ضد بیاتی طبیعی (پودر گندم جوانه زده،  گوار، کاپا کاراگینان)در مقادیر 0تا 3/0 درصد و ترکیبات ضد میکروبی(عصاره زیره سیاه و  اسید پروپیونیک )، همراه با بسته بندی کیسه ای پلی پروپیلنی بر ماندگاری نان لواش صنعتی بررسی گردیده است. خواص فیزیکوشیمیایی آرد و خواص ریولوژیکی خمیر تولید شده در شانزده نوع فرمولاسیون مختلف مورد آزمون قرارگرفت . تیمارهای بهینه به روش آماری تعیین گردیدو همراه با نمونه شاهد ، به روش صنعتی تولید و پخت و سپس یکبار همراه با مخلوط عصاره زیره سیاه واسید پروپیونیک یکبار بدون آن بسته بندی شد. ویژگی های میکروبی،  بافتی  و ‏حسی نمونه ها در طی نگه داری در دمای محیط در فواصل زمانی صفر، 10 و 20 روز پس از تولید آنالیز شد. 

    یافته ها

    فعالیت آلفا آمیلازی آرد اولیه کم بوده و با افزودن 3/0% پودر گندم جوانه زده به حد مناسب برای تولید نان لواش صنعتی رسید. باآنالیز شش ویژگی ریولوژیکی خمیر(میزان جذب آب، زمان گسترش ، قابلیت کشسانی، حداکثر مقاومت کشش و ژلاتینه شدن) فرمولاسیون دو تیمار بهینه تعیین گردید. براساس نتایج آنالیز میکسولب ، یک تیمار با فاکتور بازگشت کوچکترانتخاب شد.نتایج آنالیزمیکروبی ،بافتی حسی اثر هم افزایی پودر جوانه گندم و کاراگینان را در تیمار بهینه نشان داد.  بهترین فرمولاسیون با مدت ماندگاری بیش از 10 روز شامل (% 208/0) پودر گندم جوانه زده ، (%037/0) گوار و (% 055/0) کاپا کاراگینان همراه با  عصاره زیره سیاه و اسید پروپیونیک انتخاب شد.

    نتیجه گیری: 

    بهره گیری تلفیقی از فرموله کردن مواد اولیه نان لواش و شیوه مناسب بسته بندی آن در جهت کاهش میزان ضایعات زیاد این نوع نان موفق می باشد.

    کلیدواژگان: بسته بندی پلی پروپیلنی، بیاتی، پودر گندم جوانه زده، کاپا کاراگینان، نان لواش صنعتی
  • بهاره کریمیان سیچانی، محمد فاضل* صفحات 81-94
    مقدمه
    پوشش دهی با پروتئین ها و صمغ ها راهکاری برای کاهش میزان جذب روغن در غذاهای سرخ شده می باشد. هدف از این پژوهش ارزیابی اثر دما و زمان سرخ کردن و غلظت های مختلف صمغ فارسی و کنسانتره پروتئین آب پنیر بر برخی ویژگی های فیزیکوشیمیایی گوشت بوقلمون سرخ شده می باشد.
    مواد و روش ها
    ویژگی فیزیکوشیمیایی گوشت بوقلمون پوشش داده شده با غلظت های مختلف صمغ فارسی (1 و 2%) و کنسانتره پروتئین آب پنیر (5 و 10%) پس از سرخ کردن به مدت 5، 7 و 9  دقیقه در دمای 140 و 160 درجه سانتی گراد در 3 تکرار طبق استاندارد ملی بررسی شد.
    یافته ها
    افزایش دمای سرخ کردن سبب افزایش میزان افت وزن، چربی، سفتی، شاخص a* و کاهش میزان رطوبت و شاخص های L* و b* گردید (05/0p<). همچنین با افزایش غلظت صمغ فارسی، کاهش میزان افت وزن و افزایش میزان رطوبت و سفتی بافت در نمونه مشاهده شد (05/0p<). افزایش غلظت صمغ فارسی تاثیر معنی داری بر میزان چربی و شاخص های رنگ نمونه نداشت. افزایش غلظت کنسانتره پروتئین آب پنیر نیز سبب کاهش افت وزن و چربی در نمونه و افزایش شاخص a* و b* شد (05/0p<) ولی بر میزان رطوبت، سفتی بافت و شاخص L* تاثیر معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    پوشش دهی با صمغ فارسی و پروتئین آب پنیر اثر قابل توجهی بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی محصول سرخ شده دارد.
    کلیدواژگان: افت رطوبت، جذب روغن، سرخ کردن، صمغ فارسی، کنسانتره پروتئین آب پنیر، گوشت بوقلمون، ویژگی های بافتی
  • لیلا ناطقی* صفحات 95-114
    مقدمه
    ژل آلویه و را کاربردهای فراوانی در صنایع دارویی و غذایی دارد. برگ گیاه آلویه ورا که دارای مواد با ارزشی مانند پکتین است هنگام استحصال ژل از گیاه آلویه ورا بعنوان فرآورده جانبی دور ریخته می شود. استخراج پکتین از محصولات جانبی گیاه آلویه ورا، می تواند هم از جنبه اقتصادی و هم زیست محیطی سودمند باشد.مواد و روش ها: در این تحقیق تاثیر دما (35، 65 و 95)، زمان (40، 120 و 200) و pH (1، 2 و3)، بر میزان بازدهی، درصد گالاکتورونیک اسید و درجه استریفیکاسیون و پایداری امولسیون پکتین استخراج شده از برگ گیاه آلویه ورا و بهینه سازی شرایط استخراج مورد بررسی قرار گرفت. جهت بررسی خصوصیات فیزیکوشیمیایی پکتین بدست آمده آزمون های پایداری امولسیون و FT-IR انجام گردید.یافته ها: مطابق با نتایج، بالاترین بازدهی استخراج از برگ آلویه ورا، 9/6 درصد در دمای 95 درجه سانتی گراد، زمان 120 دقیقه و pH 1 مشاهده گردید. بالاترین میزان درصد گالاکتورونیک اسید پکتین استخراجی از برگ آلویه ورا، 48/78 درصد در شرایط دمای 65 درجه سانتی گراد، زمان 200 دقیقه و pH 1 مشاهده گردید. بالاترین درجه استریفیکاسیون پکتین از برگ آلویه ورا، 410/53 درصد در شرایط دمای 35 درجه سانتی گراد، زمان 120 دقیقه و pH برابر 00/3 بود. بیشترین پایداری امولسیون پکتین حاصل از برگ آلویه ورا در دمای 4 درجه سانتی گراد در روز اول تولید، به مراتب بیشتر از دمای 23 درجه سانتی گراد بوده است. نتایج FT-IR نیز نشان داد که جذب قوی در ناحیه 1- cm3200-3500 در نمونه پکتین استخراج شده مربوط به لرزش داخل و خارج سلولی باند هیدروژنی در پلیمر گالاکتورونیک اسید بوده است. پکتین استخراج شده از برگ آلویه ورا با وزن مولکولی 127 کیلودالتون پس از 30 روز نگهداری در دمای 4 و 23 درجه سانتی گراد به ترتیب دارای پایداری امولسیفایری 75 و 63 درصد بود.نتیجه گیری: نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد می توان پکتین استخراج شده از ضایعات برگ گیاه آلویه ورا را به عنوان یک منبع پکتین قابل عرضه به بازار معرفی نمود.
    کلیدواژگان: استخراج پکتین، برگ آلوئه ورا، درجه استریفیکاسیون (DE)، گالاکتورونیک اسید
  • مهسا نیکخواه، ژاله خوشخو*، سید ابراهیم حسینی، پیمان مهستی، افشین آخوندزاده صفحات 115-125
    مقدمه

    پسته وحشی (بنه) به عنوان یکی از منابع گیاهی غنی از ترکیبات فنلی و توکوفرول، دارای اثرات آنتی اکسیدانی، درمانی و ضدمیکروبی قابل توجهی است. پوشش دهی به عنوان روش موثر برای بهبود پایداری و جلوگیری از طعم نامطلوب ترکیبات فنلی می تواند مورد استفاده قرار گیرد، بنابراین در این پژوهش تاثیر میکرولیپوزوم های حاوی ترکیبات فنلی و توکوفرولی روغن مغز بنه، بر پایداری اکسایشی کره مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    لیپوزوم ها با استفاده از غلظت های لسیتین به کلسترول (60-0، 50-10، 40-20 و 30-30) تهیه شدند. به منظور تعیین خواص کاربردی میکرولیپوزوم ها آزمون های تعیین اندازه ذرات، پایداری فیزیکی، پتانسیل زتا و فعالیت آنتی اکسیدانی بررسی گردید، سپس براساس نتایج، فرمولاسیون بهینه (تیمار M3) میکرولیپوزوم در غلظت های 100، 200 و 400 میلی گرم به هزار گرم خامه اضافه شدند و  با آنتی اکسیدان  BHTتوسط شاخص های عدد پراکسید، عدد اسیدی و پایداری اکسایشی به منظور بررسی پایداری کره طی دوره 120 روزه نگهداری مورد بررسی قرار گرفتند. کلیه آزمایشات در قالب طرح  کاملا تصادفی انجام شدند و  میانگین ها توسط نرم افزار  MStatC  و براساس آزمون دانکن در سطح 5 % مقایسه گردید.

    یافته ها

    اندازه ذرات لیپوزوم ها در محدوده μm 4-9  بود. افزودن کلسترول اثر معنی داری بر اندازه ذرات داشت. افزودن کلسترول پتانسیل زتا نمونه ها را افزایش داد. در کل غلظت 40 به 20 میلی گرم لسیتین به کلسترول به عنوان غلظت بهینه در تولید میکرولیپوزوم ها شناخته شد و از آن در پایداری اکسایشی کره استفاده گردید. نتایج نشان داد که تیمارN400 (نمونه حاوی 400 میلی گرم میکرولیپوزوم حاوی ترکیبات فنلی و توکوفرولی روغن مغز بنه) بیشترین پایداری را دارا بود.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد، با استفاده از ترکیبات فنلی و توکوفرولی روغن مغز بنه و ریزپوشانی آن ها به صورت میکرولیپوزوم می توان از آن در جلوگیری از فساد شیمیایی و افزایش ماندگاری و ویژگی های فراسودمند خامه و کره مشتق شده از آن بهره برد و گام مثبتی در جهت تولید محصولات عملگرا و ارتقاء سلامتی مصرف کنندگان برداشت.

    کلیدواژگان: پایداری، ترکیبات فنلی، توکوفرول ها، روغن مغز بنه، کره، میکرولیپوزوم
  • فرشته نعمت الهی*، فریده طاهری کنجینی، فریبا زمانی هرگلانی صفحات 127-134
    مقدمه

    سنتز نانو ذرات اکسید روی به دلیل کاربردهای فراوان در  صنعت بسته بندی، حفظ سلامت  مواد غذایی و بعنوان  مواد افزودنی مجاز در خوراکی ها وافزایش ماندگاری آنها بسیار ارزشمند است.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق سنتز سبز نانوذرات روی اکسید با استفاده از روی استات دی هیدرات و عصاره گل همیشه بهار به عنوان عامل احیا کننده و پایدارکننده انجام شد. خواص آنتی اکسیدانی عصاره گل همیشه بهار از نظر مقدار فنول وفلاونویید بررسی گردید. اسید گالیک به عنوان استاندارد برای رسم منحنی کالیبراسیون مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    مقدار ترکیبات فنولی کل عصاره آبی گل همیشه بهار برابر با 303 میلی گرم گالیک اسید در گرم عصاره  گزارش شد.  قدرت آنتی اکسیدانی این عصاره  توسط سنجش مهار رادیکال آزاد  2،2 - دی فنیل- 1-پیکریل هیدرازیل (DPPH)  ارزیابی گردید. نانوذرات حاصله با استفاده از روش های مختلف از قبیل طیف سنجی مادون قرمز تبدیل فوریه (FTIR)، پراش پرتو ایکس و تصاویر میکروسکوپی الکترون روبشی (SEM) مشخصه یابی شدند.

    نتیجه گیری

    اندازه نانوذرات توسط  عصاره گل همیشه بهار 8 الی  22 نانومتر به دست آمد. قطر متوسط نانوذرات  سنتز شده بدون استفاده از عصاره گیاه بعنوان پایدارکننده، بزرگتر بوده و بیشتر از 18 نانومتر گزارش گردید. همچنین کلوخگی و انباشتگی بیشتری نیز در میان این نانوذرات مشاهده شد. عصاره گل همیشه بهار پتانسیل خوبی جهت سنتز سبز نانوذرات از خود  نشان داد.

    کلیدواژگان: اکسید روی، عصاره، فعالیت آنتی اکسیدانی، گل همیشه بهار، نانوذره
  • مینا داراب، شهلا شهریاری*، حمید مظفری صفحات 135-149
    مقدمه
    افزایش ماندگاری، کنترل عوامل فساد و حفظ کیفیت جوانه گندم در طول مدت نگهداری با استفاده از یک بسته بندی مناسب امکان پذیر می باشد. یکی از فناوری های نوینکه امروزه برای نگهداری مواد غذایی مورد توجه محققین قرار گرفته است، استفاده از بسته بندی هایی برپایه نانو ذرات می باشد.مواد و روش ها: در این تحقیق، ابتدا فیلمهای بر پایه نانو ذرات نقره تهیه شد و برخی ویژگی های فیلم های شامل نفوذ بخار آب، ضخامت و مورفولوژی سطحی آنها با استفاده از میکروسکوپ الکترونی مورد ارزیابی قرار گرفت. ماندگاری، برخی ویژگی های شیمیایی و میکروبی جوانه گندم در بسته های پلی اتیلنی اصلاح شده با نانو ذرات نقره بررسی گردید. جوانه های گندم درسه نوع پوشش پلی اتیلنی حاوی 3 و 5 درصد وزنی نانو ذرات نقره و همچنین بسته بندی پلی اتیلن خالص (نمونه شاهد) بسته بندی شد، و در 3 دمای مختلف (2، 4، 6) درجه سانتی گراد و در 3 زمان نگهداری مختلف (0، 5، 10) روز مورد ارزیابی قرار گرفت.یافته ها: نتایج نشان داد که دما ، زمان نگهداری و غلظت نانو نقره در بسته بندی پلی اتیلن تاثیر معنی داری بر رطوبت ،pH و فعالیت آنزیمی جوانه گندم دارد. همچنین ماندگاری جوانه گندم  با افزایش غلظت نانو نقره از 3% به 5% و با کاهش دما از 6 درجه سانتی گراد به 2 درجه سانتیگراد تا ده روز افزایش می یابد. بسته های دارای نانو ذرات توانستند به طور معنی داری (P<0.05)  رشد کپک را در جوانه گندم کاهش دهند.نتیجه گیری: بر اساس نتایج بدست آمده استفاده از فیلمهای برپایه نانوذرات نقره باعث افزایش ماندگاری جوانه گندم می شود.  جوانه گندم در بسته بندی با 5٪ نانوذرات نقره در دمای دو درجه سانتی گراد بیشترین ماندگاری را داشت و به عنوان نمونه منتخب تعیین شد.
    کلیدواژگان: بسته بندی، پلی اتیلن، جوانه گندم، ماندگاری، نانو ذره نقره
|
  • F. Salehi *, M. A. Asadnahal Pages 5-16
    Introduction
    Fried food products are very popular due to their unique characteristics such as color, smell, taste and desirable texture. Controlling frying conditions and using edible hydrocolloid coatings (gums) is one of the best methods to reduce the oil uptake, moisture retention, and improving the appearance properties of fried foods.
    Materials and Methods
    In this study, different concentrations of basil seed gum (0.0, 0.5, 1 and 1.5% w/w) were used to coat the eggplant slices during deep-frying at 150, 175 and 200°C and the relationship between process parameters and the quality of final product were modeled by genetic algorithm-artificial neural network method.
    Results
    The results of this study showed that coating with basil seed gum reduced the oil uptake of the final product. Coating pretreatment maintained the final product moisture and moisture content of the sample coated with 1.5% gum was higher than the other samples (64.05%). This process was modeled by genetic algorithm-artificial neural network method with 2 inputs that included basil seed gum concentration and frying temperature and 5 outputs that included oil percentage, moisture content, and three main color indexes (yellowness(b*), redness (a*), and lightness (L*)). The results of modeling showed that a network with 4 neurons in a hidden layer and using the hyperbolic tangent activation function can predict the physicochemical properties of fried eggplant slices.
    Conclusion
    The coating containing 1.5% of basil seed gum retained moisture content and reduced oil absorption by the fried samples, and this coating is recommended as a suitable edible coating for coating of eggplant slices before the frying process. Sensitivity analysis results showed that the changes in the concentration of basil seed gum had the highest effect on the lightness index and then on the oil content of fried eggplant slices. The change of frying temperature also had the highest effect on the lightness index of fried samples.
    Keywords: Artificial Neural Network, Genetic algorithm, Hyperbolic Tangent Function, Lightness Index, Oil Uptake
  • B. Moghimi, M. Ghobadi Dana *, R. Shapouri Pages 17-36
    Introduction
    Lactobacilli are a member of the Lactic Acid Bacteria (LAB) family that are used as starter culture in the production of industrial and traditional dairy products. Lactobacilli could potentially play an important role in the transition of antibiotic resistance to gastrointestinal bacteria or pathogenic bacteria.
    Materials and Methods
    In this study, Lactobacilli were isolated from traditional yogurts, yogurt drinks and industrial yogurts and yogurt drinks and the antibiotic resistance to  13 antibiotic including: Penicillin, Ampicillin, Tetracycline, Erythromycin, Gentamicin, Streptomycin, Vancomycin, Nalidixic acid, Trimethoprim Sulfamethoxazole, Kanamycin, Rifampin, Ciprofloxacin, and Chloramphenicol have been investigated and the results were compared.
    Results
    According to the results, vancomycin resistance was the most prevalent phenotype in traditional yogurt (45.8%) and yogurt drink (40%) and in industrial yogurt (59%) and yogurt drink (50%) respectively. Except in the case of Penicillin and rifampin there was no significant difference between the resistances of Lactobacilli isolated from industrial yogurt to other studied antibiotics in this study are compared to the resistance of Lactobacillus isolated from traditional yogurt. Ciprofloxacin resistance in Lactobacilli isolated from industrial yogurt drink is significantly higher than the resistance of Lactobacilli isolated from traditional yogurt drink and there was no significant difference between the resistances to the other studied antibiotics inLactobacillus isolated from industrial and traditional yogurt drink.
    Conclusion
    Antibiotic resistance was observed in Lactobacilli isolates of traditional and industrial samples. It seems that there is a need to pay attention to the antibiotic resistance in starter cultures used in the food industries in order to prevent the spread of antibiotic resistance.
    Keywords: Antibiotic resistance, Dairy products, Lactobacillus, Starter Culture
  • V. Mehrabi, M. Ghavami *, M. Gharachorloo Pages 37-52
    Introduction

    Chocolate is one of the most consumed snacks in the world. In this study the quality of white chocolate namely browning process as well as physicochemical characteristics of this product are evaluated.

    Materials and Methods

    The effect of conventional emulsifiers such as lecithin with different intakes and emulsifier YN (ammonium phosphatides) at different concentrations were compared and evaluated in white chocolate. The samples were subjected to chemical analysis concerned with total fat content, acid insoluble ash, acidity iodine and saponification value, fatty acid composition, oxidative stability test (Rancimat) and sensory analysis according to the national standard.

    Results

    The application of different concentrations of commercial lecithin did not have a significant effect on the qualitative characteristics of white chocolate, while the use of 0.4 and 0.5 % emulsifier YN at the time of production and 90 days after production improved the stability, quality of color and texture considerably. The yellow color index (b*) in white chocolate containing emulsifier YN was reduced significantly white the brightness index (L*) was increased favorably as compared to the control and the quality was maintained after production.

    Conclusion

    The application of emulsifier YN improved the qualitative characteristics of white Chocolate and exhibited synergistic effect with the natural antioxidant present in the substrate and increased the oxidative stability of the product.

    Keywords: Ammonium Phosphate (YN), Improvement of Color Quality, lecithin, Synergistic Properties, White Chocolate Improvement of texture Quality
  • P. Salami, N. Mooraki *, M. Honarvar Pages 53-70
    Introduction
    Marination accompanied with the application of functional plant extracts is aconvenient method to preserve fish meat. The present study aims to extract Khandalcontaining antioxidant compounds by the use of microwave and applying it to marinatedfillets of Beluga in order to increase its shelflife at 4±1ºC.
    Materials and Methods
    Microwave extraction optimization according to the solvent type,solvent ratio (5–15.5cc), time (10-30min) and power (90-270W) through RSM and applyingthe optimum extract in respect to the total phenolic compounds and the inhibitory potential ofDPPH free radicals for preparing marinates (i.e. control, treatments containing10 (T1),20 (T2),and 30% (T3) extract( and storage during 20days at 4±1ºC and monitoring the physical,chemical and sensory properties and comparing the results and data were carried out usingone-wayANOVA and chi-square methods.
    Results
    The results indicated that the optimal extract was obtained by the use of water for30min, at 90W and solvent ratio of 5. Moreover, it was revealed that TBA inT2wassignificantly controlled as compared to other groups and the amount of TVB-N, in T2 and T3were lower significantly (P<0.05) and being controlled. In terms of water activity, the highestamount was observed in T2 at days 0 and 10. The highest WHC was observed in the controlon day 0, which was decreased during storage time. The texture hardness, color, appearanceand odor didn’t show significant difference among the groups, but taste and oral sensationwere differed significantly over time. In terms of texture analysis, due to excessivemarinating, the samples became soft and watery and low score was obtained. Examination ofacid-salt taste showed that the marinated samples had acidic and salty taste.
    Conclusion
    It is concluded that the sample containing 20% of extract was selected as thebest group in controlling chemical spoilage.
    Keywords: Antioxidant activity of extract, Eruca sativa (Khandal), Huso huso (Beluga), Marinade, microwave
  • B. Hejazi, M. Mizani *, M. Mohamadzadeh Pages 71-80
    Introduction

    Different types of bread and in particular Lavash type produces a considerable amounts of waste generaly. In this study, integrated strategies to deal with the waste of this type of bread have been studied. By changing the formulation and adding functional additives to bread, industrially produced and the use of appropriate packaging to reduce the staling and microbial contamination are the objects of this research work.

    Materials and Methods

    Effect of natural anti-stagnation agents (including sprouted wheat powder, guar gum, kappa carrageenan) in concentrations of 0 to 0.3% and antimicrobial compounds (black cumin extract and propionic acid), maximum 0.5 ml with the package polypropylene packaging classification on the shelf life of industrial Lavash bread has been investigated. The physicochemical properties of flour (moisture, ash, pH, protein, wet gluten, Zeleny number, fall, and fat number) and rheological properties of dough produced in sixteen different formulations (such as water absorption, elasticity, maximum viscosity of the return factor) were tested. Using statistical optimization techniques, optimal treatments were determined. The treatments were produced, baked and packaged industrially, using black cumin extract and propionic acid. A control sample was also produced to compare the results. Series of microbial, textural and sensory evaluations according to the standards were carried out on the samples during storage at room temperature after production and ten and twenty days’ intervals.

    Results

    The rate of fall in the initial flour sample was high and by adding 0.3% germinated wheat powder reached the appropriate level for the production of industrial Lavash bread. Two types of optimal formulations were obtained, of which with the shelf life of more than 10 days, that included 0.208% germinated wheat powder, 0.037% guar, and 0.055% kappa carrageenan with cumin extract and acid propionic was selected.

    Conclusion

    By using the industrial production line, proper packaging, and formulation of raw materials for Lavash bread, which is known as the most widely used bread in Iran, a positive step can be taken to reduce the amount of waste in this bread and improve its quality.

    Keywords: Germinated wheat powder, Industrial Lavash bread, Kappa Carrageenan, Polypropylene packaging, Staling
  • B. Karimian Sichani, M. Fazel * Pages 81-94
    Introduction
    Coating with proteins and gums is a way to reduce the amount of oil absorbed in fried foods. The aim of this study was to evaluate the effect of temperature and time of frying and different concentrations of Persian gum and whey protein concentrate on physicochemical properties of fried turkey meat.
    Materials and Methods
    Physicochemical properties of turkey meat coated with different concentrations of Persian gum (1 and 2%) and whey protein concentrate (5 and 10%) after frying for 5, 7 and 9 minutes at the temperature of 140 and 160 °C were investigated in 3 replicates according to the national standards.
    Results
    Increasing the frying temperature increased weight loss, fat, firmness, a* index and decreased moisture content and L* and b* indices (p<0.05). By increasing the concentration of Persian gum were increased the weight loss and was decreased the moisture content and firmness of the sample (p<0.05). Increasing the concentration of Persian gum did not have significant effect on the fat content and color parameters of the sample. Increasing whey protein concentrate decreased weight loss and fat in the sample and increased a* and b* indices (p<0.05) but did not have significant effect on moisture content, firmness and L* index.
    Conclusion
    Coating with Persian gums and whey proteins has a significant effect on the physicochemical properties of the fried products.
    Keywords: Frying, oil absorption, Persian Gum, Textural Properties, Turkey Meat, Water Loss, Whey Protein Concentrate
  • L. Nateghi * Pages 95-114
    Introduction
    Aloe vera gel has many applications in the pharmaceutical and food industries. Aloe vera leaf contains valuable materials such as pectin which its extraction can be beneficial from economic and environmental aspects. 
    Materials and Methods
    The overall objective of this study was to evaluate the effect of three variable temperatures (35, 65 and 95), time (40, 120 and 200) and pH (1, 2 and 3) on the yield, the galacturonic acid content and esterification degree of aloe vera leaf pectin. In order to study the physicochemical properties of the pectin, emulsion stability tests and FT-IR were applied. 
    Results
    According to the results, high pectin extraction yield from aloe vera leaf was 6.9% which was obtained at temperature of 95℃, time of 120 min and pH of 1. The highest galacturonic acid content of the extracted pectin of aloe vera leaf was 78.48%, at temperature of 65ºC, time of 200 min and pH of 1, The highest esterification degree of extracted pectin of aloe vera leaf was 53.410%, which was observed at temperature of 35ºC, time of 120 min and pH of 3. The highest emulsion stability of aloe vera leaf pectin was at 4 °C on the first day of production. FT-IR results also showed that the strong absorption in the area 3200-3500 cm-1 in the extracted pectin samples was related to intra-and extracellular vibration of the hydrogen bond in the galacturonic acid polymer. The pectin extracted from aloe vera leaf with molecular weight of 127 kDa after 30 days storage at 4 and 23 °C had 75% and 63% emulsification stability respectively. 
    Conclusion
    The results of this study showed that pectin extracted from leaf lesions of aloe vera could be introduced as a marketable pectin source.
    Keywords: Aloe vera leaf, Extraction pectin, Esterification Degree, Galacturonic Acid
  • M. Nikkhah, J. Khoshkho *, S. E. Hoseini, P. Mahasti, A. Akhondzadeh Pages 115-125
    Introduction

    Wild pistachio (pistacia atlantica), as a plant source is rich in phenolic and tocopherol content that has significant antioxidant, therapeutic and antimicrobial effects. Encapsulation can be used as an effective method to improve the stability and prevent undesirable taste of phenolic compounds. Therefore in this study, the effect of micro liposomes containing phenolic and tocopherol compounds of pistacia atlantica (Beneh) oil on oxidative stability of butter was investigated.

    Results

    The particle size of liposome was in the range of 4-9μm. The addition of cholesterol had a significant effect on particle size. The addition of cholesterol increased the zeta potential of the samples. The total concentration of 40 to 20 mg lecithin to cholesterol was identified as an optimal concentration in the production of micro liposomes and it was used in determination of oxidative stability of butter. The results showed that N400 (sample containing 400 mg / 1000g of phenolic and tocopherol compounds of pistacia atlantica) had the highest stability.

    Conclusion

    The results of this study showed that use of phenolic and tocopherol compounds of Beneh kernel oil, in form of microcapsules might be used to prevent chemical spoilage and also increase the shelf life and beneficial properties of cream and butter derived it, and it has taken a positive step towards producing functional products and promoting consumer health.

    Keywords: Butter, Beneh Kernel Oil, Micro Liposomes, Phenolic Compounds, Stability, Tocopherols
  • F. Nematollahi *, F. Taheri Konjini, F. Zamani Hergalani Pages 127-134
    Introduction

    The synthesis of zinc oxide nanoparticles is valuable due to its applications in the packaging and food industries as permitted additives to increase the shelf life.

    Materials and Methods

     In this research, the synthesis of green nanoparticles of zinc oxide were performed by zinc acetate dihydrate. Calendula officinalis extract was used as reducing and stabilizing agent. The prepared ZnO NPs were characterized by Fourier transform infrared spectroscopy (FT-IR), scanning electron microscopy (SEM), Energy dispersive X- ray (EDX) and X-ray diffraction (XRD) analysis.

    Results

    The size of nanoparticles prepared by Calendula officinalis extract was obtained at 8 to 22nm In addition, the antioxidant properties of prepared nanoparticles were analyzed in the terms of total phenolic and flavonoid content. The antioxidant activity of zinc oxide nanoparticles was evaluated using 2,2- diphenyl picryl hydrazyl (DPPH) method. Gallic acid was used as standard to draw the calibration curve. The amount of total phenolic compounds in aqueous extract of the plant was 303 mg of gallic acid per gram.

    Conclusion

    Calendula officinalis extract showed high antioxidant activity and great potential for green synthesis of nanoparticles. The average diameter of nanoparticles synthesized without   plant extract as a stabilizer, was larger than the green synthesized one (more than 18 nm). There was also less agglomeration in nanoparticles synthesized by Calendula officinalis extract.

    Keywords: Calendula officinalis, Plant Extract, Zinc Oxide Nanoparticles Antioxidant Activity
  • M. Darab, Sh. Shahriari *, H. Mozafari Pages 135-149
    Introduction
    It is possible to increase the shelf life and maintain the quality of wheat germ during storage by using suitable packaging. One of the new technologies considered by researchers is the use of packaging based on nanoparticles.
    Materials and Methods
    In this study, wheat germs were packaged in polyethylene packages containing silver nanoparticles, and the effect of the packaging on the quality characteristics and shelf life of wheat germ were determined. In this research work, at determining the most optimal conditions for the packaging of wheat germ, the effects of weight percent (wt%) of nanosilver (0, 3, and 5%), time of storage (0, 5, and 10 days), and three different temperatures (2, 4, and 6 0C) on the shelf life of wheat germ have been studied.
    Results
    The results showed that temperature, storage time, and concentration of nanosilver in polyethylene packaging had significant effects on moisture, pH, and enzyme activity of wheat germ. Experimental data indicated that the storage time of wheat germ increased by increasing the concentration of nanosilver from 3% to 5% and by decreasing temperature from 6 ° C to 2 ° C for ten days. Nanoparticle packages were significantly (P <0.05) able to reduce mold growth in wheat germ.
    Conclusion
    Based on the results, it might be concluded that the application of films based on silver nanoparticles increases the shelf life of wheat germ. Wheat germ had the highest shelf life in packaging with 5% silver nanoparticles at 2 ° C and was selected as the selected sample.
    Keywords: durability, Packaging, Polyethylene, Silver Nanoparticles, Wheat Germ