فهرست مطالب

تولید گیاهان زراعی - سال چهاردهم شماره 1 (بهار 1400)

مجله تولید گیاهان زراعی
سال چهاردهم شماره 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/26
  • تعداد عناوین: 12
|
  • اکرم معینی راد*، ابراهیم زینلی، سرالله گالشی، افشین سلطانی، فرهود یگانه پور صفحات 1-17

    در مقیاس جهانی پس از خشکی، نیتروژن مهم ترین عامل محدود کننده ی تولید گیاهان زراعی به شمار می رود و پس از نیتروژن فسفر مهم ترین عنصر غذایی مورد نیاز گیاه است. بین نیتروژن و فسفر حالت برهمکنش مثبت وجود دارد و جذب نیتروژن باعث می شود جذب فسفر توسط گیاه افزایش یابد. مطالعات بسیار کمی در زمینه بررسی وضعیت فلورسانس کلروفیل گیاه در شرایط تنش کمبود عناصر غذایی صورت پذیرفته است. کاهش دسترسی به نیتروژن عملکرد کوانتومی انتقال الکترون فتوسیستم 2 و حداکثر کارایی آن را کاهش می دهد، از طرفی عملکرد کوانتومی در نتیجه اثرات متقابل نیتروژن و فسفر افزایش می یابد. با توجه به این که اندازه گیری غلظت نیتروژن بوته ها با استفاده از روش هایی همچون اندازه گیری شاخص تغذیه نیتروژن بسیار پر هزینه، وقت گیر و مستلزم تجهیزات گران قیمت می باشد، اندازه گیری شاخص سبزینگی با استفاده از کلروفیل متر های دستی و قابل حمل باعث راحتی کار شده است. این تحقیق با هدف بررسی رابطه ی بین غلظت نیتروژن، کلروفیل، شاخص سبزینگی و شاخص تغذیه نیتروژن و همچنین بررسی پارامترهای فلورسانس کلروفیل و میزان کلروفیل (a, b)تحت تاثیر تیمارهای مختلف کودی نیتروژن و فسفر در گیاه گندم انجام شد. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار در شرایط مزرعه در شهرستان علی آباد کتول استان گلستان طی سال های زراعی 1394-1393 و 1395-1394 اجرا شد. عامل اول مقدار نیتروژن کودی (صفر، 163 و 326 کیلوگرم اوره در هکتار) و عامل دوم مقدار فسفر کودی (صفر، 98، 196، 294 و 392 کیلوگرم سوپرفسفات تریپل در هکتار) بود. در این آزمایش صفاتی همچون شاخص سبزینگی، پارامترهای فلورسانس، میزان کلروفیل a, b، شاخص تغذیه نیتروژن، غلظت نیتروژن گیاه، پروتئین و عملکرد دانه در گندم اندازه گیری شد. بررسی نمودار پراکنش داده ها نشان داد صفات شاخص سبزینگی، شاخص تغذیه نیتروژن، حداکثر عملکرد کوانتومی، غلظت کلروفیل a و b و غلظت نیتروژن گیاه و پروتئین دانه از مدل رگرسیونی خطی ساده تبعیت کرد، به طوری که با افزایش سطوح فسفر در هر سطح از سطوح نیتروژن، از روند افزایشی برخوردار بود. همچنین غلظت نیتروژن و شاخص تغذیه نیتروژن تحت تاثیر اثر متقابل سال و نیتروژن قرار گرفت. پارامترهای فلورسانس کلروفیل شامل فلورسانس کمینه و فلورسانس بیشینه برخلاف سایر صفات با افزایش مقدار کود مصرفی از روند کاهشی برخوردار بودند که این روند کاهشی مربوط به افزایش عملکرد کوانتومی با افزایش مقدار کود بود. همبستگی مثبت و معنی داری بین شاخص سبزینگی، شاخص تغذیه نیتروژن، غلظت نیتروژن و میزان کلروفیل a مشاهده شد. بیشترین میزان عملکرد دانه درترکیب کودی N326P294 و N326P392 هکتار بدست آمد که از لحاظ آماری در یک سطح معنی داری بود. نتایج این آزمایش نشان دهنده رابطه ی بسیار قوی بین شاخص سبزینگی، غلظت کلروفیل، شاخص تغذیه نیتروژن و مقدار نیتروژن در دسترس گیاه بود، به طوری که با افزایش مفدار کود فسفر در هر سطح از سطوح نیتروژن، عملکرد کوانتومی و عملکرد دانه در گیاه نیز افزایش یافت. لذا می توان از دستگاه کلروفیل متر برای ارزیابی وضعیت تغذیه کودی گیاه جایگزین روش های پرهزینه و وقت گیر همچون شاخص تغذیه نیتروژن استفاده نمود و در مدیریت کودی علاوه بر نیتروژن، فسفر نیز باید مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: شاخص سبزینگی، شاخص تغذیه نیتروژن، عملکرد، کود
  • سید اسماعیل رضوی* صفحات 19-29

    سابقه و هدف :

    تنش های زیستی عملکرد و اجزای عملکرد پنبه را تحت تاثیر قرار می دهند. بیماری سوختگی برگی آلترناریایی ناشی از Alternaria alternata یکی از بیماری های برگی بسیار شایع پنبه (Gossypium spp.) می باشد که در اکثر مناطق کشت پنبه وجود دارد. مهار بیماری از طریق مقاومت ژنتیکی به دلیل فقدان سطح مقاومت بالا در ارقام تجارتی قابل کنترل نیست. در دهه های اخیر موثر بودن نمک های تحریک کننده مقاومت علیه بیمارگرهای گیاهی به عنوان روش دوستدار محیط زیست برای مهار بیماری های گیاهی مطرح شده است. از این رو، تاثیر اسید سالیسیلیک بر مهار بیماری، رشد گیاه و برخی از ویژگی های بیوشیمیایی دو رقم از پنبه (Gossypium hirsutum L.) شامل ساحل و گلستان تحت تنش بیمارگر A. alternata انجام شد.

    مواد و روش ها

    آزمایش با چهار سطح مختلف اسید سالیسیلیک (0، 5/0، 1 و 5 میلی مولار) به صورت فاکتوریل در قالب طرح آماری کاملا تصادفی و با چهار تکرار در شرایط مزرعه طراحی شد. گیاهان پنبه 20 روزه توسط محلول اسید سالیسیلیک محلول -پاشی شدند و محلول پاشی دو مرتبه با فاصله 14 روز تکرار شد. تاثیر اسید سالیسیلیک بر تغییر صفات رشدی (ارتفاع بوته و تعداد شاخه زایا)، عملکرد و شاخص بیماری در دو رقم از پنبه شامل ساحل و گلستان ارزیابی گردید. هم چنین، تغییر میزان فنل کل، فعالیت پراکسیداز و میزان مالون دی آلدیید با استفاده از روش های مبتنی بر رنگ سنجی اندازه گیری شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که جدایه A. alternate مورد استفاده در این بررسی روی رقم های پنبه بیماری زا بوده است. اگرچه، رقم گلستان در مقابل بیماری لکه برگی آلترناریایی حساسیت بیشتری نسبت به رقم های دیگر ساحل داشته است. کاربرد اسید سالیسیلیک روی برگ عملکرد، شاخص بیماری، کل فنل، فعالیت پراکسیداز و میزان مالون دی آلدیید را به طور معنی داری تحت تاثیر قرار می داد. این ترکیب در غلظت 5 میلی مولار با افزایش معنی دار میزان ترکیب های فنلی و فعالیت پراکسیداز، کاهش مالون دی آلدیید، تنش اکسیداتیو را کاهش می داد که با کاهش شدت بیماری همراه بود. عملکرد و تنش اکسیداتیو در رقم ساحل به طور معنی داری بیشتر از رقم گلستان تحت تاثیر قرار می گرفت. ارتباط بین شاخص بیماری و عملکرد، هم چنین تجمع فنل، فعالیت پراکسیداز و میزان مالون دی آلدیید در برگ و شاخص بیماری در حضور غلظت های مختلف اسید سالیسیلیک به صورت مدل های رگرسیونی به دست آمد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این پژوهش، اسید سالیسیلیک با کاهش آلودگی به A. alternata و کاهش تنش اکسیداتیو، عملکرد مطلوبی را برای گیاهان پنبه فراهم می کند. اگرچه، موثر بودن آن بین دو رقم پنبه مورد بررسی متفاوت بوده است. از این رو، استفاده از اسید سالیسیلیک به عنوان یک رهیافت زیست فن آور می تواند برای بهبود مقاومت به بیماری لکه برگی آلترناریایی پیشنهاد شود.

    کلیدواژگان: ارقام پنبه، اسید سالیسیلیک، القای مقاومت، لکه برگی Alternaria
  • مرضیه قاسمی، شاهرخ جهان بین*، حجت الله لطیف منش، هوشنگ فرجی، امین میرشکاری صفحات 31-47

    سابقه و هدف:

     آفتابگردان Helianthus annuus L. از مهم ترین گیاهان روغنی می باشد که به دلیل برخورداری از درصد بالای روغن دانه و سازگاری به شرایط مختلف اقلیمی و خاکی در سطح وسیعی از مناطق خشک و نیمه خشک کشور کشت می شود. با توجه به اینکه احتمال تنش خشکی در این مناطق زیاد می باشد ضروری است جهت مقابله با این تنش در این مناطق اقدام شود. یکی از روش های مقابله با تنش خشکی استفاده از تنظیم کننده های رشد گیاهی می باشد. با توجه به اینکه براسینولید ماده استروییدی تنظیم رشد گیاهی است که می تواند در افزایش تحمل گیاه در مقابل تنش های مختلف اثرگذار باشد، لذا هدف این پژوهش بررسی اثرات محلول پاشی براسینولید بر برخی خصوصیات فیزیولوژیک و زراعی آفتابگردان در یکی از مناطق نیمه خشک کشور بود.

    مواد و روش ها

    این آزمایش در منطقه نورآباد استان فارس به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار و نه تیمار در سال زراعی 1397 اجرا شد. عامل اصلی آزمایش شامل آبیاری در سه سطح بدون تنش 100 درصد آبیاری کامل تنش متوسط 75 درصد آبیاری کامل و تنش شدید 50 درصد آبیاری کاملبر اساس تبخیر از تشت تبخیر کلاس، A و عامل فرعی شامل کاربرد هورمون براسینولید در سه سطح صفر، 1/0 و 5/0 میلی گرم بر لیترمی باشد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که عملکرد، تعداد دانه در طبق و وزن هزار دانه آفتابگردان تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفتند، استفاده از 5/0 میلی گرم بر لیتر محلول پاشی براسینولید در شرایط تنش شدید خشکی می تواند باعث افزایش معنی داری در میزان کلروفیل و تعداد برگ در بوته گردد، درنتیجه عملکرد، تعداد دانه در طبق، وزن هزار دانه و عملکرد روغن نسبت به تیمار شاهد افزایش یافت. بیشترین عملکرد دانه 3/313 گرم بر مترمربع در تیمار آبیاری کامل و 5/0 میلی گرم بر لیتر محلول پاشی براسینولید حاصل شد به طوری که 55 درصد مقدار عملکرد دانه از تیمار شاهد بیشتر بود. همچنین درصد و عملکرد روغن نیز تحت تاثیر تنش خشکی کاهش پیدا کرد ولی با کاربرد هورمون براسینولید مقدار این دو صفت افزایش پیدا کرد. در رابطه با پرولین نیز در سطح تنش شدید بیشترین میزان پرولین برگ در تیمار 5/0 میلی گرم بر لیتر محلول پاشی براسینولید و کمترین میزان این صفت در تیمار شاهد به دست آمد.

    نتیجه گیری

    نتایج این آزمایش نشان می دهد که استفاده از محلول پاشی براسینولید در شرایط تنش شدید خشکی می-تواند 63 درصد تحمل به خشکی را افزایش دهد. بنابراین، در شرایط تنش شدید خشکی استفاده از محلول پاشی براسینولید می تواند راهکاری برای افزایش تولید در گیاه آفتابگردان باشد .

    کلیدواژگان: براسینولید، تنش خشکی، عملکرد
  • محمدرضا صفری مطلق*، پیمان شریفی صفحات 49-68
    سابقه و هدف

    علف کش ها از نهاده های ضروری در کشاورزی هستند که با وجود مزیت های فراوان در کنترل علف های هرز، می توانند خسارت هایی همچون ایجاد مقاومت در علف های هرز، عوارض زیست محیطی و نیز تهدید سلامتی بشر را در پی داشته باشند. لذا برای کاهش مصرف یا کاهش غلظت آنها، روش های جایگزین همچون کنترل علف های هرز با بهره گیری از میکروارگانیسم های زیستی پیشنهاد شده است که برای رسیدن به این هدف، نیاز به داشتن درک کاملی از روابط پاتوژن- میزبان است. دستیابی به چنین درکی به ویژه برای مجموعه داده های بزرگ با برهمکنش پیچیده ژنوتیپ در ترکیب پاتوژن- میزبان، می تواند دشوار و چالش برانگیز باشد. برای ارزیابی بیماری زایی قارچ ها در گونه های گیاهی، علاوه بر ارزیابی های کمی و توصیفی مرسوم، از بای پلات ژنوتیپ میزبان-جدایه های پاتوژن در یک نمودار پراکنش واحد نیز می توان بهره برد. این تحقیق، برای ارزیابی میزان اثر بیماری زایی دو قارچ بر پنچ رقم برنج و چهار گونه علف هرز انجام شد.

    مواد و روش ها:

     در این تحقیق، اثر بیماری زایی قارچ های Curvularia lunata و Alternaria pellucida بر پنچ رقم برنج (بینام، علی کاظمی، هاشمی، خزر و سپیدرود) و دو گونه سوروف (Echinochloa oryzicola و E. crus-galli)، تیرکمان آبی (Sagitaria trifolia) و قاشق واش (Alisma plantago-aquatica) به صورت دو آزمایش جداگانه در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در شرایط گلدانی در گلخانه دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت، در سال 1397 بررسی شد. تجزیه مولفه های اصلی بر روی داده های دو طرفه ژنوتیپ میزبان-پاتوژن انجام شد. نمودار بای پلات حاصل از دو محور مولفه اصلی اول (PC1 و PC2) با استفاده از بسته GGEBiplotGUI در نرم افزار R کشیده شد.

    یافته ها: 

    تجزیه واریانس برای گونه های علف هرز و ارقام برنج جداگانه انجام شد و نشان داده شد که بین ارقام برنج در شرایط مایه زنی با C. lunata از نظر کاهش ارتفاع بوته و وزن تر و خشک بوته و در شرایط مایه زنی با A. pellucida از نظر کاهش ارتفاع بوته و وزن خشک بوته اختلاف معنی دار وجود داشت. همچنین در بین گونه های علف هرز در شرایط تیمار با C. lunata از نظر شدت بیماری، کاهش ارتفاع بوته و وزن تر بوته و تحت تیمار با A. pellucida از نظر هر چهار صفت اختلاف معنی دار وجود داشت. مقایسه میانگین ها نشان داد که ارقام هاشمی و علی کاظمی بیشترین شدت بیماری، کاهش ارتفاع بوته و وزن تر و خشک بوته را در تیمار با قارچ C. lunata داشتند. تجزیه بای پلات، روابط بین قارچ ها (به عنوان پاتوژن) و گونه های علف هرز و ارقام برنج (به عنوان ژنوتیپ میزبان) را در یک نمای پاتوژن- میزبان از نظر صفات نشان داد. نمای تستر متوسط (میانگین نمرات PC1 و PC2 برای تمام ژنوتیپ ها) بای پلات نشان داد از نظر شدت بیماری، علف های هرز A. plantago-aquatica و E. crus-galli حساس ترین و سپیدرود متحمل ترین ژنوتیپ ها در برابر دو قارچ بودند. بر پایه شدت بیماری برای ژنوتیپ های علی کاظمی و بینام می توان قارچ C. lunata را علیه گونه E. crus-galli و A. plantago-aquatica به کار برد. همچنین بر پایه همین صفت، برای رقم هاشمی می توان قارچ A. pellucida را در برابر S. trifolia استفاده کرد. بر پایه وزن خشک، قارچ C. lunata می تواند برای مبارزه بیولوژیک با S. trifolia در تمام ژنوتیپ ها به کار برده شود.

    نتیجه گیری: 

    در مجموع، از نظر شدت بیماری و میزان کاهش صفات ارتفاع بوته، وزن خشک و تر بوته، C. lunata نسبت به قارچ دیگر عملکرد بهتری در مقابله با علفه های هرز داشت و آنتاگونیست بهتری به ویژه علیه علف هرز A. plantago-aquatica بود و بنابراین می تواند همچون یک علف کش قارچی برای کنترل علف های هرز در مزارع برنج در آینده به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: بای پلات GGE، برنج، شدت بیماری، بیماری زایی، قارچ های آنتاگونیست
  • طاهره رضاپور کویشاهی، معرفت مصطفوی راد*، سعید سیف زاده، علیرضا ولدآبادی، اسماعیل حدیدی ماسوله صفحات 69-86
    سابقه و هدف

    کشت مخلوط یک راه کار ممکن برای افزایش پایداری عملکرد در گیاهان زراعی است (13). پژوهشگران گزارش کرده اند که نظام کشت مخلوط با بقولات منجر به تولید حداکثر دانه (29) و زیست توده (5) گردید. قاسمی و همکاران (2011) گزارش کردند که عملکرد دانه ذرت در واکنش به کاربرد تلفیقی کودهای شیمیایی و کودهای زیستی افزایش یافت (11).

    مواد و روش ها

    این آزمایش به صورت فاکتوریل با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال های زراعی 1396 و 1397 در رشت اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل کود فسفره (صفر، 50 ، 100 کیلوگرم در هکتار به صورت سوپرفسفات تریپل، 50 کیلوگرم در هکتار سوپرفسفات تریپل + 200 گرم فسفات بارور2 و 100 کیلوگرم در هکتار سوپرفسفات تریپل + 200 گرم فسفات بارور2)، و نظام های کشت مخلوط شامل کشت خالص ذرت و بادام زمینی و کشت مخلوط یک ردیف ذرت + یک ردیف بادام زمینی (1:1)، دو ردیف ذرت + یک ردیف بادام زمینی (1:2)، یک ردیف ذرت + دو ردیف بادام زمینی (2:1) بود.

    یافته ها

    در این آزمایش اثر برهمکنش کود فسفره × نظام کشت بر تمامی صفات اندازه گیری شده معنی دار بود. بیشترین عملکرد دانه (2360 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد روغن (1182 کیلوگرم در هکتار)، پروتئین دانه (70/27 %)، عملکرد پروتئین (591 کیلوگرم در هکتار) و پالمتیک اسید (58/10 %) در کاربرد 100 کیلوگرم سوپرفسفات تریپل توام با 200 گرم کود زیستی فسفات بارور2 تحت نظام کشت خالص بادام زمینی به دست آمد. بیشترین میزان روغن دانه (45/53 %) و میزان اسید چرب غیراشباع اولییک اسید (63/66 %) در واکنش به مصرف جداگانه 100 کیلوگرم در هکتار کود فسفره به صورت سوپرفسفات تریپل، در نظام کشت مخلوط ذرت + بادام زمینی با نسبت ردیف های کاشت 2:1 به دست آمد. ولی، بالاترین میزان لینولییک اسید (17/32 %) در نظام کشت مخلوط ذرت + بادام زمینی با نسبت ردیف های کاشت 1:1 تحت تاثیر کاربرد 100 کیلوگرم در هکتار کود فسفره از منبع سوپرفسفات تریپل به علاوه 200 گرم کود زیستی فسفات بارور2 مشاهده گردید.

    نتیجه گیری: 

    نتایج نشان داد که کاربرد توام کودهای شیمیایی و زیستی فسفره عملکرد دانه بادام زمینی را افزایش داد که می تواند ناشی از بهبود اجزای عملکرد، افزایش رشد گیاه و جذب عناصر غذایی و افزایش فتوسنتز در گیاهان بادام زمینی باشد. استفاده جداگانه از کود شیمیایی فسفره سنتز اولییک اسید و کیفیت روغن بادام زمینی را افزایش داد. همچنین، کاربرد جداگانه کود شیمیایی فسفره و نظام کشت مخلوط بادام زمینی- ذرت با نسبت ردیف های کاشت 2:1 کیفیت روغن بادام زمینی را بهبود بخشید. ولی، کاربرد تلفیقی کود شیمیایی فسفره (سوپرفسفات تریپل) با کود زیستی بارور2 عملکرد کمی بادام زمینی را افزایش داد. در این آزمایش، نظام کشت مخلوط بادام زمینی- ذرت با نسبت ردیف های کاشت 2:1 و کاربرد تلفیقی کود شیمیایی فسفره با کود زیستی بارور2 می تواند جهت افزایش عملکرد دانه بادام زمینی در واحد سطح قابل توصیه باشد.

    کلیدواژگان: اسیدهای چرب اشباع و غیر اشباع، الگوی کشت، کودهای بیولوژیک، عملکرد روغن و پروتئین دانه
  • مصطفی کوزه گر کالجی*، محمدرضا اردکانی، حسن عابدینی آبکسری، مصطفی بندگانی روئین، شیدا خوش نیت صفحات 87-101
    سابقه و هدف

    سبزیجات اندمیک طیف گسترده ای از گیاهان هستند که در مناطق مختلف و با نام های متفاوت شناخته و مورد استفاده قرار می گیرند و بومی منطقه هستند. اما گروهی از آن ها که در بیشتر مناطق وجود دارند در مصارف غذایی بیشتر دیده می شوند و بخشی از آنها به عنوان درمان دارویی، آرام بخش و در مصارف بهداشتی و آرایشی کاربرد دارند. این گیاهان به دور از کودهای شیمیایی و زیر نور خورشید رشد می کنند و در مقایسه با سبزی هایی که به روش مصنوعی پرورش می یابند، عطر و طعم متفاوت تری داشته و مغذی تر و طبیعی تر می باشد. کاربرد روز افزون کودهای شیمیایی باعث بروز خسارت جبران ناپذیر زیست محیطی و بهداشتی شده است. این معایب کودهای شیمیایی و هزینه بالای تولید آن ها باعث شده که تولید کودهای زیستی مورد توجه جدی قرار گیرد. این آزمایش با هدف بررسی اثر کودهای آلی (ورمی کمپوست، ورمی واش) و همزیستی میکوریزایی بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه آب تره مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها:

     این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 8 تیمار و 4 تکرار در شهرستان ساری با موقعیت جغرافیایی53 درجه و 63 دقیقه شرقی، عرض جغرافیایی36 درجه و 82 دقیقه شمالی و ارتفاع 3/43 متر از سطح دریا در سال زراعی 1396-1395 اجرا شد. عوامل آزمایش شامل میکوریزا گونه Glomus moseae در دو سطح (صفر و 200 اسپور در گلدان)، ورمی کمپوست در دو سطح (صفر و 200 گرم در گلدان) و محلول پاشی ورمی واش در دو سطح (صفر و 5/1 لیتر در گلدان-های مشخص شده) بود. صفاتی از قبیل شاخص سطح برگ، کلروفیل a، b ، کلروفیل کل، غلظت عناصر نیتروژن، فسفر ، پتاسیم وزن تر برگ و ساقه تعداد و قطر گل و وزن هزار دانه مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که استفاده از کودهای آلی (ورمی کمپوست، محلول پاشی ورمی واش) و همزیستی میکوریزایی شاخص سطح برگ، وزن هزار دانه، درصد فسفر، نیتروژن و کلروفیلa ،b را در مقایسه با شاهد افزایش داد. تیمار همزیستی میکوریزایی توام با محلول پاشی برگی ورمی واش و کاربرد ورمی کمپوست سبب افزایش 53 درصد وزن هزار دانه، 245 درصد نیتروژن ، 72 درصد فسفر و 65 درصد کلروفیل b نسبت به شاهد گردید. با توجه به نتایج به دست آمده، تلفیق تیمار قارچ G. mosseae و محلول پاشی با ورمی واش و کاربرد ورمی کمپوست نتایج بهتری نسبت به سایر تیمارها داشته است.

    نتیجه گیری

    به طور کلی کودهای آلی و زیستی بر عملکرد و اجزای عملکرد آب تره اثر مثبت داشته است کاربرد ورمی کمپوست، چای کمپوست و همزیستی میکوریزایی از طریق در دسترس قرار دادن عناصر غذایی باعث افزایش خصوصیات کمی و کیفی آب تره گردید.

    کلیدواژگان: آب تره، سبزی اندمیک، گیاه خوراکی خودرو، گلوموس موسه، ورمی واش
  • سید سعید صحافی*، سید محسن موسوی نیک، سید علی طباطبایی، سید کاظم صباغ، سید احمد قنبری صفحات 103-121
    سابقه و هدف

    بی شک یکی از بزرگترین چالش های انسان در عصر حاضر تامین امنیت غذایی است و تنش شوری از عمده ترین موانع برای رسیدن به این هدف می باشد. در همین راستا این آزمایش با هدف انتخاب رقم متحمل به تنش شوری جو و شناسایی سازوکارهای تحمل در ارقام جدید و قدیمی جو انجام گردید.

     مواد و روش ها:

    آزمایش در طی دو سال 97-1395 در منطقه میلشبار اردکان واقع در استان یزد انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل 9 رقم جو شش ردیفه شامل ارقام نیک، مهر، خاتم، ریحان، گوهران، نصرت، موروکو، افضل و فجر 30 بود که در سه سطح شوری آب آبیاری شامل 4، 10 و 14 دسی زیمنس بر متر بصورت طرح آزمایشی اسپلیت پلات مورد ارزیابی قرار گرفتند بطوریکه شوری آب به عنوان تیمار اصلی و ارقام به عنوان تیمار فرعی بصورت تصادفی جایگذاری شدند. صفات مورد بررسی شامل عملکرد و اجزای عملکرد بود. در مرحله رسیدگی از هر کرت آزمایشی چند بوته انتخاب گردید و سدیم و پتاسیم بوته اندازه گیری شد.

    یافته ها: 

    نتایج آزمایش نشان داد که تیمار شوری و رقم بر عملکرد و اجزای عملکرد از جمله تعداد دانه در سنبله، تعداد سنبله در متر مربع، وزن هزار دانه تاثیر معنی داری داشت. تنش شوری باعث کاهش اجزای عملکرد دانه گردید و در بین ارقام مورد بررسی ارقام نیک، مهر، خاتم و ریحان دارای عملکرد و اجزای عملکرد بالاتری بودند. در بین تیمارهای شوری بالاترین عملکرد دانه در شوری 4 دسی زیمنس بر متر با 64/5770 کیلوگرم در هکتار بدست آمد. با افزایش شوری به 10 و 14 دسی زیمنس بر متر، عملکرد دانه به ترتیب کاهش 04/18 و 55/27 درصدی داشت و به 29/4729 و 87/4180 کیلوگرم در هکتار رسید. در بین ارقام مورد بررسی بالاترین عملکرد دانه در رقم نیک با 7/5317 کیلوگرم در هکتار بدست آمد و ارقام مهر، خاتم و ریحان با این رقم اختلاف معنی داری نداشتند. کمترین تغییرات عملکرد دانه در شوری 10 دسی زیمنس بر متر در ارقام گوهران و مهر و در شوری 14 دسی زیمنس بر متر در ارقام مهر و افضل بدست آمد. بالاترین شاخص STI در شوری 10 نسبت به شوری 4 دسی زیمنس بر متر در رقم نیک و مهر به ترتیب به میزان 922/0 و 921/0 محاسبه گردید. بالاترین مقدار این شاخص در شوری 14 نسبت به 4 دسی زیمنس بر متر نیز در ارقام نیک و خاتم به ترتیب با 882/0 و 858/0 بدست آمد.

    نتیجه گیری:

     با توجه به میزان سدیم و پتاسیم جذب شده توسط گیاه و نسبت K/Na به نظر می رسد که ارقام متحمل با سازوکار جذب بیشتر پتاسیم و دفع سدیم و تنظیم پتانسیل اسمزی سلول با تنش شوری مقابله می کنند. بطورکلی در بین ارقام مورد بررسی ارقام نیک، مهر و خاتم دارای شاخص های تحمل به تنش STI, MP, Tol بالاتری بودند و می توان از این ارقام برای کشت در اراضی شور منطقه و نیز برای دورگ گیری و برنامه های اصلاح نژاد استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تنش شوری، جو شش ردیفه، نسبت پتاسیم به سدیم، تحمل به تنش
  • مهناسادات قطب شریف، محمدجواد مصطفوی، قربانعلی اسدی* صفحات 123-144
    سابقه و هدف

    کشت مخلوط گیاه دارویی ریحان با حبوبات و بقولات به سبب اختلافات مورفولوژیک و مهم تر از آن، تثبیت بیولوژیکی آن ها می تواند گامی در جهت پایداری در کشاورزی و همچنین پرهیز از مصرف نهاده های شیمیایی و بنابراین تولید محصولی با سلامت بیشتر باشد. از این رو اهدافی که از انجام این آزمایش مد نظر بود عبارتند از: ارزیابی و مقایسه شاخص های مختلف رشد، عملکرد و سودمندی اکولوژیک و اقتصادی ریحان با لوبیاسبز در کشت های خالص و نسبت های مخلوط جایگزینی در شرایط آب و هوایی مشهد بود.

    مواد و روش ها: 

    آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال زراعی 98-1397 انجام شد. تیمارها عبارت بودند از 1) کشت خالص لوبیاسبز (P)، 2) و همچنین ریحان (O) و نیز نسبت های کشت مخلوط جایگزینی این دو گیاه شامل 3) نسبت 1:3 لوبیاسبز و ریحان (P1O3)، 4) نسبت 2:2 لوبیاسبز و ریحان (P2O2) و 5) نسبت 3:1 لوبیاسبز و ریحان (P3O1). مقادیر روزانه روند شاخص های رشد در طول دوره رشد گیاهان با استفاده از توابع مربوطه برآورد شد و در پایان فصل رشد، عملکرد نهایی گونه های مخلوط (غلاف های تازه لوبیاسبز و بذر خشک ریحان) اندازه گیری و شاخص های مرتبط با سودمندی کشت مخلوط شامل نسبت برابری زمین (LER)، شاخص افت واقعی عملکرد (AYL) و شاخص سودمندی پولی (MAI) محاسبه شد. برازش توابع، تجزیه و تحلیل آماری داده ها و رسم شکل ها به ترتیب با استفاده از نرم افزار های Slide Write ver2.0، SAS v 9.2 و 2016 MS Excel انجام شد.

    یافته ها: 

    بیشترین شاخص سطح برگ در کشت خالص لوبیاسبز و ریحان به ترتیب به میزان 4/3 و 3 و کمترین آن برای لوبیاسبز در تیمار P1O3 (2/0) و برای ریحان در تیمار P3O1 (2) بود. همچنین تجمع ماده خشک در کشت خالص لوبیاسبز 973 گرم در متر مربع و در کشت خالص ریحان 1654 گرم در مترمربع و کمترین تجمع ماده خشک لوبیاسبز در تیمار P1O3 (44 گرم در متر مربع) و در ریحان در تیمارP3O1 (755 گرم در متر مربع) بیشترین میزان رشد لوبیاسبز و ریحان در کشت خالص آن ها به ترتیب 56/20 و 92/17 گرم در متر مربع در روز بود. میانگین رشد نسبی لوبیاسبز نیز در تیمار P1O3 04/0 گرم بر گرم در روز و در ریحان در تیمار خالص 03/0 گرم بر گرم در روز بیشترین میزان رشد نسبی بود. بیشترین میزان سرعت اسیمیلاسیون خالص در لوبیاسبز در تیمار خالص (3/8 گرم بر متر مربع در روز) و تیمار خالص ریحان (05/8 گرم بر متر مربع در روز) بود. هیچ عملکرد اقتصادی برای لوبیاسبز در تیمارهای P1O3 و P2O2 ایجاد نشد از این رو تمامی شاخص های سودمندی کشت مخلوط شامل نسبت برابری زمین (LER)، شاخص افت واقعی عملکرد (AYL) و شاخص سودمندی پولی (MAI)در این تیمارها منفی بود. همچنین بالاترین عملکرد محصول ریحان در تیمار P1O3 بدست آمد که اختلاف معنی داری نیز با کشت خالص آن نداشت و تنها در همین تیمار بود که شاخص های سودمندی مورد مطالعه مثبت و به کشت خالص ارجحیت داشت.

    نتیجه گیری: 

    یافته ها به خوبی عدم سازگاری مطلوب ریحان با لوبیاسبز در کشت مخلوط را به دلیل قدرت کم رقابت و مغلوبیت لوبیاسبز در کشت مخلوط با ریحان را نشان داد. اگرچه کشت مخلوط در تیمارهای P3O1 از نظر اقتصادی و اکولوژیک سودمند بود اما با در نظر گرفتن جمیع شرایط همچون امکان اجرای این نسبت کشت پیشنهاد می شود که ضمن بررسی بیشتر جنبه های مختلف کشت مخلوط ریحان با لوبیاسبز همچون رقابت با علف های هرز و مکانیسم ها رقابت بین گروهی ریحان با لوبیاسبز، گیاه دیگری از لگوم یا حبوبات که دارای خصوصیات مطلوب تر از لحاظ سازگاری اکولوژیک و عدم تداخل نیچ های اکولوژیک با این گیان باشد جایگزین گیاه لوبیاسبز در سامانه های تولید گیاه دارویی ریحان گردد.

    کلیدواژگان: تجمع ماده خشک، سرعت رشد محصول، شاخص سطح برگ، شاخص سودمندی پولی، نسبت برابری زمین
  • داود امیدی نسب*، موسی مسکر باشی، افراسیاب راهنما قهفرخی صفحات 145-159
    سابقه و هدف

    آفتابگردان متعلق به خانواده آستراسه و به‏عنوان یکی از سه گیاه مهم روغنی در جهان، از درصد روغن دانه بالا (50 - 45 درصد) برخوردار است. یکی از دلایل اصلی پایین بودن عملکرد دانه آفتابگردان، کمبود ریزمغذی‏ها است. بنابراین تقویت، حفظ بهره ی و تعیین مناسب‏ترین تراکم کشت، در ارقام جدید آفتابگردان جهت دستیابی به عملکرد مطلوب ضروری است. آزمایش حاضر نیز بر مبنای انتخاب مناسب‏ترین رقم امیدبخش آفتابگردان در بهترین تراکم بوته و سطوح کاربردی کود کمپلکس فلوریش میکروکمبی در شهرستان دزفول اجرا گردید.

    مواد و روش‏ها: ‏

    بمنظور ارزیابی عملکرد و برخی صفات کمی ارقام امیدبخش آفتابگردان به محلول‏پاشی کمپلکس عناصر غذایی و رقابت درون‏ گونه‏ای، آزمایشی بصورت کرت‏های دوبار خرد شده در قالب طرح پایه بلوک‏های کامل تصادفی با استفاده از سه تکرار و سه فاکتور تراکم بعنوان فاکتور اصلی (7، 9، 11 و 13 بوته در مترمربع)، کود کمپلکس بعنوان فاکتور فرعی اول (0، 1 و 2 کیلوگرم در هکتار) از منبع کود کمپلکس فلوریش میکروکمبی تولیدی شرکت شیمی کرد و رقم بعنوان فاکتور فرعی دوم (فلیکس، شکیرا، اسکار، ساوانا، شمس، لاباد، سودیمانس و مونالیزا) در شرکت شهید رجایی دزفول در سال زراعی 1398-1397 اجرا گردید. بذور ارقام مورد آزمایش از شرکت شهید رجایی دزفول تهیه شد. هر کرت آزمایشی دارای 6 خط کاشت به طول 5/1 متر با فاصله خطوط 75 سانتی‏متر در نظر گرفته شد و با توجه به تراکم 7، 9، 11 و 13بوته در مترمربع، بوته‏ ها روی خطوط کاشت به ترتیب با فواصل 18، 15، 12 و 9 سانتی‏متر در مرحله سه تا چهار برگی تنظیم شدند. پس از رسیدگی فیزیولوژیک دانه ‏ها و برداشت گیاهان، صفات ارتفاع ساقه، قطر ساقه، قطر طبق، تعداد دانه در طبق، وزن دانه ‏ها در طبق، عملکرد دانه و عملکرد روغن اندازه‏گیری گردید.

    یافته‏ ها:

     نتایج نشان‏ دهنده تاثیر معنی‏دار محلول ‏پاشی کمپلکس عناصر غذایی و تراکم، بر صفات مورد بررسی بجزء ارتفاع ساقه بود. رقم شمس با 36/198 سانتی‏متر، حداکثر ارتفاع ساقه را داشت. براساس نتایج حاصله، محلول‏پاشی کمپلکس عناصر غذایی موجب افزایش قطر ساقه، تعداد دانه در طبق، وزن دانه‏ها در طبق و عملکرد دانه و روغن نسبت به شاهد می‏گردد. همچنین افزایش تراکم کاشت، علیرغم کاهش تعداد و وزن دانه در طبق، موجب افزایش عملکرد دانه گردید. با افزایش تراکم، عملکرد دانه تک گیاه کاهش یافت، اما افزایش تعداد گیاهان در واحد سطح جبران‏کننده این کاهش بود. با توجه به بررسی نتایج مقایسه میانگین‏ها، محلول‏پاشی کمپلکس عناصر غذایی نیز از طریق بهبود اجزای عملکرد و کاهش تنش رقابتی بین بوته ‏ها در تراکم‏ های بالای کاشت، سبب افزایش عملکرد دانه در آفتابگردان گردید. بیش‏ترین عملکرد دانه و روغن نیز به‏ترتیب بمیزان 40/5 و 64/2 تن در هکتار در تراکم 11 بوته در مترمربع و محلول‏پاشی 1 کیلوگرم عناصر غذایی توسط رقم فلیکس بدست آمد. عملکرد روغن تابعی از عملکرد دانه و درصد روغن آن است، بنابراین به‏ نظر می‏رسد که در آزمایش حاضر، عملکرد دانه بالاتر در تراکم‏ 11 بوته در مترمربع و بهبود فتوسنتز و دانه ‏بندی مناسب در زمان محلول‏پاشی عناصر غذایی، موجب افزایش عملکرد روغن گردیده است.

    نتیجه ‏گیری: 

    حال با آگاهی از پاسخ ارقام در تراکم‏های مختلف بوته در واحد سطح؛ به‏نظر می‏رسد که تاثیر سودمند محلول‏پاشی عناصر غذایی می‏تواند موجب کاهش خسارت ناشی از رقابت درون‏گونه‏ای و افزایش عملکرد ژنوتیپ‏های مختلف آفتابگردان، در شرایط شهرستان دزفول و مناطق مشابه گردد.

    کلیدواژگان: رقابت درون گونه ‏ای، کود کمپلکس، رقم فلیکس
  • شهرام محمود سلطانی*، فاطمه دائمی، محمدتقی کربلایی آقا ملکی صفحات 161-183
    مقدمه و هدف

    علی رغم اهمیت حیاتی فسفر بازیافت آن در این خاک ها بسیار پایین و از 25% فسفر افزوده شده نیز کمتر بوده و باقیمانده آن به شکل های مختلف در خاک تثبیت و از دسترس گیاه در فصل رشد خارج می شود. علی رغم مطالعات بسیار در خصوص تاثیر مصرف فسفر بصورت پایه و مخلوط با خاک ، مطالعه در زمینه تقسیط فسفر و تاثیر فسفر برروی عنصر روی در خاک و بافت گیاه با توجه به اثر بازدارندگی این دو عنصر نسبت به هم بسیار نادر است. بنابراین پژوهش (گلدانی) حاضر با اهداف بررسی تاثیر تقسیط فسفر بر روند تغییرات فسفر و روی قابل جذب در خاک در مراحل مختلف رشد گیاه برنج، تاثیر تقسیط فسفر بر پراکنش عناصر فسفر و روی در اندامهای گوناگون دو رقم برنج هاشمی (محلی) و گیلانه (اصلاح شده) در مراحل مختلف رشد تدوین و اجرا شده است.

    مواد و روش ها

    آزمایش گلدانی در هوای آزاد به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1397 در مزرعه پژوهشی موسسه تحقیقات برنج کشور در رشت انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل کود فسفر در پنج سطح، خاک در دو سطح و دو رقم برنج هاشمی (محلی) و گیلانه (اصلاح شده) می باشد. تیمارهای کود فسفر خالص از منبع سوپر فسفات تریپل عبارتند از: (بدون مصرف کود؛ شاهد)، 100 درصد مصرف کود فسفر به صورت پایه، تقسیط دو مرحله ای کود فسفر(50 درصد پایه و 50 درصد بیست روز بعد از نشاکاری)، تقسیط دو مرحله ای کود فسفر (50 درصد پایه و 50 درصد 60 روز بعد از نشاکاری) و تقسیط سه مرحله ای کود فسفر (50 درصد پایه و 25 درصد 20 روز بعد از نشاکاری و 25 درصد 60 روز بعد از نشاکاری).

    نتایج

    بیشترین فسفر قابل جذب خاک در زمان گلدهی ارقام هاشمی (3/95) و گیلانه (1/90) به ترتیب در تیمار های تقسیط دو مرحله ای و سه مرحله ای ، بیشترین روی قابل جذب خاک در زمان گلدهی برای ارقام هاشمی (6/8) و گیلانه (7/8) به ترتیب در تیمار های تقسیط دو مرحله ای و دو مرحله ای، بیشترین محتوای فسفر دانه گیاه برنج برای ارقام هاشمی 17/0 و گیلانه 20/0 میلی گرم در کیلوگرم در تقسیط های دو مرحله ای به بدست آمده است. میزان روی دانه در برخی از تیمارهای تقسیط فسفر در مقایسه با کاربرد فسفر بصورت 100 درصد پایه بااختلاف معنی داری بیشتر است. همچنین بیشترین مقدارکارایی زراعی (31/ 13 و 72/ 12)، فیزیولوژیک (19/693 و 10/740)، فیزیولوژیک- زراعی (00/482و753)، بازیافت ظاهری (34/ 5 و 66/ 5)، کارایی مصرف (1998 و 22/1272 کیلوگرم در کیلوگرم) به ترتیب برای ارقام هاشمی و گیلانه در تیمارهای تقسیط عمدتا دو و سه مرحله ایی بدست آمد. براساس مدل رگرسیونی چندمتغیره خطی گام به گام متغیرهای غلظت فسفر قابل جذب خاک در مرحله رسیدن دانه، غلظت روی در دانه و غلظت روی در در بخش هوایی گیاه در مرحله گلدهی 52 درصد از تغییرات عملکرد دانه را تشریح می نمایند.

    نتیجه گیری:

     افزایش 72/54 درصدی روی دانه در رقم هاشمی و در خاک لوم سیلت در تقسیط سه مرحله ای (50 درصد پایه، 25 درصد بیست روز بعد از نشاکاری و 25 درصد شصت روز بعد از نشاکاری) و افزایش 5/37 درصدی در رقم گیلانه و در خاک رس سیلت در تقسیط دو مرحله ای (50 درصد پایه و 50 بیست روز بعد از نشاکاری) نسبت به مصرف پایه (100 درصد) کود فسفره نشان دهنده تاثیر مثبت و موثر تقسیط نسبت به شرایط عدم تقسیط در بهبود کیفیت دانه است.

    کلیدواژگان: برنج، تقسیط کود فسفر، کارایی فسفر، رقم هاشمی، رقم گیلانه
  • علی نخ زری مقدم*، مهدی عامریان، عباس بیابانی، مهدی ملاشاهی صفحات 185-197
    سابقه و هدف

    حبوبات با داشتن بیش از 20% پروتئین، نقش مهمی در تامین پروتئین موردنیاز انسان به‌ویژه در کشورهایی که تولیدات دامی و محصولات کشاورزی آن‌ها کم است، دارا هستند. این محصولات در تغذیه‌ی انسان می‌توانند به‌عنوان یک مکمل غذایی با ارزش و مناسب در ترکیب با غلات محسوب شوند (مجنون حسینی، 1394). کشاورزان استان گلستان باید به کشت این گیاه مفید، با ارزش، با عملکرد بالا، زودرس، یکنواخت در رسیدگی و شرایط مناسب برای برداشت مکانیزه بعد از غلاتی مثل گندم به‌دلیل نیاز کم‌آبی این گیاه در تابستان و تناوب زراعی مناسب بپردازند.

    مواد و روش‏ها:

    به‌منظور بررسی صفات مورفولوژیک، عملکرد و اجزای عملکرد ماش (.Vigna radiata L) تحت تاثیر کود شیمیایی نیتروژن و مگافول، آزمایشی در سال 1396 به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه گنبدکاووس اجرا شد. کود نیتروژن در چهار سطح شامل صفر، 50، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار و کود مگافول در سه سطح شامل عدم مصرف، مصرف یک لیتر و مصرف دو لیتر در هکتار بود. فاصله ردیف 50 و فاصله بوته روی ردیف 25 سانتی‎متر بود. در این بررسی طول بوته، ارتفاع اولین غلاف از سطح زمین، تعداد شاخه فرعی، ارتفاع اولین شاخه فرعی از سطح زمین، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، تعداد دانه در بوته، وزن هزار دانه، شاخص برداشت و عملکرد دانه تعیین گردید.

    یافته‏ ها:

    نتایج نشان داد که اثر نیتروژن بر طول بوته و ارتفاع اولین غلاف در سطح پنج درصد و بر ارتفاع اولین شاخه، تعداد شاخه در بوته، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، تعداد دانه در بوته، وزن هزار دانه، شاخص برداشت و عملکرد دانه در سطح یک درصد معنی‏دار شد. اثر کود مگافول بر تعداد دانه در غلاف و وزن هزار دانه در سطح پنج درصد و بر تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در بوته، شاخص برداشت و عملکرد دانه در سطح یک درصد معنی‌دار بود. بیشترین طول بوته (63/63 سانتی‌متر)، ارتفاع اولین شاخه از سطح زمین (14/34 میلی‌متر)، ارتفاع اولین غلاف از سطح زمین (95/8 سانتی‌متر)، تعداد شاخه در بوته (98/3 عدد)، تعداد غلاف در بوته (62/27 عدد)، تعداد دانه در غلاف (31/5 عدد)، تعداد دانه در بوته (4/148 عدد)، وزن هزار دانه (84/43 گرم)، شاخص برداشت (3/25%) و عملکرد دانه (4/820 کیلوگرم در هکتار) به تیمار مصرف 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار تعلق داشت. حداقل مقدار صفات فوق از تیمار عدم مصرف نیتروژن حاصل شد. با مصرف دو لیتر در هکتار مگافول بیشترین تعداد غلاف در بوته (48/26 عدد)، تعداد دانه در غلاف (23/5 عدد)، تعداد دانه در بوته (2/141 عدد)، وزن هزار دانه (02/43 گرم)، شاخص برداشت (54/25%) و عملکرد دانه (4/755 کیلوگرم در هکتار) حاصل شد.

    نتیجه‏ گیری:

    مصرف نیتروژن و مگافول شرایط بهتری را برای رشد و تولید گیاه ماش فراهم کرد از اینرو بیشترین مقدار صفات مورد بررسی از مصرف مقدار بالای این دو کود به‌دست آمد. حداقل مقدار صفات نیز از تیمار عدم مصرف نیتروژن و همچنین عدم مصرف مگافول حاصل شد.

    کلیدواژگان: شاخه فرعی، طول بوته، عملکرد دانه، غلاف
  • حسن زالی*، علی براتی، اکبر مرزوقیان، شیرعلی کوهکن، احمد قلی پور صفحات 199-218
    سابقه و هدف

    جو (Hordeum vulgare L.) پس از گندم، برنج و ذرت یکی از مهم ترین گیاهان خانواده غلات است. جو بعد از گندم، دومین گیاه زراعی مهم ایران از نظر ارزش زراعی و تغذیه ای به شمار می رود. هدف از این تحقیق، ارزیابی و انتخاب لاین های برتر با عملکرد بالا، زودرس و مقاوم به خوابیدگی در مناطق گرم جنوب و شمال کشور با استفاده از شاخص انتخاب ژنوتیپ ایده آل (SIIG) بود.

    مواد و روش ها

    به منظور گزینش لاین های خالص جو با عملکرد بالا و خصوصیات زراعی مطلوب در مناطق گرم جنوب و شمال کشور، تعداد 108 لاین خالص در قالب طرح بدون تکرار آگمنت همراه با چهار شاهد (نوروز/صحرا، اکسین، نوبهار و WB-96-19) در مراکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس (ایستگاه داراب)، خوزستان (اهواز)، سیستان (زابل) و گلستان (ایستگاه گنبد) طی سال زراعی 99-1398 ارزیابی شدند.

    یافته ها

    نتایج تجزیه حداکثر درست نمایی محدود شده (REML) نشان داد که میزان وراثت پذیری عملکرد دانه در گنبد، اهواز، داراب و زابل به ترتیب 993/0، 258/0، 498/0 و 063/0 بود. نتایج تجزیه همبستگی نشان داد که همبستگی مثبت و معنی داری بین شاخص SIIG و ارتفاع بوته، وزن هزار دانه و عملکرد دانه در همه مناطق وجود دارد. شاخص SIIG نشان داد که تعداد 21، 28، 16 و 5 لاین به ترتیب در داراب، اهواز، زابل و گنبد با مقدار شاخص SIIG بالا (9/0-6/0) جزء لاین های برتر بودند. براساس نتایج میانگین شاخص SIIGلاین های شماره ی 68، 102، 44، 66، 13، 47، 16، 34، 46، 99، 25، 65 و 35 به ترتیب با مقدار SIIG بالاتر از 500/0 در سه منطقه از چهار منطقه مورد بررسی، جزء لاین های برتر بودند. به منظور بررسی کارایی شاخص SIIG در انتخاب بهترین لاین ها از نظر عملکرد دانه، وزن هزار دانه، ارتفاع بوته و زودرسی، لاین های مورد بررسی براساس شاخص SIIG در مناطق مختلف گروه بندی شدند. لاین ها به ترتیب در داراب، اهواز، گنبد و زابل در 6، 7، 8 و 7 گروه دسته بندی شدند.

    نتیچه گیری:

     براساس نتایج میانگین شاخص SIIG در همه مناطق، 16 لاین با بیشترین مقدار میانگین شاخص SIIG جزء لاین های برتر در بیشتر مناطق بودند. بنابراین لاین های منتخب در هر منطقه را می توان برای آزمایشات در آن منطقه توصیه کرد و لاین هایی که در مجموع بیشتر مناطق حایز بیشترین مقدار SIIG بودند به عنوان لاین هایی که دامنه متنوع کشت را دارند برای انجام آزمایشات تکمیلی در همه مناطق در سال های بعدی معرفی کرد.

    کلیدواژگان: تجزیه REML، شاخص SIIG، صفات مورفو-فنولوژیک، نمودار حرارتی
|
  • Akram Moeinirad* Pages 1-17

    In scale universal after drought, nitrogen is the most important factor limiting. After nitrogen, phosphorus is the most nutritious element for plant. Between nitrogen and phosphorus is a positive reaction and absorption nitrogen increases absorption phosphorus by plant. The Studies very few is performed in order to study fluorescence chlorophyll plant in nutritious shortage stress conditions. Reduction access to nitrogen decreases quantum yield in transfer electron (photo system II) and its maximum efficiency. Also shortage of nitrogen destroys photo system II and decreases fluorescence variable (Fv). Quantum yield increases consequently interaction effects nitrogen and phosphorus. In view of the fact that measurement concentration nitrogen with methods like measuring Nitrogen Nutrition Index (NNI) is very costly, take up time and need to expensive equipment, so measurement chlorophyll index by hand chlorophyll meter and transportable is very comfortable. Also consumption of nitrogen is improved pigments, as rate of chlorophyll (a, b) increases by using nitrogen. this research in order to study relations between concentration nitrogen, chlorophyll (a, b), chlorophyll index and nitrogen nutrition index (NNI) and study parameters fluorescence chlorophyll and rate of chlorophyll (a and b) under effect of different treatment fertilizer of nitrogen and phosphorus in wheat was performed. Afield experiment was conducted in a factorial arrangement using randomized complete block design with 4 replications in Aliabadkatool city of Golestan province in 2014-2015 and 2015-2016 growing seasons. The experimental factors were three net nitrogen fertilizer (N, 0, 163 and 326 kg ha-1 and five net phosphorus fertilizer (P, 0, 98, 196, 294 and392 kg ha-1.) In this experiment some traits such as chlorophyll index, nitrogen nutrition index, fluorescence chlorophyll parameters, rate of chlorophyll (a, b), nitrogen concentration, grain protein and grain yield were measured. The study of scattering diagram of data be showed, traits of chlorophyll index, nitrogen nutrition index, quantum yield, chlorophyll concentration (a, b), nitrogen concentration in plan and yield protein follow from simple linear regression model, as in each level nitrogen, with increase rate of fertilizer phosphorus, traits under study were prospered from increasing trend.Concentration of nitrogen and nitrogen nutrition index was under effect interaction year and nitrogen. Fluorescence chlorophyll parameters including minimum fluorescence, maximum fluorescence (Fo, Fm) against other traits were showed decreasing trend, That connected to increase quantum yield consequently increase in consumed fertilizer. Correlation of significant and positive between chlorophyll index, nitrogen nutrition index, nitrogen concentration, chlorophyll was observed. The maximum yield achieved at combination of fertilizer N326P392 and N326P294that point of view statically was in one of surface significantly. The results this experiment showed that very strong relation is between chlorophyll index, chlorophyll concentration, Nitrogen nutrition index and nitrogen available to plant, as with increase available nitrogen and phosphorus rate, quantum yield and grain yield increased grain yield, so can be used from chlorophyll meter set for assessment fertilizer in plant replacing methods of expensive and take up tim like nitrogen nutrition index. In management fertilizer in addition on nitrogen, phosphorus must be considered too.

    Keywords: Chlorophyll index, fertilizer, Nitrogen nutrition index, Yield
  • Seyed Esmaeel Razavi * Pages 19-29
    Background and objectives

    Biotic stresses affect the yield and yield components of cotton. Alternaria leaf spot (caused by Alternaria alternata) is one of the most common foliar diseases of cotton (Gossypium spp.) and occurs in most cotton-growing regions of the world. Control of the disease through genetic resistance is not possible at present because no cotton cultivars with high levels of resistance to A. alternata are commercially available. In the past decade, the effectiveness of resistance-inducer salts against plant pathogens gives an environmentally friendly option for disease control. Therefore, the impact of salicylic acid on disease control, plant growth and some biochemical constituents of two cotton cultivars (Gossypium hirsutum L.), Golestan and Sahel under A. alternata stress, were evaluated.

    Materials and methods

    Treatments, four levels salicylic acid (0, 0.05, 0.1 and 0.5 mM) and two level inoculation factor (control and pathogen) as a factorial experiment in a completely randomized design with four replications were studied in field condition. 20-day old cotton plants were sprayed with different concentrations of salicylic acid and the treatment were repeated two times at 14 days intervals. Effect of salicylic acid on the differences in growth traits (plant height and number of sympodial branch), yield and disease index in two cotton cultivars (Gossypium hirsutum L.), Golestan and Sahel, were evaluated. Also, changes of total phenol, peroxidase activity and malondialdehyde contents were measured by chlorometric analysis.

    Results

    The results showed that the isolate of A. alternata tested in this experiment were pathogenic to cotton cultivars. Although, Golestan cultivar were more susceptible to alternaria leaf spot than Sahel cultivars. Foliar applications of salicylic acid have been shown to significantly affect yield, disease index, total phenol, peroxidase activity and malondialdehyde contents in two cotton cultivars. 5 mM salicylic acid by significant increasing total phenol contents and peroxidase activity, alleviated the malondialdehyde contents and oxidative stress lead to low disease severity in all cultivars. Yield and oxidative stress affected significantly in Sahel in comparison to Golestan cultivar. The relationship between disease index and yield and leaf phenol accumulation, peroxidase activity and malondialdehyde contents in relation to disease index in the presence of salicylic acid concentrations was described as regresional models.

    Conclusion

    Overall, this research revealed that seedlings treatment with salicylic acid has provided most optimal performance against A. alternata infection and oxidative stress. Although, the effect was different in two cotton cultivars. Hence, using of salicylic acid as a biotechnologic approach be suggested for improve plant to alternaria leaf spot resistance.

    Keywords: Alternaria leaf spot, Cotton cultivar, Induced resistance, Salicylic acid
  • Marzieh Ghasemi, Shahrokh Jahanbin *, Hojatella Latifmanesh, Hooshang Farajee, Amin Mirshekari Pages 31-47
    Background and objectives

    Sunflower (Helianthus annuus L.) is one of the most important oil plants, which is cultivated due to the high seed oil and adaptation to different climatic and soil conditions in a wide range of arid and semi-arid regions of the country. Due to the possibility of drought stress in these areas, it is essential to take action to cope with these stresses. One of the methods to reduce drought stress is the use of plant growth regulators. Considering that brassinolide is the plant growth regulating steroidal substance that can affect the increase of plant resistance against different stresses. Therefore, the aim of this study was to investigate the effects of brassinolide foliar application on some physiological and agronomic characteristics of sunflower in one of the semiarid areas of the country.

    Materials and methods

    The experiment was conducted in the Noorabad area of Fars province using split-plot in a randomized complete blocks design with three replications and nine treatments in 2018. The main factor of the experiment included irrigation at three levels which consisted of without stress (100 percent of full irrigation), moderate stress (75 percent of full irrigation), and severe stress (50 percent of full irrigation) according to evaporation from class A pan, and sub-factor including the application of brassinolide hormone at three levels (0, 0.1 and 0.5 mg/L).

    Results

    The results showed that yield, number of seeds per head and weight of 1000 sunflower seeds were affected by experimental treatments, using 0.5 mg/L brassinolide foliar application under severe drought stress conditions can significantly increase chlorophyll content and number of leaves per plant, therefore, the yield, number of seeds per head, 1000-seed weight and oil yield increased compared to control treatment. The highest grain yield (313.3 g/m2) was obtained in complete irrigation treatment and 0.5 mg/L brassinolide foliar application, so that 55% of the grain yield was higher than the control treatment. Also, the percentage and yield of oil were reduced under drought stress but the amount of these two traits was increased with brassinolide hormone application. The highest leaf proline content observed in 0.5 mg/L brassinolide foliar application and the lowest of this trait was obtained in the control treatment.

    Conclusion

    The results of this experiment showed that the use of brassinolide foliar application under severe drought stress conditions can increase drought tolerance by 63%. Therefore, under severe stress conditions, the use of brassinolide foliar application can be a solution to increase the production of sunflower .

    Keywords: Brassinolide, Drought stress, Yield
  • MohammadReza Safari Motlagh *, Peyman Sharifi Pages 49-68
    Background and Objectives

    Herbicides are essential inputs in agriculture that despite their many benefits in controlling weeds, can cause damages such as creation resistance to weeds, environmental effects and threats to human health. Therefore, to reduce consumption or reduce their concentration, alternative methods such as weed control using biological microorganisms have been proposed, which to achieve this goal, it is necessary to have a complete understanding of pathogen-host relationships. Achieving such understanding can be difficult and challenging, particularly for large data sets with complex host genotype-by-pathogen strain interactions. To evaluate the pathogenicity of fungi in plant species, in addition to conventional quantitative and descriptive evaluations, the host genotype-pathogen isolates biplot can be used in a single scatter plot. This study was conducted to evaluate the virulence of two funguses on five rice cultivars and four weeds.

    Materials and Methods

    In this research, pathogenicity of Curvularia lunata and Alternaria pellucida were studied in two separate experiments on five rice cultivars (Hashemi, Alikazemi, Sepidroud, Khazar, Binam), Eichinochloa oryzicola, E. crus-galli, Sagitaria trifolia and Alisma plantago – aquatica in a completely randomized design with three replications in pot condition, in the greenhouse of Islamic Azad University, Rasht Branch, at 2018. Principal component analysis was performed on two-way data of host genotype -pathogen. The biplot was plotted with the first two principal axes (PC1 and PC2) using GGEBiplotGUI packages (Bernal & Villardon, 2016) in R software.

    Results

    Analysis of variance was performed separately for weed species and rice cultivars. There were significant differences between rice cultivars in terms of reduction of plant height and fresh and dry weight of the plant in inoculation with C. lunata and in terms of reduction in plant height and dry weight of the plant in inoculation with A. pellucida. In addition, there was a significant difference between weed species in terms of disease rating, decrease in plant height and fresh weight of the plant in inoculation with C. lunata and in all four traits in terms of inoculation with A. pellucida. Comparison of means showed that Hashemi and Ali Kazemi cultivars had the highest disease rating, reduction of plant height and fresh and dry weight of the plant in treatment with C. lunata. Biplot analysis showed the relationships between fungi (as pathogens) and weed species and rice cultivars (as host genotypes) in a pathogen-host view in terms of traits. Average-Tester-Coordination (ATC) view (average of PC1 and PC2 scores for all genotypes) of biplot were indicated that A. plantago – aquatica and E. crus-galli were as the most sensitive and Sepidroud as tolerant genotypes to two fungi according to their disease rating. Based on disease rating, C. lunata can be used for biocontrol of A. plantago–aquatica and E. crus-galli in Ali Kazemi and Binam genotypes. Based on this trait, A. pellucida can be used for biocontrol of S. trifolia in Hashemi. According to dry weight, C. lunata can be used for biocontrol of Sagitaria trifolia in all of the genotypes.

    Conclusion

    In conclusion, based on disease rating and reduction of plant height and dry and fresh weight of plants, C. lunata was a better antagonistic fungus in dealing with weeds compared to the other fungus especially for A. plantago–aquatica and this fungus could be a potential mycoherbicide for weeds control in paddy fields in the future.

    Keywords: GGE biplot, Rice, Disease rating, Pathogenicity, Antagonistic fungi
  • Tahereh Rezapour Kavishahi, Saeed Saifzadeh, Ali Reza Valadabady, Esmaeil Hadidimasouleh Pages 69-86
    Background and objectives

    Intercropping is a possible pathway for sustainable increases in crop yields (10). Researchers have reported that intercropping system with legumes led to maximum maize gain (24) and biological yield (4). Ghasemi et al. (2011) reported that grain yield in maize was the highest when the combination of chemical and bio-fertilizers were used (8).

    Materials and Methods

    This experiment was performed as factorial arrangement based on randomized complete block design in 2017 and 2018 cropping deasons with three replications in Rasht, Iran. Five rate of phosphorus fertilizer (zero, 50, 100 kg/ha as super phosphate triple, 50 kg/ha as super phosphate triple + 200 g phosphate barvar2 and 100 kg/ha as super phosphate triple + 200 g of phosphate barvar2) and corn and groundnut sol cropping, and mixed cultivation of one row of corn + one row of peanuts (1: 1), two rows of corn + one row of peanut (1: 2), one row of corn + two rows of peanut (2: 1) comprised experimental treatments.

    Results

    In this experiment, phosphorus fertilizer × intercropping system effect on all measured characteristics was significant at 5 % probability level. The greatest grain yield (2360 kg/ha), oil yield (1182 kg/ha), grain protein percentage (27.70 %), protein yield (591 kg/ha) and palmitic acid (10.58 %) were obtained in response to the application of 100 kg/ha super phosphate triple along with 200 g phosphate barvar2 bio-fertilizer under groundnut sol cropping system. The greatest grain oil percentage (53.45 %) and oleic acid (66.63 %) as the most important unsaturated fatty acid in groundnut oil were obtained in response to the application of 100 kg/ha phosphorus fertilizer as super phosphate triple, under groundnut-corn intercropping system with the ratio of 1:2 planting rows. But, the highest rate of linoleic acid (32.17 %) was observed in groundnut-corn intercropping system with the ratio of 1:1 planting rows as affected by the application of 100 kg/ha phosphorus fertilizer as super phosphate triple plus 200 g phosphate barvar2 bio-fertilizer.

    Conclusion

    Results showed that the combined application of chemical phosphorus and bio-fertilizers enhanced groundnut grain yield that could causes by the improvement of yield components, enhancement of plant growth and nutrients absorption and increment of photosynthesis in groundnut plants. Apart application of chemical phosphorus fertilizer increased oleic acid synthesis and quality of groundnut oil. The application of chemical phosphorus fertilizer and groundnut-corn intercropping system with the ratio of 1:2 improved groundnut oil quality. But, integrated application of chemical phosphorus (super phosphate triple) plus phosphate barvar2 bio-fertilizer enhanced quantitative yield of groundnut. In this experiment, groundnut-corn intercropping system with the ratio of 1:2 and integrated application of chemical phosphorus plus phosphate barvar2 bio-fertilizer could be recommendable to enhance grain yield of groundnut per unit area.

    Keywords: Bio-fertilizers, Cropping pattern, Oil, protein yield, Saturated, unsaturated fatty acids
  • Mostafa Koozehgar Kaleji *, M.Reza Ardakani, Hassan Abedini Aboksari, Mostafa Bandegani Rooieen, Sheida Khoshniat Pages 87-101
    Background and objectives

    Endemic vegetables are a wide range of plants that are known and used in different regions with different names and are native to the region. But a group of them, which are found in most areas, are more common in food, and some of them are used as medical treatment, sedatives, and in health and cosmetics. These plants grow away from chemical fertilizers and in the sun and have a different flavor and are more nutritious and natural than vegetables grown artificially. The increasing use of chemical fertilizers has caused irreparable environmental and health damage. These disadvantages of chemical fertilizers and the high cost of their production have caused the production of biofertilizers to be given serious attention. This study aimed to investigate the effect of organic fertilizers (vermicompost, vermiwash) and mycorrhizal symbiosis on yield and yield components of Nasturtium officinalis.

    Materials and Methods

    This factorial experiment in the form of a randomized complete block design with 8 treatments and 4 replications in Sari with a geographical position of 53 degrees and 63 degrees East, 36 degrees latitude, and 82 minutes north and 43.3 meters above sea level in 2014. The test factors included mycorrhiza Glomus moseae in two levels (0 and 200 spores in a pot), vermicompost in two levels (0 and 200 g in a pot), and foliar application vermiwash in two levels (0 and 1.5 liters in the specified pots). Characteristics such as leaf area index, chlorophyll a, b, and total chlorophyll, the concentration of nitrogen, phosphorus, potassium, fresh weight of leaves and stems, number and diameter of flowers and weight of 1000 seeds were evaluated.

    Results

    The results showed that the use of organic fertilizers (vermicompost, foliar application of vermicompost) and mycorrhizal coexistence increased leaf area index, 1000-seed weight, and percentage of phosphorus, nitrogen, and chlorophyll a, b compared to the control. Mycorrhizal symbiosis treatment with foliar application of vermicompost and application of vermicompost caused 53% increase in 1000-seed weight, 245% nitrogen, 72% phosphorus and 65% chlorophyll b compared to the control. According to the obtained results, combining G. mosseae treatment and foliar application with vermicompost and application of vermicompost had better results than other treatments.

    Conclusion

    generally, Organic and biological fertilizers have a positive impact on the yield and yield components of Nasturtium officinalis The application of vermicompost, compost tea, and mycorrhizal symbiosis through the availability of nutrients has increased the Nasturtium officinalis qualitative and quantitative qualities.

    Keywords: Endemic vegetable, Glomus moseae, Vermiwash, Volunteer edible plants, Watercress
  • Seyed Saeed Sahafi *, Seyed Mohsen Moussavi Nik, Seyed Ali Tabatabaee, Seyed Kazem Sabbagh, Seyed Ahmad Ghanbari Pages 103-121
    Background and objectives

    Undoubtedly, one of the biggest human challenges in the present age is food security, and salinity stress is one of the main obstacles to achieve this goal. In this regard, this experiment was conducted with the aim of selecting tolerance barley cultivar(s) to salinity stress and identifying tolerance mechanisms in new and old barley cultivars.

    Materials and Methods

    This experiment was carried out during the two years of 2016-17 in the Milshbar Ardakan region located in Yazd province. Experimental treatments included 9 six-rowed barley cultivars including Nik, Mehr, Khatam, Reyhan, Goharan, Nosrat, Morocco, Afzal and Fajr 30 cultivars in three levels of irrigation water salinity including 4, 10 and 14 dS/m were evaluated as a split plot experimental design so that water salinity as the main plots and cultivars as a sub-plots were randomly placed. The studied traits included yield and yield components. At the maturity stage, several plants were selected from each experimental plot and sodium and potassium were measured.

    Results

    The results showed that salinity and cultivar treatment had a significant effect on the yield and yield components including number of seeds per spike, number of spikes per square meter and 1000-kernel weight. Salinity stress reduced grain yield components and among the studied cultivars, Nik, Mehr, Khatam and Reyhan cultivars had higher yield and yield components. Among the salinity treatments, the highest grain yield was obtained at 4 dS/m with 5770.64 kg/ha. With increasing salinity to 10 and 14 dS/m, grain yield decreased by 18.04 and 27.55%, respectively, and reached to 4729.29 and 41.8080 kg/ha. Among the studied cultivars, the highest grain yield was obtained in Nik with 5317.7 kg/ha and Mehr, Khatam and Reyhan were not significantly different with this cultivar. In salinity of 10 dS/m, the lowest grain yield variation were obtained in Goharan and Mehr cultivars and in salinity of 14 dS/m it was in Mehr and Afzal cultivars. The highest STI index in salinity of 10 compared to 4 dS/m was calculated in Nik and Mehr cultivars with 0.922 and 0.921, respectively. The highest value of this index in salinity 14 compared to 4 dS/m was also obtained in Nik and Khatam cultivars with 0.882 and 0.858, respectively.

    Conclusion

    Considering the amount of sodium and potassium absorbed by the plant and the K/Na ratio, it seems that tolerant cultivars cope with salinity stress by the mechanism of potassium uptake and excretion of sodium and regulation of cell osmotic potential. In general, among the studied cultivars, Nik, Mehr and Khatam cultivars had higher stress tolerance indices of STI, MP, Tol and these cultivars can be used for cultivation in saline lands of the region as well as for hybridization and breeding programs.

    Keywords: Salinity stress, six-rowed barley, K, Na ratio, tolerance to stress
  • Mahna Sadat Ghotbe Sharif, MohamadJavad Mostafavi, Ghorbanali Asadi * Pages 123-144
    Background and objectives

    Intercropping of basil with legumes due to morphological differences and more importantly, their biological stabilization can be a step towards sustainability in agriculture and also to avoid the use of chemical inputs and therefore produce healthier products. Therefore, the objectives of this experiment were to evaluate and compare different indicators of growth, yield and ecological and economic usefulness of basil with green bean in pure crops and mixed replacement ratios in Mashhad climatic conditions.

    Materials and Methods

    An experiment was conducted in RCBD design at the research farm of Ferdowsi University of Mashhad in the growing year 2018 19. The treatments were: 1) sole cropping of green bean (P), 2) and also basil (O) and different ratios of intercropping of these two plants, including 3) 1:3 ratio of green bean and basil (P1O3), 4) ratio 2:2 green bean and basil (P2O2) and 5) 3:1 ratio green bean and basil (P3O1). Daily values of growth indices during the growth period of plants were estimated using the specific functions, and at the end of the growing season, the final yield of intercropped species (fresh green pods of green bean and basil dried seeds) was measured and indicators related to the advantage of intercropping including land equivalent ratio (LER), actual yield loss (AYL) and the monetary advantage index (MAI) were calculated. Function fitting, statistical analysis of data and drawing of figures were performed using Slide Write ver2.0, SAS v 9.2 and MS Excel 2016, respectively.

    Results

    The highest LAI recorded in sole cropping of green bean and basil (3.4 and 3 respectively) and the lowest was for green bean in P1O3 (0.2) and for basil in P3O1 (2). Also, highest TDM in sole cropping of green bean was 973 g m2 and in sole cropping of basil was 1654 g m2 and the lowest ones for intercropped green bean was in P1O3 (44 g m2) and in the intercropped basil in P3O1 (755 g m2). The highest CGR of green bean and basil in their sole cropping were 20.56 and 17.92 g m2 day-1, respectively. The mean RGR of green bean was 0.03 g g-1 in P1O3 and the highest RGR was in basil in the sole cropping treatment (0.03 g g-1) The highest NAR in green bean was in its sole cropping (8.3 g m2 day-1) and basil (8.5 g m2 day-1). No economic yield was achieved for green bean in P1O3 and P2O2 treatments, so all the advantage indices of intercropping including LER, AYL and MAI in these treatments were negative. Also, the highest yield of basil was obtained in P1O3, which was not significantly different from its sole culture, and only in this treatment the intercropping advantage indices studied were positive and preferred to sole culture.

    Conclusion

    The results truly showed incompatibility of basil with green bean in intercropping due to low competitiveness and weakness of green bean in intercropping with basil. Although intercropping in P3O1 treatment was economically and ecologically beneficial, but by considering all the conditions such as the possibility of implementing this cultivation ratio, it is suggested that while examining more different aspects of intercropping of basil with green bean such as weed competition and mechanisms of basil competition with green bean, another legume crop that has more desirable characteristics in terms of ecological compatibility and non-interference of ecological niches with this plant to replace green bean in basil production systems.

    Keywords: Crop growth rate, Land Equivalent Ratio, Leaf area index, Monetary advantage index, total dry matter
  • Davoud Omidi Nasab *, Moosa Meskarbashee, Afrasiab Rahnama Ghahfarokhi Pages 145-159
    Background and objectives

    Sunflower belongs to the Astraea family and is one of the three important oil plants in the world, it has a high percentage of achene oil (45-50%). One of the main reasons for the low sunflower achene yield, is the lack of micronutrient elements. Thereforestrengthen, maintain productivity and determine the most appropriate crop density, in the new sunflower cultivars is necessary to achieve the desired yield. The present experiment was also performed basis on the selection of the most suitable promising sunflower cultivars in the best plant density and application levels of complex fertilizer flourish microcombi in Dezful city.

    Materials and Methods

    In order evaluation of yield and some quantitative traits of promising sunflower cultivars to foliar application of microcombi complex fertilizer and interaspecific competition, An split split plot experiment in a randomized complete blocks design with three replications and three factors density as the main factor (7, 9, 11 and 13 plant/m2), complex fertilizeras the first sub-factor (0, 1 and 2 kg/ha) from the source of complex fertilizer flourish microcombi produced by Shimikord company and cultivar as a second sub-factor (Felix, Shakira, Oscar, Savana, Shams, Labad, Sudimance, Monaliza) carried out in the crop year 2018-2019 at Dezful Shahid Rajaei Company. The seeds of the tested cultivars were prepared from Shahid Rajaei Dezful Company. Each experimental plot was considered with 6 planting line to length of 1.5 m with a lines spacing of 75 cm and according to the density of 7, 9, 11 and 13 plant/m2, the plants were arranged on planting lines at intervals of 18, 15, 12 and 9 cm in the three to four leaf stage, respectively. After physiological maturation of achenes and harvesting of plants, traits stem height, stem diameter, head diameter, number of achene/head, achenes of weight/head; achene yield and oil yield were measured.

    Results

    The results showed a significant effect of foliar application of complex fertilizeras and density on the studied traits except stem height. Shams cultivar with 198.36 cm, had the maximum stem height. According to the results, foliar application of complex fertilizeras causes increases the stem diameter, number of achene/head, achenes of weight/head and achene and oil yield (t/ha) relative to the control. Also increasing planting density, despite reducing the number and weight of achene/head, increased achene yield. With increasing density, achene yield of single plant decreased, but increasing the number of plants per unit area compensated for this decrease. According to investigation the results of comparing the means, foliar application of complex fertilizeras by improving yield components and reducing competitive stress between plants at high planting densities, cause increase achene yield in sunflower. The maximum achene and oil yield were obtained to 5.40 and 2.64 t/ha, respectively, in the density 11 plant/m2 and foliar application 1 kg/ha complex fertilizeras by Felix cultivar. The increase yield in the density of 11 plant/m2, can be the result of sunflower adaptation by increasing the plant density and shows the achene yield has changed relatively little. Oil yield depend to achene yield and oil percentage, therefore, it seems that in the present experiment, higher achene yield in the density of 11 plant/m2 and improved photosynthesis and proper achene production in the time foliar application of complex fertilizeras, caused to increase oil yield.

    Conclusions

    Now with aware of the response of cultivars at different plant densities per unit area; it seems that the beneficial effect of foliar application of complex fertilizeras can cause reduce the damage by intraspecific competition and increase the yield of different sunflower genotypes in conditions of Dezful city and similar regions.

    Keywords: Intraspecific competition, Complex fertilizeras, Felix cultivar
  • Shahram Mahmoudsoltani *, Fatemeh Daemi, MohammadTaghi Karbalai Agha Molki Pages 161-183
    Introduction

    Despite the P vitality for rice cultivation, its recovery index in paddy soils is very low and less than 25% of added P, and the rest goes out of reach of rice plant through the P fixation by soil particles at different fractions. Also, despite abundant studies on the effect of basal soil P application, we face a lack of knowledge on research findings of the P splitting application and its effect on soil Zn concentration and tissues Zn content. Thus, the current research project was done to explore the effect of P splitting application at flooded conditions on the soil and rice plant tissues P and Zn variation trend at the different rice growth stages of two more common varieties (Hashemi and Guilaneh varieties).

    Materials and methods

    The outdoor pot experiment was conducted on a three factors factorial experiment in a randomized complete block design with three replications in 2017 at the research farm of the rice research institute of Iran, Rasht. The experimental treatments were: phosphorus fertilizer split application at five levels, soil at two levels, and rice varieties at two levels (Hashemi (local variety) and Guilaneh(improved variety)), The P application treatments were: control (no added P), 100% basal, P split application at 50% basal and 50% at 20 days after transplanting (DAT), P split application at 50% basal and 50% at 60 days after transplanting (DAT), P split application at 50% basal, 25% at 20 days after transplanting, and 25% at 60 days after transplanting.

    Results

    The results indicated that the highest soil available P and Zn concentrations were recorded at the flowering stage about 95.3 and 90.10, and 8.6 and 8.7 mgkg-1by two and three P split for Hashemi and Guilaneh, respectively. Also, the maximum P of rice grain was obtained about 0.17 and 0.20 mgkg-1 for Hashemi and Guilaneh, respectively. The Zn content of rice grain at P split pots was significantly more than control and 100% basal application. The highest agricultural recovery (13.31 and 12.72), physiological (693.19 and 740.10) and physiological-agricultural efficiency (482.00 and 753.00), P use efficiency (5.34 and 5.66), and apparent recovery (1998 and 1272.22 kg kg-1) were found for Hashemi and Guilaneh, respectively, in the two and three P split application. Furthermore, stepwise multiple regression analysis revealed that the soil available P concentration at ripening stage, Zn content of the grain, and Zn concentration at rice aerial parts can explain 52% of grain yield variations for studied rice cultivars.

    Conclusion

    The three-stage P splitting (50% soil basal, 25% 20 DAT, and 25% 60 DAT) increased the Zn content of the Hashemi variety by about 54.72% at slit loam soil, whereas the Guilaneh rice variety was received a 37.5% increase in Zn content of grain in silty clay through two-stage P splitting (50% soil basal and 50% 20 DAT) compare to control (100 % basal). It can be concluded both three and two-stage P splitting might be positively significantly effective on rice grain nutritional quality.

    Keywords: Rice, P split, P use efficiency, Hashemi cultivar, Guilaneh cultivar
  • Ali Nakhzari Moghaddam *, Mehdi Amerian, Abbas Biabani, Mehdi Mollashahi Pages 185-197
    Background and objectives

    Pulses with more than 20% protein, have an important role in providing the protein needed by humans especially in countries where livestock production and agricultural products are low. These products can be used in human nutrition as a valuable and suitable dietary supplement in combination with cereals (Majnoun Hoseini, 2015). In Golestan province, due to the positive role of mung bean in rotation, it should have a special place. Farmers of Golestan province should cultivate this useful, valuable, high-yielding, early maturing, uniform in maturity and suitable conditions for mechanized harvesting after grains such as wheat due to the low water needs of this plant in summer and proper crop rotation.

    Materials and methods

    In order to study traits of morphologic, yield and yield components of mung bean (Vigna radiata L.) under nitrogen and megafol fertilizer, a factorial experiment was conducted based on RCBD in three replications on research farm of Gonbad Kavous University in 2017. Nitrogen fertilizer was in four levels of 0, 50, 100 1nd 150 kg.h-1 and megafol fertilizer in three levels of 0, 1 liter and two liters.ha-1. Row spacing was 50 cm and plant on row 25 cm. In this experiment plant length, height of first pod from the ground, number of branch per plant, height of first branch from the ground, number of pod per plant, number of seed per pod, number of seed per plant, 1000-seed weight, plant yield and seed yield was determined.

    Results

    Results showed that effect of nitrogen on plant length and height of first pod from the ground at 5% level probability and on height of first branch from the ground, number of branch per plant, number of pod per plant, number of seed per pod, number of seed per plant, 1000-seed weight, plant yield and seed yield was significant at 1% level probability. Effect of megafol fertilizer on number of seed per pod and 1000-seed weight was significant at 5% level probability and on number of pod per plant, number of seed per plant, plant yield and seed yield was significant at 1% level probability. The maximum plant length (63.63cm), height of first branch from the ground (34.14 cm), height of first pod from the ground (8.95 cm), number of branch per plant (3.98), number of pod per plant (27.62), number of seed per pod (5.31), number of seed per plant (148.4), 1000-seed weight (43.84 gr), plant yield (6.51 gr) and seed yield (820.4 kg.h-1) was belonged to application of 150 kg.h-1 nitrogen. The minimum of traits was obtained from non application of nitrogen. Application of two liters.h-1 megafol produced the maximum number of pod per plant (26.48), number of seed per plant (141.2), 1000-seed weight (43.01gr), plant yield (6.2 gr) and seed yield (755.4 kg-1).

    Conclusion

    In addition, consumption of nitrogen and megafol created better conditions for growth and production of mung bean and so, the maximum of studied traits was obtained from high consumption of two fertilizers. The minimum of traits was obtained from non application of nitrogen and also non application of megafol.

    Keywords: Branch, Plant length, Pod, Seed yield
  • Hassan Zali *, Ali Barati, Akbar Marzoqian, Shirali Koohkan, Ahmad Gholipour Pages 199-218
    Background and objectives

    Barley (Hordeum vulgare L.) is one of the most important plants in the cereal family after wheat, rice and corn. Barley is the second most important crop in Iran after wheat in terms of agricultural value and nutrition. The purpose of this study was to evaluate and select superior lines with high yield, early maturity and dormancy resistance in warm regions of the south and north of the country using the selection index of ideal genotype (SIIG).

    Materials and methods

    In order to selection of pure barley lines with high yield and desirable agronomic characteristics in the warm regions of the south and north of the country, 108 pure lines in the non-repeating Augment design with four controls (Norooz /Sahra, Auxin, Nobahar and WB-96-19) in three blocks, in the Centers for Agricultural Research and Education and Natural Resources Fars (Darab), Ahvaz, Sistan (Zabol) and Golestan (Gonbad) were evaluated during 2019-20 cropping year.

    Results

    The results of restricted maximum likelihood (REML) analysis showed that the heritability of grain yield in Gonbad, Ahvaz, Darab and Zabol were 0.993, 0.258, 0.498 and 0.063, respectively. The results of correlation analysis showed that there is a positive and significant correlation between SIIG index and plant height, 1000-kernal weight and grain yield in all regions. SIIG index showed that 21, 28, 16 and 5 lines in Darab, Ahvaz, Zabol and Gonbad, respectively, with high SIIG index value (0.6-0.9) were the best lines. Based on the results of the average SIIG index of lines 68, 102, 44, 66, 13, 47, 16, 34, 46, 99, 25, 65 and 35, respectively, with SIIG value higher than 0.500 were the best lines in most regions, so they are recommended for cultivation in later years and for advanced testing and compatibility. In order to evaluate the efficiency of SIIG index in selecting the best lines in terms of grain yield, 1000 kernel weight, plant height and early maturity, the studied lines were grouped based on SIIG index in different regions. The studied lines were classified into 6, 7, 8 and 7 groups in Darab, Ahvaz, Gonbad and Zabol, respectively.

    Conclusion

    Based on the results of the average SIIG index in all regions, 16 lines with the highest average value of the SIIG index were top lines in most regions. Selected lines in each region can be recommended for experiments in that region, and lines with the highest SIIG values in most regions for additional testing in all introduced regions in later years.

    Keywords: Heat map, Morpho-phonological traits, SIIG index, REML analysis