فهرست مطالب

تحقیقات مرتع و بیابان ایران - سال بیست و هشتم شماره 3 (پیاپی 84، پاییز 1400)

فصلنامه تحقیقات مرتع و بیابان ایران
سال بیست و هشتم شماره 3 (پیاپی 84، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/10
  • تعداد عناوین: 15
|
  • ژیلا قربانی*، کیومرث سفیدی، مهشید سوری، مهدی معمری صفحات 395-409

    آگاهی از میزان و نحوه اثرپذیری پوشش گیاهی از اختلال چرای دام می تواند راهکاری برای تدوین راهبرد های مدیریت اکوسیستم های مرتعی در جهت رسیدن به پایداری و تولید مستمر در این اکوسیستم ها باشد. در این تحقیق به بررسی تولید اندام های هوایی و زیرزمینی گونه های قابل چرای دام در مراتع جنوب شرقی سبلان تحت تاثیر شدت های مختلف چرایی و فاصله از روستا به عنوان کانون بحران پرداخته شد. به علاوه اینکه توسعه و ارزیابی مدل استنتاج فازی- عصبی (انفیس) به منظور پیش بینی تولید اندام های هوایی و زیرزمینی گونه های خوشخوراک و مقایسه نتایج آن با مدل رگرسیونی ارایه گردید. برای ارزیابی مدل های رگرسیونی و انفیس از مجذور میانگین مربعات خطا (RMSE) و ضریب همبستگی (R2) استفاده شد. نتایج نشان داد که شدت های مختلف چرا، فاصله از روستا و اثرهای متقابل آنها اثر معنی داری در سطح احتمال یک درصد بر تولید اندام های هوایی و زیرزمینی گونه های خوشخوراک دارند. همچنین، با افزایش شدت چرا، تولید اندام های هوایی و زیرزمینی این گونه ها کاهش یافت. نتایج بخش انفیس نشان داد که در شدت چرای کم و فاصله حدود 400 متر، بیشترین مقدار تولید گونه های خوشخوراک ملاحظه می گردد. کمترین مقدار تولید این گونه ها نیز فواصل نزدیک به روستا (200 متری) پیش بینی شده است. بیشترین میزان زیتوده ریشه در فاصله 600 متری و کمترین میزان زیتوده ریشه نیز مربوط به فاصله 200 متری بود. به علاوه، مدل ANFIS  با دقت بالاتر (98/0=R2 و 95/0=R2) و خطای کمتر (9792/0=RMSE و 6168/1=RMSE) نسبت به مدل کم دقت تر رگرسیونی (92/0=R2 و 77/0=R2) که خطای بیشتری نیز داشت (2835/2=RMSE و 8954/3=RMSE)، به ترتیب تولید اندام های هوایی و زیرزمینی را پیش بینی نمود.

    کلیدواژگان: شدت چرا، هوش محاسباتی، مدل سازی، تولید
  • شادی هژیر، رضا عرفانزاده*، محمد جعفری صفحات 410-423
    خاک و گیاه در اکوسیستم های طبیعی همواره در کنش متقابل با یکدیگر هستند. ساختار و ویژگی های متفاوت گونه های گیاهی یک منطقه در درازمدت بر متغیرهای محیطی به ویژه خاک تاثیر می گذارد. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر دو گونه بالشتکیAstragalus myriacanthus و Acantholimon spinosum بر برخی از ویژگی های شیمیایی خاک در موقعیت های مکانی متفاوت انجام شد. نمونه برداری خاک در اوایل پاییز 96 به صورت تصادفی با انتخاب 20 تکرار (10 پایه از هر یک از گونه ها) از چهار موقعیت مکانی (لبه شیب رو به بالا، لبه شیب رو به پایین، مرکز و بیرون) در مراتع چنار ناز استان یزد انجام و در کل 80 نمونه خاک برداشت شد. سپس ویژگی های شیمیایی خاک ازجمله pH، EC، ماده آلی کل، ماده آلی ذره ای و نیتروژن کل اندازه گیری شدند. بررسی تاثیر حضور بوته ها بر خصوصیات خاک نشان داد که پارامترهای ماده آلی (با میانگین %66/1)، نیتروژن کل (با میانگین %22/0)، هدایت الکتریکی (با میانگین  Ms/cm97/368) و ماده آلی ذره ای (با میانگین 28/1%) در زیراشکوب بوته A. myriacanthus به طور معنی داری بیشتر از خاک بیرون اشکوب (به ترتیب با میانگین های% 92/0،% 13/0، Ms/cm 5/139 و% 58/0) بود (05/0P<). نیتروژن کل و ماده آلی ذره ای در ضلع بالایی نسبت به سه مکان نمونه برداری دیگر بیشترین مقدار را دارا بود. همچنین نتایج نشان داد که ماده آلی کل (با میانگین %77/1)، نیتروژن کل (با میانگین% 23/0)، هدایت الکتریکی (با میانگین Ms/cm 46/215) و اسیدیته خاک (با میانگین 97/7) زیر تاج پوشش  A. spinosumنسبت به خاک بیرون اختلاف معنی داری نداشتند. در حالی که ماده آلی ذره ای با میانگین% 49/1 دارای بیشترین مقدار زیر تاج پوشش نسبت به خاک بیرون و همچنین سایر اضلاع نمونه برداری بود. درمجموع این مطالعه نقش متفاوت گیاهان بالشتکی مختلف را بر ویژگی های شیمیایی و کیفی خاک بیان کرد، به نحوی که با شناخت این نقش می توان کمک شایانی به اصلاح، توسعه و حفظ رویشگاه های آنها نمود.
    کلیدواژگان: گیاهان بالشتکی، ماده آلی کل، ماده آلی ذره ای، تاج پوشش
  • فرهاد ویسی، داود اخضری* صفحات 424-434

    این تحقیق با هدف بررسی تاثیر معدن منگنز صوفیوند شهرستان هرسین استان کرمانشاه بر خصوصیات خاک، رشد و ویژگی های فیزیولوژیک گیاه گون زرد (Astragalus parrowianus) در سال 1398 انجام شد. نمونه برداری ها در اردیبهشت ماه از خاک و گیاه بر اساس طرح سیستماتیک تصادفی در پنج دایره هم مرکز در فواصل مختلف 100، 500، 1000، 1500و 2000 متری در اطراف معدن منگنز صوفیوند انجام شد. همچنین 6 نمونه از گیاه گون و خاک منطقه شاهد (خارج از مراتع اطراف معدن و در شرایط مشابه ادافیکی و توپوگرافی) نیز تهیه شد. نتایج نشان داد که رشد و خصوصیات فیزیولوژیک گون به طور معنی داری تحت تاثیر فاصله از معدن منگنز قرار گرفته است. به طوری که بیشترین نسبت وزن ریشه به اندام هوایی (85/0)، فاکتور انتقال (9/1)، فاکتور غلظت ریشه (4) و نسبت پرولین (μmol/g 8/0) در گون در فاصله 100 متری از معدن مشاهده شد که در سطح احتمال 05/0 با شاهد اختلاف معنی داری داشت. همچنین کمترین طول ساقه (cm12) ، کل محتوای نیتروژن (% 3)، اسانس (% 2/0)، فعالیت آنزیم کاتالاز (Units/mg 45/0) و آنزیم پراکسیداز (Units/mg 2/0) در فاصله 100 متری از معدن منگنز مشاهده شد که همگی با شاهد تفاوت معنی داری در سطح احتمال 05/0 داشتند. مقایسه میانگین مقدار کمی پارامترهای مذکور در فواصل 100، 500، 1000، 1500و 2000 متری با تیمار شاهد نیز اختلاف معنی داری را در سطح احتمال 05/0 نشان داد. به طور کلی می توان نتیجه گرفت که هر چه به معدن نزدیک شویم اثرات منگنز بر گیاه گون بیشتر و مخرب تر شده است.

    کلیدواژگان: کاتالاز، پراکسیداز، پرولین، مواد آلی، کرمانشاه، Astragalus
  • محمدامین سلطانی پور*، عبدالحمید حاجبی صفحات 435-449
    به منظور بررسی ارزش رجحانی گیاهان، این مطالعه در مرتع زمین سنگ در استان هرمزگان اجرا شد. برای تعیین ارزش رجحانی در این منطقه از دو روش زمان سنجی و تولید و مصرف گونه های گیاهی با استفاده از بز نژاد تالی در طول ماه های فصل چرا (دی تا اردیبهشت ماه) به مدت 4 سال (89-1386) استفاده شد. نتایج تجزیه واریانس ارزش رجحانی در روش زمانی سنجی (استفاده از دوربین فیلمبرداری) نشان داد که تفاوت معنی داری از نظر مدت زمان مصرف علوفه بین گونه ها وجود دارد. به طوری که گیاهAlhagi persarum با اختصاص بیشترین میانگین (9/43 درصد) همراه با Aeluropus lagopoides با میانگین (5/31 درصد) در یک کلاس از نظر آماری قرارگرفته و بعد از آنها Atriplex leucoclada, Desmostachya bipinnata, Halocnemum strobilaceum, Tamarix mascatensis, Suaeda fruticosa, و یکساله ها به ترتیب 6/6، 4/5، 6/3، 8/2، 3/2 و 7/3 درصد قرار دارد و در نهایت گیاه Lycium shawii با اختصاص میانگین 2/0 درصد پایین ترین کلاس را از نظر آماری به خود اختصاص داده است. تفاوت معنی داری نیز در فاکتور اثر متقابل سال و گونه وجود داشت، به طوری که گونهAlhagi persarum  در سال دوم (1387) با 7/68 درصد در رتبه اول قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس درصد بهره برداری گونه ها نیز نشان دهنده تفاوت معنی دار بین سال های بررسی بود. سال های اول، سوم و چهارم در یک گروه و سال دوم با کمترین درصد بهره برداری (4/36 درصد) در گروه دوم قرار گرفت. بیشترین درصد بهره برداری مربوط به گونه Aeluropus lagopoides با 3/54 درصد در سال 1388 بود. بر اساس طبقه بندی شاخص ارزش رجحانی، گونه های Aeluropus lagopoides، Atriplex leucoclada و Alhagi persarum جزء گونه های با خوش خوراکی متوسط (رجحان متوسط) و گونه های Halocnemum strobilaceum و Desmostachya bipinnata جزء گونه های تقریبا غیر خوش خوراک (اجتناب نسبی) بودند.
    کلیدواژگان: چرای دام، روش زمان سنجی، روش تولید و مصرف، بز تالی
  • جمال ایمانی*، عطاءالله ابراهیمی، بهرام قلی نژاد، پژمان طهماسبی صفحات 450-471

    این تحقیق به منظور بررسی تفاوت چند شاخص سنجش از دوری، چهار اندازه مختلف پلات و دو روش نمونه برداری متفاوت برای برآورد درصد پوشش و تولید گیاهان در سه جامعه گیاهی در سال 1392 انجام شد. نمونه برداری زمینی در سه جامعه با پوشش گیاهی غالب متفاوت به دو شکل شش و سه پلاتی انجام شد. چهار ابعاد مختلف پلات به صورت تودرتو برای برآورد تولید و درصد پوشش استفاده شد. نمونه برداری ها در هر جامعه در داخل 30 پیکسل در امتداد سه ترانسکت با ارتفاع متفاوت انجام گردید (روش نمونه برداری و آزمایش آنها براساس نظر محقق انجام شد). تراکم گیاهان غالب با شمارش پایه ها در هر پلات، درصد پوشش گیاهان به صورت تخمین و تولید نیز در قالب نمونه گیری مضاعف در رابطه با درصد پوشش اندازه گیری شد. نتایج نشان داد با افزایش سطح پلات، میزان همبستگی شاخص های گیاهی تصویر لندست و معنی داری آنها در رابطه با تولید و درصد پوشش گیاهان افزایش خواهد یافت. اما این افزایش در جامعه 2 در بیشتر شاخص ها با گیاهان غالب بوته ای چشمگیرتر است. به طوری که در این جامعه بیشتر شاخص های مورد بررسی در پلات 3*3 دارای همبستگی و مدل قابل اعتباری هستند و در سه اندازه پلات 1*1، 2*1 و 2*2، مدل های حاصل دارای اعتبار کافی نبوده و دارای RMSE بالایی می باشند. در جامعه یک با گیاهان غالب پهن برگ، تنها مدل حاصل در پلات 1*1 و در جامعه دو با گیاهان غالب بوته ای مدل حاصل در پلات های 1*1 و 2*1 از نظر آماری قابل اعتبار نیستند، هرچند گاهی دارای همبستگی معنی داری می باشند. نتایج حاصل از دو الگوی مختلف در دو جامعه 1 و 3 از نظر آماری متفاوت بود و در جامعه 2 اختلاف معنی داری بین آنها وجود نداشت. با توجه به نتایج بررسی شاخص ها از نظر همبستگی و اعتبار مدل حاصل از آنها می توان دو شاخص NDVI و CTVI را در جامعه 1، شاخص های NDVI و TSAVI1 را در جامعه 2 و NDVI، NRVI و TSAVI1 را در جامعه 3 برای برآورد تولید و درصد پوشش گیاهان با استفاده از تصاویر ماهواره ای توصیه کرد.

    کلیدواژگان: لندست 8، تفکیک طیفی و زمینی، شاخص های گیاهی سنجش از دوری، ضریب همبستگی و مدل رگرسیونی
  • سید موسی صادقی*، مهدی کریمی صفحات 471-481

    گیاهان شورزی یکی از قسمت‎های ضروری شورورزی هستند که برای اشغال اراضی و منابع آب شیرین رقابت ندارند. گیاه شورزی Salicornia persica Akhani در مناطق ساحلی جنوب و بیابانی ایران به طور طبیعی رویش دارد. این تحقیق به منظور ارزیابی تاثیر دو تیمار کیفیت آب آبیاری (آب دریا و پساب مزارع میگو به ترتیب با هدایت الکتریکی 5/64 و 4/66 دسی زیمنس بر متر) و تیمار کود سولفات پتاسیم (با سه سطح صفر، 100 و 200 کیلوگرم در هکتار) بر میزان علوفه تولیدی (عملکرد) و ارتفاع این گیاه تحت آزمایش فاکتوریل بر مبنای بلوک‎های کامل تصادفی انجام شد. نتایج نشان داد که عملکرد علوفه خشک سالیکورنیا تحت آبیاری با آب دریا و پساب مزارع میگو به ترتیب 92/1136 و 8/740 کیلوگرم در هکتار با اختلاف معنی‎داری متفاوت بود. بررسی اثرهای متقابل تیمار آبیاری (دو سطح) و کود سولفات پتاسیم (سه سطح) نشان داد که بیشترین عملکرد تولید علوفه مربوط به تیمار 100 کیلوگرم در هکتار کود سولفات پتاسیم تحت آبیاری با آب دریا با میزان 8/1538 کیلوگرم در هکتار علوفه خشک بود. تفاوت معنی‎داری بین ارتفاع گیاه مربوط به تیمارهای آبیاری و مصرف کود پتاسیم مشاهده نشد. نتایج نشان داد که تولید سالیکورنیا تحت تیمارهای آبیاری با آب دریا و پساب مزارع میگو امکان‎پذیر و مصرف 100 کیلوگرم در هکتار سولفات پتاسیم باعث افزایش عملکرد می‎شود. تحقیقات بیشتر در زمینه بهبود قابلیت تولید این گیاه شورپسند از طریق عملیات به زراعی و انتخاب ژرم‎پلاسم‎های برتر با استفاده از آب دریا و پساب مزارع میگو پیشنهاد شد.

    کلیدواژگان: شورورزی، آب دریا، پساب مزارع میگو، سالیکورنیا، سولفات پتاسیم
  • اسفندیار جهانتاب*، محسن شرافتمند، اعظم خسروی مشیزی صفحات 482-492

    شناخت قابلیت اکوسیستم ها در ارایه خدمات برای طراحی برنامه های مدیریتی بسیار ضروریست. در همین راستا، هدف این مطالعه بررسی تاثیر چرای دام بر خدمت گرده افشانی در مراتع مله شوره و گرگو شهرستان بویراحمد است. بدین منظور 100 پلات در منطقه قرق و چرا انداخته شد و درصد تاج پوشش گونه ها در پلات ها تخمین زده شد. جذابیت گونه ها برای زنبور عسل به عنوان معیارهایی از قابلیت اکوسیستم در ارایه خدمت گرده افشانی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که چرا سبب کاهش معنی دار گونه های با جذابیت خوب و متوسط زنبور عسل در منطقه شده است (05/0<p). آنالیز همبستگی پیرسون نشان داد که رابطه مثبت و معنی داری بین فرم رویشی فورب و جذابیت خوب و متوسط گونه ها برای زنبور عسل وجود دارد (05/0<p). در بین فرم های رویشی مطالعه شده، گندمیان چندساله و بوته ها که نسبت به فورب های چندساله و یکساله در ارایه کارکرد گرده افشانی از اهمیت کمتری برخوردار بودند در منطقه چرا به شدت کاهش یافته اند. به طورکلی چرای دام سبب کاهش خدمت گرده افشانی در منطقه مورد مطالعه شده است. با توجه به اهمیت خدمت گرده افشانی در پایداری اکوسیستم های طبیعی لزوم توجه به حفظ گونه های با جذابیت بالا برای گرده افشان ها در مدیریت چرا بسیار ضروریست.

    کلیدواژگان: خدمات اکوسیستم، چرای دام، گرده افشانی، گونه های فورب
  • مجید دشتی*، علی اشرف جعفری صفحات 493-506
    به‎منظور مطالعه صفات کمی و کیفی علوفه 11 اکسشن از دو واریته (زیرگونه) Elymus hispidus var. hispidus وE. hispidus var.villosus و 6 اکسشن از گونه Agropyron cristatum، دو آزمایش جداگانه در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی انجام شد. بذرهای اکسشن های ذکرشده در شرایط گلخانه با درجه حرارت 2 ± 20 درجه سانتی گراد و به تعداد 5 عدد در داخل هر گلدان پلاستیکی کشت و پس از استقرار کامل، گیاهچه ها به زمین اصلی منتقل شدند. به منظور استقرار کامل گیاهچه ها در زمین اصلی و اطمینان از خلوص اکسشن ها، سال اول طرح به عنوان سال استقرار در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد در مقایسه بین واریته های گونه hispidus Elymus، واریته villosus دارای عملکرد علوفه، تعداد سنبله و طول سنبله بیشتری بود. در مقابل، درصد استقرار در واریته hispidus بیشتر بود. از لحاظ کیفیت علوفه تفاوت بین اکسشن های این گونه معنی دار نبود. در واریته villosus اکسشن چهار تاغ به‎دلیل بالا بودن عملکرد کل ماده خشک (7732 کیلوگرم در هکتار) ، قابلیت هضم ماده خشک (6/43 درصد) و قندهای محلول (8/8 درصد) و به‎تبع آن دیواره سلولی بدون همی سلولز کمتر (7/43 درصد) نسبت به سایر اکسشن ها برتری نشان داد. در گونه A.cristatum اکسشن 1727 دارای کمترین ارتفاع، کمترین عملکرد علوفه و بیشترین تعداد سنبله بود. در بین اکسشن های گونه A. cristatum، بالاترین و پایین ترین عملکرد کل ماده خشک سالانه به‎میزان 12974 و 5692 کیلوگرم در هکتار در سال به‎ترتیب در اکسشن های 208 و 1727 به دست آمد. اکسشن 208 با منشا اصفهان از درصد قابلیت هضم و پروتئین قابل توجهی برخوردار بود. به طورکلی نتایج این پژوهش نشان داد که اکسشن های واریته villosus و نیز اکسشن 208 در مقایسه با سایر اکسشن ها برتری داشتند.
    کلیدواژگان: علف گندمی تاج دار، الیموس، عملکرد، کیفیت
  • هادی پیرسته انوشه*، مهدی شیران تفتی، فرهاد دهقانی، غلامحسن رنجبر صفحات 507-519

    در این پژوهش برخی ویژگی های خاک و همچنین رشد خارشتر (Alhagi maurorum Medik.)  در اراضی شور استان یزد در سال های 99-1398 پایش گردید. بر این اساس، توانایی رشد این گونه در اراضی شور بررسی شد. برای این کار هفت مرتع استان یزد شامل بافق، جوادیه، بهاباد، جلگه، اردکان، عقدا و ابرکوه با پوشش غالب خارشتر انتخاب گردید. شوری عصاره اشباع و اسیدیته خاک، شوری و اسیدیته آب، وزن تر و وزن خشک خارشتر با استفاده از نمونه برداری و شوری ظاهری خاک با استفاده از دستگاه القاءگر الکترومغناطیس (EM38) پایش شد. نتایج نشان داد که ضرایب تبیین (R2) برآورد شوری خاک با استفاده از دستگاه EM38 برای مناطق مختلف قابل قبول و بین 52/0 تا 86/0 متغیر بود. شوری خاک در اراضی مورد بررسی از 17/2 گرم املاح در کیلوگرم خاک در عقدا تا 5/226 گرم املاح در کیلوگرم خاک در اردکان برای عمق 30-0 سانتی متری و از 40/0 گرم املاح در کیلوگرم خاک در بافق تا 3/118 گرم املاح در کیلوگرم خاک در اردکان برای عمق 60-30 سانتی متری متغیر بود. بیشینه تولید خارشتر، برابر با 25 تن در هکتار وزن تر و 7 تن در هکتار وزن خشک بود. در بافق با شوری آب 12 دسی زیمنس بر متر و شوری خاک 11 گرم در کیلوگرم مشاهده شد. به طور میانگین بیشترین تولید به ترتیب در بافق، بهاباد، ابرکوه، عقدا و اردکان مشاهده شد که تقریبا با تغییرات شوری و اسیدیته خاک منطبق بود. بنابراین به نظر می رسد که خارشتر تحمل بسیار بالایی به شوری آب و خاک دارد، ولی به اسیدیته خاک حساس می باشد. استفاده از دستگاه EM38 برای ارزیابی شوری خاک در اراضی با پوشش خارشتر استان یزد دقت قابل قبولی داشت و برای پایش شوری خاک سایر مراتع توصیه می شود، ولی واسنجی در هر منطقه و برای هر عمق خاک به صورت جداگانه ضروریست.

    کلیدواژگان: زروفیت، شورورزی، علوفه، هالوفیت
  • حامد اسکندری دامنه، غلامرضا زهتابیان، حسن خسروی*، حسین آذرنیوند، علی اکبر براتی صفحات 520-536

    در این تحقیق به شبیه سازی کاربری های موجود در دشت میناب با استفاده از روش ترکیبی CA-Markov پرداخته شد. بدین منظور نقشه کاربری اراضی برای سال های 1379، 1389 و 1399 با استفاده از تصاویر ماهواره لندست با روش طبقه بندی حداکثر احتمال تولید گردید و بعد از ارزیابی مدل، نقشه کاربری برای سال 1409 و 1419 با استفاده از روش ترکیبی CA-Markov پیش بینی شد. تجزیه وتحلیل الگوهای تغییرات کاربری در دشت میناب نشان داد که در طول دوره آماری 1379-1399در سطح کاربری های این منطقه تغییرات چشمگیری رخ داده است. به طوری که در طول این دوره 20 ساله مساحت کاربری های کشاورزی، مناطق شهری و انسان ساخت، شوره زار و مراتع و اراضی بایر به ترتیب از 91/38، 99/25، 09/20 و 15 درصد در سال 1379 به 75/40، 02/40، 44/12 و 80/6 درصد در سال 1399 رسیده است. ارزیابی مدل با استفاده از شاخص کاپای بالای 90% نشان دهنده دقت بالای مدل برای پیش بینی کاربری هاست. پیش بینی تغییرات در سال 1409 و 1419 نشان می دهد که کاربری زمین های کشاورزی و مناطق شهری و انسان ساخت به ترتیب با میزان 05/0 و 39/0 درصد در حال افزایش می باشند که از سمت شرق دشت به سمت غرب آن در حال پیشروی هستند؛ این درحالی است که کاربری های شوره زار، مراتع و اراضی بایر در مجموع با میزان 44/0 درصد در حال کاهش است که این کاهش بیشتر در سمت غرب و شمال غرب این دشت قابل رویت است. در پایان از مهمترین راهکارهای اجرایی برنامه ریزان و مسیولان برای جلوگیری از تغییر کاربری و در نهایت تخریب اراضی در این منطقه، می توان به اصلاح الگوی کشت، روش های نوین آبیاری، تغذیه بستر این دشت و حفظ و احیای پوشش گیاهی بومی اشاره نمود.

    کلیدواژگان: دشت میناب، پیش بینی، کاربری اراضی، ضریب کاپا، سلول خودکار-زنجیره مارکوف
  • آزاد کاکه ممی، اردوان قربانی*، مهدی معمری، سحر غفاری صفحات 537-550

    با ارزیابی تغییرات کاربری و پوشش اراضی، امکان برنامه ریزی و مدیریت اراضی برای کاهش اثر تغییر و تخریب بهره برداری ها امکان پذیر است. هدف این پژوهش، ارزیابی تغییرات کاربری اراضی استان اردبیل بین سال های 1366 تا 1394 با استفاده از تصاویر ماهواره سنجنده Thematic Mapper  (TM) لندست 5 و تصاویر ماهواره سنجنده Operational Land Imager (OLI) لندست 8 بوده است. ابتدا کارایی روش طبقه بندی شیءگرا با استفاده از نقاط کنترل زمینی، تشکیل ماتریس خطا و مقایسه مولفه های صحت و ضریب کاپا برای نقشه های حاصل ارزیابی شد. صحت کل و ضریب کاپا برای سال 1366 به ترتیب برابر 3/82% و 70/0 و سال 1394 به ترتیب برابر با 94% و 90/0 محاسبه شد. نتایج آشکارسازی تغییرات نشان داد که در بین سال های 1366 تا 1394 سطح مراتع 2/4% برابر 3/75039 هکتار و جنگل ها 5/0% برابر 7/9393 هکتار نسبت به سطح کل استان اردبیل کاهش و زراعت آبی 1/3% برابر 8/55276 هکتار، مناطق مسکونی 8/0% برابر 7/14989 هکتار و زراعت دیم 7/0% برابر 4/12632 هکتار نسبت به سطح کل استان، افزایش یافته اند. عمده ترین تغییراتی که در بازه زمانی مورد مطالعه در منطقه رخ داده است، تبدیل مراتع به دیمزار برابر با 8/13% در حدود 2/141794 هکتار و اراضی کشت آبی 8/4% برابر 9/49836 هکتار از مراتع، تبدیل زراعت آبی به دیم برابر با 7/7% در حدود 8/11464 هکتار و تبدیل جنگل به مرتع برابر با 1/6% در حدود 9/1059 هکتار است که بیانگر ضرورت جدی بازنگری در سیاست های مدیریتی است.

    کلیدواژگان: استان اردبیل، تغییرات زمانی کاربری اراضی، تصاویر ماهواره ای، شیءگرا
  • زهرا جابرالانصار*، مسعود برهانی، بابک بحرینی نژاد، حمیدرضا میرداوودی صفحات 551-563

    شناخت ویژگی های اکولوژیکی گونه های گیاهی و چگونگی پاسخ آنها به عوامل محیطی، اطلاعات لازم را برای مدیریت پوشش گیاهی و احیای اکوسیستم های مرتعی فراهم می نماید. هدف از این پژوهش، تعیین عوامل محیطی تاثیرگذار بر رویشگاه گونه برگ نقره ای (Krascheninnikovia ceratoides) و پاسخ آن به تغییرات عوامل اکولوژیکی در مراتع استان اصفهان است. بر این اساس درصد پوشش تاجی و تراکم گیاه مورد مطالعه و گونه های همراه در 19 سایت مطالعاتی به روش تصادفی- سیستماتیک اندازه گیری شد. در هر سایت مرتعی عوامل اقلیمی، فیزیوگرافی و خاک بررسی شد. از روش آنالیز تطبیقی متعارفی (CCA؛ Canonical Correspondence Analysis) و مدل افزایشی تعمیم یافته (GAM؛ Generalized Additive Models) برای بررسی ارتباط پوشش گیاهی با عوامل محیطی استفاده شد. نتایج نشان داد که الگوی پاسخ گونهK.ceratoides  در امتداد گرادیان میزان پتاسیم قابل جذب، از مدل افزایشی، پیروی می کند. بعکس، پاسخ این گونه در امتداد گرادیان عوامل درصد شن، میانگین دمای سالانه و درصد سنگ و سنگریزه از مدل کاهشی پیروی کرده و با افزایش این عوامل، درصد پوشش تاجی کاهش یافته است. الگوی پاسخ گونهK.ceratoides  در امتداد تغییرات میزان فسفر قابل جذب، درصد گچ و ارتفاع از سطح دریا، از مدل زنگوله ای (Unimodal) پیروی کرده و حد بهینه رشد آن برای این عوامل به ترتیب 10 میلی گرم بر کیلوگرم، 4/6 درصد و 2250 متر بود. بررسی پاسخ گونهK.ceratoides  در امتداد گرادیان عوامل توپوگرافی، خاک و اقلیم، اطلاعات ارزشمندی را برای تعیین نیازهای اکولوژیکی این گونه ارایه داد که می تواند در مدیریت پوشش گیاهی و عملیات اصلاح مراتع در مناطق مشابه، مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: گیاه برگ نقره ای، رسته بندی، مدل افزایشی تعمیم یافته، عوامل اکولوژیک، منحنی پاسخ
  • فاطمه درگاهیان*، سمیه حیدرنژاد، سمانه رضوی زاده صفحات 564-577

    امروزه گرمایش جهانی و تغییر اقلیم ناشی از آن بزرگترین چالش زندگی بشر محسوب می شود که سایر چالش های محیط زیستی را تحت الشعاع خود قرارداده است. در این پژوهش تلاش شده است از طریق پایش روند تغییرات امواج گرما و ارتباط آن با آنومالی دما به آشکارسازی پدیده تغییر اقلیم در ایستگاه سینوپتیک یزد پرداخته شود. بدین منظور از داده های روزانه دما برای بازه زمانی (2017-1960) استفاده شد. در نهایت ویژگی های امواج گرمایی مانند تعداد رخداد امواج گرما، فراوانی روزهای همراه با امواج گرما، تداوم امواج گرم، بزرگی و شدت امواج گرما و میانگین موج گرم (گرمترین روز از گرمترین موج گرم) با استفاده از نرم افزار  ClimPACTدر محیط برنامه نویسی R 2.10 محاسبه شدند. امواج گرما برآیند تغییرات افزایشی دما می باشد، ازاین رو آنومالی دمای ایستگاه یزد استخراج و با آنومالی دمای خشکی های کره زمین مقایسه و رابطه شاخص های امواج گرما با آنومالی دما بررسی شد. نتایج نشان داد بیشترین تعداد رخدادهای امواج گرمایی در سال های 2010 و 2016 رخ داده است. فراوانی تعداد روزهای همراه با موج گرم روند افزایش و معنی داری داشته است و تعداد آن در سال 2010 و 2016 به ترتیب 47 و 42 روز بوده است. البته روند افزایشی در تداوم و شدت امواج گرما نیز مشاهده شد. طولانی ترین تداوم برای سال 2013 برابر 13 روز تخمین زده شد. یافته های این پژوهش همچنین نشان داد که در دو دهه اخیر بزرگی موج گرما به بیش از 31 درجه سانتی گراد رسیده است. بررسی ارتباط بین تمام شاخص های مربوط به موج گرما و آنومالی دمای یزد همبستگی خوبی را نشان داد و ضریب تبیین آنومالی دما و فراوانی روزهای همرا با موج گرما بیشتر از سایر شاخص ها و ضریب تعیین (R2) آن تقریبا 6108/0 شد. به طورکلی نتایج حکایت از تشدید، تداوم و شدت امواج گرما در شهرستان یزد دارد که می تواند حاکی از وقوع رخداد تغییر اقلیم به ویژه در دو دهه اخیر در این منطقه از کشور به عنوان نماینده مناطق خشک کشور باشد. با توجه به روند افزایش دما طی سال های آینده بر فراوانی و شدت و تدوام این امواج افزوده می شود. آگاهی از چگونگی روند امواج گرما می تواند مدیران و برنامه ریزان را در راستای تصمیم گیری مدیریت خطر در زمینه مصرف بهینه انرژی کمک کند.

    کلیدواژگان: آشکارسازی تغییرات، آنومالی دما، شدت گرما، تداوم امواج گرما، یزد
  • جواد مومنی دمنه، یحیی اسماعیل پور*، حمید غلامی، آزیتا فراشی صفحات 578-592
    آنغوزه به عنوان یکی از مهمترین گیاهان خودروی مرتعی در منطقه شمال شرق ایران، اهمیت زیادی در حفاظت خاک و اقتصاد بهره برداران مراتع دارد. باوجوداین بهره برداری نادرست و تخریب زیستگاه های آن ازجمله عوامل تهدید کننده این سرمایه طبیعی است. این پژوهش به منظور شناسایی رویشگاه های بالقوه این گونه در دو استان خراسان رضوی و خراسان شمالی که می تواند گامی برای تسهیل و توسعه عملیات بازکاشت و احیاء این گونه به حساب آید، انجام شد. داده های مکانی حضور این گونه با اندازه پیکسل 1100*1100 متر به عنوان مکان های مناسب بالفعل برای رویش آن و لایه های اطلاعات محیطی از قبیل اقلیم، خاک، زمین شناسی و فیزیوگرافی به عنوان متغیرهای پیش بینی مورد استفاده قرار گرفت. ابتدا در نرم افزار بیومپر نسخه 4 همبستگی متغیرهای پیش بینی بررسی و متغیرهای مستقل انتخاب شدند. سپس نقشه رویشگاه بالقوه حاصل از مدل پراکنش گونه با استفاده از نرم افزار 3.3Maxent  ایجاد شد. نتایج نشان داد که مدل استفاده شده از دقت مناسب برخوردار بوده و به مقدار AUC برابر 97/0 دست یافته است. از نظر میزان اهمیت، بررسی متغیرهای ورودی به مدل با استفاده از آزمون جک نایف، نشان داد که به ترتیب اجزاء واحد اراضی، دمای فصلی، سازند زمین شناسی، شیب غالب اراضی، ارتفاع زیستگاه و متوسط روزانه دما در مناسب بودن رویشگاه بالقوه گونه آنغوزه در سطح منطقه مورد مطالعه بیشترین اهمیت را داشتند. نتایج این مطالعه می تواند در شناخت نیازهای اکولوژیک گونه مورد بررسی و توسعه و احیاء رویشگاه های آن به کار رود.
    کلیدواژگان: کلیدی: اقلیم، حداکثر آنتروپی، رویشگاه بالقوه، مدل پراکنش گونه
  • مهری دیناروند*، کوروش بهنام فر، عبدالحسین آرامی، سجاد عالی محمودی سراب، کهزاد حیدری صفحات 593-604
    مطالعه پوشش گیاهی و اندازه گیری شاخص های تنوع ابزار مناسبی برای مطالعه وضعیت پوشش جنگل ها و مراتع و ارزیابی آنهاست. این پژوهش با هدف ارزیابی روند تغییرات پوشش گیاهی طی چهار سال متوالی در دو فصل در منطقه بگعان انجام شد. بدین منظور تعداد 5 ترانسکت 100 متری با فواصل 50 متری در منطقه مورد مطالعه به صورت تصادفی سیستماتیک در نظر گرفته شد. در امتداد ترانسکت ها جمعا 30 پلات یک مترمربعی ثابت نصب گردید. در دو فصل رویشی بهار و پاییز طی سال های 1396 تا 1399 نوع و درصد پوشش گونه های بومی برداشت شد. با استفاده از نرم افزارPAST  و R شاخص های غالبیت، یکنواختی و تنوع گونه ای سیمپسون، شانون و هیل اندازه گیری شد. نتایج تجزیه واریانس یک طرفه در بهار سال های 1396 تا 1399 نشان داد که میان میانگین شاخص های درصد پوشش، غالبیت و شاخص های تنوع سیمپسون و شانون در سال های متوالی برداشت اختلاف معنی داری وجود دارد. در پاییز به غیر از شاخص غالبیت در سایر شاخص ها طی پاییز سال 1398 نسبت به سال 1397، اختلاف معنی داری وجود داشت. از نتایج ذکرشده نتیجه گیری می شود، با وجود برگشت تعدادی گونه یکساله یا کوتاه زی مانند Bienertia cycloptera Bunge وSalsola jordanicola Eig.  در پی آبیاری نهال های کشت شده و بارندگی، منطقه مورد مطالعه همچنان حساس و شکننده بوده و تا احیای مناسب نیاز به مدیریت و قرق دارد.
    کلیدواژگان: آتریپلکس، شاخص تنوع سیمپسون، شاخص تنوع شانون، نهال کاری، درصد پوشش گیاهی
|
  • Zhila Ghorbani *, Kiumars Sefidi, Mahshid Souri, Mehdi Moameri Pages 395-409

    Awareness of the extent and impact of vegetation from livestock grazing disorders can be a solution to develop rangeland ecosystem management strategies to achieve sustainability and continuous production in these ecosystems. In this study, the production of aerial and underground organs of grazable livestock species in the southeastern rangelands of Sabalan under the influence of different grazing intensities and distance from the village as the focus of the crisis was investigated. In addition, the development and evaluation of ANFIS model was presented in order to predict the production of aerial and underground organs of food species and compare the results with the regression model. For evaluation of regression and ANFIS models the Root Mean Square Error (RMSE) and correlation coefficient (R2) were used. The results showed that different grazing intensities, distance from village and interaction between them were significant effect on the production of aerial and underground organs of palatability species at (p≤0.01). Also, with increasing grazing intensity, the production of aerial and underground organs of these species decreased. The results of ANFIS section showed that in low grazing intensity and distance of about 400 meters, the highest amount of production of palatable species is observed. The lowest production of these species is predicted to be close to the village (200 meters). Moreover, the highest amount of underground biomass at farther distances (600 meter) and lowest amount of that was observed at 200 meter. In addition, ANFIS model with higher accuracy (R2 = 0.98 and R2 = 0.95) and lower error (RMSE = 0.9792 and RMSE = 1.168) than less accurate regression model (R2 = 0.92 and R2 0.77) which also had more errors (RMSE = 2.2835 and RMSE = 3.8954), predicted the production of aerial and underground organs, respectively.

    Keywords: grazing intensity, Artificial intelligence, Modelling, Production
  • Shadi Hazhir, Reza Erfanzadeh *, Mohammad Jafari Pages 410-423
    Soil and plants in natural ecosystems are always interacting with each other. The different structure and characteristics of plant species in an area in the long term affect environmental variables, especially on the soil. The aim of this study was to investigate the effect of two different plant species, Astragalus myriacanthus and Acantholimon spinosum, on some soil chemical properties in the different spatial locations. Soil sampling in early fall 2018 by randomly selecting 20 replicates (10 individuals of each species) from four locations (upward slope edge, downward slope edge, center and outside (as control)) in sycamore rangelands Naz, Yazd province, was done and a total of 80 soil samples were collected. Then, chemical properties of the soil including pH, EC, total organic matter (TOM), particulate organic matter (POM) and total nitrogen (TN) were measured in the laboratory. The effect of plant presence on soil properties showed that the parameters of organic matter (mean 1.66%), total nitrogen (mean 0.22%), electrical conductivity (mean 368.97 Ms / cm) and POM (with an average of 1.28%) in beneath A. myriacanthus significantly more than the soil outside the floor (with averages of 0.92%, 0.13%, Ms / cm 139.5, 58, respectively (P <0.05). TN and POM in upslope edge were significantly higher than other edges. In A. spinosum, there were no significsnt differences of TOM (1.77%), TN (0.23%), EC (215.46 Ms/cm) and pH (7.97) in beneath with outside the canopy. While the POM with an average of 1.49% had the highest amount under the canopy relative to the outside soil as well as other sampling sides. In general, this study expresses the different role of different cushion plants on the chemical and qualitative characteristics of the soil, which by recognizing this role can help to improve, develop and maintain their habitats.
    Keywords: Cushion plants, total organic matter, Particulate organic matter, canopy
  • Farhad Veysei, Davod Akhzari * Pages 424-434

    The aim of this study was to investigate the effect of Sufivand-manganese mine (located in Harsin city of Kermanshah province), on some soil characteristics, plant growth and some physiological traits of yellow milk-vetch (Astragalus parrowianus). Soil and plant samples of natural rangeland were taken in May around Sufivand mine at different distances namely in  the 100,500.1000,1500 and 2000 meters far from the mine respectively The statistical design of this project was performed based on a systematic random methodology in the five concentric circles around the Manganese mine. Six samples of soil and Astaragalus plant outside of manganese mine boundary (was not affected by mine) with the same edaphic and topographic conditions were sampled as a control treatment. The results of this project indicated that measured some physiological properties and plant growth were significantly affected by the distance from the Manganese mine. Hence, the maximum rate of root weight to canopy weight (0.85), transfer factor (1.9),    root density factor (4) and proline content (0.8 μmol / g) were significantly observed at (p 0.05) compared to the control treatment at a distance of 100 meters from the mine. The minimum stem length (12 cm), total nitrogen content (3%), essential oil content (0.2%), catalase activity (0.45 Units/mg) and peroxidase activity (0.2 Units/mg) at 100 meters distance from the mine were significantly different from the control at (p 0.05). It is concluded that the closer distance to the mine the more hazard of manganese to the Rangeland plants.

    Keywords: catalase, peroxidase, Proline, Organic Matter, Kermanshah, Astragalus
  • Mohammadamin Soltanipour *, Abolhamid Hajebi Pages 435-449
    In order to investigate the preference value of plants, this study was conducted in a rangeland in Hormozgan province. To determine the preference value in this region, two methods of timing, production and consumption of plant species were used using Tali goats during the months of grazing season (January to May) for 4 years (2007-2009). The results of analysis of variance for the preference value in the timing method (using a video camera) showed that there is a significant difference in terms of forage consumption time between species. So that Alhagi persarum with the highest mean (43.9%) along with Aeluropus lagopoides with an average (31.5%) were in a class statistically, followed by Desmostachya bipinnata, Atriplex leucoclada, Halocnemum strobilaceum, Suaeda fruticosa, Tamarix mascatensis and annuals are 6.6%, 5.4%, 3.6%, 2.8%, 2.3% and 3.7%, respectively. Finally, Lycium shawii plant with the average of 0.2% has the lowest class. There was also a significant difference in the interaction factor of year and species, so that Alhagi persarum in the second year (2008) was ranked first with 68.7%. The results of analysis of variance for species exploitation percentage also showed a significant difference between the study years. The first, third and fourth years were in one group and the second year with the lowest percentage of exploitation (36.4%) was in the second group. The highest percentage of exploitation belonged to Aeluropus lagopoides with 54.3% in 2009. According to the preference value index classification, Aeluropus lagopoides, Atriplex leucoclada and Alhagi persarum were among the moderately palatable species (class II) and Halocnemum strobilaceum and Desmostachya bipinnata were among the almost non-palatable species (class III).
    Keywords: livestock grazing, timing method, production, consumption method, Tali goat
  • Jamal Imani *, Ataollah Ebrahimi, Bahram Gholinejad, Pejman Tahmasebi Pages 450-471

    The present study was conducted to investigate the differences between several remote sensing indices, four different plot sizes and two different sampling methods to estimate the percentage of plant cover and production in three plant communities in 2013. Ground sampling was performed in three communities with different dominant vegetation in two forms of six and three quadrats. Four different dimensions of the quadrats were used nested to estimate production and coverage percentage. Sampling was performed in each community within 30 pixels along three transects with different heights (sampling method and testing were performed according to the researcher opinion). Dominant plant density was measured by counting the bases per plot, plant cover percentage as an estimate and production in the form of double sampling in relation to cover percentage. The results showed that with increasing plot area, the degree of correlation of plant indexes of Landsat image and their significance in relation to production and percentage of plant cover will increase. But this increase in community 2 is more dramatic in most respects with predominantly shrubs. As in this community, most of the studied indicators in 3 × 3 plot have a correlation and a reliable model, and in the three sizes of 1×1, 2×1 and 2×2 plots, the resulting models are not valid enough and have high RMSE. In community one with dominant broadleaf plants, only the model obtained in 1×1 plot and in community two with dominant plants, the model obtained in 1×1 and 1×2 plots are not statistically valid, although sometimes they have a significant correlation. The results of two different models are statistically different in communites 1 and 3 and there was no significant difference between them in community 2. According to the results of the study of indicators in terms of correlation and model validity, the two indicators NDVI and CTVI can be used in community 1, NDVI and TSAVI1 in community 2 and NDVI, NRVI and TSAVI1 in community 3 recommended for estimating production and percentage of plant cover using satellite images.

    Keywords: Landsat 8, spectral, terrestrial segregation, plant characteristics of remote sensing, Correlation coefficient, Regression model
  • Seyed mousa Sadeghi *, Mehdi Karimi Pages 471-481

    Halophytes are one of the essential parts of haloculture that do not compete for the occupation of lands and freshwater resources. Salicornia persica Akhani grows naturally in the southern coastal and desert areas of Iran. This study was conducted to evaluate the effect of two irrigation water quality treatments (seawater and shrimp farm waste-water with electrical conductivity of 64.5 and 66.4 dS m-1 m, respectively) and potassium sulfate fertilizer treatment (with three levels of 0, 100 and 200 kg ha-1) on the amount of forage produced (yield) and height of this plant was investigated in factorial experiment based on randomized complete blocks. The results showed that the yield of Salicornia dry forage under irrigation with seawater and shrimp field waste-water irrigation was 1136.92 and 740.8 kg ha-1, respectively, with significant differences. Investigation of the interaction effects of irrigation treatment (two levels) and potassium sulfate fertilizer (three levels) showed that the highest forage production yield was related to the treatment of 100 kg ha-1 of potassium sulfate fertilizer irrigated with seawater at the rate of 1538.8 kg ha-1 of dry forage .There was no significant difference between plant height related to irrigation treatments and potassium fertilizer application. The results showed that the production of Salicornia under irrigation treatments with seawater and shrimp farm waste-water is possible and consumption of 100 kg ha-1 of potassium sulfate increases yield. Further research was proposed to improve the production potential of this saline plant through agricultural operations and selection of superior germplasms using seawater and shrimp farm waste-water.

    Keywords: haloculture, sea water, shrimp farm waste-water, Salicornia persica, Potassium sulfate
  • Esfandiar Jahantab *, Mohsen Sharafatmand, Aezam Khosravi Mashizi Pages 482-492

    Knowing the potential of ecosystems in providing services is essential for designing management programs. Therefore, a study was done to investigate the impact of livestock grazing on ecosystem service pollination in Malah Shoreh and Gorgo rangelands in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad Province. For this purpose, 100 quadrats were planted in the grazing area and the percentage of canopy cover of the species in the plots was estimated. Plant species attractiveness for honeybees were determined as an indicator of ecosystem's potential in providing ecosystem service pollination. The results showed that grazing had caused a significant decrease in the abundance of species with high and medium attractiveness for honeybees (p <0.05). Pearson's correlation analysis showed that there is a positive correlation between plant species life’ forb and high and medium attractiveness for honeybees (p <0.05). Among the studied vegetative forms, perennial grasses and shrubs, which are less important in providing pollination function than perennial and annual forbes, have been severely reduced in the grazing area. In general, livestock grazing has reduced ecosystem service pollination in the study area. Given the importance of ecosystem service pollination in the sustainability of natural ecosystems, it is crucial to pay attention to the conservation of plant species with high attractiveness for pollinators in grazing management.

    Keywords: Ecosystem services, livestock grazing, pollination, forb species
  • Majid Dashti *, Ali Ashraf Jafari Pages 493-506
    In order to study of forage quantity and quality traits of eleven accessions of two varieties (sub species) of Elymus hispidus var. hispidus and Elymus hispidus var. villosus and six accessions of Agropyron cristatum were carried out in two separate experiments using randomized complete block design with three replications in Khorasan-e-razavi Agricultural and Natural Resources Research and Education Center. The seeds of the above accessions were sown in greenhouse conditions at a temperature of 20 ±2 ° C and 5 of them were planted in each plastic pot and after full establishment, the seedlings were transferred to the main soil. In order to, fully establish the seedlings in the main field and ensure the purity of the accessions, the first year of the project was considered as the year of establishment. The results of comparison between the varieties of E. hispidus showed that the villosus variety had higher forage yield, number of spikes and spike length compared to hispidus. In contrast, the percentage of plant establishment was higher in hispidus variety. In terms of forage quality, there are no difference between the E. hispidus accessions. In villosus variety, Chahar-Tagh accession due to high total dry matter (DM) yield (7732 kg ha-1), high dry matter digestibility (DMD) (43.6%), high soluble carbohydrates (8.8%) and consequently low acid detergent fiber (43.7%) was superior to other accession. In species A.cristatum 1727 accession had the lowest height, the lowest forage yield and the highest number of spikes. Among the accessions of A. cristatum, the highest and lowest annual dry matter yield of 12974 and 5692 kg ha-1 per year was achieved in 208 and 1727 accessions, respectively. Accessions 208 originating in Isfahan also had a significant percentage of digestibility and protein. In general, the results of this study showed that the accessions of the villosus variety as well as the 208 accession were superior to other accessions.
    Keywords: Agropyron cristatum, Elymus hispidus, yield, quality
  • Hadi Pirasteh Anosheh *, Mehdi Shiran Tafti, Farhad Dehghani, Gholamhasan Ranjbar Pages 507-519

    In current research, some soil properties and growth of camelthorn (Alhagi maurorum Medik.) were monitored in saline lands in Yazd Province during 2019-2020 and accordingly, the ability of this species was determined for growing in the saline lands. For this purpose, seven rangelands in Yazd consisted of Bafgh, Javadieh, Bahabad, Jolgeh, Ardakan, Aghda and Abarkooh were selected, in which Alhagi was dominant vegetation. Salinity of saturated extract (ECe) and pH of soil, salinity and pH of water, fresh and dry weight were measured by sampling and apparent soil salinity (ECa) was assessed by electromagnetic induction device (EM38). The results showed that regression coefficients (R2) of estimating soil salinity using EM38 device in different regions were accepted and varied between 0.52-0.86. Soil salinity levels varied over the surveyed lands from 2.17 g salt/kg soil in Aghda to 226.5 g salt/kg soil in Ardakan for 0-30 cm soil depth and from 0.4 g salt/kg soil in Bafgh to 118.3 g salt/kg soil in Ardakan for 30-60 cm soil depth. The maximum production of ryegrass, equal to 25 tons ha-1 of fresh weight and 7 tons ha-1 of dry weight, was observed in Bafgh with water salinity of 12 dS m-1 and soil salinity of 11 g kg-1. On average, the highest production was observed in Bafgh, Bahabad, Abarkooh, Aqda and Ardakan, respectively, which was almost consistent with changes in soil salinity and acidity. It seems that Alhagi has high tolerance to water and soil salinity, however, is sensitive to soil pH. The use of EM38 device to evaluate soil salinity in lands with camelthorn cover of Yazd province was reasonably accurate, and is recommended for monitoring soil salinity of other rangelands, but calibration in each area and for each soil depth separately is necessary.

    Keywords: xerophyte, haloculture, forage, Halophyte
  • Hamed Eskandari Damaneh, Gholamreza Zehtabian, Hassan Khosravi *, Hosein Azarnivand, Aliakbar Barati Pages 520-536

    In the present study, the existing land uses in the Minab plain were simulated using the CA-Markov combined method. For this purpose, land use maps for the years 2000, 2010 and 2020 were generated using Landsat satellite images using the maximum probability classification method and after evaluating the model, the land use map for 2030 and 2040 was predicted using the combined CA-Markov method. Analysis of land use change patterns in Minab plain showed that during the statistical period 2000-2020 in the level of land uses in this area has changed significantly so that during this 20-year period the area of agricultural land use, urban and man-made areas, saline lands and rangelands and barren lands respectively from 38.91, 25.99, 20.09 and 15 % in 2000 to 40.75, 40.02, 12.44 and 6.80 percent in 2020. Evaluation of the model using kappa index above 90% indicates the high accuracy of the model for predicting land uses. Prediction of changes in 2030 and 2040 show that the use of agricultural lands and urban areas and man-made are increasing at a rate of 0.05 and 0.39 %, respectively, which are advancing from the east of the plain to the west; Meanwhile, the uses of saline areas, rangelands and barren lands are decreasing at a rate of 0.44%, which is more evident in the west and northwest of this plain. Finally, one of the most important executive strategies of planners and officials to prevent land use change and ultimately land degradation in this area, can be to improve the cultivation pattern, new irrigation methods, nourish the bed of this plain and maintain and restore native vegetation.

    Keywords: Minab plain, prediction, land-use, Kappa coefficient, Cellular Automation-Markov Chain
  • Azad Kakehmami, Ardavan Ghorbani *, Mehdi Moameri, Sahar Ghafari Pages 537-550

    By evaluating land use change and land cover, it is possible to plan and land manage to reduce the impact of alteration and degradation of exploitations. The purpose of this study was to evaluate land use changes in Ardabil province between 1987 and 2015 using Thematic Mapper (TM) sensor of Landsat 5 and Operational Land Imager (OLI) sensor of Landsat 8 satellite images. Firstly, the efficiency of the object-based classification method was evaluated using ground control points, error matrix, and comparing total accuracy and kappa coefficients for the resulting maps. Total accuracy and Kappa coefficients for 1987 were 82.3% and 0.70, and 2015 were 94% and 0.90, respectively. Change detection results showed that from 1987 to 2015, rangelands decreased by 4.2%, equivalent to 75039.3 hectares and forests decreased by 0.5%, equivalent to 9393.7 hectares compared to the total province area and irrigation farming increased by 3.1%, equivalent to 55276.8 hectares, residential areas increased by 0.8%, equivalent to 14989.7 hectares and dry farming increased by 0.7%, equivalent to 12632.4 hectares compared to the total province area. The most significant changes that occurred from 1987 to 2015 were the conversion of rangelands to dry farming with 13.8%, equivalent to 141794.2 hectares and irrigation farming lands with 4.8%, equivalent to 49836.9 hectares of rangelands, irrigation farming to dry farming with 7.7%, equivalent to 11464.8 hectares and forests to rangelands with 6.1%, equivalent to 1059.9 hectares which indicate that the requirement of a serious revision of the management policies.

    Keywords: Ardabil province, temporal land use changes, satellite images, object-based
  • Zahra Jaberalansar *, Masoud Borhani, Babak Bahreininejad, Hamidreza Mirdavodi Pages 551-563

    Understanding the ecological characteristics of plant species and how they respond to environmental factors provides the information needed to manage vegetation and restore rangeland ecosystems. The aim of this study was to determine the environmental factors affecting the habitat of Krascheninnikovia ceratoides (L.) species and its response to changes in ecological factors in the rangelands of Isfahan province. Accordingly, canopy cover and density of K.ceratoides and the associated species were measured in 19 ecological sites using random systematic sampling method. In each site, climate, physiography and soil factors were identified. Canonical Correspondence Analysis (CCA) and Generalized Additive Models (GAM) using CANOC4.5 software were used to investigate the vegetation relationship with environmental factors. The results showed that the response pattern of K. ceratoides along the gradient of absorbable potassium follows the incremental model. Conversely, the response of this species along the gradient of sand percentage, average annual temperature and rock and gravel percentage has followed a decreasing model and with increasing these factors, the percentage of canopy cover has decreased. The response pattern of K. ceratoides along the changes of the amount of absorbed phosphorus, the percentage of gypsum and the altitude of the sea, follows the bell model (Unimodal), and its optimal growth limit for these factors is 10 mg kg-1, 6.4% and and 2250 meters. The study of K. ceratoides species response along the gradient of topographic, soil and climate factors provided valuable information to determine the ecological needs of this species that can be considered in vegetation management and rangeland improvement operations in similar areas.

    Keywords: Krascheninnikovia ceratoides, ordination, Generalized Additive Models (GAM), ecological factors, response curve
  • Fatemrh Dargahian *, Somayeh Heidarnejad, Samaneh Razavizadeh Pages 564-577

    Today, global warming and climate change are considered to be the greatest challenge of human life that has overshadowed other environmental challenges. In this study, it has been attempted to detect climate change phenomena in Yazd by monitoring the trend of heat wave changes and its relation to temperature anomaly. For this purpose, daily temperature data for the time period (1960– 2017) were used. Finally, the characteristics of heat waves such as the number of occurrences of heat waves, frequency of days with heat waves, heat wave continuity, magnitude and intensity of heat waves and average heat wave (hottest day of heat wave) using ClimPACT software in programming environment R 2.10 were calculated. Heat waves are the result of incremental temperature changes. Therefore, temperature anomaly of Yazd station was extracted and compared with the temperature anomaly of the Land's surface. The relationship between heat wave indices and temperature anomalies was investigated. The results showed that the highest number of heat wave events occurred in 2010 and 2016. The number of days associated with the hot wave has increased significantly, with 47 and 42 days in 2010 and 2016, respectively. An increasing trend in the continuity and intensity of heat waves was also observed. The longest continuation for 2013 was estimated to be 13 days. The findings also show that in the last two decades the magnitude of the heat wave has reached more than 31 ° C. Investigation of the relationship between all indices related to heat wave and Yazd temperature anomaly showed good correlation and coefficient of explanation of temperature anomaly and frequency of days with heat wave was higher than other indices and its R2 was approximately 0.6108. In general, the results indicate the intensification, continuity and intensity of heat waves in Yazd city, which can indicate the occurrence of climate change, especially in the last two decades in this region of the country as a representative of the arid regions. Due to the increasing temperature in the coming years on the frequency, intensity and continuity of these waves will increase, knowing how heat waves are processed can help managers and planners make risk management decisions about energy efficiency.

    Keywords: Changes detection, temperature anomaly, heat intensity, heat wave continuity, Yazd
  • Javad Momeni Damaneh, Yahya Esmaeilpour *, Hamid Gholami, Azita Farashi Pages 578-592
    Ferula assa-foiteda L., as one of the most important range plants in northeastern Iran, plays an important role in soil conservation and the economy of rangeland stockholder. However, misuse and destruction of its habitats are among the factors threatening this natural capital. This study was conducted to identify potential habitats of this species in the two provinces of Khorasan Razavi and North Khorasan, which can be a step towards to facilitate and develop replanting and rehabilitation operations of this species. Spatial data of the presence of this species with a pixel size of 1100 × 1100 m were used as actual suitable places for its growth and layers of environmental information such as climate, soil, geology and physiography were used as predictor variables. First, in Biomaper Version 4, the correlation of prediction variables was examined and independent variables were selected. The potential habitat areas extracted from the species distribution model mapped with the Maxent 3.3 software. The results showed that the used model had good accuracy and reached to AUC of 0.97. In terms of significance, the study of input variables to the model using the Jackknife test showed that, respectively, land unit components, seasonal temperature, geological formation, dominant land slope, habitat height and daily average temperature are suitable for the potential habitat of Ferula assa-foiteda L. species in the level of the study area is of the utmost importance. The results of this study can be used to identify the ecological needs of the species (Ferula assa-foiteda L.) and to develop and rehabilitate their habitats.
    Keywords: Climate, Maximum Entropy, potential habitat, Species distribution model
  • Mehri Dinarvand *, Kourosh Behnamfar, Abdolhosein Arami, Sajad Alimahmoudi Sarab, Kahzad Heidari Pages 593-604
    The study of vegetation and the measurement of diversity indices are suitable tools for studying the status of forests and rangelands and evaluating them. The purpose of this study is to evaluate the trend of vegetation changes during four consecutive years and in two seasons in the Bagan region. For this purpose, 5 transects of 100 meters with distances of 50 meters in the study area were considered systematically randomly. A total of 30 plots of one fixed square meter were installed along the transects. In two growing seasons, spring and fall, from 2017 to 2020, the type and percentage of cover of native species were harvested. Dominance, uniformity and diversity of Simpson, Shannon and Hill species were measured using PAST and R software. The results of one-way analysis of variance (ANOVA) showed that there is a significant difference between the mean of dominance, Shannon and Simpson indices, percentage of cover, and the number of species in the spring of different harvest years. In fall, except for the dominance index in other indices during July 2019 compared to 2018, there was a significant difference. From the results, it can be concluded that despite the return of some annual or short-lived species such as Bienertia cycloptera Bunge and Salsola jordanicola Eig. following irrigation of cultivated seedlings and rainfall, the study area is still sensitive and fragile and needs to be managed and confined until proper rehabilitation.
    Keywords: Atriplex, Simpson diversity index, Shannon diversity index, Seedling, vegetation percentage