فهرست مطالب

پژوهش های ماهی شناسی کاربردی - سال هشتم شماره 5 (زمستان 1399)

نشریه پژوهش های ماهی شناسی کاربردی
سال هشتم شماره 5 (زمستان 1399)

  • دومین همایش ملی حفاظت از ماهیان بوم زاد ایران
  • تاریخ انتشار: 1400/09/29
  • تعداد عناوین: 22
|
  • مریم شریفی نیا*، حامد موسوی ثابت، محمد صادق علوی یگانه، مهدی قنبری فردی صفحات 1-9

    هدف از انجام این مطالعه بررسی تغییرات شکل بدن جمعیت های مختلف بلنی ماهیان جنسOmobranchus در سواحل ایرانی خلیج فارس و دریای عمان، با استفاده از روش ریخت سنجی هندسی لندمارک پایه بود. بدین منظور، تعداد 120 عدد بلنی ماهی متعلق به جنس Omobranchus شامل گونه های Omobranchus fasciolatus (80 عدد، از ایستگاه های هنگام، هرمز و دریابزرگ)، Omobranchus punctatus (10 عدد از ایستگاه بندر عامری) و Omobranchus mekranensis (30 عدد از ایستگاه دریابزرگ) در فصل زمستان از صخره ها و گودال های ساحلی ایستگاه های بندر عامری، هنگام و هرمز در خلیج فارس و ایستگاه دریابزرگ در دریای عمان جمع آوری شدند. به منظور بررسی و مقایسه ویژگی های ریخت شناسی جمعیت های مختلف بلنی ماهیان، از سطح جانبی سمت چپ بدن ماهی ها عکسبرداری شده و تعداد 14 عدد لندمارک با استفاده از نرم افزارTpsDig روی تصاویر دوبعدی قرار داده شد. داده های حاصل پس از تحلیل پروکراست با روش های آماری چند متغیره PCAو CVAو تحلیل خوشه ای (CA) تجزیه وتحلیل شدند و الگوهای تغییر شکل هر جمعیت نسبت به شکل میانگین کل جمعیت ها در شبکه تغییر شکل مصورسازی شد. نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری در ویژگی های ریختی پنج جمعیت موردبررسی وجود داشت (0001/0>P) و مهم ترین صفات بیان کننده تغییرات بین گروهی بر اساس نمودار لودینگ شامل لندمارک های فرورفتگی بین دو باله پشتی، نقاط ابتدا و انتهای باله مخرجی در مولفه اصلی اول و نقطه ابتدایی باله مخرجی، فرورفتگی بین دو باله پشتی و نقطه پایینی سرپوش آبششی در مولفه اصلی دوم بودند. نتایج این مطالعه می تواند به درک بهتر الگوی تغییرپذیری ریختی این ماهیان در آبهای سواحل جنوبی ایران کمک کند.

    کلیدواژگان: بلنی ماهیان، تغییرات شکل بدن، لندمارک پایه، ویژگی های ریخت شناسی
  • نجمه طبسی نژاد*، حامد موسوی ثابت، سهیل ایگدری، آذین احمدی، رضا فرضی صفحات 10-18

    مطالعه صفات ریختی ما را قادر می سازد تا در زمینه های مختلف ازجمله بیولوژی، اکولوژی و تاریخچه جغرافیای زیستی ماهیان اطلاعات ارزشمندی را به دست آوریم. این مطالعه با هدف بررسی خصوصیات ریختی جمعیت های مختلف ماهی P. gorlap در 6 اکوسیستم تنکابن (ایستگاه 1)، سیاهرود (2)، خیرود (3)، بابلرود، (4)، گیسوم (5) و سفیدرود (6) بر اساس یک سیستم ریختی 17 لندمارک بر روی 155 گاوماهی سرگنده انجام پذیرفت. پس از تهیه تصاویر دوبعدی از نیم رخ چپ نمونه ها، جهت مطالعه اختلاف ریختی بین گروه های موردبررسی، داده های ریختی پس از حذف اثر اندازه، با استفاده از آنالیز تجزیه به مولفه های اصلی (PCA)، آنالیز متغیرهای کانونی (CVA) و آنالیز تابع متمایز کننده (DFA) مورد تحلیل قرار گرفتند. در نتایج حاصل از آنالیز واریانس یک طرفه (AVOVA) از 136 ویژگی موردبررسی در بین نمونه ها، 125 صفت دارای تفاوت معنی دار (05/0>P) بودند. آنالیز فاکتورهای اصلی برای داده های ریختی نشان داد که 15 فاکتور اول از میان 125 فاکتور ایجاد شده بین 6 گروه موردبررسی، دارای مقادیر ویژه بیشتری نسبت به فاکتورهای دیگر بودند. نتایج DFA نشان داد که جمعیت ماهیان 6 ایستگاه از یکدیگر متمایز هستند، به طوری که میزان تخصیص هر گروه موردبررسی به گروه اصلی خود 8/80 درصد بود. آنالیز تجزیه به مولفه های اصلی و متغیرهای کانونی نیز اختلاف معنی دار میان جمعیت ها را تایید کرد. نتایج حاصل از آزمون کلاستر به روش UPGMA نیز جدایی کامل جمعیت ها را به لحاظ ریخت سنجی از یکدیگر نشان داد.

    کلیدواژگان: ریخت سنجی هندسی، سیستم شبکه تراس، تفاوت سنجی، Ponticola gorlap
  • نسرین نیک مهر*، سهیل ایگدری، هادی پورباقر صفحات 19-22

    این مطالعه به منظور بررسی تنوع ریختی ماهی بومزاد گوبی پاتیماری Ponticola patimari در رودخانه های چالوس، خیرود و تنکابن در بخش مرکزی حوضه جنوبی دریای خزر به اجرا درآمد. بدین منظور تعداد 22 قطعه ماهی از رودخانه های فوق با استفاده از دستگاه الکتروشوکر صید شدند. در آزمایشگاه با استفاده از کولیس دیجیتال تعداد 22 صفت مورد سنجش قرار گرفتند. سپس با استفاده از آنالیزهای واریانس یک طرفه، گروه بندی دانکن، PCA، CVA و تحلیل خوشه ای مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که جمعیت های مورد مطالعه در 11 صفت موردبررسی دارای تفاوت معنی داری بودند (05/0<P). تحلیل های PCA و CVA جمعیت های مورد مطالعه را از یکدیگر تفکیک کرد. همچنین تحلیل خوشه ای جمعیت خیرود را در یک کلاد جدا از دو جمعیت دیگر قرار داد. ویژگی های ریختی ناحیه سر و همچنین صفات طول های باله سینه ای و جایگاه باله مخرجی به عنوان صفات موثر در تفکیک جمعیت ها بودند.

    کلیدواژگان: گاوکاهی، ریخت سنجی، حوضه دریای خزر، تحلیل خوشه ای
  • مجید نوروزی*، سید حامد موسوی ثابت، سهیل ایگدری صفحات 23-32

    با هدف مطالعه استخوان های جویبار ماهی Paraschistura delvarii، تعداد 33 نمونه از این گونه توسط الکتروشوکر از رودخانه قره آقاج حوضه آبریز خلیج (استان فارس) جمع آوری شد. بعد از انتقال نمونه ها در فرمالین 10 درصد به آزمایشگاه، شفاف سازی و رنگ آمیزی، استخوانهای آن مورد مطالعه قرار گرفت. مهم ترین خصوصیات اسکلتی که منجر به تمایز این گونه از سایر اعضا شد، عبارت اند از: T شکل بودن استخوان لامی، وجود 3 استخوان قاعده آبششی و وجود استخوان سزامویید.

    کلیدواژگان: استخوان شناسی، پاراشیزتورا، رودخانه قره آقاج، لوچ، ایران
  • سجاد نظری*، محمد پورکاظمی، مجیدرضا خوش خلق صفحات 34-40

    ساختار ژنتیک تاسماهی ایرانی دریای خزر با استفاده از هشت مارکرهای تتراپلوییدی میکروستلایت موردبررسی قرار گرفت. بدین منظور تعداد 195 نمونه از مولدین تاسماهی ایرانی از مناطق مختلف دریای خزر جمع آوری شد. DNA ژنومی با استفاده از روش فنل کلروفرم استخراج و کمیت و کیفیت آن با استفاده از روش اسپکتروفتومتری و الکتروفورز ژل آگارز تعیین شد. واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) با استفاده از 8 جفت پرایمر پلی مورفیک میکروستلایت صورت گرفت. در این بررسی حداقل 8 در ناحیه 2و حداکثر 14 آلل رودخانه سفیدرود مشاهده شد. میانگین هتروزیگوسیتی مشاهده شده و مورد انتظار به ترتیب بین 657/0 و بین 784/0 بود. مشخص شد که نمونه های رودخانه سفیدرود اختلاف معنی داری با نمونه های سواحل غربی و شرقی حوضه جنوبی خزر دارند (001/0 ≤ P) و این اختلاف در مورد نواحی شیلاتی سواحل شرقی با سواحل غربی حوضه جنوبی خزر نیز دیده شد. درخت فیلوژنی بر اساس معیار ژنتیکی neighbor-joining مشخص گردید که نمونه های تاسماهی ایرانی جمع آوری شده از سفیدرود در یک کلاستر و سایر نمونه ها در کلاستر مجزا قرار دارند با توجه به نتایج به دست آمده می‎توان اعلام نمود که در حوضه جنوبی دریای خزر جمعیت های مستقل تاسماهی ایرانی وجود دارد.

    کلیدواژگان: میکروستلایت، تاسماهی ایرانی، ژنتیک جمعیت، دریای خزر
  • مستوره دارابی، حسین مصطفوی*، راضیه رحیمی، آزاد تیموری، پروین فرشچی، علی بالی صفحات 41-46

    در این مطالعه جهت تعیین مطلوبیت زیستگاهی گونه ماهی بوتک فارس (Cyprinion tenuiradius) در استان فارس و بررسی اثر تغییر اقلیم بر پراکنش آن، از متغیرهای محیطی و اقلیمی به عنوان متغیرهای مستقل استفاده شد. مدل سازی در محیط نرم افزاری R با استفاده از الگوریتم مکسنت انجام گردید. بر اساس نتایج عملکرد و دقت مدل سازی خوب بوده است (790/0= AUC). همچنین متغیرهای میانگین دمای سالانه، بارش سالانه و ارتفاع به ترتیب به عنوان مهم ترین متغیرهای تعیین کننده ی مطلوبیت زیستگاه و پراکنش این گونه می باشند. با توجه به پیش بینی پراکنش این گونه در سناریوهای خوشبینانه و بدبینانه تغییر اقلیم در سال های 2050 و 2080، انتظار می رود که در سناریوی خوشبینانه سال های 2050 و 2080دامنه پراکنش آن ها اندکی کاهش ولی در سناریوی بدبینانه سال 2050 دامنه پراکنش اندکی افزایش درحالی که در سناریوی بدبینانه سال 2080 بر زیستگاه های مطلوب این گونه به میزان قابل توجهی افزوده خواهد شد. پیشنهاد می شود که از نتایج به دست آمده با اهداف مدیریتی و حفاظتی استفاده شود.

    کلیدواژگان: تنوع زیستی، حفاطت، مکسنت، تغییر اقلیم، مطلوبیت زیستگاه، پراکنش مکانی
  • هادی پورباقر*، سهیل ایگدری صفحات 47-52

    در بسیاری از روش های ارزیابی زیستگاه به داده فراوانی موجود زنده نیاز است. این داده ها برای بسیاری از گونه ها در دسترس نیست. از طرفی داده های حضور گونه ها در سایتهای اینترنتی موجود می باشد که خود بر اساس تحقیقات انجام شده روی گونه هاست. در مطالعه حاضر از روش PATREC برای تعیین شایستگی زیستگاهی دریای خزر برای جنس Alosa استفاده شد. روش PATREC نیاز به داده فراوانی به منظور محاسبه احتمال قبلی بیزین دارد. در این مطالعه با مدل لجستک و داده های محیطی که از طریق سنجش از راه دور تهیه شده بودند به یافتن رابطه بین حضور این جنس و عوامل محیطی اقدام شد. از مدل برای پیش بینی احتمال جنس Alosa در دریای خزر و محاسبه احتمال قبلی استفاده شد. برای تعیین زیردامنه هر یک از عوامل محیطی از رگرسیون خطی تکه ای استفاده گردید. درنهایت بر اساس روش PATREC میزان شایستگی دریای خزر برای این جنس 66/0 برآورد شد. می توان این روش را برای سال های مختلف انجام داده و تغییرات روند شایستگی اکوسیستم دریای خزر در طول زمان را موردبررسی قرار داد.

    کلیدواژگان: دریای خزر، Alosa، PATREC، شایستگی زیستگاه، سنجش از راه دور
  • منوچهر نصری* صفحات 53-58

    مطالعه ماهیان رودخانه خرم رود در استان لرستان-ایران، به منظور بررسی وضعیت بدشکلی در بین جمعیت آن ها بر اساس تعداد 1982 قطعه از 13 گونه ماهی انجام شد. برای این منظور عملیات نمونه برداری در هشت ایستگاه در طول مسیر رودخانه خرم رود بالادست شهر خرم آباد تا پایین دست این شهر انجام شد. صید نمونه های ماهی با استفاده از تور پرتابی سالیک و تور پره ریزچشمه انجام شد. بیشتر نمونه های صید شده پس از بررسی ظاهری درصورتی که فاقد علایم بدشکلی بودند، مجددا در رودخانه بازگردانده شدند. درمجموع تعداد 21 مورد بدشکلی در بین سیاه ماهیان درشت فلس مشاهده گردید درحالی که در بین سایر گونه ها هیچ موردی از بدشکلی مشاهده نشد. بدشکلی های مشاهده شده در ماهیان رودخانه خرم رود را می توان در سه دسته کلی شامل انحراف ساقه دمی، نقص در تکامل سرپوش آبششی و ظهور ضایعات بافتی دسته بندی کرد. با توجه به ورود انواع آلاینده های انسانی، صنعتی و کشاورزی به رودخانه خرم رود و فراوانی بالای بدشکلی ریختی در سیاه ماهی درشت فلس، این ماهی را می توان به عنوان شاخص زیستی آلودگی آب رودخانه خرم رود پیشنهاد کرد.

    کلیدواژگان: آلودگی آب، فیزیولوژی ماهیان، کپورماهیان، ماهیان بومی
  • جلال الدین حسانی* صفحات 59-68

    مخاطرات زیست محیطی همانند تخریب زیستگاه های ماهیان بوم زاد یکی از چالش های آشکار در سواحل جنوبی دریای خزر است. این پژوهش که با روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از رویکرد پژوهش های میان-رشته ای نگاشته شده، درصدد است تا راهبردهای نظام عدالت کیفری را در این باره و در استان گیلان بررسی کند.  تخریب، صید غیرمجاز و نیز بر هم زدن تنوع زیستی در شمار چالش های فراروی زیستگاه های ماهیان استان گیلان است. نظام عدالت کیفری ایران باید پاسخ های مناسب کنشی (پیشگیری های موقعیت مدار و اجتماعی) و نیز واکنشی (افزایش بازدارندگی مجازات ها و نیز نهادهای ارفاقی همانند مجازات های جایگزین حبس و اجتماعی) را در پیش گیرد. پیروزمندی در این راه به توانمندسازی اکوسیستم حساس خزری و نیز توسعه پایدار استان گیلان منجر می شود. این پژوهش دریافته است که نظام عدالت کیفری ایران توانمندی های آشکاری را برای مدیریت مناسب کیفری نابودسازی زیستگاه های ماهیان استان گیلان و نیز سرتاسر ایران دارد.

    کلیدواژگان: ماهیان بومزاد، حقوق کیفری، صید غیرمجاز، نظام عدالت کیفری، استان گیلان
  • علی غلامی فرد* صفحات 69-76

    استان فارس در جنوب ایران شامل حوضه های آبریز اصلی رودخانه کر، دریاچه مهارلو، پرسیس، هرمز و کارون است. حوضه آبریز کر به عنوان یک حوضه آبریز داخلی بخش مهمی از تنوع زیستی ماهیان آب شیرین را دربر می گیرد. چشمه گمبان و تالاب های اطراف از منابع مهم آبی این حوضه و حق آبه دریاچه های طشک و بختگان هستند. در این پژوهش، تنوع زیستی ماهیان تالاب های چشمه گمبان و تهدیدات حفاظتی آن ها (انسانی و غیرانسانی) در سال های 1389، 1396 و 1397 بررسی شده است. در عملیات میدانی سال های پیش، 5 گونه ماهی شامل 4 گونه بوم زاد و یک گونه غیربومی متعلق به 5 جنس و 3 خانواده (Acanthobrama persidis، Alburnoides qanati، Aphanius sophiae، Capoeta saadii، Gambusia holbrooki) از تالاب های چشمه گمبان شناسایی شده است که در بررسی اخیر، این تعداد به دو گونه کاهش یافته است. خشکسالی های طولانی اخیر، برداشت بی رویه آب از حق آبه تالاب ها به روش های مختلف و حضور گونه های غیربومی از تهدیدات اصلی زیستگاه و جمعیت های ماهیان و دیگر زیندگان تالاب های استان فارس است. اقدامات حفاظتی فوری برای احیای تالاب ها ضروری است.

    کلیدواژگان: گونه، بوم زاد، ماهی، خشکسالی، ایران
  • فرشته حاجی آقایی قاضی محله*، جاوید ایمانپور نمین صفحات 77-81

    تالاب بین المللی انزلی در حاشیه جنوب غربی دریای کاسپین با ویژگی های منحصربه فرد خود در برقراری توازن اکولوژیکی جانوران و پرندگان دارای جایگاه استراتژیک است. تالاب انزلی به عنوان محل تکثیر و تولیدمثل طبیعی گروه های کثیری از ماهیان مختلف دریای کاسپین عمل می کند همچنین به عنوان زیستگاه و مکان تخم ریزی و گذران دوران نوزادی ماهیان مهاجر دریای کاسپین از نقش حمایتی ارزشمندی برخوردار است. بیش از 110 گونه و زیرگونه ماهی از 18 خانواده در داخل دریای کاسپین و حوضه آبریز آن گزارش شده است که در برگیرنده ماهیان بومی، غیربومی و زینتی می باشند. ماهیان تالاب انزلی دارای ارزش های اقتصادی و تجاری، ارزش زیست محیطی یا حفاظتی، ارزش صید تفریحی و ورزشی و ارزش های دیگر می باشند. بیشتر ماهیان آب های استان گیلان و دریای خزر متعلق به خانواده های کپورماهیان، گاوماهیان و شگ ماهیان بوده و حدود 75 درصد کل جمعیت ماهیان دریا را تشکیل می دهند. از نظر فراوانی بسیاری از این ماهیان به شدت کاهش یافته و در طبقه ماهیان تهدید شده (آسیب پذیر، در معرض خطر و شدیدا در معرض خطر) قرار دارند، لذا برای حفظ نسل این ماهیان، مراقبت های ویژه مانند عدم صید، تکثیر مصنوعی توسط سازمان های دولتی و مردم نهاد، احیاء و توسعه مناطق تخم ریزی، کاهش ورود انواع آلاینده ها، تعیین رژیم آبی مناسب و آموزش اقشار مختلف مردم، صیادان تالاب انزلی باید در اولویت قرار گیرد.

    کلیدواژگان: توازن اکولوژیکی، دریای کاسپین، صید تفریحی، تکثیر مصنوعی
  • کیوان عباسی*، مهدی مرادی، علینقی سرپناه، سید حامد موسوی ثابت، مرتضی نیکپور، یعقوبعلی زحمتکش، علیرضا میرزاجانی صفحات 82-92

    تالاب انزلی یکی از مهم ترین تالاب های ایران در سواحل ایرانی دریای خزر محسوب شده و تاکنون بیش از 45 گونه ماهی بومزاد و بومی در آن گزارش شده است. در این مطالعه بررسی پراکنش و فراوانی ماهیان تالاب انزلی در سال 96-1395 انجام گرفت و با توجه به پراکنش و فراوانی آن ها در صید تحقیقاتی و صید صیادان محلی تالاب انزلی، وضعیت زیستی آن ها در تالاب پیشنهاد شد. نتایج نشان داد در داخل تالاب 45 گونه ماهی از 13 خانواده وجود دارد که کپورماهیان (Cyprinidae) با 25 گونه و گاوماهیان (Gobiidae) با 6 گونه متنوع ترین بودند. در این تالاب 4 گروه ماهی شامل ماهیان ساکن تالاب، مهاجر به تالاب، مصبی و چندزیستگاهی شناسایی شد. ماهیان گامبوزیا (Gambusia holbrooki)،  کاراس (Carassius gibelio)، تیزکولی (Hemiculter leucisculus)، سیم نما (Blicca bjoerkna) و مخرج لوله ای (Rhodeus caspius)، به ترتیب با 77/22، 72/19، 10/12، 06/10 و 38/8 درصد تعداد ماهیان، غالب بودند. طبق تمام داده های موجود، ماهیان تالاب در 4 گروه نیازمند به کمترین توجه (10 گونه)، در معرض آسیب (10 گونه)، در معرض خطر انقراض (5 گونه) و در معرض انقراض شدید (6 گونه) قرار دارند. حفظ ماهیان تالاب انزلی نیاز به توجه بیشتری داشته و اجرای برنامه های احیای تالاب شامل کاهش ورود انواع آلاینده ها به تالاب، کنترل گیاهان آبزی مهاجم، احیای مناطق تخم ریزی ماهیان و جلوگیری از صید غیرمجاز ضروری می باشد. بازسازی ذخایر ماهیان در معرض خطر و انقراض شدید از طریق تکثیر مصنوعی نیز برای چند سال آینده باید صورت گیرد.

    کلیدواژگان: محیط زیست، صید، رسوبات، آلودگی، دریای خزر
  • علیرضا رادخواه*، سهیل ایگدری، هادی پورباقر صفحات 93-101

    مارماهی دهان گرد خزری (Caspiomyzon wagneri) یکی از گونه های اکولوژیکی مهم و بومی حوضه دریای خزر می باشد. مطالعه حاضر به منظور شناسایی عوامل موثر بر کاهش جمعیت این گونه در یکی از زیستگاه های مهم حوضه جنوبی دریای خزر، رودخانه شیرود، انجام شد. در مطالعه حاضر، سه ایستگاه در پایین دست رودخانه شیرود برای نمونه برداری از ماهیان انتخاب شدند. بلافاصله پس از نمونه برداری ماهیان، پارامترهای فیزیکوشیمیایی آب رودخانه شامل pH، مواد جامد محلول (TDS)، هدایت الکتریکی (EC)، دمای آب، شوری و اکسیژن محلول (DO) ثبت گردید. در این مطالعه، ارتباط بین پارامترهای فیزیکوشیمیایی آب با استفاده از همبستگی پیرسون موردبررسی قرار گرفت. همچنین، به منظور بررسی رابطه بین پارامترهای محیطی و فراوانی مارماهی دهان گرد خزری از آنالیز Canonical Correspondence Analysis استفاده شد. علاوه بر بررسی عوامل فیزیکوشیمیایی موثر بر جمعیت این گونه، منشا فعالیت های انسانی انجام شده در منطقه مورد مطالعه که روی این عوامل و درنهایت ساختار جمعیت تاثیر می گذاشت، شناسایی شد. بر اساس نتایج به دست آمده، در بین فاکتورهای مورد مطالعه، دما و شوری همبستگی معنی داری با یکدیگر داشتند. نتایج نشان داد که فاکتورهای EC و pH بیشترین تاثیر را بر فراوانی ماهیان در رودخانه شیرود داشتند. با توجه به اهمیت چرخه تولیدمثلی مارماهی دهان گرد در حوضه دریای خزر، مطالعه حاضر پیشنهاد می کند که جلوگیری از تخریب زیستگاه به ویژه محل های تخم ریزی باید در اولویت قرار گیرد. از این رو، اجتناب از ورود آلاینده ها به رودخانه و لایروبی و استخراج شن و ماسه باید موردتوجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مارماهی دهان گرد خزری، مهاجرت، هدایت الکتریکی، تخریب زیستگاه، لایروبی
  • علیرضا رادخواه*، سهیل ایگدری، هادی پورباقر صفحات 102-108

    مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل محیطی موثر بر جمعیت سس ماهی بزرگ سر (Luciobarbus capito) در رودخانه سفیدرود، به عنوان یکی از زیستگاه های مهم ماهیان در حوضه دریای خزر، به اجرا درآمد. به این منظور، دو ایستگاه پس از سد سفیدرود و یک ایستگاه در نزدیکی شهر رودبار (استان گیلان) جهت مطالعه انتخاب شدند. نمونه برداری ماهیان با استفاده از دستگاه الکتروشوکر و تور پشتیبان انجام شد. بلافاصله پس از نمونه برداری، پارامترهای فیزیکوشیمیایی آب شامل دمای آب، قلیاییت (pH)، کل مواد جامد محلول (TDS)، اکسیژن محلول (DO)، نیترات (NO3) و فسفات (PO4) ثبت گردید. در تحقیق حاضر، همبستگی بین متغیرهای فیزیکوشیمیایی آب با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون موردبررسی قرار گرفت. همچنین، به منظور بررسی ارتباط بین پارامترهای محیطی و اطلاعات حضور گونه از آنالیز Canonical Correspondence Analysis (CCA) استفاده شد. نتایج این مطالعه نشان داد که فاکتور های pH و DO ارتباط معنی داری با یکدیگر دارند. بر اساس نتایج آنالیز CCA، ایستگاه اول بیشتر تحت تاثیر DO و pH و ایستگاه دوم بیشتر متاثر از فاکتور TDS بود. همچنین، نتایج نشان داد که در ایستگاه سوم دمای آب و میزان فسفات نقش موثری بر جمعیت سس ماهی بزرگ سر (L. capito) داشتند. به طورکلی، مطالعه حاضر نشان داد که وضعیت کیفیت آب در رودخانه سفیدرود چندان مطلوب نیست که علل عمده آن را می توان متاثر از فعالیت های انسانی مانند احداث سدها، ورود آلاینده ها و استخراج شن و ماسه دانست. مطالعه حاضر توصیه می کند که جلوگیری از فعالیت های مخرب انسانی، حفاظت از زیستگاه ها و مکان های تخم ریزی و تولیدمثل سس ماهی بزرگ سر در حوضه دریای خزر باید به عنوان اولویت های حفاظتی مدنظر قرار گیرند.

    کلیدواژگان: سس ماهی بزرگ سر، حفاظت، فعالیت های انسانی، اکسیژن محلول، مواد جامد محلول
  • علینقی سرپناه*، کیوان عباسی، مصطفی صیادرحیم صفحات 109-119

    گاوماهی ایرانی بومزاد ایران بوده و در سال 2015 از رودخانه های استان گیلان توصیف گردید. این ماهی در بالادست و میان دست رودخانه ها زیست نموده و به میزان کمی در پایین دست و  به ندرت در مصب رودخانه ها یافت می شود. این مطالعه با هدف تعیین طیف و ترجیح غذایی این ماهی در 4 رودخانه مهم حوضه تالاب انزلی (چافرود، خالکایی، سیاه درویشان و پسیخان) صورت گرفت و نمونه برداری ماهیان در فصول مختلف سال 1395 و با استفاده از  الکتروشوکر صورت گرفت. نتایج بررسی بر روی 54 نمونه این ماهی با طول کل 47 تا 137 میلی متر نشان داد که شاخص تهی بوده معده 5/8 درصد، میانگین طول نسبی لوله گوارش 10/0±51/0 و میانگین شدت تغذیه 6/237±3/337 می باشد. این ماهی از 26 طعمه مربوط به 21 خانواده از کرم های کم تار (Oligochaeta)، صدف های دوکفه ای (Bivalvia)، حشرات راسته های قاب بالان (Coleoptera)، دوبالان (Diptera)، یک روزه ها (Ephemeroptera) و بال موداران (Trichoptera)، سخت پوستان (جورپایان (Isopoda) و میگوها (Palaemonidae)) و ماهیان استخوانی (کپورماهیان (Cyprinidae)، رفتگرماهیان (Cobitidae) و گاوماهیان (Gobiidae)) تغذیه نمود که خانواده های Chironomidae ، Baetidae و Simulidae به ترتیب در 1/48، 8/14 و 1/11 درصد ماهیان مشاهده شدند. همچنین این طعمه ها به ترتیب حدود 3/74، 6/7 و 2/3 درصد تعداد طعمه ها را تشکیل دادند. در مجموع، این ماهی متنوع خوار عمدتا کفزی خوار بوده و افراد مسن برای تکمیل غذای خود از نکتون ها نظیر میگوها و ماهیان نیز تغذیه می نماید.

    کلیدواژگان: گاوماهیان، تغذیه، عادت غذایی، زیست شناسی، دریای خزر
  • امیر پورشبانان، فائزه یزدانی مقدم*، منصور علی آبادیان، فرشته قاسم زاده، سید حامد موسوی ثابت صفحات 120-125

    حوضه آبریز دریای خزر یکی از بوم سازگان های مهم ایران با تنوع گونه ای بالا از آبزیان مختلف بوده به طوری که موضوع تعیین وضعیت آرایه شناختی فون ماهیان آن همیشه موردتوجه بوده است. تاکنون تعداد 297 گونه از ماهیان آب شیرین و لب شور از ایران گزارش شده که زیرخانواده قنات ماهیان (Leuciscinae) به عنوان یکی از متنوع ترین گروه های ماهیان، بیشترین تنوع گونه ای را در حوضه آبریز دریای خزر به خود اختصاص داده است. در مطالعه حاضر، طی سال های 98-1396 نمونه برداری از گونه های گزارش شده از این زیرخانواده در این حوضه آبریز انجام گرفت. علاوه بر مطالعات ریختی، به منظور بررسی وضعیت روابط تبارشناختی اعضای این زیرخانواده در حوضه آبریز خزر، تجزیه وتحلیل های بیزین (BI) با استفاده از ژن سیتوکروم C اکسیداز زیر واحد یک (COX1) صورت پذیرفت. نتایج نشان دادند که در حوضه خزر، جنس هایAbramis، Acanthobrama، Alburnus، Alburnoides، Blicca، Leucaspius، Leuciscus، Rutilus، Scardinius، Squalius و Vimba حضور داشته که تنها Alburnoides parhami، Alburnoides samiii و Alburnoides tabarestanensis گونه های بوم زاد این حوضه می باشند؛ لذا جهت حفظ تنوع گونه ای زیرخانواده قنات ماهیان در ایران و به ویژه این حوضه آبریز، نیاز به حفاظت از گونه های در معرض خطر و حفظ ذخایر ژنتیکی آن ها می باشد. 

    کلیدواژگان: تنوع زیستی، گونه بوم زاد، تبارزایی، ژن میتوکندریایی
  • بهرام فلاحتکار* صفحات 126-132

    در این مطالعه، وضعیت صید و صیادی و تولید خاویار از تاس ماهیان وحشی و بازسازی ذخایر این ماهیان در دریای کاسپین طی چند سال اخیر مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است. متاسفانه به دلایل مشخصی ازجمله صید بی رویه و قاچاق، تخریب مناطق تخم ریزی و زیستگاه های طبیعی، آلودگی های زیست محیطی و کاهش میزان رهاسازی بچه ماهیان خاویاری، نسل این گونه های ارزشمند شدیدا کاهش یافته و میزان صید در بخش جنوبی دریا تنها به 13 تن در سال 1398 رسیده است. با این وضعیت به نظر می رسد در سال های نه چندان دور نسل برخی از این ماهیان در دریای کاسپین نایاب و منقرض شوند. در این بین، توجه به آبزی پروری این ماهیان خصوصا گونه های فیل ماهی و تاسماهی سیبری در ایران افزایش یافته، به طوری که میزان تولید گوشت و خاویار در سال 1398 به ترتیب بالغ بر 2830 و 6/10 تن بوده است. با توجه به کاهش شدید ذخایر، لزوم احیای مناطق تخم ریزی طبیعی این ماهیان در رودخانه ها، جلوگیری از صید قاچاق و استمرار بازسازی ذخایر تحت مدیریت کلیه کشورها در قالب یک برنامه عملیاتی باید مدنظر قرار گیرد که در این مطالعه به این مسایل و چارچوب یک برنامه عملیاتی مناسب در دریای کاسپین اشاره شده است. همچنین جهت آگاهی بیشتر آحاد جامعه و فرهنگ سازی مناسب در این خصوص، روز خاصی به عنوان "روز ملی حفاظت از ماهیان خاویاری"پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: ماهیان خاویاری، دریای کاسپین، صید و صیادی، بازسازی ذخایر، برنامه عملیاتی، حفاظت گونه ای
  • فاطمه دهمرده، احمد قرایی*، جواد میردار هریجانی، عباس جمشیدیان، عبدالعلی راهداری صفحات 140-145

    به منظور شناسایی گرایش رژیم غذایی و تهیه جیره های مناسب برای ماهی سفیدک سیستان (Schizothorax zarudnyi) میزان فعالیت آنزیم های آلفا آمیلاز، تریپسین و لیپاز درپنج مرحله شامل: تخم لقاح یافته، لارو تازه تفریخ شده، لارو یک روزه، لارو در مرحله جذب 3/2 کیسه زرده و لارو در مرحله انتهای جذب کیسه زرده، در 20 عدد تخم جنین دار و 80 عدد لارو زنده تا 53 روزگی موردبررسی قرار گرفتند. تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد که در هر پنج گروه تخم و لارو ماهیان، میزان فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز از همه بیشتر می باشد. بیشترین میزان فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز در مرحله انتهای جذب کیسه زرده (4/4 ±59/63 واحد / میلی گرم پروتئین (و کمترین آن در مرحله جذب 3/2 کیسه زرده (5/0 ± 78/7 واحد / میلی گرم پروتئین)مشاهده گردید. فعالیت این آنزیم در مرحله انتهای جذب کیسه زرده با تمامی مراحل دیگر اختلاف معنی داری داشت (05/0 <p).  نتایج نشان داد فعالیت آنزیم های تریپسین و لیپاز از مرحله تخم تا لارو 4 روزه روند افزایشی داشته و بیشترین میزان فعالیت آن ها در مرحله انتهای جذب کیسه زرده به ترتیب می باشد. در بررسی آنزیم های تریپسین و لیپاز اختلاف معنی داری بین لارو 4 روزه با لارو یک روزه و لارو سه روزه مشاهده نشد (05/0 < p) اما بین لارو 4 روزه با تخم لقاح یافته و لارو تازه تفریخ شده اختلاف معنی دار به دست آمد (05/0 <p).

    کلیدواژگان: ماهی سفیدک سیستان (Schizothorax zarudnyi)، آنزیم آلفا-آمیلاز، آنزیم تریپسین، آنزیم لیپاز
  • مهدی حسین پور قاسم آباد*، مهدی سلطانی، تکاور محمدیان، مهدی شمسایی صفحات 146-152

    این مطالعه به منظور ارزیابی اثرات سدیم دی فرمات به عنوان یک اسید آلی و پروبیوتیک دی پرو (Bacillus subtilis , B. lincheniformis) به صورت ترکیبی و مجزا بر روی ساختار هیستومورفولولوژی روده ماهی آزاد دریای خزر در طی مدت 60 روز هدف گذاری شد. سیصد و شصت قطعه بچه ماهی با وزن 4/1± 6/12 در چهار تیمار شامل گروه کنترل، گروه غذای حاوی دی پرو، گروه غذای حاوی اسیدیفایر و گروه ترکیبی تقسیم شدند. عملیات بیومتری و نمونه گیری از روده از 9 قطعه بچه ماهی از هر تیمار در روزهای 30 و 60 تحقیق انجام شد. در پی نمونه برداری های این تحقیق مشخص شد که ارتفاع پرز، لایه پارین و ضخامت اپیتلیوم در سی روز آغازین آزمایش در تیمار سوم کاهش یافت (P<0. 05) درحالی که تیمار ترکیبی نیز افزایش معنی داری در این پارامترها نشان داد (P>0. 05). نتایج حاصل نشان داد کاربرد پروبیوتیک دی پرو در جیره غذایی ماهی آزاد دریای خزر در جهت بهبود سلامتی و عملکرد روده نسبت به اسیدیفایر بسیار موفق تر بود.

    کلیدواژگان: اسیدیفایر، پروبیوتیک باسیلوس، هیستومورفولولوژی روده، ماهی آزاد خزر
  • کامیار جاوید رحم دل، بهرام فلاحتکار* صفحات 153-160

    سوف سفید (Sander lucioperca) گونه ای باارزش بالای غذایی، اکولوژیک و اقتصادی است که بومی ایران است، اما طی سال های اخیر ذخایر طبیعی آن در کشور در معرض خطر قرار گرفته است. بنابراین سازمان شیلات ایران به عنوان متولی اصلی حفظ ذخایر طبیعی آبزیان کشور، از سال 1368 برنامه بازسازی ذخایر طبیعی این گونه را در دستور کار قرار داده است. این برنامه نتایج رضایت بخشی به همراه داشته و موجب افزایش چشمگیر صید ماهی سوف سفید در ناحیه جنوبی دریای خزر شده است. بخش کلیدی برنامه بازسازی ذخایر ماهیان ازجمله سوف سفید، تکثیر مصنوعی، پرورش لاروها و تولید بچه ماهی به میزان کافی است. دوران لاروی، مرحله ای بسیار بحرانی و چالش برانگیز بوده و پرورش لارو نیازمند آگاهی از نیازمندی های طبیعی لاروها و تامین شرایط مناسب محیطی و تغذیه ای برای آن ها است. بنابراین در مقاله حاضر تلاش شده است تا اصول پرورش لارو ماهی سوف سفید بررسی شده و راهکارهای عملی در این زمینه ارایه شود.

    کلیدواژگان: بازسازی ذخایر، پرورش نوزادگاهی، تغذیه مختلط، سوف معمولی
  • محمدعلی خانلر* صفحات 161-167

    فانوس ماهیان یکی از ذخایر مهم و عظیم آبزیان در دریای عمان می باشد. پس از توقف طرح صید فانوس ماهیان که به وسیله شناورهای خارجی با مالکیت شرکت های ایرانی توسط سازمان شیلات ایران فراهم شده است. تاثیر فعالیت شناورهای خارجی بر ذخایر آبزیان به دلایل مختلف از آنچه که در قرارداد ها و طرح های تحقیقاتی پیش بینی شده بود، باید موردبررسی قرار بگیرد. ذخایر فانوس ماهیان در دریای عمان می تواند سهم مهمی از تولید آرد ماهی درنتیجه تولید خوراک آبزیان تشکیل دهد و هدف اصلی طرح صید فانوس ماهیان استفاده از این ذخایر در تولید آرد ماهی بوده است. در این مقاله سیاست های کلان شیلات ایران در طرح توسعه صید صنعتی در آب های دریای عمان و تاثیر صید ترال بر محیط زیست دریایی و چرخه ارزش اقتصادی طرح صید فانوس ماهیان با توجه به کاهش ذخایر دیگر آبزیان موردبررسی قرار گرفته است. بااین حال صید بی رویه منابع دریای عمان به وسیله شناورهای خارجی، و صیادان سنتی غیرمجاز باعث شده است که بسیاری از گونه های تجاری آبزی در معرض خطر نابودی و انقراض قرار گیرند. هدف این مطالعه بررسی جوانب محیط زیستی، اجتماعی و اقتصادی طرح صید فانوس ماهیان در آب های شمال غربی دریای عمان از طول جغرافیایی 57 شرقی تا طول جغرافیایی 58 شرقی و عرض جغرافیایی 25 تا 26 شمالی می باشد.

    کلیدواژگان: فانوس ماهیان، کشتی چینی، شناور خارجی، صید پایدار، دریای عمان، محیط زیست
  • حمیدرضا بارگاهی* صفحات 168-178

    ذخایر کوسه ماهیان در آبهای ایرانی خلیج فارس و خلیج عمان به شدت رو به کاهش است. هرچند با وضع ممنوعیت صید و جریمه های سنگین از سوی سازمانهای متولی صید این ماهیان ممنوع شده است لاکن صید ضمنی (Bycatch)در برخی از روش های صید شامل گوشگیرساحلی و اقیانوسی، ترال ماهی و میگو، رشته قلاب و ترولینگ هنوز کوسه ها را گرفتار می کند.  در این تحقیق طی دوره زمانی 10 ساله از سال 1389 تا 1399 در 20 بندر صیادی انتخابی به صورت تصادفی در نوار ساحلی خلیج فارس و خلیج عمان در نوار ساحلی جنوب ایران نسبت به پایش روند تخلیه صید کوسه ماهیان با بررسی و شناسایی گونه ای کوسه ماهیان با استفاده از روش های بیومتریک و بهره گیری از کلیدهای شناسایی معتبر FAO و IOTC اقدام گردید. بعلاوه جهت ارتقاء سطح طبقه بندی و شناسایی از 8 کلید معتبر دیگر نیز استفاده شد. بررسی حاضر نشان داد که 38 گونه کوسه ماهی در فرایند عملیات صیادی بصورت ضمنی صید می شوند. از مجموع ترکیب صید کوسه ماهیان درطی دوره مورد مطالعه شش گونه کوسه ماهی بیشترین فراوانی را دارند که گونه های غالب منطقه می باشند. درصد فراوانی این کوسه ها به ترتیب کوسه شیری21% Rhizoprionodon acutus  ، کوسه ابریشمی18% Carcharhinus falciformis،کوسه دم خالدار15% Carcharhinus sorrah ، کوسه چاک لب12% Rhizoprionodon oligolinx ، کوسه چانه سفید10% Carcharhinus dussumieri  و کوسه باله سیاه معمولی8% Carcharhinus limbatus بیشترین حجم از تخلیه کوسه ماهیان در بنادر را به خود اختصاص می دهند. غالب کوسه های صید شده کوسه های کوچک و دارای فراوانی طولی بین 50 تا 100 سانتیمتر می باشند. با برآورد میزان صید سالانه کوسه ماهیان در پنج دهه گذشته و براساس آخرین رده بندی IUCN  درسال 2020 هم اکنون 4 گونه از کوسه ماهیان خلیج قارس و دریای عمان بصورت بحرانی در معرض انقراضCritically Endangered قرار گرفته اند؛ همچنین 13 گونه نیز در فهرست قرمز گونه های درمعرض خطر   Endangered قرار گرفته است. بر همین اساس 13 گونه دیگر بواسطه صید غیر مجاز ذخایر آنها آسیب پذیر Vulnerable شده است. درحال حاضر با توجه به اهمیت اکولوژیک ذخایر کوسه ماهیان و وجود حساسیت در سطح ملی و منطقه ایی و همچنین باتوجه به حضور ناوگان ماهیگیری ایران در اقیانوس هند و صید ضمنی گونه های اقیانوسی و الزام سازمانهای بین المللی لزوم تدوین برنامه اقدام ملی برای حفاظت از این گونه های ارزشمند بیش از پیش احساس می شود که این مهم با یک عزم ملی و با عنایت به ضرورتهای مدیریتی و اجماع کارشناسی می بایست به صورت کاربردی و با تضمین اجرایی دقیق محقق شود.

    کلیدواژگان: ماهیان غضروفی، کوسه ماهیان، صید ضمنی، گونه های درمعرض خطر، گونه های غالب
|
  • Sharifinia M*., Mousavi-Sabet H., Alavi-Yeganeh M.S., Ghanbarifardi M Pages 1-9

    The objective of this study was to determine the body shape variations among the Blenny populations, Omobranchus genus in the Iranian Coasts of the Persian Gulf and the Gulf of Oman, using landmark-based geometric morphometrics. Therefore, a total of 120 specimens of Omobranchus genus including the species of Omobranchus fasciolatus (80 specimens from Hengam, Hormuz and Daryabozorg stations), Omobranchus punctatus (10 specimens from Bandar Ameri station) and Omobranchus mekranensis (30 specimens from Daryabozorg Station) collected from the rocks and coastal pools of Bandar Ameri, Hengam and Hormuz stations in the Persian Gulf and Daryabozorg station in the Gulf of Oman in the winter. In order to study and compare the morphological features of different populations of Blennies, the left side of the specimens was photographed and 14 landmark-points were digitized on two-dimensional images using TpsDig2. Landmark data were analyzed after a generalised procrustes analysis using PCA, CVA and cluster analysis and the patterns of body shape differences among the populations were illustrated in the deformation grids in relation to consensus configuration. The results showed a significant difference among the five studied populations in terms of morphological traits (P< 0/0001) and the most important traits expressing intergroup changes based on loading diagram were including landmarks of the notch between two dorsal fins, beginning and end points of the anal fin in the first principal component (PC1) and the initial point of anal fin, notch of two dorsal fins and the lower point of the gill opercula in the second principal component (PC2). The results of this study can help to better understand patterns of morphological variability of these fish in the waters of the southern Coast of Iran.

    Keywords: Blenny, body shape variations, landmark-based, Morphological features
  • Tabasinezhad N*., Mousavi-Sabet H., Eagderi S., Ahmadi A., Farzi R. Pages 10-18

    Functional morphological traits allow researchers to obtain fundamental information about biology, ecology and biogeography of fishes. Hence, this study was aimed to compare the morphological characteristics of different populations of Ponticola gorlap in 6 ecosystems in Iran [Tonekabon River (1), Siahrood (2), Khairud (3), Babolrood, (4), Gisum (5) and Sefidrood (6)] using geometric morphometric method. In total 17 landmarks were made on the photographs taken from the left side of the 155 fish to extract data from body for geometric morphometric analysis (GPA) using digitization TpsDig2 software. The coordinate data after GPA superimposing, analyzed using principal component analysis (PCA), canonical variate analysis (CVA) and cluster analysis (CA) and body shape pattern of every population was visualized in relation to consensus shape of total populations. In group classification using DFA, 80. 8% of the specimens were correctly classified into their original population and fish populations of 6 stations were different from each other. The CVA and PCA morphometric of P. gorlap indicated that populations have significant differences and they were separated from each other (p<0. 0001). The results of UPGMA cluster test also showed complete separation of populations in terms of morphometry.

    Keywords: Geometric Morphometry, Truss-based System, Differentiation, Ponticolagorlap
  • Nikmehr N*., Eagderi S., Poorbagher H Pages 19-22

    This study was conducted to investigate the morphological variations of Patimar gobi, Ponticola patimari in Chalous, Kheirud and Tonekabon rivers, the middle part of the southern Caspian Sea basin. For this purpose, a total of 22 specimens were collected using electrofishing. In the Lab, some 22 morphometric characters were measured using digital caliper. Then, data were analyzed using One-Way ANOVA, Duncan test, principal component analysis (PCA), canonical variate analysis (CVA), and cluster analysis. The results showed that the studied populations have significant differences in 11 morphometric traits (P<0. 05). PCA and CVA analysis separated the studied populations; also, cluster analysis placed Kheirud in one clade and others in another one. The morphological characteristics in the head region as well as the pectoral fin lenght and the position of the anal fin were effective traits in population separation.

    Keywords: Goby, Morphometric, Caspian Sea basin, Cluster analysis
  • Noroozei M*., Mousavi-Sabet H., Eagderi S Pages 23-32

    For osteological studying of Paraschistura delvarii, thirty-three specimens of this species were collected from Gharah-aghaj river in Gulf basin (Fars Provance) by electro shocker. Fish were preserve 10% formaldehyde. Osteological studies were performed on all specimens following transportation to the laboratory samples were cleared and stained. The most important skeletal characteristics to distinguishthis species from other members included: T shaped Basihyal bone, 3 basibranchial in apparatus bones and small sesamoeid bone in snout.

    Keywords: Osteology, Paraschistura, Gharah-aghaj river, Loach, Iran
  • Nazari S*., Pourkazemi M., Khoshkholgh M Pages 34-40

    Genetic structure of Acipenser persicus, in the Caspian Sea was studied using tetrasomic microsatellite markers. A total of 195 specimens of A. persicus breeders were collected from the sampling stations located in the five fishery catch zones as well as from the Sefidrud River in the south Caspian region. About 2 g of caudal fin samples was collected from each sturgeon specimen and preserved in 96% ethyl alcohol and then transferred to the genetic laboratory of the International sturgeon research Institute. Genomic DNA was extracted using the phenol-chloroform method. DNA quality and content was determined using spectrophotometry and agarose gel electrophoresis. Polymerase Chain Reaction (PCR) of genomic DNA fin samples was carried out using 8 pairs of microsatellite tetrasomic primers of which all of primers were polymorphic. All PCR products were electrophoresed on 6% polyacrylamide gel and stained with silver nitrate. Following the scoring of alleles, all parameters related to population genetics were calculated using the Phylip and Arliquin program and the phylogenetic relationship between samples was plotted using neighbor-joining tree. Number of alleles in A. persicus varied from a minimum of 8 (Zone 2) to a maximum of 14 alleles per locus (Sepidrud River). The observed and expected heterozygosity was between 0. 657 and 0. 784 respectively. Significant differences were detected between A. persicus specimens collected from Sepidrud River (P≤0. 001) and those collected in the south Caspian Sea. Significant differences were also detected between specimens caught in the eastern fishery zones and those caught in the western fishery zones of the south Caspian Sea (P≤0. 001).  Based on genetic criteria it is evident from the phylogenetic tree plotted that A. persicus specimens collected from the Sepidrud River belonged to one cluster and all other specimens belonged to a separate cluster. Based on the results obtained it may be concluded that three independent populations of A. persicus are found in the Caspian Sea which include the Sepidrud population, and the population of the fishery zone three in which this calls for further investigations on the genetic structure.

    Keywords: Microsatellite, A. persicus, population genetics, Caspian Sea
  • Darabi M., Mostafavi H*., Rahimi R., Teimori A., Fashchi P Pages 41-46

    In this study, environmental and climatic variables were used as independent variables to determine the habitat suitability of Cyprinion tenuiradius in Fars Province and to investigate the impact of climate change on its distribution. Modelling was conducted in an R software environment using the MaxEnt algorithm. Based on the results, the performance and accuracy of modelling were good (AUC = 0. 790). Also, the mean annual temperature and annual precipitation were the most important variables in determining the habitat suitability and distribution of this species, respectively. According to the species prediction under optimistic and pessimistic scenarios of climate change in 2050 and 2080, it is expected that the distribution range of this species will decrease slightly under the optimistic scenario of 2050 and 2080. However, the distribution range under the pessimistic scenario of 2050 will be increased slightly while in the pessimistic scenario of 2080, its suitable habitats will be significantly increased. It is recommended to use the obtained results for management and conservation purposes.

    Keywords: Biodiversity, Conservation, MaxEnt, Climate change, Habitat suitability, Spatial distribution
  • Poorbagher H*., Eagderi S Pages 47-52

    In many habitat evaluation methods, the abundance data are used. Such data are not available for many species. However, there is some website that provides the presence data of species that are based on the studies made. The present study used the PATREC method to estimate the habitat suitability of the Caspian Sea for the genus Alosa. The PATREC method needs abundance data to calculate the prior probability. We used a logistic model and environmental data collected using the satellite remotely-sensed method to find a relationship between the presence of the genus and environmental factors. The model used to predict the presence probability of the genus. The piecewise linear regression was used to find the subrange of the environmental factors. The PATREC method calculated the suitability of the Caspian Sea for the genus Alosa as 0. 66. Such a method can be used for the data of some years to investigate the temporal trend of habitat suitability.

    Keywords: Caspian Sea, Alosa, PATREC, Habitat Suitability, Remote Sensing
  • Nasri M * Pages 53-58

    In order to investigate phenotypic abnormality in Khorram-rud River in Lorestan province in Iran, 1982 specimens including 13 species were caught. For this purpose, 8 sites were chosen on Khorram-rud River in Khorramabad city from 10 Km upstream to 10 km downstream of the city. Fish were caught using a cast net. Most of the sampled fish were returned to the river if there were no phenotypic abnormalities. A total of 21 cases of phenotypic abnormalities were observed among Capoeta aculeata, while no cases of phenotypic abnormalities were observed among other species. The observed phenotypic abnormalities in this study can be classified into three general categories including Caudal Deformity Syndrome, semi-operculum, and unidentified tissue lesions. Finally, due to the entrance of various urban, industrial, and agricultural pollutants into the Khorram-rud River and the high frequency of phenotypical abnormalities in C. aculeata, this fish can be proposed as a biological indicator for water pollution monitoring in the Khorram-rud River.

    Keywords: water pollution, Fish physiology, Cyprinidae, native fishes
  • Hassani J * Pages 59-68

    Environmental hazards such as the destruction of habitats of endemic fish are one of the obvious challenges on the southern shores of the Caspian Sea. This research, which has been written by descriptive-analytical method and using the approach of interdisciplinary research, seeks to examine the strategies of the criminal justice system in this regard and in Guilan province. Degradation, illegal fishing and disruption of biodiversity are among the challenges facing fish habitats in Guilan province. Iran's criminal justice system needs appropriate responses to action (situational and social prevention) as well as responsiveness (increasing deterrence of punishments as well as compassionate institutions such as Take alternatives to imprisonment and social punishment). Victory in this way will lead to the empowerment of the sensitive Caspian ecosystem as well as the sustainable development of Guilan province. This study has found that the Iranian criminal justice system has clear capabilities for proper criminal management of the destruction of fish habitats in Guilan province and throughout Iran.

    Keywords: Born-Habitat fishes, criminal law, poaching, criminal justice system, Guilan province
  • Gholamifard A * Pages 69-76

    Fars Province in southern Iran includes the main basins of the Kor River, Maharloo Lake, Persis, Hormoz and Karun. The Kor River Basin, as an inland basin, is an important part of the freshwater Ichthyodiversity. Cheshmeh Gomban (Gomban spring) and its surrounding wetlands are important water sources of this basin and water bodies of the Tashk and Bakhtegan Lakes. In this study, the ichthyodiversity in the Cheshmeh Gomban wetlands and their conservation threats (human and non-human) in 2010, 2017 and 2018 have been investigated. In the field work of the previous years, 5 fish species including 4 endemic species and an exotic species belonging to 5 genera and 3 families (Acanthobrama persidis, Alburnoides qanati, Aphanius sophiae, Capoeta saadii, Gambusia holbrooki) have been identified from the Cheshmeh Gomban wetlands, which in the recent study, this number was reduced to two species. Recent prolonged droughts, uncontrolled abstraction of water from wetlands by various methods and the presence of non-native species are the main threats to the habitats and populations of fish and other biota in Fars Province. Immediate conservation measures are necessary to rehabilitate the wetlands.

    Keywords: Species, endemic, fish, drought, Iran
  • Hajiaghaei Ghaazi Mahalleh F*., Imanpour Namin J Pages 77-81

    Anzali International Wetland located on the southwestern shore of the Caspian Sea possess a strategic role in establishing the ecological balance between animals and birds owing to its unique features. The wetland acts as a natural reproduction and rehabilitation ground for several groups the Caspian Sea fishes. It also serves as a habitat and spawning ground for the Caspian Sea migratory fish during their early life stages. Over 110 species and subspecies of fish from 18 families have been reported in the Caspian Sea and its catchment area, including native, non-native and ornamental fish species. Fishes of the Anzali wetland maintain economic, commercial, environmental or protective, recreational and sports fishing values. Most fishes of the waterbodies of Guilan including Caspian Sea belong to families of Cyprinidae, Gobiidae, Clupeidae and constitute about 75% of the total fish population of the Caspian Sea. Population of many of these fish species has been severely declined and are placed at endangered fish (vulnerable, highly endangered and critically endangered) categories. To maintain populations of these fish species, special attentions such as fishing ban, artificial breeding and propagation by governmental and non-governmental organizations, restoration and development of spawning grounds, reducing pollution input, definition of appropriate water regime and training different segments of the people including fishermen of the Anzali Wetland should be given priority.

    Keywords: Ecological balance, Caspian Sea, recreational fishing, artificial breeding
  • Abbasi K*., Moradi M., Sarpanah A., Mousavi-Sabet H., Nikpoor M., Zahmatkesh Y., Mirzajani A Pages 82-92

    Anzali Wetland is one of the most important wetland in southern Caspian Sea where more than 45 endemic and native fish species were reported. In this study, distribution, abundance and IUCN category of fish species were investigated in Anzali Wetalnd during 2016-2017 according to research fishing and local fishermen data. The result showed that 45 fish species belong to 13 families exist in Anzali Wetland. The highest species diversity belongs to Cyprinidae and Gobiidae families with 25 and 6 species respectively.  There was distinguished 4 groups of fish consisting freshwater resident, Anadromous, estuarine and multi-habitat. Gambusia holbrooki, Carassius gibelio, Hemiculter leucisculus, Blicca bjoerkna and Rhodeus caspius were made 22. 8, 19. 7, 12. 1, 10. 1 and 8. 4% of total caught number, respectively. According to all data, the IUCN groups of Anzali Wetland fishes were categorized as 10 species in least concern, 10 species vulnerable, 5 species endangered and 6 species critically endangered. The protection of fish in Anzali wetland needs more attention and is necessary implementation of rehabilitation programs such as reducing the entry of various pollutants into the wetland, controlling invasive aquatic plants, sediment control, rehabilitating spawning sites and avoiding illegal fishing. Artificial propagation of endangered and critically endangered fish should be done for helping the fish for some years.

    Keywords: Environment, Fisheries, Sedimentation, Pollution, Caspian Sea
  • Radkhah A*., Eagderi S., Poorbagher H. Pages 93-101

    The Caspian lamprey (Caspiomyzon wagneri) is one of the most important ecological and native fish species of the Caspian Sea basin. The present study was conducted to identify the factors affecting the population decline of this species in Shiroud River as one of the important habitats of fish in the southern basin of the Caspian Sea. For this purpose, three stations were selected for sampling fish in downstream of Shiroud River. In this study, immediately after fish fish sampling, physicochemical parameters of water including pH, Total Dissolved Solids (TDS), Electrical Conductivity (EC), water temperature, salinity and Dissolved Oxygen (DO) were recorded. In this study, the correlation between physicochemical parameters of water was investigated using Pearson correlation. Also, Canonical Correspondence Analysis was used to investigate the relationship between environmental parameters and the abundance of C. wagneri. Along with the study of physicochemical factors affecting the Caspian lamprey population, the origin of human activities in the study area, which affects these factors and ultimately the population structure of the species, was investigated by collecting field information. Based on the results, there was a significant correlation between temperature and salinity. The results showed that EC and pH factors had the greatest effect on the abundance of fish in Shiroud River. Given the importance of the reproductive cycle of cormorants in the Caspian Sea basin, the present study suggests that preventing habitat destruction, especially spawning sites, should be a priority. Therefore, avoiding the entry of pollutants into the river and dredging and sand extraction should be considered.

    Keywords: Caspian lamprey, Migration, Electrical Conductivity, Habitat destruction, Sand extraction
  • Radkhah A. R*., Eagderi S., Poorbagher H Pages 102-108

    The aim of this study was to investigate the environmental factors affecting the population of the bulatmai barbel (Luciobarbus capito) in Sefidrood River, as one of the important habitats of fish in the Caspian Sea basin. For this purpose, two stations after Sefidrood Dam and one station near Rudbar (Guilan province) were selected for the study. Fish sampling was performed using electroshocking device and backup net. Immediately after sampling, water physicochemical parameters including water temperature, alkalinity (pH), Total Dissolved Solids (TDS), Dissolved Oxygen (DO), nitrate (NO3) and phosphate (PO4) were recorded. In the present study, the correlation between physicochemical variables of water was investigated using Pearson correlation test. Also, Canonical Correspondence Analysis (CCA) was used to investigate the relationship between environmental parameters and species presence information. The results showed that there is a significant relationship between pH and DO. Based on the results of CCA analysis, the first station was more affected by DO and pH and the second station was more affected by TDS. Also, the results showed that in the third station, water temperature and phosphate had an effective role on the population of L. capito. In general, this study showed that the water quality situation in Sefidrood River is not very favorable, the main causes of which can be influenced by human activities such as construction of dams, the entry of pollutants and sand extraction. The present study recommends that the prevention of destructive human activities, protection of habitats and spawning and reproduction sites of L. capito in the Caspian Sea basin should be considered as conservation priorities.

    Keywords: Bulatmai barbel, Conservation, Human activities, Dissolved oxygen, TDS
  • Sarpanah A*., Abbasi K., Sayadrahim M Pages 109-119

    Iranian goby is an endemic fish that was described in 2015 from rivers of the Guilan province. This fish exists upstream and mid-stream of rivers and it is observed lowly in downstream and rarely in estuaries of rivers. This study has been done in 4 important rivers of Anzali Wetland (Chafrud, Khalkaee, Siahdarvishan and Pasikhan) and the main purposes were determination of diet spectrum and food preference of the fish and samples was caught using electro-shocker from spring 2016 until winter 2017. Results on 54 individuals with a total length 47-137mm showed that coefficient of vacuity, averages of relative gut length and feeding intensity, 8.5%, 0.51±0.10 and 337.3±237.6, respectively. The studied fish fed on 26 food items belong to 21 animal families of worms (Oligochaeta), Bivalvia, insects consist of orders Coleoptera, Diptera, Ephemeroptera, Trichoptera, Crustacean (Isopoda and Palaemonidae) and bony fishes (Cyprinidae, Cobitidae and Gobiidae). Chironomidae, Baetidae and Simulidae were observed in 48.1, 14.8 and 11.1% of studied stomachs and they comprised about 74.3, 7.6 and 3.2% of total counted preys and were abundant. In general, the fish is a euryphagous and mainly benthivore fish and old individuals consume on nekton such as shrimps and fish species, too.

    Keywords: Gobiidae, Food, feeding habit, Biology, Caspian Sea
  • Pourshabanan A., Yazdani-Moghaddam F*., Aliabadian M., Ghasemzadeh F., Mousavi-Sabet H Pages 120-125

    The Caspian Sea basin is one of the most important ecosystems in Iran with a high diversity of different aquatic species, so that the issue of determining the taxonomy its fishes has always been considered. Up to now, a total of 297 species of freshwater and brackish fish have been reported from Iran where the subfamily Leuciscinae (minnows) has a high diversity of species in the Caspian Sea basin. In the present study, during the years 2017-2019, sampling of reported species of the subfamily was performed in this basin. In addition to morphological studies, Bayesian Inference (BI) analyzes were carried out using the mitochondrial gene cytochrome c oxidase subunit I (COX1) to investigate the phylogenetic relationships between members of this subfamily. According to result, the following genera were caught and identified: Abramis, Acanthobrama, Alburnus, Alburnoides, Blicca, Chondrostoma, Leucaspius, Leuciscus, Rutilus, Scardinius, Squalius and Vimba, where Alburnoides parhami, A. samiii and A. tabarestanensis are endemic species. Therefore, to maintain the diversity of Leuciscinae subfamily species in Iran, especially in the Caspian Sea basin, it is necessary to protect endangered species and preserve their genetic resources.

    Keywords: Biodiversity, Endemic species, Phylogeny, Mitochondrial gene
  • Falahatkar B * Pages 126-132

    In the present study, the fishing status and production of caviar from wild sturgeon as well as the stocks rehabilitation of these species in the Caspian Sea have been analyzed over the past few years. Unfortunately, due to certain reasons such as overfishing and poaching, destruction of spawning areas and natural habitats, environmental pollution and reduced the number of released juveniles sturgeon, the generation of these valuable species has sharply declined and the catching amount reached only to 13 tons in south parts of the Caspian Sea in 2019. With this situation, it seems that through the upcoming years, the generation of some fishes from the Caspian Sea will become rare and extinct. Meanwhile, attention to aquaculture of these fish, especially beluga and Siberian sturgeon has increased in Iran, so that the amount of meat and caviar production in 2019 was 2830 and 10. 6 tons, respectively. Given the severe decline in the sturgeon stocks, the necessity of rehabilitation of natural spawning areas in the rivers, prevent poaching and continuing stocks rehabilitation under the management of all surrounded countries should be considered in form of a proper "action plan" for the Caspian Sea. Moreover, for more awareness of the public people and the appropriate cultural issues, a certain day is suggested as "National Sturgeon Conservation Day".

    Keywords: Sturgeon, Caspian Sea, Fishing, Stock rehabilitation, Action plan, Species conservation
  • Dahmardeh F., Gharaei A*., Mirdar Harijani J., Jamshidian A., Rahdari A Pages 140-145

    In order to identify trends and provide suitable diet for Schizothorax zarudnyi, the activity of alpha-amylase, trypsin, and lipase in five treatment groups including: fertilized egg, newly-hatched larvae, the larvae a day, larvae absorbed in the bag 2/ 3 yolk and absorption of yolk sac larvae, in 20 embryonated eggs and 80 larvae at the end of 53 days were studied. Analysis of the data showed that in all five groups of fish eggs and larvae, the activity of the alpha-amylase enzyme is even more. Most of the activity of the enzyme alpha-amylase in the bottom of the absorption of the yolk sac (59. 63±4. 4 IU/ mg protein (and lowest in the 2/3 absorb the yolk sac (7. 78±0. 5 IU/ mg protein) seen. The activity of alpha-amylase enzyme in the process of absorbing the yolk sac in comparison with the other groups were significantly different (p < 0. 05). Results showed that the activity of the trypsin and lipase enzyme from egg to larvae four-day rising trend, and highest of their activities observed at the end of yolk sac absorption stage. In assessing enzymes trypsin and lipase were not observed significant difference between the 3-day-old larvae and 4-day-old larvae (p > 0/05), but the larvae 4 days fertilized eggs and newly hatched larvae were significant differences (p < 0/05).

    Keywords: Snow trout (Schizothorax zarudnyi), Alpha-amylase enzyme, Trypsin enzyme, Lipase enzyme
  • Hoseinpouri Ghasem Abad Sofla M *, Solatni M, Mohammadian T, Shamsaei M Pages 146-152

    This study was aimed to evaluate the single and combined effects of sodium diformate as an acidifier and bacilli probiotics (Bacillus subtilis and B. licheniformis) on intestinal histomorphology of juvenile Salmo trutta caspius or 60 days. Hundred juvenile fish weighing 12. 6±1. 4 g were divided into 4 different treatments, including control, 0. 4g B. subtilis+ B. licheniformis /kg diet, 0. 5g sodium diformate/kg diet and their combination (0. 4g B. subtilis+ B. licheniformis + 0. 5g acidifier sodium diformate/kg diet). Blood and intestine samples (9 fish/ treatment) were withdrawn at two different time intervals, i. e., days 30 and 60. The results showed that the microvilli height, parin lyer and the thickness of epithelium was reduced (P>0. 05) at day 30 as a result of single acidifier while the combined treatments led to either significant increase (P<0. 05) or no change as compared with corresponding single treatments and control group. Our data suggest that bacilli probiotic applied here was much successful to improve fish health status and growth performance rather than sodium diformate.

    Keywords: Salmo trutta caspius, Sodium diformate, Bacilli Probiotic, intestinal morphology
  • Javid Rahmdel K., Falahatkar B* Pages 153-160

    Pikeperch (Sander lucioperca) is a species with high nutritional, ecological and commercial values which is endemic in Iran, but its natural stocks are endangered during recent years. Therefore, Iranian Fisheries Organization as the main responsible organization for preservation of aquatic natural stocks of the country planned to stock rehabilitation of this species since 1989. This program had satisfactory results and make drastic increment in pikeperch harvest value in southern parts of the Caspian Sea. The key part of restocking plan of fish including pikeperch is in-captured propagation, larviculture and production of high quality fries. Larval period is very critical and challenging stage and larviculture requests having knowledge on natural requirements of larvae and maintaining appropriate environmental and nutritional conditions. Hence, the current paper tried to evaluate principles of pikeperch larviculture and present practical manual on this field.

    Keywords: Stock rehabilitation, Nursery cultivation, Co-feeding, Zander
  • Khanlar M * Pages 161-167

    Lanternfish is one of the most important and aquatic reserves in the Oman Sea. After the cessation of the fish lantern fishing project provided by foreign vessels owned by Iranian companies by the Iranian Fisheries Organization, the impact of the activity of foreign vessels on aquatic resources should be considered for reasons other than those envisaged in the contracts and research plans. Lighthouse fish stocks in the Oman Sea can be an important part of fishmeal production as a result of aquatic feed production, and the main purpose of the lighthouse fishery project was to use these stocks in fishmeal production. In this paper, Iran's macro-fisheries policies in the industrial fishing development plan in the waters of the Oman Sea and the impact of trawling on the marine environment and the economic value cycle of the lighthouse fishing plan with respect to the reduction of other aquatic reserves have been studied. However, overfishing of Oman Sea resources by foreign vessels, and illegal traditional fishermen, has put many commercial aquatic species at risk of extinction. The purpose of this study is to investigate the different operational aspects of the lantern fishing project in the northwestern waters of the Oman Sea from longitude 57 east to longitude 58 east and latitude 25 to 26 north.

    Keywords: Lanternfish, sustainable fishing, Oman Sea, environment
  • Bargahi H.R * Pages 168-178

    Shark stocks in Iranian water of the Persian Gulf and Gulf of Oman are declining sharply. Although fishing and heavy fines have been banned by the organizations in charge of fishing for these fish, bycatch in some fishing methods, including Neritic and oceanic Gillnet, trawl fish and shrimp, long loine and trolling, still catch sharks. Slowly In this study, during a period of 10 years from 2010 to 2020 in 20 selected fishing ports randomly in the coastal strip of the Persian Gulf and gulf of ​​Oman to monitor the discharge of sharks by examining and identifying shark species using biometric methods and using valid regional identification keys as well as FAO identification keys. The present study showed that 38 species of sharks are implicitly caught in the process of fishing operations. Of the total shark fishing composition during the study period, five shark species are the most abundant, which are the dominant species in the region. The percentage of abundance of these sharks are respectively., Rhizoprionodon acutus21%, Carcharhinus falciformis 18%, Carcharhinus sorrah 15%, Rhizoprionodon oligolinx 12%, Carcharhinus dussumieri 10% and, Carcharhinus limbatus 8%, To devote to themselves. Most sharks caught are small sharks with a longitudinal frequency of between 50 and 100 cm. Estimated annual shark catches over the past five decades and according to the latest IUCN rankings in 2020, four species of sharks in the Persian Gulf and the gulf of ​​Oman are now critically endangered; Thirteen species are also on the Red List of Endangered Species. Accordingly, 13 other species have become vulnerable due to illegal fishing of their stocks Vulnerable. At present, due to the ecological importance of shark stocks and the existence of sensitivity at the national and regional levels, as well as the presence of the Iranian fishing fleet in the Indian Ocean and the implicit catch of ocean species and the attention of international organizations, the need for a national plan of action to protect These valuable species are increasingly felt that this important thing with a national determination and with regard to the needs of management and expert consensus must be achieved in a practical and executive way.

    Keywords: Chondrichthyans, Shark, Bycatch, Endangered Species, Dominant Species