فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات راهبردی سیاستگذاری عمومی
پیاپی 40 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/28
  • تعداد عناوین: 20
|
  • حسن دلیری*، مرضیه اسعدی صفحات 2-18
    همه گیری کرونا به عنوان یکی از بزرگ ترین شوک های اقتصادی اجتماعی سال های اخیر دنیا، آثار بسیار مهمی بر جوامع مختلف گذاشته است. برای مقابله با آثار زیان بار این شوک، دولت ها تلاش کردند تا با اعمال سیاست های محدودکننده با این همه گیری مقابله کنند. اما توان اجرایی دولت ها در اعمال سیاست های محدودکننده با هم متفاوت بوده است. سوال اصلی پژوهش این است که آیا شاخصه های حکمرانی خوب می توانند بر نحوه عملکرد دولت ها در برابر کرونا موثر باشند. برای پاسخ به این سوال، از داده های 145 کشور دنیا و از روش رگرسیون باثبات، استفاده شده است. نتایج مطالعه نشان می دهد که شاخص های حکمرانی خوب اثر معناداری بر توانایی دولت ها برای اعمال سخت گیری داشته اند، به گونه ای که در بین کشورهای با درآمد بالا مولفه های شاخص حکمرانی خوب توان دولت ها را در اجرای مقررات سختگیرانه افزایش داده اند. نتایج مدل های رگرسیون با ثبات برازش شده، کشش اثرگذاری این مولفه ها بر سیاست گذاری دولت ها با درآمدهای بالا در برابر کرونا را به ترتیب ثبات سیاسی 653/0، کارایی و اثربخشی دولت 655/0، کیفیت قوانین و مقررات 485/0، حاکمیت قانون 6/0، و کنترل فساد 608/0 برآورد کرده است. این مولفه ها برای گروه کشورهای جهان به صورت کشش اثرگذاری شاخص های کارایی و اثربخشی دولت 312/0، کیفیت قوانین و مقررات 275/0، کنترل فساد 229/0 بوده اند و بر عملکرد دولت ها در حکمرانی کرونا اثر مثبت داشته اند. بنابراین نتایج تایید می کنند که اولا حکمرانی خوب عامل مهمی در تعیین کیفیت عملکردی دولت ها در برابر کرونا است و ثانیا این اثر در کشورهای با درآمد بالا، بیشتر از سایر کشورها است.
    کلیدواژگان: کووید-19، مولفه های حکمرانی، شاخص سختگیری دولت ها، حکمرانی کرونا، رگرسیون با ثبات چندگانه
  • نیما رحیمیان، رضوان حکیم زاده*، علی مقدم زاده، کیوان صالحی صفحات 20-50

    هدف تحقیق حاضر بررسی اهمیت، کارکردها و سازوکار اثرگزاری سنجش های بین المللی بزرگ مقیاس در نظام آموزشی و همچنین نقش آنها در حکمرانی جهانی آموزشی است. با استفاده از روش سندکاوی نظام مند، اسناد در یک فرآیند نظام دار، انتخاب شده و سپس مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد، ایلساها که توسط سازمان همکاری و توسعه اقتصادی، و انجمن بین المللی ارزشیابی پیشرفت تحصیلی برگزار می شوند در دهه های اخیر یکی از مهمترین عوامل تاثیرگزار بر سیاست های ملی آموزشی کشورها در جهان بوده اند. نتایج درباره کارکرد ایلساها نشان داد که این سنجش ها می توانند به صورت شلاقی یا دماسنجی عمل کنند و در یک سازوکار چند سطحی به اثرگزاری بر روی نظام آموزشی بپردازند؛ همچنین یافته ها در زمینه نقش ایلساها در حکمرانی جهانی بیانگر این است که اجرا و توسعه این سنجش ها در سال های اخیر زمینه پدیدآیی نوع نرم تری از حکمرانی از جمله حکمرانی به وسیله اطلاعات، حکمرانی بوسیله اقناع، حکمرانی بوسیله رتبه دهی و درجه بندی، حکمرانی بوسیله شکل دهی عقاید و حکمرانی بوسیله مقایسه را فراهم آورده است. مشارکت ایران در سال-های اخیر سبب شکل گیری پیامدهای گوناگونی برای نظام آموزشی ایران بوده که نیاز است با شناخت به سازوکارهای نوین حکمرانی جهانی آموزشی بازنگری شود.

    کلیدواژگان: سنجش های بین المللی بزرگ مقیاس، ایلسا، حکمرانی جهانی، حکمرانی بوسیله اطلاعات
  • مژده نیلچیان*، محمدرضا کاباران زادقدیم، جلال حقیقت منفرد، جمشید عدالتیان شهریاری صفحات 52-73

    در طول تاریخ بانکداری، بین المللی شدن همواره با بانکداری، گره خورده است. در سال های اخیر، نظام بانکی ایران با انواع محدودیت ها و چالش هایی از جمله: تحریم های اقتصادی، FATF و عدم پذیرش عضویت ایران در WTO روبه رو بوده است. از دیگر سو، رقابت شدیدی در عرصه بانکداری وجود دارد. بانک ها نیز باید برای حفظ برتری خود، همگام با تحولات بین المللی، در پی خلق ارزش و برآورده شدن نیازهای مشتریان خود باشند. به این منظور، بانک ها می توانند با استفاده از نوآوری و کارآفرینی، وارد بازارهای بین المللی شوند و از این طریق، قدمی رو به جلو و به سوی بین المللی شدن بردارند؛ که این امر از طریق راهبردهای کارآفرینانه قابل حصول است. هدف مقاله حاضر، تبیین تاثیر راهبرد کارآفرینانه بر بین المللی سازی بانک ها است. روش انجام این پژوهش، تحلیل عاملی تاییدی می باشد. در این راستا، از مطالعه ادبیات نظری و پرسش از خبرگان، به عنوان منبع پژوهش بهره گرفته شده است. در نهایت، رابطه بین مولفه های اصلی، تایید شد و مشخص گردید که راهبردهای کارآفرینانه و رفع موانع و محدودیت های بین المللی، اثر مثبت و معناداری بر راهبردهای بین المللی سازی بانک ها دارند. البته، تنها سه راهبرد: بین المللی سازی سریع، بین المللی سازی متوسط و استقرار بین المللی، به عنوان راهبردهای مناسب برای بین المللی سازی بانک ها، شناخته شدند و تاثیر دو راهبرد بین المللی سازی«عقب نشینی بین المللی » و«بین المللی سازی تحمیل شده» بر بین المللی سازی تایید نشد.

    کلیدواژگان: راهبرد کارآفرینی، بانک، بین المللی سازی، بانکداری بین المللی
  • الهام یعقوبی*، سارا محمدی، پگاه نوشیروان بابلی، هادی خانمحمدی صفحات 74-100
    امروزه سازمان های مردم نهاد به عنوان مهم ترین بخش جوامع مدنی به حساب می آیند اما در ایران هر روز مشکلات زیادی را تحمل می کنند تا بتوانند به فعالیت های مدنی ادامه دهند. هدف این پژوهش شناسایی اهم مسایل سازمان های مردم نهاد و بررسی تاثیر و تاثر آن ها می-باشد. پژوهش حاضر با استفاده از تکنیک دیمتل صورت گرفته است به گونه ای که با مطالعه کتب و مقالات متعدد که پیرامون مسایل سمن ها در 16سال اخیر (1382 تا 1399) نوشته شده، موانع استخراج و سپس پرسش نامه مقایسه زوجی تهیه شده و بین 15 نفر از خبرگان و فعالان این حوزه توزیع شد و با کمک تکنیک دیمتل موانع سطح بندی شده است. بنابر یافته-های پژوهش، 6 عامل ضعف در قوانین، فقدان سازوکارهای نظارتی مناسب، دیدگاه ناقص دولتمردان نسبت به اهمیت و جایگاه سمن ها، ادراک عدم مشروعیت نزد مردم، ضعف در بانک اطلاعاتی جامع و بروز و عدم اطلاع صحیح مردم از سمن ها به عنوان مسایل اصلی که مشکل اساسی بر سر راه سمن ها بودند وهمچنین 7 عامل سیاست زدگی سمن ها، ضعف تامینمین منابع مالی، ضعف در ارتباطات و همکاری موثر بین سمن ها، فقدان سرمایه اجتماعی لازم، ضعف در نیروی انسانی کارآمد، فراهم نشدن ظرفیت و بستر لازم توسط دولت و ضعف در مدیریت و راهبری سمن ها به عنوان عواملی کلیدی که در این بین تاثیرگذاشته و مشکل اصلی را حل می کنند شناخته شدند. به علاوه نقشه روابط متغیرها نیز بدست آمد. کاربرد عوامل بدست آمده می تواند در جایگاه تصمیم گیری برای حوزه مسایل سمن ها راهگشا واقع شود.
    کلیدواژگان: سازمان های مردم نهاد، سمن ها، جامعه مدنی، سازمان های غیردولتی، ایران
  • بهروز شاهمرادی*، پیام چینی فروشان، علی سرخوش سرا صفحات 102-130

    در چند سال اخیر نظریه های جدید بر اهمیت نقش ساختار و بخش واقعی اقتصاد بر نابرابری تاکید کرده اند. رویکرد پیچیدگی اقتصادی این علت نابرابری درآمد و توزیع ناعادلانه را در تولید محصولات با فناوری بالا و پیچیده می داند. در این راستا پژوهش حاضر به بررسی تاثیر شاخص پیچیدگی اقتصادی و شناسایی و رتبه بندی محصولات و فناوری های تاثیرگذار بر نابرابری در کشورهای منتخب و ایران طی دوره 2010 تا 2017 با استفاده از رهیافت اقتصادسنجی داده های تابلویی و آزمون علیت گرنجر می پردازد. نتایج یافته های پژوهش حاکی از همبستگی قوی و مثبت میان دو شاخص پیچیدگی اقتصادی و شاخص نابرابری تعدیل شده توسعه انسانی است. همچنین بر اساس نتایج برای مجموعه ی کشورهای موردمطالعه وجود رابطه علی دوطرفه بین فناوری موجود در محصولات و توزیع درآمد پذیرفته شد. از طرف دیگر نتایج نشان داد که در بین 10 محصول برتر صادراتی ایران در سال 2017، به استثنای معاملات طبقه بندی نشده و پلی اتیلن بقیه از پیچیدگی پایین و توزیع نابرابر درآمد برخوردار هستند. نهایتا پیشنهادات سیاستی جهت حرکت به سمت تولید و صادرات محصولات با فناوری بالاتر و توزیع عادلانه بیشتر در کشور ارایه گردید.

    کلیدواژگان: فناوری، توزیع درآمد، پیچیدگی اقتصادی، نابرابری تعدیل شده انسانی
  • مهرداد نیک نامی*، سمیه موسوی صفحات 132-153

    خشکسالی بعنوان معلول تغییر اقلیم یکی از پیچیده ترین بلایای طبیعی محسوب شده که مخاطرات نگران کننده ای را برای کشاورزان به همراه داشته است. عموما" رویکرد برخورد با این پدیده در حین و یا پس از وقوع بوده است. اکنون تجربیات حاصله مبین حرکت از مدیریت بحران به مدیریت ریسک می باشد. بر این اساس اتخاذ سیاست های آمادگی جامع و بلند مدت برای کاهش آسیب پذیری بخش کشاورزی و کشاورزان در کانون توجه بسیاری از کشورها قرار گرفته است. بر این اساس هدف تحقیق حاضر تبیین سیاست های پیشران مدیریت خشکسالی در استان تهران بود. روش تحقیق توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری 308 تن از کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان تهران بودند که از طریق جدول کرجسی و مورگان 173 تن بعنوان حجم نمونه انتخاب شدند. در مرحله میدانی از پرسشنامه بعنوان ابزار اصلی تحقیق استفاده شد. روایی و پایایی ابزار تحقیق مورد تایید قرار گرفتند. نتایج رگرسیون چند گانه نشان داد سیاست های زراعی، تحقیقاتی، آموزشی ترویجی و فرهنگی اجتماعی 68% از تغییرات متغیر مدیریت خشکسالی را تبیین می نمایند. در نهایت تغییر پارادیم از سیاست مدیریتی منفعل و واکنشی به مدیریت فعال و پیش گیرانه توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: سیاست های مدیریت خشکسالی، سیاست های پیش گیرانه خشکسالی، سیاست های واکنشی خشکسالی
  • امیرحسین قرشی*، آمنه کارگریان، فرید غلامرضا فهیمی صفحات 154-182

    شتاب کشورهای صنعتی در توسعه فناوری گداخت هسته ای، بیانگر ضرورت توسعه بیش از پیش این فناوری در ایران است که این مهم مورد تایید ریاست جمهوری نیز می باشد. از طرفی، وجود ابهام در خصوص توجیه و اولویت سرمایه-گذاری در هریک از روش های گداخت هسته ای چالشی است جهان شمول که طبعا در بین متخصصین این حوزه در ایران نیز رایج است. لذا در کنار توجیه راهبرد اجتناب ناپذیر دستیابی ایران به انرژی گداخت هسته ای، باید اتخاذ تصمیم و هدایت سرمایه گذاری در روشی که بتوان از آن طریق به انرژی گداخت هسته ای نایل آمد، در راستای سیاست گذاری پایدار انرژی مورد توجه قرار گیرد. در این پژوهش با استفاده از نظرات کارشناسان گداخت هسته ای، عاری از هرگونه قضاوت و سلایق شخصی، روش های مختلف گداخت هسته ای بر اساس ضریب اهمیت و اهداف راهبردی رتبه بندی شده اند. ابتدا از طریق روش دلفی، 19 معیار کیفی مرتبط با روش های گداخت هسته ای درجه بندی شدند. سپس بر مبنای غربالگری های انجام شده و درجه اهمیت، تعداد 13 معیار گزینش گردیدند. و ضریب اهمیت معیارها در هر روش از طریق تحلیل سلسله مراتبی و مقایسات زوجی با استفاده از نرم افزار Expert Choice به صورت کمی محاسبه شدند. در پایان با احتساب میزان کمی معیارها، روش های گداخت هسته ای شامل محصورسازی مغناطیسی، محصورسازی اینرسی، و روش ترکیبی به ترتیب به میزان 415.0، 379.0 و 207.0 به صورت کمی اولویت بندی گردیدند.

    کلیدواژگان: روش های گداخت هسته ای، اولویت راهبردی، تحلیل سلسله مراتبی
  • احسان ذبیح زاده*، سعید صیاد شیرکش، فریده حق شناس کارشانی صفحات 184-208
    محدودیت های تامین برق تبدیل به یک مسئله عمومی شده است. در کنار عوامل مربوط به سمت عرضه، وضعیت تقاضای برق به لحاظ میزان مصرف و بهره وری، وضعیت نامطلوبی دارد. با توجه به عدم حاکمیت موثر سمت عرضه بر سمت تقاضای برق و ناکارآمدی روش های حکمرانی بالا به پایین، هدف از این تحقیق، طراحی مدل حکمرانی مشارکتی برای مدیریت تقاضا است. روش پژوهش به لحاظ ماهیت داده، ترکیبی و هدف توسعه ای و کاربردی دارد.‏ مشارکت کنندگان در بخش کیفی را 9 نفر از خبرگان عرضه و تقاضای برق تشکیل می دهد که به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و حجم انتخاب آنان بر اساس اشباع نظری تعیین شد. جامعه آماری در بخش کمی برابر با کارکنان صنعت برق، مصرف کنندگان عمده برق و نهادهای اثرگذار برابر با 384 نفر به صورت تصادفی انتخاب شد. گردآوری اطلاعات از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته عمیق و پرسشنامه بود و تجزیه و تحلیل اطلاعات از طریق فن تحلیل مضمون و معادلات ساختاری انجام شد. نتایج منجر به شناسایی شاخص های زمینه سیستم، عوامل موثر بر مشارکت، مشارکت، تسهیل گر مشارکت و دستاوردهای مشارکت گردید. همچنین نتایج نشان داد؛ زمینه سیستم و عوامل مشارکت بر مشارکت و دستاوردهای مشارکت تاثیر مثبت و معنی داری دارد و تسهیل گر مشارکت، رابطه بین مشارکت و دستاوردهای مشارکت را تعدیل می کند. تاسیس بازار مدیریت تقاضا، نهاد تنظیم گر مقررات مستقل و نهادهای خدمات انرژی محلی از جمله پیشنهادهای نهادی استخراج شده از این تحقیق هستند. پیاده سازی این مدل می تواند منافعی از جمله امنیت عرضه برق بلندمدت، منافع اقتصادی و تعمیم پذیری الگوهای مشارکتی در کشور ایجاد کند.
    کلیدواژگان: حمکرانی، مشارکت، مدیریت تقاضا، بخش برق
  • محمد اصولیان، علی کوشکی* صفحات 210-226
    در این پژوهش در نظر داریم ریسک سرمایه گذاری در بازارهای مالی نظیر بورس اوراق بهادار تهران و شاخص S&P500 و همچنین سرمایه گذاری در فلزات گرانبها نظیر طلا و نقره را قبل از شیوع پاندمی کرونا و در طی آن به صورت مجزا مورد تحلیل قرار دهیم، ثانیا به تحلیل همبستگی میان بازارهای مورد اشاره بپردازیم. بدین منظور از آنتروپی باقی مانده تجمعی فراکتالی جهت تجزیه و تحلیل مذکور استفاده می کنیم. نتایج تجربی آنتروپی باقی مانده تجمعی فراکتالی نشان می دهد که برای همه بازارها، تصادفی بودن و بی نظمی پس از وقوع همه گیری افزایش یافته است. این موضوع بیانگر آن است که ریسک به طور کلی پس از شیوع ویروس در بازارها افزایش یافته است. نتایج همبستگی نشان داد که شبکه اشتراک اطلاعات بین بازارها در طی همه گیری کووید-19 تغییر کرده است. از دیدگاه مالی و مدیریتی، نتایج بدست آمده حاکی از آن است که: 1- سرمایه گذاری در سبد متشکل از نقره و طلا، نقره و S&P500، نقره و شاخص کل می تواند به دلیل افزایش سطح همبستگی و اطلاعات متقابل بین این جفت بازارها، در دوره همه گیری ریسکی تر باشد. 2- طلا کمترین سطح انحراف اطلاعات را پس از وقوع همه گیری نشان داد، این موضوع می تواند نشان دهد که اطلاعات درک شده توسط سرمایه گذاران طلا بر میزان ترس آنها در طی بیماری همه گیری کووید-19 تاثیر زیادی نداشته است. 3- می توان با سرمایه گذاری در S&P500 و طلا سبد سرمایه گذاری ایمن تری ایجاد کرد. نتایج بدست آمده، بینشی از واکنش بازارهای مالی و فلزات گران بها به انتظارات سرمایه گذاران پس از همه گیری کووید-19 ارایه می دهد.
    کلیدواژگان: کووید-19، همه گیری، ریسک، آنتروپی، عدم اطمینان
  • وحید ذوالفقاری* صفحات 228-250

    چندفرهنگ گرایی به مثابه یک اندیشه سیاسی مدرن است که ملهم از سیاست زیستی درصدد تغییر افکار عمومی است. این گفتمان به عنوان بدیل شهروندی وستفالیایی، بر بال فراملی گرا و آزادی خواهانه دموکراسی تکیه می زند. حال آن که احزاب راست رادیکال با خوانش رواقی از سیاست و نشستن بر بال امنیتی و ملی گرای دموکراسی، گفتمان چندفرهنگ گرایی را دشمن جامعه باز می دانند. ضدیت این احزاب با چنین گفتمانی تا حدی پیش رفت که با استقراض معرفتی از آموزه های احزاب اصلی، در تلاش برای تعریض پایگاه رای خودشان هستند. بر این اساس، پرسش اصلی پژوهش جاری این است که چگونه احزاب راست رادیکال به بسیج آراء انتخاباتی دست می زنند و با توجه به چرخش سیاست در زیست دموکراتیک، شانسی برای بقای گفتمان چندفرهنگ ‎گرایی به جا می ماند؟ ایده اصلی نگاشته حاضر این است که رشد مهاجرت، ناامنی اقتصادی و سیاست اعتراضی در کنار سیستم چندحزبی و نظام انتخاباتی نمایندگی تناسبی باعث افزایش آراء احزاب راست رادیکال می شود. لیکن با وجود چرخش سیاست به راست، نهادینگی گفتمان چندفرهنگ گرایی باعث درآمدن از حصر سیاست و تضمین بقایش می شود. پژوهش جاری با الهام از نظریه تهدید گروهی و روش شناسی تحلیلی- تبیینی، دست به فرضیه آزمایی در سطوح جامعه شناختی، حزبی و سیستمی می زند.

    کلیدواژگان: چندفرهنگ گرایی، نمایندگی سیاسی، انتخابات، احزاب راست رادیکال، پساسیاست
  • مسعود عالمی نیسی* صفحات 252-276
    تحلیل گفته ها و نوشته های مسوولان و اندیشمندان در خصوص الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت نشان می دهد که عمده آنها به این امر معتقدند که برای تحقق این الگو باید گامها را به شکل سری و پشت سر یکدیگر طی کرد. گام اول تدوین همه عناصر فلسفه اسلامی-ایرانی است، گام دوم شکل گیری مولفه های علم اسلامی-ایرانی، مبتنی بر این فلسفه، است، گام سوم، تحقق فناوری اسلامی-ایرانی مبتنی بر این علم است و به همین ترتیب این گام ها طی می شوند تا فرهنگ و تمدن اسلامی-ایرانی شکل بگیرد. اما بررسی تاریخ تمدن های بشری نشان می دهد که این نگاه با طبیعت تکاملی جامعه سازگار نیست و هیچ یک از جوامع انسانی چنین راهی را نپیموده اند. رویکرد جایگزین، رویکرد مارپیچی تحقق الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت است. در این رویکرد، حرکت در همه زمینه ها با هم آغاز می شود؛ چه در فلسفه، چه در علم و... حرکت در محوری نوین آغاز می شود و این نیست که از یکی از آن ها آغاز شود. این حیطه ها در تکامل خود حرکت مارپیچی دارند. یعنی فلسفه اسلامی ایرانی به مانند پازلی است که تکه های آن در مقاطع زمانی متفاوت ساخته و تکمیل می شوند و پس از گذشت زمان طولانی، تصویری به نام فلسفه اسلامی ایرانی کامل می شود و با این ماهیت شناخته می شود. و در لابلای ساخته شدن تکه های فلسفه، تکه های علم، فناوری، صنعت، اقتصاد، سیاست و... نیز به طور هم-زمان ساخته می شوند. ویژگی سوم آن است که همه این حیطه ها و حوزه ها روی همدیگر تاثیر می گذارند و هر اقدامی در هر یک از ساحت ها، روی اقدامات بعدی سایر ساحت ها اثر می گذارد.
    کلیدواژگان: الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت، رویکرد مارپیچ تکاملی، عصر روشنگری
  • سحر نقی پور ایوکی*، محسن نیازی، اسماعیل مزروعی نصر آبادی صفحات 278-301
    هدف پژوهش حاضر آینده سبک زندگی اقتصادی خانواده ها در ایران است. با توجه به نابسامانی های اقتصادی چند سال اخیر این موضوع مورد توجه قرار گرفت. پس از بررسی موضوع سبک زندگی اقتصادی خانواده ها در ایران و مرور پیشینه پژوهش ها، مصاحبه با 14 نفر از خبرگان انجام شد. از روش اشباع نظری به عنوان استانداردی برای پایان نمونه گیری استفاده گردید. در میان یافته های بدست آمده 26 عامل به عنوان مهم ترین عوامل موثر در تحقق سبک زندگی خانواده ها شناسایی شدد. با به کارگیری نرم افزار میک مک عوامل یادشده تحلیل ساختاری شدند. عوامل اثرگذار و تاثیرپذیر به صورت مستقیم و غیرمستقیم شناسایی و رتبه بندی شدند، و مهم ترین آن ها به عنوان پیشران های اصلی ارایه شدند. در یافته های پژوهش، از میان پیشران های اصلی، ده متغیر دووجهی به عنوان پیشران های کلیدی که کمترین اثرپذیری و بیشترین اثرگذاری را در سبک زندگی خانواده ها داشتند، شناسایی شدند. سپس، متغیرهای دووجهی، وارد نرم افزار سناریو ویزارد شد و دو سناریوی مطلوب و یک سناریوی نامطلوب به دست آمد.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، پیشران، سبک زندگی اقتصادی، میک مک، سناریو ویزارد
  • محمد غفاری فرد*، هاشم ملکی نصر صفحات 302-323
    با توجه به مزایای اقتصاد دانش بنیان در ایجاد رشد اقتصادی در کشورها، درتحقیق حاضر تاثیر اقتصاد دانش بنیان بر رشد اقتصادی استان های مختلف ایران طی بازه زمانی 1397-1390 با استفاده از داده های آماری مولفه های اقتصاد دانش بنیان که توسط بانک جهانی تعریف شده و باروش موریس ترکیب گردیده، در محیط ایویوز از طریق مدل هم جمعی پنلی حداقل مربعات کاملا اصلاح شده مورد بررسی قرارگرفته است. نتایج این پژوهش نشان میدهد در بلندمدت شاخص ترکیبی اقتصاد دانش بنیان بر رشد اقتصادی استان های ایران تاثیر مثبت دارد به نحوی که یک درصد تغییر در شاخص ترکیبی اقتصاد دانش بنیان ، تولید ناخالص داخلی 0.16 درصد رشد می نماید. همچنین توسعه صادرات، ارتقای بهره وری نیروی کار و افزایش مخارج عمرانی دولت نیز اثر مثبت بر رشد اقتصادی استان ها دارد و شاخص فلاکت اثر معکوس بر رشد اقتصادی دارد.بنابراین سیاستگذاران اقتصادی می بایست جهت رونق اقتصادی در استان های ایران ارتقای سیستم های نوآوری و توسعه شرکت های دانش بنیان، بهبود زیرساخت های اطلاعاتی و ارتباطی، ارتقای دانش و مهارت های منابع انسانی و توسعه صادرات و ارتقای بهره وری نیروی کار را در دستورکار خود قراردهند.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، اقتصاد دانش بنیان، داده های پنلی، حداقل مربعات کاملا اصلاح شده
  • وحید رنجبرحیدری* صفحات 324-340

    با تحول در نظام بین الملل، دیپلماسی سنتی قادر به حل مسایل نوظهور نمی باشد. بنابراین نیاز به دیپلماسی نوینی است که مبتنی بر اصول و منطق نوین باشد. این پژوهش با مفروض درهم تنیده شدن حوزه سیاست خارجی و محیط دیپلماسی و با روش توصیفی- تحلیلی سعی در پاسخ به این پرسش دارد که اصول و مبانی دیپلماسی در وضعیت نوین حاکم بر آن بر چه مبنایی می باشد؟ همچنین دیپلماسی ایران در شرایط جدید چگونه خواهد بود؟ در پاسخ به این پرسش این فرضیه مطرح می شود که با تحول در محیط دیپلماسی، قواعد دیپلماسی نیز از حالت سنتی خارج و اصول و قواعد جدیدی بر دیپلماسی حاکم گردیده است و بر همین اساس دیپلماسی نوین با اصول و قواعد خاص خود جایگزین دیپلماسی سنتی گردیده است. بنابراین دیپلماسی نوین الزامات خود را بر بازیگران بین الملل از جمله؛ ایران تحمیل می کند. به گونه ای که نادیده گرفتن چنین قواعدی منجر به شکست دیپلماسی و از دست رفتن توان و فرصت های دستیابی به اهداف با ابزار دیپلماتیک می شود.

    کلیدواژگان: نظام، نوین، دیپلماسی، ایران
  • سپیده اکبرپوران خیاطی*، غلامحسین محمدی صفحات 342-360

    دولت ها و متخصصان همواره در پی یافتن مدل های موثر سیاست گذاری و خط مشی گذاری هستند. سیاست گذاری مشارکتی از جمله کارآمدترین الگوهای سیاستی است که از سوی متخصصان ارایه شده و از طرف دولت ها به کار گرفته می شود. این الگو که مبتنی بر درگیرسازی ذی نفعان در فرایند تدوین خط مشی ها است، در ایران کمتر مورد توجه بوده، چندان به بوته عمل در نیامده است. از جمله معدود تلاش های دولت برای بهره گیری از این مدل سیاستی شبکه ملی جامعه و دانشگاه (به عنوان سازوکاری برای انجام مسئولیت اجتماعی دانشگاه و ایفای نقش دانشگاه ها در فرایندهای تصمیم سازی و سیاستگذاری است) است که در مقاله حاضر مورد بررسی قرار گرفته است. طی مقاله حاضر تلاش شده با استفاده از تحلیل اسناد، مشاهده مشارکتی و مصاحبه، چالش های پیش روی شبکه ملی جامعه و دانشگاه مورد بررسی قرار گیرد. بر اساس یافته های پژوهش، این چالش ها در دو بعد عینی و ذهنی قابل بررسی است. بعد عینی شامل سه مولفه ساختاری - زمینه ای، نهادی - سازمانی و نیروی انسانی است. در بعد ذهنی از طرفی مبانی نظری شبکه دچار اغتشاش و شکاف بنیادین است و از طرف دیگر بستر گفتمانی لازم برای هژمونیک شدن ایده ها شکل نگرفته است.

    کلیدواژگان: خط مشی گذاری مشارکتی، شبکه ملی جامعه و دانشگاه، شبکه های سیاستی، سیاست گذاری، ذی نفعان
  • ولی گل محمدی*، ناصر پورابراهیم صفحات 362-384
    مقاله حاضر به دنبال بازاندیشی در مفروضات غالب از اسلام گرایی در سیاست و جامعه ترکیه است. برخلاف دیدگاه های رایج در سیاستگذاری کشور در قبال ترکیه که اسلام را به مثابه عقیده و امر ایدیولوژیک در تبیین پدیده اسلام گرایی سیاسی ترکیه مطالعه می-کنند، پژوهش حاضر با تلقی از اسلام به عنوان یک سنت و منبع هویت دیدگاه آلترناتیوی در فهم ماهیت و کارکرد اسلام گرایی معاصر ترکیه ارایه می کند. اسلام گرایی معاصر ترکیه چه ماهیت و کارکردی داد و ایران در سیاستگذاری خود چگونه باید با آن مواجه شود؟ با بهره گیری از رویکرد نظری جامعه شناسی تاریخی، مقاله چنین فرضیه ای مطرح می کندکه؛ اسلام گرایی در ترکیه پدیده ای برساخته ی تاریخی و حاصل تعاملات ساختارهای اجتماعی-تاریخی، تفکرات نخبگان حاکم و نوع تعامل اسلام گرایان با دولت و جامعه است که ماهیت چندلایه و کارکرد پیچیده آن در قالب مفهوم پسااسلام گرایی تبیین می شود. براین اساس، مواجهه ایران با اسلام گرایی در ترکیه به مثابه هدف و عقیده برآورد سازنده ای از پویش های سیاست داخلی و رفتارهای سیاست خارجی این کشور به دست نمی دهد. برای جمهوری اسلامی ایران، ترکیه بیش از اینکه یک بازیگر ایدیولوژیک باشد، یک کنشگر ژیوپلیتیکی و تا حدودی ژیواکونومیکی در منطقه است که در این میان متغیر اسلام از نقش کلیدی در تنظیم روابط دوجانبه و تعاملات منطقه ای برخوردار نیست. ازاینرو، اسلام-گرایی به عنوان منبع هویتی بسیج کننده، ابزاری برای تامین بقای نظام سیاسی، تحکیم اقتدار داخلی رییس جمهور اردوغان و بسترساز منطقه گرایی فعال ترکیه در جهان اسلام است. فراتر از عاملیت اسلام گرایی، منطق ایتلاف سازی و مدیریت رقابت های منطقه ای با ترکیه نیازمند درجه ای از عمل گرایی و ایجاد اتصالات راهبردی در
    کلیدواژگان: پسااسلام گرایی، ترکیه، رجب طیب اردوغان، ایران، سیاستگذاری
  • قربانعلی سبکتکین*، ابراهیم حاجیانی، ایرج حق ندری صفحات 386-415
    انسجام اجتماعی و تداوم ثبات، نظم و یکپارچگی از مهم ترین دغدغه های متفکران علوم اجتماعی است. برگزاری بزرگداشت شخصیت های باستانی-تاریخی همواره با چالش های زیادی همراه است. یکی از شخصیت های تاریخ ایران کوروش هخامنشی است که هفتم آبان به عنوان روز بزرگداشت این شخصیت باستانی در چند سال اخیر محل مناقشه گروه ها و بازیگران عرصه های فرهنگی، سیاسی و امنیتی متفاوتی بوده است. پژوهش حاضر درصدد است به این پرسش ها پاسخ دهد: بازیگران درگیر در مساله چه سازمان ها یا نهادهایی هستند؟ و اینکه مناقشه موجود حول چه موضوعات و دغدغه هایی سازمان یافته است؟ انجام مصاحبه های عمیق همراه با گروه های متمرکز با مسیولان نهادهای امنیتی، سیاسی و فرهنگی نشان می دهد که 23 نهاد به عنوان بازیگر درگیر مساله هفتم آبان هستند. همچنین تحلیل محتوای متن مصاحبه ها نشان می دهد مناقشه موجود حول 13 موضوع است. اثرگذاری متقابل بازیگران، رقابت هرکدام از بازیگران نسبت به اهداف، همگرایی و واگرایی بازیگران و رابطه بازیگران با هرکدام از اهداف را با استفاده از نظریه-روش Mactor تحلیل شده است. یافته ها نشان می دهد نیروهای امنیتی شامل سازمان اطلاعات سپاه و وزارت اطلاعات مهمترین بازیگران مساله مورد بررسی هستند. مهمترین مناقشات نیز حفظ امنیت و جلوگیری از اغتشاش و تلاش برای تضعیف مشروعیت مذهبی نظام و جایگزینی ارزش ها و نمادهای ایران باستان به جای ارزش ها و نمادهای اسلامی است. براساس یافته ها محتمل ترین پیشنهاد سیاستی نیز ایجاد ایتلافی از بازیگران اهرمی یا تنظیمی برای اثرگذاری بر سایر بازیگران جهت مساله است. در این پژوهش وزارت کشور، شورای عالی انقلاب فرهنگی، روحانیت ساکن در فارس و مقداری کمتر سپاه فجر، بازیگران تنظیمی هستند.
    کلیدواژگان: روز کوروش، همگرایی ها، واگرایی ها، روش مکتور
  • محمدعلی فاطمی نیا*، نجمه عباسی صفحات 416-438

    خصوصی سازی مدارس یکی از موضوعات پردامنه و پر مناقشه ای است که در سال های اخیر در کانون توجه صاحب نظران و سیاست گذاران بوده است. "مدارس خرید خدمات" از طرحهای اخیر نظام آموزش وپرورش است که در قالب طرح کلی خصوصی سازی مطرح شده است. پژوهش حاضر با هدف ارایه یک ارزیابی کمی از مناقشات کیفی بر سر خصوصی سازی مدارس است. روش این پژوهش بر اساس تکنیک ارزیابی اهمیت/عملکرد (IPA) بوده است. جامعه آماری پژوهش کلیه کارشناسان و متخصصان صاحب نظر در حوزه آموزش و پرورش که در جلسات اداره کل آموزش و پرورش استان قم در سال 1398 شرکت داشته اند، می باشد، که از بین آنان تعداد 50 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. این افراد وضعیت خصوصی سازی را بر اساس 27 معیار ارزیابی نمودهاند. با تحلیل نواحی مختلف نمودار اهمیت/عملکرد میتوان نتیجه گرفت که "مدارس خرید خدمات" در به کارگیری نیروهای متخصص کم کاری می کنند و حتی تناسب رشته معلمان را رعایت نمی کنند. زیرا که جذب نیروی متخصص برای آن ها صرفه اقتصادی ندارد. از سوی دیگر حتی حقوق مکفی هم به معلمان پرداخت نمیشود. این شیوه جذب نیرو موجب شده که کیفیت آموزش تنزل پیدا کرده و درنهایت سرنوشت دانش آموزان این مدارس را که اغلب در مناطق محروم هستند در هاله ای از ابهام قرار دهد. به عبارت دیگر توسعه اینگونه مدارس مبتنی بر عدالت آموزشی و یا حتی عدالت اجتماعی نمی باشد.

    کلیدواژگان: خصوصی سازی، آموزش و پرورش، طرح خرید خدمات آموزشی، روش تحلیل اهمیت عملکرد
  • عسگر آقایی هشجین، سهیلا رجایی* صفحات 440-453
    مقدمه

    یکی از مهمترین چالش های ایجاد شده در رابطه ی میان پزشک و بیمار و یا رابطه ی میان پزشک و بیمار و نهادهای خدمات رسان، تقاضای القایی (Induced Demand) است. به القای ارایه مراقبت و یا فروش خدمت غیرضروری به مراجعین سیستم سلامت که با اعمال قدرت از جانب ارایه کنندگان خدمت همراه است، تقاضای القایی گفته می شود.

    روش کار

    مطالعه به صورت مرورنظام مند با رویکرد کیفی انجام گرفت و بر اساس آن پایگاه های علمی همچون SID، Iranmedex و Magiran با استفاده از کلیدواژه های «تقاضای القایی» و «تقاضای القایی در سلامت» مورد جستجو و بررسی قرار گرفت. جستجوی مقالات با اعمال محدودیت زمانی ده ساله (1388-98) انجام گرفت و مقالاتی که دارای تطابق زمانی و همخوانی محتوایی با موضوع پژوهش بودند، وارد مطالعه شدند و مورد تحلیل و بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

     یافته ها در چهار دسته علل، چالش ها، نقش ها و راهکارها دسته بندی شدند. بررسی ها نشان داد عواملی چون علل زیربنایی، علل ساختاری ناشی از عدم سیاستگذاری های صحیح، علل اجتماعی حاصل از تبلیغات و فضای جامعه در ایجاد تقاضای القایی نقش دارند. همچنین نبود ساختار صحیح در سازمان های بیمه گر و وجود بیمه های تکمیلی از دیگر علل بروز تقاضای القایی هستند.

    نتیجه گیری

    با توجه به مرور نظام مند انجام شده، اصلاح روش های پرداخت به پزشکان، ایجاد پرونده الکترونیک سلامت، اصلاح تعرفه ها و افزایش آگاهی و اطلاع رسانی در جامعه را می توان از راهکارهای موثر در کاهش تقاضای القایی در نظام سلامت نام برد.

    کلیدواژگان: مرور نظام مند، تقاضای القایی، خدمات سلامت، سیاستگذاری سلامت
  • سید مصطفی جلیلی*، غلامرضا کاظمیان، سید مهدی الوانی، وجه الله قربانی زاده صفحات 454-476
    مسایل، فرصت ها و امکان های پیشروی مدیریت بخش عمومی در عرصه های گوناگون در عصر کنونی از ویژگی های چندبعدی بودن، چند مقیاس بودن، با قابلیت پیش بینی محدود و دخیل بودن کنشگران مختلف در حوزه های بخش عمومی، خصوصی و مردمی برخوردار است. رویکرد شبکه ای که در سه دهه اخیر در میان پژوهشگران مدیریت بخش عمومی در دنیا با استقبال فراوانی رو به رو شده، توانسته ظرفیت نهادی مواجهه با مسایل سخت و پیچیده مدیریت بخش عمومی را فراهم کند. با این حال، سپهر پژوهش های مدیریت بخش عمومی در ایران نشانگر اهمیت پایین رویکرد شبکه ای و نیازمند تبیین ظرفیت های آن است. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف طراحی چارچوب مطالعات شبکه در مدیریت بخش عمومی و بازنمود توان های تحلیلی آن در مواجهه با مسایل تعریف شده است. مقاله حاضر از منظر روش شناسی از جمله پژوهش های کیفی با اتکاء به روش فراترکیب (فراتحلیل کیفی) است که با استفاده از اسناد، منابع و مطالعات کتابخانه ای به پیش رفته است. یافته های مقاله حاضر نیز نشان می دهد که پژوهشگران مدیریت بخش عمومی می تواند از شش بعد و یا منظر به موضوع شبکه ها ورود کرده و برای مسایل خود چاره جویی کنند که عبارتند از: زمینه شکل گیری شبکه، فرآیند شکل گیری شبکه، ساختار شبکه، حکمرانی شبکه، مدیریت اجرایی شبکه، خروجی ها، پیامدها و اثرات شبکه. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که قابلیت های گسترده رویکرد شبکه ای از مرحله تشخیص مساله تا اجرای و نظارت بر اجرای خط مشی ها و هم چنین مطالعات سازمانی و بین سازمانی می تواند در حل مسایل کنونی مدیریت بخش عمومی کشور در سطوح مختلف بین المللی تا محلی به کار آید.
    کلیدواژگان: رویکرد شبکه ای، مدیریت بخش عمومی، پژوهش های مدیریت بخش عمومی، پایه های نظری شبکه، چارچوب مفهومی
|
  • Hassan Daliri *, Marzieh Asaadi Pages 2-18
    The COVID-19 pandemic, as one of the greatest socio-economic shocks of recent years in the world, has had a very significant impact on the all around the world. To mitigate the effects of this shock, governments sought to counter the pandemic with restrictive policies. But the executive power of governments to implement restrictive policies has varied. The main question of the research is whether the characteristics of good governance can affect the way that governments respond to the COVID-19. To answer this question, data from 145 countries and the Robust Regression Method have been used. The results of the study show that good governance indicators have a significant effect on the ability of governments to enforce stringency policy, so that among high-income countries, the components of good governance indicators have increased the ability of governments to enforce strict regulations. The results of the regression models suggest that the elasticity of the effect of these components on the stringency policy among high-income governments, respectively, are around political stability 0.653, government efficiency and effectiveness 0.655, quality of laws and regulations 0.485, rule of law 0.6, and corruption control 0.608. These components for the group of countries in the world in terms of elasticity of efficiency and effectiveness of government indicators were 0.312, quality of laws and regulations 0.275, corruption control 0.229 and had a positive impact on the performance of governments in pandemic governance.
    Keywords: COVID-19, Components of Governance, Stringency Policy Index, Coronavirus Governance, Multivariate Robust Regression Method
  • Nima Rahimian, Rezvan Hakim Zadeh *, Ali Moghaddamzadeh, Keyvan Salehi Pages 20-50

    The present study aims to investigate the importance, Functionalities, and effective mechanisms of international large-scale assessments and their role in global governance through the procedures. With implementing systematic documentary analysis, documents selected in a systematic procedure and then analyzed in a systematic way. Results have shown that ILSAs which perform by Co-operation and economic development organization and international association for the evaluation of educational achievement, in the last decades be as one of the most influential factors on national educational policies of countries in the world. Results about performance show that these assessments can affect as thermometer or whips over multi-layer mechanism on educational structure. The results about role of ILSAs in global governance show that performing and developing of these assessments in the last decades creates softer form of governance such as governance by information, governance by persuasion, governance by rating and ranking, governance by opinion formation, governance by comparison.

    Keywords: International large-scale assessments, ILSA, Global governance, Governance by information
  • Mozhdeh Nil, Chian *, MohammadReza Kabaran Zad Ghadim, Jalal Haghighat Monfared, Jamshid Edalatian Shahriari Pages 52-73

    Throughout the history of banking, internationalization has always been tied to banking. In recent years, Iran's banking system has faced a variety of limitations and challenges, including economic sanctions, the FATF, and Iran's failure to accession the WTO. On the other hand, there is intense competition in the banking sector. In order to maintain their superiority in line with international developments, banks must create value and satisfying the needs of their customers. For this purpose, banks can enter international markets through innovation and entrepreneurship, and thus take a step towards internationalization. This can be achieved through entrepreneurial strategies. The purpose of this article is to explain the impact of entrepreneurial strategy on the internationalization of banks. The method of this research is confirmatory factor analysis. In this regard, the study of theoretical literature and questions from experts has been used as a source of research. Finally, the relationship between the main components was confirmed and it was found that entrepreneurial strategies and removal of international barriers and restrictions, have a positive and significant effect on the internationalization strategies of banks. However, only three strategies: “accelerating Internationalization”, “moderate internationalization” and “Established Internationalization” were identified as effective strategies, and the effect of the two internationalization strategies: “Imploding Internationalization” and “Retreating Internationalization” on internationalization was not confirmed.

    Keywords: Entrepreneurship Strategy, Bank, Internationalization, International Banking
  • Elham Yaghoobi *, Sara Mohammadi, Pegah Noshiravan, Hadi Khanmohammadi Pages 74-100
    The purpose of this research is the identification and networking of challenges obstacles of NGOs. Today Non-Governmental Institutions are considered as the most important part of civil society but in Iran they face many problems every day to continue their civil activities. The present study was carried out by using DEMATEL technique which by reading numerous books and articles the obstacles were extracted and then paired comparison questionnaire was prepared and distributed among 15 experts and practitioners in the field and with DEMATEL technique the obstacles were categorized in different levels. According to findings of this research, 6 factors of weakness in laws, organizational builders of appropriate theory, incomplete views of government officials on the status and position of Semnos, perception of illegitimacy among the people, weakness in the comprehensive database and occurrence and lack of information of Semnos people are important problems. Which are the main problem in the way of semnavians and also 7 factors of politicization of semnavas, weakness of financing, weakness in international relations more than semnavs, investment in the necessary financial level, weakness in efficient manpower, known use and necessary platform By the government and weakness in the management and leadership of Semnia as key factors that are influential in this and there is a major problem to solve the problem.In addition, Imapact Relationship Map was also obtained. Use of the obtained factors can be a solution in the decision-making position for the field of issues
    Keywords: Non-governmental institutions, Civil Society, NGOs, Non-Governmental Organizations, Iran
  • Behroz Shahmoradi *, Payam Chiniforooshan, Ali Sarkhosh-Sara Pages 102-130

    In recent years, new theories have emphasized the importance of the role of structure and the real sector of the economy in inequality. The economic complexity approach considers this as the cause of income inequality in the production of high-tech and complex products. In this regard, the present study examines the impact of economic complexity and ranking the products and technologies affecting inequality in selected countries and Iran during the period of 2010-2017 using the econometric approach of panel data and Granger causality test. The results of the research indicate a strong and positive correlation between the two indicators of economic complexity and the Inequality-adjusted Human Development Index. Also, based on the results for the set of studied countries, the existence of a two-way causal relationship between the technology in products and revenue distribution was accepted. On the other hand, the results showed that among the top 10 export products of Iran in 2017, with the exception of unclassified transactions and polyethylene, the rest have low complexity and unequal income distribution. Finally, some policy proposals were made to move towards the production and export of products with higher technology and more income distribution in Iran.

    Keywords: Technology, economic complexity, income inequality, Inequality-adjusted human development index
  • Mehrdad Niknami *, Somayeh Mousavi Pages 132-153

    Drought as a result of climate change is one of the most complex natural disasters that has posed a worrying risk to farmers. In general, the approach to deal with this phenomenon has been during or after its occurrence. Now the experiences gained to indicate a shift from crisis management to risk management. Accordingly, the comprehensive and long-term preparedness policies has been in the spotlight to reduce the vulnerability of agricultural sector and farmers. The aim of the present study was to explain the driving policies of drought management in Tehran province. The research method was descriptive-correlational. The statistical population was 308 of experts of organization of agriculture –Jahad- Tehran, that by kerjci and morgan 371 individuals were selected as sample size. In the field study, a questionnaire was used as the main research tools. Validity and reliability of research tools was confirmed. The results of multiple regression showed that farming, research, extension educational, social-cultural policies explain 68% of the changes in drought management variable. Finally, changing the paradigm is recommended from passive and reactive to proactive management policy.

    Keywords: Drought management policies, Reactive drought policies, Proactive drought policies
  • AmirHossein Ghorashi *, Ameneh Kargarian, Farid GH. Fahimi Pages 154-182

    Higher worldwide research activities in the fields of nuclear fusion energy indicate the importance of developing such technology in Iran as well. On the other hand, the ambiguity regarding the justification and priority of investing in each of the methods of nuclear fusion is a universal challenge that is altimatlly common among nuclear fusion experts Iran too. The present research is aiming at presenting a coherent investigation that can be based on analytical and comparative analysis to achieve a rational prioritization among different methods of nuclear fusion. In this article, different nuclear fusion options are prioritized, using the experts’opinions through Analytic Hierarchy Process (AHP); free from any personal judgments and influences. Furthermore, through Delphi method, 19 quality criteria related to different methods of nuclear fusion were classified based on mathematical logic, and based on the degree of importance and screenings, 13 criteria were finally selected. Then, using hierarchical analysis method and also through Expert Choice software, pairwise comparisons between criteria were performed to determine their coefficient of importance. In addition, pairwise comparisons were made between each of the criteria for each of the fusion methods. Finally, the strategic practical prioritization of three different nuclear fusion methods was quantitatively achieved as 0.415, 0.379, and 0.207, respectivly; for Iran.

    Keywords: Nuclear fusion methods, strategic ranking, Analytical Hierarchical Process
  • Ehsan Zabihzadeh *, Saeed Sayyad Shirkosh, Farideh Haghshenas Kashani Pages 184-208
    Electricity supply constraints have become a public problem. The situation of electricity demand in terms of productivity is unfavorable. Due to the lack of effective governance on the electricity demand side and the inefficiency of top-down governance methods, the purpose of this study is to design a collaborative governance model for demand management. The research method is combined in terms of data nature and developmental and applied research in terms of purpose. The participants are 9 expert person who were selected by purposive sampling and volume their selection was determined based on theoretical saturation. The statistical population was slightly equal to the employees of the industry, major consumers and institutions influencing policy-making. The statistical sample of 384 people was randomly selected. Data collection was through in-depth semi-structured interviews and questionnaires. Data analysis was performed using thematic analysis technique and structural equations. The results cause identifying model parameters including system context, factors affecting collaboration, collaboration process, collaboration facilitator and achievements. The results showed; The context of the system and the factors have a positive and significant effect on process and the achievements of collaboration, and the collaboration facilitator moderates the relationship between process and the achievements of collaboration. The establishment of a demand management market, an independent regulator and local energy service institutions are among the institutional proposals extracted from this study. Implementing the model can bring many benefits such as security of electricity supply in longtime, economic benefits and generalization of collaborative models for solving public problems in the country.
    Keywords: Governance, collaboration, Demand Side Management, Electricity Sector
  • Mohammad Osoolian, Ali Koushki * Pages 210-226
    In this study, we intend to analyze the risk of investing in financial markets such as the Tehran Stock Exchange and the S&P500, as well as investing in precious metals such as gold and silver before the outbreak of the Corona pandemic and during it separately. Secondly, we investigate the correlations between the markets mentioned above. For this purpose, we use the fractional cumulative residual entropy for our analysis. The results of fractional cumulative residual entropy show that for all markets, randomness and irregularity have increased since the outbreak. This indicates that the risk has generally increased after the outbreak of the virus in the markets. Furthermore, correlation results showed that the information sharing network between markets changed during the Covid-19 pandemic. From a financial and managerial point of view, the results show that: 1- Investing in a basket consisting of silver and gold, silver and S&P500, silver and the overall index of the TSE can be riskier due to the increase in the level of correlation and mutual information between these pairs of markets during the period of the pandemic. 2- Gold showed the lowest level of information deviation after the pandemic, indicating that information perceived by gold investors did not significantly affect their fears during the Covid-19 pandemic. 3- It is possible to create a safer investment portfolio by investing in S&P500 and gold. The results provide insights into the reaction of financial markets and precious metals to investor expectations after the Covid-19 pandemic.
    Keywords: COVID-19, Pandemic, Risk, Entropy, Uncertainty
  • Vahid Zolfaghari * Pages 228-250

    As a modern political thought inspired by life politics, multiculturalism attempts to change public opinion. It is as Westphalian citizenship leaning on the transnational and liberal dimensions of democracy. Whereas by agnostic interpretation of politics and relying on the national and security-based aspect of democracy, the radical right parties label the discourse of multiculturalism as an opponent of the open society. The contrast of such parties to multiculturalism deepened to some extent that epistemological borrowing from mainstream parties has expanded their constituencies. Accordingly, the main question of this paper is how the radical right parties mobilize the electoral voting and whether the changing politics in democratic life will survive multiculturalism? The main idea is that the rising immigration waves, economic instability, and protest politics both with multiparty and proportional representation systems lead to increasing the votes of radical right parties. Despite of turning politics to right, the institutionalization of multiculturalism will lead to getting rid of politics and guaranty the survival of this discourse. Finally, by employing the theory of group threat and the analytic-explanative method, this paper will test the mentioned hypothesis at sociological, partisan, and systematic levels.

    Keywords: multiculturalism, Political Representation, Elections, Radical Right Parties, Post-Politics
  • Masood Alamineisi * Pages 252-276
    An analysis of the statements and writings of officials and thinkers about the Islamic-Iranian Model of Progress (IIMP) shows most of them believe steps must be taken secretly and behind each other to achieve this model. The first step is to compile all the elements of Islamic-Iranian philosophy. The second step is to form the components of Islamic-Iranian science based on this philosophy. The third step is to realize the Islamic-Iranian technology based on this science. Steps are being taken to shape Islamic-Iranian culture and civilization. But a study of the history of human civilizations shows that this view is incompatible with the evolutionary nature of society, and that no human society has ever followed such a path. An alternative approach is the spiral approach of realizing the IIMP. In this approach, movement begins in all areas; Whether in philosophy, science, etc., the movement begins in a new axis, and it does not begin with one of them. These areas have a spiral motion in their evolution. That is to say, Islamic-Iranian philosophy is like a puzzle whose pieces has been made and completed at different times, and after a long time, a picture called Iranian Islamic philosophy has been completed and known by this nature. And in addition to making pieces of philosophy, pieces of science, technology, industry, etc. are made at the same time. The third characteristic is all these areas affect each other, and any action in any area affects the next steps in other areas.
    Keywords: Islamic-Iranian Model of Progress, evolutionary spiral approach, enlightenment era
  • Sahar Naghipoor Eivaki *, Mohsen Niazi, Esmaeil Mazroei Pages 278-301
    The aim of this study is the future of economic lifestyle of families in Iran. Due to the economic turmoil of the last few years, this issue has been considered. After reviewing the economic lifestyle of families in Iran and reviewing the research background, 14 experts were interviewed. Theoretical saturation method was used as a standard for end sampling. Among the findings, 26 factors were identified as the most important factors in realizing the lifestyle of families. The mentioned factors were structurally analyzed using Micmac software. Influencing and influencing factors were identified and ranked directly and indirectly, and the most important ones were presented as the main drivers. In the research findings, among the main drivers, ten two-way variables were identified as the key drivers that had the least impact and the most impact on family lifestyles. Then, the two-dimensional variables were entered into the Wizard scenario software and two favorable scenarios and one unfavorable scenario were obtained.
    Keywords: futures study, drivers, economic lifestyle, Micmac, scenario Wizard
  • Mohammad Ghaffaryfard *, Hashem Maleki Nasr Pages 302-323
    Considering the advantages of knowledge-based economy in creating economic growth in countries, in the present study, the effect of knowledge-based economy on economic growth in different provinces of Iran during the period 1390-1387 using statistical data on the components of knowledge-based economy defined by the World Bank In eviews environment, a completely modified least squares minimum has been investigated through the panel integration model. The results of this study show that in the long run, the combined index of knowledge-based economy has a positive effect on economic growth of Iranian provinces, so that one percent change in the combined index of knowledge-based economy, GDP grows 0.16 percent. Also export development, improving labor productivity And the increase in government construction expenditures has a positive effect on economic growth in the provinces and the misery index has an inverse effect on economic growth. Therefore, economic policymakers should promote innovation systems and develop knowledge-based companies, improve information infrastructure for economic prosperity in Iranian provinces. And put communication, improving the knowledge and skills of human resources and export development and improving labor productivity on their agenda.
    Keywords: economic growth, Knowledge-Based Economy, Panel Data, fully modified least squares
  • Vahid Ranjbarheydari * Pages 324-340

    With the evolution of the international system, traditional diplomacy will not be able to solve emerging problems. Therefore, there is a need for new diplomacy based on new principles and logic. Assuming the intertwining of the field of foreign policy and the environment of diplomacy, this study tries to answer the question: what are the principles and foundations of diplomacy in the current situation? Also, what will be the Iranian diplomacy in the new situation? In response to this question, it is hypothesized that with the change in the environment of diplomacy, the rules of diplomacy are out of the traditional mode and new principles and rules have governed diplomacy, and accordingly, new diplomacy has replaced traditional diplomacy with its own principles and rules. Thus modern diplomacy imposes its requirements on international actors including; Iran imposes. Ignoring such rules leads to the failure of diplomacy and the loss of power and opportunities to achieve goals through diplomatic means.

    Keywords: system, Modern, diplomacy, Iran
  • Sepideh Akbarpouran khaiaiti *, Gholamhosyn Mohamadi Pages 342-360

    Governments and professionals are always looking for more effective policy and policymaking models. Participatory policymaking is one of the most effective policy-driven policies that has been put forward by practitioners and is being used by governments. This model which is based on stakeholder engagement in the policymaking process, has been less popular in Iran and has not been put into practice very often. Among the few attempts of the government to use this policy model is the national network of society and university, which is discussed in this paper. In this paper, we tried to examine the challenges of participatory policy-making in Iran through the use of document analysis, participatory observation, and interviews with the help of a case study of the national network of society and university. According to the findings of this research, these challenges can be seen in both objective and subjective dimensions. The objective dimension is consisted of three structural -contextual, institutional - organizational, and human resources components. On the other hand, in the subjective dimension, the theoretical foundation of the network is intrusive and fundamentally split, while there is no discursive platform for the hegemony of ideas.

    Keywords: Participatory Policymaking, National Network of Society, University, Policy networks, Policy Making, stakeholder
  • Vali Golmohammadi *, Naser Pourebrahim Pages 362-384
    This article seeks to rethink the prevailing assumptions of Islamism in the contemporary Turkish politics and society. Contrary to common approaches that consider Islam as an ideology in explaining the Turkish political Islamism, this article by perceiving Islam as a social tradition and source of national identity, presents an alternative perspective on understanding the nature and function of Islamism in Turkey. In the theoretical framework of Historical Sociology, it offers two interrelated contributions; first, Islamism in Turkey is not a newly-emerged phenomenon constructed by the AKP. Second, Islamism is the result of the confluence of socio-historical structures, the ruling elite’s approaches, and the interaction of Islamists with the state and society that its multifaceted nature and complex function are explained by the concept of post-Islamism. Accordingly, Iran's approach towards Islamism in Turkey as a goal and ideology does not lead to constructive assessment on Turkey’s domestic political dynamics and foreign policy activism. For the Islamic Republic of Iran, Turkey is a geopolitical and to some-extend geoeconomic player in the region rather than an ideological actor, in which the Islam does not play a key role in shaping bilateral relations and regional interactions. Therefore, Islamism, as a source of mobilizing identity, is an ideational leverage for regime security, consolidating of President Erdogan’s domestic authority, and Turkey's active regionalism in the Islamic world.
    Keywords: Islamism, Post-Islamism, Turkey, Iran, Policymaking
  • Ghorbanali Saboktakin *, Ebrahim Hajiani, Iraj Haghnadri Pages 386-415
    Social cohesion and the continuation of stability, order and integration are among the important concerns of social science thinkers. Celebrating ancient-historical figures is always associated with many challenges. One of the most important figures in the history of Iran is the Achaemenid Cyrus that The 7th of Aban, as the day of commemoration of this ancient figure, has been a point of contention between different groups in recent years as actors in the cultural arena Political and security are identifiable. The present study seeks to answer the questions of which institutions are the actors involved in the issue?And what issues and concerns is the current conflict organized around?. This research has been done using Mactor theory-method. The findings show that the security forces, including the IRGC and the Ministry of Intelligence, are the most important actors in the case.The most important conflicts are maintaining security and preventing unrest and trying to undermine the religious legitimacy of the system and replacing the values and symbols of ancient Iran with Islamic values and symbols. According to the findings, the most likely political proposal is to form a coalition of leveraged or regulatory actors to influence other actors to solve the problem. In this study, the Ministry of Interior, the Supreme Council of the Cultural Revolution, the clergy living in Fars, and to a lesser extent the Revolutionary Guards of Fars Province are the regulatory actors.
    Keywords: Cyrus Day, Convergences, Divergences, The Mactor Method
  • Mohammadali Fateminia *, Najmeh Abbasi Pages 416-438

    Privatization of schools is one of the most contentious and controversial issues that has been the focus of experts and policy makers in recent years."Schools for purchasing services" is one of the recent projects of the education system, which has been proposed in the form of a general privatization plan. The present study aims to provide a quantitative assessment of school privatization disputes. The research method is survey and is based on Importance/ Performance Evaluation (IPA) technique. The statistical population of the study is all experts and specialists in the field of education. Who participated in the meetings of the General Directorate of Education of Qom Province in 1398, from which 50 people were selected by purposive sampling. These individuals have assessed the privatization situation based on 27 criteria. By analyzing the different areas of the importance / performance chart, it can be concluded that "service purchasing schools" do not work properly in employing specialized personnel. And even teachers are not hired according to their field of study. Because attracting specialized personnel is not economically viable for them. On the other hand, even adequate salaries are not paid to teachers. This way of recruiting has reduced the quality of education. And finally, the fate of the students of these schools, who are often in deprived areas, is in a haze of ambiguity. In other words, the development of such schools is not based on educational justice or even social justice.

    Keywords: Privatization of education, purchase of educational services, performance importance analysis
  • Asgar Aghaeehashjin, Soheila Rajaie * Pages 440-453
    Introduction

    One of the most important challenges in the relationship between physician and patient or the relationship between physician and patient and service providers is induced demand. Inducing the provision of care or the sale of unnecessary services to clients of the health system, which is accompanied by the exercise of power by service providers, is called induced demand.

    Methods

    The study was conducted as a systematic review with a qualitative approach, based on which scientific databases such as SID, Iranmedex and Magiran were searched and examined using the keywords "induced demand" and "induced demand in health". The search of articles was carried out by applying a ten-year time limit (2009-2010) and articles that had time matching and content consistency with the research topic were included in the study and analyzed.

    Findings

    Findings were categorized into four categories: causes, challenges, plans and solutions. Studies have shown that factors such as underlying causes, structural causes due to lack of proper policy-making, social causes resulting from advertising and the atmosphere of society play a role in creating induced demand. Also, the lack of proper structure in insurance organizations and the existence of supplementary insurance are other causes of induced demand.

    Conclusion

    According to the systematic review, reforming payment methods to physicians, creating electronic health records, modifying tariffs and increasing awareness and information in the community can be mentioned as effective solutions to reduce induced demand in the health system.

    Keywords: Systematic review, Induced demand, Health services, Health Policy
  • Seyed Mostafa Jalili *, Gholamreza Kazemian, Seyyed Mahdi Alvani, Vajholah Ghrbanizadeh Pages 454-476
    In the present age, problems and opportunities in public administration (PA) in several areas have common features like multidimensional, multiscale, limited predictability and Involvement of various actors in the public, private sectors and NGO's. In this Context, the way policymakers confront with complexities of problems and opportunities should be upgraded. Network approach, in the last three decades, has been widely welcomed by PA researches and provided institutional capacity to deal with tough problems. The first two decades, go around conceptualization and formulating theoretical fundamentals of network approach and last decade, PA researches focus on implementing them and evaluating consequences in solving political, economic, cultural and environmental problems in public sector. However, considering PA researches in Iran shows low importance of network approach and necessity of explaining the role of this approach and institutional capacities in PA studies. According to this, this paper is defined to designing network studies framework in PA researches and representing analytical strengths of network in in confronting with PA problems. The main question is: how is the network studies framework that can be used in PA researches?. Meta-synthesis used as the method of this research and we review several related researches to design network studies framework in PA researches. The findings of this paper show that the PA researches can use six dimensions of network in their researches included: context of network formation, process of network formation, network structure, network governance, and network executive management, outputs, Consequences and impacts of network.
    Keywords: Network Approach, Public Administration, PA researches, Network Theoretical Fundamentals, Analytical Framework