فهرست مطالب

پژوهشهای راهبردی در علوم کشاورزی و منابع طبیعی - سال ششم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

مجله پژوهشهای راهبردی در علوم کشاورزی و منابع طبیعی
سال ششم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین ذکی دیزجی*، غلامرضا جلالی، حسن ذکی دیزجی، رضا غیاثوند صفحات 105-122
    افزایش روزافزون مصرف محصول های کشاورزی و غذایی و دغدغه تامین سلامت و امنیت غذایی موجب شده است استفاده از منابع نوین، ایمن، پاک و پربازده تر مد نظر قرار گیرد. فناوری هسته ای یکی از منابع تاثیرگذار در بهینه سازی و افزایش بهره وری در بخش کشاورزی و صنایع غذایی است. هدف اصلی این پژوهش شناسایی نقطه های قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهای پیش رو توسعه فناوری های هسته ای در بخش کشاورزی و صنایع غذایی است. برای این منظور از رویکرد واکاوی عامل های راهبردی بهره گیری شد. گردآوری داده های مورد نیاز به روش کتابخانه ای، میدانی و مصاحبه حضوری و تکمیل پرسشنامه بوده است. جامعه آماری، متشکل از 40 نفر، به صورت هدفمند از کارشناسان، متخصصان، صاحب نظران و خبرگان حوزه های پدافند غیرعامل، فناوری هسته ای، بخش کشاورزی و صنایع غذایی انتخاب شده بود. نوع این پژوهش کاربردی - توسعه ای و روش اجرای آن توصیفی- واکاوی است. نتیجه حاصل شامل 17 نقطه قوت، 16 نقطه ضعف برای عامل های داخلی و 9 فرصت و 9 تهدید برای عامل های خارجی بود. بررسی ها نشان داد که این موضوع پژوهش در ناحیه تدافعی ماتریس عامل های داخلی- خارجی قرار دارد و  گزینه افزایش تنوع محصول ها و ارتقای بهره وری زنجیره تولید تا مصرف محصول های کشاورزی و غذایی با استفاده از فناوری هسته ای مهم ترین راهبرد است که بیشترین نمره جذابیت را اخذ کرده است. براساس دیدگاه پدافند غیرعامل، برای رفع چالش ها و مانع های اساسی در توسعه کاربردهای فناوری هسته ای در کشاورزی و صنایع غذایی نیز این نوع راهبردها مورد توجه است.
    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، فناوری هسته ای، صنایع غذایی، عامل های راهبردی، کشاورزی
  • قاسم زارعی*، جلال جوادی مقدم، حمیده فریدی صفحات 123-138
    تعیین و بهره گیری از شرایط محیطی بهینه شده برای تولید محصول های گلخانه ه ای ضروری است. این شرایط اولیه برای تحقق تولید، توسط گلخانه داران تعریف و در پی آن رشد گیاه منتخب توسط کنترل کننده های گلخانه ه ای مطابق با شرایط محیطی مرتبط با آن، دنبال و عملیاتی می شوند. افزون بر این، شناسایی بسترهای کشت و موادغذایی که امکان رشد محصول های گلخانه ه ای را در شرایط بهینه فراهم می آورند، اهمیت زیادی دارد. تکامل چرخه کشت و تولید، به طور مستقیم وابسته به تعریف و پیاده سازی مناسب و دقیق شرایط محیطی و شرایط محیط کشت است. نحوه کنترل شرایط محیطی ساخته شده در حد بهینه و مناسب برای رشد گیاهان، از اصلی ترین چالش ها در مکان یابی، طراحی، ساخت و بهره برداری از گلخانه هاست. برای این کار لازم است پیش از آغاز کار برای حل مشکل، خرداقلیم و محیط رشد ایده آل گیاه مورد نظر، به خوبی شناخته شود. در این باره، پنج عامل اقلیمی و محیطی مهم شامل دما، رطوبت نسبی، شدت روشنایی، دی اکسید کربن و محیط ریشه (بستر کشت) وجود دارند. در این نوشتار برای تحقق تولید پایدار و تجاری محصول های گلخانه ه ای در کشور، نقش و ضرورت کنترل هر یک از عامل های اقلیمی و محیطی فوق به تفصیل واکاوی شده است.
    کلیدواژگان: اقلیم گلخانه، بستر کشت، عامل های کنترلی، محیط کنترل شده
  • محمود عرب خدری* صفحات 139-156

    با هدف شناخت بهتر وضعیت فرسایش و رسوبدهی کشور، از داده های اندازه گیری فرسایش کرت و سزیم137 و رسوب سنجی رودخانه ها و مخزن سدهای حدود 1000 محل بهره گیری شد. با توجه به تفاوت های زیاد در دامنه اندازه گیری های هر روش و بین روش ها و محدود بودن داده ها در قیاس با وسعت و تنوع زیاد کشور، یافتن روشی مناسب برای توجیه علمی نتیجه ها ضروری است. از بین آماره های تمایل به مرکز، میانه مناسب ترین آماره برای داده های فرسایش/رسوبدهی انتخاب شد. میانه رسوبدهی ویژه ایستگاه های اندازه گیری که بیشتر در منطقه های کوهستانی کشور واقع اند، 336 تن در کیلومتر مربع در سال برآورد شد. با کاربرد مدل EPM اعتبارسنجی شده با رسوبدهی مشاهده ای، کل فرسایش سالانه کشور نزدیک به 900 میلیون تن (550 تن در کیلومتر مربع در سال) برآورد شد. درحالی که تلفات خاک از سطح زمین های مرتعی، جنگلی و دیمزار ها به روش کرت های اندازه گیری، اغلب بسیار کمتر از 100 تن در کیلومتر مربع در سال است، ولی در کرت های مستقر روی مارن ها، مقدارهایی تا 3500 تن در کیلومتر مربع در سال اندازه گیری شده است. نظر به اختلاف زیاد فرسایش کرت ها و رسوبدهی رودخانه ها، به احتمال زیاد سازندهای حساس، دیمزارهای شیبدار، شکل های فرسایش تشدیدی و عمیق خندقی (بیش از 4/1 میلیون هکتار) و حرکت های توده ای متعدد در منطقه های کوهستانی کشور، به همراه فرسایش کناری نقش بیشتری در رسوبدهی دارند. بررسی  های محدود منشاء یابی رسوب نیز سهم بیشتر فرسایش های عمقی در تولید رسوب را تایید می کند. در بخش انتهایی مقاله، با بررسی نقشه های فرسایش و رسوبدهی و برخی داده های جهانی، نشان داده شده است که با وجود لکه هایی از منطقه های دارای فرسایش زیاد و حوضه های پر رسوب در ایران، ناحیه هایی با شرایط بسیار بحرانی تر در آسیا و جهان وجود دارد.

    کلیدواژگان: داده های اندازه گیری، رسوبدهی، روش های آماری، تلفات خاک
  • محمود زبیری، مجید مخدوم، جهانگیر فقهی، نغمه مبرقعی، مقداد جورغلامی* صفحات 157-170

    جنگل و محیط زیست در تامین درآمد، خوراک، انرژی، دارو و منبع ژنتیک و انواع ماده های اساسی برای رفاه و زندگی مردم و حفظ فرهنگ نقش مهمی دارند. در این پژوهش سعی شده است که با بررسی اسنادی و رجوع به آمار و داده های سازمان های ملی و بین المللی به کارکردهای جنگل و محیط زیست در ایران و پیوند آن ها با امنیت غذایی پرداخته شود. خدمت های بوم سازگانی (اکوسیستمی) مستقیم جنگل و محیط زیست دربرگیرنده فراورده های چوبی، هیزم و فراورده های فرعی یا غیرچوبی است. در این پژوهش به طور مختصر به آمار مربوط به جنگل های ایران اشاره می شود که دربرگیرنده درآمدهای حاصل از بهره برداری از چوب و محصول های فرعی، انرژی  به دست آمده از هیزم در خوراک پزی برای بهره گیری بهینه از ماده های غذایی و نقش مستقیم برخی از محصول های فرعی بر تغذیه مستقیم هستند. خدمت های بوم سازگانی غیرمستقیم جنگل و  محیط زیست به طور عمده در شاخص های «موجود بودن» و «پایداری» سیستم های غذایی نقش برجسته ای دارند که دربرگیرنده تنوع زیستی، تغییرهای اقلیمی، تنظیم کیفیت و کمیت آب و حفاظت از خاک و چرخه ماده های مغذی هستند. تنوع زیستی سیستم های تولیدی و معیشت را در برابر تنش ها، از جمله در برابر تغییرهای آب وهوایی، مقاوم تر می کند. تغییرهای اقلیمی و تنوع اقلیمی، ارایه طیف وسیعی از کالاهای مهم (چوبی و غیر چوبی) و خدمت های محیط زیستی جنگل ها را تهدید می کند. در این پژوهش ضمن بررسی ارتباط بین تغییرهای جهانی محیط زیست و امنیت غذایی، راهکارهای برون رفت از وضعیت موجود برشمرده شده است.

    کلیدواژگان: تغییرهای اقلیمی، تنوع زیستی، سیستم غذا، فراورده های چوبی، محصول های غیرچوبی
  • لیدا شرفی*، کیومرث زرافشانی، میلاد ژولیده، فاطمه قربانی پیرعلیدهی صفحات 171-184
    زمان منبعی با ارزش و محدود است و مدیریت آن از مهم ترین مهارت های مورد نیاز هر انسان و به ویژه دانشجو است که نقش مهمی برای کسب موفقیت های تحصیلی و پژوهشی دارد. پژوهش توصیفی- همبستگی حاضر نیز با هدف واکاوی مدیریت زمان در بین دانشجویان پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی کرمانشاه به انجام رسید. جامعه آماری مورد بررسی 1866 نفر بودند که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی ساده 258 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. نتیجه پژوهش نشان داد که مهارت مدیریت زمان بیشتر دانشجویان در حد میانگین است. جنسیت، دوره تحصیلی و وضعیت تاهل بر مدیریت زمان بدون تاثیر است، اما محل سکونت، داشتن شغل و مقطع تحصیلی دانشجویان بر مهارت های مدیریت زمان آن ها موثر هستند. بر این پایه، مهارت مدیریت زمان دانشجویان دکتری نسبت به کارشناسی ارشد و کارشناسی در سطح بیشتری قراردارد. همچنین، بین مدیریت زمان و موفقیت تحصیلی دانشجویان ارتباط معنی دار و مثبتی وجود دارد. بنابراین ارتقای مهارت مدیریت زمان دانشجویان، به ویژه دانشجویان غیربومی به دلیل کنترل کمتر والدین و دانشجویان مقاطع پایین تر تحصیلی به دلیل مهارت کمترشان در مدیریت زمان، باید با برگزاری کلاس ها و دوره های آموزشی مورد توجه قرار بگیرد. همچنین، افزایش مهارت مدیریت زمان استادان به دلیل الگوبرداری دانشجویان از آن ها باید در قالب برگزاری دوره های ضمن خدمت به طور ویژه مدنظر باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت زمان، موفقیت تحصیلی، مهارت های مدیریت زمان
  • ایرج ملک محمدی*، اسماعیل شهبازی، عزت الله کرمی، سیروس سلمانزاده، سعید یزدانی، آرش دوراندیش صفحات 185-202

    بهره گیری از فناوری یکی از بایدهای توسعه در کشاورزی است که همواره از یک سو مد نظر متخصصان و پژوهشگران و کاربران و از سوی دیگر مورد توجه تولیدکنندگان بوده است. شیوه انتقال فناوری ها به کاربران آن نیز به نوبه خود اهمیت زیادی دارد. ترویج و آموزش کشاورزی که دو مقوله آموزشی جدا، اما مکمل هم هستند، تنها تخصص دو جانبه ای در توسعه منابع انسانی کشاورزی هستند که هر یک با  بهره گیری از فناوری های آموزشی و ارتباطی و درک و کاربرد نشر فناوری های تولیدی، به عنوان محرک و موتور توسعه بخش کشاورزی فعالیت می کند. این پژوهش در پی بررسی وضع موجود فناوری های بوم سازگار ترویج و آموزش کشاورزی با بهره گیری از دیدمان کیفی است و از نظر هدف، واکاویی و از دیدگاه روش، اسنادی است که با بهره گیری از گروه کانونی اجرا شده است. دستاوردها و یافته های پژوهش در نشست های تخصصی در گروه کانونی پژوهش (شاخه اقتصاد، ترویج و آموزش کشاورزی گروه علوم کشاورزی فرهنگستان علوم) پالایش، فشرده سازی، جمع بندی، واکاوی و در قالب فناوری های نوین تخصصی ترویج و آموزش کشاورزی ارایه شدند. بررسی ها نشان دادند که دست کم 18 فناوری یا مدل ترویجی تا کنون معرفی شده اند که پیشرفته ترین آن ها فناوری «اینترنت اشیا»4 زمانی به خوبی به کار خواهد آمد که مدل ترویج کشاورزی دقیق5 وکشاورزی کمینه نهاده6 به خوبی فراگیر شده باشد تا کشاورزان با آموزه های ترویجی، فناوری اینترنت اشیا را به طور کامل درک و به آن ها عمل کنند.

    کلیدواژگان: اینترنت اشیا، ترویج کشاورزی دقیق، فناوری آموزش کشاورزی، فناوری ترویج
|
  • Hossein Zaki Dizaji *, GH.R. Jalali, H. Zaki Dizaji, R. Ghiasvand Pages 105-122
    Increasing consumption of agricultural and food products and concerns about health and food security have led to public attention to the use of new, safe, clean and more efficient sources. Nuclear technology is one of the effective resources in optimizing and increasing productivity in the agricultural and food industries. The main purpose of this study is to identify and enumerate the strengths, weaknesses, opportunities and threats of the development of nuclear technologies in agriculture and food industry. For this purpose, a strategic factor analysis approach was used. The required data were collected through library search, field and face-to-face interviews and completion of a questionnaire. The statistical population consisted of 40 people who were purposefully selected from experts and specialists in the fields of passive defense, nuclear technology, agriculture and food industry. The type of this applied research is developmental and the method of its implementation is descriptive-analytical. The result included that 17 strengths and 16 weaknesses for internal factors and 9 opportunities and 9 threats for external factors. The results showed that this research topic is located in the defensive area of ​​the matrix of internal-external factors and defensive strategies are the most appropriate. Also, the option of increasing the variety of products and improving the interest of the production chain to the consumption of agricultural and food products using nuclear technology is the most important strategy and has received the highest score of attractiveness. Based on the passive defense perspective, of course this type of strategy is also considered to eliminate the main challenges and obstacles in the development of applications of nuclear technology in agriculture and food industry.
    Keywords: Agriculture, Food Industry, Nuclear Technology, Passive Defense, Strategic Factors
  • Ghasem Zarei *, Jalal Javadimoghaddam, Hamideh Faridi Pages 123-138
    Determining and using optimized environmental conditions for each crop is required to use greenhouses to produce different crops. These conditions are defined as the initial conditions for the realization of production by growers and the growth stage of the selected plant is followed by the greenhouse controllers in accordance with the environmental conditions associated with the desired plant. Moreover, it is important to identify the nutrient and culture media that allow greenhouse crops to grow under optimal conditions. The evolution of the cultivation and production process cycle depends on the proper and accurate definition and implementation of environmental conditions as well as cultivation conditions. One of the main challenges in locating, designing, building, and operation of greenhouses is the method of controlling the conditions of the environment made in an optimal and suitable level for the growth and development of plants. This study aims to discuss and analyzed in detail the role and necessity of controlling each of the climatic and environmental parameters including temperature, relative humidity, light intensity, carbon dioxide root environment (culture medium).
    Keywords: Control parameters, Controlled Environment, Culture medium, Greenhouse Climate
  • Mahmood Arabkhedri * Pages 139-156

    The erosion data collected by plots and Cs137 methods as well as gauged river sediment yields (about 1000 places countrywide) were studied. Due to the large differences in the range of recorded data within each method and between the methods and the limited data compared to the large size and diversity of the country, it was necessary to find a suitable technique for scientific interpretation of these results. The median was selected as the most appropriate erosion/sedimentation measure of center. The median sediment yield rate of the measuring sites, which are mainly located in the mountainous areas of the country, was estimated at 336 t/km2/y. Using EPM estimates corrected by the observed sediment yield data, the country's total annual erosion is approximately 900 million tonnes (550 t/km2). Whereas, soil losses of about 300 plots in the rangelands, forests and drylands are often much less than 100 t/km2/y. In contrast, up to about 3,500 t/km2/y were measured on marl formations. Due to the large differences between erosion in plots and river sediment yields, it is likely that sensitive formations, dryfarming, gullies, landslides and streambank erosion have a greater role in sediment production. Limited sediment source studies also confirm the greater contribution of deep erosion features. Finally, by examining worldwide erosion/sediment yield maps and some global data, it was shown that despite the presence of erosion hot spots and basins with high sediment production in Iran, there are areas with much more critical conditions in Asia and the world.

    Keywords: Gauging data, Sediment yield, Soil loss, Statistical methods
  • M. Zobeiri, M. Makhdom, J. Feghhi, N. Mobarghei, Meghdad Jourgholami * Pages 157-170

    Forests and the environment play important role in providing income, food, energy, medicines and genetic resources, and a variety of essential materials for the well-being and living conditions of the people and the preservation of culture. In this research, an attempt has been made to elucidate the functions of forests and the environment in Iran and their links to food security and nutrition by reviewing documents and referring to statistics and data of national and international organizations. Direct forest and environment ecosystem services include the sale of wood products, fuel wood or firewood and by-products or   non-wood products. In this study, the statistics related to Iran's forests were briefly pointed out, which include revenues from the harvesting of wood and non-wood products, energy obtained from firewood in cooking for optimal use of food and the direct role of some  non-wood products in direct provision in the food system. Indirect forest and environment ecosystem services play a major role in the “availability” and “stability” components of food systems, including biodiversity, climate change, water regulation and quality, and soil and nutrient cycling conservation. Biodiversity makes production and livelihood systems more resilient to shock and stress including climate change. Climate change and climate diversity threaten the provision of a wide range of important products (timber and         non-timber) and forest environmental services. In this study, while examining the relationship between global environmental changes and food security, the strategies for overcoming the current situation were enumerated.

    Keywords: Biodiversity, climate change, Food system, Non-wood products, Wood products
  • Lida Sharafi *, Kumars Zarafshani, Milad Zhoolideh, Fatemeh Ghorbani Piralidehi Pages 171-184
    Time is a precious and limited resource and its management is the most important skill required for each student and it is an important factor for academic success. The present descriptive-correlational study was conducted with the aim of analyzing time management among students in Campus of Agriculture and Natural Resources of Razi University of Kermanshah. The statistical population of the study was 1866 people who 258 people were selected as a sample using simple random stratified sampling method. The results showed that the time management skills for most students are average. Time management is not affected by gender, course of study (day or night) and marital status; at the same time, students' place of residence, occupation and level of education affect their time management skills. Accordingly, the time management skills of doctoral students are at a higher level than those of postgraduate and undergraduate students. There is also a significant and positive relationship between time management and students' academic success. In order to improve students' time management skills, some suggestions are proposed. Therefore, improving the time management skills of students, especially non-native students due to control of their parents and lower education students due to their less time management skills should be considered through holding classes and training courses. Also, increasing the time management skills of instructors as their supervising students should be considered in the form of in-service courses.
    Keywords: Academic success, time management, Time management skills
  • Iraj Malakmohammadi *, Ismail Shahbazi, E. Karmi, Sirous Salmanzadeh, Saeed Yazdani, Arash Dourandish Pages 185-202

    What torments Iran’s Agricultural Sector is the mere technocratism aspect with no regard to the other dimensions of development. Technocrats with their single and limited dimension just are in favor of technology application and its advantages regardless of the actual problems often these technologies create in the sector as well as in the society. Agricultural extension and education, the twin complementary educational sub-sector, the only dual dimension expertise in human resource development that from one hand use information communication technology and in the other hand understanding, applying and disseminating production technologies , are acting as the agricultural development vehicle. This qualitative investigation was after the status quo search of agricultural extension and education eco-compatible technologies in Iran using focus group methodology and applying documentary longitudinal descriptive analytical technique. Findings discussed, purified, combined and analyzed in the focus group (the Agricultural Economic and Extension Education Branch of the Iran Academy of Sciences) in terms of specialized, advance agricultural extension and education eco-compatible technologies. Findings reviled at least 18 agricultural extension technology or module, among them Internet of Things (IoT), which is applicable only when precise agriculture and low impute agricultural modules are mass developed and applied.

    Keywords: : Extension technology, Agricultural Education technology, Eco-compatible technology, Internet of Things, Precise Agriculture