فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران
سال پنجاه و دوم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/19
  • تعداد عناوین: 19
|
  • حبیب شهبازی* صفحات 643-662
    تبلیغات عمومی عمدتا با هدف ایجاد تقاضا (معرفی) و ارتقاء مصرف، بدون نام بردن از یک نشان تجاری خاص صورت می گیرد. در زمانی که کالای هدف، از کالاهای اساسی در مصرف باشد، علاوه بر بنگاه ها، دولت ها نیز اقدام به انجام تبلیغات عمومی برای ارتقاء مصرف می کنند. یکی از کالاهای اساسی که در رشد و حفظ سلامتی موثر است، شیر و فرآورده های آن می باشد. بنابراین، ایجاد بسترهای لازم در خصوص تبلیغات عمومی، می تواند برای دولت ها و بنگاه ها سودآور باشد. پرسش اصلی تحقیق این است که مقدار بهینه اقتصادی بودجه تبلیغات عمومی (سرمایه گذاری در تبلیغات) چه میزان است و روش تخصیص بودجه تبلیغات چگونه بایستی باشد. بنابراین، در این مطالعه با استفاده از اطلاعات کتابخانه ای و سایر مطالعات علاوه بر تعیین بودجه بهینه تبلیغات عمومی شیر، به بررسی روش تخصیص جمعی، بهاء ثابت، بهاء سهمی، با یارانه دولت در دو حالت اقتصاد باز و بسته پرداخته می شود. نتایج نشان می دهد شاخص شدت تبلیغات بهینه در اقتصاد بسته در روش سرمایه گذاری جمعی، حدود 42/19 درصد، در روش بهاء ثابت و سهمی حدود 91/30 درصد، در روش بهاء ثابت با یارانه دولت، 30/54 درصد و در اقتصاد باز در روش سرمایه گذاری جمعی 74/10 درصد و در روش سرمایه گذاری بهاء ثابت 19/20 درصد از فروش می باشد. آنچه در این نتایج مشاهده می شود علاوه بر اینکه روش سرمایه گذاری بر سطح بهینه شاخص شدت تبلیغات اثرگذار است، سطح مبادلات بین المللی کشور نیز بر این شاخص موثر می باشد.
    کلیدواژگان: سطح بهینه اقتصادی، تبلیغات عمومی، اقتصاد باز، شیر
  • محمدرضا شاه پسند*، ابوالمحمد بندری، نیره امامی، عباس نوروزی، جواد قاسمی صفحات 663-678

    سموم شیمیایی از جمله مهم ترین عوامل آلوده کننده محیط زیست و آب های زیرزمینی هستند. بر این اساس، هدف از این تحقیق پیمایشی، تبیین عوامل موثر بر رفتار محیط زیست گرایانه باغداران سیب شهرستان مشکین شهر استان اردبیل نسبت به مصرف این سموم بود. جامعه آماری آن شامل باغداران سیب بود (1492=N) که با استفاده از فرمول کوکران 200 نفر از آنها به عنوان نمونه تعیین و با استفاده از روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. داده ها با استفاده از پرسشنامه گردآوری شدند و توسط نرم افزارهای SPSS نسخه 23 و Smart pls نسخه 2 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. به منظور تعیین روایی پرسشنامه تحقیق از روایی صوری توسط پانل متخصصان و روایی تشخیصی (AVE) و به منظور محاسبه قابلیت پایایی نیز از آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی (CR) استفاده شد. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که متغیر منابع اطلاعاتی، 25 درصد از واریانس دانش محیط زیستی باغداران سیب را تبیین نمود؛ متغیرهای دانش محیط زیستی و منابع اطلاعاتی، 71 درصد از واریانس نگرش محیط زیستی آنها را تبیین نمودند و در نهایت، 58 درصد از واریانس رفتار محیط زیست گرایانه جامعه مورد مطالعه توسط متغیرهای نگرش و دانش محیط زیستی تبیین شد.

    کلیدواژگان: رفتار محیط زیست گرایانه، دانش محیط زیستی، نگرش محیط زیستی، باغداران سیب
  • زینب فراشی، مریم میردریکوند، کاروان شانازی، سعید غلامرضایی* صفحات 679-693

    رشد روزافزون جمعیت و نیاز مبرم به افزایش تولیدات کشاورزی، ارتباط نزدیکی با افزایش استفاده از سموم شیمیایی از جمله آفت کش ها دارد. قرار گرفتن در معرض سموم اثرات مضری بر سلامت انسان و محیط زیست دارد و همچنین، اثرات نامطلوب بهداشتی زیادی بر جای می‏گذارد. بنابراین، برای جلوگیری از این اثرات منفی و مضراتی که بر کشاورزان که روزانه در معرض آن قرار دارند اقدامات جدی در این زمینه لازم است. از آن جا که رفتار بهداشتی کشاورزان در استفاده از سموم شیمیایی یک ضرورت است؛ هدف این پژهش تحلیل رفتار بهداشتی کشاورزان شهرستان خرم آباد در استفاده از سموم آفت کش بود. جامعه آماری این تحقیق شامل کشاورزان شهرستان خرم آباد بود که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان نمونه‎ای به حجم 150 نفر برآورد گردید. ابزار گرداوری داده ها پرسشنامه بود که روایی محتوایی ابزار تحقیق توسط متخصصان و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ تایید شد. نتایج نشان داد که متغیرهای دانش با 43/0، نگرش با60/0و بیماری با 29/0 توانستند به طور مستقیم بر رفتار بهداشتی کشاورزان تاثیر بگذارند. استفاده از رسانه های جمعی، شبکه های اجتماعی مجازی، برگزاری نشست های حضوری متشکل از کارشناسان کشاورزی و بهداشت سلامت، کشاورزان پیشرو و معتمد، بهره برداری از مراکز فروش سموم و آفت کش ها به عنوان فرصت آموزشی و نیز افزایش دسترسی و دستیابی کشاورزان به برخی وسایل مورد نیاز برای نهادینه کردن رفتار بهداشتی و ایمن کشاورزان در زمینه اصول و روش های مدیریت سموم و آفت کش ها پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: رفتار بهداشتی، نگرش، آفت کش، کشاورزان، شهرستان خرم آباد
  • علی عظیم زاده، هادی ثنائی پور*، مجید اشرفی، سامره شجاعی صفحات 695-711
    این پژوهش با هدف کلی طراحی الگوی توسعه کارآفرینی بین المللی در کسب وکارهای دانش بنیان انجام شد. به منظور رسیدن به این الگو از روش بنیادی (برحسب هدف)، رویکرد کیفی (براساس گردآوری نظام مند داده ها) و راهبرد نظریه داده بنیان استفاده شده است. گردآوری داده ها از طریق مصاحبه عمیق با 18 نفر از اعضای هیات علمی حوزه کارآفرینی و موسسان شرکت های دانش بنیان (مستقر در پارک علم وفناوری) صورت گرفت. داده‏های پژوهش از طریق زنجیره کدگذاری سه مرحله ای باز، محوری و گزینشی مورد تحلیل قرار گرفت. الگوی به دست آمده از تحقیق، شرایط علی (عوامل رانشی و کششی)، راهبردها (به کارگیری شبکه شخصی، همکاری مشارکتی مشتریان و تامین کنندگان خارجی، پیروی از مشتریان و به کارگیری فناوری پیشرفته)، شرایط مداخله گر (نیروهای پشتیبان، محرک و بازدارنده)، شرایط زمینه ای (حوزه صادرات، کارآفرینی سازمانی، زیرساخت مناسب) و پیامدها (توسعه بازار، توسعه اقتصادی پایدار، کسب مزیت رقابتی پایدار) را به عنوان مولفه های اصلی کارآفرینی بین المللی شرکت های دانش بنیان نشان می دهد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی بین المللی، شرکت های دانش بنیان، توسعه اقتصادی پایدار، صادرات، نظریه داده بنیان
  • سهیلا فتحی، محمد بادسار*، رویا کرمی، یونس خسروی صفحات 713-729
    گیاهان دارویی قدمتی همپای بشر داشته و به عنوان یکی از اقلام صادراتی بخش کشاورزی و یکی از اصلی ترین منابع تامین نیازهای غذایی و دارویی بشر به شمار می آید. هدف از این مطالعه، بررسی نقش سرمایه اجتماعی و قابلیت های حرفه ای در توسعه کشت گیاهان دارویی به عنوان یک نوآوری در بخش کشاورزی است. تحقیق کمی حاضر از نظر هدف کاربردی است که در آن از روش کار میدانی (پیمایشی) استفاده شد. جامعه آماری تحقیق شامل همه کشاورزان استان زنجان بود که در مجموع 389 نفر به عنوان نمونه آماری مورد مطالعه انتخاب و اطلاعات با استفاده از ابزار پرسشنامه جمع آوری شدند. تجزیه و تحلیل داده ها به وسیله نرم افزار SPSS24 و AMOS24 انجام شد. نتایج نشان داد بین بعد ارتباطی، شناختی و ساختاری سرمایه اجتماعی با توسعه کشت گیاهان دارویی رابطه مثبت و معنی داری وجود داشت. همچنین، نتایج نشان داد مجموع اثر غیرمستقیم بعد ارتباطی و بعد شناختی سرمایه اجتماعی بر توسعه کشت گیاهان دارویی در استان زنجان از طریق قابلیت های حرفه ای کشاورزان مثبت و معنی دار است؛ در حالی که اثر غیرمستقیم بعد ساختاری سرمایه اجتماعی معنی دار نبود. راه اندازی رشته ها و برگزاری دوره های کوتاه مدت توسط مراکز آموزشی فعال در سطح استان از جمله پیشنهادهای این تحقیق است.
    کلیدواژگان: قابلیت های حرفه ای، سرمایه اجتماعی، نوآوری، توسعه کشت گیاهان دارویی
  • احمد فتاحی اردکانی*، زهرا احمدی، مسعود فهرستی ثانی، اکرم نشاط صفحات 731-741
    موضوع خودکفایی مواد غذایی یکی از مباحث مهم و راهبردی در کشورمان است. با مطرح شدن الگوی اقتصاد مقاومتی در سال های اخیر، اهمیت این امر بیشتر شده است. خودکفایی در تولیدات محصولات کشاورزی و به ویژه گندم به عنوان اساسی ترین محصول مورد نیاز جامعه اهمیت زیادی دارد. هدف مطالعه حاضر، بررسی عوامل موثر بر ضریب خودکفایی گندم ایران با توجه به اقتصاد مقاومتی طی دوره زمانی 96-1368 در ایران، با استفاده از الگوی خود توضیح برداری (VAR) است. نتایج حاصل از برآورد الگوی خود توضیح برداری نشان می دهد، متغیرهای ارزش افزوده بخش کشاورزی (به عنوان شاخص اقتصاد مقاومتی)، ضریب مکانیزاسیون بخش کشاورزی، نرخ تسهیلات بانک کشاورزی و قیمت تضمینی گندم دارای تاثیر مثبت و معناداری بر روی ضریب خودکفایی گندم هستند و بین ضریب خودکفایی و ارزش افزوده بخش کشاورزی رابطه علیت و مثبت وجود دارد. همچنین، تغییر از طرف متغیر ارزش افزوده بر ضریب خودکفایی در طول یک دوره ده ساله اثرات مثبت و کاهنده داشته و در پایان شوک با کمی تاثیر کاهشی در منطقه متبت اثر این شوک تعدیل می شود. بنابراین، با توجه به مثبت شدن رابطه بین ضریب خودکفایی و ارزش افزوده به عنوان شاخص اقتصاد مقاومتی، پیشنهاد می شود، تسهیلات و اعتبارات مورد نیاز جهت طرح ارتقای ضریب خودکفایی گندم، افزایش یابد.
    کلیدواژگان: تسهیلات، ضریب مکانیزاسیون، قیمت تضمینی، الگوی خود توضیح برداری
  • مرضیه پهلوانی، امیرحسین علی بیگی* صفحات 743-760

    امروزه، بسیاری از کشاورزان در تولید خود با مشکلات عدیده ای از جمله تنگناهای اقتصادی، کمبود نهاده های تولیدی، هزینه های نهادی بالا و غیره مواجه هستند. تسلط کشاورزان به مدیریت کسب وکار می تواند تا حدود زیادی این مشکلات را کاهش دهد. لذا، با توجه به اهمیت موضوع این پژوهش توصیفی- همبستگی با هدف بررسی تاثیر دانش و نگرش بر رفتار صیفی کاران جنوب استان کرمان نسبت به مدیریت کسب وکار زراعی انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش را کشاورزان صیفی کار جنوب استان کرمان تشکیل دادند (75000 N=) که بر اساس جدول کرجسی و مورگان تعداد 382 کشاورز به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه محقق ساخته ای بود که روایی آن به تایید پانل متخصصان رسید و برای محاسبه پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید که مقدار قابل قبولی به دست آمد (95/0-85/0=). نتایج نشان داد، کشاورزان  در مدیریت کسب وکار زراعی در سطح متوسط بودند. آن ها در زمینه مدیریت کارکنان مزرعه وضعیت بهتر و لیکن بیشترین ضعف را درمدیریت استراتژیک زراعی داشتند. نمره دانش پاسخگویان در زمینه مدیریت کسب و کار زراعی 58/11 (از 20) به دست آمد که نشان می دهد مدیریت کسب وکار زراعی صیفی کاران از سطح متوسط اندکی بالاتر است و 3/73 درصد افراد نسبت به مدیریت کسب وکار خود نگرش مثبتی داشتند. نتایج حاصل از تحلیل مسیر نیز نشان داد که دانش و نگرش بر رفتار مدیریت کسب وکار زراعی تاثیر مثبت و معناداری دارد. بنابراین، توصیه می گردد برای بهبود مدیریت کسب وکار زراعی صیفی کاران جنوب کرمان نسبت به ارتقای سطح دانش آنان دوره های آموزشی غیررسمی برنامه ریزی و اجرا شود.

    کلیدواژگان: مدیریت کسب و کار زراعی، دانش، نگرش، رفتار، کشاورز صیفی کار
  • محمدامین خراسانی*، مهدی قربانی، زهرا توکلی زانیانی، مجید اکبری صفحات 761-772

    رابطه زیست پذیری روستاها با پایداری منابع پایه تولید، موضوعی است که تاکنون مورد توجه جدی قرار نگرفته است. البته به دلیل بحران منابع طبیعی و محیط زیست و ناپایداری سکونتگاه های روستایی از اهمیت روزافزونی برخوردار است. این پژوهش با هدف سنجش و ارزیابی تاثیر فعالیت های حفاظت خاک و آبخیزداری بر زیست پذیری روستایی در استان چهارمحال و بختیاری صورت گرفته است. جامعه آماری مورد بررسی شامل ساکنان روستاهای مورد مطالعه و حجم نمونه در این پژوهش 143 نفر  بوده است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و بر مبنای راهبرد پژوهش، از نوع پیمایشی است و از ابزار پرسش نامه برای جمع آوری داده ها استفاده شده است.  روایی پرسشنامه با استفاده از روایی محتوا و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ به دست آمد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS18 استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد سطح زیست پذیری روستاهای دارای آبخیزداری و حفاظت خاک، نسبت به سطح زیست پذیری روستاهای فاقد این طرح ها دارای تفاوت معنی داری بود. به عبارتی، می توان این گونه نتیجه گیری نمود که طرح های آبخیزداری می تواند موجب ارتقای شرایط زیستی در روستاها شده و البته در بلندمدت، میزان رضایتمندی از زندگی و فعالیت در روستاها را ارتقا دهد. پیشنهاد می شود در جهت ارتقای شرایط زیست پذیری روستاهای کوهستانی به اقدامات آبخیزداری توجه ویژه ای صورت گیرد تا استفاده پایدار از منابع طبیعی و محصولات کوهستانی به عنوان راهبرد اصلی معیشت توسط خانوارهای روستایی در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: روستاهای کوهستانی، آبخیزداری، پایداری منابع آب و خاک، نیازهای انسانی، پایداری معیشت
  • مهسا رضایی، رحیم دباغ*، رضا بابازاده صفحات 773-785

    توزیع سریع کالاهای فسادپذیر امروزه از اهمیت ویژه‎ای برخوردار بوده و از میان رفتن کیفیت این محصولات هزینه‎های بسیاری را ایجاد می‎کند. در این پژوهش، الگوی یکپارچه شبکه زنجیره تامین با استفاده از روش برنامه ریزی ریاضی برای بهینه سازی برنامه تولید، ذخیره و توزیع میوه با هدف کاهش هزینه ها برای چند دوره ارایه شد. حلقه های این زنجیره شامل تامین کنندگان، مراکز مرتب سازی، سردخانه ها، مشتریان میوه و مشتریان ضایعات میوه است. هدف، تعیین برنامه میزان خرید بهینه از تامین کنندگان، میزان نگهداری شده در سردخانه‎ها و میزان توزیع بهینه آن می باشد که در نهایت باعث می شود هزینه کل زنجیره کمینه گردد. برای اعتبارسنجی مدل، مطالعه موردی محصول سیب در شهرستان های تولید کننده سیب در استان های آذربایجان غربی و شرقی در سال 1398 استفاده شد. با توجه به الگوی بهینه پیشنهادی، تصمیمات بهینه در مورد میزان بهینه خرید و حمل از تامین کننده به مکان مرتب سازی و حمل به مشتریان ضایعات، مقدار بهینه موجودی سردخانه و مکان بهینه احداث مراکز مرتب سازی اتخاذ شد. نتایج عددی نشان داد که محل های بهینه برای احداث مراکز مرتب سازی میوه در شهر ارومیه خواهد بود. طبق نتایج تحلیل حساسیت، با افزایش 10 تا 80 درصدی تقاضای میوه، هزینه های کل از 8 تا 18 درصد افزایش می یابد. همچنین با افزایش 2 تا 15 درصدی هزینه های حمل و نقل، هزینه های کل تغییر کم از 0.04 تا 0.11 درصد را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: طراحی شبکه زنجیره تامین میوه، برنامه &lrm، ریزی ریاضی، برنامه ریزی تولید و توزیع، بهینه سازی
  • حسین شعبانعلی فمی*، مهسا معتقد صفحات 787-802

    تعاونی های بخش کشاورزی و به ویژه تعاونی های طیور علی رغم جایگاه بسیار مهمی که در تولید و اشتغال دارند در سال های اخیر با آسیب های جدی مواجه شده اند. تحقیق حاضر در پی شناخت دقیق مسایل و مشکلات این تعاونی ها و اولویت بندی مهم ترین آسیب های آنها در حوزه های مختلف بوده است. لذا، هدف مطالعه حاضر تحلیل آسیب های تعاونی های طیور در استان همدان است. این تحقیق به لحاظ هدف، کاربردی و به شیوه تحقیقات پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق را از اعضای هییت مدیره تعاونی های طیورتشکیل داد ند و به طور سرشماری مورد مطالعه قرار گرفتند. مهم ترین ابزار جمع آوری اطلاعات در تحقیق حاضر، پرسشنامه محقق ساخته  است که روایی صوری آن توسط متخصصان فن مورد تایید قرار گرفت. برای بررسی پایایی آلفای کرونباخ محاسبه شد که رقم 85/0 به دست آمد. تجزیه و تحلیل یافته های تحقیق به کمک نرم افزار آماری SPSS25 انجام شد. با بهره گیری از تکنیک تحلیل عاملی، آسیب ها در پنج گروه دسته بندی شدند. "آسیب های زیرساختی-نوآوری" با تبیین 08/26 درصد از واریانس، به عنوان مهم ترین عامل معرفی شد. این عامل همراه با سایرآسیب ها "آسیب های اقتصادی-بازاری"، "آسیب های محیط اجتماعی-فرهنگی"، "آسیب های درون سازمانی" و "آسیب های مدیریتی" در مجموع 96/63 درصد از واریانس کل آسیب پذیری تعاونی ها را تبیین کردند.

    کلیدواژگان: چالش ها، شرکتهای تعاونی طیور، بخش کشاورزی، همدان
  • محمدجواد مهدی زاده راینی، سامان ضیایی*، امید شریفی، حمید محمدی صفحات 803-817

    امروزه با پیشرفت های علمی و فناورانه و افزایش نیاز جوامع به تبادل اطلاعات، افراد به شیوه های جدید ارتباط و تعامل روی آورده اند. شبکه های اجتماعی نیز به دلیل داشتن فضای تعاملی، مجال شکل گیری اجتماعات جدید را فراهم آورده است. در این میان با گذار کشاورزی از سنتی به مدرن، ارتباط و تعامل کشاورزان و فعالان این بخش جهت آشنایی با روش های نوین به شدت احساس می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی اشتراک گذاری دانش و اطلاعات در رابطه با تاثیر استفاده از شبکه های اجتماعی بر توانمندسازی کارکنان جهاد کشاورزی جنوب کرمان با استفاده از روش پیمایشی انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش کارکنان جهاد کشاورزی جنوب کرمان بود. حجم نمونه به شیوه تصادفی ساده و با استفاده جدول کرجسی و مورگان 206 نفر تعیین گردید. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های توانمندسازی کارکنان، اشتراک دانش و اطلاعات، شبکه های اجتماعی بود. برای بررسی فرضیه های تحقیق، داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS23 و LISREL8.80 مورد پردازش قرار گرفت. نتایج نشان داد که استفاده از شبکه های اجتماعی با اشتراک گذاری دانش و اطلاعات کارکنان جهاد کشاورزی شهرستان جنوب کرمان رابطه مستقیم دارد. استفاده از شبکه های اجتماعی با توانمندسازی کارکنان جهاد کشاورزی جنوب کرمان رابطه مستقیم دارد. اشتراک گذاری دانش و اطلاعات با توانمندسازی کارکنان جهاد کشاورزی جنوب کرمان رابطه مستقیم دارد. در نهایت نتایج حاکی از آن بود اشتراک گذاری دانش و اطلاعات در رابطه با تاثیر استفاده از شبکه اجتماعی و توانمندسازی در کارکنان جهاد کشاورزی جنوب کرمان نقش میانجی دارد.

    کلیدواژگان: دانش و اطلاعات، توانمندسازی، اینترنت، جهاد کشاورزی، معادلات ساختاری
  • حسین محمدی*، علیرضا ثانی حیدری، میلاد امینی زاده، حنانه آقاصفری، الناز خانزاده شادلوسفلی صفحات 819-835

    انتشار دی اکسیدکربن یکی از مهم ترین چالش های پیش روی انسان ها است که توجه بسیاری از محققان و سیاست گذاران را در سال های اخیر به خود معطوف داشته است. هدف پژوهش حاضر بررسی مولفه های اثرگذار بر انتشار دی اکسید کربن با تاکید بر مصرف انرژی است. به منظور دستیابی به هدف پژوهش، از الگوی اقتصادسنجی فضایی و داده های تابلویی مربوط به انتشار دی اکسیدکربن کشورهای منطقه منا در دوره زمانی 2015-2000 بهره برده شده است. نتایج گویای آن است که انتشار دی اکسید کربن در کشورهای منطقه منا اثری معنی دار بر کشورهای مجاور در این منطقه دارد. متغیرهای مصرف انرژی (010/0)، جهانی شدن اقتصادی (134/0)، صنعتی شدن (405/0) و شهرنشینی (042/0) اثری مثبت و معنی دار بر انتشار دی اکسید کربن در منطقه منا دارد. افزون براین، مصرف انرژی اثر تقابلی مثبت و معنی داری با متغیرهای جهانی شدن (361/0)، صنعتی شدن (234/0) و شهرنشینی (085/0) بر انتشار دی اکسید کربن دارد. براساس نتایج، پیشنهاد می شود که با رتبه بندی ساختار تولید در صنایع مختلف داخلی، برنامه ای جامع در جهت ارتقای ساختار تولید با فناوری های مناسب در راستای کاهش مصرف انرژی در دستور کار قرار گیرد. از سوی دیگر، ضرورت دارد سیاست گذاران در انتخاب راهکارهای سیاستی، تنها به منافع اقتصادی ملی توجه نکرده و منافع محیط زیستی ملی و منطقه ای را با توجه به تفاوت های اقتصادی و صنعتی هر کشور در نظر گیرند.

    کلیدواژگان: انتشار دی اکسید کربن، مصرف انرژی، منطقه منا، رگرسیون فضایی، داده های تابلویی
  • محسن صدیقی مقدم، سید محمود حسینی*، سید جمال فرج الله حسینی صفحات 837-849

    مدیریت پایدار منابع آبی کشوری همچون ایران که به صورت تاریخی از کم آبی رنج می برد از اهمیت زیادی برخوردار است. مدیریت پایدار در مورد ساختارهای تاریخی بهره برداری از منابع آب که شاخص ترین آن قنات می باشد خصوصا در فلات مرکزی ایران بسیار ضروری به نظر می رسد. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف شناسایی راهکارهای مدیریت بهره برداری پایدار از منابع آب از قنوات استان یزد انجام گرفت. تحقیق حاضر از نوع کاربردی بوده و به صورت پیمایشی انجام پذیرفت. جامعه آماری شامل کشاورزان بهره بردار مستقیم از قنوات استان یزد (N=30662) بود که 280 نفر از آن ها به صورت تصادفی با انتساب متناسب با بهره گیری از فرمول کوکران به عنوان نمونه انتخاب شدند. روایی ابزار تحقیق که پرسشنامه محقق ساخته بود با استفاده از پنل متخصصان و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. تحلیل داده ها از دو روش آمار توصیفی و آمار استنباطی (تحلیل عاملی و تحلیل مقایسه ای ناپارامتری) با بهره گیری از نرم افزار SPSS21 انجام شد. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی راهکارهای مدیریت بهره برداری پایدار آب نشان داد که شش دسته راهکارهای قانونی-حمایت، فنی- تولیدی، تحقیقاتی-آموزشی و ترویجی، مشارکتی و حفظ دانش بومی، تنوع درآمدی و زیست محیطی توانستند 645/70 درصد واریانس کل را تبیین کنند. همچنین با بهره گیری از آزمون مقایسه ای ناپارامتری یو-من ویتنی مشخص شد که از دید کشاورزان، تقریبا در تمام راهکارهای مدیریت پایدار قنوات مورد بررسی میزان اجرا از میزان اهمیت آنها به طور معنی داری کمتر است. یافته های حاصل از پژوهش، پیشنهاداتی به برنامه ریزان و مدیران در جهت بهبود وضعیت مدیریت پایدار قنوات در کشور ارایه داد.

    کلیدواژگان: منابع آب، قنوات، خشکسالی، استان یزد
  • سید ابوالقاسم میرعمادی، امیرحسین چیذری*، سعید یزدانی، حامد رفیعی، تکتم محتشمی صفحات 851-862

    طی چند دهه اخیر سیاست گزاران و برنامه ریزان اقتصادی در پی یافتن روش های نوین معاملات محصولات کشاورزی هستند که حداکثر کارایی را برای فعالان بازار این محصولات در پی داشته باشد. به همین منظور، قراردادهای معاملاتی متنوعی از جمله قرارداد آتی توسعه بیشتری یافتند. قرارداد آتی، قراردادی است که فروشنده بر اساس آن متعهد می شود در سررسید معین، مقدار معینی از کالای مشخص را به قیمتی که در حال حاضر تعیین می کند، بفروشد و در مقابل، خریدار قرارداد متعهد می شود آن کالا را با مشخصات تعیین شده خریداری نماید. هدف این مطالعه، بررسی کارایی قراردادهای آتی زعفران نگین در بورس کالای ایران از طریق بررسی ارتباط قیمت های نقدی و آتی این محصول در بورس کالای ایران می باشد. برای رسیدن به این منظور از رهیافت مدل تصحیح خطای برداری انگل و گرنجر و با استفاده از قیمت های تسویه روزانه قراردادهای آتی و نقدی زعفران نگین استفاده شده است. نتایج این مطالعه بیانگر وجود ارتباط کوتاه مدت و بلندمدت از قیمت های آتی به سمت قیمت های نقدی می باشد. بنابراین، کارایی ابزارهای معاملاتی آتی زعفران نگین به عنوان هدایت کننده قیمت های نقدی زعفران نگین و همچنین، به عنوان یک فاکتور تاثیرگذار در کشف قیمت های نقدی مورد تایید واقع شده است که با نتایج مطالعات پیشین سازگاری دارد.

    کلیدواژگان: کارایی، قرارداد آتی، مدل تصحیح خطای برداری، زعفران نگین، بورس کالا
  • علی اسکندری پور*، امید ستاری، پریسا پاس صفحات 863-878

    بخش کشاورزی از نظر تامین مواد غذایی جمعیت در حال رشد و هم چنین، تولید مواد و نهاده های موردنیاز صنایع، یکی از مهم ترین بخش های اقتصاد است. از این رو، نوسانات قیمت محصولات بخش کشاورزی موضوعی مهم است که باید موردبررسی قرار گیرد. مطالعه حاضر به بررسی اثر شوک های سیاست های پولی بر قیمت گروه محصولات کشاورزی مختلف (غذایی-صنعتی)، با استفاده از روش گشتاور تعمیم یافته (GMM) در طی دوره زمانی 1398-1380 می پردازد. در این راستا، تغییرات حجم پول به عنوان پروکسی سیاست پولی در سطح ملی مورداستفاده قرارگرفته است. برای به دست آوردن شوک های سیاست پولی از فیلتر هودریک-پرسکات (HP) استفاده شد.  نتایج نشان می دهد، شوک های پیش بینی شده و شوک های پیش بینی نشده حجم پول بر روی قیمت محصولات کشاورزی اثر می گذارند. اما، شدت اثرگذاری این دو متفاوت از هم است. به طوری که شوک های پیش بینی شده در هر دو گروه منتخب (غذایی- صنعتی) دارای اثری مثبت و معنادار هستند؛ اما شوک های پیش بینی نشده در گروه محصولات غذایی کشاورزی اثری بی معنی  دارند و در گروه محصولات صنعتی کشاورزی دارای اثری مثبت و معنادار می باشند. علاوه بر این، نتایج نشان می دهد، تاثیر شوک های سیاست پولی بر قیمت محصولات کشاورزی در هر دو گروه موردنظر نامتقارن است. این بدان معناست که اثرات شوک پولی پیش بینی شده و پیش بینی نشده بر قیمت محصولات کشاورزی یکسان نیست.

    کلیدواژگان: سیاست پولی، شوک های سیاست پولی، قیمت محصولات کشاورزی، مدل گشتاور تعمیم یافته
  • سید نعمت الله موسوی*، ارجمند سلطانی، بهاالدین نجفی صفحات 879-893

    بکارگیری سیاست های تغییر تعرفه در عرصه ی تجارت، در دهه های اخیر مورد توجه خاص کشورها، مخصوصا کشورهای در حال توسعه قرار گرفته است. از جمله سیاست های داخلی که در بازار چوب وارداتی مشهود است، اعمال موانع تعرفه ای و غیر تعرفه ای است. با توجه به اهمیت جنگل های کشور و نقشی که در زندگی بشر دارند، حفظ و احیای این منابع همواره از مهمترین موضوعات مورد بحث سیاست گذاران بوده است. بطوری که در طی سال های مختلف، سیاست های متفاوتی از جمله طرح صیانت از جنگل های کشور و حذف تعرفه واردات چوب تعریف و اجرا شده است. در این مطالعه، آثار کاهش تعرفه چوب و فرآورده های چوبی بر تولید ناخالص ملی و واردات بخش های اقتصادی بر اساس یک الگوی تعادل عمومی محاسبه پذیر مورد ارزیابی قرار گرفته است. این مدل بر مبنای ماتریس داده های خرد سال 1395 طراحی شد. نتایج نشان داد که کاهش تعرفه واردات چوب و فرآورده های چوبی باعث افزایش واردات بخش چوب و فرآورده های چوبی و سایر بخش ها، تولید ناخالص ملی و رفاه شده است. اما سطح فعالیت بخش چوب و فرآورده های چوبی داخلی در ابتدا افزایش و سپس با کاهش همراه می باشد. لذا توصیه می شود تعرفه واردات چوب بر اساس یک برنامه زمانی مشخص کاهش یابد که در این برنامه زمانی لازم است مواردی مانند روابط بین انواع چوب و امکان تطابق صنایع وابسته مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تعرفه واردات، واردات چوب، تعادل عمومی محاسبه پذیر، تحلیل اقتصادی
  • محمدرضا کهنسال*، بهاره زندی دره غریبی، میثم حداد صفحات 895-908
    با توجه به افزایش روزافزون تقاضای گندم به عنوان نهاده تولید در کشورهای درحال توسعه و ضروری بودن این محصول در سبد خانوار، الگوسازی صحیح تابع تقاضای گندم و تعیین عوامل موثر برای برنامه ریزی و همچنین پیش بینی برای تامین به موقع با هزینه های کم اقتصادی و اجتماعی، دارای اهمیت زیادی است. در این مطالعه با استفاده از مفهوم روند ضمنی و ایجاد یک مدل- فضا حالت، با به کارگیری الگوریتم کالمن فیلتر، تقاضای گندم با تاکید بر ترجیحات مصرف کننده به عنوان نهاده تولید (تقاضای مشتق شده) برای دوره زمانی 1395-1361 برآورد شد. نتایج حاکی از غیر هموار و غیرخطی بودن روند ضمنی (ترجیحات مصرف کننده) است. کشش های قیمتی و درآمدی تقاضای مشتق شده گندم کمتر از یک به ترتیب 0270/0- و 2148/0 برآورد گردید؛ بنابراین ازیک طرف گندم به عنوان یک محصول ضروری با درجه ضروریت بالا شناسایی شد و از طرف دیگر بنظر می رسد سیاست های قیمتی و درآمدی برای کاهش مصرف، کارایی لازم را ندارند؛ بنابراین با توجه به ترجیحات مصرف کننده و ضروری بودن این محصول در سبد خانوار، سیاست  مصرف درست، پیشنهاد می شود. افزایش راندمان در صنایع تبدیلی از جمله راهکارهای مصرف درست و کاهش تقاضای روزافزون این محصول است. نتایج حاصل از پیش بینی (در سال 1401 مقدار پیش بینی شده 48/24 میلیون تن) با لحاظ ترجیحات مصرف کننده در الگو روند افزایش تقاضای گندم را نشان می دهد. ازاین رو مدیران و برنامه ریزان لازم است با اتخاذ تصمیماتی ازیک طرف تقاضا را کاهش داده و از طرف دیگر گندم موردنیاز برای صنایع تبدیلی را تامین کنند.
    کلیدواژگان: تقاضای مشتق شده، پیش بینی تقاضای گندم، ترجیحات مصرف کننده، الگوریتم کالمن فیلتر، فضا - حالت
  • صدیقه بابازاده خامنه، افشین دانه کار *، امیر علم بیگی صفحات 909-922

    امروزه توسعه گردشگری در بسیاری از کشورهای در حال توسعه یکی از مسیرهای موثر برای توسعه اقتصادی و اجتماعی روستای محسوب می‌شود، اما با توجه به نقش مهم این صنعت در توسعه مناطق شهری و روستایی همواره موانع و مشکلاتی وجود دارد که مانع از توسعه پایدار آن می‌شود. تالاب بین‌المللی فریدونکنار که دارای پتانسیل گردشگری بالا به دلیل مراجعت هزاران پرنده مهاجر از مدارهای شمالی به این منطقه است، از نظر خدمات اکوسیستمی توسط جامعه محلی اداره می‌شود. بهره‌برداری نامتوازن و نامتعادل از خدمات اکوسیستمی تالاب بین‌المللی فریدونکنار، بدون آگاهی از توان تجدیدپذیری و آستانه‌ها، باعث تغییر وضعیت اکوسیستم می‌شود. برای دستیابی به گردشگری پایدار و تاب‌آور در منطقه مورد مطالعه، از مطالعات توصیفی- تحلیلی، اسنادی و پرسشنامه در چارچوب سناریونویسی MicMac استفاده گردید. در این پژوهش، ابتدا متغیرها و عوامل تاثیرگذار بر تاب‌آوری گردشگری با استفاده از مطالعات کتابخانه‌ای و همچنین نظر افراد صاحب‌نظر شناسایی شد که در قالب تحلیل محیطی قرار می‌گیرد. پس از شناسایی متغیرها، پرسشنامه ماتریس تحلیل اثرات بین نخبگان دانشگاهی که دارای تخصص و تجربه کافی پیرامون مسایل گردشگری تالاب بودند، توزیع گردید و خواسته شد تا در چارچوب ماتریس اثرات متقاطع، متغیرها را بر مبنای میزان تاثیرگذاری و تاثیرپذیری معین کنند. سپس امتیازها وارد ماتریس اثرات متقاطع شد تا تاثیرگذاری و تاثیرپذیری (مستقیم و غیرمستقیم) هرکدام از عوامل و متغیرهای زیرمجموعه آنان با دیگر عوامل سنجیده شود و به عنوان خروجی با مشخص نمودن نیروهای پیشران کلیدی، نمودارهای لازم به دست آید؛ همچنین پس از شناسایی نیروهای پیشران کلیدی، با واردکردن آنها در محیط نرم‌افزار MicMac، سناریوهای سازگار با گردشگری پایدار و تاب‌آور تالاب در چارچوب 11 عامل و 4 حالت ممکن تصور شده در طیفی از مطلوبترین تا نا‌مطلوب‌ترین وضعیت ممکن، در چارچوب سناریوهای ریسک، هدف و سیستم ارایه گردید. استخراج الگوهای مربوطه نشان‌دهنده ناپایداری سیستم مورد بررسی است که عامل اصلی آن فرای تصور نهادینه شده در خصوص سه رکن اساسی توسعه پایدار ریشه در توسعه نهادی دارد. به عبارت دیگر فقدان یک چارچوب معین برای رسیدن به توافق نهادی مهمترین عامل ناپایدارکننده فعالیت‌های گردشگری در حوزه مورد بررسی است.

    کلیدواژگان: سناریوسازی، گردشگری، آینده نگاری، تاب آوری، میک مک
  • احسان اسدآبادی، علی اسدی *، خلیل کلانتری صفحات 925-944

    رشد روزافزون مناطق مواجه با محدودیت منابع آب، اتخاذ راهبردهای مدیریت سازگارانه‌ی آب را در ورای روش‌های سنتی مدیریت عرضه و تقاضا، مبدل به امری الزامی نموده‌است. تخصیص آب به‌عنوان یک روش مدیریتی منعطف، از این امکان برخوردار است که در هنگامه‌ تغییرات اقتصادی – اجتماعی، اقلیمی و شرایط زیست‌محیطی، به‌عنوان ممری جهت مقابله با محدودیت منابع آب، عمل نماید. تخصیص آب می‌تواند اشکال مختلفی داشته‌باشد که در استمرار، مقیاس فضایی، پیچیدگی و ساختارهای نهادی مورد نیاز، متفاوت هستند، که توجه به آن‌ها برای درک کارکردها تخصیص آب حایز اهمیت است. در این راستا، هدف اصلی تحقیق حاضر تببین کارکردهای تخصیص  از زاویه‌ی دید چهار سازوکار شامل تخصیص اداری، مذاکرات اجتماعی، تخصیص بازارمحور و تخصیص توانمند بود. بدین منظور، با  بهره‌گیری از روش نمونه‌گیری گلوله‌برفی، 45 عنوان مقاله با محوریت سازوکارهای مذکور انتخاب گردید و به روش کیفی مورد تحلیل قرارگرفت. فرآیند تحلیل با رویکردی استقرایی و با استفاده از تحلیل محتوای کیفی هدایت شد. در این رویکرد پس از انتخاب واحد تحلیل و واحدهای معنایی، مضامین تبیین‌کننده‌ی کارکردهای تخصیص تحت عنوان «بهره‌گیری از برنامه‌ریزی پویا و اهتمام به حفظ منابع زیست‌محیطی»، «توسعه‌ی نظام قیمت‌گذاری و تسهیم منافع حاصل از تخصیص» و «توسعه‌ی حکمرانی کنشگران نهادی» تعیین گردیدند. نتایج نشان داد که اکثر مکانیزم‌های مزبور دارای دیدگاهی تک بعدی می‌باشند و تنها یک مکانیزم دارای دیدگاهی جامع‌نگر بوده که بر مقولاتی چون تکثر حقوق و سازوکارها تاکید دارد. در نهایت تخصیص توانمند تنها سازوکاری است که بر مباحثی چون عدالت و کارایی به‌گونه‌ای آمیخته و متوازن توجه دارد.

    کلیدواژگان: تخصیص آب، سازوکارهای تخصیص، کارایی، عدالت، تحلیل محتوا
|
  • Habib Shahbazi * Pages 643-662
    Generic advertising is primarily aimed at creating demand (introduction) and promoting consumption, without mentioning a specific brand. When the target product is a strategic commodity in consumption, in addition to firms, governments invest in generic advertising for increasing consumption. One of the essential products that is effective in growing and preserving health is milk and its products. The main question of the present research is that what is the optimal milk generic advertising intensity (investment in milk advertising) and how should be allocate advertising budget. in this study, using library information and other studies, in addition to determining the optimal budget for generic advertising of milk, we examine the method of allocation, lump-sum, per unit levy, valorem levy, with matching subsidy funding arrangements in two cases of open and closed economies. The results show that the optimum advertising intensity in the closed economy in lump-sum funding arrangement, on average, was 19.42 percent, in the levy valorem levy arrangement, on average, was 30.91 percent and in levy with government allocation a subsidy was 54.30 per cent of sales. In an open economy, in lump-sum funding arrangement, the optimal advertising amount was about 10.74% and in levy's investment method, optimal advertising intensity rates was about 20.19% of sales. What is observed in these results, besides the investment method affects the level of advertising intensity; the level of international exchanges of the country also influences this index.
    Keywords: The optimal economic Level, Generic Advertising, Open economic, Milk
  • Mohammadreza Shahpasand *, Abolmohammad Bandari, Naiereh Emami, Abbas Norozi, Javad Ghasemi Pages 663-678

    Chemical pesticides are the most important pollutants in the environment and groundwater. Accordingly, the objective of this survey research was to explanation of factors affecting the pro-environmental behavior of apple gardeners in Meshkin Shahr County in Ardabil province. Statistical population of the study consisted of 1492 apple gardeners out of which 200 gardeners selected as sample using Cochran formula and multi- stage sampling technique. Data were collected by applying a questionnaire developed for the study and were analyzed using SPSS23 and Smart PLS2. Validity of the questionnaire was approved by a panel of experts and construct validity using AVE Index. In order to measure the reliability of the questionnaire, Cronbach's alpha and composite reliability (CR) were calculated. The results showed that, the information Resources variable explained 25% of the variance of apple gardeners' environmental knowledge; environmental knowledge and information Resources variables explained 71% of the variance of their environmental attitude; and finally, environmental attitude and knowledge variables explained 58% of the variance of apple gardeners' pro-environmental behavior.

    Keywords: Pro-Environmental Behavior, Environmental knowledge, environmental attitude, Apple Gardeners
  • Zeinab Farashi, Maryam Mirdrikvand, Karwan Shanazi, Saeed Gholamrezai * Pages 679-693

    Increasing population growth and the urgent need to increase agricultural production are closely related to the increasing use of chemical pesticides, including pesticides. Exposure to toxins has harmful effects on human health and the environment, as well as many adverse health effects. Therefore, serious measures are needed to prevent these negative effects and harms to the farmers who are exposed to it on a daily basis. Whereas the health behavior of farmers in the use of chemical pesticides is a necessity; The purpose of this study was to analyze the health behavior of farmers in Khorramabad city in the use of pesticides. The statistical population of this study included farmers in Khorramabad city, which was estimated using a sample of 150 people using Krejcie and Morgan table. The data collection tool was a questionnaire that the content validity of the research tool was confirmed by experts and its reliability was confirmed using Cronbach's alpha. The results showed that knowledge variables with 0.43, attitude with 0.60 and disease with 0.29 could directly affect the health behavior of farmers. Using mass media, virtual social networks, holding face-to-face meetings consisting of agricultural and health experts, leading and trusted farmers, using pesticide and pesticide sales centers as educational opportunities, and increasing farmers' access to some tools The need to institutionalize the healthy and safe behavior of farmers in the field of principles and methods of pesticide and pesticide management is suggested.

    Keywords: Health behavior, Attitude, pesticide, farmers, Khorramabad
  • Ali Azimzadeh, Hadi Sanaeepour *, Majid Ashrafi, Samereh Shojaei Pages 695-711
    This study was conducted with the aim of designing a model for the development of international entrepreneurship of knowledge-based businesses. In order to achieve this model, the fundamental method (in terms of purpose), and qualitative approach (based on systematic data collection) and grounded theory strategy have been used. Data collection was done during in-depth interviews with 18 faculty members in the field of entrepreneurship and founders of knowledge-based companies (located in Science and Technology Park). Research data were analyzed by three methods of open, axial and selective coding. The obtained model shows causal conditions (pulling and pushing factors), strategies (using personal network, partnership of customers and foreign suppliers, following customers and using advanced technology), intervening conditions (supporting, stimulating and deterrent forces), contextual conditions (export area, organizational entrepreneurship, appropriate infrastructure) and consequences (market development, sustainable economic development, gaining sustainable competitive advantage) as international entrepreneurship of knowledge-based companies.
    Keywords: International Entrepreneurship, Knowledge-based Companies, Exports, Grounded theory
  • Soheila Fathi, Mohammad Badsar *, Roya Karami, Younes Khosravi Pages 713-729
    Medicinal plants have a long history with human beings and are considered as one of the export items of the agricultural sector and one of the main sources of meeting human food and medicine needs. The purpose of this study is to investigate the role of social capital and professional capabilities in the development of medicinal plants as an innovation in agriculture sector. The present quantitative research in terms of purpose is applied research in which the fieldwork (survey) method was used. The statistical population of the study included all farmers in Zanjan province. A total of 389 people were selected as the statistical sample and data was collected using a questionnaire. Data analysis was performed using SPSS24 and AMOS24 software. The results showed a positive and significant relationship between the communication, cognitive and structural dimensions of social capital with the development of medicinal plants. Also, the results showed that the total indirect effect of communication and cognitive dimension of social capital on the development of medicinal plants in Zanjan province is positive and significant through the professional capabilities of farmers; while the indirect effect of the structural dimension of social capital was not significant. Among the suggestions of this research is launching courses and holding short-term courses by active educational centers in the province.
    Keywords: Professional Capabilities, Social capital, Innovation, Development of Medicinal Plants
  • Ahmad Fatahi Ardakani *, Zahra Ahmadi, Masoud Fehresti-Sani, Akram Neshat Pages 731-741
    The issue of food self-sufficiency is one of the most important and strategic issues in our country.With the introduction of the model of resistance economy in recent years, this has become more important. Self-sufficiency in the production of agricultural products, especially wheat, is very important as the most basic product needed by society. The aim of this study was to investigate the factors affecting the self-sufficiency coefficient of Iranian wheat with respect to the resistance economy during the period 1989 -2017 in Iran, using the VAR. The results of estimating the self-explanatory model show that the value-added variables of agricultural sector (as an indicator of resilient economy), mechanization coefficient of agricultural sector, facility rate of agricultural bank and guaranteed price of wheat have a positive and significant effect on wheat self-sufficiency coefficient. There is a causal and positive relationship between the added value of the agricultural sector. Also, the change by the value-added variable has positive and decreasing effects on the self-sufficiency coefficient during a ten-year period, and at the end of the shock, the effect of this shock is adjusted with a slight decreasing effect in the corresponding region. Therefore, considering the positive relationship between self-sufficiency coefficient and value added as an indicator of resilient economy, it is suggested to increase the facilities and credits required to improve the wheat self-sufficiency coefficient.
    Keywords: facility, Mechanization Coefficient, Guaranteed Price, VAR
  • Marziah Pahlavani, Amirhossein Alibaygi * Pages 743-760

    Today, many farmers face problems in their production, such as economic bottlenecks, lack of production inputs, high institutional costs, and so on. Farmers' mastery to business management can reduce these problems to a large extent. Therefore, due to the importance of the subject, this descriptive- correlational research was conducted to investigate the effect of knowledge and attitude on agricultural business management behavior. The statistical population included all truck farmers in the south of Kerman Province (N=75000). The statistical sample of the study included 382 farmers who were selected by multi-stage random sampling according to the sampling table of Kerjesi and Morgan.  The research instrument was a researcher-made questionnaire whose validity was confirmed by panel of experts and Cronbach's alpha coefficient was used to calculate the reliability of the questionnaire that an acceptable value was obtained (θ=0.85-0.95). The results showed that farmers were moderate in the management of agricultural business. They were better off in terms of farm staff management but had the greatest weakness in strategic farm management. The knowledge score of the respondents in the field of agricultural business management was 11.58 (out of 20), which shows that their agricultural business management is slightly higher than the average level. However, 73.3% of the respondents had a positive attitude towards their business management. Path analysis showed that knowledge and attitude on agribusiness management behavior had a significant positive effect. Therefore, training courses should be planned and implemented to improve the management of farmers' agricultural business.

    Keywords: Agricultural Business Management, Knowledge, Attitude, Behavior, Truck Farmer
  • Mohammadamin Khorasani *, Mehdi Ghorbani, Zahra Tavakoli Zanyani, Majid Akbari Pages 761-772

    The relationship between rural livability and the sustainability of basic production resources is an issue that has not been seriously considered so far. Of course, due to the crisis of natural resources and the environment and the unsustainability of rural settlements, it is becoming increasingly important. The aim of this study was to assess the impact of soil protection and watershed management activities on rural livability in Chaharmahal va Bakhtiari province. The statistical population included the residents of the studied villages and the sample size was 143 people. This research is applied in terms of purpose and based on the research strategy, it is a survey type and a questionnaire tool has been used to collect data. The validity of the questionnaire obtained using content validity and its reliability obtained through Cronbach's alpha. SPSS18 software used for data analysis. Findings showed that the livability level of villages with watershed management and soil protection was significantly different from the viability level of villages without these plans. In other words, it can be concluded that watershed management projects can improve living conditions in rural areas and, of course, in the long run, increase the level of satisfaction with life and activity in rural areas. It is suggested that in order to improve the livability of mountain villages, special attention should be paid to watershed management measures so that the sustainable use of natural resources and mountain products is considered as the main livelihood strategy by rural households.

    Keywords: Mountain villages, Watershed management, sustainability of water, soil resources, Human Needs, sustainability of livelihood
  • Mahsa Rzaei, Rahim Dabbagh *, Reza Baba Zade Pages 773-785

    Today, the rapid distribution of perishable goods is of particular importance and the loss of quality of these products creates many costs. In this research, an integrated model of supply chain network using mathematical planning method to optimize the production, storage and distribution plan of fruit with the aim of reducing costs for several periods is presented. The echelons in this chain include suppliers, sorting centers, cold stores, customers and waste customers. The goal is to determine the amount of fruit purchased from suppliers, the amount stored in cold storage, and the optimal distribution, which ultimately minimizes the cost of the entire chain. To validate the model, a case study of apple product in cities of West and East Azerbaijan provinces in 2019 was used. According to the proposed optimal model, optimal decisions are made about the optimal amount of purchases and shipments from the supplier to the place of sorting and transportation to waste customers, the optimal amount of cold storage inventory and the optimal place of construction of sorting centers. Numerical results show that the optimal locations for the construction of fruit sorting centers are in the city of Urmia. According to the results of sensitivity analysis, with a 10 to 80 percent increase in fruit demand, total costs increase from 8 to 18 percent. Also, with a 2 to 15 percent increase in transportation costs, total costs show a small change from 0.04 to 0.11 percent.

    Keywords: Fruit supply chain network design, Mathematical Programming, Production-distribution planning, Optimization
  • Hosain Shababali Fami *, Mahsa Motaghed Pages 787-802

    Agricultural cooperatives, and especially poultry cooperatives, have suffered serious damage in recent years, despite their important role in production and employment. The present study seeks to accurately identify the problems of these cooperatives and prioritize their most important harms in various fields. Therefore, the aim of this study is to analyze the vulnerability of poultry cooperatives in Hamadan province. This research was conducted adopting survey research method with an applied approach. The statistical population of the study consisted of members of the board of directors of poultry cooperatives who were studied by census. The most important data collection tool in the present study was a researcher-made questionnaire whose face- validity was confirmed by experts. To evaluate the reliability of the main scale of the questionnaire, Cronbach's alpha coefficient was calculated that the figure was 0.85 indicating reliability of the tool of study. The research findings were analyzed using SPSS25 statistical software. Using factor analysis technique, vulnerability were classified into five groups. "Infrastructure damage-innovation" was explained as the most important factor by explaining 26.08% of the variance. This factor together with other injuries "economic-market injuries", "socio-cultural environmental injuries", "internal organizational injuries" and "managerial injuries" in total 63.96% of the variance explained the total vulnerability of cooperatives.

    Keywords: Challenges, Poultry Cooperatives, Agricultural sector, Hamedan
  • Mohammad Javad Mehdizadeh Rayeni, Saman Ziaee *, Omid Sharifi, Hamid Mohammadi Pages 803-817

    Today, with the advances in science and technology and the increasing need for societies to exchange information, people are turning to new ways of communicating and interacting.  Virtual networks also allow for the formation of new communities because of the interactive space. In the meantime, with the transition from traditional to modern, the communication and interaction of farmers and activists in this sector to be acquainted with new methods is needed. The aim of this study was to investigate the mediating role of knowledge and information sharing in relation to the effect of using social networks on the empowerment of agricultural jihad employees in southern Kerman using a survey method. The statistical population of this study was the employees of Jihad Keshavarzi in southern Kerman. The sample size was determined by simple random sampling using Krejcie and Morgan table of 206 people. Data collection tools were employee empowerment questionnaires, knowledge and information sharing, social networks. To test the research hypotheses, the data were processed using SPSS23 and LISREL8.80 software. The results showed that the use of social networks was directly related to the sharing of knowledge and information of Jihad Keshavarzi employees in the southern city of Kerman. The use of social networks has a direct relationship with empowerment of agricultural jihad employees in Kerman. Sharing knowledge and information with empowerment of staff in southern Kerman agriculture has a direct relationship. Finally, the results showed that knowledge and information sharing in relation to the impact of the use of social network and empowerment in the staff of the southern agricultural jihad of Kerman has a mediator role.

    Keywords: Knowledge, information, Empowerment, Internet, Agricultural Jihad, Structural equations
  • Hosein Mohammadi *, Ali Reza Sani Heidary, Milad Aminizadeh, Hanane Aghasafari, Elnaz Khanzadeh Shadloosofla Pages 819-835

    Carbon dioxide emission is one of important challenges facing humanity, which has attracted the attention of many researchers and policymakers in recent years. The purpose of this study is investigating the factors influencing carbon dioxide emission. For achieving the purpose of paper spatial econometrics model and panel data of MENA countries are used over the period of 2000-2015. The results indicate that carbon dioxide emission in the MENA region countries have significant effect on surrounding countries. Also, the variables of energy consumption (0.01), economic globalization (0.134), industrialization (0.405) and urbanization (0.042) have positive and significant effect on carbon dioxide emission in the MENA region. The interaction among energy consumption and globalization (0.361), energy consumption and, industrialization (0.234) and urbanization (0.085) have a positive and significant effect on carbon dioxide emission. According to the results of this study, it is necessary that policymakers should not only focus on the national economic benefits but also consider the national and regional environmental benefits in policy making.

    Keywords: CO2 emissions, Energy consumption, MENA Region, Spatial econometrics, Panel data
  • MOHSEN SEDIGHI MOGHADAM, Seyed Mahmood Hosseini *, Seyed Jamal Farajallah Hosseini Pages 837-849

    Sustainable management of water resources in Iran, which has historically suffered from water scarcity, is of great importance. Sustainable management of historical structures for the exploitation of water resources, the most prominent of which is the Qanats, seems to be very important, especially in the central plateau of Iran. So, the present study was conducted with the aim of identifying sustainable management strategies for water resources of Qanats in Yazd province, Iran. The present study was applied and was conducted by survey method. The statistical population included farmers directly exploiting the Qanats of Yazd province (N = 30662) of which 280 people were randomly selected as a sample with proportional assignment sampling method. The validity of the research instrument confirmed, using a panel of experts and its reliability confirmed, using Cronbach's alpha coefficient. Data analysis was performed using two methods of descriptive statistics and analytical statistics (factor analysis and nonparametric comparative analysis) using SPSS21 software. The results of exploratory factor analysis of sustainable water use management strategies showed that six categories of legal strategies - protection, technical-production, research-educational and extension, participatory and preservation of indigenous knowledge, income diversity and environmental strategies could explain 70.645% of the total variance. Non-parametric U-Mann-Whitney comparative test showed that from the farmers' point of view, in almost all sustainable management strategies, the rate of implementation was significantly less than their importance. The findings provided suggestions to improve the situation of sustainable management of Qanats in the country.

    Keywords: water resources, Qanats, Drought, Yazd province
  • Seyed Abolghasem Miremadi, Amirhossein Chizari *, Saeid Yazdani, Hamed Rafiee, Toktam Mohtashami Pages 851-862

    Over the past few decades, economic policymakers and planners have sought to find new ways of trading agricultural products that maximize efficiency for market participants. To this end, a variety of trading contracts, including futures were developed. A futures contract is a contract under which the seller undertakes to sell a certain quantity of a certain good at a certain price at the present time, and on the other hand, the buyer of the contract undertakes to sell that good with Purchase the specified specifications. The purpose of this study is to investigate the efficiency of Negin saffron futures contracts in Iran Mercantile Exchange by examining the relationship between cash and future prices of this product. To achieve this goal, the Engle and Granger vector error correction model approach and the daily settlement prices of Negin saffron futures and cash contracts have been used. The results of this study indicate a short-term and long-term relationship between future prices and cash prices. Therefore, the efficiency of Negin saffron futures trading tools has been confirmed as a guide to cash prices of Negin saffron and also as an influential factor in discovering cash prices, which is consistent with the results of previous studies.

    Keywords: Efficiency, Futures Contract, vector error correction model, negin saffron, Mercantile exchange
  • Ali Eskandaripour *, Omid Sattari, Parisa Pas Pages 863-878

    The agricultural sector is one of the most important sectors of the economy in terms of food supply for the growing population and the production of materials and inputs needed by industries. Therefore, price fluctuation in agricultural commodities prices is a significant issue to be studied.  This study examines the effect of monetary policy shocks on the price of different agricultural commodities (food-industrial) using the Generalized Method of Moments (GMM) approach for the period 2001-2019. The volume of money as a proxy for monetary policy at the national level has been used. The Hodrick–Prescott (HP) filter is used to identify monetary policy shocks. The findings of this study suggest that although anticipated shocks and unanticipated shocks of money supply affect the price of agricultural commodities, the intensity of these impacts are different. So that the anticipated shocks in both commodities groups (food-industrial) play a significant positive role in agricultural commodity prices. While unanticipated monetary shock have a positive and significant effect on prices for the group of agricultural industrial commodities, it appears to have had virtually no effect on prices for the agricultural food commodities group. Besides, the results show that the effect of monetary policy shocks on prices of agricultural commodities is asymmetric in two groups. This means that the effects of the anticipated and unanticipated monetary shocks on agricultural prices are not the same.

    Keywords: : monetary policy, Monetary Policy Shocks, agricultural commodity price, Generalized Method of Moments-GMM
  • Seyednematollah MOOSAVI *, Arjmand Soltani, Bahadin Najafi Pages 879-893

    The application of trade change tariff policies has attracted particular attention in recent decades, especially in developing countries. Due to the increasing demand for wood products in the country and the limited domestic resources, timber and wood products import is very important. Among the domestic policies that are evident in the timber market, there are tariff and non-tariff barriers. In this study, the effects of reducing timber and wood tariffs on GDP and imports of economic sectors have been evaluated based on a computable general equilibrium model. This model is based on the microeconomic Data Matrix of 2016. The results indicated that import tariffs for timber and timber imports increased imports of wood, wood products, GDP and welfare. Therefore, timber import tariffs are recommended based on a time schedule. In this program, it is necessary to consider some issues such as relationships between wood types and the possibility of adaptation of affiliated industries.

    Keywords: Import tariff, Wood, Wood Products, Gross Domestic Product, CGE
  • Mohammad Kohansal *, Bahareh Zandi Dareh Gharibi, Meisam Haddad Pages 895-908
    Given the ever-increasing demand for wheat as an Input production in developing countries and the necessity of this product in the household basket, the accurate modeling of the Wheat demand function and determining effective factors for planning, as well as predictions for timely provision with low economic and social costs is important. In this study using underlying trend concept and creating a state - space model and kalman filter algorithms the wheat demand was estimated with emphasis on consumer preferences as a production input (derived demand) during 1982-2017. The results are non-smooth and Nonlinear trend (consumer preferences). Income and pricing elasticity of wheat derived demand less than one were estimated to be -0.0270 and 0.2148, respectively. So from one side Wheat was identified as An essential product with a high degree of urgent need and on the other hand price and income policies are not efficient enough to reduce consumption; So according to consumer preferences and the necessity of this product in the household basket, saving policy and consume right along with reducing waste it is suggested. Increasing efficiency in the conversion industry is one of the other ways to properly consume and reduce the ever-increasing demand for this product. The results of the prediction (in 2023, the projected amount is 24.48 million tons) with respect to consumer preferences in the model showed an increasing trend in wheat demand. Therefore, policymakers on the one hand can reduce demand by making decisions and the other hand provide the wheat needed for the conversion industry.
    Keywords: Derived Demand, Wheat demand forecast, Consumer preferences, Kalman Filter algorithm, State-Space
  • Sedigheh Babazadeh khameneh, Afshin Danehkar *, Amir Alam Baigi Pages 909-922

    Today, tourism development in many developing countries is one of the effective ways for economic and social development of rural areas, but due to the important role of this industry in the development of urban and rural areas, there are always obstacles and problems that hinder sustainable development. It becomes. Fereydunkenar International Wetland, which has a high tourism potential due to the return of thousands of migratory birds from northern orbits to the region, is managed by the local community in terms of ecosystem services. Unbalanced utilization of ecosystem services of Fereydunkenar International Wetland, without awareness of renewable potential and thresholds, changes the state of the ecosystem. To achieve sustainable and resilient tourism in the study area, descriptive-analytical, documentary and questionnaire studies were used in the scenario planning framework. In this study, first the variables and factors affecting tourism resilience were identified using Litrature review as well as the views of experts, which is in the form of environmental analysis. After identifying the variables, the Impact Analysis Matrix Questionnaire was distributed among academic elites who had sufficient expertise and experience in wetland tourism issues, and it was asked to determine the variables based on the degree of impact and effectiveness in the framework of the matrix of cross-effects. The scores were then entered into a crossover effect matrix to measure the impact and effectiveness (direct and indirect) of each of the factors and their sub-variables with other factors, and to obtain the necessary graphs by identifying the key driving forces; Also, after identifying the key driving forces, by entering them in the MicMac software, scenarios compatible with sustainable and resilient tourism of the wetland in the framework of 11 factors and 4 possible states imagined in a range from the most desirable to the most undesirable situation. In the framework of risk scenarios, purpose and system were presented. The extraction of relevant patterns indicates the instability of the system under study, the main factor of which is beyond the institutionalized notion of the three basic pillars of sustainable development rooted in institutional development. In other words, the lack of a specific framework to reach an institutional setting is the most important factor stabilizing tourism activities in the study area.

    Keywords: Scenario Planning, Tourism, Foresight, Resilience, MICMAC
  • EHSAN ASADABADI, ALI ASADI*, KHALIL KALANTARI Pages 925-944

    The growing number of areas facing water scarcity necessitates adaptive water management strategies beyond traditional water supply and demand management methods, which are becoming increasingly difficult in many regions. Water reallocation offers a flexible water management approach to mitigate water scarcity under changing socioeconomic, climatic, and environmental conditions. Water allocation can take many forms that vary in duration, spatial scale, complexity, and institutional structure required, which are important for understanding the water allocation functions. In this regards, the main purpose of this study was to explain the water allocation functions from the perspective of four mechanism including administrative allocation, collective negotiations, market driven allocation and robust allocation. For this purpose, 45 reviewed and empirical papers based on these mechanism, were selected by snowball sampling technique and analyzed by qualitative method. A qualitative content analysis based on inductive approach was conducted as the analytical process. In this approach, after selecting the analysis unit and meaning units, explanatory themes including “developing the pricing system and sharing the benefits of allocation”, “developing the governance of institutional actors” and “utilization of dynamic planning and efforts to maintain environmental resources” in the water allocation were identified. The results showed that most of these mechanisms have a one-dimensional perspective and only one mechanism has a comprehensive perspective, and also focused on some categories such as Legal pluralism and diversity of mechanisms. Ultimately, Robust Allocation is the only mechanism in allocation that considers the issues of efficiency and justice in a mixed and balanced way.

    Keywords: Water Allocation, Allocation Mechanisms, Efficiency, Fairness, Content Analysis