فهرست مطالب

علوم و تکنولوژی محیط زیست - سال بیست و سوم شماره 6 (پیاپی 109، شهریور 1400)

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال بیست و سوم شماره 6 (پیاپی 109، شهریور 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • صمد ظاهرمند، محمود وفاییان، محمدحسین بازیار صفحات 1-14
    زمینه و هدف

    در دهه اخیر مسئله آلودگی خاک به فلزات سنگین ازجمله نیکل و سرب، یکی از مهم ترین مشکلات زیست محیطی به شمار می رود. بر اساس داده های آژانس حفاظت محیط زیست، نیکل در مقدار زیاد مضر و آلاینده ای خطرناک و سرب مهم ترین فلز آلاینده محیط می باشد. این مطالعه به منظور بررسی وضعیت آلودگی خاک پالایشگاه گچساران با استفاده از شاخص های زیست محیطی ضریب آلودگی، شاخص درجه آلودگی و شاخص اصلاح شده درجه آلودگی و بررسی پتانسیل گیاه پالایی یونجه که بومی منطقه گچساران است.

    روش بررسی

     از خاک پالایشگاه گچساران در سال 1396 بعنوان مرکز آلودگی، چهار محدوده 500-0 متر، 1000-500 متر، 1500-1000 متر و 2000-1500 متر انتخاب گردید. در هر محدوده 5 نمونه خاک از عمق 0 تا 30 سانتیمتر سطح خاک برداشت گردید. برای اندازه گیری فلزات سنگین از دستگاه ICP-OES استفاده شد. از نرم افزار SPSS برای تجزیه آماری استفاده شد.

    یافته ها

     آنالیز شاخص های زیست محیطی منطقه موردمطالعه را نسبت به عنصر نیکل با درجه آلودگی قابل توجه و نسبت به عنصر سرب با آلودگی بسیار بالا نشان می دهد. مقایسه میانگین غلظت نیکل و سرب در نمونه های خاک کشت شده با گیاه یونجه اختلاف معنی داری با میانگین غلظت نیکل و سرب در محدوده موردبررسی دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    به طورکلی گیاه یونجه به عنوان گیاه بومی منطقه می تواند در شرایط نامناسب آلودگی باعث جذب و استخراج نیکل و سرب از خاک شود. نتایج نهایی این پژوهش نشان می دهد که توانایی گیاه یونجه در گیاه پالایی عنصر نیکل در خاک آلوده به مواد نفتی بیشتر از عنصر سرب در محدوده پالایشگاه گچساران می باشد.

    کلیدواژگان: آلودگی خاک، فلزات سنگین، شاخص های زیست محیطی، گیاه پالایی
  • سمیره صی محمدی، محسن توکلی*، کیومرث زرافشانی، حسین مهدی زاده، فرزاد امیری صفحات 15-31
    زمینه و هدف

    نگرانی در مورد تغییرات آب و هوا و اثرات آن بر جنبه های مختلف زندگی انسان در تولید به طور کلی و کشاورزی به طورخاص در حال رشد است، لذا هدف اصلی این مطالعه بررسی و پیش بینی اثرات تغییرات اقلیمی بر دما و بارش در شهرستان کرمانشاه است.

    روش بررسی

    واسنجی و اعتبارسنجی داده ها با استفاده از مدل HadCM3 برای داده های روزانه دما و بارش از سال 1961 تا 2001     انجام شد، بدین صورت که از داده های  سال 1961 تا 1990 برای دوره واسنجی و از سال 1991 تا 2001 برای اعتبارسنجی استفاده شد. به منظور ریزمقیاس نمایی آماری داده های بزرگ مقیاس مدل گردش عمومی هوا از نرم افزار SDSM4.2 استفاده شد.

    یافته ها

    اختلاف کم بین داده های مشاهداتی و شبیه سازی شده در دوره واسنجی و اعتبارسنجی نشان داد که انطباق قابل قبولی بین داده های مشاهداتی و شبیه سازی شده توسط مدل وجود دارد. لذا با توجه به این مورد، قابلیت و توانایی مدل در داده سازی مورد تایید قرار گرفت. در این مطالعه از سناریوی انتشار A2 برای مدل سازی تغییرات اقلیمی در سه دوره سی ساله (2020، 2050 و 2070) استفاده شد.

    بحث و نتیجه گیری

    طبق مدل شبیه سازی شده، بارش روند کاهشی و دما روند افزایشی خواهد داشت، لذا نتایج این مطالعه می تواند برای مدل های بهینه تخصیص کاربری اراضی کشاورزی به کار رود.

    کلیدواژگان: تغییرات اقلیمی، پیش بینی، مدل های گردش عمومی هوا(GCM)، HadCM3، .SDSM
  • اصلان اگدرنژاد*، نیاز علی ابراهیمی پاک، هادی محمدی والا، زهرا قربانی، محسن احمدی صفحات 33-46
    زمینه و هدف

    در حال حاضر منابع آب زیرزمینی از جمله مهم ترین منابع برای مصارف آبیاری است. لذا تعیین تغییرات کیفیتی آن ها در سطح یک دشت یا منطقه به منظور استفاده بهینه، ضروری است. این مطالعه با هدف پهنه بندی کیفیت آب زیرزمینی دشت مختاران به منظور آبیاری با استفاده از روش تحلیل شبکه ای (ANP) انجام یافته است.

    روش بررسی

    این تحقیق در دشت مختاران واقع در عرض جغرافیایی ‘13 32 تا ‘46 32 شمالی و طول جغرافیایی ‘40 58 تا ‘45 59 شرقی در استان خراسان جنوبی در سال 1393 انجام یافت. در این آزمایش، لایه های مختلف کیفیت آب زیرزمینی بر اساس عوامل نسبت جذبی سدیم، سختی کل، درصد سدیم محلول، بی کربنات سدیم، شاخص نفوذپذیری، نسبت جذبی منیزیم و نسبت کلایز در محیط GIS ایجاد و توسط روش تحلیل شبکه ای وزن دهی شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مناطق شرقی دارای کیفیت بهتری از لحاظ آب زیرزمینی نسبت به مناطق غربی است. هم چنین، 72/40٪ سطح دشت دارای کیفیت مطلوب (28/3، 09/17 و 35/20٪ به ترتیب در بازه های خیلی خوب، خوب و نسبتا خوب) و 28/50 درصد سطح دشت دارای کیفیت نامطلوب (11/49، 35/7 و 82/2٪ به ترتیب در بازه های نسبتا بد، بد و خیلی بد) بوده است.

    بحث و نتیجه گیری

    براساس نتایج به دست آمده، استحصال آب آبیاری از نقاط شرقی و شمالی دشت می بایست افزایش یافته و کشاورزی دیم در سایر نقاط مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پهنه بندی، دشت مختاران، روش ANP، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • رضا پورایمانی*، رامین فرداد، محمود میرزایی صفحات 47-56
    زمینه و هدف

     هسته های پرتوزا به صورت طبیعی و مصنوعی در آب، خاک، گیاهان و هوا وجود دارند. امروزه آلاینده های صنعتی و شهری نیز در بالا بردن سطح آن موثر هستند. در این پژوهش تاثیر آب خروجی تصفیه خانه فاضلاب اراک در ناحیه ورودی به تالاب میقان بر پرتوزایی محیطی این ناحیه مورد بررسی قرارگرفته است.

    روش بررسی

    در این پژوهش 10 نمونه رسوب، 10 نمونه آب و 10 نمونه گیاه نی از محل ورودی آب خروجی تصفیه خانه فاضلاب اراک به تالاب میقان، تهیه گردید. فعالیت ویژه هسته های پرتوزا با استفاده از روش بیناب نگاری گاما و با استفاده از آشکارساز فوق خالص ژرمانیومی (HPGe) تعیین شد و نقشه توزیع هسته های پرتوزا در این ناحیه برای نمونه های رسوب و آب رسم گردید.

    یافته ها

    مقادیر میانگین فعالیت ‍ ویژه هسته های 226Ra، 232Th،40K و 137Cs در نمونه های رسوب به ترتیب 86/22، 26/27، 04/409و 34/6، در نمونه آب به ترتیب 57/2، 04/3، 7/23و 37/0 و در نمونه های نی نیز به ترتیب 8/8، 59/9، 66/45و 26/2 برحسب Bqkg-1  به-دست آمد. مقدار فعالیت رادیوم معادل در نمونه رسوب در محدوده  14/84  تا 55/104 تغییر می کند.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج  این پژوهش نشان می دهد رسوبات این ناحیه آلوده به  137Cs است که نمایانگر انتقال غبار ناشی از سوانح هسته ای از خارج از مرزهای کشور می باشد.  مقدار میانگین Raeq درنمونه ی رسوب مورد مطالعه Bqkg-1 34/93 به دست آمده است که از مقدار میانگین جهانی (Bqkg-17/139) کم تر است. به نظر می رسد که آلاینده ها  در حوضچه های آرامش حذف می گردند و مواد پرتوزای کمی وارد تالاب می شود.

    کلیدواژگان: پرتوزایی محیطی، آشکارساز HPGe، رادیوم معادل، تالاب میقان
  • رضا چمن پیرا، ابراهیم کریمی سنگچینی*، علی اکبر نوروزی صفحات 57-70
    زمینه و هدف

    در حال حاضر مدیریت خطر گرد و غبار در مقیاس جهانی و به ویژه در منطقه خاورمیانه به یک چالش جدی تبدیل شده است. این تحقیق در استان لرستان با هدف تحلیل زمانی و مکانی وقوع گرد و غبار جهت تسکین و کنترل ریسک در راستای آمایش و توسعه پایدار انجام شده است.

    روش بررسی

    تغییرات طوفان گرد و غبار برای 8 ایستگاه سینوپتیک استان در یک دوره زمانی 17 ساله (2016-2000) مورد آنالیز قرار گرفت. برای تغیرات مکانی مدل های مختلف درون یابی برازش داده شد و مدل با کمترین MAE و RMSE ان‍ت‍خاب شده است. س‍پ‍س ب‍ه ک‍م‍ک م‍دل درون یابی کوکریجینگ درون‍ ی‍اب‍ی ب‍ا ه‍م‍س‍ای‍گ‍ی ه‍ای م‍خ‍ت‍ل‍ف ان‍ج‍ام شده است که ح‍اص‍ل آن ت‍عداد زیادی ن‍ق‍ش‍ه اس‍ت . این نقشه ها به شبکه سلولی در محیط GIS تبدیل گردید.

    یافته ها

    نتایج حاصل از بررسی سالیانه پدیده طوفان گرد و غبار نشان داد که ایستگاه خرم آباد با میانگین فراوانی 45روز سال، بیش ترین تعداد روزها را در کل استان مورد مطالعه دارد. بیش ترین فراوانی طوفان گرد و غبار در ماه های ژوین و ژوییه و کم ترین فراوانی در ماه نوامبر و دسامبر می باشد. استان لرستان از نظر تعداد روزهای زیر 10 و یک کیلومتر، به ترتیب بیش از 23 و 71 درصد احتمال خطر بالای طوفان گرد و غبار را دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به خطر بالای گرد وغبار، برنامه های پیش گیری و کنترل و نیز برنامه های سازگاری توسعه ای استان پیشنهاد می شود که بتوان به اهداف آمایش و حفاظت جهت جلوگیری از توسعه بیابان زایی دست یافت. این مطالعه به عنوان یک پژوهش کاربردی می تواند نسخه خوبی برای مسیولان، مدیران و دست اندرکاران بلایای طبیعی و توسعه استان لرستان محسوب شود.

    کلیدواژگان: گردو غبار، تحلیل آماری، تغییرات زمانی و مکانی، استان لرستان
  • سحر اخوان، سهیلا ابراهیمی*، مریم نوابیان، محمود شعبانپور، علی مجتهدی، علیرضا موحدی نایینی صفحات 71-83
    زمینه و هدف

    اشرشیاکولی معمول ترین کلیفرم روده ای کود گاوی است که به عنوان شاخص آلودگی آب های زیرزمینی مورد بررسی قرار می گیرد. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف مطالعه ترابری ترجیحی و نگه داشت باکتری اشرشیاکولی به عنوان یک باکتری شاخص آلودگی در شرایط استفاده از آب شور انجام گرفته است.

    روش بررسی

    مطالعات آزمایشگاهی در سیستم جریان ترجیحی با ماکروپورهای مصنوعی با قطر و تیمار شوری مختلف تحت جریان اشباع در سال 1395 انجام یافت. در بررسی اثر سطوح مختلف شوری آب از بیو ردیاب اشرشیاکولی و کلراید استفاده شد. نمونه های پساب به طور مداوم در طول آزمایش انتقال در فواصل زمانی مشخص جمع آوری شدند. در پایان آزمایش از سه عمق نمونه خاک از هر ستون در دو منطقه ماکروپور و ماتریکس برداشت شد. سپس غلظت های باکتری و کلراید آنالیز شدند.

    یافته ها

    بیشترین غلظت اشرشیاکولی در زهاب جمع آوری شده مربوط به کمترین شوری 1 دسی زیمنس بر متر و حداقل مقدار آن در شوری 4 دسی زیمنس بر متر مشاهده گردید. در عمق 5 سانتی متر میزان نگه داشت باکتری حداکثر و برابر باCFUL-1  105× 3/1 بود.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که بیشتر باکتری های پالایش شده در لایه های سطحی خاک نگه داشته شدند و با افزایش عمق خاک میزان آلاینده عبوری از خاک کمتر شد، به طوری که به ازای هر 5 سانتی متر افزایش عمق، 10% میزان نگه داشت آن کاهش پیدا کرد. هم چنین بالا بودن غلظت باکتری خروجی از ستون های خاک تیمار شده با شوری زیاد به علت نقش املاحی مانند نمک در انتقال باکتری است. بنابراین، شوری آب می تواند نقش مهمی در کاهش آلودگی منابع آب زیرزمینی داشته باشد.

    کلیدواژگان: باکتری، جریان ترجیحی، شوری، کلراید، ماکروپور
  • سعید خدادوست*، محمد شریف طالبیان پور صفحات 85-98
    زمینه و هدف

    ترکیبات اورگانوفسفره اساس بسیاری از سموم و گازهای شیمیایی جنگی می باشند. سموم فسفره آلی دسته ای از مواد شیمیایی هستند که عموما بعنوان بازدارنده های کولین استراز عمل می کنند و بواسطه عملکرد بسیار موثرشان در مقابل حشرات کاربرد گسترده ای در کشاورزی دارند. هدف اصلی این تحقیق ارایه یک روش استخراج جدید سم دیازینون از آب های محیطی است.

    روش بررسی

    در این تحقیق نانو ذرات NiZnS نشانده شده بر روی کربن فعال سنتز شدند و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آن با تکنیک های XRD، FT-IR و TEM  تعیین شدند. نانو مواد با میانگین اندازه 45 نانومتر توسط روش ریزاستخراج براساس پخش نانو مواد نانو-کمک شده با امواج فراصوت برای استخراج سم دیازینون در نمونه های آب های محیطی (بهار سال 1399) قبل از اندازه گیری با دستگاه HPLC-UV به کار گرفته شد. مقادیر بهینه متغیرهای اثر گذار بر روش استخراج توسط روش طرح مرکب مرکزی مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    روش بهینه سازی شده ریزاستخراج براساس پخش نانو مواد نانو- کمک شده با امواج فراصوت جفت شده با HPLC-UV برای اندازه گیری مقادیر ناچیز دیازینون در نمونه های آبی به کار گرفته شده است. مزایای روش پیشنهادی بر اساس نانو مواد جدید شامل آسانی نسبی، ساده  بودن و ارزان بودن روش سنتز، سریع و راحت بودن عمل استخراج، امکان پذیری برای نمونه های با حجم بالا، حساسیت، دقت و صحت بالا در پیش تغلیظ و اندازه گیری دیازینون است.

    بحث و نتیجه گیری

    در شرایط بهینه مقدار 5/15 میلی گرم از نانو ذرات NiZnS-C، 5/5 دقیقه زمان اختلاط و 5/5 دقیقه زمان اعمال فراصوت حاصل شد. ارقام شایستگی روش شامل دامنه خطی در محدوده   µgmL-110 - 001/0 با حد تشخیص µgmL-1 0005/0 و انحراف استاندارد کمتر از 6 درصد بوده است.

    کلیدواژگان: طرح مرکب مرکزی، دیازینون، روش ریزاستخراج براساس پخش نانو مواد نانو- کمک شده با امواج فراصوت، HPLC-UV
  • آتوسا شفارودی*، عبدالقیوم قلی پوری، برومند صلاحی صفحات 99-112
    زمینه و هدف

    تغییر اقلیم باعث تغییراتی در الگوهای بارش، دما و مقدار آن ها می شود و این تغییرات می تواند عملکرد گیاهان را تحت تاثیر قرار دهد. در این مطالعه، به بررسی کارایی مدل DSSAT در شبیه سازی عملکرد غده و کارایی مصرف آب گیاه سیب زمینی تحت تغییر اقلیم آینده، در تیمارهای مختلف کم آبیاری و رقم به عنوان یک راهکار سازگاری، پرداخته شد.

    روش بررسی

    به این منظور از داده های تولیدی بارش، دمای حداقل و حداکثر مدل ریزمقیاس نمایی آماری LARS-WG5 با استفاده از مدل گردش عمومی HadCM3 و تحت سناریوی A1B در دوره های آتی 2040-2011، 2070-2041 ،2100-2071 و دوره پایه 2016-1988 استفاده شد. برای شبیه سازی رشد و عملکرد سیب زمینی نیز از مدل DSSAT و زیر مدل SUBSTOR-Potato استفاده شد. قبل از استفاده، توسط داده های مزرعه ای جمع آوری شده از مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل، واسنجی و صحت سنجی انجام شد. سپس مقادیر عملکرد غده و کارایی مصرف آب در دوره های آتی، برای این مطالعه تحت سه تیمار آبیاری کامل به عنوان تیمار شاهد (FI)، آبیاری گیاه به میزان 15 درصد کمتر از تیمار شاهد (LI1) و آبیاری گیاه به میزان 30 درصد کمتر از تیمار شاهد (LI2) با پنج رقم سیب زمینی (آگریا (عرف منطقه)، کایزر، ساوالان و کلون های 1-397081 و 10-397082 با 3 تکرار و در دو سال زراعی 95 و  1394 شبیه سازی شد.

    یافته ها

      با توجه به نتایج، تحت سناریوی A1B در سطوح آبیاری  FI و LI1، برای دوره 2040 و 2070 نسبت به دوره پایه، مقادیر عملکرد غده و کارایی مصرف آب شبیه سازی شده بیشترین درصد افزایش را نشان دادند. همچنین با انتخاب ارقام ساوالان، 1-397081 و 10-397082 بیشترین افزایش برای مقادیر عملکرد غده و کارایی مصرف آب برای دوره های 2040 و 2070 شبیه سازی شد.

    بحث و نتیجه گیری

    همانطور که نتایج نشان می دهد، کاهش درصد کمتر عملکرد در تیمارهای کم آبیاری نسبت به آبیاری کامل، در دوره های آتی نسبت به دوره پایه موید امکان جایگزینی تیمار کم آبیاری (LI1) به جای تیمار آبیاری کامل (FI) می باشد. در نتیجه تیمار آبیاری به میزان 15 درصد کمتر از آبیاری کامل، جهت آبیاری مزارع سیب زمینی با توجه به اهمیت حفظ و صرفه جویی منابع آب در دوره های آتی با تغییر اقلیم توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: سناریوهای انتشار، LARS-WG، SUBSTOR-Potato، HadCM3
  • زیبا بهشتی، علیرضا قراگوزلو*، سید مسعود منوری، میرمسعود خیرخواه زرکش صفحات 113-129
    زمینه و هدف

    توسعه و گسترش ساخت و ساز غیراصولی بر روی تپه های رسی و مارنی در بخشی از شهر تبریز به دلیل کیفیت و ویژگی های نامطلوب خاک و خاصیت روانگرایی آن در هنگام زمین لرزه، باعث گردیده که این منطقه در معرض خطر زمین لغزش هم قرار گیرد. هدف اصلی این تحقیق، مدل سازی حریم زمین لغزش با مدیریت استراتژی در برنامه ریزی شهر تبریز می باشد.

    روش بررسی

    ارزیابی حساسیت زمین لغزش با مدل عملکرد باور شهودی  Evidential Belief  Function انجام گرفت، ارزیابی آثار زیست محیطی زمین لغزش توسط مدل پرومته 2 در سه فاز زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی مورد بررسی قرار گرفت و برنامه استراتژی زمین لغزش جهت کمک به تصمیم گیران ذیربط ارایه گردید.

    یافته ها

    نتایج این تحقیق نشان داد 9/82% از مناطق شهر تبریز در خطر وقوع زمین لغزش است و تراکم های ساختمانی زیاد با قطعات مسکونی زیر 75 مترمربع در این مناطق شناسایی گردید. میزان دسترسی به شبکه راه های شهر کمتر از 30% است. 142هکتار کمبود در مراکز درمانی، 853 هکتار در تاسیسات و تجهیزات شهری،430 هکتار در فضای سبز شهر شناسایی گردید و بیش از 70% از مراکز مهم و حیاتی شهر نیازمند مقاوم سازی شناخته شد، آمار مورد استفاده در این تحقیق با توجه به انجام آن، مربوط به سال 1395 می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    پهنه های مورد نیاز در کاربری های درمانی، امنیتی، فضای سبز شهری،مراکزامدادرسانی، تاسیسات و تجهیزات شهر شناسایی گردید و با پایش مناطق لغزشی میانگین سرعت حرکت زمین لغزش در سال 1335 تا 1398 به میزان 65/41 متر است که شیب و اختلاف زیاد محل، جنس زمین و لایه های رسوبی غیرمتراکم آن، دامنه های شمالی برفگیر، جنس ریزدانه، فرسایش تدریجی رسوبات در ایجاد زمین لغزش ها در طول زمان موثر بوده اند.

    کلیدواژگان: ارزیابی اثرات زیست محیطی، حساسیت زمین لغزش، اقدامات اصلاحی، پایش، برنامه استراتژیک
  • صادق صالحی*، ژیلا احمدی صفحات 131-143
    زمینه و هدف

    تفکیک پسماند از مبدا، از جمله راهکارهای اساسی در مدیریت پسماندهای خانگی محسوب می شود. برای نیل به این هدف، سیاست گذاری های مختلف و متفاوتی از سوی برنامه ریزان و مدیران شهری اتخاذ می شود که میزان وصول به اهداف نیز بر اساس نوع سیاست گذاری می تواند متفاوت باشد. جهت بررسی تاثیر سیاست گذاری ها در مدیریت پسماندهای خانگی در قالب امکانات، فرصتها و ابزارهای تشویقی، پژوهش حاضر در مرداد ماه 1394 در منطقه 8 شهرداری تهران انجام یافته است.

    روش بررسی

    برای انجام این تحقیق تعداد400 نمونه از شهروندان تهرانی به شیوه نمونه گیری سهمیه ای- تصادفی انتخاب شدند. جمع آور ی اطلاعات با استفاده از ابزار پرسشنامه انجام یافت و برای سنجش اعتبار و روایی سوالات،  ازاعتبار صوری و ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است. تجزیه و تحلیل اطلاعات نیز با استفاده از نرم افزارSpss   نسخه16 و آماره های توصیفی و استنباطی صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج حاصل ازآزمون فرضیه های تحقیق نشان داد که متغیر امکانات و فرصت های تفکیک پسماند با رفتار تفکیک پسماند همبستگی دارد. اما متغیر مشوق اقتصادی با تفکیک پسماند رابطه معنی داری ندارد و این فرضیه رد شد. با بررسی بیشتر مشخص گردید که ابزارهای تشویق اقتصادی از طریق عواملی مانند ترویج مساله تفکیک پسماند با استفاده از منابعی مانند نویسندگان، اخبار صدا و سیما و...و همچنین آگاهی شهروندان از سیاست ها و برنامه های اجرایی شهرداری در حوزه مدیریت پسماند(قانون مدیریت پسماند، روش های جمع آوری پسماندهای خشک ، نحوه ارتباط با شهرداری و...) می توانند بر تفکیک پسماند موثر باشند.

    بحث و نتیجه گیری

     یافته های به دست آمده، پیچیده بودن شناسایی و تعیین عوامل تاثیرگذار بر رفتار تفکیک پسماند و به طور کلی لزوم مدنظر قراردادن مجموعه ای از عوامل  اجتماعی را  در پیش بینی رفتار زیست محیطی یادآور می شود. تاکید صرف بر ابزارها و مولفه های تشویقی به تنهایی نمی توانند بر رفتار تفکیک پسماند تاثیری داشته و یا مشارکت و همکاری شهروندان را در پی داشته باشند. عدم اطلاع رسانی مناسب به شهروندان در ارتباط با برنامه های شهرداری مانند اجرای طرح تفکیک پسماند و یا عدم آگاهی در ارتباط قانون مدیریت پسماند از عواملی هستند که اجرای موفق این طرح را با چالش مواجه ساخته است.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری محیط زیست، تفکیک پسماند از مبدا، امکانات، فرصت ها و مشوق های اقتصادی
  • الهام حیدرزاده، احمد وروایی*، منصور پورنوری، ناصر قاسمی صفحات 145-160

    در این مقاله تلاش شده است تا با استناد به عرف بین المللی در زمینه الزامات و مسیولیت های موجود در راستای مهار ریزگردها، به بررسی اقدامات مورد نظر در سطح منطقه خاورمیانه پرداخته شود. در این مقاله الزامات حقوقی و آیین نامه های موجود در زمینه مقابله با آلودگی های دوربرد و فرامرزی (همچون اصل احتیاط و اصولی مشابه)، در کنار نمونه هایی از تعهد نامه ها و تفاهم نامه های تصویب شده بین المللی مورد مطالعه قرار گرفته، و با توجه به مشکلات موجود در منطقه خاورمیانه، اصول و الزامات موجود در تعهدها و تفاهم نامه های تصویب شده در این منطقه ، به روش توصیفی-تحلیلی با رویکرد تطبیقی مورد واکاوی قرار گرفته است. در پایان نگارنده با توجه به موقعیت زیست محیطی منطقه ، پیشنهادهایی در زمینه کمی و کاستی های موجود در تعهدها و تفاهم نامه های منطقه ای، مطرح شده است. مسلما تدوین اصول یک کنوانسیون منطقه ای برای پیش گیری و مهار پدیده گرد و غبار آن هم با استفاده از تجربه موفق کشورهای آسیای جنوب شرقی، نه تنها از نظر کارکردی اهمیت دارد، بلکه از نظر حقوقی نیز راهگشا برای موقعیت های بحرانی است. بهره گیری از تعهدات قراردادی در تدوین کنوانسیون های منطقه ای برای مقابله با پدیده ریزگردها، کارایی و قوت اجرایی بیشتری نسبت به تعهدات عرفی خواهد داشت. ضرورت اتخاذ تدابیر قضایی، قانونی و اجرایی در سطح منطقه ای؛ شامل اجرای سیاست های ممنوعیت تغییر کاربری اراضی جنگلی، تالابی و رودخانه ای؛ و پیش نویس طرح اجرایی همکاری چند جانبه میان کشورهای منطقه برای مقابله با ریزگردها از اقدامات پیشنهادی می باشد. علی رغم تلاش های سازمان های بین المللی محیط زیست؛ نتایج این پژوهش نشان می دهد بدون وجود یک کنوانسیون منطقه ای در جهت مهار ریزگردها و دیگر بحران های زیست محیطی امکان حل مسئله وجود نخواهد داشت.

    کلیدواژگان: آلودگی های فرامرزی، ریزگرد، خاورمیانه، تفاهم منطقه
  • امید نادری، پرویز محمدی، نسرین چوبکار*، حسین نوروزی، سید احمد حسینی صفحات 161-173
    زمینه و هدف

    ترکیبات نفتی مضر در محیط های آبی خطرات مختلفی بر موجودات دریایی و نیز انسان دارد، حال با این تهدید آلودگی نفتی در منابع آبی کشور به ویژه دریای خزر چه نقاط قوت و ضعفی برای مقابله با این تهدید می تواند وجود داشته باشد؟ هدف از انجام این پژوهش آشنایی با آلودگی نفتی و مشتقات آن و تبیین اولویت بندی راهبرد حفاظت از محیط زیست دریای خزر در مقابله با تهدیدات ناشی از آلودگی نفتی می باشد.

    روش بررسی

    تجزیه و تحلیل قوت ضعف فرصت تهدید (SWOT) ابزاری مهم برای بررسی استراتژیک، تحلیل وضعیت و ارایه راه حل های مناسب برای دستیابی به بهترین پاسخ مدیریت زیست محیطی  است .بنابراین استراتژی اصلی این مطالعه استفاده از مدل SWOT به عنوان ابزاری برای ارزیابی آلودگی نفتی دریای خزر می باشد.

    یافته ها

    براساس نتایج، با اولویت بندی استراتژیک در کل سهم آلودگی نفتی خزر، دو تهدید (روسیه و آذربایجان) و سه فرصت (قزاقستان، ترکمنستان و ایران) وجود دارد که مهمترین ضعف و تهدید موجود، در منابع رودخانه ای و مهمترین توانمندی و فرصت در منابع شهری شناسایی شده است.

    بحث و نتیجه گیری

    آنچه که در تحقیقات یاد شده کمتر به آن پرداخت شده است بهره گیری از تحلیل های تشخیصی فرامرزی می باشد زیرا این تحلیل ها، به عنوان گزارش های رسمی مورد تایید سازمان های محیط زیستی بین المللی، می توانند مبنایی برای ارزیابی های دوره ای قرار گیرد و براساس آن ها به تعیین اولویت بندی های استراتژیک در مدیریت کنترل آلودگی های حوزه خزر مبادرت شود.

    کلیدواژگان: آلودگی نفتی، دریای خزر، مدل SWOT، بهبود مدیریت زیست محیطی
  • مهدی صادقی شاهدانی، علی اکبر محمدی سمچولی*، محمدجواد رستگاری کوپائی صفحات 175-186
    زمینه و هدف

    تغییرات اقلیمی، همچون افزایش گاز گلخانه ای خطرناک N2O، همواره با پیامدهای اقتصادی و توسعه ای مختلف همراه است. منحنی کوزنتس زیست محیطی بیان می دارد که افزایش انتشار گازهای گلخانه ای تا توسعه یافتگی یک کشور، با سطح تولید آن کشور رابطه ای مستقیم و پس از توسعه یافتگی، رابطه ای معکوس دارد. هدف از این مطالعه، بررسی منحنی کوزنتس زیست محیطی برای انتشار گاز گلخانه ای N2O در کشور ایران است.

    روش بررسی

    روش پاسخگویی به مساله مزبور، کمی و از طریق تحلیل اقتصاد سنجی داده های سری زمانی در بازه زمانی 1960 الی 2017 بوده و از مدل خود توضیح با وقفه های گسترده (ARDL) جهت بررسی و تحلیل متغیرها استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج مدل پویا به ما نشان می دهد که مساحت زمین های تحت کشت تاثیری منفی و تولید ناخلص داخلی (GDP) و صادرات، تاثیری مثبت بر انتشار N2O دارند. همچنین GDP2 علامتی مخالف جذر خودش دارد و رابطه درجه دوم معکوس برقرار است. در نتیجه فرض وجود منحنی کوزنتس در ایران رد نمی شود.

    بحث و نتیجه گیری

     نقطه حداکثری نمودار برای کشور ایران بر حسب تولید ناخالص داخلی سرانه، رقمی حدود 7500 دلار خواهد بود. بنابراین اگر از این میزان جلوتر برویم، میزان انتشار N2O کاهش پیدا خواهد کرد. در حال حاضر میزان تولید ناخالص داخلی سرانه کشور حدود 6900 دلار است و در مسیر صعودی منحنی کوزنتس قرار داریم. در نتیجه کاهش انتشار N2O بر رشد ایران تاثیری منفی خواهد داشت. بدین ترتیب، انجام برخی از سیاست ها برای کاهش میزان انتشار این گاز گلخانه ای بدون عواقب عمده در بخش های مختلف اقتصادی امکان پذیر نیست.

    کلیدواژگان: منحنی کوزنتس زیست محیطی، گاز اکسید نیتروژن، تولید ناخالص داخلی، مدل ARDL
  • سحر حیدری اصل*، حسین مرادی، محسن سلیمانی صفحات 187-200
    زمینه و هدف

    شهر اصفهان به دلیل شرایط جغرافیایی خاص ، توپوگرافی و ازدیاد مواد آلاینده از آلوده ترین شهرهای ایران محسوب می شود. صنایع، ترافیک، آلاینده های خانگی و تجاری از منابع عمده ی آلاینده ی هوای شهر اصفهان به شمار می رود. از روش های رایج برای پیش بینی و برآورد آلودگی هوا روش های درون یابی است. هدف از انجام این مطالعه، بررسی الگوهای پراکنش و مدل سازی ذرات معلق PM2.5 و  PM10 هوای شهر اصفهان با استفاده از روش های درون یابی IDW و Cokriging است.

    روش بررسی

    در راستای این پژوهش، غلظت آلاینده های PM2.5   و PM10 در فصول زمستان و تابستان سال های 1396و1397 در 137 نقطه از محدوده ی شهری به صورت مسیری خطی و به وسیله ی دستگاه پرتابل اندازه گیری ذرات معلق آلودگی هوا (مدل  CEM) اندازه گیری شد. نقشه های پهنه بندی برای هر آلاینده در دو فصل سرد و گرم در محیط Arc GIS 10.6 تهیه شد. به منظور فرآیند صحت سنجی 30% از داده ها به صورت تصادفی کنار گذاشته شد. هم چنین  مقادیر RMSE در هر دو روش درون یابی مذکور موردمقایسه قرار گرفت.

    یافته ها

     نتایج به دست آمده در مورد توزیع آلاینده ها با منابع انتشار مهم ازجمله مناطق با ترافیک بالا و بعضی از مناطق نزدیک به مسیر رودخانه ی زاینده رود  مطابقت داشت. روش Cokriging از نظر مقادیر RMSE کم تر از روش IDW عملکرد بهتری داشت اگرچه در فرآیند صحت سنجی، بین برازش روش های IDW و Cokriging اختلاف چندانی مشاهده نشد.

    بحث و نتیجه گیری

    در نقشه های پهنه بندی، نقاط داغ آلودگی (حداکثرغلظت) در مناطق مرکزی محدوده مطالعاتی مشاهده شد که سهم عمده ای از آن به تردد بسیار وسایل نقلیه در سطح شهر اختصاص دارد.

    کلیدواژگان: درون یابی، پهنه بندی، ذرات معلق، IDW، Cokriging
  • بهاره خرم، نسیم صحرائی نژاد*، محسن کافی صفحات 201-214
    زمینه و هدف

    پیشرفت و توسعه اجتماعی پایدار در هر جامعه ای قطعا در گرو داشتن شهروندانی بانشاط و شاداب است که متاسفانه امروزه، به دلیل مسایل مختلف اجتماعی، فرهنگی و سیاسی از یک سو و کاهش تعاملات اجتماعی شهروندان و فقدان زمینه های مناسب برای بروز فعالیت های همگانی در فضاهای شهری از سوی دیگر، شاهد مشکلات متعددی از جمله کاهش پدیده نشاط اجتماعی در شهرها هستیم که از دغدغه های اصلی برنامه ریزان شهری و نظام های مدیریت شهری است. شهر همدان نیز از این قاعده مستثنی نیست و اصولا به دلیل فقدان فضاهای مناسب و امکانات لازم برای بروز تعاملات اجتماعی، بیشتر در معرض آسیب های اجتماعی قرار گرفته است. هدف از این تحقیق نزدیک تر کردن انسان به طبیعت و فضاهای سبز شهری و افزایش نشاط اجتماعی از طریق طراحی پارک شهری است.

    روش بررسی

    این تحقیق ازنظر داده ها، کیفی و به لحاظ هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش تحقیق، توصیفی _ تحلیلی است و جمع آوری داده ها از طریق مطالعات کتابخانه ای و برداشت میدانی بوده است. ابزار سنجش نظرات شرکت کنندگان نیز پرسشنامه می باشد. در اردیبهشت سال 1397 داده های موردنیاز از 383 نفر از شهروندان در سطح شهر همدان به صورت تصادفی جمع آوری شد که از آن طریق نوع نگرش و میزان نیاز شهروندان به توسعه نشاط اجتماعی و ورزش همگانی از طریق طراحی پارک ورزشی مورد سنجش قرار گرفت.

    یافته ها

    از یافته های اصلی تحقیق پس از مطالعه مبانی نظری، برداشت میدانی و نتایج تحلیل پرسشنامه، در حقیقت تاکید بر وجود تاثیر مستقیم طراحی مناسب پارک ورزشی و توسعه و ترویج ورزش همگانی در شهر همدان بر افزایش نشاط اجتماعی شهری است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که با توجه به کمبود امکانات در دسترس برای شهروندان این شهر برای انجام فعالیت های ورزشی همگانی، طراحی اصولی پارک های ورزشی علاوه بر ارتقاء کیفیات بصری در شهر و افزایش بروز تعاملات اجتماعی متنوع در فضاهای شهری، به توسعه و ترویج فرهنگ ورزش همگانی، ارتقاء سلامت جسمی و روانی عمومی شهروندان و در نهایت افزایش نشاط اجتماعی شهری کمک شایانی خواهد کرد.

    بحث و نتیجه گیری

    بنابراین لازم است طراحی پارک ورزشی مورد نظر بر اساس اصول و ضوابط استاندارد و با هدف ارتقاء فرهنگ ورزش همگانی و افزایش نشاط اجتماعی در فضاهای شهری صورت گرفته و در همین راستا از همکاری رسانه های مختلف و نهاد های مربوط کمک گرفته شود و در نهایت معماران، طراحان و برنامه ریزان شهری نیز در جهت طراحی فضاهای جدید یا توسعه فضاهای شهری این ضرورت را در دستور کار خود قرار دهند.

    کلیدواژگان: ورزش همگانی، پارک ورزشی شهری، شهروندان، نشاط اجتماعی، همدان
  • آزیتا آل بویه، افشین پوراحمد*، حسن کفایتی صفحات 215-227
    زمینه و هدف

    پوسته برنج یک فراورده فرعی کشاورزی است که حدودا %22 وزن برنج را تشکیل می دهد. بنابراین، پوسته برنج به عنوان پسماند کشاورزی به وفور در کشورهای تولیدکننده برنج موجود است. بخش عمده ای از پوسته تولید شده از فرآوری برنج به صورت زباله سوزانده می شود که باعث ایجاد مشکلات زیست محیطی و بهداشتی بخصوص در کشورهای فقیر و در حال توسعه می شود. بنابراین، یافتن مسیری برای استفاده کامل از پوسته برنج بسیار مهم است.

    روش بررسی

    در این مطالعه، ساخت و شناسایی زیولیت ZSM-12 با استفاده از خاکستر پوسته برنج به عنوان یک منبع سیلیس ارزان، و سنتز، شناسایی نانوذره های منیزیم اکسید در بستر زیولیت به روش واکنش حالت جامد و تبادل یونی گزارش شده است. فعالیت ضد باکتری نانوذره ها به روش تعیین حداقل غلظت ممانعت کننده از رشد و انتشار از دیسک، در مقایسه با آنتی بیوتیک های استاندارد، علیه باکتری های گرم منفی  اشرشیاکلی و گرم مثبت  استافیلوکوکوس اوریوس مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نمونه های سنتز شده با استفاده از پراش اشعه ایکس، میکروسکوپ الکترونی روبشی، طیف سنجی پراش انرژی پرتو ایکس و میکروسکوپ الکترونی عبوری مورد ارزیابی و شناسایی قرار گرفتند. نتایج پراش پرتو ایکس، پیک های پراش هر دو ترکیب در نانوچندسازه MgO/ZSM-12 را نشان داد.

    بحث و نتیجه گیری

    تصویر میکروسکوپ الکترونی عبوری نانوچندسازه اندازه نانوذره های منیزیم اکسید را حدود 35 نانومتر نشان داد. نانوکامپوزیت فعالیت ضد باکتری با حداقل غلظت مهار کنندگی g/mLµ 96 را در مقابل باکتری های اشرشیاکلی و استافیلوکوکوس اوریوس نشان داد.

    کلیدواژگان: خاکستر پوسته برنج، زئولیت ZSM-12، نانوچندسازه، شیمی سبز، فعالیت ضدمیکروبی
  • میرمهرداد میرسنجری*، فریبا هدایت زاده، حمیدرضا پورخباز صفحات 229-244
    زمینه و هدف

    در اکوسیستم های آبی فلزات سنگین به علت سمیت و پایداری بالا و نیز آثار فیزیولوژیکی شان بر موجودات زنده، بسیار حایز اهمیت هستند. هدف از این پژوهش مطالعه و بررسی میزان غلظت فلزات سرب، روی، کروم و کادمیوم در رسوبات سطحی رودخانه کارون و الگوی توزیع مکانی آن ها است.

    روش بررسی

    برای بررسی میزان و چگونگی توزیع غلظت فلزات سنگین سرب، روی، کروم و کادمیوم در رسوبات رودخانه کارون، در تابستان و زمستان 1394، شش ایستگاه انتخاب و با استفاده از روش سیستماتیک تصادفی، از هر ایستگاه سه نمونه از رسوبات رودخانه برداشت شد. پس از انتقال نمونه ها به آزمایشگاه، خشک کردن و هضم نمونه ها، سنجش فلزات سنگین با استفاده از دستگاه جذب اتمی شعله صورت گرفت. بعد از انجام تجزیه و تحلیل های آزمایشگاهی به منظور درون یابی توزیع غلظت عناصر سنگین از روش معکوس وزنی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از اندازه گیری غلظت فلزات نشان داد که فلز روی بیش ترین تجمع و فلز کادمیوم کم ترین تجمع را در رسوبات سطحی رودخانه کارون داراست. میانگین غلظت فلزات سرب، روی، کروم و کادمیوم در فصل تابستان به ترتیب 28/26، 36/72، 48/53 و 85/3 میکروگرم برگرم وزن خشک و در زمستان به ترتیب 47/13، 54/59، 26/30 و 42/0میکروگرم بر گرم وزن خشک اندازه گیری شد.

    بحث و نتیجه گیری

    مقایسه میزان اندازه گیری شده فلزات سنگین مورد مطالعه با راهنمای کیفیت رسوب آمریکا و کانادا نشان داد که تنها غلظت فلز کروم در فصل تابستان از سطح TEL و فلز کادمیوم نیز از سطح PEL و TEL بیش تر بود. غلظت سایر فلزات بسیار کمتر از حدود راهنما به دست آمد. یافته های این تحقیق اطلاعات مناسبی را در مورد توزیع غلظت فلزات سنگین در رسوبات رودخانه کارون ارایه می کند که می تواند به فرایندهای پایش و ارزیابی رسوبات در منطقه مورد مطالعه کمک کند.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، رسوبات، رودخانه کارون، زمین آمار
  • جعفر طاوسی*، مجید ولیزاده صفحات 245-259
    زمینه و هدف

    امروزه به دلیل رشد جمعیت، نیاز روزافزون بشر و افزایش دمای سالیانه کره زمین، مصرف انرژی همواره روبه افزیش است. یکی از مصرف کنندگان عمده انرژی، ساختمان های با زیربنای بالای 2000 مترمربع هستند. بنابراین کاهش مصرف انرژی در ساختمان ها بایستی بسیار مورد توجه قرار گیرد. به عبارت دیگر، هدف از این مقاله کنترل سیستم سرمایش در تابستان و کنترل سیستم گرمایش در زمستان است به نحوی که وضعیت دما و رطوبت کنونی اتاق در نظر گرفته شود و جهت اینکار از منطق فازی استفاده می شود.

    روش بررسی

    در این تحقیق، کنترل منطق فازی برای سیستم تهویه هوای ساختمان جهت افزایش بازده انرژی و تامین محیط راحت بررسی شده است. یک مدل تیوریک از واحد فن کویل[1] و انتقال حرارت بین هوا و سیال خنک کننده استخراج می گردد. متغیرهای کنترلی، دمای اتاق و رطوبت نسبی و نتایج کنترلی، درصد نرخ جریان آب خنک و گرم شده در تابستان و درصد نرخ جریان آب داغ و بخار تزریقی در زمستان هستند.

    یافته ها

    در این پژوهش متوجه شدیم که با استفاده از کنترل کننده هوشمند و منطبق بر سیستم فازی، می توان تا بالای 90% از اتلاف انرژی جلوگیری کرد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج کنترل فازی با کنترل متداول تناسبی-انتگرال گیر-مشتق گیر [2] مقایسه می گردد. ثابت می شود که کنترل کننده ی فازی کارایی بیشتری داشته و موجب مصرف انرژی کمتری در مقایسه با کنترل PID است.

    کلیدواژگان: کاهش اتلاف انرژی، فن کویل آب-خنک، کنترل هوشمند
  • مریم داغستانی*، سارا کلهری، نینا رجایی صفحات 261-272
    زمینه و هدف

    از مولفه های مهم در رسیدن به پایداری شهری داشتن محیط زیست سالم، مطلوب و دسترسی به فضای سبز کافی است. جنگل های شهری بهترین عملکرد را میان فضاهای سبز در نقش های گوناگون ایفا می کنند، بررسی جنگل های شهری یکی از راهکارهای مهم برای حل بسیاری از معضلات زیست محیطی است. هدف اصلی تحقیق داشتن اطلاعات دقیق از ساختار فضای سبز به منظور حفاظت و توسعه فضای سبز است.

    روش بررسی

    این پژوهش به بررسی وضعیت کمی و کیفی و مقایسه دو منطقه از شهر تهران با هدف کسب اطلاعات برای حفاظت و توسعه بهینه فضای سبز می پردازد.به این منظور تعداد 83 درخت قطعه نمونه در دو منطقه به روش سیستماتیک تصادفی آماربرداری شدند. در درون کرت ها برخی مشخصه های رویش درخت  ها اندازه گیری شدند و سپس شاخص های توصیفی، جداول توافقی آزمون های آماری برای بررسی و مقایسه کمیت و کیفیت درختان مورد استفاده قرار گرفتند. داده های این تحقیق در سال 1397 جمع آوری شده اند.

    یافته ها

    نتایج بیانگر وجود تفاوت معنی دار در تاج پوشش جنگل های شهری دو منطقه است و در سایر مشخصه ها تفاوت معنی داری مشاهده نشد. نتایج نشان داد که گونه چنار (Platanus orientalis)دارای بیشترین فراوانی در دو منطقه است. بین مشخصه های اندازه گیری شده درصد تاج پوشش دو منطقه تفاوت معنی داری را نشان داد. بین مشخصه شیب قطعه نمونه ها با ارتفاع، قطربرابرسینه، قطر بن، تعداد پایه در قطعه نمونه و تعداد پاجوش درخت  ها رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد.

    بحث و نتیجه گیری

     علی رغم عدم تفاوت معنی دار در  میانگین شادابی گونه های دو منطقه، نتایج نشان داد بالاترین میزان شادابی گونه ها در منطقه یک مربوط به بلوط (Quercus macranthera)، توت سفید (Morus alba)و تبریزی (Populus nigra) و در منطقه پنج مربوط به اقاقیا (Robiniap pseudoacacia)و آیلان (Ailanthus altissima) بوده است. بنابراین گونه های ذکر شده برای توسعه جنگل های شهری در این مناطق قابل توصیه هستند.

    کلیدواژگان: پایداری، جنگل شهری، شهرسازی، فضای سبز
  • محمد زرشگی*، سید محمد هاشمی صفحات 273-287
    کلانشهر تهران به دلایل متعدد از جمله نوع مکان گزینی، توسعه فیزیکی نامناسب،عدم رعایت توسعه متوازن و آمایش سرزمین،عدم رعایت اصل احتیاط در مباحث زیست محیطی به عنوان اصلی پیشگیرانه و غیره همواره در معرض خطرات ناشی از مخاطرات طبیعی قرار داشته است.از جمله مخاطراتی که تهران را تهدید می کند،زمین لرزه قریب الوقوع و معضلات زیست محیطی مستقر است.تراکم جمعیتی اصلی ترین علت وجودی و وجوبی معضلات زیست محیطی مستقر در تهران می باشد. مسلما با وقوع زلزله احتمالی در تهران و با وجود تراکم جمعیتی موجود در پایتخت که 19 برابر میانگین کشوری است،میزان آسیب ها و تلفات ناشی از وقوع آن می تواند منجر به یک فاجعه انسانی شود.لذا می توان اعمال اصول حقوقی را راهکاری موثر برای غلبه بر معضلات بالا دانست.بااجرای قوانین موجود در زمینه تراکم زدایی از تهران از جمله:توسعه متوازن وآمایش سرزمین در چارچوب اصل تساوی، اجرای دولت الکترونیک در چارچوب اصل انطباق،کوچک سازی دولت در پرتو بند 10 اصل سوم قانون اساسی،تحقق دولت رفاه به معنای واقعی در چارچوب اصل انتظار مشروع،اهتمام جدی برای کاهش آسیب های ناشی از وقوع زلزله احتمالی و معضلات زیست محیطی مستقر در تهران در پرتو اعمال اصل احتیاط و... می توان تا حدود بسیار زیادی به عمده مشکلات این ابرشهر فایق آمد.در پژوهش حاضر قصد داریم از منظری حقوقی به ارایه راهکارهایی جهت کاهش آسیب های محتمل ناشی از خطرات طبیعی یادشده بپردازیم.روش تحقیق حاضر توصیفی-تحلیلی و کاربردی است.
    کلیدواژگان: محیط زیست، زلزله، تمرکز، اصول حقوق اداری، اصل احتیاط
|
  • Samad Zahermand, Mahmod Vafaeian, MohammedHussain Bazyar Pages 1-14
    Background and Objective

    In the recent decade, the issue of soil contamination with heavy metals such as nickel and lead is one of the most important environmental problems. According to data from the environmental protection agency, nickel is hazardous at large amounts and a dangerous pollutant and lead is the most important pollutant in the environment. This study was conducted to investigate the soil pollution status of Gachsaran refinery using environmental indicators of pollution coefficient, pollution degree index and modified pollution degree index and to investigate the potential of alfalfa refining plant which is native to Gachsaran region.

    Material and Methodology

    From the soil of Gachsaran refinery in 2017 as the center of pollution, were selected four ranges of 0-500 meters, 1000-500 meters, 1500-1000 meters and 2000-1500 meters. In each range, 5 soil samples were taken from a depth of 0 to 30 cm. The ICP-OES device was used to determine heavy metals. Statistical analysis was performed using SPSS software.

    Findings

    The analysis of the environmental indicators of the studied area showed a significant degree of contamination for nickel and a high contamination rate for lead. Comparison of mean concentrations of nickel and lead in cultivated soil samples with alfalfa cultivars showed significant difference with mean nickel and lead concentrations in the studied area.

    Discussion and Conclusions

    In general, Alfalfa as a native plant of the region in inappropriate pollution conditions can absorb and extraction nickel and lead from the soil. The final results of this study indicate that ability of alfalfa plant for phytoremediation of nickel in the soil contaminated with petroleum products is higher than that of lead in the Gachsaran refinery.

    Keywords: Soil pollution, Heavy Metals, Environmental Indicators, Phytoremediation
  • Samireh Seymohammadi, Mohsen Tavakoli *, Kiumars Zarafshani, Hossien Mahdizadeh, Farzad Amiri Pages 15-31
    Background and Objectives

    Concern about climate change and its effects on various aspects of human life in general and agricultural production in particular is growing. Therefore, the main purpose of this study is to assess and predict of climate change induced temperature and precipitation of Kermanshah township.

    Method

    The calibration and validation of the HadCM3 model was performed 1961-2001 of daily temperature and precipitation. The data on temperature and precipitation from 1961 to 1990 were used for calibration whereas data from 1991 to 2001 were used for model validation. SDSM version 4.2 as a downscaling model used to downscale general circulation models to station scales.  

    Findings

     The least difference between observed data and simulation data during calibration and validation showed that the parameter was precisely modeled for most of the year. This study under A2 scenario, three time periods (2020, 2050, 2080) were simulated.  

    Discussion and Conclusion

    According to our simulated model, precipitation showed a decreasing trend whereas temperature showed an increasing trend. The result of this study can also be used as an optimal model for land allocation in agriculture.

    Keywords: Climate Change, Prediction, Global circulation model, HadCM3, SDSM
  • Aslan Egdernezhad *, NIYAZ ALI EBRAHIMI PAK, Hadi Mohammadi Vala, Zahra Ghorbani, Mohsen Ahmadee Pages 33-46
    Background and Objective

    Groundwater is one of the most important water resources for irrigation usage in arid and semi-arid regions like Iran. So, in order to determine groundwater potential zones, it is important to specify its quality variations over a plain. The aim of this study was to zoning the groundwater quality of Mokhtaran plain, Iran, for irrigation using network analysis (ANP) method.

    Material and Methodology

    Regarding this purpose, this research was conducted to zone Mokhtaran Plain’s groundwater located at latitude between 32˚ 13’-32˚ 46’ N and longitude between 58˚ 40’-59˚ 45’ E in South-Khorasan, Iran, in 2015. Sodium adsorption ratio (SAR), total hardness (TH), sodium solubility percentage (SSP), residual sodium carbonate (RSC), permeability index (PI), magnesium adsorption ratio (MAR) and kellyes ratio (KR) were used to create water quality layers in GIS. Analytical network process (ANP) was utilized to implement these layers.

    Findings

      The results showed that quality of groundwater was better at the east region compared to the west. According to the results, appropriated region for irrigation covered about 40.72% of the plain (consist of sub-categories: 3.28, 17.09 and 20.35% in the class of very appropriate, appropriate and semi-appropriate, respectively) and non-appropriate one covered 50.28% (consist of sub-categories: 49.11, 7.35 and 2.82% in the class of semi non-appropriate, non-appropriate and very non-appropriate, respectively).

    Discussion and Conclusion

    Regarding the results, it is necessary to extract groundwater at north and east part of the plain. Indeed, rainfed agriculture must be considered in other parts of the plain.

    Keywords: Zoning, Mokhtaran Plain, ANP Method, Geographic information system
  • Reza Pourimani *, Ramin Fardad, Mahmoud Mirzaei Pages 47-56
    Background and Objective

    Radionuclides are naturally occurring in water, soil, plants and air, and today, industrial and urban pollutants are also effective in increasing its level. As part of this research, the impact of Arak wastewater treatment plant production on environmental radiation in the Meyghan wetland entrance area was examined.

    Material and Methodology

    In this study, 10 sediment samples, 10 water samples and 10 reed samples from the water input zone from the Arak wastewater treatment plant to Meyghan wetlands were collected. The specific activities of radionuclides were determined using gamma ray spectrometry method employing high purity germanium detector (HPGe) and maps of the distribution of radionuclides in this area were prepared for sediment and water samples.

    Findings

    The average values ​​of specific activity of 226Ra, 232Th, 40K and 137Cs in sediment samples were 22.86, 27.26, 409.04 and 6.34, and in water samples 2.67, 3.04, 23.7 and 0.37 as well as in reed samples 8.8, 9.59, 45.66 and 2.26 in Bqkg-1, respectively. The amount of radium equivalent activity in sediment samples ranges from 84.14 to 104.55, with an average of 93.34 in Bqkg-1.

    Discussion and Conclusion

    The average Raeq value in the sediment samples obtained as 93.34Bqkg-1, which is less than the global average (139.7Bqkg-1). It seems that the pollutants are removed from the water taken in calm ponds and the treatment section by active sludge, and the water entering the wetlands contains a small amount of radioactive contaminants.

    Keywords: Environmental radioactivity, HPGe detector, Radium equivalent, Meyghan wetland
  • Reza Chamanpira, Ebrahim Karimi Sangchini *, AliAkbar Norouzi Pages 57-70
    Background and Objective

    Today, dust risk management is critical global challenge, especially in the Middle East. The aim of this study is to analysis temporal and spatial changes of dust occurrence in Lorestan province. This analysis used for risk control and adaptation to achieve sustainable development areas.

    Material and Methodology

    Changes in dusts were analyzed during a 17-year period (2000-2016) for 8 synoptic stations. Best model, with lowest MAE and RMSE, was selected for analyzing spatial variations. The CoKriging model interpolation was used to provide dust risk map. Then, this map converted in to a pixel grid in ArcGIS software.

    Findings

    The results of annual dust survey show that Khorramabad station had the highest number of days with the average frequency of 16 days in year. The highest frequency of dust storms was in June and July whiles the lowest was in November and December. The results of risk zonation mapping that about 21 And 71 percent of the region has a high risk of the dust storm in term of below 10 and one kilometer of horizontal visibility, respectively.

    Discussion and Conclusion

    Due to the high risk of dust, it is possible to provide prevention and control programs and also compatibility of the regional development goals with Iran land use planning and conservation and restoration of soil and water resources in order to achieve the preventing desertification and climate change. This research with a promising and pragmatic approach has provided a remarkable description to policy makers, managers, and other natural disaster stakeholders in the of Lorestan province development.

    Keywords: dust, Statistical analysis, Temporal, spatial changes, Lorestan province
  • Sahar Akhavan, Soheila Ebrahimi *, Maryam Navabian, Mahmoud Shabanpour, Ali Mojtahedi, Alireza Movahedi Naeini Pages 71-83
    Background and Objectives

    Escherichia coli is the most common fecal coliform in the cow manure that is considered as an indicator of groundwater contamination. In this regard, the present study was designed to investigate the preferential transmission and retention of Escherichia coli bacteria as an indicator of pollution in terms of using saline water.

    Material & Methodology

    Laboratory studies were conducted in preferential flow system with synthetic m acro-pores with different diameter and salinity treatments under saturation flow in 2016. E. coli and chloride bio-tracer were used for detecting the effect of different water salinity levels. The wastewater samples were collected continuously during the transmission experiment at specific intervals. At the end of the experiment, three depths of soil from each column were sampled in two macro-porous and matrix areas. Then, the concentrations of bacteria and chloride were analyzed.

    Findings

     The highest and the lowest concentration of E. coli in the collected drainage were observed in salinity of 1dS m-1 and 4dS m-1, respectively. At a depth of 5 cm, the bacterial retention rate was maximal and equal to 1.3 × 105 CFU-1.

    Discussion and Conclusion

    The results showed that most of the treated bacteria were retained in the surface layers of the soil. Also, the amount of contaminants passing through the soil decreased with soil depth, so that the retention rate was decreased 10% per 5 cm increase in depth. In addition, the high concentration of bacteria exhausting from the soil columns treated with high salinity is due to the role of minerals such as salt in the transmission of bacteria. Therefore, water salinity can play an important role in reducing the pollution of groundwater resources.

    Keywords: Bacteria, preferential flow, Salinity, Chloride, Macro pour
  • Saeid Khodadoust *, Mohammad Sharif Talebiyanpour Pages 85-98
    Background and Objective

    Organophosphates are the basis of many pesticides and chemical warfare agents. Organophosphorus pesticides (OPPs) are a class of chemicals that generally act as cholinesterase inhibitors and have been widely used in agriculture due to their high efficiency as insecticides. The main purpose of this study is to present a new method for extracting diazinon toxin from ambient water.

    Material and Methodology

    In this research NiZnS nonmaterial supported on the activated carbon synthesized and characterized with various method including XRD, FT-IR and TEM. Then these nanomaterials with 45 nm average particle size was applied for extraction of diazinon pesticide based on dispersive nano solid material-ultrasound assisted microextraction (DNSUAME) from environmental water samples prior to HPLC-UV. The optimum effective variables on the extraction yields were investigated by central composite design.

    Findings

    The optimized DNSUAME combined with HPLC-UV allowed quantification of trace levels of diazinon in the water samples. The advantages of the proposed method based on the new nanomaterial include simple, and inexpensive synthesis method; rapid and convenient extraction operation, feasibility for large-volume samples, high sensitivity, and precision and accuracy in preconcentration and determination of diazinon. 

    Discussion and Conclusion

    At optimum conditions values of variables set as 15.5 mg of NiZnS-AC, 5.5 min vortex and 5.5 min sonication time. At optimum conditions method has linear response over 0.001-10 µgmL-1 with detection limit 0.0005 µgmL-1 with relative standard deviations (RSDs) less than 6 % (n=6).

    Keywords: central composite design, Diazinon, Dispersive nano solid material-ultrasound assisted microextraction, HPLC-UV
  • Atousa Shafaroodi *, Abdolghayom Gholipouri, Broumand Salahi Pages 99-112
    Background and Objective

    Climate change causes changes in rainfall patterns, temperatures and their amount, and these changes can affect plant performance. In this study, the efficiency of DSSAT model in simulating tuber yield and water use efficiency of potato plant under future climate change in different irrigation treatments and cultivar as an adaptation strategy was investigated.

    Material and Methodology

    For this purpose, the precipitation data, minimum and maximum temperatures were produced using the LARS-WG5 statistical exponential micro-scale model (Long Ashton Research Station-Weather Generator) under the HadCM3 general circulation model. The A1B scenario was applied to future periods of 2011-‎‎2040, 2041-2070, 2071-2100 and the basic period 1988-2016. DSSAT model and SUBSTOR-Potato model were used to simulate potato growth and yield. Prior to use, field data collected from Ardebil, Iran that were calibrated and validated. Then the values of tuber yield and water use efficiency were simulated in future periods. Three irrigation treatments were used such as full irrigation (FI), 15% less than control (LI1) and 30% less than control treatment (LI2), with five potato cultivars Agria (the conventional cultivation of the area), Caeser, Savalan, clones 397081-1, and 397082-10 with 3 replications.

    Finding

    According to the results, under the A1B scenario at the irrigation levels of FI and LI1, simulated values of tuber yield and water use efficiency showed the highest values for 2040 and 2070 compared to the basal period. It was also simulated by selecting Savalan cultivars, 397081-1, and 397082-10 the highest increase for tuber yield and water use efficiency values for 2040 and 2070 periods.

    Discussion and Conclusion

    In following, The Less reduction in percentage of yield allowed the low irrigation (LI1) to replace the full irrigation (FI) treatment in future periods compared to the baseline period. Because of the importance of conserving and saving water resources in future climate ‎change periods, irrigation of 15% less than full irrigation is recommended for irrigation of potato ‎fields. The results of the simulation of water use efficiency can also emphasize the use of irrigation treatment 15% less than the control.

    Keywords: Emission scenarios, HadCM3 Model, LARS-WG model, SUBSTOR-Potato Model
  • Ziba Beheshti, Alirezeza Gharaguzlu *, Seyed Masoud Monavari, Mirmasoud Kheirkhah Zarkesh Pages 113-129
    Background and Objective

    Due to increasing constructions on clay and marl hells in part of Tabriz and because of the unfavorable quality and characteristics of the soil and its liquefaction during earthquake, the area is also exposed to the risk of landside. This paper attempts to demonstrate the risk of landslide in Tabriz using visual and statistical evidence.

    Material and Methodogy

     landside susceptibility assessment was performed by means of Evidential Belief Function Model. Then The environmental impacts assessment of landslide were performed using promethean II model in three environmental, economic, and social phases, and at end, the landslide strategy plan was developed to help decision makers, the statistics used in this research are related to year 2016.

    Findings

    82/9% of Tabriz areas are at risk of landslides. High construction densities were identified with residential areas below 75 m2. Access to the city’s road network is less than 30%. 142 hectares in health centers, 853hec in facilities and equipment, 430hecin urban green space deficiency was identified. More than 70% of vital centers require strengthening.

    Discussion and conclusion

    required zones in medical department, security, urban green space, vital centers require strengthening, facilities and equipment presented. The average landslide velocity from 1956 to 2020 is 41/65 meter. High slope and location difference, the texture of the earth and its non-dense layers, northern slope snow catcher, fine texture, the gradual erosion of sediments is effective in creating landslides over time.

    Keywords: Environmental Impact Assessment, landslide sensitivity, Mitigation, strategy management
  • Sadegh Salehi *, Jila Ahmadi Pages 131-143
    Background and Objective

    Separation of waste from the source is one of the basic strategies in household waste management. To achieve this goal, different policies are adopted by planners and city managers, and the rate of achievement of goals can also vary depending on the type of policy. To investigate the impact of policies on household waste management in the form of facilities, opportunities and incentives, the present study was conducted in August 2015 in District 8 of Tehran Municipality.

    Material and Methodology

    For this research, 400 samples of Tehran citizens were selected by quota-random sampling method. Data were collected using a questionnaire and face validity and Cronbach's alpha coefficient were used to assess the validity and reliability of the questions. Data analysis was performed using Spss software version 16 and descriptive and inferential statistics.

    Findings

    The results of testing the research hypotheses showed that the variable of facilities and opportunities for waste segregation is correlated with the behavior of waste segregation. But the economic incentive variable has no significant relationship with waste segregation and this hypothesis was rejected. Further investigation revealed that the tools of economic incentives through factors such as promoting the issue of waste segregation using sources such as writers, radio and television news, etc., as well as citizens' awareness of municipal policies and executive programs in the field of waste management (law Waste management, dry waste collection methods, how to communicate with the municipality, etc.) can be effective on waste segregation.

    Discussion and Conclusion

    The findings suggest the complexity of identifying and determining the factors affecting the behavior of waste segregation and in general the need to consider a set of social factors in predicting environmental behavior. Emphasis on incentive tools and components alone can not affect waste segregation behavior or lead to citizen participation and cooperation. Lack of proper information to citizens regarding municipal programs such as the implementation of the waste segregation plan or lack of awareness about the waste management law are among the factors that have challenged the successful implementation of this plan.

    Keywords: Environmental Policy, Waste Separation at Source, facilities, Opportunities, economic incentives
  • Elham Hedarzadeh, Ahmad Varvaei *, Mansour Pournouri, Naser Ghasemi Pages 145-160

    In this article, an attempt has been made to review the measures in question in the Middle East, citing the international custom in the field of requirements and responsibilities in order to control dust. In this article, the legal requirements and regulations in the field of long-term and transboundary pollution (such as the precautionary principle and similar principles) are studied, along with examples of internationally accepted commitments and memoranda, and considering the problems in the Eastern region. And the requirements of the commitments and memoranda of understanding approved in this region have been analyzed in a descriptive-analytical manner with a comparative approach. In the end, according to the environmental situation of the region, the author makes some suggestions in the field of quantities and shortcomings in the commitments and memorandums of the region. Certainly, formulating the principles of a regional convention to prevent and curb the dust phenomenon, using the successful experience of Southeast Asian countries, is not only functionally important, but also legally helpful for critical situations. Utilizing contractual obligations in drafting regional conventions to deal with the phenomenon of particulate matter will be more efficient and enforceable than conventional obligations. The need to adopt judicial, legal and executive measures at the regional level; Including the implementation of policies prohibiting the change of use of forest, wetland and river lands; And the draft executive plan for multilateral cooperation between the countries of the region to deal with dust is one of the proposed measures. Despite the efforts of international environmental organizations; The results of this study show that without a regional convention to control particulate matter and other environmental crises, it will not be possible to solve the problem.

    Keywords: overseas pollution, dusts, Middle East, regional agreement
  • Omid Naderi, Parviz Mohammadi, Nasrin Choobkar *, Hossein Norouzi, Seyed Ahmad Hosseini Pages 161-173
    Background and Objective

    Harmful oil compounds have various dangers on marine organisms and human. Now with this threat of oil pollution in the country's water resources, especially the Caspian Sea, what strengths and weaknesses can there be to counteract this threat?The purpose of this study is to get acquainted with oil pollution and its derivatives and to explain the prioritization of the Caspian Sea environmental protection strategy of threats caused by oil pollution.

    Material and Methodology

    SWOT analysis (Strenghts, Weaknesses, Opportunities and Threats) is an important tool for strategic study, situation analysis and providing appropriate solutions to obtain an answer to this question. Therefore, the main strategy of this study is to use the SWOT model as a tool to assess oil pollution in the Caspian Sea.

    Findings

    According to the results of this study, with strategic prioritization in the total share of Caspian oil pollution, there are two threats (Russia and Azerbaijan) and three opportunities (Kazakhstan, Turkmenistan and Iran) that the most important weakness and threat in river resources and the most important Capability and opportunity have been identified in urban resources.

    Discussion and Conclusion

    What has been underreported in these studies is the use of cross-border diagnostic analyzes because these analyzes, as official reports approved by international environmental organizations, can be the basis for periodic evaluations and based on them to determine strategic priorities in pollution control management of the Caspian Basin.

    Keywords: Oil pollution, Caspian Sea, SWOT model, Improve environmental management
  • Mehdi Sadeghi Shahdani, Aliakbar Mohammadi Samchouli *, MohammadJavad Rastegari Koupaei Pages 175-186
    Background and Objective

    Climate change, such as the increase in hazardous N2O greenhouse gas, is always associated with various economic and developmental consequences. The environmental Kuznets curve indicates that the increase in greenhouse gases emissions until a country's development is directly related to that country's level of production and inversely related after development. The purpose of this study is to investigate the environmental Kuznets curve for N2O greenhouse gas emissions in Iran.

    Material and Methodology

    The method of answering this problem is quantitative and through econometric analysis of time series data in the period 1960 to 2017 and the Auto Regressive Distributed Lag Model (ARDL) has been used to study and analyze variables.

    Findings

    The results of the dynamic model show us that the area under cultivation has a negative effect and gross domestic product (GDP) and exports have a positive effect on N2O emissions. GDP2 also has a sign opposite to its root, and the inverse quadratic relation is established. As a result, the assumption of the Kuznets curve in Iran isn’t rejected.

    Discussion and Conclusion

    The maximum point of the chart for Iran in terms of GDP per capita will be around $7,500. Therefore, if we go beyond this amount, N2O emissions will decrease. At present, the country's GDP per capita is about $6,900 and we are on the upward trajectory of the Kuznets Curve. As a result, reducing N2O emissions will have a negative impact on Iran's growth. Thus, it isn’t possible to implement some policies to reduce these greenhouse gas emissions without major consequences in various sectors of the economy

    Keywords: Environmental Kuznets Curve, Nitrous Oxide Gas, GDP, ARDL Model
  • Sahar Heidari Asl *, Hossein Moradi, Mohsen Soleimani Pages 187-200
    Background and Objective

    Isfahan is one of the most contaminated cities in Iran due to its special geographical conditions, topography and proliferation of pollutants. Industries, traffic, domestic and commercial pollutants are considered the main sources of air pollutants in Isfahan. The methods used to predict and estimate air pollution are methods interpolation. The aim of this study is to investigate the scattering patterns and modeling of particular matter PM2.5 and PM10 in the city of Isfahan using interpolation IDW and Cokriging methods.

    Material and Methodology

    in this study, the concentration of PM2.5 and PM10 pollutants in winter and summer of 2018 were measured at 137 points of urban area and in linear path by portable device measurement of air pollution (CEM model). Zoning maps for each pollutant in the cold and hot season were in Arc GIS 10.6 environment. In order to verify the accuracy of 30% of the data, the RMSE in both methods was compared.

    Findings

    the result of pollutants distribution with important emission sources, such as high traffic areas and close areas were consistent with the zayanderood river route. Cokriging method has better performance than IDW method in values of RMSE, although in the validation process, there was little difference between fitting the IDW and Cokriging methods.

    Discussion and Conclusion

    in the zoning maps, hot spots of pollution (maximum concentration) were observed in central regions of the study area, which is a major contribution to most of the vehicles around the city.

    Keywords: Interpolation, Zoning, Particulate matters, IDW, Cokriging
  • Bahareh Khorram, Nasim Sahraei Nejad *, Mohsen Kafi Pages 201-214
    Background and Objective

    Sustainable social development in any society definitely depends on having happy and vibrant citizens, which unfortunately today, due to various social, cultural and political issues on the one hand and the reduction of social interactions of citizens and the lack of suitable context for activities. Public in urban spaces On the other hand, we witness several problems, including the reduction of the phenomenon of social vitality in cities, which is one of the main concerns of urban planners and urban management systems. The city of Hamedan is no exception to this rule and is mainly exposed to social harms due to the lack of suitable spaces and facilities for social interactions. The purpose of this study is to bring humans closer to nature and urban green spaces and increase social vitality through urban park design.

    Material and Methodology

    This research is qualitative in terms of data and applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of nature and method of research and has been collected through library studies and field research. A questionnaire for measuring participants' opinions is also a questionnaire. In May 2018, 383 people living in the city of Hamedan were randomly collected through which the type of attitude and the need for citizens to develop social vitality and public sports through the design of a sports park was assessed.

    Findings

    One of the main findings of this research is in fact emphasizing the direct impact of the existence and design of a sports park and the development and promotion of public sports in Hamadan on increasing urban social vitality. This study show that due to the shortage of available facilities for citizens in this region for public sport activities, design of sport parks, in addition to increasing the urban visual qualities and also various social interactions in urban areas, can help the development and promotion of public sports culture, upgrading public mental and emotional comfort as well as increasing urban social vitality.

    Discussion and Conclusion

    Therefore, it is necessary to design the desired sports park based on standard principles and criteria and with the aim of promoting the culture of public sports and increasing social vitality in urban spaces, and in this regard, the cooperation of various media and related institutions and finally architects.

    Keywords: Public Sports, Urban Sport Park, citizens, social vitality, Hamedan
  • Azita Albouyeh, Afshin Pourahmad *, Hassan Kefayati Pages 215-227
    Background and Objective

    Rice husk is an agricultural by-product material comprising about 22% of the weight of rice. Even though some of this husk is converted into end products such as feedstock and adsorbent most is burnt openly, causing environmental and health problems especially in poor and developing countries. Therefore, it is very important to find pathways to fully utilize the rice husk.

    Material and Methodology

    In this study, the fabrication and characterization of ZSM-12 zeolite using rice husk ash as an alternative cheap silica source, and synthesis and characterization of magnesium oxide nanoparticles in ZSM-12 matrix by solid state reaction and ion exchange methods is reported. Disk diffusion method and MIC were used to evaluate the antimicrobial activity of nanoparticles on gram-negative (Escherichia coli) and gram-positive (Staphylococcus aureus) strains of bacteria compared to standard commercial antibiotic disks.

    Findings

    Synthesized samples were evaluated using X-ray diffraction, scanning electron microscopy, energy dispersive X-Ray spectroscopy and transmission electron microscopy. XRD results revealed diffraction peaks for each of the two compounds in the MgO/ZSM-12 nanocomposite.

    Discussion and Conclusion

    Transmission electron microscopy image of nanocomposite indicated that nanoparticles size of MgO is ~ 35 nm. Nanocomposite exhibited antibacterial activity with minimal inhibitory concentration of 96 µg/mL against E. coli and S. aureus.

    Keywords: Rice husk ash, ZSM-12 zeolite, Nanocomposite, Green Chemistry, Antimicrobial Activity
  • MIR MEHRDAD MIRSANJARI *, Fariba Hedayatzadeh, Hamid Reza Pourkhabbaz Pages 229-244
    Background and Objective

    In aquatic ecosystems heavy metals are very important due to their toxicity and endurance and having a high bio-accumulation in the environment. The aim of this research, Evaluation of the concentration and distribution pattern of heavy metals (lead, zinc, chromium and cadmium) in surface sediments of the Karun River.

    Material and Methodology

    To determine the concentration and distribution of heavy metals (lead, zinc, chromium and cadmium) in sediments of the Karun River in summer and winter of 2015, six stations were selected and from each station 3 samples of sediments were randomly collected. After transferring samples to the laboratory, drying and digestion of samples, the measurement of heavy metals was performed using a Flame atomic absorption spectrometry. An inverse weight-distance method was used to interpolate the distribution of heavy metals.

    Findings

    According to the results, zinc had the highest concentration and cadmium had the lowest concentration among the studied metals in the surface sediments of the Karun River. The mean concentrations of lead, zinc, chromium and cadmium in summer were 26.28, 72.36, 53.48 and 3.85 μg/g dry weight and in winter were 13.47, 59.59, 30.26 And 0.42 μg/g dry weight, respectively.

    Discussion and Conclusion

    Comparison of the measured heavy metals concentration by the American and Canadian national guidelines indicated that levels of Cr in the summer and Cd in surface sediments were higher than the Threshold effect level (Canadian Guideline) and Lowest Effect Level (NOAA Guideline). Whereas Concentrations of other metals were lower than mentioned limits. The findings of this study provide useful information on the distribution of heavy metals concentration in the Karun River sediments which can help monitoring and assessment of sediments in the region.

    Keywords: Heavy Metals, Sediments, Karoon River, geostatistics
  • Jafar Tavoosi *, Majid Valizadeh Pages 245-259
    Background and Objective

    Today, energy consumption is on the rise due to population growth, growing human needs, and rising global temperatures. One of the major consumers of energy is buildings with an infrastructure of more than 2,000 square meters. Therefore, reducing energy consumption in buildings should be given much attention. In other words, the purpose of this paper is to control the cooling system in summer and to control the heating system in winter so that the current temperature and humidity of the room are taken into account.

    Material and Methodology

    In this study, fuzzy logic control for building air conditioning system to increase energy efficiency and provide a comfortable environment has been investigated. A theoretical model is extracted from the fan coil unit and the heat transfer between the air and the cooling fluid. The control variables are room temperature and relative humidity and control results, the percentage of cooled and heated water flow rate in summer and the percentage of hot water flow rate and injection steam in winter.

    Findings

    In this study, we found that by using an intelligent controller and compatible with the fuzzy system, up to 90% of energy loss can be prevented.

    Discussion and Conclusion

    Fuzzy control results are compared with conventional proportional-integral-derivative control. Fuzzy controllers are proven to be more efficient and consume less energy than PID controls.

    Keywords: Reducing energy dissipation, Fan coil water-cooled, Intelligent control
  • Maryam Daghestani *, Sara Kalhori, Nina Rajaei Pages 261-272
    Background and Objective

    An important achievment to urban stability is enjoyment of healthy and wellbeeing environment and having enough green space. While the urban forests do the best performance among different groups of green spaces, therefore, evaluating of this topic, is one of the important methods for solving of environmental problems.

    Material and Methodology

    This study will pay attention to check of the quantitative and qualitative status and comparison of two regions of Tehran with the goal of obtaining information for the conservation and optimal development of green space. Collecting the data, were conducted through the field operation and systematic randomly sampling. Totally, 83 plots in two regions have been determined. Then, descriptive indices, adaptive tables of statistical tests for assessing and comparing of quantity and quality of trees in these two regions have been used.

    Findings

    The results indicated that there was a significant difference in the crown cover of urban forests between two regions with no significant difference in other traits. Results showed buttonwood (Platanus orientalis) had highest frequency within two regions. There was a positive and significant correlation between traits like, plots with height, diameter at breast height, main collar diameter, number of tree in plot and number of roots.

    Discussion and Conclusion

    While there weren't any difference between succulence of trees in two regions, results showed the highest level of freshness in regions 1 were obtained by oak (Quercus macranthera), white berry (Morus alba) and Poplar (Populus nigra)  and in 5 regions regarding to acacia (Robinia Pseudoacacia) and  trees of heaven (Ailanthus altissima) were  respectively. Therefore, the species listed for the development of urban forests in these areas can be investigated.

    Keywords: Sustainablity, urban forest, Urbanization, green space
  • Mohammad Zereshgi *, Seyyed Mohammad Hashemi Pages 273-287
    Tehran metropolis for many reasons including location type, inadequate physical development, lack of observance of balanced development and alignment of land, failure to observe the precautionary principle in environmental issues as a preventive principal, and ... always subject to the risks of natural hazards The population density is the main cause of existential and environmental problems in Tehran.Including threats that threaten Tehran, impending earthquakes and environmental problems. of course, with the possible earthquake in Tehran, and despite the population density in the capital, which is 19 times the national average, the damage rate and casualties resulting from it can lead to a human disaster. Therefore, the application of legal principles can be an effective solution for the most The above-described problems. By implementing the existing laws on the topic of  de localisation of Tehran, including: (balanced development and land testing in the framework of the principle of equality, the implementation of e-government in the framework of the principle of compliance, the reduction of government in the light of paragraph 10 of the third principle of the Constitution, the realization of welfare state means Real in the framework of the principle of legitimate expectation, serious efforts to reduce the damage caused by possible earthquakes and environmental problems in Tehran in the light of the application of the precautionary principle, etc.) can greatly overcome the major problems of this city.In the present study, we intend to provide a legal perspective to provide solutions to reduce the potential damage caused by these natural hazards.The research method is descriptive-analytical and applied.
    Keywords: Environment, earthquake, concentration, Principles of Administrative Law, Principles of Public Services, principle of precaution