فهرست مطالب

نشریه پرستاری کودکان
سال هشتم شماره 2 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • نرگس حاجی شعبانها، محبوبه رسولی، لیلی بریم نژاد* صفحات 1-11
    مقدمه

    با وجود پیشرفت های بهداشت و درمان درکشورهای توسعه یافته و در حال توسعه از جمله ایران، هنوز آمار بالایی از ابتلای کودکان به اسهال و عوارض جدی ناشی از آنها گزارش می شود. در این زمینه خودکارآمدی مادران در پیشگیری، کنترل و درمان اسهال از اهمیت بسزایی برخوردار است. مطالعه حاضر با هدف تعیین خودکارآمدی مادران کودکان یک تا پنج سال در زمینه پیشگیری از اسهال در مهدکودک های شهر قزوین سال 1399 انجام شد.

    روش

    در این مطالعه توصیفی مقطعی از بین مادران  دارای کودکان 5-1 سال مهدکودک های شهر قزوین  400 نفر که دارای  معیارهای ورود به مطالعه شامل حداقل سواد خواندن و نوشتن،  سلامت جسمی روانی به بیان خود بودند انتخاب شدند.  نمونه گیری به صورت تصادفی خوشه ای و در دو مرحله انجام شد. در مجموع 20 مهد کودک و سپس از هر مهد کودک 20 مادر انتخاب شدند . برای جمع آوری داده ها از فرم جمعیت شناختی و پرسشنامه خودکارآمدی مادران در پیشگیری از اسهال زودرس کودکی (The Maternal Self-Efficacy Scale for Preventing Early (Childhood گردید.

    نتایج

    در این  مطالعه میانگین و انحراف معیار  نمره خودکارآمدی مادران در پیشگیری  از اسهال در کودکان (8/11)± 104/47بود که در محدوده پایین قرار داشت . ارتباط معناداری بین سن مادر، سطح تحصیلات، وضعیت اقتصادی و تعداد فرزندان مادران و نمره خودکارآمدی آنان مشاهده نشد.   

    نتیجه گیری

     خودکارآمدی پایین مادران کودکان در این مطالعه نشاندهنده  لزوم برنامه ریزی جهت اجرای برنامه های آموزشی برای مادران است. پیشنهاد می شود این مطالعه در سایر شهرهای کشور نیز انجام شود تا بتوان با تدوین اطلس دقیقی از وضعیت خودکارآمدی مادران در زمینه اسهال با اجرای مداخلات آموزشی مناسب،  بروز اسهال در گروه های سنی پرخطر  را کاهش داد.

    کلیدواژگان: مادر، خودکارآمدی، اسهال، کودکان
  • فرزانه اشرفی نیا، محمدعلی کیانی، معصومه غضنفرپور*، فاطمه شجاعی باغینی صفحات 12-22
    مقدمه

    در تکنولوژی به روز دنیا بیشترین مواجهه با امواج در استفاده از تلفن های همراه می باشد، تا آنجا که نگرانی عمومی به خصوص در دوره های بحرانی مانند زندگی داخل رحمی و اوایل دوره کودکی افزایش یافته است.  این مطالعه با هدف مرور نظام مند مطالعاتی که به بررسی ارتباط مواجهه با امواج رادیو فرکانسی در دوره بارداری و بروز مشکلات جسمی و رفتاری کودکان پرداخته اند، صورت گرفته است.

    روش

     ما به جستجوی مطالعات در پایگاه های علمی PubMed، ISI ,Web of Science,  Cochrane Library,   و  Scopus  بهمراه پایگاه های اطلاعاتی فارسی SID و Magiran با استفاده از کلید واژه های: "Mobile phone","Radiofrequency exposure", ,"electromagnetic field", "Prenatal  Period" , "Pregnancy", "Children" , "Cell  phone و ''Behavioral, problems''   از تاریخ 1 ژانویه 2010 تا 1 ماه مارس 2020 پرداختیم که پس از اعمال معیارهای ورود و خروج از55  مقاله، 15 مقاله انتخاب شدند.

    نتایج

    نتایج برخی مطالعات، بروز مشکلات رفتاری کودکان را در صورت مواجهه با امواج رادیوفرکانسی در دوره بارداری تا 36 ماهگی نشان ندادند. اما در سنین 7 تا 11 سالگی، مشکلات عاطفی رفتاری در صورت مواجهه گزارش شد. در تضاد با سایر مطالعات، مطالعه ای تاثیر مثبتی از کاهش دشواری تکلم و  بهبود مهارتهای حرکتی را در کودکان سه ساله مادران در معرض مواجهه با امواج تلفن همراه نشان داد؛ اگر چه یافته ها در خصوص اثرات دوز پاسخ (مواجهه کم، متوسط و زیاد) مورد بحث می باشند. در این مرور، مطالعات متا آنالیز ارتباط معناداری بین اثر مواجهه با بروز لوسمی در کودکان را نشان دادند. همچنین بروز میگرن نیز در صورت مواجهه ارتباط معناداری نشان داد. در  خصوص مشکلات کاهش شنوایی این ارتباط ضعیف گزارش شد.

    نتیجه گیری

    هر چند نتایج مطالعات ارتباط معنی داری بین بروز مشکلات جسمی و رفتاری کودکان در اثر مواجهه  با امواج میدان مغناطیسی و رادیوفرکانسی نشان دادند؛ با این وجود، ما بر ضرورت اهمیت و لزوم تحقیقات بیشتر به منظور بررسی تاثیر بیولوژیک امواج در طی بارداری و کودکی به منظور شناسایی عوامل موثر بر بیماریهای کودکان تاکید می کنیم.

    کلیدواژگان: مواجهه مادران، مواجهه کودکان، تلفن همراه، دوره کودکی، مشکلات رفتاری
  • علی اکبر ارجمندنیا*، فرشته عباسی، الناز دادور، فاطمه جعفری، شهرام سلیمانی صفحات 23-31
    مقدمه

    از جمله مشکلات کودکان دارای اختلال طیف اوتسیم وجود نابهنجاری در پردازش های حسی و اختلالات ادراکی حرکتی است که می توانند زمینه ساز ایجاد مشکلات رفتاری بسیاری در این گروه از کودکان شود. این پژوهش با هدف تاثیر موسیقی درمانی مبتنی بر فعالیت های ریتمیک بر ادراک دیداری حرکتی کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم انجام گرفت.

    روش :

    طرح پژوهش حاضر شبه آزمایشی، از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم مراجعه کننده به مراکز نگهداری از کودکان اوتیسم شهر تهران در سال 1398-1397 بود که از این میان تعداد 30 کودک پسر سنین 12- 6 سال مبتلا به اختلال اوتیسم مراجعه کننده به مرکز اوتسیم دوم آوریل شهر تهران، به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به دو گروه 15 نفره (آزمایش و کنترل) تقسیم شدند. گروه آزمایش با استفاده از برنامه موسیقی درمانی  مبتنی بر فعالیت های ریتمیک طی 15 جلسه 45 دقیقه ای و 3 روز در هفته تحت آموزش قرار گرفتند.

    نتایج

    نتایج تحلیل داده ها نشان داد که موسیقی درمانی مبتنی بر فعالیت های ریتمیک به طور معنی داری منجر به افزایش و نمرات خرده مقیاس هماهنگی حرکتی چشم (140/074=F، 0/001 =P)، شکل و زمینه (14/921=F، 0/001 =P)، ثبات شکل (22/818=F، 0/001 =P)، وضعیت در فضا (44/524=F، 0/001 =P) و همچنین روابط فضایی (7/685=F، 0/001 =P) متغیر مهارت های ادراک دیداری حرکتی کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل گردید.

    نتیجه گیری: 

    فعالیت های ریتمیک همراه با موسیقی به عنوان یکی از روش های فعال و در دسترس اثرات مثبت و موثری را بر مهارت های ادراک دیداری حرکتی کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم برجای گذاشته و می توان از این برنامه در راستای ارتقای مهارت های ادراک دیداری حرکتی این گروه از کودکان استفاده نمود.

    کلیدواژگان: موسیقی درمانی، فعالیت های ریتمیک، ادراک دیداری حرکتی، کودک، اوتیسم
  • طاهره سعیدی فرد، محسن رسولی*، بلال ایزانلو، کیانوش زهراکار، عظیم مهرور صفحات 32-44
    مقدمه

    سرطان یک بیماری مزمن و دومین علت  اصلی مرگ در کودکان است. مادران کودکان مبتلا به سرطان به عنوان یکی از اعضاء مراقب کننده کودکان، با مشکلات روانشناختی مواجه هستند.  هدف از این پژوهش بررسی نقش واسطه ای انعطاف پذیری روانشناختی در رابطه راهبردهای مقابله مذهبی با پریشانی روانشناختی مادران دارای فرزند مبتلا به سرطان خون بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری کلیه مادران دارای کودک مبتلا به بیماری سرطان  خو ن مراجعه کننده به بیمارستان های شهر تهران در سال 1399 بودند. حجم نمونه 213 نفر و به شیوه نمونه‏گیری غیرتصادفی در دسترس انتخاب و به پرسشنامه پریشانی روانشناختی کسلر (K-10)، پرسشنامه راهبردهای مقابله مذهبی (RCQ) و پرسشنامه پذیرش و عمل- نسخه دوم (AAQ-II) پاسخ دادند. سپس الگوی پیشنهادی از طریق مدل معادلات ساختاری  تحلیل شد.

    یافته ها

    مسیرهای مستقیم مقابله مذهبی منفی و انعطاف پذیری بر پریشانی روانشناختی معنادار شدند. اما مسیر مستقیم مقابله مذهبی مثبت بر پریشانی روانشناختی معنادر نبود همچنین اثرات غیرمستقیم راهبردهای مقابله مذهبی از طریق نقش واسطه ای انعطاف پذیری روانشناختی بر پریشانی روانشناختی معنادار بود.

    نتیجه گیری

    مدل ساختاری اصلاح شده پژوهش برازش مطلوبی داشت و این گام مهمی در جهت شناخت عوامل موثر بر پریشانی روانشناختی مادران دارای فرزند مبتلا به سرطان می باشد.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری روانشناختی، راهبردهای مقابله مذهبی، پریشانی روانشناختی، سرطان
  • زیبا اسعدی، ویدا رضوی*، علیرضا منظری توکلی، مهشید تجربه کار صفحات 46-52
    مقدمه

    تنیدگی تحصیلی در نتیجه ارزیابی فرد، مبنی بر تجربه ناهماهنگی بین درک از مطالبات موقعیت های تحصیلی و منابع درون فردی است. این مطالعه با هدف تعیین اثربخشی بسته آموزشی خوش بینی به روش قصه گویی بر تنیدگی تحصیلی کودکان دختر انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی با پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل است. جامعه ی آماری پژوهش را تمامی دانش آموزان دختر شهر کرمان در سال تحصیلی 99-1398 تشکیل داد. تعداد 40  نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب و به صورت تصادفی ساده در گروه های آزمایش و کنترل گمارده شدند. سپس پرسشنامه تنیدگی تحصیلی انگ و هوان در مورد هر دو گروه اجرا شد. گروه آزمایش 10 جلسه آموزش خوش بینی به روش قصه گویی را دریافت کردند. پس از مداخله هر دو گروه پرسشنامه فوق را به عنوان پس آزمون تکمیل کردند.

    نتایج

    فاکتور درون موردی انتظارهای والدین/معلمان در دو سطح پیش آزمون، پس آزمون، (p<0.01 و 120/57= (27 و2) F) معنادار می باشد، بنابراین می توان نتیجه گرفت که نمرات انتظارهای والدین/معلمان افراد در دو سطح با یکدیگر اختلاف معنی داری دارند. همچنین از آن جا که در اثر متقابل بین انتظارهای والدین/معلمان و گروه نیز نتایج (p<0.01 و 18/09= (27 و2) F) معنادار می باشد، بنابراین می توان نتیجه گرفت که اثر متقابل بین میزان انتظارهای والدین/معلمان و گروه، معنی دار است.

    نتیجه گیری

    باتوجه به اثربخشی آموزش خوش بینی به روش قصه گویی پیشنهاد می شود در جهت بهبود وضعیت سلامت روا ن شناختی و کاهش تنیدگی دانش آموزان استفاده گردد.

    کلیدواژگان: تنیدگی تحصیلی، خوش بینی، قصه گویی، کودکان
  • نسیم استکی آزاد، محسن گل پرور*، ایلناز سجادیان صفحات 53-63
    مقدمه

    کودکان تک والد از زمره کودکانی هستند که نیازمند توجه جدی از طرف جامعه درمانی و آموزشی هستند. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی هنر-بازی درمانی شناختی-رفتاری و بازی درمانی مبتنی بر روابط والد-کودک بر کیفیت تعاملات والد-کودک در کودکان تک والد اجرا شد.

    روش

    روش پژوهش نیمه تجربی در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. 54 نفر از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه مداخله وگروه کنترل (هر گروه 18 نفر) گمارده شدند. از پرسشنامه تعاملات والد-کودک برای سنجش متغیر وابسته استفاده شد. دو گروه هنر-بازی درمانی شناختی-رفتاری و بازی درمانی مبتنی بر روابط والد-کودک طی 10 جلسه  (90 تا 120 دقیقه هر جلسه) تحت درمان قرار گرفتند و گروه کنترل هیچگونه درمانی دریافت  نکرد.

    نتایج

    در کیفیت تعاملات والد-کودک بین گروه هنر-بازی درمانی شناختی-رفتاری و بازی درمانی مبتنی بر روابط والد-کودک با گروه کنترل تفاوت معناداری وجود دارد (0/01>p). همچنین بین گروه هنر-بازی درمانی شناختی-رفتاری و بازی درمانی مبتنی بر روابط والد-کودک در تاثیر بر کیفیت تعاملات والد کودک تفاوت معناداری به دست نیامد (0/05<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر دو مداخله هنر-بازی درمانی شناختی-رفتاری و بازی درمانی مبتنی بر روابط والد-کودک بر افزایش کیفیت تعاملات والد-کودک، استفاده از این دو درمان در مراکز درمانی برای کودکان تک والد پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: روابط والد-کودک، درمان های شناختی رفتاری، بازی درمانی، هنردرمانی، خانواده تک والد
  • شمیم شکیبا، صالحه صبوری، مهرداد شکیبا، فاطمه دباغ زاده* صفحات 64-70
    مقدمه

      خواب به طور ویژه در کودکان مهم است زیرا بر تکامل ذهنی و جسمی آنها اثر می گذارد. مشکلات خواب در 20 تا 30 درصد از اطفال دیده می شود. سرلاک به عنوان یکی از غذاهای کمکی در داروخانه ها در ایران توزیع می گردد. این مطالعه به منظور بررسی وضعیت خواب شیرخواران مصرف کننده سرلاک طراحی شده تا با اطلاعات آن قدمی در بهبود تجویز سرلاک صورت بگیرد.

    روش

    این مطالعه به صورت مقطعی و توصیفی بر روی 202 کودک شیر خوار در سال 97 صورت گرفت. گروه شاهد، شیرخوارانی که سرلاک مصرف نمی کردند و گروه مورد مطالعه شیرخوارانی بودند که حداقل 1 قوطی سرلاک (از برند نستله) در ماه و برای حداقل یک ماه  استفاده کردند. اطلاعات از طریق تکمیل پرسشنامه مختصر خواب نوزاد  با پرسش از والدین جمع آوری شد .

     نتایج  :

     این مطالعه نشان داد وضعیت خواب شیرخواران در هر دو گروه در مقایسه با استانداردهای جهانی نامناسب می باشد. مصرف سرلاک با مدت زمان به خواب رفتن کودک ، مدت خواب شبانگاهی، تعداد دفعات بیدار شدن کودک در شب، و وجود اختلال خواب کودک از دید والدین ارتباط معناداری داشت. در حالی که با میزان خواب روز ، عادت های خواب ، چگونگی به خواب رفتن، ساعت خواب، نوع زایمان، وزن هنگام تولد، وزن فعلی کودک و جنسیت ارتباط معناداری نداشت.

    نتیجه گیری:

     اختلالات خواب در کودکان شیرخوار مصرف کننده سرلاک در مقایسه با شیرخوارانی بود که سرلاک مصرف نمی کردند، شایع تر بود.

    کلیدواژگان: سرلاک، مشکلات خواب، عادات خواب، نوزادان
  • رسول شکارچی، مریم اکبری*، حمزه احمدیان، یحیی یاراحمدی صفحات 71-80
    مقدمه

    اعتیاد به مواد معضلی فردی و اجتماعی است که با تبعات منفی بسیاری همراه است و نوجوانی دوره ای پرخطر برای گرایش به اعتیاد است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی برنامه آموزشی خودکنترلی بر کاهش آمادگی به اعتیاد در دانش آموزان انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با پیش آزمون - پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دوره دوم متوسطه مشغول به تحصیل در مدارس شهرستان نقده در سال تحصیلی 98-1397 بودند. به شیوه نمونه گیری هدفمند، تعداد 60 نفر از دانش آموزان که نمرات بالا در مقیاس گرایش به اعتیاد داشتند، انتخاب شده و سپس به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند (هر گروه 30 نفر). گروه آزمایش تحت 10 جلسه هفتگی 90 دقیقه ای آموزش خود کنترلی قرار گرفت. ابزار جمع آوری داده ها عبارت بود از مقیاس گرایش به اعتیاد (Addiction tendency scale).

    نتایج

    نمرات میانگین تعدیل شده میزان آمادگی به اعتیاد پس از اجرای آموزش خودکنترلی در افراد گروه مداخله (52/36) پایین تر از میزان آمادگی به اعتیاد در افراد گروه کنترل (71/78) می باشد. بنابراین برنامه آموزشی خودکنترلی بر کاهش آمادگی به اعتیاد در دانش آموزان اثربخش بود (05/0>P).

    نتیجه گیری

    برنامه آموزشی خودکنترلی می تواند مداخله ای موثر در در کاهش آمادگی به اعتیاد در دانش آموزان باشد.

    کلیدواژگان: آمادگی به اعتیاد، دانش آموز، خودکنترلی
  • وحید صالح، رقیه افرونده*، معرفت سیاه کوهیان، اسدالله اسدی صفحات 81-91
    مقدمه

    از بین تمامی عواملی که بر سلامتی و موفقیت انسانها تاثیر می گذارد، حفظ تعادل و توجه به ویژگی های فیزیولوژیکی و ترکیب بدنی می تواند در دوران کودکی بسیار تاثیر گذار باشد. هدف از انجام این تحقیق بررسی و مقایسه تاثیر تمرینات بی هوازی ژیمناستیک بر تعادل ایستا و پویا و ترکیب بدنی در پسران چاق و با وزن طبیعی بود.

    روش

    در این تحقیق نیمه تجربی، 60 پسر 8 تا 12 ساله که در سطح مبتدی ژیمناستیک ثبت نام کرده بودند به طور تصادفی به چهار گروه (تجربی چاق=15 نفر، کنترل چاق= 15 نفر، تجربی وزن طبیعی= 15 نفر، کنترل وزن طبیعی= 15 نفر) تقسیم بندی شدند. گروه های تجربی 45 دقیقه تمرین بی هوازی ژیمناستیک داشتند که 3 جلسه در هفته به مدت 8 هفته برگزار شد. ویژگی های فیزیولوژیکی، ترکیب بدنی و تعادل آزمودنی ها قبل و بعد از 8 هفته تمرین اندازه گیری شدند.

    نتایج

    در گروه تجربی چاق بعد از 8 هفته تمرینات بی هوازی ژیمناستیک تغییرات معناداری در (وزن= % 8/09- ، 0/001=P، درصد چربی بدن= % 12/81- ، 0/001=P، وزن چربی بدن= % 19/38- ، 0/001=P، حداکثر اکسیژن مصرفی= % 6/62+،0/03=P، تعادل ایستا= % 32/69+، 0/001=P، تعادل پویا= % 6/16-، 0/001=P) مشاهده شد. در گروه تجربی وزن طبیعی تغییرات معناداری در (حداکثر اکسیژن مصرفی= % 7/49+ ، 0/01=P، حداکثر ضربان قلب= % 3/34- ، 0/04=P، تعادل ایستا= % 23/64+ ، 0/002=P و تعادل پویا= % 9/97- ، 0/001=(P مشاهده شد. همچنین در مقایسه درصد تغییرات متغیرهای وزن 0/001=P، درصد چربی بدن 0/005=P ، وزن توده چربی 0/005=P، تعادل ایستا 0/001=P و تعادل پویای 0/002=P بدن تفاوت معناداری در بین گروه های تجربی چاق و وزن طبیعی مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    تعادل ایستا و پویا پس از 8 هفته تمرینات بی هوازی ژیمناستیک در هر دو گروه کودکان چاق و با وزن طبیعی بهبود یافت. پروتکل تمرینی حاضر باعث کاهش وزن و بهبود ترکیب بدن و افزایش حداکثر اکسیژن مصرفی در کودکان چاق شد.

    کلیدواژگان: چاقی کودکان، ژیمناستیک، کاهش وزن، تعادل وضعیتی
|
  • Narges Hajishabanha, Mahboubeh Rasouli, Leili Borimnejad* Pages 1-11
    Introduction

    Despite advances in health care in developed and developing countries, including Iran, there are still high rates of children suffering from diarrhea and serious complications. In this regard, mothers' self-efficacy in preventing, controlling, and treating diarrhea is very important. The aim of this study was to determine the self-efficacy of mothers of children aged one to five years in the field of diarrhea prevention in kindergartens in Qazvin in 1399.

    Method

    In this cross-sectional descriptive study, 400 mothers with children aged 1-5 years in kindergartens in Qazvin were selected who met the inclusion criteria including minimum writing literacy, physical and mental health. sampling was done randomly- cluster and in two stages. A total of 20 kindergartens and then 20mothers were selected from every home. To collect data the form of demographic and The Maternal Self-Efficacy Scale for Preventing Early Childhood

    result

     In this study, the average maternal self-efficacy score in the prevention of diarrhea in children was( 11/8)± 47/104, which was below the bottom range. there was no significant correlation between the age of the mother, the level of education, the economic situation and the number of children and mothers, and their self-efficacy score.

    Conclusion

     The low self-efficacy of mothers of children in this study indicates the need for planning to implement educational programs for mothers.
    it is suggested that this study should be done in other cities of the country to be able to reduce the incidence of diarrhea in high-risk age groups by developing a detailed atlas of mothers self - efficacy in the field of diarrhea.

    Keywords: Mother, self-efficacy, diarrhea, children
  • Farzaneh Ashrafinia, MohammadAli Kiani, Masumeh Ghazanfarpour*, Fateme Shojaee Baghini Pages 12-22
    Introduction

     In Modern technology, using mobile phones is the most exposed to waves in the world. As far, public concern has been rising regarding exposure to phone waves, especially in critical periods such as intrauterine life and early childhood. This study aimed to conduct a systematic review of literature have investigated the relationship between exposure to radiofrequency waves during pregnancy and early childhood with physical and behavioral problems in children.

    Method

     We searched databases (PubMed, Web of Science, ISI, Cochrane Library, and Scopus), along with Persian databases such as SID and Magiran with the keywords: "Prenatal Period", "Pregnancy", "Mobile phone", "Children", "Radiofrequencyexposure", "Cell phone'', ''electromagnetic field'', and ''Behavioral problems'' from 1st. January 2010 until 1st. March 2020. After applying the inclusion and exclusion criteria, out of 55 articles, 15 were selected.  

    Results

     The results of some studies have not demonstrated the occurrence of behavioral problems in children who were exposed to radiofrequency waves during pregnancy until 36 months. But between the ages of 7 and 11, emotional-behavioral problems were reported. In contrast to other studies, one study showed a positive effect of reducing sentence complexity and improving motor skills in three-year-old children of mothers exposed to cell phone waves. Although, the Findings of dose-response (low, medium, and high exposure) were Controversial. In this review, meta-analysis studies found a significant relationship between the effects of exposure and the incidence of leukemia in children. Also, The incidence of migraine and children's exposure to magnetic fields showed a significant association. However, there was a weak association in the case of hearing loss problems. 

    Conclusion

     Although, the results indicated a significant relationship between physical and behavioral problems in children due to exposure to the waves. However, We emphasize the importance and necessity of further research to investigate the biological effect of waves during pregnancy, and childhood to recognize the factors affecting children's diseases.

    Keywords: Maternal exposure, Children exposure, Cell Phone Uses, Childhood, Behavioral problems
  • AliAkbar Arjmandnia*, Fereshte Abbasi, Elnaz Dadvar, Fatemeh Jaafari, Shahram Soleymani Pages 23-31
    Introduction

    Among the problems of children with autism spectrum disorder is the presence of abnormalities in sensory processing and perceptual movement disorders that can cause many behavioral problems in this group of children. The aim of this study was to investigate the effect of music-based therapy on rhythmic activity on visual visual perception of children with autism spectrum disorder.

    Method

    The present quasi-experimental research design was pre-test-post-test with control group. The statistical population of the study included all children with autism who were referred to childcare centers for autism in Tehran in 1398-1397, of which 30 boys aged 12-6 years with autism were referred to the Autism Second Center In April, Tehran was selected by targeted sampling method and divided into two groups of 15 people (experiments and controls). The experimental group was trained using a rhythmic activity-based music therapy program during 15 sessions of 45 minutes and 3 days a week, and the research data were collected using the Frostig visual perception test and by descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential ( Multivariate covariance analysis) was analyzed using SPSS.V.22 software.

    Results

    The results of data analysis showed that music-therapy based on rhythmic activities significantly increased and scores of eye motor coordination subscale (F = 07.07, P = 0.001), shape and background (F = 14.921). P = 0.001, shape stability (P = 0.828, P = 0.001), position in space (P = 4442, P = 0.001) as well as spatial relationships (F = 7.685). P = 0.001 The variables of motor visual perception of children with autism were tested in the control group compared to the control group.

    Conclusion

    Rhythmic activities with music as one of the active and available methods have positive and effective effects on the motor visual perception skills of children with autism and this program can be used to improve the motor visual perception skills of this group of children Showed.

    Keywords: music therapy, rhythmic activities, visual visual perception, child, autism
  • Tahereh Saeedifard, Mohsen Rasouli*, Balal Izanloo, Kianosh Zahrakar, Azim Mehrvar Pages 32-44
    Introduction

    Cancer is the second leading cause of death in children and mothers are one of the care team who facing psychological problems. The purpose of this study was to mediate the role of psychological flexibility in relation to religious coping strategies with the psychological distress of mothers of children with leukemia cancer.

    Method

    The descriptive-correlation method was used. The statistical population consists of all mothers with children with leukemia cancer referred to hospitals in Tehran in 2019-2020. In this study, according to the convenience sampling method, 230 mothers were selected as samples and they were asked to Kessler of psychological distress scale (K-10), religious coping questionnaire (RCQ), and acceptance and action questionnaire-II (AAQ-II). Then the proposed model was analyzed through structural equation modeling.

    Results

    The direct paths of negative religious coping strategy and psychological flexibility on psychological distress were significant. Also, indirect relationship religious coping strategy with psychological distress through moderating role psychological flexibility was significant.

    Conclusion

    The structural model of research was fit and is an important step in identifying the factors that are effective in the psychological distress of mothers of children with cancer.

    Keywords: psychological flexibility, religious coping strategies, psychological distress, cancer
  • Ziba Asaadi, Vida Razavi*, Alireza Manzari Tavakoli, Mahshid Tajrobe Pages 46-52
    Introduction

    Academic stress is a result of the individual's assessment based on the experience of inconsistency between understanding the demands of academic opportunities and  Intrapersonal resources. The aim of this study was to determine the effectiveness of optimism educational package by storytelling method on academic stress in girl’s children.

    Method

    The present study is a quasi-experimental study with a pretest-posttest and control group. The statistical population of the study consisted of all students in Kerman in the academic year 2019-2020. A total of 40 people were selected by the available sampling method and randomly assigned to experimental and control groups. Then, Ang and Huan's academic stress questionnaire was administered to all three groups. The experimental groups received 10 sessions of storytelling optimism training. After the intervention, all two groups completed the above questionnaire as a post-test.

    Results

    The results showed that the intra-case factor of teachers' expectations is significant in three levels of pre-test, posttest (p <0.01 and F = 120.57 (114 and 2), so it can be concluded that the expectations of parents/teachers of individuals are significantly different at tow levels. Also, since the results are significant in the interaction between the expectations of parents/teachers and the group (p <0.01 and F = 18.09 (114 and 2), so it can be concluded that the interaction between the expectations of parents/teachers and groups are meaningful.

    Conclusion

    Considering the effectiveness of storytelling optimism training, it is suggested that it be used to improve students 'psychological health and reduce students' stress.

    Keywords: academic stress, optimism, storytelling, children
  • Nasim Esteki Azad, Mohsen Golparvar*, Ilnaz Sajjadian Pages 53-63
    Introduction

    Single-parent children are among the children who need serious attention from the therapeutic and training community. The aim of this study was to determine the effectiveness of cognitive-behavioral art-play therapy and play therapy based on child-parent relationships on the quality of child-parent interactions among single parents’ children.

    Methods

    The research method was two stages quasi-experimental with pre-test and post-test and a control group. 54 single parents’ children were selected through purposive sampling and then randomly assigned to two intervening groups and a control group (each with 18 children). The child-parent interactions Questionnaire was used to measure the dependent variable. Cognitive-behavioral art-play therapy and play therapy based on child-parent relationships groups were treated in 10 sessions (90 to 120 minutes in each session) respectively, and the control group did not receive any treatment.

    Results

    In the quality of child-parent interactions variable there was a significant difference between cognitive-behavioral art-play therapy and play therapy based on child-parent relationships with the control group (P<0.01). Also, there was no significant difference between the effectiveness of cognitive-behavioral art-play therapy and play therapy based on the quality of child-parent relationships on quality of child-parent interactions (P>0.05).

    Conclusion

    Due to the effectiveness of cognitive-behavioral art-play therapy and play therapy based on parent-child relationships on increasing the quality of parent-child interactions, it is recommended to use these two therapies in treatment centers for single-parent children.

    Keywords: Parent-Child Relations, Cognitive Behavioral Therapy, Play Therapy, Art Therapies, Single Parent Family
  • Shamim Shakiba, Salehe Sabouri, Mehrdad Shakiba, Fatemeh Dabaghzadeh* Pages 64-70
    Introduction

    Sleep is particularly important in children because it affects their physical and mental evolution. Sleep disorders are seen in 20% to 30% of children. Cereal is being distributed as one of the complementary foods at the pharmacies in Iran. This study is designed to study the sleep status of cereal-consuming infants in order to take a step forward in improving cereal prescribing.

    Method

    This study was carried out on 202 infants 6 - 18 months old in 2018. The control group included infants who did not consume cereal and the case group included infants who had consumed at least one can of cereal (nestle brand) for at least one month. Data were collected using the “brief infant sleep questionnaire” by asking from parents.

    Results

    The study indicated that the infants’ sleep status in both groups is inappropriate compared to global sleep standards. Consuming cereal had significant relation with onset time to fall asleep (sleep onset latency), the total sleep time during the night, the frequency of waking up during the night, sweating, and parents claiming sleep disorder in their babies. However, the infants' total sleep time during the day, their sleeping habits, the way to fall asleep, bedtime, type of delivery, birth weight, current weight, and sex were not significantly associated with cereal consumption.

    Conclusion

    Sleep disorders were more common in cereal-consuming infants compared to infants who did not consume cereal.

    Keywords: Cereal, Sleep disorders, Sleep habits, Infants
  • Rasoul Shekarchi, Maryam Akbari*, Hamzeh Ahmadian, Yahya Yarahmadi Pages 71-80
    Introduction

    Addiction is a personal and social problem that has many negative consequences and adolescence is a high-risk period for addiction. The aim of this study was to investigate the effectiveness of self-control training programs on reducing addiction readiness in students.

    Method

    The design of the present study was quasi-experimental with a pretest-posttest and control group. The statistical population included all high school students studying in schools of Naghadeh city in the academic year 2018-2019. By purposeful sampling method, 60 students with high scores on the addiction tendency scale were selected and then randomly assigned to two experimental and control groups of (30 in each group). The experimental group underwent 10 weekly sessions of 90 minutes of self-control training. The data collection tool was the Addiction tendency scale.

    Results

    The adjusted mean scores of addiction readiness after self-control training in the intervention group (36.52) were lower than the addiction readiness in the control group (78.71). According to, the self-control training program is effective in reducing addiction readiness in students (P <0.05).

    Conclusion

    self-control training program can be an effective intervention in reducing the readiness for addiction in students.

    Keywords: Addiction readiness, Student, Self-control
  • Vahid Saleh, Roghayyeh Afroundeh*, Marefat Siahkouhian, Asadollah Asadi Pages 81-91
    Introduction

    Among all the factors that affect human health and success, maintaining balance and paying attention to physiological characteristics and body composition can be very effective in childhood. This study aimed to evaluate and compare the effects of anaerobic gymnastics training (AGT) on static, dynamic balance, physiological indexes, and body composition in obese and normal-weight boys.

    Method

    In this semi-experimental study, sixty obese elementary gymnasts age 8-12 years old were randomly divided into four groups ((obese experimental group, n=15), (obese control group, n= 15), (normal weight experimental group, n= 15) and (normal weight control group, n=15)). The experimental groups had 45 minutes of AGT, which was held 3 sessions per week for 8 weeks. Anthropometrical and body composition characteristics, and balance were measured before and after 8 weeks of AGT.

    Results

    According to the results we found the significant changes (P<0.05) following AGE in obese experimental group (weight= -8.09%, p=0.001, body fat% = -12.81, p=0.001, body fat weight = -19.38, p=0.001, Vo2max = +6.62, p=0.03, static balance = +32.69, p=0.001 and dynamic balance = -6.16, p=0.001). Also, in normal-weight experimental group we found the significant change of (Vo2max = +7.49, p=0.01, maximal heart rate = -3.34, p=0.04, static balance = +23.64, p=0.002, and dynamic balance = -9.97, p=0.001). Also comparing the percentage of changes in variables between the four groups, we found that there were significant changes in the variables of weight, p= 0.001, fat percentage p= 0.005, body fat weight p=0.005, static balance p=0.001, and dynamic balance p=0.002.

    Conclusion

    Static and dynamic balance improved after 8 weeks of AGT in both obese and normal weight children. In addition, the present exercise protocol reduced body weight, improved body composition, and increased maximal oxygen consumption in obese children.

    Keywords: Pediatric Obesity, gymnastics, Weight Loss, Postural Balance