فهرست مطالب

مطالعات برنامه ریزی سکونتگاه های انسانی - پیاپی 57 (زمستان 1400)

مجله مطالعات برنامه ریزی سکونتگاه های انسانی
پیاپی 57 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/03
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مریم گازا، نصرالله مولائی هشجین*، عیسی پوررمضان، محمدرضا افشاری آزاد صفحات 683-696

    گسترش گردشگری از پدیده های مهم امروز است، در واقع در شرایط کنونی میعادگاه گردشگران از شهرهای بزرگ و تاریخی به سوی فضاهای روستایی و طبیعی تغییر ماهیت داده که این امر به نوبه ی خود در زمینه توسعه نواحی روستایی تاثیر به سزایی گذاشته است. توسعه گردشگری در مناطق روستایی از یک طرف توانسته نقش مهمی در متنوع سازی اقتصاد روستایی داشته و زمینه ی مناسبی برای توسعه پایدار آن باشد، از سوی دیگر نیز وسیله ای برای تحریک رشد و توسعه اقتصاد ملی باشد. آنچه که در پژوهش حاضر به عنوان هدف اصلی در نظر گرفته شد، تبیین نقش گردشگری در پایداری کالبدی و نهادی روستاها می باشد که به صورت مطالعه موردی در 85 روستای برخوردار از منابع و جاذبه های گردشگری شهرستان آمل استان مازندران مورد هدف قرار داده است.این پژوهش از نظر هدف تحقیق کاربردی؛ از لحاظ ماهیت توصیفی- تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات نیز به صورت کتابخانه ای و میدانی است. حجم نمونه ها براساس فرمول کوکران، 365 خانوار برآورد شده است. اعتبار سنجی روایی و پایایی پرسشنامه از طریق نظرات اساتید توسعه روستایی با استفاده از نرم افزار SPSS با محاسبه آلفای کرونباخ در گویه های بهبود زیر ساخت و بهبود کیفیت دسترسی به خدمات مورد تایید قرار گرفت . برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آماری پیرسون استفاده شده است. نتایج تحلیل بدست آمده نشان می دهد که بهبود زیر ساخت و بهبود کیفیت دسترسی به خدمات در روستا، مرتبط با توسعه پایدار روستایی است.

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، پایداری کالبدی و نهادی، روستا، نواحی روستایی آمل
  • علیرضا پاداشی املشی، هما ایرانی بهبهانی*، مژگان خاکپور، علیرضا بندرآباد صفحات 697-710

    توجه به کیفیت زندگی، شرایط، امکانات نیازهای ساکنان شهرها، مسئله ای حیاتی است.نظر به مشکلات متعددشهرها، رویکردهای مختلفی برای ارتقا و بهبود شرایط زندگی در آنها پیشنهاد و مطرح شده است که زیست پذیری شهری یکی ازآنها است. پژوهش حاضر با هدف ارایه شاخص های زیست پذیری مسکن با مطالعه تحلیلی معماری بومی شهر املش صورت گرفته است.روش پژوهش، توصیفی تحلیلی و به لحاظ هدف کاربردی و از نوع تحقیقات کیفی می باشد. جامعه آماری مورد مطالعه دراین تحقیق عبارت است از ساکنین شهر املش که جمعیت این منطقه براساس سرشماری سال 1395 ایران، 15444 نفر می باشد. روش نمونه گیری تصادفی و برای برآورد حجم نمونه از فرمول کوکران و 374 نمونه است. جهت تحلیل داده های گردآوری شده از آزمون های تی تک نمونه ای و آزمون برازش رگرسیونی در نرم افزار spss بهره گرفته شد. برای تحلیل نتایج به دست آمده ازپرسشنامه،ازآزمون آماری T استفاده شد. نتایج آزمون نشان می دهد ازنظرشهروندان املش، بعد زیست محیطی باتوجه به اختلاف ازمیانگین بسیارپایین و منفی 06002/0 و همچنین مقدار ویژه به دست آمده برای آن به میزان 2/5 که بیشتر از بقیه ابعاد است، دارای الویت بیشتری برای بسترسازی زیست پذیری مسکن باالگوهای معماری بومی شهر املش است. ابعاد اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی باتوجه به میزان ضرایب بتا و معناداری به دست آمده بر زیست پذیری مسکن شهری با الگوهای شکلی معماری بومی شهر املش تاثیر مستقیم دارند، در این میان، بعد کالبدی مدیریتی در قسمت ارزیابی تاثیر مستقیم به علت ضرایب بتای منفی عدم معناداری فاقد اثر بودند.

    کلیدواژگان: زیست پذیری، معماری بومی، شهر املش، شاخص
  • محبوبه شهبازی، ناصر سلطانی، خدیجه جوان* صفحات 711-725

    یکی از نکات مهم در بحث آمایش کاربری های شهر، توجه به مکان گزینی و توزیع فضایی- مکانی کاربری ها به ویژه کاربری های مهم و خدماتی اضطراری باهدف کارایی مراکز شهری و تاسیسات مهم حیاتی است. هدف این تحقیق بررسی چگونگی توزیع فضایی و مکانی بیمارستان های مهم شهر ارومیه با رویکرد پدافند غیرعامل با استفاده از فرایند تحلیل شبکه ای (ANP) در محیط GIS است. از این رو 14 بیمارستان شهر ارومیه با توجه به شعاع خدمات رسانی و توزیع جغرافیایی آن ها و با درنظر گرفتن 17 شاخص تاثیرگذار در قالب 5 معیار محیطی، کاربری های حساس، کاربری های کالبدی، کاربری های فرهنگی و کاربری های ارتباطی مورد بررسی قرار گرفت. این پژوهش از نظر روش توصیفی- تحلیلی و ماهیت آن نظری- کاربردی است. نتایج به دست آمده از بررسی الگوهای پراکنش فضایی و پهنه بندی معیارها نشان می دهد که بیمارستان های شهر ارومیه پراکندگی مناسب و یکنواختی ندارند و میزان ریسک پذیری آن ها در زمان بحران زیاد است. از میان بیمارستان های موجود در شهر ارومیه، دو بیمارستان سیدالشهدا و میلاد در وضعیت مناسب و دو بیمارستان رازی و امید در شرایط کاملا نامناسبی قرار گرفته اند. مابقی بیمارستان ها نیز در وضعیت تقریبا نامناسب هستند.

    کلیدواژگان: آمایش، پدافند غیرعامل، مراکز درمانی، فرایند تحلیل شبکه ای (ANP)، ارومیه
  • وحید ریاحی*، سمیه عزیزی صفحات 727-740

    تهیه و اجرای طرح هادی روستایی به منظور توسعه فیزیکی روستاهای ایران اجرا شده است. ارزیابی اثرات کالبدی اجرای طرح ها موضوع مهمی است که می تواند از یک سو پیامدهای اجرای طرح را در روستاها مشخص کند و از سوی دیگر با شناسایی قوت ها و ضعف های موجود، اطلاعات لازم را برای مدیریت بهتر طرح ها فراهم نماید. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی اثرات کالبدی اجرای طرح هادی در شهرستان رباط کریم تهیه شده است. روش تحقیق از نوع توصیفی - تحلیلی است. جامعه آماری شامل 13 روستا از دو دهستان منجیل آباد و وهن آباد هستند که نزدیک به بیش از یک دهه طرح هادی در آن ها به اجرا درآمده است. تعداد حجم نمونه با روش نمونه گیری کوکران 240 خانوار بوده که به صورت نمونه گیری تصادفی مورد پرسش گری قرار گرفتند. یافته های مطالعه بر اساس نتایج به دست آمده از آزمون t تک نمونه ای نشان می دهد، که اجرای طرح هادی به طور نسبی عملکرد موفقیت آمیز و تاثیرات مثبت و معناداری را بر بعد کالبدی داشته است. اما میزان تاثیرات کالبدی طرح در هر یک از متغیرها و مولفه های کالبدی با یکدیگر تفاوت دارد.

    کلیدواژگان: ارزیابی، طرح هادی، توسعه کالبدی روستاها، شهرستان رباط کریم
  • خدیجه بوزر جمهری*، فهیمه جعفری، علیرضا معینی صفحات 741-760

    پژوهش های نظری و تجربی نشان می دهد، اقامتگاه های بوم گردی، نقش مهمی در توسعه و جذب گردشگران ایفا می کند و تاثیرات اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی بسیاری بر جامعه میزبان دارد. در این راستا پژوهش حاضر به بررسی و مقایسه آثار و پیامدهای اقامتگاه های بوم گردی دو روستای کنگ (شهرستان طرقبه شاندیز) و درخت سپیدار (شهرستان مشهد) اختصاص یافته است. روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی و برای گردآوری اطلاعات از روش های کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. با فرمول کوکران تعداد 184 نفر از روستای کنگ و 77 نفر از روستای درخت سپیدار به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند و مورد پرسشگری قرار گرفتند. میزان اعتبار (روایی شاخص ها) توسط 10 نفر از داوران متخصص در حوزه مطالعات گردشگری ارزیابی و تایید گردید. پایایی پرسش نامه با آزمون کرونباخ 0.79 به دست آمد و داده ها در قالب روش تحلیل عاملی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. با توجه به میزان شاخص آزمون کایزر مایر (KMO) و بارتلت، برابر با 797/ 0 و با سطح معناداری 000/0 به دست آمد و نتایج نشان داد ، اقامتگاه ها از بعد اقتصادی و زیست‏ محیطی و کالبدی با میزان 75/0 و 74/0 بیشترین بار عاملی را به خود اختصاص می‏دهند. برای پی بردن به تفاوت فضایی اثرات اقامتگاه‏ های بوم‏گردی در روستاهای کنگ و درخت سپیدار از آزمون یومان ویتنی استفاده شد و چون مقدار سطح معناداری بیشتر از 05/0 است، نشان‏ دهنده تفاوت اثرات اقتصادی و زیست ‏محیطی در دو روستای مورد مطالعه است.

    کلیدواژگان: اقامتگاه بوم‏گردی، روستای درخت سپیدار، اقامتگاه کنگ کهن، اقامتگاه جاده ابریشم
  • محمد محمدزاده دوگاهه، حسین سلطان زاده*، جواد شکاری نیری، تیمور آمار صفحات 761-777

    بررسی نقش محیط و بوم در شکل گیری خانه های بومی منطقه تالش موضوع این تحقیق می باشد، اهمیت این موضوع به این سبب است که به نظر می رسد هنوز تحقیق کافی در مورد معماری این منطقه صورت نگرفته است. هدف این پژوهش شناخت چگونگی تاثیر محیط و معیشت در معماری خانه ها است. پرسش اصلی این تحقیق این است که نقش عوامل محیطی و نوع معیشت در شکل گیری خانه های این منطقه چه بوده است؟ از روش تحقیق توصیفی و تحلیلی استفاده شده است و گردآوری داده ها به صورت میدانی و اسنادی بوده است. متغیر مستقل این پژوهش محیط و شیوه های معیشت و متغیر وابسته آن معماری خانه های بومی تالش می باشد. جامعه آماری تحقیق منطقه تالش و روش نمونه برداری سهمیه ایی است. نتایج تحقیق نشان می دهد که تنوع فضاها، ایوان، تلار باز و فضاهای متخلخل لایه بیرونی برای نفوذ هوا به داخل، از ویژگی های خانه های جلگه است اما در کوهپایه و کوهستان چنین نیست.تعداد فضاهای خدماتی بیرون بنای اصلی در حوزه کوهپایه به ترتیب بیشتر از جلگه و کوهستان ولی گستردگی و مساحت آن ها در محوطه خانه های جلگه بیشتر از کوهپایه و کوهستان است. میانگین مساحت طبقه همکف به کل در خانه های جلگه به ترتیب بیشتر از کوهستان و کوهپایه ولی میانگین مساحت ایوان در همکف و فضاهای طبقه اول در جلگه به ترتیب بیشتر از کوهپایه و کوهستان و میانگین مساحت فضاهای دامی و انبار در کوهستان به ترتیب از جلگه و کوهپایه بیشتر است.

    کلیدواژگان: محیط و معماری، معماری بومی، اثر معیشت بر خانه، خانه های بومی تالش
  • حمید رخساری*، مریم جعفری مهرآبادی، حسین حاتمی نژاد صفحات 779-798

    فضای سوم شهر همان فضای زیسته، اجتماعی یا جایگزین شهر است. این فضا در نقشه های ذهنی بعنوان فضای اجتماعی-فرهنگی شهر؛ سومین بعد در مطالعات نقشه های ذهنی است که مورد توجه پژوهشگران شهری قرار گرفته است. در این پژوهش با توجه به این رویکرددر مطالعات نقشه های ذهنی به بررسی فضایی سوم-زیسته شهر رشت نزد ساکنان سکونتگاه های رسمی منطقه یک و غیر رسمی منطقه ی چهار شهری پرداخته شده است. دراین پژوهش حجم نمونه 60 نفر از دو گروه ساکنان سکونتگاه ها با نمونه گیری نظری مورد بررسی قرار گرفته اند. روش برداشت اطلاعات شامل «مصاحبه و مشاهده» بوده است؛ که نوع اطلاعات برداشتی شامل: نقشه های کروکی، یادداشت برداری و عکس برداری بوده است. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از روش های تجزیه و تحلیل نقشه برداری جی آی اس کیفی(QGIS) در زیر تحلیل مسیرها و فعالیت های فضای-زمانی پرداخته شده است. و نتایج تحقیق حکایت از این است که، با توجه به نقشه های ذهنی این دو گروه ساکنان؛ گسترش نقش و جایگاه طبقه در «تولید اجتماعی فضا» مساله آفرین بوده است. آنچه که از فضای زیسته شهر رشت در نقشه های ذهنی قابل بازنمایی است، تقسیم شهر به دو قطب فقیرنشین و ثروتمندنشین بوده است که دوگانگی سنت و مدرنیته در بسیاری از فعالیت های اجتماعی ساکنان در ارتباط با فضای آگاهی ذهنی آنان از شهر به چشم می خورد.

    کلیدواژگان: نقشه ذهنی، فضای سوم-زیسته، جی آی اس کیفی، سکونتگاه های غیررسمی، رشت
  • الهام زارع*، آرش ثقفی اصل، مهسا فریدی ثانی صفحات 799-821

    شهرهای امروزی به اصلی ترین مکان برای کار و زندگی انسان ها تبدیل شده اند. هدف غایی یک شهر ایجاد محیطی دلنشین و راحت برای مردمی است که در آن زندگی می کنند. زیست پذیری به عنوان رویکردی در راستای دستیابی به توسعه پایدار شهری و مجموعه ای از ویژگی هایی که محیط شهر را به مکانی جذاب برای زندگی تبدیل می کند، مطرح می باشد. هدف این پژوهش تحلیل زیست پذیری در منطقه 12 شهر تهران است. روش تحقیق به صورت توصیفی - تحلیلی بوده و نوع آن کاربردی می باشد. منطقه 12 طبق آمار سال 1395، 240720 نفر جمعیت دارد . برای برآورد تعداد نمونه از فرمول کوکران استفاده گردید. بر این اساس تعداد نمونه مورد مطالعه در منطقه 12، 382 مورد است که در بین 13 محله توزیع گردید . و در نهایت داده های بدست آمده با استفاده از نرم افزارهای SPSS و ArcGIS تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که وضعیت کنونی زیست پذیری منطقه 12، اگرچه ارتباط و پیوندهای محکمی با وضعیت و شرایط خاص و درونی موجود آن چون کمبود امکانات تفریحی و گذران اوقات فراغت، کاهش تمایل به سکونت در منطقه و محله های آن، ناامنی، عدم مشارکت در تصمیمات شورای شهر، نبود فضاهای عمومی مطلوب، عدم حفاظت شهرداری و میراث فرهنگی از آثار و بناهای تاریخی منطقه و بسیاری موارد دیگر دارد، اما به هیچ روی جدایی از تحولات و فراینددهای مختلف سیاسی، اقتصادی ، اجتماعی، محیطی و .. . اثرگذار بر شهر تهران و بخش مرکزی آن در طول زمان نبوده است.

    کلیدواژگان: زیست پذیری، بخش مرکزی شهر، کیفیت زندگی، منطقه 12 تهران
  • موسی کمان رودی کجوری*، طاهر پریزادی، فرهاد آگاه، آزیتا مومنی بیدزرد، فاطمه شفیعی صفحات 823-840

    شکوفایی شهری بطور رسمی در سال 2012 توسط برنامه اسکان بشر ملل متحد مطرح شد و دارای شش بعد بهرهوری، زیرساخت ها، کیفیت زندگی، عدالت و شمول اجتماعی، پایداری محیط زیستی و حکمروایی و قانون گذاری و شصت و چهار شاخص می باشد. با توجه به این که توسعه مشترک و متوازن از ویژگی های مهم شکوفایی است، این اتفاق باید در کلیه این ابعاد و کارکردهای شهری صورت پذیرد. منطقه 18 شهرداری تهران به عنوان یکی از مناطق حاشیه ای این شهر با گسترش بی رویه و پراکنده، تخریب و افزایش آلودگی محیط زیست، کم توجهی به بهسازی و نوسازی بافت های ناکارآمد و مسئله دار، افزایش هزینه خدمات و گسترش حاشیه نشینی و فقر مواجه می باشد و از شکوفایی مناسبی برخوردار نیست. هدف این پژوهش، بررسی و سطح بندی محلات آن منطقه بر اساس شاخص های شکوفایی شهری است. در این پژوهش از مطالعات کتابخانه ای اغلب برای تعیین شاخص های شکوفایی شهری و از روش میدانی برای شناخت وضعیت آن ها در محلات آن منطقه استفاده شده است. برای تحلیل داده و اطلاعات این پژوهش و ارزیابی و رتبه بندی محلات آن منطقه از نظر شاخص های شکوفایی شهری از مدل تاکسونومی عددی و نرم افزارهای ARC GIS، SPSS و EXCEL استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان میدهد که محدوده این پژوهش از نظر شکوفایی شهری در شرایط نامناسبی قرار دارد و این وضعیت در محلات مختلف آن متفاوت است. این شرایط از فقدان سیاست و برنامه های تعادل بخشی فضایی توسعه و شکوفایی محلات آن محدوده ناشی شده است. برای شکوفایی محلات آن محدوده، تهیه و اجرای برنامه یکپارچه موضوعی شکوفایی با مشارکت شهروندان ضروری است.

    کلیدواژگان: شکوفایی شهری، ارزیابی و رتبه بندی، محلات شهری، منطقه 18، شهر تهران
  • معصومه میرغروی، رسول صمدزاده*، محمدتقی معصومی صفحات 841-854

    گسترش مشکلات گوناگون شهرها ضرورت توجه همه جانبه به راهبردها و چاره های سودمند برای بهینه سازی زندگی ساکنان شهرها روشن ساخته است. در راستای این تحولات جدید، مفاهیم و واژه های جدید چون شهر خلاق وارد حوزه برنامه ریزی و مدیریت شهری شدند که برای توصیف و تیببن نقش و کارکردهای جدید شهرها از سوی اندیشمندان و برنامه ریزان شهری مورد استفاده قرارا گرفت.تحلیل اثرات متقابل روشی است که در راستای تعیین عوامل کلیدی استفاده می شود. برای انجام این تحلیل از نرم افزار میک مک استفاده شد. در این زمینه نتایج مطالعات نشان داد که می توان 7 عامل را (تکنولوژی و فناوری های نوین، کیفیت گردشگری، دسترسی به فناوری های اینترنتی، برنامه و فعالیت های آموزشی، تنوع فرصت های شغلی، نمایشگاه های صنایع دستی و بومی و تعداد کارآفرینان) به عنوان عوامل کلیدی در ایجاد شهر خلاق رشت شناسایی کرد. در ادامه برای تهیه سبد سناریوها، براساس وضعیت های احتمالی پیش روی توسعه کلانشهر رشت با رویکرد خلاقیت، ماتریس متقاطع 21*21 برای 7 عامل کلیدی طراحی گردید که بصورت پرسشنامه ای به همراه راهنمای نحوه پاسخگویی در اختیار کارشناسان قرار گرفت. داده های جمع آوری شده از این مرحله، جهت تجزیه و تحلیل وارد نرم افزار سناریوویزارد گردید. براساس ترکیب 21 وضعیت احتمالی، تعداد 2187 سناریوی ترکیبی استخراج می شود که شامل همه وضعیت های احتمالی و پیش روی توسعه خلاقیت کلانشهر رشت در آینده است. سناریوهای ارایه شده توسط نرم افزار سناریوویزارد، عبارتند از:- 4 سناریو با سازگاری بالا؛- 1542 سناریو با سازگاری ضعیف؛- و 641 سناریوی ناسازگار؛

    کلیدواژگان: نیروهای پیشران، خلاقیت شهری، سناریونویسی، رشت
  • فضیله دادورخانی، حبیب محمودی چناری*، سمیه سادات موسوی صفحات 855-873

    هم زمان با وقوع تحولات ساختاری در زمینه گردشگری در سطح کشور و به ویژه رواج گردشگری در نواحی روستایی پیرامون شهرها، احداث خانه های دوم رشد چشمگیری داشته است و همانند دیگر الگوهای گردشگری اثرات متعددی بر نواحی ای که استقرار می یابند، داشته اند. یکی از مهم ترین روش های اصلی ارزیابی اثرات فعالیت های انسانی در محیط، ارزیابی اثرات زیست محیطی(EIA)می باشد که در آن اثرات برنامه ها و پروژه های عملیاتی را بر فاکتورهای محیط زیستی در مراحل مختلف شناسایی و راهکارهایی را برای کاهش اثرات فوق پیشنهاد می نمایند. در پژوهش حاضر، با استفاده از روش تعدیل یافته آیکولد (ICOLD) که روشی برای ارزیابی پروژه های عمرانی است، تلاش می شود تا تاثیر گردشگری خانه های دوم بر ابعاد محیطی ارزیابی شود. جهت گردآوری داده ها بر اساس فرمت مدل آیکولد بجای استفاده از پرسشنامه، از مصاحبه موردی با 15 نفر از مسیولین، معتمدین محلی و ساکنین 5روستای آهار، ایگل؛باغ گل، امامه بالا و امامه پایین ، با طراحی یک چک لیست، اثرات محیطی گردشگری خانه های دوم سنجیده و کمی شد. نتایج تحقیق نشان داد که گردشگری خانه های دوم در روستای مورد مطالعه بر ابعاد اقتصادی، اجتماعی، زیستی و کالبدی، تاثیر منفی بر جای گذاشته است. به طوری که درمجموع پاسخ ها درصد کثیری از مشارکت کنندگان به اثرات نامطلوب آن اشاره کرده اند. تطابق نتایج این پژوهش با مطالعات پیشین مشخص کرد که در بعد محیط زیستی، تمام تحقیقات با نتایج پژوهش حاضر هم سو بوده اند. در بعد اقتصادی و اجتماعی هم با توجه به نسبی بودن مسئله در محیط ها و مکان های جغرافیایی مختلف اختلاف داشته در برخی موارد هم سو و در مواردی دیگر خلاف جهت هم بوده اند.

    کلیدواژگان: ایکلد، اثرات محیطی، خانه های دوم گردشگری، رودبار قصران، شهرستان شمیرانات
  • فریدون نقیبی، میثم ساکت حسنلوئی*، علی اظهری صفحات 875-896

    افزایش جمعیت، حضور انسان، گسترش شهرنشینی و فضایی بی رویه موجبات ایجاد اختلالاتی در نظام عملکردی شهرها را پدید آورده است. بنابراین برنامه ریزی و مدیریت رویدادهای طبیعی باید به منزله یک هدف اصلی در همه مراحل برنامه ریزی و طراحی های توسعه شهر مد نظر قرار گرفته شود. پژوهش حاضر به لحاظ هدف یک پژوهش کاربردی محسوب می گردد و با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی انجام گردیده است. بافت فرسوده بخش مرکزی شهر ارومیه با مساحت 7/277 هکتار به عنوان مطالعه موردی بررسی شده است. در این پژوهش از طریق بررسی منابع کتابخانه ای و مطالعات پیشین و همچنین بهره گیری از نظرات کارشناسان و متخصصین در حوزه بافت های فرسوده شهری، شاخص های موثر در آسیب پذیری محدوده مورد مطالعه در ابعاد کالبدی، دسترسی، کارکردی، زیست محیطی، اقتصادی، اجتماعی و مدیریتی شناسایی و تعریف گردید. سپس با استفاده از فرآیند تحلیل شبکه ای (ANP) و روش تصمیم گیری چند معیاره ویکور (VIKOR) به وزن دهی هر یک از شاخص های مذکور پرداخته و با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) نقشه های آسیب پذیری محدوده در ابعاد مختلف و بصورت کلی تهیه گردیده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که از محدوده مورد مطالعه 11/36% دارای آسیب پذیری کم، 95/27% دارای آسیب پذیری متوسط و 22/35% دارای آسیب پذیری زیاد می باشد که این امر لزوم برنامه ریزی و اتخاذ تدابیری در راستای بهبود وضعیت محیطی بافت فرسوده شهری در ابعاد مختلف را بیش از پیش نمایان ساخته است.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری، بافت فرسوده مرکزی، ارومیه، ANP، VIKOR
  • وکیل حیدری ساربان* صفحات 897-917

    هدف این مقاله مطالعه و تحلیل اثرات سرمایه روان شناختی بر بهبود احساس امنیت اجتماعی مناطق روستایی شهرستان اردبیل می باشد. این تحقیق از نوع کاربردی و به روش تحلیلی-تبیینی است که با استفاده از روش پیمایش انجام شده است. برای جمع آوری اطلاعات از طریق پرسش نامه، به روستاییان ساکن در مناطق روستایی شهرستان اردبیل مراجعه شد که جامعه آماری پژوهش را تشکیل می دهند. تعداد کل روستاییان بالای 15 سال شهرستان اردبیل 123264نفر بود. برای تعیین حجم نمونه ساکنان مناطق روستایی شهرستان اردبیل، با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده از طریق فرمول کوکران، 383 نفر از روستاییان ساکن در مناطق روستایی شهرستان اردبیل انتخاب شدند. مطالعه راهنما در منطقه مشابه جامعه آماری با تعداد30 پرسش نامه صورت گرفت و با داده های کسب شده و استفاده از فرمول ویژه کرونباخ آلفا در نرم افزار SPSS ، پایایی بخش های مختلف پرسش نامه تحقیق 82/0 الی 86/0 بدست آمد. در نهایت، نتایج حاصل از یافته های توصیفی تحقیق نشان داد که از بین میانگین مولفه های سرمایه روان شناختی، میانگین خودکارآمدی (54/7) در رده اول و میانگین امیدواری (89/4) در رده آخر قرار دارد. و نیز، نتیجه حاصل از آزمون همبستگی پیرسون نشان داد به جز مولفه امیدواری بین تمامی مولفه های تحقیق با بهبود احساس امنیت اجتماعی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد و در خاتمه، با توجه به تحلیل نتایج، پیشنهاداتی کاربردی نیز ارایه شده است.

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، سرمایه روانشناختی، توسعه روستایی، خودکارآمدی، شهرستان اردبیل
  • منیژه لاله پور*، مرضیه اسمعیل پور، فرزانه پهلوانی صفحات 919-924

    در توسعه درون زا هدف تنها توسعه شهر از درون نیست، بلکه کیفیت قرارگیری کاربری های مختلف و ترکیب آنها در کنار یکدیگر هم مدنظر برنامه ریزان است. در این راستا، پژوهش حاضر، ویژگی های توسعه فیزیکی شهر خرم آباد را به لحاظ کیفیت توسعه فیزیکی شهر از درون از طریق شاخص هایی نظیر شاخص سازگاری و ناسازگاری کاربری ها و شاخص اختلاط کاربری ها و نیز شاخص های کمی تعیین کننده توسعه درونی شهر، نظیر؛ تغییرات تراکم جمعیت، نسبت رشد مساحت به جمعیت شهر، تعداد پروانه های صادره و کیفیت و قدمت ابنیه در بافت فرسوده مورد بررسی قرار داده است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است که از طریق مطالعات کتابخانه ای (اسنادی) و میدانی انجام گرفته است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که، علارقم اینکه شهر خرم آباد از پتانسیل های توسعه درونی برخوردار بوده است؛ اما نظیر سایر شهرهای کشورمان طی دهه های اخیر رشد افقی پراکنده-ای را به سمت بیرون خود تجربه کرده است. بررسی شاخص های مختلف نشان داد که، این شهر در توسعه کالبدی-فضایی خود از سیاست توسعه درونی شهر پیروی نکرده است. بعلاوه در توسعه درونی شهر هم به موضوع سازگاری و ناسازگاری کاربری های همجوار و نیز اختلاط کاربری های مختلف در بافت های شهری کمتر توجه شده است. با توجه به ظرفیت های توسعه ای موجود در بافت های فرسوده شهر خرم آباد، هدایت ساخت و سازها به سمت این بافت ها، با اجرای سیاست های تشویقی، و نیز افزایش تراکم ساختمانی، بهترین گزینه برای جلوگیری از رشد افقی بی رویه این شهر به سمت پیرامون خود و کاهش هزینه ها و مسایل توسعه شهری است.

    کلیدواژگان: گسترش کالبدی، رشد پراکنده، توسعه درونی، شهر خرم آباد
  • افشین جعفری*، علی شجاعی فرد صفحات 935-950

    هدف از این تحقیق ارزیابی توان منطقه آبخیز دنا و ارایه راهبردهای معیشت پایدار است. این هدف از نوع کاربردی است که از الگویی تلفیقی برای ارزیابی توان منطقه زاگرس مرکزی استفاده گردید. ابتدا پارامترهای اکولوژیک برای ارزیابی توان اکولوژیک شناسایی و سپس آماده سازی لایه ها با عملیات ژیورفرنس، رقومی سازی و به هنگام سازی انجام گرفت. در این مطالعه از داده های حاصل از تصاویر سنجنده ETM+ ماهواره لندست 7 و IRSاستفاده شده است. لایه ها در نرم افزار ArcGIS, version9.2 روی هم گذاری و طبقه بندی شدند. در گام بعد، برای تدوین راهبردها از تکنیک SCORE و مراجعه به آرای کارشناسان خبره استفاده گردید. نتایج نشان داد 9/20 درصد از منطقه نیاز به حفاظت داشته و 8/19 درصد نیز مناسب برای جنگل داری است. کمترین درصد کاربری مناسب برای منطقه متعلق به حفاظت منابع آبی و پس از آن توسعه سکونتگاهی است. تحلیل محیط درونی و بیرونی مدیریت معیشت پایدار در منطقه ی مطالعاتی نشان می دهد که فرصت ها و قوت ها نسب به محدودیت ها و ریسک ها از میانگین امتیاز بالاتری برخوردارند. در نهایت، 11 راهبرد مدیریتی و حقوقی برای معیشت پایدار در منطقه آبخیز دنا استخراج گردید.

    کلیدواژگان: حقوق محیط زیست، معیشت پایدار، ارزیابی توان، زاگرس، آبخیز دنا
|
  • Maryam Gaza, Nasrollah Molaei Hashjin *, Eisa Pourramzan, Mohammadreza Afshariazad Pages 683-696

    Today, expanding tourism is one of the most important phenomena. In fact, it can be pretended that in the current conditions, tourists rendezvous have changed from major cities and historic areas to rural and natural spaces, which in turn, it has had a significant impact on the development of rural areas. It is a suitable platform for its sustainable development, and on the other hand, it is also a means to stimulate the growth and development of the national economy. What has been considered as the main purpose of this study is the explanation of the role of tourism in the physical and institutional sustainability of villages. This is a case study was done in 85 villages which enjoy tourist resources and attraction in Amol city of Mazandaran province. The present study was applied and also descriptive-analytic research in terms of purpose and also nature, respectively. Also, the method of collecting information was library and field study. Then, the sample size by the Cochran formula was 365 families estimated. Validity and reliability of the questionnaire were verified through a panel consisting of rural development professors by SPSS software was approved through Cronbach's Alpha calculation in terms of infrastructure improvement items and improving the quality of access to services. Pearson test was used to analyze the data. The results of the analysis showed that infrastructure improvement and improving the quality of access to services in the village is related to sustainable rural development.

    Keywords: Rural tourism, Physical, Institutional Sustainability, village, Rural Areas of Amol
  • Alireza Padashi Amlashi, Homa Irani Behbahani *, Mojghan Khakpour, Alireza Bandarabad Pages 697-710

    The aim of this study was to present housing viability indices with an analytical study of the native architecture of Amlash city. The research method is descriptive-analytical in terms of practical purpose and qualitative research. The statistical population studied in this study is the residents of Amlash city, whose population according to the 2016 census of Iran is 15444 people. The sampling method is random and to estimate the sample size of Cochran's formula and 374 samples. In order to analyze the collected data, regression t-test and resonance fitness tests were used in SPSS software. To analyze the results of the questionnaire, statistical test T was used. The test results show that according to the citizens of Amlash, the environmental dimension has a higher priority due to the difference from the very low and negative average of 0.6002, as well as the special value obtained for it at the rate of 5.2, which is more than other dimensions. To lay the foundation for the viability of housing with the native architectural patterns of Amlash. Economic, social, cultural and environmental dimensions have a direct impact on the viability of urban housing with the formal patterns of indigenous architecture of Amlash city due to the amount of beta coefficients and significant results obtained. The cause of the negative beta coefficients and the lack of significance were lacking.

    Keywords: viability, Indigenous architecture, Amlash city, Index
  • Mahbobeh Shahbazi, Naser Soltani Pages 711-725

    One of the important points in the discussion of urban land use planning is the consideration of the location and spatial distribution of land uses, especially land uses of emergency services, with the aim of improving the efficiency of urban centers and critical facilities. The purpose of this study was to investigate the spatial distribution of the major hospitals in Urmia with the passive defense approach using Analytical Network Process (ANP) in GIS. Therefore, 14 hospitals in Urmia were studied according to their service radius and geographical distribution, and considering 17 effective indicators in the form of five criteria including environmental criteria, sensitive use, physical, cultural and communication criteria. The method of this study is descriptive-analytic and its nature is theoretical-practical. The results of spatial pattern analysis and zoning of criteria show that Urmia hospitals are not well dispersed and their risks is high during the crisis. Among the hospitals in Urmia, Seyed-alshohada and Milad Hospitals are in good condition, and two are razi and Omid hospitals are in a completely inappropriate condition. The remaining hospitals are also in nearly inappropriate condition.

    Keywords: spatial planning, Passive Defense, Hospital, Analytical Network Prosses (ANP), Urmia
  • Vahid Riahi *, Somayeh Azizi Pages 727-740

    Preparation and implementation of a rural guide plan for the physical development of villages in Iran. The assessment of the physical effects of implementation of projects is an important issue that can determine the implications of the implementation of the project in the villages and, on the other hand, identify the strengths and weaknesses available to provide the necessary information for better management of projects. The purpose of this study was to evaluate the physical effects of Conductor Plan design in Robatkarim. The research method is descriptive-analytic. The statistical population consists of 13 villages in two districts of Manjil Abad and Vahn Abad, which have been implemented for more than a decade. The sample size was 240 households by using Cochran sampling method, which was questioned by random sampling. The findings of the study, based on the results of a one-sample t-test, show that the implementation of the Conductor Plan has a relatively successful performance and has positive and significant effects on the physical dimension. But the physical effects of the plan differ from each other in each of the physical variables and components.

    Keywords: Assessment, Hadi Plan, Physical Development of Villages, Robatkarim City
  • Khadijeh Bouzarjomehri *, Fahimeh Jafari, I- Alireza Moeini Pages 741-760

    The present study was carried out to compare the effects and Consequence of populated settlements in the two villages of Kang (from Torqabeh Shandiz) and the Sepidar tree (from Mashhad city). Theoretical and empirical researches show that habitat residence plays an important role in the development and attraction of tourists and has many economic, social and environmental impacts on the host society.

    Method

    The research method is descriptive-analytical and library and field methods are used for data collection. According to the Cochran formula, 184 people from the village of Kang and 77 villages of the Sepidar Derakht were selected as the sample and questioned. Validity (validity of indicators) was evaluated and confirmed by 10 Experts specializing in the field of tourism studies. The reliability of the questionnaire was obtained by using Cronbach's test (0.79) and the data were analyzed using a factor analysis method.

    Results

    According to the Kizer Meyer test (KMO) and Bartlet test, which was equal to 797 and with a significant level of 0/000. The results show that the establishment of the residence of the economic, environmental and physical dimensions with the rates of 0.75 and 0.74, are the most frequent factors. To find out the difference between the effects of Ecotourism residence in Kang and Villas, Mann- Whitney U- test was used and the level of significance was more than 0.05, which indicates the difference between the economic and environmental impacts of the studied Rurals.

    Keywords: Ecovillage, Sepidar Derakht Rural, Kang Kohan Ecovillage, Jadeh Abrishm Ecovillage
  • Mohammad Mohammadzadeh Dogaheh, Hossein Soltanzadeh *, Javad Shekari Nayerri, Teimour Amar Pages 761-777

    The study of the role of the environment and habitat in the formation of vernacular houses in Talesh is the subject of this research. The importance of this issue is because that there is not still enough research on the architecture of this area. The aim of this study is to understand how the environment and livelihood affect the architecture of houses. the main question of this research is that what is the role of environmental factors and the type of livelihood in the formation of houses in this region? Research method is descriptive and analytical and the data collection has been done in the form of field and documentary.The direct variables are the environment and livelihood and the architecture of vernacular houses is the dependent variable in the research. The statistical population is Talesh area and the sampling method is quota. The results of the research shows that the number of service spaces outside the building in foothills are more than the plain and the mountainous but the extent and the space of the area in the plain houses are higher than the foothills and mountains. The average floor area of the ground floor in the total area in the plain area is more than foothills and mountains but the average area of the porch and first floor spaces in the plain is more than the foothills and mountains and the average space of livestock spaces and warehouses in the mountains are more than the plains and foothills, respectively.

    Keywords: Environment, Architecture, Vernacular Architecture, The effect of livelihood on the house, Vernacular houses of Talesh
  • hamid rokhsari *, Maryam Jafari Mehrabadi, Hossein Hataminejad Pages 779-798

    Third city space is the same living, social or substitute city space.This space is in the mental maps as the socio-cultural space of the city.In this research, according to this approach, a recent methodology in the study of mental maps has been devoted to the study of the third living space of the city of Rasht in the residents of the formal settlements of District 1 and residents of the informal settlements of the 4 district of Rasht.In this research, the sample size of 60 people from two groups of inhabitants of the settlements was surveyed using theoretical sampling. The information harvesting method has been "interview and observation"; the type of information included: maps, censuses, and photographs.To analyze the qualitative data of the research, the methods of the democratic mapping analysis including qualitative GIS (QGIS) under the analysis of the Space-Time Paths and activities to the analysis of the third-lived space in the mental maps of residents of formal settlements District 1 and residents of informal settlements in the 4 district of Rasht. and the results of the research indicate that, given the mental maps of these two groups of residents, the expansion of the role and place of the class in the "social production of space" has been problematic.

    Keywords: Mental Map, Third-Living Space, Informal Settlements, Rasht
  • Elham Zare *, Arash Saghafi Asl, Mahsa Faridi Sani Pages 799-821

    Today's cities have become the main place for people to work and live. The ultimate goal of a city is to create a pleasant and comfortable environment for the people in which they live. Sustainability is fueled by the evolution of planning priorities and the importance of responding to the growing needs of a post-industrial society seeking higher, higher quality facilities and facilities. Therefore, the purpose of this study is to investigate and analyze the viability in District 12 of Tehran. The research method is descriptive-analytical and its type is applied. District 12 is populated by 240720 according to the statistics of the year 1395. Cochran's formula was used to estimate the sample number. Based on the sample number in District 12, 382 cases were distributed among 13 neighborhoods. Finally, the data were analyzed using SPSS and ArcGIS software. The city council, the lack of favorable public spaces, the lack of protection of the city and its cultural heritage, and various other historical and monumental sites, and many other objects. Economic, social, environmental V... The impact on the city of Tehran and its central part has not been over time.

    Keywords: livability, Central part of the city, quality of life, District 12 of Tehran
  • Mousa Kamanroodi Kojouri *, Taher Parizadi, Fahad Agah, Azita Momeni Bidzard, Fatemeh Shafie Pages 823-840

    Urban prosperity was formally introduced in 2012 by the UN-Habitat Program. This concept includes six dimensions of productivity, infrastructure, quality of life, equity and social inclusion, environmental sustainability and governance and legislation. District 18 of Tehran municipality is faced with sprawl development, destruction and increase of environmental pollution, lack of attention to the urban renewal, decay texture, increased cost of services and expansion of informal settlement and poverty. Sadeghiyeh neighborhood has undergone social, cultural, economic and physical degradation in recent years. In this study, neighborhoods of this District were surveyed and ranked based on urban prosperity indices. In this research, library and documentary study was used to formulate the theoretical framework and to determine indicators, field observation was used to identify the status of objective indexes, and a questionnaire was used to identify the state of subjective indexes of urban prosperity. Numerical taxonomy model and ARC GIS, SPSS and EXCEL were used to analyze this data and information and final evaluation of the flourishing indices of these neighborhoods. The results of the research show that the study area has so far not enjoyed prosperous policies and programs and the establishment of spatial and service justice. In addition to preparing this plan, this damage necessitates a rethinking of the planning and executive measures of the area. One of the most important aspects of this review is the thematic and local comprehensiveness of the region's prosperity and districts and to attract inclusive participation of citizen from the policy-making stage to the implementation.

    Keywords: Urban Posperity, Evaluation, Ranking, urban neighborhoods, District 18, Tehran
  • Masomeh Mirqaravi, Rasoul Samadzadeh *, Mohammad Taqi Masoumi Pages 841-854

    The expansion of different problems in cities has clarified the necessity for comprehensive attention to useful strategies to optimize the life of residents in cities. In line with these new developments, new concepts and terms like creative city entered the area of urban management and planning and was used by urban scholars and planners for describing the new roles and functions of cities.Cross impact analysis is a method for identifying the key factors. Micmac software was used for this analysis.In this regard, the results of studies indicated that seven factors (Modern technologies, Tourism quality, Access to internet technologies, Educational programs and activities, Variety of job opportunities, Handicrafts and local exhibitions and Number of entrepreneurs) can be identified as the key factors in creating the creative city of Rasht. Then, a 21 * 21 cross matrix was designed for seven key factors based on the possible states of Rasht development with a creative approach to prepare the scenario portfolio and it was then provided to experts along with a questionnaire and a guide on how to respond. The data collected at this stage were entered into scenario wizard software for analysis. Based on the combination of 21 probable states, 2187 hybrid scenarios were extracted including all probable states and the progress of Rasht creativity development in the future. The scenarios provided by the Scenario Wizard software included:- Four scenarios with high compatibility- 1542 scenarios with low compatibility - and 641 scenarios without compatibility

    Keywords: Key Factors, Urban Creativity, Scenario Writing, Rasht
  • Fazileh Davarkhani, Habib Mahmoodi *, Somayeh Sadat Mousavi Pages 855-873

    At the same time as the structural changes in the field of tourism in the country and in particular the prevalence of tourism in rural areas around the cities, the construction of second homes has grown dramatically and like other tourism patterns, it has had a number of effects on the areas they are deployed. One of the most important ways to assess the effects of human activities in the environment, environmental impact assessment or EIA is to identify the effects of operational programs and projects on environmental factors at various stages and to propose solutions to reduce these effects. To collect the data based on the ICOLD model format, instead of using the questionnaire, through an interview with 15 local officials and trustees the inhabitants of the 5 villages of Ahar, Egole; baghgole, emameh bala, and Emameh paeein and designing a checklist, the environmental impacts of tourism in the second home were measured and quantitated. The results of the research showed that the tourism of the second homes in the studied village has a negative effect on the economic, social, biological and physical aspects. Matching the results of this study with previous studies revealed that in the environmental dimension, all researches were consistent with the results of the present study. In the economic and social dimensions, the difference in the relative environment of the problem in different environments and geographical locations has been different in some cases, and in some cases the opposite..

    Keywords: ICOLD, Environmental impacts, Second homes tourism, Roodbar Ghasran, Shemiranat County
  • Fereydoun Naghibi, Meysam Saket Hasanlouei *, Ali Azhari Pages 875-896

    Population increase, human presence, expansion of urbanization and irregular spatial have caused profound disturbances in the functional system of cities. Therefore, planning and management of natural events should be considered as a main purpose at all stages of planning and city development designs. The present study in term of purpose is considered as an applied research and using descriptive-analytical method. The worn-out textures of central district of the Urmia city with an area of 277/7 hectares as a case study is investigated. In this study, through the study of library sources and former studies, and as well as using experts opinions and specialists in the field of urban worn-out textures, effective indicators in the vulnerability of the study area in dimensions of physical, access, functional, environmental, economic, social, and managerial identification and the definition was. Then, using the Analytical Network Process (ANP) and Vikors Multi-Criteria Decision Making Method (VIKOR) to weighting each of the mentioned indicators and using Geographic Information System (GIS), the vulnerability maps of the area in different dimensions are provided. The results of the research show that from the study area of 36/11% has low vulnerability, 27/95% has moderate vulnerability and 35/22% has high vulnerability, which has the necessity of planning and taking measures to improve the environmental condition of urban worn-out textures in different dimensions.

    Keywords: Vulnerability, Worn out texture, Urmia, VIKOR, ANP
  • Vakil Heidari Sareban * Pages 897-917

    The study aims at investigating trust effects psychological capital on improvement of social security sense in the rural areas of Ardabil County. Target population in the study was the rural people of located in Ardabil County. The needed information by means of questionnaire was collected from rural people of settled in Ardabil County. Statistical society of research included all of rural people of Ardabil County. In addition for determining sample size the rural peoples of settled in the rural areas of Meshkinshar county was used Cochran formula. Finally, the sample size of rural peoples 383 was determined. The tool of measurement was made researcher questionnaire. The content and face validity of the instrument was specified after several times review and correction by the faculty of members at university and several expertise of administrative offices. The reliability analysis was conducted and Cronbach’s alpha values for the various sections of instrument were estimated to be between 0.82 and 0.86. The results of research showed that there was a statistically significant positive relationship between optimism, self-efficacy and resiliencey and sense of social security. Finally, based on the results analysis, some applied recommendations have been provided.

    Keywords: Social Security, Pyhschological capital, Rural Development, Ardabil county
  • Manijeh Lalepour *, Marzieh Esmailpour, Farzaneh Pahlevani Pages 919-924

    endogenous development, the goal is not only the development of the city from inner parts, rather the quality of putting different land uses together and integrating them next to each other is a matter for planners. In this regard, the present study has considered the physical development characteristics of Khorram Abad city in terms of quality of physical development of the city by using indicators such as land use compatibility and incompatibility, land use mixture index as well as quantitative indices determining he indigenous development of city such as population density changes, the ratio of area growth to population, the number of licenses issued, and the quality and age of buildings in old texture. The research method is descriptive-analytical through library (documentary) and field studies. The results of this study show that, despite the fact that the city of Khorram Abad has internal development potentials, but like other cities in our country, it has experienced sprawl growth in recent decades. Investigation of various indicators showed that the city did not follow the indigenous development policy in its physical-spatial development. In addition, less attention has been paid to the compatibility and incompatibility of neighboring land uses and to the mixing of different land uses within the urban context. Considering the developmental capacities in the old textures of Khorram Abad city, construction in these textures, by implementing incentives policies and increasing floor area ratio, is the best way to prevent uncontrolled growth of the city, reduce costs and urban development issues

    Keywords: physical development, sprawl growth, inner development, Khoram Abad city
  • Afshin Jafari *, ALI Shojaeifard Pages 935-950

    The aim of this study is to assess the potential of Dena watershed and provide sustainable livelihood strategies. This is a practical goal that used a combined model to assess the strength of the Central Zagros region. First, ecological parameters were identified to assess the ecological potential, and then layers were prepared by georeferencing, digitization, and timing. The study used data from Landsat 7 and IRS satellite imaging images. The layers overlapped and classified in the ArcGIS software, version9.2. In the next step, SCORE technique and reference to expert opinions were used to formulate the strategies. The results showed that 20.9% of the region needs protection and 19.8% is suitable for forestry. The lowest percentage of suitable use for the region belongs to the protection of water resources and then residential development. Analysis of the internal and external environment of sustainable livelihood management in the study area shows that opportunities and strengths have a higher average score than restrictions and risks. Finally, 11 management and legal strategies for sustainable livelihoods were developed in the Dena watershed.

    Keywords: Environment Law, Sustainable livelihood, Evaluation of power, Zagros, Dena watershed