فهرست مطالب

مجله مطالعات زبان فرانسه
پیاپی 24 (Spring-Summer 2021)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/13
  • تعداد عناوین: 10
|
  • شراره چاوشیان، ناهید جلیلی مرند صفحات 1-14

    این مقاله به مطالعه تحلیلی زندگی نامه پدر دو پسری که از معلولیت ذهنی رنج می برند می پردازد. نویسنده رمان کجا داریم میریم بابا؟ (2008)، ژان لویی فورنیه، به شوخ طبعی و استهزاء پناه می برد تا واقعیت تلخی که هر لحظه با آن روبروست را تاب آورد و با رفت و برگشتی بی وقفه میان واقعیت و خیال از دنیای خود و فرزندانش سخن بگوید. آنچه که بر تلخی این نوع زندگی می افزاید رفتارها وعکس العمل های مردم است: ترحم، تمسخر، تحقیر و دورویی. در این پژوهش سعی داریم پاسخی برای این سیوال بیابیم: شوخ طبعی و استهزاء می توانند دارو و مرهمی برای چنین شرایط دشواری باشند؟ در این راستا، علاوه بر گزیده هایی از کتاب که گویای جنبه های مختلف زندگی این پدر و فرزندان معلولش بوده و حاکی از لحظات بسیار حساس و حتی غیر قابل تحمل است، به تعاریف زبانشناسان از این دو عنصر زبانی، شوخ طبعی و استهزاء، همچنین مطالعات روانکاوان در این زمینه مراجعه کرده ایم تا ببینیم که آیا معرفی طنز گونه این زندگی یعنی به استهزاء گرفتن خود و دیگران می تواند به عنوان ساز و کارهای دفاعی به کمک این پدر بیایند تا شاید این شرایط را راحت ترتحمل کند.

    کلیدواژگان: استهزاء، پدر، روانشناختی، رویای هوشیار، شوخ طبعی، معلولیت، مکانیزم دفاعی
  • حسن زختاره صفحات 15-28

    از آغاز سده بیست و یکم به این سو، شاهد پیدایش گفتمان‌های بی‌شماری به قلم متخصصان و استادان ادبیات هستیم که از بی‌اعتباری، بحران، فراموشی و حتی مرگ ادبیات معاصر فرانسه و مطالعات ادبی سخن می‌گویند. برای بررسی سرشت این زوال‌گرایی و اهداف آن در ادبیات معاصر، مقاله پیش رو می‌کوشد تا از یک سو، این گفتمان‌های زوال‌گرا را با رویکردی توصیفی با به خواننده خود بشناساند، و از سوی دیگر، با پیروی از رویکردهای مقایسه‌ای و مقابله‌ای، این متن‌ها را بر اساس سه دسته‌بندی‌ای که دومینیک ویار در سال 2011 از تهدیدهای وارده به ادبیات داده بود از یکدیگر تمیز دهد. تردیدی نیست که خاستگاه هرگونه نگرانی برای از دست رفتن استقلال ادبیات در دوران سرمایه‌داری شناختی برداشتی محدود و زیبایی‌شناختی از آن است، برداشتی که در سده نوزدهم ریشه دارد و نظام آموزشی و نظریه ادبی همواره به پاسداری از آن برمی‌خیزد. شاید زمان آن فرارسیده که به تعریفی وسیع و برون‌گرا از ادبیات روی آوریم، تعریفی که به ما امکان می‌دهد تا ادبیات را در پیوند با دیگر شیوه‌های مدرن بیان بررسی کرده و آن را با دنیای واقعی مرتبط سازیم. شاید زمان آن فرارسیده که به پیشنهاد ایو سیتون، فیلسوف سوییسی، به تازه‌سازی خوانش در ادبیات روی آوریم و به برتری‌جویی خوانش‌های سنتی تک‌گویانه پایان دهیم.

    کلیدواژگان: زوالگرایی، ادبیات، معاصر، مطالعات، ادبی
  • مرضیه اطهاری نیک عزم *، فریبا سادات هاشمی صفحات 29-44

    به دنبال خوانش رمان ستاره سرگردان اثر ژان - ماری گوستاو لوکلزیو این پرسش اساسی مطرح می‌‌شود که آیا ساختار این متن با محتوا و مضمون آن پیوند دارد؛ به عبارت دیگر چگونه معنا ساختارمند شده است. بررسی نشانه (معناشناسی) این اثر، راهنمای رسیدن به پاسخ این پرسش است. انتخاب پیکره مطالعه برای این مقاله درواقع، بر مضمون اصلی و همیشه حاضر رمان‌‌های لوکلزیو تکیه دارد؛ یعنی مضمون سفر که به سرگردانی شخصیت اصلی داستان، استر، منجر می‌‌شود و رمان، داستان زندگی او را در دوره جنگ جهانی به تصویر می‌‌کشد. فرارها، دردها و مشکلات جابجایی اجباری از ترس نازی‌‌های آلمان، نه تنها برای استر، دختر یهود در جستجوی سرزمین موعود، خوشبختی به ارمغان نمی‌‌آورد، او را در گرداب سرگردانی رها می‌‌کند. فرض پژوهش بر رابطه میان گفته‌‌ها و شرایط گفته‌‌پردازی از دیدگاه کنشگر و زمان - مکان قرار دارد. در این مقاله، گفته‌‌پردازی «سرگردانی» و خصوصیت کنشگری، زمان – مکانی، آن برپایه اصلی گفته‌‌ها بررسی شده است که مفهوم سرگردانی را به تصویر می‌‌کشد. اتصالات و انفصالات گفته‌‌پرداز و همچنین راهبردهای انتخابی او در موقعیت‌‌های مختلف، مفاهیم اساسی برای نشان‌‌دادن شرایط گفته‌‌پردازی است.

    کلیدواژگان: اتصال گفتمانی، انفصال، راهبرد، سرگردانی، گفته پردازی
  • ارغوان یحیی صفحات 45-64

    امروزه معلمان اغلب تشویق می شوند تا فعالیت ها و روش های خود را به منظور پیشرفت بیشتر و بهتر کارشان ، تغییر دهند .بنابر این از کار گروهی با زبان آموزان استفاده می کنند هر چند که کار گروهی ، همیشه برای زبان آموزان، کار ساده ای نیست .اما می توان آنها را به کار گروهی تشویق کرد و به آنها چگونگی انجام کار را آموزش داد. نقش کار گروهی در بخش نامه های رسمی و نیز در نظریه های علمی آموزشی، اهمیت خود را نشان می دهد. ما در اینجا، تحقیقات خود را بر اساس مقایسه ی دو کشور فرانسه و ایران که سیستم مشارکتی یکپارچه در ساختار آموزشی خود دارند را انجام خواهیم داد. بدین منظور، پرسشنامه هایی تنظیم کرده ایم تا دریابیم که اثر بخشی کار گروهی بر کار فردی در یادگیری زبان تا چه حد موثر است. با تجزیه وتحلیل پاسخ های زبان آموزان، دریافتیم که فعالیت گروهی همیشه عملکرد بهتری نسبت به کارهای فردی ندارند. براساس نتایج این تحقیق، کار گروهی نیاز به تفکر، آمادگی، دقت و توجه زیادی دارد. به عبارت دیگر، علیرغم مشاهده ی علاقه ی زیاد زبان آموزان، نمی توان کار گروهی را تنها شکل اجرای کار و روش آموزش دانست.

    کلیدواژگان: آموزش متفاوت، یادگیری مشارکتی، آموزش ابتدایی، گروه، کار گروهی
  • دانیال بسنج، حسین تقی زاده صفحات 65-78

    در طول تاریخ ادبیات، مسئله اساسی متن، منتقدین و زبان‌شناسان را بر آن داشته است که در پی معنای ذاتی متن باشند و به این منظور تلاش بسیاری برای ایجاد دسته‌بندی نوین با هدف فهم بهتر متن و تحلیل آن کرده‌اند؛ بنابراین نظریه‌‌پردازان بزرگی مانند باختین، یاکوبسون، ورلیخ، برموند، مولینو، دیسپاو، براسارت، گریماس، آدام و بسیاری دیگر کوشیده‌‌اند گونه‌شناسی خاصی از متن ارایه دهند. در این میان، گونه‌شناسی ژان میشل آدام که به‌‌طور تقریبی ازلحاظ ترتیب زمانی در انتهای این لیست واقع شده است، این مزیت را دارد که دارای طراحی مختصر، کامل‌‌تر و عاری از ایرادات و نواقص موجود در نسخه‌‌های قبلی است. به این ترتیب، در این پژوهش سعی شده است کاربست گونه‌شناسی متن از نگاه آدام را بر متنی از لافونتن، نویسنده شهیر فرانسوی، با نام «دخترک شیرفروش و ظرف شیر» نشان دهیم تا دریابیم بر چه اساسی با نوشتاری روایی سروکار داریم. برای نیل به این مقصود، به گونه‌شناسی متن از منظر آدام توجه کرده‌ایم و تمرکز خود را بیشتر بر گونه روایی گذاشته‌ایم؛ زیرا روایت براساس سنت ادبی غرب دارای جایگاه ویژه‌ای است؛ همچنین در این راستا اشاره‌ای نیز به مولفه‌ها و معیارهای شش‌‌گانه سکانس روایی از دیدگاه آدام شده است. در این نوشتار قصد بر آن است که مزیت و سهولت این دسته‌بندی در مواجهه با متون بیان شود. در پایان این پژوهش و براساس کاربست و تحلیل انجام‌‌شده، مشخص شد که نظریه آدام ممکن است به مثابه دستگاهی تحلیلی عمل کند که به کمک آن می‌شود متون روایی را از غیر روایی تشخیص داد و سکانس (‌های) روایت را استخراج کرد.

    کلیدواژگان: روایت، ژان میشل آدام، سکانس، کلان گزاره، گونه شناسی متن، متن
  • محمد محمدی آغداش صفحات 79-95

    تخیل ادبی بی‌نظیر برنار-ماری کلتس، نمایش‌نامه‌‌نویس برجسته در دهه هشتاد قرن بیستم میلادی، در پیشگاه منتقدین ادبی معاصر فرانسوی‌‌زبان به بوطیقای تنش و خشونت شهره شده است. اصالت اندیشه گفتمانی-استدلالی این نویسنده جوان، متاثر از نبوغ فراوان او در اولویت‌‌بخشیدن به اصل صدا و کلام پرسوناژهاست که بدین طریق مضمون فلسفی پوچی سرنوشت بشر را روی صحنه نمایش می‌برد. آنچه بیش از همه در ادبیات نمایشی کلتس جلب توجه می‌‌کند، این است که او توانسته است به شکل استعاری، در آثار خود به نحو شگفت‌‌‌انگیزی کیفیت رفتارهای خشونت‌آمیز متقابل انسان‌‌ها (پرسوناژها) که برپایه قدرت و زورگویی شکل گرفته است را تجسم بخشد؛ بر این اساس پرسوناژهای او در رفتارهای زبانی خود از هیچ قانون یا منطق کلامی پیروی نمی‌‌کنند و مدام درحال بگومگو و مشاجره هستند؛ البته این تنش اغلب از سطح زبان فراتر می‌‌رود و به برخورد فیزیکی در حد مرگ منتهی می‌شود. شایان ذکر است، به نقل از خود کلتس (1999 : 109)، نمایش‌نامه‌های او آیینه تمام‌نمای زندگی به اصطلاح مدرن ما انسان‌‌ها هستند. در این نوشتار، زبان‌شناختی زمینه پیدایش گفتار تنش‌آلود از ورای دیالوگ‌های پرسوناژهای کلتس در دو نمایش‎نامه مهم بازگشت به برهوت و روبرتو زوکو‌ مطالعه و تحلیل خواهد شد.

    کلیدواژگان: استهزاء، تراژدی وجود، سخن تنش آلود، کلتس، گفتمان
  • محمد کیانی دوست صفحات 97-112

    آثار آنی ارنو نمونه‌ بارز اتوبیوگرافی معاصر را ارایه می‌دهد. در این آثار، حتی با اینکه من نویسنده، راوی و شخصیت اصلی یکی هستند، این یک «من» فراشخصی است و چندین هویت را در بر می‌گیرد. در واقع، آنی ارنو ازطریق روایت داستان زندگی پدر و مادر خود و به‌‌واسطه فرمول معروف «من دیگری هستم» تلاش می‌کند ناپذیرفتنی‌ها را تقبیح و بیان‌نشده‌ها را بیان کند؛ از این روی انکار ریشه‌های فرهنگی، بومی‌‌سازی و دگردیسی ازجمله کلیدواژه‌های نوشته‌های وی است. نویسنده برای فرار از بیان مستقیم «خود»، مسیر زندگی والدینش و تحولی را که این زندگی مشقت‌‌بار در گذر زمان متحمل شده بود با جزییات توصیف می‌کند تا به‌‌واسطه آن و با استفاده از نوشتار سپید (نوشتار ساده و خنثی) به تبیین و تعریف موقعیت «خود» و دگردیسی «من» برسد. پژوهش حاضر به‌‌طور عمده بر راهبردهایی متمرکز است که نویسنده برای تحکیم یا تضعیف رابطه بین خود و دیگران به کار گرفته است تا به نوعی به نظام‌سازی متمایز بیان خود دست یابد؛ بدین منظور سبک نوشتاری اتخاذشده توسط نویسنده، نام آثار، شبکه بینامتنی آثار، اظهارات نویسنده، پیشینه و اهداف او همگی در زمره عناصر محوری برای درک عمق و پیچیدگی رابطه بین من و دیگران است.

    کلیدواژگان: بومی سازی، بیان خویشتن، دگردیسی من، زندگی نامه، جدایی تضادبرانگیز، من فراشخصی، نوشتار سپید
  • مهدی افخمی نیا، محمدحسین جواری، محمد محمدی آغداش، سمیرا آهن ساز سلماسی صفحات 115-129

    جهت‌گیری‌های نوین در زبان‌شناسی تبیین‌گر، اهمیت خاصی برای مطالعه دیدگاه ها قایل است؛ زیرا این مطالعه نشان می‌دهد چگونه موضع‌گیری‌های چندسویه‌ انسان در مقابل جهان واقع به تولید بی‌نهایت معنا می‌‌انجامد؛ به همین ترتیب در تحلیل گفتمان، بررسی روابط جایگاهی بین دیدگاه های متفاوت اولویت خاصی دارد؛ زیرا امکان دریافت دقیق از پویایی ساخت معنا را برای خواننده فراهم می‌کند؛ با این وجود چنین پژوهش دشواری مستلزم مطالعه عمیق مواضع بینشی تعیین‌گر در ساخت معنایی دیدگاه هاست. در همین راستا، مقاله حاضر محورهای اصلی توپولوژی بینشی (راباتل، 2004)، یعنی هم‌دیدگاهی، فرادیدگاهی و فرودیدگاهی، را ازطریق بازنمایی درونی «من» در همنوایی شبانه ارکستر چوب‌ها (قاسمی، 1996) بررسی می‌کند. بریده‌های برگزیده از متن، گاه نشانگر استدلال‌گرایی (مستقیم یا غیر مستقیم) راوی در روابط خودگفتاری است و گاه هدف وی را در متقاعدسازی خواننده با تاثیرپذیری از استراتژی «منبع فکری پنهان» آشکار می‌کند. این مثال‌ها نشان می‌دهد که چگونه بازنمایی سرگردانی اندیشه‌ها در قالب گفتمان درونی به درک هرچه بهتر از سطوح نقش‌آفرینی منبع فکری در ساخت معنا می‌‌انجامد.

    کلیدواژگان: همنوایی شبانه ارکستر چوب ها، رضا قاسمی، منبع فکری پنهان، فرادیدگاهی، فرودیدگاهی، هم دیدگاهی
  • ریحانه ابراهیمی، محمدجواد کمالی حسین زاده، سعدی جعفری کاردگر صفحات 131-142

    همان‌‌گونه که عنوان هر محصول، از محتوای آن اطلاع می‌دهد، عنوان رمان نیز از نوع اثر و محتوای آن اثر خبر می‌دهد و نقش بسیار مهمی در جذب خوانندگان ایفا می‌‌کند. یکی از موضوعات مهم پژوهشی در این باره، عنوان‌‌شناسی اثر است؛ بنابراین در این نوشتار سعی شده است جنبه‌‌های ادبی و اجتماعی عنوان رمان «دیدار به قیامت» اثر پیر لومتر، نویسنده معاصر فرانسوی، از دیدگاه نقد تاریخی و اجتماعی و براساس نظریه «کلود دوشه» به روش کتابخانه‌ای و تحلیلی بررسی شود. موضوع رمان دیدار به قیامت جنگ جهانی اول است. نویسنده عنوانی برگزیده که یادآور نامه سربازی فرانسوی به نام ژان بلانشارد در ابتدای جنگ جهانی اول است. کلود دوشه معتقد است در بررسی عنوان هر اثر ادبی باید کارکردهای متفاوت متمرکز روی موضوع، مخاطب و پیام، تحلیل و بررسی شود و از نظر این اندیشمند معاصر، هر عنوان به‌‌طور همزمان حامل پیام ادبی و اجتماعی است. در این مقاله سعی شده است به این پرسش پاسخ داده شود که چگونه مفهوم اجتماعی در عنوان رمان «دیدار به قیامت» اثر لومتر لحاظ شده است. عناوین فصل‌ها، صفحه نخست و نوشتار گزینش‌‌شده پشت جلد نیز در حوزه تیترشناسی مطالعه شده است.

    کلیدواژگان: پیر لومتر، دیدار به قیامت، رمان، ژان بلانشارد، عنوان شناسی، کلود دوشه، نقد تاریخی و اجتماعی
  • محبوبه قاضیان، ندا آتش وحیدی صفحات 143-157

    از دیرباز تاکنون، جایگاه زن در جامعه موضوع بحث‌‌برانگیر بسیاری از آثار نقد ادبی بوده است که این آثار روی شخصیت‌‌های زن داستان متمرکز بوده‌‌اند. شخصیت داستان در فرآیند روایت، جایگاهی بنیادی دارد و نویسندگان با خلق شخصیت‌‌هایی با ویژگی‌‌های روحی و جسمی، در پی پیشبرد داستان خود هستند و همچنین برآنند تا جامعه درون‌‌متنی و برون‌‌متنی را به خواننده عرضه کنند؛ از این رو در این پژوهش تلاش شد تا با بررسی مقایسه‌‌ای شخصیت‌‌های زن در برخی آثار دو بانوی نویسنده فرانسوی، کولت و آنا گاوالدا، با رویکرد جامعه‌‌شناختی و براساس نظریه‌‌های کلود دوشه، به جایگاه زن در جامعه و تحولات آن در قرن بیست پی برده و به این پرسش‌‌ها پاسخ داده شود که شباهت‌‌ها و تفاوت‌‌های احتمالی در ویژگی‌‌های قهرمانان زن در رمان‌‌های کولت و آنا گاوالدا کدامند و آیا زنان در جامعه درون‌‌متنی آثار این دو نویسنده بازتاب تصویر زن در جامعه برون‌‌متنی‌‌اند. بنابر نتایج به‌‌دست‌‌آمده از این پژوهش اذعان می‌‌شود که به‌‌طور قطع انتخاب قهرمانان زن در این داستان‌‌ها پیامی را دربر دارد؛ زیرا هریک از این زنان به نوعی، آن دیگر خالق خود و نیز آینه جامعه زمانه‌‌شان هستند.

    کلیدواژگان: آثار ادبی، شخصیت داستان، زن، جامعه درون متنی، جامعه برون متنی
|
  • Sharareh Chavoshian *, Nahid Djalili Marand Pages 1-14

    Cet article se penche sur l’étude analytique d’une autobiographie relatant la vie d’un père de deux handicapés mentaux où les termes de parentalité du handicap sont associés à l’humour et à l’ironie. C’est le cas de Jean-Louis Fournier, auteur de Où on va papa ? (2008), celui qui, oscillant entre réalité et imagination, établit un lien entre deux situations qui semblent inconciliables, tant il paraît évident que la première soit déprimante et la deuxième amusante. De surcroît, puisqu’il se voit tout le temps confronté à différentes réactions des gens : pitié, moquerie, dédain et hypocrisie, il ne peut guère donner une pause à sa pensée toujours penchée sur le destin de ses fils. La question à laquelle nous essayons de répondre, c’est de vérifier si l’humour et l’ironie servent de remède à ces conditions difficiles. Pour ce, outre les extraits du livre qui font part de divers aspects de la vie de ce père et de ses deux fils infirmes et témoignent des moments très délicats même insupportables qu’ils traversent, nous recourons aux définitions de ces deux éléments linguistiques ainsi qu’aux travaux des psychanalystes, nous déduirons que la présentation humoristique de cette vie, à savoir se ridiculiser et ridiculiser les autres sont des « mécanismes de défense » qui aident ce père à survivre.

    Keywords: Handicap, Humour, ironie, Mécanismes de défense, père, psychanalyse, Rêve-éveillé
  • Hassan Zokhtareh * Pages 15-28

    Un ensemble de discours déclinistes, publiés depuis le début du XXIe siècle, notamment rédigés par les spécialistes et professeurs de littérature, proclament la dévalorisation, la crise, l'oubli et voire la mort de la littérature et des études littéraires. Pour étudier la nature et les cibles de ce déclin en littérature contemporaine, cet article se propose, d’une part, de présenter ces textes apocalyptiques suivant une approche descriptive, et d’autre part, de les distinguer les uns des autres selon une approche comparative et surtout contrastive, tout en se basant sur les trois catégories de menaces déjà évoquées en 2011 par Dominique Viart. Une conception très retreinte et esthétique, remontant au XIXe siècle et notamment diffusée et défendue par le système éducatif et la théorie littéraire, se trouve à l’origine de toutes ces inquiétudes devant la perte de l’autonomisation de la Littérature dans une société marquée par le capitalisme cognitif. Il est peut-être temps de recourir également à une conception élargie et pragmatique de la littérature, en interaction avec les autres moyens modernes d’expression et en contact avec le monde réel, et de mettre fin à toute hégémonie des approches monologales au profit d’une lecture actualisante avancée par le philosophe suisse Yves Citton.

    Keywords: Dé, clinisme, rature, contemporaine, Etudes, litté, raires
  • Marzieh Athari Nikazm *, Fariba Sadat Hashemi Pages 29-44

    Suite à la lecture d’Étoile errante de J.M.G. Le Clézio, une question se pose dans l'esprit du lecteur : la structure de cette œuvre est-elle en relation avec son contenu et son thème principal. En d’autres termes, comment le sens se structure ? Étude sémiotique de cette œuvre nous oriente vers la réponse. Le choix du corpus de cet article est basé sur le thème dominant et omniprésent à peu près dans toutes les œuvres de l’auteur ; le thème du voyage qui s’y transforme en errance du personnage principal Esther dont l’histoire raconte la vie en pleine guerre mondiale. Les fuites, les douleurs et les difficultés du déplacement obligé de peur des Nazis de cette jeune fille juive à la recherche de la Terre promise, non seulement ne lui apportent pas le bonheur mais aussi la laissent dans le tourbillon d’errance.Notre hypothèse se repose sur le lien des énoncés et la situation d’énonciation du point de vue actanciel et spatio-temporel. Donc sur la base de l’énoncé de l’errance, nous avons étudié l’énonciation de l’errance et ses propriétés actancielle et spatio-temporelle. L’embrayage et le débrayage de l’énonciateur sont les concepts les plus importants pour révéler la situation de l’énonciation ainsi que les stratégies choisies par l’énonciateur dans différentes situations.

    Keywords: débrayage, embrayage, Enonciation, Errance, Stratégie
  • Arghavan Yahya * Pages 45-64

    Aujourd'hui, les enseignants sont souvent encouragés à varier les activités et donc à utiliser le travail de groupe avec les élèves. Travailler en groupe n'est pas une tâche facile pour les élèves mais cela peut être appris. La place du travail de groupe, tant dans les bulletins officiels de l'éducation nationale que dans les théories pédagogiques, montre déjà son importance. La France et l'Iran ayant intégré des système collaboratifs au sein du structure éducatif, nous baserons nos recherches sur la comparaison de ces deux systèmes éducatifs. Pour comprendre l'efficacité du travail de groupe à l'école primaire, nous avons mis en place des questionnaires afin de savoir si le travail de groupe est plus efficace que le travail individuel dans l’apprentissage des langues. En analysant les réponses des élèves, d’une part, nous constatons que la majorité des élèves s’entendent dire qu’ils sont souvent à l’aise dans le travail de groupe. D’autre part, nous avons constaté que les groupes ne permettent pas toujours d’obtenir de meilleures performances que le travail individuel. Notre recherche nous a permis de comprendre que le travail de groupe demande beaucoup de réflexion, de préparation, de rigueur et d'attention. Autrement dit, malgré le grand intérêt de la part des élèves qu’on a observé, le travail en groupe ne peut pas être considéré comme l’unique forme de travail.

    Keywords: Pé, dagogie diffé, rencié, apprentissage coopé, ratif, enseignement primaire, groupe, travail de groupe
  • Danial Basanj *, Hossein Taghizadeh Pages 65-78

    La question intransigeante du « texte » a poussé pendant toute l’histoire littéraire les critiques et les linguistes à chercher son sens immanent et à en établir une certaine classification de manière à appréhender le texte et l’analyser, le cas échéant. Ainsi les grands théoriciens tels que Bakhtine, Jakobson, Werlich, Bremond, Molino, Dispaux, Brassart, Greimas, Adam et beaucoup d’autres se sont- ils efforcés de donner une certaine typologie du texte parmi lesquelles celle de Jean-Michel Adam – qui se trouve chronologiquement presqu’à la fin de cette liste – a l’avantage d’avoir une conception concise, plus complète et purgée des objections et des imperfections placées dans les versions précédentes. De cette manière, cette recherche essaiera d’appliquer la typologie textuelle d’Adam sur une fable de la Fontaine, intitulée « La Laitière et le Pot au lait », afin de vérifier en quelle mesure, selon la narrativité adamienne, cette fable est un récit. Pour ce faire, nous avons mis en avant la typologie de textes d’Adam et nous nous sommes penchés plus précisément sur le type narratif, lequel est principal selon la tradition littéraire occidentale. Nous avons eu l’intention d’attester l’intérêt et les convenances de cette classification face à tout texte tout en ayant dégagé à cette fin les composantes de la séquence narrative et tout en ayant présenté les six critères constituant, d’après Adam, la narration. Au terme de cette recherche, basée sur l'application et l'analyse, nous avons constaté que la théorie d'Adam peut agir comme un dispositif analytique pouvant être utilisé pour distinguer les textes narratifs des non-narratifs et extraire la ou les séquences du récit..

    Keywords: texte, typologie textuelle, Jean-Michel Adam, macro-proposition, Narration, séquence
  • Mohammad Mohammadi Aghdash * Pages 79-95

    La fiction théâtrale novatrice de B.-M. Koltès qui a marqué la scène de représentation française des années 80, est connue chez la critique littéraire contemporaine pour la poétique de dispute et de conflit dans une dimension fort argumentative - polémique. La rhétorique judiciaire -énonciative de Koltès tient son originalité de ce qu’elle a excellemment su accorder la priorité à la voix et la parole du personnage, afin de condamner par le moyen du langage la brutalité et la violence de la condition humaine qui tourne dérisoirement au tragique. Ce qui est remarquable dans l’œuvre littéraire de Koltès, c’est nécessairement et d’une manière expressive et métaphorique, la verbalisation de rapports (de force) tenus entre les personnages qui ne s’accordent en rien dans un monde où tout sent la haine, la désagrégation, la solitude, le désespoir, la souffrance, etc. L’objectif principal de cette étude est d’analyser, dans une approche linguistique-conversationnelle l’engendrement de la parole conflictuelle koltésienne dans ses deux dernières pièces, Le Retour au désert et Robert Zucco, trahissant à la fois toutes les deux, la notion socio-philosophique de la controverse et la non-communication au sens logique du terme chez les êtres scéniques qui n'ont rien à signifier de leur vie frappée de violence.

    Keywords: énonciation, dérision, discours conflictuel, Koltès, tragédie de l’existence
  • Mohammad Kianidust Pages 97-112

    Les œuvres d’Ernaux fournissent des exemples typiques de l’autobiographie contemporaine dans lesquels même si le Je de l'auteur, du narrateur et du personnage principal n’en font qu’un seul et unique, mais c’est un Je transpersonnel qui recouvre plusieurs identités. En effet, à travers le récit de la vie du père et de la mère, et à partir de la célèbre formule « Je est un autre », Annie Ernaux se donne à une tentative de dénoncer l’inacceptable, d’exprimer l’inexprimé, d’où, le reniement des origines. L’inculturation, l’indigénisation et la conversion sont à cet effet, les mots d’ordre de l’écriture ernausienne. À fin d’échapper à une expression directe de « Soi », l'auteur décrit, avec minutieux, l’itinéraire de la vie de ses parents et l’évolution que cette existence malmenée avait subie au cours du temps, à travers laquelle elle parvient, par le biais de l’écriture blanche, à définir la position du « Soi » et la métamorphose du « Je ».Notre travail porte en grande partie sur les stratégies employées par l'auteure pour consolider, ou fragiliser, le rapport entre soi et les autres, pour en venir à une différence de systématisation de l’expression de soi. Pour ce faire, il est souhaitable de suggérer que le style choisi, les titres des œuvres, le réseau intertextuel dans lequel sont-elles ancrées, les déclarations de l'auteure, son parcours et ses objectifs, sont autant d'éléments cruciaux pour saisir la profondeur et la complexité du rapport entre je et les autres..

    Keywords: autobiographie, Écriture blanche, Expression de soi, Indigénisation, Je transpersonnel, métamorphose, Rupture conflictuelle
  • Mahdi Afkhami Nia, MohammadHossein Djavari, Mohammad Mohammadi-Aghdash, Samira Ahansazsalmasi Pages 115-129

    Les orientations nouvelles en linguistique énonciative confèrent un intérêt tout particulier à l’étude du point de vue (PDV), éclairant en ce qu’elle révèle la possibilité, pour l’homme, de développer une infinité de significations à travers ses multiples prises de position par rapport au réel. En ce sens, l’étude des rapports de place entre les diverses sources du PDV revêt une importance de premier ordre dans l’analyse du discours, du fait qu’elle permet au lecteur de toucher, de près, le dynamisme de la construction du sens. La tâche s’avère, pourtant, difficile étant donné qu’elle exige l’approfondissement des postures énonciatives déterminantes dans la structuration sémantique du PDV. Le présent article porte sur l’étude des axes de la topique énonciative (Rabatel, 2004), à savoir, co-énonciation, sur-énonciation et sous-énonciation, mis en scène, essentiellement, à travers les représentations intériorisées du ‘je’ dans Harmonie nocturne (Ghâssemi, 1996). Les passages extraits du roman sont, soit marqués par les traits de l’argumentativité (directe ou indirecte) contenus dans les relations autodialogiques ; soit caractérisés par les effets de l’effacement énonciatif qui servent à des fins persuasives. Ils permettent d’examiner l’hypothèse selon laquelle la mise en scène discursive des vagabondages de la pensée pourrait contribuer à une meilleure exploration des niveaux d’intervention de l’instance énonciative dans la construction du sens.

    Keywords: Harmonie nocturne, Reza Ghâssemi, effacement énonciatif, sur-énonciation, co-énonciation, empathie, sous-énonciation
  • Reyhaneh Ebrahimi, MohammadJavad Kamali Hosseinzadeh, Sadi Jafari Kardgar _ Pages 131-142

    Comme il est évident que tout le titre donne des informations à propos de son contenu. Le titre du roman joue un rôle très important pour attirer les attentions des lecteurs. L’un des sujets de recherche importants à cet égard est la titrologie ; donc, dans cette écriture scientifique, nous allons étudier les aspects littéraires et sociaux du titre du roman Au revoir là-haut du point de vue sociocritique et en base de la théorie de Claude Duchet d'une manière bibliographique et analytique. Le roman Au revoir là-haut a traité le sujet de la grande guerre mondiale. L’auteur choisit un titre qui évoque la lettre d’un soldat français à son épouse, au nom de Jean Blanchard, au début de la première guerre mondiale. En étudiant chaque œuvre littéraire, Claude Duchet estime qu'il faut étudier et analyser les différentes fonctions qui se concentrent sur l’objet, le destinataire et le message. Selon ce penseur contemporain, chaque titre est porteur d'un message littéraire et social à la fois. Nous allons répondre à cette question fondamentale : comment le social est intégré dans le titre du roman Au revoir là-haut de Lemaître ? L'étude sur des titres des chapitres, de la première page et du roman ainsi que la couverture sont également étudiés dans le domaine de la titrologie.

    Keywords: Au revoir là-haut, Claude Duchet, Jean Blanchard, Pierre Lemaître, Roman, sociocritique, Titrologie
  • Mahboubeh Ghazian, Neda Atash Vahidi Pages 143-157

    Depuis longtemps, la place de la femme dans la société a été le sujet de maintes controverses dans les études critiques qui se centraient surtout sur les protagonistes féminins des ouvrages littéraires. Le personnage du récit est l’un des éléments constitutifs dans le processus de narration dont les caractéristiques, psychologiques et physiques, attribuées par l'auteur font non seulement progresser le récit, mais sont aussi représentatives de la société du texte ainsi que la société de référence. De ce fait, nous avons décidé d’entreprendre une étude comparative des personnages féminins dans certaines œuvres de Colette et d’Anna Gavalda, dans un cadre sociocritique et selon les théories de Claude Duchet, afin de distinguer la place de la femme et son évolution dans la société du XXe siècle. Les héroïnes dans les œuvres de Colette et de Gavalda présentent-elles des ressemblances ou des différences ? Comment les personnages féminins de la société du texte sont-elles le reflet des femmes dans la société de référence ?  Cette recherche nous a prouvé que le choix des personnages féminins chez ces deux écrivaines était significatif, du fait qu'ils sont chacun en quelque sorte, le double de leur créatrice et le miroir de la société de l’époque.

    Keywords: Literary Works, character, women, Society of the Text, The Reference Society