فهرست مطالب

نشریه پژوهش در پزشکی
سال چهل و پنجم شماره 4 (پیاپی 180، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/10
  • تعداد عناوین: 16
|
  • سیروس نعیمی، خلیل خاشعی ورنامخواستی*، معصومه رحیم زاده صفحات 1-3

    بیماری همه گیری کووید- 19 ، ناشی از کروناویروس جدید 2019 در سراسر جهان، در حال گسترش است و تهدید بهداشتی بزرگی را برای سلامتی عمومی جهان ایجاد کرده است. به نظر م میرسد درک جزییات ژنوم پاتوژن در شیوع بیماری اطلاعات مهمی را فراهم کند و به شناسایی اهداف درمانی جدید انجامد.

    کلیدواژگان: کووید- 19، همه گیری، کمپلکس رپلیکاز، کروناویروس
  • پیام بهزادی*، الهام بهزادی، سید احمد تارا صفحات 4-19
    سابقه و هدف

    یکی از مهم ترین مشکلاتی که در پیوند با دستگاه ادراری انسان وجود دارد، روند سنگ سازی و تولید سنگ های گوناگون است. در این روند عوامل مستعدکننده بسیاری وجود دارند که دست به دست هم می دهند و منجر به بروز سنگ در دستگاه ادراری می شوند. با توجه به اهمیت بیماری سنگ های دستگاه ادراری در جهان و هزینه های هنگفتی که در پیوند با این بیماری بر بیماران و مراکز بهداشتی و درمانی تحمیل می شود، نویسندگان این مقاله مروری نظام مند بر آن شدند تا مهم ترین عوامل مستعدکننده را شناسایی و روشن سازی کنند.

    مواد و روش ها

    برای نگارش این مقاله مروری نظام مند، مقاله هایی به زبان انگلیسی و بدون هیچ محدودیت زمانی در موتورهای جست وجوگر مانند Google Scholar، پایگاه های داده ها مانند PubMed و تارنماها مانند ScienceDirect جست وجو و مطالعه شدند و مهم ترین آن ها در راستای پوشش هدف این پژوهش برگزیده شدند.   

    یافته ها

    شیوع، نوع و جنس سنگ های ادراری در میان بیماران دلایل و عوامل گوناگون دارد. سنگ های ادراری به دو گروه میکروبی و غیرمیکروبی دسته بندی می شوند. اگرچه روند سنگ سازی در دستگاه ادراری، یک بیماری چندگانه و چند عاملی است، ولی عامل برنامه خوراکی چنان اهمیت دارد که می تواند در پیشگیری، تشخیص و درمان بیماری نقش تعیین کننده داشته باشد.

    نتیجه گیری

    چه در پیوند با سنگ های میکروبی و چه در پیوند با سنگ های غیرمیکروبی رده های سنی بالای60، زیر 40و 60-40 سال در مردان بیشترین آمادگی را برای سنگ سازی در دستگاه ادراری از خود نشان می دهند. این درحالی است که بروز سنگ ه ای میکروبی در بانوان بیشتر از آقایان بوده که دلیل آن عفونت های ادراری بیشتر در دستگاه ادراری بانوان است. کوتاه اینکه، سن، جنس، سوندگذاری، اختلال های دستگاه ادراری، منطقه جغرافیایی، آب و هوا، فصل سال، نژاد، رژیم خوراکی، فعالیت های فیزیکی، داروهای سنگ زا، تراز مصرف آب و مایعات در روز، نرمال فلورای دستگاه گوارش و دستگاه ادراری، ژنتیک، شغل، بیماری هایی همچون نقرس و دیابت نوع دو از مهم ترین عوامل سنگ سازی در دستگاه ادراری به شمار می آیند.

    کلیدواژگان: سنگ های دستگاه ادراری، دستگاه ادراری، سنگ کلیه، عوامل مستعدکننده
  • رامش فرخ نژاد، میترا نوربخش*، مریم رزاقی آذر، رویا شریفی، پریچهره یغمایی صفحات 20-29
    سابقه و هدف

    شیوع چاقی به میزان قابل توجهی در سال های اخیر بیشتر شده و در  نتیجه عوارض ناشی از آن مانند کبد چرب و بیماری های قلبی- عروقی افزایش یافته است. مطالعه های گذشته نشان داده اند اسید چرب ترانس پالمیتولییک اسید (tPA) آثار سودمندی در وضعیت بیماری های متابولیک دارد. از این رو هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر tPA در تجمع چربی در سلول های کبدی و بیان ژن آنزیم اسید چرب سنتاز (FAS)  و فعالیت رونویسی گیرنده هسته ای اسیدهای چرب یعنی peroxisome proliferator activated receptor alpha   (PPARα) است.

    مواد و روش ها:

     در این مطالعه تجربی (experimental) که به صورت in vitro انجام شد، سلول های کبدی HepG2 کشت داده شده و با غلظت های متفاوتی از ترانس پالمیتولییک اسید (tPA) و همچنین پالمیتیک اسید تیمار شدند. سطح داخل سلولی تری گلیسیرید با روش آنزیمی اندازه گیری و بیان ژن FAS با روش real-time PCR سنجش شد. فعالیت PPARα با آزمایش گزارشگر لوسیفراز و با استفاده از وکتور حاوی عامل پاسخگو به PPARα ارزیابی شد.

    نتایج

    همه اسیدهای چرب سبب تجمع تری گلیسیرید در سلول های کبدی شدند، ولی میزان تری گلیسیرید در سلول های تیمار شده با tPA به طور معناداری کمتر از پالمیتیک اسید بود (P<0.001). بیان ژن آنزیم FAS نیز تحت تاثیر این اسیدهای چرب افزایش معناداری نشان داد (P<0.05) ولی در مقایسه میان دو اسید چرب، القای آنزیم FAS در سلول های تیمار شده با tPA به طور معناداری کمتر از پالمیتیک اسید بود (P<0.001). tPA در غلظت های پایین تاثیر افزاینده بر فعالیت PPARα ایجاد کرد (P<0.001)، در حالی که پالمیتیک اسید بر فعالیت این گیرنده تاثیری نداشت.

    نتیجه گیری:

     نتایج نشان دادند که تجمع TG در سلول های کبدی تیمار شده با tPA به مراتب کمتر از پالمیتیک اسید است که نشان می دهد این اسید چرب در مقایسه با مولکول متناظر اشباع خود تاثیر بهتری بر سلول های کبدی دارد.

    کلیدواژگان: اسیدهای چرب ترانس، ترانس پالمیتولئیک اسید، اسید چرب سنتاز، کبد چرب
  • صمد نوری زاد، تایماز امیراصلانی، بهروز زمان*، حسین باقری فرادنبه صفحات 30-34
    سابقه و هدف

    خونریزی یکی از مشکلات رایج در بیماران تحت عمل جراحی سپتورینوپلاستی است که می تواند روی سیر و شرایط بیماران در هنگام و پس از عمل موثر باشد. بنابراین، این مطالعه برای بررسی و مقایسه اثر دو داروی ترانکزامیک اسید و دسموپرسین وریدی در کاهش میزان خونریزی هنگام عمل سپتورینوپلاستی انجام شده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مداخله ای که به صورت یک کارآزمایی بالینی تصادفی انجام شد، تعداد 105 نفر از بیماران تحت عمل جراحی سپتورینوپلاستی در بیمارستان فیروزگر و حضرت فاطمه تهران در سال 1398 به صورت در دسترس انتخاب شدند، به صورت تصادفی در یکی از سه گروه ترانکزامیک اسید و دسموپرسین وریدی و دارونما تقسیم شدند، میزان خونریزی و رضایت مندی تیم جراحی و تغییرهای همودینامیک در سه گروه تعیین شده و مقایسه شد.

    یافته ها

    میزان رضایت مندی در گروه دسموپرسین بیش از دو گروه ترانکزامیک و دارونما بود (P=0.0001). میزان خونریزی در بیماران بررسی شده در گروه دسموپرسین کمتر از دو گروه ترانکزامیک و دارونما بود (P=0.0001). تغییرهای همودینامیک در سه گروه اختلاف آماری نداشت.

    نتیجه گیری:

     ترانکزامیک اسید و دسموپرسین وریدی اثربخشی خوبی در کاهش میزان خونریزی هنگام عمل سپتورینوپلاستی دارند که به خصوص در مورد دسموپرسین بیشتر هم است.

    کلیدواژگان: ترانکزامیک اسید، دسموپرسین، سپتورینوپلاستی، خونریزی هنگام عمل
  • حسن میرمحمد صادقی، آوا برارزاده صورتی، محسن گلکار، کامیار عباسی، مصطفی آلام* صفحات 35-39
    سابقه و هدف

    با توجه به تاثیر حجم آب بدن روی تولید بزاق، به نظر م یرسد نوشیدن آب می تواند به عنوان درمان یا تسکین در بیمارانی که دارای مشکلات ترشح بزاق هستند، کمک کننده باشد. این مطالعه با هدف بررسی میزان تاثیر افزایش مصرف آب بر میزان ترشح بزاق با استفاده از اندازه گیری بزاق انجام شد. 

    مواد و روش ها

    در این مطالعه 60 نفر در دو گروه سنی 20 تا 25 سال و 50 تا 55 سال برای بررسی تاثیر نوشیدن آب انتخاب شدند. سنجش میزان ترشح بزاق افراد با اندازه گیری تفاوت وزن گازهای استریل پیش و پس از قرار گرفتن در دهان افراد انجام شد. ابتدا میزان ترشح بزاق پایه افراد اندازه گیری شد، سپس از شرکت کنندگان خواسته شد 6/ 1 لیتر آب را با استفاده از لیوانی با حجم 200cc هر 15 دقیقه یک بار در کمتر از دو ساعت بنوشند. در اندازه گیری بزاق افراد، هر گاز 90 ثانیه در دهان فرد باقی می ماند. ابتدا بدون هیچ تحریک در این مدت میزان ترشح بزاق فرد پس از نوشیدن آب اندازه گیری شد. سپس دوباره با تحریک ترشح بزاق با جویدن و بوی سرکه اندازه گیری بزاق انجام شد. مراحل بیان شده شده دوباره پس از دو ساعت تکرار شده و نتایح به دست آمده ثبت شد. برای مقایسه میزان بزاق از آزمون های تی تست زوجی و برای مقایسه گروه سنی از آزمون ANOVA استفاده شد. آنالیزهای آماری با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام شد. 

    یافته ها

    در تمامی اندازه گیر یهای بزاق اعم از بزاق غیر تحریکی و تحریکی، پیش و پس از نوشیدن آب، اختلاف بین میزان ترشح بزاق پیش و پس از نوشیدن آب معنادار شد  0.01 = P  . اختلاف مشاهده شده در گروه جوان تر پس از نوشیدن آب در مقایسه با گروه دیگر بزرگ تر بود. 

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های مطالعه می توان گفت نوشیدن آب روی ترشح بزاق موثر بوده و می تواند در مشکلات خشکی دهان و پیشگیری از سنگ غدد بزاقی موثر باشد.

    کلیدواژگان: بزاق، نوشیدن آب، سنگ مجرای بزاقی
  • سحر عوض پور، جواد نعمتی*، محمد همتی نفر، محسن ثالثی صفحات 40-45
    سابقه و هدف

    کاهش تحرک و فعالیت، زمینه ساز بسیاری از بیماری ها از جمله بیماری های قلبی- عروقی است. از این رو هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر یک دوره تمرین ترکیبی (هوازی و تناوبی شدید) و تمرین های تناوبی شدید برهموسیستیین و ESR در بیماران قلبی- عروقی بوده است.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه تجربی، 32 بیمار قلبی- عروقی داوطلبانه انتخاب شدند و تصادفی در سه گروه قرار گرفتند: گروه تمرین ترکیبی (10=n)، گروه تمرین HIIT (11=n) و گروه کنترل (11=n).  معیارهای ورود شامل کسر تزریقی بالاتر از 30، نداشتن تاکی کاردی و برادی کاردی و عدم ظرفیت عملکردی کمتر از پنج مت بود. معیارهای خروج نیز شامل عدم تمایل به تداوم فعالیت و تشخیص پزشک بود. پروتکل گروه تمرین ترکیبی شامل اجرای دو، سه بار در هفته تمرین  CAETبدون اجرای تمرین های HIIT در چهار هفته اول و سپس اجرای دو بار در هفته تمرین CAET و اجرای یک بار در هفته تمرین HIIT در چهار هفته دوم بود. پروتکل گروه تمرین HIIT شامل اجرای دو، سه بار در هفته تمرین HIIT در چهار هفته اول و اجرای سه بار در هفته تمرین HIIT در چهار هفته دوم بود. نمونه های خونی 24 ساعت قبل از نخستین جلسه تمرین و 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین (در شرایط یکسان برای هر سه گروه) گرفته شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از برنامه آماری t وابسته ، ANOVA و Post Hoc در سطح معناداری P˂0/05 انجام شد.

    یافته ها:

     اجرای تمرین های ترکیبی و HIIT، تاثیر معناداری بر کاهش مقادیر سرمی هموسیستیین تمرین ترکیبی مقادیر پایه 1.3±19.7، پس از مداخله 2.3±13.8، P˂0/001، تمرین HIIT  مقادیر پایه 1.3±20.0، پس از مداخله 1.5±16.3، P˂0/001  و ESR تمرین ترکیبی مقادیر پایه2.1±27.7، پس از مداخله1.27±22.13، P˂0/005 ، تمرین HIIT مقادیر پایه 2.8±26.2، پس از مداخله 2.0±22.9، P˂0/004  در مقایسه با گروه کنترل (هموسیستیین P˂0/619 ، ESR P˂0/306) بیماران قلبی- عروقی دارد.

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد تمرین های ترکیبی و HIIT بر کاهش هموسیستیین و ESR بیماران قلبی- عروقی موثر هستند، در حالی که اثر تمرین های ترکیبی نسبت به HIIT بیشتر است.

    کلیدواژگان: تمرین ترکیبی، تمرین تناوبی شدید، هموسیستئین، ESR، بیماران قلبی- عروقی
  • حسن مهاجرانی، آوا برارزاده صورتی، آرش غفارپسند، کامیار عباسی، مصطفی آلام* صفحات 46-51
    سابقه و هدف

    با وجود مزایای متعدد در تزریق بی حسی با روش های جایگزین تکنیک معمول (Conventional) نظیر وجود عوارض کمتر و نیاز نداشتن به تزریق مکمل، هنوز استفاده از آن ها در درمان های دندان پزشکی چندان رواج نیافته است که قسمتی از آن از نبود تحقیق های کافی در این زمینه ناشی شده است. تحقیق حاضر با هدف مقایسه میزان اثر بی حسی دو تکنیک بلوک عصب دندانی تحتانی و Gow Gates در بیماران مراجعه کننده به بخش جراحی دانشکده دندان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شد.

    مواد و روش ها:

    تحقیق حاضر به صورت کارازمایی بالینی تصادفی روی 120 بیمار نیازمند کشیدن دندان های خلفی فک پایین انجام شد (60 نفر در هر تکنیک). تزریق بی حسی در بیماران با یکی از تکنیک های عصب الویولار تحتانی به روش conventional یا Gow-Gates و بر اساس پروتکل استاندارد انجام و زمان بی حسی در عصب های مختلف به همراه وجود عوارض پس از تزریق در آن ها ارزیابی شد. داده ها با آزمون های Chi-square و Mann-whitney U در بیماران دو گروه تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها:

    بی حسی عصب چانه ای در دو روش معمول و Gow-Gates به طور میانگین پس از 79/2 و 53/7 دقیقه، عصب دندانی تحتانی پس از 97/3 و 52/9 دقیقه، عصب ثنایایی پس از 17/3 و 57/8 دقیقه، عصب زبانی پس از 73/1 و 61/3 و عصب باکال طویل پس از 65/1 و 61/3 دقیقه برقرار شد. در تمامی موارد، تفاوت های معناداری بین دو تکنیک دیده شد (p<0.0001). آسپیراسیون مثبت در 7/1درصد افراد در تکنیک Gow-Gates و 20درصد بیماران در تکنیک معمول دیده شد. همچنین، 7/16درصد بیماران در روش معمول به تزریق مکمل نیاز داشته، ولی هیچ بیماری در روش Gow-Gates نیاز به تزریق مکمل نداشت. 3/23درصد بیماران در روش Gow-Gates و 3/13درصد آن ها در روش معمول نیاز به تزریق دوباره داشتند (p=0.16).

    نتیجه گیری:

    با وجود اینکه تمامی عصب ها در تکنیک Gow-Gates دیرتر از روش معمول بی حس شدند، ولی با توجه به میزان عوارض کمتر و نیاز به تزریق های مکمل اندک در این تکنیک، به نظر می رسد استفاده از این روش در برقراری بی حسی مطلوب در فک پایین بیماران از کارایی لازم برخوردار باشد.

    کلیدواژگان: بی حسی، روش معمول، عصب الوئولار تحتانی، تکنیک Gow-Gates
  • بهلول قربانیان*، بهروز قربانزاده، عسگر ایرانپور، بهمن صمدی صفحات 52-59
    سابقه و هدف

    کاهش سطوح تستوسترون و دهیدرواپی آندروسترون سولفات به عنوان ریسک فاکتورهای آنابولیکی تهدیدکننده سلامتی عمومی در افراد جوان معرفی شده است. هدف از این پژوهش، بررسی اثر تمرین مقاومتی همراه  با نوروفیدبک بر سطوح سرمی تستوسترون و دهیدرواپی آندروسترون سولفات در مردان جوان است.

    مواد و روش ها

    30 نفر از مردان جوان در گروه تمرین مقاومتی (10 نفر)، تمرین مقاومتی و نوروفیدبک (10 نفر) و کنترل (10 نفر) تقسیم شدند. گروه های تمرینی به مدت هشت هفته تمرین مقاومتی و نوروفیدبک را به صورت سه جلسه متناوب در هفته اجرا کردند. در مراحل پیش و پس آزمون سطوح هورمون های تستوسترون و دهیدرواپی آندروسترون سولفات اندازه گیری شد. برای مقایسه میانگین های بین گروهی از آزمون تحلیل واریانس ترکیبی و برای مقایسه میانگین های درون گروهی از آزمون تی همبسته استفاده شد.

    یافته ها

    سطوح سرمی تستوسترون افزایش معناداری را پس از تمرین مقاومتی و تمرین مقاومتی ترکیبی با نوروفیدبک نسبت به گروه کنترل در مردان جوان داشت (01/0=p). مقادیر دهیدرواپی آندروسترون سولفات افزایش معنا داری بهتری در گروه تمرین مقاومتی ترکیبی با نوروفیدبک نسبت به تمرین مقاومتی داشت (01/0=p). همچنین سطوح سرمی کورتیزول نسبت به گروه کنترل در گروه تمرین مقاومتی و نوروفیدبک کاهش معنا دار (001/0=p)، ولی در گروه تمرین مقاومتی کاهش غیرمعنا داری (31/0=p) داشت.

    نتیجه گیری:

     به نظر می رسد هورمون های آنابولیکی و کاتابولیکی نسبت به تحریک الکتریکی مغز همراه با تمرین مقاومتی پاسخ بهتری دارند.

    کلیدواژگان: تستوسترون، دهیدرواپی آندروسترون سولفات، تمرین مقاومتی، نوروفیدبک
  • مجتبی خان سوز، بهرام عابدی*، محمدرضا پالیزوان، عباس صارمی صفحات 60-65
    سابقه و هدف

    در بیماران مبتلا به انفارکتوس قلبی جلوگیری از رسوب لیپوپروتیین ها در دیواره عروق با استفاده از تمرین های ورزشی عامل مهمی در ریکاوری سریع و بازگشت ظرفیت های عملکردی است. بنابراین هدف از این پژوهش بررسی تغییر نشانگرهای خطر قلبی پس از یک دوره تمرین استقامتی فزاینده در نمونه های انفارکته است.

    مواد و روش ها:

     پژوهش حاضر از نوع تجربی است که در این پژوهش20 سر موش صحرایی نژاد ویستار با محدوده سنی (10-8) هفته و میانگین وزن (30±230) گرم به طور تصادفی به دو گروه کنترل انفارکتوس (MI.Co) و تمرین انفارکتوس (MI.Ex) تقسیم شدند. پس از القای انفارکتوس قلبی با دو تزریق داخل صفاقی ایزوپروترنول به فاصله 24 ساعت و با دوز 150میلی گرم در کیلوگرم، گروه تمرین به مدت هشت هفته پروتکل تمرین استقامتی را روی نوارگردان اجرا کردند. خون گیری در شرایط یکسان و به دنبال حداقل 24 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین انجام شد. برای بررسی تغییرهای معنا داری سطح Cholesterol ، TG، LDL وHDL  از روش آنالیز تی مستقل در برنامه گراف پد استفاده شد.

    یافته ها: 

    سطح سرمی LDL و TG در گروه تمرین انفارکتوس کاهش معنا داری (به ترتیب12/2 و 87/13mg/dl) نسبت به گروه کنترل انفارکتوس داشت (03/0=p). اما مقادیرCholesterol  و HDL در گروه تمرین انفارکتوس نسبت به گروه کنترل انفارکتوس (به ترتیب 25/5 و 12/4 mg/dl) افزایش داشت که این افزایش تنها در مقادیر HDL معنا دار بود (03/0=p).

    نتیجه گیری:

     به نظر می رسد به کارگیری راهبردهای غیردارویی مانند تمرین استقامتی فزاینده می تواند سبب کاهش معنا داری در سطح LDL و TG و در مقابل افزایش معنا دار در میزان HDL در نمونه های مبتلا به انفارکتوس قلبی شود.

    کلیدواژگان: انفارکتوس قلبی، تمرین استقامتی فزاینده، نشانگرهای خطر قلبی
  • محجوبه دولتی، آرزو علایی*، ترانه فرخ نیا صفحات 66-71
    سابقه و هدف

    با توجه به شایع بودن آفت راجعه و عوارض شناخته شده آن و اهمیت اتیولوژی بروز بیماری و گزارش های متناقض از ارتباط ویتامین D سرم با آفت راجعه، این تحقیق با هدف تعیین ارتباط میزان ویتامین D سرم و آفت راجعه در افراد مراجعه کننده به بخش بیماری های دهان،فک و صورت دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران در سال 1397 انجام شد.

    مواد و روش ها

    تحقیق به روش Case control انجام شد. نمونه ها شامل 30 نفر ؛ 15 نفر مبتلا به آفت راجعه و 15 نفر شاهد بودند. افراد دو گروه از نظر سن، جنس و معیارهای ورود به تحقیق یکسان سازی شدند. معیارهای خروج تحقیق شامل ابتلا به بیماری های سیستمیک، بیماری های خونی، بهجت و یا بیمار ی های اتوایمیون،مصرف مکمل مولتی ویتامین ،آهن، کلسیم، ویتامین D در سه ماه اخیر، کمبود آهن، کمبود فولات، وکمبود ویتامین B12 بود. از هر فرد داوطلب میزان پنج میلی لیتر خون دریافت و میزان ویتامین D سرمی آن ها توسط دستگاه HPLC تعیین شد و مقادیر کمی آ نها برحسب نانوگرم برمیلی لیتر و مقادیر کیفی آن ها بر مبنای مقادیرنرمالدر دوگروه با آزمون T-test و آزمون دقیق فیشر قضاوت آماری شد.

    یافته

    میزان ویتامین D سرم گروه شاهد 85.8 ±33.59 (ng/dl) و گروه مورد(ng/dl) 12.65 87.33±  (p> 9.0)و از نظر کیفی در گروه شاهد 7.66 درصد افراد و درگروه مورد 40درصد افراد (p> 2.0)  ویتامین D غیر نرمال داشتند

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد ویتامین D در بروز آفت راجعه نقش نداشته باشد. برای نتایح دقیق تر بررسی با حجم نمونه بیشتر توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آفت راجعه دهانی، ویتامین D، 25-هیدروکسی ویتامین D Recurrent aphtous
  • بهروز بشارت، آرزو اعلایی*، ابوالفضل افشارفرد، میلاد صادقی صفحات 72-75
    سابقه و هدف

      با توجه به شایع بودن واریس زیرزبانی به ویژه در سالمندان و اهمیت مطالعه های اتیولوژیک و این که گزارش شده شاید وجود واریس پا با بروز واریس زیر زبانی نقش دارد؛ بنابراین این تحقیق روی سالمندان مبتلا به واریس زیر زبانی و گروه شاهد آن ها درآسایشگاه سالمندان کهریزک البرز در سال 1397 انجام شد.

    مواد و روش ها:

     تحقیق به روش مورد_شاهدی انجام شد و با مراجعه به آسایشگاه کهریزک البرز و ارایه معرفی نامه موافقت مسیولان آسایشگاه اخذ شد. فهرست سالمندان بالای 60 سال تهیه و با مراجعه به تک تک سالمندان پس از توجیه طرح و کسب رضایت آگاهانه آن ها شدند.گروه مورد افرادی بودند که مبتلا به واریس زیرزبانی بودند و گروه شاهد افرادی بودند که اولا: واریس زیرزبانی نداشتند و ثانیا از نظر سن و جنس و مصرف سیگار،  فشار خون و پروتز دندانی مشابه نمونه مورد بودند. تشخیص واریس زبانی با بررسی کلینیکی و مطابق روش استاندارد انجام شد. تعیین مواجهه از طریق مصاحبه و معاینه در فضای امن انجام شد. سپس نقش واریس پا با واریس زیرزبانی با آزمون کای دو قضاوت آماری شد.

     یافته ها: 

    تحقیق روی تعداد 109 نفر مبتلا به واریس زیر زبانی و 109 نفر گروه شاهد آن ها انجام شد. افراد دو گروه با هم مشابه بودند و یا اختلاف معناداری نداشتند. میزان مواجهه با  واریس پا در گروه مورد 67 نفر (61 درصد) و در گروه شاهد 49 نفر (45 درصد) بود. (0/025<p)

    نتیجه گیری:

     به نظر می رسد مبتلایان به واریس زیر زبانی در مواجهه بیشتری از نظر واریس پا باشند.

    کلیدواژگان: واریس پا، واریس زیرزبانی، سالمند
  • عاطفه موسوی*، مهدی محمدزاده، آیدین اسدیان صفحات 76-82
    سابقه و هدف

     یکی از بخش های بسیار مهم بازار دارویی کشور، بازار داروهای آنتی بیوتیک است که یکی از پرمصرف ترین گروه های درمانی است و کمک فراوانی به بهبود و درمان بیماری ها می کند. گرچه مصرف ناصحیح آن مشکلاتی از قبیل مقاومت میکروبی را به وجود می آورد. باتوجه به روند افزایشی مصرف آنتی بیوتیک ها در ایران و جهان، بررسی و تحلیل بازار این دسته دارویی سبب آگاهی بیشتر پزشکان و سیاستمداران نظام سلامت شده و ازین رو از اهمیت فراوانی برخوردار است. این مطالعه، یک مطالعه کاربردی و سری زمانی است که با استفاده از داده های فروش آنتی بیوتیک های موجود در ایران در 16 سال انجام شده است.

    مواد و روش ها:

    میزان فروش عددی داروهای آنتی بیوتیک موجود در بازار دارویی کشور از آمارنامه دارویی سال 1381 تا 1396 استخراج شد. سپس روند فروش داروهای هر گروه و همچنین نمودارهای فروش هر دسته از گروه های دارویی بررسی شده و نمودار رگرسیونی و متناسب با آن الگوی فروش متناسب با هر دسته رسم شد.

    یافته ها:

    در سال 1396، 9.54درصد بازار دارویی کشور متعلق به داروهای آنتی بیوتیک بوده است. بیشترین میزان فروش مربوط به دسته دارویی پنی سیلین ها (87/38درصد) و سفالوسپورین ها (92/25درصد) و کمترین میزان فروش مربوط به کارباپنم ها و گلیکوپپتیدها (033/درصد) بوده است. به طور کلی داروهای گروه سفالوسپورین، کارباپنم ها، لینکوزامید، گلیکوپپتید، ماکرولیدها و کینولون ها دارای روند فروش افزایشی در سال های مطالعه شده بوده اند. آمینوگلیکوزیدها، سولفونامید ها و داروهای ضد سل هم در سال های مطالعه روند فروش نزولی داشته اند.

    نتیجه گیری:

    در مجموع میزان مصرف داروهای آنتی بیوتیک در ایران رو به افزایش است. همچنین افزایش میزان مصرف داروهای با طیف اثر وسیع مانند سفیکسیم، سفپیم، آزیترومایسین و مروپنم نگران کننده است. بنابراین نیاز به ایجاد سیاست های کنترلی و نظارتی تجویز و مصرف آنتی بیوتیک ها و مدیریت صحیح در این حوزه بیش از پیش احساس می شود.

    کلیدواژگان: الگوی فروش، آنتی بیوتیک ها، مصرف منطقی آنتی بیوتیک ها
  • سعید خادمی، زهرا ابراهیمی، بهار نوری رحمت آبادی* صفحات 83-88
    سابقه و هدف

    اضطراب از مشکلات شایع قبل از عمل است که می تواند سبب بروز تاثیرهای منفی بر بیمار و نتیجه عمل شود. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر اضطراب قبل از عمل بر تغییرهای همودینامیک هنگام و بعد از عمل در بیماران تحت عمل سزارین به روش بی حسی نخاع انجام شد. 

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی، 300 زن باردار کاندیدای عمل سزارین الکتیو انتخاب شده و سطح اضطراب آنان با استفاده از پرسشنامه  Depression, anxiety and stress scale  (DASS 41)و پارامترهای همودینامیک آنان  قبل از عمل، قبل از برش جراحی، هنگام برش رحم و بیرون آوردن نوزاد، بستن شکم، پایان عمل جراحی و در ریکاوری اندازه گیری شد. برای داده ها با توزیع نرمال از آزمون t-test و برای مقایسه سیر تغییرهای پارامترهای همودینامیک در سطوح مختلف میزان اضطراب از آزمون واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد. 

    یافته ها: 

    در این مطالعه، 26 نفر (7/8 درصد) از بیماران، دارای اضطراب متوسط، 116 نفر (79/38 درصد) دارای اضطراب شدید و 157 نفر (5/52 درصد) دارای اضطراب خیلی شدید بودند. میانگین فشارخون سیستولیک، متوسط شریانی و ضربان قلب در بین افراد با سطوح مختلف اضطراب، تفاوت معناداری وجود داشت. به گونه ای که فشار سیستول در سه سطح اضطراب متوسط، شدید و خیلی شدید به ترتیب برابر با5.9±131.3، 5.7±132.2 و 7.4± 136.74بود(P≤0.001) و فشار متوسط شریانی در سه سطح اضطراب متوسط، شدید و خیلی شدید به ترتیب برابر با 5.8±99.4 ، 5.9± 99.2 و 6.8±101.6 بود(P≤0.01) و  میزان ضربان قلب برای سه سطح مذکور به ترتیب برابر با6.3±82.1، 8.7±85.5 و 8.9± 91.3 بود(P0≤001). در ضمن در بررسی های درون و بین گروهی، میانگین تغییرهای فشارخون سیستولیک، متوسط شریانی و ضربان قلب در بیماران مضطرب بیشتر از بیماران غیرمضطرب بود و این  تفاوت ها از نظر آماری معنادار بودند. گرچه از نظر بالینی با اهمیت نبودند.

    نتیجه گیری:

    به نظر می رسد که بیماران با میزان اضطراب بالاتر متغیر های همودینامیک بالاتری داشتند. همچنین اضطراب با تغییرات همودینامیک بیشتری هنگام عمل جراحی  سزارین همراه است.

    کلیدواژگان: اضطراب، تغییرهای همودینامیک، بی حسی نخاعی
  • پروانه خیابانی، محمد اویسانی، گیتا اسلامی*، فاطمه فلاح، علی هاشمی صفحات 89-95
    سابقه و هدف

    در دو دهه گذشته اسینتوباکتر بامانی ب هدلیل توانایی قابل توجه در بروز عفون تها و کسب مقاومت به آنتی بیوتی کهای رایج مثل بتالاکتامها، آمینوگلیکوزیدها و تتراسایکلین ها، به عنوان یک پاتوژن بالینی مهم مطرح شده است. هدف این مطالعه، مشخص کردن الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی و شیوع فراوانی ژن های مقاومت (armA، tet (39 و توالی الحاقی ISAba4 در ایزوله های اسینتوباکتر بامانی جداشده از بیاران سوختگی در بیمارستان شهید مطهری تهران است.

    مواد و روش ها

    92 اسینتوباکتربامانی از زخم سوختگی بیماران بستری در بیمارستان شهیدمطهری تهران جدا شد. ابتدا با استفاده از تست های bla آزمایشگاهی و میکروب شناسی، ایزوله های اسینتوباکتر تشخیص داده و سپس برای شناسایی گونه باکتری از رو ش مولکولی شناسایی حضور ژن OXA-51 استفاده شد. الگوی حساسیت آنتی بیوتیک به روش دیسک دیفیوژن و حداقل غلظت مهاری رشد (MIC) به روش میکرودایلوشن براث طبق رهنمودهای C‏LSI تعیین شد. توزیع ژن های مقاومت (armA، tet (39 و توالی الحاقی ISAba4 در ایزوله ها با استفاده از PCR و Sequencing مشخص شد.

    یافته ها

    از میان 92 ایزوله اسینتوباکتر بامانی، درصد 6/ 95 ، درصد 2/ 89 ، درصد 9/ 97 و درصد 5/ 81 ایزوله-ها به ترتیب مقاوم به جنتامایسین، آمیکاسین،ایمی پنم و تتراسایکلین بودند. تمامی ایزوله ها نسبت به مروپنم مقاومت نشان دادند. ژن armA در 58 (63 درصد) ایزوله ها یافت شد؛ در حالی که (93) tet  در تمامی ایزوله ها و توالی الحاقی ISAba4 فقط در درصد 2/ 3 از آن ها یافت شد.

    نتیجه گیری

    این مطالعه توزیع به نسبت بالایی از ژن های (armA، tet(39 و توالی الحاقی ISAba4 را در ایزوله های بالینی اسینتوباکتر بامانی نشان می دهد؛ نکته ای که می تواند منجر به ایجاد نگرانی و هزینه های بهداشتی غیرقابل جبران شود. مدیریت تجویز دارو، شناخت الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی در اسینتوباکتر بامانی و بررسی اپیدمیولوژی مولکولی می تواند در مقابله با مقاومت آنتی بیوتیکی موثر باشد.

    کلیدواژگان: اسینتوباکتر بامانی، مقاومت آنتی بیوتیکی، ژن های مقاومت
  • راحم خوشبخت، زهرا پناهی*، فائزه علیزاده صفحات 96-101
    سابقه و هدف

    عفونت ادراری، یکی از شایع ترین عفونت های باکتریایی در جهان است. اشریشیاکلی یوروپاتوژنیک یکی از عوامل اصلی ایجاد این عفونت است. حضور ژن های فیمبریه، سبب چسبندگی باکتری به سلول های مجاری ادراری می شوند. هدف از این مطالعه، بررسی حضور 3 ژن فیمبریال papEF، sfaD وfimH  در اشریشیاکلی جدا شده از بیماران مبتلا به عفونت دستگاه ادراری است.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه، توصیفی-مقطعی، 235 نمونه ادراری به صورت تصادفی از افراد مبتلا به عفونت دستگاه ادراری در سال 1397 تا 1398 از آزمایشگاه های شهر آمل جمع آوری شد. ابتدا هرکدام از نمونه ها به طور جداگانه روی محیط کشت ایوزین متیلن بلو (EMB)کشت داده شدند و سپس توسط تست های بیوشیمیایی نظیر ،  IMViC، TSI و اوره آز بررسی  شدند. در نمونه های مثبت از نظر حضور اشریشیاکلی تست آنتی بیوگرام برای ارزیابی حساسیت به آنتی بیوتیک ایمی پنم انجام شد. پس از استخراج DNA از نمونه های مقاوم به ایمی پنم با روش جوشاندن، حضور ژن های فیمبریه papEF، sfaD وfimH  توسط روش واکنش زنجیره ای پلی مراز (PCR) بررسی شد. نتایج مطالعه با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 تجزیه و تحلیل شد. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از آزمون های Man-Whitney ، Chi-square و با  سطح معناداری 05/0< P  انجام شد.

    نتایج

    از 235 نمونه ادراری، تعداد 75 نمونه (9/31 درصد) حاوی باکتری اشریشیاکلی بودند. با استفاده از تست آنتی بیوگرام، تعداد 47 نمونه (7/62 درصد) از جدایه های اشریشیاکلی مقاوم به ایمی پنم تشخیص داده شدند. پس از انجام واکنش PCR، مشخص شد که تعداد 28 جدایه (6/59 درصد) از نظر حضور ژن fimH، هشت جدایه (17 درصد) از نظر حضور ژن papEF  و 19 جدایه (42/40 درصد) از نظر حضور ژن sfaD مثبت بودند. نتایج نشان داد که در بین سویه های مطالعه شده، ژن fimH شایع ترین ژن کد کننده فیمبریه در اشریشیاکلی های جداشده از عفونت ادراری در شهر آمل بود. هرچند این یافته به لحاظ آماری معنادار نبود (05/0> P). همچنین در بررسی آماری نتایج مقاومت آنتی بیوتیکی و حضور ژن های حدت فیمبریال، هیچ ارتباط معناداری بین متغیرها (آنتی بیوتیک های مطالعه شده و ژن های حدت) مشاهده نشد (05/0> P).

    نتیجه گیری:

     به نظر می رسد ژن fimH شایع ترین ژن کد کننده فیمبریه در اشریشیاکلی های جداشده از عفونت ادراری در شهر آمل و عامل مهمی در بیماری زایی این باکتری است. بیشترین موارد ابتلا به عفونت ادراری، مرتبط با باکتری اشریشیاکلی حاوی ژن های نامبرده است، به همین دلیل تشخیص سریع آن ها در مبتلایان به عفونت ادراری می تواند به درمان سریع تر و بهتر مبتلایان کمک کند.

    کلیدواژگان: عفونت دستگاه ادراری، ژن های فیمبریه، اشریشیاکلی، ایمی پنم
  • رضا موسوی، پریما سیف، برمک قلیزاده، عادل زینال پور* صفحات 102-105
    زمینه وهدف

    یکی از ویژگی های بسیار بد ملانوم بدخیم، متاستاز دوردست است. متاستاز ملانوم غدد پاروتید نادر است، ولی به دلیل مسیر درناژ لنفاوی آن امکان ایجاد آن وجود دارد. میزان بروز ملانوم با افزایش سن بالا می رود، ولی ایجاد آن در افراد جوان با سن زیر 20 سال نادر است. آگاهی پزشکان در مورد علل توده پاروتید که می تواند ملانوم متاستاتیک از منشا ضایعات پوستی سر و گردن باشد، بسیار مهم است.

    گزارش مورد: 

    مورد گزارش شده در این مقاله خانم 19 ساله ای است با سابقه جراحی برداشتن خال ملانوسیتی در پوست سر که با توده دوطرفه همزمان با رشد آهسته در غدد پاروتید مراجعه کرده است. بیمار تحت جراحی پاروتیدکتومی سطحی و عمقی راست و سپس سمت چپ همراه با دایسکشن لنف نودهای فوقانی گردن در دو طرف قرار گرفت. جواب پاتولوژی از توده دو طرف ملانوم متاستاتیک گزارش شد.  در پیگیری 18 ماهه بیمار هیچ شواهدی از عود تومور وجود ندارد.

    بحث: 

    در بیمار با توده دوطرفه همزمان و با رشد آهسته در پاروتید، ملانوم متاستیک یکی از تشخیص های افتراقی است و باید به آن توجه شود. به خصوص اگر سابقه جراحی ضایعات پوستی یا مخاطی در گذشته داشته باشد.

    کلیدواژگان: ملانوم متاستاتیک، غده پاروتید
|
  • Sirous Naeimi, Khalil Khashei*, Masomeh Rahimzadeh Pages 1-3

    The Coronavirus Disease-2019 (COVID-19) epidemic caused by SARS-CoV-2 is spreading worldwide and it poses major health threats to public health. It seems that understanding pathogen genome details during disease outbreaks provide crucial information leading to identification of novel treatment goals

    Keywords: Covid-19, Epidemic, Replicase complex, Coronavirus
  • Payam BEHZADI*, Elham BEHZADI, Seied Ahmad Tara Pages 4-19
    Background and Aim

    Urolithiasis, with different types of stones, is known as a considerable concern regarding urinary tract. Indeed, urolithiasis is a multifactorial disease with a wide range of risk factors which predisposes patients to it. Because of the importance of urolithiasis around the world and the considerable costs for patients and public health and treatment centers associated with urolithiasis, we made an attempt to determine the most important risk factors in association with urolithiasis.

    Materials and Methods

    To prepare  the present systematic review, the English language papers with no limitation in publication date were searched in search engines like Google Scholar and databases, including PubMed, and websites, like ScienceDirect. In this regard, papers which covered the main aim of the study were selected for final analysis.

    Results

    The prevalence, type, and composition of urinary system stones have different reasons and risk factors. The urinary tract stones are divided into microbial and non-microbial stones. Although urolithiasis is a multifactorial disease, nutrition, as the dominant risk factor, plays pivotal role in prevention, diagnosis, and treatment of urolithiasis.

    Conclusion

    Men >60, <40, and 40-60 years old are more predisposed to urinary tract stones (both the microbial and non-microbial stones) compared with other age ranges. In contrast, the occurrence of microbial stones in women is higher than that of men because the rates of urinary tract infections are higher in female population. All in all, age, gender, catheterization, urinary tract disorders, geographic zone, climate, season, race, diet, physical activities, drug-induced stones, water and liquid application, gastrointestinal and urinary tracts’ normal flora, inheritance, occupation, and diseases such as gout and diabetes type II are identified as the most important factors of urolithiasis.

    Keywords: Urinary system stones, Urinary tract, Kidney stone, Risk factors
  • Ramesh Farokh Nezhad, Mitra Nourbakhsh*, Maryam Razzaghy Azar, Roya Sharifi, Parichehreh Yaghmaei Pages 20-29
    Background and aim

    Prevalence of obesity has remarkably been elevated during the recent years and therefore its consequences, including liver and cardiovascular disorders, have increased. The previous studies have shown that trans-palmitoleic acid (tPA) has beneficial effects in metabolic disorders. Thus, the aim of the present study was to study the effects of tPA on lipid accumulation in liver cells and the gene expression of fatty acid synthase (FAS) enzyme and the activity of peroxisome proliferator-activated receptor alpha (PPARα).

    Methods

    In the present experimental in vitro study, HepG2 liver cells were cultured and treated with different concentrations of tPA and palimitic acid. Intracellular triglyceride (TG) levels were measured with an enzymatic method, and the expression of FAS gene was assessed using real-time PCR. The activity of PPARα was also evaluated via luciferase reporter assay, using the vector comprising the PPARα response element.

    Results

    Both fatty acids caused TG deposition in liver cells; however, the TG levels were significantly lower in cells treated with tPA compared to the cells that were treated with palmitic acid (P<0.001). The gene expression of FAS was enhanced by both fatty acids, but in cells treated with tPA, it was significantly lower than palmitic acid (P<0.001). Also, tPA was obserced to activate PPARα, especially at lower concentrations (P<0.001), while palmitic acid did not have any effect on this nuclear receptor.

    Conclusion

    The results showed that less TG is accumulated in liver cells treated with tPA as compared with palmitic acid and thus this fatty acid has better influence on liver cells compared with its saturated counterpart.

    Keywords: Trans fatty acids, Trans palmitoleic acid, Fatty acid synthase, Peroxisome proliferator-activated receptors (PPARα), Fatty liver
  • Samad Noorizad, Tiamaz Amiraslani, Behrooz Zaman*, Hosein Bagheri Faradonbeh Pages 30-34
    Introduction

    Bleeding is one of the most common problems in patients undergoing septorhinoplasty, which can affect the course and condition of patients during and after surgery. Therefore, the present study was conducted to investigate and compare the effects of Tranexamic acid and intravenous Desmopressin on reducing the amount of bleeding during Septorhinoplasty.

    Method

    In the current randomized double-blind clinical trial, 105 patients undergoing Septorhinoplasty in Firoozgar Hospital and Hazrat Fatemeh Hospital in Tehran in 2019 were selected as available sampling and randomly divided into three groups: Tranexamic acid group, intravenous desmopressin, and placebo. The blood loss and satisfaction of the surgical team and hemodynamic changes were determined and compared in the three groups.

    Results

    The level of satisfaction in the desmopressin group was more than those of the two groups of tranexamic acid and placebo (P = 0.0001). Also, blood loss in the desmopressin group was lower than those of the other two groups (P = 0.0001). Hemodynamic changes in the three groups were not observed to be statistically significant.

    Conclusion

    Tranexamic acid and intravenous desmopressin were more effective in reducing bleeding during septorhinoplasty, especially in the case of desmopressin.

    Keywords: Tranexamic acid, Desmopressin, Septorhinoplasty, Bleeding during surgery
  • Hassan MirMohammad Sadeghi, Ava Bararzadeh Soorati, Mohsen Golkar, Kamyar Abbasi, Mostafa Alam* Pages 35-39
    Background and Aim

    Considering the impact of total body water on the amount of saliva production, it seems that an increase in water intake can be used as a potential treatment in patients with saliva production disorders. The present study aimed to investigate the effect of increased water consumption on the level of saliva production.

    Materials and Methods

    In the current study, 60 patients (50 aged 20-25 and 10 aged 50-55 years) were selected. This selection helped authors to evaluate changes in the passages of years. Participants were asked for drinking a substantial amount of fluids in a limited time (2 hours). Sterile gasses were used for measuring saliva production. Gasses were weighed before and after placement in the mouth to obtain saliva production weight and volume. After a basement measure of saliva production, participants were asked to drink a total of 1.6 liters of water gradually every 15 minutes using a glass with 200 cc capacity. After 90 seconds, the saliva amount was evaluated again in the same way once without stimulation and then with saliva production stimulation using vinegar and chewing. The same process was repeated after 2 hours. The amounts of saliva in the two groups before and after drinking water were measured in stimulated and unstimulated situations. Paired t-test was run to compare saliva and ANOVA was used to compare age groups. Statistical analyses were performed using SPSS, version 22.

    Results

    Based on the results of the current study, there was a significant difference between the amount of saliva production before and after drinking water in both stimulated and unstimulated situations (P=0/01). It was revealed that the younger group showed greater changes in saliva production after drinking water in comparison to the older group.

    Conclusion

    Based on the findings, it can be concluded that increasing fluid intake can improve the symptoms of dry mouth via saliva production improvement and potentially prevent the recurrence of salivary gland stones.

    Keywords: Saliva, Water drinking, Salivary Gland stone
  • Sahar Avazpour, Javad Nemati*, Mohammad Hemmatinafar, Mohsen Salesi Pages 40-45
    Background and Aim

    Reduction of any mobility and activity can cause many diseases as cardiovascular diseases. The aim of the present study was investigation of the effect of a combined training period (aerobic and High Intensity Interval Training) and high intensity interval training on Homocysteine and ESR in cardiovascular patients.

    Materials and Methods

    In the current experimental study, 32 cardiovascular patients were selected voluntarily and were randomly divided into 3 groups: combined training group (n = 10), HIIT training group (n=11), and control group (n = 11). Inclusion criteria included injection fraction greater than 30, lack of tachycardia and bradycardia, and lack of functional capacity less than 5 met, and the exclusion criteria included unwillingness to continue the activity and diagnosis by a physician. The protocol of the HIIT training group included performing 2-3 times a week of HIIT training during the first 4 weeks and performing 3 times a week of HIIT training during the second 4 weeks.Blood samples were taken 24 hours before the first training session and 48 hours after the last training session, under the same conditions for all the three groups. Data analysis was performed using paired sample t-test, ANOVA, and post hoc with a significance level set at P˂0.05.

    Results

    The performing of combined exercises and HIIT was found to have a significant effect on reducing serum homocysteine levels (combined exercise (baseline values of 19.7± 1.3, after intervention 13.8 ± 2.3, P˂0/00), HIIT exercise (baseline values: 20.0± 1.3, after intervention: 16.3± 1.5, P˂0/001)) and ESR levels (combined exercise (baseline values: 27.7 ± 2.1, after intervention: 22.13 ± 1.27, P˂0/005), HIIT exercise (baseline values: 26.2 ± 2.8, after intervention: 22.9 ±2.0, P˂0/004)) compared with the control group (Homocysteine P˂0/619, ESR P˂0/306) of cardiovascular patients.

    Conclusion

    Combined and HIIT trainings seem to be effective in reducing homocysteine and ESR in cardiovascular patients, while the effect of combined exercise is greater than that of HIIT.

    Keywords: Combined Training, High Intensity Interval Training (HIIT), Homocysteine, ESR, Cardiovascular patients
  • Hassan Mohajerani, Ava Bararzadeh Soorati, Arash Ghaffarpasand, Kamyar Abbasi, Mostafa Alam* Pages 46-51
    Background and Aim

    The use of alternative approaches to supplement alveolar nerve anesthesia other than the conventional nerve block has received little attention by dental professionals, although they are associated with less complications compared with contemporary injections. This may partly be due to the small amount of research in this regard. The present study assessed the effectiveness of two techniques of conventional and Gow-Gates nerve blocks for inferior alveolar nerve anesthesia in patients referring to the Department of Oral and Maxillofacial Surgery at Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran. 

    Materials and Methods

    A randomized clinical trial was carried out on 120 patients requiring IAN anesthesia for mandibular posterior teeth extraction (60 cases for each technique). The injections were perfromed using two inferior alveolar nerve block techniques: the conventional and Gow-Gates block, selected by random order using standard protocol. The time required for the onset of anesthesia in different nerves was recorded according to the patient responses and the injection complications were noted. The data was subjected to Chi-square and Mann-Whitney U tests. 

    Results

    The mean time required for anesthesia onset in all nerve blocks (inferior alveolar, mental, incisive, lingual, and long buccal) were significantly different between the two conventional and Gow-Gates techniques (p<0.001). Positive aspirations were shown in 1.7% of patients receiving Gow-Gates and 20% of patients in conventional techniques. Furthermore, 16.7% of patients required supplemental injections in the conventional method while there was no need for such injections in the Gow-Gates group. Also, 23.3% of teeth receiving Gow-Gates block and 13.3% in conventional technique required repeated injections. 

    Conclusion

    Although all the studied nerves received delayed anesthesia in Gow-Gates injections, the use of this technique is effective in maintaining successful inferior alveolar nerve anesthesia due to the reduced injection complications and less frequency of needed supplemental injections.

    Keywords: Anesthesia, Conventional technique of IAN block, Gow-Gates
  • Bahloul Ghorbanian*, Behrouz Ghorbanzadeh, Asgar Iranpour, Bahman Samadi Pages 52-59
    Background and Aim

    Decreased levels of testosterone and dehydroepiandrosterone sulfate (DHEA-S) have been reported as anabolic risk factors for  health in young people. The aim of the present study was to investigate the effect of resistance training and resistance training with neurofeedback on serum levels of testosterone and DHEA-S in young males. 

    Materials and Methods

    A total of 30 young males were divided into resistance training (n=10), resistance training and neurofeedback (n=10), and control (n=10) groups. The training groups performed resistance training and neurofeedback training for eight weeks. In both pre- and posttests, the levels of testosterone and DHEA-S were measured. Combined analysis of variance was used to compare the means between groups and paired t-test was used to compare the means within the group.

    Results

    Compared to control group, serum testosterone levels increased significantly following resistance training and resistance training with neurofeedback in young males (p=0.01). Also, dehydroepiandrosterone sulfate levels, compared to resistance training group, had a significantly higher increase in the resistance training with neurofeedback group (p=0.01). Also, serum cortisol levels were significantly reduced (p = 0.001) in the resistance training with neurofeedback group, but its reduction in the resistance training group was not found to be significant (p = 0.31), as
    compared with the control group. .

    Conclusion

    Anabolic and catabolic hormones appear to respond better to electrical stimulation of the brain with resistance training.

    Keywords: Testosterone, DHEA-S, Resistance Training, Neurofeedback
  • Mojtaba Khansooz, Mohamadreza Palizvan, Abbas Saremi Pages 60-65
    Background

    In patients with myocardial infarction, preventing the deposition of lipoproteins in the vascular wall is an important factor in rapid recovery and functional capacity returns doing exercise. Therefore, the aim of the present study was to investigate the effect of increasing endurance training on the risk of cardiovascular risk factors in infant specimens.

    Materials and Methods

    A total of 20 Wistar rats aged 8-10 weeks with a mean weight of 230±30g were divided into two groups of infarction control (MI.Co) and infarction (MI.Ex). After inducing experimental myocardial infarction with two intraperitoneal isoproterenol injections at a dose of 150 mg/kg for 24 hours, the exercise group performed an endurance training protocol on the treadmill for eight weeks. Applying the same conditions followed at least 24 hours after the last training session. To examine the significant changes in the levels of Cholesterol, TG, LDL, and HDL, independent t-tests were run in Graph Pad program.

    Findings

    Serum LDL and TG levels in the infarct training group decreased significantly (2.12 and 13.87 mg/dl, respectively) compared with the infarct control group (p=0.03). However, cholesterol and HDL levels increased in the infarct training group, as compared with the infarct control group (5.25 and 4.12 mg/dl, respectively), which was observed to be significant only in HDL levels (p=0.03).

    Conclusion

    It seems that the use of non-pharmacological strategies, such as increased endurance training, can significantly reduce LDL and TG levels and, in turn, significantly increase HDL levels in patients with myocardial infarction.

    Keywords: Myocardial Infarction, Increasing Endurance Training, Cardiac Risk Indicators
  • Mahjobeh Dolati, Arezoo Alaee*, Farokhnia Taraneh Farokhnia Pages 66-71
    Background and purpose

    Due to the prevalence of Recurrent Aphthous Stomatitis (RAS) and its complications and the importance of its etiology as well as contradictory reports of the relationship between serum 25-Hydroxyvitamin D levels and RAS, the present study aimed to determine the relationship between serum 25-Hydroxyvitamin D levels and RAS in individuals referred to the Department of Oral and Maxillofacial Medicine at the School of Dentistry of the Islamic Azad University of Tehran in 2018.

    Methods and Materials:

     The study was conducted using a case control method. The samples included 30 patients: 15 patients with RAS and 15 controls. The two groups were matched in terms of age, sex, and inclusion criteria. Exclusion criteria included suffering from systemic diseases, blood diseases, Behcet's disease, autoimmune diseases, iron deficiency, folate deficiency, and vitamin B12 deficiency as well as multi vitamin, iron, calcium, and vitamin D consumption during the past 3 months.Each volunteer received 5 ml of blood and their serum 25-Hydroxyvitamin D level was determined using HPLC device. The quantitative values, ​​in terms of ng/ml, and their qualitative values, ​​based on normal values, ​​were analyzed statistically running t-test and Fisher's exact test.

    Results

    Serum 25-Hydroxyvitamin D level in the control group was 85.5 ± 33.59 ng / ml and was 87.33 ±12.65 ng / ml in the case group. In terms of quality, 66.7% in the control group and 40% in the case group had abnormal serum 25-Hydroxyvitamin D levels.

    Conclusion

    It seems that 25-Hydroxyvitamin D does not seem to play a role in RAS. For more accurate results, furthure studies with larger sample sizes are recommended

    Keywords: Recurrent aphthous stomatitis, Vitamin D, -25Hydroxyvitamin D
  • Behrooz Besharat, Arezoo Alaee Alaee*, Abolfazl Afsharfard Afsharfard Pages 72-75
    Background and Aim

    Due to the prevalence of sublingual varices, especially in the elderly, and the importance of etiologic studies and the reported, varicose veins are probably related to sublingual varices. The present study was conducted on elderly patients with sublingual varices and their control group in Kahrizak Alborz in 2018.

    Materials and Methods

    A case control study was conducted by referring to Kahrizak Charity Sanitorium. First, a list of the elderlies over 60 was made. The purpose of the study was explained to those in the list and they were included as the sample of the study following their consent. The experimental group included those with sublingual varices and those without sublingual varices were included in control group. Both groups were homogenized in terms of age, gender, smoking, and high blood pressure. Diagnosis of sublingual varices and varicose veins were done based on clinical examination and standard methods of diagnosis. The sublingual varices of the participants were diagnosed based on interviews and examination in a private room. The roles of varicose veins were evaluated running Chi-square test.

    Results

    A total of 109 patients with sublingual varices and 109 control participants were studied. The subjects in the two groups were similar or did not have significant differences. Exposure to varicose veins in case group was 67 (61%) and 49 (45%) in the control group (P<0.025).

    Conclusion

    It seems that patients with sublingual varicose tend to be more exposed to varicose veins.

    Keywords: Varicose Veins, Sublingual Varices, Elderly
  • Atefeh Mousavi*, Mehdi Mohammadzadeh, Aydin Asadian Pages 76-82
    Background

    One of the thriving pharmaceutical sectors is the antibiotic market, which is widely used to cure infections. However, the irrational use of antibiotics can cause microbial resistance. Due to the increasing consumption of antibiotics in Iran and the world, this pharmaceutical class's market research provides excellent insight for healthcare providers and is therefore of great importance. The present study is a practical and time-series study using 16 years of antibiotic sales data.

    Materials and methods

    The digital sales of antibiotics from 2002 to 2017 were obtained from the Iranian Ministry of Health. Then, the sales patterns of each antibiotic category were examined.

    Findings

    In 1396, 9.54% of the pharmaceutical market in Iran belonged to antibiotics. The highest sales were for Penicillins (38.87%) and Cephalosporins (25.92%), and the lowest sales for Carbapenems and Glycopeptides (0.33%) categories. In general, Cephalosporin, Carbapenem, Lincosamides, Glycopeptides, Macrolides, and Quinolones had growing sales patterns during the 16 years studied, while Aminoglycosides, Sulfonamides, and anti-tubular medicines had declining sales patterns. 

    Conclusion

    The use of antibiotics is showing an increasing trend in Iran. Also, there is a concern about increase in the use of broad-spectrum antibiotics, such as Cefixime, Cefepime, Azithromycin, and Meropenem. Therefore, there is a need to establish regulatory policies for antibiotic prescription and consumption and proper management in this area.

    Keywords: Sales pattern, Antibiotics, Rational use of antibiotics
  • Saied Khademi, Zahra Ebrahimi, Bahar Noori Rahmatabadi* Pages 83-88
    Background

    Anxiety is a common problem that can negatively affect outcomes of an operation. The main propose of the present study was to investigate the effects of anxiety on hemodynamic parameters in pregnant women, candidate for elective cesarean section under spinal anesthesia.

    Method

    Totally, 300 pregnant candidates for elective cesarean section participated in our study. To assess the severity of anxiety, patients were asked to complete DASS questionnaires before surgery and the hemodynamic parameters were recorded before spinal anesthesia, skin incision, uterus incision, and delivery time, at the end of the surgery and in the recovery room.For normal distributed data, t –test was used and to determine whether there is a significant difference between the means of the two groups. Also, repeated measures Analysis of Variance (rANOVA) was run to see how level of blood pressure changes in the different levels of anxiety score.

    Result

    In the present cross-sectional study, the prevalence percentages of mild, moderate, and extremely severe anxiety in the participants was 8.7 (n= 26), 38.79 (n=115), and 52.5 (n=157), respectively. There was a statistically significant correlation between severity of anxiety and the average of systolic, mean arterial blood pressure, and heart rate.Systolic blood pressure values in the moderate, severe, and extremely severe anxiety levels were found to be 131.3±5.9, 132.2±5.7, and 136±7.4, respectively (P≤0.001) Also, the mean arterial blood pressure values in the moderate, severe, and extremely severe anxiety levels were 99.4±5.8, 99.2±5.9, and 101.6±6.8 (P≤0.01). Futhermore, heart rate increased in these three levels from 82.1±6.3 to 85.5±8.7 and then 91.3±8.9 (P≤0.001).Patients with higher anxiety scores showed higher levels of systolic, mean arterial blood pressure, and heart rate. But it did not seem to have clinical importance.

    Conclusion

    According to our findings, anxiety results in higher levels of hemodynamic parameters. Also, in parallel with the increase in the severity of anxiety, more hemodynamic changes may be observed in surgery, which had statistical difference although not clinically important.

    Keywords: Anxiety, Hemodynamic Changes, Spinal Anesthesia
  • Parvaneh Khiabanirad, Mohammad Abavisani, Gita Eslami*, Fatemeh Fallah, Ali Hashemi Pages 89-95

    Backgrond:

     During the past two decades, Acinetobacter baumannii has been introduced as an important clinical pathogen due to its remarkable ability to cause infections and to acquire resistance to the currently used antibiotics, including β-lactams, aminoglycosides, and tetracyclines. The aim of the present study was to determine the pattern of antimicrobial susceptibility and the prevalence of armA, tet(39) genes, and the insertion sequence ISAba4 in A.baumannii strains collected from burn patients referred to Shahid Motahari hospital in Tehran. 

    Materials and Methods

    Totally, 92 clinical isolates of A.baumannii were collected from the burn wounds of inpatients in Motahari hospital in Tehran. The isolates of Acinetobacter were identified using laboratory and microbiological tests. Then, for the identification of species, the molecular method was carrid out by detecting the presence of the blaOXA-51 gene. The pattern of antibiotics susceptibility was performed via disk diffusion and the minimum inhibitory concentration (MIC) was performed via microdilution broth, according to CLSI guidelines. The prevalence of armA, tet(39) genes and the insertion sequence ISAba4 were investigated using PCR and Sequencing.

    Results

    Out of 92 A.baumannii, 95.6%, 89.2%, 97.9%, and 81.5% of the isolates were resistant to gentamicin, amikacin, imipenem, and tetracycline, respectively. All the isolates were also resistant to meropenem. The armA gene was detected in 58% of the isolates, while all strains carried tet(39) and the insertion sequence ISAba4 was detected in only 3.2% of the isolates.

    Conclusion

    Our study showed a relatively high distribution of armA, tet(39) genes, and the insertion sequence ISAba4 in clinical isolates of A.baumannii. This can lead to increased concerns and irreparable health costs. Drug administration, recognition of the pattern of antibiotic resistance in A.baumannii, and the study of the molecular epidemiology can be effective in counteracting antibiotic resistance.

    Keywords: Acinetobacter baumannii, Antimicrobial susceptibility, Resistance genes
  • Rahem Khoshbakht, Zahra Panahi*, Faezeh Alizadeh Pages 96-101
    Background

    Urinary tract infection is one of the most common bacterial infections in the world and Europathogenic Escherichia coli is one of the main causes of this infection. The presence of fimbrial genes causes the bacteria to attach to the cells of the urinary tract. The aim of the present study was to evaluate the presence of 3 fimbrial genes papEF, sfaD, and fimH in Escherichia coli isolated from patients with urinary tract infections.

    Materials and methods

    In the current cross-sectional study, 235 urine samples were randomly collected from patients referred to different laboratories in Amol between 2018-2019. First, each sample was cultured separately on EMB agar and then analyzed using biochemical tests, such as IMViC, TSI, and urease. In positive samples for the presence of Escherichia coli, antibiogram test was performed to evaluate the sensitivity to the imipenem. After DNA extraction from imipenem resistant samples via boiling method, the presence of papEF, sfaD, and fimH genes was examined using Polymerase Chain Reaction (PCR). The results of the study were analyzed in SPSS, version 22. Statistical analyses were performed running Man-Whitney and Chi-square tests with a significance level of P<0.05.

    Results

    From among the 235 urine samples, 75 (31/9%) contained Escherichia coli bacteria. Also, 47 samples (62/7%) were detected from imipenem-resistant Escherichia coli isolates. After PCR reaction, it was found that 28 isolates (59/6%) were positive for fimH gene, 8 isolates (17%) were positive for papEF gene, and 19 isolates (40/42%) were positive for sfaD gene. The results showed that, among the studied strains, fimH gene was the most common gene encoding fimbriae in Escherichia coli isolated from urinary tract infection in Amol city. However, this finding was not statistically significant (P <0.05). Also, in the statistical study of the results of antibiotic resistance and the presence of fimbrial virulence genes, no significant relationship was observed between the variables (P <0.05).

    Conclusion

    It seems that fimH gene is the most common gene encoding fimbrial in Escherichia coli isolated from urinary tract infections in Amol city and is an important factor in the pathogenicity of this bacteria. Most cases of urinary tract infections are associated with Escherichia coli bacteria that contain these genes, so its early detection in patients with urinary tract infections can help treat patients in a faster and better way.

    Keywords: Urinary tract infections, fimbrial genes, Escherichia coli, Imipenem
  • Reza Mousavi, Parima Safe, Barmak Gholizadeh, Adel Zeinalpour* Pages 102-105
    Background

    Distant metastasis is a notorious feature of melanoma. Although rare, the parotid gland may be prone to melanoma metastasis owing to its lymphatic drainage. Incidence of melanoma increases with age; in fact, it is extremely rare for melanoma to occur in individuals younger than 20 years. It is important to be aware of the causes of parotid mass, which can a be source of metastatic melanoma from the skin of head and neck.

    Case Presentation

    In the present case report, we report on a 19-year-old female with a history of a previously resected melanocytic nevus of the scalp with slowly-growing bilateral synchronous parotid masses, found to be metastatic melanomas of both parotid glands. The patient underwent superficial and deep right parotidectomy followed by left total parotidectomy along with lymph node dissection of the cervical chain at both sides. No evidence of tumor recurrence was detected during the 18-month follow-up.

    Conclusion

    Metastatic melanoma should not be dismissed as a differential diagnosis in patients presenting with bilateral synchronous, slowly-growing masses of parotid glands in young adults.

    Keywords: metastatic melanoma, parotid gland