فهرست مطالب

نوید نو - پیاپی 79 (پاییز 1400)

فصلنامه نوید نو
پیاپی 79 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سمیه مینائی مقدم، محمدحسین مافی، شاهین فرخی کلات، جمشید جمالی، زهرا سادات منظری* صفحات 1-13
    مقدمه

    دانش، نگرش، عملکرد فرد در نهایت تعیین کننده رفتار وی می باشد. امید به درمان نیز به عنوان مولفه ای روانشناختی می تواند بر رفتارهای بهداشتی فرد اثر گذار باشد. هدف از مطالعه حاضر تعیین ارتباط میان دانش، نگرش و عملکرد با امید به درمان نسبت به بیماری کووید 19 بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی- توصیفی از نوع همبستگی است که در سال 1399 بر 411 نفر از شهروندان ساکن در مشهد انجام شد. در این پژوهش نمونه گیری به صورت خوشه ای تصادفی چندمرحله ای صورت گرفت. امید به درمان توسط نمره دهی بین10-0 و دانش، نگرش و عملکرد با استفاده از پرسش نامه پژوهشگر ساخته اندازه گیری شد. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 25 تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین دانش، نگرش و عملکرد افراد در ارتباط با کرونا از 100 نمره به ترتیب 41/11±62/62 ، 35/23±94/40 و 70/14 ± 64/80 بود. همچنین میانگین و انحراف معیار نمره امید به درمان و بهبودی در صورت ابتلا به کووید 29/2 ± 46/7 از 10 نمره بود. اکثریت افراد شرکت کنند دانش متوسط (5/73%)، نگرش ضعیف (9/75%) و عملکرد مطلوب (7/65%) نسبت به کووید 19داشتند. بین دانش و نگرش با امید به درمان ارتباط معنی دار وجود داشت (01/0>P).

    نتیجه گیری

    بین دانش و نگرش با امید به درمان ارتباط مستقیم مشاهده شد. دانش و نگرش نسبت به مسایل مختلف، بر پدیده های مهم روانشناختی مانند امید به درمان می تواند تاثیرگذار باشند و رفتارهای بهاشتی افراد را شکل دهند. بنابراین نیاز به انجام اقداماتی در راستای ارتقا سطح دانش، نگرش و عملکرد و امید به درمان مردم می باشد.

    کلیدواژگان: دانش، نگرش، عملکرد، امید به درمان، کووید 19
  • زهرا میرزائی، مسعود زارع، حمیدرضا زنده طلب*، حمیدرضا بهنام وشانی صفحات 14-26
    مقدمه

    ارتقای کیفیت زندگی مدرسه با احساس تعلق به مدرسه، انگیزه بالای فراگیری مطالب درسی، نگرش مثبت به مدرسه و سلامت جسمی و روانی دانش آموزان همراه است. در این راستا پرستار سلامت جامعه نقش کلیدی در راهنمایی، مشاوره، حمایت و آموزش افراد دارد و می تواند باعث ارتقا کیفیت زندگی دانش آموز گردد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر مدل پندر بر کیفیت زندگی مدرسه دانش آموزان دختر متوسطه اول انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه تجربی تصادفی دو گروهه قبل و بعد بر روی 62 دانش آموز در مدارس متوسطه اول  شهر مشهد در سال 1399 انجام شد. در گروه مداخله برنامه آموزشی در 7 جلسه90 دقیقه ای طی مدت یک ماه ارایه شد. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک و کیفیت زندگی مدرسه قبل، بلافاصله و یک ماه پس از مداخله استفاده گردید. داده ها  با استفاده از نرم افزار SPSS 25و آزمون های تی مستقل، آنالیز واریانس و من ویتنی یو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که دو گروه از نظر فراوانی وضعیت زندگی و مسکن، شغل پدر و مادر، کفایت درآمد، سطح تحصیلات پدر و مادر و اوقات فراغت تفاوت آماری معناداری نداشتند (05/0p>). همچنین نتایج مطالعه نشان داد که در مرحله قبل از مداخله از نظر میانگین نمره کیفیت زندگی مدرسه در گروه مداخله 0/14± 4/122و کنترل 6/14± 6/117تفاوت آماری معنی داری نداشت (05/0p>)، اما از نظر میانگین نمره کیفیت زندگی مدرسه بلافاصله بعد از مداخله بین دو گروه مداخله 4/9 ± 5/137 و کنترل 2/12± 5/125 تفاوت معنی دار بود (001/0>p). همچنین  یک ماه بعد از مداخله، بین میانگین نمره کل کیفیت زندگی مدرسه در گروه مداخله 7/5 ± 9/144 و گروه کنترل 1/12± 6/124 تفاوت معنی داری وجود داشت (001/0>p).

    نتیجه گیری

    در مطالعه حاضر مدل پندر باعث ارتقا کیفیت زندگی مدرسه در نوجوانان دختر گردیده است. بنابراین از این برنامه آموزشی می توان به عنوان الگویی در دسترس، موثر و کم هزینه در کلیه مدارس هدف استفاده کرد.

    کلیدواژگان: مدل پندر، کیفیت زندگی مدرسه، دانش ‎آموز
  • مرجان وجدانی، فاطمه کوکبی ساقی، جواد مقری* صفحات 27-41
    مقدمه و هدف

    قانون گذاری در مورد اشتغال همزمان پزشکان و چگونگی اجرای آن با محدودیت هایی مواجه است. مطالعه حاضر با هدف تعیین پیش نیازها و چالش های اجرایی قانون منع اشتغال همزمان پزشکان در ایران انجام شده است.

    روش کار

    این مطالعه کیفی با مشارکت 41 نفر از ذینفعان (شامل نمایندگان مجلس، وزرای بهداشت سابق، روسای دانشگاه های علوم پزشکی، مدیران و روسای بیمارستان ها، مسیولان وزارت بهداشت، مسیولان بیمه و تامین اجتماعی، پزشکان عمومی و متخصص، اساتید دانشگاه و صاحب نظران) که به شکل هدفمند انتخاب شدند، انجام شد. داده ها با استفاده از مصاحبه های عمیق نیمه ساختار یافته گردآوری شد. متن کلیه جلسات ضبط و بلافاصله کلمه به کلمه نسخه برداری شد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل چارچوبی استفاده شد.

    یافته ها

    چالش های مهم بر سر راه اجرای قانون منع اشتغال همزمان پزشکان در بخش های دولتی و غیر دولتی شامل چهار مفهوم اصلی مسایل مالی، مسایل مربوط به اجرا و نظارت، مسایل مربوط به ظرفیت بخش دولتی و مقاومت های موجود و لزوم غلبه بر آن بود.

    نتیجه گیری

    هماهنگی و همکاری نهادها و سازمان های مختلف در وزارتخانه ها، سازمان های صنفی و قوای سه گانه در راستای برطرف ساختن مشکلات و تامین نیازها ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: پزشک، اشتغال همزمان، قانون، ایران
  • مرضیه معراجی، سمیه فضائلی، ساناز سادات محمودیان* صفحات 42-54
    مقدمه

    در نظام سلامت، پرونده پزشکی دارای کاربردهای مختلفی نظیر پیگیری مراقبت، آموزش، پژوهش، حمایت از بیمار، پزشکان و مراکز بهداشتی- درمانی و همچنین ارزیابی خدمات سلامت می باشد. مستندسازی ضعیف پرونده پزشکی می تواند به کیفیت پایین مراقبت و تحلیل ها منجر شود. این مطالعه با هدف بررسی کمی اطلاعات پرونده پزشکی بیماران بستری در بیمارستان های منتخب شهر مشهد در سه ماهه اول سال 1397 انجام شده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی 442 پرونده پزشکی از چهار بیمارستان آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سه ماه اول 1397 بررسی گردید. جمع آوری اطلاعات با استفاده از چک لیست محقق ساخته در دو بخش (بررسی کامل بودن و خوانایی و بررسی مولفه ه ای قانونی) در 9 فرم اصلی پرونده انجام گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار اکسل با روش های آمار توصیفی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بیشترین میزان ثبت در فرم های مراقبت بعد عمل، دستورات پزشک و بیهوشی و کمترین میزان ثبت در فرم های شرح حال، پذیرش و خلاصه ترخیص بود. فرم های جراحی شامل گزارش عمل، مراقبت بعد از عمل، مراقبت قبل از  عمل نسبت به بقیه فرم ها خواناتر و فرم های دستورات پزشک و گزارش پرستاری خوانایی کمتری داشتند. بررسی مولفه های قانونی نشان داد 58/65 درصد فرم ها به زبان فارسی و 51/72 درصد بصورت دستی ثبت شده بودند.

    نتیجه گیری

    ارتقای کیفیت داده ها و مستندسازی برای گروه درمان، استمرار درمان و ایمنی بیمار در مراکز درمانی از اهمیت زیادی برخوردار است. در نهایت افزایش آگاهی نسبت به اهمیت کامل بودن پرونده های پزشکی، طراحی مناسب فرم ها جهت درج داده ها، نظارت بر تکمیل پرونده ها، بررسی مستمر عوامل موثر بر تکمیل فرم ها، برنامه ریزی و پیاده سازی طرح عملیاتی بهبود مستندسازی را می توان به عنوان راهکار های پیشنهادی توصیه نمود.

    کلیدواژگان: تحلیل پرونده های پزشکی، تحلیل کمی، کامل بودن، کیفیت داده، مولفه های قانونی
  • سوسن پسندیده، مهری علی آبادی، مریم طاهر، آزاده کمالی، طوبی حسینی عزیزی، سیما سادات حجازی* صفحات 55-64
    مقدمه

    زخم فشاری از عوارض مهم طب داخلی و جراحی است. پژوهش حاضر به منظور تعیین رابطه بین دانش و کیفیت مراقبت پرستاران در پیشگیری از زخم فشاری در بخش های مراقبت ویژه بیمارستان های شهر بجنورد انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی مقطعی روی پرستاران شاغل در بخش های مراقبت ویژه بیمارستان های شهر بجنورد با روش نمونه گیری سرشماری در سال 1396 انجام شد. داده ها با استفاده از پرسش نامه های دموگرافیک و سنجش دانش پرستاران پایپر و چک لیست کیفیت مراقبت های پرستاری جمع آوری شد. مراقبت پرستاران در زمینه پیشگیری از زخم فشاری سه مرتبه توسط پژوهشگر مشاهده و کیفیت آن در چک لیست ثبت شد. پرستاران پس از اتمام مرحله ارزیابی کیفیت مراقبت آن ها، پرسش نامه سنجش دانش را تکمیل کردند. از آمار توصیفی و تحلیلی برای تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 استفاده شد.

    یافته ها

    درمجموع 29 پرستار بر اساس معیارهای ورود بررسی شدند که 28 نفر (6/96 درصد) از آن ها زن بودند و تحصیلات آن ها کارشناس پرستاری بود. فقط تحصیلات یک نفر (4/3 درصد) در سطح کارشناسی ارشد پرستاری بود. نتایج نشان داد دانش پرستاران و کیفیت مراقبت های پرستاری آن ها درخصوص زخم فشاری کم است و بین دانش پرستاری و کیفیت مراقبت پرستاری ارتباط معنی داری وجود ندارد (31/0=P).

    نتیجه گیری

    پایین بودن سطح دانش و کیفیت مراقبت های پرستاری مرتبط با زخم فشاری موضوع مهمی است. بررسی های بیشتر به منظور شناسایی علل پایین بودن سطح آن ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: بخش مراقبت ویژه، پرستاری، دانش، زخم فشاری، کیفیت مراقبت های پرستاری
  • زهرا صمدی، حلیمه وحدت پور* صفحات 65-75
    مقدمه

    کمر درد یک مشکل شایع در اکثر جوامع امروزی در افراد چاق می باشد. یکی از روش های نوین که بیشتر مورد توجه قرار گرفته آب درمانی است. همچنین از دیگر راهکارهای پیشنهادی استفاده از دارو ها بخصوص گیاهان دارویی ضد التهابی و ضد درد مانند زنجبیل می باشد. بنابراین هدف از این تحقیق تعیین تاثیر هشت هفته آب درمانی و زنجبیل بر شاخص های روانی و عوامل مرتبط با چاقی در زنان مبتلا به کمر درد بود. 

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی بود. 48زن چاق مبتلا به کمردرد شهر بهبهان به طور تصادفی به چهار گروه آب درمانی+ مصرف زنجبیل(12 نفر)، گروه آب درمانی(12 نفر)، گروه مکمل زنجبیل (12 نفر) گروه کنترل(12 نفر) تقسیم شدند. برنامه تمرینی به مدت هشت هفته، سه جلسه در هفته، هر جلسه 60 دقیقه انجام شد. آزمودنی های گروه آب درمانی+ مصرف زنجبیل  و گروه مکمل زنجبیل به تنهایی، به مدت هشت هفته روزانه یک گرم پودر زنجبیل مصرف می کردند. شاخص های تاب آوری، کیفیت خواب، توده بدنی، وزن و نسبت دور کمر به لگن قبل و بعد از هشت اندازه گیری شد. جهت انجام عملیات آماری از نرم افزار SPSS نسخه 24 استفاده شد. در تمام آزمون ها سطح معنی داری 05/0≥ Pدر نظر گرفته شد. جهت بررسی داده ها از آزمون تحلیل کواریانس استفاده شد.

    یافته ها

    مقایسه نتایج در دو مرحله نشان داد که بین شاخص های تاب آوری، کیفیت خواب، توده بدنی و وزن بدن زنان چاق مبتلا به کمر درد بین گروه های مختلف تفاوت معنی داری وجود داشت(05/0≥P). در صورتی که در شاخص نسبت دور کمر به لگن تفاوت معناداری مشاهده نشد(05/0≤P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج تحقیق، استفاده هم زمان از مکمل زنجبیل به همراه انجام تمرینات آب درمانی، می توانند سبب کاهش درد کمر، بالا بردن تاب آوری و بهبود کیفیت خواب و کاهش وزن در زنان چاق مبتلا به کمردرد شود.

    کلیدواژگان: آب درمانی، شاخص های روانی، عوامل مرتبط با چاقی، کمر درد
  • رضا اخوان، بیتا عباسی، سید رضا حبیب زاده، فاطمه ملکی، عطیه صفائی، مهدی فروغیان، مهدی چگین، ناصر حاتمی، نوید کلانی، اسماعیل رعیت دوست* صفحات 76-86
    مقدمه

    به طور سنتی، لاگ بوک ها به عنوان ابزاری برای ثبت و ارزیابی فعالیت های دانشجویان، کارورزان و دستیاران رشته پزشکی استفاده می شود. استفاده از لاگ بوک در آموزش دانشجویان پزشکی کاملا بررسی نشده است. در مطالعه حاضر به مرور نظام مند مطالعات انجام شده در زمینه لاگ بوک در آموزش پزشکی پرداخته شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مرور نظام مند براساس موارد ترجیحی در گزارش مقالات مروری منظم و فراتحلیل (پریزما) بر کاربرد لاگ بوک در آموزش پزشکی است. جستجو تا تاریخ 10 دی ماه 1399، در پایگاه داده های Medliness، Embase، کتابخانه Cochrane، Web of Science و Scopus با کلمات کلیدی معادل انگلیسی " لاگ بوک"، "آموزش پزشکی"، "دوره دستیاری"، "آموزش عملی"، "دانشجویان پزشکی" و" دانشجویان دستیاری" انجام شد. در مقالات انتخاب شده نام نویسندگان، سال ‏مطالعه، کشور، رشته ‏آموزشی، نوع لاگ ‏بوک، طراحی ‏مطالعه، محدودیت مطالعه و نتیجه گیری کلی استخراج شد.

    یافته ها

    در مطالعه حاضر از بین 23 مقاله مورد بررسی، تعداد 11 مطالعه وارد سنتز کیفی شدند. تنوع روش مطالعات مانع انجام سنتز متاآنالیز شد. بیشترین تعداد مقالات در دانشجویان جراحی (4 مطالعه) انجام شده بود. 5 مورد از مطالعات مورد بررسی ما استفاده از لاگ بوک های آنلاین را گزارش کردند. تعداد 7 مورد از مطالعات به بررسی نقش لاگ بوک در ارزیابی دانشجویان پرداخته بودند. مابقی مطالعات مقبولیت لاگ بوک را برای دانشجویان و اساتید بررسی کرده بودند. از محدودیت های اصلی اذعان شده در مطالعات، نیاز به حضور یک ناظر برای تایید صحت اطلاعات، نیاز به منابع زمانی و مالی برای اجرای درست برنامه ثبت فعالیت ها و مشکلات مربوط به جمع آوری داده ها بوده است.

    نتیجه گیری

    مرور مطالعات نشان داد که زمینه تحقیقی در مورد کاربرد لاگ بوک در آموزش پزشکی بیشتر به مفهوم آن در ارزیابی یادگیری دانشجویان اشاره دارد که در اکثر موارد کارایی آن را نشان می دهند. با این حال از نظر مقبولیت و قابل اعتماد بودن داده ها بسته به روش استفاده از لاگ بوک ها در بین مطالعات اختلاف نظرهای زیادی وجود دارد.

    کلیدواژگان: لاگ بوک، آموزش پزشکی، دوره دستیاری، آموزش عملی، دانشجویان پزشکی، دستیاری پزشکی
  • عباس حیدری، زهره پوراسماعیل* صفحات 87-93
    مقدمه

    همه تیوری های پرستاری، پایه ای فلسفی دارند، بنابراین مطالعه فلسفه و تاثیر آن بر پرستاری امری مهم است. با توجه به اینکه پست مدرنیسم، پارادایم نظری غالب در اواخر قرن 20 بوده و تاثیرات زیادی بر اندیشه و تفکر جامعه و حرف مختلف داشته است، این مطالعه با هدف مروری بر تاثیر فلسفه پست مدرن بر پرستاری انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه از نوع مقالات مروری روایتی غیرنظام مند است که به سنتز جامع اطلاعات منتشر شده قبلی در زمینه چگونگی و نحوه تاثیر فسلفه پست مدرن بر حرفه پرستاری پرداخته است. جستجو به زبان فارسی و انگلیسی در پایگاه های اطلاعاتی Web of Science، Pubmed ، Scopus، SID، magiran و Google Scholar با کلید واژه های Postmodernism، philosophy و Nurse و معادل های فارسی آن، بدون محدودیت زمانی و متدولوژیک انجام شد. در مجموع 306 مقاله پیدا شد، پس از بررسی مقالات، نهایتا 14 مقاله وارد مطالعه شد.

    یافته ها

    تاثیرات پست مدرنیسم بر پرستاری در متون به چهار دسته شامل تاثیر بر روش تحقیق، گفتمان در پرستاری، تیوری های پرستاری و تاثیر بر عمل پرستاری می باشد. این تاثیرات شامل رد مدل‏های پرستاری، متاپارادایم ها و تیوری‏های بزرگ ، تاکید بر متدولوژی تحقیق کیفی و تفسیری، ارایه مراقبت جامع نگر و توانمندسازی فردی بیماران، استفاده از گفتمان در روابط بین مراقبین و گیرنده مراقبت  می‏باشد.  

    نتیجه گیری

    اثرات مثبتی که تفکر پست مدرنیسم بر معرفی رویکرد طبیعت گرایانه و انجام تحقیقات کیفی داشته است، یکی از قابل توجه ترین اثرات این فلسفه بر پرستاری است.

    کلیدواژگان: پست مدرنیسم، فلسفه، پرستار
  • فاطمه نصرتی، سید مجید صدرزاده، فاطمه زهرا کریمی* صفحات 94-102
    مقدمه

    امروزه تحولات جمعیتی تقریبا تمام جوانب زندگی انسان را تحت تاثیر قرار داده و یکی از نیروهای اصلی موثر بر تغییرات اقتصادی- اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و تکنولوژیک در سراسر جهان به شمار می آید. کشور ایران در سال های گذشته با مشکل پرجمعیتی مواجه بوده و به عنوان ساده ترین راه حل، سیاست های تحدید موالید اتخاذ شده است که تاثیر بسزایی بر فرآیند توسعه داشته است. مطالعه حاضر با هدف نقدی بر پیامدهای سیاست های تحدید موالید در ایران انجام شده است.

    روش‏ها

    در این مرور نقلی، مستندات بدون محدودیت زمانی با استفاده از کلیدواژه های جمعیت، تنظیم خانواده، سیاست تحدید موالید، باروری و ایران به تنهایی یا به صورت ترکیبی و معادل انگلیسی آن ها Population، Family Planning، Birth Control Policy،  Fertility، Iran در پایگاه های اطلاعاتی فارسی و انگلیسی PubMed، Scopus، Magiran، SID، Google Scholar و وب سایت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، شورای عالی انقلاب فرهنگی، مرکز آمار ایران، مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی، سازمان بهداشت جهانی و سازمان ملل جست وجو شد و بر روی مستندات جمع بندی شده نقد صورت گرفت.

    نتایج

    اتخاذ سیاست های تحدید موالید در ایران باعث شده است که با کاهش باروری، جمعیت کشور به سمت سالمندی سوق داده شود و منجر به وارونه شدن هرم جمعیتی در ایران شود که مشکلات و چالش های قابل ملاحظه ای برای توسعه پایدار در کشور به وجود آورده است.

    نتیجه گیری

    اگر کشور ایران، آهنگ نزولی رشد جمعیت خود را تحدید ننمایند، در چند سال آینده، علاوه بر کاهش خطرناک جمعیت با مشکل سالخوردگی جمعیت نیز روبرو خواهد بود که تبعات اقتصادی و اجتماعی بسیاری را برای کشور به دنبال خواهد داشت، لذا میزان باروری و ساختار جمعیت سالخورده ایران باید در مرکز توجهات قرار گیرد، همچنین اتخاذ سیاست های تشویق باروری ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: جمعیت، سیاست تحدید موالید، تنظیم خانواده، باروری، ایران
  • شبنم محمدی*، زهرا نیک اختر صفحات 103-111
    مقدمه

    دانش آناتومی به تشخیص و درمان بیماری ها کمک شایانی می کند. مطالعه نسخه های خطی و متون پزشکی طب سنتی نشان می دهد که طبیبان در گذشته آناتومی و فیزیولوژی بدن را به منظور شناخت دقیق بیماری ها و یافتن راه های علاج به کار می بردند. هدف از مطالعه حاضر مرور مباحث تشریحی تنه از دیدگاه پزشکان نامی ایرانی و مقایسه تطبیقی با یافته های آناتومی طب امروزی می باشد. 

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع مروری بود. ابتدا متون معتبر طب سنتی از کتاب قانون و تشریح عبدالوهاب تفرشی، باب های فی ذکر العظام و القول فی العضلات کتاب هدایه المتعلمین، مقاله اول و سوم از کتاب تشریح بدن منصوری و گفتار چهارم ذخیره خوارزمشاهی جرجانی مورد بررسی قرار گرفت. سپس مطالب تشریحی در کتاب آناتومی طب جدید (گری و اسنل) فیش برداری و در نهایت اطلاعات بدست آمده در قالب جداولی دسته بندی و با هم مقایسه گردید. 

    یافته ها

    مطالعه متون پزشکی طب سنتی نشان می دهد که طبیبان آن زمان بررسی آناتومی و فیزیولوژی دستگاه های مختلف بدن را پایه علم پزشکی می دانستند و آن را به منظور شناخت دقیق بیماری ها و یافتن راه های برای علاج آنها لازم می دانستند. توضیح مباحث تشریحی نشان دهنده تسلط و دید دقیق طبیبان طب سنتی را نسبت به آناتومی و فیزیولوژی ساختار بدن نشان می دهد. با وجود تشابه بسیار در زمینه آناتومی تنه، در برخی توصیفات آناتومیک نظرات متفاوت بین دو مکتب طب سنتی و پزشکی رایج وجود دارد.

    کلیدواژگان: تشریح، پزشکی، سنتی، ابن سینا، اسکلتی عضلانی، پزشکان نامی ایران، مقایسه تطبیقی
|
  • Somaye Minaei Moghadam, Mohamad Hosein Mafi, Shahin Farokhi Kalat, Jamshid Jamali, Zahra Sadat Manzari * Pages 1-13
    Introduction

    Knowledge, attitude, and performance of the general public ultimately determine their behavior in the face of specific situations. The hope to treatment as a psychological component can also affect a person's health behaviors. This study aimed to determine the relationship between knowledge, attitude, and practice with hope to treatment towards Covid-19 disease.

    Materials and Methods

    This study is a descriptive cross-sectional study of correlation type that was conducted in 1399 on 411 residents of Mashhad. In this study, multi-stage random cluster sampling was performed hope to treatment was measured by scoring between 0-10 and the knowledge, attitude and performance measured by researcher questionnaire. Data was analyzed by SPSS software (version 25).

    Results

    The mean knowledge, attitude and practice of individuals related to corona from 100 points were 62.62 ± 11.41, 40.94 ± 23.35 and 80.64 70 14.70, respectively. Also, the mean and standard deviation of the hope to treatment and recovery score in case of Covid was 7.46 7 2.29 out of 10 points. The majority of participants had moderate knowledge (73.5%), poor attitude (75.9%) and good performance (65.7%) towards Covid 19. There was a significant relationship between knowledge (r= 0.183; p <0.001) and attitude (r= 0.314; p <0.001) with hope to treatment.

    Conclusion

    A direct relationship was observed between the knowledge and attitude with the hope to treatment. Knowledge and attitude towards issues related to important psychological phenomena such as hope to treatment can influence and determine health behaviors. It is necessary to raise the level of knowledge, attitude, and practice and hope to treat people.

    Keywords: Attitude, COVID-19, Knowledge, Hope to Treatment, Practice
  • Zahra Mirzaee, Masoud Zare, Hamid Reza Zende Talab *, Hamidreza Behnam Vashani Pages 14-26
    Introduction

    Improving the quality of school life is associated with a sense of belonging to the school, high motivation to learn, a positive attitude towards school, and students' physical and mental health. Therefore, it is important to take measures to improve their quality of life. The aim of this study was to determine the effect of education based on the Pender model on the quality of school life of female high school students.

    Materials and Methods

    This quasi- experimental randomized study was performed on 62 students in the first high schools of Mashhad in 2020. In the intervention group, the training program was presented in 7 sessions of 90 minutes over a period of one month. Demographic information and quality of school life questionnaires were used to collect data before, immediately, and one month after the intervention. The data were then analyzed.

    Results

    In the pre-intervention stage, the mean score of quality of school life in the intervention 122.4±14.0 and control 117.6±14.6 groups was not statistically significant (p>0.05). But immediately after the intervention, there was a significant difference between the intervention 137.5±9.4 and control 125.5±12.2 groups (p<0.001). Also, one month after the intervention, there was a significant difference between the intervention 144.9±5.7 and control 124.6±12.1 groups (p<0.001).

    Conclusion

    In the present study, the Pender model has improved the quality of school life in female adolescents, so this educational program can be used as an accessible, effective, and low-cost model in all target schools.

    Keywords: Pender model, Quality of school life, Students
  • Marjan Vejdani, Fatemeh Kokabisaghi, Javad Moghri * Pages 27-41
    Background

    Legislation on the physicians' dual practice and how to implement is limited. This study aimed to determine the prerequisites and executive challenges of the law prohibiting the physicians' dual practice in Iran.Materials &

    Methods

    In this qualitative study 41 stakeholders (consists of the members of parliament (MPs), former health ministers, heads of medical schools, hospital managers/heads, Ministry of Health officials, insurance and social security organization officials, general and specialist physicians, university professors and relevant experts) were selected by purposeful sampling. Data were collected using in-depth semi-structured interviews. The interviews were recorded and transcribed verbatim. The Framework analysis was used to analyze the data.

    Results

    Important challenges to the implementation of the law prohibiting the physicians' dual practice of physicians in the public and non-governmental sectors, including the four main concepts of financial issues, issues related to implementation and supervision, issues related to the public sector capacity, and existing resistance.

    Conclusion

    Coordination and cooperation of various institutions and organizations in ministries, trade unions, and the three forces to solve problems and meet the needs seem necessary.

    Keywords: Physician, dual practice, Law, Iran
  • Marziyhe Meraji, Somayeh Fazaeli, Sanaz Sadat Mahmoodian * Pages 42-54
    Introduction

    In the health system, medical records have different uses such as follow-up, education, research, profession supporting patients, physicians, and health facilities, as well as evaluating health services, so poor documentation of medical records can lead to low quality of care and low quality of analysis results. The aim of this study was quantitative evaluation and observance of legal components of medical records of patients in selected hospitals in Mashhad in the first quarter of 2018.

    Materials and Methods

    In this descriptive study was reviewed 442 medical records from 4 teaching hospitals of Mashhad University of Medical Sciences in the first quarter of 2018 using a researcher-made checklist composed of two parts forms completeness and legibility and the second part observing the legal components in 9 main forms. The data were analyzed using Excel software using descriptive statistics methods.

    Results

    The results showed that the highest rate of completion was in the forms of postoperative care, physician orders, and anesthesia and the lowest rate of completion was in history, admission, and discharge summary forms. Surgical forms including operation reports, postoperative care, and preoperative care were more legible than others, and f doctor's orders and nursing report forms were less legible. Observing of legal components revealed 65.58 percent of forms were documented in Persian language and 72.51 percent were manually documented.Conclusion Improving the quality of data and documentation is very important for the treatment team, care continuity, and patient safety in medical centers. Increasing awareness about the importance of medical records completion, proper design of forms to ease data entry, monitoring medical records completion, nonstop assessment of factors affecting forms completion, planning, and implementation of an operational plan to improve documentation could be recommended as a solution.

    Keywords: completeness, Data quality, Legal aspects, Medical record analysis, Quantitative analysis
  • Susan Pasandideh, Mehri Aliabadi, Maryam Taher, Azadeh Kamali, Tooba Hoseini Azizi, Sima Sadat Hejazi * Pages 55-64
    Introduction

    Pressure ulcers are among the major complication of medical and surgical medicine. The present study aimed to determine the relationship between nurses' knowledge and quality of care in the prevention of pressure ulcers in Intensive Care Units (ICU) of hospitals in Bojnurd, Iran.

    Materials and Methods

    This cross-sectional descriptive study was conducted on nurses working in the ICUs of hospitals in Bojnord, Iran, using the census sampling method in 2017. The needed data were collected by a demographic questionnaire, the Piper nurses' knowledge questionnaire, and a nursing care quality assessment checklist. The nursing care regarding the prevention of pressure ulcers was observed three times, and its quality was evaluated and registered in the checklist. Therefore,  the knowledge assessment questionnaire was completed by nurses. Data were analyzed in SPSS software (version 200 using descriptive and analytical statistics.

    Results

    Based on inclusion criteria, the current study was conducted on a total of 29 nurses the majority of whom (96.6%) were female with a bachelor's degree in nursing. The results pointed to low levels of nurses' knowledge and quality of nursing care regarding pressure ulcers. Moreover, there was no significant relationship between nurses' knowledge and quality of nursing care (P=0.31).

    Conclusion

    Low levels of knowledge and inadequate quality of nursing care regarding pressure ulcers are a matter of concern in hospitals. It is essential to conduct further studies to identify the underlying causes in this regard.

    Keywords: Intensive Care Unit, Knowledge, Nursing, Pressure Ulcer, Quality of nursing care
  • Zahra Samadi, Halimeh Vahdatpoor * Pages 65-75
    Introduction

    Back pain is a common problem among obese people in most societies. One of the new methods that has received more attention is hydrotherapy. Also, other suggested solutions are the use of drugs, especially anti-inflammatory and analgesic herbs such as ginger. Therefore, the aim of this study was to evaluate the effect of eight weeks of hydrotherapy and ginger on psychological indicators and factors related to obesity in women with low back pain.

    Materials and Methods

    The present study was a quasi-experimental. 48 obese women with back pain in Behbahan were randomly divided into four groups: hydrotherapy + ginger consumption (n=12), hydrotherapy group (n=12), ginger supplement group (n=12), control group (n=12). The training program was performed for eight weeks, three sessions per week, each session lasting 60 minutes. Subjects in the hydrotherapy + ginger group and the ginger supplement group consumed one gram of ginger powder daily for eight weeks. Resilience, sleep quality, body mass index, weight and waist to pelvic ratio (WHR) were measured before and after eight. SPSS software version 24 was used for statistical operations. A significance was considered P ≤ 0.05 in all tests. Analysis of covariance was used to analyze the data.

    Results

    Comparing the results in two stages showed that there was a significant difference between the indicators of resilience, sleep quality, body mass index and body weight of obese women with low back pain in the different groups (P≤0.05). There was no significant difference in the waist to pelvis ratio (P≥0.05).

    Conclusion

    According to the research results, concomitant use of ginger supplement along with hydrotherapy exercises can reduce back pain, increase resilience and improve sleep quality and weight loss in obese women with low back pain.

    Keywords: Hydrotherapy, Psychological indicators, Psychological
  • Reza Akhavan, Bita Abbasi, Seyed Reza Habibzadeh, Fatemeh Maleki, Atieh Safaee, Mahdi Foroughian, Mehdi Chegin, Naser Hatami, Navid Kalani, Esmaeal Rayat Dost * Pages 76-86
    Introduction

    Traditionally, logbooks are used as a tool to record and evaluate the activities of students, interns and medical assistants. The use of logbooks in the education of medical students has not been fully explored. In the present study, a systematic review of studies was conducted in the field of logbook in medical education.

    Materials and Methods

    The present study is a systematic review of the use of logbooks in medical education. Searching was conducted until January 1, 2021, in Medline, Embase, Cochrane Library, Web of Science and Scopus databases with keywords "logbook", "medical education", "residency", "practical training", "Medical students" and "Resident students". In the selected articles, authors' names, year of study, country, field of study, type of logbook, study design, study limit and general conclusion were extracted.

    Results

    In the present study, out of 23 articles reviewed, 11 studies were included in qualitative synthesis.Variety of study methods prevented quantitative meta-analysis. The highest number of articles was done in surgical students (4 studies). Five of our studies reported the use of online logbooks. Seven studies examined the role of logbooks in student assessment. The rest of the studies examined the acceptability of the logbook for students and faculty. The main limitations acknowledged in the studies were the need for an observer to verify the information, the need for time and financial resources to properly implement the activity registration program, and the problems associated with data collection.

    Conclusion

    A review of studies showed that the field of research on the use of logbooks in medical education further refers to its concept in assessing student learning, which in most cases show its effectiveness. However, there are many differences between studies in terms of acceptability and reliability of data depending on the method of using logbooks.

    Keywords: Logbook, Medical education, Residency Course, Practical Training, medical students, Residency Students
  • Abbas Heydari, Zohre Pouresmail * Pages 87-93
    Introduction

    All nursing theories have a philosophical basis, so the study of philosophy and its impact on nursing is important. Considering that postmodernism was the dominant theoretical paradigm in the late 20th century and had a great impact on the thought and thinking of society and various profession, this study was conducted to review the impact of postmodern philosophy on nursing.

    Methods

    This study was one of the types of non-systematic narrative review articles. It has compiled a comprehensive synthesis of previously published information on how postmodern philosophy affects nursing discipline. The Webof Science, Pubmed, Scopus, SID، magiran and Google Scholar databases were searched using the Postmodernism, Postmodern nursing and Nurse keywords. It was performed without time and methodological restrictions. A total of 306 articles were found, after reviewing the articles, 14 articles were finally included in the study.

    Results

    The effects of postmodernism on nursing in texts in four categories include the impact on research methods, discourse in nursing, nursing theories and the impact on nursing practice. These effects include the rejection of nursing models, metaparadigms and major theories, the emphasis on qualitative and interpretive research methodology, the provision of holistic care and individual empowerment of patients, and the use of discourse in the relationship between caregivers and caregivers.

    Conclusion

    The positive effects of postmodernist thinking on the introduction of naturalistic approach and qualitative research is one of the most significant effects of this philosophy on nursing.

    Keywords: Postmodernism, Philosophy, nurse
  • Seyedeh Fatemeh Nosrati Hadi Abad, Seyed Majid Sadrzadeh, Fatemeh Zahra Karimi * Pages 94-102
    Introduction

    Today, demographic changes affect almost all aspects of human life and they are one of the main forces influencing socio-economic, cultural, political, and technological changes around the world. Iran has faced a large population in recent years, and as the simplest solution, birth control policies have been adopted, which has had a significant impact on the development process. The present study aims to analyze the consequences of birth control policies in Iran.

    Materials and Methods

    In this narrative review, documents without a time limit and using the keywords population, family planning, birth control policy, fertility and Iran, alone or in combination in the Persian and English databases such as: PubMed, Scopus, Magiran, SID, Google Scholar and the websites of the Ministry of Health and Medical Education, the Supreme Council of the Cultural Revolution, the Statistics Center of Iran, the Research Center of the Islamic Consultative Assembly, the World Health Organization and the United Nations were searched. The documents were summarized and critiqued.

    Results

    Adoption of birth control policies in Iran has led to a decline in fertility, aging population and inverted population pyramid in Iran the, which significant problems and challenges has created for sustainable development in the country.

    Conclusion

    If Iran does not limit the declining rate of population growth, in the next few years, it will face both the problem of dangerous population decline and population aging, which will have many economic and social consequences for the country. Therefore, the fertility rate and structure of the elderly population in Iran should focus and it seems necessary to adopt policies to encourage fertility.

    Keywords: Population, Birth control policy, Family Planning, Fertility, Iran
  • Shabnam Mohammadi *, Zahra Nikakhtar Pages 103-111
    Introduction

    Considering the knowledge of anatomy helps in the diagnosis and treatment of diseases and on the other hand, the study of manuscripts and medical texts of traditional medicine shows that physicians of that time studied the anatomy and physiology of the body in order to accurately identify diseases and find remedies. Knowledge of the anatomy of the body helps to diagnose and treatment of diseases. The purpose of this study was to compare the anatomy of trunk anatomy in traditional medicine with modern medicine.

    Materials and Methods

    This was a review study. First, the texts of traditional medicine from the Canon book, anatomy by Tafreshi, Hidayat al-Mutaallimin, Tashrih - Mansuri, Anatomy, and zakhire-e kharazmshahi by Jorjani was investigated. Then, the anatomical subjects in Gary and Snell's Anatomy were studied and recorded. Finally, the contents were compared in the form of tables.

    Results

    The study of medical texts of traditional medicine shows that physicians at the time considered the anatomy and physiology of the various organs of the body the basis of medical science, and considered it necessary to accurately identify diseases and find ways to cure them. Explaining the anatomical topics illustrates the mastery and precision view of traditional medicine practitioners of the anatomy and physiology of body structure. Although there are many similarities in the anatomy of the trunk, some anatomical descriptions differ between the two traditional medical schools.

    Keywords: Anatomy, medicine, Traditional, Avicenna, musculoskeletal, Famous Iranian physician, Comparative Study