فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت منابع در نیروی انتظامی
پیاپی 36 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/25
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مهدی محمدی، مهدی صفیان، سید علی موسوی صفحات 1-30
    زمینه و هدف

    نقش سرمایه انسانی در دستیابی به اهداف در سطوح سازمانی و ملی، بی بدیل است. در همین راستا، پژوهش حاضر درصدد دستیابی به شایستگی های سرمایه انسانی مطلوب برای تحقق بخشیدن به بیانیه گام دوم انقلاب و حرکت در مسیر شکل گیری تمدن نوین اسلامی است.

    روش شناسی

    این پژوهش، از نظر فلسفه پژوهش، پژوهشی تفسیری و به لحاظ هدف، پژوهشی اکتشافی است؛ راهبرد پژوهش، کیفی بوده و از روش تحلیل مضمون بهره می برد. شیوه گردآوری داده ها نیز تحلیل وبررسی عمیق متن بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی بوده است. اعتبارسنجی یافته های پژوهش نیز بر اساس مولفه های خاص روش های کیفی، به تایید رسید.

    یافته ها

    در گام نخست، با مطالعه و بررسی چندباره بیانیه گام دوم، کدهای اولیه با عنوان مضامین پایه استخراج شد. در گام بعدی، با طبقه بندی کدهای اولیه، مضامین سازمان دهنده شکل گرفت و نهایتا با دسته بندی موضوعی مضامین سازمان دهنده، هشت مضمون فراگیر به دست آمد. در انتها، شبکه مضامین با استفاده از نرم افزار Xmind 10 ترسیم شده است.

    نتایج

    مدل پیشنهادی نهایی، الگوی شایستگی سرمایه انسانی مطلوب در راستای تحقق بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی را بر اساس شایستگی های بصیرت انقلابی، عدالت خواهی، جهاد علمی، عزتمندی و استقلال خواهی، روحیه و عمل جهادی، اخلاق محوری، معنویت گرایی و طهارت اقتصادی ارایه می کند که با استفاده از آن، می توان گام مهمی در مسیر تحقق تمدن نوین اسلامی، برداشت.

    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، بیانیه گام دوم، تمدن نوین اسلامی، انقلاب اسلامی، شایستگی عمومی
  • فرناز امیرپور، مجتبی معظمی، اسماعیل کاووسی، عباسعلی قیومی صفحات 31-60
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر، به دنبال شناسایی ابعاد و مولفه های توسعه دانشگاه کارآفرین با رویکرد سامانه ای، در راستای گسترش کارآفرینی است.

    روش شناسی

    این پژوهش، بر اساس هدف پژوهش از نوع اکتشافی و چگونگی گردآوری داده ها از نوع کتاب خانه ای و میدانی است، هم چنین از رویکرد کیفی مبتنی بر تحلیل مضمون استفاده شده است. بدین منظور پس از جست وجو در پایگاه های داده ای، بر اساس کلیدواژه مرتبط، تعداد هزار منبع در حوزه دانشگاه کارآفرین با رویکردی هدفمند، به دلیل زمینه تخصصی پژوهش، انتخاب شد. به منظور استخراج مفاهیم، سه کدگذاری باز، محوری و گزینشی اعمال شد و در نهایت، برای تایید اهمیت ابعاد، مولفه ها و شاخص های دانشگاه کارآفرین، از روش دلفی استفاده شد که تعداد هجده نفر از خبرگان در رشته های کارآفرینی، مدیریت آموزشی و آموزش عالی به عنوان نمونه آماری، با استفاده از روش گلوله برفی، در نظر گرفته شدند.

    یافته ها

    مطابق با یافته ها، پنج بعد اقتصادی - مالی با چهار مولفه، ساختاری و تشکیلاتی با پنج مولفه، فرهنگی-اجتماعی با شش مولفه، آموزش و پژوهش با دوازده مولفه و منابع انسانی با نه مولفه، به منظور توسعه دانشگاه کارآفرین، با رویکرد سامانه ای، شناسایی شد. 

    نتایج

    مطابق با بررسی های صورت گرفته در پژوهش حاضر، با وجود تاکید دولت و موسسه های آموزش عالی، بر دگرگونی رویکردهای آموزشی، هم چنان خلاء هایی در این رابطه دیده می شود. بر همین مبنا برای تقویت توانایی کارآفرینی دانش آموختگان، ضروری است تا متولیان برای توسعه دانشگاه کارآفرینی با رویکرد سامانه ای دربرگیرنده پنج بعد استخراج شده، گام بردارند.

    کلیدواژگان: دانشگاه کارآفرین، رویکرد سیستمی، توسعه کارآفرینی، تحلیل محتوا
  • مهدی جعفرپور، محمد محمدی صفحات 61-90
    زمینه و هدف

      یکی از محورهای نقشه راه اصلاح نظام اداری و سیاست های کلان نظام اداری کشور، موضوع عدالت محوری و شایسته سالاری در نظام جذب و استخدام منابع انسانی است. بر این اساس هدف از پژوهش حاضر، طراحی نظام جذب منابع انسانی عدالت محور و مبتنی بر مدل های شایستگی، ارزش های اسلامی و ایجاد فرصت های برابر برای سازمان های دولتی کشور است.

    روش شناسی

    این پژوهش، در چهارچوب رویکرد کیفی و به روش نظریه داده بنیاد انجام شد. بدین منظور، با انتخاب پانزده نفر از صاحب نظران و مدیران منابع انسانی دستگاه های اجرایی برتر در جشنواره شهید رجایی که طی سه سال متوالی در بعد شاخص های عمومی (تحول اداری)، رتبه های اول تا سوم را تجربه کرده اند، به روش نمونه گیری نظری، مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته ای انجام شد.

    یافته ها

    داده های حاصل از مصاحبه ها در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی تجزیه وتحلیل شدند که در نهایت، صدوسی کد اولیه، چهل ودو مفهوم و ده مقوله، احصا شد.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج حاصل از تحقیق، مدل نظام جذب منابع انسانی عدالت محور و مبتنی بر شایستگی و ارزش های اسلامی با شرایط علی موانع فردی و سازمانی، شرایط زمینه ای ویژگی های فردی و سازمانی، عوامل مداخله گر فردی و سازمانی، راهبرد اقدام های سازمانی و پیامدهای درون سازمانی و برون سازمانی شکل گرفت.

    کلیدواژگان: نظام جذب، منابع انسانی، عدالت محوری، شایسته سالاری، رویکرد داده بنیاد
  • حسین جهانگیری، علیرضا بافنده زنده، یعقوب علوی متین، سلیمان ایرانزاده صفحات 91-126
    زمینه و هدف

    مدیریت صحیح دانش، موفقیت سازمان را پشتیبانی می کند. با ارزیابی مدیریت دانش و شناسایی عوامل پیشرفت، سازمان می تواند به صورت کاراتر، به اهدافش تحقق بخشد. مطالعه حاضر، با هدف طراحی الگوی ارزیابی مدیریت دانش در یک سازمان مردمی با محوریت منابع انسانی انجام شده است.

    روش شناسی

     نوع مطالعه، از طیف مطالعه های کیفی با رویکرد نظریه داده بنیاد است. جامعه آماری، شامل همه افراد آگاه در حوزه مدیریت دانش سازمان موردمطالعه است. نمونه گیری، به روش هدفمند بوده و حجم نمونه، با استفاده از این روش و رسیدن به حد اشباع چهل ودو نفر تعیین شده است. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه عمیق و نیمه ساختمند است. برای تحلیل داده ها، از رهیافت نظام مند نظریه داده بنیاد استفاده شده است.

    یافته ها

    مطابق این رویکرد، در مرحله کدگذاری باز، عبارت های استخراج شده از مصاحبه ها، در صدونود کد اصلی و شصت مقوله خلاصه شدند و در کدگذاری محوری، بیست وچهار طبقه شناسایی شده است. در مرحله توصیف بصری، مدل با استفاده از روش کارت امتیازی متوازن، در چهار وجه، طراحی شده است.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش، شاخص های ارزیابی به دست آمده، به صورت زنجیره ای بر یکدیگر اثر گذاشته و رشد آن ها باعث ارتقای عوامل در ابعاد چهارگانه مدل ارزیابی مدیریت دانش می شود. بدین ترتیب اگر عوامل زیرساخت و پشتیبان به درستی تمهید شوند، آنگاه اجرای صحیح فرآیندهای مدیریت دانش با محوریت منابع انسانی منجر به ارتقای روحیه و خدمات و در نهایت، تحقق پیامدها یعنی معرفت الهی و رشد معنوی، تبدیل شدن به سازمان پیش رو و دانش آفرین، افزایش اعتماد عمومی به سازمان و هم چنین غرور ملی و یاس دشمنان می شود.

    کلیدواژگان: مدل ارزیابی، مدیریت دانش، نظریه داده بنیاد، منابع انسانی، سازمان بسیج
  • ابوالفضل کمانگری، سامره شجاعی، مریم احمدی زهرانی صفحات 127-150
    زمینه و هدف

      سازمان ها، برای ابقای کارکنان دانش محور، ارزشمند و مستعد خود، بایستی به مولفه مهم اشتیاق شغلی، توجهی ویژه کنند؛ بنابراین هدف پژوهش حاضر، شناسایی و تحلیل عوامل موثر بر اشتیاق شغلی کارکنان در استانداری گلستان بود.

    روش شناسی

    این پژوهش، از حیث روش اجرا، توصیفی-پیمایشی است که به روش آمیخته اکتشافی انجام شده است. در مرحله کیفی، گروه مشارکت کننده پژوهش، ده نفر از خبرگان دانشگاهی و سازمانی بودند که به روش قضاوتی و گلوله برفی انتخاب شدند. در مرحله کمی جامعه آماری، کلیه کارکنان استانداری گلستان، به تعداد چهارصد نفر بودند که حجم نمونه مطابق جدول کرجسی و مورگان صدونودوشش نفر تعیین و برای نمونه گیری، از روش تصادفی ساده استفاده شد. برای شناسایی عوامل، از روش تحلیل محتوا و برای تحلیل روابط متغیرها، از روش معادله های ساختاری با نرم افزار «اسمارت پی ال اس» استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که رهبری (496/0)، محیط کار (355/0)، استخدام (372/0)، سامانه های منابع انسانی (381/0)، ویژگی های شخصیتی (340/0)، معناداری شغلی (308/0)، ادراک عدالت سازمانی (512/0)، سرمایه سازمانی (469/0)، سرمایه روان شناختی (373/0) و تعهد سازمانی (325/0)، بر اشتیاق شغلی کارکنان تاثیر مثبت و معنی دار دارند.

    نتیجه گیری

    به طور کلی می توان نتیجه گرفت که توجه به عوامل موثر، بر اشتیاق شغلی اهمیت دارد و کارمندان با اشتیاق شغلی بالا، درک صحیحی از چشم انداز سازمان و وظایف خود داشته و با پیگیری و پشتکار، همراه و یاور مدیران خود هستند.

    کلیدواژگان: اشتیاق شغلی، سرمایه روانشناختی، توسعه سازمان، تعهد سازمانی، رهبری
  • غلامرضا عباس پاشا، داوود کیاکجوری، محمدجواد تقی پوریان، سید عبدالله سجادی جاغرق صفحات 151-188
    زمینه و هدف

    هدف کلی پژوهش حاضر، طراحی الگوی شایستگی های مدیران راهبردی برای مدیران سازمان های دولتی است. این پژوهش از نظر هدف، توسعه ای و از لحاظ نحوه گردآوری داده، به روش کیفی انجام گرفت.

     روش شناسی

     مصاحبه نیمه ساختاریافته با بیست ویک نفر از خبرگان و صاحب نظران حوزه مدیریت راهبردی، مدیران باسابقه اجرایی در پست های راهبردی مدیریت دولتی و اعضای هییت علمی دانشگاه های دولتی (رشته های حسابداری و مدیریت) انجام گرفت. تحلیل داده های مصاحبه های نیمه ساختاریافته با استفاده از تحلیل مضمون به روش شبکه مضامین انجام شد. اعتبار درونی تحلیل مصاحبه ها با روش بررسی همکار، تایید شد و از طریق روش سه سوسازی، سعی شد تا از منابع متعدد گردآوری داده ها در اجرای مصاحبه ها استفاده شد.

    یافته ها

     مطابق با کدگذاری و مقوله بندی داده ها، یک مضمون فراگیر (شایستگی های مدیران راهبردی)، چهار مضمون سازمان دهنده (شایستگی های عمومی-تخصصی؛ شایستگی های روانی-رفتاری؛ شایستگی های مدیریتی؛ شایستگی های راهبردی)، شانزده مضمون پایه و صدوبیست وهفت خرده مقوله که حاصل چهارصدوسی وهفت کد اولیه بودند، استخراج و الگوی شایستگی های مدیران راهبردی، طراحی شد.

    نتیجه گیری

    در شناسایی و بررسی شایستگی های مدیران راهبردی در سازمان های دولتی، لازم است ابعاد متنوع را در ارتباط با یکدیگر در نظر گرفته و به شایستگی های راهبردی، در کنار سایر ابعاد فردی و عمومی توجه کرد.

    کلیدواژگان: سازمان دولتی، شایستگی، راهبرد، مدیران راهبردی
  • محمد عبدالرحیمی صفحات 189-222
    زمینه و هدف

    «سلامت معنوی»چهارمین بعداز ابعاد سلامت انسان است وتحقیقات نشان داده اند که وضعیت آن، بر سایر ابعاد سلامتی تاثیر می گذارد. باتوجه به «اقتضایات کار پلیسی» که می تواند زمینه ساز آسیب های جسمی، روحی، روانی و اجتماعی درکارکنان نیروی انتظامی باشد، مقاله حاضر به دنبال «سنجش وتوصیف وضعیت موجود سلامت معنوی دانشجویان» ازیک سوو«ارایه راهکارهای موثر برای ارتقای آن»ازسوی دیگر است.

    روش شناسی

    این تحقیق ازلحاظ هدف «کاربردی» وازلحاظ ماهیت «توصیفی» است وازلحاظ روش جمع آوری اطلاعات «پیمایشی» است.جامعه آماری 873 نفر از دانشجویان مصوب دانشگاه علوم انتظامی امین بودند که در سه مقطع کاردانی وکارشناسی ودانش آموخته مشغول به تحصیل بودند.حجم نمونه بااستفاده ازجدول مورگان 282نفر محاسبه شد. برای نمونه گیری، ازروش تصادفی طبقه بندی شده استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها، «پرسش نامه استاندارد گروه سلامت معنوی فرهنگستان علوم بود. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها، از آزمونهای آماری، آزمون کلموگروف-اسمیرنف برای بررسی نرمال بودن متغیرها؛ و آزمون تی تک نمونه ای برای بررسی صحت فرضیه های تحقیق، آزمون تی دونمونه مستقل برای آزمون مقایسه ای و فریدمن برای رتبه بندی متغیرها توسط نرم افزار spss استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های میدانی نشان دادکه درمجموع، سلامت معنوی دانشجویان دانشگاه علوم انتظامی امین در وضعیت نسبتا مطلوبی قرار دارد و به ویژه در بخش«دانش و گرایش معنوی»نمرات بالایی کسب کردند؛ بااین حال دربخش«عملکرد و کنش معنوی»داده ها حاکی ازآن است که سطح عملکرد معنوی دانشجویان، ضعیف تر از دانش وگرایش معنوی آنان است.

    نتیجه گیری

     باتوجه به یافته های میدانی، لازم است مولفه های سلامت معنوی، مورد توجه مسیولان قرار گیرند وبرنامه ریزی های مقتضی درجهت ارتقای سطح سلامت معنوی دانشجویان، انجام گیرد. همچنین لازم است درجهت تبدیل«سواد دینی»به «معرفت دینی» اقدام شود تا از این طریق«دانش ها و گرایش های معنوی»به«کنش های معنوی»تبدیل شود.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، دانش معنوی، گرایش معنوی، کنش معنوی، پلیس
  • فریبرز رحیم نیا، سید مجتبی هاشمیان، مجتبی پورسلیمی، محمدمهدی فراحی صفحات 223-254
    زمینه و هدف

    پژوهش پیش رو، با هدف بررسی نقش تعدیل گر تناسب مطالبه ها-توانایی های شغلی در ارتباط میان اضافه بار نقش و راهبردهای بازآفرینی تعادل کار-زندگی، در میان اعضای هییت علمی دانشگاه های دولتی شمال شرق ایران، انجام گرفت.

    روش شناسی

    در این پژوهش، روش پیمایش تحلیلی به کار گرفته شد. جامعه آماری موردمطالعه، آن دسته از اعضای هییت علمی دانشگاه فردوسی مشهد و بیرجند بوده که دارای مرتبه علمی استادیاری یا دانشیاری با حداقل یک سال سابقه کاری بوده اند. انتخاب اعضای نمونه، به روش در دسترس و با اخذ پرسش نامه، صورت پذیرفت که شامل دویست وشصت وشش عدد می شود.

    یافته ها

     نتایج تحلیل داده ها، نشان داد که رابطه ی اضافه بار نقش و راهبردهای بازآفرینی تعادل کار-زندگی، مثبت است. هم چنین نقش تعدیل گر متغیر تناسب مطالبه ها-توانایی های شغلی در ارتباط میان اضافه بار نقش و راهبردهای بازآفرینی تعادل کار-زندگی به تایید رسید.

    نتیجه گیری

     نتایج حاصل، می تواند به درک و مدیریت عوامل فردی-موقعیتی از جمله تناسب مطالبه ها-توانایی های شغلی در تسهیل حصول تعادل کار-زندگی میان اعضای هییت علمی کمک کند.

    کلیدواژگان: راهبردهای فردی بازآفرینی تعادل کار-زندگی، تعادل کار-زندگی، اضافه بار نقش، تناسب مطالبات-توانایی های شغلی
  • امیرحسین رمضان شمس، کامبیز حمیدی، احمدرضا اسماعیلی، ملیکه بهشتی فر صفحات 255-282
    زمینه و هدف

      ارزیابی خط مشی، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، زیرا از انحراف اهداف، جلوگیری کرده و اصلاح فرآیند تدوین و اجرای خط مشی را ممکن می کند. در این بین، خط مشی ها در حوزه امنیت عمومی، از اهمیت بسیار زیادی در جامعه، برخوردار هستند. هدف اصلی این پژوهش، شناخت و توصیف ابعاد و مولفه های مرتبط با الگوی ارزیابی خط مشی های امنیت عمومی، در نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران است.

    روش شناسی

    روش اجرای این پژوهش، کیفی مبتنی بر راهبرد تحلیل مضمون و روش گردآوری داده ها، میدانی با ابزار مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته است. شرکت کنندگان در پژوهش، شامل خبرگان انتظامی و اساتید خبره دانشگاهی بودند. نمونه گیری به روش هدفمند انجام شد و مصاحبه ها، تا زمان اشباع نظری و مصاحبه هجدهم، ادامه یافت. به منظور پاسخ به سوال های پژوهش، از تکنیک تحلیل مضمون آتراید و استرلینگ استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته های پژوهش از الگوی ارزیابی خط مشی امنیت عمومی، تعداد سه مضمون فراگیر و چهارده مضمون سازمان دهنده (بعد) از شصت ونه مضمون پایه (مولفه)، مرتبط با الگوی ارزیابی، استخراج شد. برای اعتبارسنجی عوامل استخراجی، نسبت به ارایه عوامل به بیست نفر از نخبگان و خبرگان دانشگاهی و انتظامی، اقدام شد که در نهایت، تعداد شصت وچهار مورد از مولفه ها تایید شدند.

    نتیجه گیری

    الگوی ارزیابی خط مشی های امنیت عمومی، شامل ابعاد ارزیابی قبل از اجرا، حین اجرا و پس از اجرا است. استفاده از ابعاد و مولفه های ارایه شده در این الگو، به منظور ارزیابی خط مشی ها، به ارتقای احساس امنیت در جامعه می انجامد.

    کلیدواژگان: امنیت عمومی، تحلیل مضمون، ارزیابی خط مشی، نیروی انتظامی
  • ژیلا مرسلی، جهانگیر یاری حاج عطالو صفحات 283-310
    زمینه و هدف

    مسئله مهمی که باید در هر سازمان، پیوسته مورد توجه مدیران قرار گیرد، تقویت نیروی انسانی موجود است؛ بنابراین، هدف از انجام این پژوهش، تحلیل و شناسایی عوامل موثر بر شایستگی های شغلی مدیران (دانش، نگرش و مهارت)، در محورهای ده گانه تعالی مدیریت مدرسه بود.

    روش شناسی

    روش پژوهش، توصیفی از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری این پژوهش، شامل سی وشش مدیر و روش نمونه گیری، از نوع سرشماری بود. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه پژوهشگر ساخته بود که بر اساس محورهای ده گانه EFQM، طراحی شد. روایی پرسش نامه ها، مورد تایید اساتید حوزه مدیریت آموزشی قرار گرفت. ضریب آلفای کرونباخ ابزار گردآوری در حیطه دانش 97/0، در حیطه مهارت 96/0 و در حیطه نگرش، 95/0 به دست آمد. از آزمون بارتلت، برای تعیین کفایت نمونه گیری در تحلیل عاملی، استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها، از نرم افزار SPSS، آزمون بارتلت، آزمون ضریب هم بستگی پیرسون و از روش تحلیل عاملی اکتشافی، استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش، نشان داد که به ترتیب، مهارت، سپس دانش و در نهایت نگرش، در بین مدیران، نسبت به محورهای تعالی مدیریت مدرسه، نقش تعیین کننده دارد.

    نتایج

    افزایش کیفیت آموزشی در مدارس، مستلزم ارتقای شایستگی های شغلی مدیران مدارس مجری طرح تعالی مدیریت است. بر اساس یافته های پژوهش حاضر، شایسته است، دست اندرکاران نظام تعلیم و تربیت، برای توانمندسازی مدیران، به دیدگاه آنان در خصوص ارتقای شایستگی های شغلی، توجه ویژه کنند.

    کلیدواژگان: تحلیل عاملی، شایستگی های شغلی دانش، مهارت و نگرش)، محورهای دهگانه در EFQM
  • فرشیده ضامنی، فرح ناز عراقی، سید رضا یوسفی سعید آبادی صفحات 311-346
    زمینه و هدف

     هدف کلی پژوهش حاضر، بررسی تاثیر هوش رقابتی با مسیولیت پذیری اجتماعی بر مدیریت راهبردی منابع انسانی در دانشکده های فنی و حرفه ای استان خراسان شمالی است.

    روش شناسی

     این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری آن را اساتید و کارکنان دانشکده های فنی و حرفه ای استان خراسان شمالی، به تعداد ششصدوپنجاه نفر تشکیل داده اند که بر اساس فرمول کوکران، تعداد دویست وچهل ودو نفر، با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها، از پرسش نامه هوش رقابتی با پنجاه وپنج سوال و پرسش نامه مدیریت راهبردی منابع انسانی با شصت سوال استفاده شد. روایی صوری و محتوایی ابزارها، به تایید متخصصان رسید و پایایی آن ها نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، برای پرسش نامه هوش رقابتی 90/0 و مدیریت راهبردی منابع انسانی 87/0، محاسبه شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون تی تک نمونه ای و معادله های ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل مسیر مندرج، نشان می دهند که بین متغیر مکنون برون زا (هوش رقابتی) با متغیر مکنون درون زا (مدیریت راهبردی منابع انسانی) بر اساس ضرایب مسیر، بار عاملی 784/0 برقرار است، هم چنین به دلیل این که مقدار t-value (718/28)، در خارج بازه ی (58/2 و 58/2-) قرار دارد، بنابراین در سطح اطمینان 99%، رابطه هوش رقابتی با مدیریت راهبردی منابع انسانی معنی دار شده است.</strong>

    نتایج

     نتایج نشان داد که وضعیت هوش رقابتی و مدیریت راهبردی منابع انسانی در دانشکده های فنی و حرفه ای، بالاتر از حد متوسط است. هم چنین هوش رقابتی بر مدیریت راهبردی منابع انسانی در دانشکده های فنی و حرفه ای، تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: هوش رقابتی، مدیریت استراتژیک منابع انسانی، مسئولیت پذیری، اجتماعی اثرگذاری
  • رسول خداوردی، سید مهدی الوانی، تورج مجیبی، ناصر حمیدی صفحات 347-382
    زمینه و هدف

      کارت امتیازی متوازن، مجموعه ای متنوع از شاخص های عملکرد را در چهار گروه، ارایه می دهد که شامل شاخص های عملکرد مالی، شاخص های مشتری، شاخص های فرآیندهای داخلی کسب و کار و شاخص های رشد و یادگیری است. استفاده از الگوی ارزیابی متوازن، پیشرفت خوبی در ارزیابی سازمان ها ایجاد کرده است، اما با این حال، در زمینه مسیولیت اجتماعی و امور اخلاقی، خلاء زیادی داشته و الگوی توسعه یافته، پاسخی به این خلاء بوده است. این پژوهش، به دنبال طراحی الگوی توسعه یافته ارزیابی عملکرد سازمان های دولتی است.

    روش شناسی

     در این پژوهش، از روش اکتشافی و از شاخه میدانی استفاده شده؛ گردآوری داده ها، با روش میدانی و ابزار پرسش نامه مقایسه زوجی انجام شده و سپس با استفاده از الگو های تصمیم گیری چندمعیاره (MCDM) و الگوی AHP با رویکرد فازی، وزن شاخص ها به دست آمده، بهنجار شده و در پنج حوزه اصلی، به صورت داشبورد، نمایش داده شده است. جامعه آماری این پژوهش را نیز، ده نفر از خبرگان رشته مدیریت دولتی در تهران، که دارای مرتبه دانشیاری به بالا و با سابقه بیش از ده سال هستند و به صورت قضاوتی انتخاب شده اند، تشکیل داده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    وزن نهایی معیارها، نشان داد که در سطح مدیران عالی، معیار «ارتباط با سودبران»، در سطح مدیران میانی، معیار «برابری حقوق اجتماعی و عدم تبعیض» و در سطح مدیران پایه، معیار «حوادث محیط کار»، دارای بالاترین اولویت و اهمیت و معیارهای «قابلیت اطمینان محصول»، «شاخص رضایت مشتری در خصوص زمان تحویل محصول ها» و «تعداد شکایت ها»، به ترتیب، دارای کم ترین اهمیت در بین مدیران عالی، میانی و پایه، هستند. نتایج بررسی، نشان داد که با مقایسه وزن نهایی معیارها در کل الگو، معیار «حوادث محیط کار»، بیش ترین و معیار «تعداد شکایت ها»، کم ترین وزن را در معیارهای شناسایی شده، به خود اختصاص می دهند.

    کلیدواژگان: کارت امتیازی متوازن توسعه یافته، ارزیابی عملکرد، سطوح عملکرد مدیران
  • محمد زارعی، داریوش رحمتی صفحات 383-410
    زمینه و هدف

    تغییرهای پرشتاب عصر حاضر، در کنار تفاوت های بسیار زیاد، در نسل های مختلف نیروی انسانی در دسترس، اهمیت مطالعه وضعیت آینده نیروی انسانی را برای سازمانی کارمحور، مانند نیروی انتظامی، دوچندان کرده است؛ بنابراین این پژوهش، با هدف آینده پژوهی وضعیت سرمایه های انسانی در فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، انجام شده است.

    روش شناسی

     این پژوهش، از نظر نوع، تحلیلی و اکتشافی است که با استفاده ترکیبی از الگو های کمی و کیفی، انجام شده است. برای جمع آوری داده ها، از روش میدانی و ابزارهای پرسش نامه و مصاحبه استفاده شده است. پرسش نامه ها به وسیله متخصصین منابع انسانی که به مسایل ناجا احاطه دارند، در دو مرحله، تکمیل شده است و مصاحبه، با تعدادی از خبرگان نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران که در زمان پژوهش یا قبل از آن، در استخدام ناجا بوده و در زمینه مدیریت منابع انسانی در ناجا، صاحب نظر و تجربه بوده اند، انجام گرفت.

    یافته ها و نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش، پیشران های کلیدی شکل دهنده آینده منابع انسانی در ناجا، شامل پیشران های اجتماعی، اقتصادی، فناوری، سیاسی و کلیدی درونی است. هم چنین عوامل کلیدی موثر بر آینده نیروی انسانی ناجا، عبارت اند از استفاده از فناوری های جدید، به جای نیروی انسانی، توسعه تبادل الکترونیکی، سرعت گستره تغییرهای جامعه و تاثیر آن بر فرهنگ جامعه و سیطره فضای الکترونیکی و استفاده از فناوری های جدید، که در انتها، دو سناریو برای این عوامل، ترسیم شده است.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، سرمایه انسانی، فرماندهی انتظامی، سناریوهای محتمل
|
  • Mehdi Mohammadi, Mahdi Safian, Seyyed Ali Mousavi Pages 1-30
    Background and objective

    The role of human capital in achieving goals at the organizational and national levels is irreplaceable. In this regard, the present study seeks to achieve the desired human capital competencies to realize the statement of the second step of the revolution and move towards the formation of a new Islamic civilization.

    Method

    This research is an interpretive research in terms of research philosophy and an exploratory research in terms of purpose; the research strategy is qualitative and uses the method of content analysis. The method of data collection has been in-depth analysis and analysis of the text of the statement of the second step of the Islamic Revolution. The validation of the research findings was also confirmed based on the specific components of qualitative methods.

    Findings

    In the first step, by studying and reviewing the second step statement several times, the initial codes were extracted as basic themes. In the next step, by categorizing the initial codes, organizing themes were formed, and finally, by thematically categorizing the organizing themes, eight comprehensive themes were obtained. Finally, the theme network is mapped using Xmind 10 software.

    Results

    The final model proposes the model of competence of desirable human capital in order to fulfill the declaration of the second step of the Islamic Revolution based on the competencies of revolutionary insight, justice, scientific jihad, dignity and independence, jihadist spirit and practice, ethics, spiritualism and economic purity. Using it, an important step can be taken towards the realization of a new Islamic civilization.

    Keywords: Human Capital, Second Step Statement, New Islamic Civilization, Islamic Revolution, General Competence
  • farnaz amirpor, Mojtaba Moazami, esmaeil kavosi, Abbas Ali Ghaiyoomi Pages 31-60
    Background and objective

    The present study seeks to identify the dimensions and components of entrepreneurial university development with a systemic approach in order to expand entrepreneurship.

    Method

    This research is exploratory based on the purpose of the research and library and field data collection method. Also, a qualitative approach based on content analysis has been used. For this purpose, after searching the databases, based on the relevant keywords, a number of sources in the field of entrepreneurial university were selected with a purposeful approach, due to the specialized field of research. In order to extract the concepts, three open, axial and selective coding were applied and finally, to confirm the importance of the dimensions, components and indicators of the entrepreneurial university, the Delphi method was used with eighteen experts in the fields of entrepreneurship, educational management and higher education as examples. Statistically, they were considered using the snowball method.

    Findings

    According to the findings, five economic-financial dimensions with four components, structural and organizational with five components, socio-cultural with six components, education and research with twelve components and human resources with nine components, for the development of entrepreneurial university, with a systems approach , is identified.

    Results

    According to the studies conducted in the present study, despite the emphasis of the government and higher education institutions on the change of educational approaches, gaps are still seen in this regard. Accordingly, in order to strengthen the entrepreneurial ability of the graduates, it is necessary for the trustees to take steps to develop the entrepreneurship university with a systems approach that includes the five dimensions extracted.

    Keywords: Entrepreneurial University, Systems Approach, Entrepreneurship Development, Theme Analysis
  • Mehdi Jafarpour, Mohammad Mohammadi Pages 61-90
    Background and objective

    One of the axes of the roadmap for reforming the administrative system and the macro policies of the administrative system of the country is the issue of justice-oriented and meritocracy in the system of recruitment and employment of human resources. Accordingly, the purpose of this study is to design a justice-oriented human resource recruitment system based on competency models, Islamic values ​​and creating equal opportunities for government organizations.

    Method

    This research was conducted in the framework of a qualitative approach and the method of data theory. For this purpose, by selecting fifteen experts and human resource managers of the top executive bodies in Shahid Rajaei Festival who have experienced first to third ranks in terms of general indicators (administrative transformation) for three consecutive years, by theoretical sampling, in-depth interviews and semi-structured.

    Findings

    The data obtained from the interviews were analyzed in three stages of open, axial and selective coding. Finally, one hundred initial codes, forty-two concepts and ten categories were counted.

    Conclusion

    Based on the results of the study, the model of justice system based on attracting human resources based on Islamic competencies and values ​​with causal conditions of individual and organizational barriers, underlying conditions of individual and organizational characteristics, individual and organizational intervention factors, organizational action strategy and internal and external consequences.

    Keywords: Recruitment system, human resources, justice-oriented, meritocracy, Grounded theory approach
  • Hosein Jahangiri, Alireza Bafandehzendeh, Yagoub Alavimatin, Solayman Iranzadeh Pages 91-126
    Background and objective

    Proper knowledge management supports the success of the organization. By evaluating knowledge management and identifying factors for progress, the organization can more effectively achieve its goals. The present study was conducted to design a knowledge management evaluation model in a grassroots organization with a focus on human resources.

    Method

    The type of study is a range of qualitative studies with a data theory approach. The statistical population includes all knowledgeable people in the field of knowledge management of the organization under study. Sampling is a purposeful method and the sample size is determined using this method and reaching a saturation limit of forty-two people. The data collection tool is in-depth and semi-structured interviews. To analyze the data, a systematic approach of data-based theory has been used.

    Findings

    According to this approach, in the open coding stage, the phrases extracted from the interviews were summarized in one hundred and ninety main codes and sixty categories, and in the axial coding, twenty-four categories were identified. In the visual description stage, the model is designed using the balanced scorecard method in four aspects.

    Conclusion

    Based on the results of the research, the obtained evaluation indicators affect each other in a chain and their growth promotes factors in the four dimensions of the knowledge management evaluation model. Thus, if the infrastructure and support factors are properly prepared, then the proper implementation of knowledge management processes with a focus on human resources leads to improved morale and services and ultimately, the realization of the consequences of divine knowledge and spiritual growth, becoming a leading and knowledge-creating organization, increasing trust. The public becomes the organization as well as the national pride and despair of the enemies.

    Keywords: Evaluation model, Knowledge management, Grounded Theory Approach, Human resource, Basij Organization
  • Abolfazl kamangari, Samereh Shojaei, Maryam Ahmadi Zahrani Pages 127-150
    Background and objective

    In order to retain their knowledge-based, valuable and talented employees, organizations should pay special attention to the important component of job motivation; Therefore, the purpose of this study was to identify and analyze the factors affecting the job motivation of employees in Golestan governorate.

    Method

    This research, in terms of implementation method, is a descriptive-survey that has been done by exploratory mixed method. In the qualitative stage, the research group consisted of ten academic and organizational experts who were selected by judgment and snowball. In the quantitative stage of the statistical population, all employees of Golestan Governorate were four hundred people. The sample size was determined according to Krejcie and Morgan table one hundred and two hundred people and for sampling, a simple random method was used. To identify the factors, the content analysis method was used and to analyze the relationships of the variables, the structural equation method was used with "Smart Payals" software.

    Findings

    The results showed that leadership (0.496), work environment (0.355), employment (0.372), human resource systems (0.381), personality traits (0.340), job significance (0.308) 0) Perception of organizational justice (0.512), organizational capital (0.469), psychological capital (0.373) and organizational commitment (0.325) have a positive and significant effect on employees' job motivation.

    Conclusion

    In general, it can be concluded that paying attention to the effective factors is important on job motivation and employees with high job enthusiasm have a correct understanding of the organization's vision and tasks and are accompanied and assisted by their managers with perseverance and perseverance.

    Keywords: Job motivation, Psychological capital, Organizational development, Organizational commitment, Leadership
  • GholamReza AbbasPasha, Davood Kiakojouri, MohammadJavad Taghipourian, seysd Abdollah sajadiJaghorogh Pages 151-188
    Aim

    The present study aimed at developing a model of competencies of strategic managers in public organizations.

    Methodology

    This research was developmental in terms of purpose and in terms of data collection was done qualitatively. The semi-structured interviews were conducted with 21 experts in the field of strategic management, experienced executives in public management strategic positions, and faculty members of public universities in Tehran (Management and accounting disciplines). Data analysis of semi-structured interviews was conducted using thematic analysis by the thematic network method. The internal validity of the analysis of the interviews was confirmed by the peer review method and with the triangulation method was tried to use various sources of data collection in conducting interviews.

    Findings

    According to the data coding and categorization, one global theme (competencies of strategic managers), four organizing themes (general-specialized competencies; psychological-behavioral competencies; managerial competencies; strategic competencies) were 16 basic themes and 127 categories resulting from 437 initial codes and the competency model of strategic managers was developed.

    Conclusion

    In identifying and reviewing the competencies of strategic managers in public organizations, it is necessary to consider various dimensions in relation to each other and pay attention to strategic competencies along with other individual and general dimensions.

    Keywords: public organizations, competency, strategy, manager
  • Mohammad Abdolrahimi Pages 189-222
    Background and objective

    Knowledge, spiritual orientation, and action are the determinants of human spiritual health. Considering the "requirements of police work" which can cause physical, mental, psychological and social injuries in police officers, the present article, on the one hand, seeks to "assess the state of knowledge, orientation and spiritual action, and finally, determine the health status of students' spiritual field."

    Method

    This research is "applied" in terms of purpose, "descriptive" in terms of nature, and "survey" in terms of data collection method. The statistical population included students approved by Amin University of Law Enforcement Sciences who were studying in three levels: associate, bachelor and graduate. The sample size was calculated using Morgan table, two hundred and eighty-two people. For sampling, stratified random method was used. The data collection tool is the "Standard Questionnaire of the Department of Spiritual Health of the Academy of Medical Sciences of the Islamic Republic of Iran". In order to analyze the data, statistical tests, Kolmogorov-Smirnov test were used to check the normality of variables, t-test was used to test the research hypotheses, independent t-test was used for comparative test and Friedman test was used for ranking.

    Findings

    Students scored high and acceptable scores in the section "Spiritual Knowledge and Orientation", however, their scores in the section "Spiritual Performance and Action" were lower than their knowledge and spiritual orientation.

    Conclusion

    According to the field findings, it is necessary to consider appropriate practical programs to promote knowledge, orientation and spiritual action, especially in students. Accordingly, "religious literacy" must be transformed into "religious knowledge" in order to turn "spiritual knowledge and tendencies" into "spiritual practices."

    Keywords: Spiritual knowledge, Spiritual orientation, Spiritual action, Police
  • FariborzRahimnia Rahimnia, Seyed Mojtaba Hashemian, mojtaba poursalimi, MohammadMahdi Farahi Pages 223-254
    Background and objective

    The present study aimed to investigate the moderating role of the demand-job competency ratio in the relationship between role overload and work-life balance regeneration strategies among faculty members of northeastern Iranian public universities.

    Method

    In this research, analytical survey method was used. The statistical population of the study was faculty members of Ferdowsi University of Mashhad and Birjand who had the academic rank of assistant professor or associate professor with at least one year of work experience. The sample members were selected by available means and by taking a questionnaire, which includes two hundred and sixty-six numbers.

    Findings

    The results of data analysis showed that the relationship between role overload and work-life balance regeneration strategies is positive. The moderating role of the demand-job-proportionality variable in the relationship between role overload and work-life balance regeneration strategies was also confirmed.
     

    Conclusion

    The results can help us understand and manage individual-situational factors such as the proportion of demands-job abilities in facilitating work-life balance among faculty members.

    Keywords: Individual Strategies Recreating Work-Life Balance, Work-Life Balance, Role Overload, Proportional Demand-Job Abilities
  • AmirHossein Ramezan Shams, kambiz hamidi, AhmadReza Esmaeeli, Malikeh Beheshti far Pages 255-282
    Background and objective

    Policy evaluation is very important because it prevents the deviation of goals and makes it possible to improve the process of policy development and implementation. In the meantime, public safety policies are very important in society. The main purpose of this study is to identify and describe the dimensions and components related to the model of evaluation of public security policies in the police force of the Islamic Republic of Iran.

    Method

    The method of this research is qualitative based on content analysis strategy and data collection method, field with semi-structured in-depth interview tools. Participants in the study included law enforcement experts and university professors. Purposeful sampling was performed and the interviews continued until the theoretical saturation and the eighteenth interview. In order to answer the research questions, Atrid and Sterling theme analysis technique was used.

    Findings

    Based on the research findings, three comprehensive themes and fourteen organizing themes (dimension) were extracted from the sixty basic themes (components) related to the evaluation model from the public security policy evaluation model. In order to validate the extractive factors, the agents were presented to twenty elites and academic and disciplinary experts, and finally, sixty-four of the components were approved.

    Conclusion

    The evaluation model of public safety policies includes the dimensions of pre-implementation, during-implementation and post-implementation evaluation. The use of dimensions and components presented in this model, in order to evaluate the policies, promotes a sense of security in society.

    Keywords: Public Security, Content Analysis, Policy Assessment, Law Enforcement
  • Jila Morsali, Jahangir Yari Haj Ataloo Pages 283-310
    Background and objective

    An important issue that should be constantly considered by managers in any organization is the strengthening of existing human resources; therefore, the purpose of this study was to analyze and identify the factors affecting the job competencies of principals (knowledge, attitude and skills) in the ten axes of school management excellence.

    Method

    The research method was descriptive survey. The statistical population of this study, including the manager's sample and sampling method, was census. The data collection tool was a researcher-made questionnaire based on the ten axes of EFQM. The validity of the questionnaires was confirmed by professors in the field of educational management. Cronbach's alpha coefficient of collection tool was 0.97 in the field of knowledge, 0.96 in the field of skills and 0.95 in the field of attitude. Bartlett test was used to determine the adequacy of sampling in factor analysis. To analyze the data, SPSS software, Bartlett test, Pearson correlation coefficient test and heuristic factor analysis were used.

    Findings

    The research findings showed that skills, then knowledge and finally attitude, respectively, among principals, have a decisive role in the axes of school management excellence.

    Results

    Increasing the quality of education in schools requires improving the job competencies of school principals implementing the management excellence plan. Based on the findings of the present study, it is worthwhile for those involved in the education system to pay special attention to their views on the promotion of job competencies in order to empower managers.

    Keywords: factor analysis, job competencies knowledge, skills, attitudes, ten axes in EFQM
  • Farshideh Zameni*, Farah Naz Araghi, Seyyed Reza Yousefi Saeed Abadi Pages 311-346
    Background and objective

    The general purpose of this study is to investigate the effect of competitive intelligence with social responsibility on strategic human resource management in technical and vocational colleges in North Khorasan province.

    Method

    This research is applied in terms of purpose and descriptive in terms of method. The statistical population consists of professors and staff of technical and vocational colleges in North Khorasan Province, numbering six hundred and fifty people who according to Cochran's formula, two hundred and forty-two people were selected by stratified random sampling. To collect data, the Competitive Intelligence Questionnaire with fifty-five questions and the Strategic Human Resources Management Questionnaire with sixty questions were used. The face and content validity of the tools were confirmed by experts and their reliability was calculated using Cronbach's alpha coefficient for the Competitive Intelligence Questionnaire of 0.90 and Strategic Human Resource Management 0.87. T-test and structural equations were used to analyze the data.

    Findings

    The findings of the path analysis show that there is a factor load of 0.784 between the latent variable of exogenous (competitive intelligence) and the latent variable (strategic management of human resources) based on path coefficients, also because The t-value (28.718) is outside the range (2.58 and 2-58), so at the 99% confidence level, the relationship between competitive intelligence and strategic human resource management is significant.

    Results

    The results showed that the status of competitive intelligence and strategic management of human resources in technical and vocational colleges is above average. Competitive intelligence also has a positive and significant effect on the strategic management of human resources in technical and vocational colleges.

    Keywords: Competitive intelligence, Strategic human resource management, Social responsibility, Impact
  • Rasoul Khodaverdi, Seyyed Mahdi Alvani, Toraj Mojibi, Naser Hamidi Pages 347-382
    Background and objective

    Balanced Scorecard offers a diverse set of performance indicators in four groups, including financial performance indicators, customer indicators, business process internal indicators and growth and learning indicators. The use of a balanced evaluation model has made good progress in evaluating organizations, but nevertheless, there has been a large gap in the field of social responsibility and ethics, and the developed model has been a response to this gap. This research seeks to design a developed model for evaluating the performance of government organizations.

    Method

    In this research, the exploratory method and the field branch are used; Data collection was performed by field method and paired comparison questionnaire tool and then using multi-criteria decision making models (MCDM) and AHP model with fuzzy approach, the weight of the obtained indicators was normalized and displayed in five main areas as a dashboard. The statistical population of this study also consists of ten experts in the field of public administration in Tehran, who have an associate degree or higher with a history of more than ten years and have been selected by judgment.

    Findings and Conclusion

    The final weight of the criteria showed that at the level of senior managers, the criterion of "relationship with profiteers", at the level of middle managers, the criterion of "equality of social rights and non-discrimination" and at the level of basic managers, the criterion of "workplace accidents" have the highest priority and importance and the criteria of "product reliability", "customer satisfaction index regarding product delivery time" and "number of complaints", respectively, have the least importance among senior, middle and grassroots managers. The results showed that by comparing the final weight of the criteria in the whole model, the criterion of "workplace accidents" has the highest and the criterion of "number of complaints" has the lowest weight in the identified criteria.

    Keywords: Balanced Scorecard, Performance appraisal, Different levels of government managers, Multi-criteria decision making, FAHP
  • mohammad zarei, Dariush Rahmati Pages 383-410
    Background and objective

    The rapid changes of the present age, along with the great differences in the different generations of available manpower, have doubled the importance of studying the future status of manpower for a work-oriented organization, such as law enforcement; Therefore, this study was conducted with the aim of future research on the situation of human capital in the Disciplinary Command of the Islamic Republic of Iran.

    Method

    This research, in terms of type, is analytical and exploratory, which has been done using a combination of quantitative and qualitative models. Field method and questionnaire and interview tools were used to collect data. The questionnaires were completed in two stages by human resource professionals who are familiar with police issues, and interviews with a number of law enforcement experts of the Islamic Republic of Iran who were employed by police at the time of the investigation or before and in the field of management. Human resources in police have been knowledgeable and experienced.

    Findings and Conclusion

    Based on the research findings, the key drivers of the future of human resources in police include social, economic, technological, political and internal key drivers. Also key factors affecting the future of the police manpower are the use of new technologies instead of manpower, the development of electronic exchange, the speed of change in society and its impact on community culture and the dominance of electronic space and the use of new technologies.

    Keywords: Future Research, Human Capital, Disciplinary Command, Possible Scenarios