فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت منابع در نیروی انتظامی
پیاپی 43 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/09
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمدرضا حدادی، پروین حبیب زاده گرجانی*، مراد کردی صفحات 1-15
    زمینه و هدف

    هدف از این تحقیق بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی بر انعطاف پذیری زنجیره تامین و عملکرد سازمانی با  نقش  میانجی ظرفیت جذب و نقش تعدیلگر همسویی مدیریت زنجیره تامین - بازاریابی در شرکت های تولیدی استان تهران می باشد.

    روش شناسی: 

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش همبستگی می باشد. جامعه آماری شامل شرکت های تولیدی استان تهران به تعداد 440 شرکت می باشد. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان - کرجسی برابر با 205 شرکت می باشد که با روش نمونه گیری تصادفی در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه استاندارد جولگچی و کووالانن (2020) شامل 28 استفاده شد. مقدار ضریب آلفای کرونباخ 802/0 محاسبه شده است که نشان دهنده پایایی بالای ابزار بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها از تحلیل مسیر توسط مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    سرمایه اجتماعی و ظرفیت جذب به ترتیب با بار عاملی 752/0 و 316/0 بر انعطاف پذیری زنجیره تامین تاثیر دارند. همچنین سرمایه اجتماعی تاثیر معناداری بر ظرفیت جذب ندارد. بعلاوه نقش تعدیل گری همسویی زنجیره تامین در تاثیر سرمایه اجتماعی بر انعطاف پذیری زنجیره تامین نیز تایید گردید.

    نتایج

    شرکت های تولیدی استان تهران باید به سرمایه اجتماعی خود از طریق ظرفیت جذب توجه تمرکز کنند و ظرفیت جذب خود را برای ارتقای سرمایه اجتماعی در راستای دستیابی به زنجیره تامین انعطاف پذیر توسعه داده و فعال کنند. این شرکت ها باید از اقدامات لازم برای اطمینان از ساختار و رفتار همسو برای استفاده از سرمایه اجتماعی خود در مواقع دشواری و دستیابی به زنجیره تامین انعطاف پذیر استفاده کنند.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، زنجیره تامین، عملکرد سازمانی، ظرفیت جذب و همسویی
  • مجتبی محمدی، امین رحیمی کیا*، مهری دارایی صفحات 17-31
    زمینه و هدف

    سرمایه فرهنگی مجموعه ای از روابط، معلومات، اطلاعات و امتیازاتی است که فرد برای حفظ کردن یا به دست آوردن یک موقعیت اجتماعی از آن استفاده می کند. هدف پژوهش حاضر تدوین مدل سرمایه فرهنگی مدیران آموزش وپرورش می باشد.
    روش شناسی: پژوهش حاضر با رویکرد کیفی و به روش دلفی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل خبرگان آگاه به موضوع تحقیق بود که با نمونه گیری به روش هدفمند و بکار گیری معیار اشباع نظری، مصاحبه هایی نیمه ساختاریافته با 13 نفر انجام گردید. ابزار گردآوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان است. برای تحلیل داده ها از آماره های تکنیک دلفی و ضریب توافق کندال استفاده شده است.

    یافته ها

    بر اساس یافته های پژوهش مدل سرمایه فرهنگی مدیران آموزش وپرورش دارای 4 بعد و 19 مولفه است. ابعاد چهارگانه و مولفه های آن ها عبارت هستند از: الف- بعد فردی (هویت فردی، مهارت ها، سلیقه، رفتار و رویه، ارزش، خلاقیت و نوآوری و نیازها) ب-بعد اجتماعی (امنیت اجتماعی، درک فرهنگی متقابل، خودباوری ملی، تعهد به هنجارهای مشترک و شناخت هویت ملی) ج- بعد سازمانی (رضایتمندی، عدالت فرهنگی در سازمان، بهره وری، مشارکت در امور فرهنگی سازمان و قانون مندی) د-بعد فناوری (استفاده از اینترنت و شبکه های اجتماعی، مهیا ساختن زمینه تکنولوژی).

    نتایج

    شناخت عوامل موثر بر بهبود و ارتقاء سرمایه فرهنگی می تواند با تولید آگاهانه، ارادی و برنامه ریزی شده در ابعاد فردی، اجتماعی، سازمانی و فناوری در راستای تولید دانش فرهنگی و هم راستایی فرهنگی جهت تحقق آموزش وپرورش مولد و خلاق با بهره وری بالا در راستای تحقق توسعه پایدار گام برداشت.

    کلیدواژگان: سرمایه فرهنگی، مدیران، آموزش وپرورش، تکنیک دلفی
  • لیلا علیائی، هادی همتیان*، ابوالفضل دانایی، غلامعباس شکاری صفحات 33-48
    زمینه و هدف

    در عصر حاضر، سازمان هایی می توانند در عرصه رقابت به بقاء ادامه دهند که به طور مستمر برای بهبود عملکرد خود تلاش نمایند و این امر مستلزم ایجاد یک ساختار مدیریت عملکرد جامع است. این پژوهش با هدف ارایه مدل مدیریت عملکرد سازمانی با رویکرد کارت امتیازی متوازن در شرکت برق منطقه ای خراسان انجام گرفت.

    روش شناسی:

     در این راستا از استراتژی تحلیل مضمون به عنوان یکی از روش های بنیادین تحلیل کیفی جهت طراحی مدل استفاده گردید. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه نیمه ساختاریافته بود که با 13 نفر خبره منتخب به روش نمونه گیری قضاوتی تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت.

    یافته ها

    بر طبق نتایج تحقیق، مدل مدیریت عملکرد سازمانی با رویکرد کارت امتیازی متوازن در چهارعنصر شناسایی و تایید گردید: عوامل تاثیرگذار بر عملکرد سازمانی (شرایط علی، عوامل تسهیلگر، شرایط محیطی)، ابعاد و معیارهای عملکرد سازمانی با رویکرد کارت امتیازی متوازن، راهبردهای مدیریت عملکرد سازمانی که منجر به پیامدهای درونی و بیرونی مدیریت عملکرد سازمانی نظیر بهبود در ارایه خدمات و جلب رضایت ذی نفعان می گردد.

    نتایج

    این مطالعه ضمن ارایه یک تجربه عملی برای پیاده سازی کارت امتیازی متوازن می تواند نقش موثری را در فراهم نمودن یک چهارچوب مناسب مدیریت عملکرد و مدل مفهومی مفید برای تحقیقات آتی نیز ایفا نماید.

    کلیدواژگان: مدیریت عملکرد سازمانی، کارت امتیازی متوازن، تحلیل مضمون، شرکت برق منطقه ای خراسان
  • سهراب صفری، مریم تقوایی یزدی*، سید رضا یوسفی سعید آبادی صفحات 49-64
    زمینه و هدف

    شناسایی مولفه های تعالی سازمانی با رویکرد جوان گرایی می تواند نقش موثری در فرماندهی انتظامی ایفا کند، پژوهش حاضر با هدف شناسایی مولفه های تعالی سازمانی با رویکرد جوان گرایی در فرماندهی انتظامی انجام شد.

    روش شناسی:

     روش آمیخته با طرح اکتشافی (کیفی- کمی) بود، بخش کیفی از تحلیل محتوا با رویکرد ترکیبی و بخش کمی توصیفی از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری بخش کیفی متخصصین و خبرگان مباحث تعالی سازمانی فعال در حوزه دانشگاه و فرماندهی انتظامی و در بخش کمی مدیران فرماندهی انتظامی استان مازندران بود. روش نمونه گیری بخش کیفی هدفمند با اشباع نظری 10 نفر و بخش کمی با استفاده از فرمول کوکران و روش تصادفی طبقه ای تعداد 177 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختاریافته و بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته بود. روایی پرسشنامه مورد تایید قرار گرفت و پایایی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 92/0 صدم به دست آمد، تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون های پارامتریک t تک نمونه ای،  تحلیل عاملی اکتشافی و معادلات ساختاری در نرم افزار SPSS20 و PLS3 انجام شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج پژوهش مولفه های تعالی سازمانی با رویکرد جوان گرایی شامل پنج بعد عوامل زمینه ای، عوامل علی، عوامل محیطی، راهبردهای جوان گرایی، پیامدها می باشد. که در قالب 27 مولفه شناسایی و دسته بندی شدند. شاخص ها شامل (تعالی عملکرد سازمان، تعالی تکنولوژیکی، تعالی جامعه و تعالی کارکنان ناجا) می باشند. لذا تعالی سازمانی بر راهبردهای جوان گرایی و پیامد تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    نتایج

    بر اساس تعالی سازمانی شناسایی شده می توان انتظار به کارگیری تعالی سازمانی با رویکرد جوان گرایی را داشت که درنهایت تعالی فرماندهی انتظامی را به همراه خواهد داشت.

    کلیدواژگان: تعالی سازمانی، جوان گرایی، فرماندهی انتظامی
  • علی چهاردولی رزجی، رضا شفیع زاده*، سیروس تدبیری، علیرضا افشارنژاد صفحات 65-81
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی سلامت اداری مبتنی بر مسیولیت اجتماعی در اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان قم انجام شد.

    روش شناسی: 

    این پژوهش از منظر روش اجرا، کیفی، و ازنظر ماهیت آن اکتشافی می باشد که با استفاده از روش داده بنیاد انجام گرفته است. جامعه آماری این مطالعه شامل مدیران اداره کل منابع طبیعی و اساتید دانشگاه و کارشناسان این حوزه است که تعداد 16 نفر از آنان جهت انجام مصاحبه نیمه ساختاریافته به روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند و به اشباع نظری رسید.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد که مدل سلامت اداری به دست آمده از 6 بعد اصلی و 16 مولفه فرعی تشکیل می گردد. بر اساس نتایج، بعد محوری این مدل با مفاهیمی همچون: (سلامت اداری و مسیولیت اجتماعی) شرایط علی با: (عوامل سازمانی، عوامل ساختاری، عوامل اقتصادی، عوامل رفتاری)، شرایط زمینه ای با: (فراهم بودن زیرساخت های لازم و اصلاح نظام اداری)، شرایط مداخله گر با: (*عوامل قانونی و *عوامل فرهنگی، *عوامل مدیریتی، اجتماعی و سیاسی در سطح کلان)، راهبردها با: (نظارت مستمر، معنویت در کار، شیوه مناسب جذب، کنترل و شایسته سالاری) و پیامدها با: (پیامدهای سازمانی و پیامدهای اجتماعی) ترسیم گردید.

    نتایج

    مدیران سازمان بایستی ضمن اعمال شفافیت و پاسخگویی در اعمال خود، بایستی در سه سطح سازمانی، اداری و فنی تغییراتی را با اخلاص کامل به نمایش درآورند. ازاین رو با افزایش میزان پاسخگویی به عملکرد خود و اعمال شایسته سالاری و برقراری ارتباطات باز بین کارکنان و مدیران در رسیدن به سلامت اداری و تحکیم مسیولیت اجتماعی اقدام نمایند و بدانند که تصمیماتشان بر جامعه و محیط پیرامونی سازمان اثرگذار خواهد بود.

    کلیدواژگان: سلامت اداری، مسئولیت اجتماعی، مدیریت منابع انسانی، منابع طبیعی و آبخیزداری
  • غلامحسین مهری، نوروز ایزدپناه*، صمد جباری اصل صفحات 83-105
    زمینه و هدف

    این پژوهش با هدف ارایه الگوی مدیریت منابع انسانی با رویکرد تفکر استراتژیک در سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی کشور انجام شد.

    روش شناسی: 

    روش آمیخته «کیفی (تحلیلتم) و کمی (پیمایشی)» است. در بخش کیفی 15 نفر از خبرگان به روش نمونه گیری گلوله برفی و در بخش کمی (کلیه مدیران و مسیولان سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی کشور به تعداد 142 نفر) به روش سرشماری انتخاب شده اند. روایی محتوایی و سازه ابزارها مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن ها نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه اولیه 932/0 محاسبه شد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از تحلیلتم، دلفی فازی، مدل سازی ساختاری تفسیری و معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته ها مدیریت منابع انسانی با رویکرد تفکر استراتژیک دارای پنج شاخص اصلی گروه های ذینفع، عوامل موقعیتی، انتخاب سیاست منابع انسانی، دستاوردها و نتایج بلندمدت است.

    نتایج

    نتایج تحلیل معادلات تفسیری تاثیرگذاری نیز نشان داد که عوامل موقعیتی بر گروه ذینفعان و انتخاب سیاست منابع انسانی تاثیرگذار می باشد. گروه ذینفعان می تواند انتخاب سیاست منابع انسانی را تحت تاثیر قرار دهد. همچنین انتخاب سیاست منابع انسانی بر دستاوردها و دستاوردها هم بر نتایج بلندمدت می توانند تاثیرگذار باشند. همچنین تحلیل معادلات ساختاری و برازش مدل نیز نشان داد که الگوی مفهومی ارایه شده تایید و شاخص های نیکویی برازش نشان از مطلوب و تایید بودن مدل داشت.

    کلیدواژگان: الگوی مطلوب، مدیریت منابع انسانی، تفکر استراتژیک، سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی کشور
  • محسن ماندگار، حمید رضایی فر*، محمد محمدی، حسین حکیم پور صفحات 107-127

    هدف پژوهش حاضر طراحی الگوی مدیریت تنوع منابع انسانی در سازمان های دولتی استان خراسان رضوی است که با استفاده از رویکرد مبتنی بر نظریه پردازی داده بنیاد به صورت کیفی اجرا شده است. نمونه گیری با استفاده از روش گلوله برفی و روش نظری با حداکثر تنوع بود. داده ها با استفاده از مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته از 12 مشارکت کننده، جمع آوری گردید. تحلیل مقایسه ای مداوم با استفاده از نرم افزار مکس کیودا انجام گردید. طبق نتایج، شرایط علی مدیریت تنوع منابع انسانی در سازمان های دولتی ایران شامل عوامل کلان و عوامل خرد بود. مقوله محوری شامل ابعاد دموگرافیک، روان شناختی و فردی بود. همچنین، راهبردها یا استراتژی مدیریت تنوع منابع انسانی شامل استراتژی مدیریت منابع انسانی و استراتژی های کسب وکار متنوع بود. عوامل مداخله گر شامل عوامل فرهنگی و عوامل سازمانی بود. عوامل زمینه ای نیز شامل مشارکت از نظر اجتماعی و اقتصادی بود. پیامد شامل بهبود عملکرد و توسعه اجتماع بود. راهبردها یا استراتژی مدیریت تنوع منابع انسانی شامل استراتژی مدیریت منابع انسانی و استراتژی های کسب وکار متنوع بود. عوامل مداخله گر شامل عوامل فرهنگی و عوامل سازمانی بود. عوامل زمینه ای نیز شامل مشارکت از نظر اجتماعی و اقتصادی بود. پیامد شامل بهبود عملکرد و توسعه اجتماع بود.

    کلیدواژگان: مدیریت تنوع، مدیریت منابع انسانی، مدیران دولتی، داده بنیاد
  • داود نوروزی، علیرضا بافنده زند*، مرتضی هنرمند عظیمی صفحات 129-145
    زمینه و هدف

    با توجه به لزوم درک و شناخت بیشتر نسبت به پدیده ی افزایش مطالبات معوق در سیستم بانکی کشور، هدف این مطالعه ارزیابی اهمیت و شدت اثرگذاری عوامل درونی (ویژگی های فردی متقاضیان تسهیلات به همراه ویژگی های شعب پرداخت کننده تسهیلات) در بروز یا عدم بروز این پدیده بوده است.

    روش شناسی:

     برای رسیدن به این هدف از داده های گردآوری شده نزدیک به 110 نفر از استفاده کنندگان از تسهیلات بانک شهر در 11 شعبه این بانک در استان های شمالغرب کشور که از طریق نمونه گیری خوشه ای-تصادفی انتخاب شده اند، در چارچوب تکنیک درخت تصمیم که یکی از مهمترین تکنیک های داده کاوی می باشد، برای مدل سازی مطالبات سرسیدگذشته و معوق بانکی در بانک مذکور استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج مطالعه حاکی از آن بوده است که مدل درخت تصمیم ارایه شده در مطالعه، قدرت بالایی در پیش بینی صحیح رفتار بازپرداختی متقاضیان تسهیلات در بانک شهر به همراه داشته، ضمن اینکه در ادامه سناریوهای مختلفی جهت بروز و یا اجتناب از بروز مطالبات معوق بانکی در بانک شهر به همراه احتمالات آنها مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.

    نتیجه گیری

    مسیولان شعبات به هنگام پرداخت تسهیلات به متقاضیانی به متغییرهای سطح تحصیلاو جنیست توجه داشته باشند و به ایجاد بخش اعتبارسنجی و پیگیری مطالبات معوق مستقل در هرکدام از شعبات بانک اقدام نمایند

    کلیدواژگان: داده کاوی، مطالبات معوق، سیستم بانکی، بانک شهر، استان های مرزی
  • غلامرضا مرادی*، مرتضی محمدی، سید ایمان میری کرهرودی صفحات 147-164
    زمینه و هدف

    مدیریت انتظامی امنیت مسابقات فوتبال به دلیل حضور بیشمار تماشاگران جامعه در ورزشگاه های فوتبال از اهمیت ویژه ای برای مدیران و برنامه ریزان ورزشی برخوردار است. بر این اساس هدف اصلی از این پژوهش مطالعه تطبیقی مدیریت انتظامی مسابقات فوتبال می باشد.

    روش

    این پژوهش ازنظر هدف کاربردی و یک مطالعه تطبیقی است ، که اطلاعات موردنیاز آن از طریق جمع آوری کتابخانه و ترجمه اسناد و گزارش های تحقیقی با استفاده از روش مطالعه تطبیقی با تکنیک تحلیل محتوی کیفی انجام شده است. جامعه آماری شامل کشورهای عضو فدراسیون جهانی فوتبال (فیفا) در قاره های مختلف بوده و نمونه آماری به صورت نمونه گیری هدفمند شامل کشورهای انگلستان، آمریکا، پرتغال، کره جنوبی، ژاپن، هلند، صربستان، برزیل و آفریقای جنوبی انتخاب شده اند . تجزیه وتحلیل اطلاعات از نرم افزار مکس کیودا نسخه 2017 انجام گرفته است.

    یافته ها

    براساس نتایج پژوهش، قاره آفریقا دارای بیشترین حوادث، قاره های اروپا، آسیا و آمریکای شمالی در رتبه های بعدی قرار دارند. نتایج نشان می دهد حداقل 22 اقدام پیش از بازی برای تامین امنیت برگزاری مسابقات فوتبال شامل ارزیابی ریسک، مدیریت ترافیک و پارکینگ، تشکیل ستاد فرماندهی، تعیین ظرفیت ورزشگاه، در بخش اقدامات حین بازی از 22 اقدام شناسایی اقداماتی نظیر کنترل مبادی ورودی و خروجی، کنترل تماشاگران میهمان و میزبان، محافظت از زمین بازی، استقرار مناسب، کنترل و هدایت تماشاگران، استفاده از دوربین ها و درنهایت در 11 مورد استخراج شده در خصوص اقدامات پس از بازی، مستندسازی وقایع و رویدادها، گزارش گیری و بازبینی، بررسی مشکلات عملکردی اجتماعی، برای مسابقات آتی از اهمیت بیشتری برخوردار بوده است.

    نتیجه گیری

    تامین و تضمین امنیت رویدادهای مهم ورزشی نظیر مسابقات فوتبال نیازمند یک مکانیسم حرفه ای انتظامی خدمات محور و مدرن با قابلیت رقابت با سازوکارهای سنتی و ناکارآمد و هماهنگ و سازگار با شرایط امروزی و توان عملیاتی پلیس در عین میل به توسعه و پیشرفت در آینده با استفاده از تجربیات موفق کشورهای سرآمد در این زمینه می باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت انتظامی، امنیت ورزشی، مسابقات فوتبال، پلیس
|
  • Mohammadreza Haddadi, Parvin Habibzadeh gorjani *, Morad Kordi Pages 1-15
    Background and Aim

    The present study aimed to investigate the role of social capital in supply chain flexibility and organizational performance with the mediating role of absorption capacity and the moderating role of marketing supply chain management alignment (manufacturing companies in Tehran province).

    Methodology

    This research is applied in terms of aim and correlational in terms of method. The statistical population includes 440 production companies in Tehran province. Based on Morgan's table, the sample size was 205 companies selected using a convenience random sampling method. A questionnaire was used to collect data and regression test and path analysis were used to analyze the data.

    Results

    Social capital and absorption capacity affect flexibility at a 99% confidence level. Social capital with a significance level higher than 0.05 and t less than 1.96 does not have a significant effect on absorption capacity. The moderating role of supply chain management alignment was also confirmed.

    Conclusion

    Social capital and absorption capacity affect supply chain flexibility and organizational performance. Social capital also does not play a significant role in absorption capacity. The moderating effect of supply chain management alignment on the relationship between social capital and absorption capacity and flexibility was confirmed

    Keywords: social capital, Supply Chain, organizational performance, absorption capacity, alignment
  • Mojtaba Mohammadi, Amin Rahimikia *, Mehry Daraei Pages 17-31
    Background and Aim

    Cultural capital refers to a collection of information, relationships, and privileges that individuals use to maintain or attain a certain social position. This study aims to develop a model of cultural capital for education managers.

    Methodology

    This study employed a qualitative approach and utilized the Delphi method. The statistical population consisted of experts knowledgeable in the subject matter. Semi-structured interviews were conducted with 13 participants using purposive sampling and the application of theoretical saturation criteria. The data collection tool used in this study was a semi-structured interview with experts. The Delphi technique was employed for data analysis, along with statistical methods and the Kendall agreement coefficient.

    Results

    Based on the research findings, the cultural capital model of education managers consists of 4 dimensions and 19 components. The four dimensions and their respective components are as follows:Individual dimension (individual identity, skills, tastes, behaviour and practice, value, creativity and innovation, needs)Social dimension (social security, mutual cultural understanding, national self-confidence, commitment to common norms, and recognition of national identity)Organizational dimension (satisfaction, cultural justice in the organization, productivity, participation in the cultural affairs of the organization, and legality)Technology dimension (using the Internet and social networks, and providing the groundwork for technology and technology).

    Conclusion

    Recognizing the factors that contribute to the improvement and promotion of cultural capital can be achieved through conscious and voluntary efforts, planned across individual, social, organizational, and technological dimensions. This will enable the production of cultural knowledge and alignment, ultimately leading to productive and creative education with a genuine interest. The aforementioned steps have been taken towards achieving sustainable realization.

    Keywords: Cultural Capital, managers, Education, Delphi Technique
  • Leila Oliaee, Hadi Hematian *, Abolfazl Danaei, QolamAbbas Shekary Pages 33-48
    Background and Aim

    In the present age, organizations can survive in the field of competition that continuously strive to improve their performance and this requires the creation of a comprehensive performance management structure. This study has aimed to design an organizational performance management model with a balanced scorecard approach for Khorasan Regional Electricity Company (KREC).

    Methodology

    Thematic Analysis strategy has been used as one of the basic methods of qualitative analysis to design the model. The data collection tool was a semi-structured interview including 13 selected experts using Judgmental Sampling that continued until theoretical saturation.

    Results

    Based on the findings, the organizational performance management model with a balanced scorecard approach was identified and confirmed in four elements including influencing factors on organizational performance (causal conditions, facilitating factors, environmental conditions), dimensions and criteria of organizational performance with a balanced scorecard approach, strategies of the organizational performance management, which lead to internal and external consequences of the organizational performance management such as service improvement and stakeholder satisfaction.

    Conclusion

    The study can play an effective role in designing a suitable framework for performance management and a useful conceptual model for future investigations while providing practical experience for the implementation of the balanced scorecard.

    Keywords: Organizational Performance Management, Balanced Scorecard, Thematic Analysis, Khorasan Regional Electricity Company
  • Sohrab Safari, Maryam Taghvaeeyazdi *, Seyyed Reza Yousefi Saeed Abadi Pages 49-64
    Background and Aim

    identifying the components of organizational excellence with a youthful approach can play an effective role in the police command, the present research was conducted to identify the components of organizational excellence with a youthful approach in the police command.

    Methodology

    The method was mixed with an exploratory design (qualitative-quantitative), the qualitative part of the content analysis was a mixed approach and the quantitative part was a descriptive survey. The statistical population in the qualitative part was the experts and experts in organizational excellence topics active in the university and police command and the quantitative part was the managers of the police command in Mazandaran province. Sampling method qualitative part with theoretical saturation of 10 people and quantitative part using Cochran's formula and stratified random method, 177 people were selected as a sample. The tool for collecting the qualitative part was a semi-structured interview and the quantitative part was a researcher-made questionnaire. The validity of the questionnaire was confirmed and the reliability was obtained using Cronbach's alpha coefficient of 0.92%, data analysis was done by parametric one-sample t-tests, exploratory factor analysis and structural equations. It was done in SPSS20 and PLS3 software.

    Results

    Based on the results of the research, the components of organizational excellence with a youthful approach include five dimensions contextual factors, causal factors, environmental factors, youthful strategies, and consequences. which were identified and categorized in the form of 27 components. The indicators include (excellence of the organization's performance, technological excellence, community excellence, and excellence of Naja employees). Therefore, organizational excellence has a positive and significant effect on youth-orientation strategies and outcomes.

    Conclusion

    Based on the identified organizational excellence, we can expect the use of organizational excellence with a youth-oriented approach, which will ultimately lead to the excellence of the police command.

    Keywords: Organizational excellence, youthfulness, disciplinary command
  • Ali Chardoli Razaji, Reza Shafizadeh *, Cyrous Tadbiri, Alireza Afsharnejad Pages 65-81
    Background and Aim

    The purpose of this research was to present the administrative integrity model based on social responsibility in the General Directorate of Natural Resources and Watershed Management of Qom province.

    Methodology

    This research is qualitative in terms of experimental method. In addition, it is exploratory, which was done using the Foundation's data method. The statistical population of this study includes managers of the General Directorate of Natural Resources and university professors and experts in this field, and finally, 16 of them were selected to conduct semi-structured interviews using snowball sampling.

    Results

    The research results showed that the obtained administrative health model consists of 6 main dimensions and 16 sub-components. Based on the results, the central dimension of this model with concepts such as: (administrative integrity and social responsibility), causal conditions with: (organizational factors, structural factors, economic factors, behavioural factors), background conditions with availability of necessary infrastructure and reform administrative system), intervening conditions with: (* legal factors and * cultural factors, * managerial, social and political factors at the macro level), strategies with: (continuous monitoring, spirituality at work, appropriate method of attraction, control and meritocracy) and Consequences with: (organizational consequences and social consequences) was drawn.

    Conclusion

    The managers of the organization While applying transparency and accountability in their actions, should implement changes at three organizational, administrative and technical levels. Therefore, by increasing the level of accountability for their performance applying meritocracy and establishing open communication between employees and managers, they should act to achieve administrative integrity and consolidate social responsibility as much as possible. Managers should be aware that their organizational decisions will affect society and the surrounding environment of the organization.

    Keywords: Administrative integrity, social responsibility, Human Resource Management, Natural resources, watershed management
  • Gholamhossin Mehri, Nouroz Ezadpanah *, Samad Jabbari Asl Pages 83-105
    Background and Aim

    This research was conducted to provide a model of human resources management with a strategic thinking approach in the organization of collecting and selling the acquired property of the country.

    Methodology

    The mixed method is "qualitative (theme analysis) and quantitative (survey)". In the qualitative part, 15 experts were selected by snowball sampling method and in the quantitative part (all managers and officials of the country's property collection and sale organization, numbering 142 people) were selected by census method. The content and construct validity of the instruments were confirmed and their reliability was calculated using Cronbach's alpha coefficient of 0.932 for the initial questionnaire. Theme analysis, fuzzy Delphi, interpretive structural modelling and structural equations were used to analyze the data.

    Results

    According to the findings, human resource management with a strategic thinking approach has five main indicators of stakeholder groups, situational factors, human resource policy selection, achievements and long-term results.

    Conclusion

    The results of the analysis of the explanatory equations of influence also showed that situational factors influence the group of stakeholders and the choice of human resources policy. Stakeholder groups can influence HR policy choices. Also, the choice of human resources policy can have an impact on achievements and achievements on long-term results. Also, the analysis of structural equations and model fit showed that the presented conceptual model was confirmed and the goodness of fit indicators showed that the model was desirable and valid.

    Keywords: The ideal pattern, human resources management, Strategic Thinking, the organization of collecting, selling the property of the country
  • Mohsen Mandage, Hamid Rezaei Far *, Mohammad Mohammadi, HOSSEIN HAKIMPOUR Pages 107-127

    The purpose of the current research is to design a model of human resource diversity management in the government organizations of Razavi Khorasan province, which has been qualitatively implemented using the foundation's data theorizing approach. Sampling was using snowball method and theoretical method with maximum variety. Data were collected using in-depth semi-structured interviews from 12 participants. Continuous comparative analysis was done using Max Kyuda software. According to the results, the causal conditions of human resource diversity management in Iran's government organizations included macro factors and micro factors. The core category included demographic, psychological and individual dimensions. Also, human resource diversity management strategies included human resource management strategy and diverse business strategies. Intervening factors included cultural factors and organizational factors. Background factors also included social and economic participation. The result included improved performance and community development.psychological and individual dimensions. Also, human resource diversity management strategies included human resource management strategy and diverse business strategies. Intervening factors included cultural factors and organizational factors. Background factors also included social and economic participation. The result included improved performance and community development.

    Keywords: Diversity management, human resource management, public managers, data foundation
  • Davoud Norouzi, Alireza Bafandeh Zendeh *, Mortaza Honarmand Azimi Pages 129-145
    Background & Purpose

    Considering the need to understand and recognize more about the phenomenon of increasing overdue claims in the country's banking system, the purpose of this study was to evaluate the importance and intensity of the influence of internal factors (individual characteristics of the applicants for facilities along with the characteristics of the branches paying the facilities) in the occurrence or non-occurrence of this phenomenon.

    Methodology

    In order to achieve this goal, the data collected from nearly 110 users of Bank Shahr facilities in 11 branches of this bank in the northwestern provinces of the country, which were selected through cluster-random sampling, in the framework of the decision tree technique, which is one of the most important data mining techniques. , has been used to model overdue and overdue bank claims in the said bank.

    Findings

    The results of the study have indicated that the decision tree model presented in the study has a high power in correctly predicting the repayment behavior of the loan applicants in Shahr Bank, while in the following, various scenarios for the emergence or avoidance of overdue bank claims in Shahr Bank It has been discussed along with their possibilities.

    Conclusion

    When paying facilities to applicants, the branch officials should pay attention to the variables of the level of education and gender, and establish an independent validation and follow-up department for pending claims in each of the bank's branches.

    Keywords: Data Mining, outstanding claims, banking system, city bank, Border provinces
  • Gholamreza Moradi *, Morteza Mohammadi, Seyed Iman Miri Karahroodi Pages 147-164
    Background and purpose

    The security management of football matches is of special importance for managers and sports planners due to the presence of numerous spectators in football stadiums. Based on this, the main goal of this research is the comparative study of disciplinary management of football matches.

    Method

    This research is applied and a comparative study in terms of its purpose, and the required information was collected through the library and translation of research documents and reports using the comparative study method with the qualitative content analysis technique. The statistical population includes member countries of the World Football Federation (FIFA) in different continents, and the statistical sample was selected as a purposive sampling including the countries of England, America, Portugal, South Korea, Japan, Netherlands, Serbia, Brazil and South Africa. Data analysis was done using MaxQuda software version 2017.

    Findings

    According to the results of the research, the continent of Africa has the most accidents, the continents of Europe, Asia and North America are in the next ranks. The results show that at least 22 measures before the game to ensure the security of football matches include risk assessment, traffic and parking management, formation of command headquarters, , in the section of measures during the game, out of 22 measures, measures such as control of entry and exit points,, protection of the playing field, proper deployment, control and direction of spectators, use of cameras and finally in the 11 extracted cases regarding post-match actions, documentation of events and incidents, reporting and review, investigation of social performance problems, for future matches.

    Conclusion

    Providing and guaranteeing the security of important sports events such as football matches requires a professional service-oriented and modern police mechanism with the ability to compete with traditional and inefficient mechanisms and is coordinated and compatible with today's conditions.

    Keywords: police management, Sports Security, Football matches, police