فهرست مطالب

روان شناسی مدرسه - سال دهم شماره 4 (پیاپی 40، زمستان 1400)

فصلنامه روان شناسی مدرسه
سال دهم شماره 4 (پیاپی 40، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • تقی اکبری*، شهرام مهرآور گیگلو صفحات 6-20
    هدف

    هدف پژوهش حاضر پیش بینی سلامت روان دانش آموزان براساس متغیرهای امید، رضایت از زندگی و عزت نفس با نقش واسطه ای شناخت، فراشناخت و انگیزه پیشرفت بود.

    روش ها

    روش پژوهش از نوع همبستگی و 256 دانش آموز به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای تصادفی، به عنوان نمونه انتخاب شدند و به پرسش نامه های امید، رضایت از زندگی، عزت نفس، سلامت عمومی، شناخت، فراشناخت و انگیزه پیشرفت جواب دادند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که ضریب استاندارد شده مسیر اثرات مستقیم امید، رضایت از زندگی و عزت نفس با شناخت، فراشناخت، انگیزه پیشرفت و سلامت روان و اثرات مستقیم شناخت، فراشناخت و انگیزه پیشرفت با  سلامت روان در سطح آلفای 01/0 معنی دار است (01/0>p). همچنین ضریب غیرمستقیم مربوط به رابطه امید، رضایت از زندگی و عزت نفس با سلامت روان از طریق متغیرهای شناخت، فراشناخت و انگیزه پیشرفت، در سطح آلفای 01/0 معنی دار بود.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که تقویت متغیرهای امید، رضایت از زندگی و عزت نفس می تواند نقش تاثیرگذاری در ارتقای  شناخت، فراشناخت و انگیزه پیشرفت دانش آموزان، جهت نیل به سلامت روان داشته باشد.

    کلیدواژگان: امید، رضایت از زندگی، عزت نفش، فراشناخت، انگیزه پیشرفت، سلامت روان
  • سردار بهرام نیا، صدرالدین ستاری*، اصغر نخستین گلدوست صفحات 21-32
    هدف

    هدف پژوهش حاضر شناسایی مولفه های مدیریت تجربه در سازمان های آموزشی انجام شد.

    روش ها

    پژوهش حاضر از نوع کیفی و به روش داده بنیاد می باشد. جامعه آماری شامل کلیه ی کارشناسان مستندسازی مستقر در ادارات آموزش و پرورش و متخصصان مدیریت آموزشی شاغل به تعداد 24نفر بودند. روش نمونه گیری از نوع نمونه گیری نظری و هدفمند می باشد. تعداد نمونه شامل 19 نفر از کارشناسان متولی مستندسازی مستقر در نواحی و مناطق آموزش و پرورش و نیز متخصصان مدیریت آموزشی بودند که  به شیوه تدریجی تا رسیدن به اشباع نظری انتخاب شدند.ابزار گرداوری داده ها از طریق مصاحبه های نیمه ساختار یافته و با تفسیر اطلاعات مشخص شدند. تجزیه و تحلیل داده ها ، تحلیل محتوای کیفی با استفاده از طرح تحقیق سیستماتیک می باشد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد عوامل علی و زمینه ای، پدیده های محوری، فرهنگی و اجتماعی، مدیریتی و راهبردها و پیامدها جزء مولفه های مدیریت تجربه در سازمان های آموزشی می باشند.

    نتیجه گیری

    بنابراین، در سازمان های آموزشی، توجه به مولفه های مدیریت تجربه می تواند حایز اهمیت باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت تجربه، سازمان های آموزشی، مدیریت آموزشی
  • حسین جناآبادی*، عباس سندگل صفحات 33-44
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی آموزش خوددلگرم سازی بر سرسختی روانشناختی و سلامت اجتماعی دانش آموزان انجام گرفت.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون بود. جامعه ی آماری کلیه دانش آموزان پسر ششم ابتدایی شهر زاهدان در سال تحصیلی 1396-1395 تشکیل می دادند. به منظور جمع آوری داده ها، نمونه ای شامل 30 نفر به روش نمونه گیری در تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای مورداستفاده جهت دستیابی به اهداف پژوهش عبارت بودند از: مقیاس سرسختی روانشناختی کیامرثی و همکاران و پرسشنامه سلامت اجتماعی کییز، جهت تحلیل داده، از روش های آمار توصیفی مانند محاسبه میانگین، انحراف معیار و نیز از شاخص های آمار استنباطی آزمون تحلیل کواریانس چند متغیره استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد، میانگین گروه آزمایش در مولفه های سلامت اجتماعی و سرسختی روانشناختی، نسبت به گروه کنترل افزایش یافته است. لذا می توان گفت که آموزش خوددلگرم سازی بر سرسختی روانشناختی و سلامت اجتماعی دانش آموزان پسر موثر بوده است.

    نتیجه گیری

    براین اساس می توان نتیجه گرفت که می توان تکنیک های خود دلگرم سازی رابه دانش آموزان می توان آموزش داد، این تکنیک ها می توانند در حفظ سلامت اجتماعی و سرسختی روانشناختی موثر باشند.

    کلیدواژگان: خوددلگرم سازی، سرسختی روانشناختی، سلامت اجتماعی، دانش آموزان
  • عبدالله رشیدزاده*، رحیم بدری، اسکندر فتحی آذر، تورج هاشمی صفحات 45-58
    هدف

    هدف این پژوهش، تعیین اثربخشی آموزش راهبردهای یادگیری خودگردان فراشناختی برمولفه های هیجانات مثبت و منفی تحصیلی دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهرتبریز بود.

    روش ها

    روش پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه شهرستان تبریز در سالتحصیلی 98-97بود. به همین منظور تعداد 80 نفر انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش(40نفر) وکنترل (40نفر) اختصاص یافتند. شرکت کنندگان گروه آزمایش طی دوازده جلسه ی  90دقیقه ای تحت آموزش راهبردهای خودگردان فراشناختی  قرار گرفتند. داده ها با استفاده از پرسشنامه هیجانات تحصیلی پکران، گویتز و فرینزل جمع آوری شد و با آزمون آماری تحلیل کوواریانس چند متغیره مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های حاصل ازآزمون کوواریانس نشان دادکه 75 درصد واریانس نمرات پس آزمون گروه آزمایش، ناشی ازتاثیر آموزش راهبردهای خودگردان فراشناختی بر مولفه های هیجانات مثبت و منفی تحصیلی است و آموزش راهبردهای خودگردان فراشناختی بر مولفه های هیجانات مثبت و منفی اثربخشی معنی داری داشته است (001/0p<).

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که آموزش راهبردهای خودگردان فراشناختی بر افزایش هیجانات مثبت تحصیلی(امید، لذت وفخر) و همچنین برکاهش و تعدیل ابعاد هیجانات منفی تحصیلی(خشم، اضطراب، شرم، ناامیدی و خستگی) موثر بوده است.

    کلیدواژگان: یادگیری خودگردان، فراشناخت، هیجانات مثبت و منفی تحصیلی
  • علی رضایی شریف*، غفار کریمیان پور، حسین تقوی، منصور امینی، فرانک علاف اصغری صفحات 59-72
    هدف

    جو  مدرسه بیانگر ادراک جمعی دانش‏آموزان از محیطی است که در آن قرار دارند و حاصل چگونگی تعاملات افراد حاضر در مدرسه با یکدیگر می باشد. هدف از پژوهش حاضر، ارزیابی روایی و پایایی نسخه فارسی پرسشنامه جو مدرسه بود.

    روش ها

    روش پزوهش توصیفی بود. جامعه اماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر و پسر دوره دوم متوسطه بود. با استفاده از نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله‏ای 390 نفر دانش آموز به عنوان نمونه انتخاب شدند و پرسشنامه ترجمه شده را تکمیل نمودند. ابتدا با بهره مندی از روش بازترجمه، صحت ترجمه نسخه فارسی پرسشنامه جو مدرسه تایید شد. در ادامه برای تعیین روایی سازه نسخه فارسی پرسشنامه جو مدرسه از تحلیل عاملی تاییدی مبتنی بر مدل معادلات ساختاری، برای تعیین همسانی درونی ابزار از ضریب آلفای کرونباخ و بازآزمایی مجدد استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تحلیل عاملی تاییدی مرتبه اول و مطلوب بودن همه شاخصهای برازش به همراه ضرایب آلفای کرونباخ (95/0=ɑ) از ساختار چهار عاملی و 31 سوالی پرسشنامه اصلی حمایت کرده و روایی و اعتبار آن را تایید می کنند.  

    نتیجه گیری

    با توجه به روایی و پایایی به دست آمده می‏توان گفت که پرسشنامه جو مدرسه، ابزاری کاملا مناسب برای اندازه گیری جو مدرسه در بین دانش آموزان می‏باشد.

    کلیدواژگان: جو، مدرسه، روایی، اعتبار
  • اکبر رضایی فرد* صفحات 73-85
    هدف

    این پژوهش با هدف پیش بینی استرس والدینی براساس تاب آوری و سبک های فرزندپروری مادران دانش آموزان  مبتلا به اختلال بیش فعالی/کمبود توجه انجام شد.

    روش ها

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مادران دانش آموزان مبتلا به اختلال بیش فعالی/کمبود توجه 12-7 ساله ای شهر شیراز در سال تحصیلی 1399-1400بود. نمونه این پژوهش125 نفر از مادران دانش آموزان مبتلا به اختلال بیش فعالی/کمبود توجه 12-7 ساله ای بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب گردیدند.  برای جمع آوری داده ها علاوه بر تشخیص روانپزشک و مصاحبه تشخیصی از پرسشنامه مقیاس استرس والدینی آبدین، پرسشنامه تاب آوری کونور و دیویدسون و پرسشنامه سبک های فرزندپروری والدین دیانا بامریند اجرا گردید. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات، از آزمون همبستگی پیرسون وآزمون تحلیل رگرسیون چند متغیره استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج تجزیه و تحلیل داده ها  نشان دادکه  بین تاب آوری و استرس والدینی(574/0-**=r) و سبک فرزند پروری مقتدرانه  با  استرس والدینی(478/0-**=r) ارتباط منفی معنی داری وجود دارد، همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که 37 درصد از واریانس کل استرس والدینی توسط تاب آوری و سبک های فرزندپروری مادران، تبیین گردیده است.

    نتیجه گیری 

    بنابراین می توان با آموزش تاب آوری به مادران دارای دانش آموز مبتلا به اختلال بیش فعالی/کمبود توجه و همچنین انتخاب سبک فرزند پروری مقتدرانه کمک شود از شدت و بروز استرس والدینی کاسته شود.

    کلیدواژگان: تاب آوری، سبک های فرزندپروری، استرس والدینی و اختلال بیش فعالی، کمبود توجه
  • محمدحسین سالاری فر*، منصور صالحی، مرضیه مزدی صفحات 86-98
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مطالعه نقش دانش، حالت و باورهای فراشناختی در خلاقیت هیجانی دانش آموزان انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری، شامل دانش آموزان دوره اول متوسطه شهرستان سرایان است. تعداد 233 دانش آموز (124 دختر و 109 پسر) به روش نمونه گیری خوشه ای به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های دانش فراشناختی، باورهای فراشناختی، حالت فراشناختی و خلاقیت هیجانی استفاده شد. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج ضریب همبستگی نشان داد، دانش فراشناختی و حالت فراشناختی با خلاقیت هیجانی در سطح 01/0 P< رابطه مثبت معناداری دارد. ولی باورهای فراشناختی با خلاقیت هیجانی در سطح 01/0 <P دارای رابطه منفی معنادار است. دانش فراشناختی، حالت فراشناختی و باورهای فراشناختی در یک ترکیب خطی در حدود 36 درصد از واریانس خلاقیت هیجانی را تبیین می نمایند.

    نتیجه گیری

    باتوجه به نتایج می توان گفت، چالش با باورهای فراشناختی آسیب زا باهدف حذف و کاهش آنها و نیز تقویت و بهبود دانش فراشناختی و حالت فراشناختی، خلاقیت هیجانی  دانش آموزان را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: دانش فراشناختی، حالت فراشناختی، باورهای فراشناختی، خلاقیت هیجانی
  • مرضیه صادق زاده*، لیلا شاملی، فرهاد خرمایی صفحات 99-110
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش صبر در پیش بینی کفایت اجتماعی در دانش آموزان دوره متوسطه دوم انجام گرفته است. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود.

    روش ها

    جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دوره متوسطه دوم شهر کازرون در سال تحصیلی 97-1396 بودند که از بین آن ها تعداد 250 دانش آموز دختر و پسر به شیوه نمونه گیری خوشه ای مرحله ای به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش، مقیاس صبر و پرسشنامه کفایت اجتماعی بودند. داده های جمع آوری شده با استفاده از نسخه 22 نرم افزارهای SPSS و AMOS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده نشان داد که مدل از برازش مطلوبی برخوردار بوده است. هم چنین، یافته ها نشان داد که صبر دانش آموزان نوجوان پیش بین معنی دار و قدرتمندی برای نمره بالای کفایت اجتماعی آنها است (001/0< p). بدین ترتیب که مولفه های صبر دارای تاثیرات مثبت و معنی داری بر هر چهار مولفه کفایت اجتماعی یعنی مهارت های رفتاری، مهارت های شناختی، کفایت هیجانی و آمایه های انگیزشی بوده اند. هرچند یافته ها بیشترین تاثیر را بر روی مولفه مهارت های رفتاری نشان داده است.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش از نقش فضیلت اخلاقی صبر در پیامدهای مثبت روان شناختی حمایت و تلویحات ضمنی مثبتی جهت بهبود کفایت اجتماعی در دانش آموزان دوره متوسطه دوم دارد.

    کلیدواژگان: صبر، کفایت اجتماعی، فضیلت اخلاقی
  • جهانگیر کرمی، حسین نجفی، علی احمدیان*، مجید عیدی بایگی، یحیی اکبری شایه، بهمن زارع زادگان، عیسی محمدی صفحات 111-122
    هدف

    هدف پژوهش حاضر مقایسه ی سبک دلبستگی، شادکامی و اضطراب در دانش آموزان نوجوان مصروع و غیر مصروع بود.

    روش ها

    روش پژوهش توصیفی و از نوع علی مقایسه ای بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان 12 تا 18 ساله مقاطع راهنمایی و متوسطه شهر اهواز در سال 1396-1395 بود. از بین این جامعه، نمونه ای به حجم 48 دانش آموز (24 دانش آموز مصروع و 24 دانش آموز غیرمصروع) به صورت در دسترس انتخاب شدند و سپس داده ها با استفاده از پرسشنامه های سبک های دلبستگی سیمپسون، شادکامی آراگیل و لو و اضطراب زانک جمع آوری و با روش تحلیل واریانس چند متغیری تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که دانش آموزان مصروع دلبسته اجتنابی و دانش آموزان غیر مصروع دلبسته ایمن بودند که بین دو گروه از نظر شادکامی تفاوت معنی داری وجود داشت (05/0<p). به علاوه، دو گروه از لحاظ متغیر اضطراب با هم تفاوت معنی داری نداشتند.

    نتیجه گیری

    ابتلا به صرع می تواند شادکامی افراد مصروع را تحت تاثیر قرار دهد. همچنین باعث افزایش اضطراب افراد مصروع شود. به نظر می رسد نوجوانان مصروع نیازمند توجه بیشتر دست اندرکاران حیطه سلامت، به خصوص سلامت روان باشند.

    کلیدواژگان: صرع، سبک دلبستگی، شادکامی، اضطراب
  • حسین نیک اندام کرمانشاهی، ایرج صفائی راد*، نصرالله عرفانی، یحیی یاراحمدی صفحات 123-138
    هدف

    هیجان بخش جدایی ناپذیر زندگی انسان است که انسان به فراخور شرایط و محیطی که در آن قرار می گیرد، مواردی از آن ها را تجربه می کند. یکی از هیجانات دانش آموزان در محیط تحصیلی، احساس دلزدگی تحصیلی است. از این رو هدف از انجام این پژوهش الگوی ساختاری دشواری تنظیم هیجانی و دلزدگی تحصیلی: نقش میانجی خودناتوان سازی تحصیلی در دانش آموزان می باشد.

    روش ها

    روش پژوهش توصیفی- همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهر کرمانشاه بود.که تعداد آن ها 3821 نفر بود.600 نفر از دانش آموزان به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های دلزدگی تحصیلی، خودناتوان سازی و پرسشنامه دشواری های تنظیم هیجانی استفاده شد. جهت ارزیابی الگوی پیشنهادی از الگویابی معادلات ساختاری و AMOS ویراست 20 و SPSS 26 استفاده شد.

    یافته ها

      نتایج حاصل از ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین ابعاد دشواری های تنظیم هیجانی، کمال گرایی منفی و خودناتوان سازی با دلزدگی تحصیلی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد (001/0≥P). یافته ها حاکی از برازش مناسب الگوی پیشنهادی با داده ها داشت. نتایج مدل یابی معادله ساختاری نشان داد که 96 درصد از واریانس ابعاد خودناتوان سازی توسط دشواری های تنظیم هیجانی و 64 درصد از واریانس دلزدگی تحصیلی توسط دشواری های تنظیم هیجانی و خودناتوان سازی تبیین می شود. 

    نتیجه گیری

    بنابراین پیشنهاد می گردد هماهنگی لازم بین مراکز مشاوره و مشاورین مدارس مورد تاکید بیشتری قرار گیرد تا ضمن بهبود تنظیم هیجان و خودناتوان سازی، زمنیه کاهش دلزدگی تحصیلی فراهم گردد.

    کلیدواژگان: دشواری تنظیم هیجانی، خودناتوان سازی، دلزدگی تحصیلی
|
  • Taghi Akbari *, Shahram Mehravar Giglou Pages 6-20
    Objective

    The purpose of this study was to predict mental health of students based on the hope, life satisfaction and self-esteem variables with the mediating role of cognition, metacognition, and motivation for progress.

    Methods

    The research method was correlational and 256 students were selected through randomized multistage cluster sampling. They answered the questionnaire of hope, life satisfaction, self-esteem, general health, cognition, metacognition, and progression motivation.

    Results

    Findings showed that the standardized coefficient is the path of direct effects of hope, life satisfaction and self-esteem with cognition, metacognition, progress motivation and mental health, and the direct effects of cognition, metacognition, and progress motivation with mental health are significant at 0.01 alpha level (p 0/01). Also, the indirect coefficient related to the hope, life satisfaction and self-esteem relationship with mental health by variables of cognition, metacognition and progress motivation are at 0.01alpha level.

    Conclusion

    In general, findings show the effect of hope, life satisfaction and self-esteem in promoting cognitive, metacognitive and student motivation for achieving mental health.

    Keywords: hope, life satisfaction, Self-esteem, metacognition, Motivation for progress, mental health
  • Sardar Bahramnia, Sadraddin Sattari *, Asghar Nakhostin Goldoost Pages 21-32
    Objective

    The aim of this study was to identify the components of experience management in educational organizations.

    Methods

    The present study is a qualitative and data-based method.The statistical population includes 24 people of all documentation experts located in education departments and educational management specialists. The sampling method is theoretical and purposeful sampling. The number of samples in the qualitative method includes 19 people of documentation trustees located in education areas and Training as well as training management specialists in a gradual selection method until to the extent of theoretical saturation of the experts in charge of documentation and educational management specialists will be done. Research tools was through semi-structured interviews and with the interpretation of information. To analyze the qualitative data, qualitative content analysis using systematic research design was used.

    Results

    The results showed that causal and contextual factors, pivotal, cultural and social phenomena, management and strategies and consequences are among the components of experience management in educational organizations.

    Conclusion

    Therefore, in educational organizations, attention to the components of experience management can be important.

    Keywords: Experience management, Educational organizations, Educational management
  • Hossein Jenaabadi *, Abbas Sandgol Pages 33-44
    Objective

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of self-improvement training on students' psychological toughness and social health.

    Methods

    This quasi-experimental study followed by a two-group pretest-posttest design. The current study had a statistical population constituting of all male six-grade elementary school students in Zahedan in the academic year 2016-2017. To collect data, a corpus of 30 students was selected using a multistage random sampling method. Data collection tools applied to achieve the objectives of carrying out this study were Kiyameri et al. Psychological Hardiness Scale (1998) and Keyes and Shapiro Social Health Inventory (2004). Data were analyzed using both descriptive statistics, like calculating means and standard deviations, and inferential statistics, including a multivariate analysis of covariance.

    Results

    Results of the analysis of covariance indicated that self-encouragement training was effective in increasing mean scores of the experimental group on social health (P≤0.001) and psychological hardiness (P≤0.005) compared to the control group.

    Conclusion

    Self-encouragement techniques can be taught to students. These techniques are effective in maintaining their social health and psychological hardiness.

    Keywords: psychological hardiness, Social Health, Self-Encouragement
  • Abdollah Rashidzade *, Rahim Badri, Eskandar Fathiazar, Touraj Hashemi Pages 45-58
    Objective

    The present study was conducted to determine the effectiveness of teaching Self-regulated metacognitive learning strategies on Negative Academic Emotions and Positive Academic Emotions of secondary school students in Tabriz.

    Methods

    The research method was a semi-experimental design with pretest-posttest design with control group. The statistical population of this study was all male primary school pupils in Tabriz in the academic year of 2017-2018-randomly selected cluster random sampling and assigned to two groups (40 people) and control (40 people), Participants in the experimental group received Self-regulated education metacognitive strategies training in twelve sessions of 90minutes. The data were collected using the Pekrun, Goetz & Perry Academic Emotions Questionnaire and analyzed by multivariate covariance analysis.

    Results

    the results of the covariance that 75% of the variance in the post-test scores of the experimental group was due to the effect of Self-regulated education metacognitive strategies and relation- ships with peers. Therefore, it can be concluded that Self-regulated education metacognitive strategies affects the improvement of positive emotions (frill, expectance, pride) and the quality of relationships with peers (p<0/001).

    Conclusion

    Self- regulated education metacognitive strategies education is effective in reducing the dimensions of academic 'negative emotions (bagginess, ager, boredom, dis- appointed, shame) of students.

    Keywords: self-regulated learning, metacognition, Positive, negative emotions
  • Ali Rezaeisharif *, Ghafar Karimianpour, Husein Taqavi, Mansour Amini, Faranak Alafasghari Pages 59-72
    Objective

    School climate reflects students' collective perceptions of the environment and the way they interact with each other at school. The purpose of this study was to determine the validity and reliability of the Persian version of the School Climate Questionnaire.    

    Methods

    Overall, 390 high school students from Sallas Babajani in Iran were selected using cluster random sampling to complete the translated questionnaire. Back translation method was used for the accuracy of the translated version of the questionnaire to Persian. To determine the construct validity of the Persian version of school climate questionnaire, a confirmatory factor analysis based on the structural equation model was processed. The internal consistency of the instrument was determined using Cronbach's alpha coefficient and test-retest design.

    Results

    The results showed that confirmatory factor analysis of the first order and the desirability of all fit indices with Cronbach's alpha coefficients (α = 0.95) supported the four-factor structure, the 31 items of the main questionnaire, and confirmed their validity and reliability.

    Conclusion

    It could be concluded that considering the reliability, validity, and the required time to complete the questionnaire and scoring, the school climate questionnaire is a suitable tool for measuring the school climate among students. Therefore, it can be used as a tool for researchers, educators, and counselors to identify the school climate and improve school performance.

    Keywords: Climate, Reliability, school, Validity
  • Akbar Rezaeefard * Pages 73-85
    Objective

      The aim of this study was to predict parental stress based on resilience and parenting styles of mothers of students with ADHD.

    Methods

      The research method is descriptive and correlational. The statistical population of the study included all mothers with students with Attention Deficit / Hyperactivity Disorder aged 7-12 years. They had received attention. The sample of this study was 125 mothers of students with attention deficit / hyperactivity disorder aged 7-12 years who were selected from the centers (Delgsha and Hafez) using purposive sampling. In addition to psychiatrist diagnosis and diagnostic interview, Abdin (1990) Parental Stress Scale Questionnaire, Her and Don Resilience Questionnaire (2003) and Diana Bamrind (1972) Parenting Styles Questionnaire were used to collect data.Results  Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis were used to analyze the obtained data. The results showed that there was a significant negative relationship between resilience and parental stress (r = -0.574) and authoritarian parenting style and parental stress (r = -0.478), so that with increasing sway Parenting stress is reduced. There was also a significant positive relationship between authoritarian and negligent parenting and parental stress. Also, the results of regression analysis showed that 37% of the total variance of parental stress was explained by the variables entered in the model.

    Conclusion

      Therefore, by teaching resilience to mothers of students with ADHD, as well as choosing an authoritative parenting style, it can help reduce the severity and incidence of parental stress.

    Keywords: Resilience, Parenting styles, Parental Stress, Attention Deficit, Hyperactivity Disorder
  • Mohammad Hossion Salarifar *, Mansur Salehi, Marzieh Mozdi Pages 86-98
    Objective

    The current study aimed to explore the role of metacognitive knowledge, metacognitive state and metacognitive beliefs on emotional creativity.

    Methods

    The method of the present study is descriptive-correlational. The samples consisting of 233 high school students (124 girls & 109 boys) were selected by cluster sampling method. Data were collected by questionnaires of metacognitive knowledge, metacognitive beliefs, metacognitive state, and emotional creativity. Data were analyzed by Pearson correlation and multiple regression.

    Results

    The results of coefficient showed that metacognition knowledge and metacognition state are positively related to emotional creativity (P <0.1). However, metacognition beliefs are negatively related to emotional creativity (P<0.1). Multiple regression analyses confirmed that 36% of the variance of emotional creativity could be predicted by metacognitive knowledge, metacognitive state and metacognitive beliefs (P <0.1). Metacognitive knowledge and metacognitive state positively predicted the variance of emotional creativity since metacognitive beliefs negatively predicted the variance of emotional creativity.

    Conclusion

    Based on the results, it is fair to indicate that addressing hurtful metacognition beliefs with the goals being reducing or removing them altogether and enhancing metacognitive knowledge and metacognitive state in students, leads to a boost to their emotional creativity.

    Keywords: Metacognitive knowledge, Metacognitive state, Metacognitive beliefs, emotional creativity
  • Marziyeh Sadeghzadeh *, Leila Shameli, Farhad Khormaei Pages 99-110
    Objective

    The purpose of this study was to investigate the role of patience in predicting secondary high school students’ social competence.

    Method

    The research method was descriptive and correlational. The statistical population included all high school students in Kazerun city in the academic year 2017-2018. Among them, 250 girl and boy students were selected as a sample group by stepwise cluster sampling. The instruments used in this study were the Patient Scale and Social Competence Questionnaire. The collected data were analyzed using SPSS and AMOS software version 22.

    Results

    The results showed that the model has a good fit. Also, research findings showed that the patience of adolescent students is a significant and powerful predictor of their high social competence score (p<0.001). Thus, the components of patience have positive and significant effects on all four components of social competence entitles as behavioral skills, cognitive skills, emotional adequacy and, motivational skills. However, findings have shown the greatest impact on the components of behavioral skills.

    Conclusion

    The results of this research support the role of the moral virtue of patience in positive psychological outcomes and have implicit implications for improving social competence in adolescents.

    Keywords: Patience, social competence, Moral virtue
  • Jahangir Karami, Hossien Najafi, Ali Ahmadian *, Majid Eydi, Yahya Akbari, Bahman Zarezadegan, Issa Mohammadi Pages 111-122
    Objective

    The study aimed to compare attachment style, happiness and anxiety of students adolescent with epilepsy and Non-epileptic.

    Methods

    Its design was descriptive and casual-comparative. The population consisted of all high school and guidance students 12 to 18 years old in 2016-2017. 48 (24 students with epilepsy and 24 Non-epileptic) students were selected via purposive sampling. The data were collected by attachment style, happiness and anxiety Questionnaire and analyzed by multivariate analysis of variance.

    Results

    The results showed there are significant differences between the students with epilepsy and non-epileptic students in the happiness (p<0/05). There was nosignificant differencebetween thetwogroupsin terms ofanxiety.

    Conclusion

    So students with epilepsy in terms of happiness were poorer and more in dire situation. The risk of epileptic seizures can Influence adolescent happiness. Also increase anxiety and attachment disorders in people with epilepsy. It seems that epileptic adolescents need more attention of health assistants, especially those of mental health field.

    Keywords: epilepsy, attachment style, happiness, anxiety
  • Hossein Nik Andam Kermanshahi, Iraj Safaei Rad *, Nasrullah Erfani, Yahya Yar Ahmadi Pages 123-138
    Objective

    Excitement is an integral part of human life that human beings experience according to the conditions and environment in which they are placed. One of the thrills of students in the school environment is the feeling of academic boredom. Therefore, the purpose of this study is the role of negative perfectionism, difficulty in emotional regulation and self-disability in predicting academic boredom of high school male students in the second year of Kermanshah.

    Methods

    The research method is descriptive-correlational modeling of structural equations. The statistical population of the study included all students studying in the second year of high school in Kermanshah. The number was 3821. 600 people were selected as a sample using multi-stage cluster sampling. Academic boredom, self-disability, negative perfectionism scale and emotion regulation difficulty questionnaire were used to collect data.

    Results

      The results of Pearson correlation coefficient showed that there is a positive and significant relationship between the dimensions of emotional regulation difficulties, negative perfectionism and self-disability with academic boredom (P≥0.001).  Also, the results of multiple regression by stepwise method showed that 65% of the variance of academic boredom is explained by the components of emotional regulation difficulties and self-disability.

    Conclusion

    Therefore, it is suggested that the necessary coordination between counseling centers and school counselors be emphasized more while improving emotion regulation, self-disability and perfectionism, to provide the ground for reducing academic boredom.

    Keywords: Negative perfectionism, Difficulty in emotional regulation, Self-Empowerment, academic boredom