فهرست مطالب

تصویر سلامت - سال سیزدهم شماره 1 (بهار 1401)

مجله تصویر سلامت
سال سیزدهم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/31
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سیروس فخرائی* صفحات 1-17
    زمینه

    امروزه بیماری کووید-19 در همه ی جوامع باعث ترس و نگرانی قشرهای مختلف جامعه شده است. هدف اصلی این پژوهش پی بردن به میزان ترس، هراس و واهمه ی شهروندان بالای 20 سال استان آذربایجان شرقی (ایران) از بیماری نوپدید کووید-19 و تعیین نقش برخی متغیر های روانی و اجتماعی مرتبط با آن بوده است.

    روش کار

    در این تحقیق از روش پیمایشی استفاده شده است. جامعه آماری شامل کلیه شهروندان بالای 20 سال استان آذربایجانشرقی است. نمونه آماری بر اساس جدول نمونه گیری لین با سطح اطمینان 95 درصد، 348 نفر برآورد شده است. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شده است. پرسش نامه های این تحقیق طی دو مرحله در فروردین و اسفند 1399 تکمیل و جمع آوری شده اند. رعایت این فاصله زمانی جهت مشاهده و مقایسه میزان تغییرات کرونا هراسی بوده است. برای آزمون رابطه بین متغیرها و تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده از نرم افزار spss استفاده شده است.

    یافته ها

    نزدیک به 45 درصد شرکت کنندگان در مطالعه را زنان و بیش از 55 درصد آنان را مردان تشکیل داده اند. 24 درصد پاسخ گویان مجرد و 76 درصد آنان متاهل بوده اند. از لحاظ میزان تحصیلات، بیش ترین فراوانی (نزدیک به 39 درصد) مربوط به دارندگان مدرک کارشناسی بوده است. به لحاظ سنی، بیش ترین فراوانی مربوط به گروه سنی 50-41 ساله می باشد که حدود 30 درصد شرکت کنندگان را در برگرفته است. نمره میانگین کرونا هراسی در بین شهروندان در فروردین ماه 97/75 و در اسفند ماه 83/25 بوده است. بین متغیرهای روانی- اجتماعی مورد مطالعه از جمله خانه نشینی، اعتماد به پرسنل درمانی، میزان استرس، اعتماد به نفس، تغییر سبک زندگی، توسل به دعا و رعایت پروتکل های بهداشتی با میزان کرونا هراسی رابطه آماری معنی دار مشاهده شد (p<0.001). متغیرهای مورد مطالعه در مجموع توانسته اند حدود 70 درصد واریانس کرونا هراسی را تبیین و پیش بینی نمایند.

    نتیجه گیری

    این تحقیق نشان داد که کرونا هراسی رابطه نزدیکی با متغیرهای روانی و اجتماعی دارد که باید مورد توجه همه نهادها و مردم قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ترس، افسردگی، روانشناسی، کروناویروس 2019جدید، کووید- 19
  • ملیحه دلیلی صالح*، مریم سلامی، فرامرز سهیلی، ثریا ضیائی صفحات 18-32
    زمینه

    واقعیت افزوده (AR) یک لایه دیجیتالی در محیط فیزیکی است، که عناصر مجازی را به دنیای واقعی اضافه می کند. کتابخانه های دانشگاهی برای ورود به کتابخانه های نسل چهارم، باید معیارهایی را کسب کنند، یکی از آن معیارها استفاده از فناوری های نوین است. مطالعه حاضر با هدف بررسی دیدگاه کتابداران نسبت به مولفه های فناوری واقعیت افزوده در کتابخانه های دانشگاه های علوم پزشکی انجام شد.

    روش کار

    روش پژوهش، پیمایشی و نوع مطالعه کاربردی بود. جامعه آماری کتابداران دانشگاه های علوم پزشکی بود، 183 کتابدار دانشگاهی از سراسر ایران در پژوهش ما مشارکت کردند. رویکرد پژوهش کمی و ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بود. روایی داخلی پرسشنامه توسط CVI و پایایی با استفاده از ICC انجام شد. روایی صوری پرسشنامه با استفاده از نظرات 10 نفر از متخصصان علم اطلاعات و حوزه واقعیت افزوده به تایید رسید و پایایی آن با ضریب همبستگی آلفای کرونباخ برابر 0/96 و به روش آزمون-بازآزمون به دست آمد. با استفاده از پرسشنامه آنلاین، داده های مربوط به دیدگاه کتابداران نسبت به مولفه های آشنایی، امکانات، کاربرد، مزایا، فرصت و محدودیت به صورت سوالات 5 گزینه ای لیکرت گردآوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS از طریق آزمون تی مستقل، آنوا و توکی برای بررسی وضعیت مولفه های فناوری واقعیت افزوده استفاده شد.

    یافته ها

    نگرش کلی کتابداران نسبت به مولفه های کاربرد، امکانات، مزایا، فرصت و محدودیت فناوری واقعیت افزوده در مقیاس پنج گزینه ای لیکرت با میانگین نمره ی کل 0/05±3/75 بود. کتابداران 73/65 درصد با فناوری واقعیت افزوده موافق بودند و با مولفه کاربرد آن در کتابخانه های دانشگاه های علوم پزشکی 99/86 درصد موافق بودند. نتایج آزمون توکی نشان داد، دانشجویان کارشناسی ارشد بیشتر از دارندگان مدرک دکتری تخصصی با مولفه امکانات موجود در کتابخانه های دانشگاهی جهت راه اندازی واقعیت افزوده موافق بودند. کتابداران با سن بیشتر از 50 سال مولفه کمک واقعیت افزوده در مدیریت کتابخانه و کمک به فعالیت کتابداران را بیشتر از افراد با سن کمتر از 30 سال موثر دانستند (0/05>P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج مطالعه حاضر، مهم ترین مولفه های استفاده از فناوری واقعیت افزوده در کتابخانه های دانشگاه های علوم پزشکی جهت تقویت آموزش کاربران، وجود محتواهای مناسب، مفید بودن، ارایه خدمات متنوع، هدایت کاربران، مکان یابی و فرصت اجرای واقعیت افزوده در مقیاس بزرگ تر بود. نگرش کتابداران نسبت به راه اندازی فناوری واقعیت افزوده مطلوب بود و با کاربردی بودن آن موافق بودند.

    کلیدواژگان: فناوری، واقعیت افزوده، کتابخانه های دانشگاه های علوم پزشکی، کتابخانه ها، کتابداران
  • نادیا صدرممتاز، مجید خدمتی *، اردوان بابایی صفحات 33-47
    زمینه

    از زمان شروع همه گیری کووید-19 تاکنون کشورهای بسیاری درگیر مبارزه با این بیماری شده اند. شیوع این بیماری آسیب های زیادی به کشورها از جنبه های گوناگونی مانند صدمه به نیروی انسانی، وضعیت اقتصادی، رفاه اجتماعی و سایر موارد، وارد کرده است. هدف این پژوهش ارزیابی عملکرد کشورها در مواجهه با کوید-19 با در نظر گرفتن نقش واکسیناسیون بوده است. همچنین این مطالعه براساس یافته های تحقیق راهکارهای اجرایی را برای بهبود وضعیت کشورهای با عملکرد ضعیف تر ارایه کرده است.

    روش کار

    در این پژوهش یک روش سه فازی برای ارزیابی عملکرد کشورها در مواجهه با کووید-19 توسعه داده شد. در فاز اول، 88 کشور با استفاده از الگوریتم k-means خوشه بندی شدند. در فاز دوم مدل تحلیل پوششی داده یکبار بر روی خوشه ها و بار دیگر بر روی تمامی کشورها بدون در نظر گرفتن خوشه ها پیاده سازی شد. در فاز سوم، بعد از ارایه مفهوم تاب آوری در دوران کرونا، مدل تحلیل سلسله مراتبی با سه معیار شامل نتایج حاصل از مدل تحلیل پوششی داده بدون در نظر گرفتن خوشه ها، نتایج مدل تحلیل پوششی داده با در نظر گرفتن خوشه ها و تاب آوری، اجرا شده و رتبه بندی عملکرد کشورها در مواجهه با کووید-19 ارایه شد.

    یافته ها

    براساس نتایج، 15 رتبه عملکردی برای کشورها در مواجهه با کووید-19 به دست آمد که در این میان، کشورهای چین، فیجی، سیشل، قرقیزستان و تانزانیا دارای بالاترین رتبه بوده و کشورهای بنگلادش، نپال، گرجستان و پاکستان پایین ترین سطح عملکرد را داشتند. ایران در رتبه ششم و در جایگاه متوسط عملکردی کشورها قرار داشت.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این مطالعه، کشورهایی که در رتبه های پایین از نظر عملکرد سیستم سلامت در مواجهه با کووید-19 قرار دارند لازم است استراتژیها و راهکارهایی در حوزه های مختلف شامل برنامه ریزی و تصویب برنامه های کنترل و جلوگیری از شیوع بیماری، اعمال قرنطینه و محدودیت در اجتماعات، برنامه ریزی و اجرای استراتژی های مناسب در خصوص صادرات و واردات داروها و تجهیزات پزشکی، تخصیص بودجه های مناسب برای پروژه های تحقیقاتی در زمینه کووید-19، ممنوعیت صادرات داروهای موثر در درمان کرونا، و ارایه اطلاعات دقیق و به روز برای آگاه سازی افراد، اتخاذ کنند تا بتوانند وضعیت عملکردی خود را بهبود دهند.

    کلیدواژگان: کووید-19، سیستم سلامت، تحلیل پوششی داده، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، خوشه بندی، تاب آوری
  • سولماز بابایی بناب، سعید رضائی، بهرام جمالی* صفحات 48-58
    زمینه

    یکی از روش های پیشگیری از آسیب های روانی، شناسایی عوامل مرتبط با آن است. ویژگی های شخصیتی و بهزیستی ذهنی یکی از باثبات ترین سازه های روان شناختی است و انجام فعالیت های جسمانی به عنوان راهی برای کمک به افراد به منظور کسب مهارت، دانش و نگرش مثبت در راستای رشد مطلوب، کسب سلامت عمومی و ایجاد لحظات شاد می باشد. هدف از تحقیق حاضر بررسی نقش کلاس های تربیت بدنی عمومی بر ویژگی های شخصیتی و بهزیستی ذهنی دانشجویان دختر دانشگاه علوم پزشکی تبریز است.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی بود. طرح تحقیق آن از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه هدف شامل کلیه دانشجویان دختر رشته های پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز بود که از میان آن ها 120 نفر از طریق نمونه گیری داوطلبانه انتخاب شده بودند و به طور مساوی به دو گروه تجربی (کسانی که در این ترم واحد درس تربیت بدنی عمومی داشتند) و کنترل (کسانی که واحد تربیت بدنی عمومی نداشتند) تقسیم شدند. آزمودنی های گروه تجربی از میان دانشجویانی انتخاب شدند که در حال گذراندن واحد تربیت بدنی عمومی 1 بودند و در مجموع 60 نفر به عنوان آزمودنی های گروه تجربی انتخاب شدند. آزمودنی های گروه کنترل نیز از دانشجویان مستقر در خوابگاه های کوثر و قدس دانشگاه علوم پزشکی تبریز انتخاب شدند. دانشجویان طی دو مرحله (اول ترم و پایان ترم) پرسش نامه شخصیتی برن رویتر و پرسش نامه شادکامی آکسفورد را تکمیل کردند. کلاس های عمومی گروه تجربی به مدت 12 هفته و هر هفته یک جلسه 90 دقیقه ای به مدت 12 جلسه با مربیگری یک مدرس و راس ساعت 8:30 الی 10 صبح اجرا شد. جهت آنالیز آماری از نرم افزار SPSS استفاده شد و از آزمون تحلیل کوواریانس در سطح معنی داری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد کلاس های تربیت بدنی عمومی بر هر شش صفت شخصیتی مورد بررسی و بهزیستی ذهنی (شادکامی) دانشجویان تاثیر معنی دار داشته است. این دوره سبب افزایش صفات اعتماد به نفس، اجتماعی بودن و برتری جویی و کاهش صفات میل به عصبی بودن، درون گرایی و اهمیت به خود آزمودنی ها و همچنین موجب افزایش بهزیستی ذهنی گروه تجربی شده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه زندگی دانشگاهی با استرس های پیچیده ای همراه است، به نظر می رسد توانایی مقابله با این استرس ها و لذت بردن از این موقعیت ها به وسیله کسب توانمندی های روان شناختی از طریق مشارکت در فعالیت های ورزشی امکان پذیر خواهد بود.

    کلیدواژگان: عصبی بودن، درون گرایی - برون گرایی، برتری جویی، اعتماد به نفس، اجتماعی بودن
  • محمدحسین رونقی* صفحات 59-69
    زمینه

    امید به زندگی، میانگین سال های مورد انتظار سن یک فرد با توجه به آمار مرگ و میر موجود، یکی از شاخص های مهم سلامت شناخته می شود. با توجه به اهمیت این شاخص در سیستم سلامت، بررسی عوامل موثر بر آن مهم است. این مطالعه به بررسی تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر امید به زندگی پرداخته است.

    روش کار

    این مطالعه از حیث روش انجام، یک مطالعه همبستگی بوده که شامل داده های بازه سالانه 2008 - 2018 برای کشورهای خاورمیانه می باشد. داده ها از گزارش های سالانه بانک جهانی و اتحادیه بین المللی ارتباطات راه دور تهیه شدند. تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر امید به زندگی با مدل پنل برآورد شد. همچنین از آزمون Hausman برای بررسی اثرات ثابت و تصادفی استفاده گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار Stata نسخه 14 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه تاثیر معنی دار فناوری اطلاعات و ارتباطات بر امید به زندگی در خاورمیانه را تایید کرد. ضریب رگرسیون 0/551 به دست آمد. این مقدار نشان می دهد که وقتی متغیر فناوری اطلاعات یک واحد افزایش می یابد، امید به زندگی 0/551 واحد تغییر می کند. همچنین همبستگی مقطعی 975/0 به دست آمد که این عدد نشان می دهد 97/5 درصد از واریانس به دلیل اختلاف بین پانل ها است.

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر امید به زندگی، سیاست گذاران کشورهای خاورمیانه باید استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات را با برنامه ها و سیستم های موجود ادغام کنند. فناوری به تنهایی یک هدف نیست بلکه صرفا ابزاری برای تقویت سیستم موجود و تحقق اهداف تعیین شده منطقه ای است؛ این امر می تواند به عنوان ابزاری برای دستیابی به سلامت جامعه و توسعه اهداف مرتبط مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: امید به زندگی، فناوری اطلاعات، خاورمیانه، همبستگی داده
  • احسان ایروانی، مجید میرمحمدخانی، الهام غلامی، مجتبی سلطانی کرمانشاهی* صفحات 70-82
    زمینه

    انواع مختلف مرگ افراد نشان دهنده میزان استفاده افراد از انواع مختلف مراقبت های بهداشتی است و نشان-دهنده رشد و توسعه یک جامعه است. مرگ های زودرس بار سنگین بهداشتی، اقتصادی و روانی روی جامعه می گذارند و با توجه به قابل پیشگیری بودن این مرگ ها تلاش جهت کاهش 25 درصدی مرگ های زودرس تا سال 1404 در برنامه های بالادستی وجود دارد.

    روش کار

    هدف از این مطالعه توصیفی-تحلیلی با استفاده از داده های ثبتی، پهنه بندی مرگ های زودرس در شهرستان های تحت پوشش علوم پزشکی سمنان و بررسی عوامل دخیل در مرگ های زودرس در جهت کاهش مرگ و میر زودرس جامعه به خصوص در افراد با سن 30 تا 69 سال بوده است. داده ها براساس اطلاعات گواهی های فوت درج شده در سامانه ثبت مرگ در جمعیت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان از سال 1392 تا 1397 استخراج شد. براساس سامانه ثبت مرگ تعداد 3619 مرگ زودرس بین 30 تا 69 سال داشتیم که به وسیله نرم افزار SPSS و با استفاده از آمارهای توصیفی (درصد فراوانی نسبی، میانگین و انحراف معیار) و تحلیلی (کایدو و تی مستقل) برحسب نوع متغیر و در سطح معنی داری 5 درصد آن ها را تحلیل کردیم.

    یافته ها

    مجموع 3619 مرگ زودرس در جمعیت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی سمنان دارای میانگین (انحراف معیار) 55/7 (10/6) سال بوده است. بیشترین تعداد مرگ زودرس در سال 1394 و کمترین آن مربوط به سال 1393 بوده است. همچنین بیشترین میزان مرگ متعلق به شهرستان آرادان و کمترین آن متعلق به شهرستان مهدی-شهر بوده است. همین طور بیشتر مرگ های زودرس در شهرها (85/5 درصد) روی داده است (P<0/001). در این بین تنها تعداد مرگ زود هنگام ناشی از تصادفات رانندگی و عوارض جراحی در گروه های سنی مختلف یکسان می باشد (P<0/05).

    نتیجه گیری

    برای کاهش مرگ و میرهای زودرس و افزایش امید به زندگی بایستی به پیشگیری از سوانح و حوادث، علل زمینه سازهای بیماری های داخلی و فرهنگ سازی در خصوص تغییر سبک زندگی شهروندان در راستای کاهش هرچه بیشتر عوامل خطر کوشید.

    کلیدواژگان: مرگ و میر زودرس، پهنه بندی، گواهی فوت، قلبی و عروقی، سوانح
  • مهدی امرائی، حسین ولی زادی، محمد حسین حقیقی زاده، فرزاد فرجی خیاوی * صفحات 83-96
    زمینه

    ارتباطات، یک مهارت بسیار مهم مدیریت است به گونه ای که کلیه فعالیت های مدیران در سازمان ها با ارتباطات پیوند خورده است و استفاده موثر از آن می تواند عملکرد سازمان را در راستای دستیابی به اهداف خود یاری رساند. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه ی مهارت ارتباطی مدیران و عملکرد سازمانی پرستاران در بیمارستان های آموزشی شهر اهواز انجام شد.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر تحلیلی از نوع همبستگی بود. جامعه ی پژوهش، مدیران و پرستاران بیمارستان های آموزشی اهواز بود که حجم نمونه بر اساس فرمول 39 مدیر و 195 پرستار برآورد شد. نمونه گیری به صورت تصادفی طبقه بندی و جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه های مهارت ارتباطی بارتون و پرسشنامه عملکرد سازمانی هرسی و گلداسمیت انجام شد، که پرسشنامه ها به صورت متناسب با حجم هر طبقه در بین بیمارستان های مختلف توزیع شدند. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه بارتون توسط 8 نفر از اساتید گروه مدیریت خدمات بهداشتی و دانشکده پرستاری و پرسشنامه هرسی و گلداسمت توسط 8 نفر از اساتید و صاحب نظران در حیطه علوم مدیریتی مورد تحلیل و تایید قرار گرفتند، همچنین پایایی هر دو پرسشنامه با کمک ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 0/8 و 0/86 محاسبه و تایید شدند. برای تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و همچنین آزمون های t-test و ANOVA و ضریب همبستگی پیرسون در نرم افزار SPSS نسخه ی 22 استفاده شد.

    یافته ها

    امتیاز مهارت ارتباطی با میانگین (0/53±)30/3 و عملکرد سازمانی با میانگین (0/81±)3/44 در حد نسبتا قوی برآورد شدند. بر اساس آزمون آماری، رابطه معنی داری بین ابعاد مهارت ارتباطی با عملکرد سازمانی کل مشاهده نشد، اما اجزای دو متغیر روابط معنی داری نشان دادند. در سطح زیرمولفه ها مولفه شنود رابطه ضعیف و مثبتی با مولفه توانایی r=0/27 (P=0/000) و نیز مولفه اعتبار داشت (p=0/012) r=0/18 علاوه بر آن، مولفه مهارت کلامی رابطه قابل چشم پوشی مثبت و معناداری با مولفه وضوح (p=0/04) r:0/14 و نیز مولفه محیط p=0/011 r=0/18 نشان داد.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه رابطه معنی داری بین دو متغیر مهارت ارتباطی و عملکرد سازمانی مشاهده نشد، هرچند بر اساس ادبیات مدیریت انتظار می رفت این دو مفهوم با هم مرتبط باشند. از این رو، پیشنهاد می شود ضمن برنامه ریزی دوره های آموزشی برای تقویت مهارت های ارتباطی، مطالعاتی برای شناسایی عوامل میانجی این متغیر با عملکرد سازمانی در مدیران بیمارستانی طراحی شود.

    کلیدواژگان: مهارتهای ارتباطی، عملکرد سازمانی، مدیران بیمارستان، پرستار، بیمارستان
  • زهرا قضاوتی باغان، نویسا سادات سید قاسمی، هاشم حشمتی، زهرا خطیرنامنی، نرگس رفیعی * صفحات 97-110
    زمینه

    دفع غیر بهداشتی فاضلاب و رهاسازی آن در معابر عمومی، آب های جاری و محیط زیست روستا باعث آلودگی آب های سطحی و زیرزمینی، خاک و ایجاد مناظر نازیبا شده و محیط مناسبی را برای رشد و تکثیر انواع حشرات و جوندگان و تولید بوهای نامطبوع ایجاد خواهد کرد، لذا این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آموزش بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی بر ارتقای رفتار دفع بهداشتی فاضلاب در خانوارهای روستایی شهرستان آق قلا انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه مداخله ای، بر روی 72 سرپرست خانوار روستایی شهرستان آق قلا از توابع استان گلستان انجام شد. ابتدا دو روستا با شرایط یکسان انتخاب و بر اساس تخصیص تصادفی ساده در دو گروه مداخله و شاهد قرار گرفتند. از هر روستا 36 سرپرست خانوار انتخاب شده و پرسش نامه استاندارد اعتقاد بهداشتی دفع بهداشتی فاضلاب را قبل و بعد از مداخله آموزشی تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS.17 و آزمون های تی-زوجی، ویلکاکسون، تی-مستقل و من-ویتنی تحلیل شدند.

    یافته ها

    قبل از مداخله، ویژگی های جمعیت شناختی و تمامی سازه های مدل بین دو گروه تفاوت معناداری نداشت (P>0/05). در گروه مداخله، میانگین نمرات آگاهی، حساسیت درک شده، شدت درک شده، منافع درک شده و خودکارآمدی در پس آزمون به طور معناداری افزایش یافته و موانع درک شده به طور معناداری کاهش داشته است (P<0/05). اما میانگین نمرات حیطه عملکرد در قبل و بعد از مداخله، تفاوت معناداری نداشت.

    نتیجه گیری

    مداخله آموزشی بر روی آگاهی و سازه های مدل اعتقاد بهداشتی موثر بود اما بر رفتار دفع بهداشتی فاضلاب تاثیر نداشت، از آن جایی که حفر چاه جاذب فاضلاب نیازمند صرف هزینه می باشد، توصیه می شود علاوه بر افزایش تعداد جلسات آموزشی، از همکاری بین بخشی مانند شورای روستا نیز استفاده شود.

    کلیدواژگان: مدل اعتقاد بهداشتی، مداخله آموزشی، دفع بهداشتی فاضلاب، خانوارهای روستایی
  • علی اکبر خاصه، حمید قاضی زاده، صدیقه عرفانی * صفحات 111-126
    زمینه

    مجلات علمی، یکی از کانال های ارتباط علمی میان صاحب نظران حوزه های تخصصی دانش بشری و ابزاری به منظور اشاعه سریع و گسترده دستاوردهای نوین پژوهشی محسوب می شوند. این مطالعه با هدف تحلیل علم سنجی یک دهه فعالیت مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام گرفت.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی است که با رویکرد علم سنجی انجام گردید. برای مصورسازی شبکه های همکاری و موضوعات از رویکرد تحلیل شبکه های اجتماعی استفاده شد. جامعه آماری پژوهش شامل مقالات منتشر شده در مجله پزشکی تبریز، از سال 1389 الی 1398 بود، که در پایگاه استنادی علوم جهان اسلام نمایه شده اند. برای گردآوری داده های مورد نیاز، عنوان مجله در وب سایت نمایه استنادی علوم ایران در قسمت «جستجوی پیشرفته» با فیلترکردن سال های مورد نظر جستجو گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای بیب اکسل، یو سی آی نت، نت دراو و و.ا.س-ویور برای مصور سازی شبکه ها استفاده شد.

    یافته ها

    تعداد 794 مقاله از1947 نویسنده در مجله پزشکی تبریز منتشر شده بود. نام نویسندگان در مجموع 3111 بار در مقالات مختلف تکرار گردیده بود. متوسط تعداد نویسندگان برای هر مقاله برابر با 3/92 بود. تاثیر استنادی (متوسط استناد به هر مقاله) برابر با 0/36 بود. هر مقاله به طورمتوسط 21/56 منبع ارجاع داده بود. فقط 31 مقاله از 794 مقاله منتشرشده به صورت تک نویسنده و 763 مقاله به صورت همکاری علمی بین دو یا چند پژوهشگر تالیف شده بودند. الگوی غالب نویسندگی در الگوهای هم تالیفی، چهار نویسنده بود. بزرگ ترین شبکه هم نویسندگی شامل 92 نویسنده بود. در توصیف 794 مقاله از 2449 کلیدواژه استفاده گردیده بود. این کلیدواژه ها در مجموع 3118 بار در مقالات مختلف تکرار شده بودند. کلیدواژه های پرتکرار شامل «کودکان»، «موش صحرایی» و «پلی مورفیسم» به ترتیب با فراوانی 20، 19 و 17 بودند. خوشه های موضوعی عبارت بودند از: «کیفیت زندگی»، «دیابت نوع 1»، «فعالیت هوازی»، «مقاومت آنتی بیوتیکی»، «سرطان پستان»، «دیابت نوع 2»، «بیماری قلب و عروق»، «آب آشامیدنی» و «اضطراب و افسردگی».

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش بیان کننده وجود وضعیت خوب همکاری های علمی میان نویسندگان بر اساس الگوهای تالیف مقالات مجله بود. همه خوشه های موضوعی به دست آمده از تحلیل شبکه هم واژگانی کلیدواژه های پرتکرار، با محورهای موضوعی مجله هم راستا بودند. میانگین استناد به هر مقاله در حدود 0/36 درصد بود، میزان استناد به مقالات مجله وضعیت مناسبی نداشت. نمایه مجلات در پایگاه های بین المللی در افزایش میزان استناد دهی به مقالات مجله تاثیر مثبت دارد، لذا پیشنهاد می شود برای افزایش رویت پذیری و ضریب تاثیر مجله، نسبت به نمایه شدن آن تدابیر جدیدی اتخاذ گردد.

    کلیدواژگان: مصور سازی، علم سنجی، مجلات پزشکی، هم نویسندگی
  • زهرا باقری*، میر علی سید نقوی صفحات 127-144
    زمینه

    بحران ناشی از کرونا ویروس جدید موجب بروز چالش ها و مشکلاتی در اغلب سازمان ها شده و کارکنان که مهم ترین منبع سازمانی هستند را با مشکل مواجه کرده است. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر شناسایی مولفه های منابع انسانی در طی بحران کرونا ویروس جدید (کووید-19)، براساس پژوهش های پیشین انجام شده در این زمینه می باشد.

    روش کار

    این پژوهش یک مطالعه فراترکیب است. با استفاده از 4 کلیدواژه ی اصلی منابع انسانی، مدیریت منابع انسانی، کرونا ویروس، کووید-19، به اکتشاف و بهره برداری در پایگاه هایProquest، SID و Web of Science و همچنین موتور جستجوی تخصصی Google Scholar و سایت مجلات Emerald در طی سال های 2019 تا 2021 پرداخته شد. تعداد منابعی که در ابتدا یافت شد 1029 عدد بود که 921 مقاله به علت عنوان رد شدند. کل چکیده های غربال شده 108 عدد می باشند که با بررسی های صورت گرفته 16 مقاله از لحاظ چکیده و 27 مقاله نیز از لحاظ محتوا رد گردیدند و در نهایت محتوای 65 مقاله باقی مانده، مورد بررسی قرار گرفتند. همچنین تعداد مضامین فراگیر 3، مضامین سازنده 3، مضامین پایه 11 و کدهای استخراج شده 117 می باشد.

    یافته ها

    یافته های این تحقیق نشان داد که فرصت ها و تهدیدات اجتماعی، بزرگ ترین چالش پیشروی منابع انسانی است. همچنین واحد منابع انسانی باید بر روی مسایلی همچون مجازی شدن کار و محیط کاری، میزان حمایت محیط خارجی از کارکنان سازمان، چگونگی تغییر ساختار مشاغل، چالش های بهداشتی و روانی و همچنین چالش اقتصادی و درون سازمانی تمرکز کند.

    نتیجه گیری

    مدیران منابع انسانی در مقابله با کرونا ویروس، باید به مولفه هایی همچون مجازی شدن کار و محیط کاری، حمایت محیط خارجی از کارکنان سازمان، تغییر ساختار مشاغل، الزامات و چالش های بهداشتی و روانی، اجتماعی، اقتصادی، درون سازمانی توجه ویژه ای داشته باشند. نتایج حاصل از این مطالعه می تواند با ایجاد نگاهی جدید به مسایل منابع انسانی، برای مدیران و پژوهشگران این رشته و سایر رشته های مرتبط مورد استفاده قرارگیرد.

    کلیدواژگان: منابع انسانی، نیروی کار، کرونا ویروس، کووید-19
|
  • Siroos Fakhraei* Pages 1-17
    Background

    Today, COVID-19 disease has caused fear and anxiety in all societies. The main purpose of this study was to find out the level of panic and fear of citizens over 20 years of age in East Azerbaijan province from the emerging disease of COVID-19 and to determine the role of some psychological and social variables related to it.

    Methods

    In this research, a survey method has been used. The statistical population includes all citizens over 20 years of age in East Azerbaijan province in Iran while the statistical sample is estimated to be 384 people based on Lin sampling table with 95% confidence level. A researcher-made questionnaire was used to collect data. The questionnaires were completed and collected in two stages in April 2020 and March 2021. The goal behind this time interval was to observe and compare the extent of coronary changes. SPSS software was used to test the relationship between variables and analyze the collected data.

    Results

    About 45% of the participants were women and more than 55% were men. 24% of the respondents were single and 76% were married. In terms of education, the highest frequency (nearly 39%) was related to those with a bachelor's degree. In terms of age, the highest frequency is related to the age group of 41-50 years, which included about 30% of the participants. The mean score of corona phobia among the participants was 97.75 in April and 83.25 in March. Most of the psychosocial variables studied, including housekeeping, trust in medical staff and history of underlying diseases showed a statistically significant relationship with corona phobia (p<0.001). All variables in total were able to explain and predict about 70% of the variance of corona phobia.

    Conclusion

    This study showed that corona phobia is closely related to psychological and social variables that should be considered by all institutions and people.

    Keywords: Fear, Depression, Psychology, SARS-CoV-2, COVID-19
  • Malihe Dalili Saleh*, Maryam Salami, Faramarz Soheili, Ziaei Soraya Pages 18-32
    Background

    Augmented reality (AR) is a digital layer in the physical environment, which adds virtual elements to the real world. Academic libraries must meet certain criteria to enter fourth-generation libraries, one of which is the use of new technologies. The aim of this study was to investigate academic librarians' views on the application of components of AR technology in the libraries of medical universities.

    Methods

    The study was a cross-sectional survey study. The statistical population of the study included all librarians working at medical science universities in Iran. The sample size comprised 183 librarians who participated in the present research study. Quantitative research approach and research tool was a researcher-made questionnaire. Internal validity of the questionnaire was assessed through CVI and reliability was assessed, using ICC (validity within and between assessors). The face validity of the questionnaire was confirmed using the opinions of 10 experts in the field of information science and AR technology and its reliability was obtained with Cronbach's alpha correlation coefficient of 0.96 and test-retest method. Using the online questionnaire, the librarians' perspective data on the components of familiarity, facilities, application, advantages, opportunities and limitations were collected in the form of 5 Likert questions. Data analysis with SPSS software was used through independent t-test, ANOVA and Tukey to evaluate the status of AR technology components.

    Results

    The general attitude of librarians towards the components of application, facilities, advantages, opportunities and limitations of AR technology was on the scale of five Likert options with an average total score of 3.75. 0.05. Overall, 73.65% of librarians agreed with AR technology and 86.99% agreed with its use component in the libraries of medical universities. The results of the Tukey test showed that more graduate students than those with doctoral degrees agreed with the component of facilities available in university libraries to launch AR. Librarians older than 50 years considered the AR component in library management and assistance to librarians to be more effective than those under 30 years of age (P <0.05).

    Conclusion

    According to the results of the present study, the most important components for the use of AR technology in the libraries of medical universities to strengthen user education included the existence of appropriate content, usefulness, providing diverse services, user guidance, location and the opportunity to implement AR on a larger scale. The librarians' attitudes toward launching AR technology were favorable and they agreed with its applicability.

    Keywords: Technology, Augmented Reality, Libraries, Medical, Librarians
  • Nadia Sadrmomtaz, Majid Khedmati*, Ardavan Babaei Pages 33-47
    Background

    Since the beginning of the Covid-19 epidemic, many countries have been involved in fighting the disease. The outbreak of this disease has caused irrecoverable damages to countries in various aspects such as human resources, economic situation, and social welfare. The purpose of this study was to evaluate the performance of world countries in the face of covid-19 in respect of the role of vaccination and to propose applicable approaches for countries with lower performance.

    Methods

    In this research, a three-phase method was developed to evaluate the performance of 88 countries in the face of Covid-19. In the first phase, the countries were clustered, using the k-means algorithm. In the second phase, the data envelopment analysis model was implemented once on the clusters and then on all the countries without considering the clusters. In the third phase, after presentation of the concept of resilience in the Covid-19 era, an Analytic Hierarchy Process was implemented with three criteria, including the results of data envelopment analysis model without considering the clusters, the results of data envelopment analysis model considering the clusters and resilience, and then the ranking of the countries' performance in the face of Covid-19 was provided.

    Results

    Based on the results, 15 performance scores were obtained for the countries in the face of Covid-19, among which China, Fiji, Seychelles, Kyrgyzstan and Tanzania had the highest rankings and Bangladesh, Nepal, Georgia and Pakistan had the lowest performance levels. Iran is in the sixth place and in the average performance position of the countries.

    Conclusion

    Based on the findings of this study, the countries with low performance level in the face of Covid-19 need to apply various strategies in different areas in order to improve their performance level. These strategies include planning and approval of joint programs to control and prevent the spread of disease, applying quarantine policy and restrictions on communities, planning and implementation of appropriate strategies regarding the export and import of drugs and medical equipment, allocating appropriate funds to research projects on Covid-19, banning the export of drugs effective in the treatment of Covid-19, and providing accurate and up-to-date information for raising people’s awareness.

    Keywords: Covid-19, Health Care Systems, Data Envelopment Analysis, Analytic Hierarchy Process, Cluster Analysis, Resilience
  • Solmaz Babaei Bonab, Saeid Rezaei, Bahram Jamali* Pages 48-58
    Background

    Physical activity is a way to help people to acquire skills, knowledge and positive attitudes towards optimal growth, gaining general health and living happy moments. The purpose of this study is to investigate the role of general physical education classes on personality traits and mental well-being of female students of Tabriz University of Medical Sciences.

    Methods

    The present study is a quasi-experimental study with a pretest and posttest design and a control group. The target population included all female medical students of Tabriz University of Medical Sciences. The participants of the experimental group were selected from among the students who had taken the one-credit general physical education course while the participants of the control group had not taken the general physical education course. The students completed the Berne Reuters Personality Questionnaire and the Oxford Happiness Questionnaire in two stages (first semester and end of semester). The general classes of the experimental group were conducted for 12 weeks and each week a 90-minute session was held from 8.30 am to 10 am. SPSS software was used for statistical analysis and analysis of covariance.

    Results.

    The results showed that general physical education classes had a significant effect on all six personality traits studied and the students' mental well-being (happiness) (P=0.001). This period increased the traits of self-confidence, sociability and excellence and decreased the traits of nervousness, introversion and self-being of the participants and also increased the mental well-being of the experimental group (p<0.05).

    Conclusion

    Doing sports activities promotes personality traits and students' mental well-being.

    Keywords: Nervousness, Introversion-Extroversion, Superiority, Self-Confidence, Sociability
  • Mohammad Hossein Ronaghi* Pages 59-69
    Background

    Life expectancy is an important health status indicator based on average number of years a person at a given age may be expected to live given current mortality rates. Given this significance, it would be necessary to probe into the factors affecting the life expectancy. Ensuring that information and communication technology (ICT) services are properly used could contribute to development and achievement, as it represents an important issue for the countries moving toward knowledge-based and information-based societies. Therefore, this study explored the impact of the information and communication technology on life expectancy.

    Methods

    This study covers annual data from 2008 to 2018 for a group of countries in the Middle East. Data were retrieved from the Annual Reports such as World Bank and International Telecommunication Union (ITU) data sets. The effects of ICT on life expectancy are estimated with the Panel model. We also used the Hausman test to investigate fixed versus random effects. The data were analyzed by Stata 14 software.

    Results

    The core findings of this study confirm the significant impact of ICT on life expectancy in the Middle East. The calculated Coefficient of the regression was 0.551 indicating how much life expectancy changes when ICT variable increases by one unit. Moreover, the rho (intraclass correlation) was found to be 0.975 showing that 97.5% of the variance is due to differences across panels.

    Conclusion

    Considering the effect of ICT on life expectancy, policymakers of the Middle Eastern countries should integrate the use of ICT with the existing programs and systems. Technology is not an end in itself but merely the means to reinforce the existing system and to meet the locally determined goals. It can be used as a tool to attain broader health and development goals.

    Keywords: Life Expectancy, Information Technology, Middle East, Correlation of Data
  • Ehsan Iravani, Majid Mirmohamadkhani, Elham Gholami, Mojtaba Soltani-Kermanshahi* Pages 70-82
    Background

    Different types of death among people indicates both the extent to which people use different types of health care and the growth and development of a society. Premature mortality imposes a heavy burden on society in terms of health, economy, and mental issues. Given the preventability of these deaths, efforts are being made to reduce premature deaths by 25 percent ın hıgh level plans by 1404s.

    Methods

    The purpose of this descriptive-analytical study, using death registration data, was to perform zoning of premature deaths in the cities supervised by Semnan University of Medical Sciences in Iran, it also investigated the factors affecting the premature deaths in order to reduce premature mortality especially among people at the age range of 30 to 69. Data were extracted based on the information of death certificates entered in the death registration system from 2013 to 2018. We, thus, studied 3619 registered deaths. The data were analyzed through SPSS software, using descriptive statistics (Relative Frequency, Mean, and Standard Deviation) and inferential tests (chi-square and independent t-test) according to the type of variables. The level of significance was set at 5 percent.

    Results

    The mean and standard deviation of premature mortality was found to be 55.7 ± 10.6 and most of the deaths occurred in the seventh decade of their life. Premature mortality was more common among men, employed people, and urban residents. The major causes of premature mortality included cardiovascular diseases, cancer, and accidents.

    Conclusion

    The results showed that accidents are the major cause of premature mortality at younger age, but they are gradually replaced by chronic and non-communicable diseases at the middle age. Therefore, in order to reduce the risk factors regarding premature mortality, collaboration of the related organizations is essential.

    Keywords: Premature Mortality, Zoning, Death Certificate, Cardiovascular, Accidents
  • Mahdi Amraei, Hossein Valizadi, Mohammad Hosein Haghighizadeh, Farzad Faraji-Khiavi* Pages 83-96
    Background

    The aim of study was to determine the relationship between managers’ communication skills and nurses’ organizational performance in teaching hospitals.

    Methods

    This was a descriptive-analytic research using correlational analysis method. The research population included managers and nurses in 5 educational hospitals in Ahvaz city of Iran, with a sample size based on the Cochrane formula of 39 managers and 195 nurses. Proportional stratified random sampling method was used in the present study. Data collection tool included 3 questionnaires. To analyze the data, descriptive statistical methods as well as t-test and ANOVA and Pearson correlation coefficient were used in SPSS software version 22.

    Results

    The mean score calculated for communication skills was 3.30(±0.53) while it was 3.44(±0.81) for organizational performance, both of which were estimated to be relatively strong. According to the statistical test, there was no significant relationship between total communication skills' score and the total score of organizational performance. However, some communication skills had weak correlations with performance factors.

    Conclusion

    This study did not find a significant association between communication skills and organizational performance, whilst management literature suggested otherwise. We suggest that in addition to setting training courses to strengthen communication skills for hospital managers, studies should be designed to identify the mediating factors of this variable with organizational performance.

    Keywords: Communications Skills, Organizational Performance, Hospital Managers, Nurses, Hospitals
  • Zahra Ghezavati Baghan, Navisa Sadat Seyedghasemi, Hashem Heshmati, Zahra Khatirnamani, Narges Rafiei * Pages 97-110
    Background

    Disposal of non-sanitary wastewater in the rural area leads to the pollution of surface water, groundwater, and soil. It also creates unpleasant landscapes and a suitable environment for the growth and propagation of various types of insects and rodents. Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of education based on the Health Belief Model (HBM) on the promotion of sanitary wastewater disposal behaviors of rural residents.

    Methods

    This interventional study was conducted on 72 heads of rural households in Aq-Qala, Iran. Two similar villages in the area were selected and assigned to experimental and control group through simple random allocation. Then, 36 heads of the households were selected from each village. Data were collected before and after the intervention through a reliable and valid HBM questionnaire. Paired samples t-test, Wilcoxon, independent samples t-test and Mann-Whitney test were employed to analyze the data by SPSS version 17.

    Results

    Before the intervention, there wasn’t significant difference between two groups in terms of knowledge, HBM constructs, behavior and demographic characteristics (P>0.05). After the intervention, the mean score of knowledge, perceived susceptibility, perceived severity, perceived benefits, and self-efficacy increased significantly and the mean score of perceived barriers decreased significantly in the experimental group (P<0.05). However, no significant difference was found in the mean score of behavior (P>0.05).

    Conclusion

    The educational intervention was effective in promoting knowledge and HBM constructs, but it was not effective in the domain of behavior. As far as digging absorptive well is costly, so in addition to increasing the number of training sessions, inter-sectoral cooperation between village councils is recommended.

    Keywords: Health Belief Model, Educational intervention, Sanitary wastewater disposal, Rural families
  • Ali Akbar Khasseh, Hamid Ghazizadeh, Sedigheh Erfani* Pages 111-126
    Background

    Journals are one of the channels of scientific communication among experts in the specialized fields of human knowledge as well as a tools for the rapid and widespread dissemination of new research achievements. It is important for founders of scientific journals to explore if the publications of the journal meet the performance of academic journals interms of subjects and collaboration of resarchers. The aim of this study was to analyze the scientometrics of a decade of activity of the Medical Journal of Tabriz University of Medical Sciences.

    Methods

    The method of this research was scientometric analysis. The statistical population of the study included articles published in Tabriz Medical Journal from 2010 to 2019, which are indexed in the Islamic World Science Citation Database (ISC). We analysed publications in Tabriz Medical Journal from 2010 to 2019. To collect the required data, the title of the journal was searched on the website of the Iranian Science Citation Index in the "Advanced Search" section by filtering the desired years. BibExcel, Ucinet, NetDraw and VOS-Weaver software were used for data analysis.

    Results

    Seven hundred ninety-four articles written by 1947 authors were published in Tabriz Medical Journal. The authors' names were repeated a total of 3111 times in various articles. The average number of authors for each article was 3.92. The citation effect (average citation per article) was 0/36. Each article included an average of 21.56 citations. 31 of the 794 papers were single-author papers while 763 papers were published as scientific collaborations between two or more researchers. There were four authors in the co-authored template. The largest co-authorship network consisted of 92 authors. 2449 keywords were used to describe 794 articles. These keywords were repeated a total of 3118 times in various articles. The most common keywords included "children", "rat" and "polymorphism" with frequencies of 20, 19 and 17, respectively. Thematic clusters included "quality of life", "type 1 diabetes", "aerobic activity", "antibiotic resistance", "breast cancer", "type 2 diabetes", "cardiovascular disease", "drinking water" and "Stress and depression”.

    Conclusion

    The results of this study indicated the existence of a good status of scientific collaborations among authors based on the patterns of writing journal articles. All thematic clusters obtained were in compliance with the thematic axes or thematic specializations existing in the journal. The average citation per article was about 0/36 percent; thus, the status of the citation rate for the journal articles was not high enough. The index of journals in international databases has a positive effect on increasing the citation rate of journal articles. Therefore, it is suggested that new measures be taken to increase the visibility and impact factor of the journal.

    Keywords: Visualization, Scientometrics, Medical Journals, Co-authorship
  • Zahra Bagheri*, Mir Ali Seyed Naghavi Pages 127-144
    Background

    The crisis caused by the novel coronavirus in 2019 has caused challenges and problems in most organizations and created difficulties for employees who are the most important organizational resource. Accordingly, the purpose of this study was to identify the components of human resources (HR) during the new coronavirus (COVID-19) crisis, based on previous researches in this field.

    Material

    This is a Meta-Synthesis study. Using the 4 keywords of human resources, human resource management, coronavirus, COVID-19, the researchers explored literature databases of Proquest, The Scientific Information Database (SID), Web of Science, Emerald journals as well as Google Scholar, the specialized search engine, in 2019-2021. The number of sources initially found was 1,029, of which 921 articles were rejected because of the title. The total number of screened abstracts was 108, 16 of which we rejected on the basis of the abstracts and 27 of which we rejected in view of content, leaving us with 65 final articles to be reviewed. Three universal themes, three constructive themes, 11 basic themes and 117 codes were extracted.

    Results

    Based on the findings of this study social opportunities and threats are the biggest challenges for human resources. The HR unit should also focus on issues such as virtualization of work and work environment, the degree of external environment support for the organization's employees, how to restructure jobs, health, and psychological challenges, as well as economic and internal challenges.

    Conclusion

    In dealing with the coronavirus, human resource managers should pay special attention to components such as virtualization of work and work environment, support of the external environment for employees of the organization, restructuring of jobs, health and psychological requirements and challenges, whether they be social, economic, or intra-organizational.

    Keywords: Human Resources, Workforces, SARS-CoV-2, COVID-19