فهرست مطالب

مدیریت منابع در نیروی انتظامی - پیاپی 37 (بهار 1401)

فصلنامه مدیریت منابع در نیروی انتظامی
پیاپی 37 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • علی فرهادی، میرعلی سیدنقوی، داود فریدپور صفحات 1-20
    زمینه و هدف

    هدف این پژوهش طراحی و تبیین الگوی اعتبارسنجی دانشگاه های سازمانی می باشد.

    روش شناسی:

    این تحقیق ازنظر هدف از نوع تحقیقات کاربردی است که به صورت موردی/ زمینه ای و با رویکرد اکتشافی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق در فاز کیفی اسناد بالادستی و مصاحبه ها با خبرگان حوزه آموزش و مدیریت می باشند که با 11 نفر اشباع نظری حاصل شد و در فاز کمی نیز با انتخاب هدفمند 10 نفر از خبرگان مربوطه اشباع نظری به دست آمد. جهت روایی از تکنیک سه سویه سازی و نظر خبرگان استفاده گردید و برای پایایی نیز از ضریب توافق بین کدگذاران استفاده شد که 94/0 به دست آمد.

    یافته ها:

    با تحلیل محتوای اسناد و مصاحبه ها در نرم افزارMAXQUDA11 ، تعداد 1290 شاخص احصاء گردید و با کدگذاری محوری مولفه ها و ابعاد الگوی اعتبارسنجی دانشگاه های سازمانی شکل گرفت و در فاز دوم با استفاده از روش مدل سازی ساختاری تفسیری، مدل مربوطه ارایه گردید.

    نتیجه گیری:

    نتایج پژوهش در مدلی متشکل از 9 متغیر و 5 سطح استخراج شده است که نشان دهنده اهمیت معیارهایی چون مدیریت و رهبری، تسهیلات و امکانات، سامانه فرماندهی، اساتید و فرایندها به عنوان پرنفوذترین معیارها در عملکرد دانشگاه های نظامی است که بر سایر معیارهای عملکردی مدل تاثیرگذار هستند.

    کلیدواژگان: اعتبارسنجی، دانشگاه سازمانی، دانشگاه های نظامی، مدل سازی ساختاری تفسیری، سه سویه سازی
  • رضا رحیمی اصل، علیرضا شیروانی، ایرج سلطانی صفحات 21-44
    زمینه و هدف

    مدیریت در سازمان های هدف گرا ابزاری است که کنترل سازمانی را یکپارچه می کند و کمک می کند. ارزیابی عملکرد به صورتی اصولی تر انجام شود. پژوهش حاضر باهدف شناسایی مولفه های کلیدی الگوی سازمان هدف گرا در سازمان امور مالیاتی به منظور ارایه الگوی مفهومی مناسب انجام گرفته است.

    روش شناسی:

    پژوهش حاضر با طراحی و ارایه مدل سازمان هدف گرا در بخش دولتی با فن دلفی (کمی - کیفی) انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان سازمان امور مالیاتی (در دو استان اصفهان و چهارمحال و بختیاری) به تعداد 1205 نفر در سال 1396 - 1397 که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، 296 نفر به عنوان حجم نمونه برآورد است. به منظور تجزیه وتحلیل اطلاعات از روش های آماری و تحلیل عاملی تابیدی و رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری کواریانس محور استفاده شده است.

    یافته ها:

    تحلیل داده ها نشان داد که؛ ابعاد و مولفه های سازمان هدف گرا در سازمان مالیاتی را می توان شامل تجسم یک نیروی کار عالی، اعتمادسازی، نگرش سیستمی داشتن، داشتن فرهنگ سازمانی، تحقیق و ارزیابی، نهادینه سازی فرایند هدف گذاری، اخلاق مدار بودن، مدیریت تحول گرا، مدیریت سبز داشتن و... دسته بندی کرد.

    نتیجه گیری:

    برای تجسم الگوی سازمان هدف گرا بیشترین میانگین با مقدار 85/0 مربوط به مولفه «سیستم پاداش در سازمان و کمترین میانگین با مقدار 89/0 گویه ابتکار فعال می باشد. با توجه به بارهای اصلی، مدیریت تحول گرا با بار عاملی (98/0) بیشترین عامل تعیین کننده در مدل سازمان هدف گرا می باشد.

    کلیدواژگان: اعتمادسازی، نگرش سیستمی، فرهنگ سازمانی، سازمان هدف گرا
  • الهه شیخی، مسعود حقیقی، علیرضا رزقی رستمی صفحات 45-66
    زمینه و هدف

    سازمان های پویا برای فعالیت در دنیای رقابتی، دنبال ایجاد فرصت هایی جهت شناسایی و جایگزین کردن افراد شایسته هستند. هدف این پژوهش شناسایی، تبیین و اولویت بندی عوامل موثر بر استعدادیابی و جانشین پروری به منظور استقرار و توسعه نظام شایستگی است.

    روش شناسی:

    روش از نوع کیفی است. در مرحله اول، مولفه های متغیرها شناسایی و چهارچوب مفهومی به دست آمد. جامعه آماری با روش دلفی که شامل اساتید دانشگاه، مدیران و کارشناسان خبره بانک ملت است و از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شده است.

    یافته ها:

    نتایج تحلیل عاملی نشان داد که مولفه های شناسایی شده برای هر متغیر، همبستگی بالایی با آن ها دارند و به خوبی توانسته اند متغیر اصلی را تبیین نمایند و اولویت بندی مولفه ها مشخص گردید. چون تاکنون مدلی برای استعدادیابی و جانشین پروری به منظور توسعه و استقرار نظام شایستگی در بانک های و همچنین در شرکت های بانک ها طراحی و تدوین نگردیده، یافته ها جنبه نوآوری دارند.

    نتیجه گیری:

    نتایج نشان دهنده ضرورت وجود برنامه های استعدادیابی و جانشین پروری است که مقدمات استقرار و توسعه شایستگی فراهم می کند. استعدادیابی شامل شناسایی، انتخاب، جذب، حفظ و توسعه؛ جانشین پروری شامل عوامل علی، زمینه ای، درون و برون سازمانی و شرایط مداخله گر بوده و شایستگی مرتبط با عوامل دانش، مهارت، توانایی و نگرش است. در اولویت بندی مولفه ها، انتخاب، عوامل زمینه ای و توانایی بالاترین اولویت و حفظ استعدادها، عوامل برون سازمانی و نگرش دارای پایین ترین اولویت می باشند.

    کلیدواژگان: استعدادیابی، جانشین پروری، شایستگی
  • جواد دانایی فرد، منصوره علیقلی صفحات 67-91
    زمینه و هدف

    با توجه به ناتوانی سیستم های اطلاعاتی مدیریت در برآورده کردن انتظارات تصمیم گیرندگان سازمانی در عرصه رقابت در سال های اخیر، فن آوری هایی نظیر هوش تجاری به یکی از ابزارهای سازمان های پیشرو تبدیل شده است.  </strong>هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش هوش تجاری بر فرایند تصمیم گیری سازمانی است.

    روش شناسی:

    پژوهش حاضر آمیخته است. ابتدا، مجموعه ای از مصاحبه های عمیق با صاحب نظران و مدیران اجرا گردید و طی تجزیه وتحلیل مولفه ها و شاخصه های هوش تجاری استخراج گردیدند. در این بخش، از روش کدگذاری نظری گلیزر و اشتراوس برای سنجش روابط میان متغیرهای پژوهش به کاربرده شد.

    یافته ها:

    پنج مولفه کلیدی منابع داده ها، استخراج، انتقال و بارگذاری، انبار داده ها، فراداده ها و ابزارهای پرس وجو، گزارش گیری و تحلیل اطلاعات را برای هوشمندی کسب وکار شناسایی نمود. مدل نهایی فرایندی-تحلیلی تاثیر استقرار هوشمندی کسب وکار با 522/0 که کمتر از 01/0 می باشد بر فرایند تصمیم گیری و همچنین بر اهداف استقرار هوشمندی کسب وکار با 894/0 تاثیر دارد و این ارتباط معنی دار است.

    نتایج

    پژوهش نشان داد که؛ علی رغم تحقق اهداف هوشمندی کسب وکار در سازمان در سطحی نسبتا بالا، اما در هیچ یک از مولفه ها و شاخصه ها تحقق کامل صورت نگرفته است. این امر نشانگر آن است که هوشمندی کسب وکار، چون یک سیستم پویا، نیازمند بازنگری و اصلاحات مداوم است.

    کلیدواژگان: هوشمندی کسب و کار، هوش تجاری، فرایند تصمیم گیری
  • ابراهیم نژادعبدالله، غلامرضا معمارزاده طهران، اصغر مشبکی اصفهانی، سید عبدالله سجادی صفحات 93-109
    زمینه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر طراحی مدل جانشین‌پروری مدیران در بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران است.

    روش

    روش پژوهش توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق کلیه مدیران و مدیران کل ادارات بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به تعداد 257 نفر هستند. با توجه به محدود بودن حجم جامعه از روش سرشماری استفاده گردید. بنابراین محقق پرسشنامه را برای کل جامعه آماری (257 نفر) ارسال، تا ضمن بررسی جامع طرح،‌ بر غنای پژوهش بیفزاید. جهت جمع‌آوری داده‌های تحقیق از پرسشنامه بهره گرفته شد.

    یافته

    یافته‌های تحقیق نشان داد که مدل جانشین پروری شامل تعهد مدیریت، تمرکز بر مشاغل کلیدی، مدیریت مسیر شغلی، ارزیابی برنامه‌ریزی جانشین‌پروری، ارزیابی استعدادهای آینده افراد و اجرای نظام جانشین‌پروری می‌شود. درمجموع، 46 درصد از واریانس موفقیت اجرای نظام جانشین‌پروری، 39 درصد واریانس ارزیابی برنامه‌های جانشین‌پروری و 25 درصد واریانس ارزیابی استعدادهای آینده افراد توسط مدل پژوهش تبیین می‌شود.

    نتیجه‌گیری:

    استفاده از مدل جانشین پروری می‌تواند مهارت‌های لازم برای مدیریت شایسته در افراد مستعد را ارتقا بخشد.

    کلیدواژگان: جانشین پروری، مدیریت استعداد، مدیران، بانک مرکزی
  • علی کاوه، داود کیا، محمدجواد تقی پوریان گیلانی، حسنعلی آقاجانی صفحات 111-138
    زمینه و هدف

    فرهنگ نقش اصلی را در سازمان ایفا می کند. وقتی اعضای یک سازمان به یک فرهنگ سازمانی عادت می کنند، وقایع سازمان را به روشی مشابه درک می کنند. آنها مفهومی را به عنوان نیروی ارتباطی و ایجاد دامنه های شناختی و عاطفی بین آنها و اعضای درون سازمان و افراد و افراد غیر عضو خارج از سازمان به کار می برند. هدف اصلی تحقیق حاضر ارایه مدل فرهنگ سازمانی در بخش دولتی ایران با استفاده از تیوری زمینه ای بود.

    روش شناسی:

    روش تحقیق حاضر در این پژوهش روش نظریه داده بنیاد بود که از آن با عناوین دیگری نظیر نظریه زمینه ای و گراندد نیز یاد می شود استفاده شد. در این پژوهش شهر تهران عرصه پژوهش و جامعه آماری تحقیق حاضر را کلیه مدیران و کارشناسان سازمان های دولتی تشکیل داده اند و نتایج در قالب چارچوب نظریه فرایندی گراندد تیوری کوربین و اشتراوسی (عوامل زمینه ای، شرایط علی، استراتژی ها، شرایط، عواقب) برای استفاده از مدیران و محققان در بخش دولتی و همچنین تفاوت های مدل فرهنگ سازمانی پیشنهادی مطابق با شرایط سازمانی فعلی و مدل های قبلی بررسی شد.

    یافته ها:

    یافته های تحقیق حاکی از آن است که بیشتر این مطالعات از یک سو به بعد محیطی و سازگاری یک سازمان و از سوی دیگر به یکپارچگی، وحدت و ثبات داخلی سازمان تمرکز دارند. در حالی که بیشتر این مدل ها بر ارزش های منابع انسانی تمرکز دارند، آنها همچنین بر استراتژی ها، برنامه ریزی ها و اهداف بلند مدت سازمان تاکید دارند.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، بخش دولتی، تئوری زمینه ای
  • مرضیه دهقانی نیری، یوسف محمدی مقدم، نادر شیخ الاسلامی صفحات 139-157
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت جایگاه صنعت بیمه در اقتصاد کشور، هدف از انجام این مقاله ارایه الگوی بهره وری دانش منابع انسانی در صنعت بیمه بوده است.

    روش شناسی:

    روش پژوهش کیفی است. جمع آوری داده های پژوهش از طریق تحقیقات میدانی و انجام مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 11 نفر از خبرگان اقدام شد. در این مطالعه، پس از بررسی نظریه های علمی و تحقیقات قبلی و همچنین جمع آوری اطلاعات از طریق مصاحبه، الگوی بهره وری دانش در صنعت بیمه ارایه گردید. مصاحبه ها، در نرم افزار تحلیل متن MAXQDA ورژن 19 پیاده سازی شد. سپس با توجه به روش اشتراوس و کوربین (1998)، فرایند کدگذاری باز، محوری و گزینشی انجام شد.

    یافته ها:

    الگوی تحقیق، با تعداد یک مقوله محوری و تعداد 6 مقوله «پدیده»، «پیامدها»، «شرایط علی»، «شرایط زمینه ای»، «راهبردها» و «موانع و شرایط مداخله گر» با 731 کد اولیه گزینش شده، ارایه گردید که مقوله های اصلی آن عبارت بودند از: دانش، مدیریت دانش (شرایط علی)، سرمایه (شرایط زمینه ای)، موانع محیطی و سازمانی (شرایط مداخله گر)، پدیده اصلی (بهره وری دانش)، راهبرد و پیامد (ایجاد مزیت رقابتی، رشد و توسعه).

    نتیجه گیری:

    نتایج نشان می دهد که بهره وری دانش در صنعت بیمه، پدیده محوری و اصلی است و مولد ساختن و بهره ور نمودن دانش کارکنان امری ضروری است. همچنین دانش به تنهایی موجب تعالی سازمان و بهبود عملکرد آن نمی شود بلکه بهره وری دانش نقش بسیار مهمی در این زمینه ایفا می کند به طوری که مزیت رقابتی سازمان ها مبتنی بر توانایی آن ها در بهره گیری از دانش است.

    کلیدواژگان: بهره وری دانش، صنعت بیمه، گرندد تئوری
  • لیلا ذوقی، بیتا آجیل چی، احمدرضا اعتمادی، سمیرا مدن دوست صفحات 159-179

    زمینه و هدف:

    مدیریت زمان به افراد کمک می کند تا زندگی حرفه ای خود را سازمان دهی کنند. بااین حال، ادبیات موجود در مورد اینکه چگونه مدیریت زمان منجر به نتایج مهمی مانند حل مسئله و کیفیت زندگی بهتر می شود، چندان شفاف نیست. بنابراین هدف پژوهش حاضر پیش بینی حل مسئله و کیفیت زندگی بر اساس مدیریت زمان با میانجی گری ذهن آگاهی در مدیران ناجا بود. 

    روش :

    این پژوهش، ازلحاظ هدف کاربردی و ازلحاظ روش توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری، مدیران ناجا شهر تهران در سال 1399 بودند که از بین آن ها به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 73 نفر که مایل و علاقه مند به تکمیل و عودت پرسشنامه بودند، انتخاب شدند، سپس به پرسش نامه های ذهن آگاهی بایر و همکاران (2006)، مدیریت زمان کرمی مقدم (1377) کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (1996) و حل مسئله هپنر و پترسون (1982) پاسخ دادند. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها، از روش مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار smsrtPLS نسخه دو استفاده شده است. 

    یافته ها:

    مدل پژوهش از برازش خوبی برخوردار بود. تمام روابط مستقیم و غیرمستقیم معنادار بودند و مدل تایید شد. مدیریت زمان، ذهن آگاهی، حل مسئله و کیفیت زندگی را به صورت مثبت پیش بینی کرد. علاوه بر این مدیریت زمان باواسطه ذهن آگاهی نیز مهارت حل مسئله و کیفیت زندگی را پیش بینی کرد (05/0P<).

    نتیجه گیری:

    به منظور حل مسئله بهتر و افزایش کیفیت زندگی مدیران در موقعیت های شغلی سخت می توان بر مدیریت زمان تاکید نموده و تمهیداتی در جهت افزایش ذهن آگاهی مدیران به کاربست تا بتوان در جهت برنامه ریزی و هدف گذاری موثرتر اقدام نمود.

    کلیدواژگان: حل مسئله، کیفیت زندگی، ذهن آگاهی، مدیریت زمان، مدیران ناجا
  • شمس الدین نیک منش، مریم پورکسمائی، شبنم زرجو صفحات 181-201
    زمینه و هدف

    یکی از چالش های اساسی در حوزه مدیریت منابع انسانی توجه روزافزون به آسیب پذیری محیط زیست از جانب اقدامات کارکنان در سازمان ها است. بنابر این هدف پژوهش بررسی شیوه های مدیریت منابع انسانی در بهبود عملکرد زیست محیطی شرکت صنایع پتروشیمی کرمانشاه است.

    روش شناسی:

    پژوهش حاضر ازلحاظ هدف کاربردی و از نوع علی- همبستگی می باشد. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه مدیران، معاونان و کارمندان اجرایی شرکت صنایع پتروشیمی کرمانشاه می باشد که مجموعا در زمان انجام پژوهش 478 نفر بوده اند. روش نمونه گیری به صورت نمونه گیری تصادفی طبقه ای می باشد که تعداد نمونه با استفاده از فرمول کوکران 214 نفر به دست آمد.

    یافته ها:

    استخدام و انتخاب سبز با ضریب استاندارد 273/0، آموزش و توسعه سبز با میزان 114/0 مدیریت عملکرد سبز با میزان 02/0 و پاداش و جبران خسارت سبز با میزان 084/0، توانمندسازی و مشارکت کارکنان سبز با میزان 0.324 و همچنین مدیریت فرهنگ سازمانی سبز بر عملکرد زیست محیطی تولید با میزان 164/0 تاثیر مثبت و معناداری دارند.

    نتیجه

    نتایج پژوهش نشان داد که ابعاد انتخاب و استخدام سبز، مدیریت و ارزیابی عملکرد سبز، توانمندسازی و مشارکت کارکنان، پاداش و جبران خسارت سبز، آموزش و توسعه سبز، مدیریت فرهنگ سازمانی سبز بر عملکرد زیست محیطی کارکنان در شرکت صنایع پتروشیمی شهر کرمانشاه تاثیر معنی داری دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی مدیریت منابع انسانی سبز، عملکرد زیست محیطی، شرکت صنایع پتروشیمی
  • علی اصغر فانی، محمد مهتری آرانی، اصغر مشبکی اصفهانی، عباس عصاری آرانی صفحات 203-224
    زمینه و هدف

    فرهنگ جهادی، به شکل مطلوبی بر بروندادهای سازمان نظیر بهره وری و رضایت شغلی تاثیر داشته و قادر است فعالیت های روزانه کارکنان را در راستای نیل به اهداف صورت بندی شده، ادغام و یکپارچه نماید. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر فرهنگ جهادی در بهبود عملکرد شغلی با توجه به نقش میانجی عدالت سازمانی و سرمایه اجتماعی اجرا گردیده است.

    روش شناسی:

    روش این پژوهش توصیفی- همبستگی از نوع پیمایش بوده و 180 نفر از جامعه آماری (کارکنان شرکت های بزرگ و متوسط شهرک صنعتی آران و بیدگل) به روش نمونه گیری طبقه ای موردبررسی قرارگرفته اند. بدین منظور برای سنجش متغیرهای پژوهش از مقیاس محقق ساخته فرهنگ جهادی، مقیاس سرمایه اجتماعی سخایی (1398)، مقیاس عدالت سازمانی مورهد و نیوهوف (1993) و مقیاس عملکرد شغلی پاترسون (1970) بهره گرفته شده است.

    یافته ها:

    یافته های نشان می دهند که مدل اثرگذاری فرهنگ جهادی بر عملکرد شغلی با میانجیگری عدالت سازمانی و سرمایه اجتماعی، معنادار و حایز برازش آماری بوده است. به عبارتی دیگر، فرهنگ جهادی تاثیر معنی دار و مستقیمی بر عملکرد شغلی داشته (β=</sub>0/52, t=</sub> 8/70, p=</sub> 0/001) و مجموعه آثار مستقیم و غیرمستقیم این شاخص بر عملکرد شغلی برابر با 88/0 هست. درعین حال، عدالت سازمانی با ضریب مسیر 41/0 و سرمایه اجتماعی با ضریب مسیر 43/0 بر عملکرد شغلی اثر گذاشته است.

    نتیجه گیری:

    به هراندازه فرهنگ جهادی در شرکت های صنعتی توسعه یابد، میزان عدالت اجتماعی و سرمایه اجتماعی در میان کارکنان آن ها ارتقاءیافته و به بهبود عملکرد شغلی آنان منجر می شود.

    کلیدواژگان: فرهنگ جهادی، عملکرد شغلی، عدالت سازمانی، سرمایه اجتماعی، شرکت های صنعتی
  • علی عالی، محمد ضیا الدینی، مصطفی هادوی نژاد صفحات 225-253
    زمینه و هدف

    با عنایت به اهمیت چابکی نیروی انسانی در سازمان های خدماتی و تولیدی، می بایست این مقوله سرلوحه ماموریت های سازمان ها گردد. در این راستا پژوهش حاضر سعی در شناسایی پیشایندهای چابکی منابع انسانی در بانک مسکن را دارد.

    روش شناسی:

    این پژوهش از حیث هدف کاربردی است و در انجام آن از روش فرا تحلیل استفاده شده است. مولفه های موردنیاز در ابتدا بر اساس مبانی نظری و پیشینه تحقیقات گردآوری شد و سپس به منظور طبقه بندی پیشایندها، از طریق مصاحبه با 10 نفرازخبرگان بانک مسکن اطلاعات موردنیاز استخراج گردید، و برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار CMA3 استفاده شده است.

    یافته ها:

    در طی این پژوهش تعداد 54 منبع مرتبط با چابکی منابع انسانی استخراج گردید که تعداد 35 منبع کاملا مرتبط با موضوع پژوهش بوده و 19 منبع به دلیل ارتباط غیرمستقیم با چابکی منابع انسانی حذف شدند. بر اساس یافته های پژوهش سه دسته از پیشایندها با اندازه اثر کمتر از 3/0 (کم)، بین 3/0 تا 5/0 (متوسط) و مساوی یا بیشتر از 5/0 (زیاد) شناسایی شد. توان های شناختی کارکنان، رفتارهای چابک کارکنان و جبران خدمات عادلانه از بین 17 پیشایند شناسایی شده، دارای اندازه اثر مساوی و یا بیشتر از 5/0 بوده اند.

    نتیجه گیری:

    بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش در صورت اهتمام ورزیدن به توان های شناختی و رفتارهای چابک کارکنان و استقرار سیستم پرداخت مناسب عادلانه، می توان شاهد چابکی منابع انسانی در سازمان بود.

    کلیدواژگان: چابکی، چابکی منابع انسانی، روش فرا تحلیل
|
  • ali farhadi, MirAli Seyed Nagavi, Davoud Faridpour Pages 1-20
    Background and Aim

    The purpose of this study is to design and explain the accreditation model of organizational universities.

    Methodology

     In terms of purpose, this study is applied research that has been done in a case/context and with an exploratory approach. The study's statistical population is the qualitative phase of upstream documents and interviews with experts in the field of education and management, which theoretical saturation was obtained with 11 people. In a small phase, theoretical saturation was achieved by purposefully selecting ten relevant experts. For validity, a three-way technique and expert opinion were used, and for reliability, the agreement coefficient between coders was used, which was 0.94.

    Results

    By analyzing the content of documents and interviews in MAXQUDA11 software, 1290 indicators were counted. With axial coding, the components and dimensions of the accreditation model of organizational universities were formed. The relevant model was presented using interpretive structural modeling in the second phase.

    Conclusion

    The research results are extracted in a model consisting of nine variables and five levels that indicate the importance of management and leadership, facilities, command system, faculty, and processes as the most effective criteria in the performance of military universities that affect the performance of other ones.

    Keywords: Accreditation, Organizational University, Military Universities, nterpretive structural modeling, Three-way construction
  • ‌Reza Rahimi asl, Alireza Shirvani, Iraj Soltani Pages 21-44
    Background and Aim

    Management in goal-oriented organizations is a tool that integrates organizational control and helps to evaluate performance more accurately. The present study was conducted to identify the key components of the goal-oriented organization model in the tax administration in order to provide an appropriate conceptual model.

    Methodology

    The present study was conducted by designing and presenting a model of a goal-oriented organization in the public sector with Delphi technique (quantitative-qualitative). The statistical population of the study includes the staff of the Tax Affairs Organization (in Isfahan and Chaharmahal and Bakhtiari provinces) to 1205 people in 2017-2018, which using a simple random sampling method, 296 people was estimated as the sample size. In order to analyze the data, statistical methods and confirmatory factor analysis and covariance-based structural equation modeling approach have been exerted.

    Results

    Data analysis showed that the dimensions and components of a goal-oriented organization in the tax administration can include visualizing an excellent workforce, building trust, having a systemic attitude, having an organizational culture, research and evaluation, institutionalizing the goal-setting process, ethics, transformational management, green management, and so on.

    Conclusion

    To visualize the pattern of the goal-oriented organization, the highest average with a value of 0.85 is related to the component "reward system in the organization", and the lowest average with a value of 0.89 is "the active initiative" item. According to the main factor loadings, transformational management with 0.98 is the most determining factor in the model of goal-oriented organization.

    Keywords: Trust Building, Systemic Attitude, Organizational Culture, Goal-Oriented Organization
  • elaheh sheykhi, masoud haghighi, Alireza Rezghirostami Pages 45-66
    Background and Aim

    Dynamic organizations seek to create opportunities to identify and replace qualified people to operate in a competitive world. This study aims to identify, explain, and prioritize the factors affecting talent identification and succession breeding to establish and develop a competency system.

    Methodology

    The method is qualitative. In the first step, the components of the variables were identified, and a conceptual framework was obtained. The statistical population is the Delphi method which includes university professors, managers, and experts of Bank Mellat, and the purposeful sampling method has been used.

    Results

    The results of factor analysis showed that the identified components for each variable have a high correlation with them and were able to explain the main variable well, and the priority of the components was determined.  Due to that, the model for talent identification and succession breeding has not been designed and developed to create and establish a competency system in banks and banking companies; the findings are innovative.

    Conclusion

    The results indicate the need for talent identification and succession breeding programs that provide the preconditions for establishing and developing competencies. Talent identification includes identification, selection, recruitment, retention, and development. Succession breeding includes causal, contextual, internal, and external factors and intervening conditions. Competence is related to the factors of knowledge, skill, ability, and attitude. In component prioritization, selection, contextual factors, and ability have the highest priority, and retention of talents, external factors, and attitude have the lowest priority.

    Keywords: Talent Identification, Succession Breeding, Competence
  • Javad danaeifard, mansoreh aligholi Pages 67-91
    Background and Aim

    Due to the inability of management information systems to meet the expectations of organizational decision-makers in the field of competition in recent years, technologies such as business intelligence have become one of the tools of leading organizations. This study aims to investigate the role of business intelligence in the organizational decision-making process.

    Methodology

    The present study is mixed. First, a series of in-depth interviews with experts and managers were conducted and extracted during the analysis of business intelligence components and characteristics. In this section, the theoretical coding method of Glaser and Strauss was used to measure the relationships between research variables.

    Results

    Key components of data sources, extraction, transmission and loading, data warehousing, metadata, query tools, reporting, and data analysis were identified for business intelligence. The final process-analytical model of the effect of establishing business intelligence with 0.522, which is less than 0.01, affects the decision-making process and the objectives of establishing business intelligence with 0.894, and this relationship is significant.

    Results

    The research showed that none of the components and characteristics of business intelligence goals in the organization had been fully realized. This indicates that business intelligence, as a dynamic system, needs constant revision and improvement.

    Keywords: Business Intelligence, Decision Making Process
  • ebrahim nejadabdollah, Gholamreza Memarzadeh Tehran, Asghar Moshabaki Esfahani, Seyyed Abdullah Sajjadi Pages 93-109
    Background and Aim

    The purpose of this study is to design a model for succession breeding management in the Central Bank of the Islamic Republic of Iran.

    Methodology

    The research method is a descriptive survey. The statistical population of this study is 257 managers and general managers of the central bank of the Islamic Republic of Iran. Due to the limited size of the population, the census method was exerted. Therefore, the researcher sent a questionnaire to the entire statistical population (257 people) to add ‌ to the richness of the research while comprehensively reviewing the project. A questionnaire was used to collect research data.

    Results

    The research findings showed that the succession breeding model includes management commitment, focus on critical jobs, career management, evaluation of succession breeding planning, evaluation of future talents of individuals, and implementation of a succession breeding system.  In total, 46% of the variance of success of the succession breeding system, 39% of the variance of evaluation of succession breeding programs, and 25% of the variance of future talents assessment were explained by the research model.

    Conclusion

    Using the succession breeding model can improve the necessary skills for good management in talented people.

    Keywords: Succession Breeding, Talent Management, Managers, Central Bank
  • Ali Kaveh, Davoud Kia, mohammad javad taghipouryan gilani, Hasanali Aghajani Pages 111-138
    Background and Aim

    Culture plays a significant role in organizations. When members of an organization become accustomed to organizational culture, they perceive the organization's events in a similar way. The main purpose of this study is to present a model of organizational culture in the public sector of Iran using grounded theory.

    Methodology

    The research method is applied in terms of purpose. The statistical population of this research (qualitative approach) consists of 15 experts and elites in the field of management (Social Security Organization, Tehran Municipality, and Welfare Organization) in Tehran. The sampling method is a semi-structured individual interview using the snowball technique. The Data were analyzed in the framework of Corbin and Strauss's grounded theory process.

    Results

    Model of organizational culture in the public sector was able to bring new theoretical insights that were recognized as effective in organizational culture with the help of indicators such as sufficient causal conditions of organizational culture in government departments, contexts of organizational culture in government departments, intervening components regarding organizational culture in government departments, effective strategies on organizational culture in government departments and organizational culture consequences of Iranian governments.

    Conclusion

    The results show that the high status of human resources, creativity, and individual innovation as well as strengthening the sense of responsibility instead of a sense of duty are among the benefits of organizational culture reform on organizational human resources and increase organizational learning, organizational competitiveness, organizational integration as well as organizational adaptability are other consequences that this cultural change will have on all government organizations.

    Keywords: Organizational Culture, Public Sector, Grounded Theory, Human Resource Management, Organizational Learning
  • marzeih dehghani nayeri, youef mohammadi moghadam, nader sheikholeslami Pages 139-157
    Background and Aim

    Considering the importance of the insurance industry in the country's economy, the purpose of this study was to provide a model of productivity of human resources knowledge in the insurance industry.

    Methodology

    The research method is qualitative. Research data were collected through field research and semi-structured interviews with 11 experts. After reviewing scientific theories and previous research and gathering information through interviews, this study presented the productivity model of knowledge in the insurance industry. The interviews were implemented in MAXQDA version 19 text analysis software. Then, according to the method of Strauss and Corbin (1998), the open, axial, and selective coding process was performed.

    Results

    The research model was presented with seven central categories and six categories of "phenomenon," "consequences," "causal conditions," "contextual conditions," "strategies," and "obstacles and intervening conditions," with 731 selected initial codes. The main categories include knowledge, knowledge management (causal conditions), capital (contextual conditions), environmental and organizational barriers (intervening conditions), main phenomenon (knowledge productivity), strategy, and outcome (competitive advantage, growth, and development).

    Conclusion

    The results show that knowledge productivity in the insurance industry is a central phenomenon, and it is necessary to generate and use the knowledge of employees. Also, knowledge alone does not improve the organization and improve its performance; knowledge productivity plays a significant role in this regard, so organizations' competitive advantage is based on their ability to use knowledge.

    Keywords: Knowledge Productivity, Insurance Industry, Grounded Theory
  • Leila Zoghi, Bita Ajilchi, Ahmad Reza Etemadi, Samira Madandoost Pages 159-179
    Background and Aim

    Time management helps people to organize their professional life. However, the existing literature on how time management leads to important outcomes such as problem-solving and a better quality of life is unclear. Therefore, this study aimed to predict problem-solving and quality of life based on time management mediated by mindfulness in NAJA managers.

    Methodology

    This research is applied in terms of purpose and descriptive correlation in terms of method. The statistical population was the managers of the NAJA in Tehran in 2021, from which 73 people who were willing and interested in completing and returning the questionnaire were selected by the available sampling method. Then they answered the mindfulness questionnaire of Bayer et al. (2006), the time management questionnaire of Karami Moghaddam (1998), the quality of life questionnaire of the World Health Organization (1996), and the problem-solving questionnaire of Hepner and Patterson (1982). In order to analyze the data, the structural equation modeling method and smart-PLS software version two were exerted.

    Results

    The research model had a good fit. All direct and indirect relationships were significant and the model was validated. Time management positively predicted mindfulness, problem solving, and quality of life. In addition, mind management through mindfulness also predicted problem solving skills and quality of life (P <0.05).

    Conclusion

     In order to better solve the problem and increase the quality of life of managers in difficult job situations, time management can be emphasized and measures can be taken to increase managers' mindfulness so that more effective planning and goal setting can be done.

    Keywords: quality of life, time management, problem solving, mindfulness, NAJA managers
  • Shamsuddin Nikmanesh, Maryam Pourksamaei, Shabnam Zarjoo Pages 181-201
    Background and Aim

    One of the main challenges in the field of human resources management is the increasing attention to environmental vulnerability by the actions of employees in organizations. Therefore, this study aims to investigate human resources management practices in improving the environmental performance of Kermanshah Petrochemical Company.

    Methodology

    The present study is applied in purpose and of the causal-correlation type. The statistical population of this study includes all managers, deputies, and executive employees of Kermanshah Petrochemical Company, which at the time of the study was 478 people. The sampling method is stratified random sampling, in which 214 people were obtained as a sample using Cochran's formula.

    Results

     Green employment and selection with a standard coefficient of 0.273, green education and development with a coefficient of 0.114, green performance management with a coefficient of 0.02 and green compensation and compensation with a coefficient of 0.084, empowerment and participation of green employees with a coefficient of 0.324 Also, green organizational culture management with a coefficient of 0.164, have a positive and significant effect on the environmental performance of the production.

    Conclusion

    The results showed that the dimensions of green selection and employment, green performance management and evaluation, employee empowerment and participation, green compensation and compensation, green education and development, and green organizational culture management significantly affect the environmental performance of employees in Kermanshah Petrochemical Company.

    Keywords: Human Resources Management, Green Human Resources Management, Environmental Performance, Petrochemical Company
  • ali asghar fani, mohammad mehtari arani, Asghar Dr. Moshabaki Esfahani, abbas asari arani Pages 203-224
    Background and Aim

    Jihadi culture has a positive effect on the organization's outputs, such as productivity and job satisfaction, and it can integrate the daily activities of employees to achieve the formulated goals. This study investigates the effect of jihadi culture on improving job performance concerning the mediating role of organizational justice and social capital.

    Methodology

    This research method is a descriptive-correlational survey, and 180 people from the statistical population (employees of large and medium companies in Aran and Bidgol industrial town) have been studied by stratified sampling method. For this purpose, to measure the research variables, the researcher-made scale of jihadi culture, Social Capital Scale of Sakhaei (2020), Organizational Justice Scale of Morhead and Newhoff (1993), and Job Performance Scale of Patterson (1970) have been exerted.

    Results

    The results show that the model of the effect of jihadi culture on job performance mediated by organizational justice and social capital has been significant and statistically significant. In other words, jihadi culture has a significant and direct effect on job performance (β = 52.5, t = 70.8, p = 0.001), and the set of direct and indirect effects of this index on job performance is equal to 0.88. At the same time, organizational justice with a coefficient of 0.41 and social capital with a coefficient of 0.43 have affected job performance.

    Conclusion

    As jihadi culture develops in industrial companies, the level of social justice and social capital among their employees are improved and leading to improved job performance.

    Keywords: Jihadi Culture, Job Performance, Organizational Justice, Social Capital, Industrial Companies
  • Ali Aali, Mohammad Zia Al-Dini, Mostafa Hadavinejad Pages 225-253
    Background and Aim

    Due to the importance of human resource agility in service and production organizations, this category should be the headline of organizations' missions.  In this regard, the present study tries to identify the antecedents of human resource agility in the housing bank.

    Methodology

    This research is applied in terms of purpose, and a meta-analysis method has been used. The required components were first collected based on the theoretical foundations and research background. Then in order to classify the antecedents, the required information was extracted through interviews with ten experts from the Housing Bank. CMA3 software was exerted to analyze the data.

    Results

    During this study, 54 sources related to human resources agility were extracted, of which 35 sources were completely related to the research topic, and 19 sources were deleted due to an indirect relationship with human resources agility. Based on the research findings, three categories of antecedents were identified with an effect size of less than 0.3 (low), between 0.3 to 0.5 (medium), and equal to or greater than 0.5 (high). Employee cognitive abilities, agile employee behaviors, and fair service compensation were among the 17 identified antecedents with an effect size equal to or greater than 0.5.

    Conclusion

     Based on the results of this study, if we pay attention to the cognitive abilities and agile behaviors of employees and establish a fair payment system, we can see the agility of human resources in the organization.

    Keywords: Agility, human resource agility, meta-analysis method