فهرست مطالب

مجله پژوهش در آموزش علوم پزشکی
سال چهاردهم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/27
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سیده سارا افرازنده، فاطمه بخشی زاده، رقیه مداح، مهناز خسروی، الناز یزدان پرست* صفحات 1-12
    مقدمه

    رفتارهای مدنی راه نجات بسیاری از ناهنجاری ها مانند عدم صداقت و همچنین ارتقاء عملکرد علمی دانشجویان می باشد. با توجه به این امر که محیط یادگیری علاوه بر توجه به فعالیت های علمی، به تشویق تعامل و مشارکت دوستانه بین دانشجویان و سایر اعضاء توجه می کند، این مطالعه با هدف بررسی ارتباط محیط یادگیری با رفتار های مدنی- تحصیلی دانشجویان دانشکده پیراپزشکی و بهداشت شهرستان فردوس انجام شد.

    روش ها

    در این مطالعه توصیفی- همبستگی از بین 220 نفر از دانشجویان دانشکده پیراپزشکی و بهداشت شهرستان فردوس که به عنوان جامعه هدف انتخاب شدند، تعداد 203 نفر به روش سرشماری در سال 1400-1399 وارد مطالعه شدند. برای جمع آوری داده ها از دو پرسشنامه ارزیابی محیط آموزشی داندی (DREAM) و پرسشنامه رفتارهای مدنی تحصیلی گل پرور استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری t مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه و تحلیل همبستگی پیرسون و از طریق نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین نمره ی محیط یادگیری دانشجویان 24/95+122/44 در سطح مطلوب و رفتارهای مدنی تحصیلی 7/37+68/33 در سطح متوسط بود. نتایج نشان داد که بین محیط یادگیری و رفتارهای مدنی تحصیلی دانشجویان ارتباط مثبت و معنی داری وجود دارد (p<0.001,r= 0/674). همچنین بین میانگین نمره محیط یادگیری در رشته ها و ترم های مختلف تحصیلی تفاوت معنی داری مشاهده شد (p<0.001). بین نمره رفتارهای مدنی تحصیلی با ترم تحصیلی و سن دانشجویان تفاوت معنی داری مشاهده شد (p<0.001).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه مبنی بر ارتباط مثبت و معنی دار بین محیط یادگیری و رفتارهای مدنی تحصیلی به نظر می رسد که شناخت عوامل اثرگذار بر محیط یادگیری دانشجویان توسط اساتید توانسته است در فرآیند و استراتژی تغییر در آموزش کمک های ارزنده ای را ایفاء نماید و این روند همچنین زمینه ی تقویت رفتارهای مدنی- تحصیلی دانشجویان را به دنبال داشته است.

    کلیدواژگان: محیط یادگیری، رفتارهای مدنی تحصیلی، مشارکت اجتماعی، دانشجویان
  • اکبر میرجانی اقدم، عباس خورشیدی*، نادر برزگر، سعید مرادی، سلیمان احمدی صفحات 13-23
    مقدمه

    تربیت دانش آموختگان توانمند، متعهد و پاسخ گو به نیازهای جامعه و نظام سلامت را می توان مهم ترین ماموریت دانشگاه های علوم پزشکی دانست. به طور کلی، پاسخ گویی در برابر جامعه یکی از اولویت های اصلی نظام آموزش عالی سلامت است، بنابراین اگر دانشگاه ها بخواهند نیازهای جامعه تحت پوشش خود را برآورده کنند، باید نظام آموزشی خود را بر اساس نیازها و اولویت های سلامت جامعه طراحی کنند. در این راستا مطالعه حاضر با هدف شناسایی ابعاد و مولفه های آموزش پاسخ گو برای برنامه آموزش علوم توان بخشی انجام شد.

    روش ها

    این پژوهش ترکیبی ابتدا در مرحله کیفی با مصاحبه های نیمه ساختاریافته با خبرگان و متخصصان حوزه توانبخشی به روش نمونه گیری هدفمند تا اشباع نظری در سال 1400 در دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران انجام شد. سپس با تحلیل محتوای مصاحبه ها، ابعاد، مولفه ها و شاخص ها شناسایی و بر این اساس پرسشنامه 136 گویه ای طراحی شد که پس از اطمینان از روایی و پایایی آن، به منظور طراحی الگوی آموزش پاسخ گو برای برنامه آموزش علوم توان بخشی توسط 85 نفر از روسای دانشکده، معاونین، مدیران گروه های آموزشی و اعضای هیات علمی دانشکده های توان بخشی دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران تکمیل گردید. به منظور بررسی نرمال بودن جامعه از آزمون کلوموگروف اسیمرنوف و برای تحلیل داده ها و آزمون های تحلیل عاملی از نرم افزارهای آماری SPSS، AMOS استفاده شد.

    یافته ها

    در بخش کیفی پژوهش 6 بعد جامعه، نظام آموزش عالی سلامت، دانشگاه، استاد، دانشجو، برنامه آموزشی و درسی و 21 مولفه و 136 شاخص شناسایی و براین اساس الگوی آموزش پاسخگو برای برنامه آموزش علوم توان بخشی طراحی شد. یافته های کمی پژوهش براساس شاخص های GFI ،RMSE و خی دو نشان داد که ابعاد شناسایی شده در یک ساختارمتجانس، سازه های الگوی یک مفهوم تحت عنوان الگوی آموزش پاسخ گو را برای برنامه آموزش علوم توان بخشی حمایت می کنند.

    نتیجه گیری

    پژوهش حاضر نشان داد که 6 بعد کلی جامعه، نظام آموزش عالی سلامت، دانشگاه، استاد، دانشجو، برنامه آموزشی به عنوان ابعاد آموزش پاسخ گو نقش مهمی را درتحقق رسالت دانشگاه های نسل سه و چهار ایفاء می کنند.

    کلیدواژگان: آموزش پاسخگو، برنامه آموزش، علوم توانبخشی، دانشگاه علوم پزشکی
  • زهرا نوری خانقاه، لیلا ساداتی*، محمد فریاب اصل، سحر کرمی، سجاد فتح اللهی، مرجان حاج فیروز آبادی صفحات 24-31
    مقدمه

    یادگیری ترکیبی دارای مزایای بسیاری برای غلبه بر چالش های یادگیری بزرگسالان مانند: کمبود وقت، مسیولیت های زندگی هم چون تعهدات شغلی و خانواده دارد؛ لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر تدریس به شیوه یادگیری ترکیبی بر پیامدهای آموزشی دانشجویان ناپیوسته اتاق عمل انجام گرفت.

    روش ها

    مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی و مداخله آموزشی است که در سال 1397در دانشگاه علوم پزشکی البرز انجام شد. نمونه های مطالعه شامل 56 نفر از دانشجویان کارشناسی ناپیوسته اتاق عمل بودند که از طریق نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. مداخله آموزشی به شکل تدریس به شیوه ترکیبی انجام و سپس پیامدهای آموزشی با متغیرهای رضایت دانشجویان، میزان یادگیری و زمان تعامل دانشجویان در فضای مجازی برای مشارکت در مباحث درسی ارزیابی شد. ابزار جمع آوری اطلاعات در متغیر رضایتمندی پرسشنامه 15گویه ای محقق ساخته، در متغیر یادگیری، آزمون چهارگزینه ای استاندارد و در متغیر زمان تعامل، چک لیست ثبت زمان فعالیت های دانشجویان در فضای مجازی برای طرح سوال، ارایه پاسخ و یا بیان تجارب بود. اطلاعات جمع آوری شده وارد نرم افزار آماری SPSS و با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و آزمون t زوجی، تی تست، آنالیز واریانس یک طرفه، ضریب همبستگی کندال و پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که کلیه دانشجویان از اجرای این شیوه تدریس رضایت داشتند. همچنین بین نمرات پیش آزمون و پس آزمون نمرات آزمون چهارگزینه ای اختلاف معنی داری مشاهده شد (4/81-=P=0/001, t) نتایج نشان داد که میانگین زمان تعاملات فراگیران در محیط مجازی نزدیک به 10 ساعت در 12 جلسه تدریس بوده که زمانی قابل توجه است. ضریب همبستگی پیرسون بین میانگین سن و میانگین ساعات حضور در فضای مجازی کلاس جهت ارایه تکلیف ارتباط معنی دار منفی را نشان داد (0/001= P)

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر مثبت تدریس به شیوه یادگیری ترکیبی، این روش تدریس به عنوان یک روش آموزشی موثر در گروه دانشجویان کارشناسی ناپیوسته اتاق عمل پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: یادگیری ترکیبی، اتاق عمل، رضایتمندی، دانشجویان
  • نسیم قشلاقی آذر*، سلیمان احمدی صفحات 32-43
    مقدمه

    همه گیری کووید-19 چالش هایی را در عرصه آموزش عالی سلامت موجب شده است. در راستای مدیریت این چالش ها، راهکارهایی پیشنهاد شده که بسیاری از آن ها در دوران پس از بحران نیز می توانند به کار گرفته شوند. هدف از این مطالعه مروری، بررسی چالش ها، راهکارها و دستاوردهای ناشی از پاندمی کووید-19 در عرصه آموزش عالی سلامت می باشد.

    روش ها

    مطالعه حاضر به روش مرور روایتی انجام شده است. به این منظور، پایگاه های اطلاعاتی،  SID  PubMed,، Cochrane collaboration، ERIC،Google Scholar با استفاده از کلید واژه های مشخص مورد جستجو قرار گرفتند. پس از مطالعه و ارزیابی 65 مقاله منتخب، چالش ها، راهکارها و دستاوردهای ناشی از پاندمی کووید-19 در عرصه آموزش عالی سلامت مشخص گردید.

    یافته ها

    براساس یافته های پژوهش، بحران همه گیری کووید-19 چالش هایی را در چهار حوزه دانشجویی، کوریکولوم، پژوهش، و حمایت مالی نظام آموزش سلامت باعث شده است. به منظور تداوم برنامه های آموزشی، ارزشیابی و پژوهشی در نظام آموزش عالی سلامت، 8 راهکار در حوزه دانشجویی، 9 راهکار در حوزه کوریکولوم، 4 راهکار در حوزه پژوهش و 5 راهکار در نظام مالی پیشنهاد شده است. 13 مورد از این راهکارها به عنوان دستاوردهای حاصل از دوران بحران، در گذار به پساکووید مطرح می باشند.

    نتیجه گیری

    در مقابله با شرایط بحران، علاوه بر شناسایی چالش ها و ارایه راهکارهای مدیریت بحران، توجه به فرصت ها و ظرفیت های در پس بحران، راه گشای افقی نو به سمت تغییرات گسترده در نظام آموزش سلامت در دوران پس از بحران می باشند.

    کلیدواژگان: آموزش، پزشکی، کووید- 19
  • عبدالحسین شکورنیا*، حسین الهام پور، مجتبی اورکی کوه شور، شبنم ایزدپناه صفحات 44-53
    مقدمه

    گرایش به تفکر انتقادی و عوامل مرتبط بر آن به عنوان یکی از صلاحیت های حرفه ای مدرسین توجه بسیاری از پژوهشگران تعلیم و تربیت را به خود جلب کرده است. سبک های تدریس نیز از عوامل موثر در توسعه مهارت و گرایش به تفکر انتقادی می باشند که می توانند در تقویت تفکر انتقادی موثر واقع شوند. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه سطح گرایش به تفکر انتقادی و سبک تدریس در اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز انجام شده است.

    روش ها

    روش پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش، اعضای هییت علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در سال 1399بودند که بر اساس جدول مورگان 205 نفر از آنان  به روش  طبقه ای متناسب انتخاب و با استفاده از پرسشنامه های گرایش به تفکر انتقادی ریکتس و سبک تدریس گراشا ریچمن مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده های حاصل با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های رگرسیون چندگانه و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین نمره گرایش به تفکر انتقادی در اعضای هیات علمی بالاتر از متوسط (13/84±123/03) و سبک غالب تدریس آنان دو سبک تدریس آمرانه (27/9 درصد) و خبره (23/8 درصد) بود. بین گرایش به تفکر انتقادی و سبک تدریس اعضای هیات علمی رابطه معنی داری وجود داشت (0/05>p). بیشترین ضریب همبستگی چند متغیری در سبک تدریس آمرانه به میزان 0/692؛ و کم ترین آن به سبک تدریس وکالتی به میزان 0/561 بود (0/001>p). نتایج نشان داد که بیشترین تبیین و پیش بینی کننده مثبت را سبک تدریس آمرانه به میزان 48 درصد، و کم ترین آن را سبک تدریس وکالتی به میزان31 درصد دارد.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش نشان داد که بین گرایش به تفکر انتقادی و سبک تدریس اساتید رابطه وجود دارد و گرایش به تفکر انتقادی پیش بینی کننده معنی دار سبک تدریس  می باشد. با برگزاری برنامه های آموزشی درباره تفکر انتقادی و سبک های تدریس می توان شرایط آموزشی مناسب را جهت رشد تفکر انتقادی در اساتید و دانشجویان فراهم کرد.

    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، سبک تدریس، اعضای هیات علمی، علوم پزشکی
  • وحید منصف کسمایی، فاطمه حق شناس باکردار، پیمان اسدی، سید مهدی ضیاء ضیابری*، نعیما خدادادی حسن کیاده، لیلا کوچکی نژاد ارم ساداتی، عنایت الله همایی راد، زهرا کاظم زاده صفحات 54-63
    مقدمه

    فرسودگی شغلی به عنوان یکی از مشکلات مشاغل پر استرس نظیر پزشکی، اثرات فراگیری بر عملکرد افراد می گذارد. علیرغم وجود سطوح بالای فرسودگی شغلی در اساتید و دستیاران رشته طب اورژانس، در ایران مطالعات کمی در زمینه بررسی و مقایسه این مفهوم در دو گروه مذکور انجام شده است. لذا این پژوهش با هدف مقایسه فرسودگی شغلی در اساتید و دستیاران رشته طب اورژانس مراکز آموزشی درمانی وابسته به دانشگاه های علوم پزشکی کشور انجام شده است.

    روش ها

    در این مطالعه مقطعی- تحلیلی پرسشنامه 22 سوالی مسلچ 1981 (MBI-22) به همراه پرسشنامه ای در مورد مشخصات دموگرافیک واحدهای مورد پژوهش استفاده قرار گرفت. روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی  از سراسر ایران بود.  داده ها با استفاده از آزمون های آماری تی استیودنت مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه و کای اسکویر و از طریق نرم افزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    در مجموع 81 استاد و 95 دستیار در پژوهش حاضر شرکت کردند. نتایج این پژوهش نشان داد که میانگین مولفه مسخ شخصیت اساتید 22/80±54/05 و دستیاران 24/73±51/73، میانگین مولفه خستگی هیجانی اساتید 14/77±33/40 و دستیاران 13/20±32/84 و میانگین مولفه فقدان موفقیت فردی اساتید 10/23±39/41 و دستیاران 0/98±9/56 بود. در هر سه مولفه مذکور بین امتیاز اساتید و دستیاران تفاوت معنی داری وجود نداشت. بر اساس مدل رگرسیون فرسودگی شغلی در گروه دستیاران طب اورژانس با متغیرهای جنسیت (0/02 =P) و داشتن فرزند (0/02 =P) و تعداد ویزیت بیمار در ماه (0/08 =P) ارتباط معنی داری وجود داشت.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های حاصله، میزان فرسودگی شغلی در اساتید و دستیاران رشته طب اورژانس زیاد است و این موضوع علاوه بر تحت تاثیر قرار دادن کیفیت خدمات ارایه شده به مددجویان، فرآیندهای آموزشی این رشته را تحت الشعاع قرار داده و موجب اختلال در اجرای بهینه این فرآیندها  می شود. بدیهی است، بر اساس برنامه دوره آموزشی این دستیاران لازم است اصلاحات لازم برای کاهش فرسودگی شغلی و بهبود کیفیت زندگی انجام شود.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، افسردگی، رضایت شغلی، طب اورژانس
  • سمیه غفاری، وجیهه آتشی، فریبا طالقانی، علیرضا ایرج پور، فخری صبوحی، احمدرضا یزدان نیک* صفحات 64-72
    مقدمه

    مطالعات متعدد نشان می دهد که کارآموزی در عرصه جهت ارایه دروس بالینی سال آخر دانشجویان پرستاری نتوانسته است توانمندی و صلاحیت حرفه ای دانشجویان را در حد مطلوب ارتقاء دهد و نیاز به روشی دیگر جهت ارایه دروس بالینی دانشجویان می باشد. لذا این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر دو روش ارایه دروس بالینی به صورت کارآموزی در عرصه و اینترنشیپ بر صلاحیت های بالینی دانشجویان سال آخر پرستاری انجام گرفت.

    روش ها

    این مطالعه نیمه تجربی بر روی 89 نفر از دانشجویان سال آخر پرستاری در دو گروه به مدت دو ترم تحصیلی در سال تحصیلی 98- 1397 انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و صلاحیت بالینی که روایی آن از طریق روایی محتوایی و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ 0/93 تایید شد، جمع آوری گردید. داده ها با بکارگیری از نرم افزار آماری SPSS و با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های آماری t زوجی، t-tes و آزمون کای اسکویر با سطح معنی داری (0/05 >P) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    آزمون t زوجی نشان داد که بین میانگین نمره کل صلاحیت های بالینی و بعد مدیریت مراقبت، مدیریت فردی آن در گروه کارآموزی در عرصه بین دو زمان (قبل از شروع و بعد از پایان ترم تحصیلی) اختلاف معنی داری وجود ندارد و در ابعاد دیگر گروه کارآموزی در عرصه بعد از پایان ترم تحصیلی به طور معنی داری بیشتر از قبل از شروع ترم تحصیلی بود (0/05 >P). همچنین میانگین نمره کل صلاحیت های بالینی و همه ابعاد آن در گروه اینترنشیپ بعد از پایان ترم تحصیلی به طور معنی داری بیشتر از قبل از شروع ترم تحصیلی بود (0/05 >P). همچنین نتایج نشان داد که میانگین افزایش نمره کل صلاحیت های بالینی و ابعاد آن به غیر از بعد دانش پژوهی در پایان ترم تحصیلی نسبت به قبل از شروع ترم تحصیلی بین دو گروه اختلاف معنی د اری وجود دارد و در گروه اینترنشیپ این افزایش بیشتر بود (0/05 >P).

    نتیجه گیری

    بکارگیری طرح اینترنشیپ جهت کارآموزی دانشجویان سال آخر پرستاری توانست صلاحیت بالینی دانشجویان سال آخر پرستاری را ارتقاء دهد، که این امر قطعا باعث بهبود کیفیت مراقبت و کاهش خطاهای مراقبتی در بالین خواهد شد. لذا بکارگیری طرح اینترنشیپ جهت آموزش بالینی دانشجویان پرستاری توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: کارآموزی در عرصه، اینترنشیپ، صلاحیت بالینی، پرستاری
  • فردین مهرابیان، سمانه کاشی*، زهرا گنجه مرکیه صفحات 73-78
    مقدمه

    دانشجویان از ارکان اصلی جامعه هستند و سلامت آنان بسیار حایز اهمیت می باشد. امروزه با وجود مسایل و مشکلات عدیده، سلامت روان دانشجویان در معرض خطر قرار گرفته است. پژوهشگران با بررسی جنبه های مختلف سلامت روان و عوامل مرتبط با آن به دنبال ارتقاء سلامت دانشجویان اند. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت سلامت روانی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی گیلان و عوامل موثر بر آن انجام شد.

    روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی- تحلیلی است که بر روی 150 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی گیلان در سال تحصیلی 1399 انجام شد. روش نمونه گیری به صورت غیر احتمالی و آسان و ابزار گردآوری داده ها شامل دو بخش: اطلاعات جمعیت شناختی و پرسشنامه سلامت عمومی 28 سوالی گلدبرگ (GHQ-28) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون Chi_Square و Fisher’s Exact از طریق نرم افزار آماری SPSS انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که 80/5 درصد دانشجویان از سلامت عمومی برخوردار و 19/5 درصد دانشجویان دچار اختلال عمومی هستند. همچنین بین مدت زمان مطالعه دروس توسط دانشجویان و وضعیت افسردگی رابطه آماری معنی داری مشاهده شد (0/023=P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده، اکثر دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی گیلان از سلامت روان مناسبی برخوردارند. اما حفظ و ارتقاء بعد روانی سلامت دانشجویان مستلزم انجام اقدامات پیش گیرانه و خدمات مشاوره ای به دانشجویان است.

    کلیدواژگان: سلامت عمومی، اختلال روانی، دانشجویان
  • فاطمه نجاتی فر، سیروس غریب، علی منفرد، ایراندخت شناور، سید علی علوی، امینه حجتی، زهرا عباسی رنجبر، مریم یاسری، فاطمه مهدی، الهام رمضانزاده، آزیتا تنگستانی نژاد، ماندانا جوانک* صفحات 79-88
    مقدمه

    ارزیابی کیفیت خدمات آموزشی در دانشگاه ها برای حرکت در مسیر تعالی یک ضرورت محسوب می شود. ارزیابی درونی به عنوان اولین مرحله از فرایند اعتباربخشی منجر به تشخیص جنبه های قوت و ضعف و اصلاح فرایندها می شود. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی درونی دوره آموزش دستیاری رشته داخلی دانشگاه علوم پزشکی گیلان، تعیین نقاط ضعف و قوت این گروه و ارایه نتایج آن به مسیولین مربوطه جهت رفع کاستی ها انجام شد.

    روش ها

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- مقطعی بوده و در گروه آموزشی داخلی مرکز آموزشی درمانی رازی دانشگاه علوم پزشکی گیلان در سال 1400 انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه اعضاء هییت علمی و دستیاران گروه داخلی  به تعداد 76 نفر بودند. در این پژوهش از الگوی اعتبار بخشی مبتنی بر استانداردهای فدراسیون جهانی آموزش پزشکی (WFME) برای ارزیابی درونی استفاده شد. ابزار جمع آوری داده ها برای هر استاندارد شامل پرسشنامه، مشاهده و بررسی مستندات موجود بود. پرسشنامه های طراحی شده پس از تایید روایی و پایایی از طریق بستر ای پل اجرا شد. داده ها با استفاده از شاخص های آمار توصیفی از طریق نرم افزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که آموزش دوره دستیاری گروه آموزشی داخلی دانشگاه علوم پزشکی گیلان، در حیطه رسالت و اهداف 67 درصد در وضعیت انطباق عمده و 33 درصد در وضعیت انطباق کامل قرار داشت. در حیطه ساختار مدیریتی 100 درصد انطباق کامل، در حیطه فرایند آموزشی 55 درصد انطباق کامل، 45 درصد انطباق عمده، در حیطه قوانین و مقررات دستیاران 69 درصد انطباق کامل و 31 درصد انطباق عمده، در حیطه ارزشیابی 89 درصد انطباق کامل و11 درصد انطباق عمده، در حیطه شرایط و منابع آموزشی 62 درصد انطباق کامل و 38 درصد انطباق عمده وجود داشت. به طور کلی از 52 استاندارد بررسی شده در فرایند ارزیابی درونی گروه داخلی 67 درصد در وضعیت انطباق کامل و 33 درصد در وضعیت انطباق عمده بودند.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های حاصله می توان نتیجه گرفت گروه داخلی با توجه به رسالت و اهداف اگرچه با همه توان در تربیت دستیار داخلی موفقیت نسبی داشته ولیکن کاستی های نیز دارد که توصیه می شود با برنامه ریزی و رفع نواقص مشخص شده، جهشی کیفی در آموزش دستیاران داخلی ایجاد شود.

    کلیدواژگان: ارزیابی درونی، دوره دستیاری، رشته تخصصی داخلی، آموزش
|
  • SS.Afrazandeh, F .Bakhshizadeh, R. Madah, M. Khosravi, E .Yazdanparast* Pages 1-12
    Introduction

    citizenship behaviors not only prevent some anomalies such as dishonesty but also improve students' academic performance. Considering that the learning environment, in addition to paying attention to scientific activities, encourages friendly interaction and participation between students and other members,  so ,this study aims to investigate the relationship between the learning environment with civic- educational behaviors from the viewpoint of Ferdows Paramedical and Health University students was done.

    Methods

    In this descriptive-analytical study statistical population included 220 students of Ferdows Paramedical and Health School  in this regards, 203 students were selected as sampling through census method.For collecting data, two questionnaires of DREAM learning environment and Golparvar educational citizenship behaviors were used .Collected data were analyzed using descriptive and analytical statistics (Independent t-test, one-way analysis of variance and Pearson correlation analysis tests)  through SPSS .

    Results

    The mean score of students' learning environment had a mean and standard deviation of 122.44+24.95 and at the desired level and educational citizenship behaviors had a mean and standard deviation of 68.33+7.37 and at an average level. There is a positive and significant relationship between learning environment and students' educational citizenship behaviors (P<0.001,r= 0.674). There was a significant difference between the mean scores of the learning environment in different disciplines and semesters (P<0.001). Also, a significant difference was observed between the score of civic- educational behaviors with the semester and the age of students (P<0.001).

    Conclusion

    According to the results of the study there was a positive and significant relationship between learning environment and academic civic behaviors, therefore, it seems that recognition of effective factors on the learning environment of students by teachers play a valuable role in the process and strateg ic change  in education, also, this process  strengthen educational citizenship behaviors.

  • A. Mirjani Aghdam, A. Khorshidi*, N. Barzegar, S .Moradi, S .Ahmady Pages 13-23
    Inroduction 

    The most important mission of medical universities is Training capable  and committed graduates who meet the needs of society and the health system .In general, accountability to the community is one of the main priorities of the health education system, so if universities want to meet the needs of the community, they must design their education system based on the needs and priorities of community health.In this regards,this study has been done to identify dimentions  and components of accountable education for rehabilitation sciences curriculum.  

    Methods

    This mixed research was first conducted in a qualitative stage with semi-structured interviews with experts and specialists in the field of rehabilitation by purposive sampling method until theoretical saturation in medical sciences universities of Tehran in 2021.  By analyzing contents of interviews, dimensions,components and indicators were identified and a questionnaire with 136 item was designed that after ensuring its validity and reliability and in order to design an Accountable Education model for the rehabilitation science Curriculum, this questinnaire by 85 deans, deputies, department heads and faculty members of the rehabilitation schools of Tehran Universities of Medical Sciences was completed.Data  were  analyzed through kolmogorov-smirnov test  through SPSS and AMOS.

    Results

    In the qualitative part of research, 6 dimensions of society, higher health education system, university, professor, student, Curriculum and 21 components and 136 indicators were identified and based on this, an Accountable Education model was designed for the rehabilitation science education program. Quantitative research findings based on CFI, RMSE and Chi-squared showed that the dimensions identified in a homogeneous structure support the constructs of a concept model called the Accountable Education Model for the Rehabilitation Science Curriculum.

    Conclusion

    This study showed that 6 general dimensions, society, higher health education system, university, professor, student, Curriculum as dimensions of Accountable Education play an important role in fulfilling the mission of third and fourth generation universities.

    Keywords: Accountable Education, Curriculum, Rehabilitation sciences, Medical universities
  • Z. Nouri Khaneghah, L. Sadati*, M. Faryab Asl, S. Karami, S .Fatollahi, M .Hajfiroozabadi Pages 24-31
    Introduction

    Blended learning has many advantages to overcome the adult learning challenges such as limitation of time, external responsibilities and family commitments. So, this study was conducted to determine the effect of blended learning on educational outcome of discontinuous undergraduate students  of operating room.

    Methods

    This is a quasi-experimental study and educational intervention that was conducted in 2018 in Alborz University of Medical Sciences. The study sample consisted of 56 discontinuous undergraduate course students of operating room were included in the study through convenience sampling. The educational intervention was conducted in the form of blended Learning and then the educational outcomes were evaluated with the variables include students' satisfaction, learning and the amount of interactive time in cyberspace to participate in the lessons. Data collection tools in the satisfaction variable was a 15 item researcher-made questionnaire, in the learning variable, a standard MCQ exam and in the interaction time variable, a checklist was developed for recording students' activities in cyberspace for questioning and answering, or express experiences. Data was analyzed using descriptive statistical tests, Paired t-test, T-Test, Anova and Kendall’s and Pearson’s correlation coefficients through SPSS .

    Results

    Based on the results, all students were satisfied with this method of teaching. The result of MCQ exam showed that there was significant difference in pre and post-tests (t= -4.81, P= 0.001) Also, the mean time of students’ interaction in cyberspace was nearly 10 hours in 12 teaching session, that is a significant time. Pearson correlation coefficient showed a significant negative relationship between the mean age and the mean hours spent in the virtual space of the class to present the task (P = 0.001)

    Conclusion

    According to  the  positive impact of this method, it is recommended as an effective method of education for discontinuous undergraduate course students of operating room.

    Keywords: Blended- learning, Operating Room, Satisfaction, Students
  • N. Gheshlaghi*, S .Ahmady Pages 32-43
    Introduction

    Covid- 19 pandemic has caused challenges in Health higher education system. In order to manage these challenges, policies have been recommended, which most of those can be applied in the post- Covid- 19 era. The purpose of this study is to investigate challenges, approaches and achievements in Health higher education system, due to Covid- 19 pandemic.

    Method

    The method of this study is ”Narrative review” of literature.In this manner, databases (SID, Google Scholar, ERIC, Cochrane collaboration, PubMed) were searched, using the determined key words. After studying sixty- five selected articles, challenges, policies and achievements in Health higher education, due to Covid- 19 pandemic were determined.

    Results

    Obtained results indicate that the Covid- 19 pandemic has caused challenges related to students, curriculum, research and economical supports in Health higher education system. Accordingly, eight approaches related to students, nine approaches in curriculum field, four approaches in research, and five approaches related to economical system have been recommended, in order to continuation of educational, evaluation and research programs. Thirteen of these approaches can be considered as the achievements in post Covid- 19 era.

    Conclusion

    In addition to identification of challenges and managerial policies in dealing with crisis, consideration of opportunities due to crisis can lead to new era toward major changes in health higher education in post Covid- 19 era.

  • A. Shakurnia*, H. Elhampour, M. Oraki Kohshour, Sh .Izadpanah Pages 44-53
    Introduction

    The critical thinking disposition and related factors as one of the professional competencies of faculty members have attracted many educational researchers᾽ attention. Teaching styles are also effective factors in developing skills and tendency of critical thinking that can be effective in strengthening critical thinking. The aim of this study was to investigate the relationship between the level of critical thinking disposition and teaching style in faculty members of Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences.

    Methods

    This is a  descriptive- correlational study. The study population was all professors of Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences in the year 2020. Based on Morgan's table, 205 people were selected by stratified proportional method and evaluated using Ricketts Critical Thinking disposition and Grasha-Richmann Teaching Style Questionnaires. Data were analyzed using multiple regression tests and Pearson correlation coefficient through SPSS.

    Results

    The mean score of critical thinking disposition in participants was higher than average (123.03± 13.84), and the preferential teaching style was formal authority (27.9%) and expert style (23.8%). There was a significant relationship between the critical thinking disposition and the faculty's teaching style (p <0.05). The highest multivariate correlation coefficient was formal authority teaching style (0.692), and the lowest was observed in the delegator teaching style (0.561) (p <0.001). The most correlation and predictor was the formal authority teaching style (48%), and the lowest was the delegator teaching style (31%).

    Conclusion

    Findings showed that there is a relationship between the critical thinking disposition and teaching style and the critical thinking disposition is a predictor variable for teaching style. By holding educational programs on critical thinking disposition and teaching styles, appropriate educational conditions can be provided for the development of critical thinking disposition in faculty members and students.

    Keywords: Critical Thinking, Teaching Style, Faculty Members, Medical Education
  • V. Monsef Kasmaei, F .Haghshenas Bakerdar, P. Asadi, SM. Zia Ziabari *, N .Khodadadi-Hassankiadeh, L. Kouchakinejad-Eramsadati, E. Homaierad, Z .Kazemzadeh Pages 54-63
    Introduction

    Occupational burnout is more likely to be caused in occupation, including medicine, due to their stressful nature and has wide effects on individuals᾽ performance. Despite the high level of burnout among professor and residents of emergency medicine, few studies have compared burnout between the two groups in Iran.So this study with the aim of comparing occupational burnout of professor and residents of emergency medicine in the educational and medical centers of Iran University of Medical Sciences in 2018 has been done.

    Methods

    In this analytical cross-sectional study Maslach 1981 (MBI-22) burnout questionnaires with questions regarding demographic characteristics of subjects were used. The sampling method was cluster random sampling across Iran. Data was analysed by independent t-test, One-way ANOVA and chi-squre using SPSS.

    Results

    Totally, 81 professors and 95 residents participated in the present study. The mean of the component of depersonalization of the professors was 54.05± 22.80 and the resident was51.73± 24.73, the average component of the emotional exhaustion of the professors was33.40 ± 14.77 and the residents was32.84 ± 13.20 and the average component was the Lack of personal accomplishment‏‏ of the prof 39.41±10.23 and the resident was 9.56± 0.98.There was no significant difference in all three components and prof and Resident were equal. According to the regression model, Residents' job burnout with gender variables (P = 0.02) and Having a child (P = 0.02) and the number of on call per month (P = 0.08) had a significant relationship.

    Conclusion

    According to the results, the level of burnout among medical emergency professors and residents is high and this affect the quality of caring and educational process of medical emergency and consequently disturb these process. Based on the results on the curriculum of these students, it was necessary to make the necessary corrections to reduce burnout and improve quality of life.

    Keywords: Job burnout, Quality of life, Depression, Job satisfaction, Emergency Medicine
  • S. Ghafari, V .Atashi, F .Taleghani, AR .Irajpour, F. Sabohi, AR .Yazdannik* Pages 64-72
    Introduction

    Several  studies show that apprenticeship in the field have not been able to improve the professional ability and competence of students to the desired level. Therefore, this study was conducted to Compare the effect of two methods of internship and apprenticeship in the field on clinical competence of nursing students.

    Methods

    This is a quasi-experimental study in which two methods of internship and apprenticeship in the field were performed for 89 final year nursing students in two groups for two semesters. Data were collected using demographic information and clinical competency questionnaire that its validity and reliability was confirmed by content validity and chronbach`s alpha( 0.93) respectively. Data were analyzed by descriptive statistics,paired t-test and chi-square test with  statistical significance( p<0.05)  through SPSS.

    Results

    Paired t-test showed that the mean score of total clinical competencies and dimension of care management, its individual management in the apprenticeship group of two times did not differ significantly (P> 0.05) and in other dimensions in the apprenticeship group was significantly higherat the end of the semester than before the beginning of the semester (P <0.05). Also, the mean score of total clinical competencies and all its dimensions in the internship group after the end of the semester was significantly higher than before the beginning of the semester and in the internship group this increase was greater. (P <0.05).

    Conclusion

    Using the internship plan for final year nursing students improve their clinical competence, which will definitely improve the quality of care of patients and reduce  clinical care errors . Therefore, the use of internship plan for clinical education of nursing students is recommended.

    Keywords: Apprenticeship in the Field, Internship, Clinical Competency, Nursing
  • F. Mehrabian, S .Kashi*, Z. Ganje Markieh Pages 73-78
    Introduction

    Students are the main parts of society and their health is very important. Today, the mental health of students because of many problems is at risk. Researchers are trying to improve students' health by examining various aspects of mental health and its related factors. Therefore, the present study was conducted to determine the mental health status of the students of Guilan University of Medical Sciences and the factors affecting it.

    Method

    This  is a cross-sectional-analytical study that was performed on 150 students of Guilan University of Medical Sciences in the academic year of 1399. Convenient nonprobable sampling was used and the data collection instruments consisted of two parts: demographic information and the Goldberg 28-item general health questionnaire (GHQ-28). Data were analyzed by using Chi-square test and Fisher's Exact test through SPSS.

    Findings

    In this study, 80.5% of the students had optimal general health and 19.5% of the students had general disorders. In addition, there was a statistically significant relationship between the duration of the study by the students in terms of depression. (P=0.023)

    Conclusion

    According to the results, most of the students of Guilan University of Medical Sciences are in good mental health. However, maintaining and promoting the psychological dimension of students' health requires the provision of preventive measures and counseling services to students.

    Keywords: General Health, Mental Disorder, Students
  • F .Nejatifar, C. Gharib, A. Monfared, I. Shenavar, S. A .Alavi, A. Hojati, Z. Abbasi Ranjbar, M .Yaeri, F. Mahdi, E .Ramzanzadeh, A. Tangestaninejad, M .Javanak* Pages 79-88
    Introduction

    Evaluating the quality of educational services in universities is a necessity to move towards excellence. Internal evaluation as the first step of the accreditation process leads to the identification of strengths and weaknesses and correction of processes. The aim of this study was to evaluate the internal residency training course of Guilan University of Medical Sciences, determine the strengths and weaknesses of this department and present the results to the relevant authorities to eliminate the shortcomings.

    Method

    This descriptive cross-sectional study was performed in the internal department of Guilan University of Medical Sciences in 2022. The statistical population included all faculty members and residents of the internal department of Razi Educational and Medical Center of Guilan University of Medical Sciences (N=76). In this study, the accreditation model based on the standards of the World Federation of Medical Education (WFME) has been used for internal evaluation. Data collection tools were identified for each standard including questionnaire, observation and review of available documents. The designed questionnaires were administered through EPOLL platform after confirming the validity and reliability. Necessary information was also collected from observational data. Data were analyzed using descriptive statistics using SPSS.

    Findings

    The findings of the present study showed that in the domain of mission and goals, residency training program of the internal department of Guilan University of Medical Sciences, was at 67% of the major compliance and 33% of full compliance. In the domain of managerial structure 100% full compliance, in the domain of educational process 55% of full compliance, and 45% of major compliance, in the domain of rules and regulations of the residency course 69% of full compliance and 31% of major compliance, in the domain of evaluation 89% full compliance and 11% of major compliance and in the domain of educational conditions and resources, 62% of full compliance and 38% of major compliance were observed. Overall, out of 52 standards reviewed in the process of internal evaluation of the internal medicine department, 67% were at full compliance and 33% were at major compliance.

    Conclusion

    Based on the findings of this study, it can be concluded that according to the mission and goals of the internal department, although with all its might has been relatively successful in training internal residents, but also has some shortcomings that by planning and eliminating of the identified deficiencies in this research we can make a qualitative leap in the training of internal residents.

    Keywords: Internal Evaluation, Residency Course, Internal Specialization, Education