فهرست مطالب

علوم تربیتی از دیدگاه اسلام - سال دهم شماره 1 (پیاپی 18، بهار و تابستان 1401)

نشریه علوم تربیتی از دیدگاه اسلام
سال دهم شماره 1 (پیاپی 18، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/08
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مریم سلطان زاده پسیان*، عبدالرحیم نوه ابراهیم، حمیدرضا آراسته، ابوالفضل خوش منش صفحات 5-38

    در عمر علم مدیریت آموزشی مشاهده می شود که سازمان های آموزشی مانند سایر سازمان های خدماتی، تولیدی و صنعتی درنظر گرفته شده اند این در حالی است که اگر مدیریت آموزشی، به سمت مدیریت عناصر حاکم بر تربیت و آموزش حرکت کند، به اهداف غایی خود دست خواهد یافت. بدین منظور پژوهشگر در تلاش به پاسخ به این سوال است که مدیریت تربیتی در سیره رسول (ص) چگونه بوده است. روش این پژوهش از نوع پژوهش های کیفی، تحلیل مضمون است. جامعه و نمونه این پژوهش آیات مرتبط با سیره پیامبر اکرم (ص) در قرآن کریم بود که جهت صحت اطمینان در مورد برداشت از آیات، از تفسیر المیزان نیز استفاده شد. در راستای پاسخگویی به سوالات پژوهش، داده های به دست آمده کدگذاری شده و مضامین در سه محور اهداف غایی و اصول و روش ها طبقه بندی شدند. به این ترتیب در اهداف غایی، یک هدف غایی هدایت (خروج از ظلمت به سمت نور) و یک هدف فرعی با عنوان بلاغ (اتمام حجت) بدست آمدند. در اصول، پنج اصل انذار (بیدارسازی)، تذکر (یادآوری)، تبشیر (استقامت)، رجوع به منبع و اسوه سازی تعیین شدند. در روش نیز چهار روش تلاوت آیات (یا انتقال حقایق و به عینیت درآوردن آنها)، تزکیه (یا پاکسازی و رشد)، تعلیم کتاب و تعلیم حکمت مورد شناسایی قرار گرفتند. آنچه که در این پژوهش می توان بدان توجه کرد، نظام مندی، مرتبه ای و مرحله ای بودن آن و کارکرد مضامین بدست آمده در تسریع رشد و دور کردن انحراف ها از نظام آموزشی است، به نحوی که اصول و روش ها همه در خدمت هدف غایی باشند.

    کلیدواژگان: اهداف غایی تربیتی، اصول تربیتی، روش های تربیتی، مدیریت تربیتی-آموزشی، سیره تربیتی پیامبر
  • مریم برادران، میلاد موحدیان* صفحات 39-61

    تربیت سیاسی از ساحت های تربیت است که در نظام آموزشی معطوف به جامعه سازی مورد توجه قرار می گیرد. بررسی اندیشه و سیره سیاستمداران که دارای شاخصه های قابل قبول از حیث اعتقادی و اخلاقی هستند، می تواند مولفه هایی برای تربیت سیاسی در اختیار قرار دهد که علاوه بر اعتبار، قابلیت کاربست دارند و به واقع نزدیک هستند. بنابراین، هدف پژوهش حاضر، بررسی مولفه های تربیت یافتگی سیاسی مبتنی بر نظرات و سیره آیت الله مهدوی کنی است. با توجه به وجود منابع مناسب مکتوب در این زمینه، به شیوه نمونه گیری هدفمند، مرتبط ترین آثار مکتوب به جای مانده از آیت الله مهدوی کنی مشتمل بر مباحث تربیت سیاسی انتخاب و پس از پایش اولیه پیکره اصلی داده ها فراهم شد. در نمونه انتخابی، کتاب های تالیفی آیت الله مهدوی کنی، کتاب های نگاشته شده درباره ایشان، مصاحبه ها و تاریخ شفاهی تدوین شده قرار دارد. با انتخاب روش تحلیل مضمون، ضمن مطالعه اسناد و تدوین فیش های مطالعه به عنوان واحد تحلیل، با بهره گیری از وجوه مشترک موجود میان مضامین، در نهایت چهار مفهوم کلی به دست آمد. این مفاهیم عبارتند از (1) شرع محوری با سه مضمون التزام به ادای تکلیف، پایبندی به اصل ولایت فقیه و رعایت حق الناس، (2) اخلاق مداری با چهار مضمون اعتدال پایدار، جذب حداکثری، اخلاص در سیاست ورزی و نتیجه محوری به جای نیت خوانی، (3) قانونمندی با سه مضمون اجتناب از قانون شکنی، عمل بر مبنای قانون و جلوگیری از بی قانونی، (4) انقلابی بودن با چهار مضمون داشتن شم سیاسی، جریت و جسارت انقلابی، قاطعیت در اجرا، خدمت به مردم. نتیجه این پژوهش نشان می دهد الگوی ظاهر شده بین مضامین و مفاهیم متداخل هستند و در امتداد هم قرار دارند؛ بدین ترتیب که در نظر و سیره عملی مورد بررسی، شرع محوری بنای سایر مفاهیم است و انقلابی بودن بر مبنای قانونمندی و اخلاق مداری، بر پایه های شرع و آموزه های دین مبین اسلام بنا می شود.

    کلیدواژگان: تربیت سیاسی، تربیت اسلامی، آیت الله مهدوی کنی، انقلاب اسلامی
  • سکینه عسلی طالکوئی*، معصومه اسمعیلی، احمد برجعلی، محمد عسگری صفحات 63-89

    والدین اولین کسانی هستند که با کودک ارتباط برقرار می کنند و تاثیرگذارترین تعاملات را در شکل گیری ساختار زندگی آینده او دارند. با توجه به اهمیت این موضوع، هدف از پژوهش حاضر بررسی و تحلیل ویژگی های محتوایی الگوی تعاملات والد- فرزندی مبتنی برآموزه های قرآنی با تمرکز بر رویکرد سهم گذاری است. روش این پژوهش، تحلیل محتوای کیفی بوده وبرای گردآوری داده ها، ازاسناد مکتوب استفاده شد. جامعه ی مورد مطالعه ی پژوهش،قرآن کریم و تفسیر نوربود. واحدهای تحلیل در این پژوهش، آیه های مرتبط با تعاملات والد- فرزندی بوده که ابتدا به شیوه ی هدفمند از قرآن، و سپس از تفسیر نور انتخاب شده و برای تحلیل داده ها از تحلیل مضمون استفاده شد. پس از انجام کدگذاری ها در حوزه ی مسیولیت های والدین 8 مضمون فراگیر، 17 مضمون سازمان دهنده و 64 مضمون پایه استخراج شد. مضامین فراگیر مسیولیت های والدین در قبال فرزندان شامل تکریم فرزند، توجه به آینده دینی فرزند، توانمندسازی فردی فرزند، توانمندسازی اجتماعی فرزند، پرورش حیا در فرزند، اعتقادبه تولید و توسعه نسل، مراقبت جسمی و روانی از فرزند،الگودهی به فرزند بود. درحوزه مسیولیت های فرزندان نیز 2 مضمون فراگیر، 7 مضمون سازمان دهنده و 16 مضمون پایه استخراج شد. مضامین فراگیر مسیولیت های فرزندان در قبال والدین شامل احسان و اطاعت است. گفتنی است واژه ی احسان به دلیل وسعت معنایی بالایی که دارد مضامینی چون انفاق به والدین، دعا برای والدین، قدرشناسی از والدین، تواضع در برابر والدین، احترام به والدین و گفتار کریمانه با والدین را در برمی گیرد. درنهایت، این مضامین به صورت شبکه تارنما رسم شده و روابط میان آنها در قالب الگو نشان داده شده است و اعتباریابی درونی الگو نیز به روش دلفی انجام شد و نشان داد الگو از روایی محتوایی بالایی برخوردار است.

    کلیدواژگان: الگو، تعاملات والد- فرزندی، آموزه های قرآنی، رویکرد سهم گذاری
  • محمدعلی همتی، علی شیروانی شیری* صفحات 91-118

    هدف پژوهش پیش رو، مطالعه مفهوم قرآنی احسان و بررسی مصادیق و کاربرد‏های آن در قرآن و استخراج اصول و کارکردهای آن برای تعلیم و تربیت امروز می باشد. در این نوشتار، ابتدا معنای لغوی و اصطلاحی احسان در کتب لغت مورد بررسی قرار گرفته، سپس با توجه به آیات مربوطه در قرآن، به ذکر معانی و مصداق‏های این واژه در قرآن پرداخته شد. این پژوهش با رویکردی کیفی و با به کارگیری روش گردآوری داده‏ های کتابخانه ‏ای و روش روش تحلیلی-استنتاجی صورت گرفته است. جامعه پژوهش شامل تمامی آیات قرآنی مرتبط با موضوع پژوهش و سایر اسناد مرتبط در قالب کتاب و مقاله بود و روش نمونه‏ گیری از نوع هدفمند بود. یافته‏ های پژوهش نشان می‏ دهد به دلیل گستره کاربرد مفهوم احسان در قرآن کریم، و تاکید بسیار آموزه ‏های قرانی بر این مفهوم ارزشی، می ‏توان احسان را به عنوان یکی از مبانی ارزش‏ شناختی تربیت قلمداد کرد. نیکی به دیگران، انجام کار به نحو نیکو و کامل را می‏ توان به عنوان اصول یا قواعد کلی در نظر گرفت که در فرایند تربیت راهنمای عمل مربیان و متربیان قرار گیرد. کارکردهای تربیتی احسان عبارتند از ارتقاء بعد اجتماعی حیات طیبه، کارکرد متممی آن بر ارزش عدالت، کارکرد تعاملی و دوسویه، کارکرد تعالی‏ یابی، کارکرد عمل‏گرایانه و کارکرد تعلیل‏ گری.

    کلیدواژگان: احسان، قرآن، اصول تربیتی، کارکردهای تربیتی
  • شیرین رشیدی*، عطیه سادات علوی صفحات 119-148

    این مقاله با هدف تبیین بنیان های انسان شناختی تکوین تفکر مثبت در کودکان و مدلول های تربیتی آن از دیدگاه اسلام نگاشته شده است. بدین منظور محقق کوشیده است که ضمن تبیین مفهوم تفکر مثبت، بنیان های انسان شناختی تکوین این نوع تفکر و اهداف آن را از دیدگاه اسلام مورد بررسی قرار دهد و علاوه بر آن روش های ایجاد تفکر مثبت را در کودکان از این دیدگاه معرفی کند. رویکرد کلی این تحقیق در زمره تحقیقات کیفی و قیاسی است و به لحاظ روش، تحلیلی- استنباطی و از لحاظ شیوه گردآوری اطلاعات کتابخانه ای است. جامعه پژوهش شامل متون اسلامی و نیز آثار اندیشمندان مسلمان مرتبط با موضوع تحقیق است. یافته های این مطالعه حاکی از آنند که بنیان های انسان شناختی تکوین تفکر مثبت شامل 9 محور است که عبارتند از: دو بعدی بودن وجود انسان، بندگی انسان در برابر خدا، وجود اختیار در انسان، اجتماعی بودن انسان، خود دوستی، کمال جویی و وجود موانع در راه رسیدن به کمال، مقدمه بودن زندگی دنیوی برای زندگی اخروی و در نهایت تفاوت انسان ها در ظرفیت ها و قابلیت ها. همچنین اهداف تفکر مثبت از دیدگاه اسلام در چهار محور ایجاد شادمانی و رضایت در زندگی، باور به ناپایداری مشکلات، توکل بر خدا و توانایی استفاده از سبک های مقابله ای موثر در برابر مشکلات مطرح شده است. در نهایت روش های تکوین تفکر مثبت در کودکان از دیدگاه اسلام عبارتند از تشویق به ایجاد و گسترش عواطف مثبت در کودکان، بخشایشگری، یادآوری و سپاسگزاری از نعمت ها، صبر و متوجه نمودن کودک به زندگی ابدی.

    کلیدواژگان: بنیان های انسان شناختی، تفکر مثبت، مدلول های تربیتی، دیدگاه اسلام
  • نرگس سجادیان*، احمد سلحشوری، محمدرضا یوسف زاده، فرهاد سراجی صفحات 149-168

    هدف این پژوهش، بررسی مبانی و انواع خودآگاهی از منظر فلاسفه اسلامی و به کارگیری آن در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش است. روش، ترکیبی (کیفی وکمی) است. بخش کیفی، روش تحلیل مفهومی و استنتاجی و تحلیل محتوای کیفی (استقرایی)، بخش کمی از روش تحلیل محتوای کمی درجهت تحلیل سند تحول بنیادین آموزش و پرورش (مبانی انسان شناسی و اهداف) استفاده شد. محیط پژوهش بخش کیفی، آثار فلاسفه اسلامی و سند تحول بنیادین آموزش و پرورش است. روش نمونه گیری در بخش کیفی هدفمند و در بخش کمی، تحلیل محتوای مقوله ای می باشد. در تحلیل اطلاعات از روش کدگذاری باز، محوری و گزینشی استفاده شد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که انواع مبانی شامل ارتباط نفس و بدن، اندیشه ورزی، تکامل و تعالی نفس، غیرت، غایت گرایی و انواع خودآگاهی شامل: فیزیکی، هیجانی، اجتماعی، معنوی، عقلانی می باشد. در نهایت این که در محتوای سند تحول بنیادین آموزش و پرورش در بخش مبانی انسان شناسی بیشترین توجه به خودآگاهی عقلی شده است و در بخش اهداف به خودآگاهی فیزیکی و معنوی مورد توجه قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: خودآگاهی، فلاسفه اسلامی، سند تحول بنیادین، آموزش و پرورش
  • نرگس رحیمی، اکبر رهنما*، محمدحسن میرزامحمدی صفحات 169-199

    هدف از این مقاله تحلیل و تبیین نظریه اعتباریات عالمه طباطبایی واستنباط دلالتهای آن در آموزش ارزش ها، تبیین چیستی و ماهیت ارزشها از دیدگاه علامه طباطبایی، شناخت انواع اعتباریات ارزشی از دیدگاه علامه طباطبایی (ره)، استنباط و استخراج دلالتهای تربیتی نظریه اعتباریات در تعلیم ارزشهای دینی؛ ارزشهای معنوی و اخلاقی و تعلیم ارزشهای اجتماعی است. علامه طباطبایی از جمله فیلسوفانی است که برای پاسخ به این سوال اساسی دست به ابداع بحث اعتباریات زده و با تبیین چیستی و چرایی ارزشها راهیپیش روی ما قرار می دهد. ویژگیهای مشرب فلسفی او واقع گرایی در شناخت و جداسازی حقایق از اعتباریات در مباحث فلسفی است. علامه طباطبایی در مفهوم شناسی ارزشها، علوم و ادراکات اعتباری را پشتوانه ارزشها قرار میدهد. تبیین چیستی و ماهیت ارزشها از دیدگاه علامه طباطبایی، شناخت انواع اعتباریات ارزشی از دیدگاه علامه طباطبایی (ره) استنباط واستخراج دلالتهای تربیتی نظریه اعتباریات در تعلیم ارزشهای دینی و معنوی و اخالقی؛ تعلیم ارزشهای اجتماعی عمده سوالات این تحقیق بود.در این پژوهش که با رویکرد استنتاجی و روش اسنادی انجام شده است از نظریه اعتباریات 16 اصل را برای آموزش ارزشها استخراج کرده ایم که به مربیان توصیه می کنیم: اصلهای تبیین پایه های مطلق ارزشی، تهییج احساسات، عقلانیت، نتیجه گرایی، حسن و قبح ذاتی امور، معنویت فطری، توجه به بعد معرفت شناختی، توجه به ویژگی تکاملی آموزش ارزشها، توجه به باورهای پیشینی مخاطب، انگیزه سازی، تعیین حسن و قبح فعلی افعال، مسامحت در آموزش ارزشها، اصلاح شرایط محیطی، استفاده از ارتباط کلامی و غیرکلامی برای آموزش ارزشها، تناسب روش با موقعیت و اصل تشویق .

    کلیدواژگان: آموزش ارزشها، نظریه اعتباریات، علامه طباطبایی، فلسفه اسلامی
  • احترام فراستی، سوسن لایی*، فرانک موسوی، بهمن سعیدی پور صفحات 201-229

    این مطالعه با هدف ارایه مدلی کیفی از ارتباط مراقبتی معلم-دانش آموز در مدارس ابتدایی شهر کرمانشاه صورت گرفت. بدین منظور با بهره گیری از پارادایم کیفی و تیوری زمینه ای و با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته و عمیق با معلمان توانمند و دارای مدارک تحصیلی عالی مدارس مختلف شهر کرمانشاه در سال تحصیلی 1400-1399 انجام شد. مشارکت کنندگان در این مطالعه تا مرحله اشباع نظری، 15 نفر بودند. بر اساس نتایج حاصل، عوامل زمینه ساز ارتباط مراقبتی معلم-دانش آموز شامل فعالیت های فوق برنامه، تقویت ظرفیت های آموزش و یادگیری، توانایی تدریس و تسلط بر مهارت های حرفه ای، پذیرش و اهمیت دادن به دانش آموزان، نواندیشی در آموزش و یادگیری و ویژگی های فردی دانش آموزان است. راهبردهای ایجاد این نوع از ارتباط دربرگیرنده ی ایجاد زمینه های ارتباطی، گسترش ظرفیت های ارتباطی، محیط یادگیری فعال، شناخت و درک متقابل، نقد و ارزیابی، مشارکت و همکاری تیمی و ارتباط عاطفی مثبت است. از جمله ی پیامدهای مورد انتظار در ارتباط مراقبتی معلم دانش آموز، تحکیم روابط و رشد، خلاقیت و سلامت، پذیرش و رشد مهارت ها، ایجاد محیط یادگیری ایمن و موثر و در نهایت مسیولیت پذیری و پشتیبانی در دو گروه معلمان و دانش آموزان است. همچنین ضعف زیرساخت ها و منابع، مشکلات عاطفی و روان شناختی، مشکلات فردی و فرهنگی و موانع مرتبط با معلمان، از جمله ی عواملی است که می تواند در ایجاد ارتباط مراقبتی اختلال ایجاد نموده و مانع از تشکیل این نوع از ارتباط در مدارس شوند. یکپارچه سازی مقوله های شناسایی شده بر اساس روابط موجود بین آنها و در قالب این مدل پارادایمیک، می تواند الگویی مفید و موثر برای ارتقاء سطوح ارتباطی بین معلم-دانش آموز در مدارس باشد.

    کلیدواژگان: ارتباط مراقبتی، ارتباط حمایتی، ارتباط معلم-دانش آموز، مقطع ابتدایی
  • ام البنین حسین زاده صفحات 231-259

    کلیدی ترین نقش آموزش و پرورش، تربیت افرادی آگاه و پرسشگر است که در برابر موقعیت های پیچیده، بی ثباتی ها و نسبی گرایی های رو به تزاید حال و آینده جهان، توان نقد و بررسی و نیز تعامل سازنده با آن را داشته باشند. بر این اساس، درس مطالعات اجتماعی، با ابتنا بر رویکرد فطرت گرای توحیدی و اهداف ویژه خود، مبنی بر پرورش افرادی فعال، متفکر، کاوشگر، انتخابگر، آزاد و خودپالایشگر، به ویژه در دروه ابتدایی، نقش تعیین کننده ای در این بین ایفا می کند. ایده پژوهش حاضر در باب نیل به اهداف غایی این موضوع درسی، تمرکز بر مفهوم هویت به عنوان یکی از زیربنایی ترین مفاهیم رویکرد فطرت گرای توحیدی و نیز کلیدی ترین مفاهیم مجموعه کتاب های مطالعات اجتماعی دوره ابتدایی است. بر این اساس هدف پژوهش حاضر ارایه راهکارهایی برای آموزش این درس مبتنی بر کلان مفهوم هویت است. این پژوهش به روش تحلیل محتوای کیفی انجام شده و جامعه تحقیق آن کتاب های مطالعات اجتماعی دوره ابتدایی بوده اند. نتیجه اینکه در محتوای کتاب های مطالعات اجتماعی دوره ابتدایی به مفاهیم هویت فردی، هویت اجتماعی، هویت تاریخی، هویت ملی، هویت سیاسی، هویت اقتصادی، هویت تمدنی، هویت دینی و هویت فرهنگی به صورتی متمایز پرداخته شده است و انواع دیگری از هویت از جمله دو شاخه مهم هویت جنسیتی و هویت دیجیتالی در آن مغفول ماند ه اند. پژوهش حاضر، به منظور نیل به اهداف کلان برنامه درسی بر اساس رویکرد فطرت گرای توحیدی، پیشنهادات اساسی برای تدوین واحدهای یادگیری بر مبنای شعبات موجود مفهوم هویت در محتوای کتاب های مذکور و شاخه های مغفول این کلان مفهوم آموزشی در کتب درسی مربوطه ارایه کرده است.

    کلیدواژگان: درس مطالعات اجتماعی، تربیت اسلامی، رویکرد فطرت گرای توحیدی، مفهوم هویت
  • پرستو سادات عقیلی، معصومه باقرپور* صفحات 261-285

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش خود نظارتی با رویکرد مراقبه اسلامی بر امنیت روانی و پایبندی مذهبی در دانشجویان دختر پیام نورکردکوی انجام شد . روش پژوهش شبه آزمایشی، طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل است و جامعه آماری شامل 675 نفر از دانشجویان دختر دانشگاه پیام نور شهر کردکوی درسال تحصیلی 1400 بود و حجم نمونه به صورت تصادفی در دوگروه (25 نفر گروه گواه و 25 نفر گروه کنترل) انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه های پایبندی مذهبی توسط جان بزرگی (1388) و امنیت روانی مازلو (2004) بود و ابزار مداخله نیز شامل محتوای جلسات آموزش خود نظارتی با رویکرد مراقبه اسلامی طبق الگوی، نصرتی وهمکاران،(1399) در 8 جلسه 90 دقیقه ای بود. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آزمون تحلیل صورت گرفت. یافته ها نشان داد آموزش خودنظارتی با رویکرد مراقبه اسلامی بر مولفه های امنیت روانی کاهش احساس ناخشنودی ، ناسازگاری محیطی و بهبود دید مردم نسبت به فرد در دانشجویان دختر پیام نور کردکوی تاثیر دارد. همچنین یافته ها نشان داد آموزش خودنظارتی با رویکرد مراقبه اسلامی بر مولفه های پایبندی مذهبی (پایبندی مذهبی، دوسوگرایی و ناپایبندی مذهبی) در دانشجویان دختر پیام نور کردکوی تاثیر معناداری دارد.

    کلیدواژگان: خود نظارتی، رویکرد مراقبه اسلامی، امنیت روانی، پایبندی مذهبی، دانشجویان
  • فهیمه یوسفی کیا، فاطمه وجدانی*، مرضیه محصص صفحات 287-318

    فرآیند پیچیده تربیت، مستلزم فعالیت تربیتی مربیانی است که آگاهانه و ماهرانه در این مسیر، ابتکار عمل را بدست گیرند. بر این اساس شناسایی صلاحیت های حرفه ای مربی می تواند در تربیت درست و پرورش استعدادهای افراد و به وجود آوردن جامعه ای سالم و پویا کمک نماید. هدف پژوهش حاضر استخراج و تبیین صلاحیت های حرفه ای مربیان در چهار محور: هدف گزینی مناسب، خصلت های شخصیتی، مهارت های ارتباطی و مهارت های روشی از نظر آیت الله حایری شیرازی می باشد. روش تحقیق، توصیفی - تحلیلی است. بر اساس یافته ها مشخص شد که اهدافی که مربی باید در تربیت مد نظر داشته باشد، عبارتند از: شکوفا سازی شخصیت انسانی، استقلال یابی متربی و کمال یابی معنوی . همچنین، خصلت هایی که لازم است مربی در خود بپروراند شامل: ایمان، اخلاص، دانش اندوزی مداوم، وفای به عهد و نظم گرایی مشخص شد. از سوی دیگر، پنج مهارت ارتباطی که لازم است هر مربی در فرایند تربیت به کار گیرد، شامل: انعطاف ورزی، مدارا، محبت ورزی معتدل و به جا، پرهیز از برخوردهای آزار دهنده و استحقاق محوری تبیین شد. و در نهایت، نه روش تربیتی به دست آمد که شامل: تقویت تفکر، داستان گویی، بازی، پرسشگری، مهارت آموزی ، اغماض در اشتباهات، تشویق و جایزه، تنبیه و کاستن تدریجی کنترل بیرونی هستند.

    کلیدواژگان: صلاحیت های حرفه ای، مربی، آیت الله حائری شیرازی، تربیت
  • معصومه صمدی صفحات 319-350

    هدف از انجام این پژوهش واکاوی ساختاری و محتوایی روش ها راهکارهای شاخص های طرح تربیتی مدارس امین بود که به روش تحلیلی - توصیفی با رویکرد انتقادی به شیوه قیاسی انجام شد. جامعه تحقیق چارچوب مفهومی طرح تربیتی مدرسه امین مصوبه معاونت تبلیغ حوزه علمیه قم بود که کل طرح به طور عمیق مورد مطالعه قرار گرفت. ابزار مورد استفاده فیش برداری بودکه همزمان با فرایند جمع آوری اطلاعات، داده های حاصله دسته بندی، تجزیه و تحلیل ومورد تفسیر قرار گرفت. یافته ها نشان داد که روش ها و راهکارهای طرح تربیتی مدارس امین در بعد ساختاری با کاستی هایی مواجه است. از جمله کاستی های بعد ساختاری می توان به پایبند نبودن به ویزگی های راهکار در ارایه آن ها، همراه نبودن راهکارها با نیازهای روز متربیان، عدم الگوی یکسان در ارایه راهکارها اشاره نمود. در بعد محتوایی بررسی ها نشان داد که روش ها و راهکارهای ارایه شده در شاخص های ده گانه هر کدام از قابلیت ها و کاستی هایی برخودار است که در مقاله به آن اشاره شده است. اما جدی ترین کاستی های روش ها و راهکارهای تربیتی شاخص های ده گانه ارایه بیرونی دین (ارایه اطلاعات دینی به متربی قبل از ایجاد سوال در ذهن وی)، فقدان زمینه سازی جهت پرسشگری دینی، کلی بودن راهکارها و استفاده از کلمات تفسیر پذیر در راهکارها است که لازم است مورد توجه قرار گیرد. از این رو لازمه گسترش این طرح در مدارس، باز اندیشی در روش ها و راهکارهای تربیتی شاخص های ده گانه، از طریق فراهم کردن زمینه جهت مواجهه مطلوب با کاستی های فوق الذکر است.

    کلیدواژگان: واکاوی ساختاری، محتوایی، قابلیت ها، کاستی ها، روش ها و راهگارها، طرح تربیتی مدارس امین
|
  • Maryam Soltanzadehpessyan *, Abdolrahim Navehebrahim, Hamidreza Arasteh, Abolfazl Khoskmanesh Pages 5-38

    In the life of educational management science, it is observed that educational organizations, like other service, production and industrial organizations, are considered, while if educational management moves towards managing the elements governing education and training, it will achieve its ultimate goals. To this end, the researcher is trying to answer the question of how educational management has been in the life of the Messenger of God. The method of this research is qualitative research, content analysis. The population and example of this research was the verses related to the life of the Holy Prophet in the Holy Quran, which was also interpreted by Al-Mizan to ensure the accuracy of the interpretation of the verses. In order to answer the research questions, the obtained data were coded and the topics were classified into three axes: ultimate goals and principles and methods Thus, in the ultimate goals, an ultimate goal of guidance (exit from darkness to light) and a sub-goal called eloquence (completion of argument) were achieved. In the principles, the five principles of warning (awakening), reminder (reminder), evangelism (perseverance), reference to the source and modeling were determined. In the method, four methods of reciting verses (or transmitting truths and making them objective), cultivation (or purification and growth), teaching the book and rulls and teaching wisdom were identified. What can be considered in this research is its systematicity and its degree and stage and its function in accelerating growth and removing deviations from the educational system so that the principles and methods all serve the ultimate goal.

    Keywords: Ultimate educational goals, educational principles, Educational Methods, educational management, educational life of the Prophet
  • Maryam Baradaran, Milad Movahedian * Pages 39-61

    Political education is one of the areas of education that is considered in the educational system focused on socialization. Examining the thought and behavior of politicians who have ideologically and morally acceptable characteristics can provide components for political education that, in addition to credibility, can be used and are close to reality. Therefore, the purpose of this study is to investigate the components of political education based on the views and biography of Ayatollah Mahdavi Kani. Due to the existence of appropriate written sources in this field, by purposeful sampling method, the most relevant written works left by Ayatollah Mahdavi Kani, including political education topics, were selected and after initial monitoring, the main body of data was provided. The selected sample includes books written by Ayatollah Mahdavi Kani, books written about him, interviews, and an oral history. By choosing the method of content analysis, while studying the documents and compiling study files as a unit of analysis, using the commonalities between the themes, four general concepts were finally obtained. These concepts are: (1) Shari'a with three themes of obligation to perform one's duty, adherence to the principle of Velayat-e-Faqih and observance of human rights, (2) Lawfulness with the three themes of avoiding law-breaking, acting on the basis of law and preventing lawlessness, The result of this research shows that the patterns that appear between the themes and concepts are overlapping and parallel; Thus, in the practical view and biography under study, Sharia is the foundation of other concepts, and being revolutionary is based on law and morality, on the foundations of Sharia and the teachings of Islam.

    Keywords: Political Education, Islamic education, Ayatollah MahdaviKani, Islamic revolution
  • Sakineh Asali Talkoyi *, Masoume Esmaeili, Ahmad Borjali, Mohammad Asgari Pages 63-89

    Parents are the first to communicate with the child and have the most effective interactions in shaping the structure of his future life. the purpose of this study is to design and validate a model of parent-child interactions based on Quranic teachings with a focus on the sharing approach. The method of this research was qualitative content analysis and written documents were used to collect data. The study population was the Holy Quran and Tafsir Noor. The units of analysis in this study were verses related to parent-child interactions that were first selected from the Qur'an in a purposeful manner, and then from the interpretation of light, and content analysis was used to analyze the data. After coding in the field of parental responsibilities, 8 comprehensive themes, 17 organizing themes and 64 basic themes were extracted. The pervasive themes of parents' responsibilities to their children included honoring the child, paying attention to the child's religious future, personal empowerment of the child, social empowerment of the child, fostering modesty in the child, belief in generation and generational development, physical and psychological care of the child, role modeling. In the field of children's responsibilities, 2 comprehensive themes, 7 organizing themes and 16 basic themes were extracted. The overarching themes of children's responsibilities to parents include benevolence and obedience. It is worth mentioning that the word Ehsan, due to its wide range of meanings, includes topics such as giving alms to parents, praying for parents, appreciating parents, humility towards parents, respect for parents, and kind words to parents. Finally, these themes are plotted as a web network and the relationships between them are shown in the form of a template, and the internal validation of the template was done by Delphi method and showed that the template has a high content validity.

    Keywords: model, parent-child interactions, Quranic teachings, sharing approach
  • MohammadAli Hemati, Ali Shiravani Shiri * Pages 91-118

    The purpose of this study is to study the Qur'anic concept of benevolence (Ehsan) and to extract its principles and functions for today education. In this article, first the lexical and idiomatic meaning of Ehsan in dictionary books has been examined, then according to the relevant verses in the Qur'an, the meanings and examples of this word in the Qur'an have been mentioned. This research has been done with a qualitative approach and using the method of library data collection and analytical-inferential method. The research population included all Quranic verses related to the research topic and other related documents in the form of books and articles and the sampling method was purposeful. Findings show that due to the wide application of the concept of benevolence in the Holy Qur'an, and the strong emphasis of Qur'anic teachings on this value concept, benevolence can be considered as one of the axiological foundations of education. Doing good to others, doing good and perfect deeds, and doing good deeds and righteous behavior can be considered as general principles or rules that guide the practice of coaches and trainers in the training process. Ehsan's educational functions include promoting the social dimension of Hayat Tayyeba, its complementary function on the value of justice, interactive and two-way function, transcendental function, pragmatic function and analytical function are the educational functions of Ehsan Quranic concept.

    Keywords: Ehsan, quran, educational principles, Educational Functions
  • Shirin Rashidi *, Atieh Sadat Alavi Pages 119-148

    This article has been written with the aim of explaining the anthropological foundations of the development of positive thinking in children and its educational implications from the perspective of Islam. To this end, the researcher has tried to explain the concept of positive thinking, the anthropological foundations of the development of this type of thinking and its goals from the perspective of Islam, and in addition to introduce methods of creating positive thinking in children from this perspective. Slowly The general approach of this research is in the category of qualitative and deductive research and in terms of method, analytical-inferential and in terms of method of library information collection and filing. The findings of this study indicate that the anthropological basis for the development of positive thinking includes 9 axes, which are: the two-dimensionality of human existence, human servitude to God, the existence of authority in man, human sociality, self-friendliness, perfectionism and Existence of obstacles on the way to perfection, the premise of worldly life for the hereafter, and finally the difference between human beings in capacities and capabilities. Also, the goals of positive thinking from the Islamic point of view are four axes: creating happiness and satisfaction in life, believing in the instability of problems, trusting in God and the ability to use effective coping styles against problems. Finally, the methods of developing positive thinking in children from the Islamic point of view include encouraging the creation and development of positive emotions in children, forgiveness, reminding and thanking for blessings, patience and making the child aware of eternal life.

    Keywords: anthropological foundations, positive thinking, educational meanings, Islamic Perspective
  • Naeges Sajadiyan *, Ahmad Salahshoori, MohamadReza Yousefzade, Farhad Seraji Pages 149-168

    The purpose of this study is to investigate the principles and types of self-awareness from the perspective of Islamic philosophers and its application in the document of fundamental transformation of education.The method is a combination (qualitative and quantitative). The qualitative part of the method of conceptual and inferential analysis and qualitative content analysis (inductive), the quantitative part of the method of quantitative content analysis of the fundamental transformation of education (anthropological foundations and goals) was used. The research environment is the qualitative part, the works of Islamic philosophers and the document of the fundamental transformation of education. The sampling method is targeted in the qualitative part and categorical content analysis in the quantitative part. In data analysis, open, axial and selective coding methods were used. Findings of the study indicate that the types of principles include the relationship between soul and body, thinking, evolution and transcendence of the soul, zeal, teleology and types of self-awareness include: physical, emotional, social, spiritual, intellectual. Finally, in the content of the document of fundamental change in education, in the section of anthropological foundations, the most attention has been paid to the intellectual self-awareness and in the goals section, the most attention has been paid to the physical and spiritual self-awareness.

    Keywords: Self-awareness, Eslamic philosophers, the document of fundamental change, transformation of education
  • Narges Rahimi, Akbar Rahnama *, Mohamadhasan Mirzamohamadi Pages 169-199

    The purpose of this research Analysis and concretising etebariat theory tabatabaie perception its implications in teaching values the explanation of what nature and values , tabatabaie , from the point of view of the recognition of the value of etebariat from the perspective of Allama tabatabaie.extraction potential implications of cultural etebariat theory in teaching religiousvalues , spiritual moral values and, education and social values .Allama tabatabaie including philo sophers who respond to these fundamental question innovating etebariat discussion and explaining what and why the values and he define the way ahead of humor us. Allama tabatabaie considered the credit valuesbacking for the conception of values , science and perceptions .In this study wich is prepared by library and inductive approach is carried out of 16 principle the etebariat for teaching values and recommended to coaches .according to this persent research , coaches can use the principle of explanation the basis of absolute valeus: the principle of explanation the basis of absolute value . rationality, stimulation feelings, pragmatism, natural indecency and decencies, spirituality instinctive , according to the epistemological dimension , according to the evolutionary characteristics of values education, according to previous beliefs audience , stimulating , indecency and decencies actions of current values(current actions determine good and evil) , the neglect in education , environmental conditions , using verbal communication and non-verbal to teach values ,incongruous the standing and method, and the principle of encouragement.

    Keywords: valeu education, etebariat theory, Allame tabatabayi
  • Ehteram Farasati, Susan Laei *, Faranak Msavi, Bahman Saeidipour Pages 201-229

    The aim of this study was to provide a qualitative model of the teacher-student caring relationship in primary schools in Kermanshah. For this purpose, using qualitative paradigm and grounded theory, and semi-structured and in-depth interviews with capable teachers with higher education degrees in different schools of Kermanshah in the academic year 1399-1400. The participants in this study up to the theoretical saturation stage were 15 people. Based on the results, the underlying factors of the teacher-student care relationship include extracurricular activities, strengthening teaching and learning capacities, teaching ability and mastery of professional skills, accepting and giving importance to students, modern thinking in teaching and learning, And individual characteristics of students. This type of communication strategy includes creating communication contexts, expanding communication capacities, an active learning environment, mutual recognition and understanding, critique and evaluation, team participation and cooperation, and positive emotional communication. Among the expected outcomes in the student-teacher care relationship are strengthening relationships and growth, creativity and health, acceptance and growth of skills, creating a safe and effective learning environment, and ultimately responsibility and support in both groups of teachers and students. Weak infrastructure and resources, emotional and psychological problems, personal and cultural problems, and barriers related to teachers, are also among the factors that can disrupt the care relationship and prevent the formation of this type of relationship in schools. Integrating the identified categories based on the relationships between them and in the form of this paradigmatic model can be a valuable and effective model for improving the levels of teacher-student communication in schools.

    Keywords: Caring relationship, supportive relationship, teacher-student relationship, elementary school
  • Ommolbanin Hosseinzadeh Pages 231-259

    The key role of education is to train knowledgeable and inquisitive people who in the face of complex situations, instability, and growing relativism in the present and future of the world, have the ability to critique and interact constructively with it. Accordingly, the course of Social Studies, based on the Monotheistic Naturalist Approach and its specific goals of cultivating active, thoughtful, exploratory, selective, free, and self-purifying individuals, especially in elementary school, plays a decisive role meanwhile. The idea of the present study to achieve the ultimate goals of this course is to focus on the concept of "identity" as one of the most fundamental concepts of the Monotheistic Naturalist Approach as well as the key concepts of the elementary school Social Studies textbook collection. Accordingly, the purpose of this study is to provide a new model for teaching this course based on the macro concept of Identity. This research was conducted by qualitative content analysis method and its research population was elementary School Social Studies textbooks. As a result, in elementary school, Social Studies textbooks, the concepts of Individual Identity, Social Identity, Historical Identity, National Identity, Political Identity, Economic Identity, Civilized Identity, Religious Identity, and Cultural Identity are discussed in a distinct but heterogeneous manner and other types of Identity among the two important branches of Gender Identity and Digital Identity, in general, are ignored. In order to achieve the macro goals of the curriculum based on the Monotheistic Naturalistic Approach, the present study offers basic suggestions for compiling learning units based on the existing branches of the concept of Identity in the content of the mentioned books and the neglected ones.

    Keywords: Social Studies Education, Islamic education, Monotheistic Naturalist Approach, Identity
  • Parasto Sadat Aghili, Masumeh Bagherpur * Pages 261-285

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of self-monitoring education with Islamic meditation approach on psychological security and religious adherence in female students of Payame Noorkordkooi. The research method was descriptive-correlational and the statistical population included 675 female students of Payame Noor University in Kordkoy in the academic year 2021 and the sample size was randomly selected in two groups (25 in the control group and 25 in the control group). Data collection tools included religious commitment questionnaires by John Bozorgi (2009) and Maslow's psychological security (2004) and intervention tools included the content of self-monitoring training sessions with an Islamic meditation approach according to the model, Nosrati et al., (2020) in 8 sessions. It was 90 minutes. Data were analyzed by analysis of covariance using SPSS 24 software. Findings showed that self-monitoring training with the approach of Islamic care has an effect on the components of mental security, reducing feelings of dissatisfaction, environmental incompatibility and improving public perception of the individual in female students of Payame Noor Kordkoy. Findings also showed that self-monitoring education with Islamic meditation approach has a significant effect on the components of religious adherence (religious adherence, ambivalence and religious non-adherence) in female students of Payame Noor Kordkoy

    Keywords: self-monitoring, Islamic meditation approach, psychological security, religious adherence
  • Fahimeh Yousefikia, Fateme Vodgdani *, Marzieh Mohases Pages 287-318

    The complex training process requires the training activities of trainers who consciously and skillfully take the initiative in this direction. Accordingly, identifying the professional competencies of the coach can help in properly training and nurturing the talents of individuals and creating a healthy and dynamic society. The purpose of this study is to extract and explain the professional competencies of coaches in four areas: appropriate targeting, personality traits, communication skills and methodological skills according to Ayatollah Haeri Shirazi. The research method is descriptive-analytical. Based on the findings, it was determined that the goals that the coach should have in mind in training are: the flourishing of human personality, the independence of the coach and the spiritual perfection. Also, the qualities that a coach needs to cultivate include: faith, sincerity, continuous knowledge acquisition, commitment and orderliness. On the other hand, the five communication skills that every coach needs to use in the training process, including: flexibility, tolerance, moderate and appropriate kindness, avoiding annoying encounters and central merit were explained and finally, nine methods of training were obtained, which include: teaching ethics and strengthening thinking, storytelling, playing , questioning , skill training, forgiving mistakes, encouraging and rewarding, punishing and gradual reduction of external control.

    Keywords: educator’s professional competences, educator, Ayatollah Haeri Shirazi, Education
  • Masoome Samadi Pages 319-350

    The purpose of this study was to analyze the structure and content of the methods and solutions of the indicators of the educational plan of Amin schools. Which was done analytically-descriptively with a critical approach in a deductive way.The research community was the conceptual framework of the educational plan of Amin School approved by the Propaganda Office of Qom Seminary, That the whole scheme was studied in depth. The tool used was a receipt that, at the same time as the data collection process, The resulting data were categorized, analyzed and interpreted.Findings showed that the methods and strategies of Amin schools educational plan have structural shortcomings. One of the shortcomings of the structural dimension is the lack of adherence to the features of the solution in presenting them, Lack of solutions with the daily needs of trainers, the lack of a uniform pattern in providing solutions. In terms of content, the studies showed that the methods and solutions presented in the ten indicators each have the capabilities and shortcomings that are mentioned in the article. But the most serious shortcomings of educational methods and strategies are the ten indicators of external presentation of religion (providing religious information to the educator before creating a question in his mind), Lack of ground for religious questioning,The generality of the solutions and the use of interpretable words in the solutions that need to be considered. Therefore, it is necessary to expand this plan in schools, Rethinking the training methods and strategies of the ten indicators, It is by providing the ground for dealing favorably with the above-mentioned shortcomings

    Keywords: Structure, Content, capabilities, shortcomings, methods, strategies, Amin schools educational plan