فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت اطلاعات و دانش شناسی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امیررضا اصنافی*، محسن حاجی زین العابدینی، زهرا عطارزاده صفحات 11-28

    هدف:

     پژوهش حاضر در بازسازی یکی از حوزه هایی است هنری و صنعتی است که در قالبی که گیمیفیکیشن بیان می شود. در اصل هنر هشتم عنوانی است که این روزها به هنر صنعت بازی سازی اطلاق می شود.

     روش شناسی پژوهش:

     روش این پژوهش به صورت کتابخانه ای است و به صورت مروری بیان شده است. 

    یافته ها

    این مقاله جنبه‎های گوناگون مربوط به نظریه های بازی وارسازی و نقش آن ها در آموزش و یادگیری معرفی کرد. مطالعه بازی وارسازی در پژوهش های علم اطلاعات ازجمله موضوعاتی است که به تازگی در این حوزه مورد توجه قرار گرفته است اما آنچه که مورد توجه اکثر پژوهشگران بوده، پرداختن به شکل مستقیم یا غیرمستقیم به بررسی بازی وارسازی در سواد اطلاعاتی، آموزش و انگیزش دانشجویان و کاربران کتابخانه (در سنین مختلف) و کارمندان کتابخانه های دانشگاهی و تخصصی در سازمان ها بوده است و به طور اخص از قابلیت های بازی وارسازی در آموزش و یادگیری مباحث تخصصی رشته کم تر پرداخته شده است. 

    بحث و نتیجه گیری

    مطابق یافته های انجام شده در این زمینه پژوهش هایی انجام شود تا ضمن توجه و بهره گیری کامل از منابع علمی و انجام پرسشنامه با جامعه پژوهش انتخابی و با استفاده از عناصر یادگیری خود راهبر، چارچوبی جهت تبیین نقش بازی وارسازی درزمینه آموزش و یادگیری دروس مختلف این رشته و دست یابی به الگویی مفهومی در پژوهش ها به دست آید.

    کلیدواژگان: آموزش، یادگیری، بازی وارسازی، بازی، نظریه های بازی
  • مهدی علیزاده جلگه پور*، ثریا ضیایی صفحات 29-42

    هدف :

    مدیریت منابع انسانی و بالاخص به کارگیری کارکنان و مدیران شایسته، یکی از دغدغه های دهه های اخیر در علم مدیریت است که کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی هم از این امر مستثنا نیستد. مفهوم شایستگی طبق تعاریف علمی از سه مقوله دانش، مهارت و رفتار تشکیل شده است. این پژوهش با هدف طراحی الگویی برای شایستگی مدیران کتابخانه های عمومی در کشور و به ویژه برای استان کرمان، انجام شده است.

    روش شناسی پژوهش:

     روش این پژوهش کاربردی، کیفی با روش دلفی است و با تلفیقی از مطالعه کتابخانه ای و مصاحبه با 17 نفر از مدیران این کتابخانه ها انجام شده که با روش نمونه گیری هدفمند مبتنی بر گلوله برفی انتخاب شده اند.

    یافته ها

    از مجموع مصاحبه ها، تعداد 421 شایستگی مطرح شد که بعد از شمارش و حذف کدهای تکراری، تعداد 34 شایستگی به دست آمد که سه محور شایستگی های اصلی (دانش، مهارت، رفتار) را تشکیل دادند. هرکدام از شایستگی های اصلی به چهار زیرمجموعه فرعی (تخصصی، مدیریتی، ارتباطی و ویژه) تقسیم بندی شدند.

    بحث و نتیجه گیری

    از مجموع مصاحبه ها، تعداد 421 شایستگی مطرح شد که بعد از شمارش و حذف کدهای تکراری، تعداد 34 شایستگی به دست آمد که سه محور شایستگی های اصلی (دانش، مهارت، رفتار) را تشکیل دادند. هرکدام از شایستگی های اصلی به چهار زیرمجموعه فرعی (تخصصی، مدیریتی، ارتباطی و ویژه) تقسیم بندی شدند.

    کلیدواژگان: مدیران، الگوی شایستگی، کتابخانه های عمومی، استان کرمان
  • مستانه غنجی*، زهرا خوشنودی فر صفحات 43-56

    هدف :

     هدف اصلی پژوهش حاضر با بررسی انگاره های مرتبط با رفتار اطلاع یابی کشاورزان گلخانه داران شهرستان ورامین در استان تهران انجام شده است.

    روش شناسی:

      این پژوهش از نوع کاربردی و روش آن از نوع توصیفی - پیمایشی است جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی گلخانه داران شهرستان ورامین (N=320) است. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای است و روایی آن از سوی کارشناسان و متخصصان موضوعی مورد بررسی و تایید قرار گرفت. پایایی ابزار پژوهش نیز با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ صورت گرفته است و تحلیل داده ها با کمک نرم افزار آماری اس. پی. اس. اس. 22 و با استفاده از روش های آماری مقتضی صورت پذیرفت.

    یافته ها

    به طور کلی یافته ها نشان داد که 2/46 درصد از گلخانه داران در سطح متوسط، 4/43 درصد در سطح پایین و تنها 3/10 درصد از آنان در سطح زیاد از منابع و کانال های اطلاعاتی و ارتباطی استفاده می نمایند. همچنین با توجه به نتایج پژوهش مشخص شد که در بین منابع اطلاعاتی می توان دریافت که بالاترین رتبه ها را از نظر میزان استفاده داشتند. نتایج حاصل از تحلیل همبستگی نشان داد متغیرهای میزان استفاده از منابع و کانال های اطلاعاتی و ارتباطی و اعتمادی کشاورزان و ارتباطی نیازهای اطلاعاتی گلخانه داران با رفتار اطلاع یابی آنان رابطه معنا داری دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    طبق نتایج به دست آمده جهت تقویت رفتار اطلاع یابی گلخانه داران، زمینه دسترسی آنان به منابع و کانال های اطلاعاتی-ارتباطی را فراهم کرده و با تامین نیازهای اطلاعاتی ایشان و جلب و حفظ میزان اعتماد، زمینه استفاده از منابع و کانال های اطلاعاتی - ارتباطی فراهم شد.

    کلیدواژگان: رفتار اطلاع یابی، نیاز اطلاعاتی- ارتباطی، گلخانه داران، شهرستان ورامین
  • سعید غفاری، فرزانه دهقان*، وحید قره بقلو صفحات 57-68

    هدف:

     هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی نقش منابع موجود در آرشیو شبکه مستند سیما در هدایت مدیریت دانش و تسهیم سرمایه های فکری است.

    روش شناسی:

     این پژوهش پیمایشی- توصیفی است. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه کارکنان شاغل در آرشیو شبکه مستند سیما به تعداد 20 نفر است. برای جمع آوری داده ها از روش های کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. ابزارهای جمع آوری اطلاعات نیز پرسشنامه ارزیابی سرمایه فکری بونیتس و پرسشنامه محقق ساخته مدیریت دانش بود.

    یافته ها

    به طور کلی بافته ها نشان داد، میان مدیریت دانش و سرمایه فکری در آرشیو شبکه مستند سیما رابطه مثبت و معناداری وجود دارد به گونه ای که در سایر زیرمجموعه های مدیریت دانش نیز با سرمایه فکری رابطه مثبت و معنادار وجود دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    طبق نتایج به دست آمده بین خلق دانش و سرمایه های فکری در میان کارکنان شاغل در آرشیو شبکه مستند سیما رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. همچنین بین سازمان دهی دانش و سرمایه های فکری (انسانی، ساختاری و رابطه ای) نیز رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. بین تسهیم دانش و سرمایه های فکری در میان کارکنان شاغل در آرشیو شبکه مستند سیما رابطه مثبت و معناداری وجود دارد که میزان همبستگی خوب میزان معناداری 0 بوده که از مقدار 05/0 بیشتر بوده و بین به کارگیری دانش و سرمایه های فکری (انسانی، ساختاری و رابطه ای) براساس میزان همبستگی و مقدار معناداری آن رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. در نتیجه رابطه مثبت و معناداری بین منابع موجود در آرشیو شبکه مستند سیما و مدیریت دانش و تسهیم سرمایه های فکری نیز وجود دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، سرمایه فکری، آرشیو، شبکه مستند سیما
  • محمدسعید کیانی*، لیلا نظری صفحات 69-78

    هدف:

     هدف از این پژوهش بررسی تاثیر استراتژی های منابع انسانی بر پیشرفت عملکرد شغلی کارکنان ادارات ورزش و جوانان غرب کشور بود.

    روش شناسی پژوهش:

     پژوهش حاضر از منظر هدف کاربردی، در زمره پژوهش های توصیفی تحلیلی است. جامعه آماری این پژوهش، کلیه کارکنان ادارات ورزش و جوانان غرب کشور؛ شهرهای کرمانشاه، کردستان، ایلام و همدان  به تعداد 800  نفرمی باشد. حجم نمونه براساس فرمول کوکران260 نفر تعیین شد. روش نمونه گیری به صورت تصادفی انجام گرفت. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه استاندارد عملکرد شغلی براساس پرسشنامه چینگ و تسون (2020) که شامل (7 گویه)  و پرسشنامه استراتژی های منابع انسانی براساس شاخص های آرمسترانگ (2020) که شامل (25 گویه) می باشد، استفاده شد. فرضیه های پژوهش با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری و تحلیل عاملی با استفاده از نرم افزار اسمارت پی. ال. اس. انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که استراتژی های منابع انسانی با عملکرد شغلی کارکنان در سطح معناداری (p≤0/05) ارتباط مثبت و معنادار دارد. در این میان استراتژی پیشرفت منابع انسانی با ضریب مسیر451/0 بیشترین تاثیر را بر عملکرد شغلی کارکنان دارد و استراتژی جذب کارکنان با ضریب مسیر 178/0 کمترین تاثیر را بر عملکرد شغلی دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    بنابراین، استراتژی های جذب بایستی با استراتژی های سازمان همسویی داشته باشد تا با ورود منابع انسانی منطبق با نیاز سازمان عملکرد شغلی لازم را تحقق بخشند. یافته های پژوهش، بیانگر اهمیت نقش استراتژی های منابع انسانی بر عملکرد شغلی کارکنان دارد.  و برای همین سیاست های مرتبط با وزارت ورزش و جوانان مورد توجه قرار داد.

    کلیدواژگان: جذب کارکنان، استراتژی، اداره ورزش و جوانان، عملکرد شغلی
  • مریم طاهری*، ثریا ضیایی صفحات 79-91

    هدف:

     پژوهش حاضر با هدف  معرفی مدل بهینه برای اندازه گیری بلوغ فناوری اطلاعات به شیوه مدل بلوغ گارتنر در مرکز اسناد و مدارک ایران صورت گرفت.

    روش شناسی پژوهش: 

     پژوهش براساس مدل ترکیبی ارایه شده، بلوغ فناوری اطلاعات حوزه علم اطلاع شناسی و دانش شناسی در سازمان  اسناد و مدارک کشور  به شیوه گارتنر  صورت گرفت؛  جامعه آماری پژوهش مدیران ارشد و کارشناسان حوزه فناوری اطلاعات سازمان اسناد و مدارک استان تهران است. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بود. جمع آوری اطلاعات به صورت غیراحتمالی و به روش قضاوتی انجام شده است. اطلاعات از 27 نفر مدیر ارشد و کارشناس جمع آوری شده که وزن پاسخ کارکنان 1 و مدیران 5 در نظر گرفته شده است. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده شده است. به منظور توسعه این پرسشنامه در ابتدا مولفه های اصلی مدل گارتنر شامل 24 مولفه اصلی در قالب پرسش در آمدند.

    یافته ها

    نشان داد که مدل بهینه برای اندازه گیری بلوغ فناوری اطلاعات به شیوه مدل بلوغ گارتنر  24 مولفه  اطلاعات در سطح پایین تر از میانگین و در سطح 1 بلوغ (آگاهی) قرار دارند. و همچنین مولفه بلوغ در 26 گروه همسان دسته بندی شده اند . گروه در سطح بالاتر از میانگین و در سطح (3 بلوغ) فعال قرار دارند.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش می تواند به عنوان الگویی برای معرفی مدل بهینه برای اندازه گیری بلوغ فناوری اطلاعات  استفاده شده و بدین ترتیب زمینه را برای مرکز اسناد از نظر بلوغ در سطح دو (آگاهی) قرار دارد  که شیوه گارتنر  برای این سازمان ها مناسب ترین است.

    کلیدواژگان: مدل بلوغ، حاکمیت فناوری اطلاعات، مدل بلوغ فناوری اطلاعات در علم اطلاع شناسی و دانش شناسی، مرکز اسناد
|
  • Amir Reza Asnafi *, Mohsen Haji Zeinolabedini, Zahra Attarzadeh Pages 11-28
    Purpose

    Game development is one of the most important subjects that has been able to transform education, business, industry and other backgrounds, in a form called gamification. The eighth art is the title that these days refers to the art of the gaming industry.

    Methodology

    The method used in this research is library studies and it is a review article.

    Findings

    This article introduces various aspects related to the theory of games and their role in teaching and learning. Examining gamification in information in organizations is less focused on game capabilities in teaching and learning specialized subjects.

    Conclusion

    According to the findings, new research should be done in this field. As a result, with the appropriate use of scientific resources and the use of questionnaires, in addition to the use of learning elements, a framework will be created to explain the role of gamification in the field of education and learning, and as a result, a conceptual model can be obtained in researches.

    Keywords: Education, Learning, Game, Gamification, Game Theories
  • Mehdi Alizadeh Jolghepoor *, Soraya Ziaei Pages 29-42
    Purpose

    Human resource management, and especially utilizing qualified staff and managers, is one of the concerns of management science in recent decades, libraries and information centers are not exceptions. According to scientific definitions, competence is consists of three categories, knowledge, skills and behavior.

    Methodology

     This study was conducted with the aim of designing a model for the competence of public library managers in the country and especially for Kerman province. The method of this applied research is qualitative with Delphi method and it has been done by combining library research and interviews with 17 managers of these libraries who have been selected by purposeful snowball sampling method.

    Findings

    Out of the total number of interviews, 421 indicators for competence were identified. After counting and removing duplicate codes, 34 items were obtained, which formed the three main categories (knowledge, skills, behavior). Each of the main categories was divided into four sub-categories (specialized, managerial, communication and special).

    Conclusion

    The most significant competent indicators were, Highlights include ICDL skills, public relations, a degree in librarianship and information science, Internet skills, decision-making, office correspondence, specialized softwares, content production, planning, databases, and reference interviews.

    Keywords: Managers, Competency Model, public libraries, Kerman province
  • Mastaneh Ghonji *, Zahra Khoshnodifar Pages 43-56
    Purpose

    Due to the importance of knowledge and information in the development of the agricultural sector, many specialists and experts have a special emphasis on recognizing information resources and their proper use and having the desired information-seeking behavior. In this regard, this study was conducted to investigate the ideas related to the information-seeking behavior of greenhouse farmers in Varamin city in Tehran province.

    Methodology

     This is an applied    research and from the method poin of view, is descriptive-survey. The statistical population of this research includes all greenhouse owners in Varamin (N = 320). Based on Morgan's table, a sample of 175 people were selected and studied. The data collection Cronbach's alpha coefficient (a >0.7) for different parts of the questionnaire. Data analysis was performed using Spss22 statistical software and appropriate statistical methods.

    Findings

    Findings of the study indicated that 46.2% of greenhouse owners use intermediate level, 43.4% low level and only 10.3% of them use information and communication sources and channels at a high level. Also, according to the research results, it was found that among newspapers and educational and promotional publications had the highest rankings, respectively. The results of communication resources and channels and information needs.

    Conclusion

    Based on findings, it was concluded that in order to strengthen the information-seeking behavior of greenhouse owners, use of information resources and channels - Provide communication.

    Keywords: Information Behavior Behavior, Information-Communication Needs, Information-Communication Resources, Channels, Greenhouse Owners, Varamin County
  • Saeed Ghaffari, Farzaneh Dehghahk *, Vahid Gharebaghloo Pages 57-68
    Purpose

    The main purpose of this study is to investigate the role of resources in the archives of the Sima Documentary channel in guiding knowledge management and sharing of intellectual capital.

    Methodology

    The research method in this research is survey-descriptive. The statistical population of the present study is all employees working in the archives of the Sima Documentary channel for 20 people. In this research, boentis Intellectual Capital Assessment Questionnaire and the Knowledge Management Research Questionnaire were used as data collection tools.

    Findings

    Generally, there is a positive and significant relationship between knowledge management and intellectual capital in the archive of Sima Documentary Channel. In addition, in other subdivisions of knowledge management, there is a positive and significant relationship with intellectual capital.

    Conclusion

    According to the results, there is a positive and significant relationship between knowledge and intellectual capital among people working in the archives of the Sima Documentary channel. There is also a positive and significant relationship between knowledge organization and intellectual capital (human, structural and relational), which is more than 0.05 and there is a coefficient of correlation between the use of knowledge and resources available in the archives of the Sima Documentary channel and knowledge management and the sharing of intellectual capital

    Keywords: knowledge management, Intellectual Capital, Archive, Sima Documentary Channel
  • Mohammadsaeid Kiani *, Leila Nazari Pages 69-78
    Purpose

    The main purpose of this research is to investigate the impact of human resource strategies on the career development of employees of sports and youth departments in the west of the country.

    Methodology

    The present study is a descriptive-analytical research in terms of applied purpose. The statistical population of this research is all employees of sports and youth departments in the west of the country; there are 800 people in Kermanshah, Kurdistan, Ilam and Hamedan. The sample size was determined based on Cochran's formula of 260 people. Sampling method was random. Questionnaire based on Qing and Tsung (2020) questionnaire which includes (7 items) and human resources strategies questionnaire based on Armstrong indicators (2020) which includes (25 items) be, used. Equation modeling and factor analysis using SMART PLS software. 

    Findings

    The results indicated that human resource strategies have a positive and significant relationship with employees' job performance at the level of significance (p≤0.05).Among these, the human resources development strategy with a path coefficient of 0.451 has the greatest recruitment strategy with a path coefficient of 0.178 has the least impact on job performance.

    Conclusion

    Therefore, recruitment strategies should be in line with the strategies of the organization to achieve the strategies on employees' job performance. Therefore, human resource strategies should be considered in policies related to the Ministry of Sports and Youth.

    Keywords: Staff Recruitment, Strategy, Sports, outh Administration, job performance
  • Maryam Taheri *, Soraya Ziaei Pages 79-91
    Introduction

    The present study studies the most important maturity models in the field of information technology. This study introduces the optimal model for measuring IT maturity in Iranian organizations by Gartner method. According to criteria such as comprehensiveness of the model and application at the strategic level, to achieve a higher stage of maturity, the Gartner model of maturity model in Iranian organizations (case study of the document organization) is proposed.

    Methodology

    The data collection tool was based on the type of sampling and questionnaire. In this research, it has been structured by sampling 64 components of information technology maturity, zones and other governmental and non-governmental organizations, including specialized, public, academic and educational libraries. The criterion of survey analysis is used on a systematic plan and the results of the survey are from the results and the results are from the results.

    Findings

    percent and 5 percent of the population. You have

    Results

    They are at a lower than average level at level 1 of maturity (awareness). Also, the maturity component is classified into 26 identical groups.

    Conclusion

    This component test is divided into three categories less than the mean (significant) of the (dar), in ﺎ The balance sheet weighs more than a quarter of an ounce's weight. level above the average level of active (3 maturity) active, with 95 degrees and 5 degrees in this group in Gartner's method is based on the weight of government values and the principle of orthodoxy

    Keywords: Gartner, Maturity, Information