فهرست مطالب

محیط زیست جانوری - سال سیزدهم شماره 4 (زمستان 1400)

فصلنامه محیط زیست جانوری
سال سیزدهم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/01
  • تعداد عناوین: 42
|
  • امیرحسین داداشی جوردهی، بهمن شمس اسفند اباد*، عباس احمدی، حمیدرضا رضایی، حمید ترنج زر صفحات 1-8
    جمعیت بسیاری از گونه های مهره دار ،متاثر از عوامل عمده تهدید کننده نظیر تخریب و تغییر و تبدیل و تکه تکه شدن زیستگاه ها به شدت در حال کاهش است. شناسایی زیستگاه های مستعد و مناسب بالقوه و بالفعل از طریق انجام مدل سازی های مرتبط و نیز بررسی ارتباطات بین جمعیت های گونه ها از طریق بررسی های ژنتیکی امکان طرح ریزی و اجرای موثر برنامه های حفاظتی را میسر می سازد. جمعیت گونه کفتار راه راه در ایران نیز به علت شدت و وسعت عوامل تهدید کننده گونه و زیستگاه های آن و نیز کاهش و قطع ارتباطات جمعیتی و جریان ژنی وضعیت مطلوبی نداشته و نیاز به اقدامات عاجل حفاظتی نظیر حفاظت از زیستگاه های مطلوب و کاهش تلفات گونه دارد. در مطالعه حاضر زیستگاه های مطلوب گونه در سطح کشور با استفاده از روش حداکثر بی نظمی  (Maxent) شناسایی و مطلوبیترین زیستگاه نوار شمال فلات ایران تا جنوب رشته کوه البرز (استان های سمنان، تهران، قم و البرز) را شامل شد و ناحیه جنوب غربی ایران یعنی استان خوزستان و نواحی لکه ای معدودی در مرکز در درجه بعدی مطلوبیت زیستگاه قرار گرفتند. با بررسی ساختار ژنتیکی افراد از طریق توالی یابی ژن سیتوکروم b با طول باند 704 جفت باز در استان های مختلف انجام و تنوع هاپلوتایپی برای نمونه ها 0/849= Hd به دست آمد که نشان دهنده تنوع ژنتیکی بالا در این گروه می باشد. سعی بر آن شده تا با در نظر گرفتن عوامل تهدید کننده، نیازهای حفاظتی این گونه که جمعیت آن در حال کاهش هست شناسایی و معرفی شود. حفاظت از زیستگاه ها و جلوگیری از تکه تکه شدن بیش تر آن ها و کاهش تلفات از مهم ترین این اقدامات هستند.
    کلیدواژگان: کفتار راه راه، حفاظت، تخریب زیستگاه، مدل سازی، ژنتیک
  • امیر معمارزاده کیانی، جلیل ایمانی هرسینی*، محمود کرمی صفحات 9-18
    آگاهی از عوامل موثر بر مطلوبیت زیستگاه گونه ها و محدوده پراکنش زیستگاه های مطلوب اهمیت اساسی در بر نامه ریزی به منظور مدیریت و حفاظت پویا و پایدار گونه ها و نتیجتا حفظ توازن در روابط اکولوژیکی زیستگاه دارد. با توجه به عدم بررسی و پژوهش های میدانی در مورد وضعیت بوم شناسی گونه تشی و خصوصیات منحصربه فرد در وجوه ریخت شناسی، رفتار شناسی و نیز طیف تاثیرات گونه، بر پایداری وضعیت بوم شناختی زیستگاه های کشور، تحقیق حاضر با هدف مدل سازی مطلوبیت زیستگاه تشی، بزرگ ترین گونه جونده کشور در بازه زمانی مهر ماه سال 1396 تا دی ماه 1397 و طی 30 نوبت پایش دقیق میدانی در پارک ملی خجیر، جهت تعیین مهم ترین متغیرهای زیستگاهی موثر بر حضور گونه انجام شد. در این پژوهش تعداد 130 نقطه حضور مبنی بر نمایه های مستقیم و غیر مستقیم حاصل از فعالیت گونه با استفاده از دستگاه GPS، ثبت گردید. از روش حداکثر آنتروپی MaxEnt برای مدل سازی مطلوبیت زیستگاه گونه تشی استفاده شد. براساس نتایج، مقدار AUC معادل 0/9 به دست آمد که بیانگر اعتبار بالای مدل است. نتایج نشان داد که به ترتیب تیپ پوشش گیاهی، جهت جغرافیایی، ارتفاع، شیب و فاصله از جاده بیش ترین تاثیر را بر حضور و فعالیت گونه داراست. نتایج به دست آمده می تواند ابزاری مناسب جهت شناسایی عوامل موثر بر حضور گونه  و مدیریت صحیح  تشی در منطقه مورد مطالعه و سایر زیستگاه های این گونه باشد.
    کلیدواژگان: مطلوبیت زیستگاه، تشی، پارک ملی خجیر، آنتروپی بیشینه
  • وحید زمانی*، مرضیه اسدی آق بلاغی، سعید نادری، حمیدرضا رضایی صفحات 19-26

    قوچ و میش های ارمنی (Ovis orientalis) غرب ایران به دلایلی از جمله شکار غیرمجاز و تخریب زیستگاه در فهرست سرخ IUCN  در رده آسیب پذیر قرار گرفته و از سویی به عنوان نیای اجدادی نژادهای اهلی گوسفند (Ovis aries) سراسر دنیا ارزش فراملی دارند. در این مطالعه با استفاده از توالی یابی کل ژنوم و چیپ های BeadChip Ovine SNP 50K تنوع و ذخایر ژنتیکی جمعیت های قوچ و میش ارمنی شمال غرب ایران (آذربایجان غربی و شرقی، کردستان، مرکزی، همدان، قزوین) به عنوان خاستگاه اهلی سازی گوسفند، شناسایی و با گوسفند های اهلی همان مناطق مقایسه شد. تعداد SNP های کل ژنوم، ضریب درون آمیزی و ژنتیک لود بر اساس داده  های ژنوم کامل، هم چنین هتروزیگوسیتی مورد انتظار به عنوان پارامترهای مرتبط با تنوع ژنتیکی بین دو گروه اهلی و وحشی مقایسه شدند. براساس نتایج به دست آمده تعداد SNP های تفکیک کننده به عنوان مهم ترین پارامتر تقریبا 24 میلیون برای گروه وحشی و در حدود 20 میلیون برای گروه اهلی محاسبه شد که اختلاف چشمگیری را نشان داد. با توجه به یافته های تنوع نوکلیوتیدی ژنوم، تنوع ژنتیکی بر اساس داده های ژنوم کامل در گروه وحشی نسبت به گروه اهلی بیش تر بود. بر اساس نتایج مطالعه حاضر قوچ و میش ارمنی با داشتن میزان بالای تنوع ژنتیکی به عنوان ذخایر ژنتیکی برای نژادهای اهلی تمامی گوسفندان اهلی دنیا ارزش حیاتی دارند و باید در اولویت برنامه های حفاظتی قرار بگیرند.

    کلیدواژگان: قوچ و میش ارمنی، تنوع ژنتیکی، ذخایر ژنتیکی، Ovis
  • علی مهدوی، فاطمه طباطبائی یزدی*، علیرضا محمدی، علی خانی صفحات 27-34
    جاده ها تاثیرات مخرب و قابل توجهی بر زیستگاه های طبیعی و حیات وحش در سراسر جهان دارند که این امر نشان دهنده این است که جاده ها یکی از عوامل اصلی کاهش تنوع زیستی در جهان هستند. توسعه شبکه جاده ای در استان خراسان رضوی در درون و ورای مناطق حفاظت شده آن منجر به افزایش نرخ تلفات جاده ای به خصوص تلفات جاده ای گونه های گوشت خوار شده است. اهدف پژوهش حاضر تعیین محدوده های داغ تصادفات جاده ای گوشت خواران در مناطق تحت حفاظت استان خراسان رضوی، بررسی الگوی زمانی تلفات جاده ای گوشت خواران و هم چنین اولویت بندی مناطق داغ تلفات است. به همین منظور تلفات جاده ای گوشت خواران در این استان بین سال های 1390 تا 1399 مورد بررسی قرار گرفت. در طول دوره مطالعه در مجموع 199 گوشت خوار مربوط به 11 گونه جانوری متعلق به خانواده سگ سانان، خانواده کفتارها، خانواده راسو ها و خانواده گربه سانان  در اثر برخورد با وسایل نقلیه تلف شده اند. بیش ترین تعداد تلفات در این مطالعه به ترتیب مربوط به روباه معمولی (25/8%)، شغال (20/7%)، گرگ (14/15%)، کفتار (13/6%) و گربه وحشی (10/1%) بود که در مجموع 167 مورد از تصادفات ثبت شده (84/34%) را شامل می شد. نتایج این مطالعه نشان داد که بیش تر تلفات جاده ای برای تمامی گونه ها به ترتیب در فصل های پاییز، زمستان، تابستان و بهار رخ داده است. در مجموع 8 محدوده داغ تلفات جاده ای در این استان شناسایی شد که بیش تر در شمال، مرکز و غرب این استان واقع شده اند. اولویت بندی انجام شده می تواند در جهت اجرای قوانین و اهداف حفاظتی و مدیریتی مورد استفاده قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: تابع کرنل، حفاظت، تصادفات جاده ای، تنوع زیستی، مدیریت حیات وحش، مناطق حفاظت شده
  • محمد عسگری*، محسن جوانمیری پور، سید رضا میرمعینی، وحید اعتماد صفحات 35-44
    زمانی که نیازها و رفتارهای حیات وحش بر روی انسان یا رفتار انسان بر نیازهای حیات وحش تاثیر منفی بگذارد تعارض انسان و حیات وحش اتفاق می افتد. هدف از تحقیق حاضر بررسی تعارض انسان و حیات وحش در محیط های روستایی و شهری در شهرستان رباط کریم است. بدین منظور با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، 45 نفر از افراد دانشگاهی، بخش بهداشت و درمان، اداره محیط زیست، شهرداری (واحد خدمات شهری، حمل و نقل و مدیریت پسماند)، سازمان های مردم نهاد مرتبط با محیط زیست، فعالان بخش کشاورزی - دامداری و سالخوردگان بومی انتخاب و با آن ها مصاحبه به روش ساختار نیافته صورت گرفت. سپس با استفاده از روش تحلیل محتوی کیفی استقرایی، یافته های حاصل از مصاحبه تفسیر و طبقه بندی شدند. بدین صورت که با استفاده از روش کدگذاری باز، اولین معانی استخراج شده از مصاحبه ها، «مفاهیم»؛ مقوله بندی مفاهیم، «کدهای فرعی»؛ و مقوله بندی کدهای فرعی، «کدهای اصلی» استخراج شدند. از نتایج کدگذاری باز، 4 مقوله اصلی به دست آمد. مقوله اصلی 1 به آسیب رسانی به باغات و تخریب محصولات کشاورزی، مقوله اصلی 2 به ضرر اقتصادی و ایجاد ترس و وحشت در میان روستاییان، مقوله اصلی 3 به صدمه و ایجاد تلفات شدید دامی و مقوله اصلی 4 به اختلال نظم و امنیت محیط شهری و انتقال عوامل بیماری زا اختصاص پیدا کرده است. به طور کلی رسانه های عمومی، تشکیل کمیته ی محیط زیست در فرمانداری شهرستان، تشکیل سازمان های مردم نهاد با هدف برگزاری دوره های آموزشی، همکاری سازمان محیط زیست شهرستان با شهرداری در جهت جمع آوری سگ های ولگرد و عقیم سازی آنان، همکاری سازمان های مربوطه با شبکه بهداشت و درمان به منظور تزریق واکسن های مورد نیاز به سگ های ولگرد در راستای کاهش بیماری های اپیدمی مشترک میان انسان و حیوان، بیمه باغات (تاسیسات و محصولات)، بیمه دام های اهلی (گوسفند و بز) از راه کارهای تعدیل تعارض انسان با حیات وحش پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی، تحلیل محتوای کیفی، تعارض، حیات وحش، رباط کریم
  • سید جلال میریان*، شاهین حاجی قهرمانی، احمدرضا محمدی، مجید افشار صفحات 45-50
    این مطالعه با هدف ارزیابی تعدادی از پارامترهای کلینیکی به دنبال بیهوشی صحرایی در اسبچه های خزر انجام شد. از دوازده راس اسبچه های سالم از هر دو جنس نر و ماده در این مطالعه استفاده شد. ابتدا با 2 میلی گرم بر کیلوگرم زایلازین به اسبچه ها پیش بیهوشی داده شد. مطالعه در پنج گروه ادامه یافت که عبارت بودند از: گروه 1 (پروپوفول)، گروه 2 (آسپرومازین- کتامین)، گروه 3 (دیازپام- کتامین)، گروه 4 (میدازولام- کتامین) و گروه 5 (تیوپنتال سدیم 5%). دارو یا ترکیبات بیهوشی 10 دقیقه بعد از آرام بخشی تجویز شدند. تعدادضربان قلب، تعداد تنفس، زمان القاء بیهوشی، طول دوره بیهوشی جراحی، دوره بازگشت از بیهوشی و زمان ایستادن اندازه گیری شد. به دنبال انجام پیش بیهوشی، آرام بخشی مطلوب بدون ایجاد هیجان حاصل شد. نتایج اختلاف معنی دار در زمان القاء بیهوشی و زمان ایستادن بین گروه پروپوفول با سایر گروه ها را آشکار ساخت (0/05≥P). در مقایسه با سایر گروه ها در گروه 1 ضربان قلب به صورت معنی دار افزایش یافت. تعداد تنفس در گروه های 1و 5 در مقایسه با سایر گروه ها کاهش یافت. نتایج این مطالعه نشان داد که گروه های 2، 3 و 4 القاء بیهوشی بدون استرس، بیهوشی آسان و قابل کنترل، بی دردی و شلی عضلانی مناسبی را فراهم می کنند. پیشنهاد می شود که از پروپوفول و تیوپنتال سدیم نیز برای ایجاد بیهوشی سبک استفاده گردد.
    کلیدواژگان: اسبچه خزر، بیهوشی صحرائی، کتامین، آسپرومازین، زایلازین
  • نادر پاپی*، سید جواد علیمحمدی صفحات 51-58

    مطالعه حاضر با هدف ثبت و معرفی شاخص های زیست سنجی گوسفند نژاد زل، بر روی تعدادی از گله های دامداران ساکن در روستاهای اطراف شهرستان های استان مازندران انجام شد. رکوردبرداری از وزن زنده، زیست سنجی بدن، تولید و ترکیبات شیر و پشم، در طول یک سال به طور تصادفی از 200 راس گوسفند ماده و 20 راس قوچ صورت گرفت. براساس نتایج به دست آمده از زیست سنجی بدن 200 راس میش ، وزن زنده میش 4/78±33/8 کیلوگرم، اندازه دور سینه 7/01±82/6 سانتی متر، طول بدن 3/76±41/4 سانتی متر، ارتفاع بدن 4/69±63/8 سانتی متر و طول دم 4/02±24/5 سانتی متر بود. مقدار تولید شیر روزانه 170±700 گرم با ترکیبات چربی 1/56±4/3، پروتیین 0/59±4/9 و لاکتوز 0/49±4/7 درصد بود. مقدار تولید پشم سالانه یک راس میش 0/30±1700 گرم، با طول دسته پشم 2/33±10 سانتی متر، قطر 2/68±34/7 میکرون و راندمان 5/78±64/2 درصد تعیین شد. میانگین وزن تولد بره های نر و ماده 0/4±2/9 کیلوگرم، وزن شیرگیری بره ها 3/4±13/1 کیلوگرم و افزایش وزن روزانه بره ها از تولد تا شیرگیری 34±130 گرم بود. میانگین وزن زنده، دورسینه، طول بدن، ارتفاع از جدوگاه و طول دم در قوچ ها به ترتیب 65/5 کیلوگرم، 87/89، 50/5، 65/4 و 22 سانتی متر بود.

    کلیدواژگان: ارتفاع بدن، استان مازندران، زیست سنجی، گوسفند زل
  • رضا سید شریفی*، یوسف رحمن شکرگزار، نعمت هدایت ایوریق، جمال سیف دواتی، آزاده بوستان صفحات 59-68
    هدف اصلی این پژوهش برآورد تاکید نسبی صفات تولیدی ، تولید مثلی، رشد و ماندگاری در گله گاوهای شیری شرکت دامپروری پارس می باشد. این پژوهش با استفاده از مدل زیست اقتصادی و با تعیین ارزش اقتصادی و میزان اهمیت نسبی هریک از این صفات در برنامه های اصلاحی سیستم پرورشی گاوهای شیری شرکت دامپروری پارس استان اردبیل انجام گرفت. نخستین گام در گسترش و توسعه اهداف اصلاحی، تعیین ضرایب اقتصادی برای صفاتی می باشد که به عنوان هدف اصلاحی در نظر گرفته شده اند. ارزش اقتصادی یک صفت بیانگر سهم رشد ژنتیکی یک صفت، در بهبود راندمان اقتصادی سیستم تولید می باشد. با هدف مطالعه اثرات تغییر در مقادیر ورودی روی پاسخ مدل، از تست حساسیت استفاده شد. و نیز برای قیاس صفات مختلف تاکید نسبی هر صفت، محاسبه گردید. سود سالانه حاصل از هر راس گاو مولد در این تحقیق 95529076/86 ریال گزارش گردید. صفات را از نظر نوع اثرات بر درآمد ها و هزینه ها به چند دسته تقسیم بندی شدند. گروهی از صفات در اثر افزایش میانگین خود، درآمد و هزینه واحد تولید و هم چنین سود را نسبت به حالت پایه (مقدار اولیه) افزایش می دهند. اغلب صفات تولیدی شامل تولید شیر، چربی، افزایش وزن بعد از شیرگیری، وزن بدن بالغ و نیز نرخ بقاء قبل و بعد از شیرگیری در این دسته قرار گرفتند. ولی با افزایش یک واحد در افزایش وزن روزانه قبل از شیرگیری، درآمد و هزینه نسبت به میزان پایه افزایش یافته اما سود به دست آمده کم تر شده است. در دسته دیگر صفاتی قرار داشتند که افزایش میانگین آن ها هم با کاهش درآمد و هم با کم تر شدن هزینه ها مواجه بود که موجب کاهش سود گردید که شامل صفت طول عمر تولیدی و فاصله بین گوساله زایی بود که در این گروه قرار گرفت. صفات گروه سوم بر درآمد اثری نداشته اما با افزایش میانگین آن هزینه های واحد تولید افزایش یافت در نتیجه سود سالانه کاهش یافت که شامل سن در زایش اول بود. دسته چهارم نیز شامل صفتی می باشد که بر روی هزینه اثری نداشته و با بالا رفتن درآمد واحد سبب سودآوری شده است که صفت چربی شیر در این دسته قرار می گیرد. هم چنین نتایج نشان داد که بالاترین اهمیت یا تاکید نسبی مربوط به تولید شیر با مقدار 45/01 درصد و پایین ترین آن در ارتباط با فاصله بین دو زایش به مقدار 4/17- درصد محاسبه گردید. اما از نگاه میزان اهمیت نسبی صفات در هر دسته، در گروه صفات تولیدی، تولید شیر و چربی شیر بالاترین اهمیت نسبی را به خود اختصاص دادند. در گروه صفات ماندگاری و بقاء به ترتیب اولویت نرخ بقاء بعد از شیرگیری، نرخ بقاء قبل از شیرگیری و طول عمر تولیدی و همین طور در گروه تولید مثلی، صفت سن در اولین زایش و صفت فاصله گوساله زایی به ترتیب بالاترین اهمیت نسبی را داشتند. در گروه صفات رشدی نیز به ترتیب وزن بدن بالغ، افزایش وزن بعد از شیرگیری و افزایش وزن قبل از شیرگیری بالاترین اهمیت نسبی را به خود اختصاص دادند. نتایج تست حساسیت نیز نشان داد که اثر نوسان فاکتورهای تولید بر روی ارزش های اقتصادی صفات یکسان نمی باشد و بعضی از صفات از ثبات بیش تری برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: مدل زیست اقتصادی، گاوشیری، ارزش اقتصادی، تاکید نسبی
  • محمدرضا فتحی*، سمیه رضی محب سراج، مهدی نصراللهی، محمدحسن ملکی صفحات 69-82

    صنعت دامداری به عنوان یکی از زیر مجموعه های زراعت در سطح جهانی از رشد چشم گیری برخوردار بوده و کارآفرینی آن در اشتغال زایی، ایجاد ارزش افزوده، تغذیه بشر، سلامت انسان و جامعه و به طور کلی نقش بی بدیل آن در اقتصاد باعث گشته همواره مورد توجه دولت ها قرار گیرد. این صنعت در کشور ما علی رغم حمایت های تعریف شده در قوانین، هم چنان از نبود زیرساخت ها، عدم مدیریت منسجم و پایدار، سطحی نگری به مسایل پایه ای و کلان و فقدان اولویت بندی در برنامه ریزی ها در تنگنا بوده و فعالان را با نوعی ابهام نسبت به آینده کاری مواجه نموده است، درحالی که با سرمایه گذاری های فعلی، ظرفیت ها و پتانسیل های بالقوه و امکانات موجود می توان با اصلاح زیرساخت ها، حمایت های تسهیلاتی و اعتباری از سوی دولت و فرهنگ سازی، جهت منحنی را به سمت رشد و تعالی بیش تر سوق داد. لذا برنامه ریزی صحیح در این حوزه نیازمند اتخاذ تصمیمات راهبردی و آینده نگارانه است. بدین منظور از رویکرد آینده پژوهی برای تدوین سناریوهای آینده صنعت دامداری استان خراسان رضوی استفاده شد و از روش عدم قطعیت بحرانی، که یکی از تکنیک های متداول برای استخراج عوامل کلیدی است، استفاده شد. در مرحله بعدی برای تعیین اثرات متقابل شاخص های کلیدی از روش دیمتل استفاده شد.سناریوهای تحقیق حاضر براساس دو عامل سیاست های کلان دولت و اوضاع جوی تدوین شدند که عبارت اند از سناریوی 1، سناریوی 2، سناریوی 3 و سناریوی 4. در نهایت، با به کارگیری روش مورا، محتمل ترین سناریو که سناریوی 4 است تعیین گردید، که در این سناریو هم میزان نزولات جوی کاهش یافته و هم سیاست های کلان دولت به سمت بهینگی و بهره ور بودن حرکت نمی کنند.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، سناریو، عدم قطعیت بحرانی، دیمتل، مورا
  • محمدرضا مشایخی صفحات 83-88

    جهت بررسی اثر افزودن سطوح مختلف باکتری لاکتوباسیلوس به علوفه نی سیلو شده و مقایسه آن با سیلاژ ذرت، آزمایشی در قالب طرح آماری کاملا تصادفی با 8 تیمار و 4 تکرار انجام شد. تیمارها شامل سیلاژ علوفه نی بدون افزودن باکتری، سیلاژ نی با افزودن باکتری در سطح توصیه شده (2/5  میلی گرم در کیلوگرم بر اساس ماده خشک) و تیمارهای بعدی به ترتیب سیلاژ نی با افزودن مقادیر 25، 50، 75 و 100 درصد بالاتر از مقادیر توصیه شده و هم چنین سیلاژ ذرت بدون افزودن باکتری و سیلاژ ذرت با افزودن باکتری در سطح توصیه شده بودند. سیلاژهای نی عمل´آوری شده و سیلاژ ذرت به صورت آزمایشگاهی و درون ظرف های پلاستیکی دو لیتری تهیه شدند. در پایان مدت سیلو کردن و نمونه گیری از سیلاژها، اندازه گیری pH، ماده خشک، پروتیین خام، قابلیت هضم آزمایشگاهی و اسیدهای چرب فرار نمونه ها انجام شد. نتایج آزمایش نشان دادکه افزودن سطوح مختلف باکتری لاکتوباسیلوس جهت تلقیح سیلاژ علوفه نی، روی مقدار pH، خاکستر و قابلیت هضم اثرات معنی دار داشته (0/05>P)، ولی اثرات آن روی پروتیین خام و اسیدهای چرب فرار سیلاژ نی معنی دار نبود. هم چنین تلقیح باکتریایی اثرات معنی دار روی pH و مقادیر پروتیین خام، قابلیت هضم، اسید پروپیونیک و اسید بوتیریک سیلاژ علوفه ذرت نداشت ولی اثرات آن روی مقدار خاکستر و اسید استیک معنی دار بود. در مجموع با توجه به نتایج آزمایش و اثراتی که تلقیح میکروبی روی مقادیر قابلیت هضم، pH و اسیدهای چرب فرار داشته است به نظر می رسد تلقیح باکتریایی به مقدار 75 درصد بالاتر از سطح استاندارد به علوفه نی سیلوشده قابل توصیه است.

    کلیدواژگان: سیلو کردن، تلقیح باکتریایی، سیلاژ علوفه نی، سیلاژ علوفه ذرت
  • حمیدرضا پورخباز*، حسین یوسف نیا، میترا چراغی، سعیده جوانمردی صفحات 89-96

    فلزات سنگین برای موجودات زنده خطرناک بوده و باعث مشکلات زیادی برای آن ها می گردد. این فلزات به طرق مختلف می توانند وارد زنجیره غذایی شوند و باعث بیماری های متعدد و گاهی اوقات مرگ گردند، بنابراین پایش آلودگی این فلزات اهمیت دارد. در میان منابع مختلف انسانی مکان های دفن زباله، که احتمال حضور و جذب فلزات سنگین از طریق زنجیره غذایی در آن ها زیاد است، بایستی پایش شوند. هدف مطالعه حاضر تخمین سطح آلودگی فلزات سمی (کادمیوم، آرسنیک، سرب و جیوه) در مکان دفن زباله انجلی سی شهر بابل با استفاده از پر پرندگان و شیرابه است. بنابراین جهت رسیدن به این هدف، پر پرنده کورکور سیاه، با توجه به رژیم غذایی و محل تجمع آن در این مکان، به همراه شیرابه زباله این محل برای اندازه گیری غلظت فلزات سنگین، نمونه برداری و آماده سازی شدند و غلظت فلزات با دستگاه ICP و فلز جیوه با دستگاه Mercury Analyzer AMA 254 تعیین شدند. نتایج نشان داد که کادمیوم بالاترین (11/5 میلی گرم بر کیلوگرم) و جیوه کم ترین (4 میلی گرم بر کیلوگرم) میانگین غلظت را در پر پرنده داشته اند. به طور کلی الگوی پراکنش فلزات سنگین در پر پرنده به صورت زیر می باشد: Cd> Pb> As> Hg

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، شیرابه زباله، پر پرنده، کورکور سیاه، شهر بابل
  • سید محمدجواد میرباقری، مجید غلامی آهنگران* صفحات 97-102

    به منظور بررسی نقش اوی باکتریوم پاراگالیناروم در ایجاد سندرم تورم سر و صورت در مرغ های تخم گذار صنعتی و سنتی در استان اصفهان، از 23 فارم مرغ تخم گذار با علایم تورم سر و تلفات، از ناحیه سینوس زیر چشمی نمونه برداری شد. علاوه بر این، از 20 فارم مرغ تخم گذار صنعتی و سنتی با علایم تنفسی و تورم سر از شکاف کامی سواب تهیه شد. نمونه ها به منظور بررسی آلودگی با اشریشیاکلی و اوی باکتریوم پاراگالیناروم، بر روی محیط های اختصاصی کشت شد و با تست های بیوشیمیایی، اشریشیاکلی و اوی باکتریوم پاراگالیناروم جدا شد. پس از استخراج ژنوم، با پرایمرهای اختصاصی به ردیابی اوی باکتریوم پاراگالیناروم پرداخته شد. نتایج میکروبیولوژی نشان داد از 23 نمونه 14 نمونه (60/86 درصد) آلوده به اوی باکتریوم پاراگالیناروم و 21 نمونه (91/3 درصد) آلوده به اشریشیاکلی بود. نتایج ردیابی مستقیم باکتری اوی باکتریوم پاراگالیناروم در سواب های سینوسی تهیه شده از 23 مورد تلفات مربوط به علایم کوریزا نشان دهنده تکثیر قطعه 500 جفت بازی در 19 نمونه سواب سینوسی بوده است (82/6 درصد). این فراوانی در طیور سنتی 92/3 درصد (12 نمونه از 13 نمونه تجمعی) و در طیور صنعتی 70 درصد (7 نمونه از 10 نمونه تجمعی) برآورد گردید. هم چنین میزان آلودگی در مرغان زنده به مراتب کم تر از تلفات ارزیابی شد. به نظر می رسد محل نمونه گیری می تواند در میزان آلودگی و احتمالا بروز موارد منفی کاذب نقش داشته باشد. لذا به توجه به فراوانی آلودگی به اوی باکتریوم پاراگالیناروم در موارد سندرم تورم سر در مرغان تخم گذار به نظر می رسد باید برنامه واکسیناسیون همگانی و منظم برای کنترل اوی باکتریوم پاراگالیناروم در مرغان تخم گذار اعمال شود.

    کلیدواژگان: اوی باکتریوم پاراگالیناروم، سندرم تورم سر، مرغ تخم گذار
  • سید داود حسینی*، پریسا ایزدخواه، محدثه السادات حسینی صفحات 103-108
    بیماری های تنفسی باعث وارد آمدن خسارات قابل توجهی به صنعت پرورش طیور در سراسر جهان می شوند. طی سال های اخیر عفونت با باکتریاورنیتوباکتریوم رینوتراکیال (ORT) مکررا از نقاط مختلف دنیا از جمله ایران گزارش شده است.هدف از مطالعه حاضر جدا سازی عامل بیماری در استان مرکزی وبررسی میزان حساسیت آنتی بیوتیکی به آنتی بیوتیک های رایج بود. در این تحقیق با سواپ از ریه، نای و سینوس چشمی (تحت حدقه ای) مرغ های زنده بیمار یا تلف شده در مرغداری های استان مرکزی بین سال های 1396-1395 نمونه گیری صورت گرفت و جمعا 231 عدد طیور دارای علایم عفونت تنفسی از 20 مرغداری مورد آزمایش قرار گرفتند. نمونه های جمع آوری شده در محیط بلاد آگار با 5% خون گوسفندی حاوی آنتی بیوتیک های جنتامایسین و پلی میکسین B؛ 7/5%CO2 و در دمای 37 درجه سانتی گراد به مدت 48 تا 72 ساعت کشت داده شدند. باکتری ها توسط تست های بیوشیمیایی و PCR شناسایی و تایید گردید و در انتها تعیین حساسیت آنتی بیوتیکی آن ها به روش کربی بایر انجام شد. در این مطالعه 15 جدایه ORT جداسازی شد. وضعیت حساسیت آنتی بیوتیکی این سویه ها به 15 آنتی بیوتیک مورد مصرف در درمان عفونت های تنفسی طیور تعیین گردید. نتایج نشان دادند که تمام سویه های جدا شده نسبت به انروفلوکسازین، اریترومایسین، پنی سیلین، آمپی سیلین، کولیستین و لینکومایسین 100% مقاوم بودند و بیش ترین حساسیت به نیتروفورانتویین وجود داشت. نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان می دهد که از 20 مرغداری نمونه گیری شده در سطح استان مرکزی 15 مورد عفونت با اورنیتوباکتریوم رینوتراکیال (ORT) توسط تست های بیوشیمیایی و PCR جدا و مقاومت نسبتا بالایی به آنتی بیوتیک های مورد مصرف در درمان دارند
    کلیدواژگان: اورنیتوباکتریوم رینوتراکئال، طیور، عفونت تنفسی، حساسیت آنتی بیوتیک
  • سامان همتی، حسین رضا شهبازی*، سودابه مرادی صفحات 109-114
    آزمایش حاضر به منظور بررسی اثرات دو منبع DL-متیونین و L-متیونین بر عملکرد، خصوصیات اندام های داخلی و فاکتورهای خونی جوجه های گوشتی انجام گرفت. تعداد 400 قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه سویه راس 308 در قالب طرح کاملا تصادفی به 8 تیمار و 5 تکرار (تعداد 10 پرنده در هر تکرار) تقسیم شدند. جیره های آزمایشی شامل 1، 2، 3، 4 (جیره پایه+25، 50، 75، 100 درصد DL-متیونین و 5، 6، 7، 8 (جیره پایه+25، 50، 75، 100 درصد L-متیونین)، بودند. نتایج نشان داد که در گروه های L-متیونین بهبود عملکرد مربوط به   مقدارهای 75 و 100 درصد بود اما در گروه های DL-متیونین بهبود عملکرد تنها در مقدار 100 درصد دیده شد (0/05>P). درصد اندام های داخلی هیچ یک از تیمارها اختلاف معنی داری باهم نداشتند (0/05<P). تفاوت منابع و سطوح مختلف متیونین اثر معنی داری بر فاکتورهای خونی جوجه های گوشتی نداشت (0/05<P). نتایج این آزمایش نشان داد که مقدار 75 درصد از L-متیونین توصیه شده نژاد راس 308 می تواند از لحاظ عملکرد نتیجه ای مشابه با مقدار 100 درصد از DL-متیونین توصیه شده داشته باشد.
    کلیدواژگان: متیونین، جوجه گوشتی، عملکرد، فاکتورهای خونی
  • سید محمد حسینی*، روح الله نورمحمدی صفحات 115-120
    پژوهشی به منظور بررسی اثر سطوح مختلف عصاره یونجه بر عملکرد رشد، خصوصیات دستگاه گوارش و برخی ویژگی های خونی در جوجه های گوشتی انجام شد. تعداد 200 قطعه جوجه گوشتی نر سویه راس 308 در 5 تیمار آزمایشی با 4 تکرار و 10 پرنده در هر تکرار در یک طرح آزمایشی کاملا تصادفی مورد استفاده قرار گرفت. عصاره یونجه در چهار سطح (0، 2، 4، 8 و 12 درصد) استفاده شد. نتایج نشان داد عصاره یونجه بر میانگین افزایش وزن روزانه، میانگین مصرف خوراک روزانه، ضریب تبدیل خوراک و شاخص کارایی اروپایی اثر منفی نداشت. افزودن عصاره یونجه (4، 8 و 12 درصد) به جیره وزن نسبی بورس و طحال را به طور معنی داری افزایش داد اما موجب کاهش معنی دار غلظت تری گلیسرید سرم خون گردید (0/05>P). افزایش سطوح عصاره یونجه (8 و 12 درصد) سبب کاهش معنی دار چرب بطنی گردید (0/05>P). هم چنین، غلظت کلسترول تام در جوجه های تغذیه شده با جیره حاوی 12 درصد عصاره یونجه کاهش یافت (0/05>P). وزن و طول نسبی دوازدهه، ژژنوم و ایلیوم، وزن نسبی تیموس، چینه دان، سنگدان، پیش معده و هم چنین غلظت گلوکز سرم خون تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که عصاره یونجه می تواند بدون اثر منفی بر عملکرد جوجه های گوشتی، ذخیره چربی حفره بطنی را کاهش دهد و موجب تقویت سامانه ایمنی گردد.
    کلیدواژگان: جوجه گوشتی، سامانه ایمنی، عصاره یونجه، عملکرد، کلسترول تام
  • محمدرضا خوشبین، رضا وکیلی*، عبدالمنصور طهماسبی صفحات 121-128

    آزمایشی به منظور بررسی تاثیر استفاده از دو شکل ماده معدنی و آلی منگنز بر عملکرد، کیفیت تخم مرغ و ذخیره مقادیر منگنز در بافت های منتخب بدن مرغ های تخم گذار مسن انجام شد. تعداد 250 قطعه مرغ تخم گذار لگهورن سویه های لاین (36 W) با سن 80 هفته در پنج تیمار و پنج تکرار و 10 قطعه مرغ در هر تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی اختصاص داده شدند. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: شاهد (بدون استفاده از مکمل منگنز)، تیمارهای حاوی 100 درصد سولفات منگنز (جیره یک)، 75 درصد سولفات منگنز و 25 درصد کیلات آلی منگنز (جیره دو)، 50 درصد سولفات منگنز و 50 درصد کیلات آلی (جیره سه) 25 درصد سولفات منگنز و 75 درصد کیلات آلی (جیره چهار). نتایج نشان داد که افزایش معنی داری در رابطه با مصرف خوراک، درصد تخم گذاری، وزن تخم مرغ و توده تخم مرغ بین جیره سه و چهار با تیمار شاهد وجود داشت (0/05>P). هم چنین وزن تخم مرغ در جیره یک و دو نسبت به جیره پایه افزایش معنی داری داشت. ضریب تبدیل خوراک در جیره سه و چهار کاهش معنی داری نشان دادند (0/05>P). اختلاف معنی داری در صفات کیفی تخم مرغ بین تیمارهای آزمایشی مشاهده نشد (0/05<P). منگنز استخوان درشت نی به طور معنی داری در جیره های دو، سه و چهار نسبت به جیره پایه افزایش داشت (0/05>P). غلظت منگنز زرده و پوسته تخم مرغ در جیره یک، سه و چهار نسبت به جیره پایه افزایش داشت (0/05>P). تیمارهای آزمایشی بطور معنی داری باعث افزایش غلظت منگنز در سرم و کبد شدند (0/05>P) افزایش زیست فراهمی منگنز می تواند دلیلی بر جذب بیش تر منگنز جیره باشد که باعث بهبود عملکرد تولیدی مرغ های تخم گذار مسن شده است.

    کلیدواژگان: سولفات منگنز، کیلات آلی منگنز، مرغ تخم گذار، عملکرد تولیدی
  • ذکریا پیری، امیر عزیزپناه*، کامران خیرعلی پور، عزیز مراسلی صفحات 129-136

    دانش بررسی مصرف انرژی در عملیات تولیدی، روش مفیدی جهت تعیین مناطق انرژی بر می باشد که با تجزیه و تحلیل میزان انرژی مصرفی در عملیات تولید مشخص می شوند. اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه و مصاحبه حضوری با  پرورش دهندگان مرغ گوشتی در شهرستان دیواندره انجام شد. مجموع انرژی ورودی برابر 250574/01 مگاژول به ازای هزار قطعه مرغ برآورد گردید. شاخص   های انرژی شامل نسبت انرژی، بهره وری انرژی و انرژی ویژه برای مرغداری به ترتیب 0/11، 0/1 کیلوگرم بر مگاژول و  96/48 مگاژول بر کیلوگرم و کل انرژی ورودی برابر 250990/01 مگاژول بر کیلوگرم به دست آمد. کل هزینه تولید 1000عدد مرغ در شهرستان دیواندره در حدود 108/83 میلیون ریال بوده که از این مقدار حدود 102/25 میلیون ریال متعلق به هزینه متغیر تولید و حدود 6/58 میلیون ریال نیز به هزینه ثابت اختصاص داشت. شاخص نسبت فایده به هزینه نیز 1/19 برآورد شد. در نهایت بهره وری کل برای گوشت مرغ و کود مرغ به ترتیب  برابر 23/87 و 14/8 کیلوگرم بر میلیون ریال محاسبه گردید. نتایج حاصل از تحلیل حساسیت نهاده ها نشان داد کشش نهاده های جوجه، سوخت گاز، نیروی انسانی، ذرت، سویا، مواد معدنی، اسید چرب، دی کلسیم فسفات، آب و ضد عفونی به ترتیب با ضرایب 0/17، 0/35، 0/03، 0/18، 0/2، 0/72، 0/54، 0/11 و 0/26 مثبت و کوچک تر از یک محاسبه شد. مقدار بهره وری نهایی آن ها به ترتیب برابر 1/3، 0/009، 9/05، 0/07، 0/05، 9/45، 0/35، 0/95، 0/02 و 25/97 محاسبه شد.

    کلیدواژگان: شاخص های اقتصادی، انرژی، مرغ گوشتی. نسبت سود به هزینه
  • سعید حسینیان* صفحات 137-142
    در این مطالعه سعی شده است تا اثر تغییرات اقلیمی طی 30 سال آینده بر پراکنش سه گونه از سوسماران در معرض انقراض مورد بررسی قرار گیرد. برای این منظور سه گونه Phrynocephalus horvathi, Eremias pleskei, Darevskia kopetdaghica انتخاب شدند که در نواحی شمال غرب و شمال شرق ایران پراکنش دارند. مدل سازی آشیان بوم شناسی آن ها نشان داد، که در زمان حاضر محدوده پیش بینی شده مساعد حضور گونه ها کمی بیش تر از مناطق پراکنش کنونی آن ها است، ولی طی 30 سال آینده (تا سال 2050) این میزان از نواحی مساعد به مقدار 50 درصد برای E. pleskei و 30 درصد برای Ph. horvathi و یا حتی بیش از 50 درصد برای D. kopetdaghica کاهش می یابد. کم ترین میزان دمای محیط در سردترین ماه و فصل سال از جمله عوامل مهم در این تغییرات محسوب می شوند. افزایش گرمای جهانی طی 30 سال آینده توازن دمایی در فصل های سال را بر هم می زند و همین امر می تواند اثر مستقیمی روی سوسماران که جزء جانوران خونسرد هستند، داشته باشد. با مدیریت مناطق حفاظت شده و بررسی دقیق تر نواحی مورد نیاز جهت حفاظت، می توان از انقراض جانوران با پراکنش محدود در اثر تغییر اقلیم جلوگیری کرد. هم چنین افزایش آگاهی مردم درباره اهمیت حفاظت از تنوع زیستی امری ضروری است.
    کلیدواژگان: خزندگان، تغییرات اقلیمی، فلات ایران، تخریب زیستگاه، حفاظت از تنوع زیستی
  • نائره بشارتی*، محسن عابدی، بابک تیزکار صفحات 143-150
    با افزایش روز افزون جمعیت جهان نقش آبزیان در تغذیه انسان مورد توجه بوده و لازم است به افزایش ماندگاری و نیز تغییر طعم آن توجه نمود. در این پروژه با افزایش عصاره سیر و انگور و گوجه فرنگی به فیله ماهی روکش دار، به منظور ایجاد تغییر در طعم ماهی و نیز تاثیر آن ها بر زمان ماندگاری در شرایط انجماد o18- درجه سانتی گراد به مدت 6 ماه از طریق شاخص های شیمیایی، کل بازهای فرار، تری متیل آمین، تیو باربیوتریک اسید و هم چنین ارزیابی حسی از نظر بو، ظاهر و طعم صورت پذیرفت. ابتدا ماهی فیله، شسنه و سپس روکش ماهی با افزایش 6 درصد وزنی عصاره سیر، گوجه فرنگی و انگور به صورت جداگانه به آرد گندم، نمک و کربنات سدیم تهیه و یک نمونه هم به عنوان شاهد بدون عصاره تهیه شد. مخلوط به نسبت 1:1/5 با آب مخلوط گردید. فیله ماهی به اندازه 5 دقیقه در این مخلوط باقی ماند و در شرایط انجماد برای بررسی زمان ماندگاری در 18- درجه سانتی گراد نگه داری شد و تغییرات کیفی در طول مدت 6 ماه بررسی گردید. مقدار بازهای فرار به ترتیب در نمونه های حاوی سیر، انگور و گوجه فرنگی 21/52، 23/73 و 26/5 در مقایسه با شاهد 35/73 پایین تر بوده، تری متیل آمین به همین ترتیب 1/114، 1/165 و 1/424 در مقایسه با شاهد 2/508 مقادیر کم تری داشت و تیوباربیوتریک اسید به ترتیب 0/55، 0/37 و 0/8 در مقایسه با شاهد 0/75 نزدیک و یا کم تر بود. پس ماندگاری فرآورده ها به ترتیب عصاره سیر، انگور و گوجه فرنگی نسبت به شاهد بیش تر می باشند. در ارزیابی حسی بیش ترین امتیاز برای طعم، بو و ظاهر تا 6 ماه به ترتیب مربوط به سیر، گوجه فرنگی و انگور بود.
    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان، سیر، گوجه فرنگی، انگور، ماندگاری
  • کاوس نظری*، سید پژمان حسینی شکرابی، مهدی خدمه صدیق کازرانی صفحات 151-158
    هدف از این مطالعه ارزیابی تاثیر جایگزینی جیره تجاری با سطوح مختلف آرد کرم خاکی (0(شاهد)، 5، 10 و 15 درصد) در بچه ماهیان اسکار بر پارامترهای رشد و رنگ پذیری ماهی مذکور بود. برای این منظور آزمایشی در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار آزمایشی هر کدام با 3 تکرار طراحی شد. برای این منظور تعداد 120 قطعه بچه ماهی اسکار با میانگین وزنی 0/35±4/32 گرم در 12 آکواریوم ذخیره سازی شدند. تراکم بچه ماهیان در هر آکواریوم 10 عدد بود. بعد از 8 هفته از هر تیمار سه عدد بچه ماهی برای اندازه گیری خصوصیات مورد مطالعه به طور تصادفی انتخاب شد. نتایج نشان داد که افزودن 5 درصد آرد کرم خاکی باعث افزایش معنی دار وزن نهایی (0/49±18/31 گرم)، نرخ رشد ویژه (0/11±2/51 درصد در روز)، درصد بازماندگی (100/00±0 درصد) و بهترین ضریب تبدیل غذا (0/14±1/74) شد (0/05>p). میزان کاروتنویید در تمامی تیمارهای آزمایشی نسبت به تیمار شاهد به شکل معنی داری بالاتر بود (0/05>p). مولفه های a* و b* در تیمارهای جایگزین شده با 5 و 10 درصد پودر کرم خاکی به شکل معنی داری بالاتر از گروه شاهد (0/05>p) و مولفه L* در سطوح مذکور (5 و 10 درصد) به شکل معنی داری پایین تر از گروه شاهد اندازه گیری شدند (0/05>p). مجموع نتایج این تحقیق نشان داد جایگزینی آرد کرم خاکی در سطح 5 درصد در جیره تجاری تاثیرات مثبتی بر پارامترهای رشد و فاکتورهای تعیین کننده کیفیت رنگ پوست بچه ماهیان اسکار داشت.
    کلیدواژگان: ماهی زینتی، کرم خاکی، کاروتنوئید، رنگ سنجی، رشد، کارایی خوراک
  • مهناز ربانی ها، سید امین الله تقوی مطلق، نصیر نیامیمندی، محمدحسن گرامی*، مختار آخوندی صفحات 159-164

    این تحقیق در  دوره زمانی سال های 1397-1386 و در محدوده صیدگاه ها و مراکز تخلیه صید استان های جنوبی کشور با استفاده از داده های سری زمانی صید در واحد تلاش سفره ماهیان اجرا گردید. بر همین اساس  داده های محیطی شامل درجه حرارت سطحی دریا، کلروفیل a ، تبخیر، بارندگی، سرعت باد و درجه حرارت هوا استخراج و مورد بررسی قرار گرفت. به منظور تعیین روابط میزان صید سفره ماهیان با شرایط اکولوژیک،  از روش های رگرسیون، شبکه عصبی و درخت تصمیم استفاده گردید. نتایج به دست آمده نشان داده است که  میزان ذخیره در چهار استان خوزستان، بوشهر، هرمزگان و سیستان و بلوچستان روند متفاوتی داشته است. به طوری که ذخیره سفره ماهیان در آب های استان خوزستان با سرعت باد و درجه حرارت سطحی دریا، در آب های استان بوشهر با میزان کلروفیل a، در آب های استان هرمزگان با درجه حرارت هوا و در آب های استان سیستان و بلوچستان با درجه حرارت سطحی آب رابطه معنی داری داشته است. از بین عوامل ذکر شده دو عامل درجه حرارت هوا  و سطحی  دریا و در چهار استان افزایش نشان داده است. نتایج این تحقیق نشان می داد که تاثیر عوامل اقلیمی بر ذخایر سفره ماهیان در هر یک از نواحی ساحلی - دریایی استان های جنوبی کشور متفاوت می باشد.

    کلیدواژگان: سفره ماهیان، تغییر اقلیم، پارامترهای آب، خلیج فارس، خلیج عم
  • جواد معتمدی تهرانی*، رحیم پیغان، علی شهریاری، محمد راضی جلالی، عیسی ابراهیمی صفحات 169-176
    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثر متقابل مسمومیت حاد و تحت حاد با آمونیاک در سطوح مختلف شوری صفر، 4، 8 و 12 گرم در لیتر بر برخی شاخص های خون شناسی و استرس اکسیداتیو خون ماهی تیلاپیای نیل طراحی شد. به این منظور، 360 قطعه ماهی (32/7±57/16 گرم) به طور تصادفی در 12 تیمار (هر کدام در سه تکرار) تقسیم شدند. در پایان دوره آزمایش (96 ساعت) مقدار هموگلوبین، هماتوکریت، تعداد گلبول قرمز، میزان آنزیم کاتالاز (CAT)، سوپر اکسید دیسموتاز (SOD) و گلوتاتیون احیاء (GSH) سرم خون ماهیان اندازه گیری شد. طبق نتایج میزان LC50 در 96 ساعت آمونیاک 0/86 میلی گرم در لیتر بود. نتایج نشان داد که در میزان هماتوکریت، هموگلوبین، گلوتاتیون احیاء، سوپر اکسید دیسموتاز و کاتالاز کاهش معنی داری بین تیمار مسمومیت آمونیاک حاد، شوری صفر و تیمار مسمومیت تحت حاد و شوری صفر نسبت به تیمار شاهد وجود داشت (0/05>P). نتایج نشان داد که افزایش سطوح شوری در تیمار های تحت آزمایش، باعث کاهش میزان کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز شد (0/05>P). به طور کلی نتایج نشان می دهد که مسمومیت با آمونیاک احتمالا با تولید رادیکال های آزاد باعث تضعیف سیستم آنتی اکسیدانی ماهی تیلاپیا می شود. از طرفی افزایش شوری با کاهش سمیت آمونیاکی منجر به کاهش استرس اکسیداتیو شده است.
    کلیدواژگان: مسمومیت آمونیاک، شوری، تیلاپیا، هموگلوبین، استرس اکسیداتیو
  • حامد میرزائی پور، حسین خارا*، ایوب یوسفی جوردهی صفحات 177-184

    ماهی استرلیاد از گونه های با ارزش خاویاری بوده که جمعیت آن در سال های اخیر کاهش یافته است. توپ زیستی به عنوان یک فیلتر بیولوژیکی عمل می کند که یک محیط برای باکتری هایی است که می توانند آمونیاک موجود در آن را حذف کنند. تحقیق حاضر به منظور ارزیابی تاثیر توپ های زیستی بر پارامترهای فیزیکی و شیمیایی آب، عملکرد رشد و درصد بازماندگی و بهبود فاکتورهای خونی، ایمنی و کاهش استرس در تاس ماهی استرلیاد در مرکز تحقیقات علوم شیلاتی و فنون دریایی دکتر کیوان چمخاله طی 8 هفته انجام شد. بدین   منظور، تعداد 150 قطعه تاس ماهی استرلیاد با وزن اولیه 23 گرم در 15 مخزن فایبرگلاس 500 لیتری توزیع شدند. 4 تیمار شامل تیمار 1 (سیستم پرورش مدار باز و توپ زیستی)، تیمار 2 (سیستم پرورش مدار باز و بدون توپ زیستی)، تیمار 3 (سیستم پرورش مدار بسته و توپ زیستی) و تیمار 4 (سیستم پرورش مدار بسته و بدون توپ زیستی) در 3 تکرار انتخاب شدند. طی دوره آزمایش، پارامترهای فیزیکی و شیمیایی آب، شاخص های خونی، ایمنی و استرس و نحوه عملکرد رشد اندازه گیری شد. در میان شاخص های رشد افزایش مقادیر ضریب تبدیل غذایی، ضریب رشد ویژه، افزایش وزن و درصد افزایش وزن در تیمارهای 1 و 3 وجود داشت که این افزایش تفاوت معنی   داری با تیمارهای شاهد داشت (0/05>P). هم چنین، از لحاظ فاکتورهای خونی، تیمار 1 و از لحاظ شاخص های ایمنی و استرس، تیمارهای 1 و 3 دارای شرایط بهتری بودند. به طوری که کم ترین تعداد گلبول سفید و نوتروفیل و بیش ترین تعداد گلبول قرمز، هماتوکریت و MCV در تیمار 1، بیش ترین مقادیر ایمونوگلوبولین کل و کم ترین مقادیر کورتیزول، لاکتات و گلوکز در تیمارهای 1 و 3 مشاهده گردید و تفاوت معنی داری با تیمارهای شاهد داشتند (0/05>P). از نظر فاکتورهای فیزیکی و شیمیایی آب، تیمار 1 دارای مقادیر بهتری نسبت به سایر تیمارها بود و مقادیر pH، NO3، NH3، NH4 و TAN دارای تفاوت معنی داری بود (0/05>P). علاوه بر این، تیمار 3 دارای بالاترین تعداد باکتری نسبت به سایر تیمارها می باشد و از اختلاف معنی داری برخوردار بود (0/05>P). بنابراین، می   توان تیمارهای 1 (سیستم پرورش مدار باز و توپ زیستی) و 3 (سیستم پرورش مدار بسته و توپ زیستی) را با توجه به عملکرد آن ها به عنوان برترین تیمار انتخاب نمود. چون که باعث بهبود شرایط و افزایش کارایی سیستم پرورشی گردیدند. حتی اگر به طور مستقیم توسط آبزیان استفاده نشوند، وجود آن ها سبب بهبود شرایط زیست می شود.

    کلیدواژگان: توپ زیستی، تاس ماهی استرلیاد پارامترهای فیزیکی و شیمیایی آب، شاخص های خونی و ایمنی، استرس، عملکرد رشد
  • مجتبی علیشاهی*، سعید غلامی، فرزانه فعلی صفحات 185-192
    در این تحقیق اثر سه عصاره گیاهی حنا Lawsonia inermis، مرزهSatureja khuzestanica  و هندوانه ابوجهل Citrullus colocynthis بر مرحله ترونت و تومونت انگل تک یاخته ای ایکتیوفتریوس مولتی فیلیس ارزیابی گردید. بدین منظور ابتدا عصاره هیدروالکلی عصاره های تهیه گردید، سپس ترونت و تومونت انگل ایکتیوفتریوس از ماهی قزل آلای شدیدا مبتلا جداسازی شد. در مرحله بعد هر دو مرحله انگل در مجاورت غلظت های افزایشی هر عصاره قرار گرفتند. میزان بقای انگل در هر غلظت، هر سه ساعت یک بار و برای 12 ساعت ثبت گردید و LD50 هر عصاره در این دوره زمانی با استفاده از روش Probit محاسبه گردید. از مالاشیت سبز به عنوان کنترل مثبت استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که LD50 حنا، مرزه و هندوانه ابوجهل بر تومونت به ترتیب برابر 4/68، 2/32 و 5/21 میلی گرم در لیتر بود. در صورتی که این میزان برای مالاشیت گرین 0/24 میلی گرم در لیتر بود. LD50 عصاره های حنا، مرزه و هندوانه ابوجهل بر ترونت نیز به ترتیب برابر 0/57، 0/45 و 2/37 میلی گرم در لیتر و در مورد مالاشیت سبز برابر 0/121 میلی گرم در لیتر بود. با توجه به نتایج تحقیق علی رغم اثرات نسبی ضدانگلی عصاره حنا و مرزه بر انگل ایکتیوفتریوس، این اثرات در مقایسه با اثرات مالاشیت ناچیز بوده و امکان جایگزینی مالاشیت با این عصاره ها وجود ندارد، هرچند می توان با توجه به اثرات ضدایکتیوفتریوسی این عصاره ها از آن ها به عنوان کمک درمان در کنار درمان های شیمیایی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: انگل ایکتیوفتیریوس مولتی فیلیس، اثرات ضدانگلی، عصاره حنا، عصاره مرزه، عصاره هندوانه ابوجهل
  • هومن رحمتی هولاسو، امین مرندی*، حسینعلی ابراهیم زاده موسوی، امیرپارسا عزیزی صفحات 193-200
    ماهیان خاویاری یا تاس ماهیان از ارزشمندترین گونه های آبزیان در سراسر جهان به شمار رفته و از دیدگاه تجاری و اقتصادی از اهمیت به سزایی برخوردارند. انگل ترماتود منوژن دیکلی بوتریوم آرماتوم یکی از انگل هایی به شمار می رود که نسبت به میزبان خود اختصاصیت داشته و متعاقب تهاجم به میزبان، سبب بروز علایمی نظیر اختلال در سیستم تنفسی، آسیب های متعدد آبششی، کاهش تحرک، شنای سطحی، بلعیدن حباب های هوا در نزدیکی سطح آب و تلفات مداوم در ماهیان خاویاری سیبری می گردد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی عوامل تلفات در ماهیان خاویاری سیبری مزارع پرورشی ماهیان خاویاری استان های قم و مازندران بود. در این مطالعه، 20 عدد ماهی خاویاری سیبری با اندازه 80 الی 90 سانتی متری در طی ماه های اردیبهشت و شهریور سال 1399 از مزارع پرورشی ماهیان خاویاری به کلینیک آبزیان دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران ارجاع شده و از لحاظ ویژگی ها و خصوصیات ظاهری، مورد بررسی و پایش قرار گرفتند. در بررسی های ماکروسکوپیک اولیه، شماری از انگل ها در بافت آبشش ماهیان خاویاری سیبری با چشم غیرمسلح قابل مشاهده بوده ولی نشانه ای از حضور عوامل بیماری زای انگلی در بافت آبشش ماهیان ازون برون و فیل ماهی وجود نداشت. سپس، به منظور بررسی بهتر آلودگی های انگلی، از بافت آبشش ماهیان، گسترش مرطوب تهیه و در زیر میکروسکوپ نوری به دقت بررسی شدند که بر اساس کلید های تشخیصی موجود، حضور انگل های منوژن دیکلی بوتریوم آرماتوم در آبشش ماهیان خاویاری سیبری مورد تایید قرار گرفت. به منظور درمان ماهیان مبتلا، اقدام به تجویز حمام نمک (به منظور افزایش شوری آب) به میزان 20 گرم بر لیتر و به مدت 7 روز (روزانه 1 ساعت) شد.
    کلیدواژگان: ماهی خاویاری سیبری، انگل دیکلی بوتریوم آرماتوم، ترماتود منوژن، حمام نمک، آبشش
  • سید احمد رضا هاشمی*، سید امین الله تقوی، تیمور امینی راد، مستوره دوستدار صفحات 201-208
    مطالعه حاضر در شش ایستگاه سواحل شرقی استان سیستان و بلوچستان با روش شمارش در زیر آب در دو فصل (قبل و بعد مونسون) و اعماق کم تر از 5 متر و اعماق 5 الی 10 متر، دربازه زمانی سال 1398 انجام شد. طی مراحل مختلف نمونه برداری با حضور در منطقه نمونه برداری تعداد 201 خیار دریایی لکو اسپلتا به وسیله غواص صید و مورد زیست سنجی قرار گرفته و داده های طول کل و وزن کل اندازه گیری و ثبت شده است. برای طول کل اندازه گیری شده دامنه طولی بین 43-6سانتی متر و میانگین 6±23 سانتی متر و وزن کل اندازه گیری شده بین 788-22 گرم و میانگین 164±284 گرم بوده است. رابطه طول- وزن کل خیارهای دریایی گونه لکو اسپیلتا W= 18.09 L ^ 1.73 (R2 = 0.72, N = 201) به دست آمد. میزان b رابطه طول و وزن نشان دهنده رشد آلومتریک (ناهمسان) آن ها است. میزان تراکم خیار دریایی بین ایستگاه ها مورد مطالعه، تفاوت معنی دار داشتند (0/05>P).  تراکم جمعیت گونه خیار دریایی سیاه در فصل قبل مونسون و بعد مونسون، دارای تفاوت معنی دار نبود (0/05<P). در این مطالعه دامنه تراکم  برآورد شده جمعیت های خیار دریایی گونه H. leucospilota زیر 10 متر در شرق استان سیستان و بلوچستان 142-120 عدد در هر هکتار تغییر بوده و به نظر می رسد از جمعیت خیار دریایی در منطقه شرق استان بتوان بهره برداری کرد.
    کلیدواژگان: زیست سنجی، خیار دریایی، رشد آلومتریک، leucospilota Holothuria، دریای مکران
  • رضا محمدزاده، مهناز میرزا ابراهیم طهرانی*، سید علی جوزی، رکسانا موگویی صفحات 209-216

    کاهش منابع انرژی در جهان و افزایش تقاضای آن انسان را به سمت استخراج نفت و گاز حتی در اعماق دریاها سوق داده است؛ لذا توجه به مدیریت محیط زیستی مصرف انرژی ضرورتی انکار ناپذیر است. منطقه مورد مطالعه میدان گازی پارس جنوبی می باشد که بر روی خط مرزی مشترک ایران و قطر قرار گرفته است. اولین قدم برای پیاده سازی مدیریت ریسک، شناسایی ریسک است. تحقیق حاضر از نتایج ارزیابی ریسک سال های قبل، گزارش های HAZOP و از طریق مصاحبه با برخی متخصصان حوزه استخراج نفت و گاز از دریا بهره گیری نمود. عوامل ایجاد کننده آلودگی استحراج شدند و اطلاعات مورد نیاز هر عامل شامل احتمال رخداد ریسک، شدت اثر ریسک و میزان کنترل ریسک مشخص گردید. سپس اقدام به تهیه نقشه ریسک گردید و در نهایت رتبه بندی ریسک ها به انجام رسید. نتایج نشان داد 6 عامل دارای بالاترین شدت تاثیر ریسک می باشند که هم زمان در گروه ریسک های با ماهیت اضطراری نیز قرار دارند. این عوامل عبارتند از: 1- فلرینگ با فشار کم، 2- فعالیت چاه ها، 3- بهره برداری از سکو، 4- تامین و انتقال،5- فعالیت جرثقیل ها بر روی سکو و 6- فعالیت هیلیکوپترها بر روی سکو. در نتایج پژوهش حاضر مشخص گردید که فلرینگ با فشار کم دارای بیش ترین شدت تاثیر ریسک می باشد که جز ریسک های اضطراری نیز می باشد. فرآیند مشعل سوزی می تواند ترکیبات گوگرد دار ایجاد نماید که آثار زیانباری روی سلامتی انسان، محیط زیست و کیفیت هوا خواهد داشت.

    کلیدواژگان: آلودگی محیط زیستی، سکوهای گازی فراساحل، مدیریت ریسک
  • محمدعلی افرائی بندپی*، متین شکوری، ابوالقاسم روحی، حسن نصرالله زاده ساروی، مهدی نادری جلودار، ایرج رجبی صفحات 217-224

    این پژوهش در راستای طرح تحقیقاتی پایش اکولوژیک دریای خزر تا عمق 30 متر طی سال های 98-1397 انجام شد. نمونه برداری از بستر منطقه جنوبی دریای خزر در 8 نیم خط عمود بر ساحل در منطقه آستارا، انزلی، سفیدرود، تنکابن، نوشهر، بابلسر، امیرآباد و ترکمن به وسیله نمونه بردار گرب انجام  شد. نمونه برداری به صورت فصلی صورت گرفت. هدف از این تحقیق بررسی تنوع گونه ای، تراکم و زی توده و پراکنش محلی گونه های مختلف ماکروبنتوز بوده است. در مجموع تعداد  16 گونه شناسایی شد که متعلق به 7 خانواده و از  رده های Polychaeta (پرتاران)، Crustacea (سخت پوستان) و Bivalvia (دوکفه ای ها) بوده اند. علاوه بر آن، کم تاران درحد رده (Oligochaeta) مورد شناسایی قرار گرفته اند. رده پرتاران 59 درصد ازکل تراکم ماکروبنتوزها را به خود اختصاص داده ولی میزان زی توده این رده برابر با 1 درصد کل زی توده ماکروبنتوزها بوده است. در مقابل، گونه Cerastoderma  glaucum از رده دو کفه ای ها با این که فقط 6/3 درصد از تراکم کل ماکروبنتوزها را تشکیل داد اما 59/9 درصد از کل زی توده را به خود اختصاص داده است. میزان شاخص های تنوع در بهار دارای بیش ترین مقدار و در تابستان کم ترین مقدار را داشت. رده پرتاران (Polychaeta) دارای بیش ترین پراکنش محلی (100%) و از رده Malacostraca گونه های Pterocuma sowinskyi و Cardiophila baeri دارای کم ترین پراکنش محلی (8/2%) بودند. کم ترین و بیش ترین میانگین (±خطای استاندارد) تراکم به ترتیب در فصل زمستان و بهار به ترتیب 81/1±408 عدد در متر مربع و 246/2±1225 عدد در متر مربع بود. نتیجه گیری این که، افزایش زی توده صدف های دوکفه ای در مقابل کاهش تراکم آن می تواند به دلیل بزرگ جثه بودن و داشتن پوسته صدفی باشد و افزایش میزان شاخص های تنوع در بهار می تواند به دلیل حضور گونه های مختلف جهت تولیدمثلی بعد از دوره زمستان گذرانی باشد که با ترکم ماکروبنتوز در بهار هم خوانی دارد.

    کلیدواژگان: تنوع، پراکنش، تراکم، زی توده، ماکروبنتوز، دریای خزر
  • احسان اسدی شریف، پرور دیده به راه، ابوالفضل بایرامی*، شیما رحیم پوران صفحات 225-234
    شاخص های زیستی ابزاری کارآمد جهت سنجش وضعیت کیفی آب رودخانه ها و دریاچه ها هستند. در این مطالعه اثر پساب استخر پرورش ماهی بر کیفیت آب و اعتبارسنجی سه شاخص زیستی رایج EPT ،BMWP و HFBI در رودخانه بالیقلو استان اردبیل بررسی شد. نمونه برداری از جوامع بی مهرگان به صورت فصلی از تابستان سال 1397 به مدت یک سال و با کمک دستگاه نمونه بردار سوربر با ابعاد (40*40) سانتی متر و در سه تکرار انجام شد. تعداد 10582عدد نمونه از 10 راسته  و 14 خانواده شناسایی شدند. بیش ترین فراوانی مربوط به راسته یک روزه ها و سپس دوبالان که به ترتیب از خانواده Baetidae و سپس Chironomidae بودند. جهت بررسی تنوع جوامع بنتوزی از شاخص های تنوع شانون- وینر(H)(1/20)، یکنواختی (exp(H)/S)(0/83)، سیمپسون (1-D) (0/66)، غالبیت (D)(0/33) استفاده شد. نتایج حاصل از تعیین همبستگی پارامترهای محیطی با پراکنش ماکروبنتوزها و عوامل محیطی با یکدیگر به وسیله آنالیز تطبیقی قوس گیری شده (DCA) در محیط نرم افزار  PAST (ورژن 3/25) نشان داد که پارامترهای محیطی نیترات و فسفات با خانواده Chironomidae و Tipulidae همبستگی مثبت دارند. براساس شاخص زیستی هلسینهوف وضعیت کیفی رودخانه بالیقلو در ایستگاه سوم با آلودگی شدید (HFBI=8/24)، براساس شاخص زیستی EPT کیفیت آب در ایستگاه سوم ضعیف (EPT=9/5) و براساس شاخص زیستی BMWP و برخلاف شاخص های دیگر نتایج ضیفی را منعکس کرد و کیفیت آب رودخانه بالیقلو در همه ایستگاه ها را در کلاسه کیفی ضعیف قرار گرفت. نتایج اعتبارسنجی سه شاخص به کار گرفته شده نشان داد که شاخص زیستی BMWP برخلاف سایر شاخص ها از عملکرد نسبتا ضعیف تری در سنجش وضعیت کیفی رودخانه بالیقلو برخوردار است و در ارزیابی های کیفی رودخانه های کشورمان بهتر است از تلفیق چند شاخص زیستی استفاده شود.
    کلیدواژگان: استخر پرورش ماهی، شاخص های زیستی، آلودگی، رودخانه بالیقلو
  • محمدحسن وکیلی، محمد چمنی*، غلامعلی نهضتی، علی اصغر صادقی صفحات 235-242

    این پژوهش جهت بررسی اثر تغذیه سطوح مختلف نشاسته و پروبیوتیک پروتکسین بر میزان مصرف غذا، اندازه و تلفات جمعیت زنبورهای عسل در شرایط طبیعی و آزمایشگاهی انجام شد. در آزمایش اول تعداد 36 کندو به طور تصادفی در شش گروه یکسان قرار گرفته و یکی از جیره های زیر را دریافت کردند. گروه اول جیره پایه (C)، گروه دوم جیره پایه حاوی یک گرم بر لیتر پروتکسین (P)، گروه سوم جیره پایه حاوی 10% نشاسته (S10)، گروه چهارم جیره پایه حاوی 20% نشاسته (S20)، گروه پنجم جیره پایه حاوی 10% نشاسته و یک گرم بر لیتر پروتکسین (S10P) و گروه ششم جیره پایه حاوی 20% نشاسته و یک گرم بر لیتر پروتکسین (S20P) دریافت کردند. در آزمایش دوم قاب های حاوی لاروهایی هچ نشده به مدت 21 روز در داخل انکوباتور قرار داده شدند و پس از هچ شدن، با استفاده از جیره های اشاره شده تغذیه شدند. در آزمایش اول جمعیت نوزاد و جمعیت کندو قبل و پس از زمستان و میزان مصرف غذا ارزیابی شد. در آزمایش دوم میزان مصرف شربت شکر، خمیر قندی و میزان تلفات زنبورها در طول دوره نگه داری در قفس اندازه گیری شد. نتایج آزمایش اول نشان داد که گروه S20P بیش ترین میزان مصرف غذا و تخم ریزی را نسبت به سایر گروه های تیماری داشته است (P≤0/05). هم چنین مصرف غذا در تیماهای S20P و S10P نسبت به تیمارهای S20 و  S10 از نظر آماری تفاوت معنی داری داشته است (P≤0/05). مصرف تجمعی شربت شکر در طول دوره، در گروه های S10P و S20P نسبت به گروه شاهد بیش تر بود (P≤0/05) هم چنین تلفات زنبورها در هفته سوم و تلفات تجمعی (مجموع تلفات هفته اول تا سوم) در گروه S20P کم ترین میزان بوده و با گروه S20 تفاوت معنی دار ایجاد کرده است (P≤0/05). بنابراین بر اساس نتایج این آزمایش به نظر می رسد استفاده از پروبیوتیک پروتکسین سبب بهبود مصرف خوراک و در نتیجه کاهش تلفات زنبورهای عسل می گردد.

    کلیدواژگان: پروبیوتیک، پروتکسین، پروتئین بدن، زنبور عسل، کندو، نشاسته ذرت
  • شاهرخ پاشایی راد*، پرتو ایروانی صفحات 243-252
    مطالعه مورچه های ملکه و نر (Hymenoptera: Formicidae) ایران در مقایسه با مورچه های دنیا بسیار محدود و به صورت پراکنده است. مطالعه حاضر در راستای تایید حضور و بومی بودن گونه ها در ایران به بررسی ایستگاه های نواحی شرقی استان اصفهان، در سه فصل بهار، تابستان و پاییز سال های 1398 پرداخته است. مطالعه جامعی در زمینه مورچه های بال دار در ایران تا به امروز انجام نگرفته است. در مطالعه حاضر مجموعا 15 ملکه و 6 مورچه نر از 18 گونه به روش های دستی و تله گذاری مورد جمع آوری و شناسایی قرار گرفتند. به جز ملکه گونه Tapinoma karavaievi، مورچه های بال دار سایر گونه های نام برده شده برای اولین بار در ایران شناسایی شدند. تمامی گونه ها با استفاده از کلید های شناسایی معتبر مورچه های بال دار مورد شناسایی قرار گرفته اند و از گونه های بومی ایران معرفی شده اند. گونه های شناسایی شده عبارت اند از: Camponotus adenensis, Cataglyphis bicolor, Cataglyphis foreli, Cataglyphis niger, Cataglyphis nodus, Formica clara, Plagiolepis pygmaea, Lepisiota dolabella, Crematogaster (Cr.)n.sp., Messor ebeninus, Pheidole cicatricosa, Pheidole fervens, Pheidole pallidula, Tetramorium caespitum, Tetramorium chefketi, Tetramorium impurum, Tapinoma karavaievi, Tapinoma simroti
    کلیدواژگان: فون، مورچه های ملکه، مورچه های نر، کلید شناسایی، اصفهان
  • سنا شریفیان، احسان کامرانی*، هانیه سعیدی صفحات 253-258
    خرچنگ های خانواده Macrophthalmidae نقش اکولوژیکی مهم در زنجیره غذایی مانگروها ایفا می کنند. در این مطالعه، با استفاده از روش مدل سازی MaxEnt، پراکنش اخیر و آینده گونه Macrophthalmus (Macrophthalmus) sulcatus مدل سازی شد. مشاهدات پراکنش گونه از پایگاه های داده ای برخط، مقالات، و جمع آوری های موزه ای، به دست آمد. دمای سطح آب دریا و عمق مهم ترین محرک های پراکنش خرچنگ مانگرو بودند. در مدل سازی اخیر، مناسب ترین محیط ها عمق کم تر از 32/34 متر، دمای 27/82 (درجه سانتی گراد)، شوری 40/44-11/02 (پی پی ام) و سرعت جریان 0/04 (متر بر ثانیه) و در  مدل سازی آینده، نواحی ساحلی با عمق کم تر از 44/33 متر، دمای 28/86 (درجه سانتی گراد)، شوری 38/77 (پی پی ام) و سرعت جریان 0/01 (متر بر ثانیه) بود. مدل   سازی آینده نشان داد که این گونه در پاسخ به تغییرات آب و هوایی، گستره پراکنش خود در آینده را محدود خواهد کرد و گسترش محیط   های با شرایط زیستگاهی پایین برای گونه، از 23/52 به 27/27 درصد، و کاهش محیط های با شرایط زیستگاهی متوسط از 38/23 به 33/33 درصد در آینده، مشاهده خواهد شد. در نهایت تفسیر خروجی MaxEnt، آسیب پذیری خرچنگ مانگرو را به تغییرات آب و هوایی در آینده، با توجه به محدود شدن پراکنش آینده، نشان داد و این که آن ها چگونه ممکن هست به تغییرات در شرایط آب و هوایی، از طریق محدود شدن پراکنش خود، پاسخ دهند.
    کلیدواژگان: مدل سازی MaxEnt، پراکنش جهانی، دما، عمق
  • احمد قانع*، علیرضا میرزاجانی، یعقوبعلی زحمتکش، مصطفی صیادرحیم صفحات 259-266
    برخی خصوصیات تولید مثلی و رشد میگوی غیر بومی Macrobrachium nipponense یا میگوی رودخانه ای شرقی در تالاب انزلی به طور ماهانه، در طی سال 1394 مورد بررسی قرار گرفت. بیش از 2500 نمونه میگو  صید و مورد بررسی قرار گرفتند. طول بیشینه و کمینه آن ها به ترتیب 97 و 10/05 میلی متر و وزن 0/02 تا 13 گرم  بود. میانگین طول کل میگوهای بررسی شده 14/3±45/7 میلی متر و میانگین وزن 1/376±1/4 گرم بوده است. نسبت جنسی ماده به نر در ماه های مختلف به طور متوسط 0/4±1/1 بوده که در ماه های اوج تخم ریزی این نسبت بیش تر به سمت  ماده ها متمایل شده است. از بررسی 244 عدد میگوی ماده تخم دار در بازه طولی 38 تا 81/7 با میانگین 8/29±58/13 میلی متر مشخص شد که بیش ترین فراوانی طولی و وزنی به ترتیب مربوط به طول های 50 تا 60 میلی متر و وزن 2 تا 3 گرم بوده است. حداقل طول تخم دار شدن (طول اولین بلوغ) این گونه در تالاب انزلی 38 میلی متر به دست آمد. هم آوری کل حداقل 75 و حداکثر 4146 عدد تخم بیضی شکل با قطر کوچک 0/35 تا 0/8 میلی متر و قطر بزرگ 0/5 تا 1/05 میلی متر مشاهده شد. بین تعداد تخم و اندازه ماده ها رابطه خطی مثبتی برقرار بود. بازده تولیدمثلی بین 0/01 تا 0/19 متغیر بود. اگرچه باروری این گونه در مقایسه با سایر گونه های اقتصادی ماکروبراکیوم، کم تر است ولی خصوصیاتی نظیر بازده تولیدمثلی، طول نسبی دوره تخم ریزی و مقاومت بالا نسبت به شرایط محیطی می تواند آن ها را گزینه مناسب در آبزی پروری نماید.
    کلیدواژگان: تالاب انزلی، Macrobrachium nipponense، بازده تولید مثلی
  • پریما حاجی علیزاده، محسن صفائی*، رضا ندرلو، مهدی قدرتی شجاعی صفحات 267-274
    این تحقیق با هدف بررسی وضعیت شکم پای Pirenella cingulata در مناطق ساحلی جنگل های مانگرو در ذخیره گاه زیست کره حرا در خلیج فارس صورت گرفت. نمونه برداری به صورت فصلی از زمستان 1397 تا پاییز 1398 توسط کوادرات فلزی به ابعاد 25*25 سانتی متر در سه منطقه در جزیره قشم و دو منطقه در بندر خمیر در زمان جزر انجام شد. در هر ایستگاه نمونه برداری، پارامترهای محیطی شامل دما، شوری، اکسیژن محلول، pH به همراه میزان مواد آلی و دانه بندی رسوبات نیز سنجیده شد. نتایج حاصله نشان داد که پارامترهای محیطی بین فصول مختلف تفاوت معنی داری داشتند، درحالی که این تفاوت بین مناطق مختلف نمونه برداری معنی داری نبود. در مقابل دانه بندی رسوبات فقط بین مناطق مختلف متفاوت بود. میزان مواد آلی هم بین فصل و هم بین مناطق نمونه برداری اختلاف معنی داری را نشان داد. فراوانی و زیست توده (وزن تر) گونه P. cingulata اختلاف معنی داری بین مناطق و فصول مختلف نشان نداد. اگرچه کم ترین فراوانی و زیست توده در پاییز ثبت شد و بیش ترین فراوانی و زیست توده به ترتیب در بهار و زمستان ثبت گردید. با توجه ضریب همبستگی کندال بین فراوانی و زیست توده این گونه با سایر پارامترهای محیطی همبستگی وجود نداشت که نشان دهنده عدم تاثیرگذاری تغییرات فصلی و منطقه ای بر این گونه است. با توجه به این که این گونه یکی از فراوان ترین شکم پایان در جنگل های مانگرو است، نتایج تحقیق حاضر کمک می کند تا به درک بهتری از وضعیت این گونه و تاثیرات آن بر در بوم سازگان حرا داشته باشیم.
    کلیدواژگان: Pirenella cingulata، فراوانی و زیست توده، ذخیره گاه زیست کره حرا، خلیج فارس، استان هرمزگان
  • عبدالله زارعی، محمدرضا طاهری زاده*، ناصر کوسج صفحات 275-282
    هدف این تحقیق اندازه گیری غلظت های سرب و کادمیوم در بافت عضله صدف Solen dactylus در مناطق تیاب و سیریک واقع در استان هرمزگان می باشد. برای انجام این تحقیق، در فصل تابستان 1397 از هر منطقه ذکر شده 30 عدد صدف Solen dactylus جمع آوری و سپس در آزمایشگاه نسبت به انجام عملیات زیست سنجی اقدام گردید. به منظور اندازه گیری غلظت سرب و کادمیوم از روش اسپکتروفتومتری جذب اتمی استفاده شد. نتایج ثبت شده برای میانگین غلظت های فلزات سرب و کادمیوم نشان داد که بین ایستگاه های تیاب و سیریک اختلاف معنی داری وجود دارد (p≤0/05) و بیش ترین میانگین غلظت سرب و کادمیوم به ترتیب در بافت عضله صدف دسته چاقویی، سرب (0/065±0/761) و کادمیوم (0/075±0/506) در نمونه های ایستگاه تیاب مشاهده گردیده، هم چنین میزان آلودگی سرب، نسبت به کادمیوم بیش تر می باشد. از طرفی نتایج نشان می دهد که عواملی نظیر زیستگاه صدف ملوک (Solen dactylus) بر روی میزان تجمع فلزات سنگین سرب و کادمیوم موثر می باشد به طوری که ایستگاه تیاب آلودگی بالاتری نسبت به ایستگاه سیریک نشان می دهد. از طرفی میزان این فلزات سنگین در بافت صدف دسته چاقویی در ایستگاه تیاب بیش تر از استاندارد سازمان بهداشت جهانی (WHO) بوده و هم چنین در منطقه سیریک غلظت فلز سرب کم تر و غلظت فلز کادمیوم بیش تر از سازمان بهداشت جهانی (WHO) می باشد،  بنابراین به نظر می رسد مصرف صدف دسته چاقویی هم به عنوان غذای میگو و هم توسط انسان باید با ملاحظات بهداشتی همراه باشد.
    کلیدواژگان: فلزات کادمیوم و سرب، صدف Solen dactylus، بافت عضله، استاندارد های جهانی
  • سیده سعیده قاسمی، معصومه مهدوی اورتاکند*، محمد یخچالی صفحات 283-292
    حلزون ها یکی از انواع شکم پایان هستند و از آفات مهم باغ ها و زمین های زراعی محسوب می شوندکه سالانه خسارت های زیادی را به کشاورزان وارد می کنند. هدف از این مطالعه شناسایی انواع حلزون های زراعی و باغی غرب استان گیلان و بررسی پراکنش گونه ای آن ها بود. نمونه برداری حلزون ها از 32 ایستگاه در 8 منطقه از غرب استان گیلان انجام شد. شناسایی حلزون ها بر اساس خصوصیات مورفومتریک با استفاده از کلیدهای شناسایی معتبر توسط استریومیکروسکوپ انجام گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده در این مطالعه از مجموع 1161 نمونه جمع آوری شده 13 گونه حلزون از 5 خانواده شناسایی شدند که 6 گونه حلزون خاکزی atrolabiata Caucasotachea ،Xeropicta derbentina، Helicella candeharica، Helicella krynickii  از خانواده Helicidae و گونه Goniodiscus rotundatus از خانواده Discidae و گونه Pomatias rivular از خانواده Pomatiidae و 7 گونه حلزون آبزی Planorbis planorbis،Planorbis intermixtus،  Planorbis carinatus از خانواده Planorbidae و Pseudonapeus latilabris،  Subzebrinus sp.، Luchuena sp.، Jaminia isseliana از خانواده Enidae شناسایی شدند. گونه Caucasotachea atrolabiata با بیش ترین فراوانی (60%) گزارش شد این گونه خسارت های فراوانی به درختان مرکبات در شمال کشور وارد می کند. در پوشش های متنوع گیاهی استان گیلان، به علت شرایط مناسب جوی، ذخایر باارزش جانوری موجود یافت می شود که در این میان تعداد و تنوع گونه های مختلف حلزون قابل توجه می باشد.
    کلیدواژگان: حلزون، اکوسسیتم، گیلان، ایران
  • امیر دهقانی* صفحات 293-300
    شکم پایان آب شیرین یکی از فراوان ترین گروه های نرم تنان هستند که بخاطر میزبان واسط بودن بعضی از انگل ها مانند ترماتدا و نماتدا  نقش به سزایی در سلامتی اکوسیستم های آبی و خاکی و هم چنین سلامتی جوامع انسانی دارند. از این رو شناسایی ریختی و بررسی اکولوژی آن ها بسیار حایز اهمیت است که در این مطالعه به آن پرداخته شده است برای این منظور نمونه برداری ها از 52 ایستگاه از استان های آذربایجان شرقی، اردبیل و آذربایجان غربی در طی سال های 2020-2015 صورت گرفت. نمونه ها اکثرا با دست جمع آوری شدند و در صورت امکان پس از عکس برداری و ثبت خصوصیات زیستگاهی  همراه با گونه های سیمپاتریک همراه، به آزمایشگاه منتقل شدند. برای شناسایی دقیق تر گونه ها، خصوصیات صدف و اندام های تولید مثلی مورد مطالعه قرار گرفت.  از 288  نمونه بررسی شده تعداد 11 گونه از 9 جنس و از 6 خانواده به دست آمد که حدود 55 درصد (6 گونه) گونه ها گزارش جدید برای این منطقه است. بیش ترین تنوع گونه ای مربوط به جنس Radix  از خانواده Lymnaeidae و گونه های غالب در بین نمونه های بررسی شده Radix bactriana (26 درصد) و Physella  acuta (19 درصد) و Stenochlaena palustris (12.8 درصد) بودند که در اکثر زیستگاه های مورد مطالعه یافت شدند.
    کلیدواژگان: فون، پراکنش، حلزون، آب شیرین، شمال غرب ایران
  • حمیدرضا بیدمال، محمد سوداگر*، مهدی شکوری صفحات 301-306
    افزایش تقاضای زالوهای دارویی در سراسر جهان، نیاز به منابع جدید زالو را افزایش داده است. این تحقیق به منظور تعیین خون مناسب بر رسیدگی جنسی و میزان تولید کوکون در زالوی شرقی انجام گرفت. بدین منظور 120 قطعه زالو با سن متوسط یک هفته و با وزن متوسط 0/04±0/1 گرم در 2 تیمار (تغذیه با خون بز وگوسفند) و هر تیمار با 3 تکرار، در ظروف پلاستیکی 10 لیتری تقسیم شدند. جهت تغذیه زالو ها، خون مورد نیاز از کشتارگاه تهیه و برای جلوگیری از لخته شدن خون، به ظرف خونگیری منتقل گردید و به خون 5 سی سی هپارین سدیم اضافه شد. جهت تغذیه زالو، خون به دمای 37 تا 38 درجه سلسیوس رسید. 48 ساعت اول بعد از تغذیه جهت جلوگیری از تلفات و کنترل آمونیاک، آب ظروف روزی 2 مرتبه و به میزان 70درصد تعویض شد. تغذیه مجدد بعد از گذشت یک ماه از تغذیه قبل و طی 6مرحله انجام شد. به منظور اطلاع از رسیدگی جنسی زالوها، پایان مرحله 5 و 6 تغذیه از هر تیمار دو عدد زالو به صورت تصادفی انتخاب و تشریح شد. نتایج حاصل نشان داد تعداد کوکون و لارو در تیمار تغذیه شده با خون بز به طور معنی داری نسبت به تیمار تغذیه شده با خون گوسفند بالاتر بود (0/05>p). بازماندگی زالوهای تغذیه شده با خون بز نسبت به تیمار تغذیه شده با خون گوسفند بالاتر بوده ولی از لحاظ آماری اختلاف معنی داری مشاهده نشد. نتایج این تحقیق بر موثر بودن تغذیه زالو با خون بز دلالت می کند.
    کلیدواژگان: خون، رسیدگی جنسی، کوکون گذاری، بازماندگی، زالوی شرقی
  • بهجت عادلی، پرگل قوام مصطفوی*، سید محمدرضا فاطمی صفحات 307-318

    ستاره های دریایی  به عنوان یکی از رده های شاخه خارپوستان دارای 1900 گونه زنده هستند. تعداد 30 نمونه ستاره دریایی جهت انجام شناسایی مورفولوژیک، آنالیز مولکولی و فیلوژنی از جزایر شمالی خلیج فارس (قشم، هرمز، هنگام و ساحل بندرعباس) جمع آوری شد.نمونه ها ابتدا با استفاده از ویژگی های مورفولوژیک شناسایی شدند و پس از استخراج DNA با  روش CTAB و Chelex 5% و تکثیر ژن هدف 16S rRNA، شناسایی مولکولی انجام گرفت. روابط فیلوژنی رده Asteroidea با استفاده از سه روش Maximum Likelihood ،Parsimony  Maximum و Bayesian آنالیز شد. نتایج به دست آمده از شناسایی مورفولوژیک و مولکولی، 6 گونه ستاره دریایی که به 5 جنس و 2 خانواده تعلق دارند شامل: Luidia hardwicki ،Astropecten indicus ،Aquilonastra watersi، Aquilonastra iranica ،Linckia laevigata و Pentaceraster mammillatus می باشند. توالی های گونه های Luidia hardwicki و Astropecten indicus با توالی های هم گونه شان در بانک ژن در شاخه های جدا قرار می گیرند. توالی های 16S rRNA گونه های Aquilonastra watersi و Pentaceraster mammillatus برای اولین بار در بانک ژن گزارش می شوند و به ترتیب در گروه های خواهری با Aquilonastra yairi و Pentaceraster cumingi قرار می گیرند. از آن جایی که گونه Linckia laevigata (سبز-نارنجی) بر اساس آنالیزهای مولکولی شناسایی گردید، این تکنیک می تواند در کنار مشاهدات مورفولوژیک نتایج کامل تری ارایه کند. رده بندی Asteroidea ها در سطح جنس و خانواده نشان داد درخت فیلوژنی قطعه 16S rRNA بر اساس روش Bayesian با نتایج فیلوژنتیک پیشین منطبق است.

    کلیدواژگان: Asteroidea، mt 16S rRNA، خلیج فارس، فیلوژنی
  • محمدهاشم انتظاری، مژگان امتیازجو*، اقبال خواجه رحیمی صفحات 319-328
    هدف این تحقیق بررسی اثر استفاده از اسپیرولینا پلاتنسیس غنی شده با آهن و روی طی فرایند جذب زیستی و نمونه خام آن در رژیم غذایی کبک بر پروفایل اسید های آمینه و میزان این دو عنصر در عضله کبک  می باشد. تعداد 96 نمونه کبک در 8 تیمار دسته بندی و با  0% و 1% و 4% درصد جلبک غنی شده، خام و شاهد تغذیه شدند. پس از  سر زنی و پر کنی شاخص های میزان آهن و روی، پروفایل اسیدهای آمینه، pH، درصد رطوبت، پروتیین، بافت سنجی، رنگ سنجی عضله سنجش شد. نتایج نشان داد که مقدار آهن  و روی در تیمار های مختلف تفاوت معنی دار داشتند (0/05>P). در تیمار تغذیه شده با جلبک غنی شده بیش ترین میزان آهن  و روی اندازه گیری شد. اسید های آمینه گلوتامیک اسید، گلیسین، سرین، لیزین، ایزولوسین و لوسین بیش ترین مقدار را داشتند. میزان سختی گوشت در کبک های تغذیه شده با جلبک اسپیرولینا غنی شده با آهن و روی در جیره غذایی 1 و 4 درصد با یکدیگر اختلاف معنی دار نداشتند. به طور کلی افزودن عناصر ضروری آهن و روی از طریق فرایند جذب زیستی جلبک در جیره کبک ها اثرات مفیدی در افزایش فاکتورهای کیفی گوشت آن ها داشت.
    کلیدواژگان: اسپیرولینا پلاتنسیس، جذب زیستی، پروفایل اسیدهای آمینه، کبک
  • فریدون محبی*، بایرامعلی داداشپور، مسعود صیدگر، ژاله علیزاده اوصالو، یاور روحداد گلمانخانه صفحات 329-336
    دریاچه ارومیه بزرگ ترین زیستگاه طبیعی گونه منحصر به فرد آرتمیا اورمیانا در جهان است. این دریاچه که در زمان پر آبی مساحتی حدود 5000 کیلومترمربع دارد، در سال 1355 به عنوان ذخیره گاه زیست کره در یونسکو ثبت شده است.در طی دو دهه گذشته توسعه بی رویه کشاورزی (80٪) و کاهش بارندگی (20٪) باعث کاهش سطح دریاچه به حدود 1661 کیلومترمربع در نوامبر 2018 گردیده است. این امر علاوه بر پیامدهای اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و سلامتی بر ساکنان اطراف دریاچه، اثرات شدیدی نیز بر روی ترکیب جمعیتی آرتمیا و سیست آن گذاشته است. در این مطالعه اثر کاهش آب دریاچه ارومیه بر ترکیب جمعیتی آرتمیا طی 26 ماه از اردیبهشت 97 تا خرداد 99 مورد مطالعه قرار گرفته است. تعداد 8 ایستگاه در بخش های شمالی و جنوبی دریاچه تعیین گردید. نمونه برداری به صورت ماهانه انجام گرفت. برخی از عوامل فیزیکی و شیمیایی آب نظیر دمای آب، شفافیت، شوری، سطح تراز دریاچه، کل مواد جامد محلول (TDS)، هدایت الکتریکی (EC) مورد سنجش قرار گرفتند. هم چنین، تراکم اشکال زیستی آرتمیا شامل ناپلی، متا و جوان، آرتمیای بالغ و سیست تعیین گردید. آنالیز آماری با استفاده از نرم افزار PAST انجام گرفت. نتایج این مطالعه نشان می دهد که کاهش سطح آب باعث کاهش تراکم توده زنده و سیست آرتمیا گردیده است.
    کلیدواژگان: آرتمیا اورمیانا، سیست، دریاچه ارومیه، سطح آب، شوری
  • میلاد شریفی، محمدرضا رحیمی بشر* صفحات 337-344

    یکی از مشکلات اصلی دریای خزر، آلودگی زیستی آن تحت تاثیر ورود گونه های مهاجم و پراکنش آن ها است. دوکفه ای  Mytilaster lineatus گونه ای مهاجم است که توانسته موقیعت خود را پس از ورود در خزر تثبت کند. اهداف این تحقیق بررسی دینامیک جمعیت ، پراکندگی، خصوصیات مرفومتریک، درصد پوشش ، فراوانی و رابطه طولی وزنی این گونه در سواحل استان گیلان بوده است. تعداد هفت ایستگاه در طول نوار ساحلی استان گیلان انتخاب، فاکتورهای محیطی در آن ها اندازه گیری و نمونه برداری ها از سواحل سنگی  طبیعی و انسان ساز به صورت ماهانه در طول یک سال (فروردین تا اسفند 98) توسط کوادرات 15*15 سانتی متر انجام پذیرفت . نتایج نشان دادند که میانگین سالانه شوری آب 2/97±9/85 در هزار ، دمای آب 5/01±16/44 سانتی گراد، اکسیژن محلول آب 9/75±9/88 میلی گرم بر لیتر بوده است. میانگین تعداد نمونه ها در کوادرات ها 49/86±324/05 عدد ومیانگین وزن 44/59±25/65 گرم و میانگین طول پوسته 35/68±11/0 میلی متر و بین ایستگاه ها اختلاف معنی داری آماری وجود داشته است. ازمون مولفه های اصلی نیز نشان داد که شوری و اکسیژن محلول آب بیش ترین همبستگی را با فراوانی این گونه داشته اند. میانگین میزان پوشش دوکفه ای در ایستگاه های مختلف 50/830±28/31 درصد که بیش ترین آن در بندر انزلی و در شهریور تعیین گردید. بیش ترین میزان فراوانی طولی مربوط به کفه های 11 میلی متر و رابطه طولی وزنی این گونه نیز دارای همبستگی بالا (95=r2) بوده است.مقایسه گروه های طولی مختلف نشان داد که لاروها از تیر تا آبان و گروه بالغین فروردین تا شهریور بیش تر غالب بوده و مخلوط دو گروه از شهریور تا اسفند دیده شدند. الگو طولی نیز نشان از زادآوری این گونه در تابستان و ماه های اویل پاییز در حوضه جنوب غربی دریایی خزر داشته است.

    کلیدواژگان: الگوی رشد، زیست سنجی، درصدپوشش، Mytilaster lineatus، دریای خزر
|
  • Amirhossein Dadashi-Jourdehi, Bahman Shams Esfand Abad *, Abbas Ahmadi, Hamid Reza Rezaei, Hamid Toranjzar Pages 1-8
    Most of the vertebrate species populations affected by the main threatening factors like habitat destruction and fragmentation are experiencing rapid and worse destruction and decrease. Identification of potential and suitable habitats trough modeling tools and methods as well as survey on population relationship and contacts through genetic studies, provides needed knowledge and understanding to define the conservation status and needs for different species. For these purpose, Maximum Entropy (Maxent) and mitochondrial cytb sequencing with 704 bp were deployed. Based on the results, northern part of Iran followed by Semnan, Tehran, Qom and Alborz provinces, as well as western part including Khuzestan consisted the most suitable habitats for the species. Haplotype diversity of h= 0.894 as the main index, showed high genetic diversity for the populations of the species in Iran. Populations of Stripped Hyena, in Iran, are losing their main and suitable habitats due to habitats destruction and degradation, illegal hunting and lack of proper genetic connections. Decreasing populations and worse conservation status of the species convince us to prepare and conduct urgent conservation actions to prevent more loss. The study, using the habitat modeling and genetic surveys, as well as data gained from the field works, gives new vision on the conservation actions needed to protect stripped hyena in Iran
    Keywords: Stripped Hyaena, Conservation, Habitat destruction, Modeling, Genetic
  • Amir Memarzadeh Kiani, Jalil Imani Harsini *, Mahmud Karami Pages 9-18
    Awareness of the factors affecting the habitat desirability of species and also the distribution of desirable habitats are essential issues in planning for dynamic and sustainable management and conservation of species which consequently might lead to balance in ecological relationships of habitat. Regarding  the lack of field research on the ecological status of the Porcupine (Hystrix indica)  and its unique characteristics in morphological, behavioral and its effects on the sustainability of the ecological status of the country's habitats, in this research we are trying to  model the habitat of this species as the  largest rodent species in the country from October 2017 to December  2018, during 30 rounds of accurate field monitoring in Khojir National Park to determine the most important habitat variables affecting species distribution. In this study, 130 points of presence were recorded by GPS based on direct and indirect indices obtained from species activity. MaxEnt method was used to model the habitat suitability of Hystrix indica. The AUC value was 0.9, which indicates a good accuracy of Maximum entropy's model. The results showed that the type of vegetation, geographical direction, altitude, slope and distance from the road have the greatest impact on the presence and activity of the species, respectively. The results of this research can be used as an efficient tool to identify the factors affecting the presence of the species and also help to the proper management of Porcupine in the study area and other habitats of this species.
    Keywords: Habitat suitability, Porcupine, Khojir National Park, Maximum Entropy, Iran
  • Wahid Zamani *, Marzieh Asadi Aghbolaghi, Saeid Naderi, HamidReza Rezaei Pages 19-26

    Iran’s mouflons (Ovis orientalis) populations have been declined in western regions because of poaching and habitat destruction and categorized as vulnerable in IUCN red list, this population as ancestors of domestic sheep (Ovis aries) breeds all around the world has an international importance. In this study, genetic diversity and structure of mouflons in the north-west of Iran (West Azerbaijan, East Azerbaijan, Kurdistan, Markazi, Hamedan and Qazvin) identified and compared with the domestic breeds via whole genome sequencing and BeadChip Ovine SNP 50K Data. Number of SNPs all over the genome, genetic load and inbreeding coefficient based on whole genome data, as well as expected heterozygosity and inbreeding coefficient as genetic diversity parameters based on c BeadChip data have been compared between wild and domestic groups. Number of discriminator SNPs as the most important parameters showed impressive difference and was calculated about 24 million for wilds and 20 million for domestics. According to the findings of nucleotide diversity for the whole genome, genetic diversity based on complete genome data was higher in the wild group than in the domestic group. Based on the results of this study, mouflon (Ovis orientalis) with high levels of genetic diversity as genetic resources for domestic breeds of all domestic sheep in the world are of vital value and should be given priority in conservation programs.

    Keywords: Mouflon, genetic diversity, Genetic Resources, Ovis
  • Ali Mahdavi, Fatemeh Tabatabaei Yazdi *, Alireza Mohammadi, Ali Khani Pages 27-34
    Throughout the world, roads have a significant devastating impact on natural habitats wildlife, indicating that roads serve as one of the major factors contributing to global biodiversity loss. Expansion of road networks in Khorasan Razavi Province, within and around protected areas, has led to an increase in road casualties, especially carnivores’ road mortalities. The present study aimed to delineate the hotspots of carnivores’ vehicle collisions on the roads located inside and around of the protected areas, investigate the time patterns for the carnivores’ road casualties, and prioritize hotspots of road casualties in the Khorasan Razavi Province. For this purpose, road casualties of carnivores in this province were evaluated between 2011 to 2020. The results showed that a total of 199 carnivores belonging to 11 species of the Canidae, Hyaenidae, Mustelidae and Felidae have died due to vehicle collisions during our study period. The highest numbers of mortalities, in this study, were recorded for the common fox (25.8%), golden jackal (20.7%), grey wolf (14.15%), hyena (13.6%), and wildcat (10.1%), respectively, making a total of 167 cases of recorded collisions (84.34%). The results of this study showed that the majority of road mortalities for these species occurred during autumn, winter, summer, and spring, respectively. Our results also revealed a total of eight hotspots of road mortalities in this province that are mainly situated across the northern, central, and western parts of this province.
    Keywords: Road vehicle collisions, protected areas, Wildlife management, Biodiversity, Kernel density
  • Mohammad Asgari *, Mohsen Javanmiri Poor, Seyed Reza Mirmoeini, Vahid Etemad Pages 35-44
    When the needs and behaviors of wildlife affect humans or the behavior of wildlife negatively affects the needs of wildlife, the conflict between humans and wildlife occurs. The purpose of current study is to investigate the conflict between human and wildlife in rural and urban environments in Robat Karim. For this purpose, it was used purposive sampling method, 45 academics, health department, environment department, municipality (municipal services, transportation and waste management unit), environmental NGOs, agricultural and livestock activists and Indigenous guys were selected and interviewed in an unstructured form. Then, by using inductive qualitative content analysis, the findings of the interview were interpreted and classified. Thus, using the open coding method, the first meanings extracted from the interviews are "concepts"; Categorization of concepts, "subcodes"; and subcategory categorization, "main codes" were extracted. From the open coding results, 4 main categories were obtained. Main category 1 pointed to damage to garden facilities and destruction of agricultural products, main category 2 pointed to inflict economic losses and create fear and panic among the villagers, main category 3 pointed to damage and cause severe livestock casualties and main category 4 pointed to disrupt discipline and The tranquility of the urban environment and the transmission of pathogens have been emphasized. In general, public media, forming an environmental committee in the city governorate, forming NGOs with the aim of holding training courses, cooperation of the city environmental organization with the municipality to collect stray dogs and sterilize them, cooperation of relevant organizations with the health network organization to vaccinate stray dogs to reduce epidemics illnesses, insuring gardens (facilities and products), insuring livestock (sheep and goats) are approaches to mitigate human-wildlife conflict.
    Keywords: evaluation, Qualitative Content Analysis, conflict, Wildlife, Robat Karim
  • Seyed Jalal Mirian *, Shahin Hadji Ghahremani, Ahmadreza Mohammadi, Majid Afshar Pages 45-50
    This study was conducted to evaluate some of the clinical parameters following field anesthesia in Caspian ponies. Twelve healthy Caspian ponies of both sexes was contributed in this study. The ponies were premedicated with Xylazine (2 mg/kg). The study was continued in five groups including: Propofol (group1), Acepromazine- Ketamine (group 2), Diazepam-Ketamine (group 3), Midazolam-Ketamine (group 4) and Sodium thiopental 5% (group 5). The drug or combinations were administered 10 minutes after sedation. Heart and respiratory rate, induction time, duration of surgical anesthesia, recovery time and standing time were measured. Considerable sedation without excitement was achieved following premedication. The results revealed presence of significant difference (P≥0.05) in the induction time, and standing time between propofol and other protocols. In comparison to other groups, heart rate significantly increased in group 1. In group 1 and 5 respiratory rate decreased relationship to others. It was found that 2, 3 and 4 groups provided stress- free induction, easily controlled anesthesia, good analgesia and muscle relaxation. According to the results of this study, suitable surgical anesthesia was obtained in Ketamine combinations. It is recommended that Propofol and Sodium thiopental are used for light anesthesia. Considering the results of the present study, these protocols are recommended for field anesthesia in Caspian pony.
    Keywords: Caspian pony, Field anesthesia, Ketamine, Acepromazine, Xylazine
  • Nader Papi *, Seyyed Javad Alimohamadi Pages 51-58

    This study was conducted to register and introduce the biometric indicators of the Zel sheep on some flock of stockbreeder who were inhabit Mazandaran villages. The live weight, body biometric, milk and its composition, and fleece of 200 ewes and 20 rams was recorded during one year randomly. Based on results of ewe biometric traits, these values were recorded; live weight 33.8±4.78 kg, chest circumference 82.6±7.01 cm, body length 41.4±3.76 cm, body height 63.8±4.69 cm, and tail 24.5±4.02 cm. the values of milk daily quantity, fat, protein, and lactose were 700±170.3, 4.3±1.56, 4.9±0.59, and 4.7±0.49 respectively. The recorded traits of ewe fleece weight, staple, diameter and efficiency were; 1700±0.30 gr, 10±2.33 cm, 34.7±2.68 mic, and 64.2±5.78 percent. The lambs birth weight, weaning weight, and daily gain weight to weaning for male and female mean, were 2.9 kg, 13.100 kg, and 130 gr respectively. The live weight, chest circumference, body length, body height, and tail length of Rams were 6505 kg, 88, 50.5, 65.4 and 22 cm respectively.

    Keywords: body height, Mazandaran Province, biometric, Zel sheep
  • Reza Seyed Sharifi *, Yousef Rahman Shokgozar, Nemat Hedayat Evrigh, Jamal Seifdavati, Azade Boustan Pages 59-68
    The main purpose of this study is to estimate the relative emphasis on production and reproductive traits of growth and longevity in dairy herds of Pars Animal Husbandry Company. This study was conducted using a bioeconomic model and by determining the economic value and relative importance of each of these traits in the breeding programs of dairy cattle breeding system of Pars Livestock Company in Ardabil province. The first step in the development of breeding goals is to determine the economic coefficients for the traits that are considered as breeding goals. The economic value of a trait indicates the contribution of the genetic growth of a trait in improving the economic efficiency of the production system. In order to study the effects of change in input values on the model response, sensitivity test was used. Also, for comparing different attributes, the relative emphasis of each attribute was calculated. The annual profit of each productive cattle in this research was reported to be 5529076.86 9 Rials. Attributes can be divided into several categories in terms of the type of effects on revenues and expenses. A group of traits increase the income and cost of the production unit as well as the profit compared to the baseline (initial amount) by increasing their average. Most of the production traits including milk production, fat production, weight gain after weaning, adult body weight, and survival rate before and after weaning were in this category. However, with an increase of one unit in daily weight gain before weaning, income and expenses have increased compared to the base amount, but the profit has decreased. In the other category were traits whose average increase was both a decrease in income and a decrease in costs, which led to a decrease in profit, which included the traits of production life and the calving interval in this group. The traits of the third group had no effect on income, but as the average increased, the unit costs of production increased, resulting in a decrease in annual profits, which included age at first calving. The fourth category also includes an attribute that has no effect on cost and with the increase of unit income has caused profitability, which is the attribute of milk fat in this category. The results also showed that the highest relative importance or emphasis was related to milk production with a value of 45.01% and the lowest was related to the calving interval of 4.17%.However, in terms of the relative importance of traits in each category, in the group of production traits, milk production and milk fat had the highest relative importance. In the group of survival and survival traits, the priority of survival rate after weaning, survival rate before weaning and production life, as well as in the reproductive group, age at first calving and calving interval were the highest relative importance, respectively. In the group of growth traits, adult body weight, weight gain after weaning and weight gain before weaning, respectively, had the highest relative importance. Sensitivity test results also showed that the effect of fluctuations of production factors on economic values of traits are not the same. and some traits are more stable.
    Keywords: Bioeconomic model, dairy cow, Economic value, relative emphasis
  • MohammadReza Fathi *, Somayeh Razi Moheb Saraj, Mahdi Nasrollahi, MohammadHasan Maleki Pages 69-82

    Livestock industry as one of the sub-sectors of agriculture in the world has a significant growth and its entrepreneurship in job creation, value creation, human nutrition, human and community health and in general its irreplaceable role in the economy has always attracted the attention of governments. In our country, despite the protections defined in the laws, this industry is still in a tight spot due to the lack of infrastructure, lack of coherent and sustainable management, superficiality of basic and macro issues and lack of prioritization in planning, and has faced activists with some ambiguity about the future. While with the current investments, capacities and potentials and existing facilities, it is possible to lead the curve to more growth and excellence by reforming the infrastructure, facilities and credit support from the government and culture building. Therefore, proper planning in this area requires strategic and forward-looking decisions. For this purpose, Future Study approach was used to formulate future scenarios for the livestock industry in Khorasan Razavi province and the critical uncertainty method, which is one of the common techniques for extracting key factors, was used. In the next step, DEMATEL method was used to determine the interactions of key indicators. The scenarios of the present study were developed based on two macro-policies of government and climate which are scenario 1, scenario 2, scenario 3 and scenario 4. Finally, Using the Moora method, the most probable scenario, which is scenario 4, was determined, in which both the amount of precipitation is reduced and the government's macro-policies do not move towards optimism and productivity.

    Keywords: Future Study, Scenario Planning, Critical Uncertainty Approach, DEMATEL, MOORA
  • MohammadReza Mashayekhi Pages 83-88

    This study was conducted to investigat the effect of different levels of addition of lactobacillus plantarum inoculant of common reed silage and also to compare this silage with corn silage in a compeletly randomized design with 8 treatments and 4 replication. Treatments included of common reed silage without inoculation, common reed silage with bacterial inoculation (2.5 mg/kg DM) and other treatments were inoculants silages with addition bacteria in 25, 50, 75 and 100 percent above of commercial amount, respectively and corn silage with or without bacterial inoculation (2.5 and 0 mg/kg DM). Inoculated common reed silage and corn silage were ensiled in laboratory silos (2-L- plastic jars). At the end of ensilage duration and sampeling of silge, laboratory analysis included pH, DM, CP, IVDMD, IVOMD and VFA's of silages were down. Results of this experiment indicated that inoculants of common reed silage with different levels of lactobacillus bacteria had significant effect on pH, ash and In vitro digestibility (p<0.05) but did not influence CP and VFA's (p>0.05). Inoculation of corn silage did not influence pH, CP, In vitro digestibility, propionic acid and butyric acid (p>0.05) but it had significant effect on ash and acetic acid of silages (p<0.05). According to results of experiment and considering studied factors and the inoculation influences on In vitro digestibility, pH and VFA's, it seems that bacterial inoculation of common reed silage with 75 percent above of standard level had the best results and this addition level is recommended.

    Keywords: Insiling, Bacterial Inoculant, Common reed silage, Corn silage
  • HamidReza Pourkhabbaz *, Hossein Yousofnia, Mitra Cheraghi, Saeideh Javanmardi Pages 89-96

    Heavy metals are dangerous for living organisms and are causing many problems. These metals can enter the food chain in different ways and cause severe illness and sometimes fatal, so it is crucial to monitor the pollution of heavy metals. Among the human various sources of landfills, where the possibility of heavy metals in them are great, and these elements are then absorbed through the food chain, monitoring of these elements is essential in these areas seems. The aim of this study was to investigate the level of toxic metals contamination in landfill Angeli Si of Babol city using bird feathers and leachate. Therefore, to achieve this objective in the study area, a feathers of black kite birds, because food diet and Gathering place, with leachate to measurement heavy metals concentration, were sampled and prepared. The metals concentration was determined using the ICP instrument and Mercury Analyzer AMA 254 for Hg. The results showed that Cd and Hg have the concentration highest (11.5 mg/kg) and lowest (4 mg/kg) respectively in bird feathers. General the pattern of heavy elements distribution in the bird, are the following: Cd> Pb> As> Hg.

    Keywords: heavy metals, Waste leachate, Bird feather, Black kite, Babol city
  • Seyyed MohammadJavad Mirbagheri, Majid Gholami Ahangarn * Pages 97-102

    To investigating the role of Avibacterium paragalinarum (AP) in the development of Swollen head syndrome (SHS) in commercial and traditional layers in Isfahan province, 23 laying hen farms with signs of head swelling and mortality were sampled from the suborbital sinus. In addition, swabs were prepared from 20 traditional and commercial laying hen farms with respiratory symptoms and SHS. Samples were cultured on specific media for isolation Escherichia coli (E. coli) and AP and approved by biochemical examination. After genome extraction, AP was detected with specific primers. Microbiological results showed that out of 23 samples, 14 samples (60.86%) were infected with AP and 21 samples (91.3%) were infected with E. coli. The results of direct detection of AP in suborbital sinus swabs that prepared from 23 dead laying hens with coryza symptoms showed the amplification of 500 bp fragment in 19 samples of suborbital sinus swabs (82.6%). Also, the rate of infection in live birds was less than the dead hens. It seems that the sampling site can play role in the rate of infection and possibly the occurrence of false negatives. Therefore, due to the high frequency of AP infection in hens with SHS, it seems that a regular and public vaccination program should be applied to control Avibacterium paragalinarum in laying hens.

    Keywords: Avibacterium paragalinarum, SHS, Layer
  • Seyed Davood Hosseini *, Parisa Izadkhah, Mohadesehosadat Hosseini Pages 103-108
    Respiratory diseases cause significant damage to the poultry industry worldwide. In recent years, infection with Ornithobacterium rhinotracheal bacterium (ORT) has been reported frequently from different parts of the world, including Iran. The aim of current study was to isolate the causative agent and reveal the antibiotic susceptibility to common antibiotics. in Markazi province. In this study, twenty poultry farms reported with respiratory signs clinically were conducted to collect 231 samples including Lung, trachea and infraorbital sinus swaps from sick and dead birds in Markazi province during 2016-2017.The samples were cultured on blood agar medium with 5% sheep blood containing Gentamicin and Polymyxin B and then incubated with 7.5% CO2at 37 °C for 48 to 72 hours. The bacteria identification was carried out using biochemical and PCR tests. The antimicrobial susceptibility of the isolates to 15 common antibiotics which used in poultry farms was determined by Kirby &Bauer method as well. Fifteen ORT isolates out of the 20 farms (75%) were collected using biochemical and PCR methods. The results showed that the isolates were resistant to Enrofloxacin, Erythromycin, Penicillin, Amoxicillin, Colistin and Lincomycin completely(100%). These isolates also were mostly sensitive to Nitrofurantoin. The results of this study indicated that 15 out of 20 examined poultry farms in Markazi province had been infected with the Ornithobacterium rhinotracheale (ORT) and were highly resistant to common antibiotics.
    Keywords: Ornithobacterium Rhinotracheale, poultry, Respiratory infections, antibiotic susceptibility
  • Saman Hemmati, Hossein Reza Shahbazi *, Sudabeh Moradi Pages 109-114
    The present experiment was performed to investigate the effects of two sources of DL-methionine and L-methionine on the performance, characteristics of internal organs and blood factors of broilers. A total of 400 one-day-old male broilers of Ross 308 strain were divided into 8 treatments and 5 replications (10 birds per replication) in a completely randomized design. Experimental treatments included 1, 2, 3, 4 (basic diet + 25, 50, 75, 100% DL-methionine) and 5, 6, 7, 8 (basic diet + 25, 50, 75, 100% L-methionine). The results showed that in the L-methionine groups, the improvement in performance was related to 75 and 100%, but in the DL-methionine groups, the improvement was seen only in the amount of 100% (P<0.05). The percentage of internal organs in none of the treatments was significantly different (P>0.05). Differences in different sources and levels of methionine had no significant effect on blood factors in broilers (P>0.05). The results of this experiment showed that 75% of the recommended L-methionine of Ross 308 can have a similar result in terms of performance with 100% of the recommended DL-methionine.
    Keywords: Methionine, broiler, performance, blood factors
  • Seyed Mohammad Hosseini *, Rouhollah Nourmohammadi Pages 115-120
    An experiment was conducted to investigate the effect of different levels of alfalfa extract (polysavone), a natural extract of alfalfa, on growth performance, gut characteristics, and some blood parameters in broiler chickens. A total of 200 one-day-old Ross 308 male broiler chicks were assigned to 5 experimental treatments, with 4 replications and 10 birds in each replication with a completely randomized design. The polysavone was used in 4 levels (0, 2, 4, 8, and 12% of feed). The results showed that polysavone had no adverse effects on the average daily gain, average daily feed intake, and European Broiler Index. The addition of polysavone (4, 8, and 12%) to the diet significantly increased relative weight of bursa and spleen but decreased triglycerides concentration in serum (P<0.05). Increasing of dietary polysavone levels (8 and 12%) caused a significantly decrease in abdominal fat (P<0.05). Also, total cholesterol concentration was reduced (P<0.05) in broilers fed on diet with 12% polysavone. Relative weights and lengths of duodenum, jejunum, and ileum, relative weights of thymus, crop, gizzard, and proventriculus, as well as serum glucose concentration were not affected by experimental treatments. The results of this research indicated that polysavone may decrease abdominal fat deposition and enhance immunity without showing an adverse effect on the performance of broiler chicken.
    Keywords: alfalfa extract, broiler, immune system, performance, total cholesterol
  • Mohammadreza Khoshbin, Reza Vakili *, Abdolmansour Tahmasbi Pages 121-128

    An experiment was conducted to investigate the effect of two inorganic and organic forms of manganese on performance, egg quality and resources of manganese of body`s in older laying hens. 250 Leghorn laying hens (w 36) with 80 weeks of age were divided into 5 treatments and 5 replications in a completely randomized design. Treatments were: control (without manganese supplement), treatments containing 100% manganese sulfate (diet 1), 75% manganese sulfate and 25% organic manganese chelated (diet 2), 50% manganese sulfate and 50% organic chelated (diet 3) 25% sulfate Manganese and 75% organic chelated (diet 4). The results showed that there was a significant increase in feed intake, laying percen, egg weight and egg mass between diets 3 and 4 with control treatment (P <0.05). Also, egg weight in diets 1 and 2 increased significantly compared to basal diet. Feed conversion ratios in diets 3 and 4 showed a significant decrease (P<0.05). No significant difference in egg quality traits was observed between experimental treatments (P>0.05). Tibial manganese increased significantly in diets 2, 3 and 4 compared to basal diet (P<0.05). Yolk and egg shell manganese concentrations increased in diets 1, 3 and 4 compared to basal diet (P<0.05). Experimental treatments significantly increased serum and liver concentrations of manganese (P<0.05). Increased manganese bioavailability could be a reason for more uptake of manganese in the diet, which improved the production performance of older laying hens.

    Keywords: Manganese Sulfate, Organic manganese chelated, Laying hen, performance
  • Zakaria Piri, Amir Azizpanah *, Kamran Kheiralipour, Aziz Maraseli Pages 129-136

    Knowledge of studying energy consumption in production operations is a useful method for determining energy-consuming areas, which are determined by analyzing the amount of energy consumed in production operations. The required information was collected through a questionnaire and face-to-face interviews with broiler breeders in Diwandarreh city. The total input energy was estimated to be 250574.01 MJ for 1000 chickens. Energy indices including energy ratio, energy efficiency and specific energy for poultry farming were 0.11, 0.1 Kg/MJ and 96.48 MJ/Kg, respectively, and the total input energy amounted to 250990.01. In this study, the total production cost of 1000 chickens in Diwandarreh city was about 108.83 million Rials, of which about 102.25 million Rials belonged to the variable cost of production and about 6.58 million Rials belonged to the constant cost. The benefit-to-cost ratio index was also estimated as 1.19. Finally, the total efficiencies for chicken meat and chicken manure were 23.87 and 14.8 kg per million Rials, respectively. The results of input sensitivity analysis showed that the elasticity of chicken inputs, gas fuel, manpower, corn, soybean, minerals, fatty acid, dicalcium phosphate, and disinfection having coefficients of 0.17, 0.35, 0.03, 0.18, 0.2, 0.72, 0.54, and 0.26 were positive and less than one. The amount of MP (final productivity) of these was calculated as 1.3, 0.009, 09.05, 0.07, 0.05, 9.45, 0.35, 0.95, 0.02 and 25.97 respectively.

    Keywords: Economic indicators, Energy, broiler, benefit-to-cost ratio
  • Saeed Hosseinian * Pages 137-142
    In the present study, it has been tried to investigate the climate change effect between current and 2050 on three critically endangered lizards in Iran. For this purpose, three species has been selected Phrynocephalus horvathi, Eremias pleskei, Darevskia kopetdaghica that distributed in northwestern and northeastern part of Iran. Ecological niche modeling indicated that current distribution range of all three species is relatively smaller than predicted models, but during 30 years ahead (till 2050) these suitable areas will be decreased about 50% for E. pleskei and 30% for Ph. horvathi or more than 50% for D. kopetdaghica. Minimum temperature of coldest month and coldest quarter are the most important factors for this variation. Increasing the global warming for next 30 years (till 2050) will change the temperature in different seasons and this event may have direct effect on the lizards that categorized as cold blood animals. Conservation management and evaluation the protected areas can prevent the extinction of animals in face of climate change effects. However, increasing the public awareness about the importance of biodiversity conservation is essential.
    Keywords: Reptilia, climate change, Iranian Plateau, Habitat destruction, Biodiversity conservation
  • Naereh Besharati *, Mohsen Abedi, Babak Tizkar Pages 143-150
    The role of aquatic animals in human nutrition has been considered with the increasing population of the world, and it is necessary to pay attention to increasing its shelf life and changing its taste. In this project, by adding garlic, grape and tomato extracts to coated fish fillets, in order to change the taste of fish, a comparison is made to increase the shelf life in the freezer through the chemical index of total volatile bases on the base of titration, Trimethyl amine, Tiobarbitoric acid were evaluated with Spectrophotometer and also Sensory evaluation was performed in terms of smell, appearance and taste. First, the fish was filleted and washed, then the fish coating mixture was prepared by increasing the extract of garlic, tomato and garlic by 6% of weight to wheat flour, salt and sodium carbonate, and a sample was prepared as a control without extract. Then the prepared mixture was mixed with water in a ratio of 1: 1.5. The fish was immersed in this mixture and remained in this mixture for 5 minutes, then it was kept in the freezer to check the shelf life at -18 ° C and the quality changes during 6 months were examined. The amount of volatile bases respectively in the samples containing garlic, grapes and tomatoes, 21.52, 23.73, 26.5 were lower compared to the control 35.73. Trimethylamine respectively 1.114, 1.165, 1.424 compared to the control 2.508, they had lower values. Thiobarbiotric acid also respectively 0.55, 0.37 and 0.8 were close to or less than the control value.So the shelf life of the products were in garlic, grape and tomato respectively. In sensory evaluation, the highest points for taste, smell and appearance were related to garlic, tomato and grape, respectively, and this process continued during 6 months of storage in the freezer.
    Keywords: rainbow trout, Garlic, Tomato, grape, Shelf life
  • Kavos Nazari *, Seyed Pezhman Hosseini-Shekarabi, Mehdi Khodme Sedigh Kazerani Pages 151-158
    This study aimed to investigate the effect of replacing a commercial feed with different ratios of earthworm meal (0 (Control), 5, 10, and 15%) on growth parameters and skin pigmentation in Oscar fry. For this purpose, the experiment was performed in a completely randomized design with four treatments and three replicates. One hundred and twenty of Oscar fry with an initial average weight of 4.32±0.35g were dispersed into 12 aquaria. The stocking density was 10 fingerlings per aquarium. After 8 weeks, three fish from each treatment were randomly selected to measure the studied characteristics. The highest final weight (18.31±0.49 g), specific growth rate (2.51±0.11 %/day), survival rate (100 %), and the best food conversion ratio FCR (1.74±0.14) were observed in the fish fed with 5% earthworm meal compared to others (p<0.05). Total carotenoid at all treatments was significantly higher than the control group (p<0.05). The mean level of a* and b* factors in treatments replacing with 5 and 10% of earthworm meal was significantly higher than the control group (p<0.05); While, L* factors in mentioned levels (5 and 10%) was significantly lower than the control group (p<0.05). In conclusion, the results of this study showed that replacing the commercial feed with earthworm meal at 5% had positive effects on growth parameters and skin pigmentation factors in Oscar fry.
    Keywords: Ornamental fish, Earthworm, Carotenoid, Colorimetry, growth, Feed efficiency
  • Mahnaz Rabbaniha, Sayed Aminollah Taghavi Motlagh, Nassir Niameymandi, MohammadHasan Gerami *, Mokhtar Akhondi Pages 159-164

    This study conducted to analyses time series data of stingrays catch per unit effort (CPUE (kg/day) data from 2007 to 2018 from fishing grounds of the Persian Gulf and the Oman Gulf. Data from sea surface temperature, chlorophyll a, evaporation, wind speed, rainfall and air temperature were also considered in the analysis. In order to investigate ecological status, regression models, neural networks and decision tree used to analyses data. According to the results, biomass of the stingrays stock showed different status in various parts of the water body and results revealed that stingrays stock significantly related with wind speed and sea surface water in Khuzestan waters, chlorophyll a in Bushehr waters, air temperature in Hormozgan waters and sea surface temperature in Sistan and Balouchestan waters. Technically, temperature was the constant significant coefficient in all parts of the study area. To sum up, effect of climate change on stingray’s biomass was sensible according to the results of this study and was vary between study sites.

    Keywords: Stingrays, climate change, Water parameters, Persian Gulf, Oman Gulf
  • Javavd Motamedi Tehrani *, Rahim Peyghan, Ali Shahriari, Mohamad Razi Jalali, Eisa Ebrahimi Pages 169-176
    The present study was designed to investigate the interaction effect of acute and subacute ammonia toxication in different salinity levels (0, 4, 8 and 12 g/l) on some hematological factors and oxidative enzymes in Nile tilapia (Oreochromis niloticus). To investigate the interactions, 360 fish (57.32±16.7 g) were randomly divided into 12 treatment groups (each with three replicates). At the end of the experiment (96 hour), hemoglobin, hematocrit, red blood cell count, catalase (CAT), superoxide dismutase (SOD) and glutathione (GSH) were measured. According to the results, LC50- 96 hours of NH3 was 0.86 mg/l. The results showed that hematocrit, hemoglobin, glutathione, superoxide dismutase and catalase decreased in treatment of acute ammonia poisoning and 0 salinity and treatment of subacute poisoning and 0 salinity compared to treatment 1 (control) (P<0.05). The results showed that increasing salinity levels in treatments improved catalase and superoxide dismutase levels. In general, the results indicate that ammonia poisoning maybe by producing free radicals has weakened the antioxidant system of fish. Also ammonia toxicity effects were decreased with increasing water salinity, which reduced oxidative stress enzymes.
    Keywords: Ammonia poisoning, Salinity, Tilapia, Hemoglobin, oxidative stress
  • Hamed Mirzaeipour, Hossein Khara *, Ayoub Yousefi Jordehi Pages 177-184

    Sterlet is one of the most valuable species of sturgeon that its population has declined in recent years. The bioball acts as a biological filter, which is a site for bacteria that can remove ammonia. This study was done for evaluation the effect of bioballs on physical and chemical parameters of water, growth performance, survival percentage and improvement of hemological and immunological factors and stress reduction of Sterlet in Dr. Keyvan Fisheries and Marine Technology Research Center of Chamkhaleh during 8 weeks. For this purpose, 150 Sterlet with initial weight of 120 gr were distributed in 15 fiberglass tanks that their capacity was 500 liters. 4 treatments including treatment 1 opened with bioball system, treatment 2 opened without bioball system, treatment 3 closed with bioball system and treatment 4 closed without bioball system were selected in 3 replications. During the experiment, physical and chemical parameters of water, hemological and immunological parameters, stress and growth performance were measured. Among growth indices, there was an increase in FCR, SGR, BWI and %BWI in treatments 1 and 3, which was significantly different from control treatments (P<0.05). Also, treatment 1 in terms of hemological factors, and treatments 1 and 3 in terms of immunological and stress indices were better. There was the lowest number of white blood cells and neutrophils and the highest number of red blood cells, hematocrit and MCV in treatment 1. The highest amount of total immunoglobulin and the lowest values of cortisol, lactate and glucose were observed in treatments 1 and 3. These results had significant difference with control treatments (P<0.05). Treatment 1 had better values than other treatments in terms of physical and chemical factors and pH, NO3, NH3, NH4 and TAN values were significantly different (P<0.05). In addition, treatment 3 had the highest bacterial count compared to other treatments (P<0.05). Therefore, treatments 1 and 3 can be selected as the best treatment based on their performance. Because they improved the conditions and increased the efficiency of system. Their existence improves living conditions, even if they are not directly used by aquatic animals.

    Keywords: Bioball, Sterlet, Physical, chemical parameters of water, Hematological, immunological parameters, Stress, growth performance
  • Mojtaba Alishahi *, Saeed Gholami, Farzaneh Feli Pages 185-192
    In this study the antiparasatic effect of three herbal extract Lawsonia inermis, Satureja khuzestanica and Citrullus colocynthis on  Ichthyophthirius multifiliis were investigated. Firstly, the hydro alcoholic extract of plants was prepared according to maceration method. Then theront and tomont stages of parasite isolated from heavily infected rainbow trout and were exposed to serial increasing two-fold dilution of each extract. Immobilized (dead) parasites were recorded every 4 hours for 12 hours in each dilution and 12 h LD50 of each extract calculated using probite method. Malachite green used as positive control. Results showed that 12h LD50 of L. inermis, S. khuzestanica and C. colocynthis and Malachite on parasite tomont were 4.68, 2.32, 5.21 and 0.24 mg/l respectively; meanwhile 12 h LD50 of mentioned extract on theront were 0.57, 0.45, 2.37 and 0.121 respectively. According to results it can be concluded that Although L. inermis, and S. khuzestanica showed mild anti parasitic effects against Ichthyophthirious; these effect was insignificant compare to therapeutics such as malachite green. These extracts can be used as a complementary treatment along with chemical treatment.
    Keywords: Ichthyophthirius multifiliis, antiparasitic effect, Lawsonia inermis, Satureja khuzestanica, Citrullus colocynthis
  • Hooman Rahmati Holasoo, Amin Marandi *, Hosseinali Ebrahimzadeh Mousavi, Amirparsa Azizi Pages 193-200
    Sturgeon is one of the most valuable aquatic species in the world and is of great commercial and economic importance. Monogenean trematode Diclybothrium armatum is one of the parasites which is specific to its host and after invading the host, causes symptoms such as respiratory system disorders, multiple gill injuries, decreased mobility, surface swimming, swallowing air bubbles near the water surface, and persistent losses occur in Siberian sturgeon. The aim of the present study was to investigate the causes of losses in Siberian sturgeon farms of sturgeon farms in Qom and Mazandaran provinces. In this study, 20 Siberian sturgeons with a size of 80 to 90 cm during the months of May and September 2016 from sturgeon farms were referred to the aquatic animal clinic of the faculty of veterinary medicine, university of Tehran and in terms of characteristics and appearance, were examined and monitored. In the initial macroscopic examinations, a number of parasites were visible in the gills of Siberian sturgeon with the naked eye, but there was no sign of the presence of parasitic pathogens in the gills of starry sturgeon and beluga fish. Then, in order to better investigate the parasitic infections, a wet smear was prepared from the gill tissue of fish and carefully examined under a light microscope. Based on the available diagnostic keys, the presence of Diclybothrium armatum monogenic parasites in the gills of Siberian sturgeon was confirmed. In order to treat the infected fish, a salt bath (to increase the salinity of water) was prescribed at a rate of 20 g / l for 7 days (1 hour daily).
    Keywords: Siberian sturgeon, Diclybothrium armatum, Monogenean trematode, Salt Bath, Gill
  • Seyed Ahmad Reza Hashemi *, Seyed Aminollah Taghavimotlagh, Teymour Amini Rad, Mastooreh Doustdar Pages 201-208
    The present study was conducted in six stations in the eastern coasts of Sistan and Baluchestan province by underwater counting method in two seasons (the per monsoon and the Post monsoon) and depths less than 5 meters and depths of 5 to 10 meters, in the period of 2019. During different sampling stages, 201 Holothuria leucospilota (Brandt, 1835) sea cucumbers were caught by a diver in the sampling area, and total length and total weight data were measured and recorded. Range of the total length was between 6-43 cm and the average 23±6 cm and the total weight was between 228-788 g and the average 284±164 g. Length-weight relationship of total H. leucospilota species were W= 18.09 L ^ 1.73 (R2 = 0.72, N = 201) and the value of b Length-weight relationship indicating their allometric growth. The sea cucumbers total density was significantly between different stations (P<0.05). The population density of black sea cucumber species at the per monsoon and the post monsoon seasons were not significant (P>0.05). In this study, the estimated density of H. leucospilota populations below 10 meters in the east of Sistan and Baluchestan province has changed from 142 to 120 per hectare and it seems that the population of sea cucumber in the eastern part of the province can be exploited.
    Keywords: biometric, Sea cucumber, Allometric growth, Holothuria leucospilota, Makran Sea
  • Reza Mohammadzadeh, Mahnaz Mirza Ebrahim Tehrani *, Seyed Ali Jozi, Roxana Moogouei Pages 209-216

    The decrease of energy resources in the world and the increase of its demand has led Human to extract oil and gas even in the depths of the seas; Therefore, paying attention to environmental management of energy consumption is an undeniable necessity. The study area is the South Pars gas field, which is located on the joint border line between Iran and Qatar. The first step in implementing risk management is to identify the risk. The present study used the results of risk assessments of previous years, HAZOP reports and through interviews with some experts in the field of oil and gas extraction from the sea. Contaminants were extracted and the required information for each agent, including the probability of risk occurrence, the severity of the risk effect and the degree of risk control were determined. Then a risk map was prepared and finally the risk rating was done. The results showed that 6 factors have the highest intensity of risk impact, which are also in the group of risks with an emergency nature. These factors include Low Pressure Flaring, Operation of wells, Operation of the platform, Supply and transmission, Crane activity on the platform and Helicopter activity on the platform. In the results of the present study, it was found that Low Pressure Flaring has the highest intensity of risk impact, which is also one of the emergency risks. The Flaring process can produce sulfur compounds that will have detrimental effects on human health, the environment and air quality.

    Keywords: Environmental pollution, Offshore gas platforms, Risk Management
  • Mohammad Ali Afraei Bandpei *, Matin Shakoori, Abolghasem Roohi, Hassan Nasrollahzadeh Saravi, Mehdi Naderi Jolodar, Iraj Rajabi Pages 217-224

    This research was carried out based on ecological monitoring of the Caspian Sea in depth of 30 meters project during 2018-2019. Sampling from the bed sediments of the southern Caspian Sea in 8 transects including Astara, Anzali, Sefidrood, Tonekabon, Nowshahr, Babolsar, Amirabad and Turkmen was done by a cat sampler. Sampling was done seasonally. The aim of this study was to investigate the species diversity, density and biomass and local distribution of different macrobenthos species. A total of 16 species were identified, belonging to 7 families which of Polychaeta, Crustacea and Bivalvia were found. In addition, Oligochaeta have been identified. The polychaeta comprised 59% of the total macrobenthos density. In contrast, Cerastoderma glaucum, although the frequency was 6.3% of the total density of macrobenthos, but comprised 59.9% of the total biomass. The results showed that the diversity indices had the highest value in spring and the lowest in summer. Polychaeta had the highest local distribution (100%) and Malacostraca Pterocuma sowinskyi and Cardiophila baeri had the lowest (8.2%). The lowest and highest mean (±SE) densities were recorded in winter and spring with 408±81.1 ind.m-2 and 1225±246.2 ind.m-2, respectively. In conclusion, the increase in biomass of bivalve molluscs versus the decrease in density can be due to the large size and having oyster shell and the increase in diversity indices in spring can be due to the presence of different species for reproduction after wintering period which is consistent with the density of macrobenthos in the spring.

    Keywords: Diversity, Distribution, Density, Biomass, Macrobenthos, Caspian Sea
  • Ehsan Asadi Sharif, Parvar Didehberah, Abolfazl Bayrami *, Shima Rahim Pouran Pages 225-234
    Biotic indexes are an effective tool for measuring the water quality of rivers and lakes. In this study, the effect of fish pond effluent on water quality and validation of three common biotic indexes EPT, BMWP, and HFBI in Baliqlu river of Ardabil province was investigated. A sampling of invertebrates communities was done seasonally from the summer of 2018 for one year with the help of a Sorber sampling device with dimensions of (40 * 40 cm) and in three replications.10582 samples from 10 orders and 14 families were identified. The highest frequency was related to the order of Ephemeroptera and then Diptera, which belonged to the Baetidae and then Chironomidae family, respectively. Shannon-Wiener (H)(1.20) diversity, uniformity (exp(H)/S)(0.83), Simpson (1-D)(0.66), and dominance (D)(0.33) indices were used to study the diversity of macro-invertebrate communities. The results of determining the correlation of environmental parameters with the distribution of macrobenthos and environmental factors with each other by Detrended Correspondence Analysis (DCA) in PAST software (version 3.25) showed that the environmental parameters of nitrate and phosphate were positively correlated with Chironomidae and Tipulidae families. Based on the Helsinhoff(HFBI) biotic index, the water quality of the Baliqlu River in the third station with severe pollution (HFBI = 8.24), based on the EPT, water quality in the third station is poor (EPT = 9.5) and the BMWP biotic index reflects poor results. The water quality of Baliqlu River in all stations was in a poor quality class. The validation results of the three indicators used, showing that the BMWP, unlike other indicators, has a relatively poorer performance in the Baliqlu River and in the quality assessments of our country's rivers, it is better to use a combination of several biological indicators.
    Keywords: Fish farming, Biotic indexes, Pollution, Baliglu river
  • Mohammad Hasan Vakili, Mohammad Chamani *, Gholamali Nehzati, Ali Asghar Sadeghi Pages 235-242

    This study was aimed to investigate whether bee colonies can use the starch and how the Protexin can influence the feed consumption, hive population and mortality at farm and cage conditions. For this purpose, 36 hives were randomly allocated into six different groups and fed with one of the experimental treatments as the first experiment. The control group have only received sugar syrup, the 2nd group received sugar syrup supplemented with one g/L of Protexin (P), the 3rd group received sugar syrup supplemented with 10% of the starch (S10), the 4th group fed with sugar syrup supplemented with 20% of the starch (S20), the 5th group received sugar syrup supplemented with 10% starch and 1g/L of the Protoxin (S10P) and the 6th group fed with sugar syrup supplemented with 20% of starch and 1g/L of the Protoxin (S20P). In the second experiment, the newly emerged bees were kept in a cage and incubated for 21 days. After hatching they were also fed with the above-mentioned experimental treatments. At the end of both experiments, feed intake hive adult and larvae population were evaluated before and after overwintering. In the 2nd experiment the consumption of sugar syrup, sugar paste and the rate of bee losses during the cage storage period. The results of 1st experiment showed that the group S20P1 has the higher egg production and feed intake when compared to the other groups (P≤0.05). Moreover, the feed intake of S20P and S10P was statistically higher than S20 and S10 respectively (P≤0.05). The sugar consumption of S10P and S20P was statistically higher than control (P≤0.05) but have not significant differences with other the groups (P≥0.05). Cumulative consumption of sugar syrup was higher in S10P and S20P groups than the control group (P≤0.05). Honey bee losses in the third week and cumulative mortality (total losses in the first to third weeks) were the lowest in the S20P group compared to S20 group (P≤0.05). It is concluded that, the use of Protexin improves feed intake and reduces bee mortality.

    Keywords: Apis mellifera, Beehive, corn starch, probiotics, Protein content, Protexin
  • Sharokh Pashaei Rad *, Parto Iravani Pages 243-252
    The study of Queen and male ants (Hymenoptera: Formicidae) in Iran is very limited and scattered in comparison with the ants of the world. The present study has investigated the stations in eastern part of Isfahan Province during three seasons of spring, summer and autumn of 1398 in order to confirm the presence and nativeness of the species in Iran. So far a comprehensive study on winged ants has not been conducted in Iran. In the present study, a total of  15 Queen and 6 male ants from 18 species have been collected and detected by manual and traping methods. Except for the queen of Tapinoma karavaievi, the winged ants of other species were identified for the first time from Iran. All the species have been identified using valid keys and were introduced as native species of Iran. The identified species are:Camponotus adenensis, Cataglyphis bicolor, Cataglyphis foreli, Cataglyphis niger, Cataglyphis nodus, Formica clara, Plagiolepis pygmaea, Lepisiota dolabella, Crematogaster (Cr.)n.sp., Messor ebeninus, Pheidole cicatricosa, Pheidole fervens, Pheidole pallidula, Tetramorium caespitum, Tetramorium chefketi, Tetramorium impurum, Tapinoma karavaievi, Tapinoma simroti.
    Keywords: Fauna, queen ants, male ants, Identification key, Isfahan
  • Sana Sharifian, Ehsan Kamrani *, Hanieh Saeedi Pages 253-258
    Crabs family Macrophthalmidae play the importanat ecological role in food web of mangroves. In this study, using MaxEnt modeling technique, recent and future distributions of the crab M. sulcatus were modelled. The records on species distribution were obtained from the open-access databases, literatures and collections of museums. Depth and sea surface temperature (SST) were the most important drivers of distribution of mangrove crab. In present model, the most suitable environments were depths of less than 32.34 m, mean SST 27.82°C, salinity 40.11-44.02 (ppm), current velocity of 0.04m-1, and in future models, coastal area with depth less 44.33 m, SST between 28.86°C, salinity 38.77 (ppm), and current velocity between 0.01m-1. Future models showed that distribution of species will be contracted in response to climate change and it will be observed the expanding the low suitable environments from 23.52 to 27.27 percent and the decresing median suitable environments from 38.23 to 33.33 percent in future. In summary, the outputs of MaxEnt model present the vulnerability of mangrove crabs to climate change in future, in regards to the contraction of future distribtion and how they may response to change in climatic conditions through the contraction their distribution .
    Keywords: Modeling MaxEnt, global distribution, Temperature, Depth
  • Ahmad Ghane *, Alireza Mirzajani, Yaghobali Zahmatkesh, Mostafa Sayadrahim Pages 259-266
    Some reproductive characteristics of the non native oriental river prawn Macrobrachium nipponense were monthly studied in Anzali Wetland. Totally more than 2,500 prawns were caught and examined during this period, with maximum and minimum lengths of 97 and 10.05 mm and weight of 0.02 to 13 g, respectively. The average length of shrimp was 45.7±14.3 mm and the mean weight was 1.4±1.376 g. The sex ratio of females to males was 1.1±0.4 on average, which during the peak spawning months, this ratio is more inclined to females. Examining some of the reproductive factors of 244 ovigerous females within the length of 38 to 92.7 mm with an average length of 56.8±8.2 mm showed that the most frequent length and weight classes were 50 to 60 mm in length and 2 to 3 grams in weight, respectively. The minimum oviposition length was 38 mm. Total fecundity was observed 75 to 4146 oval eggs with short diameter 0.35 to 0.8 mm and long diameter 0.5 to 1.0 millimeters. The number of eggs hatched by shrimp was linearly correlated with total length and weight of shrimp. Reproductive efficiency ranged from 0.01 to 0.19. Although its fecundity is lower than other economical species of Macrobrachium, other characteristics such as reasonable reproductive output and long reproduction period can make them suitable option in aquaculture.
    Keywords: Anzali wetland, Macrobrachium nipponense, Reproductive efficiency
  • Parima Hajializadeh, Mohsen Safaie *, Reza Naderloo, Mehdi Ghodrati Shojaei Pages 267-274
    This study aimed to investigate the status of Pirenella cingulata in the coastal areas of mangrove forests in the Hara Biosphere Reserve in the Persian Gulf. Seasonal sampling was conducted from winter of 2019 to autumn of 2019 using a metal quadrat with dimensions of 25x25 cm in three areas on Qeshm Island and two areas in Bandar Khamir in the low tide. At each sampling station, Environmental parameters including (temperature, salinity, dissolved oxygen and pH), the total organic matter and sediment grain size were also measured. Environmental parameters showed significant differences between seasons. While no significant difference was between different sampling areas. In contrast, sediment grain size differed only between different regions. The total organic matter showed a significant difference between seasons and the sampling areas, Abundance and biomass (wet- weight) of P. cingulata did not show significant differences between different regions and seasons. However, the lowest abundance and biomass were recorded in autumn and the highest abundance and biomass were recorded in spring and winter, respectively. According to the Kendall correlation coefficient, there was no correlation between the abundance and biomass of this species with other environmental parameters, which indicates that seasonal and regional changes do not affect this species. Given that this species is one of the most abundant gastropods in mangrove forests, the results of the present study help to better understand the status of this species and its effects on mangrove ecosystems.
    Keywords: Pirenella cingulata, abundance, biomass, Hara biosphere reserve, Hormozgan province, Persian Gulf
  • Abdollah Zarei, Mohammadreza Taherizadeh *, Naser Koosej Pages 275-282
    This study aimed to measure the concentrations of lead and cadmium in the muscle tissue of Solen dactylus oyster in Tiab and Sirik areas located in Hormozgan province. To conduct this research, in the summer of 2018, 30 Solen dactylus oysters were collected from each of the mentioned areas and then bioassay operations were performed in the laboratory. Atomic absorption spectrophotometry was used to measure the concentration of lead and cadmium. Atomic absorption spectrophotometry was used to measure the concentration of lead and cadmium. The recorded results for the mean concentrations of lead and cadmium showed that there is a significant difference between Tiab and Siric stations (p≤0.05), And the highest mean concentrations of lead and cadmium were observed in oyster muscle tissue of knife handle, lead (0.761±0.065) and cadmium (0.506 ± 0.75) in the samples of Tiab station, respectively. The results show that factors such as the habitat of Solen dactylus affect the accumulation of heavy metals lead and cadmium, so that Tiab station shows higher pollution than Sirik station. On the other hand, the amount of these heavy metals in the oyster tissue of the knife handle at Tiab station is higher than the standard of the World Health Organization (WHO) and also in the Sirik region, the concentration of lead is lower and the concentration of cadmium is higher than the WHO. It turns out that the consumption of knife oysters both as shrimp food and by humans should be accompanied by health considerations.
    Keywords: Cadmium, lead metals, Solen dactylus shell, Muscle tissue, World standards
  • Seyedeh Saeedeh Qasemi, Masoumeh Mahdavi Ourtakand *, Mohammad Yakhchali Pages 283-292
    Snails are a subcategory of Gastropods and are important pests of orchards and fields that cause a lot of damage to farmers annually. The aim of this study was to identify the types of farm and garden snails in the west of Gilan province and to investigate the distribution of their species. Snails were sampled from 32 stations in 8 areas of western Gilan province. Snails were identified based on morphometric characteristics using valid identification keys by stereomicroscope. Based on the results obtained in this study, from a total of 1161 snails were collected from 13 species from five families, 6 species of terrestrial snails including Caucasotachea atrolabiata, Xeropicta derbentina, Helicella candeharica, Helicella krynickii in Family Helicidae, Goniodiscus rotundatus in Family Discidae, Pomatias rivular in Family Pomatidae, and 7 species aquatic snails including Planorbis planorbis, Planorbis intermixtus,  Planorbis carinatus in Family Planorbidae, Pseudonapeus latilabris, Subzebrinus sp., Luchuena sp., Jaminia isseliana in Family Enidae were identified. C. atrolabiata was reported with the highest frequency (60%), This species causes a lot of damage to citrus trees in the north of the country. In the diverse vegetation of Gilan province, due to suitable climatic conditions, valuable animal reserves are found, among which the number and variety of different species of snails is significant.
    Keywords: Snails, Ecosystem, Gilan. Iran
  • Amir Dehghani * Pages 293-300
    Among the most frequently found groups of mollusks are freshwater gastropods that play a substantial role in the health of aquatic and terrestrial ecosystems and also in the health of human communities because they are the intermediate hosts of some parasites such as trematodes and nematodes. Consequently, it is very important to know their morphology and study their ecology, which the present research addresses. For this purpose, specimens of freshwater gastropods were taken from 52 stations in East Azerbaijan, Ardabil and West Azerbaijan Provinces during 2015-2020. They were mostly collected by hand and, if possible, transferred to the laboratory after photographing them and recording their habitat characteristics together with their sympatric species that were found. To identify the species more accurately, shell characteristics and reproductive organs were studied. Among the 288 studied specimens, 11 species belonging to nine genera and six families were observed, and 55 % of the species (six spp.) were reported for the first time from this region. The greatest species diversity was found in the Radix genus of the Lymnaeidrae family. The dominant species found in most of the studied stations were Radix bactriana (٪26), Physella acuta (٪19) and Stenochlaena palustris (٪12.8).
    Keywords: Fauna, Distribution, Snail, Fersh water, North-West of Iran
  • Hamid Reza Bidmal, Mohammad Sudagar *, Mahdi Shakouri Pages 301-306
    The growing demand for medicinal leeches around the world has increased the need for new leech resources. In order to determine the appropriate blood for sexual intercourse and the amount of cocoon production in oriental leech. For this purpose, 120 leeches with an average age of one week and an average weight of 0.1±0.04 in 2 treatments (feeding on goat and sheep blood) and each treatment with 3 repetitions were divided into 10-liter containers. To feed the leeches, the blood needed from the slaughterhouse was prepared and to prevent blood clotting, a blood vessel was taken and added to the blood of sodium heparin. To feed the leeches, the blood reached a temperature of 37 to 38 °c. For the first 48 hours after feeding to prevent loss and control of ammonia, container water was changed twice a day at a rate of 70%. Re-feeding was performed one month after the previous feeding and in 6 steps. In order to find out the sexuality of leeches, at the end of stages 5 and 6 of feeding, two leeches were randomly selected and described from each treatment. The results showed that the number of cocoons and larvae in goat-fed blood was significantly higher than in sheep-fed blood (p<0.05). The survival of goat-fed leeches was higher than that of sheep-fed blood, but there was no statistically significant difference. The results of this study indicate that leeches feed effectively on goat's blood.
    Keywords: Blood, sexual maturity, cocooning, survival, oriental leech
  • Behjat Adeli, Pargol Ghavam Mostafavi *, Seyed MohammadReza Fatemi Pages 307-318

    Asteroidae, or starfish, have about 1900 extant species as one of the classes of phylum Echinodermata. Thirty specimens of starfishes were collected from the northern islands of the Persian Gulf for morphological identification, molecular analysis and phylogeny. The first starfish samples were distinguished morphologically then they were identified after DNA extraction by CTAB and Chelex 5% and its amplification based on 16S rRNA gene in molecular analysis. The phylogenetic relationships of asteroids were analyzed using maximum likelihood, maximum parsimony and Bayesian methods. The morphological and molecular identifications displayed 6 species of Luidia hardwicki, Astropecten indicus, Aquilonastra watersi, Aquilonastra iranica, Linckia laevigata and Pentaceraster mammillatus belonging to 5 genera and 2 families. Our results showed Luidia hardwicki and Astropecten indicus species were grouped with sequences of the same species from GenBank in separate clades. As Aquilonastra watersi and Pentaceraster mammillatus in 16S rRNA gene are reported for the first time so their sequences were placed in sister groups with Aquilonastra yairi and Pentaceraster cumingi, respectively. Since the species of Linckia laevigata species (orange-green morph) have been identified based on molecular analysis, this technique along with morphological studies can provide more complete results for Asteroids. The results of Asteroidae classifications at the genus and family levels indicated phylogenetic tree of mt 16S rRNA gene based on Bayesian method is consistent with previous phylogenetic results.

    Keywords: Asteroidae, mt 16S rRNA, Persian Gulf, Phylogeny
  • Mohammad Hashem Entezari, Mozhgan Emtyazjoo *, Eghbal Khajeh Rahimi Pages 319-328
    This study was performed to investigate the use of Spirulina platensis enriched with iron and zinc during the process of biosorption and its raw sample in the Quebec diet on the amino acid profile and the amount of these two elements in the Quebec muscle. 96 Quebec specimens are classified into eight groups. Treatments containing 0%, 1% and 4% are the result of enriched, raw and control algae that in each treatment tripilcate with 12 birds were applied. To perform the experiment, 2 birds were randomly selected from each treatment and beheading and filling were performed without water. Other indicators of meat and zinc, meat pH, moisture content, meat protein, histometry, colorimetry, Quebec amino acid profile have been studied and measured. The results showed that the amount of iron and zinc in different treatments were significantly different (P˂0.05). The highest amount of iron and zinc was measured in the treatment fed with enriched algae. The amino acids glutamic acid, glycine, serine, lysine, isoleucine and leucine were the highest. There was no significant difference in meat hardness in quail fed with spirulina algae enriched with iron and zinc in 1 and 4% diets. In general, the addition of essential elements of iron and zinc through the process of biosorption of algae in the diet of partridges had beneficial effects on increasing the quality factors of their meat.
    Keywords: Spirulina platensis, Biosorption, Quebec, Amino acid profile
  • Fereidun Mohebbi *, Bayramali Dadashpour, Masoud Seidgar, Zhaleh Alizadeh Osalou, Yavar Rouhdad Golmankhaneh Pages 329-336
    Urmia lake is the largest natural habitat of a unique species of Artemia named Artemia urmiana. The lake has about 5000 km2 surface area when full, was recorded as biosphere reservoir by UNESCO in 1975. During last two decades, irregular development of agriculture (80%) and reduced precipitation (20%) have decreased decreased its surface area to about 1661 km2 in November 2018. This had either economical, social, environmental and pathogenic impacts on local people around Urmia lake or on Artemia population structure and its cysts. In this study, the effects of water withdrawal on the lake Artemia population was studied during 26 month period from April 2018 to May 2020. Eight sampling sites were selected in northern and southern parts of the lake. Samplings were performed monthly. Several physicochemical factors were determined such as water temperature, transparency, salinity, water level, Total Dissolved Solids (TDS) and Electric Conductivity (EC). Furthermore, Artemia life stages including Nauplius, meta Nauplius, juvenile and adult densities were determined. Statistical analysis was carried out by PAST software version 3.04. the results showed that reduced water level imposed decreased Artemia biomass and cysts density.
    Keywords: Artemia urmiana, Cyst, Urmia Lake, Water level, Salinity
  • Milad Sharifi, MohammadReza Rahimibashar * Pages 337-344

    One of the main problems of the Caspian Sea is its biological pollution due to the entry of invasive species and their distribution. The bivalve Mytilaster lineatus is an invasive species that has been able to stabilize its position after entering the Caspian Sea. The objectives of this study were to investigate population dynamics, dispersion, morphometric characteristics, coverage percentage, frequency and longitudinal weight relationship of this species in the coasts of Gilan province. Seven stations along the coastal strip of Gilan province were selected and sampling from rocky, natural, and man-made beaches on a monthly basis during a year (April2019 to March 2020) was carried out by 15 x15 cadres. The results showed that the average annual salinity of water is 9.85 ± 2.97 per thousand, water temperature is 16.44 ±5.01° C, oxygen آب water solution is 9.88±9.75 mg / L have been. The mean and standard deviation of the number of samples in the squares were 324.05 ± 49.86 and the mean weight was 25.65 ± 44.59 and the mean shell length was 11.35± 0.68 mm and there were significant differences between different stations. The principal components test also showed that the salinity and oxygen of the water solution had the highest correlation with the frequency of this species. The maximum longitudinal frequency at 11 mm was also determined. The length-weight relationship of this species had a high correlation (r2=95). Comparison of different longitudinal groups showed that the larvae were more present from July to November and the adult group from April to September and a mixture of the two groups was seen from September to March.This longitudinal pattern indicates the reproduction of this species in summer and early autumn months in the southern Caspian basin.
     

    Keywords: Growth pattern, Biometrics, Coverage percentage, Mytilaster lineatus, Caspian Sea