فهرست مطالب

مجله توسعه مدیریت منابع انسانی و پشتیبانی
پیاپی 65 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی رشیدی، مژگان حمیدی بیناباج، عطیه فرشاد صفحات 1-26
    زمینه و هدف

    رفتار کارکنان نقش مهمی را در مدیریت موثر تغییرات سازمانی دارد. هدف اصلی این پژوهش بررسی نقش حمایت سازمانی ادراک‌شده و اعتماد به مدیران در شکل‌گیری رفتار قهرمانانه کارکنان در فرآیند تغییر سازمانی است.

    روش

    این پژوهش از نظر رویکرد، کمی و از نظر هدف، کاربردی است و از نظر نوع گردآوری داده‌ها توصیفی- هم‌بستگی است. جامعه موردمطالعه این پژوهش کارکنان اداره مخابرات استان خراسان جنوبی است که حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران تعداد 152 نفر به‌دست آمد. در این پژوهش از روش نمونه‌گیری ترکیبی هدفمند و تصادفی ساده استفاده شده است. ابزار گردآوری داده‌ها، پرسش‌نامه‌های استاندارد بوده که پس از تایید روایی و پایایی ابزار، داده‌های گردآوری‌شده با نرم‌افزار اس‌پی‌اس‌اس و ایموس و با استفاده از روش مدل‌سازی معادلات ساختاری و آزمون سوبل تحلیل شد.

    یافته‌ها:

     یافته‌های حاصل از پژوهش نشان داد؛ حمایت سازمانی ادراک‌شده بر اعتماد به مدیران و شکل‌گیری رفتار قهرمانانه کارکنان در فرآیند تغییر سازمانی اثر معناداری دارد. هم‌چنین، حمایت سازمانی ادراک‌شده به‌طور مستقل و اعتماد به مدیران به‌صورت میانجی، باعث شکل‌گیری رفتار قهرمانانه کارکنان در فرآیند تغییر سازمانی می‌شوند.

    نتایج

    برای شکل‌گیری رفتار قهرمانانه کارکنان در فرآیند تغییر سازمانی، مدیران بایستی صداقت خود را با رفتار عادلانه با کارکنان نشان دهند که اعتماد میان مدیران و کارکنان شکل بگیرد و هم‌چنین تلاش شود تا احساس حمایت کارکنان از سوی سازمان ارتقاء یابد.

    کلیدواژگان: حمایت سازمانی ادراک شده، اعتماد به مدیران، رفتار قهرمانانه کارکنان، تغییر سازمانی
  • لیلی داوند صفحات 27-52
    زمینه و هدف

     هدف این پژوهش، بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی، سرمایه انسانی و سرمایه روان‌شناختی بر ایجاد تصویر مثبت از دانشگاه ایلام با تبیین نقش میانجی رهبری اصیل است.

    روش

     پژوهش حاضر از حیث هدف، کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده‌ها توصیفی- هم‌بستگی است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان و اعضای هییت‌علمی دانشگاه ایلام به تعداد 480 نفر می‌باشند که 214 نفر از آنان تصادفی و بر اساس فرمول کوکران انتخاب شدند. در این پژوهش برای سنجش متغیرهای سرمایه اجتماعی، سرمایه انسانی، سرمایه روان‌شناختی، تصویر مثبت، رهبری اصیل به ترتیب از پرسش‌نامه‌های سرمایه اجتماعی ناهاپیت و گوشال (1998)، سرمایه روان‌شناختی لوتانز و همکاران (2007)، سرمایه انسانی نادری (1390) و برای ابعاد تصویر سازمانی از دانشگاه، رهبری اصیل آولیو، گاردنر و والیوم (2006) استفاده شده که دارای ضریب پایایی بالاتر از 7/0 و روایی آن‌ها توسط متخصصان، خبرگان و اساتید مورد تایید قرار گرفته است. برای دقت بیشتر، از هرکدام از پرسش‌نامه‌های مذکور به تعداد 230 فقره توزیع شد که تعداد 214 فقره از آن‌ها بدون هیچ ایرادی تکمیل و اعاده شد. در این پژوهش برای دست‌یابی به بخش آمار توصیفی و انجام آزمون کلموگروف – اسمیرنوف از نرم‌افزار اس.پی اس.اس[1] و در بخش آمار استنباطی پژوهش از نرم‌افزار آموس[2] برای انجام آزمون‌های تحلیل عاملی و معادلات ساختاری در جهت رد یا تایید فرضیه‌های پژوهش استفاده شد.

    یافته‌ها: 

    یافته‌ها حاکی از آن است که سرمایه اجتماعی، سرمایه انسانی، سرمایه روان‌شناختی و ابعاد و مولفه‌های آن‌ها بر ایجاد تصویر مثبت از دانشگاه ایلام با تبیین نقش میانجی رهبری اصیل تاثیر مثبت و معنادار دارند.

    نتایج

     نتایج حاکی از آن است که برای ایجاد تصویر مثبت از دانشگاه ایلام، می‌بایست با توجه به نقش رهبری اصیل، به متغیرهای سرمایه اجتماعی، انسانی و روان‌شناختی توجه ویژه کرد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه انسانی، سرمایه روانشناختی، تصویر مثبت، رهبری اصیل
  • ذبیح الله کرمی، محمدامین ترابی، سید روح الله حسینی صفحات 53-90
    زمینه و هدف

     این پژوهش، به‌دنبال ارایه مدلی تجربی برای ادراک کارکنان از هوش مصنوعی در کار با استفاده از فن داده بنیاد است.

    روش‌:

     پژوهش‌ حاضر از نظر هدف، کاربردی، از لحاظ روش‌شناسی در دسته پژوهش‌های اکتشافی و بر حسب داده‌ها، کیفی است. ابزار مورد استفاده نیز، مصاحبه نیمه‌ساختاریافته با اساتید و مدیران اداری دانشگاه علوم انتظامی امین است که تعداد آن‌ها با استفاده از روش نمونه‌گیری گلوله برفی تا اشباع نظری، 12 نفر است. در این پژوهش از روایی محتوایی و آزمون پایایی بازآزمون استفاده شده است. هم‌چنین برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها، از فن داده‌بنیاد نظام‌مند پنج عاملی، بهره گرفته شد.

    یافته‌ها: 

    یافته‌ها حاکی از آن است که در مجموع، تعداد 43 مقوله و 443 کد احصا و در قالب پنج مقوله علی، زمینه‌ای، مداخله‌ای، راهکارها و پیامدها تنظیم شد.

    نتایج

     معیارهای جدید برای این پژوهش، ایجاد شد که نشان می‌دهد احساس کارکنان نسبت به جایگزینی شغلشان با فناوری‌های هوشمند، چگونه است و چطور می‌توانند پیشرفت شغلی و دانش فناوری را در پرتو هوش مصنوعی، درک و استفاده کنند.

    کلیدواژگان: ادراک کارکنان، هوش مصنوعی، کار و فن داده بنیاد
  • رضا قوی، حمدالله منظری، سنجر سلاجقه صفحات 91-112
    زمینه و هدف

     هدف پژوهش حاضر تبیین فرآیند جانشین‌پروری مبتنی بر رویکرد راهبردی به‌منظور ارایه مدل مطلوب در بنیاد شهید و امور ایثارگران استان خراسان رضوی است.

    روش

     پژوهش حاضر از نظر هدف، یک پژوهش کاربردی و از نظر روش، یک پژوهش آمیخته (کیفی-کمی) است. هم‌چنین از آن‌جاکه این پژوهش درصدد طراحی مدل می‌باشد، اکتشافی محسوب می‌شود. نمونه آماری پژوهش در بخش کیفی مشتمل بر 12 نفر از متخصصان و خبرگان با استفاده از دو روش نمونه‌گیری هدفمند و گلوله برفی، انتخاب شدند و در بخش کمی با توجه به فرمول کوکران تعداد 113 نفر به‌عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل فیش‌برداری، مصاحبه و پرسش‌نامه های مختلف می باشد. تجزیه‌وتحلیل داده ها با استفاده از نرم‌افزارهای اس.پی.ای.ای 25[1] و اسمارت پی. ال.اس 3[2] انجام گرفته است.

    یافته‌ها: 

    یافته‌های پژوهش حاکی از تایید رابطه میان عوامل رویکرد راهبردی و عوامل جانشین‌پروری با فرایند جانشین‌پروری است.

    نتایج

     نتایج تجزیه‌وتحلیل های صورت گرفته تاییدکننده الگوی مفهومی تدوین‌شده می‌باشد و بر این مبنا الگوی نهایی فرآیند جانشین‌پروری مبتنی بر رویکرد راهبردی به‌دست آمد.

    کلیدواژگان: جانشین پروری، رویکرد راهبردی، بنیاد شهید و امور ایثارگران
  • حمیدرضا فرهمند اصل، شهناز خالقی پور، حمیدرضا عریضی صفحات 113-136
    زمینه و هدف

    سازمان پلیس به‌عنوان یکی از متولیان امنیت، برای پایداری کارآمدی باید به مولفه‌های بازدارنده سلامت اجتماعی توجه داشته باشد تا با شایستگی در جهت پیشگیری و برطرف کردن موانع اقدام کند؛ از این‌رو هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر تعارض کار خانواده به‌واسطه فرسودگی شغلی بر سلامت اجتماعی کارکنان پلیس پیشگیری تهران بزرگ بود.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر گردآوری داده‌ها توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری، پلیس پیشگیری تهران بزرگ است که با روش نمونه‌گیری خوشه‌ای با فرمول کوکران تعداد 347 نفر به‌عنوان نمونه آماری تعیین شدند. داده‌ها با استفاده از ابزار پرسش‌نامه‌های تعارض کار خانواده کارلسون و همکاران (2000)؛ فرسودگی شغلی مسلچ و همکاران (1996) و سلامت اجتماعی کییز (1998) گردآوری شد. در نهایت نیز داده‌ها با روش تحلیل عاملی تاییدی، تحلیل شدند.

    یافته‌ ها:

     یافته‌ها نشان داد اثر مستقیم تعارض کار خانواده بر فرسودگی شغلی مثبت و اثر آن بر سلامت اجتماعی منفی بود. اثر غیرمستقیم تعارض کار خانواده به‌واسطه فرسودگی شغلی بر سلامت اجتماعی نیز معنی‌دار بود.

    نتایج

    به‌موجب نتایج حاصل از این پژوهش، تعارض کار خانواده بر فرسودگی شغلی تاثیر گذاشته و می‌تواند سرمایه سلامت اجتماعی را متاثر کرده و بر ماموریت‌ها و وظایف پلیس نیز تاثیرگذار باشد‌ و هم‌چنین، این امر می‌تواند هزینه‌ سازمانی را تحت تاثیر قرار دهد.

    کلیدواژگان: تعارض کار خانواده، فرسودگی شغلی، سلامت اجتماعی، پلیس پیشگیری
  • ندا قربانی، امیربابک مرجانی، جمشید صالحی صدقیانی صفحات 137-162
    زمینه و هدف

    عجین‌شدن‌شغلی موقعیت ذهنی مثبت نسبت به شغل است که به‌صورت وقف و ذوب‌ شدن در کار ظهور می‌یابد. هدف این پژوهش ارایه مدلی برای عوامل موثر بر عجین‌شدن‌شغلی کارکنان به‌منظور بهبود عملکرد و بهره‌وری آنان در واحدهای دانشگاه‌ آزاد اسلامی ‌استان‌ تهران است.

    روش‌: 

    این پژوهش از نوع پژوهش آمیخته اکتشافی است. جامعه پژوهش در بخش کیفی خبرگان واحدهای دانشگاه آزاد در استان تهران می‌باشند که با استفاده از روش نمونه‌گیری هدفمند در نفر دوازدهم به اشباع نظری رسید. جامعه آماری بخش کمی نیز کلیه کارکنان رسمی واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران که دارای حداقل مدرک کارشناسی و 8 سال سابقه کاری بودند که با استفاده از فرمول کوکران 361 نفر به‌عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه‌ساختاریافته و پرسش‌نامه استفاده شد.

    یافته‌ها:

     با توجه به یافته‌های پژوهش، سبک رهبری با مولفه‌های تحول‌آفرین، مشارکتی و رهبری اخلاقی؛ استرس شغلی با مولفه‌های بارکاری، بی‌کفایتی نقش، دوگانگی نقش و استرس محیطی؛ عدالت درک‌شده با مولفه‌های توزیعی، رویه‌ای و تعاملی؛ جو سازمانی با مولفه‌های صمیمیت، استاندارد، پاداش، حمایت و مسیولیت؛ سرمایه‌روانی با مولفه‌های خوش‌بینی، خودکارآمدی، شجاعت، امیدواری و تاب‌آوری؛ ‌منابع‌سازمانی با مولفه‌های داخلی و خارجی؛ سبک‌های جدید اداره کسب‌وکار با مولفه‌های دانش و محل‌کار آزادانه؛ یادگیری‌سازمانی با مولفه‌های فردی، گروهی و سازمان‌یافته و در نهایت تعاملات اجتماعی با مولفه‌های ارتباطات کلامی و ارتباطات غیرکلامی، از عوامل موثر بر عجین ‌شدن‌ شغلی کارکنان به‌منظور بهبود عملکرد و بهره‌وری آنان در واحدهای دانشگاه ‌آزاد اسلامی‌ استان ‌تهران است.

    نتایج

    نتایج این پژوهش نشان داد؛ مدیران می‌توانند با استفاده از عوامل موثر بر عجین‌ شدن ‌شغلی، عملکرد و بهره‌وری کارکنان دانشگاه ‌آزاد اسلامی‌ استان ‌تهران را افزایش دهند.

    کلیدواژگان: عجین شدن شغلی، عملکرد، بهره وری، سرمایه روانشناختی، استرس شغلی
  • جعفر صادقی، علیرضا ملازاده صفحات 163-194
    زمینه و هدف

     رضایت شغلی یکی از عوامل بسیار مهم در موفقیت شغلی است. رضایت شغلی عاملی است که باعث افزایش کارایی و نیز احساس رضایت فردی می‌شود. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر استحکام من و عزت ‌نفس بر رضایت شغلی با نقش میانجی کمال‌گرایی در پلیس‌یاران مرکز انتظام فراجا در سال 1400 است.

    روش‌:

     پژوهش حاضر از نوع پژوهش‌های کاربردی و در زمره پژوهش‌های توصیفی - هم‌بستگی است. جامعه آماری این پژوهش شامل همه اعضای پلیس‌یاران مرکز انتظام فراجا به تعداد 20000 نفر در سال 1400 بود. روش نمونه‌گیری به شیوه در دسترس بود. ابزار جمع‌آوری داده، پرسش‌نامه بود که روایی و پایایی آن به‌وسیله آزمون های آماری مناسب، مورد تایید قرار گرفت. داده‌های جمع‌آوری‌شده توسط آزمون هم‌بستگی پیرسون و تحلیل مسیر، تجزیه‌وتحلیل شدند.

    یافته‌ها: 

    یافته‌های پژوهش نشان داد که عزت ‌نفس و کمال‌گرایی جامعه‌مدار با رضایت شغلی رابطه مثبت و معنادار دارند. هم‌چنین کمال‌گرایی دارای نقش میانجی بین استحکام من، عزت ‌نفس و رضایت شغلی در پلیس‌یاران مرکز انتظام فراجا داشت.

    نتایج

     با توجه به اثرگذاری رضایت شغلی در سلامت جسمی و روانی افراد می‌توان با تقویت کمال‌گرایی خودمدار در کارکنان، سطح عزت ‌نفس و استحکام من و در نتیجه کارایی سازمان را افزایش داد.

    کلیدواژگان: رضایت شغلی، استحکام من، عزت نفس، کمال گرایی، پلیس یاران، انتظام فراجا
  • حسن رضا رفیعی، بهمن فصیحی، محمود سدیدی صفحات 195-219
    زمینه و هدف

    هدف این پژوهش بررسی شیوه‌های امر به معروف و نهی از منکر موثر بر ارتقای فرهنگ نگهداری خودروهای فراجا است.

    روش

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ روش و ماهیت، توصیفی- کیفی است. جامعه آماری پژوهش 18 نفر از خبرگان حوزه آماد و پشتیبانی و عقیدتی سیاسی فراجا هستند که با روش هدفمند، انتخاب و از آن‌ها مصاحبه انجام شده است. برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از آمار توصیفی و نرم‌افزار مکس کیودا[1] استفاده شد.

    یافته‌ها: 

    بر اساس یافته‌های پژوهش، شیوه‌های امر معروف و نهی از منکر خودکنترلی موثر بر ارتقای فرهنگ نگهداری خودروهای فراجا در سه مقوله «دیندار بودن»، «اخلاق‌مدار بودن» و «خودمراقبتی» طبقه‌بندی می‌شود. شیوه خودکنترلی «دیندار بودن» رانندگان و کارکنان دربرگیرنده مضمون‌هایی از جمله خداترسی و توحید، معادباوری یا اعتقاد به پاداش و جزای الهی در آخرت، علم داشتن به حضور خدا، اعتقاد به قیامت است؛ شیوه خودکنترلی «اخلاق‌مدار بودن» شامل تعهدات اخلاقی، تعهد و وظیفه‌شناسی، نوع‌دوستی و دیگر دوستی و وجدان بیدار می‌باشد؛ هم‌چنین، شیوه خودکنترلی «خودمراقبتی» شامل افزایش دانش و مهارت، احساس تعهد در نگهداری از خودرو سازمانی و پیش‌بینی اعتبار مالی لازم در ارتقای فرهنگ نگهداری خودروهای فراجا است.

    نتایج

    به‌موجب نتایج حاصل از این پژوهش، دو شیوه‌ی امر و نهی دیگرکنترلی و دولت‌کنترلی از شیوه خودکنترلی موثرتر است.

    کلیدواژگان: امر به معروف، نهی از منکر، فرهنگ نگهداری و خودرو
|
  • Mahdi Rashidi, Mozhgan Hamidi Beinabaj, Farshad Atiyeh Pages 1-26
    Context and Aim

    The main purpose of this study is to investigate the role of perceived organizational support and trust in managers in shaping the heroic behavior of employees in the process of organizational change.

    Method

    This study was conducted in the Telecommunications Department of South Khorasan Province which in 2012 witnessed changes in its organizational structure. There are 250 people working in this office. According to the size and type of population and research, a simple purposeful and random combined sampling method was used. The sample size was 152 using Cochran's formula. Data collection tool was a standard questionnaire that after confirming the validity and reliability of the tool, the collected data were analyzed by SPSS and AMOS software using structural equation modeling and Sobel test.

    Findings

    The findings of the study showed that perceived organizational support has a significant effect on trust in managers and the formation of heroic behavior of employees in the process of organizational change. Trust in managers also shapes the heroic behavior of employees in the process of organizational change and also plays a mediating role in the relationship between perceived organizational support and the formation of heroic behavior of employees in the process of organizational change.

    Results

    To form the heroic behavior of employees in the process of organizational change, managers must show their honesty by fair treatment of employees to build trust between managers and employees and also try to promote a sense of employees support from the organization.

    Keywords: Perceived organizational support, trust in managers, heroic behavior of employees, organizational change
  • Leyli Davand Pages 27-52

    The purpose of this study was to investigate the impact of social capital, human capital and psychological capital on creating a positive image of Ilam University by explaining the mediating role of authentic leadership. The purpose of the present study is to describe the applied purpose and the descriptive-Correlational method of data collection. The statistical population of the staff and faculty members of Ilam university are 480 persons,214 of whom are randomly selected based on Cochran formula.In this study for measuring social capital variables,human capital ,psychological capital, positive image, authentic leadership respectively from Nahapit and Goshal(1998) social capital questionnaires,Luthans et al (2007) psychological questionnaires,Naderi human capital (2011),Organizational image dimensions have been used by the university ,the authentic leadership of Avolio,Gardner and valium (2006). Which has a reliability coefficient higher than 0/7 and their validity has been approved by experts,experts in the fields, and instructors and consultans.Each of the questionnaires was distributed to 230 for more accuracy, 2014 of which were completed without any problems. In this study,descriptive statistics and kolmogorof-smirnof test were used by SPSS soft ware,and in the inferential statistics section AMOS soft ware was used to perform factor analysis and structural equation tests to reject or confirm the research hypotheses.the results show that social capital ,human capital,psychological capital and their dimensions and componenets have a positive and significant effect on creating a positive image of Ilam the university by explaining the mediating role of authentic leadership.

    Keywords: social capital, human capital, psychological capital, positive image, authentic leadership
  • Zabih Allah Karami, MohammadAmin Torabi, Sayyed RouhAllah Hoseini Pages 53-90
    Background and Aim

    Previous studies have shown that employees are confused about the use of artificial intelligence at work and some of them have fears and stress due to ignorance and unemployment, as well as little empirical research on the level of awareness and perception. There are employees of artificial intelligence at work, so this study seeks to provide an empirical model for employees' perception of artificial intelligence at work using the foundation data technique.

    Methodology

    The present research method is applied in terms of purpose, with a qualitative-exploratory approach and in terms of implementation using data-based technique. The instrument used was a semi-structured interview with experts in this field, including professors and administrative managers of Amin University of Law Enforcement Sciences, whose number was selected using targeted snowball sampling based on the saturation principle, 12 people.

    Findings

    The results showed that a total of 43 categories and 443 statistical codes were set in the form of five causal categories, contexts, interventions, strategies and consequences.

    Results

    New criteria were created for this study, which show how employees feel about replacing their jobs with smart technologies, and how they can digest and use career advancement and technological knowledge in the light of artificial intelligence.

    Keywords: Artificial intelligence, staff perception, artificial intelligence perception, data base, law enforcement
  • Reza Ghavi, Hamd Allah Manzari, Sanjar Salajegheh Pages 91-112

    The purpose of this study is to explain the succession process based on the strategic approach of the Martyr and Veterans Affairs Foundation with a mixed and meta-research method (quantitative and qualitative). For this purpose, by reading more than 110 books, sources and related articles, the component and factor affecting the succession process was identified. Then, the components affecting succession breeding were extracted and categorized using the Delphi method. The statistical population of the study in the qualitative part consisting of 12 specialists and experts were selected using two methods of targeted sampling and snowball, and in the quantitative part according to Cochran's formula 113 people were selected as a statistical sample. Data collection tools include the use of library studies, interviews and various questionnaires. The validity and reliability of the questionnaires were confirmed through theoretical saturation, agreement percentage, Cronbach's alpha, confirmatory factor analysis. Data analysis was performed by quantitative and qualitative statistical methods using SPSS25 and Smart PLS3 software. The results of the analyzes confirm the conceptual model developed and based on this, the final model of the succession process based on the strategic approach was obtained.

    Keywords: succession breeding, strategic approach, Martyr Foundation, Veterans Affairs
  • HamidReza Farahmand Asl, Shahnaz Khaleghipur, HamidReza Arizi Pages 113-136

    Law enforcement agencies, which are responsible for public safety, must pay attention to the components that hinder the social health of their human resources in order to be effective and efficient, in order to prevent and remove obstacles. Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of work-family conflict through burnout on social health of Greater Tehran Preventive Police staff. The present study is applied in terms of purpose and descriptive survey in terms of data collection. The statistical population was the Greater Tehran Preventive Police staff, which was determined by cluster sampling using Cochran's formula of 347 people. Data from Carlson et al.'s Family Conflict Questionnaire (2000); Occupational burnout of Maslach et al. (1996) and Keys' social health (1998) were collected. Data analysis was performed by confirmatory factor analysis. The results showed that the direct effect of family conflict on burnout was positive and its effect on social health was negative. The indirect effect of family work conflict due to burnout has been significant on social health. Therefore, according to the findings in this study, it can be argued that the conflict of the preventive police family has affected burnout and can target their social health capital and affect the missions and duties of the police and affect the organizational cost. It is recommended to pay attention to these factors.

    Keywords: Family Conflict, Burnout, Social Health, Preventive Police
  • Neda Ghorbani, AmirBabak Marjani, Jamshid Salehi Sadaghiani Pages 137-162
    Background and Aim

    Job engagement is a positive mental situation toward a job that emerges as endowment and melting in work. The aim of this study was to present a model based on factors affecting employees' job in order to improve their performance and productivity in Islamic Azad University(IAU) units of Tehran province.

    Method

    This research is an exploratory mixed research project. The study population was in the qualitative section of experts of IAU units in Tehran province and 12 subjects were determined by purposeful sampling method. The statistical population of the quantitative section also selected all the official staff of IAU units in Tehran province who had at least a bachelor's degree and 8 years of work experience that 361 people were selected using Cochran formula. Semi-structured interviews and questionnaires were used to collect data.

    Findings and Results

    According to the findings of leadership style with transformational, participatory and ethical leadership components, job stress with workload, role incompetence, role duality and environmental stress, perceived justice with distributive components; Procedural and interactive, organizational climate with components of intimacy, standard, reward, support and responsibility, psychological capital with components of optimism, self-efficacy, courage, hope and resilience, organizational resources with internal and external components, style New components of business administration with knowledge and workplace components, organizational learning with individual, team and organized components, and social interactions with verbal communication and nonverbal communication components are factors affecting employees' job engagement in order to improve their performance and productivity in IAU units of Tehran province.

    Keywords: Job Engagement, Performance, Productivity, Psychological Capital, Job Stress
  • Jafar Sadeghi, Alireza Mollazade Pages 163-194
    Background & Aims

    The aim of this study was to determine the fit of the structural pattern of job satisfaction prediction based on self-esteem and self-esteem mediated by perfectionism in 1400.

    Methods

    The present study was an applied research and was a descriptive-correlational research. The statistical population of this study included all members of the police assistants of the NAJA police center in 1400. To estimate the sample size, according to Klein (2005), 13 participants were selected for each parameter, which increased to an estimated 230 people. Sampling method was available. The research instruments included Spector's Job Satisfaction Questionnaire (1985), Besharat's Tehran Perfectionism Multidimensional Scale (2007), Besharat's ego strength Scale (2007), and CooperSmith's Self-Esteem Questionnaire (1966). The collected data were analyzed by Pearson correlation test and path analysis.

    Findings

    The results show that there is a relationship between self-esteem and job satisfaction; There is no relationship between ego strength and job satisfaction; There is no relationship between self-centered perfectionism and job satisfaction; There is no relationship between perfectionism and job satisfaction; There is a relationship between community-based perfectionism and job satisfaction; Dimensions of perfectionism play a mediating role in the relationship between self-esteem and job satisfaction; The dimensions of perfectionism play a mediating role in the relationship between ego strength and job satisfaction.

    Conclusion

    Considering the effect of job satisfaction on individuals' physical and mental health, it is possible to increase level of self-esteem and ego strength by strengthening self-centered perfectionism in employees, and thus increase the efficiency of the organization.

    Keywords: Job Satisfaction, Ego Strength, Self-Esteem, Perfectionism, Police Assistants NAJA
  • Hassan Reza Rafeie, Bahman Fasihi, Mahmoud Sadidi Pages 195-219

    From a religious point of view, any good or evil deed is called any ugly deed. The commandment of good and the prohibition of evil include the two general stages of the heart and the tongue, which are the duty of every Muslim and the stage or exercise of social power that is the duty of the agents of the Islamic government. The vehicles used by the police are related to the treasury and are used to protect the public interest. Is from denial. The present research is applied in terms of purpose and descriptive-qualitative in terms of method and nature. The statistical population of the study is 18 experts in the field of readiness, support and political ideology who have been selected and interviewed by a purposeful method. By referring to the theoretical foundations of the research, the validity and reliability of the research were confirmed and descriptive statistics and MaxQDA software were used to analyze the data. Examining the interviews, it was found that among the three methods examined, the other control and prohibition control and the control government are more effective than the self-control method. Based on the findings, the researchers concluded that holding motivational and awareness courses to provide solutions to promote the culture of car maintenance, use of research results by commanders to strengthen the religious beliefs of prepared and support staff and drivers, use the research results in the development of guidelines Car maintenance is effective in promoting a culture of police car maintenance.

    Keywords: commanding the good, forbidding the bad, maintenance culture, police vehicles