فهرست مطالب

مجله پیاورد سلامت
سال شانزدهم شماره 2 (خرداد و تیر 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیده ماهرخ علینقی مداح*، مریم زاهدی طبرستانی، کاظم کاظم نژاد تبریزی، سمیرا قاسمی، فاطمه مهرآور صفحات 93-101
    زمینه و هدف

    آتراکوریوم به عنوان یکی از شل کننده های عصبی عضلانی از مهمترین تحریک کننده های واکنش آلرژیک حین بیهوشی است که باعث آزاد شدن هیستامین می گردد. این مطالعه با هدف تعیین اثر هیدروکورتیزون بر روی تغییرات همودینامیک حاصل از داروی آتراکوریوم در بیماران مبتلا به شکستگی اندام فوقانی با بیهوشی عمومی انجام شده است.

    روش بررسی

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی دوسو کور، 50 بیمار مبتلا به شکستگی اندام فوقانی با بیهوشی عمومی مراجعه کننده به بیمارستان آموزشی درمانی 5 آذر گرگان، 18 تا 60 سال با کلاس I و II انجمن متخصصان بیهوشی آمریکا، به صورت تصادفی بلوکی به 2 گروه هیدروکورتیزون و پلاسبو (آب مقطر) تخصیص داده شدند، که در گروه مداخله 30 دقیقه قبل از ورود به اتاق عمل ویال اکسی کورت (هیدروکورتیزون) به صورت وریدی و بولوس همراه با 300 میلی لیتر نرمال سالین تجویز گردید. تغییرات همودینامیک بیماران قبل از تجویز هیدروکورتیزون، 30 دقیقه پس از تجویز، 5 دقیقه بعد از اوج اثر آتراکوریوم (قبل از اینتوبیشن) و بعد از اکستیوب بین دو گروه با استفاده از آزمون آنالیز واریانس با اندازه های تکراری مقایسه گردید.

    یافته ها: 

    بین دو گروه از نظر سن، جنس و مدت زمان جراحی تفاوت معنی داری وجود نداشت. فشارخون سیستولیک 5 دقیقه بعد از اوج اثر آتراکوریوم (قبل از اینتوباسیون) در گروه کنترل نسبت به گروه مداخله کمتر بوده و این اختلاف از نظر آماری معنی دار بوده است (0/02=P). 30 دقیقه بعد از تجویز هیدروکورتیزون میانگین فشار خون سیستولیک و دیاستولیک بیماران کاهش و این کاهش همچنان بعد از تجویز آتراکوریوم (قبل از اینتوباسیون) ادامه داشته است؛ اما بعد از اکستیوب میانگین فشارخون بیماران افزایش پیدا کرده است. همچنین بعد از تجویز آتراکوریوم میانگین ضربان قلب بیماران 14/44 واحد نسبت به قبل از تجویز هیدروکورتیزون کاهش پیدا کرد و این کاهش معنادار بود (0/001=P).

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که هیدروکورتیزون می تواند به عنوان یک عامل موثر در حفظ ثبات همودینامیک در بیماران با بیهوشی عمومی استفاده گردد. هرچند استفاده از آن هنوز به عنوان عاملی جهت حفظ همودینامیک گسترده نشده است و نیازمند بررسی های بیشتر است.

    کلیدواژگان: هیدروکورتیزون، آتراکوریوم، همودینامیک، بیهوشی عمومی
  • مصطفی روشن زاده، مینا شیروانی، علی تاج آبادی، محمدحسین خلیل زاده، سمیه محمدی* صفحات 102-112
    زمینه و هدف

    یادگیری بالینی بخش مهمی از رشته های حوزه ی سلامت است که در آن دانشجو در تعامل با محیط، مفاهیم آموخته شده را در حیطه عمل به کار می گیرد. محیط های بالینی از جمله اتاق عمل به واسطه پیچیدگی خاصشان برای دانشجویان چالش زا بوده و می تواند بر روند یادگیری آن ها تاثیر منفی داشته باشد. جهت شناسایی چالش های یادگیری دانشجویان در محیط اتاق عمل، مطالعه ی حاضر با هدف تبیین تجارب دانشجویان در زمینه ی چالش های یادگیری بالینی انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه کیفی حاضر به روش تحلیل محتوای قراردادی در سال 1400 در دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد انجام شد. 14 دانشجوی تکنولوژیست جراحی به روش هدفمند انتخاب و داده ها با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختارمند عمیق انفرادی و گروهی جمع آوری و با استفاده از رویکرد گرانهایم و لاندمن تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها: 

    مصاحبه با مشارکت کنندگان در طی یک دوره ی 5 ماهه صورت گرفت. 9 مصاحبه به صورت رودررو با 14 مشارکت کننده انجام شد. 6 مصاحبه انفرادی و 3 مصاحبه به صورت گروهی و میانگین طول مدت مصاحبه 30 دقیقه بود. مصاحبه ها تا اشباع داده ها و هنگامی که هیچ تم یا طبقه جدیدی از مصاحبه ها به دست نیامد، ادامه یافت. یافته ها شامل یک تم«جو نامطلوب یادگیری» و سه طبقه ی«سردرگمی در فراگیری مطالب آموزشی، رفتار حرفه ای نامناسب پرسنل و اعتماد بنفس ناکافی» بود. چالش اصلی که دانشجویان در زمینه ی یادگیری بالینی با آن مواجه بودند، جو نامطلوب یادگیری بود. شرایطی مانند سردرگمی در فراگیری مطالب آموزشی، رفتار حرفه ای نامناسب پرسنل و اعتماد به نفس ناکافی که دانشجویان اتاق عمل تجربه می کنند، سبب می شود که دانشجویان جو یادگیری در اتاق عمل را نامطلوب بدانند. 

    نتیجه گیری:

     اصلاح و بهبود رفتار و عملکرد پرسنل و پزشکان مطابق استانداردهای رفتار حرفه ای و اخلاقی و ارزیابی منظم آن از دیدگاه دانشجویان و سایر همکاران می تواند نقش موثری در استمرار شرایط حرفه ای داشته باشد. همچنین استفاده از مربیان با تجربه که نقش تسهیل کننده ی ارتباط و یادگیری دانشجویان در محیط اتاق عمل را دارند نقش موثری در کاهش ترس و کنترل رفتارهای نامناسب پرسنل نسبت به دانشجو را به همراه خواهد داشت. به مسیولان آموزشی توصیه می شود که ضمن برطرف کردن مشکلات موجود در راستای بهبود جو آموزشی اتاق عمل اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: یادگیری، بالینی، تکنولوژیست، جراحی، تحلیل محتوا
  • سامان محمدپور، رضا ربیعی، الهام شاه بهرامی، کامیار فتحی سالاری، مریم خاکزاد، مصطفی لنگری زاده* صفحات 113-122
    زمینه و هدف

    سرطان دومین عامل مرگ ومیر در جهان است که سالانه منجر به مرگ بیش از 10 میلیون نفر در دنیا می شود. تشخیص زودرس، مدیریت و درمان صحیح این بیماری نقش مهمی در کاهش عوارض و مرگ ومیر دارد. یکی از ابزارهای حمایتی در تشخیص زودرس، مدیریت و درمان این بیماری، سیستم های تصمیم یار بالینی هستند که به دو دسته قاعده محور و غیرقاعده محور تقسیم بندی میشوند. سیستم های تصمیم یار قاعده محور برپایه راهنماهای بالینی ایجاد می شوند، درحالی که سیستم های تصمیم یار غیرقاعده محور از یادگیری ماشین بهره می گیرند. در این پژوهش اثرات سیستم های تصمیم یار به تفکیک قاعده محور و غیرقاعده محور، بر تشخیص، درمان و مدیریت سرطان سنجیده شد.

    روش بررسی

    مطالعه ی حاضر به روش مروری نظام یافته انجام شد که با جستجو در پایگاه های داده Web of Science، Scopus، IEEE Xplore و PubMED تا تاریخ 2021.12.31 صورت گرفت. پس از حذف موارد تکراری و ارزیابی یافته ها براساس معیار ورود و خروج، مطالعات مرتبط با هدف پژوهش انتخاب شدند. نحوه ی انتخاب مقالات براساس عنوان، چکیده و متن کامل بود. ابزار گرداوری داده فرم استخراج داده شامل سال انجام مطالعه، نوع مطالعه، سیستم درگیر در بدن، اندام  درگیر در بدن، خدمت ارایه شده توسط سیستم تصمیم یار، نوع سیستم تصمیم یار، اثر مورد بررسی، شاخص مورد ارزیابی اثر و نمره حاصل از ارزیابی اثر بود. برای تحلیل داده ها از روش سنتز روایتی (Narrative synthesis) استفاده شد.

    یافته ها: 

    از مجموع 768 مقاله، 16 مقاله مرتبط با اهداف مطالعه شناسایی شد. اثرات مورد ارزیابی در دسته سیستم های تصمیم یار بالینی قاعده محور بر تنظیم دوز، شدت علایم سرطان، پیروی از راهنمای درمانی، زمان مراقبت، میزان کشیدن سیگار، میزان نیاز به شیمی درمانی و مدیریت درد بودند که این اثرات به جز مدیریت درد، در همه موارد معنی دار و مثبت گزارش شده بودند. اثرات مورد ارزیابی در دسته سیستم های تصمیم یار بالینی غیرقاعده محور بر تصمیمات تشخیصی ودرمانی، غربالگری، کنترل نوتروپنی تب دار (Neutropenic Fever) بودند که این اثرات به جز کنترل نوتروپنی تب دار، در همه ی موارد معنی دار و مثبت گزارش شده بودند.

    نتیجه گیری:

     نتایج به دست آمده برای اثربخشی هر دونوع  سیستم های تصمیم یار قاعده محور و غیرقاعده محور حاکی از اثرات مثبت و متفاوت این دو دسته بود. بنابراین استفاده از ترکیب آن ها در حیطه ی سرطان می تواند نتایج بسیار مفیدی به بار بیاورد.

    کلیدواژگان: سیستم تصمیم یار بالینی، پیامد بالینی، تاثیر، تصمیم گیری، سرطان
  • زهرا اطرج، فیروزه زارع فراشبندی*، فاطمه رستگاری صفحات 123-131
    زمینه و هدف

    رفتار جستجوی اطلاعات سلامت از عوامل و متغیرهای متعددی چون صفات شخصیتی، باورها، ارزش ها، گرایش ها، عوامل زمینه ای و هیجانات فردی تاثیر می پذیرد و ازآ ن جایی که اطلاعات سلامت، ارتباط مستقیمی با کیفیت زندگی افراد جامعه دارد، می تواند در تصمیم گیری های مرتبط با سلامت فردی و اجتماعی تاثیرگذار باشد و باعث بهبود عملکرد افراد در این زمینه شود. هدف از این پژوهش تعیین رابطه ی تیپ های شخصیتی دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با رفتار اطلاع یابی سلامت آنان بر اساس مدل میلر است.

    روش بررسی

    نوع مطالعه، کاربردی و روش آن پیمایشی است. جامعه ی پژوهش کلیه دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان هستند. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان 297 نفر تعیین شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه های استاندارد پنج عاملی شخصیتی نیو و پرسش نامه ی رفتار اطلاعاتی میلر است. داده ها توسط نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها:

     نتایج پژوهش حاضر نشان داد که بین تیپ شخصیتی«روان نژندی» و مولفه ی«جستجوی فعالانه اطلاعات سلامت» رابطه ی معکوسی وجود دارد. همچنین بین«اشتیاق به تجربیات جدید»، «وظیفه شناسی» و مولفه ی«جستجوی فعالانه اطلاعات سلامت» رابطه ی مستقیمی وجود دارد. این در حالی است که آماره های به دست آمده نشان دادند که بین تیپ شخصیتی«برون گرایی» و«توافق پذیری»، با مولفه های رفتار اطلاع یابی سلامت رابطه ی معناداری وجود ندارد. دانشجویان مورد بررسی از نظر تیپ شخصیتی مسیولیت پذیر و وظیفه شناس نبوده، اغلب تنهایی را ترجیح داده و درون گرا و محافظه کار هستند. اما بیش از نیمی از آنان در بعد«توافق پذیری»، متعادل عمل می کنند.

    نتیجه گیری: 

    نتیجه ی این پژوهش نشان داد که افراد مشتاق به تجربیات جدید و وظیفه شناس فعالانه به جستجوی اطلاعات سلامت می پردازند، اما افراد روان نژند تمایلی به جستجوی فعالانه ی اطلاعات سلامت ندارند. این بدان معنی است که هرچه افراد مسیولیت پذیرتر و وظیفه شناس تر باشند یا اشتیاق بیشتری به تجربه های جدید داشته باشند، فعالانه تر به جستجوی اطلاعات سلامت می پردازند. بنابراین بهتر است سیاستگذاران سلامت به نحوی برنامه ریزی کنند که اطلاعات سلامت موردنیاز بر اساس شخصیت افراد به صورت تعاملی در اختیار آن ها قرار گیرد.

    کلیدواژگان: جستجوی فعالانه اطلاعات، اجتناب از اطلاعات، اطلاعات سلامت، نظریه میلر، پرسشنامه شخصیتی نئو، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
  • حسین حسنی، مریم عرب مورچگانی، نرگس پارسایی، مهشید رضایی، خدیجه میرزایی*، حسین ایمانی، میرسعید یکانی نژاد صفحات 132-144
    زمینه و هدف

    امروزه استفاده از شاخص های مختلف تغذیه ای جهت بررسی ارتباط وضعیت رژیمی با بیماری های مختلف مورد توجه می باشد. طی مطالعات گذشته دیده شده است که شاخص و بار انسولینی با برخی بیماری های مزمن ارتباط دارد؛ با وجود این تاکنون هیچ مطالعه ای به بررسی ارتباط بین شاخص های موردنظر با میزان متابولیسم در حالت استراحت (RMR: Resting Metabolic Rate) نپرداخته است. بنابراین، مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین شاخص و بار انسولینی رژیم غذایی با میزان متابولیسم در RMR در زنان دارای اضافه وزن و چاقی صورت گرفته است.

    روش بررسی

    در این مطالعه ی مقطعی، 280 نفر از زنان بزرگسال (50-18 سال) دارای اضافه وزن و چاقی که به مراکز بهداشتی و درمانی تهران مراجعه نموده اند، انتخاب شدند. ویژگی های جمعیت شناختی این افراد علاوه بر نمایه های تن سنجی آن ها از جمله وزن، قد و دور کمر، نسبت دور کمر به دور باسن، نمایه توده بدنی، و درصد چربی بدن، توده بدون چربی ارزیابی شده اند. علاوه بر این، دریافت های غذایی یک سال گذشته آن ها با پرسش نامه ی نیمه کمی حاوی 147 آیتم بسامد خوراک گردآوری شد. سپس با استفاده از مقادیر شاخص انسولینی مواد غذایی مختلف و فرمول استاندارد، شاخص و بار انسولینی رژیم غذایی آن ها محاسبه گردید.

    یافته ها:

     میانگین سنی شرکت کنندگان در این مطالعه 8/38±36/49 سال بود. تمام آنالیزهای آماری برای سن، انرژی، فعالیت بدنی و توده ی بدنی تعدیل شدند. همچنین انرژی برای سن تعدیل گردید. در زمینه ی شاخص انسولینی رژیم غذایی، اگرچه ارتباط معکوس معناداری میان این شاخص و میزان متابولیسم در حالت استراحت در مدل خام (0/04=p) مشاهده گردید، اما بعد از تعدیل مخدوش کننده ها تعدیل شده سن در مدل یک (0/44=p) و سن، انرژی و فعالیت بدنی در مدل دو (0/72=p) این اثر معنادار دیگر مشاهده نشد. علاوه بر این شاخص انسولین رژیم غذایی فاقد ارتباط معنادار با میزان (0/63=p) RMR/kg و (0/73=p) RMR/FFM بود.

    نتیجه گیری: 

    بر اساس نتایج به دست آمده از این مطالعه ی مقطعی، به نظر می رسد که شاخص انسولینی و بار انسولینی رژیم غذایی با میزان متابولیسم استراحت ارتباط ندارد؛ با وجود این به دلیل محدودیت های این مطالعه نیاز به مطالعات بیشتر جهت تایید یا رد این نتایج و همچنین تعیین نقش شاخص های انسولینی رژیم غذایی بر سلامت افراد، مخصوصا با طراحی آینده نگر موردنیاز می باشد.

    کلیدواژگان: شاخص های تن سنجی، شاخص انسولینی، بار انسولینی، متابولیسم استراحت، چاقی
  • مصطفی شنبه زاده، هادی کاظمی آرپناهی، رئوف نوپور* صفحات 145-158
    زمینه و هدف

    سرطان پستان یکی از رایج ترین و تهاجمی ترین بدخیمی ها در خانم ها می باشد. تشخیص به موقع سرطان پستان نقش مهمی در جلوگیری از پیشرفت این بیماری، اقدامات درمانی به موقع و در نتیجه کاهش میزان مرگ ومیر این بیماران دارد. یادگیری ماشین، قابلیت بالایی در تشخیص سریع و هزینه اثربخش بیماری ها دارد. هدف این مطالعه، طراحی سیستم تصمیم یار بالین (CDSS) Clinical Decision Support System بر اساس قوانین استخراج شده از الگوریتم منتخب درخت تصمیم با بهترین عملکرد به منظور تشخیص به موقع و موثر سرطان پستان است.

    روش بررسی

    داده های 597 فرد مشکوک به سرطان پستان (255 بیمار مبتلا و 342 فرد سالم) به صورت گذشته نگر از پایگاه داده الکترونیکی بیمارستان آیت الله طالقانی شهر آبادان در قالب 24 ویژگی عمدتا سبک زندگی و سوابق پزشکی استخراج شد. پس از انتخاب مهم ترین متغیرها از طریق کای دو پیرسون و تحلیل واریانس یک طرفه (0/05>P)، عملکرد الگوریتم های منتخب داده کاوی شامل (Random Forest (RF)، J-48، Decision Stump (DS)، Rep-Tree (RT و XG-Boost برای تشخیص سرطان پستان در بستر نرم افزار 3.4 Weka تحلیل شد. در نهایت سیستم تشخیصی سرطان پستان بر اساس بهترین مدل و از طریق زبان برنامه نویسی سی شارپ و چارچوب 3.5.4 Dot Net Framework طراحی گردید.

    یافته ها:

     14 متغیر شامل سابقه ی فردی سرطان پستان، سابقه ی نمونه برداری از سینه، سابقه ی رادیوگرافی از قفسه ی سینه، سابقه ی فشارخون، افزایش کلسترول خون LDL (low-density lipoprotein)، وجود توده در ربع فوقانی داخلی سینه، هورمون درمانی با استروژن، هورمون درمانی با استروژن-پروژسترون، سابقه ی خانوادگی سرطان پستان، سن، سابقه ی سرطان های دیگر، نسبت اندازه ی دور کمر به دور باسن و مصرف میوه و سبزی ارتباط معناداری را باکلاس خروجی در سطح 05/0>P نشان دادند. بر اساس نتایج حاصل از ارزیابی عملکرد الگوریتم های منتخب، مدل RF با میزان حساسیت، ویژگی، صحت و اندازه F به ترتیب برابر با 0/97، 0/99، 0/98 و 0/974 و 0/936 =(Area Under the Receiver Operator Characteristics (ROC) Curve (AUC عملکرد بالاتری نسبت به سایر الگوریتم های منتخب داشته است و به عنوان مدل برتر برای تشخیص سرطان پستان پیشنهاد شد.

    نتیجه گیری:

     به نظر می رسد که استفاده از متغیرهای تعدیل پذیر مانند سبک زندگی و ویژگی های هورمونی-تولیدمثلی به عنوان ورودی الگوریتم RF برای طراحی CDSS بتواند با صحت بهینه موارد سرطان پستان را تشخیص دهد. به علاوه سیستم پیشنهادی به طور موثر در محیط های واقعی بالینی برای تشخیص سریع و موثر بیماری قابل اقتباس باشد.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، داده کاوی، مدل تشخیصی، سیستم تصمیم یار بالینی
  • علیرضا یاور، زهرا بتولی، فاطمه شیخ شعاعی*، سارا احمدی زاده صفحات 159-171
    زمینه و هدف

    شیوع پاندمی کرونا منجر به پیدایش نیازهای اطلاعاتی جدید برای افراد با سواد اطلاعاتی گوناگون شده است. افراد مبتلا به بیماری و هم چنین افراد سالم، نیاز به داشتن اطلاعاتی ضروری و کاربردی در مورد این پاندمی را در خود احساس می کنند. یکی از دغدغه های بیماران کووید-19 نیاز آنان به اطلاعات معتبر و کافی در مورد جنبه های گوناگون بیماری است. شناخت نیازهای اطلاعاتی بیماران و تجاربی که افراد بهبود یافته از بیماری دارند می تواند خود به عنوان منبع اطلاعاتی مناسب و معتبر برای مشخص کردن نوع اطلاعات موردنیاز بیماران مشابه باشد. از این رو هدف پژوهش حاضر شناسایی نیازهای اطلاعاتی بیماران بهبودیافته ی کووید-19 است.

    روش بررسی: 

    پژوهش حاضر با رویکردی کیفی و به روش تحلیل محتوای متعارف انجام شد. مشارکت کنندگان بیماران بهبودیافته ی کووید-19 در شهرستان کاشان بودند که سابقه ی پذیرش و ثبت اطلاعات درمانی در مراکز درمانی را داشته اند. نمونه گیری شامل 17 شرکت کننده(11 مرد و 6 زن) که با حداکثر تنوع به شیوه ی نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. مصاحبه ی نیمه ساختاریافته برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد و بعد از 17 مصاحبه به نقطه ی اشباع رسید. یافته های مصاحبه با روش هفت مرحله ای دیکلمن تجزیه وتحلیل شد. 

    یافته ها:

     نتایج این پژوهش شامل 430 کد اولیه بود که پس از حذف و ادغام کدهای تکراری هفت مضمون اصلی و 30 زیرمضمون در زمینه ی نیازهای اطلاعاتی استخراج شد. مضمون های اصلی و زیرمضمون ها شامل: شناخت ماهیت بیماری (منشا بیماری، آگاهی از علایم، نحوه ی انتقال و انواع جهش ها)، پیشگیری (پروتکل های بهداشتی، تجهیزات پیشگیری واکسیناسیون)، درمان (تست های تشخیصی، نوع درمان بیماری، روند بیماری، هزینه ها و حمایت روانی)، تغذیه (نوع تغذیه جهت پیشگیری، در زمان بیماری و پس از بهبودی)، ارتباط با دیگران (نوع، طول و شرایط قرنطینه، نحوه ی ارتباط با دیگران)، آمار، و محمل های اطلاعاتی (روزآمدی، اعتبار و انواع) بودند.

    نتیجه گیری:

     حیاتی ترین نیازهای اطلاعاتی بیماران کووید-19، اطلاعاتی در مورد ماهیت، درمان و اقدامات پیشگیرانه از بیماری است. همچنین رسانه های اجتماعی و اطلاعات شفاهی مانند پزشک، دوستان و آشنایان از جمله مهم ترین منابع کسب اطلاعات گزارش شدند. ازاین رو، این پژوهش پیشنهاد می کند که مدیران حوزه ی سلامت و بهداشت روزآمدترین و معتبرترین اطلاعات و اخبار مرتبط با کووید-19 را از طریق مناسب ترین و در دسترس ترین رسانه ها ارایه نمایند.

    کلیدواژگان: نیاز اطلاعاتی، کووید-19، پاندمی
  • لیلا شاهمرادی، نیلوفر خردبین*، احمدرضا فرزانه نژاد، نیلوفر محمدزاده، عاطفه قنبری جلفایی صفحات 172-182
    زمینه و هدف

    گام نخست جهت مدیریت افسردگی در کودکان و نوجوانان، شناسایی ریسک فاکتورهاست. هدف این پژوهش شناسایی عناصر داده ای سیستم پشتیبان تصمیم بالینی غربالگری ریسک فاکتورهای افسردگی ماژور در افراد جوان است. 

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی و جامعه ی پژوهش شامل پایگاه های  Scopus، Pubmed، Embase، PsychInfo، WOS وClinical key و متخصصان حوزه ی سلامت روان شامل متخصصان روان پزشکی و دانشجویان روان شناسی و مشاوره و راهنمایی در مراکز آموزشی و درمانی معین است. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه ای شامل سه بخش بود که توسط هشت نفر از متخصصان در دسترس تکمیل شد. داده ها با استفاده از تعیین نسبت روایی محتوایی (CVR) و میانگین (Mean) تحلیل شدند. شاخص روایی محتوایی برابر با 0/74 و آلفای کرونباخ با نرم افزار SPSS  برابر با 0/824 محاسبه و در نتیجه روایی و پایایی ابزار تایید شد.

    یافته ها:

     مطابق با جدول لاوشه، عناصر اطلاعاتی مثل قوم و نژاد (Mean=1/125 ،CVR=-0/25) که CVR بین صفر تا 0/75 و میانگین کمتر از 1/5 داشتند، رد شدند. آیتم هایی مثل جنسیت (1=CVR)، که CVR آن ها مساوی یا بیشتر از 0/75 بود، و نیز آیتم هایی مثل وضعیت تاهل (Mean=1/625 ،CVR=0/5) که CVR آن ها بین صفر تا 0/75 و میانگین مساوی یا بیشتر از 1/5 بود، پذیرفته و به عنوان مجموعه ی حداقل داده های غربالگری افسردگی ماژور در بازه سنی 10 تا 25 سال در نظر گرفته شدند. عناصر داده ای شناسایی شده در سه دسته ی دموگرافیک، بالینی و سوابق روانی-اجتماعی فرد دسته بندی شدند.

    نتیجه گیری: 

    سیستم های پشتیبان تصمیم بالینی در مراحل مختلف ارایه مراقبت سلامت از جمله فرایند غربالگری کمک کننده هستند. با به کارگیری این سیستم ها برای غربالگری ریسک فاکتورهای افسردگی ماژور می توان محدودیت دسترسی به متخصصان بهداشت روان را بهبود بخشید، از اجرای گایدلاین ها اطمینان حاصل کرد و همکاری بین سطوح مختلف مراقبت سلامت را ارتقا داد. تعیین مجموعه ی حداقل داده های غربالگری افسردگی ماژور در بازه سنی 10 تا 25 سال، نخستین گام طراحی و ایجاد سیستم پشتیبان تصمیم بالینی جهت شناسایی و غربالگری افراد از حیث این بیماری می باشد.

    کلیدواژگان: افسردگی ماژور، غربالگری، عناصر داده ای، سیستم پشتیبان تصمیم بالینی، جوانان، نوجوانان
|
  • Seyede Mahrokh Alinaghi-Maddah*, Maryam Zahedi Tabarestani, Kazem Kazemnejad-Tabrizi, Samira Ghasemi, Fatemeh Mehravar Pages 93-101
    Background and Aim

    Atracurium, as one of the neuromuscular relaxants, is one of the most important irritants of the allergic reaction during anesthesia, which causes the release of histamine. This study was conducted with the aim of determining the effect of hydrocortisone on hemodynamic changes resulting from atracurium drug in patients with upper limb fractures under general anesthesia.

    Materials and Methods

    In this double-blind randomized clinical trial study, 50 patients with upper limb fractures under general anesthesia, 18 to 60 years old with ASA class 1 and 2, were randomly assigned to two groups of hydrocortisone and placebo (distilled water). In intervention group, 30 minutes before entering the operating room, vial oxycort (hydrocortisone) was administered intravenously and bolus with 300 ml of normal saline. Hemodynamic changes in patients before administration of hydrocortisone, 30 minute after administration, 5 minutes after the peak effect of atracurium (before intubation) and after extubation were recorded in the relevant checklist and comparisons were made between the two groups.

    Results

    There was no significant difference between the two groups in terms of age, gender and duration of surgery. Systolic blood pressure 5 minutes after the peak effect of atracurium (before intubation) in the control group was lower than the intervention group and this difference was statistically significant (P=0.02). Thirteen minute after hydrocortisone administration, mean blood pressure systolic and diastolic patients decreased and this decrease continued after administration of histamine release atracurium (before intubation); but after extubation, the patients’ mean blood pressure has increased. Also, after administration of atracurium, the mean heart rate of patients decreased by 14.44 units as compared to before administration of hydrocortisone and this decrease was significant (P=0.001).

    Conclusion

    The results of this study show that hydrocortisone can be used as an effective factor in maintaining hemodynamic stability in patients under general anesthesia. However, its use as a factor in maintaining hemodynamics has not yet been widespread and needs further investigation.

    Keywords: Hydrocortisone, Atracurium, Hemodynamics, General anesthesia
  • Mostafa Roshanzadeh, Mina Shirvani, Ali Tajabadi, MohammadHossein Khalilzadeh, Somayeh Mohammadi* Pages 102-112
    Background and Aim

    Clinical learning is an important part of the health field, where the student interacts with the environment and applies the learned concepts in practice. Clinical environments such as operating rooms are challenging for students due to their special complexity and can have a negative impact on their learning process. In order to identify students ‘learning challenges in the operating room environment, the present study was conducted to explain students’ experiences in the field of clinical learning challenges.

    Materials and Methods

    The present qualitative study was performed by contract content analysis method in 2022 in Shahrekord University of Medical Sciences. Fourteen surgical technology students were purposefully selected and data were collected using in-depth semi-structured individual and group interviews and analyzed using the Granheim and Landman approaches.

    Results

    The participants were interviewed over a period of 5 months. 9 face-to-face interviews were conducted with 14 participants. There were 6 individual interviews and 3 group interviews. The average duration of the interview was 30 minutes. The interviews continued until data saturation and when no new themes or categories were obtained from the interviews. The findings included a theme of “unfavorable learning environment” and three categories of “confusion in learning educational content, improper professional behavior of staff and insufficient self-confidence”. The main challenge that students faced in the field of clinical learning was the unfavorable learning environment. Conditions such as confusion in learning educational content, improper professional behavior of staff and insufficient self-confidence experienced by the students in the operating room, cause the students to find the learning atmosphere in the operating room unfavorable.

    Conclusion

    Improving the behavior and performance of staff and physicians in accordance with the standards of professional and ethical behavior and its regular evaluation from the perspective of students and other colleagues can play an effective role in maintaining professional conditions. Also, using experienced instructors who have the role of facilitating communication and learning of students in the operating room environment will play an effective role in reducing fear and controlling inappropriate behaviors of staff towards students. Educational officials are advised to solve the existing problems in order to improve the educational atmosphere of the operating room.

    Keywords: Learning, Clinical, Technologist, Surgery, Content Analysis
  • Saman Mohammadpour, Reza Rabiei, Elham Shabahrami, Kamyar Fathisalari, Maryam Khakzad, Mostafa Langarizadeh* Pages 113-122
    Background and Aim

    Cancer is the second leading cause of death in the world, which leads to the death of more than 10 million people in the world every year. Its early diagnosis, management and proper treatment play an important role in reducing complications and mortality. One of the support tools in early diagnosis, treatment and management of this disease are Clinical Decision Support System (CDSS), which are divided into two groups, rule-based and non-rule-based. Rule-based decision support systems are created based on clinical guidelines, while non-rule-based decision support systems use machine learning. In this research, the effects of decision support systems, rule-based and non-rule-based, on cancer diagnosis, treatment and management were measured.

    Materials and Methods

    The present study was conducted using a systematic review method, which was conducted by searching the Web of Science, Scopus, IEEE and PubMED databases until 12/31/2021. After removing duplicates and evaluating the characteristics of the inclusion and exclusion criteria, studies related to the goal were selected. The selection of articles was based on the title, abstract and full text The data collection tool was the data extraction form, which included year of study, type of study, system of body, organ of body, the service provided by the decision support system, type of decision support system, effect, effect index and the score of effect index. Narrative synthesis were used for data analysis.

    Results

    Out of 768 articles, 16 articles related to the objectives of the study were identified. Studies were presented in two categories of clinical decision-support systems: Rule-based and non-Rule based. The effects evaluated in the clinical decision support systems were Rule-based, dose adjustment, symptoms, adherence to treatment guidelines, care time, smoking, need for chemotherapy and pain management, all of which except pain management were significant and positive. The effects evaluated were in the category of non-Rule based clinical decision support systems, diagnostic and therapeutic decisions, controlling neutropenia, all of which were significant and positive except controlling neutropenia.

    Conclusion

    The results obtained for the effectiveness of both Rule-based and non-Rule-based decision support systems indicated different benefits of these two categories. Therefore, using their combination in the field of cancer can bring very useful results.

    Keywords: Clinical Decision Support System (CDSS), Clinical Outcome, Effect, Decision Making, Cancer
  • Zahra Otroj, Firoozeh Zare-Farashbandi*, Fatemeh Rastegari Pages 123-131
    Background and Aim

    Health information seeking behavior can be influenced by several factors and variables such as personality traits, beliefs, values, tendencies, contextual factors and personal emotions. Health information has a direct relationship with the quality of life of people in society, it can be influential in decisions related to personal and social health and improve people’s performance in this field. This study aimed to determine the relationship between personality types of graduate students of Isfahan University of medical Sciences (IUMS) and their health information seeking behavior based on the Miller model.

    Materials and Methods

    This was an applied survey study. The study population was all graduate students of IUMS. The sample size was determined using the Morgan table of 297 people. Data collection tools are Neo Five Personality Factor Questionnaire and Miller Information Behavior Questionnaire. Data were analyzed by SPSS software.

    Results

    The results showed that there is an inverse relationship between personality type “Psychotic” and the component of “active search for health information”. Also there is a direct relationship between persons who are “Eager for new experiences” and “conscientiousness” with the component of “active search for health information”. But there is no significant relationship between personality types “extroversion” and “agreeability” with the components of health informing behavior. The studied students are not responsible and conscientious in terms of personality type, they often prefer solitude and are introverted and conservative. But more than half of them are balanced in the dimension of “agreeability”.

    Conclusion

    This study showed that people who are eager for new experiences and conscientious, search health information actively, but Psychotic persons are not willing to be active in seeking health information This means that the more responsible and conscientious people are, or the more eager they are for new experiences, the more actively they search for health information. Therefore, it is better for health policy makers to plan in such a way that the necessary health information is provided to them interactively based on the personality of the people.

    Keywords: Active Information Search, Information Avoidance, Health Information, Miller Theory, Neo Personality Questionnaire, Isfahan University of Medical Sciences
  • Hossein Hassani, Maryam Arab-Moorchegani, Narges Parsaie, Mahshid Rezaei, Khadijeh Mirzaei*, Hossein Imani, MirSaeed Yekaninejad Pages 132-144
    Background and Aim

    Currently, utilizing different nutritional indicators to investigate the association between diet and various diseases is considered in previous studies, which is related with some chronic diseases. However, no studies have studied the connection between the indicators with the rate of metabolism at rest (RMR). Therefore, the present study aimed to determine the relationship between dietary index and insulin load with resting metabolic rate (RMR) in overweight and obese women

    Materials and Methods

    A total of 280 healthy overweight and obese women (aged 18-50 years) who were referred to community health centers of Tehran University of medical sciences were included. In this study anthropometrics measurements such as weight, height, waist circumference, waist to hip ratio, body mass index, fat percentage, and fat-free mass were evaluated for every participant. Data on dietary intakes were collected using 147 semi-quantitative food frequency questionnaire (FFQ). DII and DIL were calculated using food insulin index values published earlier. To assess the RMR, indirect calorimetry was used. 

    Results

    Mean age of study participants was 36.4±8.38 years. Although a significant association was seen between DII and RMR in a crude model (P=0.04); adjusting for different confounders made this significant relationship between DII and RMR insignificant. In addition, the dietary insulin index had no significant relationship with the amount of RMR/kg (p=0.63) and RMR/FFM (p=0.73).

    Conclusions

    Based on the results of this cross-sectional study, it seems that the insulin index and insulin load of the diet are not associated to the rate of resting metabolism. However, due to the limitations of this study, findings can only confirm or reject the hypothesis under further studies. It is also necessary to determine the role of dietary insulin indicators on human health, especially with a Study Prospective Design

    Keywords: Anthropometrics Measurements, Dietary Insulin Index, Dietary Insulin Load, Resting Metabolic Rate, Obesity
  • Mostafa Shanbehzadeh, Hadi Kazemi-Arpanahi, Raoof Nopour* Pages 145-158
    Background and Aim

    Breast cancer is one of the most common and aggressive malignancies in women. Timely diagnosis of breast cancer plays an important role in preventing the progression of this disease, timely treatment measures, and aftermath reducing the mortality rate of these patients. Machine learning has the potential ability to diagnose diseases quickly and cost-effectively. This study aims to design a CDSS based on the rules extracted from the decision tree algorithm with the best performance to diagnose breast cancer in a timely and effective manner.

    Materials and Methods

    The data of 597 suspected people with breast cancer (255 patients and 342 healthy people) were retrospectively extracted from the electronic database of Ayatollah Taleghani Hospital in Abadan city with 24 characteristics, mainly pertained to lifestyle and medical histories. After selecting the most important variables by using the Chi-square Pearson and one-way analysis of variance (P<0.05), the performance of selected data mining algorithms including RF, J-48, DS, RT and XG -Boost was evaluated for breast cancer diagnosis in Weka 3.4 software. Finally, the breast cancer diagnostic system was designed based on the best model and through C# programming language and Dot Net Framework V3.5.4.

    Results

    Fourteen variables including personal history of breast cancer, breast sampling, and chest X-ray, high blood pressure, increased LDL blood cholesterol, presence of mass in upper inner quadrant of the breast, hormone therapy with estrogen, hormone therapy with Estrogen-progesterone, family history of breast cancer, age, history of other cancers, waist-to-hip ratio and fruit and vegetable consumption showed a significant relationship with the output class at the P<0.05. Based on the results of the performance evaluation of selected algorithms, the RF model with sensitivity, specificity, accuracy, and F- measure equal to 0.97, 0.99, 0.98, 0.974, respectively, AUC=0.936 had higher performance than other selected algorithms and was suggested as the best model for breast cancer diagnosis.

    Conclusion

    It seems that using modifiable variables such as lifestyle and reproductive-hormonal characteristics as input to the RF algorithm to design the CDSS, can detect breast cancer cases with optimal accuracy. In addition, the proposed system can be effectively adapted in real clinical environments for quick and effective disease diagnosis.

    Keywords: Breast Cancer, Data Mining, Diagnostic Model, Clinical Decision Support System
  • AliReza Yavar, Zahra Batooli, Fatemeh Sheikhshoaei*, Sara Ahmadizadeh Pages 159-171
    Background and Aim

    The outbreak of the Covid-19 pandemic has led to the emergence of new information needs for people with diverse information literacy. Both infected and healthy people feel the need to have essential and practical information about this pandemic. One of the concerns of Covid-19 patients is their need for reliable and sufficient information about various aspects of the disease. Understanding the information needs of patients and the experiences of people who have been infected and recovered from the disease can be a suitable and reliable source of information. So the aim of this study was to identify the information needs of patients with Covid-19.

    Materials and Methods

    This research was employed a qualitative approach using conventional content analysis. Key informants were Covid-19 recovered patients in Kashan city who had a history of admission in medical centers. Sampling consisted 17 participants (11 males and 6 females) who were selected from almost different social classes through purposeful method. The data were collected using a semi-structured interview and the saturation point was reached at 17 interviews. Data were analyzed using the Diekelmann’s seven-stage method.

    Results

    The results of this study included 430 primary codes that after removing and merging duplicate codes, seven main themes and 30 categories were identified in the field of information needs were extracted. Main themes and categories included understanding the nature of the disease (the origin of the disease, knowledge about the symptoms, transmission and types of mutations), prevention (health protocols, prevention equipments, and vaccination), treatment (diagnostic tests, type of disease treatment, disease process, costs, psychological support), nutrition (the type of nutrition for prevention, during illness and after recovery), communication with others (type, length and conditions of quarantine, how to communicate with others), statistics, and information sources (up-to-date, valid, and types).

    Conclusion

    The most critical information needs of Covid-19 patients include information about the nature, treatment, and preventive measures of the disease. Social media and oral information such as doctors, friends, and acquaintances were also reported as the most important sources of information. Therefore, this study suggests that health managers provide the most up-to-date and reliable information and news related to Covid-19 through the most appropriate and accessible media.

    Keywords: Information Needs, Covid-19, Pandemic
  • Leila Shahmoradi, Niloofar Kheradbin*, AhmadReza Farzanehnejad, Niloofar Mohammadzadeh, Atefeh Ghanbari Jolfaei Pages 172-182
    Background and Aim

    Identifying risk factors is recommended as the first step for depression management in children and adolescents. This study aims to determine the data elements required for developing a clinical decision support system for screening major depression in young people.

    Materials and Methods

    This research was a descriptive-analytical study. The research population included a variety of mental health specialists that were both psychologists and students in psychiatry and guidance & counseling majors as well as electronic databases including Scopus, Pubmed, Embase, PsychInfo, WOS and Clinical key. The data collection tool was a questionnaire designed in three main sections which was answered by a convenient sample of 8 people who were specialists in the field. To analyze the extracted data Content Validity Ratio (CVR) and Mean measures were calculated for each item in questionnaire. Content Validity Index (CVI) and Cronbach’s Alpha (using SPSS software) were calculated which were equal to 0.74 and 0.824 respectively which confirmed validity and reliability of the research tool. 

    Results

     According to Lawshe’s table, data elements with CVR between 0 and 0.75 and Mean less than 1.5, like “Ethnicity and race” (CVR=-0.25, Mean=1.125), were rejected. Items such as “Gender” (CVR=0.5) with a CVR equal to or less than 0.75, as well as items with a CVR between 0 and 0.75 and a Mean equal to or more than 1.5, like “Marital status” (CVR=0.5, Mean=1.625) were retained and considered to be included as the minimum data set for screening major depression in ages 10 to 25 years. Data elements were categorized in three categories: Demographic, Clinical and Psychosocial

    Conclusion

    Clinical decision support systems can facilitate providing healthcare at different levels such as screening major depression. These systems can be used for screening major depression risk factors to improve accessibility to mental health practitioners, assure the implementation of guidelines and provide a common language between different levels of healthcare. Determining the minimum data set for screening major depression in ages 10 to 25 years, is the first step toward developing a clinical decision support system for screening individuals for major depression.

    Keywords: Major Depression, Data Elements, Clinical Decision Support System, Young People, Adolescents