فهرست مطالب

مجله پژوهش پرستاری ایران
پیاپی 79 (مهر و آبان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اعظم دهقان، نیر سلمانی*، خدیجه دهقانی صفحات 1-12
    مقدمه

    بسیاری ازمراقبت ها وروش های درمانی در بخش مراقبت ویژه نوزادان با ایجاد درد همراه می باشد و درد یک عارضه جانبی مکرر در هنگام بستری شدن نوزادان است و در این بین عملکرد پرستاران بعنوان عضو مهمی از تیم مراقبتی  می تواند به طور مستقیم بر مدیریت درد تاثیر بگذارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش بر عملکرد پرستاران مراقبت ویژه نوزادان درمدیریت درد نوزادان نارس انجام شد.

    روش کار

    مطالعه از نوع نیمه تجربی دو گروهی بصورت مقایسه قبل و بعد انجام شد. پرستاران گروه آزمون در سه جلسه آموزش تیوری و دو جلسه اموزش عملی شرکت داشتند و ابزار سنجش عملکرد پرستاران در زمینه ی مدیریت درد نوزاد نارس طی سه مرحله ی قبل، یک هفته و سه هفته بعد از آموزش توسط هر دو گروه تکمیل شد. اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS25 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و سطح معناداری 05/0 بود.

    یافته ها

    اطلاعات دموگرافیک پرستاران شامل سن،تحصیلات، شیفت کاری،سابقه کار و نوع استخدام بین دو گروه تفاوت معناداری نداشت. مقایسه میانگین نمره ی عملکرد پرستاران در دو گروه آزمون و کنترل یک هفته و سه هفته بعد از مداخله، تفاوت آماری معناداری را نشان داد. (001/0 >p-value).مقایسه ی میانگین نمره عملکرد پرستاران گروه آزمون یک هفته و سه هفته بعد از آموزش تفاوت معناداری را نشان داد (001/0 >p-value).

    نتیجه گیری

    برگزاری کارگاه های تیوری و عملی  می تواند بر وضعیت عملکرد پرستاران مراقبت ویژه نوزادان در مدیریت درد نوزادان نارس اثرگذار باشد.

    کلیدواژگان: پرستار، درد، نوزاد نارس، مراقبت ویژه نوزادان
  • زیبا بختیاری، فرهاد رمضانی بدر*، کوروش امینی صفحات 13-26
    مقدمه

    پاندمی کووید 19، فشار زیادی بر سیستم های بهداشت و درمان وارد کرده است. برای ارتقاء کیفیت مراقبت های پرستاری در بخش های اورژانس، توجه به مشکلات روان شناختی پرستاران که ممکن است به دنبال شیوع این ویروس ایجاد شود، دارای اهمیت ویژه ای می باشد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی-مقطعی از دی ماه 1400 تا فروردین سال 1401 بر روی 125 پرستار شاغل در بخش اورژانس بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی زنجان انجام شد. نمونه ها به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه استرس درک شده کوهن و پرسش نامه های اضطراب و افسردگی هامیلتون استفاده شد. پرسش نامه استرس درک شده به صورت خود اظهاری توسط نمونه های پژوهش تکمیل شدند. پرسش نامه های اضطراب و افسردگی هامیلتون از طریق مصاحبه، با تعیین وقت قبلی در محیط مناسب در مدت زمان نیم ساعت تکمیل شدند. داده های جمع آوری شده، با استفاده از آمار توصیفی شامل: فراوانی، میانگین و انحراف معیار و آمار استنباطی شامل: آزمون های پارامتریک نظیر ضریب همبستگی پیرسون، tمستقل و آنالیز واریانس یک طرفه با سطح معناداری 05/0 از طریق نرم افزار SPSS 22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    طبق نتایج، میانگین و انحراف معیار سن و سابقه کار پرستاران شرکت کننده در مطالعه به ترتیب 5/2 ± 29/98و 4/49 ± 6/26 بود. بیشتر پرستاران (72/8%) زن بودند. اکثرا (76%)سابقه ابتلا به کووید 19 داشتند و 91/2% از پرستاران سابقه مراقبت مستقیم از بیماران مبتلا به کووید 19 را اظهار کردند. نتایج نشان داد که میانگین و انحراف معیار استرس، اضطراب و افسردگی نمونه های پژوهش به ترتیب 6/34 ± 24/78، 10/5 ± 13/24 و 9/67 ± 12/73 بود. همچنین میانگین افسردگی پرستاران در بیمارستان های آموزشی مورد بررسی، اختلاف آماری معنا داری داشت (P<0.05) . نتایج ضریب همبستگی پیرسون ارتباط معنی داری بین متغیرهای استرس، اضطراب و افسردگی با متغیرهای سن، سابقه کار و تعداد فرزندان نشان نداد.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه بیش از  نیمی از پرستاران اورژانس مورد مطالعه دارای استرس، اضطراب و افسردگی قابل توجهی در دوران کووید-19  بودند؛ به نظر می رسد ضمن توسعه برنامه های مدون حمایت از پرستاران در بروز بحران ها باید اقدامات موثر و برنامه ریزی شده ای برای پیشگیری و درمان اختلالات روانشناختی پرستاران اورژانس انجام شود.

    کلیدواژگان: استرس، اضطراب، افسردگی، پرستاران اورژانس، کووید 19
  • جمال الدین بگجانی، اکرم السادات سادات حسینی، هادی رنجبر، نیلوفر نجفعلی دیزجی، زهرا ظریفیان سروش*، معصومه محکم صفحات 27-36
    مقدمه

    عوارض ناشی از سندرم نفروتیک باعث کاهش کیفیت زندگی والدین کودکان مبتلا به این بیماری می گردد. با توجه به اینکه آموزش خودمراقبتی با احتمال کاهش مرگ و میر و بهبود پیامدهای بیماری همراه می باشد، لذا هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر آموزش خودمراقبتی بر ارتقاء کیفیت زندگی والدین کودکان مبتلا به سندرم نفروتیک بوده است.

    روش کار

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی 60 کودک 18-7 ساله مبتلا به سندرم نفروتیک به روش تصادفی به دو گروه مساوی آزمون و کنترل تقسیم شدند. ابزارگرداوری داده ها شامل: فرم اطلاعات دموگرافیک  و پرسشنامه ی خلاصه شده ی کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی [1] بود. اعضای گروه مداخله 2 جلسه 60 دقیقه ای، آموزش خودمراقبتی براساس نظریه اورم دریافت کردند. نتایج مداخله بعد از یک ماه توسط نرم افزار آماری SPSS نسخه 23 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین نمره ی کیفیت زندگی والدین در گروه آزمون و کنترل، قبل از مداخله، به ترتیب 74/3 ± 36/51 و 52/4 ± 46/51 بود که اختلاف معناداری بین دو گروه مشاهده نشد (05/0 <P). لیکن یک ماه پس از مداخله در گروه آزمون این رقم  به 26/3 ± 90/99 و در گروه کنترل به 27/9 ± 20/51 رسیده بود که بر اساس آزمون من ویتنی یو (05/0 >P) اختلاف معناداری بین دو گروه مشاهده شد.

    بحث و نتیجه گیری

    آموزش خودمراقبتی براساس نظریه اورم بر ارتقاء کیفیت زندگی والدین کودکان مبتلا به سندرم نفروتیک موثر بود. این نتایج در یک ماه بعد از مداخله آموزشی نیز تداوم داشت، لذا می تواند به عنوان روش مکمل و اثربخش در افزایش کیفیت زندگی والدین این گروه از بیماران مورد استفاده قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: کودک، آموزش، اورم، والدین، سندروم نفروتیک، کیفیت زندگی
  • سمیه رستمی، رقیه مهدی پور، بهناز باقریان، سکینه سبزواری* صفحات 37-46
    مقدمه

    علی رغم وجود همه پیشرفت ها در زمینه ی تشخیص و درمان، هم چنان یادآور درد، محدودیت و مرگ  است. هوش معنوی، عزت نفس و امید به زندگی در سازگاری بیماران مبتلا به سرطان دارای اهمیت زیادی بوده و لازم است پرستاران با این متغیرها و ارتباط بین آ نها آشنا شوند.

    روش :

      مطالعه توصیفی همبستگی بود و اطلاعات به وسیله پرسشنامه های هوش معنوی ، امید به زندگی اشنایدر و عزت نفس روزنبرگ جمع آوری گردید. حجم نمونه  235 بیمار به روش نمونه گیری در دسترس بود. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS 21 و آمار توصیفی (شاخص های مرکزی و پراکندگی و جداول توصیف درصد و فراوانی) و تحلیلی (T test، ضریب همبستگی پیرسون، ANOVA) انجام شد. (Felder, 2004 #18)

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار هوش معنوی بیماران مورد مطالعه (5/13±)88/122، عزت نفس (69/4±) 82/3، و امید به زندگی (41/6±) 3/39 بود، نتایج نشان داد بیماران از هوش معنوی، عزت نفس و امید به زندگی  نسبتا"بالایی برخوردار بودند. بین هوش معنوی با عزت نفس (0001/0=p، 26/0=r)، بین هوش معنوی با امید به زندگی (0001/0=p، 37/0=r) و بین عزت نفس با امید به زندگی (0001/0=p، 42/0=r) ارتباط آماری مستقیم و معناداری وجود داشت (05/0>P).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه اهمیت هوش معنوی و عزت نفس را به عنوان متغیرهای تاثیرگذار بر امیدبه زندگی بیماران سرطانی مورد تایید قرار می دهد. بنابراین می توان گفت با تقویت هوش معنوی عزت نفس و خودکنترلی آنها افزایش یافته و منجر به بهبود سلامت جسمی و روانی آنها نیز می گردد.

    کلیدواژگان: هوش معنوی، عزت نفس، امید به زندگی، سرطان
  • بهاره نجفی، سید ابوالفضل وقار سیدین، غلامحسین محمودی راد* صفحات 47-57
    مقدمه

    مدیران و رهبران پرستاری نقش حیاتی در سازمان دهی و ارایه مراقبتهای پرستاری در مراکز درمانی دارند. مدیران و رهبران اثر بخش بایستی کارکنان را به طور مناسب در جهت اهداف سازمان ، افزایش کیفیت مراقبت و افزایش سطح سلامت جامعه ، هدایت  نمایند. این مطالعه با هدف تبیین تجارب پرستاران از ویژگیهای رهبری اثر بخش طراحی شد.

    روش کار

    این مطالعه کیفی با رویکرد تحلیل محتوا و با استفاده از نمونه گیری هدفمند بر روی 16 نفر از مشارکت کنندگان (12 نفر پرستاران و 2 نفر سرپرستاران و 2 نفر سوپروایزر) انجام شد. داده ها با روش تحلیل محتوی قرار دادی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. جمع آوری داده ها با استفاده از مصاحبه های چهره به چهره بصورت عمیق و نیمه ساختار مند انجام شد. بعداز گرداوری داده ها ، تمام مصاحبه ها نسخه برداری شد. در ابتدا شباهتهای معنایی مورد بازنگری قرار گرفت و زیر طبقات مشخص شدند. سپس، زیر طبقات مرتبط در یک طبقه قرار گرفتند.

    یافته ها

    دامنه سنی مشارکت کنندگان در این مطالعه 25 -50 سال بود. با تحلیل داده ها 8 زیر طبقه  و 4 طبقه اصلی استخراج شد. طبقات تحت عناوین "ویژگی های حرفه ای" با دو زیر طبقه  (ایجاد انگیزه،  ارایه حمایت)؛ طبقه "ویژگی های ارتباطی" با دو زیر طبقه (توانایی برقراری ارتباط مناسب  بین فردی، تذکر دهی به شیوه صحیح)؛ طبقه" ویژگی های علمی" با دو زیر طبقه (الگو بودن  از نظر  علمی و عملی،  مدیریت موقعیت) و طبقه " ویژگی های اخلاقی" با دو زیر طبقه (مسیولیت پذیری، عدالت و عدم تبعیض بین پرسنل) استخراج گردید.

    نتیجه گیری

    از یافته های این مطالعه میتوان برای برنامه بهسازی مدیریت و برنامه ریزی حرفه ای سرپرستاران، بعنوان راهنمای بکار گماردن و انتخاب سرپرستاران اثر بخش استفاده کرد. انتصاب سرپرستاران و سوپروایزران موثر و اثربخش می تواند موجب شادابی  و نشاط در بین کادر درمان و به تبع آن ارتقاء کیفیت مراقبت بیماران گردد.

    کلیدواژگان: پرستار، تحقیق کیفی، رهبری
  • سولماز دبیری*، جواد عینی پور صفحات 58-67
    مقدمه

    حس انسجام می تواند عملکرد فردی و شغلی پرستاران را تحت تاثیر قرار دهد و شناسایی بررسی عوامل دخیل در آن حایز اهمیت است. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی تحمل ابهام در ارتباط بین مدیریت هیجان و حس انسجام در پرستاران شهر تهران انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر، توصیفی-همبستگی و از نوع مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را  پرستاران شهر تهران در بر می گیرد که از این میان، به صورت نمونه گیری در دسترس تعداد 189 نفر انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه حس انسجام، پرسشنامه تحمل ابهام و پرسشنامه تنظیم هیجان بود.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که ضریب همبستگی بین مدیریت هیجان و تحمل ابهام (67/0)، تحمل ابهام و حس انسجام (76/0) و مدیریت هیجان و حس انسجام (68/0) در سطح 01/0 معنادار است. همچنین تحمل ابهام در رابطه بین مدیریت هیجان و حس انسجام در پرستاران دارای نقش میانجی بود (05/0 >P).

    نتیجه گیری

    بر این اساس در رابطه بین مدیریت هیجان و حس انسجام در پرستاران، تحمل ابهام دارای نقش میانجی بود. بنابراین مدیریت هیجان از طریق افزایش سطح تحمل ابهام در پرستاران می تواند به تقویت حس انسجام در آنها کمک کند.

    کلیدواژگان: تحمل ابهام، مدیریت هیجان، حس انسجام
  • پیمان حاتمیان، کاظم رسول زاده طباطبایی*، پرویز آزادفلاح، جعفر حسنی صفحات 68-76
    مقدمه

    تنظیم هیجان به راهبردهایی اطلاق می شود که به منظور کاهش، افزایش یا نگهداری تجارب هیجانی مورد استفاده قرار می گیرد، با توجه به اینکه شناخت دقیق هیجان ها و ارزیابی درست آن ها می تواند نقش مهمی در کاهش مشکلات هیجانی افراد داشته باشد، بنابراین هدف از پژوهش حاضر تحلیل کیفی نظر متخصصان دربارهء نقش دانش و ارزیابی شناختی موثر بر تنظیم هیجان بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع تحلیل محتوای کیفی استقرایی و به شیوه تحلیل نهفته بود. جامعه آماری شامل تمامی متخصصان و صاحبنظران تنظیم هیجان در ایران بود که با روش نمونه گیری هدفمند تا حد اشباع با 11 نفر از متخصصان، مصاحبه نیمه ساختار یافته انجام شد.

    یافته ها

     تحلیل کیفی یافته ها منجر به دو طبقه اصلی الف) دانش و پذیرش هیجان ها و ب) آموزش هیجانی نامناسب و چهار زیر طبقه شد. زیر طبقات مواردی از قبیل؛ ارزیابی و پذیرش هیجانی، دانش هیجانی ناقص، نبود برنامه های دقیق آموزش هیجانی و نقص در آموزش های موجود را شامل می شود.

    نتیجه گیری

    نتایج یافته ها بیانگر آن است که هر چقدر افراد نسبت به هیجان های خود شناخت داشته باشند و بپذیرند که هیجان ها هم جزیی از آن ها محسوب می شوند، تنظیم و مدیریت به موقع هیجان راحت تر اتفاق می افتد و برعکس عدم ارزیابی و فقدان آموزش هیجانی فرد را به سمت راهبردهای نامناسب تنظیم هیجان در موقعیت های هیجانی هدایت می کند. بنابراین به درمانگران بالینی توصیه می شود، در ارتباط با مراجعان به این مهم توجه ویژه ای داشته باشند.

    کلیدواژگان: ارزیابی شناختی، پذیرش هیجان، تنظیم هیجان
  • طیبه توکلی هفشجانی، فاطمه بهرام نژاد، قرشاد شریفی، خاطره سیلانی* صفحات 77-87
    مقدمه

    پرداختن به سطح سواد سلامت در بیماری های مزمن مانند مبتلایان به نارسایی مزمن کلیه، پیروی از رژیم درمانی و استفاده از خدمات سیستم مراقبتی و درمانی می تواند به عنوان ابزاری موثر در ارتقاء خدمات مراقبتی به برنامه ریزان و مسیولان امر سلامت کمک کند. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط سواد سلامت، پیروی از درمان و استفاده از خدمات نظام سلامت در بیماران تحت درمان همودیالیز استان چهارمحال و بختیاری انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی- همبستگی بود که بر روی 162 نفر از جامعه بیماران مراجعه کننده به مراکز همودیالیز استان چهارمحال و بختیاری در سال 1398 انجام شد. نمونه های مورد مطالعه به روش تمام شماری بر اساس معیارهای ورود، وارد مطالعه شدند. ابزارهای مورد استفاده پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی، پرسشنامه پیروی از درمان "ESRD-AQ"، پرسشنامه سواد سلامت جمعیت شهری ایران" HELIA"، و پرسشنامه پژوهشگر ساخته استفاده از خدمات نظام سلامت بود. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار آماری SPSS نسخه 23 و آمار توصیفی و استنباطی انجام شد.

    یافته ها:

     نتایج به دست آمده نشان داد میانگین نمره سواد سلامت 26/4± 112/89بود و در 30/86% نمونه ها سطح سواد سلامت ناکافی بود. در اکثر نمونه ها، پیروی از درمان در سطح متوسط (66/67%) قرار داشت. ضریب همبستگی اسپیرمن نشان داد بین سواد سلامت و پیروی از درمان این بیماران ارتباط معنی داری وجود دارد (0/001 <p). نتایج پژوهش بین سواد سلامت و مراجعه به اورژانس ارتباط معناداری نشان نداد (0/28p-value=). همچنین طبق یافته های این مطالعه بین سواد سلامت با بستری شدن نیز ارتباط معناداری وجود نداشت (0/41=p-value).

    نتیجه گیری:

     شناخت و آگاهی پرستاران در مورد میزان سواد سلامت بیماران می تواند عامل انگیزاننده ای برای مداخلات آموزشی در راستای ارتقای آن باشد و پرستاران با ارایه آموزش های موثرتر در این بیماران به افزایش میزان پیروی از درمان کمک کرده و همچنین نیاز به استفاده مکرر از خدمات نظام سلامت را در این بیماران کاهش دهند تا زمینه برای کاهش هزینه های درمانی و میزان بستری های مکرر که بار هزینه های آن بر عهده ی سیستم بهداشتی درمانی است فراهم گردد.

    کلیدواژگان: سواد سلامت، پیروی از درمان، خدمات نظام سلامت، بیماران تحت همودیالیز
|
  • Azam Dehghan, Naiire Salmani*, Khadijeh Dehghani Pages 1-12
    Background

    Many care and treatment approaches in the NICU are accompanied by pain as a recurrent complication during neonates’ hospitalization. The performance of a nurse as an important member of the care team can directly affect pain management.The aim of this study was to determine the effect of training on neonatal intensive care nurses’ performance regarding pain management in premature neonates.

    Methods

    This is a quasi-experimental study including two groups which was performed through a pre-post comparison .The nurses in the intervention group participated in three sessions of theoretical and two sessions of practical training. The tool for evaluating nurses’ performance regarding pain management in premature infants was completed by the nurses in both groups on three occasions including before training, one week after the training, and three weeks after it. The data was analyzed using SPSS V25 with a significance level of 0.05.

    Results

    The nurses’ demographic information including age, education, working shift, work experience, and the type of employment were not significantly different in the two groups.There was a significant difference in mean scores of the nurses’ performance between the intervention and the control groups one week and three weeks after the intervention(P-value < 0.001).In addition, the mean score of the nurses’ performance in the intervention group one week and three weeks after training was significantly different (P-value < 0.001).

    Conclusion

    Holding theoretical and practical workshops can affect nurses’ performance in regard with pain management in premature Neonates in the NICUs.

    Keywords: Nurse, Pain, Premature Neonate, Neonatal Intensive Care
  • Ziba Bakhtiari, Farhad Ramezani-Badr*, Kourosh Amini Pages 13-26
    Introduction

    The Covid 19 pandemic has put a lot of pressure on health systems. To improve the quality of nursing care in emergency departments, it is important to pay attention to the psychological disorders of nurses that may arise following the covid-19 outbreak. The aim of this study was to determine the status of stress, anxiety, and depression of nurses working in the emergency department of teaching hospitals affiliated to Zanjan University of Medical Sciences during the Covid-19 pandemic.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was performed on 125 nurses working in the emergency department of teaching hospitals affiliated to Zanjan University of Medical Sciences from January to May2022.Samples were selected by stratified random sampling method. The Cohen Perceived Stress Questionnaire and the Hamilton Anxiety and Depression Scales were used to collect data. Perceived stress questionnaire was completed self-reportedly by research samples. The Hamilton Anxiety and Depression Scales were completed through an interview, with an appointment in the appropriate environment within half an hour. Data were analyzed using descriptive statistics including: frequency, mean and standard deviation and inferential statistics including: parametric tests such as Pearson correlation coefficient, independent t-test and one-way analysis of variance with a significance level of 0.05 through software SPSS 22.

    Results

    According to the results, the mean and standard deviation of age and work experience of nurses participating in the study were 29.98±5.20 and 6.26±4.49 respectively. Most nurses (72.8%) were female. Most (76%) had a history of Covid-19 and 91.2% of nurses reported a history of direct care for patients with Covid-19.The results showed that the mean and standard deviation of stress, anxiety and depression were 24.78±6.34, 13.24±10.5 and 12.73±9.67 respectively. Also, the mean of nurses' depression in the teaching hospitals was statistically significant (P <0.05).The results of Pearson correlation coefficient did not show a significant relationship between stress, anxiety and depression with age, work experience and number of children.

    Conclusion

    More than half of the emergency nurses studied had significant stress, anxiety, and depression during the Covid-19outbreak. It seems that while developing codified programs to support nurses in crises, effective and planned measures should be taken to prevent and treat the psychological disorders of emergency nurses.

    Keywords: Stress, Anxiety, Depression, Emergency Nurses, Covid-19
  • Jamalodin Begjani, Akram-Sadat Sadat Hoseini, Hadi Ranjbar, Niloofar Najafali Dizaji, Zahra Zarifian Soroush*, Masoumeh Mohkam Pages 27-36
    Introduction

    Complications of nephrotic syndrome reduce quality of life in parents. Self-care education is associated with the possibility of reducing mortality and improving disease outcome. The aim of this study was to determine the effect of self-care education on quality of life of parents of children with nephrotic syndrome.

    Methods

    In this randomized clinical trial study, 60 children aged 7-18 years with nephrotic syndrome were randomly divided into two equal groups of test and control. Data collection tools were demographic information form and World Health Organization Quality of Life Questionnaire. The intervention group received 2 sessions of 60 minutes of self-care training based on Orem theory. The control group did not receive any training. The results of the intervention were analyzed after 4 weeks by SPSS 23 software.

    Results

    The mean scores of quality of life in the experimental and control groups before the intervention were 74/3 ± 36/51  and52/4 ± 46/51 , respectively (P>0.05 ), No significant difference was observed between the two groups. One month after the intervention, it was  26/3 ± 90/99 in the experimental group and 27/9 ± 20/51 in the control group, which Significant difference  was observed between the two groups (P<0.05).

    Conclusion

    Self care education based on Orem's theory is effective in increasing the quality of life of parents of children with nephrotic syndrome which can be used as a complementary and effective method to improve that in parents of this group of patients.

    Keywords: Child, Education, Orem, Parents, Nephrotic syndrome, Quality of life
  • Somaieh Rostami, Roghaieh Mehdipor, Behnaz Bagherian, Sakineh Sabzevari* Pages 37-46
    Background

    Cancer is a chronic disease, which, despite all the advances in diagnosis and treatment, is also a reminder of pain, limitation, deformity and death. The purpose of this study was to determine the relationship between spiritual intelligence and life expectancy in cancer patients in Kerman University of Medical Sciences hospitals in 2017.
     

    methods

    This was a descriptive-correlational study. Data were collected by  questionnaires includeSpiritual Intelligence, Snyder's Life Expectancy, Rosenberg's Self-Esteem . The sample was 235 patients were selected by available sampling method. Data were analyzed using SPSS 21 software, descriptive statistics (central indexes and dispersion and tables describing percentage and frequency) and analytical statistics (T test,ANOVA,Pearson correlation coefficient) .

    Results

    The mean and standard deviation of spiritual intelligence (122.88 ±13.5) and life expectancy (39.3 ± 6.41) and Self-esteem (82.4 ± 4.69) were respectively, which indicates that the patients under study enjoyed high spiritual intelligence ,life expectancy and Self-esteem. According to Pearson correlation coefficient between spiritual intelligence and self-esteem (r = 0.26, p = 0.0001), between spiritual intelligence with life expectancy (r = 0.37, p = 0.0001) and between dignity Self-esteem with life expectancy (r = 0.42, p = 0.0001) was a direct and significant relationship.

    Conclusion

    The results of this study confirm the importance of spiritual intelligence and self-esteem as influential variables on the life expectancy in cancer patients. Therefore emphasize on spiritual intelligence and self-esteem improves their self-control , physical and mental health.

    Keywords: Spiritual Intelligence, self-esteem, Life Expectancy, Cancer
  • Bahareh Najafi, Seyyed Abolfazl Vagharseyyedin, Gholamhossein Mahmoudirad* Pages 47-57
    Background

    Nursing managers and leaders have a vital role in organizing and providing nursing care in medical centers. Effective managers and leaders should guide employees appropriately towards the goals of the organization, increasing the quality of care and increasing the level of society’s health. This study was designed with the aim of explaining nurses' experiences of effective leadership characteristics.

    methods

    In this qualitative study which was conducted using the content analysis, purposeful sampling approach was applied on 16 participants (12 nurses, 2 head nurses, and 2 supervisors). Data collection was done using in-depth and semi-structured face-to-face interviews. After collecting the data, all the interviews were transcribed. At first, the meaning similarities were reviewed and sub-categories were identified. Then, related sub-categories were grouped in one category.

    Findings

    The age range of participants in this study was 25-50 years. By analyzing the data, 8 sub-categories and 4 main categories were emerged. The emerged categories were: "Professional characteristics" with two sub-categories (creating motivation and providing support); "Communication characteristics" with two sub-categories (ability to establish proper interpersonal communication and prompting in the correct manner); "Scientific characteristics" with two sub-categories (being a scientifically and practically role model and situation management) and "Ethical characteristics" with two sub-categories (responsibility and observe justice and not make discrimination among personnel).

    Conclusion

    The findings of this study can be used in the management improvement program and the professional planning of head nurses, as a guide for designating and selecting effective managers. The designation of effective supervisors and head nurses can bring freshness and vitality among the health care staff and consequently improve the quality of patient care.

    Keywords: Nurse, Qualitative Research, Leadership
  • Solmaz Dabiri*, Javad Eynypour Pages 58-67
    Introduction

    Sense of cohesion can affect nurses' personal and professional performance and it is important to identify the factors involved in it. The aim of this study was to investigate the mediating role of ambiguity tolerance in the relationship between emotion management and sense of cohesion in nurses in Tehran.

    Methods

    The present study was a descriptive-correlational modeling of structural equations. The statistical population of the present study includes nurses in Tehran, from which 189 people were selected by convenience sampling. Data collection tools included a sense of cohesion questionnaire, an ambiguity tolerance questionnaire and an emotion regulation questionnaire.

    Results

    The results showed that the correlation coefficient between emotion management and ambiguity tolerance (0.67), ambiguity tolerance and sense of cohesion (0.76) and emotion management and sense of cohesion (0.68) was significant at the level of 0.01. Also, tolerance of ambiguity in the relationship between emotion management and sense of cohesion in nurses had a mediating role (P <0.05).

    Conclusion

    Accordingly, in the relationship between emotion management and sense of cohesion in nurses, ambiguity tolerance had a mediating role. Therefore, emotion management can help strengthen their sense of cohesion by increasing the level of ambiguity tolerance in nurses.

    Keywords: Ambiguity tolerance, Emotion management, Sense of cohesion
  • Peyman Hatamian, Kazem Tabatabaei*, Parviz Azadfalah, Jafar Hasani Pages 68-76
    Introduction

    Emotion regulation refers to strategies that are used to reduce, increase or maintain emotional experiences, Considering that accurate knowledge of emotions and their correct assessment can play an important role in reducing people's emotional problems, therefore, the purpose of this research was to qualitatively analyze the opinion of experts about the role of knowledge and cognitive evaluation effective on emotion regulation.

    Methods

    The present study was Inductive qualitative content analysis and latent analysis method. The participants were specialists and experts working on the field of emotion regulation in Iran and were selected through purposeful sampling. After reaching the saturation point with 11 experts, semi-structured interviews were conducted.

    Results

    Qualitative analysis of the findings led to two main categories: a) knowledge and acceptance of emotions and b) inadequate emotional education and four subcategories. Subclasses include such as; Emotional assessment and acceptance, incomplete emotional knowledge, lack of accurate emotional education programs, and deficiencies in existing training.

    Conclusions

    The results of the findings indicate that the more people know about their emotions and accept that emotions are part of them, the more easily the regulation and management of emotions happens and vice versa. The lack of evaluation and lack of emotional education leads the person towards inappropriate strategies of emotional regulation in emotional situations. Therefore, clinical therapists are advised to pay special attention to this issue in relation to clients.

    Keywords: Cognitive evaluation, emotion acceptance, emotion regulation
  • Taiebeh Tavakoli Hafshejani, Fatemeh Bahramnezhad, Farshad Sharifi, Seylani KH* Pages 77-87
    Introduction

    Addressing the issue of health literacy in patients undergoing hemodialysis by following the treatment regimen and using health services can be an effective tool in improving the care services system to planners and health officials. Therefore, this study was conducted to determine the relationship between health literacy, adherence to treatment regimen and the use of health services utilization in hemodialysis patients referred to hemodialysis centers of Chaharmahal and Bakhtiari province, 2019.

    Methods

    This descriptive correlational study was conducted in 2019 on hemodialysis patients referred to hemodialysis centers in Chaharmahal and Bakhtiari province. A total of 162 patients undergoing hemodialysis were selected to take part in the study by convenience sampling method based on inclusion criteria. The data collection tools included demographic information questionnaire, Iranian urban population health literacy questionnaire (HELIA), treatment adherence questionnaire in hemodialysis patients (ESRD-AQ) and a researcher-made questionnaire on health services utilization. The validity and reliability of the questionnaires were reviewed and confirmed. Study data were analyzed by SPSS software version 23 using descriptive and inferential statistics.

    Results

    According to the findings, the mean score of health literacy of the samples was 112.89 ± 26.04 and the majority of them (30.86%) were inadequately literate. In terms of adherence to the treatment regimen, the majority of samples (66.67%) adhered to the treatment moderately. Regarding the use of health services utilization during the past year, the majority of samples (68.52%) had not been going for emergency visits, and most of them (54.32%) had not been hospitalized. Among patients who needed to be hospitalized in the past year, the people who had been hospitalized once before were at majority (26.54%). Also, in terms of the number of days being in hospital, the majority of samples (70.99%) had been hospitalized for less than 5 days. Data analysis by Spearman correlation coefficient showed a significant relationship between health literacy and treatment adherence (P = 0.000). However, no significant relationship was found between health literacy and use of health services utilization and also between adherence to treatment and using health services utilization.

    Conclusion

    Nurses 'knowledge and awareness about patients' health literacy and its promotion can lead to more effective education in these patients and consequently the rate of following more treatment and using health services in these patients is reduced and the ground for Reduce treatment costs and hospitalization rates, which are largely the responsibility of the government.

    Keywords: : Health literacy, Treatment adherence, Health services utilization, Hemodialysis