فهرست مطالب

حکمت اسلامی - پیاپی 33 (تابستان 1401)

فصلنامه حکمت اسلامی
پیاپی 33 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 9
|
  • گل حسین شاه نقوی*، محمدمهدی گرجیان صفحات 11-32

    تحقیق حاضر، درباره بازشناسی ماهیت و حقیقت خیر اخلاقی و ویژگی های وجودی آن است.در فلسفه به طور کلی و در فلسفه ملاصدرا به طور خاص، خیر امر وجودی است و با وجود پیوند عمیق و ناگسستنی دارد. و بر اساس دیدگاه وجودی، نیکی و خیر در نظام اخلاقی ملاصدرا بر مبانی محکم و استواری بنا نهاده شده است. در حکمت اسلامی، وجود و کمال وجودی اساسا خیر است و اصالت وجود به همه افعال و آنچه از طریق عمل پا به هستی می نهد، رنگ وجودی عطا می کند و به تبع آن، به خیریت نگاه وجودی دارد.حال سوالی که در اینجا مطرح می شود آن است که شرور اختیاری و صدور افعالی از انسان مانند قتل که از نظر اخلاقی خیر محسوب نمی شود، چگونه ارزیابی می شوند آیا فعل وجودی است و در عین حال شر است و یا امر عدمی است و شر محسوب می شود و به عبارتی چگونه این تضاد قابل حل است؟ که برای ایضاح آن باید خیر اخلاقی را مورد بازشناسی قرار داد.به همین خاطر بحث از چیستی، مولفه ها یا امور موجود در نظام اخلاقی ملاصدرا که به بازشناسی خیر اخلاقی یاری می رساند، مورد بحث این نوشتار است.بر این اساس، انسان اخلاقی از منظر حکمت متعالیه ضمن برخورداری از سعه وجودی، متخلق به اخلاق الله بوده و به حق تعالی تشبه می یابد

    کلیدواژگان: خیر اخلاقی، عدالت، نفس، حکمت متعالیه
  • فاطمه رمضانی مقدم، علیرضا کهنسال*، عباس جوارشکیان صفحات 33-52
    «حلول» از مفاهیم پرکاربرد و مهم در فلسفه اسلامی است. واکاوی تطور قیام حلولی نشان می دهد که این نظریه در روندی منطقی با عبور از فلسفه مشاء و اشراق به حکمت متعالیه، دچار دگرگونی های اساسی شده است. یکی از مفاهیمی که در این زمینه تاثیرگذار بوده، مفهوم سریان است که در دو نظام مشاء و اشراق، عنصر اصلی حلول می باشد. پس از مواجه شدن با مباحثی همچون منقسم نبودن برخی امور به رغم مادیت و حلول، تجرد ادراک حسی و خیالی و عدم سریان و حلول در آنها و چالش های نظریه حلول در علم باری تعالی، مفهوم سریان از حلول حذف گردیده است و تعریف حلول در حکمت متعالیه را از سریان به وجود لغیره حال برای محل تبدیل کرده و در نهایت، زمینه ساز حقایق بدیعی چون مرتبه بودن عرض نسبت به جوهر و ترکیب اتحادی ماده و صورت و قیام صدوری گشته است.
    کلیدواژگان: حلول، صدور، صورت، عرض، علم، ادراک، ماده
  • ریحانه عصارنیا*، مرتضی حسینی شاهرودی صفحات 53-71
    از دیرباز نقش مردم به عنوان عنصر اصلی تشکیل دهنده اجتماع در اداره جامعه، یکی از مباحث مهم در فلسفه سیاسی بوده است. این بحث از منظر اسلام و فلسفه اسلامی اهمیت ویژه ای می یابد. بر همین اساس، این مقاله در صدد پاسخ به این پرسش است که جایگاه مقبولیت و نقش مردم در حکومت از منظر ملاصدرا چگونه است (سوال)؟در این زمینه با دو دیدگاه متفاوت روبه رو هستیم. دیدگاه اول، فلسفه سیاسی ملاصدرا را فلسفه ای غیر مردمی و اقتدارگرا می داند؛ چنانکه رکن مقبولیت در حکومت جایگاهی ندارد، بلکه مشروعیت تنها رکن اصلی نظام است. اما براساس دیدگاه دوم که مدعای این مقاله را نیز تشکیل می دهد ملاصدرا به حکومت دینی مردمسالار معتقد است که مردم در آن نقش مهمی در انتخاب نوع حکومت و حاکم و یاری او دارند (فرضیه). برای اثبات این مدعا، بخش هایی از مباحث سیاسی ملاصدرا در این حوزه و نیز برخی آیات مربوطه و همچنین سخنانی از پیروان حکمت متعالیه در شرح نظرات سیاسی وی مورد بررسی قرار گرفته است (روش).نویسندگان این مقاله که در پی نشان دادن جایگاه و نقش اساسی مردم در حکومت دینی مردم سالارانه متعالیه بودند (هدف)، به این نتیجه دست یافتند که بر طبق نظر ملاصدرا، در حکومت دینی عقل در زیر نور شریعت و مقبولیت ذیل مشروعیت، جامعه را به مدینه فاضله تبدیل خواهد کرد (یافته ها).
    کلیدواژگان: حکومت، فلسفه سیاسی، مشروعیت، مقبولیت، ملاصدرا
  • محمدعلی عبداللهی*، لیلا جوادی صفحات 73-91

    "فرگه" معتقد است محتویات ذهن فرد (انطباعات حسی، احساسات، تخیلات و مانند آن) که آنها را ایده می نامد برخلاف اندیشه که امری عینی و مستقل از همه اذهان است، در ارتباط زبانی قابل انتقال نیست. مبنای استدلال وی برای اثبات انتقال ناپذیر بودن ایده ها، وابستگی آنها به فاعل شناسا و خصوصی بودن ایده هاست. "سرل" در بنای نظریه افعال گفتاری، اصل بیان پذیری را طرح می نماید که به نظر می رسد امکان انتقال ناپذیری ایده را نفی می کند. بنا بر اصل بیان پذیری، «هر چه را بتوان قصد کرد، می توان آن را بیان کرد». به ادعای سرل، این اصل فی نفسه نمی تواند زبان خصوصی را نفی کند و نمی تواند بدین طریق امکان امر انتقال ناپذیر را منتفی سازد. در این مقاله تلاش می کنیم این اصل را در پرتو چرخش زبانی و نتایج و لوازم معرفت شناختی آن بررسی کنیم. نظریه معنای سرل نشان می دهد که از دیدگاه وی نه فهم امر کاملا و مطلقا خصوصی و تبدیل آن به تجربه امکان پذیر است و نه در فرض امکان چنین امری می توان بیانی معنادار از آن عرضه کرد. بر این اساس، از نظر سرل حتی امور ذهنی نیز بر خلاف آنچه فرگه معتقد بود مطلقا خصوصی و غیر قابل بیان نیستند.

    کلیدواژگان: اصل بیان پذیری، انتقال ناپذیر، چرخش زبانی، زبان خصوصی، نظریه معنای سرل، فرگه
  • حسن لاهوتیان*، عبدالله نصری صفحات 93-112
    مساله چگونگی تعیین خوبی و بدی اخلاقی، فیلسوفان را با سه رویکرد کلی نتیجه گرایی، وظیفه گرایی و فضیلت گرایی روبه رو کرده است. از جمله معروف ترین نظریه های وظیفه گرایانه، نظریه کانت است که وظیفه گرایی حداکثری قلمداد می شود. در مقابل، نظریه هایی وجود دارند که در کنار وظیفه، به نتیجه نیز توجهی ویژه دارند. دیدگاه شهید صدر از جمله این نظریات است که گرچه همچون کانت، عقل عملی را به عنوان تعیین کننده وظیفه معرفی می کند، لکن براساس جهان بینی خود، غایتی به نام رضوان الهی را نیز معیار ارزش به شمار می آورد. ازآنجاکه پژوهش های متعددی در بررسی دیدگاه کانت انجام گرفته، هدف اصلی پژوهش تطبیقی حاضر، استخراج نقاط قوت و ضعف دیدگاه صدر است که یافته های آن به شرح زیر می باشد: براساس دیدگاه صدر می توان: الف) تحلیل دقیق تری از نقش نیت را در ارزش اخلاقی بیان کرد. ب) معیاری نتیجه گرایانه و به دور از اشکالات کانت ارایه نمود. ج) مثال های نقضی که دیدگاه کانت را مخالف فهم عمومی از اخلاق نشان می دهد را به خوبی تحلیل کرد و پاسخ داد.در مقابل، مسیر کانت در تحلیل قانون اخلاق برخلاف وظیفه گرایی صدر این ویژگی را داراست که از جهت گیری درونی بیرون آمده و در قالب مفاهیم دیگری ارایه شده است.
    کلیدواژگان: معیار ارزش، شهید صدر، کانت، وظیفه گرایی
  • مهدی منصوری*، احمد واعظی صفحات 113-131
    در میان متکلمین و مفسران و فلاسفه، اختلافات بسیاری در تبیین کیفیت نزول وحی وجود دارد. از جمله این تبیین ها، دیدگاه ملاصدرا است که با استفاده از شیوه برهانی و استمداد از متون دینی و عرفان به عنوان روش عام خود در حکمت متعالیه توانسته است تبیینی ارایه دهد که با ظواهر متون دینی سازگار باشد. او پنج مرحله برای تبیین نزول وحی در نظر می گیرد که عبارت است از: وحی بلاواسطه، وحی عقلی، وحی مثالی، وحی حسی و طبیعی به پیامبر و وحی حسی و طبیعی به مردم. از دیدگاه او نزول ملک بر نبی به معنای تجافی ملک نیست، بلکه به معنای تجلی بوده و از طرفی همراه با ارتقاء نبی می باشد. بر نظر ملاصدرا در مراحل وحی و تبیین او از نزول، اشکالات متعددی وارد شده است که در این نوشتار، پس از توضیح مراحل و معنای نزول، به آنها پاسخ می دهیم.
    کلیدواژگان: وحی، کیفیت نزول وحی، ملائکه، وحی عقلی، وحی مثالی، وحی حسی و طبیعی، ملاصدرا
  • رضا پوراسمعیل* صفحات 133-147
    علیت یکی از اساسی ترین مباحث فلسفی است که از ابتدای آغاز تفکر فلسفی در میان فلاسفه رایج بوده است. در این میان معنایی که از علیت در نگاه اول متبادر می شود، علیت خارجی است. در علیت خارجی، علت وجودی جدا از معلول دارد. اما در نوعی دیگر از علیت که علیت تحلیلی نام دارد، علت و معلول یک مصداق داشته و رابطه علیت میان حیثیت های مختلف یک موجود برقرار است. یکی از سوالات اساسی که در این نوع علیت قابل طرح است، این پرسش است که به چه ملاکی می توان یک حیثیت را علت و دیگری را معلول دانست و اساسا این تقدم و تاخر علی چگونه کشف می شود؟ اگر این سوال به نحو صحیح پاسخ داده نشود، می تواند اشتباه در مصادیق علت و معلول را در پی داشته باشد. در راستای همین مهم، این نوشتار به روش تحلیلی، ملاک علیت را در علیت تحلیلی بررسی می کند و دو راه تلازم و شمول معنایی را به عنوان راه های کشف این ملاک تبیین می کند. در ادامه با بررسی چند نمونه، بر عملی بودن این راه کارها تاکید می کند و در آخر با طرح یک راه نادرست، منشا خطای نوشته های قبلی را در تعیین مصداق علت و معلول روشن می سازد.
    کلیدواژگان: علیت تحلیلی، تقدم و تاخر، تلازم، شمول معنایی
  • یوسف معزز*، حسن معلمی صفحات 149-168
    براساس اصالت وجود و اعتباری بودن ماهیت، از یک سو ماهیت، انتزاع ذهن از تعین هستی اشیاء خارجی بوده و برگرفته از سقف وجودهای خارجی است. و از سوی دیگر بین اندیشمندان اختلاف است که آیا ماهیت تحقق خارجی دارد اگرچه به نحو تبعیت از وجود باشد نه به نحو اصالت یا هیچ نحو تحققی ندارد؟ بنا بر نظر برخی از اندیشمندان، ماهیت هیچ نحو تحقق خارجی نداشته و تنها در ذهن موجود است. موطن خارج نیز تنها موطن وجود است، ولی ماهیت به نحو حقیقت بر وجود خارجی صادق بوده و حاکی از آن است، نه به نحو مجاز. لذا خودبه خود این سوال مطرح می شود که چگونه چیزی که هیچ نحو تحققی در خارج ندارد و فقط ذهنی است، حاکی از خارج است؛ زیرا دو چیز هستند که بی ارتباط با هم بوده و هر یک موطن جدایی از دیگری دارد (نه این، آن است و نه آن، این) و این مستلزم حکایت بدون محکی است که محال است. در این مقاله سعی می شود مساله با روش تبیین و تحلیل مورد بررسی قرار گیرد. نتیجه بحث نیز این است که مطابقت بین ذهن و خارج، تطابق ماهوی نیست، بلکه مطابقت وجودی است. یعنی حکایت بین دو وجود تحقق دارد. اما نه از قبیل حکایت وجود خاص با وجود خاص دیگر، بلکه مطابقت بین وجود برتر و وجود فروتر.
    کلیدواژگان: حکایت ماهوی، حکایت وجودی، وجود برتر، تشکیک
  • فاطمه حاجیلوئی*، علیرضا آل بویه صفحات 169-190
    فلسفه برای کودکان، از برنامه های آموزشی جدید در جهت بهبود روند فلسفه ورزی و تفکر در کودکان است و خود مدعی رویکرد جدیدی در تربیت اخلاقی با نام «کندوکاو اخلاقی» می باشد. این برنامه با وجود ظرفیت های خوب تربیتی برای ایجاد فضای تفکر انتقادی، خلاق و مراقبتی، دارای مبانی ای ناهمخوان با مبانی فلسفی تربیت اسلامی است. از این روضروری است جهت استفاده از ظرفیت های مثبت برنامه، مبانی ارزش شناختی برنامه مورد توجه قرار گیرد. به این منظور بعد از بررسی تحلیلی داستان لیزا (داستان ارزش های اخلاقی در این برنامه) و راهنمای آن (کندوکاو اخلاقی)، مبانی ارزش شناختی آن استخراج شده و با مبانی ارزش شناختی حکمت متعالیه مقایسه می شود. نتایج به دست آمده نشان می دهد تربیت اخلاقی در حکمت متعالیه با مبانی اطلاق گرایی، واقعی دانستن ارزش های اخلاقی و معناداری ارزش های الهی، فضای تربیتی متفاوتی را از برنامه کندوکاو اخلاقی با مبانی ای چون نسبی گرایی در ارزش های اخلاقی، قراردادگرایی در اخلاق و بی معنایی ارزش های الهی رقم خواهد زد. البته با مبانی حکمت متعالیه می توان علاوه بر استفاده از ظرفیت های مثبت برنامه فلسفه برای کودکان، نواقص آن در تربیت انسان جامع خداجوی متخلق را برطرف ساخت.
    کلیدواژگان: فلسفه برای کودکان، تربیت اخلاقی، مبانی تربیتی، حکمت متعالیه
|
  • Gul Hussain Shah Naqvi *, MohammadMadi Gorjian Arabi Pages 11-32

    In what follows, the nature of ethical good and its ontic characteristics are scrutinized. In philosophy generally and in Mulla Sadra's philosophy specifically, good is an ontic issue bearing close and inseparable ties to existence. As per the ontological approach in Mulla Sadra's ethical system, the issue of good stands on firm and strong bases. In Islamic theosophy, existence and existential perfection are mainly good and the primacy of existence theory gilds all our actions and practices with the color of existence and then adopts an ontic approach to the issue of good. Now the question is: how should we assess human and voluntary evils such as murder which ethically are not considered good? Are they acts of existence while being evils or they are both privative and evils? In other word, how can we resolve such a contradiction? For the explanation of the issue, we ought to reexamine the concept of ethical good. For the same reason, the authors have studied the nature of good, its constituents, and what there is in Mulla Sadra's system of ethics that would help us in our reexamination of ethical good.According to Mulla Sadra, a moral man/woman not only enjoys existential openness but also is characterized by divine ethics thus becomes godlike.

    Keywords: ethics, moral good, Justice, soul, transcendent theosophy
  • Fatemeh Ramezani Moghaddam, Alireza Kohansal *, Abbas Javareshkian Pages 33-52
    "Immanence" is an important and much used concept in Islamic philosophy. An inquiry into the evolution of "subsistence of immanence" suggests that the theory of immanence in a logical course from peripatetic, to illumination, and to transcendent theosophy, has passed through fundamental alterations. One influential concept in this context is that of "permeation" being the main constituent of immanence in the two peripatetic and illumination systems. Having dealt with issues such as that there are some indivisible things despite their being material and of immanence, that sense and imagined perceptions are incorporeal and void of permeation and immanence, and the challenges of the theory of immanence in divine knowledge, they have eliminated the concept of "permeation" from "immanence". Thus in transcendent theosophy, the definition of "immanence" evolved from "permeation" into the concept of "existence for other than itself" i.e. an immanent thing in a locus. It eventually paved the way for novel theories such as that accident is to be regarded as a grade of substance and that matter and form are of unified composition and the theory of subsistence of issuing.
    Keywords: : immanence, issuance, form, Accident, Knowledge, Perception, matter
  • Reihaneh Asarnia *, Morteza Hoseini Shahrudi Pages 53-71
    The role of people in managing a society, since long time ago, has set up the main factor of creating a society as one important issue of political philosophy. This issue has a particular importance in Islam and Islamic philosophy. Accordingly, this essay goes to answer the question "what is the role of people and the position of acceptability in a government as per Mulla Sadra's viewpoint?"There are two different views as to this question. The first view considers Mulla Sadra's political philosophy undemocratic and authoritative. There is no room for the principle of acceptability; however, legitimacy is the main principle of a regime. Nonetheless, according to the second view -the preferred view of the essay-, Mulla Sadra believes in a religious democracy in which people play a major role in preferring the kind of government, electing a ruler and supporting him (hypothesis). In order to prove this claim, the authors have studied related parts of Mulla Sadra's political philosophy, some related verses of the Qur'an, and comments on his political views by the followers of transcendent theosophy (method).In their efforts to show the role of people in a religious democratic government (aim), the authors have come to the conclusion that, according to Mulla Sadra's view, in a religious government, the intellect is under the light of shari'ah (divine law) and acceptability falls under legitimacy, thus the society would be a utopia and an ideal city-state (findings).
    Keywords: Government, political philosophy, legitimacy, Acceptability, Mulla Sadra
  • MohammadAli Abdollahi *, Laila Javadi Pages 73-91

    Frege argues that, contrary to thoughts that are concrete entities and independent of all minds, the content of an individual's mind (sense impressions, feelings, imaginations and so on) -that he calls ideas- are incommunicable in linguistic contact. His argument is that ideas depend on the knower and thus are private. In his theory of speech acts, Searle proposes the principle of expressibility which seems to refute the possibility of incommunicability of ideas. According to the principle of expressibility, "whatever can be intended can be said". Searle claims that this principle by itself does not repudiate private language and thus does not negate the possibility of the incommunicable.In their essay, the authors try to study this principle in the light of linguistic turn, its results and epistemological implications. Searle's theory of meaning suggests that understanding of the absolute private and its being rendered into experience is not possible, and if possible, it cannot carry a meaningful expression. Accordingly, in Searle's view, even mental entities -contrary to what Frege has said- are not absolutely private and inexpressible.

    Keywords: the principle of expressibility, incommunicable, linguistic turn, Private Language, Searle's theory of meaning, Frege
  • Hasan Lahotian *, Abdollah Nasri Pages 93-112
    The question of how to determine ethical good or bad made philosophers propose three general approaches: consequentialism, deontology and virtue ethics. From among the most celebrated deontological theories, Kant's theory is known as the maximal one. In contrast, there are theories of deontology that take consequences into special consideration, as well. Shahid Sadr's view is an example of such theories that not only introduces practical reason as a faculty to determine duties like Kant, but also as per his world-view considers divine pleasure as an aim and criterion for values.  Since many studies have been carried out about Kant's theory, the main aim of this comparative research is to bring out strong and weak points of Shahid Sadr's view whose findings are as the following: a) to suggest a more precise analysis of the role of intention in ethical values; b) to propose a criterion of consequentialism free from objections raised against Kant's theory; c) to well analyze and answer the counter-examples that demonstrate Kant's view contrary to the commonsense.In contrast, Kant's strategy in his analysis of the moral law -contrary to Sadr's deontology- has the characteristic of coming out of internal orientation and thus can be presented in the frame of other concepts
    Keywords: : the criterion for value, Shahid Sadr, Kant, Deontology
  • MAHDI MANSOORI *, Ahmad Vaezi Pages 113-131
    There are many controversies among theologians, philosophers and exegetes of the Qur'an on how revelation comes down. One of such efforts is Mulla Sadra's view in which he makes use of demonstrative reasoning, religious texts, and mysticism as a general method in order to present an explanation compatible with the apparent meaning of religious texts. He considers five phases for revelation: immediate, intellectual, imagined, sensory, and natural revelation for holy prophet, and sensory and natural for people. In his view, when the angel of revelation comes down to the prophet it does not mean that he abandons his place, rather he manifests himself while the prophet is elevated high, as well. There are a few objections raised to Mulla Sara's view and explanation answered by the authors after the meaning and phases of revelation have been explained.
    Keywords: revelation, that how revelation comes down, Angels, intellectual revelation, imagined revelation, sensory, natural revelation, Mulla Sadra
  • Reza Pouresmaeil * Pages 133-147
    As one foremost philosophical issue, causality has been open to discussion by the philosophers since the beginning of philosophical thinking. The prima facie meaning of causality amidst those discussions might occur to the mind is external causation. In external causality, the existence of a cause is separate from that of effect. However, in another account of causation known as analytical causality, cause and effect have one identical instance i.e. the causal relation is between two different aspects of one identical thing. One main question as to analytical causality is that how and by what criterion we can distinguish one aspect as the cause and the other as the effect. Principally, how we can discern the causal priority and posteriority? Were this question not answered duly, one might confuse the instance of the cause with that of the effect. In the course of his effort, the author goes to analytically examine the criterion for causality in analytical causation. For this matter, he proposes two ways for discovering such a criterion: mutual implication and semantic comprehensiveness. He then goes on to study a few samples to show that his mechanism works well and in the end by proposing an incorrect sample demonstrates the root of error in the preceding literature when their authors came to determine instances of cause and effect.
    Keywords: analytical causality, priority, posteriority, mutual implication, semantic comprehensiveness
  • Yosof Moazzaz *, Hasan Moallemi Pages 149-168
    According to the primacy of existence and the mental abstraction of quiddity, quiddity is a concept abstracted by the mind from the determination of existence of things outside i.e. from the ends or limits of existing things. There thus is a controversy among thinkers whether quiddity has an outside reality -although this reality might be in the shadow of and subordinate to existence- or it has no reality outside whatsoever? Some scholars hold that quiddity has no reality outside and it thus merely exists in the mind. The outside world is an abode for existence, alone. Nonetheless, we can truly and literally apply the concept of quiddity on existing things outside for quiddity represents them in the mind literally, rather than figuratively. Now a question inevitably occurs how a mental concept without outside reality might represent an outside thing. There are two different and unrelated things with two separate abodes -neither this is that nor that is this. This implies representation without something to be represented (referent) i.e. quiddity is representing something in the world outside without its being the referent and instance of the said quiddity; this is absurd.In their essay, the authors have tried to analytically examine the issue. The result is that correspondence between the mind and outside reality is not of quiddity but of existence. That is to say there is correspondence between two grades of existence. However, such correspondence is not between one specific existing thing to another specific, but between one superior grade of existence to another inferior one.
    Keywords: : the representation of quiddity, the representation of existence, superior existence, Gradation
  • Fatemeh Hajilooei *, Alireza Alebouyeh Pages 169-190
    Philosophy for children is a modern curriculum in the course of the betterment of philosophizing and thinking for the children; this effort claims a new approach in moral education called "ethical inquiry". Liza's plan has good educational capacities for creating a sphere of caretaking creative and critical thinking, some of its principles do not match up with those of Islamic education, though. It is thus necessary to take into consideration the axiological principles of her plan in order to make use of its positive capacities. To do so, after their analytical survey of Liza's story (the story of ethical values of the plan) and its guide (ethical inquiry), the authors have brought out its axiological principles and then compared them to those of transcendent theosophy. The results show that moral education of transcendent theosophy stands on absolutism, realism in moral values, and meaningfulness of divine values. Such a moral system would determine a sphere different from that of Liza's plan of ethical inquiry with relativism in moral values, conventionalism in ethics, and meaninglessness of divine values. Of course, having maintained the principles of transcendent theosophy we can enjoy the positive capacities of Liza's plan remedying its deficiencies in the light of the comprehensive education of people who are perfect moral and God-seekers.
    Keywords: philosophy for the children, Moral education, Principles of education, transcendent theosophy