فهرست مطالب

راهبردهای شناختی در یادگیری - پیاپی 18 (بهار و تابستان 1401)

نشریه راهبردهای شناختی در یادگیری
پیاپی 18 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/30
  • تعداد عناوین: 13
|
  • صادق صیادی، جواد مصرآبادی*، رامین حبیبی کلیبر، ابوالفضل فرید صفحات 1-34

    هدف:

     آزمون های سنتی برای سالیان متمادی موردانتقاد پژوهشگران حوزه ارزشیابی آموزشی بوده اند. در همین راستا نقشه های مفهومی نشان داده اند که علاوه بر اهداف آموزشی می توانند به عنوان ابزارهای ارزشیابی آموزشی نیز به کار روند، لذا هدف پژوهش حاضر ارزشیابی توان آزمون های مبتنی بر نقشه مفهومی به عنوان یک رویکرد جایگزین برای آزمون های سنتی بود.

    روش :

    جامعه آماری پژوهش را تمامی دانش آموزان سال اول رشته علوم تجربی شهرستان اسلام آباد غرب در سال تحصیلی 1397-1396 تشکیل می دادند. نمونه پژوهش نیز شامل دانش آموزان چهار کلاس (109 نفر) درس زیست شناسی سال اول مقطع متوسطه دوم بود که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل آزمون چهارگزینه ای پیشرفت تحصیلی، آزمون تکمیل نقشه مفهومی سلسله مراتبی، آزمون تکمیل نقشه مفهومی شبکه ای، آزمون ترسیم نقشه مفهومی سلسله مراتبی و آزمون ترسیم نقشه مفهومی شبکه ای بود. طرح پژوهش یک طرح ارزشیابی بود. روش های آماری شامل ضریب همبستگی پیرسون، ضریب کودر-ریچاردسون، آزمون t دو نمونه ای مستقل و تحلیل واریانس یک راهه (آزمون کروسکال-والیس و آزمون تعقیبی بنفرونی) بود.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که چهار آزمون مبتنی بر نقشه مفهومی از روایی محتوایی و پایایی بالایی برخوردارند. در زمینه روایی ملاکی چهار آزمون مبتنی بر نقشه مفهومی دارای مقادیر متفاوت همبستگی با یک آزمون چهارگزینه ای بودند. در زمینه روایی افتراقی، به استثنای آزمون ترسیم نقشه مفهومی شبکه ای، سه آزمون دیگر به خوبی از عهده تشخیص تفاوت بین نمرات دو گروه پیشرفت تحصیلی بالا و پایین برآمدند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که امکان استفاده از نقشه های مفهومی به عنوان ابزارهای ارزشیابی حداقل از لحاظ فنی وجود دارد؛ بنابراین ضروری است که مسیولان مربوطه در سیستم آموزش و ارزشیابی کشور نیز نگاه ویژه و متفاوتی به نقش کاربردی نقشه های مفهومی در زمینه استفاده شدن به عنوان یک ابزار ارزشیابی جدید و جایگزین داشته باشند.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، آزمون های مبتنی بر نقشه مفهومی، روایی، پایایی
  • فاطمه فرزادی، ناصر بهروزی*، منیجه شهنی ییلاق، مرتضی امیدیان صفحات 35-58

    هدف :

    کارکردهای اجرایی به مجموعه توانایی های شناختی گفته می شود که به افراد امکان می دهد افکار و اعمالشان را در مواجه با موقعیت های جدید و پیچیده ای که پاسخ های خودکار و تکانه ای را می طلبد، کنترل کنند. هدف از این مطالعه، تاثیر مداخله شناختی مبتنی بر بازی نرم افزاری کیکو در جهت گسترش مهارت های کارکرد اجرایی سرد در کودکان پیش دبستانی و مقایسه دو گروه آزمایش و کنترل ازنظر مهارت های یادگیری اولیه برای آمادگی ورود به مدرسه بود.

    روش:

     طرح پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. برای مقایسه دو گروه آزمایش و کنترل پس از اتمام مداخله، از آزمون تحلیل واریانس استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش کلیه کودکان پیش دبستانی شهر اهواز در سال تحصیلی 98-99 بود که از این تعداد به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای 204 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جای دهی شدند. بازی کیکو به مدت 35 روز در بازه زمانی (10-15 دقیقه ای) در گروه آزمایش اجرا شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های کارکرد اجرایی سرد (ابزار برو-نرو، جعبه وظیفه، آزمون دسته بندی کارت های ویسکانسین) و آزمون ارزیابی آمادگی برای ورود به مدرسه براکن استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون تحلیل کواریانس نشان داد بازی کیکو بر بهبود مهارت های کارکرد اجرایی سرد (حافظه کاری-بازداری، انعطاف پذیری شناختی) در گروه آزمایش در سطح (001/0>p) موثر بوده است. همچنین، نتایج تحلیل واریانس با مقایسه دو گروه آزمایش و گواه ازنظر سازه آمادگی ورود به مدرسه مشخص کرد که گروه آزمایش نمره بالاتری در مهارت های اولیه یادگیری موردنیاز برای آمادگی ورود به مدرسه به دست آوردند. (آزمایش 25/17>56/10 کنترل)

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده از مطالعه حاضر می توان نتیجه گیری کرد که بازی نرم افزاری کیکو با افزایش مهارت های کارکرد اجرایی سرد در سن پیش دبستانی که مرحله حساس رشد این مهارت ها است در افزایش آمادگی ورود به مدرسه کودکان پیش دبستانی برای ورود به دبستان موثر است.

    کلیدواژگان: کارکرد اجرایی، بازی، سرد، آمادگی ورود به مدرسه، پیش دبستانی
  • سما سادات*، شهرام واحدی، اسکندر فتحی آذر، رحیم بدری گرگری صفحات 59-88
    هدف

    تربیت مثبت مدرسه محور سازه جدیدی است که رسالت آن، اصلاح و نهادینه سازی مفاهیم مثبتی همچون امید، شادی، بخشش، همدلی و خودتنظیمی از طریق آموزش دانش آموزان در مدرسه به عنوان محیطی مناسب جهت یادگیری ارزش ها و هنجارها، است. هدف پژوهش حاضر، طراحی بسته آموزشی تربیت مثبت مدرسه محور و اثربخشی بر سطوح بهزیستی اجتماعی دانش آموزان پسر پایه ششم ابتدایی منطقه یک تهران بود.

    روش

    59 نفر از دانش آموزان پسر پایه ششم ابتدایی منطقه یک شهر تهران در سال تحصیلی 99-1398 به شیوه خوشه ای چندمرحله ای انتخاب و به طور تصادفی در گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. روش پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح گروه کنترل نابرابر بود. گروه آزمایش 12 جلسه به مدت 40 دقیقه آموزش تربیت مثبت مدرسه محور دریافت نمودند. آزمودنی ها قبل و بعد از آموزش، به پرسشنامه بهزیستی اجتماعی کی یس (1998) پاسخ دادند.

    یافته ها:

     نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که نمرات بهزیستی اجتماعی در گروه آزمایش بیشتر از گروه کنترل بود. بنابراین، آموزش تربیت مثبت مدرسه محور بر بهزیستی اجتماعی دانش آموزان تاثیر مثبت دارد (001/0P<). همچنین، آموزش تربیت مثبت مدرسه محور باعث افزایش 93% از تغییرات بهزیستی اجتماعی دانش آموزان شد.

    نتیجه گیری:

     بنابراین با توجه به موثر بودن آموزش مفاهیم تربیت مثبت مدرسه محور بر بهزیستی اجتماعی دانش آموزان ابتدایی، به دست اندرکاران امور آموزشی نوجوانان توصیه می شود این مفاهیم را برای بهبود بهزیستی و روابط بین فردی به کار ببرند.

    کلیدواژگان: بسته آموزشی تربیت مثبت مدرسه محور، بهزیستی اجتماعی، دانش آموزان ابتدایی
  • سید رسول عمادی*، اکبر مومنی راد، زهرا بیات صفحات 89-112

    هدف :

    در جوامع امروزی تکنیک یادگیری کوانتومی ریچارد فاینمن (1965) به عنوان یکی از روش های تدریس فعال مطرح است، روشی که کلیه فرآیندهایی که باعث ایجاد یادگیری به عنوان یک فرآیند خوشایند و معنی دار می شود را در برمی گیرد. هدف پژوهش تعیین تاثیر تکنیک یادگیری کوانتومی فاینمن بر مهارت‎های شناختی و فراشناختی، خودکارآمدی تحصیلی و عملکرد تحصیلی دانشجویان بود.

    روش:

     روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و شامل طرح گروه کنترل نابرابر بود. جامعه پژوهش شامل دانشجویان علوم تربیتی دانشگاه بوعلی سینا همدان بود که با روش نمونه گیری در دسترس تعداد 23 نفر به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (11 نفر) و کنترل (12 نفر) قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه راهبردهای شناختی و فراشناختی ولز و کارترایت هاتون (1997)؛ پرسشنامه خودکارآمدی تحصیلی مورگان- جینکز (1999) و آزمون عملکرد تحصیلی (محقق ساخته) بود. جهت تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کواوریانس چندمتغیره استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تکنیک یادگیری کوانتومی فاینمن بر مهارت های شناختی و فراشناختی دانشجویان در سطح (05/0< P) تاثیر دارد. تکنیک یادگیری کوانتومی فاینمن بر خودکارآمدی تحصیلی دانشجویان در سطح (05/0< P) تاثیر دارد. تکنیک یادگیری کوانتومی فاینمن بر عملکرد تحصیلی دانشجویان در سطح (01/0< P) تاثیر دارد.

    نتیجه گیری

    تکنیک یادگیری کوانتومی فاینمن موجب فعال شدن یادگیرنده می شود، فرد از راهبردها و سبک های یادگیری بهره برده و به توانایی های خود برای مطالعه اعتماد می کند تا با علاقه بیشتری به مطالعه مطالب درسی بپردازد که این موارد باعث افزایش پیشرفت تحصیلی، خودکارآمدی تحصیلی و عملکرد تحصیلی دانشجویان می شود. کاربرد تکنیک یادگیری کوانتومی فاینمن، مهارت‎های شناختی و فراشناختی، خودکارآمدی تحصیلی و عملکرد تحصیلی دانشجویان را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: یادگیری کوانتومی فاینمن، مهارت‎های شناختی و فراشناختی، خودکارآمدی تحصیلی، عملکرد تحصیلی دانشجویان
  • زهرا احمدیان، احمد عابدی* صفحات 113-134

    هدف :

    هدف اصلی پژوهش حاضر، تدوین الگوی آموزش تفکر برای کودکان تیزهوش پیش از دبستان بود.

    روش:

     این پژوهش، یک مطالعه کیفی با رویکرد نظریه داده بنیاد بود. در این پژوهش تعداد 70 کتاب و پژوهش داخلی و خارجی مرتبط با آموزش تفکر و کودکان تیزهوش پیش از دبستان با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شد و جمع آوری داده ها تا رسیدن به حد اشباع ادامه یافت.

    یافته ‏ها:

     یافته ‏ها در سه سطح کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی جمع ‏آوری شد. در مرحله کدگذاری باز، 304 مفهوم از داده ها انتزاع گردید. در مرحله کدگذاری محوری، پس از مقایسه و ترکیب داده ها، 42 مولفه استخراج و طبقه بندی شدند. مقوله‏ هایی که از نظر مفهومی دارای سنخیت یکسانی بودند براساس ماهیت و بار معنایی، ویژگی‏ها و خصوصیات مشترک و تناسب آن‏ها در کنار یکدیگر قرار گرفتند و در مرحله کدگذاری انتخابی با مرتبط ساختن طبقات اصلی و فرعی، یافته‏ ها در 6 طبقه دسته ‏بندی شدند.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد که در تدوین الگوی آموزش تفکر برای کودکان تیزهوش پیش از دبستان، 7 مولفه درباره چالش های بنیادین در آموزش تفکر (شرایط علی)؛ 9 مولفه درباره سیاست گذاری های آموزش تفکر (عوامل زمینه ای)؛ 7 مولفه درباره موانع موجود در اجرای آموزش تفکر (مداخله گر)؛ 12 مولفه درباره توانمندسازی و ارتقای مهارت های شناختی، اجتماعی، عاطفی و هنری (راهبردها)؛ 7 مولفه درباره موفقیت های فردی، اجتماعی، عاطفی، تحصیلی (پیامدها) و 4 مولفه درباره فرایند آموزش تفکر به کودکان تیزهوش پیش از دبستان (پدیده محوری) موثر بودند.

    کلیدواژگان: تیزهوشی، آموزش تفکر، پیش از دبستان، نظریه داده بنیاد
  • ابوالقاسم یعقوبی، هیوا علی محمدی*، اسمعیل آزادی صفحات 135-154

    هدف:

     سرزندگی تحصیلی، نظم جویی شناختی و پردازش شناختی از عوامل تاثیرگذار بر یادگیری هستند و در موفقیت تحصیلی دانش آموزان نقش بسزایی دارند. هدف پژوهش حاضر، برسی نقش نظم جویی شناختی هیجان و پردازش شناختی در پیش بینی سرزندگی تحصیلی دانش آموزان است.

    روش:

     روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه اول مشغول به تحصیل به تعداد 1970 نفر در سال تحصیلی 1400-1399 در استان کردستان، شهرستان سروآباد بود. روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای تک مرحله ای و تعداد 321 نفر برای حجم نمونه براساس فرمول کوکران تعیین شد. به منظور جمع آوری اطلاعات، از پرسشنامه سرزندگی تحصیلی حسین چاری و دهقانی زاده (1391) با اقتباس از مقیاس مارتین و مارش، پرسشنامه نظم بخشی شناختی-هیجانی گارنفسکی و همکاران (2001) و پرسشنامه پردازش اطلاعات شناختی اسکوونبرگ و اسکیلدر (1996) استفاده شد. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به وسیله نرم افزار spss تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که سازه های تنظیم شناختی هیجان و پردازش شناختی در پیش بینی سرزندگی تحصیلی نقش دارند. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون آشکار کرد که 46/0 درصد از کل واریانس سرزندگی تحصیلی براساس تنظیم شناختی هیجان و پردازش شناختی قابل پیش بینی است.

    نتیجه گیری

    بنابراین احتمالا سازه های تنظیم شناختی هیجان و پردازش شناختی از متغیرهای مرتبط با سرزندگی تحصیلی دانش آموزان می باشند.

    کلیدواژگان: سرزندگی تحصیلی، نظم جویی شناختی هیجان، پردازش شناختی، دانش آموزان متوسطه اول
  • محسن باقری*، علی شاهسون مارکده صفحات 155-181

    هدف :

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش با استفاده از گیمیفیکیشن بر اشتیاق تحصیلی دانشجویان دوره کارشناسی رشته علوم تربیتی دانشگاه اراک در سال تحصیلی 97-1396 بود.

    روش:

     روش پژوهش حاضر به صورت شبه تجربی با استفاده از طرح پیش آزمون-پس آزمون همراه با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان علوم تربیتی دانشگاه اراک به تعداد 170 نفر در سال تحصیلی 97-1396 بود که از میان آن 28 نفر به عنوان نمونه به صورت در دسترس انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. جهت جمع آوری داده های موردنیاز پژوهش از پرسشنامه ی اشتیاق تحصیلی فردریکز و همکاران (2004) استفاده گردید. همچنین جهت آموزش از گیمیفیکیشن طراحی شده ی آموزشی فتوشاپ که توسط پژوهشگران طراحی گردیده، استفاده شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی شامل میانگین و انحراف معیار و آمار استنباطی شامل کوواریانس تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که آموزش با استفاده از گیمیفیکیشن بر اشتیاق تحصیلی و زیرمقیاس های آن (رفتاری، عاطفی و شناختی) تاثیر معنی داری نداشت.

    نتیجه گیری

    بنابر یافته های این پژوهش استفاده از این شیوه (آموزش با استفاده از گیمیفیکیشن)، در بالابردن اشتیاق تحصیلی دانشجویان چندان موثر واقع نشده است.

    کلیدواژگان: گیمیفیکیشن، اشتیاق تحصیلی، اشتیاق رفتاری، اشتیاق عاطفی، اشتیاق شناختی
  • فریبا اشرفی نیا، منصوره حاج حسینی*، سمیه شاهمرادی صفحات 183-202

    هدف:

     تفسیر منطقی و واقع بینانه نسبت به تجارب تحصیلی در انگیزش و کنش تحصیلی دانش آموزان تاثیرگذار است. هدف پژوهش حاضر اجرای برنامه پرورش تفکر مبتنی بر خودآگاهی انتقادی بروکفیلد و بررسی اثربخشی آن بر سال آخر سرزندگی تحصیلی و سبک های اسناد دانش آموزان می باشد. 

    روش:

    پژوهش به روش نیمه آزمایشی با طرح گروه کنترل نابرابر اجرا گردید. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر مشغول به تحصیل در دوره متوسطه اول شهر تهران در سال تحصیلی 99-98 بودند که از بین آن‎ها 30 نفر به صورت نمونه‎ در دسترس از یکی از مدارس دولتی انتخاب گردیده و به تصادف در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. جهت گردآوری داده ها در این پژوهش از پرسشنامه سرزندگی تحصیلی حسین چاری و دهقانی زاده (1391) و پرسشنامه سبک های اسنادی سلیگمن و همکاران (ASQ) استفاده شد و از شرکت کنندگان هر دو گروه آزمایش و کنترل پیش آزمون و پس آزمون به عمل آمد. برنامه اجرایی به مدت 11 جلسه آموزش گروهی 60 دقیقه‎ای برای گروه آزمایش اجرا شد اما گروه گواه، آموزشی دریافت نکرد. جهت تحلیل داده‏ها از تحلیل کوواریانس تک متغیره استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان دادند که اجرای برنامه پرورش تفکر مبتنی بر خودآگاهی انتقادی موجب ارتقای سرزندگی تحصیلی در دانش آموزان شده است. همچنین این برنامه منجر به برتری معنادار تایید گروه آزمایشی نسبت به گروه گواه در سبک اسناد مثبت شده و معناداری کاهش سبک های اسنادی منفی نیز تایید گردید.

    نتیجه گیری

    نتیجه پژوهش تایید کننده اثربخشی پرورش تفکر مبتنی بر خودآگاهی انتقادی در اصلاح سبک اسنادی دانش آموزان بوده و قادر است دانش آموزان را در تنظیم هیجان منفی تحصیلی خودیاری نماید و منجر به بهبود سرزندگی تحصیلی شود؛ بنابراین این برنامه می تواند به عنوان الگویی ثمربخش در پرورش تفکر دانش آموزان مورداستفاده قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: پرورش تفکر، خودآگاهی انتقادی، سرزندگی تحصیلی، سبک های اسنادی، دانش آموزان
  • موسی جاودان*، صفیه محمودزاده صفحات 203-222

    هدف :

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه مولفه های راهبردهای یادگیری خودتنظیمی و عملکرد تحصیلی دانش آموزان با سبک زندگی سالم و ناسالم ششم ابتدایی شهر رودان انجام گرفت.

    روش:

     روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع علی-مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان (دختر و پسر) پایه ششم شهر رودان در سال تحصیلی 99-98 تشکیل دادند که جمعیت آن ها مشتمل بر 480 دانش آموز بود که براساس جدول کوکران نمونه 214 نفر می باشد اما جهت اطمینان بیشتر به صورت نمونه گیری تصادفی ساده، 250 دانش آموز (125 دانش آموز دختر 125 دانش آموز پسر) انتخاب و موردمطالعه قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه راهبردهای یادگیری خودتنظیمی (MSLQ, 1990)؛ سبک زندگی میلر و اسمیت (LSQ, 1998) و برای ارزشیابی عملکرد تحصیلی از معدل کتبی نیمسال اول استفاده شد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس یک راهه و چند متغیره و با استفاده از نرم افزار آماری (SPSS23) مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که بین راهبردهای یادگیری خودتنظیمی و عملکرد تحصیلی دانش آموزان با سبک زندگی سالم و ناسالم تفاوت معنی داری وجود دارد.(p≤0.001) به عبارت دیگر، سبک زندگی سالم موجب بهبود عملکرد تحصیلی و خودتنظیمی می شود.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد دانش آموزانی که سبک زندگی سالم را انتخاب می کنند، رفتارهای خطرپذیر کمتری دارند، گرایش بیشتری به رشد فردی دارند، عملکرد تحصیلی آن ها بالاست، توانایی خوبی در کنترل هیجانات و برخورد با مسایل و تصمیم گیری مناسب دارند. در ارزیابی موقعیت، ارزیابی شناختی و فعالیت های مقابله ای از راهبردهای مثبت خودتنظیمی و کنترل بهتری بر عواطف برخوردارند.

    کلیدواژگان: راهبردهای یادگیری، خودتنظیمی، عملکرد تحصیلی، سبک زندگی، دانش آموزان
  • بهمن صبا، عذرا غفاری*، تورج هاشمی، وکیل نظری صفحات 223-247

    هدف:

     هیجانات تحصیلی و فرآیندهای خودتنظیمی در حوزه یادگیری تحت الشعاع مهارت های هوشی به ویژه هوش هیجانی و عاطفی قرار دارد و این تاثیرات در دانش آموزان اهمال کار از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به همین جهت هدف از پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی آموزش مهارت های هوش هیجانی بر اشتیاق، فرسودگی و خودتنظیمی تحصیلی دانش آموزان اهمال کار است.

    روش :

    روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری کلیه دانش آموزان پسر پایه سوم متوسطه در سال تحصیلی 1399-1398 شهرستان شبستر بودند. تعداد 30 نفر دانش آموز اهمال کار با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش 9 جلسه، مهارت های هوش هیجانی را دریافت کردند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های اشتیاق تحصیلی (فردریگز، بلومنفیلد و پاریس، 2004)، فرسودگی تحصیلی (برسو، 1997) و خودتنظیمی تحصیلی (بوفارد، وزیو و لاروشه، 1995) بود. برای تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس با نرم افزار SPSS22 استفاده شد.

    یافته ها

    آموزش مهارت های هوش هیجانی بر کاهش فرسودگی تحصیلی با اندازه اثر 18/0 (در سطح 05/0<p)، بر افزایش اشتیاق تحصیلی با اندازه اثر 22/0 (در سطح 05/0<p) و بر خودتنظیمی تحصیلی دانش آموزان با اندازه اثر 23/0 (در سطح 05/0<p) اثربخش و معنادار بود.

    نتیجه گیری

    فرسودگی، اشتیاق و خودتنظیمی تحصیلی دانش آموزان با به کارگیری مداخلات آموزشی به ویژه توانمندسازی مهارت های هیجانی قابل تغییر بوده و این مداخلات در عرصه های تحصیلی می تواند زمینه ساز بهزیستی روان شناختی دانش آموزان باشد.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، اشتیاق تحصیلی، فرسودگی تحصیلی، اهمال کاری، خودتنظیمی تحصیلی
  • افسانه لطفی عظیمی* صفحات 249-269

    هدف:

     نظر به اهمیت سلامت روان دانش آموزان به عنوان منابع انسانی باارزش در جامعه و نقشی که هرکدام از متغیرهای انعطاف پذیری روان شناختی و خودتنظیمی هیجانی در تامین سلامت روان دانش آموزان دارند، این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر انعطاف پذیری شناختی و خودتنظیمی هیجانی دانش آموزان انجام شد.

    روش:

     روش پژوهش به صورت نیمه آزمایشی بوده و در آن از طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان پسر پایه دهم شهر تهران در سال تحصیلی 99-1398 بودند که 30 نفر از آن ها به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب و در دو گروه آزمایش (و گروه کنترل به صورت تصادفی جایگزین شدند. از پرسشنامه های انعطاف پذیری شناختی دنیس و وندروال (2010) و خودتنظیمی هیجانی هافمن و کاشدان (2010) برای گردآوری داده ها در مرحله پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد طی 8 جلسه 90 دقیقه ای در گروه آزمایش اجرا شد اما گروه کنترل تحت مداخله قرار نگرفت. داده های جمع آوری شده از طریق نسخه 22 نرم افزار spss و آزمون تحلیل کوواریانس تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بین نمره های پس آزمون گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی داری وجود دارد، به نحوی که گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد موجب افزایش انعطاف پذیری شناختی و خودتنظیمی هیجانی گروه آزمایش شد (05/0<p).

    نتیجه گیری

    استفاده از گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد به منظور افزایش انعطاف پذیری شناختی و خودتنظیمی هیجانی دانش آموزان مفید و موثر است.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری شناختی، خودتنظیمی هیجانی، دانش آموزان، درمان پذیرش و تعهد
  • محبوبه موسیوند*، مریم کابلی صفحات 271-298

    هدف:

     این مطالعه با هدف ارایه مدل ساختاری ارتباط بین یادگیری آنلاین براساس وجدان تحصیلی و فرسودگی تحصیلی، با در نظر گرفتن نقش میانجی انگیزش تحصیلی انجام شد.

    روش :

    روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از حیث ماهیت داده ها روش توصیفی- همبستگی و روش تحلیل از نوع مدل یابی معادلات ساختاری کمترین مربعات جزیی است. گروه نمونه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه های شهر تهران در سال تحصیلی 1400-1399 است که به روش نمونه گیری خوشه ای دومرحله ای انتخاب شدند  و به  پرسشنامه مقیاس فرسودگی تحصیلی برسو و همکاران (2007: 64-57)، مقیاس وجدان تحصیلی مک ایلروی و بانتینگ (2002: 326-337)، مقیاس انگیزش تحصیلی والرند و همکاران (1992) و مقیاس یادگیری الکترونیکی واتکین و همکاران (2004) پاسخ دادند. روایی مقیاس ها از روایی واگرا و همگرا و توسط نرم افزار SmartPLS و برای پایایی نیز از آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها و پاسخ به فرضیه پژوهش، از آمار توصیفی و ضریب همبستگی پیرسون و آزمون معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد فرسودگی تحصیلی می تواند یادگیری آنلاین دانشجویان را تحت تاثیر منفی قرار دهد. وجدان تحصیلی و انگیزش تحصیلی می تواند یادگیری آنلاین را دانشجویان را پیش بینی کند؛ به علاوه اینکه، فرسودگی تحصیلی با میانجی گری انگیزش تحصیلی بر یادگیری آنلاین دانشجویان اثر معناداری دارد.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های پژوهش حاضر می توان چنین نتیجه گرفت که در نظر گرفتن عواملی که منجر به فرسودگی تحصیلی یادگیرندگان در محیط های یادگیری آنلاین می شود، از اهمیت ویژه ای برای دستیابی به اهداف یادگیری برخورداراست و برای حصول این مهم، توجه به عوامل تقویت کننده انگیزش و تحریک حس مسیولیت پذیری یادگیرنده دارای نقشی کلیدی می باشد.

    کلیدواژگان: انگیزش تحصیلی، فرسودگی تحصیلی، وجدان تحصیلی، یادگیری آن لاین
  • نسیم رضایی، محمدرضا تمنایی فر* صفحات 299-325

    هدف :

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ی سبک های دلبستگی ناایمن و وانمودگرایی دانش آموزان با واسطه گری عزت نفس و تعدیل کنندگی شفقت به خود انجام شد.

    روش :

    جامعه ی آماری این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر و پسر مقطع متوسطه دوم سال تحصیلی 1400-1399 شهرستان فارسان بود. تعداد 396 دانش آموز (199 دختر و 197 پسر) با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. در این پژوهش از مقیاس پدیده وانمودگرایی کلانس (1985)، مقیاس سبک های دلبستگی هازن و شیور (1987)، مقیاس عزت نفس روزنبرگ (1965) و فرم کوتاه مقیاس شفقت به خود ریس، پومیر و همکاران (2011) استفاده شد. ارزیابی الگوی پیشنهادی با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری و با روش بوت استراپ انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد الگوی پیشنهادی از برازش قابل قبولی برخوردار است. ارزیابی مسیرهای الگو نشان داد عزت نفس رابطه بین دلبستگی اجتنابی و وانمودگرایی (001/0p<، 13/0β=) و رابطه بین دلبستگی اضطرابی و وانمودگرایی (001/0p<، 19/0β=) را میانجی می کند. علاوه بر این، نتایج بیانگر این بود که شفقت به خود رابطه بین سبک های دلبستگی ناایمن و وانمودگرایی را تعدیل نمی کند و فقط ارتباط بین سبک دلبستگی اضطرابی و عزت نفس را تعدیل می کند.

    نتیجه گیری

    عزت نفس، رابطه بین دلبستگی اجتنابی و اضطرابی با وانمودگرایی را میانجی گری می کند و شفقت به خود رابطه بین دلبستگی اضطرابی و عزت نفس را تعدیل می کند. یافته ها دارای تلویحات کاربردی برای مشاوران مدرسه و روان شناسان تربیتی جهت پیشگیری و کنترل پدیده وانمودگرایی است.

    کلیدواژگان: وانمودگرایی، سبکهای دلبستگی، عزت نفس، شفقت به خود
|
  • Sadegh Sayadi, Javad Mesrabadi *, Ramin Habibi Kaleybar, Abolfazl Farid Pages 1-34
    Objective

    Traditional tests have been criticized by educational evaluation researchers for many years. In this regard, concept maps have shown that in addition to educational goals, they can also be used as educational evaluation tools, so the purpose of this research is to evaluate the power of tests based on concept maps as an alternative approach for tests. It was traditional.

    Method

    The statistical population of the research consisted of all first-year students of experimental sciences in Eslamabad-e-Gharb city in the academic year 2017-2018. The sample of the research included students of four classes (109 people) of the first year of the biology course of the second secondary level, who were selected by multi-stage cluster random sampling. The research tools included a four-choice educational achievement test, a hierarchical conceptual map completion test, a network conceptual map completion test, a hierarchical conceptual map drawing test, and a network conceptual map drawing test. The research design was an evaluation design. Statistical methods included Pearson's correlation coefficient, Kuder-Richardson coefficient, independent two-sample t-test and one-way analysis of variance (Kruskal-Wallis test and Benferroni's post hoc test).

    Findings

    The research results showed that four tests based on concept maps have high content validity and reliability. In terms of criterion validity, four concept map-based tests had different correlation values ​​with a four-choice test. In terms of differential validity, with the exception of the conceptual network map drawing test, the other three tests were able to detect the difference between the scores of the two groups of high and low academic achievement.

    Conclusion

    The results of the present study showed that it is possible to use concept maps as evaluation tools, at least from a technical point of view; Therefore, it is necessary that the relevant officials in the country's education and evaluation system have a special and different view on the practical role of concept maps in the context of being used as a new and alternative evaluation tool.

    Keywords: evaluation, Concept map-based tests, Validity, Reliability
  • Fatemeh Farzadi, Nasser Behroozi *, Manijeh Shahni Yilagh, Morteza Omidiyan Pages 35-58
    Objective

    Executive functions are a set of cognitive abilities that allow individuals to control their thoughts and actions in the face of new and complex situations that require automatic and impulsive responses. The aim of this study was to evaluate the effect of Kiko’s Thinking Time software game-based cognitive intervention to develop cold executive function skills in preschool children and to compare the two experimental and control groups in terms of basic learning skills for school preparation.

    Method

    The design of the present study was a pretest-posttest experiment with a control group. Analysis of variance was used to compare the experimental and control groups after the intervention. The statistical population of this study was all preschool children in Ahvaz in the 98-99 academic year, of which 204 people were selected by multi-stage cluster random sampling and randomly divided into experimental and control  groups. Keiko game was performed for 35 days at intervals (10-15 minutes) in the experimental group. Cold executive questionnaires (Go/No go Task, Box Task, Wisconsin Card Sorting Test (WCST)) and Bracken School Readiness Assessment Test (BSRA) were used to collect data.

    Results

    The results of analysis of covariance showed that Keiko game was effective in improving cold executive functional skills in the experimental group at the level (p <0.001). Also, the results of analysis of variance by comparing the two experimental and control groups in terms of school readiness structure showed that the experimental group obtained a higher score in the basic learning skills required for school readiness. (Experiment 25/17> 56/10 control)

    Conclusion

    According to the results of the present study, it can be concluded that Kiko’s Thinking Time software game by increasing the cold executive functional skills in preschool age, which is a critical stage in the development of these skills, in increasing the readiness of preschool children to enter school. Elementary school is effective for entering primary school.

    Keywords: Executive function, game, cold, school readiness, Preschool
  • Sama Sadat *, Shahram Vahedi, Eskandar Fathiazar, Rahim Badri Gargari Pages 59-88
    Objective

    School-based positive education is a new structure that its Prophetic mission is to modify and institute the positive concepts as hope, happiness, forgiveness, empathy and self-regulation via training the students in school as an appropriate setting for learning values and norms. The aim of this study was to design a school-based positive education package and its effectiveness on the social well-being levels of sixth grade elementary school boys in District One of Tehran.

    Method

    Sixth grade male students in District 1 of Tehran in the academic year 2019-2020 were selected by multi-stage cluster sampling and randomly assigned to the experimental and control groups. The research method was quasi-experimental with unequal control group design. The experimental group received 12 sessions of 40 minutes of school-based positive education training. Subjects answered the Keys Social Well-being Questionnaire (1998) before and after training.

    Results

    The results of analysis of covariance showed that social well-being scores in the experimental group were significantly higher than the control group. Therefore, positive school-based education has a positive effect on students' social well-being (P <0.001). Also, positive school-based education increased %93 of students' social well-being changes.

    Conclusion

    Therefore, due to the effectiveness of teaching the concepts of positive school-based education on the social well-being of elementary students, adolescents are advised to use these concepts to improve well-being and interpersonal relationships.

    Keywords: school-based positive education package, social well-being, primary students
  • Seyed Rasoul Emadi *, Akbar Momenirad, Zahra Bayat Pages 89-112
    Introduction

    In today's society, the Feynman Quantum Learning Technique (1965) is one of the methods of active teaching, a method that includes all the processes that make learning a pleasant and meaningful process. Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of Feynman quantum learning technique on cognitive and metacognitive skills, academic self-efficacy and students' academic performance.

    Method

    The research method was quasi-experimental and included an unequal control group design. The study population included students of educational sciences of Bu-Ali Sina University, Hamadan. Using available sampling method, 23 people were randomly divided into experimental (n = 11) and control (n = 12) groups. Research tools include the Cartwright-Hatton and Wells Cognitive and Metacognitive Strategies Questionnaire (1997); Morgan-Jenks (1999) Academic Self-Efficacy Questionnaire and Academic Performance Test (researcher-made). Multivariate analysis of covariance was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that Feynman quantum learning technique has an effect on students' cognitive and metacognitive skills at the level (P<0.05). Feynman quantum learning technique has an effect on students' academic self-efficacy at the level (P<0.05). Feynman quantum learning technique has an effect on students' academic performance at the level (P<0.01).

    Conclusion

    Feynman quantum learning technique activates the learner, the person uses learning strategies and styles and trusts in his / her reading abilities to study the subject with more interest, which increases students' academic progress, academic self-efficacy and academic performance. The application of Feynman's quantum learning technique improved students' cognitive and metacognitive skills, academic self-efficacy, and academic performance.

    Keywords: Feynman Quantum Learning, Cognitive, Metacognitive Skills, Academic self-efficacy, Academic Performance, Students
  • Zahra Ahmadian, Ahmad Abedi * Pages 113-134
    Objective

    The main purpose of this study was to develop a thinking training model for gifted preschool children.

    Method

    This research was a qualitative study with Grounded theory approach. In this study, 70 books and internal and external research related to teaching thinking and gifted pre-school children were selected through purposive sampling method and data collection continued until saturation.

    Results

    The findings were collected in three levels of open coding, axial coding and selective coding. In the open coding step, 304 concepts were abstracted from the data. In the axial coding stage, after comparing and combining the data, 42 components were extracted and classified. Categories that were conceptually of the same type were placed next to each other based on the nature and semantic load, common features and characteristics and their appropriateness. They were handcuffed in 6 floors.

    Conclusion

    The findings showed that in developing a model of thinking education for gifted preschool children, 7 components about the fundamental challenges in thinking education (causal conditions); 9 components of thinking education policies (contextual factors); 7 components about the obstacles in the implementation of thinking training (interventionist); 12 components on empowerment and promotion of cognitive, social, emotional and artistic skills (strategies); 7 components were effective on personal, social, emotional, academic success (outcomes) and 4 components were effective on the process of teaching thinking to gifted preschool children (pivotal phenomenon).

    Keywords: intelligence, Thinking Education, Preschool, Grounded Theory
  • Abolghasem Yaghoobi, Hiwa Alimohammadi *, Esmaeil Azadi Pages 135-154
    Objective

    Academic buoyancy, cognitive emotion regulation and cognitive processing are effective factors on learning and play an important role in students' academic success. The aim of this study was to investigate the role of cognitive emotion regulation and cognitive processing in predicting students' academic vitality.

    Methods

    The research method is descriptive-correlational. The statistical population of the study included all junior high school students studying in the academic year 1399-1400 in Kurdistan province, Sarvabad city. The sampling method was stratified cluster and 322 people were determined for the sample size based on Cochran's formula. In order to collect information, Hossein Chari and Dehghanizadeh (2012) Academic Vitality Questionnaire based on Martin and Marsh scale, Garnfsky et al.'s (2001) Cognitive-Emotional Regulation Questionnaire and Squonberg and Skilder (1996) Cognitive Information Processing Questionnaire were used. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis by SPSS software.

    Results

    Findings showed that the structures of cognitive emotion regulation and cognitive processing play a role in predicting the academic life. Also, the results of regression analysis revealed that 0.86% of the total variance of academic vitality is predictable based on cognitive emotion regulation and cognitive processing.

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded that the structures of cognitive emotion regulation and cognitive processing are variables related to students' academic achievement.

    Keywords: Academic buoyancy, Cognitive emotion regulation, cognitive processing, First high school students
  • Mohsen Bagheri *, Ali Shahsavan Markadeh Pages 155-181
    Objective

    The purpose of the present study was to investigate the effect of training using gamification on students' academic engagement of undergraduate students of Arak University 2017-2018.

    Method

    The research method was quasi-experimental with pre-test and post-test with control group. The statistical population included all students of educational sciences of Arak University in the academic year 2017-2018, from which 28 subject were selected as Convenience Sampling and were randomly distributed in the control and experimental groups. Friedrichs et al.'s (2004) academic achievement questionnaire was used to collect the required data. Photoshop tutorial designed by researchers was also used for training. Data were analyzed using descriptive statistics including mean and standard deviation and inferential statistics including ANCOVA.

    Results

    The findings showed that education by using gamification had no significant effect on academic engagement and its subscales (behavioral, emotional and cognitive).

    Conclusion

    According to the findings of this study using gamification has not been very effective in increasing students' academic engagement.

    Keywords: Gamification, Academic Engagement, Behavioral Engagement, Cognitive Engagement, Emotional Engagement
  • Fariba Ashrafi Niya, Mansureh Hajhosseini *, Somayyeh Shahmoradi Pages 183-202
    Objective

    Logical and realistic interpretation of academic experiences is effective on student's motivation and academic performance. The aim of this study is to design and implement the thinking training Program (based on Brookfield's critical self-awareness) and to evaluate its effectiveness on students' academic buoyancy and attributional style.

    Method

    The research was performed by quasi-experimental pre-test -post -test method with the unequal control group design. The statistical population of the study included all female students studying in the last year of first highschool in Tehran in the academic year 2019-20, from which 30 people were selected as an available sample from one of the available public schools and were randomly assigned to experimental and control groups. In order to collect data in this study, Hossein Chari and Dehghanizadeh (2012) academic buoyancy questionnaire and seligman et al. attributional style questionnaire (ASQ) were used and the Participants in both experimental and control groups were tested on pre-test and post-test. The executive program was performed for 11 sessions of 60 minutes group training for the experimental group, but the control group did not receive any training. Univariate analysis of covariance (ANCOVA) was used to analyze the data.

    Findings

    The findings showed that the implementation of thinking training program based on critical self-awareness has promoted academic buoyancy in students. This program also led to a significant superiority of the experimental group over the control group in the positive attributional style and a significant reduction in negative attributional style was also confirmed.

    Result

    The results of the study confirm the effectiveness of critical thinking based on critical self-awareness in correcting students' attributional style and is able to help students regulate their negative academic excitement and improves academic buoyancy. Therefore, this program can be used as a fruitful model in fostering student's thinking.

    Keywords: thinking training, critical self-awareness, Academic buoyancy, attributional style, Students
  • Moosa Javdan *, Safeye Mamoodzadeh Pages 203-222
    Objective

    The aim of this study was to compare the components of self-regulated learning strategies and student’s academic performance with healthy and unhealthy sixth grade elementary school in Roodan.

    Method

    The design of the present study was a descriptive causal-comparative study. The statistical population of the study consisted of all sixth-grade students (males and females) in Roodan City in the academic year of 2019-20, whose population consisted of 480 students, according to Cochran's table, the sample is 214 people, but for more certainty, 250 students (125 female students, 125 male students) were selected and studied by simple random sampling. To collect information used the Self-Regulated Learning Strategies Questionnaire (MSLQ, 1990); The Life Style of Miller and Smith (LSQ, 1998) and to evaluate the academic performance The written grade point average of the first semester. Data were analyzed using one-way and multivariate analysis of variance using statistical software (SPSS23).

    Results

    The results of multivariate analysis of variance showed that there is a significant difference between self-regulated learning strategies and students' academic performance with healthy and unhealthy lifestyle. (P ≤ 0.001) In other words, healthy life style improves academic performance and self-regulation.

    Conclusion

    The results of this study showed students who choose a healthy life style have less risky behaviors, are more prone to personal growth, have high academic performance, have a good ability to control emotions and deal with issues and make appropriate decisions. In situational assessment, cognitive assessment and coping activities have positive strategies for better self-regulation and better control over emotions.

    Keywords: learning strategies, self-regulation, Academic Performance, life style, Students
  • Bahman Saba, Ozra Ghafarri *, Touraj Hashemi Nosratabad, Vakil Nazari Pages 223-247
    Objective

    The aim of this study was to determine the effectiveness of emotional intelligence skills training on procrastination, burnout and academic self-regulation of procrastinating students.

    Method

    The research method is quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population included all third grade male high school students in the academic year 1399-1398 in Shabestar. Thirty negligent students were selected by convenience sampling method and randomly divided into experimental and control groups. The experimental group received emotional intelligence skills for 9 sessions. Data collection tools were questionnaires of academic motivation (Fredericks, Bloomfield and Paris, 2004), academic burnout (Bresso, 1997) and academic self-regulation (Beaufard, Vesio and Laroche, 1995). Analysis of covariance with SPSS22 software was used to analyze the data.

    Results

    Training of emotional intelligence skills on reducing academic burnout with an effect size of 0.18 (at the level of p <0.05), on increasing academic motivation with an effect size of 0.22 (at the level of p <0.05) and on students' academic self-regulation with an effect size The effect of 0.23 (at the level of p <0.05) was effective and significant.

    Conclusion

    Burnout, enthusiasm and academic self-regulation of students can be changed by using educational interventions, especially empowerment of emotional skills, and these interventions in academic fields can be the basis for students' psychological well-being.

    Keywords: emotional intelligence, Academic Engagement, academic burnout, procrastination, Academic Self-Regulation
  • Afsaneh Lotfi Azimi * Pages 249-269
    Objectives

    Considering the importance of students' mental health as valuable human resources in the society and the role that psychological flexibility and emotional self-regulation variables play in improving students' mental health, this research aimed to investigate the effectiveness of acceptance and commitment based group therapy on cognitive flexibility and emotional self-regulation of students.

    Methods

    This research adopted a quasi-experimental design with pre-test, post-test and a control group. The statistical population included all high school10th grade male students in Tehran in the academic year of 2018-2019, thirty of whom were selected by random cluster sampling and then randomly assigned to the experimental and control groups. Dennis and Vander Wal’s (2010) Cognitive Flexibility Inventory and Hoffmann and Kashdan's (2010) Emotional Self-Regulatory Questionnaire were used to collect data in the pre-test and post-test stages. Acceptance and commitment based group therapy was implemented in 8 sessions of 90 minutes in the experimental group, but the control group did not experience the treatment. The collected data were analyzed using the analysis of covariance through SPSS software version 22.

    Results

    The findings showed that there is a significant difference between the post-test scores of the experimental and the control groups indicating that the therapy group based on acceptance and commitment increased the cognitive flexibility and emotional self-regulation of the experimental group (P<0.05).

    Conclusion

    Implementation of acceptance and commitment based group therapy can be effective in enhancing students’ cognitive flexibility and emotional self-regulation.

    Keywords: acceptance, commitment therapy, cognitive flexibility, emotional self-regulation, Students
  • Mahboobeh Moosivand *, Maryam Kaboli Pages 271-298
    Objective

    This study was conducted with the aim of providing a structural model of the relationship between online learning based on academic conscientiousness and academic burnout, considering the mediating role of academic motivation.

    Method

    The research method in terms of practical purpose and in terms of the nature of the data is the descriptive-correlation method and the analysis method is of the partial least squares structural equation modeling type. The statistical sample group includes all students of Tehran universities in the academic year of 2019-2019, who were selected by two-stage cluster sampling method and were asked the questionnaire of Berso et al.'s academic burnout scale (2007: 57-64), McIlroy and Bunting's academic conscience scale (2002: 326-337), Wallerand et al.'s academic motivation scale (1992) and Watkin et al.'s (2004) e-learning scale answered. The validity of the scales was determined by divergent and convergent validity by SmartPLS software, and Cronbach's alpha and composite reliability were used for reliability. Descriptive statistics, Pearson's correlation coefficient and structural equation test were used to analyze the data and answer the research hypothesis.

    Results

    The results showed that academic burnout can negatively affect students' on-line learning. Academic conscience and academic motivation can predict students' on-line learning; In addition, academic burnout has a significant effect on students' on-line learning through the mediation of academic motivation.

    Conclusion

    Based on the findings of the present research, it can be concluded that considering the factors that lead to the academic burnout of learners in on-line learning environments is of particular importance to achieve the learning goals, and to achieve this, attention should be paid to the factors that enhance motivation and Stimulating the learner's sense of responsibility has a key role.

    Keywords: academic motivation, academic burnout, academic conscience, on-line learning
  • Nasim Rezaei, Mohammadreza Tamannaeifar * Pages 299-325
    Objective

    The aim of current study was to investigate the relationship between insecure attachment styles and students' impostorism with the mediation of self-esteem and moderating of self-compassion.

    Methods

    The statistical population of this study included all male and female high school students from Farsan city in year 2020-2021. 396 students were selected by multi-stage cluster sampling. In this study, Clance's Impostor Phenomenon Scale (1985), Hazen and Shaver Attachment Styles Scale (1987), Rosenberg Self-Esteem Scale (1965) and the short form of Raes, Pommier et al. (2011) Self-Compassion Scale were used. The evaluation of the proposed model was performed using structural equation modeling and bootstrap method.

    Results

    The results showed that self-esteem mediates the relationship between avoidant attachment and impostorism (p <0/001, β = 0/13) and the relationship between anxiety attachment and impostorism (p <0/001, β = 0/19). In addition, the results showed that self- compassion does not moderate the relationship between insecure attachment styles and impostorism and it only moderates the relationship between anxiety attachment style and self-esteem.

    Conclusion

    Self-esteem mediates the relationship between avoidant and anxious attachment and impostorism, and self-compassion moderates the relationship between anxious attachment and self-esteem

    Keywords: Impostorism, Attachment Styles, Self-Esteem, self-compassion