فهرست مطالب

نشریه روانشناسی بالینی و شخصیت
سال بیستم شماره 2 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/14
  • تعداد عناوین: 16
|
  • علیرضا صادقی میاب، عبدالله شفیع آبادی*، کامران شیوندی چلیچه، ابوطالب سعادتی شامیر، اصغر جعفری صفحات 1-15
    مقدمه

    آموزش قبل از ازدواج نقش به سزایی در تحکیم و تداوم ازدواج و خانواده از جنبه های مختلف دارد. هدف پژوهش حاضر " بررسی تاثیر آموزش قبل از ازدواج مبتنی بر عوامل خطرساز با رویکرد شناختی - رفتاری بر تاب آوری و کیفیت زندگی زوجین نامزد " بوده است.

    روش

    پژوهش از نظر هدف از نوع کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش گردآوری داده ها، طرح نیمه آزمایشی بر اساس طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود که در شهرری در سال 1399 انجام شده است. جامعه آماری تمام زوجین نامزدی بودند که سال 1399 به مراکز مشاوره یا مراکز مشابه در شهرری مراجعه نمودند. نمونه آماری پژوهش شامل 26 زوج از زوج های نامزد بودند که به صورت گمارش تصادفی در 2 گروه آزمایش و کنترل (13 زوج در هر گروه) قرار داده شدند. انتخاب این افراد با مراجعه به مراکز مشاوره و صحبت با زوجین مراجعه کننده به صورت داوطلب شدن خودشان صورت گرفت. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه تاب آوری کانر و دیویدسون2003(CD-RIS)   و پرسشنامه سازمان بهداشت جهانی1996 (WHOQOL _ BREF) بود که آن را شرکت کنندگان قبل و بعد از مداخلات آموزشی تکمیل نمودند.

    نتایج

    تحلیل داده ها نشان داد که آموزش قبل از ازدواج مبتنی بر عوامل خطرساز با رویکرد شناختی _ رفتاری بر تاب آوری و کیفیت زندگی زوجین نامزد اثرگذار بوده است، ولی در گروه کنترل این چنین اثر مثبتی دیده نشد.از پژوهش اینگونه نتیجه گیری می شود که توجه ویژه به مساله ازدواج و ارایه آموزش های لازم قبل از ازدواج که در چارچوب رویکرد مناسب باشد می تواند تاب آوری زوجین نامزد را در برابر مسایل زندگی بالاتر برده و کیفیت زندگی آنها را بهبود بخشد.

    بحث و نتیجه ‏گیری :

     از پژوهش اینگونه نتیجه گیری می شود که توجه ویژه به مساله ازدواج و ارایه آموزش های لازم قبل از ازدواج که در چارچوب رویکرد مناسب باشد می تواند تاب آوری زوجین نامزد را در برابر مسایل زندگی بالاتر برده و کیفیت زندگی آنها را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: آموزش قبل از ازدواج، عوامل خطرساز، رویکرد شناختی - رفتاری، تاب آوری، کیفیت زندگی
  • زهرا دقاق، ملیحه عرب هاشمی* صفحات 17-32
    مقدمه

    ایجاد استومی گوارشی تاثیر بسیار زیادی بر چشم انداز شخصیتی فرد ایجاد می کند که باعث تغییرات بزرگی در شیوه زندگی، ارتباطات، خواب، ازدواج و عزت نفس فرد می شود. در دهه های گذشته، ذهن آگاهی و رویکرد های مبتنی بر پذیرش در روان درمانی پیشرفت های چشمگیری داشته است؛ از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر انزوای اجتماعی و مشکلات خواب افراد دارای استومی کلینیک قایم شهر مشهد، انجام گرفته است.

    روش

    طرح پژوهش از نوع نیمه آزمایشی، پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. نمونه پژوهش 40 بیمار که در 6 ماه پایانی سال 98 تحت عمل جراحی قرار گرفته و به دنبال آن استومی برایشان گذاشته شده بود و در سال99-98 به صورت سرپایی به کلینیک قایم مشهد مراجعه می کردند، بود که به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش و گروه کنترل(هر گروه 20 نفر) به صورت تصادفی جایگزین شدند. در این پژوهش از پرسشنامه رفتارهای مرتبط با خواب ری و هاروی و انزوای اجتماعی 18 سوالی استفاده شده است. مداخلات بر اساس پروتکل جلسات درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد هیز، استروسال و ویلسون طی8 جلسه آموزشی 90 دقیقه ای به صورت هفته ای یک جلسه اجرا شد.

    نتایج

    یافته های حاصل از تحلیل کواریانس چند متغیره نشان داد که پس از مداخله، تفاوت معناداری در میانگین نمره آزمون انزوای اجتماعی و رفتارهای مرتبط با خواب در گروه آزمایش و کنترل مشاهده شد(001/0 > p).

    بحث و نتیجه‏ گیری :

     با توجه به نتایج این پژوهش، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد می تواند بر انزوای اجتماعی و مشکلات خواب افراد دارای استومی، تاثیر معناداری داشته و از کارایی لازم برخوردار باشد.به این معنی که انجام این روش درمان ، باعث بهبود مشکلات خواب و انزوای اجتماعی  در جامعه مورد بررسی شده است.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، مشکلات مربوط به خواب، انزوای اجتماعی، استومی
  • روح الله دهقانی بنادکی، رسول روشن چسلی*، روح الله عباسی، حجت الله فراهانی صفحات 33-48
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف تدوین مدل ساختاری تعهد زناشویی براساس طرحواره‏های ناسازگار اولیه در حیطه طرد / جدایی و با میانجی گری راهبردهای مثبت و منفی تنظیم شناختی هیجان و اعتیاد به شبکه‏های اجتماعی مبتنی بر گوشی هوشمند در بین افراد متاهل انجام شد. 

    روش

    این پژوهش از نوع مطالعات همبستگی می باشد. به این منظور نمونه ای به حجم 200 نفر با روش نمونه گیری در دسترس از میان زنان و مردان متاهلی که در شهر کرج زندگی می کردند، انتخاب شدند و از این تعداد 177 نفر وارد تحلیل گردید. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های تعهد زناشویی آدامز و جونز، پرسشنامه طرحواره ‏های ناسازگار اولیه یانگ (فرم کوتاه)، و پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان گرانفسکی و اعتیاد به شبکه‏ های اجتماعی خواجه احمدی و همکاران (1395) استفاده گردید. تحلیل داده ها با روش همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای spss-26 و smartPLS-2 انجام شد.

    نتایج

    نشان داد که طرحواره‏های حیطه طرد و جدایی با نقش میانجی گر تنظیم شناختی هیجان مثبت و اعتیاد به شبکه‏های اجتماعی می تواند به میزان 40 درصد (40/0=R2) در سطح P<0/001 تغیرات تعهد زناشویی را پیش بینی کنند و همچنین شاخص های برازش مدل (27/0=GOF) نشان از کیفیت مطلوب مدل دارد. 

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد طرحوارهای ناسازگار اولیه می توانند از طریق تنظیم شناختی هیجان و اعتیاد به شبکه های اجتماعی گوشی هوشمند در تعهد زناشویی زوجین چالش ایجاد کنند. هرچند که برای تایید یا رد این نتایج نیاز به مطالعات بیشتر احساس می شود.

    کلیدواژگان: تعهد زناشویی، طرحواره‏ها، تنظیم هیجان، اعتیاد
  • هوشنگ گراوند*، فاطمه عبدلی، سعیده سبریان صفحات 49-60
    مقدمه

    بیماری کووید-19 علاوه بر آسیب های جدی که برای سلامت جسمی مردم ایجاد کرده، باعث پریشانی روانشناختی زیادی شده است که شناسایی عوامل مرتبط با تحمل پریشانی در این دوران ضروری به نظر می رسد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف نقش واسطه ای سرسختی روان شناختی در رابطه ی بین معنای زندگی و خوددلسوزی با تحمل پریشانی صورت پذیرفت.

    روش

    روش پژوهش، همبستگی از نوع تحلیل مسیر بود. جامعه ی این پژوهش شامل تمامی دانشجویان مقطع کارشناسی مرکز آموزش عالی پلدختر در سال تحصیلی 400-1399 بود. حجم نمونه آماری بر اساس قاعده سرانگشتی کلاین برابر 210 نفر تعیین شد که به روش نمونه گیری در دسترس و با پرسشنامه آنلاین انجام شد. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه معنای زندگی، مقیاس سرسختی روان شناختی، مقیاس تحمل پریشانی و مقیاس خوددلسوزی بود. تحلیل داده ها به روش آماری تحلیل مسیر و با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSS-22 و AMOS-24 انجام شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد خوددلسوزی و سرسختی روان شناختی دارای اثر مستقیم بر تحمل پریشانی هستند؛ اما معنای زندگی بر تحمل پریشانی اثر مستقیم ندارند. همچنین خوددلسوزی و معنای زندگی دارای اثر مستقیم بر سرسختی روان شناختی بودند. خوددلسوزی بر تحمل پریشانی، از طریق میانجی گری سرسختی روان شناختی، اثر غیرمستقیم معنادار داشت. همچنین معنای زندگی بر تحمل پریشانی، از طریق میانجی گری سرسختی روان شناختی، اثر غیرمستقیم معنا دار داشت.

    بحث و نتیجه گیری: 

    در دنیای امروزی که سرشار از آشفتگی است، تحمل پریشانی ویژگی ای است که از اهمیت زیادی برخوردار است. نتایج این پژوهش نشان داد که این ویژگی تحت تاثیر متغیر های دیگری همچون خوددلسوزی و سرسختی روان شناختی است و داشتن معنا در زندگی از طریق افزایش سرسختی روان شناختی، میزان تحمل پریشانی را تحت تاثیر خود قرار می دهد.

    کلیدواژگان: تحمل پریشانی، خوددلسوزی، سرسختی روان شناختی، معنای زندگی
  • رضا الطافی، شهرام وزیری*، مهرداد ثابت صفحات 61-75
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه میزان اثر بخشی درمان پذیرش و تعهد و رفتار درمانی عقلانی هیجانی بر اجتناب، رضایت زناشویی،  مهارت های ارتباطی و  خودکارآمدی جنسی زوجین بود.

    روش

    در این مطالعه نیمه آزمایشی که در میان زوجین مراجعه کننده به مراکز خدمات  مشاوره و روان شناسی تهران در سال 1398 انجام شد، 45 نفر از چهار مرکز مشاوره که دارای ملاک های ورود به پژوهش بودند، با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه 15 نفری (15 نفر گروه آزمایش درمان پذیرش و تعهد، 15 نفر گروه آزمایش درمان عقلانی هیجانی و 15 نفر گروه کنترل) قرار گرفتند. در ابتدا از هر سه گروه پیش آزمون گرفته شد، سپس یک گروه آزمایش تحت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و گروه دیگر آزمایش تحت درمان عقلانی هیجانی قرار گرفت و گروه کنترل تحت هیچ درمانی قرار نگرفت. پس از اتمام جلسات، از هر سه گروه  پس آزمون گرفته شد. پس از یک ماه مجددا سنجش پیگیری در هر سه گروه اجرا شد. داده ها با استفاده از نرم افزار  SPSS-25برای محاسبه شاخص های توصیفی و نیز تحلیل کوواریانس چندمتغیری پردازش شد.

    نتایج

    بین اثربخشی درمان پذیرش و تعهد و درمان عقلانی هیجانی بر کاهش اجتناب و افزایش رضایت زناشویی، خودکارآمدی جنسی و مهارت های ارتباطی زوجین تفاوت معنی داری مشاهده شد(001/0p<). اثربخشی درمان پذیرش و تعهد بر کاهش اجتناب و افزایش رضایت زناشویی و خودکارآمدی جنسی، بالاتر از درمان عقلانی هیجانی بود. اما در افزایش مهارت های ارتباطی زوجین، درمان عقلانی هیجانی موثرتر از درمان پذیرش و تعهد بود. در مرحله پیگیری، بین اثربخشی درمان پذیرش و تعهد با درمان عقلانی هیجانی بر رضایت زناشویی،  مهارت های ارتباطی و  خودکارآمدی جنسی تفاوت معنی داری مشاهده نشد. اما در کاهش جتناب زوجین، درمان پذیرش وتعهد موثرتر از درمان عقلانی هیجانی بود.

    بحث و نتیجه گیری

    براساس یافته های حاصل می توان نتیجه گرفت درمان پذیرش و تعهد در کاهش اجتناب و افزایش رضایت زناشویی و خودکارآمدی جنسی از درمان عقلانی هیجانی موثرتر است اما در افزایش مهارت های ارتباطی درمان عقلانی هیجانی موثرتر است. پیشنهاد می شود، درمان پذیرش و تعهد و رفتار درمانی عقلانی هیجانی توسط متخصصان این حوزه، به منظور بهبود روابط زناشویی در مراکز مشاوره و درمانی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد، درمان عقلانی هیجانی، اجتناب، رضایت زناشویی، مهارت های ارتباطی، خودکارآمدی جنسی
  • ستاره جانی، نادر حاجلو*، محمد نریمانی صفحات 77-89
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی درمان شناختی- رفتاری مبتنی بر اینترنت و درمان متمرکز بر هیجان بر تحمل ابهام و حساسیت به تهدید در زنان متاهل مبتلا به اختلال وسواسی- اجباری بود.

    روش : 

    طرح پژوهش از نوع شبه تجربی همراه با پیش آزمون و پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری تحقیق را تمام بیماران زن متاهل مبتلا به اختلال وسواسی- اجباری تشکیل می دادند که در بازه زمانی تیر تا مهرماه سال 1400 جهت درمان به یکی از مراکز مشاوره و خدمات روان شناختی و روانپزشکی شهر پارس آباد استان اردبیل مراجعه کرده بودند. 45 نفر از ایشان به روش نمونه گیری هدفمند و به صورت تصادفی در گروه های دریافت کننده درمان شناختی- رفتاری مبتنی بر اینترنت (15 نفر)، درمان متمرکز بر هیجان (15 نفر) و گروه کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها عبارت بودند از: مقیاس وسواس فکری- عملی ییل- براون، مقیاس تحمل ابهام مکلین و مقیاس سیستم بازداری رفتاری. درمان های مداخله ای هر کدام طی 8 جلسه ی هفتگی انجام شد و گروه کنترل درمان خاصی را طی این دوره زمانی دریافت نکرد. داده با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری (MANCOVA) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج نشان داد درمان شناختی- رفتاری مبتنی بر اینترنت و متمرکز بر هیجان بر تحمل ابهام و حساسیت به تهدید در زنان متاهل مبتلا به اختلال وسواسی- اجباری اثربخش بوده (05/0>P) و بین اثربخشی این دو شیوه درمانی، تفاوت معناداری وجود ندارد (05/0<P).

    بحث و نتیجه گیری: 

    نتایج به دست آمده، به طور بالقوه اثرات کاربردی مهمی برای متخصصان و درمانگران جهت توجه به اثربخشی روش های درمانی به کار رفته در بهبود پیامدهای اختلال وسواسی- اجباری دارد.

    کلیدواژگان: درمان شناختی- رفتاری مبتنی بر اینترنت، درمان متمرکز بر هیجان، تحمل ابهام، حساسیت به تهدید، اختلال وسواسی- اجباری
  • فاطمه تاجیک، علی عیسی زادگان*، شیرین زینالی صفحات 91-104
    مقدمه

    اختلال اضطراب فراگیر از شایع ترین اختلال های روان پزشکی به شمار می روند که سالانه میلیون ها نفر را دچار مشکل می سازند و تحقیق حاضر با هدف پیش بینی نشانه های اختلال اضطراب فراگیر بر اساس فرانگرانی، اجتناب تجربه ای و سیستم های مغزی-رفتاری BIS/BAS در بین مراجعه کنندگان به کلینیک های خدمات روان شناختی شهر ارومیه، در سال 1400 انجام گرفت.

    روش

    روش اجرای این تحقیق توصیفی (غیرآزمایشی) و طرح تحقیق، همبستگی بود. کلیه ی مراجعه کنندگان به کلینیک های سرپایی ارومیه در خرداد تا شهریور 1400 جامعه آماری این تحقیق را تشکیل می دادند. روش نمونه گیری، در دسترس بود و 218 نفر به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از مقیاس کوتاه اختلال اضطراب فراگیر، فرانگرانی، پرسش نامه ی پذیرش و عمل و سیستم های بازداری/ فعال سازی رفتاری استفاده شد. در تحقیق حاضر، به منظور آزمون روابط از آزمون های پارامتریک ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار «Spss» استفاده شد.

    نتایج

    نتایج تحقیق حاضر نشان داد که بین فرانگرانی با نشانه های اختلال اضطراب فراگیر و بین اجتناب تجربی و نشانه های اختلال اضطراب فراگیر و بین سیستم بازداری رفتار (BIS) و نشانه های اختلال اضطراب فراگیر رابطه ی معناداری در سطح 01/0 وجود دارد، اما بین سیستم فعال سازی رفتار (BAS) و نشانه های اختلال اضطراب فراگیر رابطه ای یافت نشد. هم چنین نتایج حاصل از رگرسیون نشان داد که فرانگرانی 28 درصد، اجتناب تجربه ای 7 درصد، بازداری رفتاری 4 درصد از تغییرات اضطراب فراگیر را پیش بینی می کند.

    بحث و نتیجه گیری:

     در تبیین و درمان اختلال اضطراب فراگیر باید به عواملی مانند فرانگرانی، اجتناب تجربه ای و سیستم بازداری رفتار توجه داشت.

    کلیدواژگان: اختلال اضطراب فراگیر، فرانگرانی، اجتناب تجربه ای، سیستم های مغزی رفتاری
  • سمیرا گوهری، سید کاظم رسول زاده طباطبایی*، سعید قنبری صفحات 105-120
    مقدمه

    در عصرحاضر درهم آمیختن نقش های خانوادگی و شغلی  منجر شده است که بسیاری از همسران در برقراری و حفظ رابطه دوستانه و محبت آمیز با یک دیگر دچار مشکل شده باشند. هدف از پژوهش حاضر، وارسی مولفه های ذهنی سازی در الگوی ارتباطی متاهلین ناراضی ایرانی بود.

    روش

    مطالعه حاضر درچارچوب مطالعات کیفی از نوع تحلیل محتوا قرار می گیرد. داده ها از دانشجویان متاهل ناراضی دانشگاه تربیت مدرس که سطح نارضایتی آنها توسط پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ تعیین شده بود و بااستفاده از مصاحبه باز و عمیق (نیمه ساختاریافته) جمع آوری گردید. نمونه گیری به صورت هدفمند و تا مرحله اشباع دادها (15مشارکت کننده) صورت گرفت.

    نتایج

    از تجارب مشارکت کنندگان 2 درونمایه اصلی کنجکاوی و تنظیم هیجان و13 زیر طبقه اکتشاف ذهن همسر، دیدگاه های متفاوت باوجود تجربه مشترک ، بی ارزش کردن ذهن همسر ، واکنش به پیش فرض های قطعی شده در ذهن، دخیل کردن پیش فرض های ذهنی به هنگام گوش دادن به همسر، فعال شدن نظام ترس،فرافکنی احساسات،  عدم درک هیجانات ، پرخاشگری، لجبازی، سرایت هیجانی ، نشخوار فکری ، فاجعه سازی و  استخراج گردید.

    بحث و نتیجه‏ گیری : 

    باتوجه به تجارب شرکت کنندگان، می توان آموزش و درمان مبتنی بر ذهنی سازی باتوجه به درونمایه اصلی کنجکاوی و تنظیم هیجان را برای کاهش میزان تعارضات زناشویی پیشنهاد داد.

    کلیدواژگان: ذهنی سازی، الگوهای ارتباطی، متاهلین ناراضی ایرانی، تحلیل محتوا
  • فرزانه اخوتی، امید شکری*، علی خدایی صفحات 121-133
    مقدمه

    در مجموع، استرس یک ویژگی کاملا شناخته شده تجربه زندگی دانشجویی قلمداد می شود. با این وجود، شواهدی کمی پیرامون نقش سازه تاب آوری در رویارویی با تجارب استرس زا وجود دارد. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش تاب آوری روان شناختی بر افکار خودآیند منفی و راهبردهای مقابله شناختی دانشجویان انجام شد.

    روش

    در این پژوهش شبه تجربی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری، 30 دانشجوی دانشگاه شهید بهشتی که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند در دو گروه آزمایش و کنترل، قبل و بعد از آموزش به پرسشنامه افکار خودآیند منفی و پرسشنامه راهبردهای نظم بخشی شناختی هیجان، پاسخ دادند. از طریق 10 جلسه و هر جلسه یک ساعت، برنامه آموزش تاب آوری روان شناختی به شیوه گروهی برای گروه آزمایش اجرا شد.

    نتایج

    نتایج روش های آماری تحلیل کواریانس تک متغیری و چندمتغیری نشان داد که در کوتاه مدت و بلندمدت برنامه مداخله ای در افزایش راهبردهای انطباقی مقابله شناختی شامل پذیرش، بازارزیابی مثبت، بازتمرکز مثبت، تمرکز بر برنامه ریزی و دیدگاه گیری و کاهش افکار خودآیند منفی و کاهش راهبردهای غیرانطباقی مقابله شناختی شامل خودسرزنشگری، دگرسرزنشگری، نشخوارگری ذهنی و فاجعه سازی موثر بود.

    بحث و نتیجه‏ گیری : 

    نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که برنامه آموزش تاب آوری روان شناختی از طریق تقویت راهبردهای تفکر مثبت، راهبردهای انطباقی مدیریت هیجان و همچنین ارتقای مهارت های رابطه بین فردی، در تحقق ایده مصونیت روانی فراگیران به طور تجربی موثر واقع می شود.

    کلیدواژگان: افکار خودآیند منفی، ایمن سازی روانی، برنامه آموزش تاب آوری، راهبردهای مقابله شناختی هیجان
  • عطیه پورصالح*، علی سرپرست صفحات 135-147
    مقدمه

    همه گیری بیماری نوظهور کروناویروس (COVID-19) و پیامدهای آن، اثرات گوناگونی بر جنبه های روانی و اجتماعی افراد جامعه گذاشته است. این بیماری همه گیر استرس و اضطراب قابل توجهی را در بسیاری از افراد در سراسر جهان به وجود آورده است. با توجه به ارتباط اضطراب سلامتی و انعطاف پذیری روان شناختی، یکی از روش هایی که می تواند موثر باشد برنامه آموزش شفقت به خود بهوشیار است. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی برنامه آموزش شفقت به خود بهوشیار به صورت برخط بر روی اضطراب سلامتی و انعطاف پذیری روان شناختی افراد جامعه در دوران شیوع کرونا بوده است. بنابراین با توجه به هدف، جهت ارایه خدمات بهداشت روان و کاهش خطر ابتلا به بیماری، یک شبکه مشاوره از راه دور طراحی شد.

    روش

    پژوهش حاضر، یک پژوهش آزمایشی با پیش آزمون_پس آزمون و گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی افرادی بود. که پرسشنامه اضطراب سلامتی را در شبکه های اجتماعی پر کردند. از بین افرادی که پرسشنامه اضطراب سلامتی را پر کرده و نمره اضطراب سلامتی بالای 1 انحراف استاندارد بالاتر از میانگین (40) کسب کرده بودند، تعداد 24 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گمارده شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس اضطراب سلامت سالکوسکیس و وارویک (2002)، انعطاف پذیری روان شناختی دنیس و وندروال (2010) و مقیاس شفقت به خود نف (2003) استفاده شد. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه تحت آموزش بر خط (آنلاین) شفقت به خود بهوشیار قرار گرفتند ولی گروه گواه هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند. برای تحلیل داده ها از نرم افزار spss 2019 استفاده شد.

    نتایج

    نتایج تجزیه وتحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش شفقت به خود بهوشیار منجر به کاهش اضطراب سلامت نسبت به گروه گواه در پس آزمون شد. علاوه بر این برنامه آموزش شفقت به خود بهوشیار در افزایش انعطاف پذیری روان شناختی و شفقت به خود تاثیر مثبت داشت (F=17.22, P=0.001).

    بحث و نتیجه ‏گیری : 

    با توجه به یافته های مطالعه حاضر، درمانگران می توانند از برنامه آموزش شفقت به خود بهوشیار برای کمک به کاهش اضطراب سلامت و افزایش انعطاف پذیری روان شناختی و شفقت به خود در افراد دارای اضطراب سلامت مورداستفاده قرار دهند.

    کلیدواژگان: اضطراب سلامت، انعطاف پذیری روان شناختی، شفقت به خود، بهوشیاری، کرونا ویروس
  • مطهره توجهی، محمدرضا تمنایی فر* صفحات 149-163
    مقدمه

    این پژوهش به منظور بررسی ارتباط راهبردهای مقابله ای و حمایت اجتماعی با اضطراب امتحان با نقش واسطه ای تاب آوری تحصیلی انجام گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر به شیوه توصیفی از نوع همبستگی می باشد. تمامی دانش آموزان دختر دوره متوسطه دوم شهرستان کاشان در طول سال تحصیلی 1400-1399 جامعه آماری این پژوهش را تشکیل می دهند، که 316 دانش آموز به واسطه شیوه نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای از میان این جامعه انتخاب شدند. به منظور جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه راهبردهای مقابله ای اندلر و پارکر (1990)، مقیاس چندبعدی حمایت اجتماعی زیمت و همکاران (1988)، پرسشنامه های تاب آوری تحصیلی مارتین (2003) و اضطراب امتحان اسپیلبرگر (1980) به کار رفتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار AMOS23 و روش مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که اضطراب امتحان با راهبرد مقابله ای مساله مدار (01/0 ,p<31/0- r=)، راهبرد هیجان مدار (01/0 ,p<63/0 r=)، راهبرد حواس پرتی (01/0 ,p<18/0 r=)، راهبرد مشغولیت اجتماعی (01/0 ,p< 22/0 r=)، حمایت اجتماعی (01/0 ,p<23/0- r=) و تاب آوری تحصیلی (01/0 ,p<63/0- r=) رابطه معنی دار دارد. نتایج نشانگر آن بود الگوی پیشنهادی از برازش مطلوبی برخوردار است. براساس گزارش یافته های یژوهش حاضر می توان گفت تاب آوری تحصیلی رابطه بین راهبرد مقابله ای مسیله مدار، هیجان مدار و حمایت اجتماعی را با اضطراب امتحان میانجی گری می کند.

    بحث و نتیجه ‏گیری : 

    تاب آوری تحصیلی در رابطه میان سبک مقابله ای مسیله مدار، راهبرد هیجان مدار و حمایت اجتماعی با اضطراب امتحان واسطه گری می کند. یافته ها دارای تلویحات کاربردی برای مشاوران مدرسه و روان شناسان تربیتی جهت پیشگیری و کنترل اضطراب امتحان است.

    کلیدواژگان: اضطراب امتحان، راهبرد های مقابله ای، حمایت اجتماعی، تاب آوری تحصیلی، کووید 19
  • علیرضا زحمتکش، پرویز صباحی*، پروین رفیعی نیا صفحات 165-176
    مقدمه

    اختلالات شخصیت از جمله اختلالاتی است که تاثیر زیادی بر زندگی شخص می گذارد. هدف پژوهش حاضر تحلیل تمایز اختلالات شخصیتی خوشه B بر اساس نظریه ذهن، چشم انداز زمان، اضطراب اجتماعی و ترس از صمیمیت بود.

    روش

    طرح پژوهش حاضر از نوع علی مقایسه ای و از لحاظ جمع آوری داده ها، توصیفی بود. جامعه آماری شامل تمامی افراد مبتلا به اختلال شخصیت خوشه B در مناطق 1 و 2 شهر تهران بود. با توجه به تعداد گروه ها و متغیرهای تمیزی حجم نمونه  برابر با 120 نفر برآورد شد و در نهایت 116 پرسشنامه کامل و معتبر جمع آوری شد. این افراد از بین مراجعه کنندگان به کلینیک های مناطق 1 و 2 شهر تهران به صورت در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه های نظریه ذهن، چشم انداز زمان، اضطراب اجتماعی و ترس از صمیمیت پاسخ دادند. به منظور تحلیل داده ها از روش تحلیل تمایز با نرم افزار spss-23 استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که در نظریه ذهن و ترس از صمیمیت بین گروه های مورد بررسی تفاوت معناداری وجود ندارد. اما در بین مولفه های چشم انداز زمان، مولفه های گذشته - منفی، حال لذت گرا، آینده، آینده متعالی، گذشته مثبت و حال - سرنوشت در گروه های مورد بررسی تفاوت معناداری وجود داشت. در متغیر اضطراب اجتماعی نیز تنها در مولفه ی ترس از انزوای اجتماعی، بین گروه های مورد بررسی تفاوت معناداری وجود داشت.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نقش تمیزی متغیرهای چشم انداز و اضطراب اجتماعی در افراد دارای اختلالات شخصیتی خوشه B، می توان از این متغیرها جهت تشخیص افتراقی و همچنین طرح مداخله استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اختلالات شخصیتی خوشه B، نظریه ذهن، چشم انداز زمان، اضطراب اجتماعی، ترس از صمیمیت
  • اسمعیل نصیری*، سمیه اشرفی، مریم خالصی صفحات 177-187
    مقدمه

    کاهش کیفیت خواب و تغییرات منفی خلق و خوی ورزشکاران در پی استرس ناشی از تمرینات شدید ورزشی، کاهش سطح عملکرد و کیفیت زندگی آن ها را به همراه دارد. لذا، هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر ماساژدرمانی پس از تمرین ورزشی شدید بر کیفیت خواب و خلق وخوی بدنسازان بود.

    روش

    مطالعه حاضر شامل دو گروه کنترل (15=n) و تجربی (15=n) از مردان بدنساز بود که به مدت 4 هفته (هفته ای 3 جلسه) برنامه تمرین ورزشی را با شدت 90-80 درصد قدرت بیشینه انجام می دادند. هرجلسه تمرین شامل انجام 8 حرکت در قالب 5-3 نوبت و 4-6 تکرار از هر حرکت بود. در پایان هر جلسه گروه کنترل بصورت فعال و گروه تجربی با دریافت 15دقیقه ماساژ مرحله سردکردن را انجام می دادند. آزمودنی ها پرسشنامه حالات خلقی برونل (برومز) و سنجش کیفیت خواب پیتزبورگ را در دو مرحله تکمیل کردند. داده های جمع آوری شده با استفاده از تحلیل کوواریانس تجزیه وتحلیل شد.

    نتایج

    یافته های به دست آمده نشان داد کیفیت خواب آزمودنی ها در گروه تجربی نسبت به گروه کنترل بهبود یافته (001/0=P) و ماساژدرمانی پس از هر جلسه تمرین قدرتی شدید به مدت 4 هفته تاثیرمثبتی بر مولفه های خلقی بدنسازان داشته است (001/0=P).

    بحث و نتیجه‏ گیری :

     با توجه به پایین بودن کیفیت خواب و سطح بالاتر خلقیات منفی بخصوص پس از تمرینات شدید در بین ورزشکاران و نیز ارتباط این عوامل با کیفیت زندگی و عملکرد ورزشی آن ها نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد استفاده از ماساژدرمانی پس از تمرین ورزشی می تواند راهکار موثری در بهبود کیفیت خواب و خلقیات ورزشکاران (بخصوص بدنسازان) باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت خواب، خلق وخو، ماساژ، تمرینات ورزشی شدید، بدنساز
  • الهه ذکایی آشتیانی، سیامک سامانی*، نادره سهرابی شگفتی، بنفشه امیدوار صفحات 189-205
    مقدمه

    اختلال در روابط دلبستگی با ایجاد اضطراب فراگیر و بی اعتمادی در کودک می تواند به اختلال های روان شناختی بیانجامد. این پژوهش با هدف "تبیین اثربخشی بازی درمانی تعاملی با مدل تراپلی بر اضطراب کودکان با آسیب های دلبستگی" انجام گرفت.

    روش

    روش تحقیق در این پژوهش آزمایشی با طرح تک آزمودنی از نوع  ABبود. جامعه آماری شامل تمامی کودکان با آسیب های دلبستگی 5 تا 8 سال بود که در سال 1400- 1399 در مراکز روانشناسی شهر تهران حضور داشتند . از بین آنها تعداد 3 کودک (دو پسر و یک دختر) بر اساس ملاک های ورود و خروج و به شیوه نمونه گیری در دسترس گزینش شدند. مداخله تراپلی  برای هر کودک در 21 جلسه اجرا گردید. ابزارهای پژوهش شامل فرم روش تعاملی مارشاک 2018 (MIM)، مقیاس اضطراب کودکان اسپنس 1997 (CD-RIS)  و چک لیست رفتاری تراپلی (محقق ساخته) بود. تحلیل دیداری داده ها در دو سطح درون موقعیتی و بین موقعیتی بر اساس سه شاخص سطح یا طراز، روند و تغییرپذیری انجام گرفت.  

    نتایج

    یافته های پژوهش نشان داد که مداخله تراپلی بصورت معناداری باعث کاهش اضطراب کودک با آسیب های دلبستگی می شود (05/0<p).

    بحث و نتیجه ‏گیری :

     مطابق با یافته های پژوهش اثربخشی مداخله تراپلی بر روی کاهش اضطراب کودک با آسیب های دلبستگی به تایید رسید. بنابراین، این روش را می توان به عنوان یکی از درمان های مفید و کاربردی برای این کودکان درنظر گرفت.

    کلیدواژگان: بازی درمانی تعاملی، تراپلی، اضطراب، آسیب های دلبستگی
  • بهاره محمدی، پرویز آزادفلاح*، علی فتحی آشتیانی، حجت الله فراهانی صفحات 207-220
    مقدمه

    بروز تعارض و اختلاف در روابط عاطفی اگرچه اجتناب ناپذیر است، می تواند بر کیفیت و دوام آن رابطه تاثیر به سزایی داشته باشد. شناخت عوامل موجب اختلاف، علاوه بر آنکه گامی موثر در ارزیابی رابطه است؛ می تواند مقدمه ای برای حل مسیله و پیشگیری از جدایی های متعاقب بروز اختلافات و مشکلات باشد. بدین منظور هدف این بررسی، آماده سازی و هنجاریابی نسخه فارسی مقیاسی است که بر مبنای آن ناسازواری روابط عاشقانه مورد ارزیابی قرار می گیرد. 

    روش

    پژوهش حاضر بر روی گروه نمونه ای شامل 285 نفر زن و مرد ساکن در شهر تهران که به شیوه در دسترس انتخاب شده بودند، اجرا شد. مقیاس ناسازواری در روابط عاشقانه پس از طی مراحل ترجمه - بازترجمه ، همراه با مقیاس ارزیابی رابطه و پرسشنامه شادکامی آکسفورد اجرا شد. جهت بررسی روایی مقیاس به بررسی روایی سازه با روش های تحلیل عاملی تاییدی و روایی همگرا و واگرا از طریق همبستگی پیرسون پرداخته شد. برای بررسی اعتبار آن از روش محاسبه آلفای کرونباخ و پس از گذشت دو هفته، آزمون اصلی به روش بازآزمایی برای 30 نفر از شرکت کنندگان اجرای مجدد شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش همبستگی پیرسون، تحلیل عاملی تاییدی صورت گرفت.

    نتایج

    نتایج تحلیل عاملی مقیاس ناسازواری در روابط عاشقانه، 6 عامل: توجه و ابراز علاقه ناکافی، حسادت یا خیانت، مسیولیت ها و خرده وظایف خانه، رابطه جنسی، کنترل و تسلط دیگری، مسایل مالی و برنامه های آینده را به دست داد. اعتبار عوامل با استفاده از آلفای کرونباخ (90/0 - 75/α=) برای خرده مقیاس ها؛ (9/0-72/0)  برای کل آزمون (82/0) به دست آمد. همچنین برای بررسی روایی همگرا، همبستگی معناداری بین عوامل مقیاس ناسازواری در روابط عاشقانه با پرسشنامه ارزیابی رابطه و روایی واگرا با پرسشنامه شادکامی به دست آمد.

    بحث و نتیجه گیری

    به طور کلی می توان گفت نسخه فارسی مقیاس ناسازواری در روابط عاشقانه، ساختاری 6 عاملی دارد که با زبان و فرهنگ ایرانی سازگار است و عوامل آن در نسخه فارسی منطبق با نسخه اصلی مقیاس می باشد. همچنین این مقیاس دارای اعتبار و روایی مناسب برای کاربرد در پژوهش ها با نمونه های ایرانی و فارسی زبان است.

    کلیدواژگان: رابطه عاطفی، زوج، تعارض بین فردی، رضامندی از رابطه، کیفیت رابطه
  • حجت الله فراهانی*، رسول روشن چسلی صفحات 221-234

    محاسبه حجم نمونه ی مناسب ، توجیه آن و تحلیل توان در پژوهش های علوم روان شناختی دشوار است. فرایند تعیین حجم نمونه با استفاده از فرمول ، بدون یک پیشینه آماری قوی دشوار است.میزان اطلاع دهندگی یک پژوهش بستگی به این توجیه دارد. هرچه میزان داده های گردآوری شده فزون تر شود، پژوهش مورد نظر با توجه به اهداف استنباطی که دارد، اطلاع دهندگی بیشتری خواهد داشت در این مقاله ابتدا به مرور مفاهیم پایه و سپس به معرفی خلاصه نرم افزار G*Power در تحلیل توان و تعیین حجم نمونه پرداخته شد. در پایان سه مثال کاربردی برای تعیین حجم نمونه همراه با مراحل اجرای نرم افزار آنها آوررده شد. نرم افزار G*Power به سادگی از تعیین حجم نمونه و تحلیل توان برای تمامی روش های آماری پشتیبانی می کند. از جمله این روش ها آزمون دقیق،آزمونهای تی، آزمونهای اف ،آزمون های کای- اسکویر وآزمون های زی . هریک از این خانواده آزمونها شامل روش های آماری زیادی هستند. این نرم افزار، نرم افزاری کاربر پسند و مفید برای برآورد حجم نمونه و تحلیل توان در پژوهش های علوم روان شناختی است.این مقاله بینشی برای پژوهشگر روانشناختی فراهم می آورد به گونه ای که او بتواند این نرم افزار را برای دیگر روش های آماری نیز به کار ببرد.

    کلیدواژگان: روانشناسی، حجم نمونه، تحلیل توان، انداره اثر، نرم افزار
|
  • Alireza Sadeghi Miab, Abdollah Shafiabady *, Kamran Sheyvandi Chlicheh, Abotaleb Saadati Shamir, Asghar Jafari Pages 1-15
    Introduction

    Premarital education plays a significant role in the consolidation and continuity of marriage and family from various aspects. The present study aimed to "study the effect of premarital education based on risk factors with a cognitive-behavioral approach on the resilience and quality of life of engaged couples".

    Method

    The research was applied in terms of purpose. In terms of the nature and method of data collection, the semi-experimental design was based on the pre-test-post-test design with the control group, which was carried out in Shahr-e-Rey in 2019. The statistical population was all engaged couples who went to counseling centers or similar centers in Shahr-e-Rey in 2019, which 26 engaged couples, as the sample, were randomly assigned to 2 experimental and control groups (13 couples in each group). The selection of these people was done by visiting counseling centers and talking with the referring couples as volunteers. The research tool included the Conner and Davidson resilience questionnaire 2003 (CD-RIS) and World Health quality of life 1996 (BREF –WHOQOL) which was completed by the participants before and after the training interventions.

    Result

    Data analysis showed that premarital education based on risk factors with a cognitive–behavioral approach had an effect on the resilience and quality of life of engaged couples, but such a positive effect was not in the control group.

    Discussion and conclusion

    It is concluded from the research that paying special attention to the issue of marriage and providing necessary pre-marriage training that is within the framework of a suitable approach can increase the resilience of engaged couples against life issues and improve their quality of life.

    Keywords: Premarital, Risk factors, Cognitive – Behavioral Approach, Resilience, Quality of Life
  • Zahra Daghagh, Malihe Arabhashemi * Pages 17-32
    Introduction

    Gastrointestinal ostomy has a great impact on a person's personality perspective, which causes major changes in lifestyle, communication, sleep, marriage, and self-esteem. Over the past decades, mindfulness and acceptance-based approaches to psychotherapy have made significant progress; Therefore, the present study was conducted to investigate the effectiveness of treatment based on acceptance and commitment to social isolation and sleep problems of people with ostomy in Ghaem clinic in Mashhad.

    Method

    The research design was quasi-experimental, pretest-posttest with a control group. The sample consisted of 40 patients who underwent surgery in the last 6 months of 2018 and underwent an ostomy and were referred to Ghaem Clinic in Mashhad on an outpatient basis in 98-99. Which were selected by available sampling and randomly assigned to experimental and control groups (20 people in each group). In this study, a questionnaire of behaviors related to Ray and Harvey's sleep and social isolation with 18 questions was used. Interventions were performed according to the protocol of Hayes, Strosahl, and Wilson acceptance and commitment therapy sessions during 8 90-minute training sessions, one session per week.

    Result

    The results of multivariate analysis of covariance showed that after the intervention, a significant difference was observed in the mean score of social isolation test and sleep-related behaviors in the experimental and control groups (p <0.001).

    Discussion and conclusion :

    According to the results of this research, treatment based on acceptance and commitment can have a significant effect on the social isolation and sleep problems of people with ostomies and have the necessary efficiency. This means that performing this treatment method improves sleep problems and social isolation. It has been investigated in the community.

    Keywords: acceptance, commitment therapy, Sleep Problems, Social isolation, Ostomy
  • Rouhollah Dehghani Banadaki, Rasoul Roshan Chesli *, Ruhollah Abbasi, Hojjatollah Farahani Pages 33-48
    Introduction

    ‎The present study aimed to examine a structural model of marital commitment based on early ‎maladaptive schemas in the domain of disconnection/rejection and mediated by positive and negative cognitive ‎emotion regulation strategies and smartphone-based social network addiction among married people. ‎‎

    Method

    ‎ This research is a correlational study. For this purpose, a sample of 200 people was selected by ‎the Convenience/Accidental Sampling method from married men and women living in Karaj, and 177 of them were ‎included in the analysis. The Marital Commitment Questionnaire (MCQ), the Young Schema Questionnaire (YSQ-‎SF), the Cognitive Emotion Regulation, and the Social Network Addiction Questionnaires were administered to ‎collect data. Pearson correlation method and Structural equation modeling were used to analyze by SPSS -26 and ‎Smart PLS-2 software. ‎‎

    Results

    The results from the structural model analysis revealed that schemas of disconnection/rejection Domain with ‎the mediating role of positive strategies for cognitive emotion regulation and addiction to social networks can ‎predict changes in marital commitment at a rate of 40% (R2 = 0.40, P <0.001). Also, the model fit indices (GOF = ‎‎0.27) indicate the desired quality of the model. ‎‎

    Discussion and Conclusion

    The present study suggests that early maladaptive schemas challenge couples' marital commitment ‎through cognitive emotion regulation and the‏ ‏overuse of smartphone social networks.  However, more studies are ‎needed to confirm or reject these results.‎‎

    Keywords: Marital commitment, Schemes, Emotion Regulation‎, Addiction
  • Houshang Garavand *, Fatemeh Abdoli, Saeideh Sabzian Pages 49-60
    Introduction

    Besides the serious damage to the physical health of people, Covid-19 has caused a great deal of psychological distress which makes it necessary to understand the factors associated with tolerating distress during this period. The purpose of this study was to study the mediating role of psychological hardiness in the relationship between the meaning of life and self-compassion with distress tolerance.

    Method

    The research method was path analysis correlation. The population included all undergraduate students of Poldokhtar Higher Education Center during 2020-2021. The size of the statistical sample according to Klein's rule of thumb equals 210 people, which was done by available sampling method and an online questionnaire. The tools used in this research were the meaning of life questionnaire, psychological hardiness scale, distress tolerance scale, and self-compassion scale. Data analysis was done by the statistical method of path analysis and using SPSS-22 and AMOS-24 statistical software.

    Results

    The results showed that self-compassion and psychological toughness have a direct effect on distress tolerance, but the meaning of life does not have a direct effect on suffering. Also, self-compassion and meaning in life had a direct effect on psychological toughness. Self-compassion had a significant indirect effect on distress tolerance through the mediation of psychological toughness. Furthermore, meaning in life had a significant indirect effect on distress tolerance through the mediation of psychological toughness.

    Discussion and Conclusion

    In today's world of turmoil, distress tolerance is a very important trait. The results of this study showed that this feature is influenced by other variables such as Self-Compassion and psychological hardiness, and having meaning in life by increasing psychological hardiness, affects the degree of distress tolerance.

    Keywords: Distress tolerance, Self-Compassion, Psychological hardiness, Meaning of Life
  • Reza Altafi, Shahram Vaziri *, Mehrdad Sabet Pages 61-75
    Introduction

     This research aims to compare the effectiveness of acceptance and commitment therapy and rational emotional behavior therapy on avoidance, marital satisfaction, communication skills, and sexual self-efficacy of couples.

    Method

     This semi-experimental study was conducted among couples who were referred to counseling and psychological service centers in Tehran in 2018 among which 45 people were selected by the available sampling method from four counseling centers who met the criteria of the research. They were randomly divided into three experimental groups including acceptance and commitment therapy, rational emotional therapy, and control groups, in each group 15 people participated. First, all three groups were pretested, then one experimental group underwent acceptance and commitment treatment and the other experimental group underwent emotional rational therapy and the control group did not receive any treatment. After the sessions, a post-test was taken from all three groups. After one month, follow-up measurements were performed again in all three groups. Data were processed using SPSS-25 software to calculate descriptive indices and multivariate covariance analysis.

    Results

     A significant difference was observed between the effectiveness of acceptance and commitment therapy and rational emotional therapy in reducing avoidance and increasing marital satisfaction, sexual self-efficacy, and communication skills of couples (p<0.001). The effectiveness of acceptance and commitment therapy in reducing avoidance and increasing marital satisfaction and sexual self-efficacy was higher than rational emotional therapy. But in increasing the communication skills of couples, rational emotional therapy was more effective than acceptance and commitment therapy. In the follow-up phase, no significant difference was observed between the effectiveness of acceptance and commitment therapy with rational-emotional therapy on marital satisfaction, communication skills, and sexual self-efficacy. However, acceptance and commitment therapy was more effective than rational-emotional therapy in reducing couple anxiety.

    Discussion and Conclusion

     Based on the findings, it can be concluded that acceptance and commitment therapy is more effective in reducing avoidance and increasing marital satisfaction and sexual self-efficacy than rational emotional therapy, but rational emotional therapy is more effective in increasing communication skills. It is suggested that acceptance and commitment therapy and rational emotional behavioral therapy be used by experts in this field in order to improve marital relations in counseling and therapy centers.

    Keywords: acceptance, commitment therapy, Emotional Rational Therapy, Avoidance, Marital satisfaction, Communication skills, Sexual Self-efficacy
  • Setareh Jani, Nader Hajloo *, Mohammad Narimani Pages 77-89
    Introduction

    This study aims to compare the effectiveness of Internet-based cognitive-behavioral therapy and emotion-focused therapy on ambiguity tolerance and threat sensitivity in married women with obsessive-compulsive disorder.

    Method

    The research design was quasi-experimental with pre-test, post-test, and control group. The statistical population consisted of all married female patients suffering from obsessive-compulsive disorder who were referred to one of the psychological and psychiatric counseling and services centers in Pars-Abad city of Ardabil province for treatment between July and October of 2021. among which 45 were randomly selected by purposeful sampling in the groups receiving Internet-based cognitive-behavioral therapy (15 people), emotion-focused therapy (15 people), and the control group (15 people). Data collection tools were: Yale-Brown Obsessive-Compulsive Disorder Scale, Ambiguity Tolerance Scale, and Threat Sensitivity Questionnaire. Each interventional treatment was performed during 8 weekly sessions, and the control group did not receive any specific treatment during this period of time. The data were analyzed using multivariate analysis of covariance (MANCOVA).

    Results

    The results showed that cognitive-behavioral therapy based on the Internet and focused on emotion was effective on ambiguity tolerance and threat sensitivity in married women with obsessive-compulsive disorder (P<0.05). Moreover, there is no significant difference between the effectiveness of these two treatment methods (P<0.05).

    Discussion and Conclusion

    The results have potentially significant practical effects for specialists and therapists to pay attention to the effectiveness of treatment methods used in improving the consequences of obsessive-compulsive disorder.

    Keywords: Internet-based cognitive-behavioral therapy, emotion-focused therapy, Ambiguity Tolerance, threat sensitivity, Obsessive-compulsive disorder
  • Fatemeh Tajik, Ali Essazadegan *, Shirin Zeinali Pages 91-104
    Introduction

    Generalized anxiety disorder is one of the most common psychiatric disorders that cause problems to millions of people every year, and the present research aims to predict the symptoms of generalized anxiety disorder based on over-anxiety, experiential avoidance, and BIS/BAS brain-behavioral systems among those who refer to service clinics. The psychological survey of Urmia city was carried out in 2021.

    Method

    The method of conducting this descriptive (non-experimental) research and the research design was a correlation. The statistical population of this research was all the visitors to Urmia's outpatient clinics from June to September 2021. Using the available sampling method, 218 people were selected. To collect data, the Short Scale of Generalized Anxiety Disorder, Meta-Worry, The Acceptance and Action Questionnaire, and the Behavioral Activation/Inhibition Questionnaire were used. In this research, in order to test relations, parametric tests of Pearson Correlation Coefficient and Regression were utilized, and to analyze the data SPSS software was used.

    Results

    The results of the present study revealed that there was a significant relation at the 0.01 level between meta-worry and generalized anxiety disorder and experiential avoidance and behavioral inhibition systems (BIS) and symptoms of generalized anxiety disorder. However, no relation was observed between the Behavioral Activation System (BAS) and the symptoms of generalized anxiety disorder. Also, the regression results showed that meta-anxiety predicts 28%, experiential avoidance 7%, and behavioral inhibition 4% of generalized anxiety changes.

    Discussion and Conclusion

    In explaining and treating generalized anxiety disorder, factors such as meta-worry, experiential avoidance, and behavioral inhibition system should be considered.

    Keywords: Generalized anxiety disorder, Meta-Worry, Experiential Avoidance, BIS, BAS Brain, Behavioral System
  • Samira Gohari, Seyed Kazem Rasoolzadeh Tabatabaei *, Saeed Ghanbari Pages 105-120
    Introduction

    Nowadays, the integration of family and professional roles has led many spouses to have problems establishing and maintaining a friendly and loving relationship with each other. The aim of the current research was to study the components of metallization in the communication pattern of Iranian dissatisfied married couples.

    Methode: 

    The present study is included in the framework of qualitative studies of the content analysis type. Data were collected from unsatisfied married students of Tarbiat Modares University, whose level of dissatisfaction was determined by the Enrich Marital Satisfaction Questionnaire and was collected using open and in-depth (semi-structured) interviews. Sampling was done in a purposeful way until the data saturation stage (15 participants).                                       

    Result

    From the participants' experiences, 2 main themes of curiosity and emotion regulation and 15 subcategories of spouse's mind exploration, different perspectives despite shared experience, devaluation of spouse's mind, reaction to definite presuppositions in mind, Involvement of mental assumptions when listening to the spouse, forcing the spouse to perform the desired reaction, projecting fears, activating the fear system, lack of understanding of emotions, aggression, stubbornness, emotional contagion, rumination, catastrophizing And ignorance was extracted.                                                                                          

     Discussion and Conclusion

    According to the experiences of the participants, it is possible to suggest training and treatment of metallization according to the main theme of curiosity and emotion regulation to reduce the rate of marital conflict.

    Keywords: Mentoring, Communication Patterns, Dissatisfied Iranian Married, Analysis Content
  • Farzaneh Okhovati, Omid Shokri *, Ali Khodaei Pages 121-133
    Introduction

    Globally, stress is a well-recognized feature of the life of undergraduate students. However, there currently is little evidence to suggest what role resilience plays in this issue. The purpose of this study was to examine the effectiveness of the resilience education program on negative automatic thoughts and cognitive coping strategies among university students.

    Method

    In this quasi-experimental study with a pretest-posttest nonequivalent-group design in a company with a follow-up stage, 30 university students within experimental and control groups responded to the Negative Automatic Thoughts Questionnaire (Hollon & Kendall, 1980) and the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (Garnefski, Kraaij & Spinhoven, 2001). The experimental group received 10 resilience training sessions (1 hour a session).

    Result

    The results of statistical procedures of multivariate and univariate covariance analysis indicated that the resilience education program was effective in increasing adaptive coping strategies consisting of acceptance, positive reappraisal, positive refocusing, refocus on planning and putting into perspective, and in decreasing negative automatic thoughts and non-adaptive coping strategies consists of self-blame, other-blame, rumination, and catastrophizing in short term and long term.

    Discussion and conclusion

    These findings suggest that resilience training program by increasing positive thinking strategies, adaptive emotional management skills, and interpersonal relationships skills enrichment could result in mental immunization in students

    Keywords: Negative Automatic Thoughts, Mental Immunization, Resilience Education Program, Cognitive Coping Strategies
  • Atiye Poursaleh *, Ali Sarparast Pages 135-147
    Introduction

    The coronavirus pandemic (COVID-19) and its consequences have had various effects on the psychological and social aspects of society causing considerable stress and anxiety to many people around the world. Regarding the relationship between health anxiety and psychological flexibility, the conscious self-compassion training program is one of the methods that can be effective. This research aims to study the effectiveness of the online conscious self-compassion training program on the health anxiety and psychological flexibility on society during the Corona outbreak. Therefore, according to the goal, in order to provide mental health services and reduce the risk of disease, a remote counseling network was designed.

    Method

    The current research is experimental research with pre-test-post-test and control groups. The statistical population included all the people who filled out the health anxiety questionnaire on social networks; Among which 24 people were selected by available sampling whose health anxiety score was higher than 1 and a standard deviation above the mean of 40. They were randomly tested and assigned to two groups.  Salkoskis and Warwick's (2002)health anxiety scale, Dennis and Vander Wal's (2010) psychological flexibility, and Neff's (2003) self-compassion scale were used to collect data. The experimental group received self-compassion training for 8 sessions, but the control group did not receive any intervention. SPSS 2019 software was used for data analysis.

    Result

    The results of covariance analysis showed that the Mindful Self-compassion Teaching Program led to a decrease in health anxiety compared to the control group in the post-test. In addition, the Mindful Self-compassion Teaching Program had a positive effect on increasing psychological flexibility and self-compassion (F=17.22, P=0.001).

    Discussion and conclusion

    According to the findings of this study, therapists can use the Mindful Self-compassion Teaching Program to help reduce health anxiety and increase psychological flexibility and self-compassion in people with health anxiety.

    Keywords: Health anxiety, Psychological flexibility, Self-Compassion, Mindfulness, Coronavirus
  • Motahhare Tavajjohi, Mohammadreza Tamannaeifar * Pages 149-163
    Introduction

    The present study aimed to investigate the relationship between coping styles and social support with test anxiety with the mediating role of academic resilience.

    Method

    The research method is descriptive-correlational. The statistical population included all female high school students from Kashsn city during 2020-2021, among which 316 students were selected by multi-stage cluster sampling method. Data were collected using Andler and Parker's (1990) Coping Styles Questionnaire, Zimet et al.'s Multidimensional Social Support Questionnaire (1988), Martin's (2003) Academic Resilience Questionnaire, and Spielberger's Test Anxiety Questionnaire (1980). The evaluation of the proposed model was performed using structural equation modeling and the bootstrap method.

    Result

    The results showed that there are significant correlations between test anxiety with problem-oriented strategy (r = -0.31, p <0.01), emotion-oriented strategy (r = 0.63, p <0.01), distraction strategy (r = 0.18, p <0.01), social employment strategy (r = -0.22, p <0.01), social support (r = -0.23, p <0.01) and academic resilience (r = -0. 63, p <0.01). The results showed that the proposed model has an acceptable fit. The results of path analysis also indicate that academic resilience mediates the relationship between problem-oriented style, emotion-oriented coping style, and social support with test anxiety.

    Discussion and conclusion

    Academic resilience mediates the relationship between problem-oriented coping style, emotion-oriented coping style, and social support with test anxiety. The findings have practical implications for school counselors and educational psychologists to prevent and control test anxiety.

    Keywords: Test anxiety, Coping strategies, Social support, Academic Resilience, COVID-19
  • Alireza Zahmatkesh, Parviz Sabahi *, Parvin Rafieinia Pages 165-176
    Introduction

    Personality disorders are among the disorders that have a great impact on a person's life. The aim of the present study was to analyze the differentiation of cluster B personality disorders based on the theory of mind, time perspective, social anxiety, and fear of intimacy. 

    Method

    The design of the present study was comparatively causal and descriptive in terms of data collection. The statistical population included all individuals with cluster B personality disorders in areas 1 and 2 of Tehran. According to the number of groups and the number of differential variables, the sample size was estimated to be 120 people and finally, 116 of the complete and valid questionnaires were collected. Participants answered the theory of mind, time perspective, social anxiety, and fear of intimacy questionnaires. In order to analyze the data, the differential analysis method with SPSS-23 was used. 

    Results

    The results showed that there was no significant difference in the theory of mind and fear of intimacy between the groups. But there was a significant difference between the components of time perspective, including the past - negative, hedonistic present, future, transcendent future, positive past, and present - destiny. In the variable of social anxiety, only in the fear of social isolation component, there was a significant difference between the studied groups. 

    Discussion and Conclusion

    Considering the role of purity of landscape variables and social anxiety in people with B-cluster personality disorder, these variables can be used for differential diagnosis as well as intervention design.

    Keywords: Personality Disorders, Theory of Mind, Time perspective, Social anxiety, Fear of Intimacy
  • Esmail Nasiri *, Somayeh Ashrafi, Maryam Khalesi Pages 177-187
    Introduction

    Decreased quality of sleep and negative changes in athletes' moods following the stress of strenuous training, reduced their performance and quality of life. Therefore, this study aims to examine the effect of massage therapy following intense exercise training on the quality of sleep and mood status in bodybuilders.

    Method

    The present study included two control (n=15) and experimental (n=15) groups of male bodybuilders who performed the exercise program with an intensity of 80-90% of maximum strength for 4 weeks (3 sessions per week). They gave Each training session consisted of performing 8 movements in the form of 3-5 turns and 4-6 repetitions of each movement. At the end of each session, the control group actively and the experimental group received 15 minutes of massage and performed the cooling phase. Subjects completed Brunel Mood Scale (BRUMS) and Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) in two stages. The collected data were analyzed using SPSS and Analysis of Covariance.

    Result

    The results indicated that the sleep quality of the subjects in the experimental group improved compared to the control group (P = 0.001). In addition, it was shown that massage therapy after each session of strenuous training is an effective factor in improving the mood of bodybuilders (P = 0.001).

    Discussion and conclusion

    Considering the low quality of sleep and the higher level of negative moods, especially after intense training among athletes, and also the relationship of these factors with their quality of life and athletic performance, the results of the present study show that the use of massage therapy after  training can be an effective way to improve sleep quality and mood of athletes (especially bodybuilders).

    Keywords: Sleep quality, Mood, Massage, Strenuous training, Bodybuilder
  • Elahe Zakai Ashtiani, Siamak Samani *, Nadereh Sohrabi Shegefti, Banafsheh Omidvar Pages 189-205
    Introduction

    Disorders in attachment relationships can lead to psychological disorders by causing widespread anxiety and mistrust in children. This research aims to "explain the effectiveness of interactive play therapy with the theraplay model on the anxiety of children with attachment disorders".

    Method

    The research method was an experiment with a single-subject AB-type design. The statistical population included all children with attachment disorders aged 5 to 8 who were present in psychological centers in Tehran from 2020 to 2021. Among them, 3 children (two boys and one girl) were selected based on inclusion and exclusion criteria and by available sampling. The three-step intervention was implemented for each child in 21 sessions. The research tools included the Marschak Interaction Method 2018 (MIM), Spence Children Anxiety Scale 1997 (SCAS), and the Theraplay Behavioral Checklist (Researcher-made). Data visual analysis was done at both within-condition and between-condition levels based on three indicators of level, trend, and stability.  

    Result

    The findings showed that theraplay intervention significantly reduces the anxiety of children with attachment injuries (P<0.05).

    Discussion and conclusion

    According to the research findings, the effectiveness of theraplay intervention has been confirmed on reducing the anxiety of children with attachment disorders. Therefore, this method can be considered one of the most useful and applicable treatments for these children.

    Keywords: Interactive Play, theraplay, anxiety, Attachment Disorders
  • Bahareh Mohammadi, Parviz Azadfallah *, Ali Fathi Ashtiani, Hojjatollah Farahani Pages 207-220
    Introduction

    Although conflicts and disagreements are inevitable in emotional relationships, they have many impressions on the quality and durability of the relationship. Clarifying the conflicts between the partners, in addition to being an effective step in evaluating the relationship, is a critical step of relationship assessment and a necessary factor in dissatisfaction intervention programs. Therefore, this study aims to prepare and standardize the Persian version of the Reasons for Disagreement in Romantic Relationship Scale (RDRRS).

    Method

    As the research sample, 285 men and women living in Tehran, completed RDRRS, Relationship Assessment Scale(RAS), Relationship Quality Scale(RQS), and Oxford Happiness Questionnaire(OHQ) among which the last 3 ones were carried out for assessing the RDRRS validity. The construct validity was examined with the methods of confirmatory factor analysis and convergent and divergent validity through Pearson correlation. To check its validity by calculating Cronbach's alpha, the main test was re-administered for 30 participants after two weeks.

    Results

    The factor analysis of RDRRS revealed six main factors: Inadequate Attention or Affection; Jealousy & Infidelity; Chores & Responsibilities; Sex; Control & Dominance; Future Plans & Money. The reliability coefficients using Cronbach Alpha were equal to 0.75 to 0.90 for the main factors, 0.82 for the total score, and 0.39 for the test-retest sample. Also, to check the convergent validity, a significant correlation was obtained between the factors of RDRRS with the relationship evaluation questionnaire and the divergent validity with the happiness questionnaire.

    Discussion and conclusion

    According to the acquired results, the Persian edition of RDRRS has a factorial structure the same as the original scale. The Persian edition of RDRRS is a suitable scale for studying disagreements among Iranian couples.

    Keywords: Couples, conflict, relationship, relationship quality, relationship satisfaction, disagreements
  • Hojjatollah Farahani *, Rasol Roshanchesli Pages 221-234

    Appropriate sample size calculation, its justification, and power analysis are too difficult in psychological sciences. The process of sample size calculation and power analysis using statistical formulas, especially without any background is too difficult. The informativeness of research depends on this justification. The more collected data, the more informativeness according to its inferential goals. In this paper, basic concepts have been discussed and then, G*Power software was briefly introduced for sample size determinations and power analysis. Briefly, 3 practical examples of the sample size calculations using this software were finally introduced. This software supports sample size calculation and power analysis for various statistical methods including exact test, t-tests, F-tests, Chi-Square tests, and Z-tests, each of these family tests includes many statistical tests. This software is user-friendly and useful software for estimating sample size and power analysis in psychological science research. This paper provides insight for a psychological researcher and it will make the researcher able to apply this software to other statistical tests

    Keywords: Effect size, Psychology, Sample Size, Power Analysis, Software