فهرست مطالب

فصلنامه روانشناسی تحولی: روانشناسان ایرانی
پیاپی 71 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • یوسف جلالی*، حسین اسکندری، احمد برجعلی، فرامرز سهرابی، محمد عسگری صفحات 135-147

    چکیده هدف این پژوهش بررسی تحول هویت نوجوانان پسر ایرانی در بستر ضد روایت زندگی آ نها بود. روش پژوهش کیفی و همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی شامل نوجوانان پسر 15 تا 20 ساله و روان شناسان و جامع هشناسان شهر تهران در سال 1399 بود. نوجوانان با نمون هبرداری د ردسترس انتخاب شدند و نمون هبرداری از آنان تا زمان رسیدن به اشباع نظری) 19 نفر(ادامه یافت. از میان متخصصان نیز 6 نفر با استفاده از نمون هگیری هدفمند انتخاب شدند. در بخش کمی، جامعه آماری نوجوانان پسر 15 تا 20 ساله شهر تهران در سال 1399 بود و از بین آ نها 218 نفر با استفاده از نمون هگیری د ردسترس انتخاب شدند. گردآوری داد ه ها در بخش کیفی از طریق مصاحبه داستان زندگی)م کآدامز، 1995 (و در بخش کمی با استفاده از پرسشنامه محق قساخته انجام و برای تحلیل داد ه ها در بخش کیفی از روش تحلیل محتوا و در بخش کمی از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. نتایج تحلیل محتوا نشان داد که مدل ضد روایت نوجوانان شامل مولفه هایی چون سبک زندگی اختیاری، حس منحصربه فرد بودن، استقلا لخواهی و رقابت جویی است. نتایج تحلیل عاملی مرتبه اول حاکی از برازندگی مناسب این مدل با داد ه ها بود. نتایج تحلیل عاملی مرتبه دوم نیز نشان داد که حس منحصربه فرد بودن بیشترین سهم را در مدل دارد. بر اساس یافته های پژوهش م یتوان نتیجه گرفت که ارزش های مدرن و فرد ینگر نفوذ چشمگیر در ساختار ضد روایت هویت نوجوانان پسر ایرانی دارد.

    کلیدواژگان: روای تپژوهی، ضد روایت، نوجوان، هویت روایتی
  • طیبه شاهمرادی فر، پرویز آزاد فلاح*، حجت الله فراهانی صفحات 149-166

    هدف این پژوهش بررسی تاثیر روان درمانگری پویشی کوتا همدت مبتنی بر بن مایه تعارضی ارتباط برالگوهای ارتباطی مادر-فرزند بود.روش پژوهش شبه تجربی بود. شرک تکنندگان شامل 3 مادر ساکن شهر تهران بودند و هر سه آنها دوره مداخله روا ندرمانگری پویشی کوتا همدت مبتنی بر «بن مایه تعارضی ارتباط » را در 12 جلسه 1ساعته گذراندند و هریک از آنها 8 مرتبه)دومرتبه خط پایه، پنج مرتبه طی مداخله و یک مرتبه در دوره پیگیری ی کماهه(ب ا مقیاس رابطه والد –کودک)پیانتا، 1998 (و مقیاس کیفیت مراقبت مادرانه)قنبری، خداپناهی، مظاهری و لواسانی، 2012 (ارزیابی شدند. برای تحلیل داده ها از تحلیل دیداری درون موقعیتی و برون موقعیتی داد ه ها استفاده شد. یافته ها نشان داد روان درمانگری پویشی کوتاه مدت مبتنی بر «بن مایه تعارضی ارتباط » در اصاح الگوهای ارتباطی والدین با فرزندانشان موثر است. بر اساس یافته های این پژوهش، بسیاری از تعار ضهای ارتباطی والدین و فرزندان ناشی از بازنمای یهای ذهنی ناهشیار روابط موضوعی در والدین است و هشیارسازی والدین در جریان درمان به کاهش این تعار ضها بسیار کمک ک یکند.

    کلیدواژگان: رابطه مادر و فرزند، روان درمانگری پویشی کوتاه مدت، بن مایه تعارضی ارتباط
  • احسان حاتمی، معصومه پورمحمدرضای تجریشی*، فیروزه ساجدی، عنایت الله بخشی صفحات 167-180

    این پژوهش با هدف تعیین تاثیر آموزش نظم جویی هیجان بر مشکلات رفتاری کودکان دچار ک متوانی هوشی و با استفاده از روش شب هتجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه آزمایش و گواه انجام شد. 44 دانش آموز 18 - 10 سال از مدارس استثنایی شهر تهران در سال تحصیلی 1398 - 1397 به روش نمون هبرداری دردسترس از بین کودکانی انتخاب شدند که نمره 60 و بالاتر در فهرست رفتاری کودک CBCL((آشنباخ ، دومنسی و رسکورلا) 2001 (به دست آورده بودند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. گروه آزمایش در 16 جلسه 50 دقیقه ای تحت آموزش نظم جویی هیجان قرار گرفت و گروه گواه فقط برنامه جاری مدرسه را دریافت کردند. همه کودکان قبل و بعد از مداخله با استفاده از فهرست رفتاری کودک ارزیابی شدند و داد ه های ب هدست آمده با استفاده از تحلیل کوواریانس تحلیل شد. نتایج نشان داد شرکت کودکان گروه آزمایش در جلسات آموزش نظم جویی هیجان موجب کاهش معنادار مشکلات رفتاری درونی سازی و برون یسازی در مقایسه با گروه گواه شده و بنابراین برنامه ریزی و اجرای مداخله آموزشی نظ مجویی هیجان در مراکز آموزش استثنایی به دانش آموزان یاد م یدهد چگونه با مدیریت و ابراز هیجا نهای خود از مشکلات رفتاری پیشگیری کنند. 

    کلیدواژگان: نظم جویی هیجان، برونی سازی، درونی سازی، کم توانی هوشی، مشکلات رفتاری
  • دنیا نوروزی، مهرناز احمدی* صفحات 181-192

    هدف این پژوهش بررسی نقش واسط های حرمت خود در رابطه بین سب کهای دلبستگی و صمیمیت والدین با افسردگی کودک بود. شرک تکنندگان شامل 205 دانش آموز دختر پای ه های تحصیلی سوم تا ششم دبستا نهای منطقه 9 شهر تهران در سال تحصیلی 1397 - 1398 بودند که با روش نمون هبرداری دردسترس انتخاب شدند و به سیاهه افسردگی کودکان)کواکس، 199 2 (، پرسشنامه طبق هبندی سب کهای دلبستگی)فینزی- دوتان، کوهن، ایوانیچ، ساپییر و ویزمن، 2006 (، پرسشنامه پذیرش و طرد والدین)روهنر، 2007 (و سیاهه فرهنگ نابسته حرمت خود)باتل، 2002 (پاسخ دادند. نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان داد بین افسردگی با حرمت خود، دلبستگی ایمن و صمیمیت والدین رابطه مثبت و با سب کهای دلبستگی اجتنابی و دوسوگرا/اضطرابی رابطه منفی وجود دارد. افزون بر آن، حرمت خود نیز با دلبستگی ایمن و صمیمیت والدین رابطه مثبت و با سب کهای دلبستگی اجتنابی و دوسوگرا/اضطرابی رابطه منفی معنادار دارد. نتایج نشان داد حرمت خود در رابطه دلبستگی)ایمن و اجتنابی(و صمیمیت والدین با افسردگی نقش واسط های دارد. بر همین اساس، سب کهای دلبستگی و صمیمیت والدین 25 درصد از واریانس حرمت خود و افسردگی 52 درصد از واریانس دلبستگی، صمیمیت والدین و حرمت خود کودکان را تبیین م یکند. درمجموع نتایج نشان م یدهد که با بالا بردن مهار تهای والدگری و افزایش سطوح حرمت خود در کودکان با سب کهای دلبستگی اجتنابی م یتوان از بروز نشانه های افسردگی در آ نها پیشگیری کرد.

    کلیدواژگان: افسردگی کودک، حرمت خود، سبک های دلبستگی، صمیمیت والدین
  • محبوبه هاشمی جوزدانی، زهرا طبیبی*، علی مشهدی صفحات 193-203

    این پژوهش با هدف بررسی تفاو تها در الگوی رفتار عبور از خیابان کودکان دچار مشکلات درون یسازی و برونی سازی شده انجام شد. به منظور درک بهتر الگوی رفتار عبور از خیابان این گروه از کودکان، سن و نقایص در کن شهای اجرایی نیز انداز هگیری و کنترل شد. درمجموع 79 کودک 5/ 7 تا 10 سال در قالب سه گروه عادی، دچار مشکلات درون یسازی و برون یساز ی با روش نمونه برداری دردسترس برای شرکت در پژوهش انتخاب شدند. برای انداز هگیری رفتار عبور از خیابان و نقایص در کن شهای اجرایی ب هترتیب از یک محیط واقعیت مجازی)شوبل، گینز و سورسون، 2008 (و مقیاس نقایص در کن شهای اجرایی کودکان و نوجوانان)بارکلی، 2012 (استفاده شد. نتایج، با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری با کنترل آماری سن و نقایص کن شهای اجرایی، نشان داد که کودکان دچار مشکلات درونی ساز یشده، در مقایسه با کودکان عادی و کودکان با مشکلات برونی ساز یشده، مدت زمان بیشتری کنار خیابان منتظر می مانند، فرص تهای ازدست رفته بیشتری دارند و پس از ایجاد شکاف ترافیکی با تاخیر بیشتر اقدام به عبور م یکنند، اما کودکان دچار مشکلات برونی سازی شده، در مقایسه با کودکان عادی، تعداد برخورد بیشتری دارند و در مقایسه با هردو گروه، رفتار کمتر ایمنی در عبور از خیابان نشان م یدهند، بنابراین لازم است متخصصان برنام ه های پیشگیری از آسی بهای ترافیکی کودکان با درنظر داشتن الگوی رفتار عبور از خیابان گرو ه های در خطر، بر مداخات مبتنی بر اصاح رفتار تمرکز کنند.

    کلیدواژگان: رفتار عبور از خیابان، کودکان دچار مشکلات درونی سازی و برونی سازی، محیط واقعیت مجازی
  • ابراهیم کریمی کیان*، سلماز دانشمندی، محمود رستمی، حجت الله فانی صفحات 205-220

    چکیده هدف از این پژوهش بررسی نقش واسط های خوش بینی تحصیلی در رابطه بین ذه نآگاهی و رفتار غیرمولد تحصیلی بود. روش پژوهش از نوع همبستگی بود و نمونه شامل 303 دانش آموز) 143 پسر و 160 دختر(دوره دوم متوسطه شهرستان مرودشت بودند که به روش نمونه گیری خوش های تصادفی انتخاب شدند. به منظود بررسی متغیرهای پژوهش شرکت کنندگان مقیا س ذه نآگاهی)دروتمن، گالوب، اوگانسیان و رید، 2018 (، پرسش نامه خو شبینی تحصیلی)اسچنن موران، بانکل، میشل و میور، 2013 (و مقیاس رفتار غیرمولد تحصیلی)ریمکوس، 2012 (را تکمیل کردند. داده ها به روش مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شد. یافت ه ها نشان دادند که اثر مستقیم ذه نآگاهی بر رفتار غیرمولد تحصیلی معنادار نیست؛ اما اثر مستقیم ذه نآگاهی بر خوش بینی تحصیلی و اثر مستقیم خوش بینی تحصیلی بر رفتار غیرمولد تحصیلی معنادار و همچنین، اثر ذهن آگاهی بر رفتار غیرمولد تحصیلی با واسط هگری خو شبینی تحصیلی معنادار است. ب هطور کلی یافت ه های این پژوهش نقش ذه نآگاهی و خوش بینی تحصیلی را در تب یین رفتار غیرمولد تحصیلی نشان م یدهد و بر اساس یافت ه های آن می توان نتیجه گرفت که لازمه کاهش رفتار غیرمولد تحصیلی دانش آموزان توجه به ذهن آگاهی و خوش بینی تحصیلی آ نهاست.

    کلیدواژگان: خوشبینی تحصیلی، ذهن آگاهی، رفتار غیرمولد تحصیلی
  • رقیه قربانی*، فرهاد خرمائی، حمیده قاسمی صفحات 221-233

    هدف از این پژوهش آزمون مدل علی برای تبیین رفتار خردمندی دانشجویان بود. 440 دانشجوی کارشناسی) 281 زن، 159 مرد(با روش نمونه برداری تصادفی خوش های چندمرحله ای از بین دانشجویان دانشکده های دانشگاه شیراز در سال تحصیلی 98 - 99 انتخاب شدند و مقیا سهای خودسنجی خردمندی)ویستر، 2003 (، فرم کوتاه پنج عامل بزرگ شخصیت)خرمایی و فرمانی، 014 2(، هوش موفق)استرنبرگ و گریگورنکو، 2002 (، صبر)خرمایی، فرمانی و سلطانی، 2015 (و خودکارآمدی مقابله)چسنی نیلندز، چمبرس، تیلور و فولکمن، 2006 (را تکمیل کردند. نتایج نشان داد توافق جویی، وظیف هشناسی، روان آزردگی و هوش موفق به صورت غیرمستقیم با واسط هگری)صبر و خودکارآمدی مقابله(قادر به پی شبینی خردمندی هستند و 45 درصد از واریانس خردمندی را این متغیرها تبیین می کند. بر اساس یافت ه های این پژوهش م یتوان نتیجه گرفت رگه های شخصیت و هوش موفق، باعث صبر دانشجویان و خودکارآمدتر شدن آ نها را در مقابله با مشکلات افزایش م یدهد و درنتیجه، این افراد در مسیر خردمندتر شدن پیش م یروند.

    کلیدواژگان: خردمندی، خودکارآمدی مقابله، صبر، شخصیت، هوش موفق
  • نوشین تمیزی، مجید ضرغام حاجبی*، حسن میرزاحسینی صفحات 235-263

    این پژوهش با هدف آزمون نقش واسط های هیجا نهای پیشرفت در رابطه جه تگیر یهای هدفی و سرمایه روا نشناختی با بهزیستی تحصیلی و رفتارهای سبک زندگی تحصیلی در دان شآموزان تیزهوش دختر و پسر انجام شد. 366 دان شآموز تیزهوش) 182 پسر و 184 دختر(به نسخه تجدیدنظر شده پرسشنامه هدف پیشرفت)الیوت و مورایاما، 2008 (، پرسشنامه سرمایه روان شناختی)لوتانز، آولیو، آوی و نورمن، 2007 (، نسخه کوتاه پرسشنامه هیجا نهای پیشرفت)عبدا للهپور، 2015 (، پرسشنامه رفتارهای سبک زندگی تحصیلی ارتقادهنده و بازدارنده سامت تحصیلی)صال حزاده، شکری و فت حآبادی، 2018 الف(، سیاهه مشغولیت مدرسه)سالملا آرو و آپادایا، 2012 (و سیاهه فرسودگی مدرسه)سالملا آرو، کیورا، لسکینن و نورمی ، 2009 (پاسخ دادند. نتایج نشان داد که در کل نمونه و در نمونه دانش آموزان دختر و پسر مدل مفروض واسط هگری نسبی هیجانات پیشرفت در رابطه جه تگیر یهای هدفی و سرمایه روا نشناختی با بهزیستی تحصیلی و رفتارهای سبک زندگی تحصیلی سامت محور با داد ه ها برازش مطلوبی داشت. عاوه بر این، نتایج تخصیص گروهی روابط ساختاری بین متغیرهای چندگانه نشان داد روابط بین متغیرهای مکنون در دو گروه دانش آموزان تیزهوش دختر و پسر هم ارز بودند. درمجموع، نتایج پژوهش حاضر در پیش بینی اشکال انطباقی و غیرانطباقی تلا شهای پیشرفت مدارنه یادگیرندگان، از یک سوی، شواهد مضاعفی را در دفاع از منطق مفهومی نظریه هدف پیشرفت فراهم کرد و از دیگر سوی، با تاکید بر وجه تکمیلی سازه سرمایه روان شناختی در تصریح منطق رجوع یادگیرندگان به مد لهای رفتاری مختلف، در گسترش مرزهای مفهومی مواضع مفهومی ناظر بر انگیزش پیشرفت تحصیلی موثر واقع شد.

    کلیدواژگان: جهت گیری های هدفی، سرمایه روانشناختی، هیجان های پیشرفت، سبک زندگی تحصیلی، بهزیستی تحصیلی
|
  • Yousef Jalali *, Hossein Eskandari, Ahmad Borjali, Faramarz Sohrabi, Mohammad Asgari Pages 135-147

    he aim of this study was to investigate the development of identity of Iranian male adolescents in the context of counter-narrativeof their lives. The research method was qualitative,correlational. In the qualitative phase,the population consistedof male adolescents aged 15-20 years old,as well as psychologists,sociologists in Tehran in 2020. The adolescents wereselected by the convenience sampling method,the process of sampling was continued until theoretical saturation (19 people).Also,6 specialists were selected by the purposive sampling. In the quantitative phase,the population consisted of adolescents aged15-20 years old in Tehran in 2020,from which 218 people were selected by convenience sampling. In the qualitative phase,data werecollected through the life story interview (McAdams,1995),in the quantitative phase by a researcher-made questionnaire. In thequalitative phase,data were analyzed through the content analysis method,in the quantitative phase through the confirmatory factoranalysis. The results of content analysis showed that the counter narrative model of Iranian male adolescents includes componentssuch as voluntary lifestyle,sense of uniqueness,independence-seeking,competitiveness. The results of first-order factor analysisindicated that the model has a good fit with the data. The results of second-order factor analysis also showed that the sense of uniquenesshas the most contribution in the counter narrative model of Iranian male adolescents. According to the research findings,it canbe concluded that the modern,individualistic values have gained a significant contribution in the structure of counter narrative ofIranian male adolescents

    Keywords: narrative research, counter narrative, adolescent, narrative identity
  • Tayebeh Shahmoradifar, Parviz Azad Fallah *, Hojatollah Farahani Pages 149-166

    This study aimed to investigated The Effect of Short-Term Dynamic Psychotherapy Based on Core Conflictual Relationship Theme on Improvement of Mother-Child Interactional Patterns.The study was a quasi-experimental design. The participants included three mothers who lived in Tehran. All three participants took part in a 12 session that administered as one hour sessions per week and experienced brief psychodynamic psychotherapy. The participant were assessed eight times (2 baseline assessments, 5 during therapeutic session assessments, and 1 follow up assessment) by the Parent-Child Relationship Scale (Pianta, 2011) and the Maternal Caregiving Quality Scale (Ghanbari, Khodapanahi, Mazaheri, & Lavasani, 2012). Visual analysis Within-condition and Between-condition used to analyze the acquired information. The results revealed that the intervention improved the mother – child interactions. According to the research findings, many of the parent – child conflicts, rooted in the unconscious self-object mental representations of parents. 

    Keywords: mother-child relationship, short-term psychodynamic psychotherapy, core conflictual relationship theme
  • Ehsan Hatami, Masoume Pourmohamadreza Tajrishi *, Firoozeh Sajedi, Enayatollah Bakhshi Pages 167-180

    his study aimed to determine the effectiveness of emotion regulation training on behavioral problems in children with intellectual disability. The study method was an experimental design (pretest, and post-test) with experimental and control groups. Participants comprised 10-18 year-old students from Exceptional Schools at Tehran City in 2018-1019 school year, selected by in convenience sampling method. Forty-four students who got 60 points and higher in the Children Behavior Check List (CBCL) (Achenbach, Dumenchi, & Rescorla, 2001) randomly selected and assigned to the experimental and control groups randomly and equally. The experimental group participated in 16 training sessions (each session was 50 minutes) and received an emotion regulation program but the control group only received the mainstream program in the school. All subjects were evaluated by the CBCL before and after the intervention sessions. The data were analyzed by the analysis of covariance. The findings showed that participation of the experimental group in emotion regulation training sessions has led to a significant reduction (P<0.001) of behavioral problems, internalizing, and externalizing problems in comparison to the control group. Therefore, planning and administration of emotion regulation training in exceptional centers can help students learn how to manage and express their emotions to prevent behavioral problems. 

  • Donya Norouzi, Mehrnaz Ahmadi * Pages 181-192

    he aim of present study was to examine the mediating role of self-esteem in relevance between attachment styles and parental warmth with depression. The research design was descriptive-correlational. Participants consists of 205 female primary school students who were selected by convenience sampling method in 2018-2019 academic year. All students completed the attachment styles classification questionnaire (Ricky Finzi-Dottan, 2006), Child Parental Acceptance-Rejection Questionnaire (Rohner, 2007), Culture-Free Self-Esteem Inventory (Battel, 2002), Children’s Depression Inventory (kovacs, 1992). Pearson correlation test results showed among depression with self-esteem, secure attachment styles and parental warmth had positive relation and with insecure attachment styles had negative relation (P<0/001). Also among self-esteem with secure attachment style and parental warmth had positive relation and with insecure attachment styles had negative relation (P<0/01).findings showed that, 25 percent of the variance in self-esteem can be explained by parental warmth and attachment styles. Also, attachment styles, parental warmth and self-esteem are able to account for 52 percent of the variance in depression among female students. In the relationship among attachment styles and parental warmth with depression, the self-esteem had a mediation role In general, the findings showed that by raising parenting skills and increasing self-esteem levels in children with avoidant attachment styles, depressive symptoms can be prevented.

    Keywords: children depression, self-esteem, attachment styles, parental warmt
  • Mahboobeh Hashemi Juzdani, Zahra Tabibi *, Ali Mashhadi Pages 193-203

    he current study aimed to investigate road crossing behavior of three groups of children, namely; typically-developing children, children with internalized problems and children with externalized problems. A total of 79 children aged 7.5 to 10 years in three groups of typically-developing children, children with internalized problems, and children with externalized problems voluntarily participated in the study. Tools included a pedestrian virtual reality environment (Schwebel, Gaines & Severson, 2007) to assess road-crossing behavior and Barkley Deficits in Executive Functioning Scale-Children and Adolescents (Barkley, 2012) to measure the deficits in executive functions. The results of MANCOVA with age and scores in BDEFS-CA as the covariates showed that children with internalized problems waited longer on the sidewalk than typically-developing children and children with externalized problems; they had more missed opportunities, and after a traffic gap, they started crossing with more delay. Children with externalized problems had more hits than typically-developing children. Compared to typically-developing children and children with internalized problems, children with externalized problems also exhibited less safe behavior when crossing the roads. Therefore, it’s necessary for the specialists of child traffic injury prevention programs to focus on behavior modification-based interventions, taking into account the pattern of street-crossing behavior of at-risk groups.

    Keywords: Road-crossing behavior, children with internalized, externalized problems, virtual reality environment
  • Ebrahim Karimi Kian *, Solmaz Daneshmandi, Mahmood Rostami, Ehsan Keshtvarz Kondazi Pages 205-220

    his study aimed to investigate the mediating role of academic optimism in the relationship between mindfulness and counterproductive academic behavior. The research method was correlational and participants were (143 male and 160 female) secondary school students from Marvdasht city which selected via random multistage cluster sampling method. To examine research variables, all participants completed Mindfulness Scale (Droutman, Golub, Oganesyan, & Read, 2018), Academic Optimism Questionnaire (Tschannen-Moran, Bankole, Mitchell, & Moore ,2013) and Counterproductive Student Behavior Scale (Rimkus, 2012). Data were analyzed using structural equation modeling. The results showed that the direct effect of mindfulness on counterproductive academic behavior was not significant; but the direct effect of mindfulness on academic optimism and the direct effect of academic optimism on counterproductive academic behavior were significant; also, the effect of mindfulness on counterproductive academic behavior was mediated significantly by academic optimism. In general, the findings showed that the role of mindfulness and academic optimism in explaining counterproductive academic behavior. Based on these findings, it can be concluded that in order to reduce students’ counterproductive academic behavior, their academic awareness and optimism should be considered. 

    Keywords: academic optimism, mindfulness, counterproductive academic behavior
  • Pages 221-233

    he purpose of this research was to introduce and test a causal model of investigating wisdom behaviors. 440 undergraduate (281 women, 159 men) were selected by random cluster sampling method in Shiraz University in academic year 98-99. They completed Self-Assessed Wisdom Scale (Webster, 2003), NEO Questionnaire Short Form (Khormaei & Farmani, 2014), Successful Intelligence Scale (Sternberg & Grigorenko, 2002), Patience Scale (Khormaei, Farmani & Soltani, 2015), and Coping Self - efficacy (Chesney, Neilands, Chambers, Taylor & Folkman, 2006). The result of the present study supported the meditational effect of patience and coping self - efficacy. In this regards, agreeableness, conscientiousness, neuroticism and successful intelligence predicted wisdom indirectly by the mediation role of patience and coping self - efficacy. Accordingly, 45% of the wisdom variance were explained by these variables. Therefore, the big factor personality dimensions and successful intelligence increasepatience. So students who are patience to face the problems have more coping self - efficacy skills than those who are not patience; and finally result, they would behave wisely.

    Keywords: wisdom, coping self-efficacy, patience, personality, successful intelligence
  • Noushin Tamizi, Majid Zarghan Hajabi *, Hasan Mirza Hoseinni Pages 235-263

    his study examined the mediating effect of achievement emotions on the relationship between goal orientations and psychological capital with academic well-being and health-oriented academic lifestyle promoting/reducing behavirs amonn male and female gifted students. 366 students (182 male and 184 female) responded to the Achievement Goal Questionnainre- Revised (AGQ-R, Elliot & Murayama, 2008), Psychological Capital Questionnaire (PCQ, Luthans, Avolio, Avey & Norman, 2007), Achievement Emotions Questionniare-Revised (AEQ-R, Abdollahpour, 1394), Health-Oriented Academic LifeStyle Promoting/ Reducing Behaviors Questionnaire (HALSP-RBQ), School Engagement Inventory (SEI, Salmela-Aro & Upadaya, 2012), School Burnout Inventory (SBI, Salmela-Aro, Kiuru, Leskinen & Nurmi, 2009). Results indicated that for total sampel and for male and female gifted students, the partially mediated model of achievement emotions on the relationship between goal orientations and psychological capital with academic well-being and health-oriented academic lifestyle promoting/reducing behavirs had good fit to data. The results of the group specificity of structural relations showed that the hypothesized relationships were equivalent for both groups. In sum, on the one hand, these results showed that achievement goal theory in learners played an important role in explaining adaptive and maladaptive acheivement-oriented efforts. On the other hand, the complementary feature of the psychological capital construct was able to push the conceptual boundaries of motivation contemporary theories. 

    Keywords: goal orientations, psychological capital, achievement emotions, academic lifestyle, academic well-being