فهرست مطالب

نشریه پژوهش در پزشکی
سال چهل و ششم شماره 4 (پیاپی 184، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/18
  • تعداد عناوین: 16
|
  • زهرا سالاری نژاد*، کاوه ابراهیم زاده، گیو شریفی، امیدوار رضایی میرقائد صفحات 1-7
    سابقه و هدف

    آدنومای هیپوفیز حدود 15-12 درصد تومورهای داخل مغزی را شامل می شود. اختلال بینایی به طور معمول شایع ترین علامت آبجکتیو در این ضایعات است. Diffusion Tensor Imaging یک نوع MRI است که به بررسی مسیرهای ماده سفید می پردازد. در این مطالعه هدف ما استفاده از DTI برای ارزیابی کمی این اختلال بینایی و استفاده از آن برای پیش بینی بهبود بینایی است به خصوص بررسی آن در جامعه ایرانی که تا کنون بررسی نشده است.

    روش کار

    در این مطالعه تجربی از نوع مقایسه before and after treatment، 20 بیمار مبتلا به ماکروآدنومای هیپوفیز که شکایت از مشکلات بینایی داشتند، مورد معاینه قرار گرفته که سپس در بین سال های 1397 تا 1400 تحت عمل جراحی اندونازال اندوسکوپی (ETSS) قرار گرفتند. بیماران تحت بررسی با ,Conventional MRI DTI و معاینات نوروافتالمولوژی در دو دوره یعنی قبل از عمل و سپس سه ماه بعد از عمل جراحی قرار گرفتند. در این مطالعه اثر سایز، سن بیمار و مدت علایم بر روی بهبود بینایی نیز ارزیابی شد. تمام یافته ها توسط آزمون SIGN TEST انجام شد.

    یافته ها:

     از 20 بیمار تعداد 9 (45 درصد) زن و 11 (55 درصد) مرد بودند. سن بیماران برابر با 11 ± 39 با دامنه 16 تا 60 سال است. اندازه سایز تومور بیماران برابر با 4/59± 9/24 با دامنه 4/02 تا 21/03 میلی متر است. مدت ابتلا به بیماری 12/9± 18/6هفته علامت دار بودند. همه پارامترها یعنی FA و MD در DTI و MD در پریمتری بهبود بینایی و کاهش میزان آسیب مسیر بینایی را در بعد از عمل نسبت به قبل از عمل نشان می دهند. تغییرات همه شاخص ها به لحاظ آماری معنادار بود (0/001>P) میزان FA با MD در پریمتری رابطه معکوس داشت.

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد که همه پارامتر ها بعد از عمل جراحی بهبود پیدا می کند و احتمالا DTI می تواند برای ارزیابی کمی اختلال بینایی مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: Diffusion Tensor Imaging آدنومای هیپوفیز، مسیر بینایی، Mean deviation، Mean diffusivity، Fractional anisotropy Endoscopic Endonasal Transsphenoidal surgery
  • سید علی اکبر مهدوی اناری*، بهنام صفرپور لیما صفحات 8-14
    سابقه و هدف

    تعیین نواحی حساس مغزی مرتبط با فعالیت های حرکتی، زبانی و حافظه با استفاده از روش های تصویربرداری پیشرفته از قبیل fMRI اهمیت به سزایی در جلوگیری از آسیب به این نواحی در حین عمل جراحی مغز دارد. بسیاری گزارش ها در استفاده از این روش در تعیین نواحی فوق در آزمودنی های سالم و بیمار متکلم به زبان های گوناگون وجود دارد. برای به کارگیری دقیق تر و قابل اعتماد تر fMRI به عنوان نقشه عملکردی قبل از جراحی، باید آزمون های مرتبط بر روی جمعیت مورد مطالعه بسته به زبان مورد تکلم ، فرهنگ و سطح توانایی ذهنی افراد تهیه و اجرا شود.

    روش کار

    این مطالعه به صورت Case Series طراحی شده است.. نتایج آزمون های متفاوت در دو گروه با کمک روش group analysis انجام شد و ابتدا پروتکل بهینه در افراد سالم مشخص شد. سپس نتایج در بیماران دچار ضایعات مغزی نیز مشخص و برای هر آزمودنی پرسشنامه ای پر شد و نتایج آزمون های متفاوت از نظر آماری مورد مقایسه قرار گرفت.  ما در این مطالعه روش تصویربرداریfMRI  را برای آزمون های حرکتی و تکلمی ابتدا بر روی افراد سالم (40 نفر) و سپس برروی بیماران دارای ضایعات مغزی کاندیدای جراحی (40 نفر) اجرا کرده و میزان موفقیت آن را در تعیین نواحی حساس مغزی سنجیده ایم . هر آزمودنی بسته ای مشتمل بر چند آزمون متفاوت را در هر گروه انجام داده و در نهایت مناسب ترین آزمون ها معرفی شدند. سرانجام تشخیص های نواحی حساس، مغزی برحسب گروه ها با آزمون دقیق فیشر مورد قضاوت آماری قرار گرفت.

    یافته ها:

     از بین آزمون های مرتبط با زبان آزمون ساختن کلمات، آزمون ساخت کلمه بهترین لوکالیزاسیون ناحیه حرکتی تکلم را در لوب فرونتال تحتانی در ناحیه بروکا ایجاد کرد. تواناییfMRI  در لوکالیزاسیون نواحی مرتبط با فرآیند تکلم در این مطالعه در افراد سالم 100درصد و در بیماران 85 درصد ارزیابی است. در مورد آزمون های حرکتی در هر دو گروه در 100درصد افراد نتیجه مناسب و قابل تفسیر به دست آمد (0/01>P-value).

    نتیجه گیری:

     به نظر می رسد  fMRIبه عنوان یک روش غیر تهاجمی نقشه برداری از مغز می تواند نواحی حساس مغزی مرتبط با حرکت و تکلم در زبان فارسی را مشخص کند. همچنین این روش قبل از جراحی ضایعات مغزی به ویژه ضایعاتی که نزدیک نواحی حساس مغز مثل قشر حرکتی یا نواحی مرتبط با تکلم هستند می تواند استفاده شود. به کارگیری نتایجFMRI  در ارزیابی قبل جراحی می تواند میزان آسیب به نواحی حساس مغزی را کاهش داده و جراحی را در هدف خارج سازی هرچه بیشتر تومور با آسیب هرچه کمتر به نواحی سالم مغزی یاری برساند.

    کلیدواژگان: MRI عملکردی، قشر مغز، ارزیابی قبل از جراحی، تصویر برداری، تومور مغزی، اپیلپسی، تشنج، غیر تهاجمی، تکلم، زبان فارسی
  • زهرا قادری نازلیانی، پیمان رحیمی فیلی*، علی اصغر مقدم، صمد علی محمدی صفحات 15-25
    سابقه و هدف

    سلول های بنیادی اسپرماتوگونی دارای توانایی خودنوسازی و تمایز بوده و می توانند صفات ژنتیکی را به نسل بعدی منتقل کنند. بنابراین ایجاد محیط کشت مناسب برای این رده سلولی مهم است. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر غلظت های مختلف ال- آرژنین بر کلونی زایی سلول های بنیادی اسپرماتوگونی گوسفند در محیط آزمایشگاه بود.

    روش کار

    نوع مطالعه حاضر تجربی بود. پنج بار نمونه گیری و تکرار آزمایش انجام شد. سلول های اسپرماتوگونی طی دو مرحله هضم آنزیمی از بیضه بره های نابالغ جداسازی شدند. سلول ها به مدت 10 روز در شش گروه آزمایشی کشت داده شدند. برای گروه کنترل، کشت ساده سلول های اسپرماتوگونی در محیط DMEM حاوی یک درصد آنتی بیوتیک و 5 درصد FBS انجام شد. در گروه های تیمار 1، 2، 3، 4 و 5 نیز غلظت های مختلف ال- آرژنین (50، 100، 200، 500 و 1000 میکرومول بر لیتر) به ترتیب به محیط کشت اضافه شد. تعویض محیط های کشت هر سه روز یک بار انجام شد. ماهیت سلول ها با رنگ آمیزی ایمنوسیتوشیمی علیه آنتی ژن های PGP9.5 و PLZF تایید شد. بلافاصله پس از جداسازی، درصد زنده مانی سلول ها، تعداد و مساحت کلونی های تشکیل شده در روزهای 4، 7 و 10 پس از کشت، توسط میکروسکوپ معکوس ارزیابی شدند. داده ها توسط آزمون واریانس یک طرفه آنالیز شدند. سطح معنا داری 0/05>P در نظر گرفته شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان دادند که میزان زنده مانی سلول های اسپرماتوگونی پس از جداسازی 1/4 ± 89/28درصد بود. سلول های استخراج شده آنتی ژن های PGP9.5 و PLZF را بیان کردند. همچنین در روز 10 پس از کشت و در تیمار 4 (200 میکرومول بر لیتر ال- آرژنین)؛ تعداد (21/1± 160/8) و مساحت (3/1 ± 4/5) کلونی های سلول های اسپرماتوگونی افزایش معنا داری در مقایسه با سایر گروه ها داشت (0/05>P).

    نتیجه گیری:

     به نظر می رسد افزودن ال- آرژنین با دوز 200 میکرومول بر لیتر تاثیر مثبتی بر القای کلونی زایی سلول های بنیادی اسپرماتوگونی دارد و می تواند محیط کشت مناسبی را در محیط آزمایشگاه فراهم کند.

    کلیدواژگان: سلول های بنیادی اسپرماتوگونی، گوسفند، ال- آرژنین، کشت سلول
  • شهربانو طارمسری، اکرم عیدی*، پژمان مرتضوی، مهرداد مدرسی صفحات 26-37
    سابقه و هدف

    با افزایش سن تغییرات دژنراتیوی در بافت بیضه به همراه کاهش در کیفیت اسپرم دیده می شود. از جمله عواملی که اثر سمی روی کیفیت اسپرم دارد، افزایش رادیکال های آزاد اکسیژن توسط کلریدکادمیوم است که میزان کم آنها برای اسپرم ضروری است تا توانایی باروری را کسب کند. نانوسلنیوم به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی قادر است رادیکال های آزاد را خنثی کند. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر نانوسلنیوم بر وضعیت اکسیداتیو در ناباروری القا شده توسط کادمیوم کلرید در موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه تجربی، تعداد 48 سر موش نر بالغ نژاد ویستار به طور تصادفی به 8 گروه کنترل سالم، تجربی سالم دریافت کننده نانوسلنیوم (0/05، 0/1 و 0/2 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن)، کنترل نابارور دریافت کننده کلرید کادمیوم، تجربی نابارور دریافت کننده کلرید کادمیوم + نانوسلنیوم (0/05، 0/1 و 0/2 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن) تقسیم شدند. مدت تیمار 30 روز بود. در پایان زمان تیمار، حیوانات بیهوش شده، بافت بیضه رت ها سریعا خارج شد. بیضه ها هموژن شده و بررسی بررسی میزان MDA و فعالیت آنزیم های SOD، CAT و GPX روی آن انجام شد. نتایج با استفاده از آزمون واریانس دو طرفه آنالیز شد.

    یافته ها:

     نتایج مطالعه حاضر نشان داد که میزان MDA درگروه تیمار شده با کادمیوم کلرید نسبت به گروه کنترل به طور معنا داری افزایش یافت    (0/34 ± 3/88) (0/05<p). همچنین نتایج نشان داد که میزان قدرت آنتی اکسیدانی بافت بیضه در گروه تیمار شده با کادمیوم کلرید نسبت به گروه کنترل سالم به طور معنا داری کاهش یافت (0/05<p). همچنین تیمار نانوسلنیوم در حیوانات نابارور در دوزهای 0/1 و 0/2 میلی گرم بر کیلوگرم سبب بهبود میزان پارامترهای استرس اکسیداتیو در مقایسه با گروه کنترل نابارور شده است.

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد نانوسلنیوم به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی قادر است اثرات مخرب کادمیوم کلرید را بر پراکسیداسیون لیپید و قدرت آنتی اکسیدانی بافت بیضه مهار کند.

    کلیدواژگان: نانوسلنیوم، کادمیوم کلرید، استرس اکسیداتیو، آنتی اکسیدان، بیضه، موش صحرایی
  • بهلول قربانیان*، صفا اقتصادی صفحات 38-48
    سابقه و هدف

    بیماری کبدچرب غیرالکلی با رسوب چربی در سلول های کبدی مشخص می شود و درصورت نبودکنترل ممکن است سبب فیبروز، سیروز و تخریب سلولی کبد شود. فعالیت ورزشی یکی از عوامل کمک کننده در بهبود بیماران کبد چرب غیرالکلی است. هدف این مطالعه بررسی اثر یک دوره تمرین های اینتروال شدید  بر مقادیر سرمی آدیپونکتین، آیریزین و پروفایل لیپیدی زنان بیمار مبتلا به کبد چرب غیرالکلی بود.

    روش کار

    در این مطالعه کار آزمایی بالینی تجربی تعداد 25 زن مبتلا به بیماری کبد چرب غیر الکلی با دامنه سنی 50-30 سال براساس معیارهای ورود به مطالعه به عنوان نمونه آماری انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه تمرین (13 نفر) وکنترل (12 نفر) تقسیم شدند. تمرین های تناوبی شدید به مدت هشت هفته (چهار جلسه در هفته و هر جلسه به مدت 48 تا 60 دقیقه) اجرا شد. نمونه های خونی در شرایط پیش و پس آزمون برای اندازه گیری سطوح آدیپونکتین، آیریزین و پروفایل لیپیدی گرفته شد. تحلیل آماری داده ها با استفاده از آزمون آزمون t مستقل و تی همبسته به وسیله نرم افزار spss21 در سطح معناداری 0/05>p انجام شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد پس از مداخله تمرین مقادیر سرمی آدیپونکتین (049/0=p)، آیرزین (004/0=p) و HDL (005/0=p) افزایش معنادار و مقادیر LDL (0/001=p)،  TG(0/001=p)، TC (0/001=p) کاهش معناداری در گروه تمرین در مقایسه با گروه کنترل داشتند (0/05≥p).

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد با توجه به اثرات مثبت تمرین های اینتروال شدید برسطوح سرمی آیرزین، آدیپونکتین و پروفایل لیپیدی در بیماران مبتلا به کبد چرب غیر الکلی، به نظر می رسد می توان  این تمرین ها را به عنوان یک شیوه درمانی غیردارویی برای بهبود این بیماران توصیه کرد.

    کلیدواژگان: کبد چرب غیرالکلی، آدیپونکتین، آیریزین، پروفایل لیپیدی، تمرین های اینتروال شدید
  • راحله غفاری، امیرحسین براتی*، رضا رجبی، شهنار شهربانیان صفحات 49-58
    سابقه و هدف

    درد حسی ناخوشایند است که با آسیب بافتی ارتباط دارد، درد های عصبی در بیماری MS از جمله آن است که به سیستم اعصاب مرکزی مربوط می شوند. کیفیت زندگی نیز یک عامل ذاتی چند بعدی است که متاثر از وضعیت های جسمانی و روانی فرد است. هدف از این پژوهش، تفاوت اثر هشت هفته تمرین در آب، خشکی و ترکیبی آب و خشکی به روش بوردنکو بر میزان درد و کیفیت زندگی زنان مبتلا به  MSبود.

    روش کار

    در این پژوهش به روش کار آزمایی بالینی (RCT)، 31 زن مبتلاء به MS با دامنه سنی 50-30 سال و 5/4 > EDSS در سه گروه و به مدت 12 هفته تحت تمرین های بوردنکو در محیط های تمرینی مختلف قرار گرفتند. میزان درد افراد از روی مقیاس دیداری درد (VAS) و میزان کیفیت زندگی با پرسشنامه (SF-36)  اندازه گیری شد. نتایج آزمون کروسکال والیس در سطح خطای0/05 محاسبه انجام شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد در پیش آزمون متغیرهای درد و کیفیت زندگی بین سه گروه مداخله تمرینی اختلاف معناداری وجود نداشت (0/05<P). برای بررسی اثر بخشی تمرین ها در روند کاهش درد و افزایش کیفیت زندگی در محیط های مختلف ورزشی مقایسه قبل و بعد از تمرین انجام شد. نتایج آزمون ویلکاکسون زوجی نشان داد که در هر یک از گروه های تمرینی آب، خشکی و ترکیبی آب و خشکی کاهش معنا داری در درد و افزایش معنا داری در کیفیت زندگی، نسبت به پیش آزمون مشاهده شد (05/0>P). همچنین آزمون کروسکال والیس در پس آزمون نشان داد بین سه نوع محیط تمرینی خشکی، آب و ترکیبی آب و خشکی، تفاوت معنا داری در درد و کیفیت زندگی وجود  نداشته است (0/05<P).

    نتیجه گیری: 

    هر یک از محیط های تمرینی در آب، خشکی و ترکیبی آب و خشکی می توانند کارایی لازم را در کاهش درد و افزایش کیفیت جسمانی و روانی بیماران MS داشته باشند. همچنین این افراد با توجه به نبود تفاوت معنادار در محیط های مختلف تمرینی و به تناسب در دسترس بودن امکانات و تجهیزات مربوطه، می توانند از آنها بهره ببرند.

    کلیدواژگان: مالتیپل اسکلروزیس، روش بوردنکو، درد، VAS، کیفیت زندگی، QOL، تمرینات آب و خشکی
  • زهرا نقیان، فرزانه تقیان* صفحات 59-71
    سابقه و هدف

    چاقی و اضافه وزن سبب اختلالات در متابولیسم بافت چربی سبب کاهش جریان خون و افزایش هایپوکسی می شود. از سویی، انجام تمرین های ورزشی به عنوان یک مکمل درمانی کم هزینه و کارآمد مشخص شده است. هدف از مطالعه حاضر مقایسه اثرات هشت هفته تمرین اینتروال شدید (HIIT) و تمرین تداومی کم شدت (LIET) بر میزان بیان ژن هایα HIF-1 و FSP27 در بافت چربی موش های صحرایی نر دارای اضافه وزن بود. این مطالعه در سال 1399در پژوهشکده زیست فناوری رویان اصفهان انجام شده است.

    روش کار

    در مطالعه تجربی حاضر، 40 موش نر ویستار در سن پنج هفتگی و با وزن 24/6± 155/4گرم به طور تصادفی به چهار گروه مساوی تقسیم شدند. گروه کنترل، HIIT و LIET که به مدت 16 هفته غذای پر چرب مصرف کردند و گروه شم در این مدت از غذای استاندارد استفاده کرد. تمرینات گروه HIIT با پروتکل تمرینی شامل وهله های شدید و گروهLIET کم شدت اجرا شد بود. در پایان، میزان بیان ژنαHIF-1 و FSP27 بافت چربی جدا شده از موش ها به روشtime pcr Real- اندازه گیری شد.

    یافته ها:

     میزان بیان ژن هایαHIF-1 و FSP27 در بافت چربی موش های دارای اضافه وزن و چاق به طور معنااری افزایش یافته است و نسبت به گروه شم بیان ژن ها به ترتیب حدود  7/3 و 1/5 برابر افزایش یافته است. همچنین، میزان بیان ژنαHIF-1 در گروه HIIT (0/003=P) و گروه LIET (0/001=P) نسبت به گروه کنترل به میزان 3/3 برابر کاهش یافته است. همچنین میزان بیان FSP27 بین گروه کنترل و گروه HIIT (0/016=P) و LIET (0/042=P) به میزان 0/3 برابر کاهش یافته است.

    نتیجه گیری:

     رژیم غذایی پرچرب به طور قابل توجهی وزن موش ها را افزایش داده و سبب چاقی شده  است. تمرین های با شدت زیاد و تداومی کم شدت سبب کاهش بیان ژن αHIF-1 و FSP27 در بافت چربی شده اند. انجام این تمرین ها سبب بهبود متابولیسم و عملکرد بافت چربی می شود.

    کلیدواژگان: چاقی، تمرین تناوبی شدید، تمرین استقامتی کم شدت، HIF-1α، FSP27
  • اسدالله محمدی، اکرم ابراهیمی فر، کاوه رحیمی*، کامبیز حسن زاده، اسماعیل ایزدپناه، عباس احمدی صفحات 72-80
    سابقه و هدف

    التهاب پاسخ اولیه سیستم ایمنی بدن به محرک های آسیب رسان است. هدف از انجام این مطالعه بررسی اثر عصاره اتانولی پونه کوهی بر بیان ژن واسطه های پیش التهابی iNOS و NF- kB در سلول های تک هسته ای جدا شده از خون محیطی انسان فعال شده با لیپوپلی ساکارید است.

    روش کار

    این مطالعه آزمایشگاهی بر روی نمونه خون 12 فرد سالم انجام شد. در گروه اول: بافر PBS به محیط های کشت اضافه شد. گروه دوم: لیپو پلی ساکارید برای تحریک التهاب با غلظت ng / ml 10 استفاده شد. گروه سوم: پس از تحریک با لیپوپلی ساکارید، غلظت μg / ml 10 عصاره اتانولی پونه کوهی در محیط کشت استفاده شد. گروه چهارم: پس از تحریک با لیپوپلی ساکارید، غلظت μg / ml 30 عصاره اتانولی پونه کوهی استفاده شد. گروه پنجم: پس از تحریک با لیپو پلی ساکارید، غلظت μg / ml 60 عصاره اتانولی پونه کوهی استفاده شد. در پایان میزان بیان ژن واسطه های پیش التهابی iNOS و NF- KB در گروه های مختلف تعیین شد. خواهد شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS آنالیز one way ANOVA و تست تکمیلی توکی انجام شد.

    یافته ها:

     نتایج داده های مطالعه حاضر نشان داد که بیان ژن NF- kB در گروه دوم (0/14 ± 1/09) در مقایسه با گروه اول به طور معناداری افزایش نشان داد (0/05>P). بیان ژن NF- kB در گروه سوم (0/09 ± 0/48)، گروه چهارم (0/13 ± 0/54) و گروه پنجم (0/24 ± 0/66) در مقایسه با گروه دوم به طور معناداری کمتر بود (0/05 >P). در این مطالعه  بیان ژن iNOS در گروه دوم (0/22 ± 1/14) در مقایسه با گروه اول به طور معناداری افزایش نشان داد   (0/05>P). بیان ژن iNOS در گروه سوم (0/24 ± 0/35) و گروه چهارم (0/07 ± 0/29) در مقایسه با گروه دوم اختلاف معناداری نداشت (0/05>P).

    نتیجه گیری:

     به نظر می رسد که عصاره اتانولی پونه کوهی دارای اثرات ضد التهابی است و می تواند در تغییر بیان ژن واسطه های پیش التهابی iNOS و NF- kB در سلول های تک هسته ای جدا شده از خون محیطی انسان فعال شده با لیپوپلی ساکارید موثر باشد.

    کلیدواژگان: عصاره اتانولی پونه کوهی، iNOS، NF- kB، لیپوپلی ساکارید، سلول های تک هسته ای خون محیطی
  • اکرم قلی پور، مهشید ملکوتیان، مازیار اویسی* صفحات 81-90
    سابقه و هدف

    دژنره شدن سلول های هسته پالپوزوس (NPCs) یکی از عوامل اصلی دژنراسیون دیسک بین مهره ای است. درمان های فعلی محدود به تسکین علایم بوده و بر روی بازسازی سلول های NP از دست رفته و ترمیم ساختار دیسک اصلی تمرکز نمی کنند. از آنجا که پیچیدگی های مولکولی این بیماری هنوز به خوبی شناخته نشده است، توانایی سلول های بنیادی برای تمایز به انواع سلول ها، خصوصا تمایز به سلول های  NPCsتوجه زیادی را به خود جلب کرده است. هدف از این مطالعه بررسی و معرفی ژن های دارای تفاوت بیان در تمایز سلول های بنیادی بهNPCs  و شناسایی مسیرهای مولکولی مهم در فرآیند تمایز است. از آنجا که در ارتباط با ژن های مهم تمایز سلول های NPC تاکنون مطالعه ای گسترده ای انجام نگرفته است، نیاز است بررسی بر روی این مسیر انجام شود.

    روش کار

    ابتدا فایل های خام حاصل از RNA- sequencing  سلول های بنیادی و NPCs تمایز یافته، از دیتاست با شماره GSE122429 از پایگاه داده GEO به دست آمد و مراحل آنالیز نمونه ها انجام شد. ژن های دارای تفاوت بیان با بررسی دو پارامتر آماری logFoldChanges (logFC) ≠ 3 و Adjusted p-values < 0.05 در زبان برنامه نویسی R و با پکیج Limma جداسازی شد. سپس، آنالیز عملکردی ژن ها از جمله مسیرهای سیگنالینگ، فرآیندهای بیولوژیکی ژن های دارای تفاوت بیان در مسیر تمایز توسط پایگاه داده Enrichr بررسی  شد.

    یافته ها:

     نتایج آنالیز بیان داده ها، افزایش بیان 170 ژن و کاهش بیان 102 ژن را در سلول های تمایز یافته نشان داد. همچنین با بررسی آنالیزهای عملکردی مشخص شد ژن های دارای تفاوت بیان در سازماندهی ماتریکس خارج سلولی، سازماندهی کلاژن و تنظیم مثبت فرآیندهای سلولی دخالت دارند. بررسی مسیرهای سیگنالینگ مشخص کرد مسیر تمایز Neural Crest مهم ترین مسیر دخیل در بین نمونه های مورد بررسی بود که ژن های MSX2، OLIG3، WNT3A، TWIST1، PAX3، RHOB، CDH6، COL2A1، CDH1، ZIC1، PMP22، SNAI2، MSX1، با در نظر گرفتن پارامتر آماری  logFC ≠ 3 و Adjusted p-values < 0.05 در این مسیر تاثیر داشته و افزایش بیان داشتند.

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد که دانسته های ما از مسیرهای مولکولی دخیل در فرآیند تمایز سلول های NPC کمک کرد و بررسی های مولکولی دقیق تر منجر به دستیابی به ژن های قابل اعتماد برای شناسایی بیومارکرهای تمایزی سلول های NPC خواهد شد که به این ترتیب سرنخ های جدیدی برای درمان دژنراسیون دیسک بین مهره ای فراهم می شود.

    کلیدواژگان: سلولهایNPCs، مارکرهای تمایزی، سلول های بنیادی، دژنراسیون دیسک بین مهره ای
  • مرجان افغان، فرشته شهیدی*، عباسعلی گائینی، رویا حسینی صفحات 91-98
    سابقه و هدف

    زنان مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) در معرض خطر بیماری های قلبی- عروقی هستند. افزایش دامنه تغییرات موج P (Pdis) و فاصله QT (QTdis) در الکتروکاردیوگرام بیماران مبتلا به PCOS گزارش و پیشنهاد شده است که این دو عامل می توانند به عنوان پیش بینی کننده های خطر حوادث ناگوار قلبی در بیماران مبتلا به PCOS استفاده شوند. با توجه اهمیت پیشگیری از عوارض قلبی- عروقی در زنان مبتلا به PCOS این مطالعه با هدف بررسی اثر هشت هفته تمرین ورزشی هوازی با شدت متوسط (MICT) به عنوان یک راهکار غیر تهاجمی بر P-dis و QTdis در زنان دارای اضافه وزن و مبتلا به PCOS انجام شد.

    روش کار

    در این پژوهش با طراحی کارآزمایی بالینی، 30 زن مبتلا به PCOS با سن 18 تا 40 سال، به طور تصادفی به دو گروه کنترل و MICT تقسیم شدند. جلسات تمرین به مدت هشت هفته، سه بار در هفته اجرا شد. ثبت الکتروکاردیوگرام از آزمودنی ها روز قبل از اولین جلسه تمرین و 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین انجام و توسط متخصص قلب تفسیر شد. داده های گردآوری شده با استفاده از آزمون تی مستقل و تی زوجی در نرم افزار spss نسخه 23 تحلیل شدند. 

    یافته ها: 

    پس از هشت هفته مداخله، میانگین وزن و BMI در گروه تمرین به طور معناداری کاهش یافت (0/01>P). همچنین، QTdis و QTcdis در گروه تمرین به طور معناداری کاهش یافتند (به ترتیب 0/05˂p و 0/05˂p) ولی در گروه کنترل تفاوت معناداری در هیچ یک از متغیرها مشاهده نشد (0/05˂p). مقادیر Pdis در هر دو گروه، پس از مداخله تفاوت معناداری را نشان ندادند (0/05>p).

    نتیجه گیری:

     به نظر می رسد که انجام تمرین های MICT همراه با کاهش وزن می تواند منجر به کاهش خطر آریتمی های قلبی در زنان دارای اضافه وزن مبتلا به PCOS شود.

    کلیدواژگان: سندروم تخمدان پلی کیستیک، تمرین هوازی با شدت متوسط، QTdis، Pdis
  • جواد وکیلی*، سهراب قلعه گیر، مصطفی خانی، کریم آزالی علمداری صفحات 99-110
    سابقه و هدف

    دیابت نوعی اختلال متابولیک است که ساختار و عملکرد دستگاه های بدن از جمله میوکارد را تحت تاثیر قرار می دهد که به آن کاردیومیوپاتی دیابتی گفته می شود. با این حال با توجه به نقش فعالیت ورزشی در پیشگیری و درمان عوارض دیابت، تحقیق حاضر با هدف تعیین تاثیر هشت هفته تمرین تناوبی شدید (HIIT) بر بیان بافتی miRNA-1 و miRNA-21 در بطن چپ رت های نر دیابتی طی دی و بهمن 1400 در دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام شد.

    روش کار

    در یک طرح تحقیقی تجربی، 20 سر رت نر بالغ (سن: 3/0 ± 12 هفته؛ وزن: 12 ± 234 گرم) نژاد ویستار انتخاب و پس از دریافت رژیم غذایی پرچرب (حاوی 45 درصد چربی) و القای دیابت با تزریق استرپتوزوتوسین به طور تصادفی در دو گروه همگن 10 سری شامل دیابتی و دیابتی با تمرین تناوبی شدید (T) تقسیم شدند و به مدت هشت هفته و پنج روز هفته، برنامه HIIT را روی نوارگردان الکترونیکی هوشمند اجرا کردند. تمرین HIIT با شدت 90-85 درصد سرعت بیشینه در 12-6 وهله دو دقیقه ای و با تناوب های استراحت فعال سه دقیقه ای با شدت 30 درصد VO2max اعمال شد. در انتهای قرارداد تمرین، تمامی موش ها 48 ساعت پس از آخرین مداخله به روش بدون درد برای بررسی تغییرات بیان ژن miR-1، miR-21 روش real-time PCR در بافت بطن چپ قلب بی هوش و جراحی شدند.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد بیان نسبی کمی miRNA-1 در گروه HIIT + دیابت (0/000001 ± 0/00005) و کنترل دیابت (0/000005 ± 0/00018) و بیان نسبی کمی miRNA-21 در گروه HIIT + دیابت (0/000001 ± 0/00025) و کنترل دیابت (0/000016 ± 0/00011)  بود.  همچنین هشت هفته تمرین HIIT باعث افزایش معنا دار بیان نسبی miRNA-21 (0/001 =P) و کاهش بیان miRNA-1 (0/002 =P) در رت های دیابتی شد و در مقابل نتایج نشان داد که پس از هشت هفته ابتلا به دیابت بیان نسبی miRNA-21 به طور معنا داری کاهش و بیان miRNA-1 افزایش یافته است (0/01 =P).

    نتیجه گیری:

     به نظر می رسد ارزیابی بیان miRNA-1 و miRNA-21 بعد از تمرین های ورزشی ممکن است شاخص مناسبی برای ارزیابی سازگاری های قلبی- عروقی و به ویژه هایپرتروفی ناشی از تمرین ها باشد.

    کلیدواژگان: تمرین های تناوبی شدید، miRNA-1، miRNA-21، بافت قلب، رت، دیایت
  • کیمیا کسروی، فرشاد غزالیان*، عباسعلی گائینی، عباس حاجی فتحعلی، ماندانا غلامی صفحات 111-123
    سابقه و هدف

    هدف پژوهش حاضر، مقایسه دو نوع تمرین هوازی بر پاسخ سلول های بنیادی، گلبول های سفید و مدت زمان بستری قبل از پیوند اتولوگ است. سرطان روند رشد کنترل ناپذیر در تولید مثل سلول های بدخیم است. برای درمان بسیاری از بیماری های بدخیم وغیر بدخیم خونی به پیوند سلول های بنیادی خون ساز نیاز است که از راه شیمی درمانی یا پرتودرمانی، سلول های خون ساز و سیستم ایمنی فرد را حذف و با سلول های بنیادی جایگزین می شود. موفقیت پیوند تا حد زیادی  به میزان سلول های بنیادی بستگی دارد. هر چه میزان سلول ها بیشتر باشد، پیوندپذیری سریع تر انجام می شود و بیمار زودتر ترخیص می شود.

    روش کار

    60 بیمار در رده سنی 69-22 سال به طور تصادفی ساده انتخاب و به سه گروه 20 نفره (گروه هوازی پیوسته، هوازی ناپیوسته و گروه کنترل) تقسیم شدند. برنامه تمرین هوازی شامل راه رفتن روی تردمیل (بر اساس توانایی بیمار) به طور پیوسته و ناپیوسته به مدت 30 دقیقه صبح و بعد از ظهر، با در نظر گرفتن میزان درک تلاش، به مدت هفت روز متوالی دوره موبیلیزاسیون انجام شد.گروه کنترل تا پایان پژوهش مداخله ای دریافت نکردند. نمونه خون صبح روز قبل و بعد از موبیلیزاسیون گرفته شد و میزان CD34 ,MNC و WBC به صورت مطلق شمارش شد. تعداد روزهای بستری نیز بعد از ترخیص بیمار شمارش شد. برای تجزیه و تحلیل آماری از آزمون کای- اسکوار، تحلیل کوواریانس (آنکوا) و آزمون مقایسه چندگانه استفاده شد. میزان p کمتریا مساوی 0/05 معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها:

     فعالیت هوازی پیوسته و ناپیوسته با شدت متوسط سبب افزایش تعداد سلول ها در مقایسه درون گروهی در هر سه گروه و کاهش تعداد روزهای بستری در گروه پیوسته می شود. در بررسی مقایسه فعالیت هوازی پیوسته و ناپیوسته، افزایش میزان سلول های CD34 و MNC در گروه پیوسته به طورمعنا داری نسبت به گروه ناپیوسته بیشتر بود (این مورد را در مقاله ای به زبان انگلیسی که در رفرنس ها اشاره شده است، چاپ شده است.) ولی از نظر متغیر WBC بین گروه ها پیوسته و ناپیوسته اختلاف معناداری وجود نداشت و هم چنین تعداد روزهای بستری در گروه پیوسته در مقایسه با گروه ناپیوسته کمتر بود (0/05 ≤ P).

    نتیجه گیری:

     فعالیت ورزشی هوازی پیوسته و ناپیوسته با شدت متوسط، به طور معناداری سبب افزایش سلول های  بنیادی خون ساز می شود و هم چنین تعداد روزهای بستری بیمار در بخش پیوند، در گروه پیوسته در مقایسه با گروه ناپیوسته کمتر بود. اگر چه این افزایش در میزان سلول ها و کاهش در تعداد روزهای بستری، در نتیجه تمرین های هوازی پیوسته بیش از تمرین های ناپیوسته بود و به سبب نقش بالقوه این سلول ها در پیوندپذیری، احتمالا می تواند به پروسه پیوند کمک کند.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، موبیلیزاسیون، سلول های بنیادی خونساز، پیوند اتولوگ
  • محمدرضا علائی، فریبا علائی*، نگار حبیبی، نازنین فرح بخش صفحات 124-131
    سابقه و هدف

    کم کاری مادرزادی تیرویید به سبب اختلال در ساختار، محل و یا تولید هورمون غده تیرویید ایجاد می شود. با توجه به مسیر تکاملی و ژنتیکی مشترک با قلب و عروق، احتمال بروز هم زمان بیماری مادرزادی قلبی در بیماران مبتلا وجود دارد.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی مقطعی ، 75 کودک مبتلا به کم کاری مادرزادی تیرویید که در غربالگری کشوری نوزادان شناسایی و سپس تشخیص در آنها تایید شده بود ، به روش سرشماری انتخاب شده و مورد بررسی اکوکاردیوگرافیک قلبی قرار گرفتند. موارد مبتلا به سندرم داون ، وزن تولد پایین و سن زیر یک ماه از مطالعه حذف شدند. برای تحلیل متغیرهای کمی از میانگین و انحراف معیار و متعیرهای کیفی ، از فراوانی استفاده شد. با استفاده از آزمون های آماری Student’s t test و Pearson’s chi- square و تعیین ضریب همبستگی، آنالیز داده ها انجام شد.

    یافته ها: 

    در این کودکان مبتلا به کم کاری تیرویید، 20 درصد دچار بیماری مادرزادی قلبی بودند ؛ شامل 12 درصد نقص دیواره بین دهلیزی ، چهار درصد نقص دیواره بین دهلیزی و بین بطنی و چهار درصد پرولاپس دریچه میترال. 21 کودک سوراخ بیضی باز داشتند. در 52 درصد هیچ اختلال ساختار قلبی گزارش نشد. سن بارداری مادر و وزن تولد در کودکان مبتلا به ناهنجاری قلبی به صورت معناداری پایین تر بودند (0/000 = P).

    نتیجه گیری: 

    در کشور ما ، بروز بیماری مادرزادی قلبی در کودکان مبتلا به کم کاری مادرزادی تیرویید بالاتر از جمعیت نرمال به نظر می رسد. پیشنهاد می شود در تمام موارد کم کاری تیرویید کشف شده با غربالگری نوزادی ، بررسی قلبی انجام گیرد.

    کلیدواژگان: کم کاری مادرزادی تیروئید، بیماری مادرزادی قلبی، کودکان، هورمون تحریک کننده تیروئید (TSH)
  • عطیه صفرزاده*، رسول روشن، زهرا احمدوند، فائزه شفیعی، بانی بزرگ صفحات 132-140
    سابقه و هدف

    افراد مبتلا به هراس اجتماعی در مقایسه با افراد عادی از عزت نفس پایین تری برخوردار هستند. درمان و مداخله رایج این مشکل مدیریت استرس بر اساس رویکرد شناختی رفتاری است. به این منظور در پژوهش حاضر هدف تعیین اثربخشی آموزش مدیریت استرس به شیوه شناختی- رفتاری بر عزت نفس دانشجویان مبتلا به هراس اجتماعی است.

    روش کار

    پژوهش حاضر، طرح آزمایشی همراه با پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل است. 32 نفر از دانشجویان مبتلا به هراس اجتماعی دانشگاه شاهد با بیشترین نمره در آزمون هراس اجتماعی (SPIN) از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. نمونه پژوهش پس از همگن شدن، به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شده و با استفاده از مقیاس های هراس اجتماعی (SPIN) و عزت نفس (SERS) قبل و بعد از مداخله مورد ارزیابی قرار گرفتند. گروه آزمایش، تحت آموزش مدیریت استرس به شیوه شناختی- رفتاری، طی 10 جلسه هفتگی قرار گرفت و گروه کنترل در انتظار بودند. نتایج به دست آمده با استفاده از آمار توصیفی و یومن ویتنی و با به کارگیری نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها:

     در این پژوهش 16 نفر در گروه آزمایش و 16 نفر در گروه کنترل حضور داشتند (همه اعضا دختر بودند). هیچ یک از دانشجویان مداخله را ترک نکردند. تحلیل یومن ویتنی نشان داد که با کنترل تفاوت های بین دو گروه در قبل از مطالعه، اختلاف معناداری بین نمره نهایی گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل وجود دارد. آموزش مدیریت استرس به شیوه شناختی- رفتاری سبب افزایش عزت نفس کلی از 17/05 ± 84/62 به 24/13± 243/68(0/001< P) و کاهش هراس اجتماعی از 6/99 ± 53/56 به 2/4 ± 47/62 (0/001< P) در گروه آزمایش شد.

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد که روش مدیریت استرس به شیوه شناختی- رفتاری می تواند به عنوان یک مهارت موثر در درمان هراس اجتماعی دانشجویان به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: مدیریت استرس به شیوه شناختی- رفتاری، هراس اجتماعی، عزت نفس
  • بهناز اهرابی، رضا مقدسعلی، عباس پیریایی، فاطمه سادات طباطبایی میرک آباد، فائزه شکری، حجت الله عباس زاده* صفحات 141-158
    سابقه و هدف

    فیبروز کلیه مشخصه پاتولوژیکی تقریبا تمامی بیماری های مزمن کلیه با اتیولوژی های متنوع است و قابل اطمینان ترین پیش بینی کننده پیشرفت بیماری مزمن کلیه (CKD) در مرحله نارسایی کلیوی است. بیماری های کلیوی، انواعی از سلول ها و کمپارتمان های کلیوی را تحت تاثیر قرار داده و سبب گسترش انواع فیبروز با عنوان گلومرواسکلروزیس، فیبروز بینابینی و فیبروز آترواسکلروزیس و پری واسکولار می شود. مکانیسم های سلولی و مولکولی بسیاری از جمله مسیرهای پیام رسانیcAMP ، WNT،  TGF-β1و WNT/B catenin در ایجاد بیماری فیبروز کلیه دخیل هستند و فقط با درک دقیق مکانیسم های اساسی فیبروز کلیه می توان توسعه درمان های موثر را تسهیل کرد. هدف از این مطالعه مروری بررسی سلول درمانی و دارو درمانی در فیبروز کلیه با تاکید بر مسیر سلولی و مولکولی برای درک مکانیسم های اساسی فیبروز کلیه است.

    روش کار

    در این مطالعه، مرور جامعی در رابطه با مسیرهای سلولی و مولکولی دخیل در بیماری فیبروز کلیه به همراه دارو درمانی و سلول درمانی که در بهبود این بیماری استفاده می شود، از طریق جست وجو در پایگاه های اطلاعاتی اسکوپوس، پاب مد و گوگل اسکالر از سال 2010 تا 2022 انجام شد. از این تعداد 95 مقاله با توجه به معیارهای خروج از مطالعه انتخاب و بررسی شد.

    نتیجه گیری: 

    روش های سلول درمانی بهینه دارای عوارض جانبی کمتری در مقایسه با دارو درمانی هستند و با توجه به نوع فیبروز درگیر شده در کلیه امکان ترمیم آن با استفاده از سلول های بنیادی وجود خواهد داشت. به نظر می رسد که پیام رسانی سلولی TGF-β1 نقش به سزایی در ایجاد فیبروز کلیه دارد و داروهای مورد استفاده در بهبود فیبروز کلیه، غالبا به اهمیت مسیر پیام رسانی TGF-β1 پرداخته اند که علاوه بر بهبود نسبی این بیماری، دارای عوارض بسیاری هستند. استفاده از سلول درمانی در درمان فیروز مزمن کلیه دارای اثرات مناسب تر و عوارض کمتری نسبت به دارودرمانی  است و سلول های بنیادی مزانشیمی مناسب ترین کاندیدا را برای پیوند دارا هستند.

    کلیدواژگان: فیبروز کلیه، مسیرهای پیام رسانی، دارو درمانی، سلول درمانی
  • بهناز نوری* صفحات 159-164
    سابقه و هدف

    خروج آ یو دی (وسیله داخل رحمی) از رحم به حفره شکم نوعی عارضه است که به دنبال پرفوراسیون رحم هنگام استفاده از وسایل داخل رحمی و یا موقع تعبیه آ یو دی روی می دهد و می تواند منجر به عفونت، خونریزی و آسیب احشا شود. به دلیل بزرگنمایی و دقت بیشتر و مزایای دیگر جراحی لاپاروسکپی مانند طول بستری کمتر، درد و خونریزی کمتر و برگشت به کار سریع تر برای خروج آ یو دی در محل های مختلف حفره شکم از روش لاپاروسکپی استفاده می کنیم. هر نیاسیون روده از عوارض نادر لاپاروسکپی است. با توجه به اینکه وارد شدن آیو دی به شکم بخصوص به رکتوم یا روده عارضه نادری است و در بیمارستان شهدای تجریش طی 10 سال گذشته 9 مورد که در محل های آناتومیک مختلف مانند امنتوم، جدار قدامی شکم وادنکس قرار داشتند و یک مورد ورود آ یو دی به رکتوم بوده و در همه موارد آیو دی با جراحی لاپاروسکپی خارج شده است. هدف از این گزارش یک مورد خروج آ یو دی از رکتوم توسط لاپاروسکپی است. این جراحی با مورد نادر خروج امنتوم و روده از محل تروکار پنج میلی متر لترال چپ هنگام خروج درن همراه بود.

    معرفی بیمار: 

    بیمار مورد معرفی خانم 26 ساله اهل بوشهر با سابقه دو بار سزارین، از 10 روز پس از زایمان، برای پیشگیری از بارداری از آ یو دی CopperT380 استفاده کرده است. بیمار با درد هیپوگاسترراست مراجعه کرده است که در معاینه نخ آ یو دی مشاهده نشده است. سونوگرافی واژینال نبود آ یو دی در حفره رحم را تایید کرد. اشعه ایکس لگن آ یو دی را در سمت راست لگن نشان داد. در لاپاراسکوپی، چسبندگی راست رکتوم و تخمدان راست جدا شد، آ یو دی از محل چسبندگی رکتوم و آدنکس راست خارج و رکتوم ترمیم شد. هنگام خروج درن متوجه خروج روده از محل پورت پنج میلی متری لترال چپ شده و بعد از گسترش انسزیون و برگرداندن روده و امنتوم به شکم اقدام به ترمیم فاشیا شد.

    نتیجه گیری:

     با استفاده از لاپاروسکپی می توان آ یو دی های وارد شده به حفره شکم را خارج کرد.

    کلیدواژگان: آ یو دی مسی، پارگی رکتوم، لاپاروسکوپی، پرفوراسیون رحم، مهاجرت آ یو دی، هرنی محل تروکار
|
  • Zahra Salarinezhad*, Kaveh Ebrahimzadeh, Guive Sharifi, Omidvar Rezaee Mirghaed Pages 1-7
    Background and Aim

    Pituitary adenomas account for 12-15 % of intracranial neoplasms. Visual impairment is usually the most common objective symptom in these tumors. Diffusion Tensor Imaging (DTI) is a non– invasive MRI that illustrates the white matter pathways. In the current study, our goal was to use DTI to quantitatively assessthe visual impairment and to predict visual improvement.

    Methods

    In this before and after treatment study, the total of 20 patients with pituitary macroadenoma who complained of visual impairment underwent ETSS surgery between 2018 and2021. Conventional MRI, DTI and Neuroophthalmological examination were performed for 20 patients intwo periods: preoperative and 3 months after surgery. We evaluated the effects of tumor size, duration of symptoms, and age on visual improvement.

    Results

    The total of 20 patients including nine (45%) women and eleven (55%) men. The meanean age of the patients was 39 ± 13 yearsrangingranged from 16 to 60 years. The mean tumor size was 9.24 ±4.59 mm3 ranging from 4.02 to 21.03 mm3. The mean symptoms duration was 18.6 ± 12.9 weeks. All patients with visual field analysis by mean deviation (MD) on Humphrey visual chart showed visual recovery.
    The FA and MD parameters in DTI showed both improvement and reduction of myelin axon damages. The degree of mean deviation was significantly correlated with the Fractional anisotropy (FA) (P-value<0.05) but not with mean diffusivity in DTI analysis.

    Conclusion

    The present study showed that DTI could be implicated as a tool for quantitative assessment of visual impairment and invisual field defects, in particular. According to the findings, between two parameters of fractional anisotropy and mean diffusivity, FA is most closely related to tumor size and visual field defects. FA before surgery could be used as a measure to predict the extent of visual improvement after ETSS surgery.

    Keywords: Diffusion Tensor Imaging, Pituitary adenoma, Visual pathway, Fractional anisotropy, Mean diffusivity, Mean deviation
  • Seyed AliAkbar Mahdavi Anari*, Behrnam Safarpour Lima Pages 8-14
    Background and Aim

    Functional magnetic resonance imaging (fMRI) has been widely used for pre-neurosurgical planning and may eventually become a routine pre- surgical imaging modality. The validity of fMRI for the clinical application depends on various factors such as proper task selection, correct statistical analysis, and threshold setting with appropriate patient cooperation. To compare the potential of five functional magnetic resonance imaging (fMRI) language paradigms in activating language areas in Persian-speaking volunteers in order to optimize these tasks for clinically useful protocol.

    Methods

    16 healthy right-handed Persian-speaking volunteers were studied. Each individual performed five tasks during the fMRI scan: word generation (WG), object naming (ON), word reading (WR), word production (WP), and reverse word reading (RWR). In the current study's first phase, each task's ability to activate classical language areas was assessed using group analysis. In addition, the lateralization index (LI) for each subject-task was calculated and compared. In the second phase, the optimized protocol was assessed on 40 patients with different types of brain mass lesions or hippocampal sclerosis to assess the role of appropriate patient selection for achieving a reliable fMRI result.

    Results

    We found that WP, RWR, and WG robustly activated language-related areas in the dominant hemisphere. ON and WR failed to sufficiently delineate these activation areas. The highest activation intensities in the frontal lobe (including Broca's area) were seen with WP, whereas RWR showed the highest LI among all examined tasks. In the patient population, we found that accurate and reproducible fMRI strongly depends on the patient’s cooperation. In present study, we observed that a pre-test mock fMRI session held by a radiologist might help to predict which patients are more or less suitable candidates for fMRI.

    Conclusion

    Our results demonstrated that the Persian version of WG and newly presented WP and RWR tasks could be reliably used for the localization of language-related areas in Persian speakers. This type of language evaluation also can be used in the pre-surgical planning of neurosurgical procedures in the Persian population. We recommend the application of WP and RWR in routine clinical practice to avoid significant morbidities after brain lesion surgery.

    Keywords: fMRI, functional MRI, pre- surgical planning
  • Zahra Ghaderi Nazliani, Peyman Rahimi-Feyli*, AliAsghar Moghaddam, Samad Alimohammadi Pages 15-25
    Background and Aim

    Spermatogonial stem cells have the ability to self-renewal and differentiation and can transmit genetic traits to the next generation. Therefore, establishing an appropriate culture medium for this cell line is important. The aim of this study was to determine the effect of different concentrations of L-arginine on sheep spermatogonial stem cells colony formation in-vitro.

    Methods

    An experimental study was conducted. Each treatment was replicated five times. Spermatogonial cells were isolated from prepubertal lamb’s testis using two-step enzymatic digestion. The cells were cultured for ten days in six groups. In the control group, a simple culture of spermatogonial cells was performed in DMEM containing 1% antibiotics and 5% FBS. In the treatment groups 1, 2, 3, 4, and 5 different concentrations of L-arginine (50, 100, 200, 500, and 1000 μmol/L), was added to the culture medium, respectively. The culture media were changed every three days. Identification of cells was confirmed by immunocytochemical staining against PGP9.5 and PLZF antigens. Immediately after isolation, the percentage of cells viability, number, and surface area of colonies formed on the 4th, 7th, and 10th days after the culture, were assessed by an inverted microscope. Data were analyzed using one- way ANOVA test. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The findings indicated that the viability rate of spermatogonial cells after isolation was 89.28 ± 1.4%. Isolated cells expressed PGP9.5 and PLZF antigens. Also, on day 10 after culture and in treatment 4 (200 μmol/L L- arginine); the number (160.8 ± 21.1) and surface area (5.4 ± 1.3) spermatogonial cells colonies had a significant increase compared to other groups (P<0.05).

    Conclusion

    It seems that the addition of L- arginine at a dose of 200 μmol/L has a positive effect on the induction of spermatogonial stem cells colonization and can provide an appropriate culture medium in vitro.

    Keywords: Spermatogonial Stem Cells, Sheep, L-arginine, Cell Culture
  • Shahrbanou Taremsari, Akram Eidi*, Pejman Mortazavi, Mehrdad Modarresi Pages 26-37
    Background and Aim

    With increasing age, degenerative changes in testicular tissue can be seen along with a decrease in sperm quality. Among the factors that have a toxic effect on sperm quality is the increase of oxygen free radicals by cadmium chloride, the low amount of which is necessary for sperm to acquire fertility. Nanoselenium as a strong antioxidant is able to neutralize free radicals. The aim of this study was to investigate the effect of nanoselenium on oxidative status in cadmium chloride induced infertility in adult male Wistar rats.

    Methods

    In this experimental study, 48 adults male Wistar rats were randomly divided into eight groups including: healthy, experimentally healthy, receiving nanoselenium (0.05, 0.1, 0.2 mg/kg body weight), infertile control, receiving cadmium chloride, experimental infertile Cadmium chloride,and nano- selenium recipients (0.05, 0.1, 0.2 mg/kg body weight). The duration of treatment was 30 days. At the end of the treatment, the animals were anesthetized and the testicular tissue of the rats was removed immediately. The testes were homogenized and malondialdehyde (MDA), levels and activity of superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT) and glutathione peroxidase (GPx) enzymes were measured. Finally,The results were analyzed using two-way ANOVA.

    Results

    The results of the present study showed that the amount of MDA in the group treated with cadmium chloride increased significantly compared to the control group (3.88 ± 0.34) (p˂0.05). The results also indicated that the antioxidant power of testicular tissue in the group treated with cadmium chloride was significantly reduced compared to the healthy control group (p˂0.05).Moreover, nanoselenium treatment in infertile animals at doses of 0.1 and 0.2 mg/kg improved the oxidative stress parameters compared to the infertile control group.

    Conclusion

    It seems that nanoselenium, as a strong antioxidant, can inhibit the destructive effects of cadmium chloride on lipid peroxidation and the antioxidant power of testicular tissue.

    Keywords: Nanoselenium, Cadmium Chloride, Oxidative Stress, Antioxidant, Testis, Rat
  • Bahloul Ghorbanian*, Safa Eghtesadi Pages 38-48
    Background and Aim

    Non- alcoholic fatty liver disease is characterized by fat deposition in liver cells and, if not controlled, may cause fibrosis, cirrhosis, and cell destruction of the liver. Sports activity is one of the contributing factors in the recovery of non-alcoholic fatty liver patients. The aim of this study was to investigate the effect of eight weeks of high- intensity interval training (HIIT) on serum levels of adiponectin, irisin, and lipid profile in women with non- alcoholic fatty liver disease.

    Methods

    In this experimental clinical trial, 25 women with non-alcoholic fatty liver disease with an age range of    30-50 years were selected as a statistical sample based on the inclusion criteria and randomly divided into two exercise groups (13 people) and control groups (12 people). Intense interval training was performed for 8 weeks (four sessions per week and each session lasting 48 to 60 minutes). Blood samples were taken before and after the test to measure the levels of adiponectin, irisin, and lipid profile. Statistical analysis of the data was done using independent t- test and correlated t- test using spss21 software at a significance level of p<0.05.

    Results

    The results showed that after training intervention, the serum levels of adiponectin (p= 0.049), irisin  (p= 0.004), and HDL (p= 0.005) significantly increased, and LDL (p= 0.001), TG (p= 0.001), TC (p= 0.001) had a significant decrease in the exercise group compared to the control group (p≥0.05).

    Conclusion

    Considering the positive effects of HIIT on serum levels of irisin, adiponectin, and lipid profile in patients with non- alcoholic fatty liver, it seems that these exercises can be recommended as a non- pharmacological treatment to improve these patients.

    Keywords: Fatty liver, Adiponectin, Irisin, Lipid Profile, High Intense Interval Training
  • Raheleh Ghaffari, AmirHossein Barati*, Reza Rajabi, Shahnaz Shahrbanian Pages 49-58
    Background and Aim

    unpleasant sensory pain associated with tissue, and Neurological pain in MS is related to the central nervous system. The quality of life is also a multidimensional intrinsic factor that affects a person's physical and mental condition. The aim of this study was to investigate the effect of eight weeks of exercise in water, land, and the combination of water and land by the Burdenko method on pain and quality of life in women with MS.

    Methods

    In the present clinical trial study, 31 women with MS in the age range of 30-50 years and EDSS < 4.5 were divided into three groups in different training environments by the Burdenko method for 12 weeks. Pain rate was measured by the Visual Analogue Scale (VAS), and quality of life was measured by the Short Form 36 Health Survey (SF-36). The results of the Kruskal- Wallis test at the error level of 0.05.

    Results

    Our findings showed no significant difference between the three training intervention groups in the pre- test in the variables of pain and quality of life (P > 0.05). In order to investigate the effectiveness of exercises in reducing pain and increasing the quality of life in different training environments, before and after comparisons were made. The paired Wilcoxon test showed that in each training group, there was a significant decrease in pain and a significant increase in quality of life compared to the pre-test (P < 0.05). Also, post- test demonstratedthat there is no significant difference in pain and quality of life between the three types of training environments using the Kruskal- Wallis’s test (P > 0.05).

    Conclusion

    All of these training environments including water, land, and water-land combined, can be effective in reducing pain and increasing the physical and mental quality of MS patients. Also, there is no significant difference between various training environments, and patients could benefit from any training environment available for them.

    Keywords: Multiple Sclerosis, Burdenko Method, Pain, Quality of life, Aquatic, land exercise
  • Zahra Naghian, Farzaneh Taghian* Pages 59-71
    Background and Aim

    Obesity and gaining weight lead to dysfunction in adipose tissue metabolism, reduced blood flow, and increased hypoxia. On the other hand, exercise training has been identified as complementary medicine, convenient and efficient. This study aimed to compare the effects of eight weeks of high- intensity interval training (HIIT) and low- intensity continuous training (LIET) on the expression of HIF-1α and FSP27 genes in adipose tissue of overweight male rats. This study was conducted in 1399 at Royan Biotechnology Research Institute in Isfahan city.

    Methods

    In the present experimental study, 40 male Wistar rats weighing 155.4 ± 24.6 g were randomly divided into four groups at five weeks of age. The control group, HIIT and LIET, consumed high- fat food for 16 weeks, and the sham group consumed standard food. The HIIT group performed high- intensity exercise, and the LIET group performed low- intensity exercise. Finally, the expression of HIF-1α and the FSP27 gene of adipose tissue isolated from mice were measured by real- time PCR.

    Results

    There was a significant difference in the expression of HIF-1α and FSP27 between the study groups (P= 0.001). The expression of the HIF-1α gene in the HIIT group (P= 0.003) and LIET group (P= 0.001) decreased by 3.3- fold compared to the control group. Also, the expression level of FSP27 between the control group and HIIT group (P= 0.016) and LIET (P= 0.042) decreased by 0.3 fold.

    Conclusion

    A high- fat diet has significantly increased the weight of rats and caused obesity. Moreover,  high- intensity and low- intensity endurance training decreased the expression level of the HIF-1α and FSP27 in adipose tissue. Furthermore, these training protocols improved the metabolism and function of adipocyte fat drop.

    Keywords: Obesity, High- intensity intermittent exercise, Low- intensity persistence exercise, HIF-1α, FSP27
  • Asadollah Mohammadi, Akram Ebrahimifar, Kaveh Rahimi*, Kambiz Hasanzadeh, Esmail Eizadpanah, Abbas Ahmadi Pages 72-80
    Background and Aim

    Inflammation is the immune system’s primary response to harmful stimuli. The aim of this study was to evaluate the effect of ethanolic extract of mentha pulegium on the expression of pro- inflammatory mediators of iNOS and NF-κB in mononuclear cells isolated from human peripheral blood activated with lipopolysaccharide.

    Methods

    In this experimental study, mononuclear cells of 12 individuals with no history of specific disease were used. In the first group: PBS buffer was added to the culture media. Group 2: Lipopolysaccharide was used to stimulate inflammation at a concentration of 10 ng/ ml (19). Group 3: After stimulation with lipopolysaccharide, a concentration of 10 μg / ml ethanolic extract of mentha pulegium was used in the culture medium. Group 4: After stimulation with lipopolysaccharide, a concentration of 30 μg / ml ethanolic extract of mentha pulegium was used. Group 5: After stimulation with lipopolysaccharide, a concentration of 60 μg / ml ethanolic extract of mentha pulegium was used. Then, the expression of iNOS and NF-KB pro- inflammatory mediators in different groups wasmeasured. Data analysis was performed using SPSS software with one-way ANOVA analysis and Tukey supplementary test.

    Results

    The results of the present study showedthat the expression of NF-κB gene in the second group (1.09 ± 0.14) significantly increased compared to the first group (P˂0.05). Moreover, NF-κB gene expression was significantly lower in the third group (0.48 ± 0.09), the fourth group (0.54 ± 0.13), and the fifth group (0.66 ± 0.24) compared to the second group (P˂0.05).In addition,, iNOS gene expression in the second group (1.14 ± 0.22) showed a significant increase compared to the first group (P˂0.05). The expression of iNOS gene in the third group (0.35 ± 0.24) and the fourth group (0.29 ± 0.07) was not significantly different from the second group (P˂0.05).

    Conclusion

    The results of the present study indicated that the Ethanolic extract of mentha pulegium has  anti- inflammatory effects and can be effective in altering the expression of pro- inflammatory mediators iNOS and     NF-κB in mononuclear cells isolated from human peripheral blood activated with lipopolysaccharide.

    Keywords: Ethanolic extract of mentha pulegium, iNOS, NF-kB, Lipopolysaccharide, Peripheral blood mononuclear cells
  • Akram Gholipour, Mahshid Malakootian, Maziar Oveisee* Pages 81-90
    Background and Aim

    Although the degeneration of nucleus pulposus cells (NPCs) is one of the main causes of intervertebral disc degeneration, the molecular complications of this disease have yet to be clarified. The ability of stem cells to differentiate into different types of cells, especially NPCs, has attracted much attention. This study aimed to investigate the role of genes with differential expressions in stem cell differentiation into NPCs and to identify the salient signaling pathways involved. Since there has not been an extensive study on the important genes of NPC cell differentiation, it is necessary to investigate this process.  

    Methods

    RNA- sequencing raw files of stem cell samples and differentiated NPCs with the accession number GSE122429 from the GEO database. The samples were analyzed, and genes with differential expressions were isolated in the R programming language with the Limma package via logarithmic fold changes (logFC) ≠3 and adjusted   P-values < 0.05. Functional analysis was conducted on the signaling pathways and biological processes of the differentially expressed genes using the Enrichr database.

    Results

    In NPCs, 170 genes were upregulated, and 102 genes were downregulated. The functional analysis revealed that the differentially expressed genes were mostly involved in the extracellular matrix organization, collagen organization, and positive cellular processes. The study of signaling pathways identified the neural crest differentiation pathway as the most significant pathway in the evaluated samples. Considering logFC ≠3, overexpression was detected in MSX2, OLIG3, WNT3A, TWIST1, PAX3, RHOB, CDH6, COL2A1, CDH1, ZIC1, PMP22, SNAI2, and MSX1, all of which are involved in the neural crest differentiation pathway.

    Conclusion

    Our results should expand the knowledge of the molecular pathways involved in stem cell differentiation into NPCs and proffer new clues to the treatment of intervertebral disc degeneration. Nonetheless, more detailed molecular studies are needed to determine the reliable biomarkers of NPCs

    Keywords: NPCs, Differentiation markers, Stem cells, Intervertebral disc degeneration
  • Marjan Afghan, Fereshteh Shahidi*, Abbasali Gaeini, Roya Hosseini Pages 91-98
    Background and Aim

    Polycystic ovary syndrome (PCOS) is associated with an increased cardiovascular disease (CVD) risk. Pdis and QTdis are simple and useful electrocardiographic markers that may be used in the prediction of the risk of adverse cardiovascular events in PCOS patients. The main purpose of present study was to evaluate the effect of eight weeks of moderate-intensity aerobic training (MICT) on Pdis and QTdis as biomarkers of adverse cardiovascular events in women with PCOS.

    Methods

    30 females with PCOS aged between 18 and 40 years were randomly dividedinto an eight- week MICT anda control group. The MICT program included eight weekly sessions (three sessions a week). Electrocardiography was performed the day before the intervenion, and 48 hours after the last exercise session. A cardiologist evaluated all parameter measurementsst. Statistical analysis was conductedby tes t-test using SPSS software (version 23). P less than 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    After the eight- week intervention, a significant reduction in QTdis, QTcdis, weight, and BMI was observed in the MICT group (p˂0.01) but not in the control group (P>0.05). Regarding Pdis, no significant changewas observed before and after intervention in both groups (P>0.05).

    Conclusion

    These findings demonstrated that eight weeks of MICT in PCOS patients could be prescribed to prevent adverse cardiovascular events in women with PCOS.

    Keywords: PCOS, MICT, QTdis, Pdis
  • Javad Vakili*, Sohrab Ghaleh Gir, Mostafa Khani, Karim Azali Alamdari Pages 99-110
    Background and Aim

    Diabetes is a group of metabolic disorders that affect the structure and function of other organs in the body, such as the myocardium, and is referred to as cardiomyopathy. However, due to the role of exercise in preventing and treating diabetes complications, the present study was performed to determine the effect of diabetes and high- intensity interval training (HIIT) on tissue expression of miRNA-1 and miRNA-21 in the left ventricle of diabetic male rats.

    Methods

    In this experimental study, twenty adult Wistar male rats were selected and randomly divided into two groups: diabetic and diabetic with HIIT (T) protocols. Accordingly, the rats underwent the HIIT program on smart electronic tape recorders for eight weeks, five days a week. HIIT training was performed with an intensity of 90-85% of maximum speed 6-12 times for 2 minutes and with 3-minute active rest intervals with an intensity of 30% VO2max. At the end of the study contract, all rats were anesthetized and operated on 48 hours after the last intervention without a painless method to determine changes in miR-1 and miR-21 gene expression by real-time PCR in left ventricular tissue.

    Results

    The results showed that the quantitative relative expression of miRNA-1 in the HIIT + diabetes group was (0.00005 ± 0.000001) and diabetes control (0.00018 ± 0.000005). The Quantitative relative expression of miRNA-21 in the HIIT + diabetes group was (0.00025 ± 0.000001) and in the diabetes control group (0.00011 ± 0.000016). Eight weeks of HIIT training significantly increased the relative expression of miRNA-21 and decreased the expression of miRNA-1 in diabetic rats (P < 0.05). In contrast, the results showed that after eight weeks of diabetes, the relative expression of miRNA-21 decreased significantly, and the expression of miRNA-1 increased (P < 0.05).

    Conclusion

    Based on the results of this study, it seems that miRNA-210 can be used as an indicator to assess the adaptations associated with exercise training.

    Keywords: High- Intensity Interval Training, miRNA-1, miRNA-21, rats, diabetes
  • Kimia Kasravi, Farshad Ghazalian*, Abbasali Gaeini, Abbas Hajifathali, Mandana Gholami Pages 111-123
    Background and Aim

    The aim of the present study is to compare two types of aerobic exercise on stem cell mobilization, WBC, and admission durationbefore autologous transplantation. Cancer is a malignancythat causes an uncontrollable growth in the cellreplication. Transplantation of hematopoietic stem cells is required for the treatment of many malignant and non- malignant blood diseases. In hematopoietic stem cell transplantation, patients' hematopoietic cells are removed and replaced with stem cells. The success of the transplantation depends largely on the amountof stem cells. The higher the number of cells, the sooner recovery happens.

    Methods

    In a quasi- experimental applied study, 60 patients in the age range of 22-69 years admitted to Taleghani Hospital were randomly selected and assigned into 3 groups of 20 members (continuous aerobic, discontinuous aerobic, and control group). The aerobic exercise program was performed for 7 consecutive days of mobilization period including walking on a treadmill (according to the patient's ability) continuously and discontinuously for 30 minutes in the morning and afternoon, taking into account the perceived effort. Blood samples were taken in the mornings before and after mobilization, and the CD34-MNC and WBC levels were counted as absolute. Days of admission were counted after discharge. Chi-square test, analysis of covariance (ANCOA), and multiple comparison test were used for statistical analysis. The p-value of 0 ≤ 0.05 was considered significant.

    Results

    Moderate- intensity continuous and discontinuous aerobic activity increases the number of CD34- MNC and WBC countin all 3 groups and decreases the days of admission in the continuous group. . Moreover,the amount of CD34 and MNC cells in the continuous aerobic activity group was significantly higher than in the discontinuous aerobic activity group. (This case has been published in an article in English that is mentioned in the references). However, WBC count was not significantly different between the continuous and discontinuous groups. Finally, the days of admission in continous group were less than the discontinuos group (P≤0.05).

    Conclusion

    Moderate- intensity continuous and discontinuous aerobic exercise significantly increases hematopoietic stem cells. The admission period in thecontinous group was less than the discontinuos group. However, the increasing rate of cell count and the decreasing rate of admission period in the continuous group were higher than the discontinuous group. Due to the role of these cells in the transplantation our findings could contribute to a higher rate of success.

    Keywords: Aerobic exercise, Mobilization, Hematopoietic Stem Cells, Autologous transplantation
  • Mohammadreza Alaei, Fariba Alaei*, Negar Habibi, Nazanin Farahbakhsh Pages 124-131
    Background and Aim

    Congenital hypothyroidism results from abnormal structure, position, or hormone production of the thyroid gland. Since common genetic and developmental pathways exist, congenital heart disease may accompany it.

    Methods

    In this cross- sectional descriptive study, 75 children with congenital hypothyroidism were evaluated by echocardiography using the census method. They had been detected during the national screening program of neonates; the diagnosis had been documented then. Patients with Down syndrome, low birth weight, and less than 1-month age were excluded from the study. Mean and standard deviations for quantitative variants and frequency for qualitative variants were applied.  Student’s test- test, Pearson’s chi- square, and correlation index were used for data analysis.

    Results

    Congenital heart disease was detected in 20% of these hypothyroid children, including 12% atrial septal defect, 4% atrial and ventricular septal defects, and 4% mitral valve prolapse. Patent foramen ovale was detected in 21 children. No cardiac abnormality was reported in 52% of children. Gestational age and birth weight were significantly lower in the congenital heart disease group (P=0.000).

    Conclusion

    Congenital heart disease is relatively prevalent in Iranian children with congenital hypothyroidism. We recommended cardiac evaluation for all hypothyroidism cases detected by the national screening program

    Keywords: congenital hypothyroidism, congenital heart disease, children, thyroid stimulating hormone (TSH)
  • Atiyeh Safarzadeh*, Rasoul Roshan, Zahra Ahmadvand, Faezeh Shafiei, Bonnie Bozorg Pages 132-140
    Background and Aim

    People with social phobia have lower self- esteem than normal people. A common treatment and intervention for this problem is stress management based on the cognitive- behavioral approach. For this purpose, in the present study, we aimed to determine the effectiveness of cognitive- behavioral stress management training on the self-esteem of students struggling social phobia.

    Methods

    The present study is an experimental design with a pretest-posttest and control group. 32 students with social phobia were selected with the highest score in the social phobia inventory (SPIN) through available sampling. After homogenization, the research sample was divided into experimental and control groups, and using the social phobia inventory (SPIN) and self- esteem rating scale (SERS) were assessed before and after the intervention. The experimental group underwent cognitive- behavioral stress management training for ten weekly sessions and the control group was waiting. The obtained results were analyzed using descriptive statistics and U Mann Whitney by SPSS software.

    Results

    In current study, 16 people were in the experimental group and 16 people in the control group (all members were female). None of the students left the intervention. U Mann Whitney showed that by controlling the differences between the two groups before the study, there was a significant difference between the final score of the experimental group compared to the control group. Cognitive- behavioral stress management training increased overall self- esteem from 17.05 ± 84.62 to 24.13 ± 243.68 (P < 0.001) and decreased social phobia from 6.99 ± 53.56 to 2.4 ± 47.5 (P < 0.001) in the experimental group.

    Conclusion

    It seems that the cognitive- behavioral stress management method can be used as an effective skill in treating students' social phobias.

    Keywords: Cognitive- Behavioral Stress Management, Social Phobia, Self- esteem
  • Behnaz Ahrabi, Reza Moghadasali, Abbas Piryaei, Fatemeh Sadat Tabatabaei Mirakabad, Faezeh Shekari, HojjatAllah Abbaszadeh* Pages 141-158
    Background and Aim

    Renal fibrosis, with multiple aetiologies, is the typical pathological symptomof almost all chronic Kidney diseases and the most reliable indicator of CKD progression to end- stage renal failure. Kidney disease affects a variety of kidney cells and compartments and causes the spread of fibrosis called glomerulosclerosis, interstitial fibrosis, atherosclerosis, and perivascular fibrosis. Many cellular and molecular mechanisms are involved in the development of kidney fibrosis. Kidney disease affects a variety of existing cells and the compartment of the kidney and causes a variety of fibrosis called glomerulosclerosis, interstitial fibrosis, atherosclerosis, and perivascular fibrosis.

    Methods

    In this study, a comprehensive review of the cellular and molecular pathways involved in renal fibrosis, along with drug therapy and cell therapy used to improve the disease, by searching the databases of Scopus, PubMed, and Google Scholar was performed from 2010 to 2022.

    Conclusion

    Findings from studies showed that optimal cell therapy methods have fewer side effects than drug therapy. Due to the type of fibrosis involved in the kidney, it will be possible to repair it using stem cells. TGFB1 signaling seems to play an important role in the development of renal fibrosis, and drugs used to improve renal fibrosis often address the importance of the TGFB1 signaling pathway, which in addition to the relative improvement of the disease, has many side effects.: The use of cell therapy in the treatmentof chronic kidny fibrosis has more appropriate effects and fewer side effects than drug therapy, and mesenchymal stem cells are the most suitable candidates for transplantation.

    Keywords: Renal fibrosis, Signaling pathways, Drug Therapy, Cell therapy
  • Behnaz Nouri* Pages 159-164
    Previous Record and Aim

    Uterine perforation occurs when an instrument passes or IUD )Intera uterine devices) through the uterus wall and can result in visceral Injury, hemorrhage, and infection.Due to greater magnification and accuracy and other advantages of laparoscopic surgery, such as shorter hospital stay, less pain and bleeding, and faster return to work, we use laparoscopy to remove IUD from different places in the abdominal cavity. Intestinal and omentum herniation from the port site is a rare complication of laparoscopy.
    The purpose of presentarticle is to investigate a case of IUD exit from the rectum by laparoscopy. This surgery was accompanied by a rare case of exit of the omentum and bowel from the 5 mm left lateral trocar site when the drain was exited

    Case Presentation

    A 26 years old woman from Bouseher, with a history of two cesarean section, received an       intra- uterine device (IUD) for contraception 10 daysafter delivery. Vaginal sonography confirmed a lack of IUD in the uterine cavity. Pelvic X-ray showed IUD near the right ovary. In laparoscopy, the adhesion of the rectum and right ovary was detached, IUD was removed from the site of adhesion of rectum and right ovary, and then rectum was repaired. During drain extraction, we noticed that the bowel and omentum were herniated from the 5 mm left lateral port site. After injection of local anesthesia and extension of the port site, the bowel and omentum were inverted in to the peritoneal cavity, and the fascia was repaired.

    Conclusion

    Immigrant IUDs should be removed whenever identified. The laparoscopic procedure is a safe and suitable method for most intra-abdominal migration.

    Keywords: Intrauterine device, Rectum, Migration, Laparoscopy, uterine perforation, IUD migration, port site hernias