فهرست مطالب

روان شناسی فرهنگی - سال ششم شماره 2 (پاییز و زمستان 1401)

مجله روان شناسی فرهنگی
سال ششم شماره 2 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 17
|
  • اسماعیل ناصری* صفحات 1-20
    این پژوهش با هدف بررسی وضعیت کمی دانش‏آموختگان رشته روان‏شناسی انجام شد. در این پژوهش از روش اسنادی استفاده شد. در این ارتباط آمار آموزش عالی ایران  معتبرترین سند در این حوزه که توسط موسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی ایران از سال تحصیلی 1348 1349 تا سال تحصیلی 1399 1400 منتشر شده است  موردبررسی و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان دادند در 47 سال تحصیلی گذشته تقریبا تعداد 21.1861 نفر از مجموع گرایش‏های روان‏شناسی دانش آموخته شدند که تقریبا 8 درصد از کل دانش آموختگان علوم انسانی در سه مقطع تحصیلی کارشناسی، ارشد و دکتری را به خود اختصاص داده اند. مجموع تعداد زنان دانش آموخته روان‏شناسی سه برابر دانش‏آموختگان مرد است و درمجموع 75 درصد از دانش‏آموختگان روان‏شناسی را زنان تشکیل می‏دهند. این برتری در هر سه مقطع تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری است. این برتری به ویژه در مقطع کارشناسی است و دانش‏آموختگان زن در این مقطع بیش از 5/3 برابر دانش‏آموختگان مرد هستند. دانش‏آموختگان روان‏شناسی در مقاطع کارشناسی، ارشد و دکتری به ترتیب 69 درصد، 30 درصد و 1 درصد از مجموع دانش‏آموختگان روان‏شناسی را به خود اختصاص داده اند. نتایج این پژوهش نشان می دهد روان‏شناسی از رشته های دانشگاهی محبوب در بین دانشجویان به ویژه زنان است و از رشد کمی بسیار چشمگیری به ویژه در مقطع کارشناسی برخوردار بوده است.
    کلیدواژگان: روان شناسی، دانش آموختگان، وضعیت کمی، روش اسنادی
  • هوشنگ گراوند*، محمدرضا آهنچیان صفحات 21-46
    به نظر می رسد اهداف و آرزوهای زندگی تحت تاثیر فرهنگ هستند. فرهنگ های فردگرا به افراد اجازه می دهند که خودشان سبک زندگی شان را براساس ترجیحات و نگرش های خود انتخاب کنند، اما در فرهنگ های جمع گرا اهداف شخصی افراد به اهداف جمع وابسته است. هدف پژوهش حاضر مطالعه نقش فرهنگ در اولویت‏بندی اهداف و آرزوهای دانشجویان ایرانی و آمریکایی بود. این پژوهش به روش توصیفی طراحی و اجرا شد. نمونه شامل 250 نفر دانشجوی ایرانی و 164 نفر دانشجویان آمریکا بودند. جمع آوری داده ها با استفاده از شاخص آرزو بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون فریدمن استفاده شد. نتایج آزمون فریدمن نشان داد که اولویت بندی دانشجویان آمریکایی به ترتیب شامل اهداف و آرزوهای ذاتی، خودجسمانی، تعالی خود و بیرونی و دانشجویان ایرانی به ترتیب شامل اهداف و آرزوهای ذاتی، خودجسمانی، بیرونی و تعالی خود است. همچنین اولویت بندی ابعاد اهداف و آرزوهای دانشجویان آمریکایی به ترتیب شامل ارتباط یا پیوندجویی، پذیرش خود، سلامت جسمانی، احساس اجتماعی، لذت جویی، معنویت، ثروت، شهرت، هم نوایی و جذابیت بدنی و دانشجویان ایرانی به ترتیب شامل پذیرش خود، سلامت جسمانی، احساس اجتماعی، ثروت، لذت جویی، معنویت، شهرت، هم نوایی، جذابیت بدنی و ارتباط یا پیوندجویی است. درمجموع دانشجویان آمریکایی بیشتر از دانشجویان ایرانی به هدف «ارتباط یا پیوندجویی» توجه کرده اند. درواقع با توجه به تقسیم بندی اهداف درونی و بیرونی براساس فرهنگ فردگرا و جمع‏گرا، و این نکته که اولویت اول دانشجویان ایرانی (پذیرش خود)، در فرهنگ فردگراست، برخلاف انتظار، فردگرایی در دانشجویان ایرانی بیشتر از دانشجویان آمریکایی بود.
    کلیدواژگان: فرهنگ، اولویت بندی اهداف و آرزوها، دانشجویان ایرانی، دانشجویان آمریکایی
  • سید محمدرضا رضازاده*، هادی بهرامی احسان صفحات 47-64
    در این پژوهش مفهوم شناسی انواع غیرت از نظر دانشجویان بررسی شد. پژوهش حاضر از نوع توصیفی  تحلیلی است. جامعه آماری این پژوهش تمام دانشجویان دانشکده های دانشگاه تهران اند که از میان آن ها 600 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار این پژوهش، پرسش نامه محقق ساخته است. برای تحلیل و تجزیه داده ها از هم بستگی و رگرسیون گام به گام استفاده شد. نتایج نشان داده است که الف) شنیدن کلمه غیرت، احساسات متفاوتی را اعم از مثبت و منفی در افراد ایجاد می کرد؛ ب) تداعی های افراد به هنگام شنیدن کلمه غیرت، بسیار متفاوت بود؛ ج) انواع غیرت برای دانشجویان اهمیتی متفاوت داشت و ترتیب آن عبارت بود از: خانوادگی، ناموسی، فرهنگی، دینی و قومیتی؛ د) نزدیک به سه چهارم افراد، بر این باور بودند که غیرت ارتباطی با جنسیت ندارد؛ ه‍) بیش از نیمی از دانشجویان اظهار داشتند که عده ای غیرت را با حسادت اشتباه می گیرند؛ و) ارزیابی افراد از میزان غیرت مندی خودشان بیشتر از ارزیابی آن ها از میزان غیرت مندی ایرانیان بود؛ ز) در پاسخ به این سوال که آیا فرضا حاضرید با کسی ازدواج کنید که صراحتا اعلام کرده، همسری بی غیرت می خواهد، نزدیک به 73 درصد پاسخ منفی، نزدیک به 17 درصد موافقت مشروط و فقط 5/3 درصد پاسخ مثبت دادند؛ ح) در پیش بینی عوامل موثر در ارزیابی میزان غیرت مندی افراد توسط خودشان، عوامل متعددی موثر بودند و درمجموع، حدود 50 درصد واریانس این متغیر را تبیین می کردند که سهم غیرت ناموسی با 35 درصد از همه بیشتر بود؛ ط) غیرت در زبان فارسی به دو معنی به کار رفته است: رشک و حسادت و نیز دفاع از عرض و ناموس و آنچه برای فرد ارزشمند است، که معنای دوم متاثر از فرهنگ اسلامی است، به علاوه غیرت دارای بعد اجتماعی نیز هست. به این معنا که انسان غیور نه تنها از ناموس خود محافظت می کند، بلکه حفظ ناموس دیگران را نیز وظیفه خود می داند. مقایسه غیرت با این دو کارکرد با معادل آن در زبان انگلیسی  یعنی حسادت جنسی  نشان می دهد که میان این دو مفهوم، تفاوتی عمیق و اساسی وجود دارد؛ درنهایت اینکه حفظ تعادل در موضوع غیرت ورزی ناموسی بسیار مهم بوده و توصیه شده است.
    کلیدواژگان: تداعی های غیرت، انواع غیرت، رابطه غیرت با جنسیت و حسادت، غیرت مندی، بی غیرت بودن
  • مصطفی تشویقی، رسول رضایی ملاجق، صفا نیسی، الهام طیاری* صفحات 65-82
    پژوهش حاضر با هدف تدوین مدل عوامل موثر بر رضایت زناشویی انجام شد. پژوهش از نظر هدف کاربردی بود که به روش هم بستگی با استفاده از معادلات ساختاری انجام شد. حجم نمونه‏ با توجه به چارچوب ساختاری و پیچیدگی مدل تعیین شد. مشارکت کنندگان 326 نفر از افراد متاهل بودند که به صورت داوطلبانه در این پژوهش مشارکت داشتند. ابزار گردآوری داده‏ها پرسش نامه‏های رضایت زناشویی، راهبردهای تنظیم هیجان، پذیرش و عمل، و خودشفقتی بود. داده‏ها از طریق بررسی هم بستگی و معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای اس.پی.اس.اس. و ایموس نسخه 26 تحلیل شد. براساس نتایج، مدل کلی پژوهش تایید شد و متغیرهای مدل توان تبیین 23/0 از واریانس رضایت زناشویی را داشتند. شاخص های برازش مدل از سطح مطلوبی برخوردار بودند. براساس یافته‏ها نتیجه گیری می‏شود انعطاف پذیری روان شناختی، نقش میانجی از نوع کامل را در رابطه خودشفقتی و رضایت زناشویی دارد، درحالی که نقش میانجی این متغیر در رابطه ارزیابی مجدد هیجان و رضایت زناشویی تایید نشد و ارزیابی مجدد هیجان فقط از مسیر مستقیم در تبیین رضایت زناشویی نقش داشت. براساس نتایج پیشنهاد می‏شود خودشفقتی و انعطاف پذیری روان شناختی در مشاوره‏های زناشویی بیش از بیش موردتوجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: انعطاف پذیری روانشناختی، تنظیم هیجان، خودشفقتی، رضایت زناشویی
  • هاجر فکوری آزارکی، فرهاد اصغری*، علی صیادی صفحات 83-105
    هدف این پژوهش بررسی روابط ساختاری بین طرح واره های ناسازگار اولیه و تاب آوری با سبک های عشق ورزی (استورگ و مانیا) با نقش میانجی گر انعطاف پذیری روان شناختی بود. روش تحلیل در این مطالعه مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمام معلمان مقطع متوسطه دوم شهرستان رودسر در نیمه اول سال 1400 بودند. در این پژوهش 307 نفر به روش در دسترس در یک نظرسنجی برخط مشارکت داشتند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های طرح واره یانگ ، نگرش به عشق، تاب آوری کانر و دیویدسون ، پذیرش و عمل نسخه دوم استفاده شد. تحلیل داده ها به روش مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار های اس.پی.اس.اس. و ایموس نسخه 21 انجام شد. نتایج نشان داد که انعطاف پذیری روان شناختی رابطه بین طرح واره های ناسازگار اولیه و سبک عشق ورزی استورگ را به صورت منفی و رابطه بین طرح واره های ناسازگار اولیه و سبک عشق ورزی مانیا را به صورت مثبت و معنادار میانجی گری می کند. همچنین انعطاف پذیری روان شناختی رابطه بین تاب آوری و سبک عشق ورزی استورگ را به صورت مثبت و رابطه بین تاب آوری و سبک عشق ورزی مانیا را به صورت منفی و معنادار میانجی گری می کند.
    کلیدواژگان: طرح واره های ناسازگار اولیه، تاب آوری، سبک های عشق ورزی، انعطاف پذیری روان شناختی
  • مسعود اسدی* صفحات 106-139
    پژوهش حاضر با هدف ساخت و اعتباریابی مقیاس والدگری موفق در نمونه هایی از خانواده های ایرانی، انجام شد. روش پژوهش همبستگی بود. تمامی خانواده های ساکن شهر قزوین که در زمان اجرای پژوهش دارای فرزندان 14 تا 18 سال بودند، جامعه آماری پژوهش حاضر را تشکیل دادند.100 والد، به روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب شدند. مقیاس والدگری موفق در سه شاخص نقش والدینی با 11 مولفه، شاخص زن و شوهری با سه مولفه و شاخص خانوادگی با سه مولفه ساخته شد. نتایج روایی محتوایی حاصل از بررسی نظران متخصصان با استفاده از روش لاوشه، بالاتر از 62/0 محاسبه شد که نشان دهند تایید روایی محتوایی مقیاس مذکور است. این مقیاس در مرحله اول با 99 گویه ساخته شد که بعد از اجرای مقدماتی و سنجش روایی محتوایی، 9 گویه به دلیل نداشتن ضریب تمیز بالاتر از 30/0 حذف شدند. بعد از حذف گویه های مذکور پایایی به روش آلفای کرونباخ حاکی از آن بود که پایایی هر مولفه نیز بالاتر از 70/0 و برای کل مقیاس 93/0 است که نشان دهنده تایید پایایی مقیاس والدگری موفق است. در مرحله بعد تحلیل عاملی اکتشافی انجام شد. بارهای عاملی فازی بدست آمده برای گویه های مقیاس طراحی شده نشان داد که همه ی گویه ها، به غیر از گویه ی 38 توانایی سنجش والدگری موفق را دارند. به این ترتیب مقیاس والدگری موفق با 89 گویه ابزاری قوی برای سنجش والدگری موفق در خانواده های ایرانی است. مشاوران و روان شناسان خانواده می توانند از مقیاس والدگری موفق برخاسته از پژوهش حاضر می توانند در سنجش والدگری موفق والدین در خانواده های ایرانی استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: مقیاس والدگری موفق، خانواده های ایرانی، تحلیل عاملی فازی
  • حسن بوسلیکی، محمد فرهوش* صفحات 140-160

    دیدگاه اخلاقی فرد در نحوه مواجهه با مسایل روزمره و همچنین نحوه استدلال اخلاقی او نقش بسزایی دارد. در جهت ارزیابی دیدگاه اخلاقی افراد، تدوین پرسش نامه ضروری بود. هدف این پژوهش تدوین پرسش نامه دیدگاه اخلاقی و هنجاریابی آن بود. روش این پژوهش ترکیبی از کیفی (توصیفی  تحلیلی) و کمی (میدانی) بود. ابتدا مهم ترین دیدگاه های اخلاقی جمع آوری و تعریف شد و روایی محتوایی مولفه ها، توسط کارشناسان تایید شد. در ادامه گویه هایی برای هر یک از دیدگاه های اخلاقی طراحی شد. سپس کارشناسان روایی محتوایی گویه ها را ارزیابی کردند. آن گویه هایی که تایید شدند، در یک پرسش نامه اولیه ادغام شدند. پرسش نامه اولیه 312 شرکت کننده که از میان معلمان، دانشجویان و طلاب به صورت دردسترس در قم و تهران انتخاب شده بودند، اجرا شد. در تحلیل یافته ها از هم بستگی پیرسون، تحلیل عاملی تاییدی، ضریب آلفای کرونباخ و نرم افزارهای اس.پی.اس.اس. نسخه 24 و لیزرل نسخه 1/8 استفاده شد. نتایج نشان داد پرسش نامه دیدگاه اخلاقی شامل 11 مولفه و 55 گویه در طیف لیکرت پنج تایی است. روایی سازه به روش تحلیل عاملی تاییدی بررسی شد که مطلوب بود، همچنین پایایی مولفه ها با روش آلفای کرونباخ 622/0 تا 752/0 بود. پرسش نامه دیدگاه اخلاقی روایی و پایایی قابل قبولی دارد و می تواند گام موثری در ارزیابی دیدگاه اخلاقی افراد و توسعه پژوهش ها در این حیطه باشد.

    کلیدواژگان: تدوین، اعتباریابی، پرسش نامه، دیدگاه اخلاقی و مکاتب اخلاقی، فلسفه اخلاق
  • فرهاد خرمائی*، معصومه صابر لاری، سید مهدی پورسید صفحات 161-183
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه هوش اخلاقی و آسایش روان‏شناختی با واسطه‏گری امید به تحصیل در دانش‏آموزان انجام شد. روش پژوهش هم بستگی و جامعه آماری شامل تمامی دانش‏آموزان متوسطه دوم شهر شیراز در سال تحصیلی 1397 1398 بود. نمونه پژوهش 400 دانش‏آموز (215 دختر 185 پسر) بود که به روش نمونه‏گیری خوشه‏ای چندمرحله‏ای تصادفی انتخاب و به پرسش نامه هوش اخلاقی، امید به تحصیل و آسایش روان‏شناختی پاسخ دادند. اطلاعات به دست آمده در قالب مدل‏یابی معادلات ساختاری تحلیل شد. نتایج نشان داد که هوش اخلاقی بر آسایش روان‏شناختی و امید به تحصیل اثر مستقیم و معنی داری داشته است. در این میان اثر مستقیم امید به تحصیل بر آسایش روان‏شناختی نیز معنی‏دار بوده است و اثر غیر مستقیم هوش اخلاقی بر آسایش روان‏شناختی از مسیر امید به تحصیل نیز معنی‏دار بوده است، که نشان دهنده نقش واسطه‏گری امید به تحصیل در رابطه بین هوش اخلاقی و آسایش روان‏شناختی است. بنابراین، هوش اخلاقی با واسطه گری امید به تحصیل نقش مهمی در آسایش روان‏شناختی دانش‏آموزان دارد.
    کلیدواژگان: آسایش روانشناختی، هوش اخلاقی، امید به تحصیل
  • لیلا ذوقی* صفحات 184-207
    هدف پژوهش حاضر تدوین یک مدل برای اعتیاد به اینترنت براساس هوش فرهنگی، پنج عامل بزرگ شخصیت، و رفتارهای پرخطر، با میانجی‏گری تنظیم شناختی هیجان در دانشجویان بود. بدین منظور یک مطالعه کاربردی از نوع توصیفی  هم بستگی و با روش معادلات ساختاری شکل گرفت. جامعه آماری شامل دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد الکترونیکی بود. با استفاده از فرمول کوکران، حجم نمونه 312 نفر تعیین شد که به روش در دسترس از بین افراد جامعه آماری پژوهش انتخاب شده و به پرسش نامه های اعتیاد به اینترنت، پنج عامل بزرگ شخصیت نیو، هوش فرهنگی، تنظیم شناختی هیجان، و رفتارهای پرخطر پاسخ دادند. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای اس.پی.اس.اس. و ایموس نسخه 22 انجام شد. تحلیل معادلات ساختاری نشان داد مدل پژوهش از برازش خوبی برخوردار است. به عبارت دیگر هوش فرهنگی، پنج عامل بزرگ شخصیت، و رفتارهای پرخطر، با تنظیم شناختی هیجان رابطه مستقیم داشته و بر آن تاثیر مثبت دارند. علاوه بر آن، تنظیم شناختی هیجان نیز با اعتیاد به اینترنت رابطه مستقیم داشته و بر آن تاثیر مثبت دارد.
    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، هوش فرهنگی، پنج عامل بزرگ شخصیت، رفتارهای پرخطر، تنظیم شناختی هیجان
  • پیمان حاتمیان*، کاظم رسول زاده طباطبایی، پرویز آزادفلاح، جعفر حسنی صفحات 208-224
    مفهوم سلامت روانی بسیار مرتبط با فرهنگ و متاثر از آن است و شیوه ها و باورهای فرهنگی می‏توانند بر سبک مقابله فرد با پریشانی روان شناختی اثر بگذارند و گاهی به او در مواجهه با بیماری روانی کمک کنند. از سوی دیگر همین عوامل فرهنگی می‏توانند منبع پریشانی، تعارض و زمینه ساز بروز اختلال روانی در فرد باشند. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش بافتار تاریخی و فرهنگی موثر بر تنظیم هیجان در جامعه ایرانی انجام شد. پژوهش حاضر از نوع تحلیل محتوای کیفی استقرایی و به شیوه تحلیل نهفته بود. جامعه هدف شامل متخصصان و صاحبنظران تنظیم هیجان در ایران بود که با روش نمونه گیری هدفمند تا حد اشباع با یازده نفر از متخصصان، مصاحبه نیمه‏ساختاریافته انجام شد. تجزیه و تحلیل کیفی یافته‏ها به استخراج سه طبقه اصلی ازقبیل: الف) قومیت‏ها و نقش زبان (خرده فرهنگ‏ها)؛ ب) نقش اسطوره‏ها و داستان‏ها؛ و ج) تفاوت بین نسلی و همچنین شش زیرطبقه منجر شد. نتایج بیانگر آن بود که مولفه‏های مرتبط با بافتار تاریخی و فرهنگی همچون قومیت، اسطوره ها، داستان ها و تفاوت بین نسلی بر شیوه تنظیم هیجان افراد تاثیر می گذارند.
    کلیدواژگان: بافتار تاریخی، تنظیم هیجان، فرهنگ ایرانی، روان شناسی فرهنگی
  • فاطمه ناصری، محمد آرمند* صفحات 225-244
    این پژوهش با هدف تعیین تاثیر الگوی تدریس تعاملی آموزش الکترونیک بر خودکارآمدی تحصیلی و مهارت اجتماعی دانش آموزان دختر ابتدایی صورت گرفته است. روش تحقیق نیمه آزمایشی است. در تحقیق حاضر به علت گستردگی جامعه آماری نمونه گیری به روش تصادفی  مرحله ای انجام شد و30 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده و پرسش نامه مهارت اجتماعی و پرسش نامه خودکارآمدی تحصیلی بر روی آن ها انجام شده است. سپس به طور تصادفی ساده این تعداد در دو گروه 15 نفری یکی گروه آزمایش و دیگری گروه کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش در یک ماه و طی 4 جلسه 45 دقیقه ای مفید در کلاس به شیوه تدریس تعاملی آموزش الکترونیک آموزش دیدند، درحالی که گروه کنترل در طی این مدت برنامه روزانه معمول خود را دنبال می کردند و هیچ گونه مداخله آموزشی دریافت نکردند. پس از اجرای برنامه آموزشی، مجددا پرسش نامه بر روی هر دو گروه اجرا شد. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس نشان داد که شرکت در کلاس های مبتنی بر الگوی تدریس تعاملی آموزش الکترونیک بر خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان دختر دوره ابتدایی به طور معناداری موثر بوده است. این نتایج نشان می دهد که الگوی تدریس تعاملی آموزش الکترونیک بر مهارت اجتماعی در ابعاد همکاری، ابراز وجود، خویشتن داری و همدلی، تاثیر مثبت و معنادار داشته است.
    کلیدواژگان: الگوی تدریس تعاملی، آموزش الکترونیک، خودکارآمدی تحصیلی، مهارت اجتماعی
  • جواد مرادی دهنوی*، حمید رفیعی هنر، علی اکبر خوش گفتار مقدم صفحات 245-266
    این پژوهش با هدف بررسی روابط چندگانه بین متغیرهای دین‏داری، خودکارآمدی، معنای زندگی، حمایت اجتماعی ادراک‏شده و آسایش روان‏شناختی و ارایه مدلی برای پیش‏بینی آسایش روان‏شناختی توسط دین‏داری، خودکارآمدی، معنای زندگی و حمایت اجتماعی ادراک‏شده انجام شد و در آن، نقش واسطه‏ای خودکارآمدی، معنای زندگی، حمایت اجتماعی ادراک‏شده در رابطه بین دین‏داری و آسایش روان‏شناختی بررسی گردید. روش پژوهش، توصیفی و طرح پژوهش، همبستگی از نوع تحلیل مسیر است. نمونه، شامل 446 دانشجو از بین دانشجویان شاغل به تحصیل در دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم در سال تحصیلی 96-97 بودند که به روش نمونه‏گیری تصادفی طبقه‏ای انتخاب شدند. برای جمع‏آوری داده‏ها از پرسش‏نامه های دین‏داری، خودکارآمدی عمومی، معنای زندگی، آسایش روان‏شناختی و حمایت اجتماعی ادراک‏شده استفاده شد. برای تحلیل داده‏ها از روش آمار توصیفی، همبستگی و تحلیل مسیر استفاده شد. یافته‏ها نشان دادند که الف): مسیر تاثیر دین‏داری بر خودکارآمدی و معنای زندگی، مثبت و معنادار ولی مسیر دین‏داری و حمایت اجتماعی ادراک‏شده، معنادار نمی‏باشد و همچنین مسیرهای بین خودکارآمدی و آسایش روان‏شناختی، معنای زندگی و آسایش روان‏شناختی، حمایت اجتماعی ادراک‏شده و آسایش روان‏شناختی نیز مثبت و معنادار می‏باشند. ب): حمایت اجتماعی ادراک‏شده به صورت مستقیم بر آسایش روان‏شناختی تاثیر معناداری می‏گذارد ولی دین‏داری به صورت غیرمستقیم و از طریق متغیرهای میانجی خودکارآمدی و معنای زندگی، بر آسایش روان‏شناختی تاثیر می‏گذارد، ازاین رو می‏توان خودکارآمدی و معنای زندگی را به‏عنوان متغیرهای میانجی مناسب در رابطه بین دین‏داری و آسایش روان‏شناختی در نظر گرفت. همچنین در این پژوهش،51 درصد از تغییرات آسایش روان‏شناختی، توسط دین‏داری، حمایت اجتماعی ادراک‏شده، معنای زندگی و خودکارآمدی تبیین می‏شود.
    کلیدواژگان: مدل یابی، دین‏داری، آسایش روان‏شناختی، خودکارآمدی، حمایت اجتماعی ادراک‏شده، معنای زندگی و تحلیل مسیر
  • زهرا نعمتی پور*، فریبرز باقری، علی اصغر اصغرنژاد فرید صفحات 267-296
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی مداخله روان شناختی با بهره گیری از نگرش اسلامی طراحی شده، بر علایم میگرن و استرس زنان مبتلا به میگرن شهر تهران، انجام شد. روش پژوهش، شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون و گروه آزمایش و کنترل بود. ابزار مورداستفاده پرسش نامه سردرد میگرن اهواز و پرسش نامه استرس ادراک شده بود. جامعه آماری پژوهش زنان مبتلا به سردردهای میگرنی بودند که توسط متخصص مغز و اعصاب به منزله افراد مبتلا به میگرن تشخیص داده شده بودند. در این پژوهش 26 زن مبتلا به میگرن، به وسیله نمونه گیری شبکه ای (گلوله برفی) تعیین شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. سپس مداخله درمانی طی 10 جلسه 90 دقیقه ای، به صورت یک جلسه در هفته، برای گروه آزمایش به اجرا درآمد. نتایج تحلیل کوواریانس داده ها نشان داد که تفاوت بین دو گروه آزمایش و کنترل در نمرات کلی استرس ادراک شده و علایم میگرن معنادار بوده است و مداخله درمانی به طور معناداری موجب کاهش استرس و بهبود علایم میگرن زنان مبتلا به این اختلال شده است. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که مداخله روان شناختی با بهره گیری از نگرش اسلامی طراحی شده در بهبود علایم میگرن و کاهش استرس زنان مبتلا به میگرن موثر است.
    کلیدواژگان: مداخله روان شناختی با بهره گیری از نگرش اسلامی، سردرد میگرنی، علائم میگرن و استرس
  • هادی اسماعیلی*، حمید رفیعی هنر، سیده خدیجه حسینی صفحات 297-321
    پژوهش حاضر با هدف کشف موقعیت های استرس زا از منظر قرآن و سپس ساخت و اعتباریابی پرسش نامه اولیه آن در میان دانشجویان و طلاب انجام شده است. برای رسیدن به این هدف از دو روش تحلیل محتوا و پیمایشی استفاده شد. در روش تحلیل محتوا تمام آیات قرآن کریم موردمطالعه قرار گرفت و آیاتی که موقعیت های استرس زا از آن ها قابل استخراج بود، شناسایی، یادداشت برداری و کدگذاری و درادامه با تحلیل و بررسی، در 28 موقعیت مختلف دسته بندی شدند. در بررسی میزان روایی محتوایی موقعیت های استرس زا از پنج کارشناس دینی  روان شناسی نظرخواهی شد و 25 موقعیت کشف شده به دلیل برخورداری از روایی محتوایی لازم تایید شدند. پس از بررسی روایی محتوایی موقعیت های استخراج شده و ملاحظه نکات کارشناسان، 108 گویه برای پرسش نامه طراحی شد. سپس گویه های ساخته شده در اختیار 11 کارشناس متخصص در زمینه روان شناسی و روان سنجی قرار گرفت تا درباره درستی گویه ها اعمال نظر کنند. سپس پرسش نامه اولیه با 99 گویه (9 گویه از 108 گویه با نظر کارشناسان حذف شد) در دو مرحله آزمایشی (با 31 شرکت کننده) و نهایی (با 284 شرکت کننده) اجرا شد. درنهایت پس از تحلیل عاملی به روش مولفه های اصلی و چرخش واریماکس، پرسش نامه 89 گویه ای با 5 عامل استخراج شد. عوامل عبارت اند از: موقعیت انسجام شخصیتی، موقعیت احترام و حفظ موقعیت، موقعیت جهت گیری های دینی  عقیدتی، موقعیت امنیت و سلامتی، موقعیت نیازهای فیزیولوژیک. برای بررسی اعتبار از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. آلفای کل مقیاس 977/0 به دست آمد و مشاهده آلفای خرده مقیاس ها نیز نشان دهنده قابل قبول بودن همسانی درونی گویه ها در تمام عامل ها بودند. درمجموع نتایج به دست آمده نشان می دهد موقعیت های استخراج شده از آیات قرآن و پرسش نامه ساخته شده از اعتبار کافی برخوردار است.
    کلیدواژگان: موقعیت های استرس زا، قرآن کریم، پرسش نامه، اعتباریابی
  • مجتبی حافظی*، محمدصادق شجاعی، مجتبی فرهوش صفحات 322-358

    هدف پژوهش حاضر تدوین مدل مفهومی خودنمایشی نابهنجار براساس متون دینی و بررسی میزان روایی آن بود. باتوجه به هدف، ابتدا با رویکردی کیفی با راهبرد «جست وجوی واژگانی» به وسیله 27 واژه مرتبط، 363 گزاره دینی با استفاده از نمونه گیری هدفمند براساس اصل اشباع در منابع اسلامی جمع آوری و با استفاده از روش تحلیل کیفی محتوای متون دینی موردبررسی قرار گرفت. سپس برای حصول اطمینان از تطابق آن ها با محتوای متون دینی ازیک سو و کاربرد آن در حوزه روان شناسی از سوی دیگر، اعتبار یافته ها با استفاده از ارزیابی نظرات متخصصان به وسیله یازده کارشناس با محاسبه «شاخص روایی محتوا» و «نسبت روایی محتوا» موردبررسی قرار گرفت. یافته های حاصل از پژوهش نشان داد سازه خودنمایشی نابهنجار دارای هشت نشانه (شیفته مدح و ستایش بودن، شهرت طلبی به هدف غیرالهی، ناهماهنگی ظاهر و باطن، خودنمایی با جلوه های ظاهری، نمایش فعل نیکو برای دیگران، نشاط و انگیختگی در حضور دیگران، کسالت و تنبلی در تنهایی و خودستایی گفتاری) و شش شرط علی است. این یافته ها بستر مناسبی برای تدوین پرسش نامه این سازه و طراحی مداخله درمانی و بسته آموزشی آن فراهم کرده است. این یافته ها بستر مناسبی برای تدوین پرسش نامه این سازه و طراحی مداخله درمانی و بسته آموزشی آن فراهم کرده است.

    کلیدواژگان: روش کیفی، خودنمایی، شخصیت خودشیفته، شخصیت نمایشی، منابع اسلامی، نابهنجار
  • شیرین بیرانوند، آناهیتا خدابخشی کولایی*، محمدرضا فلسفی نژاد، مهدی زارع بهرام آبادی صفحات 359-387
    پژوهش حاضر با هدف مطالعه فرایند و ماهیت هویت یابی شغلی نوجوانان دختر انجام شد. روش پژوهش پژوهش حاضر کیفی و داده بنیاد است. شرکت کنندگان پژوهش حاضر شامل نوجوانان دختر مقطع متوسطه مدارس شهر خرم آباد در سال تحصیلی 1399 1400 بودندکه از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. اطلاعات به کمک مصاحبه نیمه ساختاریافته با بیست نفر از نوجوانان، جمع آوری و با روش تحلیل استراوس و کوربین، مقوله ها و طبقات اولیه استخراج و تحلیل شد. از تحلیل داده ها، سه مضمون اصلی: «کشف وجود»، «رشد خویشتن»، «فاکتورهای انتخاب شغل»، به دست آمد. با بررسی تجربیات و ارزیابی دیدگاه های نوجوانان، آموزش نوجوانان برای دستیابی دقیق تر به اهداف شغلی و تصمیم گیری آگاهانه ضروری به نظر می رسد. درک تجربه ها، باورها و نگرش های نوجوانان، به درک آگاهانه و جامعی از نیازها و خواسته های آن ها در زمینه هویت شغلی و خودشناسی و تصمیم گیری شغلی منجر می شود. کمک به خودشناسی و کشف خویشتن در پیدا کردن هویت شغلی و پیشگیری از آسیب های روانی و اجتماعی موثر به نظر می آید. از دیدگاه های نوجوانان این چنین برمی آید که تشویق و حمایت و آموزش های هدفمند خانواده نقش انکارناپذیری در ایجاد هویت شغلی نوجوانان دارد که در این زمینه آگاه سازی والدین تاثیر فراوانی در شکل گیری هویت شغلی نوجوانان دارد و از سردرگمی در هویت شغلی پیشگیری می کند. مدرسه و آموزش های دوره ابتدایی و راهنمایی زمینه را برای کشف و جست وجو در باب شناسایی خویشتن و آشناسازی با مشاغل می تواند فراهم کند که مسیر شکوفایی و موفقیت در تصمیم گیری شغلی را برای نوجوان تسریع و هموار می کند.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری شغلی، نوجوانان، هویت شغلی، آگاهی افزایی، دختران، مطالعه داده بنیاد
  • رحیم مرادی، بهمن یاسبلاغی شراهی*، حبیبه بشیرنژاد دستجردی، میترا میرزایی، ساناز حاجی میری قشمی، حسنا میرزایی صفحات 388-406

    پژوهش حاضر با هدف بررسی پیش‏بینی اضطراب کووید 19 در میان پرستاران خط مقدم براساس خودکارآمدی، حمایت اجتماعی و حمایت سازمانی انجام شد. روش انجام پژوهش، توصیفی از نوع هم بستگی بود. جامعه آماری تحقیق، تمام پرستاران شاغل در بیمارستان مصطفی خمینی شهر ایلام، اختصاص یافته به کووید 19 و بخش کرونایی بیمارستان امام خمینی شهر ایلام بودند که با توجه به جدول مورگان، تعداد 175 پرستار به‏عنوان حجم نمونه با استفاده از روش نمونه‏گیری در دسترس انتخاب و پرسش‏نامه‏های اضطراب کروناویروس، پرسش‏نامه خودکارآمدی، مقیاس حمایت اجتماعی و مقیاس حمایت سازمانی به‏روش اینترنتی از طریق شبکه‏های مجازی با توزیع لینک پرسش‏نامه آنلاین در بین نمونه پژوهش توزیع شد. برای آزمون فرضیه‏ها از تحلیل رگرسیون چندگانه هم زمان استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد ترکیب خطی خودکارآمدی، حمایت اجتماعی و حمایت سازمانی به ترتیب 6/24، 77/22 و 5/15 درصد از واریانس متغیرهای اضطراب کووید 19، اضطراب روانی و جسمی را پیش‏بینی می‏کردند. براساس ضرایب بتا خودکارآمدی، حمایت اجتماعی و حمایت سازمانی به‏ترتیب با بتای «24/0-، 18/0- و 36/0-» متغیر اضطراب کووید 19، با بتا «20/0-، 19/0- و 35/0-» مولفه اضطراب روانی و متغیرهای خودکارآمدی و حمایت سازمانی به ترتیب با بتا «23/0- و 28/0- » مولفه اضطراب جسمی را به‏صورت منفی و معنی‏دار پیش‏بینی می‏کردند. متغیر حمایت اجتماعی به‏صورت معنی‏داری قادر به پیش‏بینی مولفه اضطراب جسمی نبود. با توجه به نتایج پژوهش حاضر که ترکیب خطی خودکارآمدی، حمایت اجتماعی و حمایت سازمانی به‏طور معنی‏داری متغیر اضطراب کووید 19 را پیش‏بینی می‏کردند، پیشنهاد می‏شود از پرستاران، حمایت‏های سازمانی و اجتماعی لازم شود و با برگزاری دوره‏های آموزشی، به تقویت خودکارآمدی پرستاران توجه شود.

    کلیدواژگان: اضطراب کووید 19، خودکارآمدی، حمایت اجتماعی، حمایت سازمانی
|
  • Esmaeil Naseri * Pages 1-20
    The aim of this study was to investigate the quantitative status of psychology graduates. In this research, the documentary method was used. In this regard, the statistics of Iranian higher education, which is the most authoritative document in this field and has been published by the Iranian Institute of Higher Education Research and Planning from the academic year 1348-49 to the academic year 1399-1400 were reviewed and analyzed. Findings showed that in the last 47 academic years, approximately 211,181 people were educated from the total number of psychology majors, which is approximately 8% of the total humanities graduates in the three bachelor's, master's and doctoral degrees. The total number of female psychology graduates is three times that of male graduates, and a total of 75% of psychology graduates are women. This is an advantage in all three levels of undergraduate, graduate and doctoral. This is especially true at the undergraduate level, where female graduates are more than 3.5 times as likely as male graduates. Psychology graduates in undergraduate, graduate and doctoral degrees accounted for 69%, 30% and 1% of the total psychology graduates, respectively. The results of this study show that psychology is one of the most popular academic disciplines among students, especially women, and has had a very significant quantitative growth, especially at the undergraduate level.
    Keywords: psychology, Graduates, Quantitative Status, Documentary Method
  • Houshang Garavand *, Mohammad Reza Ahanchian Pages 21-46
    Life goals and aspirations seem to be influenced by culture. Individualist cultures allow individuals to choose their own lifestyles based on their own preferences and attitudes; but in collectivist cultures, individuals' personal goals depend on collective goals. The aim of the present research is to study the role of culture in prioritizing goals and aspirations of Iranian and American students. This study was designed and implemented descriptively. The sample consisted of 250 Iranian students and 164 American ones. Data were collected using an Aspiration Index (AI). Friedman test was used to analyze the data. The results of Friedman test showed that the prioritization of American students includes intrinsic, self-physical, self-transcendence and extrinsic goals and aspirations, and Iranian students include intrinsic, self-physical, extrinsic and self-transcendence goals and aspirations, respectively. Also prioritizing the dimensions of American students' goals and aspirations, including relatedness or affiliation, self-acceptance, physical health, community feeling, hedonism, spirituality, wealth, fame, conformity, and physical attractiveness and Iranian students include self-acceptance, physical health, community feeling, wealth, hedonism, spirituality, fame, conformity, physical attractiveness, and having a sincere and relatedness or affiliation, respectively. In general, American students have paid more attention to the goal of "relatedness or affiliation" than Iranian students. In fact, considering the division of internal and external goals based on individualistic and collectivist culture, Contrary to expectations, individualism was higher in Iranian students than in American students.
    Keywords: culture, prioritizing goals, aspirations, Iranian Students, American students
  • Seyyed Mohammad-Reza Rezazade *, Hadi Bahrami-Ehsan Pages 47-64
    In this study the semantics of different types of Gheirat , were examined .The present study is descriptive-analytical; The statistical population of this study comprised of all students of the faculties of the University of Tehran, from whom 600 people were selected by available sampling. The research tool was a researcher-made questionnaire. The results showed that : Hearing the word gheirat, caused different emotions in both positive and negative :student's associations when hearing the word gheirat were different. : The types of gheirat were of different importance to individuals ؛ Nearly three-quarters of student believed that gheirat had nothing to do with gender ؛ More than half of the students stated that some people confuse gheirat with jealousy ؛ students evaluated their own level of gheirat more than their evaluation of the level of gheirat of Iranians ؛only 3/5% said they were agree to marry someone supposed who wanted wife without gheirat . In predicting the effective factors in assessing the degree of gheirat, several factors were effective and in total, about 50% of the variance explained this variable that the share of chastity gheirat with 35%. ,in addition the gheirat has a social dimension. In this sense a man with gheirat not only protects his valuble assets , but also considers it his duty to preserve the valuable assets of others. A comparison of gheirat with these two functions with its English equivalent - sexual jealousy - shows that there is a profound difference between the two concepts.
    Keywords: associations of gheirat, types of gheirat, –gheirat relations with gender, jealousy, –being with gheirat, –lack of gheirat
  • Mostafa Tashvighi, Rasul Rezaei Mollajegh, Safa Neisi, Elham Tayyari * Pages 65-82
    The aim of this study was to develop a model of factors affecting marital satisfaction. The research method was correlation using structural equation modeling. The sample consisted of 330 married people who participated in this study voluntarily. Instruments included Enrich Marital Satisfaction Questionnaire (short form, 1993), Emotion regulation Questionnaire (Gross and John, 2003), Acceptance and Action (Bond et al., 2003) and short form self-compassion (Raes et al., 2011). Data were analyzed by correlation analysis and structural equation modeling using SPSS-26 and AMOS-26 software. Based on the results, the general model of the study was confirmed and the variables of self-compassion and emotion regulation mediated by psychological flexibility predicted 0.23 of the variance of marital satisfaction. The model fit indices had a favorable level. Analysis of mediator model indices showed that psychological flexibility has a complete mediating role in the relationship between self-compassion and marital satisfaction, while the mediating path of emotional evaluation to flexibility was not significant and this variable only played a direct role in explaining marital satisfaction. Based on the results, it is suggested that self-compassion and psychological flexibility be given more and more attention in marital counseling. Keywords: Psychological Flexibility, Emotion Regulation, Self-Sufficiency, Marital Satisfaction
    Keywords: Psychological flexibility, emotion regulation, self-compassion, marital satisfaction
  • Hajar Fakouri Azaraki, Farhad Asghari *, Ali Sayadi Pages 83-105
    The aim of this study was to investigate the structural relationships between early maladaptive schemas and resilience with lovemaking styles (Storge and Mania) with the role of mediating the role of Psychological flexibility. The analysis method in this study was structural equation modeling. The study community included all Secondary school teachers in Rudsar city in the first half of 2021, that among them 307 teachers selected as samples by available sampling In order to collect data. Research questionnaires included Young Schema Questionnaire (Second Edition 2005) love Questionnaire (LAS), Connor-Davidson Resilience Questionnaire (CD-RIS) and Acceptance and Action Questionnaire, Second Edition (AAQ-II) were used. Data analysis was performed by structural equation modeling using SPSS-21 and Amos-21 software. The results showed that psychological flexibility mediates the relationship between early maladaptive schemas and Storge love style in a negative way and the relationship between early maladaptive schemas and mania lovemaking style in a positive and meaningful way. Psychological flexibility also mediates the relationship between resilience and Storge lovemaking style in a positive way and the relationship between resilience and mania lovemaking style in a negative and meaningful way.
    Keywords: early maladaptive schemas, Resilience, lovemaking style, Psychological flexibility
  • Masoud Asadi * Pages 106-139
    The aim of this study was to construct and validate a successful parenting scale in samples of Iranian families. The research method was correlation. All families living in Qazvin who had children aged 14 to 18 years at the time of the study, formed the statistical population of the present study. Random clustering method was used to select the sample. 640 samples were initially studied and using fuzzy analysis method, finally 100 samples were included in the study. Successful parenting scale in three indicators of parenting role with 11 component ;couple index was constructed with three components, and the family index was constructed with three components. The content validity results obtained from the review of experts using the method of Lawshe, were calculated above 0.62 to show that the content validity of the scale is confirmed. In the first stage, this scale was made with 99 items, which after preliminary implementation and content validity assessment, 9 items, due to not having a clean coefficient higher than 0.30 were removed. After deleting the mentioned items, the reliability by Cronbach's alpha method indicated that the reliability of each component is higher than 0.70 and for the whole scale 0.93, which indicates the confirmation of the reliability of the successful parenting scale. In the next step, exploratory factor analysis was performed. The fuzzy factor loads obtained for the scale items designed showed that all items except item 38 were capable of measuring successful parenting.
    Keywords: Successful Parenting, Iranian families, Fuzzy Factor Analysis, adolescence
  • Hasan Boosaliki, Mohammad Farhoush * Pages 140-160

     A person's moral perspective plays an important role in how he or she deals with everyday issues as well as in the way he or she argues morally. In order to assess the moral views of individuals, it is necessary to develop a questionnaire. The purpose of this study is to develop a questionnaire of ethical perspective and its standardization. The method of this research was a combination of qualitative (descriptive-analytical) and quantitative (field). First, the most important ethical views were collected and defined, and the content validity of the components was confirmed by experts. Subjects were then designed for each of the ethical perspectives. Content validity experts then evaluated the items. The confirmed items were integrated into an initial questionnaire. The initial questionnaire was administered to 312 participants who were selected from teachers, students and students available in Qom and Tehran. Pearson correlation, confirmatory factor analysis, Cronbach's alpha coefficient and spss24 and lisrel8.1 software were used to analyze the findings. The results showed that the Ethical Perspective Questionnaire consists of 11 components: and 55 items in a five-point Likert scale. The validity of the structure was evaluated by confirmatory factor analysis, which was desirable. Also, the reliability of the components by Cronbach's alpha method was 0.622 to 0.752. The ethical perspective questionnaire has acceptable validity and reliability and can be an effective step in evaluating the ethical perspective of individuals and developing research in this field.

    Keywords: Developmention, Validation, Questionnaire, ethical views, ethical schools, Philosophy of Ethics
  • Farhad Khormaei *, Masoomeh Saber Lari, Seyed Mehdi Poorseyed Pages 161-183
    The aim of this study was to investigate the relationship between moral intelligence and psychological well-being through the mediation of students' academic hope. The research method was correlation and the statistical population included all the secondary school students in Shiraz in the academic year 2019-2020. The statistical sample consisted of 400 students (215 girls 185 boys) who were selected by multistage cluster sampling and answered the Mental Intelligence Questionnaire, academic hope scale and Psychological Well-being Questionnaire. The obtained data were analyzed in structural equation modeling. Results showed that moral intelligence had a direct and significant effect on psychological well-being and academic hope. There was also a significant effect of the direct effect academic hope on psychological well-being. The indirect effect of moral intelligence on psychological well-being is significant from the path of academic hope, indicating the mediating role of academic hope in the relationship between moral intelligence and psychological well-being. Therefore, moral intelligence mediated by academic hope play an important role in students’ psychological well-being.
    Keywords: Psychological Well-Being, Moral Intelligence, Academic hope, Students
  • Leyla Zoghi * Pages 184-207
    The aim of this study was to develop a model for Internet addiction based on cultural intelligence, big five personality factors, and high-risk behaviors, mediated by cognitive emotion regulation in students. For this purpose, an applied study of descriptive-correlation type and structural equation method was formed. The statistical population included all students of Islamic Azad University, Tehran Electronic Branch. Using the Cochran's formula, the sample size of 312 people was determined by available sampling method from the statistical population of the study and the Internet addiction questionnaire (Kimberly and Young, 1998) big five personality factors of Neo (Mac Gary and Costa, 1995) cultural intelligence (Ang et al., 2004), cognitive emotion regulation (Garnowski and Craig, 2006) and high-risk behaviors (Center for Disease Control, 2008) responded. Data analysis was performed using SPSS software version 22 and AMOSversion 22. Analysis of structural equations showed that the research model has a good fit. In other words, variables of cultural intelligence, big five personality factors and high-risk behaviors have a direct and significant relationship with cognitive regulation of emotion and have a positive effect on it. In addition, cognitive emotion regulation has a direct and significant relationship with Internet addiction and has a positive effect on it. As a result, it can be said that cognitive regulation of emotion, the effect of cultural intelligence, big five personality factors and high-risk behaviors of students on Internet addiction mediates them. (P<0.05).
    Keywords: Internet addiction, cultural intelligence, Big Five personality factors, high risk behaviors, Cognitive emotion regulation
  • Peyman Hatamian *, Kazem Tabatabaei, Parviz Azadfallah, Jafar Hasani Pages 208-224
    Since the concept of mental health is very much related to culture and is affected by it, also Cultural practices and beliefs may influence coping with psychological distress and sometimes assist to cope with mental disorder. On the other hand these cultural factors can be the source of distress and conflict and underlie the mental disorders, therefore the present study done aims to the role of historical and cultural context affecting of emotion regulation in Iranian society. The present study was Inductive qualitative content analysis and latent analysis method. Target community includes specialists and experts emotion regulation in Iran was by purposeful sampling to saturation with 11 experts, a semi-structured interview was conducted. qualitative analysis of the findings leads to the extraction of three main categories such as: a) Ethnicities and the role of language (subcultures), B) The role of myths and stories, J) Intergenerational differences, as well as six sub-floors. The results showed that components related to historical and cultural contexts such as ethnicity, Myths and stories also, intergenerational differences affect the people emotion regulation.
    Keywords: Historical context, emotion regulation, Iranian, cultural
  • Fateme Nasseri, Mohamad Armand * Pages 225-244
    The aim of this study was to determine the effect of interactive teaching model of e-learning on academic self-efficacy and social skills of female elementary students. The research method is quasi-experimental. In the present study, due to the large statistical population, random sampling was performed and 30 people were selected as the sample and Garsham and Elliott (1999) social skills questionnaire and researcher-made academic self-efficacy questionnaire were performed on them. Then, by simple random number, this number was replaced in two groups of 15 people, one in the experimental group and the other in the control group. The experimental group was trained in interactive e-learning in one month and in 4 useful 45-minute sessions in the classroom, while the control group followed their usual daily schedule during this period and did not receive any educational intervention. After the training program, the questionnaire was administered to both groups again. Data analysis using analysis of covariance showed that attending classes based on the interactive teaching model of e-learning had a significant effect on the academic self-efficacy of female elementary school students. These results show that the interactive teaching model of e-learning has a positive and significant effect on social skills in the dimensions of: cooperation, assertiveness, self-control and empathy.
    Keywords: Interactive teaching model, E-learning, Academic self-efficacy, social skills, Students
  • Javad Moradi Dehnavi *, Hamid Rafieihonar, Ali Akbar Khosh Goftar Moghaddam Pages 245-266
    The purpose of this study was to investigate the multiple relationships between religiosity,self-efficacy,meaning of life,perceived social support and psychological well-being and to provide a model for predicting psychological well-being by religiosity,self-efficacy,meaning of life and perceived social support.In this study,the mediating role of self-efficacy,meaning of life,perceived social support in the relationship between religiosity and psychological well-being was investigated.The research method is descriptive and the research design is Correlation of path analysis type.The sample consisted of 446 students studying at the Islamic Azad University of Qom in the academic year of 2017-2018 who were selected by stratified random sampling.Data were collected using the religiosity questionnaire,general self-efficacy,meaning of life, psychological well-being,and the Perceived social support.Descriptive statistics, correlation matrix and path analysis were used for data analysis.Findings showed that A)The path of the effect of religiosity on self-efficacy and meaning of life is positive and significant, but the path of religiosity and perceived social support is not significant.The paths between self-efficacy and psychological well-being, the meaning of life and psychological well-being, perceived social support and psychological well-being are also positive and significant. B)perceived Social support directly has a significant effect on psychological well-being. But religiosity indirectly affects psychological well-being through mediating variables of self-efficacy and meaning of life. Therefore, self-efficacy and the meaning of life can be considered as appropriate mediating variables in the relationship between religiosity and psychological well-being. Also in this study, 51% of the changes in psychological well-being are explained by religiosity, perceived social support, meaning of life and self-efficacy
    Keywords: Modeling, Religiosity, Psychological Well-Being, self-efficacy, perceived social support, the meaning of life, path analysis
  • Zahra Nematipour *, Fariborz Bagheri, Aliasghar Asgharnejad Farid Pages 267-296
    This study aimed to examine the effectiveness of designed psychological intervention using Islamic attitude on symptoms of migraine and stress in women patients with migraine headache. In this study a quasi-experimental design with pretest- posttest with experimental and control group was used. The data gathering instrument was Ahvaz Migraine headache Questionnaire (AMQ) and (PSS-14) Questionnaire. The population of this research included women patients who were diagnosed by a neurologist with migraine. By snowball sampling 26 women patients with migraine headache were determined and assigned randomly to experimental and control groups. Then the experimental group was received 10 weekly sessions (90 minutes) of intervention. The results of covariance analysis have shown that the differences between experimental and control groups in stress score and symptoms of migraine were significant; and so the intervention had decreased the level of migraine`s symptoms and stress in women patients with migraine headache. Results have shown that designed psychological intervention using Islamic attitude is an effective therapy for decreasing the level of migraine`s symptoms and stress in women patients with migraine headache.
    Keywords: Psychological Intervention using Islamic Attitude, Migraine Headache, Symptoms of Migraine, Stress
  • Hadi Esmaeili *, Hamid Rafieihonar, Seyyedeh Khadijeh Husseini Pages 297-321
    this study has aimed to discover the stressful situations from the view point of the Quran and to design and validate its primary questionnaire among university and seminary students. to achieve this aim , two methods have been used : content analysis and survey. In the content analysis , all verses of the Quran were studied and verses from which stressful situations were extracted were determined , notated and coded. Then, the verses were categorized into 28 different situations by analyzing and investigating. To investigate content validity of stressful situations, 5 religious –psychological experts were consulted and 25 situations were confirmed due to having necessary CVI. After investigating the content validity of extracted situations and considering the mentioned points by experts ,108 items were proposed for v questionnaire. Then, the items were given to 11 experts of psychology and psychometrics so that their validity were investigated. The primary questionnaire with 99 items (9 items from 108 items were deleted based on the experts’ view) was performed in two steps including experimental step( with 31 respondents) and final step( with 248 respondents).finally, after factor analysis ( principal component analysis and varimax rotation), 89-item questionnaire were extracted with five subscales including : situation of personality cohesion, respect and preserving the situation , religion-opinion orientations, security and health , physiologic needs. To validate , Cronbach's coefficient alpha was used. Total alpha of scales was 0.997 and the alpha of subscales showed that Internal consistency of items in all scales was significant
    Keywords: Questionnaire, Validating, stressful situations, Quran
  • Mojtaba Hafezi *, Mohammadsadegh Shojaii, Mojtaba Farhoush Pages 322-358

    The purpose of this study was to develop a conceptual model of abnormal Self-Histrionic based on religious texts and to examine its validity. According to the purpose, first with a qualitative approach with the strategy of "lexical search" by 27 related words, 363 religious statements were collected using purposeful sampling based on the principle of saturation in Islamic sources and using the method of qualitative analysis of the content of religious texts (Shojaei, 1399 a) was examined. Then, to ensure their compatibility with the content of religious texts on the one hand and its application in the field of psychology on the other hand, the findings are validated by evaluating the opinions of experts by 11 experts by calculating the content validity index (CVI) and content validity ratio (CVR). Was examined. Findings from the study showed that the structure of abnormal ostentation has eight signs (fascinated by praise, fame for non-divine purpose, inconsistency of appearance and inwardness, ostentation with outward manifestations, showing good deeds to others, cheerfulness and arousal in the presence of others, boredom and laziness In loneliness and verbal boasting) and six conditions are causal. These findings have provided a suitable basis for compiling a questionnaire of this structure and designing a therapeutic intervention and its educational package.

    Keywords: Qualitative method, ostentation, narcissistic personality, Histrionic personality disorder Islamic sources. Abnormal
  • Shirin Beiranvand, Anahita Khodabakhshi-Koolaee *, Mohammad Reza Falsafinejad, Mahdi Zare Bahramabadi Pages 359-387
    Background
    Forming a job identity is an important task in one's career growth and realization of him/her identity. Having a definite job identity and a clear picture of goals, interests and abilities leads to appropriate job decisions making.
    Aim
    The aim of this study was to study the process and essence of job identification of female adolescents.
    Method
    The present study was Grounded theory study. The participants of the study included high school girls in Khorramabad City in the academic year 2021. they were selected through purposive sampling. Data were collected by semi-structured interviews with 20 adolescents. then, the data were extracted and analyzed by Strauss and Corbin (1994) analysis.
    Findings
    the results were identified in three main categories: self-discovery, self-growth, and job choice factors from the perspective of adolescents.
    Conclusion
    By examining the experiences and evaluating the adolescents' perspectives, it seems necessary to educate the adolescents to achieve more accurate career goals and make informed decisions. Understanding adolescents' experiences, beliefs, and attitudes leads to a conscious and comprehensive understanding of their needs and wants in the field of job identity, self-knowledge, and career decision-making. Helping self-knowledge and self-discovery seems to be effective in finding a job identity and preventing psychological and social harm. School and elementary and middle school education can pave the way for self-discovery and job recognition, which accelerates the path to prosperity and success in career decision-making for adolescents.
    Keywords: job decision making, adolescents, Job identity, Awareness raising, A Grounded Theory Study
  • Rahim Moradi, Bahman Yasbelaghi Sharahi *, Habibeh Bashirnezhad Dastjerdi, Mitra Mirzaei, Sanaz Haji Miri Qeshmi, Hosna Mirzaee Pages 388-406
    Introduction

    The aim of this study was to investigate the prediction of Covid 19 anxiety among frontline nurses based on self-efficacy, social support and organizational support.

    Materials and Methods

    The research method was descriptive-correlational. The statistical population of the study was all nurses working in Mostafa Khomeini Hospital in Ilam assigned to Covid 19 and the corona ward of Imam Khomeini Hospital in Ilam. According to Morgan's table, 175 nurses were available as a sample size using the sampling method. Internet methods were selected through virtual networks by distributing online questionnaire links. Simultaneous multiple regression analysis was used to test the hypotheses. The instruments used in this study included coronavirus anxiety scale, self-efficacy questionnaire, social support scale and organizational support scale.

    Results

    The findings showed that all three predictor variables namely self-efficacy, social support and organizational support have a negative and significant relationship with Covid anxiety 19. Therefore , the hogher the level of all three predictor variables among nurses, the lower the anxiety among them.

    Keywords: Covid anxiety19, self-efficacy, Social Support, organizational support