فهرست مطالب

پژوهشهای سیاسی جهان اسلام - سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 45، زمستان 1401)

نشریه پژوهشهای سیاسی جهان اسلام
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 45، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد غفاری فرد*، حسنیه دانش صفحات 1-21

    میزان رشد اقتصادی هر کشوری بیان گر سطح زندگی و برخورداری از رفاه جامعه را نشان می دهد ازاین رو دست یابی به نحوه افزایش رشد اقتصادی از مقوله های مهم برای اقتصاد هر کشوری محسوب می شود که برای افزایش در رشد اقتصادی مقوله های متفاوت موردتوجه قرارگرفته است که یکی از مهم ترین آن ها نقش حکمرانی خوب در ادبیات اقتصادی می باشد که در این تحقیق اثر شاخص حکمرانی خوب بر رشد اقتصادی در کشورهای منتخب اسلامی در دوره زمانی 1389 الی 1398 با استفاده از روش پانل دیتا مورد بررسی قرارگرفته است.سوال مطرح است که شاخص حمکرانی خوب چه اثری بر رشد اقتصادی کشورهای منتخب دارد. هدف این مقاله نیز بر آورد میزان تاثیر گذاری شاخص حکمرانی خوب بر رشد اقتصادی با استفاده از روش اقتصاد سنجی داده های پانلی در کشورهای منتخب می باشد. نتایج مدل نشان می دهد که شاخص حکمرانی خوب در کشورهای منتخب اسلامی اثر مثبت بر رشد اقتصادی دارد به نحوی که با افزایش یک درصد شاخص حکمرانی خوب، رشد اقتصادی به میزان 0.01 درصد افزایش می یابد. با توجه به نقش بهره وری نیروی کار و سرمایه گذاری مستقیم خارجی در رونق اقتصادی کشورها سیاست گذاران اقتصادی و سیاسی جهت جهش تولید می بایست در کنار افزایش مهارت نیروی انسانی و ارتقای اکوسیستم توسعه سرمایه گذاری مستقیم خارجی کشور، ارتقای ثبات سیاسی و اقتصادی، افزایش کارایی و اثربخشی دولت ها، تثبیت حاکمیت قانون، کنترل فساد و افزایش حق اظهارنظر شهروندان در امور مختلف کشور را در دستور کار خود قرار دهند تا به اهداف و نتایج مطلوب دست یابند.

    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، تولید ناخالص داخلی، کشورهای اسلامی، داده های تابلویی
  • اباذر اشتری مهرجردی*، مهدی حسین زاده فرمی صفحات 23-53

    دولت، با وجود گسترش روندهای جهانی شدن در دهه های اخیر، همچنان شاخص مناسبات و تحلیل های سیاسی است. دولت هم پدیده ای قدیمی و هم متاخر است، اما بی تردید موطن جدید آن غرب است. ساختارهای دولتی در این بخش از جهان پاسخی به اقتضایات تاریخی و اجتماعی تجدد و چالش های گذار از فیودالیته به سرمایه داری بود. اما دولت همچون سایر محصولات تجددی، موطن اولیه ی خود را ترک و جهان غیر خود را متاثر ساخت. جهان اسلام، به واسطه ی همسایگی با دنیای غرب، از بدو تجدد تحت نفوذ آن قرار گرفته است. دولت سنتی در جهان اسلام همانند سایر جوامع غیرغربی نخستین کانون مواجهه با تجدد بود، لیکن در جوامع اسلامی، به دلیل سرشت سیاسی اسلام، این رویارویی شکل و ماهیتی متمایز از سایر جوامع به خود گرفته است. در این نوشتار مواجهه ی دولت و تجدد در دو جامعه اسلامی، ایران و مصر، از لحظه وقوع تااکنون مورد مطالعه قرار گرفته است. فرض اساسی این است که دو جامعه اسلامی ایران و مصر امکان و چگالی لازم و احتمالا مشابهی را برای مواجهه(پذیرش کامل، مشروط و یا مقابله) با تجدد را دارد. رویارویی دولت و تجدد در ایران و مصر، در تاریخ خود تااکنون، در سه مقطع دولت ماقبل تجددی، دولت تجددی و دولت مابعد تجددی مطمح نظر است. روش مقاله اسنادی-تاریخی است و  با تبارشناسی تاریخی، روند شکل گیری تجدد و مواجهات در میان دو دولت می پردازد. تاریخ دولت ایران و مصر تا شکل گیری دولت ملی، روند کمابیش نزدیک و شبیه به هم را طی می کند. لیکن دولت اسلامی در ایران به مثابه دولت مابعد تجددی (با وجود سابقه طولانی خواست و اندیشه تشکیل حکومت اسلامی در مصر)، خصیصه دولت در ایران است. دلیل این امر مذهب تشیع و ساختار نهادمند روحانیت آن در ایران است.

    کلیدواژگان: دولت، تجدد، غرب، اسلام، ایران، مصر
  • مجید استوار*، احمدرضا شاه علی صفحات 55-73

    انقلاب اسلامی ایران در سال 1357، دگرگونی عمیقی در جامعه ایران، سیاست قدرتهای بزرگ و کشورهای اسلامی پدید آورد و موجب پیدایش مفاهیم و نمادهای تاثیر گذار فرامنطقه ای در جغرافیای جهان اسلام شد. هدف پژوهش حاضر این است که ویژگی های نمادین انقلاب اسلامی و بازتاب آن را در جهان اسلام مورد بررسی قرار دهد. بنابراین پرسش اصلی پژوهش این است که ابعاد نمادین انقلاب اسلامی چگونه برساخته شدند و تحت چه رمزگانی در جهان اسلام بازتاب یافتند؟ در پاسخ به این پرسش بنیادی، پژوهش حاضر با استفاده از نظریه جامعه شناسی نمادین «پیر بوردیو» جامعه شناس فرانسوی، تلاش می کند با ارایه شواهد و مستندات تاریخی نشان دهد که چگونه نمادهای تاثیرگذار در دوران انقلاب برساخته شدند و نظام جمهوری اسلامی نیز با تداوم بازتاب این نمادها در جهان اسلام، گفتمان انقلاب اسلامی را امتداد می دهد.  
    یافته های پژوهش نشان می دهد انقلاب اسلامی ایران با عرضه کالاهای نمادینی نظیر اسلام سیاسی، شهادت، آیین ها، استقلال طلبی و محور مقاومت، شرایط را برای تحکیم سلطه نمادین بر جهان اسلام فراهم کرده است. پژوهش حاضر از لحاظ روش اجرا از نوع «تحقیقات توصیفی - تحلیلی» است و در جمع آوری اطلاعات و داده ها از طریق مطالعات کتابخانه ای استفاده کرده است.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، امام خمینی، منازعه نمادین، میدان سیاسی، جهان اسلام
  • امیر اعتمادی بزرگ، یحیی فوزی*، سید رضا حسینی، محمدسالار کسرایی صفحات 75-108

    نفوذ اندیشه های مدرن در ایران عصر قاجار رفته رفته گروه های مختلف اجتماعی را به واکنش در برابر این موج فرهنگی نوظهور واداشت. انباشت تجربی در ایران معاصر همراه با تحولی که در جریان انقلاب مشروطه در مفاهیم سیاسی رخ داد، به تولید دو نظریه کلی در مواجهه با غرب و عقب ماندگی انجامید. در واقع این دو نظریه در پاسخ به سه مسیله مهم عقب ماندگی، استعمار، و استبداد روی داد. در این پژوهش با روش تحقیق، تحلیلی و اسنادی و استنتاجی سعی در پاسخ به این سوال داریم که اندیشه «تعالی» چیست و به عنوان نظریه رقیب نظریه ترقی خواهی غرب گرا در اندیشه سیاسی اجتماعی ایران معاصر، از چه مبانی هستی شناسی و معرفت شناسی در مواجه با استبداد و استعمار برخوردار بوده است؟ پاسخ به این سوال با شناسایی زاویه دید، تفکیک عوامل شناخت و رجوع به جزییات نظریه تعالی میسر خواهد شد؛ بنابراین شناخت مفاهیم و تحلیل خط سیر نظریه تعالی در اندیشه سیاسی ایران معاصر و تبیین بنیادها و نیروهای موثر بر شکل گیری نظریه تعالی در دو بعد هستی شناسی و معرفت شناسی از جمله اهداف این تحقیق به شمار می رود. برای طرح مباحث هستی شناسی در اندیشه تعالی ضرورت دارد به دیدگاه این اندیشه درباره هویت، اسلام، غرب، تاریخ و تمدن توجه کرد. سیاست متعالی با تعریف و انتظاری که از این مفاهیم دارد، بنیان معرفت شناسی خود را برمی سازد و با نقد نظریه های غرب گرا سعی دارد به عنوان یک کلان روایت از هستی مستقل اسلامی ایرانی در برابر انواع نظام های فکری رقیب محافظت نماید. مفاهیم هستی شناسی اندیشه تعالی الگوی آرمانی خود را بر پایه نقد سه قرایت از دین و مدرنیته و تاریخ برمی سازد.

    کلیدواژگان: تعالی، ترقی، هستی شناسی، معرفت شناسی، تجدد، اسلام
  • رضا شیرزادی، محمد پورقربان*، بهمن حیدری صفحات 109-133

    روابط اقتصادی ایران و ترکیه دارای پیشینه ی طولانی است. این دو کشور به دلیل همجواری، روابط گسترده سیاسی و اقتصادی با یکدیگر داشته اند. هر دو از موقعیت استراتژیک برخوردارند. طی سال های اخیر مناسبات ایران و ترکیه آمیزه ای از رقابت و همکاری های دوجانبه، بوده است. دلیل اختلافات بعضا پیش آمده بین دو کشور را می توان ابتدا در نگاه متفاوت و بعضا متعارض آنها نسبت به مسایل راهبردی منطقه ی خاورمیانه و قفقاز دانست. همچنین، دو کشور، سعی در حفظ موازنه قدرت با یکدیگر دارند و با هر عاملی مثل هسته ای شدن ایران یا تقویت روابط راهبردی بین اسراییل و آمریکا با ترکیه، مخالفت می کنند. پژوهش حاضر درصدد بررسی زمینه ها و چالش های روابط اقتصادی دو کشور طی سال های 2000 تا 2020 است. بررسی ها نشان می دهد زمینه ها و  چالش های موجود در روابط تجاری دو کشور به دو بخش خارجی و داخلی قابل تقسیم اند: عامل خارجی شامل افزایش تحریم ها علیه ایران از سوی آمریکا است، که با این وجود، بخش اصلی صادرات ایران به ترکیه که گاز طبیعی بوده، با نوساناتی همچنان در جریان است. عامل داخلی، منتفع شدن ایران و ترکیه از تجارت دو جانبه می باشد که باعث پایداری روابط سیاسی آن ها نیز شده است. روش پژوهش، توصیفی- تبیینی و شیوه ی گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای است. علی رغم تعارضات راهبردی ایران و ترکیه در منطقه، با اهمیت و اولویت یافتن موضوع اقتصاد برای دو کشور، تنش های سیاسی نه تنها بیشتر نشده، بلکه هردو کشور از منازعات دوجانبه دوری کرده اند و مناسبات دیپلماتیک دوجانبه نیز در این سال ها در حال گسترش بوده است.

    کلیدواژگان: روابط اقتصادی، مدیریت منازعه، ایران، ترکیه، همکاری دوجانبه
  • مهدی طاهری*، حسن مجیدی صفحات 135-165
    هدف

    سکولاریسم از طریق فرایند نوسازی اقتصادی-اجتماعی و مدرنیزاسیون در عربستان سعودی به تدریج پدید آمده است. این فرایند از دهه 1970 شروع و تا امروز ادامه نیز پیدا کرده است. هرچند این کشور دارای جامعه ای سنتی و محافظه کار مذهبی به شمار می رود و اسلام وهابی در آن نفوذ زیادی دارد اما سکولاریسم از طریق جریانات ذیل خود همچون لیبرال ها و خاندان پادشاهی غرب گرا به ویژه بن سلمان توانسته به نحوی در عربستان نفوذ پیدا کند؛ پرسش اصلی مقاله این است که شاخص های سیاست های هویتی سکولار در عربستان سعودی کدامند؟

    روش

    روش این پژوهش، تحلیل اسنادی است و جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و مصاحبه می باشد.

    یافته ها:

     با حضور محمد بن سلمان در هسته اصلی قدرت سیاسی، فرایند نوسازی اقتصادی-اجتماعی و مدرنیزاسیون شتاب بیشتری در عربستان گرفته است. به گونه ای که سکولاریسم به طور جدی در این کشور به وسیله حامیانش تعقیب و دنبال می شود. شاخص ها و مولفه های سیاست های هویتی سکولار از دل جریاناتی همچون لیبرال ها و خاندان پادشاهی غرب گرا بیرون می آید.

    نتیجه گیری:

     پس از بررسی زمینه ها، مولفه ها، اهداف، چالش ها و موانع هر جریان، یافته های مقاله نشان می دهد که شاخص های سیاست های هویتی سکولار بدین گونه می باشد: شاخص های سیاسی؛ 1.وفاداری به حکومت خاندان سعودی 2. کاهش اختیارات و انزوای وهابیت در جامعه؛ شاخص های اجتماعی: 1. تاکید بر مدرن گرایی و مخالفت با سنت گرایی2. حمایت از حقوق زنان و پذیرش آنها به عنوان هویتی مستقل 3. مبارزه با افراط گرایی و تروریسم 4. پذیرش اسلام حداقلی و میانه رو و استفاده ابزاری از آن ؛ شاخص های فرهنگی: 1. توسعه و گسترش فرهنگ غربی2. نظام آموزشی مدرن با محوریت  صلح و مدارا و تسامح و تساهل؛ شاخص های اقتصادی: 1.گذار از اقتصاد نفتی به آزادسازی اقتصادی 2. توسعه شهرنشینی، 3.آزادی های اقتصادی و اجتماعی.

    کلیدواژگان: سیاست های هویتی، سکولاریسم، عربستان سعودی
  • محمد نادری، مهناز گودرزی*، سید جواد امام جمعه زاده صفحات 167-193

    ترکیه با برخورداری از موقعیت بالادستی در حوضه آبریز دجله و فرات، 14 سد بر فرات و 8 سد بر دجله ساخته است. از آنجا که سرشاخه های اصلی رودهای یادشده از خاک ترکیه سرچشمه می گیرد، این سدسازی ها، قابلیت مهار تقریبا تمام آورد سالانه رودهای دجله و فرات در خاک این کشور را ایجاد کرده است. سدسازی های ترکیه زمینه منازعه کشورهای تاثیرپذیر از رودهای بین المللی دجله و فرات با این کشور و میان یکدیگر را فراهم ساخته است. هدف پژوهش تبیین پیامدهای سدسازی های ترکیه بر امنیت ملی کشورهای تاثیرپذیر از دجله و فرات است. این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی می کوشد به این پرسش پاسخ دهد: سدسازی های ترکیه بر رودهای دجله و فرات چه پیامدهایی بر امنیت ملی کشورهای تاثیرپذیر از این رودها داشته است؟ یافته های پژوهش نشان می دهد سدسازی های ترکیه به تضعیف اکوسیستم های طبیعی با خشک شدن بخش های وسیعی از تالاب های میان رودان و تخریب محیط زیست منطقه تاثیرپذیر با شکل گیری کانون های ایجاد و انتشار ریزگرد، افزایش بیماری، بیکاری، قاچاق، ناامنی و گسترش مهاجرت منجر شده است. ترکیه با استفاده از موقعیت ژیوپلیتیکی، سیاست های یکجانبه گرایانه و توسعه طلبانه خود را از طریق کنترل منابع حیاتی و راهبردی حوضه آبریز دجله و فرات، عملیاتی و نقش هیدروهژمونی، ایفا کرده است. سدسازی های ترکیه، امنیت ملی کشورهای تاثیرپذیر از رودهای دجله و فرات را به مخاطره انداخته است. گردآوری اطلاعات به روش کتابخانه ای و با ابزار فیش برداری از اسناد، کتب، رسانه ها، مقالات و منابع الکترونیکی صورت پذیرفته است.

    کلیدواژگان: امنیت زیست محیطی، بحران کم آبی، خاورمیانه، دجله و فرات، سدسازی های ترکیه
|
  • Mohammad Ghafarifard*, Husnieh Danesh Pages 1-21

    The measure of economic growth of any country shows the standard of living and welfare of the society, therefore, access to the way to increase economic growth is considered one of the important categories for the economy of any country, which has been taken different categories into consideration for the increase in economic growth, which is one of the most important is the government. Since several decades, the category of good governance, which is synonymous with the government, it has been taken into consideration. In this research, the effect of the good governance index upon economic growth in selected Islamic countries in the period of time 2010 to 2019 has been investigated by using the panel data method. The results of the model show that the good governance index in selected Islamic countries has a positive effect on economic growth in such a way that with one percent increase in the good governance index, economic growth increases at 0.01 percent. As for the role of labor productivity and foreign direct investment in the economic prosperity of countries of economic and political policy makers to orientation of production should increase the skill of the human force and improve the ecosystem of the country's foreign direct investment, promote political and economic stability, increase efficiency and effectiveness of governments, conformation the rule of law, control corruption and increase the right of citizens to express their opinions on various matters of the country in their agenda in order to achieve desired goals and results.

    Keywords: good governance, GDP, Islamic countries, panel data
  • Abazar Ashtari Mehrjardi*, Mehdi Hosseinzade Feremi Pages 23-53

    The state, despite the expansion of globalization trends in recent decades, remains an indicator of political relations and analysis. The government is both old and late, but it is certainly the new home of the West. State structures in this part of the world were a response to the historical and social demands of modernity and the challenges of the transition from feudalism to capitalism. But the government, like other renewable products, left its original homeland and affected the non-world. The Islamic world has been under the influence of modernity since its neighborhood with the Western world. Traditional government in the Muslim world, like other non-Western societies, was the first focus of modernity, but in Islamic societies, due to the political nature of Islam, this confrontation took on a distinct form and nature. In this article, the government's confrontation and modernity in two Islamic societies, Iran and Egypt, have been studied from the moment of its occurrence. Confrontation of government and modernity in Iran and Egypt, so far in its history, has been considered the three preconditions of the pre-modern state, the modern state, and the post-modern state. The history of the government of Iran and Egypt has been in orbit until the formation of the national government. However, the Islamic State as a post-modern state (with a long history of desire and thought of forming an Islamic state in Egypt) is a feature of the state in Iran. The reason for this is the Shiite religion and the institutional structure of its clergy in Iran.

    Keywords: Government, Modernity, Islam, Iran, Egypt
  • Majid Ostovar*, Ahmad Reza Shahali Pages 55-73

    The Islamic Revolution of 1979 created a vast transformation in Iranian society, the politics of great powers and Islamic countries, and caused the formation of effective regional symbols in the Islamic world. The aim of the current research is to study the symbolic features of the Islamic Revolution and its reflection in the Islamic world.   Therefore, the main question of the research is how the symbolic dimensions of the Islamic Revolution were created and under what codes were they reflected in the Islamic world?
    For the answer, by using the French sociologist Pierre Bourdieu's theory of symbolic sociology, an attempt was made to show with historical evidence and documents how influential symbols were created during the revolution, and in the continuation of the Islamic Republic of Iran, with the continuation of the reflection of these symbols in The Islamic world continues the discourse of the Islamic revolution. The findings of the research show that Iran's Islamic Revolution has provided the conditions for the consolidation of symbolic domination over the Islamic world by offering symbolic goods such as political Islam, martyrdom, rituals, independence and resistance. The method of the article is "descriptive-analytical research" and has been used to collect information and data through library studies.

    Keywords: Islamic revolution, Imam Khomeini, symbolic conflict, political field, Islamic world
  • Amir Etemadibozorg, Yahya Fozi*, Seyedreza Hoseini, Mohammadsalar Kasraie Pages 75-108

    The influence of modern ideas in Qajar era Iran gradually forced different social groups to react against this emerging cultural wave. The empirical accumulation in contemporary Iran along with the transformation that occurred during the constitutional revolution in political concepts led to the production of two general theories in facing the West and backwardness. In fact, these two theories emerged in response to three important issues of backwardness, colonialism, and tyranny. In this research, we are trying to answer the question of what is the idea of "transcendence" and what are its foundations as a competing theory of the western progressive theory in the political and social thought of contemporary Iran. Has science and epistemology benefited in the face of tyranny and colonialism? The answer to this question will be possible by identifying the angle of view, separating the cognitive factors and referring to the details of the theory of transcendence; Therefore, understanding the concepts and analyzing the trajectory of the theory of transcendence in contemporary Iranian political thought and explaining the foundations and forces affecting the formation of the theory of transcendence in the two dimensions of ontology and epistemology are among the goals of this research. In order to discuss ontology in the thought of transcendence, it is necessary to pay attention to the view of this thought about identity, Islam, the West, history and civilization. By defining and expecting these concepts, transcendental politics builds the foundation of its epistemology and by criticizing western theories, it tries to protect the independent Iranian Islamic existence against all kinds of competing intellectual systems as a grand narrative. The concepts of ontology of the thought of transcendence build their ideal model based on the criticism of three readings of religion, modernity and history.

    Keywords: Excellence, progress, ontology, epistemology, modernity, Islam
  • Reza Shirzadi, Mohamad Porghorban*, Bahman Heidari Pages 109-133

    Iran-Turkey relations have a long history. Both have a special strategic position in the region. Iran-Turkey relations are a mixture of competition and cooperation Bilateral, but stable in recent years. In general, the reason for the conflicting behaviors of these two countries can be divided into two categories. First, the two countries have conflicting views on strategic issues in the Middle East and the Caucasus. The two countries, due to the differences in the nature of their governments, try to create and maintain a balance of power with each other, and with any factor such as Iran's nuclearization or strengthening strategic relations between Israel and the United States. The present study examines the contexts and challenges of economic relations in Iran and Turkey between 2000 and 2020. The external factor includes the increase of sanctions against iran by the United States. Nevertheless, the main part of Iran's exports to Turkey, which is natural gas, is still going on ". Internal factors, such as the two countries' competition for the development of their markets in Central Asia, have benefited Iran and Turkey from bilateral trade, which has stabilized their political relations. The research findings show that despite the serious strategic conflicts between Iran and Turkey in the region, but due to the expansion of bilateral economic relations and the priority of the economy for each of these two countries separately, political tensions have not only increased.

    Keywords: economic relations, conflict management, Iran, Turkey, bilateral cooperation
  • Mehdi Taheri*, Hasan Majidi Pages 135-165
    Objective

    Secularism has gradually emerged in Saudi Arabia through the process of socio-economic modernization and modernization. This process started in the 1970s and has continued until today. Although this country has a traditional and religiously conservative society and Wahhabi Islam has a lot of influence in it, secularism through its undercurrents such as liberals and the western-oriented royal family, especially Bin Salman, has somehow managed to gain influence in Saudi Arabia; The main question of the article is what are the indicators of secular identity politics in Saudi Arabia?

    Method

    The method of this research is document analysis and information collection is in the form of library and interview.

    Findings

    With the presence of Muhammad bin Salman in the core of political power, the process of socio-economic modernization and modernization has gained more momentum in Saudi Arabia. In such a way that secularism is seriously pursued in this country by its supporters. The indicators and components of secular identity politics come out of currents such as liberals and Western-oriented monarchies.

    Conclusion

    After examining the fields, components, goals, challenges and obstacles of each flow, the findings of the article show that the indicators of secular identity politics are as follows: political indicators; 1. Loyalty to the government of the Saudi family 2. Reducing the authority and isolation of Wahhabism in society; Social indicators: 1. Emphasis on modernism and opposition to traditionalism 2. Supporting women's rights and accepting them as an independent identity 3. Fighting extremism and terrorism 4. Accepting minimal and moderate Islam and using it as a tool; Cultural indicators: 1. Development and spread of Western culture 2. Modern education system centered on peace, tolerance and tolerance; Economic indicators: 1. Transition from oil economy to economic liberalization 2. Development of urbanization, 3. Economic and social freedoms.

    Keywords: Identity politics, secularism, Saudi Arabia
  • Mohammad Naderi, Mahnaz Goodarzi*, Seyed Javad Emam Jomezadeh Pages 167-193

    Turkey, with its upstream position in the Tigris and Euphrates catchments, has built 14 dams on the Euphrates and 8 dams on the Tigris. Since the main tributaries of these rivers originate in Turkey, these dams have the ability to control almost all the annual flows of the Tigris and Euphrates rivers in the country. The construction of dams in Turkey has provided the ground for conflict between the countries affected by the international rivers Tigris and Euphrates with this country and among each other. The aim of this study is to explain the consequences of Turkish dams on the national security of the countries affected by the Tigris and Euphrates. This research tries to answer the question with a descriptive-analytical method What implications has the construction of Turkish dams on the Tigris and Euphrates rivers had on the national security of the countries affected by these rivers? Findings show that Turkish dam construction has weakened natural ecosystems by drying up large parts of the Mesopotamian wetlands and destroying the environment of the affected area by forming foci of dust formation, increasing disease, unemployment, smuggling, insecurity and expanding migration. Using its geopolitical position, Turkey has pursued its unilateralist and expansionist policies by controlling the vital and strategic resources of the Tigris and Euphrates basins, operating and playing a hydro-hegemonic role. Turkish dams have endangered the national security of countries affected by the Tigris and Euphrates rivers. Data collection was done by library method and with the tool of recording documents, books, media, articles and electronic sources

    Keywords: Environmental security, Water shortage crisis, Middle East, Tigris, Euphrates, Turkish dams