فهرست مطالب

نشریه مطالعات علوم اسلامی انسانی
پیاپی 31 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید معصوم حسینی صفحات 1-11

    نهج البلاغه آینه‌ی اندیشه‌های همه جانبه‌‌ی امام علی (ع) است که نمایان کننده اخلاق صحیح انسانی است. خطبه قاصعه از طولانی‌ترین خطبه های نهج البلاغه است که شامل مواعظ، پند و اندرزها، نهی تکبر و خودپسندی و رذایلی چون زیاده‌روی در ستم و سرکشی، تعصب جاهلی و فساد اخلاقی است که میان برخی از جوانان کوفه شیوع یافته بود در این خطبه امام به هدف زدودن خوی استکباری که نتیجه‌ی پیروی از راه شیطان است گوشزد می‌کند چرا که استکبار از جمله رذیلت‌های اخلاقی است که مبنای اصلی سقوط انسانی در ورطه بسیاری از نفسانیات و محور اصلی عدول آدمی از انسانیت و غلبه ابعاد مادی و حیوانی در انسان است هر که در مسیر او گام نهد بی تردید اسیر طغیان، غرایز حیوانی خواهد شد به فرموده امیر المومنان او پیشوای متعصبان و سرسلسله مستکبران است. یکی از مهم ترین مشکلات جامعه بشری در عصر امروز و تاریخ بشریت مسیله استکبار و استکبار ستیزی است. در پژوهش حاضر که با روش توصیفی تحلیلی نگارش یافته ضمن بررسی مفهوم استکبار در نهج‌البلاغه و دور نمایی از خطبه قاصعه به بررسی ویژگیها و شاخصه‌های استکبار پرداخته شده است و همچنین در این تحقیق به ارایه نمونه هایی از مصادیق بارز استکبار در کلام نورانی امام (ع) اشاره گردید. در نهایت این نتیجه حاصل شد که خروج از مدار توحید و حرکت درجهت شیطان مبنای اصلی ورود به فرهنگ استکباری است حق ناپذیری، خود بزرگ‌بینی، تعصب‌های دروغین، لجاجت و... را می‌توان از ویژگیهای مستکبران بر شود.

    کلیدواژگان: استکبار، نهج البلاغه، امام علی(ع)، خطبه قاصعه، شیطان
  • علیرضا (اسمیت) جمشیدی صفحات 12-27

    شرکت ‌های بین المللی در سطح جهانی به دنبال راه‌ هایی برای پیشی گرفتن از سایر رقبا در صنعت هستند. شرکت ‌های مختلف از تولیدی گرفته تا شرکت‌ های خدماتی در سطح جهانی، سخت‌ تر تلاش می‌کنند تا با چالش‌ های ناشی از تغییرات محیطی مقابله کنند و با افزایش یادگیری در سازمان، بازارهای جدید را شناسایی و عملکرد سازمانی خود را افزایش دهند. از این رو هدف این مطالعه برسی رابطه بین یادگیری سازمانی و عملکرد سازمان‌ های بین المللی با نقش میانجی توان ورود به بازارهای بین المللی است. این پژوهش با توجه به ماهیت توصیفی-همبستگی و با توجه به هدف، کاربردی است و شرایط انجام آن به روش میدانی است. جامعه آماری پژوهش مدیران شرکت‌های صادر کننده صنایع دستی شهر اصفهان هستند که تعداد 74 نفر از آنها مورد بررسی قرار گرفتند روش نمونه گیری به صورت نمونه گیری در دسترس انجام گرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات در این پژوهش پرسشنامه بود که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. داده‌های پژوهش با نرم افزار Smart PLS ورژن 3 مورد بررسی قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که توان ورود به بازارهای بین المللی نقش میانجی نسبی در رابطه یادگیری سازمانی و عملکرد سازمان‌ های بین المللی دارد. به علاوه یادگیری سازمانی و توان ورود به بازارهای بین المللی به صورت مستقیم بر عملکرد سازمان‌ های بین المللی تاثیر مثبت داشتند.

    کلیدواژگان: یادگیری سازمانی، عملکرد سازمانی، عملکرد سازمان های بین المللی، ورود به بازارهای بین المللی، صنایع دستی اصفهان
  • حسام قربانی صفحات 28-37

    بنای شهر بغداد به دست عباسیان سبب شد، این شهر در تمامی زمینه‌ها از جمله اندیشه سیاسی حاکم بر آن در طول حوادث و جریانات قرن دوم هجری، پیوند ناگسستنی با حکومت عباسیان داشته باشد. از یک سو، بغداد مرکز حکومت و پایتخت عباسیان به شمار می‌رود و از سوی دیگر، این شهر بستری جهت تعامل با علویان است که به نوبه خود در مقطعی یاور حکومت بوده‌اند و در روی کار آمدن حکومت نقش اساسی داشته‌اند و در مقطعی در برابر عباسیان قرار گرفته‌اند. پژوهش حاضر کوشیده است تا با استفاده از روش پژوهش تاریخی به جمع‌آوری و تحلیل داده‌های تاریخی بپردازد و در راستای به تصویر کشیدن نحوه تعامل عباسیان با علویان گام بردارد. در نهایت مشخص گردید حکومت عباسیان گرچه در ابتدا رفتاری ملایم با علویان داشت، اما با گذشت زمان به رغم امیدها و انتظاراتی که از آن‌ها می‌رفت سرآغاز یک دوره طولانی از ناامیدی و نارضایتی در میان مردم و به خصوص علویان شد. تا آنجا که می‌توان رفتار عباسیان نسبت به علویان را بدتر از رفتارهای امویان دانست. بنابراین، به تدریج قیام‌هایی درصدد مخالفت با حکومت، از سوی علویان صورت گرفت.

    کلیدواژگان: اسلام، بغداد، حکومت، سیاست، عباسیان
  • سعید گراوند، مریم جبارپور، آذین مرندی صفحات 38-50

    در تفکر فلسفی هند، فلسفه عبارت است از تبیین سرشت باطنی-ترین ذات جهان. در این شیوه از تفکر شرقی، فلسفه عبارت است از برهما ویدیا یا آگاهی از برهمن. فلسفه هندی نه فقط فلسفه است بلکه طریق رستگاری نیز است. در واقع، هندوها واژه "درشنه"را برای فلسفه به کار می برند که در تفکر فلسفی هند نوعی تفکر و بینش (بصیرت) است که بیش از هر چیز مبتنی است بر اشراق و شهود. هندوها واژه"دهرمه"یعنی طریق و نظم و هماهنگی درست در جهان را نیز برای فلسفه به کار می برند. به همین دلیل است که متفکران هندی معتقدند حکمت و فلسفه هند، حکمتی -است که در راستای دهرمه و نظم و هماهنگی درست جهان شکل گرفته است.از مشخصه های ایجابی تفکر فلسفی هند می توان به اهتمام برای کشف حقیقت، پیوند و آشتی با طبیعت، حضور شهود به جای توجه به عقل و استدلال، تنوع و گوناگونی مکاتب، وحدت در مسایل اخلاقی و معنوی، توجه به مساله هنر اصیل، توجه به زبان و علوم باطنی و روانشناسی ژرفا، و فهم مطلق به صورت سلبی و برتری خود کلی بر خود فردی اشاره کرد. یافته های تحقیق نشان می دهد که حکمت و تفکر فلسفی هند در کشف حقایق بیشتر از روش شهودی بهره گرفته و برهان و استدلال حتی برای اثبات وجود خدا در آن جایگاه چندانی ندارد. عدم رشد علوم طبیعی، ریاضت طلبی و انکار واقعیت های عینی جهان و عدم توجه به دنیا و علوم دنیوی، غفلت از تاریخ و فلسفه تاریخ از مشخصه-های سلبی حکمت و فلسفه هند است.

    کلیدواژگان: تفکر فلسفی هند، فلسفه هند، تفکر، حکمت، شهود
  • عباس تقوایی، امیررضا محمودی صفحات 51-62

    مباحث مبنایی مربوط به حقوق در حوزه فلسفه حقوق مورد بحث و توجه واقع می‌شود و یکی از مهم‌ترین مسایل مطرح شده در این حوزه، نوع رابطه میان حقوق و عدالت است. اهمیت این بحث بدین لحاظ می‌باشد که گاه ممکن است اجرای یک قاعده حقوقی که تامین کننده منافع عمومی به نظر می‌رسد، از عدالت فاصله گرفته و یا حتی در تعارض با آن واقع شود. بررسی این رابطه در قدیمی‌ترین متون فلسفی غربی و اسلامی از دیرباز تا زمان حاضر استمرار یافته و بخشی از اندیشه‌های فلسفی سقراط و افلاطون تا رالز و نازیک در غرب و اندیشه‌های فارابی تا متکلمان و فقهای معاصر اسلامی را به خود اختصاص داده است. در این نوشتار ضمن پرداختن به این دو مفهوم و سیر تحولات رابطه میان این دو در اندیشه‌های دانشوران مذکور در کنار نگاه آیات و روایات کوشیده شده مدل‌های مختلف این رابطه طراحی و از منظر اسلامی با رویکرد نظری و با روش توصیفی-تحلیلی میان آن‌ها قضاوت شود.

    کلیدواژگان: حقوق، عدالت، رابطه حقوق و عدالت، فلسفه غرب، فلسفه اسلامی
  • سعید گراوند، لیلا مفاخری، آذین مرندی صفحات 63-73

    طریقت تنتریسم جنبه ای خاص و استثنایی از تفکر دینی شرق است که به طور شگفت انگیزی رویکرد نیهیلیسم اخلاقی و ساختار شکنی را بسط و گسترش می دهد. از این رو، طریقت تنتریسم عبارت است از یک سری تعالیم اسرارآمیز که در فرهنگ هندو-بودایی از دیر باز رایج بوده است. این تعالیم فرا اخلاقی و سحر انگیز شامل اصول و اندیشه هایی فرا دینی و فرا عقلانی است که به باور معتقدان سنت تنتریک در حل مشکلات دنیوی انسان امروز بسیار موثر است. در تفکر تنتریسم این اندیشه رواج دارد که همه ارزش های انسانی، ساخته و پرداخته ذهن بشر هستند. بنابراین برای متفکر تنتره ای همه این آداب و ارزش های دینی جنبه وهمی و خیالی داشته و حقیقت واقعی آنها را حکیم تنتره ای فهم می کند. به تعبیر دیگر، در طریقت تنتریسم، کل جهان یک توهم صرف و بازی پوچ و بی اساس است. بنابراین حکیم تنتریک برای نیل به نجات نمی تواند به جهان حامی سنت احترام بگذارد. زیرا، در این طریقت باطنی، بنیاد حقیقت جهان بجز شون یا و مایا چیز دیگری نیست. در این جستار می کوشم ضمن بررسی قلمرو معنایی تنتریسم، تاریخ تو تفکر تنتریک و ویژگی های متمایز آن را در شاکله های مفهومی بسیاری در قالب طرح اندیشه های فرا اخلاقی در این طریقت معنوی تحلیل و واکاوی کنم.

    کلیدواژگان: نیهیلیسم اخلاقی، فرا اخلاق، تحول معرفت شناختی، روشن شدگی، بیداری وجود
|
  • seyyed Masoum Hosseini Pages 1-11

    Nahj al-Balagheh is a mirror of all-round thoughts of Imam Ali (a.s.), which shows correct human ethics. The Qaseah sermon is one of the longest sermons of Nahj al-Balagha, which includes sermons, advice and advice, prohibitions of arrogance and self-righteousness, and vices such as excess in oppression and rebellion, ignorant prejudice and moral corruption, which were common among some young people of Kufa. In this sermon, Imam The goal of removing the arrogance that is the result of following the path of the devil is pointed out because arrogance is one of the moral vices that is the main cause of human fall into the abyss of many sensualities and the main axis of human deviation from humanity and the predominance of material and animal dimensions in humans. His path will undoubtedly be a captive of rebellion, animal instincts, according to Amir alMu'minan, he is the leader of the fanatics and the leader of the arrogant. One of the most important problems of human society in today's era and the history of humanity is the problem of arrogance and anti-arrogance. In the present research, which was written with a descriptive analytical method, while examining the concept of arrogance in Nahj al-Balaghah and a perspective of Qasa'a sermons, the features and characteristics of arrogance were investigated, and also in this research, examples of obvious examples of arrogance in the enlightened speech of Imam (as) were investigated) was mentioned. In the end, it was concluded that getting out of the circle of monotheism and the movement of Satan is the main basis of entering the culture of arrogance. Arrogance, selfaggrandizement, false prejudices, stubbornness, etc. can be removed from the characteristics of arrogant people.

    Keywords: Arrogance, Nahj al-Balagha, ImamAli (AS), Khatbah Qasea, Satan
  • Ali Reza (Smith) Jamshidi Pages 12-27

    International companies around the world are looking for ways to outperform other competitors in the industry. From manufacturing to service companies around the world, companies are working harder to meet the challenges of environmental change and to identify new markets and increase their organizational performance by increasing learning in the organization. Therefore, the purpose of this study is to investigate the relationship between organizational learning and the performance of international organizations with the mediating role of ability to enter international markets. This research is applied according to the descriptive-correlational nature and according to the purpose, and the conditions for doing it are field method. The statistical population of the study is the managers of handicraft exporting companies in Isfahan, 74 of whom were examined. The sampling method was done by available sampling. The data collection tool in this study was a questionnaire whose validity and reliability were confirmed. The research data were analyzed with Smart PLS version 3 software. The results showed that the ability to enter international markets has a relative mediating role in the relationship between organizational learning and the performance of international organizations. In addition, organizational learning and the ability to enter international markets had a direct positive effect on the performance of international organizations.

    Keywords: Organizational learning, organizational performance, performance ofinternational organizations, enteringinternational markets, handicrafts of IsfahanD83, L25, M31
  • Hesam Ghorbani Pages 28-37

    The establishment of Baghdad by Abbasids caused this city to have an unbreakable link with the Abbasid government in all fields during the events of the second century A.H. Firstly, Baghdad is considered the capital of the Abbasids, and secondly, this city is a platform for interacting with the Alawites, who in their turn have been the helpers of the government at one point, and have played a key role in the establishment of the government, and at one point they have been against the Abbasids. The current research has tried to collect and analyze related data to the subject by using the historical method to take a step towards portraying the interaction between the Abbasids and the Alawites. In the end, it became clear that the Abbasid government had a gentle attitude towards the Alawites at first, but after a while, despite the hopes and expectations from them, they started a long period of disappointment and dissatisfaction among the people, especially the Alawites. As far as it is possible to consider the behavior of the Abbasids towards the Alawites was worse than the behavior of the Umayyads, therefore, gradually there were uprisings against the government by the Alawites.

    Keywords: Baghdad, Government, Islam, Politics, Religion
  • Saeed Geravand Pages 38-50

    In Indian philosophical thinking, philosophy is the explanation of the nature of the innermost essence of the world. In this way of eastern thinking, philosophy is Brahmavidya or knowledge of Brahman. Indian philosophy is not only a philosophy but also a way of salvation. In fact, Hindus use the word "darshan" for philosophy, which in Indian philosophical thinking is a type of thinking and insight (insight) that is based on intuition more than anything else. Hindus also use the word "dharma" for philosophy, which means the right way and order and harmony in the world. This is the reason why Indian thinkers believe that the wisdom and philosophy of India is a wisdom that has been formed in line with dharma and the correct order and harmony of the world. One of the positive characteristics of Indian philosophical thinking is the effort to discover the truth, connection and reconciliation with Nature, the presence of intuition instead of paying attention to reason and reasoning, diversity and variety of schools, unity in moral and spiritual issues, attention to the issue of original art, attention to language and esoteric sciences and deep psychology, and absolute understanding in its negative form and superiority Kelley pointed at Freddie himself. The findings of the research show that Indian wisdom and philosophical thinking use more intuitive methods in discovering truths, and arguments do not have much place in it even to prove the existence of God. Lack of development of natural sciences, austerity and denial of the objective realities of the world, lack of attention to the world and worldly sciences, neglect of history and philosophy of history are negative characteristics of Indian wisdom and philosophy.

    Keywords: Indian philosophical thinking, Indian philosophy, thinking, wisdom, intuition
  • Abbas Taghvaee, Amirreza Mahmoudi Pages 51-62

    One of the oldest issues prevalent in the discussions of philosophy of law has been the relationship between law and justice. The study of this relationship has continued since the oldest Western and Islamic writings until the present time, and devoted part of the thinking of western philosophers like Socrates, Plato, Rawls, Nozick and Al-Farabi and contemporary Islamic jurisprudents to itself. In this study focusing on these two issues as well as studying the developmental lines of of these two issues in the thinking of the mentioned scholars along with the viewpoints in Quran lines and sayings, it has been tried to design different models of this relationship and judge them based on Islamic viewpoints.

    Keywords: Law, Justice, Relationshipbetween law, justice, Western philosophy, Islamic philosophy, Law philosophy
  • Saeed Geravand, Leila Mafakheri, Azin Marandi Pages 63-73

    Esotericism of Buddhist Tantarism is specific aspects and exceptional of Hinduism that surprisingly develop the reason aversion and breaking with tradition. Therefore Esotericism of Buddhist Tantarism there are occult teachings that was common in Hindu Buddhism. The spiritual teachings of transrational ideas that the human world is very effective in solving problems. In esoteric thinking of Tantarism this thought is commom that all human values are created by the human mind. Therefore for tantric thinker the all of ceremonial and religious values are unreal and imaginary. In other words, in Buddhist Tantarism the world is amere illusion and unfounded maya. Therefore the tantric thinker the reason aversion and breaking with tradition. Because the base of world is unfounded maya and sunyata. In this research I attempt by studing the literal and idiomatic meaning of Tantarism and its history and the distinctive features of Tantarism analize in this Esotericism Philosophical and Mystical ideas in form of conceptual schema.

    Keywords: Esotericism, Philosophical andMystical ideas, Epistemological change, Enlightenment, awakening of Existence