فهرست مطالب

مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی یزد - سال هفدهم شماره 4 (زمستان 1401)

مجله مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی یزد
سال هفدهم شماره 4 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/10
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مسعود میرزایی* صفحه 241
  • فاطمه اسماعیلی وردنجانی، طیبه شجاع الدینی اردکانی*، مجید بیطرف، شکیلا شادمانی دستجردی، غزال مروستی نیا صفحات 242-254
    مقدمه

    عفونت بیمارستانی؛ معضل بهداشتی شایعی است که با آموزش؛ تا حد زیادی کنترل می شود. مطالعه حاضر با هدف مقایسه تاثیر دو روش آموزش مجازی (حل مسیله-پرسش و پاسخ) بر آگاهی؛ نگرش و عملکرد دانشجویان پرستاری و مامایی دانشگاه آزاد اسلامی-واحد میبد در مورد کنترل عفونت بیمارستانی در سال 1400 انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه نیمه تجربی با 36 نفر از دانشجویان پرستاری و مامایی دانشگاه آزاد اسلامی-واحد میبد  به صورت تصادفی و به شیوه نمونه گیری سهمیه ای احتمالی در دو گروه مداخله (پرسش و پاسخ- حل مسیله) و یک گروه کنترل (12=N) قرار گرفتند. آموزش بوکلت عفونت های بیمارستانی انجام شد. قبل و بعد از انجام مداخله (بلافاصله دو ماه بعداز مداخله) نمرات آگاهی، نگرش و عملکرد با استفاده از پرسشنامه استاندارد با آلفای کرونباخ 82/0 محاسبه شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون کولموگراف اسمیرنوف و تست های آماری پارامتریک استفاده شد.

    نتایج

    مقایسه نمرات آگاهی)0993/0p=) و نگرش)0997/0p=) و عملکرد)998/0p=) درگروه های مداخله؛ تفاوت معناداری نداشته و به معنای تاثیر یکسان دو روش آموزشی می باشد. آموزش به دو روش حل مسیله-پرسش و پاسخ در بهبود نگرش کوتاه مدت دانشجویان (172/0p=) و در بهبود نمرات عملکرد طولانی مدت)075/0p=) تاثیری نداشته است. تاثیر آموزش به دو روش مذکور بر بهبود آگاهی؛ نگرش طولانی مدت و عملکرد کوتاه مدت معنادار بوده است)05/0p<).

    نتیجه گیری:

     آموزش مجازی به دو روش حل مسیله-پرسش و پاسخ درافزایش میانگین نمرات آگاهی؛ نگرش و عملکرد به یک میزان موثر بوده است.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، حل مسئله، پرسش و پاسخ، عفونت بیمارستانی
  • جواد اکبری مطلق، محمدرضا رئیسون، یحیی محمدی* صفحات 255-262
    مقدمه

    توجه به رشد همه جانبه دانشجویان و آموزش ارزش ها و مباحث اخلاقی همواره یکی از اهداف مهم نظام های آموزشی در دانشگاه ها محسوب می شود، بنابرین هدف از مطالعه حاضر ارزیابی کیفیت درونی برنامه درسی دروس معارف اسلامی از دیدگاه دانشجویان در دانشگاه علوم پزشکی بیرجند بر اساس مدل رالف تایلر بود.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی-تحلیلی است. جامعه مورد مطالعه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند که بر اساس جدول کرجسی و مورگان 300 نفر به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته 43 سوالی استفاده شد. روایی پرسشنامه به تایید صاحبنظران آموزش پزشکی رسید و پایایی پرسشنامه با استفاده از شیوه الفای کرونباخ 87% بدست آمد. تحلیل داده ها از نرم افزارSPSS 16  و از آمار توصیفی (فراوانی و درصد) و آمار استنباطی (t تک نمونه ای وt  مستقل) استفاده شد.

    نتایج

    براساس نتایج، وضعیت کیفیت درونی برنامه درسی دروس معارف اسلامی در عنصر اهداف از دیدگاه دانشجویان از متوسط به بالا برخوردار بود ولی میانگین عناصر (محتوا، روش های تدریس و ارزشیابی) از میانگین نظری (3) پایین تر بود و وضعیت این عناصر از دیدگاه دانشجویان از کیفیت پایینی برخوردار بود (P<0/05).

    نتیجه گیری:

     برنامه درسی دروس معارف در دانشگاه ها باید همواره مورد ارزیابی قرار گیرند و موانعی که اثربخشی و تاثیرگذاری این دروس را بر روی دانشجویان کاهش می دهند، شناسایی شوند و بازنگری لازم در جهت ارتقای رشد معنوی، اخلاقی و همه جانبه دانشجویان انجام شود.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، کیفیت درونی، معارف اسلامی، مدل تایلر
  • سمیرا علیرضایی، گلی ارجی* صفحات 263-272
    مقدمه

    اهمیت آموزش پاسخگو در دانشگاه های علوم پزشکی آنچنان حایز اهمیت است که یکی از سیاست های کلان بسته های تحول و نوآوری در آموزش علوم پزشکی، نهادینه سازی رویکرد آموزش پاسخگو در نظام سلامت می باشد. هدف پژوهش حاضر، شناسایی نقاط قوت، ضعف، چالش ها و فرصت های حوزه آموزش علوم پزشکی و ارایه راهکارهای اجرایی در دانشگاه علوم پزشکی زنجان بود.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر به روش کیفی و در 2 مرحله در سال 1400 در دانشگاه علوم پزشکی زنجان انجام شد. در گام اول به مرور متون مرتبط علمی پژوهشی در پایگاه های اطلاعاتی فارسی و انگلیسی پرداخته شد و در گام دوم 21 نفر از مدیران حوزه آموزش دانشگاه بصورت هدفمند جهت شرکت در جلسات نشست خبرگان انتخاب شدند و جلسات تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. تحلیل داده ها با استفاده از روش کروگر انجام شد.

    نتایج

    در این مطالعه نقاط ضعف، قوت، فرصت ها و چالش های حوزه آموزش علوم پزشکی پاسخگو در دانشگاه علوم پزشکی زنجان شناسایی و سپس راهکار های اجرایی برای مقابله با چالش ها با استفاده از فرصت های موجود مورد بررسی قرار گرفت.

    نتیجه گیری:

     نتایج نشان داد هماهنگی و تقویت نگرش مشترک میان معاونت های مختلف دانشگاه و مدیران ستادی، بازنگری برنامه های درسی و آموزشی، پیدایش درک مشترک از مفاهیم پاسخگویی در آموزش علوم پزشکی میان ذینفعان مختلف و در نظر گرفتن مشوق های کافی در دانشگاه می تواند زمینه ارتقای پاسخگویی اجتماعی در آموزش علوم پزشکی را مهیا نماید.

    کلیدواژگان: چالش های آموزش، فرصت های آموزش، آموزش پزشکی پاسخگو
  • سحر گلابی، زهرا شیخی، احلام آل منیع، مهشید نقاش پور* صفحات 273-290
    مقدمه

    درک آمادگی کاربران در موفقیت هر برنامه آموزش الکترونیکی مهم است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی آمادگی یادگیری الکترونیک دانشجویان، اعضای هییت علمی و کارکنان دانشگاه علوم پزشکی آبادان بود.

    روش بررسی

    این مطالعه مقطعی - تحلیلی روی 187 نفر از دانشگاهیان انجام شد. برای ارزیابی آمادگی یادگیری الکترونیک از پرسشنامهThe Academics’ E-Readiness Questionnaire (ARQ) استفاده شد.

    نتایج

    نتایج آزمون Kruskal-Wallis نشان داد که تفاوت آماری معنی داری در میانگین رتبه حیطه مهارت کار با کامپیوتر بین دانشجویان (2/5± 5/82) با اعضای هیات علمی (2/4 ± 1/140) و کارکنان (9/3 ± 1/142) وجود دارد، به طوری که میانگین نمره اعضای هیات علمی و کارکنان به طور معنی داری بالاتر از دانشجویان بود (001/0 ≥ P). نتایج آزمونBivariate analysis  نشان داد که در دانشجویان، تعداد کارگاه ها و سمینارهای با موضوع آموزش الکترونیکی برگزار شده، ارتباط مثبت معنی داری با میزان مهارت کار با کامپیوتر (001/0≥P ، 343/0 r=) دارد. همچنین یک ارتباط مثبت معنی دار بین آگاهی با نگرش نسبت به یادگیری الکترونیکی (001/0≥P  ,172/0r=) در دانشجویان مشاهده شد. در بین اعضای هیات علمی، ارتباط منفی معنی داری بین سابقه کار با نگرش نسبت به آموزش الکترونیکی مشاهده شد (39/0-r=، 04/0 =P).

    نتیجه گیری:

     یادگیری الکترونیکی می تواند با توجه روزافزون به نیازهای آموزشی، راه اندازی بسترهای موجود، ایجاد زیرساخت ها و امکانات مورد نیاز، بالا بردن دانش و نگرش کارکنان، استادان و دانشجویان و کاهش مقاومت اعضای هیات علمی با سابقه برای تغییر، گسترش یابد.

    کلیدواژگان: آمادگی، یادگیری الکترونیکی، دانشگاهیان، نگرش، ARQ
  • مسعود میرزایی، نیکی میرزایی * صفحات 291-305
    مقدمه

    مدرسه رکنیه از بزرگ ترین و مهم ترین مدارس یزد در قرون هشتم تا نهم هجری، به سال 725 ه ق به همت سیدرکن الدین ابوالمکارم محمدقاضی حسینی یزدی در قرون 7تا 9 هجری قمری بنا شده است. از این مدرسه اکنون بقایای اندکی به نام بقعه سیدرکن الدین باقی مانده است. این مطالعه بر آن است تا نسبت به تعیین حدود و مساحت احتمالی مدرسه اقدام نموده و نیز تجسمی از ساختمان آن به دست دهد.

    روش بررسی

    در این مطالعه با استفاده از منابع تاریخی و نقشه های هوایی و نیز الگوی مدارس قدیمی هم عصر مدرسه رکنیه نسبت به تعیین حدود و مساحت احتمالی مدرسه اقدام شده و نیز تجسمی از بنا و ملحقات آن شبیه سازی و منتشر می شود. ضمنا جزییاتی در مورد ساز و کار دارالشفا و بیت الادویه مدرسه با استفاده از منابع تاریخی ارایه می گردد.

    نتایج

    بر اساس طول و عرض فضای مشخص شده در غرب و شرق و شمال بقعه سیدرکن الدین، مساحت مدرسه حدود 4000 تا 5000 متر مربع تخمین زده می شود. نمایی از ساختمان مدرسه تجسم و ارایه شده و نیز شمایی از مکانیسم حرکت ساعت آبی مجموعه رصد وقت الساعه ارایه شد.

    نتیجه گیری:

     مدرسه رکنیه، مهم ترین مدرسه یزد در قرون گذشته بوده و قسمت های مختلفی نظیر کتابخانه، مسجد، بیت الادویه، دارالشفا، دارالسیاده، خانقاه، ساعت آبی و رصدخانه دانشگاه های غربی زمان خود داشته است. لازم است با توجه به موقعیت کنونی یزد در آموزش عالی کشور، پیوندی بین این سابقهتاریخی و جایگاه کنونی آموزش عالی آن برقرار شود تا دانشجویان و محققان از پیشینه تاریخی آموزش عالی در یزد آگاه باشند.

    کلیدواژگان: یزد، اتابکان، مدرسه رکنیه، سیدرکن الدین ابوالمکارم محمدقاضی حسینی یزدی، وقت الساعه
  • احسان پروین*، علی نجف پور، هدا نجف پور صفحات 306-317
    مقدمه

    سازمان ها به منظور کسب سطح بالاتری از عملکرد و موفقیت همواره به دنبال بهره گیری حداکثری از یادگیری سازمانی هستند. بر همین اساس هدف پژوهش حاضر بررسی سطح یادگیری سازمانی کارکنان دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه می باشد..

    روش بررسی

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- کاربردی از نوع مقطعی است. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه کارکنان اداری و درمانی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در سال 1401 بودند که با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه 530 نفر به دست آمد که با احتساب ضریب استهلاک 20 درصد حجم نمونه 440 نفر برآورد گردید. نمونه گیری به صورت تصادفی ساده بود. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه ی پروفایل سازمان یادگیرنده مارکوارت 1996 که شامل پنج بعد سازمان، دانش، یادگیری، تکنولوژی و افراد بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری t مستقل، تحلیل واریانس و همبستگی تجزیه و تحلیل استفاده شد.

    نتایج

    نتایج این تحقیق نشان داد که بین مولفه های یادگیری سازمانی، کمترین امتیاز به بعد تکنولوژی (63/22) و بیشترین امتیاز به بعد افراد (71/25)، بر اساس سابقه مربوط به بعد افراد (87/25) و کمترین امتیاز مربوط به بعد تکنولوژی (72/22) و بیشترین امتیاز بر اساس میزان تحصیلات مربوط به بعد افراد در بین افراد دارای تحصیلات فوق لیسانس و دکترا 69/29 و کمترین امتیاز مربوط به بعد تکنولوژی در بین افراد دارای تحصیلات لیسانس 05/22 بوده است.

    نتیجه گیری:

     براساس نتایج پژوهش حاضر، مدیران دانشگاه می توانند با آموزش و بهبود ساختار سازمانی در دانشگاه خود یادگیری سازمانی کارکنان را افزایش دهند.

    کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، یادگیری سازمانی، مدل مارکوارت، مدل به هم پیوسته، دانشگاه علوم پزشکی
  • سارا حیدری، مهدیه قنبری، بنت الهدی آخوندزاده، مسعود میرزایی* صفحات 318-333
    مقدمه

    رویکرد آموزش فرارشته ای در آموزش عالی برای ارتقای کیفیت زندگی جامعه و توسعه پایدار ضروری است. همگرایی علوم نیز با یادگیری مشارکتی و عبور از مرزهای ساختگی رشته های گوناگون دانش، فرصت دستیابی به هدف را فراهم می سازد. این مطالعه قسمتی از پروژه "استفاده از هوش مصنوعی درایجاد و توسعه ابزار برخط آموزش و مشاوره مجازی پیشگیری، تشخیص، درمان و خودمراقبتی بیماران قلبی" می باشدکه با هدف تبیین تجربیات اساتید و دانشجویان مشارکت کننده در این فعالیت فرارشته ای سلامت محور انجام شده است.

    روش بررسی

    این مطالعه به روش کیفی طراحی و اجرا گردید. نمونه گیری مبتنی بر هدف و جمع آوری اطلاعات از طریق یک جلسه بحث گروهی متمرکز و سه مصاحبه نیمه ساختارمند انفرادی انجام شد. روند تحلیل داده ها بر اساس روش گرانهام و لاندمن و دقت و صحت داده ها براساس معیارهای گوبا و لینکلن تامین گردید.

    نتایج

    شرکت کنندگان شامل 22 نفر از دانشجویان و اساتید رشته های مختلف درحوزه های علوم پزشکی، علوم مهندسی و هنر بودند. طبقات و زیر طبقات تحلیل کیفی شامل"توسعه فردی"(یادگیری خودراهبر، اعتمادبه نفس، مسیولیت پذیری)و " توسعه اجتماعی" (دیدفرارشته ای، رهبری آکادمیک و پاسخگویی اجتماعی) بودند.

    نتیجه گیری:

     بسیاری از مضامین استخراج شده، مانند یادگیری خودراهبر، اعتماد به نفس، مسیولیت پذیری و دیدفرارشته ای مولفه های کوریکولوم پنهان به شمار می روند که دانشجویان با حضور در فعالیتهای تیمی و مسیله محور آنها را فرامی گیرند. فعالیت های فرارشته ای همچنین جهت توانمندسازی اساتید در زمینه هایی چون رهبری آکادمیک و ایجاد دیدفرارشته ای برای پاسخگویی به نیازهای جامعه موثر است.

    کلیدواژگان: همگرایی علوم، آموزش فرا رشته ای، پاسخگویی اجتماعی
  • آنوراگ یاداو*، مانوج کمار، پایدالا ناگابابو، جی راوی کمار، محمد شمشاد حسین، گولا آنمل ماناسوینی یاداو، نانداکومار الجی یاداو صفحات 334-341
    مقدمه

    قدیمی ترین و پرطرفدارترین سبک تدریس در پزشکی و رشته های مرتبط، سخنرانی است. آنها مقرون به صرفه هستند و حداقل به اندازه سایر تکنیک های آموزشی در انتقال دانش خوب هستند. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش مبتنی بر سخنرانی، ایفای نقش و یادگیری از طریق همسالان بر یادگیری و رضایت دانشجویان MBBS انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی در بین دانشجویان MBBS شاغل در کالج و بیمارستان پزشکی MNR انجام شد. در مجموع 446 دانش آموز برای تکمیل پرسشنامه از پیش طراحی شده برای پاسخ مراجعه کردند. پرسشنامه در فرم گوگل از طریق ایمیل، واتساپ و تلگرام (لینک فرم گوگل: https://forms.gle/YfkNojfV5az5Q6AW8) در اختیار دانش آموزان قرار گرفت. پرسشنامه شامل دو بخش بود که اطلاعات دموگرافیک شامل سن، جنسیت و سال تحصیلی و بخش دوم شامل 10 سوال بود. دانشجویان نظرات خود را در مورد بیان پرسشنامه بر اساس مقیاس پنج درجه ای لیکرت بیان کردند.

    یافته ها:

     در مجموع 340 دانش آموز با میانگین سنی 22/1±65/19 سال به پرسش نامه مشترک پاسخ دادند. از این میان 61.8 درصد دانش آموز دختر و 38.2 درصد پسر بودند. اکثر دانش آموزان با روش یادگیری نقش بازی در مقایسه با یادگیری سنتی مبتنی بر سخنرانی و همچنین یادگیری همتایان به شدت موافق بودند (001/0p<).

    نتیجه گیری:

     با توجه به یافته ها، دانشجویان از روش های مشارکتی مانند ایفای نقش بیشتر از سخنرانی و یادگیری از طریق همسالان رضایت دارند. همانطور که توسط شرکت کنندگان پاسخ داده شد، برای هر روش یادگیری به خودی خود نکات مثبتی وجود داشت.

    کلیدواژگان: آموزش مبتنی بر سخنرانی، ایفای نقش و یادگیری، رضایت دانشجویان MBBS
  • فرزین باقری شیخانگفشه*، فاطمه پورنصرالله صفحات 342-343

    خودکشی یک فرآیند چندمرحله ای شامل افکار خودکشی، برنامه ریزی برای خودکشی، تلاش برای خودکشی و عمل کردن برای پایان دادن به زندگی است؛ بنا‏براین، افکار خودکشی اولین گام برای پایان دادن به زندگی و یکی از پیش‏بینی کننده‏های عمل به خودکشی است (1). افکار خودکشی، گونه ای اشتغال فکری پیرامون مرگ است که هنوز جنبه ی عملی به خود نگرفته است (2). بررسی خودکشی در دانشجویان پزشکی به دلیل این که نیروی فعال جامعه هستند، از اهمیتی دو ‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏چندان برخوردار است (3). شایع ترین دلایل اقدام به خودکشی در این قشر شامل استرس در مورد تحصیل، نگرانی‏های مربوط به روابط، مشکلات خانوادگی، افسردگی، ناامیدی، اضطراب و نگرانی‏های مالی است (4). مطالعه مروری انجام شده در 43 کشور دنیا پیرامون شیوع افسردگی و افکار خودکشی در دانشجویان پزشکی حاکی از شیوع 3/9 تا 9/55 درصدی داشت (5). به صورت اختصاصی نیز بررسی های انجام شده در کشورهای مختلف نیز نشان داد افکار خودکشی در دانشجویان پزشکی کشورهای پاکستان 6/36% (6)، مصر 7/12% (7)، بنگلادش 6/17% (8)، هندی 9% (9)، ایران 16% (10) از شیوع بالایی برخوردار است.

    کلیدواژگان: افکار خودکشی، دانشجویان پزشکی، اختلالات روانشناختی، شیوع
  • معصومه السادات ابطحی، محمدجواد رضایی، مهدی آقاباقری* صفحات 344-345

    یکی از مسایل اساسی برای دانشجویان دوره دکتری رشته مطالعات برنامه درسی در مسیر نگارش طرح واره و سپس رساله، طرح های پژوهش مبتنی بر رفتارگرایی و در نتیجه استفاده از آزمون های آماری است. این مسیله از سه بعد قابل بررسی است که عبارتند از:

    سیاست های آموزشی
    منابع روش تحقیق
    مدرسین

    کلیدواژگان: سیاست های آموزشی، منابع روش تحقیق، مدرسین
|
  • Page 241
  • Fatemeh Esmaili Vardanjani, Tayebeh Shojaaddini Ardakani*, Majid Bitaraf, Shakila Shadmani Dastjerdi, Ghazal Marvastinia Pages 242-254
    Introduction

    Hospital infections are one of the most common health problems which can be controled by education. The purpose of this study was to compare the effect of two e-learning methods (problem solving and examination of question) on awareness; Attitude and performance of Islamic Azad University–Maybod branch nursing and midwifery students regarding hospital infection control in 2022.

    Methods

    The current study was a semi experimental in which 36 Islamic Azad University–Maybod branch nursing and midwifery students were randomly Probability Proportional to Size assigned to intervention(problem solving, examination question) and control groups (N=12) based on the entry and exit criteria using probability proportional to size method.  Education based on hospital infections booklet was assigned. Before and after the intervention, students’ knowledge, attitude and performance scores were evaluated using a standared questionnaire (alpha=0/82). The distribution of quantitative variables was done using the Kolmograph Smirnov test and parametric statistical tests (t_test/pair t_test/one way anova t test) considering the significance level of 0.05.

    Results

    Comparing the scores of awareness (p=0.993), attitude (p=0.997) and performance (p=0.998) in the intervention groups; there is no significant difference and it means the same effect of two educational methods. Teaching two methods of problem solving – question and answer has no effect on improving students’ short-term attitude (p=0.172) and improving long-term performance scores (p=0.075). The effect of education in the two ways mentioned on improving awareness; Long-term attitude and short-term performance were significant (p<0.05).

    Conclusion

    e-learning in two ways of problem solving-examination question in increasing the average scores of knowledge; Attitude and performance have been equally effective.

    Keywords: e – learning, problem solving, examination question, hospital infection
  • Javad Akbarimotlagh, Mohammadreza Raeisun, Yahya Mohammadi* Pages 255-262
    Introduction

    Paying attention to the all-round development of students and teaching values and moral issues is always considered one of the important goals of educational systems in universities. Thus this study aimed to evaluate the internal quality of the Islamic studies courses curriculum based on Ralph Tyler's model and from the students' point of view at Birjand University of Medical Sciences.

    Methods

    This is a descriptive-analytical study. The studied population of Birjand University of Medical Sciences students, based on the table of Karjesi and Morgan, 300 people were selected as a sample using available sampling method. A researcher-made questionnaire including 48 questions was used to collect information. The validity of the questionnaire was confirmed by medical education experts and the reliability of the questionnaire using Cronbach's alpha method was 87%. Data analysis was done using SPSS 16 software and descriptive statistics (frequency and percentage) and inferential statistics (one-sample t and independent t) were used.

    Results

    The status of internal quality of the curriculum of Islamic education courses in the goal element from the students' point of view was medium to high, but the average (content, teaching and evaluation methods) was lower than the theoretical average (3) and the status of these elements was of low quality (P<0.05).

    Conclusion

    The curriculum of education courses in universities should always be evaluated and the necessary revision should be done in order to promote the spiritual, moral and all-round development of students.

    Keywords: curriculum, internal quality, Islamic education, Tyler model
  • Samira Alirezaei, Goli Arji* Pages 263-272
    Introduction

    The importance of Accountable education and the necessity of its existence in medical sciences universities is so important that one of the major policies of transformation and innovation packages in medical sciences education is the institutionalization of the approach of responsive education in the health system. The aim of the current research was to identify the strengths, weaknesses, opportunities and threats in the field of medical science education and provide implementation solutions in Zanjan University of Medical Sciences.

    Methods

    The present research was carried out qualitatively in two stages in 2021 at Zanjan University of Medical Sciences. At first, a review of literature in Persian and English databases was done, and in the second stage, 21 managers of the university education field were purposefully selected to participate in the expert panel, and then findings were theoretically saturated. Data analysis was done using the Kruger method.

    Results

    In this study, strengths, weakness, opportunities and threats in the field of responsive medical science education in Zanjan University of Medical Sciences were identified, and then implementation strategies to deal with the challenges using existing opportunities were investigated.

    Conclusion

    Based on results the coordination and strengthening of the common attitude between the different vice-chancellors of the university and staff managers, the revision of the curriculum and training programs, the emergence of a common understanding of the concepts of accountability in medical science education among the various stakeholders and determining sufficient motivations in the university can provide the basis for improving social accountability in medical science education.

    Keywords: Education Challenges, Education Opportunities, Accountable Medical Education
  • Sahar Golabi, Zahra Sheikhi, Ahlam Almanie, Naghashpour Mahshid* Pages 273-290
    Introduction

    Understanding user e-readiness is important to any e-learning program's success. The aim of this study was to investigate the e-learning readiness of students, faculty members, and employees of Abadan University of Medical Sciences.

    Methods

    This cross-sectional-analytical study was conducted on 187 academicians. The Academics' E-Readiness Questionnaire (ARQ) was used to evaluate e-learning readiness.

    Results

    The results of the Kruskal-Wallis test showed that there is a statistically significant difference in the mean rank of computer skills between students (82.5 ± 5.2), faculty members (140.1 ± 4.2), and employees (142.1 ± 3.9). So that the mean rank of faculty members and employees was significantly higher than that of students (P ≤ 0.001), the results of the Bivariate analysis showed that among the students, the number of workshops and seminars held on the topic of e-learning has a significant positive association with the mean rank of computer skills (P ≤ 0.001, r=0.343). Moreover, a Positive significant association between knowledge and attitude towards electronic education (r=0.172, P ≤ 0.001) was observed among the students. Besides, a significant negative association was found between work experience and attitude towards e-learning among faculty members (r=0.39, P=0.04).

    Conclusion

    The expansion of e-learning can be achieved through increasing the attention to educational needs, existing Platforms, required infrastructures and facilities, knowledge and attitude of employees, faculty members, and students, and the reduction of the existing resistance to change among the experienced faculty members.

    Keywords: Readiness, E-learning, Academics, Attitude, ARQ
  • Masoud Mirzaei*, Niki Mirzaei Pages 291-305
    Introduction

    Rokniyeh School was one of the largest and most important schools of Yazd during 14th and 15th centuries built in 1324 AD by Seyyed-Rokn-al-Din Abul-Makaram Mohammad Qazi Hosseini-Yazdi. Few remnants of this school have been left behind, known as Seyyed-Rokn-al-Din Mausoleum. This study aims to determine the boundaries and area of the school and to visualize it.

    Methods

    In this study, with the aid of historical sources and aerial maps, as well as the map of old schools of the same era, the possible boundaries and area of the school was determined and illustrated by Adobe Illustrator Version 2020. Also, a model of the school was visualized. Additionally, details about the budget and function of the school’s clinic (Dar-al-Shefa) and pharmacy (Beit-al-Advieh) was investigated using its historical endowment and other resources.

    Results

    Based on the length and width of the specified space in the west, east and north of Seyyed Rokn-al-Din mausoleum, the area of the school was estimated to be about 4000 to 5000 m2. A view of the school building and movement mechanism of the water clock including its possible water path were illustrated.

    Conclusion

    Rokniyeh School was the most important school in old Yazd, which had different parts, such as a library, mosque, clinic, guest house, monastery, water clock and observatory. Considering the current position of Yazd in higher education of Iran, it is suggested to establish a link between the history and its current position in higher education to inform students and academics about the historical background of higher education in Yazd.

    Keywords: Yazd, Atabakan, Rokniyeh School, Seyed Rokn- al-Din Abul Makaram Mohammad Qazi Hosseini Yazdi, 'Waqt al-Saa'
  • Ehsan Parvin*, Ali Najafpour, Hoda Najafpour Pages 306-317
    Introduction

    In order to achieve a higher level of performance and success, organizations are always looking for the maximum benefit of organizational learning.

    Methods

    The current research is a descriptive-applied cross-sectional study. The statistical population of this research included all the administrative and medical staff of Kermanshah University of Medical Sciences in 1400-1401. Using Cochran's formula, a sample size of 530 people was obtained and by taking into account the depreciation factor of 20%, resulted in a sample size of 440 people. Sampling was simple random. The data collection tool was Marquardt's 1996 learning organization profile questionnaire, which included five dimensions of organization, knowledge, learning, technology, and people. In order to analyze the data, independent t-tests, analysis of variance and correlation analysis were used.

    Results

    The results of this research showed that among the components of organizational learning, the lowest score for the technology dimension (22.63) and the highest score for the people dimension (25.71), based on the history related to the people dimension (25.87) and the lowest score for the dimension Technology (22.72) and the highest score based on the level of education related to the dimension of people among people with post-graduate and doctorate education was 29.69 and the lowest score related to the technology dimension among people with bachelor's education was 22.05.

    Conclusion

    Based on this, the purpose of the current research is to investigate the level of organizational learning of the employees of Kermanshah University of Medical Sciences. University managers can increase the organizational learning of employees by training and improving the organizational structure in their university.

    Keywords: learning organization, organizational learning, Marquardt model, interconnected model, University of Medical Sciences
  • Sara Heydari, Mahdiye Ghanbari, Akhondzadeh Bentolhoda, Masoud Mirzaei* Pages 318-333
    Introduction

    Transdisciplinary education is necessary for the improvement of life quality and social sustainable development. The convergence of science also provides the opportunity to achieve this goal through collaborative learning and by crossing imaginary boundaries of various fields of knowledge. This study was part of a project titled "Application of artificial intelligence for developing tools for virtual education and counseling for prevention, diagnosis, treatment and self-care of cardiac patients" The aim was to share the experiences of professors and students participating in this transdisciplinary health oriented activity.

    Methods

    We used a qualitative method in this study. Purposive sampling and data collection was performed through a focused group discussion session and three individual semi-structured interviews. The process of data analysis was based on the Granham and Lundman method, and the accuracy of our data was examined with Guba and Lincoln criteria.

    Results

    The participants included 22 students and faculty members of various disciplines of medical sciences, engineering and art. Classes and members of qualitative analysis included "individual development" (self-directed learning, self-confidence, responsibility) and "social development" (transdisciplinary vision, academic leadership and social responsibility).

    Conclusion

    Many of the themes, such as self-directed learning, self-confidence, responsibility and transdisciplinary vision, are hidden curriculum components that students learn through participating in team and problem-solving activities. Interdisciplinary activities are also effective for empowering faculty members in areas like academic leadership and creating a multidisciplinary perspective to respond to the needs of society.

    Keywords: Convergence of sciences, transdisciplinary education, social accountability
  • Anurag Yadav*, Manoj Kumar, Nagababu Paydala, Ravi Kumar Gundala, Mohammad Shamshad Hussain, Golla Anmol Manaswini Yadav, Nandakumar LG Yadav Pages 334-341
    Introduction

    The oldest and most popular teaching style in medicine and related fields is the lecture. They are affordable and at least as good at transferring knowledge as other instructional techniques. The present study aimed to assess the effect of lecture-based education, role-playing and learning through peers on learning and satisfaction among MBBS students.

    Methods

    This descriptive study was conducted among the MBBS student studying at MNR Medical College & Hospital. Total of 446 students were approached to fill the predesigned questionnaire for the response. The questionnaire in Google form was shared to students via email, WhatsApp and Telegram (Google form link: https://forms.gle/YfkNojfV5az5Q6AW8). The questionnaire contained two sections, demographic information included age, gender, and year of course and second part included the 10 questions. Students expressed their views on the questionnaire expression based on a five point Likert scale.

    Results

    Total of 340 students with mean age of 19.65±1.22 yrs responded to the questionnaire shared. Among them 61.8% were female students and 38.2% were male students. Most students responded with strongly agree for the role play mode of learning compared to the traditional lecture based learning and also peer learning (p<0.001).

    Conclusion

    According to the findings, students are more satisfied with participatory methods such as role playing than with lecture and learning through peers. There were upsides for each method of learning in itself as responded by the participants.
    Keywords: Medical Education, Satisfaction, Role Play, Peer learning, Lecture

    Keywords: Medical Education, Satisfaction, Role Play, Peer learning, Lecture
  • Farzin Bagheri Sheykhangafshe*, Fatemeh Pournasrollah Pages 342-343

    Suicide is a multi-stage process including suicidal thoughts, planning to commit suicide, attempting to commit suicide, and taking action to end life; Therefore, suicidal thoughts are the first step to end life and one of the predictors of committing suicide (1). Suicidal thoughts are a type of preoccupation with death that has not yet taken on a practical aspect (2). Investigating suicide in medical students is of double importance because they are the active force of society (3). The most common reasons for committing suicide in this group include stress about education, relationship concerns, family problems, depression, hopelessness, anxiety, and financial concerns (4). A review study conducted in 43 countries of the world regarding the prevalence of depression and suicidal thoughts in medical students indicated a prevalence of 9.3 to 55.9 percent (5). Specifically, studies conducted in different countries also showed suicidal thoughts in medical students in Pakistan 36.6% (6), Egypt 12.7% (7), Bangladesh 17.6% (8), India 9% (9), Iran has a high prevalence of 16% (10).

    Keywords: Suicidal Thoughts, Medical Students, Psychological Disorders, Prevalence
  • Masumesadat Abtahi, Mohammad Javad Rezaeei, Mahdi Aghabagheri* Pages 344-345

    One of the key problems for the candidates of 'curriculum studies' in the path of proposal writing and dissertation steps concerns behavioral research designs focusing on statistical analyses. This problem is a three-fold dilemma, namely:
    Educational policies,
    Research references, and
    Instructors

    Keywords: Educational policies, Research references, Instructors