فهرست مطالب

آموزش و اخلاق در پرستاری - سال یازدهم شماره 3 (پاییز و زمستان 1401)

فصلنامه آموزش و اخلاق در پرستاری
سال یازدهم شماره 3 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • نوید کلانی، سمانه عبیری*، مجتبی معظمی صفحات 1-14
    مقدمه

    با انجام ارزشیابی مناسب، می توان نقاط قوت و ضعف آموزش بالینی را شناسایی کرد و با تقویت نقاط مثبت و رفع نواقص، در جهت ایجاد تحول و اصلاح نظام آموزشی، گام برداشت. این پژوهش با هدف بررسی  مدل سه دایره ای دانشگاه داندی، در تعیین وظایف ضروری دانشجویان بالینی دانشگاه علوم پزشکی جهرم، انجام گرفت. 

    روش کار

      این تحقیق، مبتنی بر روش توصیفی - مقطعی است. افراد مورد بررسی، مشتمل بر کارورزان دانشگاه علوم پزشکی جهرم (اینترن) بودند، که در بخش های داخلی - جراحی - اطفال - زنان و اتفاقات به فعالیت می پرداختند. نمونه گیری، به روش آسان و قابل دسترس (از بخش های مختلف به تفکیک سن و جنس) انجام گرفت. جمع آوری داده ها، با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته انجام گردید. پرسشنامه، میان 50 نفر از کارورزان، در دانشکده علوم پزشکی جهرم در بیمارستان های پیمانیه و مطهری، که در بخش های مختلف حضور داشتند توزیع گشت. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات، از نرم افزار spss نسخه 21 و همچنین آزمون های آماری توصیفی (میانگین، درصد و انحراف معیار) و آزمون های استنباطی (رگرسیون و اسپیرمن) استفاده شد.

    یافته ها

    بیشترین میزان رضایت، از کیفیت تجربه های بالینی به دست آمده در کارآموزی بالینی، در بخش جراحی (2/63%) و کم ترین، در بخش پزشکی خانواده (2/63%)، بوده است. بیشترین نمره رضایت دانشجویان، در بخش پزشکی اجتماعی، داخلی، روانپزشکی و جراحی از مشاهده حداقل یک استاد در هنگام معاینه فیزیکی و بیشترین نمره رضایت دانشجویان در بخش کودکان، از فرصت مناسبی جهت پیگیری سیر درمان بیماران بوده است. بیشتر دانشجویان، یادگیری های آموزشی را در زمینه مهارت های مصاحبه با بیمار (8/65 %)، مراقبت از بیماران بستری (8/65 %) و مهارت برقراری ارتباط پزشک و بیمار (8/65 %)، کافی (مناسب و خوب) دانسته اند. همچنین بیشتر این دانشجویان، در قسمت یادگیری های آموزشی، مهارت برقراری ارتباط پزشک و بیمار را،  با بهره گیری از مترجم در صورت نیاز (2/63 %) و مراقبت از بیماران سالمند (8/65 %)، ناکافی دانسته اند. آنگونه که باز بیشتر این دانشجویان، یادگیری های آموزشی را در محدوده ثبت داده های پزشکی (8/65 %) و رازداری و حفظ حریم بیمار (6/81 %)، کافی (مناسب و خوب) دانسته اند. همچنین بیشتر دانشجویان، یادگیری های آموزشی را در حیطه اقتصاد پزشکی (1/35 %) و پزشکی مبتنی بر جمعیت (6/31 %)، را ناکافی دانسته اند.

    نتیجه گیری

      پژوهش حاضر نشان داد، که استفاده از مدل سه دایره ای دانشگاه داندی، روشی موثر در شناسایی نقاط قوت و ضعف دانشجویان پزشکی، در ارتباط با آموزش های بالینی می باشد.

    کلیدواژگان: مدل داندی، کارورز، دانشجو پزشکی، بالین، وظایف بالینی
  • علی اکبر شاکری*، لطف الله دژکام، مجید توکل صفحات 15-22
    مقدمه

    در طول تاریخ علم، ابزارها کاربرد ویژه ای در حوزه ی پزشکی داشته اند به طوری که پیشرفت های پزشکی نوین را بر بستر ابزارها، باید ارزیابی کرد. این پیشرفتها درحوزه ابزارها، موجب پیدایش مسایل جدیدی در حوزه اخلاق پزشکی شده است. حال این سوال مطرح  است که «آیا از همین ابزارها برای حل مسایل چالش های اخلاق پزشکی می توان استفاده کرد؟» بنابراین بایستی، این مساله مورد واکاوی و بررسی قرار گیرد.

    روش کار

    این مطالعه از نوع مرور روایتی است. ابتدا به بحث" خنثی بودن یا جهت دار بودن فناوری" پرداخته شد. آنگاه امکان پذیری استفاده از ابزارها برای حل مسایل و چالش های اخلاقی مورد واکاوی اجمالی قرار گرفت. در نهایت  بر اساس مدل طب انگاری اخلاق پزشکی، بازتعریفی از وسیله اخلاق پزشکی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    ابزارهای پزشکی برای تسهیل یا حل چالش پزشکی به کار می روند. بر اساس مدل طب انگاری اخلاق، هر محور اخلاقی، یک معادل پزشکی دارد. بنابراین، در این چهارچوب، مشابه وضعیت های پزشکی، امکان استفاده از ابزارها برای تسهیل یا حل چالش های اخلاقی وجود دارد. همچنین با الگوگیری از تعریف ابزار پزشکی، تعریفی از وسیله  با کاربرد اخلاقی به دست می آید: "ابزار اخلاق پزشکی"یعنی وسیله ای که هدف از ساخت آن،کمک به اجرای اخلاق زیست-پزشکی است، نه پزشکی و این هدف را هم سازنده بیان می کند."

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد، با استفاده از ابزار میتوان شکاف های موجود بین اخلاق و پزشکی درحوزه ی ابزاری را ترمیم نمود. بر این اساس می توان وسایلی با کاربرد مستقیم اخلاقی، طراحی و تولید نمود.

    کلیدواژگان: مهندسی، تجهیزات و لوازم، اخلاق، پزشکی، فناوری
  • بیتا کوشکی*، رقیه زردشت صفحات 23-31
    مقدمه

    پرستاران در عملکرد بالینی روزانه خود هر روز و هرساعت با مسایل اخلاقی متعددی روبه رو هستند که ناچار به حل آنها می باشند. دانش اخلاقی، فعالیت پرستاران را هدایت می کند که، چه چیزی را مهم تلقی کنند. کجا وظایفشان را انجام دهند. اهمیت دانش اخلاقی به حدی است که گاهی بر مهارت های فنی کار پرستاری برتری می یابد. این مطالعه با هدف بررسی نقش دانش اخلاقی درتوسعه پرستاری، انجام پذیرفت.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع مروری روایی بوده و داده ها از منابع کتابخانه ای و پایگاه های اطلاعاتی (Medline و Google scholar، Magiran وSID)، با استفاده از کلید واژه های اخلاق در پرستاری، توسعه دانش اخلاقی در پرستاری، دانش اخلاقی، اخلاق پرستاری و یا ترکیب آن ها و سایر کلید واژه های مرتبط به همراه معادل انگلیسی آن ها بین بازه زمانی 2010 تا 2020 به دست آمد.

    یافته ها

    یافته ها در 4 بخش توصیف اخلاق، انواع اخلاق، دیدگاه های مختلف اخلاقی و اخلاق در ادبیات پرستاری، ارایه شد.

    نتیجه گیری

    براساس مروری بر متون می توان گفت دانش اخلاقی  جزء جدایی ناپذیر حرفه پرستاری است و به عنوان یکی از چهار بعد توسعه دانش در پرستاری نقش مهمی داشته و نمی توان بدون در نظر گرفتن دانش اخلاقی به توسعه دانش پرستاری پرداخت. برای رسیدن به این مهم نیازمند بررسی و شناسایی محیط های مراقبتی، فرصت ها و تهدیدهای آن و در نهایت تدوین برنامه های آموزشی منظم و مداوم در زمینه اهمیت و رعایت اصول اخلاق پرستاری در بیمارستان ها است.

    کلیدواژگان: دانش اخلاقی، اخلاق، پرستاری، دانش پرستاری، توسعه دانش
  • محمدرضا رجبعلی پور*، فاطمه رستگاری، فهیمه قنبری زاده صفحات 32-41
    مقدمه

    به منظور موفقیت در درمان و مراقبت از وضعیت بیماران و ارتقای سلامت آنها، وجود یک رابطه مثبت و همراه با اعتماد بین مراجعین و مراقبین سلامت طبق مبانی اخلاقی ضرورت دارد. بنابراین بایستی این اصول در میان دانشجویان علوم پزشکی و پیراپزشکی خصوصا گرایش های بالین محور به صورت موکد دنبال شود و در برنامه های آموزشی دانشگاه ها دروس مربوط به اخلاق حرفه ای به صورت ویژه ای مورد توجه قرار گیرد. هدف مطالعه حاضر بررسی دروس مرتبط با اخلاق حرفه ای در برنامه درسی رشته های مختلف علوم پزشکی در ایران بود.

    روش کار

    مطالعه حاضر با رویکرد تحلیل محتوای کمی به منظور شمارش تعداد واحدهای مرتبط با مبحث اخلاق حرفه ای در رشته های مختلف علوم پزشکی و پیراپزشکی انجام شد که با روش بررسی اسنادی (کتابخانه ای) سرفصل های اعلام شده برای تمامی رشته های در حال حاضر فعال در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با هدف شناسایی میزان تطبیق واحدها و دروس موجود با مبحث اخلاق حرفه ای مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت.

    یافته ها

    از مجموع 11821 واحد احصاء شده از 205 رشته، 5/675 (5.7%) واحد احتمالا مرتبط و در نهایت 9/216 (1.8%) واحد به طور کامل مرتبط با مبحث اخلاق حرفه ای شناسایی شد.

    نتیجه گیری

    اختصاص نسبتا کم واحدهای مرتبط با موضوع اخلاق حرفه ای در مقایسه با تعداد کلی واحدهای رشته های فعال علوم پزشکی سراسر کشور، نیاز به بازنگری کلی در برنامه های درسی و آموزشی دانشجویان این رشته ها را به منظور تقویت مبانی اخلاقی و حرفه ای ضروری نموده است.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، علوم پزشکی، برنامه درسی، ایران
  • سید رضا حبیب زاده، حسین کریمی مونقی، الناز وفادار مرادی، احسان بلوردی، فاطمه ملکی، امیر تیموری، مهدی فروغیان* صفحات 42-49
    مقدمه

    امروزه، بیماری های قلب و عروق، شایع ترین علل مرگ و میر است. تاکی کاردی، معمولا یک اورژانس طبی است که نشان دهنده دیس ریتمی قلب، می باشد. هدف از انجام این مطالعه، مقایسه دانش کارورزان طب اورژانس در مدیریت تند تپشی های شایع قبل و بعد از آموزش، به روش مدل محور و سخنرانی می باشد.

    روش کار

    ‏در این پژوهش نیمه تجربی، قبل و بعد از مداخله، تعداد 122 کارورز طب اورژانس (1399)، وارد مطالعه شدند. دانشجویان، به صورت تصادفی در دو گروه، کارگاه آموزشی مدل محور (60 نفر) و سخنرانی(62 نفر)، تقسیم شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات در این تحقیق، بر اساس پرسشنامه محقق ساخته بود، که روایی و پایایی آن (آلفای کرونباخ=85%) مورد تایید واقع شده بود. پرسشنامه، توسط هر دو گروه از دانشجویان، به صورت قبل از شروع و بعد از اتمام مداخله، تکمیل گشت. تجزیه و تحلیل اطلاعات، با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20، آمارهای توصیفی (درصد، میانگین و انحراف معیار) و آزمون های استنباطی (من ویتنی و ویلکاکسون)، صورت گرفته است؛ آن گونه که در تمامی محاسبات، مقدار 05/0 ، به عنوان سطح معنادار، در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین نمره آزمون مدیریت تندتپشی ها، پس از آموزش در گروه سخنرانی، برابر با 9/1±8/6 (از 13 نمره) و میانگین نمره آزمون مدیریت تندتپشی ها، پس از آموزش در گروه کارگاه آموزشی مدل محور، برابر 5/1±9/6 (از 13 نمره)، بود. طبق آزمون ناپارامتریک من ویتنی، تفاوت آماری معناداری، از نظر میانگین نمره آزمون مدیریت تندتپشی ها، پس از آموزش میان دو گروه کارگاه آموزشی مدل محور و گروه سخنرانی، وجود داشت؛(001/0P=) همچنین حد وسط  نمره آزمون مدیریت تندتپشی ها، پس از آموزش در گروه کارگاه آموزشی مدل محور، بالاتر بود.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که استفاده از روش مدل محور(کارگاه عملی، با مولاژ و استفاده از سناریوی بالینی)، می تواند بر دانش کارورزان طب اورژانس، در مدیریت تندتپشی های شایع، قبل و بعد از آموزش، نسبت به روش سخنرانی، اثربخشی بیشتری داشته باشد؛ بنابراین استفاده از روش مدل محور، می تواند سبب افزایش دانش کارورزان طب اورژانس گردد.

    کلیدواژگان: سخنرانی، مدل محور، آموزش، کارورزان، طب اورژانس، تندتپشی
  • فاطمه باقری، ناهید عاقبتی، عباس حیدری* صفحات 50-60
    مقدمه

    پیشرفت های تکنولوژی در دهه های اخیر، مراقبت های بهداشتی را تحت تاثیر قرار داده و باعث ایجاد دیسترس اخلاقی می گردد. دیسترس اخلاقی،  مفهومی می باشد که در پرستاری مراقبت های ویژه نوزادان، مبهم باقی مانده است؛ بنابراین پژوهش حاضر، با هدف تحلیل مفهوم دیسترس اخلاقی، در بخش مراقبت های ویژه نوزادان، با استفاده از رویکرد تکاملی راجرز، صورت گرفته است.

    روش کار

    این پژوهش مروری، با رویکرد تکاملی تحلیل مفهوم راجرز، انجام شده است. در مرحله مرور متون، پایگاه های اطلاعاتی Sciencedirect ، Google Scholar ،PubMed ،ProQuest ،Magiran ،medex Iran ،SID ،Scopus  ، با استفاده از کلید واژه های مفهوم دیسترس اخلاقی، مراقبت های ویژه نوزادان، بدون محدودیت زمانی، تا آگوست2022، جستجو گردید؛ در نتیجه مقالاتی که معیارهای ورود به مطالعه را نداشتند حذف و متن کامل تمام مقالاتی که واجد معیارهای ورود به تحقیق بودند، تهیه و مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه ویژگی های این مفهوم، تحت عنوان درد و ناراحتی های عاطفی - روانی، محدودیت های واقعی - ذهنی، اشتباهات اخلاقی یا عدم انجام تصمیمات اخلاقی، تعیین گردید. مقدمه این مفهوم در ابعاد عواملی همچون؛ فردی، محیطی- اجتماعی، فرهنگی، سازمانی و سیاست های نهادی، می باشد؛ آن گونه که  پیامدهای آن در دو بعد جسمی و روانی، شناسایی گردید.

    نتیجه گیری

    یافته های این تحقیق، با واضح سازی مفهوم دیسترس اخلاقی در پرستاران بخش مراقبت های ویژه نوزادان، می تواند به توسعه نظریه ها، تیوری ها و حتی ساخت ابزارهای مورد نیاز، کمک کند.

    کلیدواژگان: دیسترس اخلاقی، تکامل اخلاقی، تعهدات اخلاقی، موقعیت اخلاقی، مراقبتهای ویژه نوزادان
  • لیلا رفیعی وردنجانی، مسعود فلاحی خشکناب*، ابوالفضل رهگوی، سهیلا زابلی پور، طاهره گیلوری صفحات 61-73
    مقدمه

    شکاف تیوری و عمل، یکی از اساسی و قدیمی ترین مشکلات پرستاری است که در بالین و آموزش پرستاران، خود را به خوبی نشان داده است. استفاده از رویکردهای فلسفی مانند پراگماتیسم، راهکاری جهت کمک به کاهش این شکاف و شناخت چالش های  موجود در جهت رفع این شکاف می باشد؛ بنابراین پژوهش حاضر، با هدف بررسی رویکرد پراگماتیسم بر شکاف تیوری و عمل در پرستاری انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر، از نوع مروری دامنه بوده و از مقالات فارسی و انگلیسی مستخرج، از پایگاه های اطلاعاتی داخلی SID، MAGIRAN و IRANDOC و PubMed، EMBASE، ScienceDirect، Google Scholar، ProQuest, SCOPUS و CINHEAL در مدت زمان 2012 تا 2022، با استفاده از کلیدواژه هایی مانند: شکاف تیوری تا بالین، شکاف تیوری تا عمل، فاصله تیوری تا بالین، چالش های کاربردی بودن تیوری های پرستاری، فلسفه تعلیم و تربیت در پرستاری، مکاتب فلسفی در تعلیم و تربیت، تفکر انتقادی در بالین، پرستاری مبتنی بر شواهد، فرآیند پرستاری و ارتقای بالین، پراگماتیسم و آموزش، پرستاری و پراگماتیسم،  به صورت مجزا، ترکیبی و معادل انگلیسی آن با استفاده از عمل گرهای بولین، بود.

    یافته ها

    مرور مقالات منتخب، نشان داد که شکاف تیوری و عمل، بر اساس رویکرد پراگماتیسم در پرستاری، در دو طبقه اصلی که عبارت است از: الف) عوامل فردی، که شامل سه زیر مجموعه از جمله: 1)انگیزه تحصیل و آموزش مداوم؛ 2)مهارت ارتباطی قوی؛ 3)ارتقای تفکر انتقادی، می باشد.  ب) عوامل سازمانی، که حاکی از پنج فاکتور اصلی، مانند: 1)آموزش مبتنی بر بالین؛ 2)بازبینی برنامه درسی؛ 3) استفاده از متد های نوین آموزشی؛ 4)توانمندسازی پرستاران در جایگاه های مختلف شغلی؛ 5)ارایه تسهیلات و تجهیزات نوین آموزشی، قرار می گیرد.

    نتیجه گیری

    توجه به عوامل افزایش دهنده انگیزه و اطلاعات پرسنل، به همراه تقویت مهارت تفکر انتقادی در کنار توجه به عوامل سازمانی مانند: استفاده از روش های نوین آموزشی و توانمند سازی پرستاران در شاخه های مختلف، می تواند عاملی برای کاهش شکاف تیوری و عمل، براساس رویکرد پراگماتیسم باشد.

    کلیدواژگان: شکاف، تئوری، عمل، پرستاری، پراگماتیسم
  • طیبه زارعی، مجید وطن خواه*، سمیرا زنبق، بی بی منا رضوی، پوریا ادیبی صفحات 74-80
    مقدمه

    احیای قلبی -ریوی (CPR)، یک روش نجات دهنده زندگی است که در مواقع اضطراری مانند ایست قلبی، مورد استفاده قرار می گیرد. دانش CPR ، در میان دانشجویان علوم پزشکی، برای اجرای موثر آن ضروری است. در ایران، اطلاعات محدودی در مورد سطح دانش و آگاهی از CPR، در میان دانشجویان وجود دارد.

    روش کار

    این بررسی، روایتی با هدف ارایه مروری بر مطالعات انجام شده در ایران، بر اساس دانش و آگاهی از CPR ، در میان دانشجویان انجام شد. پایگاه داده های جستجو شده شامل: PubMed ، Scopus ، Web of Science ، SID, Elmnet، Iranmedex و موتور جستجوگر Google Scholar ، بود و کلیدواژه های مورد جستجوی از قبیل: «ایران»، «دانشجو»، «پزشکی»، «پرستاری»، «کارورز»، «رزیدنت»، «آگاهی» و «احیای قلبی- ریوی»، معادل انگلیسی آن بود.

    یافته ها

    12 مقاله، در این مرور روایی گنجانده شدند، که همه آن ها در مناطق مختلف ایران، انجام شده بود. نتایج نشان داد که سطح کلی دانش و آگاهی از CPR، در میان دانشجویان ایرانی، بسیار پایین بود. برای دانشجویان پزشکی و پیراپزشکی، شرکت در دوره های CPR، یک امر ضروری است. تاکید بر ارایه دوره ها و کارگاه های آموزشی با کیفیت، برای تمامی دانشجویان علوم پزشکی و ارزیابی مجدد مهارت ها برای آن ها لازم می باشد؛ همچنین آموزش عملی و نظری، با کیفیت پایین می تواند، منجر به دانش ناکافی CPR و مهارت های عملی گردد؛ با این حال توجه به آموزش CPR، برای تمامی افراد جامعه ضروری است.

    نتیجه گیری

    یافته های این بررسی، حاکی از عدم دانش و آگاهی از CPR، در میان دانشجویان ایرانی می باشد؛ بنابراین شامل آموزش CPR، به عنوان بخش اجباری از برنامه درسی برای همه دانشجویان در ایران، ضروری است. علاوه بر این، باید تلاش شود تا آگاهی عمومی از اهمیت CPR و فراهم کردن فرصت های آموزشی برای عموم مردم از جمله دانشجویان، انجام گردد.

    کلیدواژگان: احیا، قلبی، ریوی، دانشجویان، ایران
  • بی بی منا رضوی، طیبه زارعی، سمیرا زنبق، پوریا ادیبی، مجید وطن خواه* صفحات 81-90
    مقدمه

    درمان بیماران در روزهای پایانی زندگی، همواره چالشی برای کادر درمان، از جمله: پزشکان و پرستاران بوده است و تصمیم گیری در مورد ادامه درمان در این نوع بیماران، یکی از اساسی ترین نیازهای متخصصان سلامت می باشد. پژوهش حاضر، با هدف بررسی نگرش کادر درمانی، در خصوص دستور عدم احیا، مروری بر مطالعات انجام شده در ایران، انجام شده است.

    روش کار

    این پژوهش از نوع مرور نظام مند، می باشد. برای بررسی اولیه مطالعات انجام شده، از مقالات پایگاه های اطلاعاتی فارسی زبان، مانند:SID ،Iranmedex ،Magiran  و  انگلیسی زبان، ازجمله: Science Direct, web of science و Scopus و موتورهای جستجوگر PubMed و Google Scholar، بدون محدودیت زمانی و جستجوی منطقی کلیدواژه های فارسی، شامل: «عدم احیای قلبی - ریوی»، «سیاست های منع احیا»، «دستور عدم احیا»، «ایران» و... و کلیدواژه های انگلیسی، مانند: cardiopulmonary  do-not-resuscitate,  do-not-resuscitate  policy, iran,,  do-not-resuscitate   order, DNR، استفاده گردید. ارزیابی کیفیت مقالات، با استفاده از چک لیست استاندارد STROBE، صورت گرفت.

    یافته ها

    در مرحله اولیه جستجوی مطالعات، 963 مقاله بررسی گردید؛ سپس پژوهشگران، به بررسی مطالعات جستجو شده پرداختند و تعداد 952 مقاله، به دلیل مرتبط نبودن با موضوع مورد بررسی، تکراری بودن و عدم دسترسی به مقاله، کامل حذف گردید. انتخاب پژوهش های توصیفی صورت گرفته در ایران، به هر دو زبان فارسی و انگلیسی انجام شد که در نهایت 11 مقاله، جهت تحلیل و نگارش تحقیق، استفاده گردید. مقالات در سه طبقه اصلی، مورد ارزیابی نگرش ها، ابزارها و سیاست ها، مورد بررسی قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    با توجه به وجود نگرش مثبت در مطالعات، پیشنهاد می شود ضمن توسعه، یکپارچه سازی و استانداردسازی ابزارهای نگرش سنجی و بررسی نقش سایر متغیرهای میانجی، بر نگرش کادر درمان نسبت به دستورعدم احیا، لازم است که ملاحظات اخلاقی، فقهی و حقوقی این امر به درستی مورد تحلیل قرار گیرد و بر طبق آن دستورالعمل اجرایی شفافی در اختیار کادر درمان، قرار گیرد.

    کلیدواژگان: عدم احیا، قلبی، ریوی، پرستاران، نگرش ها، سیاست ها، ابزارها، دستورات، ایران
  • امین دلیلی، حمید زمانی مقدم، فاطمه ملکی، سیدمجید صدرزاده، بهرنگ رضوانی کاخکی، مهدی فروغیان، روحیه فرزانه* صفحات 91-102
    مقدمه

    هدایتگری همتایان، موضوعی است که در سال های اخیر در آموزش علوم پزشکی، مورد استقبال قرار گرفته است. یکی از ابعاد موفقیت این فرآیند، انتخاب هدایتگر همتای شایسته است که بتواند نقش خود را به خوبی ایفا کند. مطالعه حاضر با هدف بررسی مروری روایتی، بر بایدها و نبایدهای انتخاب هدایتگران همتا، در آموزش علوم پزشکی، انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر، به روش مروری - روایتی است که در طی سه مرحله جستجوی متون، ارزیابی داده ها و تحلیل آن ها با هدف ارایه یک نمای کلی از ویژگی ها، بایدها و نبایدهای انتخاب راهنمایان همتا، انجام شده است. جمع آوری اطلاعات، با جستجوی کلیدواژه های فارسی زبان، مانند: «راهنمایان همتا»، «مربیان همتا»، «ویژگی ها»، «شایستگی ها»، «صلاحیت ها» و انگلیسی زبان، از قبیل: Competencies ,Peer Mentors, Peer Mentoring و با کمک عمل گرهای منطقی، از مقالات پایگاه های اطلاعاتی به زبان فارسی،Iranmedex ،Magiran و انگلیسی Science Direct, web of science و Scopus، کاکرن و موتورهای جستجوگر PubMed و Google Scholar ، بدون محدودیت زمانی، بهره گرفته شده است.

    یافته ها

    9 ویژگی و شایستگی برای مربیان همتا، استنباط شده است که در دسته بایستگی ها قرار می گیرد و عبارت است از: شباهت و زمینه های مشترک (اصل تطابق)؛ برخورداری از مهارت ارتباطی قوی؛ توانمندی در زمینه هدایتگری؛ شوق و اشتیاق به آموزش و حمایت از دیگران؛ توجه به فرآیند آموزش در هدایتگری با رویکرد متقابل؛ داشتن زمان کافی برای هدایتگری؛ همدلی؛ انعطاف و انتقادپذیری؛ امانتداری. در همین زمینه، چهار ویژگی منفی در نقطه مقابل آن به دست آمد که در دسته نبایدهای انتخاب هدایتگر همتا، قرار می گیرد و شامل: عدم ایفای نقش در قالب معلم خصوصی، مشاور تحصیلی و ویراستار متربی می باشد؛ همچنین هدایتگر همتا، نباید در ارتباط با هدایت شونده، سبک ارتباطی تهدید آمیز و یا سلسله مراتبی را دنبال کند.

    نتیجه گیری

    شناسایی دقیق ویژگی ها و شایستگی های هدایتگران همتا، در کنار کارآمدی برنامه هدایتگری و بایستگی های فرد هدایت شونده، می تواند منجر به نتیجه مطلوب شود. یافته های این پژوهش می تواند، به برنامه ریزان آموزشی، این امکان را فراهم سازد تا با انتخاب هدایتگران همتایی که شایستگی های لازم را دارند و در جهت دستیابی به اهداف فرآیند تلاش می کنند، کمک و یاری رسانند.

    کلیدواژگان: هدایتگری، شایستگی، آموزش، پزشکی
  • اسد ایمانی*، سیمین جهانی، شهرام مولوی نژاد، فرزانه محمدنژاد صفحات 103-110
    مقدمه

    در معرفت شناسی اثبات گرایی آنچه حس می شود، درک می شود و وجود دارد. این در حالیست که دانشجوی پرستاری در حیطه کاری خود با فردی در ارتباط است که دارای ابعاد زیستی، روانی، معنوی و اجتماعی است. ابعادی که ممکن است برای فرد تجارب حیطه های آن تبلور خارجی نداشته باشند.

    هدف

    هدف مطالعه حاضر تبیین نقش معرفت شناسی اثبات گرایی در آموزش دانشجویان پرستاری است.

    روش

    مطالعه حاضر یک مطالعه مروری روایتی است که با جستجو کلید واژگان اصلی به زبان فارسی از جمله اثبات گرایی، نقش معرفت شناسی اثبات گرایی در آموزش پرستاری، نقش اثبات گرایی در بالین، نقش اثبات گرایی در تحقیقات پرستاری، و آموزش پرستاری و همچنین کلید واژگان انگلیسیphilosophy, Nursing, Education Positivism, در بازه زمانی سال های 2000 تا 2023 انجام شده است.

    یافته ها

    ردپای معرفت شناسی اثبات گرایی به عنوان یک مکتب فلسفی به وفور در آموزش دانشجویان پرستاری دیده می شود. این درحالی است که دانشجویان در دوره کارشناسی و کارشناسی ارشد با این مکتب فلسفی آشنا نمی شوند؛ و جایگاهی در کوریکولوم آموزشی آنها ندارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به استفاده متعدد از این مکتب فلسفی در بررسی و ارزیابی بعد فیزیولوژیک در بیماران، انجام تحقیقات کاربردی در پرستاری و همچنین آموزش دانشجویان پرستاری؛ ضروری است که دانشجویان پرستاری در دوره کارشناسی و کارشناسی ارشد با مبانی این مکتب فلسفی آشنا شوند و همچنین با دیگر مکاتب فلسفی جهت ارزیابی و مدیریت جنبه های غیرفیزیولوژیک بیماران، آموزش داده شوند.

    کلیدواژگان: اثبات گرایی، فلسفه، پرستاری، آموزش، تحقیق
|
  • Navid Kalani, Samaneh Abiri*, Mehdi Chegin, Mojtaba Moazzami Pages 1-14
    Introduction

    By conducting a proper evaluation, it is possible to identify the strengths and weaknesses of clinical education, and by strengthening the positive points and eliminating the shortcomings, steps can be taken in the direction of reforming the educational system. This study was conducted with the aim of investigating the three-circle model of Dundee University in determining the essential duties of clinical students of Jahrom University of Medical Sciences.

    Materials and Methods

    This research was carried out using a cross-sectional descriptive method. The subjects of studied were interns of Jahrom University of Medical Sciences (Intern) who were working in internal, surgery, pediatrics, women and events departments. Sampling was done in an easy and accessible way (from different sections by age and sex). Data collection was done using a researcher-made questionnaire. The questionnaire was distributed among 50 interns in Jahrom Faculty of Medical Sciences in Peymaniyeh and Motahari hospitals who were present in different departments. Data analysis was done using spss software version 21 as well as descriptive statistical tests (mean, percentage and standard deviation) and inferential tests (regression and Spearman).

    Results

    The highest level of satisfaction with the quality of clinical experiences gained in clinical internship was in the surgery department (63.2%) and the lowest in the family medicine department (63.2%). The highest satisfaction score of students in social medicine, internal medicine, psychiatry and surgery department was from observing at least one professor during physical examination, and the highest satisfaction score of students in pediatric department was a good opportunity to follow the progress of patients' treatment. The majority of the students considered the training in patient interviewing skills (65.8%), taking care of hospitalized patients (65.8%) and doctor-patient communication skills (65.8%) as sufficient (suitable and good). Also, the majority of the students considered the educational training in the field of doctor-patient communication skills using an interpreter if needed (63.2%) and caring for elderly patients (65.8%) insufficient. The majority of the students found the educational training in the field of medical data recording (65.8%) and confidentiality and privacy of the patient (81.6%) to be sufficient (suitable and good). Also, the majority of students considered education in the field of medical economics (35.1%) and population-based medicine (31.6%) to be insufficient.

    Conclusion

    Based on the results of the present study, it was determined that using the three-circle model of Dundee University is an effective method in identifying the strengths and weaknesses of medical students in relation to clinical training.

    Keywords: Dundee Model, Intern, Medical Students, Clinic, Clinical Duties
  • Ali akbar Shakeri*, Lotfollah Dezhkam, Majid Tavakol Pages 15-22
    Introduction

    Throughout the history of science, tools have had a special use in the field of medicine, so that modern medical advances in the context of tools should be evaluated. These advances in the field of tools have led to new issues in the field of medical ethics. Now the question is, "Can these tools be used to solve the challenges of medical ethics?" Therefore, this issue should be discussed and evaluated.

    Method

    This study is a narrative review study. First, the issue of "technology neutrality or technology orientation" was discussed. Then, the possibility of using tools to solve ethical problems and challenges briefly was discussed. Finally, based on the “medical ethics” model, we redefined, the definition of medical ethics tools.

    Results

    Medical tools are used to facilitate or solve medical challenges. According to the “medical ethics” model, each moral axis, has a medical equivalent. Therefore, in this framework, similar to medical situations, it is possible to use tools, to facilitate or resolve ethical challenges. Also, following the definition of medical tools (as a model), a definition of a device with ethical use (in medical environments) is obtained: "Medical ethics tools” means a device its purpose is to help implement bioethics (not for medical uses), and its purpose is determined by its creator. "

    Conclusion

    It seems that tools can be used to bridge the gap between ethics and medicine in the field of tools (hardware).Based on this, it is possible to design and produce device with direct ethical uses.

    Keywords: Engineering, Equipment, Supplies, Ethics, Medicine, Technology
  • Roghayeh Zardosht, Bita Koushki * Pages 23-31
    Introduction

    In their daily clinical performance, nurses are faced with many ethical issues every day and every hour, which they have to solve. Ethical knowledge guides the activities of nurses to consider what is important. Where to do their duties. Sometimes the Importance of ethical knowledge have superiority to the technical skills of nursing work. This study was conducted with the aim of investigating the role of ethical knowledge in the development of nursing.

    Materials and Methods

    The present study is a review- narrative type and the data is from library sources and databases (Medline, Google scholar, Magiran and SID), using the keywords ethics in nursing, development of ethical knowledge in nursing, ethical knowledge, nursing ethics. Or their combination and other related keywords along with their English equivalent were obtained between 2010 and 2020.

    Results

    The findings were presented in 4 sections describing ethics, types of ethics, different ethical perspectives and ethics in nursing literature.

    Conclusion

    Based on a review of the literature, it can be said that ethical knowledge is an inseparable part of the nursing profession, and as one of the four dimensions of knowledge development in nursing, it plays an important role, and it is impossible to develop nursing knowledge without considering ethical knowledge. In order to achieve this goal, it is necessary to investigate and identify the care environment, its opportunities and threats, and finally to develop regular and continuous training programs in the field of the importance and compliance with the principles of nursing ethics in hospitals.

    Keywords: Ethical Knowledge, Ethics, Nursing, Nursing Knowledge, Knowledge Development
  • Mohammadreza Rajabalipour*, Fatemeh Rastegari, Fahimeh Ghanbarizadeh Pages 32-41
    Introduction

    To succeed in patients’ treatment and care and improving the health of them, a direct relationship with the level of confidence and satisfaction of patients between clients and health workers based on ethical principles is necessary. Therefore, these principles should be carefully followed among medical and paramedical students, especially clinical-students and the related courses of professional ethics and attention in the curriculums should be compiled. This study aims to investigation the courses related to professional Ethics in Medical Sciences Curriculum in Iran.

    Materials and Methods

    This was a Quantitative Content Analysis study by documentary (library) method in order to investigate the number of units related to the topic of professional ethics in variouse fields of medical and paramedical sciences. Which currently active in the Ministry of Health, Treatment and Medical Education were reviewed and reported to identify the degree of adaptation of existing units and courses to the topic of professional ethics.

    Results

    Among the total of 11821 taken units from 205 disciplines, 675.5 (5.7%) units were identified to be relatively associated and 216.9 (1.8%) units were complete associated with the topic of professional ethics.

    Conclusion

    The allocation of few units related to the topic of professional ethics in the curriculums of medical and paramedical sciences in Iran, it requires a general revision and promote in education programs of students in these disciplines in order to strengthen moral and professional foundations.

    Keywords: Professional Ethics, Medical Sciences, Curriculum, Iran
  • Seyed Reza Habibzadeh, Hossein Karimi Moonaghi, Elnaz Vafadar Moradi, EhsanBolvardi, Fatemeh Maleki, Amir Teimouri, Mahdi Foroughian Pages 42-49
    Introduction

    Cardiovascular disease is the most common cause of death, today. Tachycardia is usually a medical emergency that indicates cardiac dysrhythmia. The aim of this study was to compare the knowledge of emergency medicine interns in the management of common rapid heartbeats before and after training by model-based and lecture methods.

    Materials and Methods

    In this semi-experimental study, before and after the intervention, 122 emergency medicine interns were included in the study (2019). Students were randomly divided into two groups: model-based workshop (60 people) and lecture (62 people). The data collection tool in this study was a researcher-made questionnaire whose validity and reliability (Cronbach's alpha = 85%) were confirmed. The questionnaire was completed by both groups of students before the intervention and after the intervention. Data analysis was done using SPSS version 20 software and descriptive statistics (percentage, mean and standard deviation) and inferential tests (Mann-Whitney and Wilcoxon). In all calculations, the value of 0.05 was considered as a significant level.

    Results

    The mean score of the tachycardia management test after training in the lecture group was 8.6± 9.1 points (out of 13 points). And the mean score of the management test of tachycardia, after training in the model-based workshop group, is equal to 5. It was 6.9±1.00 points (out of 13 marks). According to Mann-Whitney non-parametric test, there was a statistically significant difference in terms of the mean score of the pulse management test after training between the two groups of model-based workshop and lecture group (P = 0.001). Also, the mean score of the rapid-fire management test after training was higher in the model-oriented workshop group.

    Conclusion

    It seems that the use of model-based method (practical workshop with modeling and clinical scenario) can be more effective on the knowledge of emergency medicine practitioners in the management of common tachycardia before and after training than the lecture method. Therefore, using the model-based method can increase the knowledge of emergency medicine students.

    Keywords: Lecture, Model Oriented Education, Training, Students, Emergency Medicine, Tachycardia
  • Fatemeh Bagheri, Nahid Aghebati, Abbas Heydari * Pages 50-60
    Introduction

    Advances in technology in recent decades have affected health care and led to moral distress. Moral distress is a concept that remains ambiguous in neonatal intensive care nursing. Therefore, the current research was conducted with the aim of analyzing moral distress in the neonatal intensive care unit, using Rogers' evolutionary approach.

    Materials and Methods

    This review study was done with the evolutionary approach of Rogers concept analysis. In the literature review stage, ScienceDirect, Google Scholar, PubMed, ProQuest, Magiran, medex Iran, SID, Scopus databases were searched using the keywords of the concept of moral distress, neonatal special care, without a time limit until August 2022. After removing the articles that did not meet the inclusion criteria, the full text of all the articles that met the inclusion criteria was prepared and analyzed.

    Results

    In this study, the characteristics of this concept were determined under the title of emotional and psychological pain and discomfort, real or mental limitations, moral mistakes or failure to make moral decisions. Antecedents of this concept in dimensions; There are individual factors, social-environmental factors, cultural factors, organizational factors and institutional policies, and its consequences were identified in two physical and psychological dimensions.

    Conclusions

    The findings of this study, by clarifying the concept of moral distress in the neonatal intensive care unit, can help in the development of theories and even the construction of needed tools..

    Keywords: Moral Distress, Moral Evolution, Moral Obligations, Moral Position, Neonatal IntensiveCare
  • Leila Rafiee-Vardanjani, Masoud Fallahi-Khoshknab *, Abolfazl Rahgoi, Soheila Zabolipour, Tahere Gilvari Pages 61-73
    Introduction

    Theory-practice gap is one of the basic and oldest problems of nursing, which has shown itself well in the bedside and training of nurses. The use of philosophical approaches such as pragmatism is a solution to help reduce this gap and recognize the existing challenges in order to solve this gap. Therefore, the present study was conducted with the aim of investigating the pragmatism approach on the nursing theory-practice gap.

    Materials and Methods

    The present study is a scoping review type and Persian and English articles extracted from internal databases SID, MAGIRAN and IRANDOC and external databases PubMed, EMBASE, ScienceDirect, Google Scholar, ProQuest, SCOPUS and CINHEAL in the period from 2012 to 2022 using keywords theory-clinic gap, theory-to-practice gap, theory-bedside gap, theory-practice challenges, practicality challenges of nursing theories, philosophy of nursing education, philosophical schools in education, critical thinking at the clinical, Evidence-based nursing, process nursing and clinical improvement, pragmatism and education, nursing and pragmatism separately, combined and its English equivalent using Boolean operators.

    Results

    A review of the selected articles showed that the gap between theory and practice based on the approach of pragmatism in nursing is divided into two main categories: a) individual factors including three subgroups: 1) motivation to study and continuous education, 2) strong communication skills, and 3) improving critical thinking, and b) Organizational factors include five main factors: 1) clinical-based training, 2) revision of the curriculum, 3) use of new training methods, 4) empowerment of nurses in different job positions, and 5) provision of new training facilities and equipment.

    Conclusion

    Paying attention to factors that increase the motivation and information of personnel along with strengthening critical thinking skills along with paying attention to organizational factors such as the use of new educational methods and empowering nurses in different branches can be a factor to reduce the gap in the theory of practice based on the pragmatism approach.

    Keywords: Theory-Practice Gap, Nursing, Pragmatism
  • Tayyebeh Zarei, Majid Vatankhah, Samira Zanbagh, Bibi Mona Razavi, * Pourya Adibi Pages 74-80
    Introduction

    Cardiopulmonary resuscitation (CPR) is a life-saving method used in emergencies such as cardiac arrest. Knowledge of CPR among medical students is essential for its effective implementation. In Iran, there is limited information about the level of knowledge and awareness of CPR among students.

    Materials and Methods

    This narrative review was conducted with the aim of providing an overview of the studies conducted in Iran regarding the knowledge and awareness of CPR among students. The databases searched included PubMed, Scopus, Web of Science, SID, Elmnet, Iranmedex and Google Scholar search engine, and the search terms used were "Iran", "student", "medicine", "nursing", "intern", "Resident", "awareness" and "cardiopulmonary resuscitation" are the English equivalents of them.

    Result

    Twelve studies were included in this narrative review, all of which were conducted in different regions of Iran. The results showed that the general level of knowledge and awareness of CPR among Iranian students was very low. For medical and paramedical students, participation in CPR courses is essential. It is necessary to emphasize on providing quality courses and workshops for all medical students and to re-evaluate their skills. Also, poor quality practical and theoretical training can lead to insufficient CPR knowledge and practical skills. However, attention to CPR training is necessary for all members of the community

    Conclusion

    The findings of this study indicate a lack of knowledge and awareness of CPR among Iranian students. Therefore, it is necessary to include CPR training as a mandatory part of the curriculum for all students in Iran. In addition, efforts should be made to raise public awareness of the importance of CPR and provide educational opportunities to the general public, including students.

    Keywords: Cardiopulmonary Resuscitation, Students, Iran
  • Bibi Mona Razavi, Tayyebeh Zarei, Samira Zanbagh, Pourya Adibi, Majid Vatankhah Pages 81-90
    Introduction

    The treatment of patients in the last days of life has always been a challenge for the treatment staff, both doctors and nurses, and deciding on the continuation of treatment in these patients is one of the most basic needs of health professionals. This study was conducted with the aim of investigating the attitude of the medical staff regarding the do not resuscitate order in the studies conducted in Iran.

    Materials and Methods

    This study is a systematic review. For the preliminary review of the studies carried out from the articles of the Persian language databases: SID, Iranmedex, Magiran and the English language databases Science Direct, Web of Science and Scopus and the search engines PubMed and Google Scholar without time limit and logical search for Farsi keywords of non-revival cardiopulmonary, do-not-resuscitate policies, do-not-resuscitate order, Iran, etc. and the English keywords cardiopulmonary do-notresuscitate, do-not-resuscitate policy, iran, do-not-resuscitate order, DNR were used. The quality of the articles was evaluated using the STROBE standard checklist.

    Results

    In the initial stage of searching for studies, 963 studies were reviewed. Then the researchers reviewed the searched articles and 952 studies were removed completely due to not being related to the topic under study and being repetitive and not having access to the article. Descriptive articles in Iran were selected in both Persian and English languages, and finally 11 studies were used to analyze and write the article. The articles were examined in three categories of evaluation of attitudes, tools and policies.

    Conclusion

    Considering the existence of positive attitude in the studies, it is suggested to develop, integrate and standardize the attitude measurement tools and examine the role of other mediating variables on the attitude of the treatment staff towards the do not resuscitate order; It is necessary to properly analyze the ethical, jurisprudential, and legal considerations of this matter, and according to that, clear executive instructions should be provided to the treatment staff.

    Keywords: No Cardiopulmonary Resuscitation, Nurses, Attitudes, Policies, Tools, Orders, Iran
  • Amin Dalili, Hamid Zamani Moghadam, Fatemeh Maleki, Sayyed Majid Sadrzadeh, Behrang Rezvani Kakhki, Mahdi Foroughian, Roohie Farzaneh Pages 91-102
    Introduction

    Peer guidance has been welcomed in medical science education in recent years. One of the dimensions of the success of this process is the selection of a competent peer leader who can fulfill his role well. The present study was conducted with the aim of reviewing a narrative on the dos and don'ts of selecting peer mentors in medical science education

    Materials and Methods

    This study is a narrative review method that was conducted during three stages of literature search, data evaluation and analysis with the aim of providing an overview of the characteristics and dos and don'ts of selecting peer guides. Gathering information by searching for the keywords of Peer Mentors, Peer Mentoring, Peer Mentors, Peer Mentoring, with the help of logical operators from the articles of Persian language databases; SID, Iranmedex, Magiran and other databases. English language Science Direct, web of science and Scopus, Cochrane and PubMed and Google Scholar search engines have been used without time limit

    Result

    9 characteristics and competences have been extracted for peer educators, which are included in the category of competences, and they are: similarity and common areas (principle of compatibility), having strong communication skills, ability in the field of leadership, passion and enthusiasm for education. and supporting others, paying attention to the training process in guiding with a mutual approach, having enough time for guiding, empathy, flexibility and criticism, trustworthiness; And four negative characteristics were also obtained in the opposite point, which are included in the category of not to choose a peer guide and include: not playing a role in the form of a private tutor, academic advisor and trainer editor, also the peer guide should not have a communication style in relation to the guided follow threatening or hierarchical

    Conclusion

    Accurate identification of the characteristics and competencies of peer mentors along with the effectiveness of the mentoring program and the competencies of the mentored person can lead to the desired result. The findings of this research can help educational planners to select peer leaders who have the necessary competencies and strive to achieve the goals of the process.

    Keywords: Mentor, Competence, Medical Education
  • Farzaneh Mohamadnejad, Simin Jahani, Shahram Molavynejad, Asad Imani * Pages 103-110
    Introduction

    The use of positivist epistemology in patient care education requires perceptibility, experienceability, and testability of care dimensions. This is while the nursing student, in his work area, is in contact with a person who has intangible dimensions. Dimensions that may not have external perspectives for a person's experiences. The purpose of the present study is to criticize the role of positivist epistemology in the education of nursing students.

    Materials and Methods

    The present study is a narrative review that by searching the key words including positivism, Philosophy, Nursing, Education in PubMed, Google Scholar, Science Direct, Ovid, Wiley, Web of Science, Magiran and SIDs databases and in domestic and foreign journals was done from 2000 to 2023.

    Result

    The positivism epistemology as a philosophical approach, is widely seen in the education of nursing students. This is while undergraduate and graduate students are not familiar with this philosophical approach; and it has no place in their educational curriculum. On the other hand, one of the main disadvantages of using this approach alone in the education of nursing students is that this philosophical approach deliberately pays attention to the physiological dimension of persons and does not pay special attention to other aspects of them; including the mental-psychological and spiritual dimension due to its abstractness and intangibility.

    Conclusion

    Considering the multiple use of this philosophical approach in examining and evaluating the physiological dimension in patients, although it seems necessary that nursing students in the bachelor's and master's degree should be familiar with the basics of this philosophical approach. But on the other hand, their familiarity with other Philosophical approach is a necessity to evaluate and manage the non-physiological aspects of patients.

    Keywords: Positivism, Philosophy, Nursing, Education, Research