فهرست مطالب

مجله سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران
سال چهلم شماره 2 (پیاپی 158، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سامان نجفی، ندا اسدی، سیروس پورخواجویی* صفحات 85-95
    زمینه

    هیات های امناء در راس ساختار سازمانی دانشگاه ها و موسسات آموزشی، مسیولیت های مهم و حساسی بر عهده دارند. پژوهش حاضر به تحلیل سیاست هیات امنایی شدن دانشگاه های علوم پزشکی کشور با استفاده از مدل وات-گیلسون می پردازد.

    روش کار

    این مطالعه از دسته مطالعات تحلیل سیاست و از نوع موردی می باشد که به صورت گذشته نگر انجام گرفته است. جهت تحلیل سیاست هیات امنایی شدن دانشگاه های علوم پزشکی از روش های مختلفی از جمله مرور متون و بررسی اسناد و مدارک استفاده شده است. به منظور بررسی مقالات و اطلاعات از پایگاه داده های SID ،PubMed ،Scopus  Magiran ،Web of Science و موتور جستجوی گوگل اسکالر استفاده گردید.

    یافته ها

    پس از انجام غربالگری، از بین 80 مطالعه شناسایی شده، درنهایت 18 مطالعه بر اساس معیارهای ورود و خروج به مرحله سنتز نهایی رسیدند. پس بررسی اسناد و مقالات مرتبط نتایج ارزشیابی این سیاست نشان داد اگر چه هیات امنایی شدن دانشگاه ها گام مهمی در جهت استقلال دانشگاه ها داشته است، ولی اکثر مصوبات و عملکرد هیات امناء دانشگاه های علوم پزشکی مربوط به امور پشتیبانی و عمومی اداره دانشگاه هاست و متناظر با ماموریت دانشگاه ها نمی باشد، که منجر به چالش های مهمی در مدیریت، پاسخگویی و کارایی نظام سلامت در استفاده از امکانات موجود به منظور دستیابی به اهداف برنامه های توسعه ایجاد کرده است.

    نتیجه گیری

    نگاهی به وظایف و اختیارات هیات های امناء دانشگاه های علوم پزشکی نشان می دهد که نیاز به بازنگری قوانین در شورای عالی انقلاب فرهنگی با تاکید بر امر ذاتی هیات های امناء یعنی سیاست گذاری و نظارت بر حسن اجرای سیاست ها بهداشت و درمانی دانشگاه ها ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: تحلیل سیاست، هیات امناء، دانشگاه های علوم پزشکی، چارچوب مثلث سیاست گذاری، ایران
  • مهدی رشدی ملکی*، محمد فتحی، جاوید تقی نژاد، آیدا غفارزاده صفحات 96-103
    زمینه

    باکتری E.coli از جمله باکتری های تولید کننده آنزیم بتالاکتاماز می باشد. این باکتری از خانواده انتروباکتریاسه بوده که سبب عفونت های مجاری ادراری، بیمارستانی و مننژیت نوزادان می شود. هدف از مطالعه حاضر بررسی ژن های CTX-M9 و VEB1 مولد بتالاکتاماز در نمونه های ادراری می باشد.

    روش کار

    در این مطالعه تعداد 180 سویه E.coli از نمونه های ادرار بیمارستان های شهر میاندوآب جداسازی شدند و با استفاده از تست آنتی بیوگرام حساسیت و مقاومت آنتی بیوتیکی آنها مورد بررسی قرار گرفت. سویه های تولید کننده ESBL با استفاده از دیسک های ترکیبی مورد شناسایی قرار گرفتند و برای بررسی بتالاکتامازهای CTX-M9 و VEB1 از روش مولکولی PCR استفاده شد. 

    یافته ها

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که 91 سویه (51 درصد) از نظر تولید ESBL مثبت بودند. میزان مقاومت سویه های جداسازی شده ی E.coli نسبت به آنتی بیوتیک های نالیدیکسیک اسید و کوتریموکسازول به ترتیب 56 و 47 درصد بود. همچنین میزان حساسیت به آنتی بیوتیک سیپروفلوکساسین 63 درصد مشاهده شد. ژن bla VEB-1 با میزان 51 درصد در سویه های تولید کننده ESBL به عنوان بیشترین ژن گزارش گردید.

    نتیجه گیری

    bla VEB-1 و bla CTX-M-9 در جدایه های ESBL به ترتیب شایع ترین بودند و این آنزیم ها نقش مهمی در مقاومت به آنتی بیوتیک های بتالاکتام ایفا می کنند

    کلیدواژگان: bla CTX-M-9، bla VEB-1، E.coli، ESBL، روش مولکولی PCR
  • جواد نعمتی، اکبر ساجدی*، حسین جلایی نوبری، ادریس کاکه مم صفحات 104-113
    زمینه

    اخذ تعهد از پزشکان در قالب سوگندنامه به سوگندنامه بقراط و دوران یونان باستان برمی گردد. از دیرباز این سوگندنامه ها با تغییراتی در راستای بومی سازی با فرهنگ های مختلف رواج داشته است. در دوره اسلامی نه تنها بومی شده سوگندنامه بقراط، بلکه آثار ارزشمند دیگری نیز در قالب پندنامه و... برای ایجاد حس مسیولیت در پزشکان تدوین گردید. امروزه در ایران اخذ سوگندنامه از پزشکان در قالب مراسم جشن فارغ التحصیلی دانشجویان پزشکی اجرا می شود و به مباحث فقهی آن توجهی نمی گردد. این پژوهش با هدف آسیب شناسی ابعاد فقهی سوگندنامه پزشکان در ایران انجام شده است.

    روش کار

    پژوهش حاضر با رویکرد کیفی اکتشافی در سال 2021 در دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام شده است. برای این تحقیق چهار نشست علمی با حضور دوازده نفر از متخصصان حوزه اخلاق پزشکی، فلسفه، حقوق و دین شناسی تشکیل گردید و جمع آوری داده از طریق بحث گروهی متمرکز (Focus Group) انجام یافته است. در مرحله تحلیل داده از روش تحلیل تماتیک شش مرحله ای براون و کالارک (2006) استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد سوگندنامه مزبور، صرفا اخلاقی بوده و چه بسا اعطای صبغه فقهی و شرعی از قبیل وجوب کفاره در نقض سوگند و...، آثار منفی در پی داشته باشد. از دیگر نتایج اینکه سوگندنامه مزبور به لحاظ حقوقی هیچ حقی برای بیمار نسبت به پزشک ایجاد نمی کند.

    نتیجه گیری

    این مقاله حاصل طرحی تحقیقاتی است که با حمایت مالی مرکز توسعه پژوهش های بین رشته ای معارف اسلامی و علوم سلامت دانشگاه علوم پزشکی تبریز با ملاحظه تمام استانداردهای اخلاقی و پژوهشی انجام یافته است. تغییر در مفاد و نحوه اجرای مراسم سوگندنامه و اخذ آن در سه مرحله ورود به تحصیل، حین تحصیل و فراغت از تحصیل، از پیشنهادهای مهم پژوهش حاضر است.

    کلیدواژگان: سوگندنامه پزشکان، فقه، جشن روپوش سفید، مسئولیت پزشکی
  • زهرا بختیاری، جلیل قنواتی، جواد حسین زاده*، مینا حسینی صفحات 114-123
    زمینه

    امروزه به دلیل گستره‎ی وسیع قراردادهای دارویی و تجهیزات پزشکی، قانون گذاران باید برای تامین عدالت در این حوزه، توجه وافری به نحوه شکل گیری اینگونه عقود داشته باشند. همین امر ضرورت پژوهش حاضر در خصوص بررسی اینگونه قراردادها را دو چندان میکند. مقاله‎ی پیشرو با هدف تحلیل و واکاوی قراردادهای دارویی و تجهیزات پزشکی و نشان دادن تاثیر اصل عدالت در این نوع قراردادها در این زمینه نگاشته شده است.

    روش کار

    این پژوهش با روش مرور نظام مند با روش تحلیل محتوی و از طریق جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و با مراجعه به قوانین و مقالات حقوقی تدوین گردیده است.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاکی از آن است که در قوانین جاری ایران تعریفی جامع از فرآورده های دارویی و تجهیزات پزشکی صورت نگرفته است. همچنین مقررات و تشکیلات ناظر بر تبلیغات محصولات دارویی ضعیف است و همین امر می تواند مشکلات و معضلات بسیاری در جهت حمایت و صیانت از مصرف کننده دارو و تجهیزات پزشکی و طرف ضعیف قرارداد ایجاد کند.

    نتیجه گیری

    با مقایسه‎ی تطبیقی حقوق ایران و ایالت متحده آمریکا در این حوزه، این برآیند حاصل میشود که با پذیرش تعدیل قراردادها در قراردادهای دارویی و تجهیزات پزشکی، در نظر گرفتن قواعد خطر توسعه و پیش بینی ایجاد صندوقی همانند صندوق تامین خسارت های بدنی برای جبران زیان مصرف کنندگان، پیش بینی یارانه و خدمات بیمه ای ویژه و پذیرفتن نظریه‎ی مسیولیت محض در حقوق ایران، می توان در جهت حمایت از طرف ضعیف قرارداد، تامین منافع عرضه کنندگان و رعایت همه جانبه عدالت در این نوع قراردادها گام هایی اساسی برداشت.

    کلیدواژگان: عدالت، قرارداد، دارو، تجهیزات پزشکی
  • فاطمه نیکویی*، احمد برجعلی، عبدالله معتمدی صفحات 124-134
    زمینه

    هدف از پژوهش حاضر تبیین مدل روابط ساختاری گرایش به روابط فرازناشویی بر اساس ذهنیت طرحواره ای؛ نقش واسطه ای سبک دلبستگی بود.

    روش کار

    طرح پژوهش حاضر از نوع توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش، کلیه زنان و مردان متاهل 20 تا 50 سال شهر تهران در سال 1400 (سابقه ازدواج بالای دوسال) بود. روش نمونه گیری پژوهش از نوع در دسترس هدفمند و حجم نمونه 229 نفر (206 زن و 23 مرد) بود. پرسشنامه های مورد نظر پژوهش، پرسشنامه روابط فرازناشویی بشیرپور و همکاران (1397)، ذهنیت طرحواره ای یانگ (2001) و پرسشنامه دلبستگی کولینز و رید (1990) بود. تجزیه و تحلیل یافته ها با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری انجام شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که مدل ساختاری پژوهش با داده های گردآوری شده برازش دارد (01/0> P). همچنین مشخص شد سبک های دلبستگی دوسوگرا و ایمن به صورت مثبت و معنادار رابطه بین ذهنیت طرحواره ای و گرایش به روابط فرازناشویی را میانجیگری می کنند (01/0> P).

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان اینطور نتیجه گرفت که ذهنیت های طرحواره ای و سبک دلبستگی می تواند در تعیین مداخلات در حوزه زوج درمانی و روابط فرازناشویی برای روانشناسان و مشاوران مفید باشد.

    کلیدواژگان: ذهنیت های طرحواره ای، روابط فرازناشویی، سبک دلبستگی
  • سمیه کنعانی، صادق سلیمانی* صفحات 135-142
    زمینه

    رشد اطلاعات در وب سایت های خبری و رسانه های اجتماعی، تجزیه و تحلیل احساسات را به یک زمینه سودمند برای یافتن نظرات عوام تبدیل کرده است. تحلیل احساس شامل ایجاد یک سامانه هوشمند برای جمع آوری و پی بردن به نظرات، احساسات و بازخوردهای انسان ها ست. دست یابی به نگرش ایرانیان در شروع بیماری کرونا، با کمک الگوریتم های تحلیل احساس، هدف اصلی این پژوهش است.

    روش کار

    روش پژوهش از نوع محاسباتی و یک زیرشاخه جدیدتر از پردازش زبان طبیعی به نام تحلیل احساس است. داده ها از نظرات کاربران در دو وب سایت خبری پر مخاطب کشور، ایسنا و فارس نیوز، مرتبط با اخبار بیماری کووید19-، در بازه زمانی اوایل اسفند ماه 1398 تا خرداد ماه 1399 جمع آوری شد. تعداد داده های جمع آوری شده در این پژوهش 500 خبر می باشد که متناسب با اخبار نظرات کاربران نیز جمع آوری شد که تعداد نظرات کاربران نیز نزدیک به 300 کاربر می باشد. برای تجزیه و تحلیل نظرات کاربران، از تکنیک ها و ابزارهای یادگیری ماشین مانند الگوریتم درخت تصمیم برای طبقه بندی احساسات مثبت و منفی استفاده شد. بدین صورت که از کلمات با بار احساسی منفی و مثبت برای تحلیل نظر کاربران استفاده شد. جمع آوری و پیش پردازش داده ها با استفاده از زبان برنامه نویسی پایتون وکتابخانه های موجود آن انجام گردید.

    یافته ها

    نگرش منفی نسبت به کووید19- در شروع همه گیری، در کاربران خبرگزاری فارس نیوز 21 و در کاربران ایسنا 17 درصد بود. یعنی نزدیک به 80 درصد از کاربرانی که نظرات خود را منعکس کرده بودند، نگرش خوشبینانه و سهل گیرانه درباره بیماری داشتند.

    نتیجه گیری

    ممکن است یک علت شیوع و تلفات زیاد کووید19- در ایران در ابتدا، نگرش اشتباه و ناآگاهی عوام جامعه نسبت به آن باشد، چرا که برخلاف کشورهای دیگر جهان، مردم ایران در شروع همه گیری کووید19-، نسبت به بیماری و مشکلات آن با کلمات دارای بار مثبت اعم از شادی، خوشبینی، سهل گیری و بی توجهی یاد کرده اند.

    کلیدواژگان: بیماری کرونا، ویروس کرونا، طبقه بندی احساسات، تحلیل احساسات، وب سایت های داخلی ایران
  • طاها حسینی فرح آبادی، افسانه تکبیری*، راحله عرب اسدی، عفت علی آبادی صفحات 143-150
    زمینه

    با وقوع پاندمی کرونا بسیاری از بیمارستان ها با چالش هایی مثل کمبود پرسنل، تجهیزات پزشکی و خدمات پشتیبانی روبرو شدند. مقابله با بحران کرونا در سطح بیمارستانی مستلزم بهره گیری از ظرفیت های علمی و شواهد مطالعاتی برگرفته از تجربیات مختلف بین المللی و ملی است. با توجه به نقش مهم به اشتراک گذاری تجارب در بهبود عملکرد بیمارستان ها، این مقاله با هدف شناسایی استراتژی ها و فعالیت های موثر در مقابله با بحران کرونا در بیمارستان محمد واسعی سبزوار انجام شد. 

    روش کار

    این مطالعه، یک مطالعه موردی از نوع توصیفی است که به روش ترکیبی (کمی- کیفی) در بیمارستان محمد واسعی سبزوار در تیر ماه 1400 انجام شد. در بخش کیفی از روش تحلیل محتوای هدفمند اسناد و بهره گیری از نظرات مطلعان کلیدی استفاده شد. در مرحله کمی نیز از مقایسه شاخص های پیامدی مثل میزان فوتی و رضایتمندی بیماران و شاخص های مرتبط با ایمنی بیمار مثل فلبیت، زخم بستر، عفونت بیمارستانی، عارضه خونی و بستری مجدد و شاخص های میزان کمک های خیرین و تعداد تخت های اضافه شده در حین بحران کرونا و یا قبل و بعد از بحران کرونا استفاده شد.

    یافته ها

    استراتژی های موثر در 5 طبقه اصلی شامل توسعه ظرفیت بیمارستان، توسعه تجهیزات پزشکی مورد نیاز در بحران کرونا، تامین و نگهداشت منابع انسانی، ارتقای کیفیت خدمات ارایه شده به بیماران و ارتقای مشارکت بین بخشی قرار گرفت. فعالیت های اجرا شده برای عملیاتی شدن این استراتژی ها در قالب یک راهنمای عملی و نتایج آن نیز در مطالعه گزارش شده است. مقایسه شاخص ها نشان دهنده افزایش 3 درصدی رضایتمندی بیماران بعد از اجرای استراتژی ها و کاهش میزان فوتی ها، فلبیت، زخم بستر، عفونت بیمارستانی، عارضه خونی و بستری می باشد. همچنین کمک های خیرین از 275 میلیون تومان به بیش از 3/5 میلیارد تومان بعد از اجرای استراتژی ها افزایش یافت.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه تلاش شد استراتژی های موثر و فعالیت های اصلی که برای هر استراتژی اجرا شده است و نتایج حاصل از آن به شکل یک راهنمای عملی گزارش شود. مسیولان سایر بیمارستان های کشور با بهره گیری از تجارب این مرکز می توانند آمادگی بیمارستان ها در مقابله با این بحران را ارتقا بخشد.

    کلیدواژگان: کووید19-، کرونا، مدیریت، استراتژی، بحران
|
  • Saman Najafi, Neda Asadi, Sirous Pourkhajoie* Pages 85-95
    Background

    Boards of trustees are Responsible for important and sensitive responsibilities at the top of the organizational structure of universities and educational institutions. This study analysis. The analysis the policy of the board of trustees of medical sciences universities in the country which was conducted based on the Walt and Gilson’s policy analysis triangle framework.

    Methods

    This study belongs to the category of policy analysis studies and is a retrospective case study. In order to analysis the policy of the Board of Trustees of medical sciencesuniversities, various methods have been used,including reviewing texts and documents. In order to review articles and information from Scopus, PubMed, SID, Web of Science, Magiran, Google Scholar databases was used.

    Results

    After screening, out of 80 identified studies, finally 18 studies reached the final synthesis stage based on the entry and exit criteria. So, the review of related documents and articles, the results of the evaluation of this policy showed that although the university board of trustees has taken an important step towards the independence of universities, but most of the approvals and performance of the board of trustees of medical sciences universities are related to the support and general affairs of the university administration and correspond to the mission. It is not universities, which has led to important challenges in the management, accountability and efficiency of the health system in the use of facilities in order to manually develop the goals of the program.

    Conclusion

      A look at the duties and powers of the Boards of Trustees of Medical Sciences Universities shows that there is a need to review the laws in the Supreme Council of the Cultural Revolution with an emphasis on the inherent function of the Boards of Trustees, i.e. making policies and monitoring the implementation of university health policies.

    Keywords: Policy Analysis, Board of Trustees, University of Medical Sciences, Policy Triangle Framework, Iran
  • Mehdi Roshdi Maleki*, Mohammad Fathi, Javid Taghinejad, Ayda Ghaffarzadeh Pages 96-103
    Background

    Escherichia coli (E. coli) is one of the bacteria that produce the enzyme β-Lactamase. This bacterium belongs to the Enterobacteriaceae family which causes urinary tract infections, nosocomial infections, and neonatal meningitis. This study aimed to evaluate the CTX-M9 and VEB 1 genes producers of β-lactamase in urine samples.

    Methods

    This study isolated 180 E. coli strains from urine samples at Miandoab hospitals. Antiprogram test was performed for antibiotic susceptibility and resistance. To identify ESBL-producing strains and blaCTX-M-9 and blaVEB-1, combined discs as well as PCR technique were applied.

    Results

    The outcomes of the present study showed that 91 strains (51%) were positive for ESBL production. The resistance of E. coli was 56 and 47% to Nalidixic acid and CO-trimoxazole, respectively. The susceptibility to ciprofloxacin was 63%. blaVEB-1 gene with 51% was reported as the highest gene expressed in ESBL producing strains.

    Conclusion

    blaVEB-1 and blaCTX-M-9 were the most prevalent isolates in ESBL, respectively and these enzymes played an imperative role in resistance to beta-lactam antibiotics.

    Keywords: blaCTX-M-9, blaVEB-1, E. coli, PCR technique, ESBL
  • Javad Nemati, Akbar Sajedi*, Hossein Jalaiee Nobary, Edris Kakemam Pages 104-113
    Background

    Obligation from physicians in the form of an oath dates back to the oath of Hippocrates and ancient Greece. These oaths have long been popular with changes in localization with respect to different cultures. In the Islamic period, not only the Hippocratic Oath was localized, but also other valuable effects were compiled in the form of advice letters; for instance, to create a sense of responsibility in physicians. Today in Iran, obtaining oaths from physicians is performed in the form of a graduation ceremony for medical students, and no attention is paid to its jurisprudential issues. This study was conducted with the aim of pathology of the jurisprudential dimensions of physicians’ oaths in Iran.

    Methods

    The present study was conducted with a qualitative exploratory approach in 2021 at the Tabriz University of Medical Sciences. Four sessions of focus group discussion with the presence of twelve experts in the fields of medical ethics, philosophy, law and theology were performed to collect data. Six-step thematic analysis method of Brown and Clark (2006) was used for data analysis.

    Results

    The findings showed that physicians’ oaths in Iran was purely moral and that granting jurisprudential and religious status, such as the obligation of atonement in violation of the oath, may have negative consequences. Furthermore, it does not legally create any right for patients than to physicians.

    Conclusion

    Modifying the provisions and the manner of performing the oath ceremony and obtaining it in the three stages including entering education, during education and graduation, is one of the important suggestions of the present study.

    Keywords: Physicians oath, jurisprudence, white robe celebration, medical responsibility
  • Zahra Bakhtiari, Jalil Ghanavaty, Javad Hoseinzadeh*, Mina Hosseini Pages 114-123
    Background

     Due to the wide range of drug contracts and medical equipment available today, legislators must pay close attention to the formation of such contracts in order to ensure justice in this area. This amplifies the significance of the current study›s examination of such contracts. The goal of this article is to examine drug contracts and medical equipment contracts and show how the principle of justice affects these types of contracts in this field.

    Methods

    This research was organised using the descriptive-analytical method, which involved reviewing different sources, including books, papers, statutes and legal documents.

    Results

    According to the study›s findings, Iran›s current laws do not include a comprehensive definition of pharmaceutical products and medical equipment. Furthermore, the regulations and organisations that govern pharmaceutical product advertising are lax, resulting in a slew of issues and difficulties in supporting and protecting drug and medical equipment consumers and vulnerable parties.

    Conclusion

    An examination and evaluation of the law of the Organization of the Medical System, as well as other relevant laws and regulations, reveals that information and insurance services are governed by provisions in Iranian law. A comparison of Iranian and US law in this area concludes that we can protect the weak side of the contract, ensure suppliers’ interests, and comply with justice in such contracts by accepting contract amendments, considering development risk rules, accepting the strict liability theory and anticipating the creation of a fund such as the Bodily Injury Fund to Special measures in Iranian law, among other basic steps.

    Keywords: justice, contract, drug, medical equipment
  • Fatemeh Nikoee*, Ahmad Borjali, Abdollah Motamedi Pages 124-134
    Background

     The purpose of this study was to explain the model of structural relationships of the tendency to extramarital relationships based on schema mentality; the mediating role of attachment style.

    Methods

    The design of the present study was descriptive-correlational. The statistical population of the study were all married men and women aged 20 to 50 years in Tehran in 2021 (history of marriage over two years). The research sampling method was purposeful available and the sample size was 229 people (206 females and 23 males). The research questionnaires were Bashirpour et al. extramarital relationships (1397), Young's Schematic Mindset Questionnaire (2001) and Collins and Reid Attachment Questionnaire (1990). Findings were analyzed using structural equation modeling.

    Results

    The results showed that the structural model of the research fits with the collected data (P <0.01). It was also found that ambivalent and secure attachment styles positively and significantly mediate the relationship between schema mentality and tendency to extramarital relationships (P <0.01).

    Conclusion

    It can be concluded that schema mentalities and attachment styles can be useful for psychologists and counselors in determining interventions in the field of couple therapy and extramarital relationships.

    Keywords: Schematic mentalities, extramarital relationships, attachment style
  • Somayeh Kanani, Sadegh Sulaimany* Pages 135-142
    Background

    Increasing information on news websites and social media has made sentiment analysis a useful field for finding people's opinions. Sentiment analysis includes creating a smart system for gathering and discovering human ideas, feelings, and feedback. Finding Iranian people’s attitudes to the COVID-19 at the start of epidemics using sentiment analysis algorithms was the main goal of this research.

    Methods

    The research method is computational and is a newer subfield of natural language processing called sentiment analysis. Data was gathered from coronavirus-related user comments of ISNA and Fars news, two popular Iranian news agencies, from February to May 2020. News item numbers collected in this research was 500, which was also collected according to the news of users' opinions, and the number of users' opinions was also close to 300. To analyze user comments, machine learning techniques and tools such as the decision tree algorithm were used to classify positive and negative emotions. In this way, words with negative and positive emotional loads were used to analyze the opinion of users. Machine learning tools and techniques were used for the analysis of user opinions to categorize feelings into positive and negative. Data gathering and preprocessing were done with Python programming language and its associate libraries.

    Results

    Negative attitude to COVID-19 at the start of pandemics was 21% in Fars news agency and 17% in ISNA. It means that near to 80 percent of the commenting users were optimistic and careless about the disease.

    Conclusion

    Maybe one reason for the high epidemics and mortality of COVID-19 in Iran at the beginning refers to the wrong attitude and knowledge of the disease. Unlike other countries in the world, Iranian people have spoken with positive words such as happiness, optimism, ease, and inattention about the disease and its problems

    Keywords: COVID-19, Coronavirus, Emotion Classification, Sentiment Analysis, Iranian Internal Websites
  • Taha Hoseinifarahabadi, Afsaneh Takbiri*, Raheleh Arabasadi, Efat Aliabadi Pages 143-150
    Background

    After the Corona pandemic, most hospitals faced challenges such as staff shortages and inadequate medical equipment. Dealing with the Corona crisis at the hospital level needs scientific evidences from various international and national experiences. Given the important role of sharing experiences in improving the performance of hospitals, this article was conducted to identify effective strategies to deal with the Corona crisis in Mohammad Vasei Hospital in Sabzevar.

    Method

    This study was a descriptive case study performed by combined (quantitative-qualitative) method in Mohammad Vasei Hospital in Sabzevar in July 1400. Targeted content analysis of documents by the opinions of key informants was used in the qualitative phase. Comparison of selected indicators before, during and after the Corona crisis was used in the quantitative phase.

    Results

    Effective strategies were divided into 5 main categories including hospital capacity development, development of medical equipment required in the corona crisis, provision and maintenance of human resources, improving the quality of services provided to patients and promoting cross-sectoral participation. A practical guide and the results of strategies implementation were also reported.

    Conclusion

    In this study, we tried to report the effective strategies and main activities that have been implemented for each strategy and the results as a practical guide. The managers of other hospitals in the country can use the experiences of this hospital to improve the readiness of hospitals in the face of this crisis.

    Keywords: Covid 19, Corona, Management, Strategy, Crisis