فهرست مطالب

مجله زنان مامائی و نازائی ایران
سال بیست و ششم شماره 2 (اردیبهشت 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/05
  • تعداد عناوین: 11
|
  • حسن ضابطیان، سارینا ملک زاده، نوید کلانی، فریده مقرب، محمد رحمانیان* صفحات 1-13
    مقدمه

    هیسترکتومی به معنای خارج نمودن رحم از بدن می باشد که نیازمند کاهش اسپاسیتی و تون عضلانی شکم حین این جراحی طولانی مدت است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر رمی فنتانیل بر تغییرات همودینامیک و اسپاستیسیتی عضلانی بیماران تحت هیسترکتومی کامل از طریق شکم انجام گرفت.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده دوسویه کور در سال 1401 بر روی 24 نفر از بیماران مراجعه کننده به اتاق عمل بیمارستان مطهری شهرستان جهرم که تحت عمل جراحی هیسترکتومی قرار گرفتند، انجام شد. بیماران به دو گروه رمی فنتانیل و کنترل تقسیم شدند. علایم هودینامیک، میزان خونریزی، رضایت جراح از اسپاستیسیتی عضلانی شکم  و زمان تزریق مجدد شل کننده عضلانی بیماران مورد ارزیابی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (نسخه 21) و آزمون های آنالیز واریانس با اندازه های تکراری، من ویتنی و کای دو انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین فشارخون سیستولیک، دیاستولیک، متوسط شریانی و ضربان قلب در اکثر زمان های بررسی شده بین دو گروه تفاوت معنی داری نداشت (05/0<p). میانه میزان خونریزی در زمان های مختلف (05/0<p) و میزان رضایت جراح از اسپاستیسیتی عضلانی شکم در زمان های مختلف، بین دو گروه رمی فنتانیل و کنترل تفاوت معنی داری نداشت (05/0<p). زمان نیاز به تزریق مجدد شل کننده عضلانی در تزریق اول و دوم در گروه رمی فنتانیل به طور معنی داری بیشتر از گروه کنترل بود (05/0>p)؛ اما در تزریق سوم بین دو گروه رمی فنتانیل و کنترل تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0<p).

    نتیجه گیری

    استفاده از رمی فنتانیل در حین بیهوشی تاثیر قابل ملاحظه ای در بهبود تغییرات همودینامیک، میزان خونریزی و رضایت جراح نداشت، اما نیاز به دوز های اضافی شل کننده های عضلانی را به تاخیر انداخت. با این حال لزوم بررسی بیشتر این دارو در ترکیب با گازهای استنشاقی در جوامع بزرگ تر احساس می شود.

    کلیدواژگان: اسپاستیسیتی عضلانی، رمی فنتانیل، همودینامیک، هیسترکتومی
  • حسن معیری، دانیال خضری، مریم پورعباس عزیزی، سجاد نوریان، کسری مرادی* صفحات 14-22
    مقدمه

    ماستیت گرانولوماتوز ایدیوپاتیک، یک بیماری نادر مزمن التهابی پستان با علت ناشناخته است. با توجه به ظهور اکثر موارد بیماری در سنین باروری و در زنان با سابقه بارداری و شیردهی، مطالعه حاضر با هدف بررسی شاخص های باروری در این بیماری انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه گذشته نگر در سال های 98-1397 بر روی 240 مراجعه کننده شامل 80 بیمار مبتلا به ماستیت گرانولوماتوز ایدیوپاتیک و 160 فرد سالم، در کلینیک پستان دانشگاه علوم پزشکی کردستان انجام شد. داده های مربوط به متغیرهای سن، شاخص توده بدنی، تعداد بارداری، مدت زمان دوره شیردهی، سن اولین بارداری، سن اولین دوره قاعدگی و سابقه مصرف قرص های ضدبارداری با مراجعه به پرونده بیماران به منظور تعیین تاثیر هر یک از این متغیرهای در ایجاد بیماری جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 25) و آزمون های تی مستقل و فیشر انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    بین متغیرهای شاخص توده بدنی، تعداد دفعات بارداری و مدت زمان شیردهی در دو گروه مورد و شاهد تفاوت معنی داری وجود داشت (05/0>p)؛ درحالی که بین متغیرهای سن، سن اولین بارداری، سن اولین دوره قاعدگی و سابقه مصرف OCP در دو گروه مورد و شاهد تفاوت معنی داری مشاهده نشد (05/0<p).

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد که بیماران مبتلا به IGM دارای شاخص توده بدنی بیشتر، تعداد بارداری بیشتر و مدت زمان شیردهی طولانی تری نسبت به افراد غیرمبتلا بودند؛ سن، سن اولین بارداری، سن اولین قاعدگی و سابقه مصرف OCP ارتباط معنی داری با ابتلاء به IGM نداشت.

    کلیدواژگان: بیماری پستان، ماستیت گرانولوماتوز، ورم پستان
  • فاطمه افتخاریان، احمد رستگاریان، افروز کارگر فرد، نوید کلانی، فریده مقرب، شکوفه موسوی، محمد رحمانیان، ناصر حاتمی، رضا صحرایی* صفحات 23-33
    مقدمه

    بارداری تاثیر قابل توجهی بر غده تیرویید و عملکرد آن دارد. کم کاری تیرویید در بارداری به عنوان افزایش سطح TSH در سرم تعریف می شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان تغییرات همودینامیک و سطح بی حسی نخاعی در بیماران مبتلا به کم کاری تیرویید تحت عمل جراحی سزارین با بی حسی نخاعی و مقایسه آن با گروه کنترل انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه موردی- شاهدی، 83 نفر از بیماران 42-18 ساله که جهت سزارین به بیمارستان مطهری شهرستان جهرم مراجعه نمودند، در دو گروه کم کاری تیرویید (42 نفر) و کنترل (41 نفر) مورد مطالعه قرار گرفتند. سطح بی حسی نخاعی، فشارخون سیستولیک، دیاستولیک و متوسط شریانی و ضربان قلب در زمان های قبل از تجویز داروی بی حسی، 1، 15، 30، 45 و 60 دقیقه بعد از انجام بی حسی و در زمان ورود و خروج از ریکاوری اندازه گیری و ثبت شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 21) و آزمون های اندازه گیری مکرر، کوکران، آزمون آنالیز واریانس و کای اسکویر انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    فراوانی سطح بی حسی نخاعی بین بیماران مبتلا به کم کاری تیرویید تحت عمل جراحی سزارین با بی حسی نخاعی و گروه کنترل تفاوت معنی داری داشت (001/0>p). بین گروه های بیماران مبتلا به کم کاری تیرویید و گروه کنترل، از نظر میانگین فشارخون سیستولیک و دیاستولیک بیماران در زمان های قبل و 1 دقیقه بعد از بی حسی، 15، 30، 45 و 60 دقیقه بعد از بی حسی و در ورود به ریکاوری و خارج از ریکاوری، تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0>p).

    نتیجه گیری

    استفاده از بی حسی نخاعی در مادران باردار با کم کاری تیرویید اگرچه سطح بالاتری از بی حسی را در طول عمل نسبت به گروه کنترل گزارش کرده بود، اما تفاوت فشار متوسط شریانی و ضربان قلب بین گروه ها از نظر بالینی اهمیت نداشت. بر اساس مطالعه حاضر، به نظر نمی رسد نیاز به تغییر پروتکل بی حسی نخاعی مخصوص بیماران مبتلا به کم کاری تیرویید وجود داشته باشد.

    کلیدواژگان: بی حسی نخاعی، تغییرات همودینامیک، تیروئید، سزارین، کم کاری تیروئید
  • پگاه صالحی، مژگان فیروزبخت* صفحات 34-45
    مقدمه

    پایبندی به مصرف روزانه آهن اسیدفولیک در طی بارداری سبب کاهش عوارض مادری از قبیل زایمان زودرس، وزن کم زمان تولد و نواقص جنینی می شود. شناسایی عوامل مرتبط بر پایبندی مصرف آهن/ فولیک اسید ضروری به نظر می رسد. مطالعه حاضر با هدف تعیین پایبندی و عوامل مرتبط با آن در زنان باردار صورت گرفت.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی در سال 1401 بر روی 178 نفر از زنان باردار در استان مازندران انجام شد. جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه های دموگرافیک، پایبندی خودگزارشی، پایبندی به مصرف دارو موریسکی و آگاهی مصرف فولیک اسید و آهن صورت گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 21) و آزمون های کای اسکویر و آنالیز رگرسیون لجستیک انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میزان پایبندی به مصرف آهن- اسید فولیک تقریبا 70% بود. بیشترین عوارض مشاهده شده، عوارض گوارشی و شایع ترین دلیل عدم پایبندی به مصرف، فراموشی مصرف دارو بود. سن بالای 30 سال (027/0=p، 49/2=OR)، دفعات مراقبت پره ناتال بیشتر از 4 بار (042/0=p، 33/2=OR) و عدم وجود عوارض دارویی (033/0=p، 42/2=OR) شانس پایبندی را افزایش داده بود. در زنان شاغل، شانس پایبندی کمتر بود (025/0=p،33/0=OR).

    نتیجه گیری

    در این مطالعه، پایبندی به مصرف آهن / اسید فولیک در زنان باردار بالا بود. مراقبت های منظم دوران بارداری و ارایه مشاوره مناسب، سبب بهبود پایبندی به مصرف آهن/ اسید فولیک در زنان باردار می شود.

    کلیدواژگان: آهن، ایران، پایبندی، بارداری، فولیک اسید
  • سمیه یحیی*، زهرا مهربان صفحات 46-55
    مقدمه

    اپی زیاتومی، از متداول ترین اعمال جراحی در مامایی است. زخم اپی زیاتومی می تواند منجر به بروز عفونت و درد پرینه شود و بر رضایت مندی مادران از زایمان موثر است. گیاه علف چای، خواص ضددرد و ترمیم زخم دارد و می تواند بر رضایت مندی مادران از روند بهبود زخم موثر باشد، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر کرم گیاه علف چای بر رضایت مندی از ترمیم زخم و شدت درد اپی زیاتومی در زنان نخست زا انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور در سال 1393 بر روی 100 زن نخست زای واجد شرایط در بیمارستان نورانی تالش انجام شد. شرکت کنندگان به صورت تصادفی در دو گروه A (دارو) و B (دارونما) قرار گرفتند. نمونه های پژوهش 2 ساعت بعد از زایمان به مدت 10 روز و روزی 2 بار از کرم ها بر روی محل اپی زیاتومی استفاده کردند و در روز دهم پس از زایمان، پرسشنامه های پژوهشگر در مورد رضایت مندی از درمان را تکمیل نمودند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 19) و آزمون های آماری من ویتنی، تی مستقل و تست دقیق فیشر انجام گرفت. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میزان رضایت مندی در گروه مداخله با میانگین رتبه ای 93/73 بیشتر از گروه کنترل با میانگین رتبه ای 07/25 بود. بر اساس نتایج آزمون من ویتنی، ارتباط دو گروه از نظر میزان رضایت مندی معنی دار بود (001/0>p).

    نتیجه گیری

    کرم گیاه علف چای بر میزان رضایت مندی از بهبود درد و زخم موثر است.

    کلیدواژگان: اپی زیاتومی، ترمیم زخم، رضایت مندی، علف چای، هیپریکوم پرفوراتوم
  • اعظم کرامی، حمید مومنی، منصوره محمودی، آزاده نصیری، زهرا شخمگر، اکرم ثناگو، حسن جعفری پور، لیلا میرشکاری، اشرف صالحی* صفحات 56-64
    مقدمه

    دیسمنوره معمولا ماهیت کرامپی دارد و در قسمت پایین شکم متمرکز می شود و اختلال شایعی است که طی سیکل قاعدگی فرد تظاهر می کند و با فعالیت های روزمره افراد تداخل می کند. مطالعه حاضر با هدف مقایسه تاثیر گیاه دارویی گل ساعتی و مفنامیک اسید بر درد مبتلایان به دیسمنوره اولیه انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده با گروه کنترل در سال 1397 بر روی 80 دختر 25-18 ساله که به مراکز بهداشتی درمانی خمین مراجعه کردند، انجام شد. افراد در دو گروه 40 نفره مداخله (دریافت کننده قطره گل ساعتی) و کنترل (دریافت کننده کپسول مفنامیک اسید) قرار گرفتند و به مدت 2 ماه داروها مصرف شد. قبل از مداخله و در طی 2 ماه، نمره درد دیسمنوره اولیه توسط معیار بصری درد شامل خط کش درد و فرم توصیفی درد ارزیابی و سپس با هم مورد مقایسه قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 19) و آزمون های تی مستقل، تی زوجی و ویلکاکسون انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج آزمون ویلکاکسون، نمره شدت درد قبل از مطالعه و پس از گذشت 1 و 2 ماه از مصرف در هر دو گروه معنی دار بود (001/0≥p). بر اساس نتایج آزمون های تی مستقل و تی زوجی در مقایسه میانگین تعداد روزهای درد (مدت درد) قبل و بعد از مداخله در دو گروه تفاوت معناداری وجود داشت (001/0≥p) و در گروه آزمون طی ماه اول و دوم پس از مداخله، مدت درد کاهش یافته بود.

    نتیجه گیری

    گیاه دارویی گل ساعتی و مفنامیک اسید، مدت درد دیسمنوره را نسبت به قبل از درمان کاهش دادند، لذا استفاده از گیاه دارویی گل ساعتی به عنوان جایگزین داروی مفنامیک اسید در درمان دیسمنوره پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: درد، دیسمنوره اولیه، گل ساعتی، مفنامیک اسید
  • میترا تدین نجف آبادی، زهرا خلیلی مقدم*، پروین عابدی، محمدحسین حقیقی زاده صفحات 65-73
    مقدمه

    تهوع و استفراغ، از شایع ترین عوارض دوران بارداری است. جهت به حداقل رساندن مصرف داروهای شیمیایی در زنان باردار و پیشگیری از اثرات جانبی آنها، مطالعه حاضر با هدف مقایسه تاثیر قرص زنجبیل با اندانسترون در درمان تهوع و استفراغ بارداری انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی دوسوکور در سال 1397 بر روی 110 زن باردار دارای تهوع و استفراغ در هفته های 15-10 بارداری که به درمانگاه های بهداشت خانواده بندر ماهشهر مراجعه نمودند، انجام شد. زنان به طور تصادفی در دو گروه 55 نفره زنجبیل و اندانسترون قرار گرفتند. گروه زنجبیل، 9 قرص 500 میلی گرمی، تشکیل شده از پودر خشک زنجبیل را به مدت 3 روز و گروه اندانسترون، 9 قرص 4 میلی گرمی اندانسترون را به مدت 3 روز استفاده کردند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه دموگرافیک و پرسشنامه شاخص رودز بود که قبل از ورود به مداخله و نیز هر روز 2 بار در جریان مطالعه، شدت و دفعات تهوع و استفراغ مورد ارزیابی قرار می گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 22) و آزمون های من ویتنی، ویلکاکسون، تی مستقل انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین نمره کل شاخص رودز در گروه زنجبیل از 7/3±61/12 به 23/6±43/5 و در گروه اندانسترون از 73/4±5/14 به 86/3±89/3 کاهش یافت (001/0>p)، در نتیجه زنجبیل به اندازه اندانسترون در کاهش دفعات و شدت تهوع و استفراغ بارداری موثر بود.

    نتیجه گیری

    زنجبیل و اندانسترون هر دو در درمان تهوع و استفراغ بارداری موثر هستند و تاثیر زنجبیل و اندانسترون با اختلاف بسیار اندک یکسان می باشد.

    کلیدواژگان: اندانسترون، بارداری، تهوع و استفراغ بارداری، زنجبیل
  • زهره گزیده کار، علی اصغر قلعه نوئی*، فاطمه قطبی، شهربانو اشکریز، حوریه کربلائی طاهر صفحات 74-83
    مقدمه

    مرده زایی، یکی از پیامدهای نامطلوب تولد هم در کشورهای در حال توسعه و هم در کشورهای توسعه یافته است. در سراسر جهان بیش از میلیون ها بارداری با مرده زایی به پایان می رسد که بیشتر آن ها در کشورهای با درآمد متوسط و پایین رخ می دهد. مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل خطرزای مادری و جنینی برای تولد نوزاد مرده در شهرستان قاینات انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه مورد - شاهدی از سال 1400-1395 بر روی 104 مورد مرده زایی و 208 تولد زنده (شاهد) در سطح مراکز بهداشتی شهری و روستایی شهرستان قاینات انجام شد. داده های مرتبط با مرده زایی با استفاده از چک لیست محقق ساخته جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 26) و آزمون های کای اسکویر و لوجستیک انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میزان کل مرده زایی 88/9 در 1000 تولد زنده بود. در تحلیل تک متغیره بین سن مادر (04/0=p)، سن همسر (009/0=p)، سابقه تولد دوقلویی (006/0=p)، سابقه وجود بیماری زمینه ای (04/0=p)، سن بارداری (001/0=p)، وزن تولد (001/0=p)، سابقه وجود سقط (02/0=p) و مرده زایی (03/0=p) با سابقه مرده زایی رابطه معنی داری وجود داشت. در تحلیل رگرسیون لوجستیک چندمتغیره، تولد نوزاد زیر 37 هفته با (77/17=aOR، 83/20-43/7=CI، 001/0>p)، وزن زمان تولد کمتر از 2500 گرم (36/5=aOR، 96/22-12/2=CI، 001/0>p) و سابقه سقط (38/2=aOR، 27/5- 07/1=CI 03/0=p) رابطه معنی داری با مرده زایی نشان دادند.

    نتیجه گیری

    شیوع مرده زایی در شهرستان قاینات نسبتا بالا بود. در این مطالعه عوامل خطر متعدد مادری و جنینی همچون تولد کمتر از 37 هفته سن بارداری، وزن تولد کمتر از 2500 گرم و سابقه سقط برای مرده زایی شناسایی شدند. شناسایی زودهنگام حاملگی های در معرض خطر و مداخله مناسب ممکن است به کاهش وقوع مرده زایی کمک کند، بنابراین می توان افراد پرخطر را شناسایی و زمینه آموزش و مشاوره های لازم را برای آنها فراهم نمود.

    کلیدواژگان: بارداری، عوامل خطر، قائنات، مرده زایی، مورد- شاهد
  • میترا صوابی اصفهانی، مریم حیدری سروستانی، فاطمه مختاری* صفحات 84-98
    مقدمه

    کیفیت بلوغ می تواند سلامت جنسی و باروری فرزندان را تحت تاثیر قرار دهد. شواهد محدودی در مورد خطرات مرتبط با استفاده از روش های کمک باروری (ART) بر فرآیند بلوغ وجود دارد. مطالعه مروری حاضر با هدف بررسی فرآیند بلوغ در کودکان حاصل ART انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه مروری جهت یافتن مقالات مرتبط با موضوع فرآیند بلوغ در کودکان حاصل ART، پایگاه های اطلاعاتی Web of Science، Scopous، Proquest و Pubmed و پایگاه های فارسی SID و Magiran و موتور جستجوی Google Scholar برای یافتن مطالعات منتشر شده در بازه سال های 2022-1970 با استفاده از کلمات کلیدی انگلیسی: Assisted Reproductive Technology، In vitro fertilisation،Intracytoplasmic sperm injection، puberty، Tanner و adolescent و معادل فارسی آنها شامل: روش های کمک باروری، لقاح داخل آزمایشگاهی، تزریق داخل سیتوپلاسمی اسپرم، بلوغ، تانر و نوجوان جستجو شدند.

    یافته ها

    در مجموع از بین 1438 مقاله یافت شده، 10 مقاله واجد شرایط پژوهش بود و برای این مطالعه انتخاب شدند. شیوع اختلالات بلوغ در کودکان ART در مقایسه با کودکان حاصل بارداری نرمال تفاوتی نداشت. مراحل تانر، رشد استخوانی، وضعیت هورمونی در بین نوجوان حاصل ART مشابه جمعیت نرمال بود، اگرچه دختران حاصل ART در معرض بلوغ زودتر و پسران در معرض تفاوت اندک در هورمون های جنسی در مقایسه با کودکان حاصل بارداری نرمال بودند.

    نتیجه گیری

    اگرچه بسیاری از مطالعات تفاوت قابل توجهی در فرآیند بلوغ نوجوانان ART در مقایسه با دیگر نوجوانان نشان نداد، اطلاعات در مورد پیگیری طولانی مدت محدود است. بنابراین پیگیری طولانی مدت کودکان ART تا زمان تکمیل بلوغ به تفکیک جنسیت کودک و روش های کمک باروری ضروری است.

    کلیدواژگان: بلوغ، تزریق داخل سیتوپلاسمی اسپرم، روش کمک باروری، لقاح داخل آزمایشگاهی، نوجوان
  • فرشته قهرمانی، محبوبه احمدی دولابی*، زهره محمودی، ملیحه نصیری صفحات 99-118
    مقدمه

    فرزندآوری، پدیده مهمی در حرکات جمعیتی و محور توسعه پایدار برای کشورهایی که سطح جانشینی پایینی دارند، محسوب می شود. مطالعه حاضر جهت تجمیع دانش موجود در مورد اثربخشی عوامل ساختاری تعیین کننده های اجتماعی سلامت بر فرزندآوری زنان ایرانی انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه مرور سیستماتیک، مطالعات فارسی و انگلیسی منتشر شده از نوع مشاهده ای از تاریخ ابتدای 1/1/2010 تا تاریخ 23/1/2022 وارد مطالعه شدند. جستجوی مطالعات در پایگاه اطلاعاتی Magiran، SID، Embase، google scholar، Scopus، web of science، PubMed با استفاده از کلمات کلیدی مرتبط شامل: Reproductive Behavior، childbearing، Socioeconomic Factors، Ethnic Groups، Culture، Structural Determinants of Health و Iran انجام شد. جهت ارزیابی کیفیت مقالات از ابزار نیوکاسل اوتاوا استفاده شد.

    یافته ها

    در این مطالعه مروری 36 مطالعه مطابق با معیارهای ورود وارد مطالعه شدند و عوامل ساختاری سلامت (تحصیلات، درآمد، شغل، قومیت و فرهنگ) بر روی فرزندآوری زنان مورد بررسی قرار گرفتند. فرزندآوری زنان با این عوامل ساختاری سلامت در ارتباط است. در این مطالعه مروری، بیشترین فراوانی مربوط به تحصیلات زنان بود؛ به طوری که 18 مقاله، تاثیر منفی تحصیلات بر فرزندآوری را نشان دادند.

    نتیجه گیری

    نتایج مرور سیستماتیک حاضر بیانگر تاثیر تعیین کننده های اجتماعی ساختاری سلامت (تحصیلات، درآمد، شغل، قومیت و فرهنگ) از جمله تحصیلات زنان بر فرزندآوری بود. این امر موید این است که اگر سیاست های جمعیتی بتوانند برنامه هایی را اجرا کنند که موجب سازگاری نقش مادری با ادامه تحصیلات زنان پس از ازدواج شوند، می توانند بسیار موثرتر باشند.

    کلیدواژگان: ایران، تعیین کننده های اجتماعی سلامت، رفتار باروری، فرزندآوری
  • امیرحسین جعفریان، مرتضی صفری تیرتاشی*، ملیحه حسن زاده مفرد صفحات 119-123
    مقدمه

    فیبرومای سلولار تخمدان با فعالیت میتوزی (MACF) همراه با عناصر سکس کورد، یک بیماری بسیار نادر است. اگرچه تصویربرداری تا حدی به تشخیص کمک می کند، اما تشخیص نهایی و قطعی آن بر اساس ارزیابی و مطالعات بافت شناسی می باشد. تشخیص افتراقی اصلی این تومور، فیبروسارکوم تخمدان است که دارای آتیپی متوسط تا شدید است و با پروگنوز ضعیف تر می باشد. در این مطالعه یک مورد سلولار فیبروما با فعالیت میتوزی همراه با عناصر سکس کورد گزارش می شود.

    معرفی بیمار: 

    خانم 41 ساله با درد شکم و خونریزی غیرطبیعی رحم به صورت لکه بینی به درمانگاه زنان مراجعه کرد. یافته های بالینی هیچ نشانه ای برای تشخیص نداشت. تومور مارکرها از جمله CA125 در محدوده نرمال آزمایشگاهی بودند. سونوگرافی و توموگرافی کامپیوتری (CT) از تومورهای استرومایی سکس کورد حمایت می کردند. پس از جراحی و ارزیابی پاتولوژی، در نهایت بیمار به عنوان MACF با کمتر از 10% عناصر سکس کورد تشخیص داده شد.

    نتیجه گیری

    تمایز فیبروم سلولار با فعالیت میتوزی از فیبروسارکوما که ممکن است یافته های بافت شناسی مشابهی داشته باشند، برای جلوگیری از درمان بیش از حد بیماران فیبرومای سلولار دارای اهمیت است.

    کلیدواژگان: تخمدان، فیبروسارکوم، فیبروم
|
  • Hasan Zabetian, Sarina Malekzadeh, Navid Kalani, Farideh Mogharab, Mohammad Rahmanian * Pages 1-13
    Introduction

    Hysterectomy means removing the uterus from the body, which requires reducing spasticity and abdominal muscle tone during this long-term surgery. The present study was conducted with aim to investigate the effect of remifentanil on hemodynamic changes and muscle spasticity in patients undergoing total abdominal hysterectomy.

    Methods

    This double-blind randomized clinical trial study was conducted in 2022 on 24 patients referred to the operating room of Motahari Hospital in Jahrom city who underwent hysterectomy surgery. Patients were divided into two groups of remifentanil and control. Hemodynamic symptoms, bleeding rate, surgeon's satisfaction with abdominal muscle spasticity and the time of re-injection of muscle relaxant were evaluated. Data analysis was done using SPSS software (version 21) and ANOVA with repeated measures, Mann-Whitney and chi-square tests. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The mean systolic, diastolic, mean arterial blood pressure and heart rate were not significantly different between the two groups during most of the examined times (P>0.05). There was no significant difference between the two remifentanil and control groups in the mean amount of bleeding at different times (P>0.05), surgeon's satisfaction with abdominal muscle spasticity at different times (P>0.05). The time needed to re-inject the muscle relaxant in the first and second injections was significantly longer in the remifentanil group than the control group (P<0.05); However, there was no significant difference between the two remifentanil and control groups in the third injection (P>0.05).

    Conclusion

    The use of remifentanil during anesthesia did not have a significant effect on improving hemodynamic changes, bleeding rate and surgeon satisfaction, but delayed the need for additional doses of muscle relaxants. However, it is necessary to further investigate this drug in combination with inhalation gases in larger communities.

    Keywords: Hemodynamics, Hysterectomy, Muscular spasticity, Remifentanil
  • Hassan Moayer, Danial Khezri, Maryam Pourabbas Azizi, Sajjad Nourian, Kasra Moradi * Pages 14-22
    Introduction

    Idiopathic granulomatous mastitis (IGM) is a rare chronic inflammatory disease of the breast tissue with unknown etiology. Due to the appearance of most cases of the disease in reproductive age and in women with a history of pregnancy and breastfeeding, the present study was performed with aim to investigate fertility indicators in IGM.

    Methods

    This retrospective study was conducted in 2018-2019 on 240 women, including 80 patients with idiopathic granulomatous mastitis and 160 healthy individuals, referred to the breast clinic of Kurdistan University of Medical Sciences-Iran. Data related to the variables of age, BMI, number of pregnancies, duration of breastfeeding, age of first pregnancy, age of first menstrual period and history of taking contraceptive pills were collected by referring to patients' records in order to determine the relationship of each of these variables with the disease. Data analysis was done using SPSS software (version 25) and independent t-test and Fisher test. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    There was a significant relationship between variables of BMI, number of pregnancies, and duration of breastfeeding in the case and control groups (p<0.05); While there was no significant relationship between variables of age, age of first pregnancy, age of first menstruation and history of taking OCP in the case and control groups (p>0.05).

    Conclusion

    The present study showed that patients with IGM had a higher BMI, more number of pregnancies, and a longer duration of breastfeeding compared to non-affected people; Age, age of first pregnancy, age of first menstruation, and history of OCP use had no significant relationship with IGM.

    Keywords: Breast diseases, Granulomatous Mastitis, Mastitis
  • Fatemeh Eftekharian, Ahmad Rastegarian, Afroz Kargarfard, Navid Kalani, Farideh Mogharab, Shekefeh Mousavi, Mohammad Rahmanian, Naser Hatami, Reza Sahraei * Pages 23-33
    Introduction

    Pregnancy has a significant effect on the thyroid gland and its function. Hypothyroidism in pregnancy is defined as an increase in serum TSH levels. The present study was conducted with aim to investigate the amount of hemodynamic changes and the level of spinal anesthesia in hypothyroid patients undergoing caesarean section with spinal anesthesia and comparing it with the control group.

    Methods

    In this case-control study, 83 patients aged 18-42 years who referred to Motahari Hospital in Jahrom city for caesarean section were studied in two hypothyroid (n=42) and control (n=41) groups. The level of spinal anesthesia, systolic, diastolic and mean arterial blood pressure and heart rate were measured and recorded before the administration of anesthetic, 1, 15, 30, 45 and 60 minutes after anesthesia and at the time of entry and exit from recovery. Data analysis was done by SPSS software (version 21) and repeated measurement, Cochran, analysis of variance and chi square tests. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    There was a significant difference in the frequency of spinal anesthesia between hypothyroid patients undergoing caesarean section with spinal anesthesia and the control group (p<0.001). There was no significant difference between the groups of patients with hypothyroidism and the control group in terms of mean systolic and diastolic blood pressure before and 1 minute after anesthesia, 15, 30, 45 and 60 minutes after anesthesia and at the time of entry and exit from recovery (P<0.05).

    Conclusion

    Although the use of spinal anesthesia in pregnant mothers with hypothyroidism reported a higher level of anesthesia during the operation compared to the control group, the difference in mean arterial pressure and heart rate was not clinically significant between the groups. Based on the present study, it seems that there is no need to change the spinal anesthesia protocol for patients with hypothyroidism.

    Keywords: Caesarean section, hemodynamic changes, Hypothyroidism, Spinal anesthesia
  • Pegah Salehi, Mojgan Firouzbakht * Pages 34-45
    Introduction

    Adhering to the daily intake of folic acid-iron during pregnancy reduces maternal complications such as premature birth, low birth weight and fetal defects. It seems necessary to identify factors related to iron/ folic acid adherence. This study was conducted with aim to determine the adherence to iron- folic acid supplementation and its related factors among pregnant women.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted in 2022 on 178 pregnant women in Mazandaran province/ Iran. Data were collected via questionnaires (Demographic, self-report adherence, Morisky questionnaire and Iron/ folic acid knowledge). Analysis was done using SPSS software (version 21) and chi-square test and logistic regression analysis. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Nearly 70% of pregnant women adhered to iron-folic acid intake. The most observed side effects were gastrointestinal complications, and the most common reason for non-adherence to use was forgetfulness. Age over 30 years old (OR=2.49; p=0.027), prenatal care more than 4 times (OR=2.33; p=0.042), and the absence of drug side effects (OR=2.42; p=0.033) increased the chances of adhering to iron-folic acid. The chance of adhering decreased in working mothers (OR=0.33; p=0.025).

    Conclusion

    In this study, adherence to iron and folic acid intake in pregnant women was high. Regular prenatal care and appropriate consultation will improve adherence to iron/folic acid intake in pregnant women.

    Keywords: Adherence, folic acid, Iran, Iron, pregnancy
  • Somaye Yahya *, Zahra Mehrban Pages 46-55
    Introduction

    Episiotomy is one of the most common surgeries in midwifery. Episiotomy wound healing can lead to perineal infection and pain, and affects mothers' satisfaction with childbirth. Tea herb with analgesic and anti-inflammatory properties can be effective on mothers' satisfaction with wound healing process. Therefore, the present study was conducted with aim to investigate the effect of tea herb cream on wound healing satisfaction and episiotomy pain intensity in primiparous women.

    Methods

    This double blind randomized clinical trial study was conducted in 2014 on 100 eligible primiparous women referred to Noorani hospital of Talesh. The participants were randomly allocated into two groups: A (drug) and B (placebo). After delivery, the subjects used the creams on episiotomy site twice a day for 10 days. They completed the researcher's questionnaires about satisfaction with treatment on the 10th day after delivery. Data were analyzed by SPSS software (version 19) and Mann-Whitney, independent t test and fisher exact test. P< 0.05 was considered statistically significant.

    Results

     The level of satisfaction in the intervention group with mean rating of 73.93 was higher than the control group with mean rating of 25.07. According to the Mann-Whitney test, the relationship between the two groups in terms of the level of satisfaction was significant (P<0.001)

    Conclusion

    Tea herb cream is effective on the satisfaction of pain improvement and wound healing.

    Keywords: Episiotomy, Hypericum perforatum, Satisfaction, tea herb, Wound healing
  • Azam Kerami, Hamid Momeni, Mansoureh Mahmoudi, Azadeh Nasiri, Zahra Shokhmgar, Akram Sanagoo, Hasan Jafaripour, Leila Mirshekari, Ashraf Salehi * Pages 56-64
    Introduction

    Dysmenorrhea is usually cramped in nature and focuses on the lower abdomen and is a common disorder that manifests during the menstrual cycle and interferes with a person's daily activities. The present study was performed with aim to compare the effect of the medicinal plant of marigold and mefenamic acid on the pain of patients with primary dysmenorrhea.

    Methods

    This randomized clinical trial study with a control group was conducted in 2018 on 80 girls aged 18-25 years who referred to Khomein health centers. The subjects were divided into two groups: intervention (recipient of amaranth drops) and control (recipient of mefenamic acid capsule) (n=40 in each group) and drugs were taken for 2 months. Before the intervention and during 2 months, the primary dysmenorrhea pain score was evaluated by a visual pain measure including a pain ruler and a pain descriptive form and then were compared. Data were analyzed using SPSS software (version 19) and independent t, paired t and Wilcoxon tests. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Based on the results of Wilcoxon test, the pain intensity score before the intervention and after 1 and 2 months of consumption was significant in both groups (p≤0.001). Based on the results of independent t-tests and paired t-tests, there was a significant difference in the mean number of pain days (pain duration) before and after the intervention in the two groups (p≤0.001), and the duration of pain had decreased in the test group during the first and second month after the intervention.

    Conclusion

    Marigold medicinal plant and mefenamic acid reduced the duration of dysmenorrhea pain compared to before treatment, therefore, the use of marigold along with mefenamic acid is recommended in the treatment of dysmenorrhea.

    Keywords: Marigold, Mefenamic Acid, Pain, Primary dysmenorrhea
  • Mitra Tadayon Najafabadi, Zahra Khalili Moghadam *, Parvin Abedi, MohammadHosein Haghighizadeh Pages 65-73
    Introduction

    Nausea and vomiting are the most common complications of pregnancy. In order to minimize the consumption of chemical drugs and prevent their side effects in pregnant women, this study was conducted with aim to compare the effect of Ondansetron versus Ginger on nausea and vomiting in pregnancy.        

    Methods

    This double-blind clinical trial study was conducted in 2018 on 110 pregnant women with nausea and vomiting in 10-15 weeks of pregnancy who referred to health family clinics of Bandar Mahshahr. Women were randomly assigned to two groups of ginger (n=55) and ondansetron (n=55). The ginger group used 9 tablets of 500 mg consisting of dry ginger powder for three days (once every 8 hours) and the ondansetron group used 9 tablets of 4 mg ondansetron for three days (once every 8 hours). Data collection tool included a demographic questionnaire and a Rhodes index questionnaire which assessed the severity and frequency of nausea and vomiting before entering the intervention and twice a day during the study. Data were analyzed by SPSS software (version 22(, using Mann-Whitney, Wilcoxon, and independent t tests. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The mean score of the Rhodes index in the ginger group decreased from 12.61 ± 3.7 to 5.43 ± 6.23 and in the ondansetron group from 14.5 ± 4.73 to 3.89 ± 3.86 (p<0.001). Therefore, ginger was as effective as ondansetron in reducing the frequency and severity of nausea and vomiting during pregnancy.

    Conclusion

    Both ginger and ondansetron are effective in treating nausea and vomiting of pregnancy and the effect of ginger and ondansetron is the same with a very small difference.

    Keywords: ginger, nausea, vomiting, Ondansetron, pregnancy
  • Zohre Gozidehkar, AliAsghar Ghalenoei *, Fateme Ghotbi, Shahrbanoo Ashkriz, Hourie Karbalaei Taher Pages 74-83
    Introduction

    Stillbirth is one of the adverse outcomes of birth in both developing and developed countries. Worldwide, more than a million pregnancies end in stillbirth, most of which occur in low- and middle-income countries. This study was conducted with aim to determine maternal and fetal risk factors for stillbirth in Qaenat city.

    Methods

    This case-control study was conducted from 2016-2021 on 104 stillbirths and 208 live births (controls) in urban and rural health centers of Qaenat city. Data related to stillbirths were collected using a researcher-made checklist. Data analysis was done using SPSS software (version 26) and chi-square and logistic tests. P< 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The total stillbirth rate was 9.88 per 1000 live births. In univariate analysis, mother's age (P=0.04), husband's age (P=0.009), history of twin birth (P=0.006), history of underlying disease (P=0.04), gestational age (P=0.001), birth weight (P=0.001), history of abortion (P=0.02) and history of stillbirth (P=0.03) showed a significant relationship with stillbirth. In the multivariate logistic regression analysis, the birth of a baby under 37 weeks (aOR=17.77, CI:7.20-43.83, P<0.001), birth weight less than 2500 gr (aOR=5.36, CI:2.22-12.96, P<0.001) and history of abortion (aOR=2.38, CI:1.07-5.27, P=0.03) showed a significant relationship with stillbirth.

    Conclusion

    The prevalence of stillbirth in Qaenat city was relatively high. In this study, several maternal and fetal risk factors such as birth less than 37 weeks gestational age, birth weight less than 2500 gr and history of abortion were identified for stillbirth. Early identification of at-risk pregnancies and appropriate intervention may help reduce the occurrence of stillbirths. Therefore, it is necessary to identify high-risk people and provide them with necessary training and counseling.

    Keywords: Case-Control, pregnancy, Qaenat, Risk factors, Stillbirth
  • Mitra Savabi Esfahani, Maryam Heidari Sarvestani, Fatemeh Mokhtari * Pages 84-98
    Introduction

    The quality of puberty can affect the sexual health and fertility of children. There is limited evidence about the risks associated with the use of assisted reproductive methods (ART) on the process of puberty. This review study was conducted with aim to investigate the puberty process in ART children.

    Methods

    In this review study, to find the related articles regarding the puberty process in ART children, the databases of Web of Science, Scopous, Proquest and Pubmed and Persian databases of SID and Magiran and Google Scholar search engine were searched to find published studies using English keywords: Assisted Reproductive Technology, In vitro fertilization, Intracytoplasmic sperm injection, puberty, Tanner and adolescent and their Persian equivalents.

    Results

    In total, among 1438 articles found, 10 articles were eligible for the research and were selected for this study. The prevalence of puberty disorders in ART children was not different compared to children resulting from spontaneous pregnancy. Tanner's stages, bone growth, hormonal status among adolescents resulting from ART were similar to the normal population, although in girls resulting from ART were exposed to earlier puberty and boys were exposed to small differences in sex hormones compared to children resulting from spontaneous pregnancy.

    Conclusion

    Although many studies did not show a significant difference in the puberty process of ART adolescents compared to other adolescents, information on long-term follow-up is limited. Therefore, it is necessary to long-term follow-up of ART-born children until completion of puberty by child's sex and ART types.

    Keywords: Adolescent, Assisted reproductive technology, ICSI, in vitro fertilization, puberty
  • Fereshte Ghahremani, Mahbobeh Ahmadi Doulabi *, Zohreh Mahmoodi, Malihe Nasiri Pages 99-118
    Introduction

    Childbearing is an important phenomenon in demographic movements and the basis of sustainable development in countries with low replacement fertility rates. The present study was performed with aim to summarize the existing knowledge about the effectiveness of structural factors of social determinants of health on childbearing of Iranian women.

    Methods

    In this systematic review, observational Persian and English studies published from 1/1/2010 to 23/1/2022 were included in the study. Studies were searched in Magiran, SID, Embase, google scholar, Scopus, web of science, and PubMed databases using related keywords including: Reproductive Behavior, Childbearing, Socioeconomic Factors, Ethnic Groups, Culture, Structural Determinants of Health and Iran. The Newcastle-Ottawa tool was used to evaluate the quality of the articles.

    Results

    In this review study, 36 studies which met the inclusion criteria were included in the study, and health structural factors (education, income, occupation, ethnicity, and culture) on women's childbearing were examined. Women's childbearing is related to these structural factors of health. In this review study, the highest frequency was related to women's education; so that 18 articles showed the negative effect of education on childbearing.

    Conclusion

    The results of the present systematic review showed the effect of structural social determinants of health (education, income, occupation, ethnicity, and culture) including women's education on childbearing. This confirms that if population policies can implement programs that make the mother's role compatible with the continuation of women's education after marriage, they can be much more effective.

    Keywords: Childbearing, Iran, Reproductive behavior, Social determinants of health
  • AmirHossein Jafarian, Morteza Safari Tirtashi *, Malihe Hasanzadeh Mofrad Pages 119-123
    Introduction

    Mitotically active cellular fibroma (MACF) with Minor Sex Cord Elements is a extremely rare disease. Although imaging helps in the diagnosis to some extent, the final and definitive diagnosis is based on evaluation and histological studies. The main differential diagnosis of this tumor is ovarian fibrosarcoma, which has moderate to severe atypia and a poorer prognosis. In this study, a case of mitotically active ovarian cellular fibroma with minor sex cord elements is reported.

    Case presentation

    A 41-year-old woman referred to gynecologic clinic with abdominal pain and abnormal uterine bleeding in the form of spotting. Clinical findings had no signs for diagnosis. Serum Tumor markers including CA125 were within normal limit. Ultrasound and computed tomography (CT) were supportive of sex cord stromal tumors. After surgical procedures and pathologic evaluation, the patient was finally diagnosed as MACF with less than 10% sex cord elements.

    Conclusion

    Differentiating mitotically active cellular fibroma from fibrosarcoma which may have similar histological findings is important to prevent overtreatment of patient with cellular fibroma.

    Keywords: Fibroma, Fibrosarcoma, Ovary