فهرست مطالب

نشریه روایت شناسی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 13، بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/05
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سیروس امیری*، سمیه قربانی صفحات 1-29

    در این مقاله، با بهره گیری از مفهوم «ضدمنظر» از پرامود کی. نایار به خوانش رمان فو اثر جی. ام. کوتسی پرداخته ایم. نایار اصطلاح «ضدمنظر» را برای اشاره به آن بخش از واقعیت به کار می برد که، به دلیل ایجاد حفره یا وقفه در جریان منظرسازی رسانه ای، به شیوه ای نظام مند، و با شگردهای ویژه، از محتوای رسانه های «جریان اصلی» حذف می شوند. کوتسی در این رمان، که در واقع بازنویسی رابینسون کروزو شاهکار دانیل دفو است، با استفاده از زبان و روایت خودآگاه، جابجا کردن زاویه دید راوی و بهره گیری از روایت چندپاره و دایره وار، اسطوره رابینسون را، که حاصل منظرسازی داستانی دفو است، با ضدمنظرهایی در هم می آمیزد که خود پی آمد گفتمان استعماری و اخلاق کار پروتستانی اند. او داستان قهرمان محور رابینسون را، این بار از دیدگاه زن اروپایی و مرد غیراروپایی بازنویسی کرده تا پیوند رمان دانیل دفو با گفتمان استعماری اروپای سده هجدهم و همچنین پیوند تنگاتنگ میان مردسالاری اروپایی و امپریالیسم را نشان دهد. نتیجه نشان می دهد که کوتسی با واسازی شگردهای واقع گرایانه و مفروضات مطلق انگارانه سنت ریالیسم، و نیز افشای ناکارآمدی زبان و روایت استعمارگر در بازنمایی تجربه استعمارشدگان، بر ظرفیت رمان پسامدرن به مثابه سازوکار بازنمایی ضدمنظر تاکید کرده است.

    کلیدواژگان: روایت، ضدمنظر، واسازی، پسامدرنیسم، ادبیات پسااستعماری
  • احمد حیدری گوجانی*، محسن ذوالفقاری، حسن حیدری، حجت الله امیدعلی صفحات 31-69

     «شخصیت» از مهمترین عناصر روایت و چگونگی تفسیر شخصیت ها از اجزاء اصلی تفسیر متن است. هدف این پژوهش واکاوی رمزگان معنایی شخصیت های داستانی بر اساس نظریه معنا محور از رویکردهای نوین تحلیل شخصیت پردازی در روایت شناسی و تلفیقی از نظریه های «ریمون-کنان»، «رولان بارت»، «مایکل بال» و...در رمان «دخیل عشق» اثر «مریم بصیری» با مطالعات کتابخانه ای و توصیفی-تحلیلی است. نتایج پژوهش چنین است: معناگرایی، دست یابی به مفهومی است که موضوع آن به لفظ در نمی آید ولی با توجه به ساختمان ترکیبی کلام فهمیده می شود و لفظ را دال و معنا را مدلول و مفهوم می نامد. شخصیت های نوعی و ایستای این رمان، مطابق اصول تعمیم پذیری، تکرار، تضاد و تشابه؛ دارای همبودگی صفات متعددی مانند مسیولیت پذیری، فروتنی، دین باوری، فداکاری و... هستند و در ادامه جریان ادبیات دینی با رویکردی ترویجی-تبلیغی با هدف اشاعه مفاهیم و آموزه های دینی و دستاوردهای دفاع مقدس خلق شده اند. خصلت شخصیت ها در قراین متنی مانند توصیف مستقیم دانای کل، توصیف ظاهر، نامگذاری شخصیت ها، کنش و گفت و گو های آنان ترسیم می شود. مهمترین رمزگان و بستر معنایی شخصیت های این رمان دینی، اعتقادی و برجسته ترین ارزش معنایی، خصیصه ایثار و فداکاری است.

    کلیدواژگان: شخصیت، نظریه معنا محور، شخصیت پردازی، دخیل عشق
  • سمیرا خوانساری*، فاطمه سید ابراهیمی صفحات 71-110
    پرسمان اصلی پژوهش حاضر، که با رویکرد نشانه معناشناسی گفتمانی و مبتنی بر روش تحقیق پیکره ای انجام شده است، چگونگی رقابت انواع نظام های گفتمانی در نمایشنامه دنیای مطبوعاتی آقای اسراری اثر بهرام بیضایی و همچنین چگونگی فرآیند تولید معنا در این رقابت گفتمانی است. در این پژوهش، علاوه بر تحلیل نظام های گفتمانی و واکاوی هر یک از آنها در نمایشنامه، به تحلیل رقابت میان نظام های گفتمانی در فرآیند تولید معنا پرداخته شده است. مشاهده می شود که «رخدادی مبتنی بر تصادف»، در وضعیت روزمره سوژه، گسست ایجاد می کند و «نظام گفتمانی شوشی» که به دلیل رشک و غبطه در وضعیت او نفوذ کرده است، تا آنجا پیش می رود که شوش جای خود را به کنش می دهد و آغاز نمایشنامه را با مسلط شدن «نظام گفتمانی کنشی»، رقم می زند. درواقع کنش از فرآیند حسی-ادراکی، پیشی می گیرد و نمایشنامه از مرکزیت یک نظام گفتمانی خارج می شود. اتصال اسراری با ابژه ارزشی و انفصال شیرزاد که صاحب آن است، وضعیت های گفتمانی «کنش» و «شوش» را در رقابت با یکدیگر پیش می برد. در طول نمایشنامه، در گفتمان تنشی که میان شخصیت ها شکل می گیرد، گاهی نظام کنشی بر سوژه حاکم می شود، گاهی نظام شوشی و از صحنه پنجم، فرآیند بوشی نیز آغاز می شود و شوش را دچار اضمحلال می کند. مسیله هویت سوژه ها نیز با معناهای دیگری روبرو می شود و در نتیجه آنها با عبور از مراحل مختلف گفتمانی، به نفی دازاین قبلی در صحنه هفتم دست می یابند.
    کلیدواژگان: نشانه معناشناسی، گفتمان، کنش، شوش، بوش
  • صادق رشیدی*، مجید سرسنگی صفحات 111-143

    این مقاله با هدف بررسی و تحلیل سازوکارهای ساختار روایی در درام های مدرن و پست و مدرن نوشته شده است. از آنجایی که موضوع روایت اصولا ناظر بر مطالعات ادبیات داستانی است و در دنیای درام شاخص اصلی بر محوریت مفهوم کنش و اجراپذیری متن نمایشی استوار است، موضوع روایت در درام با توجه به تمایزات جهان ادبیات نمایشی و ادبیات داستانی، محل چالش های نظری بوده است. بر این اساس در این مقاله با روش تحلیلی-تطبیقی، پسامدرنیزم در درام از دریچه روایت شناسی پسامدرن مورد مطالعه قرار گرفته است و در عین حال پرسشی مبنی بر اینکه آیا اساسا روایت شناسی پسامدرن وجود دارد یا خیر مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است. در واقع یافته های اصلی این مقاله در یک فرایند تحلیلی به چالش های توجیهی نظریه پسامدرن پرداخته است و نشان می دهد که ساختارهای روایی کلاسیک و مدرن هنوز بستر اصلی روندهای درام نویسی در جهان است اگرچه در این مقاله بر انواع مهم ساختارهای روایی درام توجه شده است، لیکن یافته های مقاله نشان می دهد، حتی با گسترش مفهوم تیاتر پسا دراماتیک و گونه های ضد متن و تصویری، درام نویسی مبتنی بر روایت پردازی های خطی و عمودی همچنان جز ساختارهای روایی حاکم بر دنیای ادبیات نمایشی است و فهم سازوکارهای ورایی ادبیات نمایشی، مستلزم تحلیل شیوه های روایت در درام و تمایزات آشکار آن با ادبیات داستانی است.

    کلیدواژگان: درام، ادبیات، روایت، مدرن، پسامدرن
  • محمد رعنایی، زهرا اختیاری* صفحات 145-175

    عناصر داستانی مهمترین ابزار برای روایت پردازی هستند، بسیارند روایت هایی که مضمون و موضوع مشترک دارند ولی راویان مختلف در زمان های گوناگون به شکل های متفاوت آنها را بازروایت کرده اند. حکایت «نرد بازی کردن طغانشاه» در قرن ششم توسط نظامی عروضی روایت شده است، بعد از آن دولتشاه سمرقندی در قرن نهم و در قرن دهم فخرالدین علی صفی آن را تکرار کرده اند. یکی از عواملی که باعث تغییر در روایت پردازی راویان مختلف از یک روایت می شود استفاده، عدم استفاده و یا نوع بهره گیری راویان از عناصر داستانی در روایت است. در این پژوهش سه روایت مذکور، از نظر ساختار روایت، شخصیت پردازی، صحنه پردازی و درونمایه با هم مقایسه شده اند. روایت های مذکور تفاوت هایی در شیوه های روایت پردازی دارند، این تفاوت ها به دلیل نوع به کارگیری عناصر داستانی در آنها است. در بررسی تحلیلی- مقایسه ای با استناد به روش کتابخانه ای و بر اساس شیوه یادداشت برداری، مشخص گردید حجم روایت چهارمقاله نسبت به دو روایت دیگر بیشتر است. شخصیت پردازی فقط در دو روایت نظامی و صفی دیده می شود که در روایت نظامی قویتر است. صحنه پردازی در هر سه روایت ضعیف است و نوع بیان درونمایه در سه روایت با هم فرق می کند. میزان و چگونگی کابرد عناصر داستانی باعث تغییر در نوع روایت پردازی می شود.

    کلیدواژگان: روایت، چهارمقاله، لطایف الطوایف، تذکره الشعرا، عناصر داستانی
  • سورنا زندی*، بهزاد برکت صفحات 177-211
    تغییرات به وجود آمده در محیط زیست در دهه های اخیر منجر به ظهور دوره جدید محیطی به عنوان آنتروپوسین شده است که انسان ها برای ادامه بقاء به صورت فعال باید در مورد روابط خود با محیط و بقیه موجودات غیر-انسانی بازاندیشی کنند. در این بین، ادبیات می تواند نقش بسیار مهمی در نجات دادن محیط زیست ایفا کند، زیرا که ادبیات این اجازه را به مطالعات زیست محیطی می دهد تا بتوانند با زندگی روزمره مردم ارتباط موثرتری برقرار کنند و عین حال در ایجاد یک نوع رابطه پویا بین انسان و محیط آگاه سازی نماید. هدف از پژوهش حاضر بررسی رمان "دریای تریاک" با رویکرد پسا استعمار-بوم گرایی بر اساس "عاملیت"، "توسعه" و " جابه جایی" است. یافته های پژوهش از یک سو به اهمیت تریاک در رشد اقتصاد امپراتوری بریتانیا و از سوی دیگر نقش آن در تغییر زندگی مردمان بومی را اشاره دارد (عاملیت). در این فرآیند، زمین های مردم بومی به انحصار اهداف کارخانه های تریاک در آمده و باعث از بین رفتن منابع غذایی، درآمدزایی و خانه و کاشانه بومیان شده است (توسعه). شرایط سخت زندگی ،مردم بومی را به منظور یافتن مناطق و منابع جدید برای ادامه زندگی مجبور به ترک خانه های خود می کند (جا به جایی). در مقاله حاضر، سه موضوع عاملیت، توسعه و جا به جایی که از مهمترین مفاهیم رویکرد پسا استعماری بوم گرایی هستند، در رمان آمیتاو گاش بررسی و مورد تحلیل قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: محیط زیست، رویکرد پسااستعماری- بوم گرایی، اکو کریتیسیزم، رمان دریای تریاک
  • امیرحسن ندایی*، مرتضی شاپوری، محمدعلی صفورا صفحات 213-244

    این پژوهش به مطالعه چهار نظریه فیلمنامه نویسی سید فیلد، کریستوفر ووگلر، رابرت مک کی و جان تروبی می پردازد. چارچوب نظری این پژوهش برای مطالعه شیوه روایت بر پایه الگوهای ارایه شده از سوی هر چهار نظریه پرداز مورد بحث این پژوهش می باشد. هدف اصلی این مقاله مقایسه شیوه روایت در چهار نظریه فیلمنامه نویسی است. پرسش پژوهش این است که چه ویژگی های مشترک و چه تمایزاتی در شیوه روایت این چهار نظریه وجود دارد. رویکرد پژوهش حاضر کیفی و روش تحقیق ترکیبی از روش های تطبیقی، توصیفی و تحلیلی بوده و شیوه گردآوری اطلاعات بهره گیری از مطالعات کتابخانه ای، مشاهده ای و برداشت عینی صورت گرفته است است. یافته های پژوهش نشان می دهد وجوه مشترک و تمایزاتی میان این چهار نظریه وجود دارد و بر مبنای استفاده از شیوه روایت سه پرده ای هر چهار نظریه قابل انطباق اند. از یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت شیوه روایت در الگو ی سید فیلد بر اساس تمرکز بیشتر فیلمنامه به پیرنگ می توان یک الگوی پیرنگ محور دانست. مک کی تمایزی بین فیلمنامه پیرنگ محور و شخصیت محور قایل نمی شود و از شیوه روایت در الگوهای ووگلر و تروبی که تمرکز بیشتری بر شخصیت و تغییر آن دارند، می توان به عنوان الگویی شخصیت محور نام برد. این را هم باید در نظر گرفت که شیوه روایت در این چهار نظریه جدا از اینکه چه مقدار وابستگی به درام ارسطویی دارند، شکل دهنده شیوه روایت متداول در سینمای داستانی هستند.

    کلیدواژگان: شیوه روایت، سید فیلد، کریستوفر ووگلر، رابرت مک کی، جان تروبی
  • علی صیادانی*، یزدان حیدرپور مرند صفحات 245-279
    مطالعات گفتمانی و پژوهش های ارتباطی حاضر اغلب بر اساس ارتباطات زبانی و کلامی نمود می یابد که در این راستا نوع عملکرد متکلمان و نیز چگونگی توسعه شایستگی ارتباطی میان آن ها بر اساس بافتار گفتمانی اهمیت می یابد. چنین توسعه های زبانی دال بر وجود ارتباطات هستند که بر توانایی برقراری ارتباط معنادار در محدوده شیوه های موثر تعامل اشاره دارند. در الگوی توسعه شایستگی ارتباطی، رویکرد باکمن به جهت نگرش خاص وی به شایستگی های سازمانی و عملگرایی موردتوجه قرار گرفته است. باکمن به فراخور این شایستگی، معیارهای زبانی، گفتمانی، روان شناختی و موقعیتی را به عنوان لایه های کاربردی مطرح می سازد؛ اما آنچه اهمیت این بحث را در جستار حاضر پررنگ تر می سازد، قابلیت سنجش مولفه های مزبور در بافت رمان قلب اللیل است. در این مقاله نخست مفاهیم اولیه بحث شایستگی به صورت تخصصی مورد بررسی قرار گرفته است و سپس این مفاهیم در قالب ساختارهای ارتباطی رمان قلب اللیل تحلیل و ارزیابی شده اند. رمان حاضر سرگذشت شخصیت هایی است که به تناسب شرایط و موقعیت های اجتماعی دست به کنش ها و عواملی می زنند که متاثر از شرایط اجتماعی حاضر در تقابل با یکدیگر به بیان گفتارهای کلامی خاصی می پردازند. با مدنظر داشتن این وجوه زبانی از رمان، سعی بر آن شده است تا با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی، ارزیابی و سنجش دقیقی از هر یک از مولفه های مزبور در نمونه های منتخب از رمان ارایه شود. .
    کلیدواژگان: زبان گفتاری، تعاملات اجتماعی، شایستگی ارتباطی باکمن، مهارت های زبانی، رمان قلب اللیل
  • محمد (بردیا) علی زاده ذوالبین، اسماعیل نجار*، بهروز محمودی بختیاری صفحات 281-311
    روایت شناسی درام از زمینه های مطالعاتی چالش برانگیز در سالیان اخیر بوده است. نظریه پردازانی چون برایان ریچاردسون و آنسگر نونینگ تلاش کردند روایت شناسی را از حصار چارچوب داستانی مرسوم خارج کنند و به تشریح روایت شناسی درام بپردازند. همسو با این نظریه پردازان، مونیکا فلودرنیک با استفاده از مفاهیم مربوط به روایت شناسی ساختارگرا امکانی را فراهم آورد تا تمهیدات روایی موجود در نمایشنامه ها در چارچوب منظم تری قابل تحلیل و تفسیر شوند. نوع تحلیل فلودرنیک از راوی ها و دیالوگ ها گامی تاثیرگذار در بسط روایت شناسی درام بوده است. پژوهشگران در این مقاله نمایشنامه «مجلس قربانی سنمار» را از منظر روایت شناسی فلودرنیک تحلیل و بررسی کرده اند تا هم ساختار روایی این نمایشنامه را شرح دهند و هم چگونگی کارکرد نظریات فلودرنیک را در عمل مشخص کنند. شاخص هایی چون نوع راوی، مدل های بیانی، معرفی شخصیت ها، شیوه استفاده از مجاز، مکان نمایشی، فضا/زمان و در نهایت شیوه بازنمایی سخن، که فلودرنیک بر روی آن ها به عنوان شاخصه های روایتمندی تاکید دارد، به روشنی در این نمایشنامه قابل شناسایی و تحلیل هستند. رویکرد نظری فلودرنیک به پژوهشگران کمک کرده است تا با ابعادی از شیوه روایت بیضایی آشنا شوند که پیشتر کمتر به آن پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: روایت شناسی، بهرام بیضایی، مجلس قربانی سنمار، درام، مونیکا فلودرنیک
  • سحر مشگین قلم*، علی عباسی صفحات 313-343
    این پژوهش درصدد است به چگونگی تولید معنا در نمایشنامه «آی بی کلاه، آی باکلاه» نوشته غلامحسین ساعدی پاسخ دهد و بدین منظور، ابتدا «مربع معنایی» اثر بر اساس نظریات ژولین گرمس تحلیل شده و مشخص می گردد حرکت از قطب انفعال به فعالیت آغاز شده، ولی در میانه راه دچار شکست می شود. پس با اینکه «مربع معنایی» لایه ای از معنا را نشان می دهد، قادر به نمایش ارزش های تماتیک اثر نیست. و برای دست یافتن به لایه های دیگر، از «مربع تنشی» ژاک فونتنی استفاده می شود که در آن، برخورد دو محور کمی و کیفی، دو ارزش مبارزه طلبی و راحت طلبی را نمایان می سازد. بدین صورت، هم «مربع معنایی» و هم «مربع تنشی» در جهت تحکیم درون مایه نمایشنامه عمل می کنند که همان نتیجه مرگبار انفعال است، ولی ارزش-گذاری عاطفی که در تحلیل گفتمان عاطفی صورت پذیرفته، تنها از طریق «مربع تنشی» امکان پذیر است. این پژوهش توصیفی-تحلیلی بوده و از منابع کتابخانه ای و اینترنتی سودجسته است.
    کلیدواژگان: آی بی کلاه آی باکلاه، مربع معنایی، گرمس، مربع تنشی، فونتنی
  • امید وحدانی فر*، ابراهیم کنعانی صفحات 345-376
    یکی از ویژگی های نظام های گفتمانی، تحقق فرایندهای متنوعی است که جریان معناسازی را در وضعیت سیالی قرار می دهد. این وضعیت سیال، زمینه ای فراهم می آورد تا دیگر کنش ها تابع یک جریان برنامه مدار منطقی نباشند بلکه از یک امر نامنتظر و رخدادی پیروی کنند. در این حالت، فضاهای گفتمانی پیوسته به فضای دیگری وارد می شوند و با گذر از آن فضا، دایره حضور خود را گسترش می-هند. در پژوهش حاضر به روش توصیفی - تحلیلی برآنیم تا چگونگی تداخل نظام های کنشی در گفتمان و فرایند تخریب، تعویق، تمهید، تمدید و توسعه کنش را در حکایت «جوان مشت زن» از باب سوم گلستان سعدی مورد بازکاوی قرار دهیم. درواقع، هدف از پژوهش حاضر بررسی وضعیت چالشی و تنشی در روایت براساس نوع تداخل فضاهای شکل گرفته و نظام های کنشی درگیر در روایت و رسیدن به یک الگوی روایی بر پایه این حکایت است. حاصل این بررسی نشان می دهد که در نظام روایی حکایت مزبور پیوسته در فرایند گذر از یک وضعیت نامتعادل به یک وضعیت سامان یافته، شاهد شکل-گیری کنشی جدید هستیم که سعی می کند با تداخل در کنش کنشگران و یا جابه جایی کنش ها، منظر جدیدی در مسیر روایت اصلی بازکند. اما این منظر جدید با دخالت عوامل کنشی دیگر، هر بار تخریب می شود و سپس با تمهید کنش جدید، بار دیگر کنش تمدید می شود. در نهایت نیز هر چند گذر از یک وضعیت به وضعیت کنشی جدید با مانع روبه رو می شود، اما همچنان فرایند کنشی به تعویق می افتد تا فضا برای شکل گیری و تحقق کنش جدید همچنان باز و فراهم باشد.
    کلیدواژگان: وایت، گفتمان، نظام کنشی تداخلی، تخریب و توسعه روایی، حکایت جوان مشت زن
  • مریم یوران، علی کریمی فیروزجایی*، زهرا ابوالحسنی چیمه صفحات 377-411

    تحلیل محتوایی کتب درسی، با رویکرد الگوی نشانه معناشناسی گفتمان، روشی مناسب برای درک چگونگی انتخاب و استفاده داستان ها و روایت ها در هر مقطع تحصیلی جهت آشنایی کودکان با نظام های گفتمانی در زندگی می باشد. در پژوهش حاضر، استفاده از مدل پل ریکور، در تحلیل هویت روایی داستان های کتب بخوانیم مقطع چهارم و پنجم ابتدایی ایران در سال 98-99 و تبیین انواع نظام های گفتمانی است به طوری که از بین داستان های کتاب مقطع چهارم و پنجم دبستان، 2 داستان از هر دو مقطع به شیوه ی نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند. روش تحقیق در پژوهش حاضر، توصیفی- تحلیلی می باشد. سوالات اصلی پژوهش حاضر عبارتند از: 1- فرآیند عاطفی در داستانها، تابع کدام کارکردها و ویژگی های نشانه معناشناختی گفتمان است؟ 2- اثرگذاری عاطفی و اخلاقی و همچنین باور به دیگری چگونه شکل گرفته است؟ در این داستان ها هویت فردی می باشد که با توجه به حفظ هویت ملی، ارزش ها و وطن پرستی، براساس نظام های گفتمانی نویسنده شخصیت داستان ها را به سمت شورش نوع دوستی، وطن پرستی و هویت فردی هدایت می کند. با توجه به حفظ هویت ملی فرهنگ خود در خود می ماند و به دیگری دیگرفرهنگی تبدیل نمی شود. فرآیند نوستالژی در این داستان طی دو مرحله از بحران تنشی به سمت نظام زیبایی شناختی در تغییر است. هدف اصلی این پژوهش، بررسی تطبیقی داستانهای کتب درسی براساس نوستالژی، به منظورآموزش حس وطن دوستی، تقویت خودباوری و هویت ملی در کودکان می باشد.

    کلیدواژگان: روایت، هویت، نشانه معناشناسی گفتمان، نشانه معناشناسی فرهنگی، نوستالژی
|
  • Cyrus Amiri *, Somaye Ghorbani Pages 1-29

    The present paper aims to study John Maxwell Coetzee’s novel Foe in the light of Pramod K. Nayar’s concept of “anti-spectacle.” Nayar employs the term anti-spectacle to refer to those segments of reality that are systematically and silently omitted from the content of the mainstream media representations due to the gap they create or the rupture they cause in the dominant official spectacle-making currents. In Foe, which is a rewriting of Daniel Defoe’s Robinson Crusoe, Coetzee changes the narrative point of view and employs a circular multifaceted narration to intermingle the Robinson myth, which is the product of narrative spectacle-making, with anti-spectacles that are themselves the offspring of imperial and colonial discourses as well as of the ethics of Protestantism. He re-narrates the protagonist-oriented myth of Robinson from the perspective of European woman and non-European man, as two subaltern groups, to demonstrate the links between Daniel Defoe’s novel and the colonial discourse of the eighteenth-century Europe as well as the interrelatedness of European patriarchy and imperialism. The results show that, in his Foe, Coetzee deconstructs the conventions of Realism and realistic novel in an attempt to emphasize the inability of the colonial language in representing the experience of the other as well as to demonstrate the capacity of the postmodernist novel as a site for anti-spectacle.

    Keywords: narrative, Anti-spectacle, deconstruction, postmodernism, Postcolonial literature
  • Ahmad Heidari Goujani *, Mohsen Zolfaggary, Hasan Haidary, HojjatAllah Omidali Pages 31-69

     "character" is one of the most important elements of the narrative and how the characters are interpreted is one of the main components of text interpretation. The purpose of this study is to analyze the semantic codes of fictional characters based on the theory of semantics based on new approaches to characterization analysis in narratology and a combination of theories of "Raymond-Kennan", "Rollanbart", "Michael Ball" and ... in the novel "Involved in Love" by Maryam Basiri With library and descriptive-analytical studies. The results of the research are as follows: Semantics is the achievement of a concept whose subject is not a word but is understood according to the compositional structure of the word and calls the word a signifier and the meaning signified and meaning. Typical and static characters of this novel, according to the principles of generalizability, repetition, contradiction and similarity; They have a combination of several attributes such as responsibility, humility, religion, sacrifice, etc., and have been created in the continuation of the flow of religious literature with a propagandistic approach with the aim of disseminating religious concepts and teachings and the achievements of sacred defense. Character traits are depicted in textual contexts such as the direct description of the omniscient, the description of appearances, the naming of characters, their actions and conversations. The most important codes and semantic context of the characters of this religious novel are beliefs and the most prominent semantic value is the characteristic of self-sacrifice and devotion.

    Keywords: Character, Meaning-oriented theory, Personality, Involvement of love
  • Samira Khansari *, Fateme Seyedebrahimi Pages 71-110
    The present study was conducted according to the approach of discursive semiotique and based on the corpus research methodology. The purpose of this study is to investigate how different types of discourse systems compete in the "Mr. Asrari's journal " drama written by Bahram Beizai and as well as the semantic processing in this discourse competition.This research first analyzes each of these discourse systems in the drama and then examines the competition between those discourse systems during the semantic process. We find that an " accident -based event" interrupts the ordinary state of the subject and "state discourse system", which has penetrated his state due to envy and jealousy, and goes so far that state is replaced with action and therefore the beginning of the drama is characterized by the domination of the " performance discourse system". In fact, action transcends the sensory-perceptual process and diverts the drama from a discourse system. The connection of Asrari with the value object and the separation of Shirzad, who owns it, develops the discourse of " performance " and "state" systems in competition with each other.Throughout the drama and in the middle of the tense discourse between the characters, the subject is sometimes dominated by the performance system and sometimes by the state system. The existential process also appears from the fifth scene and undermines the state system.Subjects' identities also experience other meanings, and consequently, go through different stages of discourse and negate the previous Dasein in the seventh scene
    Keywords: Semiotics, Discourse, State, performance, existential
  • Sadeq Rashidi *, Majid Sarsangi Pages 111-143

    This article has been written with the aim of examining and analyzing the mechanisms of narrative structure in modern, post and modern dramas. Since the subject of narrative is primarily concerned with the study of fiction and in the world of drama the main indicator is based on the centrality of the concept of action and the applicability of the play text, the subject of narrative in drama has been a source of theoretical challenges. .so, in this article, with the analytical-comparative method, postmodernism in drama has been studied from the perspective of postmodern narratology, and at the same time, the question of whether postmodern narratology exists or not has been analyzed and examined. In fact, the main findings of this article in an analytical process address the challenges of justifying postmodern theory and show that classical and modern narrative structures are still the mainstay of drama writing trends in the world, although this article focuses on important types of drama narrative structures. However, the findings of the article show that, even with the expansion of the concept of post-dramatic theater and counter-textual and visual genres, dramatization based on linear and vertical narratives is still one of the narrative structures in the world of dramatic literature and understanding the mechanisms beyond literature. Theatrical requires the analysis of narrative methods in drama and its obvious differences with fiction.

    Keywords: Drama, Literature, narrative, modern, postmodern
  • Mohammad Ranaie, Zahra Ekhtiari * Pages 145-175

    Story elements are the most important tools for narration,There are many narrations that have a common theme and subject But different narrators have narrated them in different ways at different times. The story of "Playing Backgammon by Taghanshah" in the sixth century has been narrated by a Nezami Aroozi After that, Dolatshah Samarkandi repeated that in the ninth century and in the tenth century by Fakhreddin Ali Safi.One of the factors that changes the narration of different narrators of a narrative is thenarrators' use, non-use or type of use of narrative elements in the narration. In this research, the three narrations have been compared in terms of narrative structure, characterization, staging and theme. These narrations have differences in narrative methods ,These differences are due to the type of narrative elements used in them.In an analytical-comparative study with reference to the library method and based on themethod of taking notes, it was found that the volume of the narration of the CHAHAR MAGHALE is more than the other two narrations.Characterization is seen only in two "Nezami" and "Safi" which is stronger in "Nezami" narration. The staging is weak in all three narrations and the type of theme expression is different in these three narrations.The amount and manner of use of narrative elements causes a change in the type of narration.

    Keywords: Narration, CHAHAR-MAGHALE, LATAYEFF AL- TAWAIF, TAZKERT-O-ALSHOARA, narrative elements
  • Sorena Zandi *, Behzad Barekat Pages 177-211
    This article discusses the importance of non-human agency in the environment which role is often ignored in a human-centric ideology. Removing or over-plantation of a flower can massively change the lives of all living beings in its environment and an iceberg can endanger the lives of many humans on a ship. This dynamic relationship between human and non-human entities needs to be in the consideration when researching post-colonization topics. Post-Colonial Ecocriticism is created based on this understanding that it is not only humans that are effected by colonization but other entities play an important role and are influenced by it. One of the most important issues that connects colonialism and non-human agency is Development, which is the process of changing the environment in course of monopolizing certain products in the colonized country. These changes also influence the lives of the natives, changing their lives for worse causing them to lose their jobs and lead to their impoverishment. This then leads to their displacement from their homes, seeking a new area where they can find new resources to survive and build their lives around. This is a chained set of events, from the promise of a development that is in truth monopolizing one or more products, to changing the environment and lives of the natives and then human and non-human natives forced to leave their homes in a struggle to survive.
    Keywords: Environment, Post-Colonial Eco criticism, Eco criticism, Sea of Poppies
  • AmirHassan Nedaei *, Shapouri Morteza, MohammadAli Safoora Pages 213-244

    This study examines four theories of screenwriting by Syd Field, Christoph vogler, Robert Mckee, and John Truby. The theoretical framework of this research is to study the narrative method based on the models presented by all four theorists discussed in this research. The main purpose of this article is to compare the narrative style in the four theories of screenwriting. The research question is what are the common features and differences in the way these four theories are narrated.The approach of the present research is qualitative and the research method is a combination of comparative, descriptive and analytical methods and the method of data collection is library, observational and objective perception. The research findings show that there are commonalities and differences between these four theories and based on the use of three-part narrative method, all four theories are applicable. From the research findings, it can be concluded that the narrative style in Syd Field's model can be considered as a plot-based model based on the script's greater focus on plot. Mckee does not distinguish between a plot-driven and a character-driven screenplay, and the narrative style in Vogler and Truby patterns, which focus more on the character and change it, can be called a character-driven model. It should also be borne in mind that the narrative style in these four theories, apart from their dependence on Aristotelian drama, forms the narrative style common in fictional cinema.

    Keywords: Narrative style, Syd Field, Christopher vogler, Robert Mckee, john truby
  • Ali Sayadani *, Yazdan Heydarpour Marand Pages 245-279
    Current researches on discourse and communication are often based on linguistic and verbal communications. In this regard, the performance of speakers and the way that communication competence is developed among speakers based on discursive context would be significant. The linguistic developments indicate the existence of communications and the ability of human beings in having meaningful relationship using effective methods of interactions. Regarding the development of communication competence, Bachman’s approach has been considered and debated as it pays special attention to the organizational and pragmatic competences. Bachman proposed linguistic, discursive, psychological, and contextual criteria as applicable layers of the competences. What makes the debate more important in this study is the capability of assessing the mentioned aspects in Heart of Darkness. At first, different concepts of competence are discussed in detail and then, they were explored and assessed in communication structures of the novel. The novel narrates what happens to the characters, their action and reaction in different social conditions and the way they communicate. Considering the linguistic aspects of the novel and using a descriptive-analytical method, it was tried to present a precise assessment of the mentioned elements in selected samples of the novel. The results show that, generally, since characters tend to social facts, such issues as the tension between the characters in linguistic communications, the occurrence of events in the social and linguistic contexts, and dominant social limitations can be investigated using the elements of Bachman’s model of communication competencies.
    Keywords: Speech language, Social Communications, Bachman's communicative language, ability language skills, Heart of Darkness
  • Mohammad (Bardia) Alizadeh Zolbin, Esmaeil Najar *, Behrooz Mahmoodi-Bakhtiari Pages 281-311
    The Narratology of Drama has been one of the challenging topics of study in preceding years. Theorists like Brian Richardson and Ansgar Nunning, by publishing multiple books and papers about narratology of drama, attempted to detach the narratology from the restrictions of fiction. Along with Richardson and Nunning, Monika Fludernik used structural narrative concepts to establish an approach that highlights narrative possibilities in playscripts. Fludernik’s propositions, her analysis of dialogues and exploring the roles of different narrators in plays, has been a huge step towards narratology of drama. Researchers in this article will study and analyze Majles-e Ghorbani-e Senemmar by employing Fludernik’s approach in order to explain the narrative structure of this play and to illustrate the practical functions of Fludernik’s approc. Majles-e Ghorbani-e Senemmar is one of those plays with a narrator as a personage narrating the story for the audience. Types of narrators, presentational models of narrating, types of character introductions, use of metonymy, setting, time\space, and finally different types of representation of speech, are characteristics that Fludernik emphasizes on as categories of narrativity. These elements can be traced and explored in the aforementioned play by Bahram Beyzaei. Fludernik’s approach helps us to discover fresh aspects of Beyzaei’s oeuvre that have been overlooked since now.
    Keywords: Narratology, Bahram Beyzaei, Majles-e Ghorbani-e Senemmar, Drama, Monika Fludernik
  • Sahar Meshginghalam *, Ali Abbassi Pages 313-343
    This article aims at answering how meaning is produced in Gholamhossein Saedi’s ‘Aye Bikolah, Aye Bakolah’, which means Capital A and Lower-case A, and for this, Julien Greimas’ Semiotic Square and Jacques Fontanille’s Tensive Model have been used. The narrative of the play was analysed thoroughly, and two opposite concepts were derived from the text; namely, passivity and activity. Then, the Semiotic Square showed that there was a movement from passivity to non-passivity, but this never continued to activity. However, this does not show the meaning of the play completely. Since the themes of the play are not shown here, the play had to be analysed using the Tensive Model which illustrates more values in the text. Sleep was related to unawareness and awakening was related to awareness, and the values derived from them were worldly relaxation and enlightenment, respectively. The Tensive Model also showed that passivity led to unsafety and activity made a safer world. These are in close relation to the theme of the play which is showing the catastrophic consequences of being passive.
    Keywords: Aye Bikolah Aye Bakolah, Greimas, Semiotic Square, Fontanille, The Tensive Model
  • Omid Vahdanifar *, Ebrahim Kanani Pages 345-376
    fluid state provides the basis for other actions not to be subject to a logical programmed flow, but to follow something unexpected and eventual. In this case, the discourse spaces continuously enter another space and through that space, they expand their circle of presence. In the present study, in a descriptive-analytical method, we try to re-examine how the systems of action interfere in the discourse and the process of destruction, procrastination, preparation, extension and development of action in the story of "Young Boxer" from the third chapter of Golestan i. In fact, the purpose of this study is to investigate the situation of challenge and tension in the narrative based on the type of interference of the spaces formed and the action systems involved in the narrative and to reach a narrative pattern based on this story. The result of this study shows that in the narrative system of this story, in the process of transition from an unbalanced state to an organized state, we see the formation of a new action that tries to interfere in the action of actors or shifting actions, a new perspective in Open the path of the main narrative. But this new perspective is destroyed each time by the intervention of other action factors, and then by preparing a new action, the action is renewed again.Finally, although the transition from one situation to a new action situation is hindered, the action process is still delayed so that the space for the formation
    Keywords: narrative, Discourse, Interfering Action System, Narrative Destruction, Development, Young Boxer Story
  • Maryam Youran, Ali Karimi Firozjaei *, Zahra Abolhassani Chimeh Pages 377-411

    Content analysis of textbooks, with the semantic semantics model approach of discourse, is a suitable way to understand how to select and use stories and narratives in each level of education to acquaint children with discourse systems in life.The purpose of this study is to use Paul Ricoeur model in analyzing the narrative identity of book stories in the fourth and fifth grades of elementary school in Iran in 1998-99 and to explain the types of discourse systems so that among the stories in the fourth and fifth grade textbooks, 2 stories Both samples were selected by purposive sampling method.The research method in the present study is descriptive-analytical. The main questions of the present study are: 1- The emotional process in stories is a function of which functions and features of the semantic sign of discourse? 2- How is the emotional and moral impact as well as the belief in another formed?In these stories, it is the individual identity that, according to the preservation of national identity, values and patriotism, based on the author's discourse systems, directs the character of the stories towards Shush altruism, patriotism and individual identity. In order to preserve the national identity, one culture remains in itself and does not become another cultural. The process of nostalgia in this story changes during two stages from the crisis of tension to the aesthetic system.

    Keywords: Narration, identity, discourse semiotics, Cultural Semiotics, nostalegia