فهرست مطالب

نشریه روایت شناسی
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 14، پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 16
|
  • نصیراحمد آرین* صفحات 1-38
    پژوهش حاضر، دگردیسی جسمانه ای، حرکت سوژه از «تن» تا «دیگر- تن» و شرایط تولید نظام معنایی مبتنی بر تصادف را در رمان دلقک و حشرات دیگر بر پایه سبک شناسی جسمانه ای بررسی می کند. فرض پژوهش این است که عامل اصلی دگردیسی جسمانه ای سوژه در فرایند گذر از «تن» به «دیگر- تن»؛ حضور نامنسجم، توهمی و پارانوییدی سوژه بوده است. عامل اصلی دگردیسی جسمانه ای سوژه، میل به سوی ادراک تن خویش است. هدف اصلی مقاله این است که ادبیات داستانی افغانستان از دهه هشتاد به این سو دچار دگردیسی شده است و نمودهای این دگردیسی را چه در حوزه گفتمانی و چه در نظام های روایی و معنایی به وضوح می توان مشاهده کرد. رمان دلقک و حشرات دیگر به عنوان نمونه خصیصه نمای این وضعیت و با نگاه نشانه- معناشناختی، نشان می دهد که وضعیت های گفتمانی در اثر کنش و حرکت سوژه پست مدرنیستی در این رمان چگونه برای ادراک خود و دیگری از دور بسته سوژه ساختاری عبور و با قرار گرفتن در فرایند سیال، در تن دیگری تناسخ می یابد و با فاصله گرفتن از خود به شناخت خویشتن می-پردازد. نتیجه پژوهش نشان می دهد که سوژه در این رمان با عبور از تن به دیگر- تن، دگردیس شده و این دگردیسی، به سوژه امکان داده است تا به ادراک تن خویش دست یابد و موجب شکل گیری نظام معنایی ای مبتنی بر تصادف گردد. در این نظام معنایی، نه با سوژه مولف محور مواجهیم که نشان دهنده متن کلاسیک است و نه با سوژه خواننده-محور/ شبه سوژه که بیانگر متن مدرن است؛ بلکه با سوژه متن محور/ ناسوژه سرو کار داریم.
    کلیدواژگان: دگردیسی جسمانه ای، سوژه، نظام مبتنی بر تصادف، رمان افغانستان، خسرو مانی
  • مسعود آلگونه جونقانی* صفحات 39-78
    در بازنمایی جهان واقع، بسته به اینکه محاکات معطوف به امر زمانمند یا امر ایستا باشد، می توان ساحت ویژه ای از هستی را، در معنای عام آن، به تصویر کشید. بر این اساس، هدف از انجام این پژوهش پس از تعریف مقدماتی میتوس و دایانویا به مثابه موضوع محاکات، طرح این نکته است که چنانچه محاکات متوجه امر ایستا باشد، چه تمهیداتی در بازنمایی هنری/ ادبی به کار می رود. در همین راستا، کوشیده می شود ضمن تبیین ویژگی های موضوع محاکات، فضای غالب اثر هنری، مشخصه پدیدار بازنمایی شده، و سبک غالب بازنمایی را نیز مشخص کنیم. در این بررسی مشخص می شود تطابق و تناظر امر بازنمایی شده با جهان واقع قابل فروکاستن به یک رابطه تطابق متناظر نیست. در واقع محاکات از سویی مبتنی بر بازنمایی ماده و از سویی دیگر مبتنی بر بازنمایی صورت یا فرم پدیدار های جهان است. بنابراین امر بازنمایی شده ممکن است یا به واسطه اصل تطابق و یا به واسطه اصل همسانی رابطه ای مبتنی بر الف) این همانی یا ب) همسانی با پدیدارهای جهان برقرار کند. بدیهی است اتخاذ چنین نگرشی در باب موضوع محاکات قابلیت های تیوریک نظریه محاکات را به مثابه نگرشی جامع تر افزایش خواهد داد و بنابراین توان تحلیلی آن را در واکاوی ژانرهای ادبی تقویت خواهد کرد.
    کلیدواژگان: موضوع محاکات، میتوس، دایانویا، نظریه تطابق صدق، همسانی
  • صابر امامی* صفحات 79-110

    محمد حسین مهدوی ، شاعر موج نو، در کتاب حسین علی ، رویداد های غبار گرفته ی عاشورا،کهنه از تکرار ودستکاری شده به وسیله ی مداحان را، در قاب یک اثر هنری و بدیع باز می گوید.اوتوانسته است با کمک قواعد روایت، از مکرر نویسی اثری تاریخی فرا برود ویک اثر ادبی و هنری بیافریند.پرسش اساسی پژوهش این است: نویسنده چگونه می تواند از یک گزارش تاریخی ، روایتی هنری ادبی بسازد؟ این مقاله با استفاده از روش کتابخانه ای ،توصیفی و تحلیلی، با جمع آوری اطلاعات ، شواهد واسناد، با توصیف دقیق و تحلیل کمی و کیفی داده ها، با یاری دانش روایت شناسی ، تلاش می کند به پرسش پژوهش پاسخ دهد .موید با اتکا به توانش زبانی خود به عنوان یک شاعر، با استفاده از ظرفیت های رویه و تویه ی زبان فارسی و با آشنایی زدایی از آن، همچنین با استفاده ی دقیق و ماهرانه از پیرنگ وتکنیک های روایتی، بانقل و صحنه پردازی های لازم و با تنظیم زیبایی شناسانه ی فاصله ی خود از موضوع ، موفق به خلق اثری شده است که خواننده رادر تجربه ی زیبایی شناسانه ای نو و احساسی عمیق و تازه در برخورد با عاشورا ، قرارمی دهد.

    کلیدواژگان: روایت، حسین علی، آشنایی زدایی، پیرنگ، راوی
  • منیره پنج تنی، فرنوش شمیلی* صفحات 111-154
    پژوهش حاضر به توصیف و تحلیل نشانه-معناشناختی پدیداری سه نقش مایه درخت از سه نقاش نوگرای ایرانی می پردازد. از آن جاکه نقش مایه درخت نه در فرم ارجاعی خود بلکه در ساحت نشانه-معناشناسی همواره از تعریف پذیری می گریزد، هدف پژوهش حاضر بازخوانی و بازیابی معانی جدید و تودرتوی درخت در قالب نظام های دیداری است. روش این پژوهش نشانه-معناشناختی پدیداری با تمرکز بر مولفه های دیداری است. نمونه ها - هم برای نقاشان و هم برای نقاشی ها- به طور هدفمند از میان نقاشان نوگرای ایرانی که توجه ویژه ای به پدیدارهای متفاوت درخت داشته اند، برگزیده شده است؛ نقاشان عبارتند از داوود امدادیان، ابوالقاسم سعیدی، عبدالله عامری الحسینی که از هر کدام دو نقاشی با محوریت درخت انتخاب کردیم. داده ها به صورت کتابخانه ای از منابع چاپی و برخط گردآوری شده و براساس فرایندهای پژوهش نشانه-معناشناسانه توصیف، تحلیل و مقایسه شده است. در نهایت با عبور از تمام مراحل یاد شده، داده ها حاکی از آن است که شوش گر الف/نقاش از طریق پیوند کارکرد حسی-ادراکی و زیبایی شناختی، نقش مایه درخت را در نقاشی بازنمایی می کند و در فرایندی گفتمانی از ویژگی های رخدادی، شوشی، تنشی، پدیدارشناختی و جسمانه ای برخوردار می شود و با تکرار چنین فرایندی از جانب شوش گر ب یا مفسر/نگرنده، در گذر از لایه های معنایی و فرهنگی، بازآفرینی معنای درخت با انباشت لایه های بیشتر به طور مداوم رخ می دهد.
    کلیدواژگان: نشانه -معناشناسی، پدیدارشناسی، نشانه-معناشناختی پدیداری دیداری، درخت
  • بهزاد پورقریب*، سمیه اسماعیلی صفحات 155-192
    پژوهش حاضر بر آن است تا با بهره گرفتن ازنظریه ی تروما استعمارزدا به بررسی مجموعه داستان سه گانه «هما و کاشیک» جومپا لاهیری، نویسنده هندی-آمریکایی بپردازد. نظریه تروما استعمارزدا یک پدیده پیچیده-ای است که در ادبیات پسااستعماری مورد بررسی قرار می گیرد و چارچوب اصلی تعریف تروما را تا حدی نقض میکند. در این راستا ، این مقاله در نظر دارد که با انتخاب روایت شناس ژرار ژنت و بعضی از مفاهیم خاص روایت شناسی که شامل نظم، بسامد، دیرش و حالت است به بازنمایی تروما در داستان مذکور بپردازد. هدف از انتخاب این مفاهیم برای چالش کشیدن تعریف غربی تروما است که می توانند پیام اصلی تروما قابل درک نماید. با استفاده از این مولفه ها، این مطالعه راه های مختلفی را نشان می دهد که چطور بن بست -های سه گانه تروما رد می شود و وقایع و خاطرات تروماتیک شخصیت های اصلی کاشیک و هما در شرایط دیاسپوریک کشف می شوند و به عنوان کسانی که قادر به غلبه بر اثرات نامطلوب خاطرات تروماتیک با وقایع گزارشی معتبر از تجربیاتشان خاطرات تروماتیک خود را روایت می کنند. این یافته ها همچنین نشان می دهد که لاهیری با استفاده از فلش بک های متعدد، تکرار وقایع و تنوع زاویه دید، نه تنها تروما را به عنوان یک رویداد غیر ناگهانی روایت می کند بلکه تاثیر آن را در زندگی روزمره شخصیت های داستان را نشان می-دهد.
    کلیدواژگان: تروما، پسااستعماری، روایت، مهاجرت و هما و کاشیک
  • منا خدابخش*، زهره صفوی زاده صفحات 193-228

    زندان یا چشم سراسربین فوکو شکلی جدید از روال انضباطی را در سوژه ها بازنمایی می کند که سوژه نوعی رفتار انضباطی را در خود نهادینه می کند.طراحی زندان سراسربین به گونه ای است که سوژه همواره خود را مورد رصد می داند و به ایفای نقش انقیادگرو منقاد به صورت همزمان می پردازد.معماری استادیوم های ورزشی به گونه ای است که با قدم گذاشتن به درون آنها بی درنگ به یاد سازه ی سراسربین می افتیم که چگونه تماشاچیان در زیر نگاه های جستجوگر ماموران حفظ امنیت و انضباط نشسته اند. این ماموران نقش چشمان سراسربین سوژه یا سوژه هایی را دارند که بر صندلی حفظ نظم تکیه زده اند و بنابر ضابطه ی اصلی زندان سراسربین از منظر دید پنهان هستند. نگارندگان در جهت استعلای پژوهش،آن را با نظام روایی از دیدگاه شعیری همراه ساخته اند.آنچه در فیلم سینمایی آفساید (2006) ساخته ی جعفر پناهی حاصل شده است،انطباق زندان یا چشم سراسربین و گفتمان کنش محورتجویزی از دیدگاه شعیری است.هر دو نظام درپی حل بحران عدم وجود نظم،کنشی را تجویز می کنند که در نهایت ابژه ی ارزشی نظم در کنش گران نهادینه می شود و گویی کنش گر هم زمان در نقش انقیادگر و منقاد بازی می کند.

    کلیدواژگان: زندان سراسربین، انضباط، کنش، کنش گر، کنش گزار
  • احمد شاکری*، احسان حسینی صفحات 229-261
    بازنمایی شهر و فضاهای شهری در ادبیات ازجمله موضوعات مورد توجه در روایت داستانی است که موجب شکل گیری رویکردی در مطالعات ادبیات تطبیقی به نام ژیوکریتیک شده است. این رویکرد که در ایران به نقد جغرافیایی مشهور شده، در بخش هایی از نظریه خود بر بازنمایی تاریخی، جغرافیایی و هویتی شهر در داستان و آثار هنری متمرکز است. ژیوکریتیک در نخستین مرحله از پیدایش نظریه خود، چگونگی شکل گیری انواع فضا را در آثار ادبی بررسی می نماید تا به کمک آن بتواند فاصله میان تصویر شهر آرمانی با تصور شهر واقعی را بازنمایی کند. در پژوهش حاضر با نگاه به این رویکرد، رمان ر ه ش نوشته رضا امیرخانی بازخوانی شده است تا چگونگی بازنمایی شهر و فضاهای شهری و تاثیر آن بر مناسبات انسانی مشخص شود. بر همین اساس می توان گفت روایت این رمان از نوع بومی حسی با روایتی تک صداست که موجب جلوگیری از حضور صداهای دیگر در متن شده است و همچنین مفهوم کلان شهر در رمان را دچار چالش می کند. هدف شخصیت اصلی رمان، حفظ بخش هایی از فضاهای شهری ازجمله فضاهای سبز و فضاهای انسانی درون خانه به دلیل بیماری فرزندش است تا جایی که گاهی مخاطب احساس می کند وجود یک «دیگری» به نام بیماری، موجب شکل گیری نگاه شخصیت اصلی به این فضاها شده است. دستاورد اصلی این مقاله تبیین کنش متقابل بین فضاهای موجود در کلان شهر تهران با تجربه زیسته شهروندان در چارچوب فضای تخیلی رمان است.
    کلیدواژگان: ژئوکریتیک، فضاهای شهری، روایت شهری، رمان ر ه ش
  • غزاله صباغیان طوسی*، زهرا حیاتی صفحات 263-304
    رهش جدیدترین اثر رضا امیرخانی با موضوع توسعه شهری است. این پژوهش با استفاده از مفاهیم روایت شناسی پساکلاسیک در تحلیل روایت و با نگاه به نظریات جامعه شناسی در باب هویت به دنبال این پرسش است که نسبت این رمان با مقوله هویت جمعی چیست؟ و بررسی شگردهای روایی چه رهیافت تازه ای در تحلیل جامعه شناختی اثر به دست می دهد؟ پژوهشگران نظریه روایت بر ارزش اکتشافی روایت پژوهی در پیداکردن روابط بین عناصر روایی با ابعاد معنایی و کارکردهای فرهنگی آنها تاکید می کنند. روایت پژوهی پساکلاسیک، نظریه روایت را به کوششی میان رشته ای تبدیل می کند که اگرچه از مفاهیم روایت شناسی ساختگرا استفاده می کند؛ این بار به‏دنبال دریافت‏هایی فراتر از متن است. اینجاست که روایت با مطالعات فرهنگی، جامعه شناختی و بحث های هویتی پیوند می خورد. در نقد این روایت دو خوانش قصدگرا و نشان‏یاب مقابل هم قرار می‏گیرند. خوانش قصدگرا، تفسیری است که به دنبال درک متن بر اساس معانی مورد نظر نویسنده پنهان متن است؛ و خوانش نشان یاب رمزیابی از متن طبق نشانه هایی از حالات ذهنی ناخودآگاه یا کشف ناشده نویسنده یا وضعیت فرهنگی کشف ناشده است. رهش در خوانش قصدگرا، داعیه هویت شهری را دارد و در نگاه نخست، به نظر می‏رسد هدف رمان افزایش تعلق و وفاداری به شهر و هویت آن است؛ اما در خوانش نشان یاب، دوگانه سازی طبقاتی رمان با ساخت انگاره «دیگری شهرستانی» و تاکید بر ویژگی «اصالت» به یکی از مولفه های اصلی هویت ملی یعنی احساس تعلق به مای جمعی و همدلی بین شهروندان ضربه می زند. این معنا از تحلیل عناصر روایی نویسنده پنهان، شخصیت ها، مکان، راوی و کانونسازی استخراج شده است.
    کلیدواژگان: روایت پژوهی، رویکرد پساکلاسیک، رهش، هویت جمعی
  • سیده مریم عاملی رضائی* صفحات 305-334

    متن ادبی، روایت پناه بردن آدمی به دنیای تخیل است. نوشتار در برهه های زمانی متفاوت چه در آشوب های جمعی و چه در تنش های فردی، نقشی پالایشگر و درمانگر دارد. ساختارهای روایی با ساختارهای روانی در بافتی از روزگار و جهان نویسنده هم پیوند می شود و شگردهای روایی و ساختاری تازه ای را رقم می زند. بحران ها و آشوب های اجتماعی یا طبیعی منجر به بحران های وجودی می شود و با زیرورو شدن جهان و روان آدمی از دل این آشوب ها، سبک ها و ساختارهای تازه سر برمی کشد چنانکه نیای رمان مدرن یعنی دکامرون از دل طاعون قرن چهاردهم زاده شد. گفت وگو میان روان و متن، فرایندی پالایشی است که در کار هنری به سامان می رسد. ژولیا کریستوا به عنوان روانکاوی مسلط بر نظریه های نقد ادبی، نقش پالایش بخش ادبیات و هنر را در دوران مدرن در تبیین، تخلیه و تهی سازی آلودگی از طریق کلام می داند. کار هنری تنشی را در درون هنرمند به شکل نمادین و با خلق دنیایی دیگر، به سامان می رساند. راز خلق نخستین نمونه رمان مدرن شاید همین باشد: برون ریزی طردها و پذیرش عاطفه های ناهمخوان و ناسازگار در کنار هم از طریق امر نشانه ای و شبکه دلالتی که به شکل نمادین بازنمایی می شود. دکامرون اثر بوکاچیو در زمان فروپاشی نظام های اجتماعی بر اثر طاعون روایتی تازه و بدیع بود که همزمان با فروپاشی سنتها با سنت شکنی در سبک و محتوا، پیشگام رمان مدرن گردید.

    کلیدواژگان: پاندمی، رمان، آلوده انگاری، دکامرون
  • افسون عبدی راد، ارسلان گلفام* صفحات 335-368
    در این مقاله بر آنیم تا گذر از نظام کنشی به شوشی داستان «1Q84» و تولید معنا در بافت گفتمانی داستان را که عمدتا بر اساس نظام عاطفی و احساسی است بررسی نماییم. جستار پیش رو پژوهشی است مبتنی بر روش توصیفی که به تحلیل گفتمان شوشی در روایت داستانی 1Q84 اثر هاروکی موراکامی که رمانی فرا واقع گرایانه از دو جهان موازی است می پردازد. مقاله در چهارچوبی نشانه معنایی با بهره جستن از الگوی شوشی گفتمان، تحلیل موضوع را فرا روی خواننده می نهد و ضمن تحلیل برش هایی از داستان، زیرساخت های حسی ادراکی و عاطفی را که سبب کنش های مختلف در داستان می شود، در چهارچوب مورد نظر تحلیل می نماید. مقاله چنین نتیجه می گیرد که در گفتمان شوشی تولید معنا در بافت داستان عمدتا بر اساس نظام احساسی ادراکی و نظام عاطفی دو شخصیت اصلی داستان یعنی «آیومامه» و «تنگو» صورت می پذیرد و نظام گفتمانی این داستان تنها مبتنی بر کنش کنشگران نیست بلکه معنای متن با توجه به ابعاد گوناگون رابطه شوشگران با عناصر پیرامون متن نیز شکل می گیرد. احساس و ادراک به عنوان دو زیر مجموعه اصلی از گفتمان شوشی، بیشترین سهم را در خلق معنای متن در این داستان داشته است. تنگو و آیومامه از مرز یک کنشگر عبور نموده و بسیاری از رفتار و اعمال آنان در حیطه گفتمان شوشی جای می گیرد.
    کلیدواژگان: گفتمان حسی ادراکی، گفتمان تنشی عاطفی، شوش، هاروکی موراکامی، رمان 1Q84
  • سیاوش عرفانی عزتی، ایلناز رهبر* صفحات 369-398
    مسیله اصلی در مقاله حاضر تحلیل شخصیت بروس وین (بتمن) در فیلم های سه گانه بتمن از کریستوفر نولان از دیدگاه نظریه کهن الگوی مردانه جین شینودا بولن است. بولن در نظریه کهن الگوی مردانه خود با الهام از خدایان یونان به کهن الگوهای زیوس، پوزیدون، هادس، آپولو، هرمس، آرس، هفایستوس و دیونوسوس اشاره کرده است که این کهن الگوها بر رفتار و واکنش ما انسان ها تاثیر می گذارد. پژوهش حاضر به دنبال پاسخ به این پرسش است که بروس وین (بتمن) از کدام کهن الگوها پیروی کرده و کدام کهن الگوها بتمن را در رسیدن به اهداف خود که برقراری عدالت در شهر گاتهام است، یاری می کنند. بنابراین هدف از نگارش این مقاله، شناخت کهن الگوهای بروس وین (بتمن) برای انجام سفر قهرمانی و برقراری عدالت است. نتایج پژوهش نشان می دهد که بتمن از چهار کهن الگوی پوزیدون، آپولو، آرس و هادس پیروی می کند. نتایج پژوهش نشان می دهد که از ابتدا تا انتهای فیلم سوم، شخصیت وین (بتمن) از چهار کهن الگوی پوزیدون، آپولو، آرس و هادس تبعیت می کند. اما کهن الگو های آپولو و آرس کهن الگو های غالب شخصیت بتمن بوده و او را در انجام وظایفش یاری می دهند. پژوهش حاضر از نظر روش، توصیفی_ تحلیلی بوده و شیوه گردآوری اطلاعات به شکل کتابخانه ای و میدانی می باشد.
    کلیدواژگان: بتمن، کریستوفر ادوارد نولان، جین شینودا بولن، کهن الگو
  • پروین غلامحسینی، پرستو کریمی*، حمیدرضا قانونی، جهانگیر صفری صفحات 399-454

    تحلیل گفتمان انتقادی رویکردی است که زبان را به عنوان شکلی از کارکرد اجتماعی بررسی می کند و بر نحوه بازتولید قدرت اجتماعی و سیاسی به وسیله متن و گفت وگو تاکید می کند. یکی از گونه های تحلیل گفتمان، گفتمان انتقادی است که سعی دارد با روشی نظام مند به کاوش در روابط نامعلوم بین متون وقایع و اعمال گفتمانی و ساختارها، روابط فرایندهای فرهنگی و اجتماعی- سیاسی در سطح گسترده بپردازد. در این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی و با استناد به الگوی انتقادی فرکلاف، گفتمان های مرتبط با ایدیولوژی «آزادی» در رمان «سگ و زمستان بلند» مورد بررسی قرار گرفته اند. همچنین با بررسی و رمزگشایی لایه های زبانی رمان (سطح واژگانی، دستوری و ساختاری متن) و بافت موقعیت، میزان تاثیرپذیری و مجموعه ترفندهایی که نویسنده برای بیان اهداف ایدیولوژیک خود به کار بسته، مشخص می گردد. هدف نویسنده از انجام این پژوهش، کشف گزاره های تلویحی طبیعی ای است که منشی ایدیولوژیک دارند و در گفتمان های مربوط به هژمونی آزادی، در رمان «سگ و زمستان بلند» به کار رفته اند. چه بسا تعداد زیادی از این مفروضات (برای مثال کاربرد استعارات، نمادها و یا گزینش واژگان مختص به نویسندگان زن و...) کلا طبیعی شده اند و مردم عموما از وجود آن ها بی خبرند؛ داده های برآمده نشان گر آن است که تمامی عناصر رمان- از جمله «گزینش عنوان»، «تکرار»، تعداد فراوان واژگان منفی در برابر واژگان مثبت، تم خاکستری رمان، استعارات، نوع زاویه دید نویسنده، بافت موقعیت و...- به طور منسجم، در ارایه مفهوم ایدیولوژیک «آزادی» سهیم هستند.

    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان انتقادی، رویکرد نورمن فرکلاف، انسجام روایی، سگ و زمستان بلند، هژمونی آزادی
  • مسعود محمدزاده*، مرتضی بابک معین، حمیدرضا شعیری صفحات 455-488
    تن نگاشته در شرق، کارکرد نمادین نگاره های منقوش بر تن سوژه می باشد. حضور آیینی سه نقطه منقوش شده با کارکردی عرفانی بر دست سوژه به مثابه پیمان غیر مدالیته نمایانگر مهری است که هستی بر تن سوژه می زند. در فرایند تنشی-عاطفی، تن سوژه در وضعیت تکانه ای به جسمانه ای تبدیل شده که مرکز تولید انرژی است. سوژه در عبور از خود برای رسیدن به هاله معنایی عشق در وضعیت استعلایی قرار می گیرد. در این فضای خلسه گفتمان؛ تن ارجاعی و عینی نامریی گردیده و نقطه های عرفانی در زمان شوشی نظام نامتعینی را بر تن سوژه هویدا می سازند. سوژه شوشگر در انفصال و گریز از وضعیت شناختی براثر جهش دازاینی با روح جهان هستی گره خورده و بوش را از درون تجربه می نماید. بر اثر استحاله گفتمانی؛ تن نگاشته پدیداری با تن هستی تطبیق یافته و سوژه در لحظه بارقه با هبوط و اتصال به فضای چند وجهی از عشق، هستی حضور خویش را بازتعریف می سازد. سوژه برای خروج از نقصان معنایی خویش در یک سیر سلوکی، بدون مقاومت در برابر هستی، وجه تعینی خود را واگذار می کند. همه چیز در یک همگونی و همایی مانند یک سمفونی پیش میرود. هدف پژوهش ادراک نظام معنایی سلوکی در تن نگاشته آیینی سه نقطه می باشد. نتایج پژوهش نشان می دهد که سوژه شوشی در سطح ژرف ساخت گفتمان بر اثر رخدادگی معنا در یک ارتباط عرفانی و مسلکی؛ بوش را از درون تجربه نموده و به تطبیق با هستی حضور عشق متصل می گردند.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، پدیدارشناسی، نشانه معناشناسی، تن نگاشته، عشق
  • ایوب مرادی* صفحات 489-529
    «ناداستان خلاقانه» گونه ادبی تقریبا جدیدی است که از اواخر نیمه دوم قرن بیستم، با توجه به دغدغه انسان مدرن برای گریز از غلبه تخیل در شیون مختلف زندگی، از تلفیق روزنامه نگاری و نوع ادبی داستان شکل گرفت و به زودی به یکی از محبوب ترین گونه های روایت تبدیل گردید. اصلی ترین وجه متمایزکننده این نوع ادبی از سایر انواع روایت نیز ابتنای آن بر واقعیت است. البته واقعیتی که رنگی شخصی به خود گرفته و از حالت گزارش صرف به درآمده باشد. دراین میان استفاده از صفت «خلاقانه»، برای ناداستان باعث ایجاد این سوال مهم شده است که منظور از خلاقانه بودن این نوع ادبی چیست؟ و اصولا بهره گیری از چه شگردهایی می تواند متنی را شایسته اطلاق این صفت کند؟ درهمین راستا، در این پژوهش تلاش شد تا با استفاده از روش تحلیلی-توصیفی و با هدف شناسایی شگردهای خلاقانه استفاده شده توسط عالیه عطایی، مجموعه کورسرخی -به عنوان یکی از آثار برگزیده داخلی در نوع ادبی ناداستان- بررسی و تحلیل شود تا ازاین طریق به این سوال پاسخ داده شود که کدام شگردها باعث خلاقانه شدن گزارش های نویسنده از مشاهداتش شده است؟ و اینکه این شگرد ها بیشتر معطوف به فرم روایت اند یا محتوا؟ نتایج نشان می دهد عطایی توانسته با استفاده از روش هایی همچون نمادین سازی از طریق تاکید بر برخی بخش ها و یا حذف بخش های دیگری از واقعیت، بهره گیری از تکنیک های نمایشی با چاشنی عنصر عاطفه، فضاسازی های سینمایی و تکرار هدفمند برخی عناصر فرعی در آغاز، میانه و پایان روایت ها در دو سطح فرم و محتوا، روایت هایی خلاقانه بیافریند.
    کلیدواژگان: روایت شناسی، ناداستان خلاقانه، دراماتیزه کردن، نمادین سازی، کورسرخی
  • فرناز ملکی سروستانی*، سعید حسامپور، محمدحسین کرمی صفحات 531-574
    هویت و چگونگی پردازش اطلاعات مربوط به آن از مهم ترین دغدغه های دوره ی نوجوانی است و ادبیات به ویژه رمان نوجوان به خوبی توانسته است این دغدغه را در خود بازتاباند. رمان هستی از جمله رمان های درخور توجه در این زمینه است. هدف از این پژوهش بررسی ظرفیت های این رمان در نشان دادن سبک های پردازش هویتی است. این پژوهش به روش تحلیل محتوا انجام شده است و کوشیده ایم با ردگیری کنش های شخصیت اصلی این رمان، سبک های پردازش هویتی او را با رویکرد میشل برزونسکی واکاوی کرده و شگردهای روایی بازنمایی هویت را نشان دهیم. یافته های پژوهش نشان می دهد که هستی برای رسیدن به هویتی یکپارچه و مستقل از هر سه سبک پردازش هویتی بهره برده است؛ اگرچه سبک پردازشی سردرگم در او پررنگ تر است و شخصیت هنجارشکنانه اش او را از شخصیت های دیگر رمان ها متمایز می کند. تحلیل شگردهای روایی بیانگر این است که نویسنده برای نشان دادن سبک پردازش هویتی در هستی با استفاده از شیوه ی روایت گری درون رویداد و کانونی سازی درونی توانسته است به خوبی ابعاد مختلف روحی و شخصیتی و دغدغه های او را نشان دهد.
    کلیدواژگان: سبک های پردازش هویت، شیوه های بازنمایی، میشل برزونسکی، رمان هستی
  • زهره نیک سیر*، حسین حسن پور آلاشتی، مریم درپر صفحات 575-623

    در تاریخ ادبیات نگاری ،گونه شناسی یا تعیین ژانر متن مسیله ای اساسی است؛ پژوهش حاضر به منظور برداشتن گامی در این جهت به مطالعه ی ژانر داستانی می پردازد که در ظاهر غیرسیاسی است اما اولین داستان از یک مجموعه ی کاملا سیاسی به نام «آذر، ماه آخر پاییز» است. این گونه شناسی با رویکرد سبک شناسی انتقادی که اصلی ترین کارکرد آن، واکاوی لایه های متنی، به منظورکشف ایدیولوژی پنهان متن است، به انجام می رسد. نتایج پژوهش نشان می دهدکه «به دزدی رفته ها» روایتی تمثیلی و ذهنی است، که با اندیشه ای سوسیالیستی، و قلمی مدرنیستی نوشته شده است؛ سوسیالیسم متن در روساخت مردم گرایانه و غیرحزبی، و در ژرف ساخت، حزبی و تبلیغاتی است. نویسنده با استفاده از تمثیل که شگردی برای بیان غیرمستقیم اندیشه است، و همچنین با برگزیدن شیوه ی روایتگری مدرنیستی، در قالب روایت ذهنی، که ژانری مناسب برای تبلیغ و بلکه تحمیل غیرمستقیم یک ایدیولوژی، و دربردارنده ی ویژگی هایی چون: استفاده از راوی دانای کل محدود، زمان ذهنی و غیر متوالی، مکان متغیر و نسبی، کلیشه شکنی در پیرنگ، در هم شکستن رابطه ی علی - معلولی، نمایش مستقیم اندیشه و عواطف، فارغ از هرگونه تفسیر و تعبیر صریح در شخصیت پردازی، و همچنین زبان پیچیده و چندلایه است، مخاطب را در دریافت ایدیولوژی متن، در ظاهر مختار و آزاد گذاشته است؛ چرا که شیوه ی کانونی سازی روایت به نحوی است که مخاطب را با اعمال کم ترین فشار، و به شیوه ای هژمونیک، به سمت ایدیولوژی مورد نظر سوق داده می شود.

    کلیدواژگان: ایدئولوژی، به دزدی رفته ها، سبک شناسی انتقادی، روایت ذهنی
|
  • Nasir Ahmad Arian * Pages 1-38
    The present research examines physical metamorphosis, how the subject transforms from “body” to “heterobody”. It also examines the situation in which the system of meaning is produced by accident in the novel “The Clown and the Other Insects” based on physical stylistics. It is hypothesized that the principal factor for the physical metamorphosis of a subject in the process of transformation from “body” to “heterobody” is the episodic, elusive and paranoid existence of the subject which results in varieties of states for the subject in discourse from subject to quasi-subject and finally to the No-Subject. The main reason for the physical metamorphosis of the subject is the realization of self “I”. Afghan fiction has metamorphosed since the 1380s, so one can straightforwardly find traces of the metamorphosis in all domains such as discourse, narrative and semantic systems. The novel The Clown and the Other Insects manifests the characteristics of this situation. From the semiotics perspective, the discursive state is transgressed from the closed structural subject by the act and movement of post-modernist subject for the realization of self and other. It is metamorphosed into the other via the consciousness process. It then starts to realize oneself “ego” by distancing from self “I”. The result indicated that, through transgression from self to other, the body is metamorphosed, which has enabled the subject to realize oneself “ego” Here, we are dealing with text-based/non-subject, which is interconnected and produced synchronously with the text through a collection of contradictory and unrealistic illusions.
    Keywords: Physical Metamorphoses, subject, Accidental Systems, Afghanistan Novel, Khosrov Mani
  • Masoud Algooneh Juneghani * Pages 39-78
    In the representation of the real world, depending on whether the imitation focuses on the temporal or the static phenomenon, a particular facet of being, in its general sense, can be depicted. Accordingly, the purpose of this study, after the preliminary definition of Mythos and Dianoia as the object of mimesis, is to suggest what devices are used in artistic/literary representation in case the imitation is directed to the static phenomenon. In this regard, while explaining the characteristics of the object of imitation, we try to determine the dominant atmosphere of the work of art, the characteristic of the represented phenomenon, and the dominant style of representation. This study shows that the relation of the thing represented to the real world cannot be reduced to a mere corresponding relation. In fact, imitation on the one hand is based on the representation of matter and on the representation of the form of the phenomena on the other hand. Thus, the thing represented may establish relations based on (a) similarity or (b) homology to phenomena, either by the principle of correspondence or homogeneity. It goes without saying that adopting such an approach to the object of imitation promotes the theoretical capabilities of mimesis theory as a more comprehensive approach and thus strengthen its analytical power in the analysis of literary genres.
    Keywords: Object of mimesis, mythos, dianoia, correspondence theory of truth, homology
  • Saber Emami * Pages 79-110

    Mohammad Hossein Mahdavi, a new wave poet, in Hossein Ali's book, retells the dusty events of Ashura, old from repetition and manipulated by the praisers, in the frame of an original work of art. With the help of the rules of narration, he has been able to Repeated writing of a historical work will create a literary and artistic work.The basic question of the research is: How can the author make a literary artistic narrative from a historical report? This article tries to answer the research question by using the library, descriptive and analytical method, by collecting information, evidence and documents, with detailed description and quantitative and qualitative analysis of data, with the help of narratology knowledge. By relying on his language ability as a poet, by using the procedural and internal capacities of the Persian language and by defamiliarizing it, as well as by the accurate and skillful use of narration and narrative techniques, allegory and the necessary staging and By adjusting his aesthetic distance from the subject, he has succeeded in creating a work that puts the reader in a new aesthetic experience and a deep and fresh feeling in dealing with Ashura.

    Keywords: Narration, Hossein Ali, Defamiliarization, Plot, Ravi
  • Monireh Panjtani, Farnoush Shamili * Pages 111-154
    The current paper is a phenomenal semio-semantic study of the tree in Iranian modernist paintings. The motif of the tree would escape definition if confined to its semio-semantic dimension. That is why the present study intends to find new meanings for the complicated motif of the tree within the visual frameworks. The focus on the visual elements is central to this semio-semantic method. Interestingly, some Iranian modernist painters were preoccupied with the phenomenon of the tree in different forms. I have selected some works by Davoud Emdadian, Abulqasem Sa’idi, and Abdullah Ameri Alhosseini (picking two works from each artist). Along with the desk research including library and online sources, the data have been collected and analyzed according to the semio-semantic approach. The data shows that the becoming agent A/painter represents the motif of the tree by drawing a connection between the sensory-perceptual and the esthetic functions. Moreover, in the discursive processes, the becoming agent A/painter takes the advantage of elements such as the event, becoming, tension, phenomena, and body. The becoming agent B or the interpreter’s repetition of the process, during the passage through different layers of meaning and culture, re-creates the meaning of the tree as different layers are accumulated.Keywords: semio-semantics, phenomenology, phenomenal semio-semantics of the visual, tree
    Keywords: Semio-semantics, phenomenology, Visual phenomenal semio-semantic, Tree
  • Behzad Pourgharib *, Somayeh Esmaili Pages 155-192
    Although literary works serve as an excellent medium for witnessing trauma, postcolonial and diasporic literary texts are often overlooked for their disturbing accounts of traumatic experiences. Recent studies in the field of trauma on immigration literature have disrupted the old western views and on the other hand, have created empathy and recovery. So, the present study chooses a mixed analytical framework to examine the representation of trauma in the trilogy "Homa and Kaushik" by the Indian-American writer Jhumpa Lahiri. This article has tried to deal with the representation of trauma in the story by choosing the narratologist Gerard Genette and some special concepts of narratology including order, frequency, continuity, and state. These concepts are used to challenge the western definition of trauma and convey the main message of decolonized trauma to the audience. colonial researchers have emphasized the need to conceptualize the decolonization of trauma. This study shows different ways the main characters of Kaushik and Hema in diasporic conditions as those who can overcome the adverse effects of traumatic memories with the events of authentic reports of their experiences narrate their traumatic memories. These findings also show that Lahiri, using a special narrative technique, shows trauma as a non-sudden event that affects the daily life of the characters in the story and at the same time causes solidarity among immigrants.
    Keywords: Trauma, Postcolonialism, narrative, migration, Hema, Kaushik
  • Mona Khodabakhsh *, Zohre Safavizade Pages 193-228

    Foucault’s panopticon represents a new form of discipline in subjects in which the subject institutionalizes a kind of discipline behavior. The design of panopticon is such that the subject always considers himself under observation and plays the role of subjugator and submissive at the same time.The architecture of stadiums is such that by stepping inside them, we immediately remember the structure of the Panopticon,how the spectators are sitting under the watchful eyes of the security and discipline agent. These agents have the role of Panopticon of the subject or subjects that leaning on the chair of maintaining discipline and according to the main rule of Panopticon they are hidden from view. In order to transcend the research,the authors have associated it with the narrative system from Shairi’s point of view.What is achieved in the Offside movie made by Jafar Panahi(2006) is the adaptation of the Panopticon with the Shairi’s prespective discourse.In order to solve the lack of discipline,both system prescribe an action that ultimately institutionalizes the discipline value in the actors,as if the actor plays the role of subjugator and submissive at the same time.

    Keywords: panopticon, discipline, act, performance, Actor, sender
  • Ahmad Shakeri *, Ehsan Hosseini Pages 229-261
    Representation of cities and urban spaces in literature is one of the topics of interest in storytelling that has led to the formation of an approach in comparative literature; called geocritics. This approach, which is called as “geographical critique” in Iran, focuses in parts of its theory on the historical, geographical and identity representation of the city in fiction and works of art. In the first stage of the development of his theory, Geocritics examines how different types of space are formed in literary works in order to be able to represent the distance between the image of an ideal city and the image of a real city. In the present study, looking at this approach, the novel "Rahesh" written by Reza Amirkhani has been read to determine how the city and urban spaces are represented and its impact on human relations. Accordingly, it can be said that the narration of this novel is of a native-sensory type with a monophonic narrative that has prevented the presence of other sounds in the text and also challenges the concept of metropolis in the novel. The main character of the novel aims to preserve parts of urban spaces such as green spaces and human spaces inside the house due to his child's illness to the point that sometimes the audience feels the existence of another called disease, has formed the main character's view of these spaces.
    Keywords: Geocriticism, Urban Spaces, Urban Narrative, Rahesh
  • Ghazale Sabaghian Tousi *, Zahra Hayati Pages 263-304
    Rahesh, amirkhani’s latest novel, is about urban developments and has received many literary awards. This paper is studying the take of this novel on collective identity by applying post-classic narratology methods and considering sociological theories about identity. In this study intentional reading oppposes symptomatic reading. Intentional reading is an interpretation that seeks understanding of the text based on the meanings considered by the implied author. Symptomatic reading is a decoding of signs from undeiscovered unconsiousness of the author. Rahesh, in intentional reading, is loyal to urban identity and at first it seems that the goal of the novel is to increase the urban identity. However, in symptomatical reading, the dualisation based on the social class which is achieved by building the construct of “other country man” and emphasisng on “nobility”, is attacking one of the main components of national identity. These results are yielded by analysing narratological elements: implied author, personalities, places, focalisation and narrator.
    Keywords: Narratology, post-classic approach, Rahesh, collective identity
  • Seyedeh Maryam Ameli Rezaei * Pages 305-334

    Literary text is the hidden narration of moving a human being to the world of imagination. Writing has a refining and healing role in different time periods in either the group riots or personal stresses. Narrative structures are interconnected to the mental structures in a texture of the days and world of author, and include the new narrative and structural skills. Social or natural crises and riots cause the existential crises, and some new styles and structures are arisen from among these riots by upside down of the world and human psyche so that the origin of modern novel, Decameron, is resulted from the heart of plaque in the 14th century. The conversation among psyche and context is a refining process arranged in art. As a skillful psychoanalyst in literary criticism theories, Julia Kristeva knows the role of refining the literature and art in modern periods in description, vacation and removal of pollution by word. Work of art organizes a stress in the heart of artist in a symbolic form by creating another world. The mystery of creation of the first novel may be: outflow of rejections and acceptance of disharmonic and incompatible emotions together through a symbolic issue and reasoning network reappeared in a symbolic form. Boccaccio's Decameron was a new and innovative narration upon the collapse of social systems due to plague, changing to the leading of modern novel concurrent to the decline of traditions by breaking tradition in style and content.

    Keywords: Pandemics, Novel, Abjection, Decameron
  • Afsoon Abdirad, Arsalan Golfam * Pages 335-368
    In this article, we try to examine the transition from the action system to the story of "1Q84" and the production of meaning in the discourse context of the story, which is mainly based on the emotional system. The essay is a descriptive method based on a descriptive method that analyzes Shushi discourse in the 1Q84 narrative of Haruki Murakami, a surrealist novel of two parallel worlds. The article in a semantic-semantic framework, using the Shushi model of discourse, analyzes the subject and while analyzing parts of the story, analyzes the sensory-perceptual and emotional infrastructures that cause different actions in the story. The article concludes that in Shushi discourse, the production of meaning in the context of the story is mainly based on the emotional-perceptual system and the emotional system of the two main characters of the story, namely "Aomameh" and "Tango". The text is also formed according to the various dimensions of the relationship of the Shushgars with the elements around the text. Emotion and perception as the two main subsets of Shushi discourse have had the greatest contribution in creating the meaning of the text in this story. Tango and Ayomama cross the border of an actor, and many of their behaviors and actions fall within the realm of Shushi discourse.
    Keywords: Sensory-perceptual discourse, emotional tension discourse, Shush, Haruki Murakami, 1Q84 novel
  • SIAVASH ERFANI EZATI, Ilnaz Rahbar * Pages 369-398
    The main issue in this article is the analysis of the character of Bruce Wayne (Batman) in Christopher Nolan's Batman trilogy from the point of view of the male archetype theory of Jane Shinoda Bolen. In her male archetype theory, inspired by the Greek gods, Bolen mentioned the archetypes of Zeus, Poseidon, Hades, Apollo, Hermes, Ares, Hephaestus, and Dionysus, that these archetypes influence the behavior and reaction of us humans. The present research Looking for answer the question of which archetypes Bruce Wayne (Batman) followed and which archetypes help Batman to achieve his goals, which is to establish justice in Gotham city. Therefore, the purpose of writing this article is to know the archetypes of Bruce Wayne (Batman) to carry out the heroic journey and establish justice. The research results show that Batman follows the four archetypes of Poseidon, Apollo, Ares and Hades. The research results show that from the beginning to the end of the third movie, the character of Wayne (Batman) follows the four archetypes of Poseidon, Apollo, Ares and Hades. But the archetypes of Apollo and Ares are the dominant archetypes of Batman's character and they help him in fulfilling his duties. The current research is descriptive-analytical in terms of method, and the method of collecting information is library and field.
    Keywords: Batman, Christopher Edward Nolan, Jean Shinoda Bolen, archetype
  • Parvin Gholamhosseini, Parastoo Karimi *, Hamidreza Ghanooni, Jahangir Safari Pages 399-454

    Critical discourse analysis is an approach that examines language as a form of social function and emphasizes the reproduction of social and political power through text and dialogue. One of the types of discourse analysis is critical discourse, which tries to systematically explore the unknown relationships between texts, events, discourse practices and structures, the relationships of cultural and social processes at a wide level. In this research, the discourses related to the ideology of "freedom" in the novel "Dog and Long Winter" have been investigated with the descriptive-analytical method and by referring to Fairclough's critical model, the level of influence and the set of tricks used by the author to express his ideological goals are determined. The purpose of the author of this research is to discover the natural implied propositions that have an ideological meaning and are used in the discourses related to the hegemony of freedom in the novel "Long Dog and Winter". Perhaps a large number of these assumptions (for example, the use of metaphors, symbols, or the selection of words specific to female writers, etc.) have become completely natural, and people are generally unaware of their existence; The emerging data show that all the elements of the novel - including "title selection", "repetition", a large number of negative words against positive words, the gray theme of the novel, metaphors, the author's perspective, the context of the situation, etc. coherent, they contribute to the presentation of the ideological concept of "freedom".

    Keywords: : critical discourse analysis, Norman Fairclough Approach, narrative coherence, dog, long winter, hegemony of freedom
  • Masoud Mohammadzadeh *, Morteza Babak Moein, Hamidreza Shairi Pages 455-488
    Written body in the East is the symbolic function of engraved images on the body of the subject. The ritual presence of three points engraved with a mystical function on the subject's hand as a non-modality contract represents the seal that existence puts on the subject's body. In the tension-emotional process, the subject's body in a state of impulse has become physical, which is the center of energy production. The subject is in a state of transcendence in crossing himself to reach the meaning aura of love. In this atmosphere of discourse ecstasy; The referential and objective body has become invisible, and the mystical points in Shushi's time make an indeterminate system visible on the body of the subject. Shushgar's subject is tied to the soul of the universe in the separation and escape from the cognitive state due to the mutation of design and experiences Bush from the inside. due to discourse transformation; The written body of the phenomenon is adapted to the body of existence, and the subject redefines the existence of his presence by descending and connecting to the multifaceted space of love in the moment of sparkle. In order to get out of its lack of meaning, the subject surrenders its determination without resisting existence. Everything moves in harmony like a symphony. The results of the research show that the subject of Shushi is connected with the existence of the presence of love at the deep level of discourse construction.
    Keywords: Discourse Analysis, Phenomenology, Semantic sign, body writing, love
  • Ayoob Moradi * Pages 489-529
    "Creative Nonfiction" is an almost new literary genre that was formed from the late second half of the 20th century, due to the concern of modern man to avoid the dominance of imagination in various aspects of life, from the combination of journalism and the literary type of story, and soon became one of the most popular types of narration. The main distinguishing feature of this type of literature from other types of narration is its reliance on reality. That is, no matter how much the author of Nonfiction creates a work similar to other narrative works due to the use of the main components of this type, In the meantime, the use of the adjective "creative" has caused the important question of what is meant by being creative in this type of literature and what methods can be used to make the Nonfiction creative. In this regard, in this research, an attempt was made to analyze the techniques used by Aliye Atayi in the Koursorkhi collection - as one of the selected works in this genre- by using the analytical-descriptive method, in order to answer the question of which techniques to make the author's reports of his observations more creative. The results show that Atayi achieves this goal by using methods such as symbolization by emphasizing some aspects of reality, using dramatic techniques with the element of emotion, creating cinematic atmospheres and purposeful repetition of some secondary elements at the beginning, middle and end of the narratives.
    Keywords: Narratology, Creative Nonfiction, Dramatization, symbolization, Koursorkhi
  • Farnaz Maleki Sarvestani *, Saeed Hesampour, Mohammadhosein Karami Pages 531-574
    Identity and how to process related information is one of the most important concerns of adolescence, and literature, especially teenage novels, has been able to reflect this concern. novel Hasti is among the novels worthy of attention in this field. The purpose of this research is to investigate the capacities of this novel in showing identity processing styles. This research has been done using the content analysis method, and by following the actions of the main character of this novel, we have tried to analyze her identity processing styles with Michel Berzonsky's approach and show the narrative techniques of identity representation. The findings of the research show that Hasti has used all three styles of identity processing to achieve a unified and independent identity; Although her confused processing style is more pronounced and her unconventional character distinguishes her from other characters in novels. The analysis of the narrative methods shows that the author has been able to show the different spiritual and personality dimensions and her concerns by using the method of intra-event narration and internal focalization to show the style of identity processing in Hasti.
    Keywords: : Hasti novel, identity processing styles, Michel Berzonsky. methodes of representation
  • Zohreh Niksiyar *, Hossein Hassanpur Alashty, Maryam Dorpar Pages 575-623

    In the history of literature, typology or genre determination of the text is a fundamental issue. In order to take a step in this direction, the present study studies the genre of a story that is seemingly non-political but is the first story from a completely political series called "Azar, Mahe Akhar -e Paeez". This typology is done with a critical stylistic approach whose main function is to analyze the text layers in order to discover the hidden ideology of the text.The results of the research show that "To the Stolen" is an allegorical and subjective narrative, written with socialist ideas and a modernist style.Text socialism is in the populist and non-partisan superstructure, and in the deep, partisan and propaganda superstructure. The author uses allegory, which is a technique for indirect expression of thought, and also by choosing a modernist narrative method, in the form of mental narration, which is a suitable genre for propagating and indirectly imposing an ideology, and includes features such as: use From the narrator of the finite universe, mental and non-consecutive time, variable and relative place, stereotyping in the plot, breaking the causal relationship, direct expression of thought and emotions, regardless of any explicit interpretation in the characterization , As well as being a complex and multi-layered language, has left the audience free to perceive the ideology of the text. Because the method of centralizing the narrative is such that it leads the audience to the desired ideology with the least pressure, and.

    Keywords: Ideology, Be Dozdi Rafteha, Critical Stylistics. mental narrativ