فهرست مطالب

Journal of Modern Psychology
Volume:2 Issue: 2, Spring 2022

  • تاریخ انتشار: 1402/04/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • طیبه بنی اسدی*، صدقه خواجه افلاطون مفرد، فروغ شفائیان فرد صفحات 1-10
    شواهد پژوهشی نشان می دهد که فعالیت بدنی (PA) با عزت نفس بهتر و شایستگی حرکتی ادراک شده در کودکانی که رشد نرمال دارند،  همراه است. با این وجود، رابطه بین فعالیت بدنی با عزت نفس و شایستگی حرکتی ادراک شده در بین کودکان مبتلا به اختلال هماهنگی رشدی (DCD) توجه بسیار کمی در ادبیات پژوهشی به خود جلب کرده است. بنابراین، هدف از این مطالعه بررسی رابطه بین فعالیت بدنی با عزت نفس و شایستگی حرکتی ادراک شده در کودکان مبتلا به اختلال هماهنگی رشدی بود. در این پژوهش از رویکرد همبستگی استفاده شد. شرکت کنندگان چهل و نه کودک مبتلا به اختلال هماهنگی رشدی (میانگین سنی 8.85 سال) از مدارس با نیازهای ویژه بودند. برای ارزیابی فعالیت بدنی از پرسشنامه فعالیت بدنی برای نوجوانان استفاده شد. برای ارزیابی عزت نفس و شایستگی حرکتی ادراک شده از پروفایل ادراک خود برای کودکان استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد. نتایج توصیفی نشان داد که نمونه ما در فعالیت فیزیکی بسیار کمی شرکت می کند. علاوه بر این، آنها دارای سطح پایینی از عزت نفس و شایستگی حرکتی ادراک شده هستند. علاوه بر این، فعالیت بدنی به طور معنادار و مستقیم با عزت نفس و شایستگی حرکتی درک شده مرتبط بود. در نهایت، فعالیت فیزیکی  به طور معنادار و مستقیم هم عزت نفس و هم شایستگی حرکتی ادراک شده را پیش بینی کرده است. یافته های ما بر مزایای فعالیت بدنی برای بهبود وضعیت روانی کودکان مبتلا به اختلال هماهنگی رشدی تاکید دارد. بنابراین، یافتن راهبردها و مداخلات مناسب برای افزایش سطح فعالیت بدنی در این جمعیت ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اختلال هماهنگی رشدی، شایستگی حرکتی ادراک شده، عزت نفس، فعالیت بدنی
  • سارا مختاری*، میلاد سبزه آرای لنگرودی، معصومه ملکی پیربازاری صفحات 11-24
    هدف پژوهش حاضر بررسی کیفی نیازهای زیستی، روانی، اجتماعی و معنوی بیماران روانی مزمن است. این پژوهش به روش تحلیل محتوای کیفی انجام شد. تعداد 23 نفر از بیماران روانی مزمن مراجعه کننده به مرکز توانبخشی روزانه اعصاب و روان طاهره در شهرستان رامسر در سال 1400 به روش نمونه گیری هدفمند تا اشباع نظری داده ها انتخاب شدند و تحت مصاحبه نیمه ساختاریافته قرار گرفتند. تحلیل و کدگذاری مصاحبه ها چهار مولفه به همره 26 زیرمولفه را نشان داد. مولفه نیازهای زیستی شامل 6 زیرمولفه هزینه های درمانی، کمبود دارو، رژیم غذایی، ورزش و فعالیت جسمانی و مشکلات جسمانی و کنشی (خواب، تغذیه،دفع، میل جنسی) است. مولفه نیازهای روانی بیماران شامل 7 زیرمولفه وجود اختلالات روانی همبود، تجربه هیجانات ناخوشایند، نداشتن مهارت های فردی و اجتماعی، کمبود تاب آوری و ویژگیهای مثبت روانشناختی، کیفیت زندگی پایین و فرسودگی روانشناختی و داشتن تفریح و اوقات فراغت است. مولفه نیازهای اجتماعی بیماران شامل 7 زیرمولفه نیاز به حمایت خانوادگی، نیاز به حمایت سازمانهای ذی ربط، کمبود تسهیلات اجتماعی، انگ و تبعیض اجتماعی، امکان تحصیل، امکان اشتغال و نیاز به حمایت از سوی متخصصان است. مولفه نیازهای معنوی بیماران نیز شامل 6 زیرمولفه نیاز به داشتن امید، انجام آیینهای دینی، نداشتن معنا و هدف در زندگی، ترس از مرگ، تنهایی و نگرش نسبت به خداوند است. یافته های به دست آمده نشان میدهد که نیازهای مختلفی در ابعاد 4 گانه زیستی، روانی، اجتماعی و معنوی وجود دارد که برای ارتقای سلامت روان و کیفیت زندگی بیماران روانی مزمن باید به آنها توجه کرد.
    کلیدواژگان: بیماران روانی مزمن، روش کیفی، نیازهای زیستی، روانی، اجتماعی و معنوی
  • طیبه خیاطان*، فاطمه سرگزی، حسین صادقی ملامحله صفحات 25-32
    هوش معنوی یکی از انواع هوش است که مفاهیم هوش و معنویت را در مفهوم جدیدی ترکیب می کند. به نظر می رسد که افراد دارای هوش معنوی بالاتر از نظر سلامت روانی و رضایت از زندگی وضعیت بهتری دارند. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه هوش معنوی با رضایت از زندگی و سلامت عمومی در پرستاران زن کرمانشاه بود. در این مطالعه تحلیلی- مقطعی 109 نفر از پرستاران مونث بیمارستان های کرمانشاه به روش نمونه گیری در در دسترس انتخاب شدند و پرسش نامه های هوش معنوی (SIS)، مقیاس رضایت از زندگی (SWSL) و پرسش نامه سلامت عمومی (GHQ-28) را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 16 و روش های آمار توصیفی و ضریب همبستگی پیرسون مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بین زیر مقیاس درک و ارتباط با سرچشمه هستی هوش معنوی با رضایت از زندگی (01/0>p) همبستگی مثبت و معنادار و با سلامت عمومی (01/0>p) و زیر مقیاس های آن همبستگی منفی و معنادار وجود دارد. بین زیر مقیاس زندگی معنوی یا اتکا به هسته درونی هوش معنوی با رضایت از زندگی (01/0>p) همبستگی مثبت و معنادار و با سلامت عمومی (01/0>p) و زیر مقیاس های آن همبستگی منفی و معنادار وجود دارد. با توجه به نتایج به دست آمده به نظر می رسد پرستارانی که هوش معنوی بالاتری دارند میزان رضایت از زندگی بیشتری داشته و از نظر سلامتی نیز در شرایط بهتری قرار دارند. کلاس های آموزش معنویت گرایی و تقویت هوش معنوی می تواند در مقابل استرسی که پرستاران تجربه می کنند یک منبع حمایتی فراهم کند.
    کلیدواژگان: پرستاران، رضایت از زندگی، سلامت عمومی، هوش معنوی
  • اشرف سادات موسوی*، معصومه جعفری نژاد صفحات 33-48

    هدف پژوهش حاضر، مقایسه خودتخریب گری، ترس از شکست و پنج عامل بزرگ شخصیت در پسران نوجوان خانواده های طلاق و عادی به روش علی-مقایسه ای بود. از میان پسران 15-18 ساله مقطع متوسطه دوم شهرستان کرج، 90 پسر (از خانواده های طلاق و عادی، هریک 45 نفر) از طریق روش نمونه گیری هدفمند  برای نوجوانان خانواده های طلاق و تصادفی برای نوجوانان خانواده های عادی انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه خودتخریب گری مزمن (CSDS) (کلی  و همکاران، 1985)، پرسشنامه ارزیابی ترس از شکست در عملکرد (PFAI) (کونروی و همکاران، 2010) و پرسشنامه پنج عاملی نیو (NEO_FFI) (گلدبرگ و همکاران، 1999) و برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس چند متغیری استفاده شد. نتایج نشان داد نمره کلی خودتخریب گری (001/0≥p، 94/64=F)، سهل انگاری و عدم تقید (001/0≥p، 28/818=F)، ، مسامحه (001/0≥p، 60/160=F)، مخاطره جویی (001/0≥p، 43/543=F)،  و تخدیرطلبی (001/0≥p، 52/933=F)، نمره کلی ترس از شکست (001/0≥p، 00/1238=F)، ترس از تجربه شرم و خجالت (001/0≥p، 45/1035=F)، ترس از کاهش عزت نفس خود (001/0≥p، 64/1600=F)، ترس از داشتن آینده نامعلوم (001/0≥p، 61/1507=F)، ترس از دست دادن علاقه افراد مهم (001/0≥p، 69/872=F) و روان رنجورخویی (001/0≥p، 94/2202=F)،  در پسران خانواده های طلاق بیشتر از پسران خانواده های عادی بود. در دیگر ابعاد پنج عامل بزرگ شخصیت یعنی برون گرایی (001/0≥p، 52/1719=F)، گشودگی به تجربه (001/0≥p، 12/47=F)،   توافق پذیری (001/0≥p، 96/3032=F) و وظیفه مداری (001/0≥p، 59/1788=F) میانگین نمرات در پسران خانواده های عادی بیشتر از پسران خانواده های طلاق بود. تجارب منفی خانواده های طلاق، عدم حضور والد مراقبت کننده و عدم احساس امنیت در خانواده های طلاق، می تواند از دلایل بیشتر بودن میزان خودتخریب گری و ترس از موفقیت در نوجوانان خانوده های طلاق باشد.

    کلیدواژگان: پنج عامل بزرگ شخصیت، ترس از شکست، خودتخریب گری، طلاق، نوجوان
  • فهیمه رجایی، اکبر عطا دخت*، سجاد بشرپور صفحات 49-59

    شعردرمانی یک نوع هنردرمانی خلاق است که شعر و دیگر شکلهای برانگیزنده ادبیات را برای رسیدن به اهداف درمانی و رشد شخصی بکار می گیرد. نشانگان مثبت و منفی هم در کنترل و هم در درمان بیماران اسکیزوفرن موثر گزارش شده و انجام مداخلات غیردارویی برای کاهش این نشانگان ضروری است. یکی از مداخلات جدید غیردارویی در این زمینه شعردرمانی است. از این رو پژوهش حاضر با هدف اثربخشی آن به صورت گروهی بر نشانگان مثبت و منفی بیماران اسکیزوفرن مورد بررسی قرار گرفته است. این مطالعه به صورت آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل اجرا شد. جامعه آماری شامل بیماران بستری در مراکز درمان و توانبخشی شهر اردبیل بود. از بین این افراد با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای تعداد 22 نفر انتخاب شده و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. یازده جلسه شعردرمانی گروهی برای گروه آزمایش انجام شد و گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس نشانگان مثبت و منفی (PANSS) استفاده شد و داده ها با آزمون تحلیل کواریانس تک متغیری بر روی SPSS-22 تحلیل شد. نتایج نشان داد که بعد از کنترل اثر پیش آزمون، میانگین نمرات پس آزمون آزمودنی های گروه آزمایش در نشانگان مثبت و نشانگان منفی کمتر از نمرات آزمودنی های گروه کنترل بود (P<0/05) که نشانگر اثربخشی مداخله شعردرمانی گروهی بود. این مطالعه نشان داد که شعردرمانی گروهی به عنوان یک درمان غیردارویی بر روی بیماران مزمن اسکیزوفرن اثربخش است و می تواند مورد استفاده متخصصان بالینی در مراکز درمانی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اسکیزوفرنی، شعردرمانی گروهی، نشانگان مثبت، نشانگان منفی
  • علیرضا نیکمراد* صفحات 60-69

    خانواده به لحاظ قدمت، ابتدایی ترین و از لحاظ گستردگی جهان شمول ترین نهاد اجتماعی است؛ روابط مناسب در جامعه بر اساس روابط مناسب در خانواده شکل می گیرد و به تبع آن جامعه از ثبات بیشتری برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین رضایت جنسی و طلاق عاطفی در زوجین ایرانی انجام شد. این پژوهش از نوع توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه زوجین متقاضی طلاق  مراجعه کننده مراکز مشاوره خانواده تحت نظارت بهزیستی  شهر تهران در نیمه دوم سال 1399 بود. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 240 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه مقیاس رضایت جنسی گلومبوک -راست (GRISS) و طلاق عاطفی استفاده شد. نتایج نشان می دهد بین رضایت جنسی و طلاق عاطفی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که رضایت جنسی می تواند 0/3 واریانس طلاق عاطفی را پیش بینی کند. نتایج این پژوهش بر نقش رضایت جنسی در بروز طلاق عاطفی تاکید می کند.

    کلیدواژگان: رضایت جنسی، زوجین ایرانی، طلاق عاطفی
|
  • Tayebeh Baniasadi *, Sedigheh Khajeaflaton Mofrad, Forough Shafaeianfard Pages 1-10
    Evidence shows that physical activity (PA) is associated with better self-esteem and perceived motor competence in typically developing children. Nonetheless, associations between PA with self-esteem and perceived motor competence among children with developmental coordination disorder (DCD) has received very little attention in the literature. As such, the purpose of this study was to survey the associations between PA with self-esteem and perceived motor competence among children with DCD. A correlational approach was used in this study. Participants were forty-nine children with DCD (mean age of 8.85 years old) from special schools. Physical Activity Questionnaire for Older Children was used for assessing PA. Self-Perception Profile for Children was used to assess self-esteem and perceived motor competence. To analyze data, we used Pearson correlation test and regression analysis. Descriptive results showed that our sample participate in very low amount of PA. In addition, they have low levels of self-esteem and perceived motor competence. Furthermore, PA was significantly and directly associated with both self-esteem and perceived motor competence. Finally, PA has significantly and directly predicted both self-esteem and perceived motor competence. Our findings emphasize on benefits of PA for improving psychological status of children with DCD. Thus, it seems necessary to find out proper strategies and interventions for increase the level of PA in this population.
    Keywords: DCD, Perceived motor competence, physical activity, Self-esteem
  • Sara Mokhtari *, Milad Sabzehara Langaroudi, Masoume Maleki Pirbazari Pages 11-24
    The purpose of this research is to qualitatively investigate the biological, psychological, social and spiritual needs of chronic mental patients. This research was conducted using qualitative content analysis. A number of 23 chronic mental patients referred to Tahereh Neuropsychiatric Rehabilitation Center in Ramsar city in 2021 were selected by purposive sampling method until theoretical data saturation and were subjected to semi-structured interviews. Analysis and coding of the interviews showed four components with 26 sub-components. The biological needs component includes 6 sub-components: medical costs, lack of medicine, diet, exercise and physical activity, and physical and functional problems. The mental needs component of patients includes 7 sub-components: the presence of co-comorbidity, experiencing unpleasant emotions, lack of personal and social skills, lack of positive psychological characteristics, low quality of life and psychological exhaustion, and having fun and free time. The social needs component of patients includes 7 sub-components: need for family support, need for support from relevant organizations, lack of social facilities, social stigma, possibility of education, possibility of employment and need for support from specialists. The component of patients' spiritual needs also includes 6 sub-components: the need to have hope, perform religious rituals, lack of meaning and purpose in life, fear of death, loneliness and attitude towards God. The obtained findings show that there are different needs in the 4 biological, psychological, social and spiritual dimensions that must be paid attention to in order to improve the mental health and quality of life of chronic mental patients.
    Keywords: Biological, Psychological, social, spiritual needs, Chronic mental patients, Qualitative method
  • Tayebeh Khayatan *, Fatemeh Sargazi, Hossein Sadeghi Mollamahaleh Pages 25-32
    Spiritual intelligence is one of the types of intelligence that combines the concepts of intelligence and spirituality in a new sense. People with higher spiritual intelligence seem to have a better status in terms of mental health and life satisfaction. The purpose of this study was to investigate the relationship between spiritual intelligence with life satisfaction and general health among female nurses in Kermanshah. In this cross-sectional analytical study, 109 female nurses of Kermanshah hospitals were selected using convenience sampling method and completed Spiritual intelligence scale (SIS), Satisfaction with Life Scale (SWLS) and General Health Questionnaire (GHQ-28). Data were analyzed using descriptive statistics and Pearson correlation coefficient using SPSS software. The results showed that there was a positive and significant correlation between the subscale of perception and connection to universe of spiritual intelligence and life satisfaction (p<0.01) and a negative and significant correlation with general health and its subscales (p<0.01). Moreover There was a positive and significant correlation between the subscale of spiritual life and the reliance on the inner core of spiritual intelligence and life satisfaction (p<0.01) and there was a negative and significant correlation with general health and its subscales (p<0.01). According to the results, it seems that nurses with higher spiritual intelligence have higher levels of life satisfaction and are in better health condition. Spirituality training and spiritual intelligence classes can provide a source of support against the stress experienced by nurses.
    Keywords: General health, life satisfaction, Nurses, Spiritual intelligence
  • Ashraf Sadat Mousavi *, Masoume Jafari-Nejad Pages 33-48

    The aim of the present study was to compare self-destructiveness, fear of failure, and the big five personality traits in adolescent boys in divorced and normal families, employing a causal-comparative method. Ninety boys (of divorced and normal families, 45 in each group) were selected through purposeful sampling method for teenagers from divorced families and random sampling for teenagers from normal families. All of which were 15 to18 year-old boys studying in the second grade of high school in Karaj. To collect the data, Chronic self-destructiveness Scale (CSDS), Performance Failure Appraisal Inventory (PFAI) and NEO Five Factor Inventory (NEO-FFI) were run, and Multivariate analysis of variance test was used for analysis of data. Results showed that chronic self-destructiveness (F=94/64, p ≤ .001), inconsideration and  lack of commitment (F=28/818, p ≤ .001), neglect (F=160/60, p ≤ .001), risk taking (F=43/543, p ≤ .001), stupefaction (F=52/933, p ≤ .001), fear of failure (F=1238/00, p ≤ .001), fear of experiencing shame and embarrassment (F= 1035 / 45 , p ≤ .001), fear of devaluing one's self-esteem (F = 1600 / 64 , p ≤ .001), fear of having an uncertain future (F = 1507 / 61 , p ≤ .001 ) ), fear of losing interest from important others (F= 69 / 872 , p ≤ .001) and neuroticism (F = 94 / 2202 , p ≤ .001) were higher in adolescent boys with divorced families than normal ones. In other dimensions of the big five, extraversion (F= 1719 / 52, p ≤ .001), openness to experience (F = 47 / 12, p ≤ .001), agreeableness (F = 3032 / 96, p ≤ .001), and conscientiousness (F= 1788 / 59, p ≤ .001), the mean scores in adolescent boys with normal families were higher than the ones from divorced. The negative experiences, the absence of a caring parent, and the lack of a sense of security in divorced families can be the reasons behind the higher rate of self-destructiveness and fear of success in adolescents from divorced families.

    Keywords: Adolescent, Big Five personality factors, Divorce, Fear of failure, Self-Destruction
  • Fahimeh Rojaei, Akbar Ata Dokht *, Sajad Basharpour Pages 49-59

    Poetry therapy is a type of creative art therapy that uses poetry and other stimulating forms of literature to achieve therapeutic goals and personal growth. Positive and negative symptoms have been reported to be effective both in controlling and treating schizophrenia patients, and non-pharmacological interventions are necessary to reduce these symptoms. One of the new non-pharmacological interventions in this field is poetry therapy, therefore, the present research has been investigated with the aim of its effectiveness in a group on positive and negative symptoms of schizophrenic patients. This study was conducted as an experiment with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population included patients hospitalized in the treatment and rehabilitation centers of Ardabil city. Among these people, 22 people were selected by cluster random sampling and randomly assigned to two experimental and control groups. Eleven group poetry therapy sessions were conducted for the experimental group and the control group did not receive any intervention. The positive and negative syndrome scale (PANSS) was used to collect data and the data was analyzed by univariate analysis of variance on SPSS-22. The results showed that after controlling for the pre-test effect, the average post-test scores of the experimental group subjects in positive symptoms, negative symptoms were lower than the scores of the control group subjects (P<0.05), which indicates The effectiveness of group poetry therapy intervention was. This study showed that group poetry therapy is effective as a non-pharmacological treatment on chronic schizophrenic patients and can be used by clinical specialists in treatment centers.

    Keywords: group poetry therapy, Negative symptom, positive symptoms, Schizophrenia
  • Alireza Nikmorad * Pages 60-69

    The family is the most primitive and the most universal social institution in terms of age; Appropriate relationships in society are formed based on appropriate relationships in the family, and as a result, the society is more stable The aim of this study was to investigate the relationship between sexual satisfaction and emotional divorce in Iranian couples. This study was a descriptive-correlational study. The statistical population included all couples seeking divorce referring to family counseling centers under the supervision of Tehran Welfare in the second half of 1399. Using convenience sampling method, 240 people were selected as the sample. Emotional divorce questionnaire and Golombok Rust Inventory of sexual satisfaction (GRISS) were used to collect data. The results show that there is a positive and significant relationship between emotional divorce and sexual satisfaction. Also, the results of regression analysis showed that sexual satisfaction can predict 0.30 variance of emotional divorce. The results of this study emphasize the role of sexual satisfaction in the occurrence of emotional divorce.

    Keywords: emotional divorce, Iranian couples, sexual satisfaction