فهرست مطالب

مجله زنان مامائی و نازائی ایران
سال بیست و ششم شماره 3 (خرداد 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/31
  • تعداد عناوین: 11
|
  • نگین رضاوند، مستانه کامروامنش*، نغمه پورآقاجان، مریم همتی، روژین فعلی، منصور رضایی صفحات 1-8
    مقدمه

    علی رغم اینکه مزایای اهدای تخمک در کمک به تولیدمثل زنانی که قادر به تولید تخمک نیستند، واضح است، اما زوجین کاندیدای تخمک اهدایی با چالش ها و عوارض بسیاری در درمان مواجه هستند، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی ویژگی های بالینی و عوارض بارداری در زوجین کاندیدای تخمک اهدایی انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی مقطعی در سال های 99-1394 بر روی 53 زوج کاندیدای تخمک اهدایی مراجعه کننده به مرکز درمان ناباروری معتضدی و مرکز جهاد دانشگاهی شهر کرمانشاه انجام شد. اطلاعات مورد نیاز از زوجین کاندید تخمک اهدایی از طریق بررسی پرونده و تکمیل چک لیست گردآوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 20) و آزمون های تی تست، کای اسکویر و فیشر انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    طبق نتایج، 5 مورد (43/9%) سقط جنین، 4 مورد (5/7%) زایمان زودرس، 3 مورد (7/5%) پره اکلامپسی، 2 مورد (8/3%) محدودیت رشد داخل رحمی و 1 مورد (87/1%) ناهنجاری های جنینی، جزء شایع ترین پیامدهای بارداری حاصل از تخمک اهدایی در مطالعه حاضر بودند و در نهایت 18 نفر (97/33%) از زوجین با روش تخمک اهدایی باردار شده و 14 نفر (4/26%) تولد نوزاد زنده داشتند. ارتباط آماری معناداری بین تولد نوزاد زنده و متغیرهای BMI، سن زوجین و سن اهداءکننده تخمک مشاهده نشد (05/0<p).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد بروز عوارض بارداری در بارداری های حاصل از تخمک اهدایی همانند بارداری های حاصل از تخمک خود فرد دور انتظار نباشد، لذا می توان با انجام مراقبت های دقیق پیش از بارداری و دوران بارداری آنها را کنترل کرد، اما همچنان نیاز به تحقیقات بیشتر و بررسی تمام متغیر ها و فاکتورهای موثر در فرآیند اهدای تخمک وجود دارد.

    کلیدواژگان: تخمک اهدایی، عوارض حاملگی، ناباروری
  • ملیحه عافیت، مرضیه لطفعلی زاده، اعظم اکبری، فاطمه تارا، سیده حورا موسوی واحد*، نصرت بهاریان، زهره غلامی، معصومه خوش سیما صفحات 9-15
    مقدمه

    یکی از مشکلات عمده جنین، دفع محتویات روده جنین در کیسه مایع آمنیون یا مایع آمنیوتیک آغشته به مکونیوم می باشد. اگر مدت زمان آغشته شدن مایع به مکونیوم طولانی باشد و یا اگر مکونیوم غلیظ باشد، خطرات جدی را برای مادر و جنین به دنبال دارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی شیوع نوزادان متولد شده با مایع آمنیوتیک مکونیال و عوارض مادری و جنینی همراه آن انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی در یک دوره 6 ماهه (آذر 1393 تا خرداد 1394) بر روی 1383 نفر از زنان با بارداری تک قلو و سن حاملگی بیشتر از 28 هفته که به علت شروع دردهای زایمان به بیمارستان ام البنین (س) مشهد مراجعه کرده بودند، انجام شد. اطلاعات مورد بررسی شامل: سن مادر، سن حاملگی، تعداد بارداری، روش زایمان، شرایط مایع آمنیوتیک، جنسیت نوزاد، آپگار نوزاد، ABG (گازومتری خون شریانی)، وزن هنگام تولد و نیاز به احیای نوزاد بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 22) و آزمون های آماری تی تست و کای اسکویر انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در مطالعه حاضر از 1383 مورد زایمان طبیعی، 114 مورد مایع آمنیوتیک آغشته به مکونیوم داشتند (شیوع 2/8%). تعداد سزارین در گروه مکونیال غلیظ (26 مورد (3/43%)) نسبت به مکونیال رقیق (9 مورد (7/16%)) بیشتر بود (002/0=p). میزان ABG غیرنرمال در گروه مکونیال 10 مورد (7/8%) بود که 6 مورد (2/5%) در گروه دیسترس جنینی بود. میزان ABG غیرنرمال 8% بود که به طور معناداری در گروه مکونیال غلیظ بیشتر بود (002/0=p). آپگار کمتر از 7 در دقیقه اول در گروه مکونیال غلیظ بیشتر بود (01/0=p) و آپگار دقیقه 5 تفاوتی بین دو گروه نداشت. هیچ مورد از تشنج و مرگ نوزاد در دو گروه مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه شیوع مایع آمنیوتیک آغشته به مکونیوم 2/8% بود. اگرچه میزان سزارین در گروه مکونیال غلیظ بیشتر بود، ولی میزان دیسترس جنینی در دو گروه مکونیال غلیظ و رقیق اختلاف معناداری نداشت. با توجه به عوارض سزارین در مادر، زایمان طبیعی می تواند یک روش انتخابی در این مادران باشد و سزارین محدود به موارد دیسترس جنینی و یا مکونیال غلیظ دور از زایمان باشد.

    کلیدواژگان: عوارض نوزادی، مایع آمنیوتیک مکونیال، نتایج مادری
  • نرجس نوری، فرنوش سادات قاسمی هاشمی، جاوید دهقان، مرضیه قاسمی* صفحات 16-24
    مقدمه

    سقط مکرر به وقوع 2 یا تعداد بیشتر سقط پشت سر هم قبل از هفته 20 بارداری اطلاق می شود که دارای شیوع بالایی می باشد و شناسایی علل و فاکتورهای موثر بر آن امری ضروری است، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی فراوانی فاکتورهای مختلف موثر بر سقط در بیماران با سابقه سقط مکرر انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی بر روی 280 نفر از زنانی که دارای حداقل 2 مورد سقط جنین زیر 20 هفته بودند و در سال 97-1396 به تنها مرکز درمان ناباروری در استان سیستان و بلوچستان مراجعه کرده بودند، انجام شد. جمع آوری داده های مربوط به سقط بر اساس پرونده بیماران بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 20) و آزمون های کلوموگروف - اسمیرنوف با اصلاح لی لی فرس، تی دانشجویی، من ویتنی و دقیق فیشر انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    بیشترین فاکتورهای مشاهده شده مربوط به اختلالات آناتومیکی رحم (64/44%) و سپس سقط خود به خودی با علل ناشناخته (93/38%) بود. اختلالات آندوکرین (35%)، علل مردانه (43/6%)، آندومتریت مزمن (21/8%)، اختلالات ژنتیکی (57/3%)، ترومبوفیلی ارثی (86/2%) و عوامل ایمونولوژیکی (43/1%) در رتبه بعدی بودند.

    نتیجه گیری

    شایع ترین اختلالات منجر به سقط مکرر در مرکز ناباروری مولود زاهدان، اختلالات آناتومیکی رحم (46/44%) و سپس سقط خودبه خود با علل ناشناخته (93/38%) بود، اما اختلالات اندوکرینی (35%) پس از آن شایع ترین علل بود. در صورت تشخیص و درمان به موقع ممکن است بتوان میزان سقط مکرر را کاهش داد.

    کلیدواژگان: اختلالات آناتومیکی، آندوکرین، آندومتریت، ترومبوفیلی ارثی، سقط مکرر
  • شمیم پیله وری، مهناز یاونگی، لاله سالمی*، زهرا چراغی صفحات 25-32
    مقدمه

    در حال حاضر در ارتباط مدت درمان با استرادیول در سیکل انتقال جنین فریز شده و تاثیر آن بر پیامد بارداری اختلاف نظر وجود دارد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثر طول مدت درمان با استرادیول در آماده سازی آندومتر در سیکل انتقال جنین فریز بر پیامد بارداری زنان نابارور انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده در سال 1400 بر روی 140 زن نابارور کاندید درمان کمک باروری IVF به روش انتقال جنین فریز شده انجام شد. افراد به طور تصادفی به دو گروه مداخله (دریافت کننده استرادیول، به مدت 8 روز) و کنترل (دریافت کننده استرادیول به روش معمول، 13 روز) تخصیص یافتند. در گروه مداخله از روز هشتم دریافت استرادیول و در گروه کنترل از روز سیزدهم دریافت استرادیول، پروژسترون شروع می شد. در هر دو گروه سطح استرادیول و پروژسترون در روز قبل از شروع پروژسترون اندازه گیری و سپس جنین ها در مرحله مورولا یا بلاستوسیست منتقل می شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 26) و آزمون های کای دو و تی دانشجویی انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در گروه مداخله و کنترل میانگین سطح سرمی استرادیول هنگام انتقال جنین به ترتیب 1/287±7/285 و 3/354±5/443 (028/0=p)، میانگین ضخامت آندومتر در زمان شروع پروژسترون 4/1±3/9 و 9/0±8/8 میلی متر (008/0=p)، فراوانی رخداد حاملگی شیمیایی 4/31% و 1/17% (049/0=p، 1/1=OR) و فراوانی حاملگی بالینی 1/27% و 1/17% (154/0=p، 4/1=OR) بود.

    نتیجه گیری

    در زنان نابارور تحت درمان با روش کمک باروری IVF، طول مدت درمان کمتر با استرادیول در آماده سازی آندومتر و سیکل انتقال جنین فریز با پیامدهای بهتر حاملگی همراه است.

    کلیدواژگان: استرادیول، انتقال جنین، بارداری، کوتاه مدت
  • سمیه عبدالعلی پور، مهسا روحی، شیرین اصولی تبریزی، الهه رضازاده، کبری حمدی، ندا نیک خصال، مژگان میرغفوروند* صفحات 33-42
    مقدمه

    کمبود ویتامین D در زنان ممکن است در پاتوژنز ناباروری و اختلال عملکرد قاعدگی نقش داشته باشد. با توجه به درصد بالای سطح سرمی ویتامین D ناکافی در زنان سنین تولید مثل، اخیرا نقش این ویتامین در فیزیولوژی تولیدمثل نیز مورد توجه قرار گرفته است. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط سطح سرمی ویتامین D با میزان موفقیت حاملگی در یک سیکل بارورسازی تخمک در آزمایشگاه (IVF) انجام گرفت.

    روش کار

    در این مطالعه کوهورت آینده نگر که در سال 1401 انجام شد، 116 زن در سنین باروری و با تشخیص ناباروری اولیه یا ثانویه در اولین سیکل IVF خود تحت مطالعه قرار گرفتند. بر اساس میزان سرمی ویتامین D در نمونه خون سنجش شده به روش الایزا، 7 روز قبل از انتقال جنین، مشارکت کنندگان در دو گروه کمبود یا ناکافی و کافی قرار گرفتند و از نظر وجود ساک حاملگی داخل رحمی و وجود ضربان قلب در سن حاملگی 7 هفته ارزیابی شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه های مشخصات فردی- اجتماعی، تغذیه ای، ناباروری، چک لیست های ثبت نتایج آزمایش و پیامدهای بارداری بودند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 24) و آزمون های کای دو، تی مستقل و رگرسیون لجستیک چندمتغیره انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین سطح سرمی ویتامین D در افراد با بارداری موفق و بارداری ناموفق به ترتیب 8/26±3/60 و 4/37±5/66 (361/0=p) و فراوانی موفقیت بارداری در گروه ویتامین D کافی 3/23% و در گروه ناکافی 6/13% بود (247/0=p). بر اساس رگرسیون لجستیک چندگانه و با تعدیل متغیرهای مخدوشگر، تفاوت معنی داری بین گروه ها از نظر میزان موفقیت بارداری وجود نداشت (نسبت شانس: 08/2؛ بازه اطمینان 95%: (45/0 تا 5/9))؛ (346/0=p).

    نتیجه گیری

    هرچند میزان سطح سرمی ویتامین D زنان نابارور با بارداری موفق بالاتر از سطح سرمی زنان با بارداری ناموفق بود، ولی این تفاوت معنی دار نبود.

    کلیدواژگان: بارورسازی آزمایشگاهی، ناباروری، ویتامین D
  • سوما بهمنی، روناک شاهوئی* صفحات 43-52
    مقدمه

    یکی از علل احتمالی حاملگی های پس از موعد، آماده نبودن دهانه رحم می باشد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه تاثیر میزوپروستول و روغن گل مغربی بر سیر لیبر و نمره آپگار نوزاد در حاملگی های پس از موعد انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی سازی شده دوسوکور در سال 1397 بر روی 130 زن باردار با حاملگی پس از موعد انجام شد. نمونه ها به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با روش تصادفی به دو گروه گل مغربی و میزوپروستول) و (پلاسبو و میزوپروستول) تخصیص یافتند. جهت جمع آوری داده ها از چک لیست اطلاعات دموگرافیک، بالینی همراه با سوالات مرتبط با نمره بیشاپ، طول مدت لیبر و آپگار نوزاد استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 21) و آزمون های آماری کای دو، تست دقیق فیشر، تی تست مستقل انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین نمره بیشاپ در گروه گل مغربی و میزوپروستول در مقایسه با گروه پلاسبو و میزوپروستول افزایش معنی داری داشت (0001/0=p). همچنین در گروه گل مغربی و میزوپروستول در مقایسه با گروه پلاسبو و میزوپروستول طول مرحله نهفته لیبر کوتاه تر بود. اما بر اساس نتایج آزمون آماری کای دو، بین دو گروه از نظر نمره آپگار دقیقه اول و پنجم اختلاف معناداری وجود نداشت (05/0p>).

    نتیجه گیری

    استفاده از کپسول واژینال روغن گل مغربی در کنار میزوپروستول در مقایسه با میزوپروستول به تنهایی ضمن کمک به آمادگی دهانه رحم، در کاهش طول مدت مرحله نهفته لیبر موثر خواهد بود و بر روی نمره آپگار نوزاد اثر سویی ندارد.

    کلیدواژگان: آمادگی دهانه رحم، حاملگی پس از موعد، روغن گل مغربی، لیبر، نمره آپگار
  • راضیه فلاح نژاد، مهناز زرشناس، نعیمه طیبی، مهراب صیادی، مرضیه اکبرزاده* صفحات 53-65
    مقدمه

    ویزیت های بعد از زایمان در منزل نتایج متناقضی را به همراه داشته است. یکی از چالش های این حوزه، اجرای آموزش موثر برای حمایت از مادران پس از زایمان جهت بررسی مشکلات شیردهی انحصاری است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر ویزیت خانگی توسط ماما بر میزان مشکلات شیردهی پس از زایمان انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی در سال 1398 بر روی 100 مادر زایمان کرده در بیمارستان امام خمینی فلاورجان انجام شد. افراد به صورت تصادفی در دو گروه 50 نفره مداخله و کنترل قرار گرفتند. گروه کنترل مراقبت های روتین را از طریق مراکز بهداشتی و گروه مداخله طی 4 جلسه در منزل (در اوایل دوره پس از زایمان تا 42 روز پس از تولد) آموزش دریافت نمودند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه دموگرافیک و مشکلات پستان بود که در منازل مادران تکمیل شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 22) و آزمون های تی تست مستقل و تی تست جفتی انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    فراوانی احتقان در روزهای سوم و هفتم در گروه مداخله به طور معناداری کمتر از گروه کنترل (05/0<p) و در روزهای 14 و 42 بین دو گروه تفاوت معناداری نداشت (05/0>p). فراوانی شقاق در روز سوم در گروه مداخله به طور معناداری کمتر از گروه کنترل (05/0<p) و در روزهای هفتم و چهاردهم بین دو گروه تفاوت معناداری نداشت (05/0>p)، در روز 42 در هیچ یک از دو گروه شقاق مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    مشاوره و حمایت عملی در مورد تکنیک های شیردهی توسط مامای آموزش دیده احتمالا منجر به انتقال بیشتر مهارت ها شده و در کاهش شقاق و احتقان پستان موثر است.

    کلیدواژگان: احتقان پستان، شقاق نوک پستان، شیردهی، ماستیت، ویزیت در منزل
  • فریبا موسوی، سکینه محمدعلیزاده چرندابی*، مژگان میرغفوروند، رضا بخردی صفحات 66-77
    مقدمه

    نشانه های زودرس یایسگی بسیار شایع و اغلب بسیار ناراحت کننده می باشند. با توجه به افزایش روزافزون تعداد زنان با تجربه این نشانه ها در جهان و ایران، نیاز فزاینده ای به استفاده از روش هایی جهت کاهش این نشانه ها وجود دارد، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر ترکیب گیاهی منوهلپ بر کاهش شدت نشانه های زودرس یایسگی و تعداد و شدت گرگرفتگی (پیامدهای اولیه) و ارتقای کیفیت خواب و کیفیت زندگی (پیامدهای ثانویه) زنان یایسه انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی دوسوکور، 100 زن 59-50 ساله شهر تبریز که از نشانه های یایسگی رنج می بردند، به صورت تصادفی به یکی از دو گروه دریافت کننده منوهلپ یا دارونما تخصیص یافتند. تصادفی سازی بلوک بندی شده طبقه ای (بر اساس مدت زمان یایسگی) با نسبت تخصیص 1:1 انجام گرفت. جهت بررسی پیامدها، مقیاس های کلیماکتریک گرین، کیفیت خواب پیتزبورگ و کیفیت زندگی ویژه یایسگی (MENQOL) و چک لیست تعداد و شدت گرگرفتگی مورد استفاده قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 21) و آزمون های آنووا با اندازه گیری تکراری، آنالیز کوواریانس و من ویتنی یو انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    از نظر میانگین نمرات گرین، 4 و 12 هفته پس از شروع مداخله، تفاوت آماری معنی داری بین دو گروه وجود نداشت (تفاوت میانگین تعدیل شده 60/0، فاصله اطمینان 95%: 9/2- تا 0/4)، ولی میانگین رتبه تعداد گرگرفتگی (به ترتیب 003/0=p و 008/0=p) و میانگین شدت (59/0، 3/0 تا 9/0) در گروه منوهلپ نسبت به گروه دارونما بیشتر بود. از نظر میانگین رتبه نمره پیتزبورگ (29/0=p) 4 هفته و میانگین نمره MENQOL (64/0=p) 12 هفته پس از شروع مداخله تفاوت معنی داری بین دو گروه وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نتوانست تاثیر مثبت کپسول گیاهی ترکیبی منوهلپ بر بهبود نشانه های زودرس یایسگی را نشان دهد.

    کلیدواژگان: بلک کوهوش، کیفیت زندگی، گرگرفتگی، گیاه درمانی، یائسگی
  • الناز ملک محمدی، نرجس سادات برقعی*، زهرا مهربخش صفحات 78-89
    مقدمه

    با توجه به قانون جوانی جمعیت، تعداد حاملگی های نوجوانان در کشور ایران افزایش یافته است. با توجه به اهمیت شناخت پیامدهای بارداری در این سنین برای برنامه ریزی و مراقبت از این افراد، مطالعه حاضر با هدف مقایسه پیامدهای بارداری و زایمان در نوجوانان با زنان جوان انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی در سال 1400 بر روی 865 زن بستری در بخش های بعد از زایمان دو بیمارستان دولتی و نیمه دولتی گرگان انجام شد. پیامدهای بارداری در دو گروه نوجوانان (105 زن 19-13 سال) و گروه جوانان (760 زن 34-20 سال) مورد مقایسه قرار گرفت. داده های مربوط به اطلاعات زمینه ای، از طریق فرم جمع آوری داده ها و پیامدهای بارداری و زایمان توسط چک لیست محقق ساخته به روش مصاحبه حضوری، بررسی پرونده بیمارستانی و مستندات همراه جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون های دقیق فیشر، کای اسکویر و رگرسیون لجستیک انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین سن حاملگی، در دو گروه تفاوت آماری معنی داری نداشت. از میان پیامدهای مورد بررسی، کم خونی فقرآهن و سقط در گروه نوجوانان و پیامد نوزاد کم وزن و زایمان سزارین در زنان جوان بیشتر مشاهده شد و سایر پیامدها در دو گروه تفاوتی نداشتند. شانس داشتن کم خونی فقرآهن در زنان زیر 20 سال نسبت به زنان 34-20 سال 60% بیشتر بود (64/1=OR). همچنین شانس داشتن سقط در زنان زیر 20 سال تقریبا 8 برابر زنان بالای 20 سال بود (12/8=OR). شانس داشتن زایمان سزارین (31/3=OR) و نوزاد با وزن کمتر از 2500 گرم (72/2= OR) در زنان 34-20 سال نسبت به زنان زیر 20 سال، تقریبا 3 برابر بود.

    نتیجه گیری

    با عنایت به اینکه نوجوانان در این مطالعه تحت حمایت خانواده و همسر، در چارچوب ازدواج قانونی باردار شده و هیچ سابقه ای از سوء مصرف مواد نداشتند، بارداری این گروه سنی به غیر از کم خونی فقرآهن و سقط، پیامد نامطلوب دیگری نداشت.

    کلیدواژگان: پیامد بارداری، زایمان، نوجوانان
  • لطف الله دژکام، منصور درویشی تفویضی، نوید کلانی* صفحات 90-108
    مقدمه

    ناباروری و تلاش برای درمان آن، با تنش هایی برای زوجین همراه است. در ایران نیز ناباروری مساله ای است که با چالش های متعدد همراه است و زنان بیشتر از مردان تحت تاثیر این مشکلات هستند. مطالعه حاضر با هدف تبیین و تحلیل تجارب زیسته زنان نابارور بر اساس مطالعات انجام شده در ایران در طول دو دهه گذشته انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه از نوع مرور نظام مند می باشد. استراتژی جستجوی این مطالعه بر پایه جستجو در پایگاه های استنادی PubMed، Web of Science، Google Scholar و SID با عبارات فارسی مطالعات کیفی یا مصاحبه یا تجربه زیسته یا پدیدارشناسی و ناباروری یا زنان نابارور یا زوجین نابارور و معادل های انگلیسی این واژگان انجام شد. مقالات با استفاده از چک لیست CASP ارزیابی شدند؛ در نهایت 21 مقاله که تجارب زیسته زنان نابارور را از منظرهای مختلف به صورت کیفی و پدیدارشناسی تبیین کرده بودند؛ وارد مطالعه و ارزیابی ترکیب و فراتحلیل شدند.

    یافته ها

    با کنار هم قرار دادن کدهای اصلی مقالات به عنوان کدهای اولیه و حذف موارد تکراری، 102 کد غیرتکراری به دست آمد که آنها در قالب 8 مضمون اصلی شامل: چالش های کلی زنان نابارور، واکنش های زنان نابارور، جنبه های اجتماعی و فرهنگی، جنبه های شناختی، پیامدهای روان شناختی ناباروری، روش های مقابله با مشکلات روانی و اجتماعی ناباروری، عوامل موثر بر رفتارهای جنسی، عوامل افزایش و کاهش دهنده امید در زنان نابارور با تجربه شکست در درمان ناباروری دسته بندی شد.

    نتیجه گیری

    تجارب زیسته زنان نابارور نشان می دهد که آنها در جامعه ایران با مشکلات و رنج هایی مواجه هستند. به نظر می رسد هنوز بسیاری از ابعاد زندگی زنان نابارور مورد تبیین و تحلیل قرار نگرفته است. ضمن آنکه نقش ویژگی های دموگرافیک، فرهنگ ها، قومیت ها و بستر خانوادگی در تحلیل ها مورد توجه پژوهشگران واقع نشده است که ضرورت مطالعات بیشتر برای طراحی برنامه های حمایتی موثر با توجه به سیاست های جمعیتی کشور؛ بیشتر احساس می شود.

    کلیدواژگان: زنان نابارور، مرور نظام مند، ناباروری
  • زهرا هادی زاده طلاساز، منا لرکی، رباب لطیف نژاد رودسری* صفحات 109-122
    مقدمه

    در هنگام طراحی یک برنامه درمانی مبتنی بر شواهد، جهت کمک به بیماران مبتلا به اختلالات کف لگن با استفاده از انواع روش های محافظه کارانه، لازم است مطالعاتی انتخاب شوند که علاوه بر تمرکز بر موضوع مورد نظر، از کیفیت مناسبی نیز برخوردار باشند، لذا مطالعه حاضر با هدف ارزیابی کیفیت کارآزمایی های بالینی در زمینه تاثیر روش های محافظه کارانه در زنان مبتلا به اختلالات کف لگن با استفاده از ابزار CONSORT انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه مرور نقادانه، کارآزمایی های بالینی چاپ شده بین سال های 2021-2001 که در پایگاه های بین المللی PubMed، Medline، Cochrane، Web of Science و Scopus و همچنین پایگاه های ایرانی Magiran و SID نمایه شده بودند، با کلیدواژه های فارسی و انگلیسی جستجو شدند. از 416 مقاله بازیابی شده، 64 مقاله از نظر چکیده و متن کامل با استفاده از ابزار CONSORT 2017 مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16) و روش های آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    در بررسی کامل مقالات، میانگین نمره کلی کیفیت بر اساس معیار CONSORT برابر 7/5±85/28 (حداقل 12 و حداکثر 41) بود. عنوان، مقدمه، هدف و بحث، بیشترین و روش کار و یافته ها، کمترین میانگین نمره را کسب کردند. 9/33% از مقالات به نوع مطالعه در عنوان اشاره نکرده بودند. در قسمت چکیده، 75% مقالات به نوع مطالعه، 5/87% به چگونگی تصادفی سازی و بیش از 2/73% مقالات به کورسازی اشاره نکرده بودند.

    نتیجه گیری

    کیفیت کارآزمایی های بالینی ارزیابی شده در حد متوسط بود. بهبود کیفیت مطالعات کارآزمایی، خصوصا در بخش روش کار، برای استفاده بیشتر در بالین و ارایه مراقبت های بهتر ضروری می باشد. با اخذ کمک از متخصصین آمار و متدولوژی و ابزارهای استاندارد جهت ارزیابی نقادانه، می توان به ارتقای کیفی مقالات کمک نمود.

    کلیدواژگان: ابزار CONSORT، اختلالات کف لگن، ارزیابی کیفیت، روش های محافظه کارانه، کارآزمایی های بالینی
|
  • Negin Rezavand, Mastaneh Kamravamanesh *, Naghmeh Pouraghajan, Maryam Hemati, Rozhin Feali, Mansour Rezaei Pages 1-8
    Introduction

    Although the benefits of egg donation are clear in helping women who are unable to produce eggs to reproduce, but couples who are candidates for egg donation face many challenges and complications in treatment. Therefore, this study was conducted with aim to investigate the clinical characteristics and complications of pregnancy in couples who are candidates for egg donation.

    Methods

    This cross-sectional descriptive study was conducted in 2015-2020 on 53 couples of egg donor candidates referred to Motazadi Infertility Medical Center and University Jahad Center of Kermanshah city. The required information was collected from couples who were candidates for egg donation through file review and completion of the checklist. Data were analyzed by SPSS statistical software (version 20) and Chi-square, t-test and Fisher test. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    According to the results, the most common outcomes of pregnancy resulting from egg donation in the present study were five cases of abortion (9.43%), four cases of preterm birth (7.5%), three cases of preeclampsia (5.7%), two cases of intrauterine growth restriction (3.8%) and one case of fetal malformations (1.87%). Finally, 18 cases (33.97%) of the couples got pregnant with egg donation method and 14 cases (26.4%) had a live birth Also, there was no statistically significant relationship between live birth and BMI, age of the couple, and age of the egg donor (P>0.05).

    Conclusion

    Based on the results, it seems that pregnancy complications in pregnancies resulting from donated eggs are not as expected as pregnancies resulting from the individual's own eggs. Therefore, they can be controlled by suitable preconception and prenatal care, but there is still a need for more research and investigation of all the variables and factors affecting egg donation process.

    Keywords: Egg donation, Infertility, Pregnancy complications
  • Malihe Afiat, Marzieh Lotfalizadeh, Azam Akbari, Fatemeh Tara, Seyedeh Houra Mousavi Vahed *, Nosrat Baharian, Zohre Gholami, Masoumeh Khoshsima Pages 9-15
    Introduction

    One of the major problems of the fetus is the excretion of the contents of the fetal intestine in the amniotic fluid sac or the amniotic fluid stained with meconium. If the time of stained with meconium is long or if the meconium is thick, it leads to serious risks for the mother and the fetus. The present study was conducted with aim to investigate the prevalence of babies born with meconial stained amniotic fluid and the associated maternal and fetal complications.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted in a period of 6 months (Dec 2014 to June 2015) on 1383 women with a singleton pregnancy and a gestational age of more than 28 weeks who had referred to Omolbanian Hospital in Mashhad due to the onset of labor pains. The investigated information included: mother's age, gestational age, number of pregnancies, mode of delivery, amniotic fluid condition, baby's gender, baby's Apgar, ABG (arterial blood gas), birth weight and the need for baby resuscitation. Data analysis was done using SPSS statistical software (version 22) and t-test and chi-square statistical tests. P< 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    In the present study, out of 1383 cases of normal delivery, 114 cases had meconium-stained amniotic fluid (prevalence of 8.2%). The number of cesarean section was higher in the thick meconial group (26 cases (%43.3)) compared to thin meconial group (9 cases (16.7%)) (p=0.002). The amount of abnormal ABG was 10 cases (8.7%) in the meconial group, of which 6 cases (5.2%) were in the fetal distress group. The amount of abnormal ABG was 8%, which was significantly higher in the thick meconial group (p=0.002). First minute Apgar less than 7 was more in the thick meconial group (p=0.01) and 5th minute Apgar had no difference between the two groups. There were no cases of convulsions or death of infant in the two groups.

    Conclusion

    In this study, the prevalence of amniotic fluid stained with meconium was 8.2%. Although the rate of cesarean delivery was higher in the thick meconial group, there was no significant difference in fetal distress in the thick and thin meconial groups. Considering the complications of cesarean section for the mother, natural delivery can be a choice method in these mothers and cesarean section is limited to cases of fetal distress or thick meconium far from delivery.

    Keywords: Maternal outcomes, Meconial amniotic fluid, Neonatal complications
  • Narjes Nouri, Farnoosh Sadat Ghasemi Hasemi, Javid Dehghan, Marzieh Ghasemi * Pages 16-24
    Introduction

    Recurrent pregnancy loss refers to the occurrence of two or more consecutive abortions before the 20th week of pregnancy, which has a high prevalence and it is necessary to identify the factors affecting it. Therefore, this study was performed with aim to investigate the frequency of various factors affecting pregnancy loss in patients with history of recurrent pregnancy loss.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on 280 women with at least two abortions less than 20 weeks who had referred to the only infertility treatment center in Sistan and Balouchestan province in 2017-2018. Data related to abortion was collected based on the patients' file. Data were analyzed using SPSS software (version 20) and Kolmogorov-Smirnov test with lilliefors correction, Student t, Mann-Whitney and Fisher's exact tests. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The most common causes of recurrent pregnancy loss included: uterus anatomical abnormalities (44.64%) and then spontaneous abortion with unexplained causes (38.93%). Endocrine causes (35%), male causes (6.43%), chronic endometritis (8.21%), genetic causes (3.57%), inherited thrombophilia (2.86%), and immunological causes (1.43%) were in the next ranks..

    Conclusion

    The most common disorders leading to recurrent abortions in Moloud Infertility Center of Zahedan were uterus anatomical disorders (44.46%) and then spontaneous abortions with unknown causes (38.93%) but endocrine disorders (35%) was the next most common cause. In case of timely diagnosis and treatment, it may be possible to reduce the rate of recurrent abortion.

    Keywords: Anatomical disorders, endocrine, Endometritis, Inherited thrombophilia, Recurrent pregnancy loss
  • Shmim Pilehvari, Mahnaz Yavangi, Laleh Salemi *, Zahra Charaghi Pages 25-32
    Introduction

    Currently, there is disagreement regarding the duration of treatment with estradiol in the cycle of frozen embryo transfer and its effect on pregnancy outcomes. The present study was performed with aim to compare the duration of treatment with estradiol in the endometrial preparation in the freezing embryo transfer cycle and its effect on pregnancy outcomes in infertile women.

    Methods

    This randomized controlled clinical trial study was performed in 2021 on 140 infertile women candidate for assisted reproductive technology by frozen embryo transfer. The subjects were randomly allocated into two groups: intervention (estradiol recipient, for 8 days) and control (recipient of estradiol as usual, 13 days). In the intervention group, progesterone was started from the eighth day of estradiol intake and in the control group from the thirteenth day of estradiol intake. In both groups, estradiol and progesterone levels were measured the day before progesterone onset and then the embryos were transferred in the morula or blastocyst stage. Data analysis was done using SPSS statistical software (version 26) and chi-square and t-test.  P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    In the intervention and control groups, the mean serum level of estradiol during embryo transfer was 285.7 ±287.1 and 443.5 ±354.3 (P = 0.028), the mean endometrial thickness at the time of progesterone onset was 9.3 ±1.4 and 8.8 ±0.9 mm (P = 0.008), frequency of chemical pregnancy occurrence was 31.4% and 17.1% (OR = 1.1, P = 0.049) and frequency of clinical pregnancy was 27.1% and 17.1% (OR = 1.4, P = 0.154) respectively.

    Conclusions

    In infertile women treated with IVF assisted reproductive technology, shorter duration of treatment with estradiol in endometrial preparation and frozen embryo transfer cycle are associated with better pregnancy outcomes.

    Keywords: Embryo transfer, Estradiol, pregnancy, Short time
  • Somayeh Abdolalipour, Mahsa Rouhi, Shirin Osouli Tabrizi, Elaheh Rezazadeh, Kobra Hamdi, Neda Nikkhesal, Mojgan Mirghafourvand * Pages 33-42
    Introduction

    Vitamin D deficiency in women may play a role in the pathogenesis of infertility and menstrual dysfunction. Due to the high percentage of insufficient vitamin D serum levels in women of reproductive age, recently the role of vitamin D in reproductive physiology has also been considered. The present study was performed with aim to determine the relationship between vitamin D serum level and pregnancy success rate in a cycle of in vitro fertilization (IVF).

    Methods

    In this prospective cohort study conducted in 2022, 116 reproductive-aged women diagnosed with both primary or secondary infertility in their first IVF cycle were studied. Based on the serum level of vitamin D in the blood sample measured by the Elisa method 7 days before embryo transfer, the participants were divided into two groups: deficiency or insufficient and sufficient and were evaluated at the gestational age of 7 weeks in terms of the presence of intrauterine gestational sac and the presence of heartbeat. Data collection tools included socio-demographic, infertility, and nutrition questionnaires, and checklists for recording test results and pregnancy outcomes. Data were analyzed by SPSS statistical software (version 24) and chi-square, independent t-test, and multivariate logistic regression. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The mean of vitamin D serum level in people with successful pregnancy and unsuccessful pregnancy was 60.3±26.8 and 66.5±37.4, respectively (p=0.361) and the frequency of pregnancy success in vitamin D sufficient and insufficient group was 23.3% and 13.6%, respectively (p=0.247). Based on multivariate logistic regression and adjusting for confounding variables, there was no statistically significant difference between the groups in terms of pregnancy success rate (odds ratio: 2.08; 95% (CI): 0.45 to 9.5; (p=0.346).

    Conclusion

    Although vitamin D serum level in infertile women with successful pregnancies was more than in women with unsuccessful pregnancies, however, this difference was not significant.

    Keywords: Infertility, in vitro fertilization (IVF), Vitamin D
  • Soma Bahmani, Roonak Shahoei * Pages 43-52
    Introduction

    One of the possible causes of post-term pregnancies is the unripe cervix. The present study was performed with aim to compare the effect of misoprostol and evening primrose oil on labor progress and neonatal Apgar score in post-term pregnancies.

    Methods

    This double-blind randomized clinical trial study was conducted in 2018 on 130 pregnant women with post-term pregnancy. The samples were selected by convenience sampling method and randomly assigned to two groups: (evening primrose and misoprostol) and (placebo and misoprostol). To collect the data, a checklist of demographic and clinical information was used along with questions related to bishop score, duration of labor and neonatal Apgar score. Data analysis was done using SPSS statistical software (version 21) and chi-square test, Fisher exact test and independent t-test. P< 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The mean bishop score in the evening primrose and misoprostol group significantly increased compared to the placebo and misoprostol group (p=0.0001). Also, the length of the latent phase of labor was shorter in the evening primrose and misoprostol group compared to the placebo and misoprostol group. However, based on the results of the chi-square test, there was no significant difference between the two groups in terms of first and fifth minutes Apgar scores (p>0.05).

    Conclusion

    The use of evening primrose oil vaginal capsule along with misoprostol, compared to misoprostol alone, while helping to prepare the cervix, will be effective in reducing the duration of the latent phase of labor and has no adverse effect on the neonatal Apgar score.

    Keywords: Apgar score, Cervical Ripening, Evening Primrose Oil, labor, Post-term pregnancy
  • Razieh Fallahnejad, Mahnaz Zarshenas, Naeimeh Tayebi, Mehrab Sayadi, Marzieh Akbarzadeh * Pages 53-65
    Introduction

    Postpartum home visits have yielded conflicting results. One of the challenges in this field is the implementation of effective training to support mothers after giving birth to investigate the problems of exclusive breastfeeding. The present study was performed with aim to investigate the impact of home visits by midwives on the amount of breastfeeding problems after delivery.

    Methods

    This clinical trial study was conducted on 100 mothers who gave birth in Flowerjan Imam Khomeini Hospital in 2018. The subjects were randomly divided into two groups of intervention and control (n=50 in each group). The control group received routine postpartum care through health centers and the intervention group received training in 4 sessions (in the early postpartum period up to 42 days after birth) at home. The data collection tool was a demographic and breast problems questionnaire which was completed in mothers' homes. Data was analyzed by SPSS statistical software (version 22) and independent t-test and paired t-test. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The frequency of engorgement on the third and seventh days was significantly lower in the intervention group than the control group (P<0.05), and there was no significant difference between the two groups on the fourteenth and forty-second days (P>0.05). The frequency of fissure on the third day was significantly lower in the intervention group than the control group (P<0.05), and there was no significant difference between the two groups on the seventh and fourteenth days (P>0.05). There was no fissure in any of the two groups on the forty-second day.

    Conclusion

    Practical advice and support on breastfeeding techniques by trained midwives may result in greater transfer of skills and reduced fissure and engorgement.

    Keywords: Breastfeeding, breast engorgement, Home visit, Mastitis, Nipple fissure
  • Fariba Mousavi, Sakineh Mohammad-Alizadeh-Charandabi *, Mojgan Mirgafourvand, Reza Bekhradi Pages 66-77
    Introduction

    Early symptoms of menopause are very common and often very bothersome. Considering the increasing number of women experiencing these symptoms in the world and Iran, there is a growing need to use methods to reduce these symptoms. Therefore, this study was performed with aim to determine the effect of the combined herbal capsules (Menohelp) on reducing the early symptoms of menopause, number and intensity of hot flashes (primary outcomes), and improving sleep quality and quality of life (secondary outcomes) in menopausal women.

    Methods

    In this double-blind trial in Tabriz, 100 women aged 50 to 59 years suffering from early symptoms of menopause were randomly assigned into two groups of receiving capsules of either Menohelp or placebo. The randomization was done using blocked randomization stratifying by duration of menopause with allocation ratio of 1:1. The outcomes were assessed using the Green Climacteric Scale, a checklist including the number and severity of hot flashes, Pittsburgh sleep quality and the Menopause-Specific Quality of Life (MENQOL). Data were analyzed by SPSS statistical software (version 21) and repeated measures ANOVA, ANCOVA and Mann-Whitney U. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    There were no statistically significant differences between the two groups in terms of mean score of Green at 4 and 12 weeks of intervention (adjusted mean difference 0.60, 95% CI -2.9 to 4.0), but, mean rank number (p = 0.003 and p = 0.008, respectively) and mean intensity (0.59, 0.3 to 0.9) of hot flashes were higher in the Menohelp group than the placebo group. The mean rank score of Pittsburgh (p = 0.29) at 4 weeks and mean score of MENQOL (p = 0.64) at 12 weeks of intervention were not significantly different between the two groups.

    Conclusion

    The results of the present study could show the positive effects of Menohelp herbal capsule on improving the early symptoms of menopause.

    Keywords: Black cohosh, Herbal Medicine, hot flashes, Menopause, Quality of life
  • Elnaz Malek Mohammadi, Narjes Sadat Borghei *, Zahra Mehrbakhsh Pages 78-89
    Introduction

    According to the population youth regulation, the number of adolescent pregnancies increased in Iran. Considering the importance of knowing the consequences of pregnancy at this age for planning and caring for these people, the present study was conducted with aim to compare the outcomes of pregnancy and childbirth in adolescents and young women.

    Methods

    This desctiptive analytical study was performed in 2021 on 865 hospitalized women in postpartum care unit of two government and semi-government hospitals of Gorgan. Pregnancy outcomes were compared in two groups of adolescent (105 women aged 13-19 years) and young women (760 women aged 20-34 years). The data related to the background information was collected through the data collection form and the outcomes of pregnancy and childbirth by a researcher-made checklist through face-to-face interview, review of hospital records and accompanying documents. Data were analyzed using SPSS statistical software (version 16) and Chi-square, Fisher exact test and logistic regression. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Mean gestational age was not significantly different between the two groups. Among the studied outcomes, anemia and abortion was more common in the adolescent group and the other outcomes were not different in the two groups. The chance of having iron deficiency anemia in women under 20 years old compared to women aged 20-34 years was more than 60% (OR=1.64), also the chance of abortion in women under 20 years old was almost 8 times that of women over 20 years old (OR=8.12). The chance of cesarean delivery (OR=3.31) and birth weigh less than 2500 gr (OR = 2.72) in women aged 20-34 was almost 3 times compared to women under 20 years.

    Conclusion

    Given that the teenagers in this study got pregnant under the support of family and spouse within the framework of legal marriage and had no history of substance abuse, pregnancy in this age group has no other adverse consequences other than iron deficiency anemia and abortion.

    Keywords: Adolescent, Childbirth, Pregnancy outcome
  • Lotfollah Dezhkam, Mansour Darvishi Tafvizi, Navid Kalani * Pages 90-108
    Introduction

     Infertility and efforts to treat it are associated with tensions for couples. In Iran, infertility is a problem associated with many challenges, and women are more affected by these problems than men. The present study was conducted with aim to explain and analyze the lived experiences of infertile women based on the studies conducted in Iran during the last two decades.

    Methods

    This study is a systematic review. The search strategy of this study is based on searching in databases of PubMed, Web of Science, Google Scholar and SID with Persian terms of qualitative studies or interview or lived experience or phenomenology and infertility or infertile women or infertile couples and the English equivalents of these words. became. Articles were evaluated using the CASP checklist; Finally, 21 articles that qualitatively and phenomenologically explained the lived experiences of infertile women from different perspectives entered into the study and evaluation of the composition and meta-analysis.

    Results

     By putting together the main codes of the articles as primary codes and removing duplicates, 102 non-repeated codes were obtained, which were categorized in the form of 8 main themes including: general challenges of infertile women, reactions of infertile women, social and cultural aspects, cognitive aspects, psychological consequences of infertility, methods of dealing with psychological and social problems of infertility, factors affecting sexual behaviors, factors increasing and decreasing hope in infertile women with experience of failure in infertility treatment.

    Conclusion

     The lived experiences of infertile women show that they face problems and sufferings in Iranian society. It seems that many aspects of the life of infertile women have not yet been explained and analyzed. At the same time, the role of demographic characteristics, cultures, ethnicities and family background in the analyzes has not been noticed by the researchers, that the need for more studies to design effective support programs according to the population policies of the country is more felt.

    Keywords: Infertile Women, Infertility, Systematic review
  • Zahra Hadizadeh-Talasaz, Mona Larki, Robab Latifnejad Roudsari * Pages 109-122
    Introduction

     When designing an evidence-based treatment program to help patients with pelvic floor disorders through conservative methods, it is necessary to select studies that, in addition to focusing on the desired subject, also have a suitable quality. Therefore, the present study was performed with aim to assess the quality of published clinical trials regarding the effect of conservative methods in women with pelvic floor disorders using CONSORT tool.

    Methods

     In this critical review, published RCTs which are indexed in PubMed, Scopus, Medline, Cochrane، Web of Science as well as Persian databases such as SID and Magiran from 2001 to 2021 were searched using Persian and English keywords. Out of 416 articles, 64 RCTs were assessed using CONSORT 2017 checklist. Data were analyzed using SPSS (version 16) and descriptive statistical tests.

    Results

     In the complete assessment of the articles, the mean overall score of articles quality based om CONSORT criteria was 28.85 ± 7.5 (minimum and maximum range of 12-41). Title, introduction, objectives and discussion had the highest mean score; whereas method and results section had the lowest mean score. Also, 33.9% of the articles had not point out the type of the article in the title. In the abstract section, 75% of the articles did not report the study type, 87.5% did not describe the method of randomization, and more than 73.2% did not report blinding.

    Conclusion

     The appraised articles in the present study had a moderate quality. Improving the quality of clinical trials, especially in the method section, is essential for more use at the bedside and providing better care. Getting help from experts in the statistics and methodology as well as using standard tools for critical appraisal, the quality of articles could be improved.

    Keywords: Clinical Trials, Conservative methods, CONSORT, Pelvic floor disorders, Quality assessment